
Domoticz - Control at your fingertips
Vorig deel: Topicreeks: Domoticz - open source domotica systeem
Domoticz - open source domotica systeem - deel 3
In geval van dzVents: Er is een hele mooie wiki hier beschikbaar!
Inhoudsopgave
- 1. Wat is Domoticz?
- 2. Waarom Domoticz?
- 3. Protocollen
- 3.1 433Mhz
- 3.1.1 433Mhz via RFXCOM
- 3.1.2 433Mhz via RFLink
- 3.1.3 Goedkope 433Mhz transceivers van eBay
- 3.2 Z-Wave
- 3.3 Xiaomi Gateway (Zigbee)
- 3.4 WiFi
- 3.4.1 WiFi Ontvangers
- 3.4.2 WiFi Zenders
- 3.4.3 WiFi Modules flashen
- 3.5 Welk protocol moet ik nou kiezen?
- 4. Software pakketen
- 4.1 Reverse Proxy
- 4.2 MQTT
- 4.3 HomeBridge
- 4.4 Zigbee2MQTT
- 4.5 Domoticz Telegram bot
- 5. Platformen
- 5.1 Versies
- 6. Eenvoudig automatiseren
- 6.1 Timers
- 6.2 Blockly events
- 6.3 Scripts
- 7. Verdere mogelijkheden
- 8. Handigheidjes
- 9. Handige links
- 9.1 Handige topics
- 9.2 Handige posts
- 9.3 Instructables
- 10. Meer informatie
- 11. Bijdragen aan het project
Wat is Domoticz?
Copy-paste vanaf de website:Het is een veelzijdige applicatie bedoeld als domotica controller (aansturing/uitlezen van componenten). De software voer je uit op een apparaat zoals een Raspberry Pi. De Pi zet je bijv. in je meterkast en heb je verder geen omkijken naar omdat alles via de ingebouwde webinterface te regelen is.Domoticz is a home automation system that lets you monitor and configure various devices like: lights, switches, various sensors/meters like temperature, rain, wind, UV, electra, gas, water and much more. Notifications/alerts can be sent to any mobile device.
Het project is gestart door gizmocuz maar ondertussen zijn er meer developers actief. Mocht je zelf geniale ideeën hebben dan kun je uiteraard ook bijdragen als ontwikkelaar, zie hiervoor het forum (hier beneden genoemd).
Tweakers heeft zelf ook een kort stukje over Domoticz geschreven: reviews: Dirigenten voor het domotica-orkest
Waarom Domoticz?
Het grote voordeel van Domoticz is dat het volledig gratis is, je hoeft alleen te investeren in hardware! Ook is het open source en daardoor gemakkelijk uit te breiden met extra scripts en functionaliteiten. Ook is er een API beschikbaar. Deze API werkt via JSON en op die manier kun je informatie uit Domoticz halen en/of zelf in Domoticz stoppen.Een ander groot voordeel van Domoticz is dat het erg laagdrempelig is. Als beginner heb je het waarschijnlijk zo aan de praat! Je flasht de SD-image op een SD-kaartje, stopt die in je Raspberry Pi en gaan met die banaan.
In het begin zul je niet eens met de commandline of moeilijke scripts aan de gang te hoeven gaan, pas als je meer functionaliteiten wil hebben zal dat nodig zijn.
Protocollen
Het project ondersteunt enorm veel verschillende protocollen en hierdoor is er met elk budget wel een vorm van domotica mogelijk.433Mhz
Als starter begin je waarschijnlijk met de populaire KlikAanKlikUit producten. Deze producten werken op de 433Mhz frequentie en zijn éénrichtingsverkeer, omdat de ontvangers niet aan terugkoppeling doen. Je weet dus nooit met 100% zekerheid of een apparaat je commando heeft ontvangen ('fire and forget') . Ook is het verkeer onbeveiligd. Vroeger werkte KaKu via het 'ARC'-protocol. Hierbij koos je op de zender en de ontvanger een code, bijv. 'D1' via een codewieltje. Met deze oplossing waren er maar een beperkt aantal combinaties mogelijk (256 om precies te zijn) en was er een grote kans op gezeur met de buren omdat je beiden op hetzelfde kanaal zat. Tegenwoordig gebruikt KaKu het 'AC'-protocol. Voordeel hiervan is dat je zender en ontvanger moet 'pairen' (koppelen). Je drukt op de ontvanger een knopje in waarna hij in de 'inleermodus' gaat. Op dat moment druk je op je zender een knop in, zodat er een signaal wordt uitgezonden. De ontvanger zal bij succesvolle koppeling een aantal keer schakelen om te laten weten dat hij gekoppeld is aan een zender.Het verkeer bij 433Mhz apparaten loopt overigens altijd alleen maar van zender > ontvanger. Het is dus aan te raden om de zender op een centrale plek in je woning te plaatsen.
Door het AC-protocol van KaKu heb je al geen last meer van je buren, omdat er nu veel meer codes zijn, die ook nog eens random worden gekozen. Het is echter nog steeds zo dat het éénrichtingsverkeer betreft en ook is het nog steeds onbeveiligd (iemand die het ID van de zender oppikt kan dit zelf ook uitzenden (klonen) waarop jouw ontvangers reageren). In de praktijk valt het echter erg mee qua risico.
Bovenstaand is KlikAanKlikUit, de RFXCOM (zie onder) ondersteunt echter nog veel meer protocollen. Zo kun je bijv. ook goedkope deurcontacten van eBay halen, vaak gebruiken deze de 'PT2262' chip welke door de RFXCOM ondersteund wordt. Ook een goedkope deurbel van de Action (SelectPlus) kan gebruikt worden bijv.
RFXCOM
In de basis wordt voor 433Mhz producten de pricewatch: Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver gebruikt, deze ondersteunt veel protocollen. De volledige lijst vind je in de handleiding (pagina 4 en verder).Let op bij aanschaf van de RFXCOM: er zijn twee versies van de RFXCOM: het oudere RFXtrx433 model en de RFXtrx433E. Let erop dat je de laatste koopt, die ondersteunt meer devices. Het oudere model wordt nieuw niet meer verkocht, maar kom je misschien op Marktplaats nog wel tegen, zoek echter goed uit wat je wil gaan aansturen en wat het verschil is tussen de twee, met de oudere versie kun je bijv. geen Somfy rolluiken besturen. Het is daarom aan te raden om gewoon voor het nieuwste 'E'-model te gaan.
Zorg ook dat je de nieuwste firmware op de RFXCOM gebruikt, met enige regelmaat brengt RFXCOM een bijgewerkte firmware uit. Hierin zijn dan bugs verholpen of nieuwe apparaten toegevoegd. Je zult wellicht in de log van Domoticz ook wel een melding zien dat er een firmware update is als je erg ver achterloopt.
De firmware is te downloaden op www.rfxcom.com onder het tabje 'Downloads'. Voor de RFXtrx433E zul je in 99% van de gevallen de 'Ext' firmware nodig hebben. De firmware updaten kon altijd al via een Windows PC (of een VM) met het programma 'RFXflash.exe' (schijnt ook onder 'mono' te werken), maar sinds een tijdje (v2.25xx ergens) kun je de RFXCOM ook updaten binnen Domoticz.
RFLink
Sinds een tijd is er ook het RFLink project. Dit is een 433Mhz zender/ontvanger op basis van een Arduino mega + RF set + NRF. Vroeger was dit een stuk goedkoper maar tegenwoordig zijn de prijzen gelijk via bijvoorbeeld Nodo-Shop ter vergelijking met een RFXCOM. (Als je handig genoeg bent om de gateway kit zelf te solderen kan het uiteraard wel goedkoper). Zelf in elkaar zetten kan al vanaf ca. 20,- euro (ex verzendkosten). Ze werken hard aan het continue toevoegen van nieuwe devices. Een overzicht van de door RFLink ondersteunde 433Mhz-devices kan hier op hun website vinden.Zie ook het RFLink eigen forum of subforum op het Domoticz forum.
Goedkope 433Mhz transceivers van eBay
Er zijn momenteel heel veel verschillende 433Mhz ontvangers op de markt waarvan je het over grote deel meteen kan afschrijven, ze werken maar daar is alles mee gezegd. Waar je bij de zenders nog een antenne er op kan solderen lukt dit vaak bij de ontvangers niet. Hierdoor is zowel het bereik alsmede het signaal totaal niet betrouwbaar.Domoticz heeft niet voor niets de keus gemaakt om deze goedkope modellen niet out-of-the-box te ondersteunen.
Z-Wave
Als je na een tijdje de smaak te pakken hebt op domoticagebied, zul je waarschijnlijk met Z-Wave aan de gang willen gaan. Z-Wave werkt op 868Mhz, is tweerichtingsverkeer en het verkeer tussen zender en ontvanger is beveiligd, totaal niet te vergelijken met KlikAanKlikUit dus!Anders dan bij 433Mhz werkt Z-Wave via een zgn. 'mesh'-netwerk. Dit wil zeggen dat het verkeer niet alleen van zender > ontvanger kan lopen zoals bij 433Mhz, maar ook tussen apparaten verloopt. Als je de zender in de woonkamer hebt staan en een wallplug op zolder en ook eentje op de eerste verdieping dan is het zeer waarschijnlijk dat het signaal op deze manier loopt: zender > wallplug 1e verdieping > wallplug zolder. Het netwerk zoekt zelf de 'beste' weg. Op deze manier kun je ook een grotere afstand overbruggen, het netwerk kan immers via meerdere 'hops' verlopen.
Ook bij Z-Wave moet je je nodes pairen met de controller. Bij Z-Wave heet dit 'includen'.
Het voordeel van Z-Wave boven 433Mhz, is dat het een stuk veiliger is, zowel omdat het verkeer beveiligd is, maar ook omdat de ontvanger zal terugkoppelen of hij daadwerkelijk de gewenste actie heeft uitgevoerd. Voor meer 'kritische' toepassing zoals bijv. het aansturen van een verwarmingselement is het daarom verstandig om Z-Wave te gebruiken, bij 433Mhz is er een kans aanwezig dat de ontvanger het signaal niet ontvangt (en je kacheltje de hele dag zou blijven branden en stroom slurpen). Ook het onderling versterken van het netwerk via de nodes is een leuke feature.
Verder kun je met een aantal Z-Wave devices (Fibaro Wallplug bijv.) niet alleen een aangesloten device aan/uit schakelen, maar ook het actuele (Watt) en totale (kWh) stroomverbruik meten.
Voor de Raspberry heb je de product: Z-wave.me RaZberry Module om Z-Wave ondersteuning te verkrijgen. Het nadeel van deze module vind ik zelf dat je gebonden bent aan de Raspberry. Mocht je later besluiten om Domoticz op je NAS o.i.d. te willen draaien dan zul je weer een andere oplossing voor Z-Wave moeten aanschaffen, het RaZberry bordje past immers niet op je NAS.
Een Z-Wave USB-stick is dan een beter idee omdat deze via USB werkt. Voorbeeld hiervan is de Aeon Labs stick. Grote voordeel van de Aeon stick is dat er een batterijtje in zit, waardoor je hem uit de USB-poort kunt trekken en mee kunt nemen naar een Z-Wave device om de Z-Wave node te includen in je netwerk. Zorg ook hier dat je voor Z-Wave producten een recente firmware gebruikt om alles optimaal te laten werken.
Zie voor een overzicht van alle Z-Wave controllers de Pricewatch.
Xiaomi Gateway (Zigbee)
Een nieuwe opkomer is de Xiaomi Gateway. Officieel is dit een apparaat welke niet voor de EU is bestemd. Toch is het mogelijk om de Xiaomo Gateway met Domoticz te laten werken. Je dient minimaal de Gateway te hebben om diverse sensoren in Domoticz te kunnen uitlezen.De gateway verbindt via WiFi met je Domoticz systeem om vervolgens via het Zigbee protocol met de sensoren te verbinden.
De Gateway:
Xiaomi Gateway: RGB-LED/Speaker/Alarm/LUX Sensor (Dit is de gateway die je minimaal nodig hebt!)
De ondersteunde sensoren:
1. Human Body Sensor (Motion Sensor)
2. Wireless Smart Switch
3. Door/Window Sensor
4. Temperature and Humidity Sensor
5. Smart Socket/Plug - Zigbee version (WiFi versie is NIET ondersteund)
6. Xiaomi Mi Smart Cube (Xiaomi Mi Magic Controller)
7. Wireless Aqara Switch (dubbele knop)
8. Wireless Aqara Switch (enkele knop)
9. Wired Aqara Switch (dubbele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
10. Wired Aqara Switch (enkele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
11. Xiaomi Smoke Detector
12. Xiaomi Gas Leak Detector
13. Xiaomi Aqara Window Door Sensor
14. Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor
Sensoren welke (standaard) NIET werken:
1. Xiaomi MiRobot stofzuiger (wel met een Py script via WiFi!)
2. WiFi wandcontactdozen (schakelaars)
3. Bluetooth lampen
4. Luchtverfrisser (Air Purifier)
WiFi
Een oplossing middels WiFi is ook mogelijk. Ook deze oplossing geeft terugkoppeling aan Domoticz of die aan/uit staat. Een populaire keuze hier in zijn de Sonoff apparaten met aangepaste firmware.WiFi Ontvangers
De meest bekende WiFi schakelaars komen van Itead onder de merknaam Sonoff. Tegenwoordig worden ze ook verkocht onder de merkvaan GoComma, exact gelijk aan de Sonoff Basic maar met een andere sticker. Zie hier onder de meest bekende:1. iTead Sonoff Basic
2. iTead Sonoff RF
3. iTead Sonoff SV
4. iTead Sonoff TH10/TH16 with temperature sensor
5. iTead Sonoff Dual
6. iTead Sonoff Pow
7. iTead Sonoff 4CH
8. iTead S20 Smart Socket
9. iTead Slampher
10. iTead Sonoff Touch
Tweaker @Matthijz98 biedt een aantal van bovenstaande modellen aan ter verkoop. Flashen kost je €1 per stuk extra
WiFi Zenders
Naast de WiFi ontvangers zijn er nu ook WiFi zenders, deze maken het mogelijk om een fysieke schakelaar te blijven gebruiken zodat de WAF hoog blijft. De meest bekende komt van Shelly.1. Shelly 1
2. Shelly 2
WiFi Modules flashen
De standaard firmware die wordt meegeleverd bij de meeste ESP8266 modules voldoet vaak niet aan onze eisen. Zo verloopt de verbinding voor de standaard Sonoff firmware via China terwijl dit helemaal niet nodig is in combinatie met Domoticz. Op dit moment zijn er twee firmware pakketen erg interessant om te gebruiken namelijk ESPeasy & Tasmota.Beide pakketen hebben hun eigen voor en nadelen wil je vooral snel aan de slag en weinig omkijken ergens naar hebben dan zou ik Tasmota aanraden. ESPEasy is erg uitgebreid en je kan er meer mee doen dan Tasmota maar dat vereist meer kennis en tijd.
Zie de instructie video hier onder:
In plaats van de gebruikte ESPTool in de video is het makkelijker om de GUI van NodeMCU Firmware Programmer te gebruiken.
Het flashen zal met de volgende settings plaats moeten vinden:
Baudrate: 115200
Flashsize: 1MByte
Flashspeed: 40MHz
SPI Mode: DOUT
Mocht je het niet aandurven om zelf andere firmware er op te zetten dan zijn er ongetwijfeld mensen die dat (dan wel niet tegen betaling) voor je willen doen.
Een overzicht van alle apparaten (zowel 433Mhz, Z-Wave als de Xiaomi Gateway) die werkend zijn bevonden in Domoticz vind je hier
Welk protocol moet ik nou kiezen?
Dit zijn maar twee voorbeelden van protocollen, maar Domoticz ondersteunt er nog veeeeel meer.Voor welk protocol je kiest zul je voor jezelf moeten afwegen. 433Mhz is goedkoper dan Z-Wave maar in theorie minder betrouwbaar. Als je een kleine woning hebt en weinig stoorzenders in de buurt (vooral weerstations op 433Mhz met bijna lege batterijen zijn vervelend; die 'schreeuwen' bijna continu dat de batterijen leeg zijn) dan zal het erg meevallen en zul je amper problemen ondervinden. Z-Wave is betrouwbaarder maar de nodes zijn weer veel duurder in aanschaf (ga uit van gemiddeld €50+ per node). Natuurlijk kun je in je events ook een workaround inbouwen om het 433Mhz verkeer naar je ontvangers meer betrouwbaar te maken: simpelweg het commando na een aantal seconden/minuten gewoon nog een keer sturen (bijna zeker weten dat verlichting uit is als je van huis bent bijv.). Dit blijft echter behelpen en het missen van een signaal kan tot irritatie leiden.
Platformen
Het project is oorspronkelijk begonnen met als basis de Raspberry Pi. Dit is nog steeds de grootste doelgroep, de Pi is goedkoop, compact en energiezuinig en meer dan snel genoeg voor Domoticz. De kant-en-klare SD-image is gebaseerd op Raspbian en kun je gelijk mee aan de slag. Let wel op dat je een goede stroomadapter (minimaal 2A) en SD-kaart (minimaal class10) gebruikt.Tegenwoordig is het beschikbaar gemaakt voor meerdere platformen.
- Arm 32bit (Raspberry/Cubie/...)
- Arm 64bit (Cubie/ODroid/...)
- Windows
- Mac/OSX
- Linux
- Synology (niet via officiële website, wel via Wiki)
Downloaden kan via de Domoticz website.
Versies
Er wordt actief aan Domoticz gewerkt, van kleine bugfixes tot het implementeren van nieuwe functionaliteiten. Bijna dagelijks wordt er wel code gecommit, zie ook de GitHub repository van Domoticz hier.Er zit een tweedeling in de ontwikkeling, zo verschijnt er eens in de zoveel tijd een nieuwe stable versie, die (zoals de naam al doet vermoeden) 'stable' oftewel stabiel is bevonden. Mocht je wat meer van experimenteren houden dan kun je ook de 'beta' releases draaien. Hierin zitten vaak wat nieuwere functionaliteiten, maar deze builds zijn niet gegarandeerd stabiel. In de praktijk kun je eigenlijk prima beta draaien, doordat er bijna dagelijks nieuwe builds verschijnen zijn bugs snel verholpen.
In de instellingen van Domoticz kun je kiezen van welke releasechannel je updates wilt verkrijgen. Standaard staat deze ingesteld op 'stable'.
Software pakketen
Domoticz kan je zo uitgebreid maken als je zelf zou willen, belangrijke onderdelen kunnen zijn HomeBridge en een fatsoenlijke MQTT broker. Het is daarom van belang om een goede keuze te maken wat betreft de plugin's die je wilt gaan installeren, tenslotte willen we niet ons platform voorzien van overtollige software die het geheel alleen maar onstabiel en/of trager kunnen maken.Reverse Proxy
Er is een handleiding geschreven om met CaddyServer je Domoticz omgeving vanaf buiten beschikbaar te stellen:rens-br in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 4"
MQTT Broker
Om data te versturen en te ontvangen naar andere apparaten, en dan specifiek IoT modules, wordt er gebruik gemaakt van 1 protocol namelijk MQTT. Het voordeel van dit protocol is dat het alle informatie die het nodig heeft verstuurd in één keer, zo weet je meteen waar de data vandaan komt.MQTT is standaard niet geïnstalleerd in combinatie met Domoticz maar Domoticz is wel volledig voorbereid op MQTT, het is een kwestie van alleen een goede broker installeren. De meest gebruikte is dan ook Mosquitto. Een duidelijk installatie voor de Pi vindt je hier. Vergeet alleen niet dat een Pi vaak gebruikt maakt van stretch, vervang wheezy dan ook voor stretch.
HomeBridge
HomeBridge zorgt voor een intergratie van Domoticz naar Apple's HomeKit platform, onze collega's paQ en Rgerr hebben hiervoor een heel mooie draadje lopen en die vindt je hierZigbee2MQTT
De naam zegt het al, het ontvangt een Zigbee signaal en zet het om naar MQTT. Hierdoor is het -in theorie- niet meer nodig om van elk merk de specifieke gateway aan te schaffen. Dit scheelt aanzienlijk in kosten en de werking is vrijwel gelijk. Echter is het niet meer mogelijk om je apparaten te voorzien van de nieuwste firmware.Je hebt eigelijk 3 dingen nodig:
- - Zigbee2MQTT
- - Domoticz plugin
- - CC2531 USB Stick inclusief flasher (of marktplaats)
Domoticz Telegram bot
Ons community lid @flexje is bezig geweest met het creëren van een Telgram bot voor Domoticz, het geheel werkt via Node-RED. Voor alle informatie verwijzen je graag naar de post zelf. Je vindt hem hier: flexje in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 4"Eenvoudig automatiseren
Natuurlijk is een domoticasysteem niets zonder slimmigheid. Een lamp op afstand aanzetten is niet heel spannend. De kracht bij Domoticz zit hem er juist in dat je op erg eenvoudige wijze apparaten kunt aansturen. Hoe dat werkt zal hieronder worden besproken.Timers
Domoticz ondersteunt simpele timers:
(Bovenstaand voorbeeld: doordeweeks direct na zonsondergang licht aan, bij zonsopgang weer uit. In het weekend om 17:00 aan en om 22:00 uit)
Blockly events
Leuker wordt het echter wanneer je echt events gaat bouwen. In Domoticz is het vrij eenvoudig om events te bouwen door de Blockly creator die aanwezig is. Op deze manier kun je 'bouwstenen' in elkaar slepen en op die manier een event creëren.
Meer voorbeelden van deze Blockly events kun je hier vinden.
Scripts
Natuurlijk is er ook aan de die-hard scripters/coders gedacht, Domoticz ondersteunt de Lua programmeertaal om scripts te bouwen. Voorbeelden van dergelijke scripts vind je in dit topic, maar ook op de wiki staan genoeg voorbeelden.Mocht je nou niet van LUA houden dan kun je ook zelf aan de gang gaan, er zijn ook genoeg gebruikers die met Bash of Python leuke scripts hebben gemaakt (zie wiki). Door de eerder genoemde JSON API kun je gemakkelijk met Domoticz communiceren.
Verdere mogelijkheden
Hieronder een opsomming van de mogelijkheden van Domoticz:- Aansturen draadloze schakelaars
- Uitlezen draadloze temperatuursensoren
- Uitlezen slimme meter (P1-poort) + grafieken genereren
- Zonnepanelen opwek bijhouden (SolarEdge, YouLess)
- Rolluiken/zonneschermen aansturen
- Scenes maken en gebruiken (Bepaalde lichtplannen waarin je bijv. een sfeer kunt vastleggen, 'Romantisch filmkijken' waarbij lampen gedimd staan, of 'Werkverlichting' waarbij je veel licht wilt hebben)
- Apparaten aansturen via groepen, alle lampen in de huiskamer met één klik aan/uit zetten door de groep 'huiskamer' te bedienen
- Data van virtuele weerstations binnenhalen (Weather Underground)
- Zelfbouw nodes (gebaseerd op Arduino) van 'MySensors' project uitlezen
- Logitech Harmony Hub aansturen
- Philips Hue verlichting aansturen
- Milight verlichting aansturen
- Xiaomi sensoren uitlezen
- Koppeling met Toon thermostaat mogelijk
- Koppeling met HomeKit mogelijk (HomeBridge)
- IP netwerkcamera in Domoticz en snapshot krijgen via pushmessage als deurbel wordt ingedrukt (los script)
- GPIO-pins van Raspberry bedienen
- Slimme watermeter
Handigheidjes
Nadat je Domoticz draaiend hebt gekregen zijn er waarschijnlijk nog een aantal handigheidjes die je wilt instellen:- Zorgen dat USB-devices op de Raspberry altijd dezelfde poort krijgen toegewezen ipv na elke reboot weer door de war ---> Zie wiki
- Een automatische backup van je domoticz.db (bestand met al je devices + instellingen) instellen naar een FTP-server ---> Zie wiki
In de Blockly-editor sleep je de ELSE IF onder de IF in het plaatje uit de link.
Handige links, topics & posts
Hier vindt je een verzameling handige topics en posts naar de meest gestelde vragen, op deze manier gaan we hier niet meerdere keren de zelfde vraag zien. Als je iets in de lijst mist, stuur mij dan een PB met de link!Topics
Posts
- Slimme deurbel met Xiaomi tekst en meer foto's
- Domoticz icm Caddy Server
Instructables
- ESP8266 Watermeter
- Slimme pulse schakelaar
- SSD als hardeschijf
- Slimme deurbel #1 & Slimme deurbel #2
- OpenTherm Gateway
- Domoticz via SSL
Meer informatie
Voor meer informatie/ondersteuning kun je naast dit topic ook het eigen Domoticz forum raadplegen (let op: Engels is verplichte voertaal) en ook de wiki staat bomvol informatie!Lees voor je aan de slag gaat ook even de FAQ door. Wellicht is je vraag daar reeds beantwoord. Ook is er een handleiding beschikbaar.
Bijdragen aan het project
Omdat het een open source project is kan in principe iedereen bijdragen met het implementeren en up to date houden van functionaliteiten. Ook de wiki kun je als gebruiker aan bijdragen (logingegevens zijn zelfde als voor het forum). Schroom ook niet om je eigen interessante bevindingen daar te delen, of fouten te corrigeren als je er eentje spot.Mocht je zeer tevreden zijn met Domoticz en op een financiële wijze wat willen bijdragen, dan kan dat ook: ga naar http://www.domoticz.com/ en klik op de 'Donate' button rechtsonderin.
Dank gaat ook uit naar @ThinkPad & @renedis voor de voorgaande topics!
Disclaimer
Dit topic is nummer 4 in de reeks 'Domoticz' en informatie uit vorige posts zullen deels verouderd zijn. Desondanks kan het nuttig zijn om ook te zoeken in de vorige delen.Mocht je informatie waardevol vinden, stuur dan even een PB'te zodat we het kunnen opnemen in de lijst van handige posts, op die manier houden we het topic opgeruimd en kunnen we iedereen van de correcte en juiste informatie voorzien.
Het wil nog wel eens helpen om Domoticz te herstarten, zeker bij hele gekke fouten. Hiervoor kan je onderstaande code gebruiken:
code:
1
2
| sudo service domoticz.sh stop sudo service domoticz.sh start |
[ Voor 116% gewijzigd door Toppe op 07-02-2020 13:20 ]
Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!