• renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20-07 13:27

Domoticz - Control at your fingertips

Vorig deel: Topicreeks: Domoticz - open source domotica systeem

Inhoudsopgave

Wat is Domoticz?

Copy-paste vanaf de website:
Domoticz is a home automation system that lets you monitor and configure various devices like: lights, switches, various sensors/meters like temperature, rain, wind, UV, electra, gas, water and much more. Notifications/alerts can be sent to any mobile device.
Het is een veelzijdige applicatie bedoeld als domotica controller (aansturing/uitlezen van componenten). De software voer je uit op een apparaat zoals een Raspberry Pi. De Pi zet je bijv. in je meterkast en heb je verder geen omkijken naar omdat alles via de ingebouwde webinterface te regelen is.

Het project is gestart door gizmocuz maar ondertussen zijn er meer developers actief. Mocht je zelf geniale ideeën hebben dan kun je uiteraard ook bijdragen als ontwikkelaar, zie hiervoor het forum (hier beneden genoemd).

Tweakers heeft zelf ook een kort stukje over Domoticz geschreven: reviews: Dirigenten voor het domotica-orkest


Waarom Domoticz?

Het grote voordeel van Domoticz is dat het volledig gratis is, je hoeft alleen te investeren in hardware! Ook is het open source en daardoor gemakkelijk uit te breiden met extra scripts en functionaliteiten. Ook is er een API beschikbaar. Deze API werkt via JSON en op die manier kun je informatie uit Domoticz halen en/of zelf in Domoticz stoppen.

Een ander groot voordeel van Domoticz is dat het erg laagdrempelig is. Als beginner heb je het waarschijnlijk zo aan de praat! Je flasht de SD-image op een SD-kaartje, stopt die in je Raspberry Pi en gaan met die banaan.
In het begin zul je niet eens met de commandline of moeilijke scripts aan de gang te hoeven gaan, pas als je meer functionaliteiten wil hebben zal dat nodig zijn.


Protocollen

Het project ondersteunt enorm veel verschillende protocollen en hierdoor is er met elk budget wel een vorm van domotica mogelijk.


433Mhz
Als starter begin je waarschijnlijk met de populaire KlikAanKlikUit producten. Deze producten werken op de 433Mhz frequentie en zijn éénrichtingsverkeer, omdat de ontvangers niet aan terugkoppeling doen. Je weet dus nooit met 100% zekerheid of een apparaat je commando heeft ontvangen ('fire and forget') . Ook is het verkeer onbeveiligd. Vroeger werkte KaKu via het 'ARC'-protocol. Hierbij koos je op de zender en de ontvanger een code, bijv. 'D1' via een codewieltje. Met deze oplossing waren er maar een beperkt aantal combinaties mogelijk (256 om precies te zijn) en was er een grote kans op gezeur met de buren omdat je beiden op hetzelfde kanaal zat. Tegenwoordig gebruikt KaKu het 'AC'-protocol. Voordeel hiervan is dat je zender en ontvanger moet 'pairen' (koppelen). Je drukt op de ontvanger een knopje in waarna hij in de 'inleermodus' gaat. Op dat moment druk je op je zender een knop in, zodat er een signaal wordt uitgezonden. De ontvanger zal bij succesvolle koppeling een aantal keer schakelen om te laten weten dat hij gekoppeld is aan een zender.
Het verkeer bij 433Mhz apparaten loopt overigens altijd alleen maar van zender > ontvanger. Het is dus aan te raden om de zender op een centrale plek in je woning te plaatsen.

Door het AC-protocol van KaKu heb je al geen last meer van je buren, omdat er nu veel meer codes zijn, die ook nog eens random worden gekozen. Het is echter nog steeds zo dat het éénrichtingsverkeer betreft en ook is het nog steeds onbeveiligd (iemand die het ID van de zender oppikt kan dit zelf ook uitzenden (klonen) waarop jouw ontvangers reageren). In de praktijk valt het echter erg mee qua risico.

Bovenstaand is KlikAanKlikUit, de RFXCOM (zie onder) ondersteunt echter nog veel meer protocollen. Zo kun je bijv. ook goedkope deurcontacten van eBay halen, vaak gebruiken deze de 'PT2262' chip welke door de RFXCOM ondersteund wordt. Ook een goedkope deurbel van de Action (SelectPlus) kan gebruikt worden bijv.
RFXCOM
In de basis wordt voor 433Mhz producten de pricewatch: Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver gebruikt, deze ondersteunt veel protocollen. De volledige lijst vind je in de handleiding (pagina 4 en verder).
Let op bij aanschaf van de RFXCOM: er zijn twee versies van de RFXCOM: het oudere RFXtrx433 model en de RFXtrx433E. Let erop dat je de laatste koopt, die ondersteunt meer devices. Het oudere model wordt nieuw niet meer verkocht, maar kom je misschien op Marktplaats nog wel tegen, zoek echter goed uit wat je wil gaan aansturen en wat het verschil is tussen de twee, met de oudere versie kun je bijv. geen Somfy rolluiken besturen. Het is daarom aan te raden om gewoon voor het nieuwste 'E'-model te gaan.

Zorg ook dat je de nieuwste firmware op de RFXCOM gebruikt, met enige regelmaat brengt RFXCOM een bijgewerkte firmware uit. Hierin zijn dan bugs verholpen of nieuwe apparaten toegevoegd. Je zult wellicht in de log van Domoticz ook wel een melding zien dat er een firmware update is als je erg ver achterloopt.
De firmware is te downloaden op www.rfxcom.com onder het tabje 'Downloads'. Voor de RFXtrx433E zul je in 99% van de gevallen de 'Ext' firmware nodig hebben. De firmware updaten kon altijd al via een Windows PC (of een VM) met het programma 'RFXflash.exe' (schijnt ook onder 'mono' te werken), maar sinds een tijdje (v2.25xx ergens) kun je de RFXCOM ook updaten binnen Domoticz.

RFLink
Sinds een tijd is er ook het RFLink project. Dit is een 433Mhz zender/ontvanger op basis van een Arduino mega + RF set + NRF. Vroeger was dit een stuk goedkoper maar tegenwoordig zijn de prijzen gelijk via bijvoorbeeld Nodo-Shop ter vergelijking met een RFXCOM. (Als je handig genoeg bent om de gateway kit zelf te solderen kan het uiteraard wel goedkoper). Zelf in elkaar zetten kan al vanaf ca. 20,- euro (ex verzendkosten). Ze werken hard aan het continue toevoegen van nieuwe devices. Een overzicht van de door RFLink ondersteunde 433Mhz-devices kan hier op hun website vinden.

Zie ook het RFLink eigen forum of subforum op het Domoticz forum.

Goedkop 433Mhz transceivers van eBay
"Wow, die RFXCOM en RFLink zijn wel erg duur hoor! Ik zie op eBay een goedkoop 433Mhz zendertje voor twee stuivers en een knoop, waarom zou ik dat niet kopen!?"
Deze vraag is al dusdanig vaak voorgekomen dat ik hem maar in de topicstart heb opgenomen. Deze goedkope zendertjes/ontvangers werken vaak vrij beroerd, ze pikken ook een hoop rotzooi (ruis) op. Domoticz heeft er voor gekozen om hier geen tijd in te steken, maar alleen voor transceivers te gaan die zich al bewezen hebben. Misschien dat je zo'n goedkoop dingetje wel aan de praat krijgt, maar hoe dit moet zul je zelf uit moeten zoeken.


Z-Wave
Als je na een tijdje de smaak te pakken hebt op domoticagebied, zul je waarschijnlijk met Z-Wave aan de gang willen gaan. Z-Wave werkt op 868Mhz, is tweerichtingsverkeer en het verkeer tussen zender en ontvanger is beveiligd, totaal niet te vergelijken met KlikAanKlikUit dus!
Anders dan bij 433Mhz werkt Z-Wave via een zgn. 'mesh'-netwerk. Dit wil zeggen dat het verkeer niet alleen van zender > ontvanger kan lopen zoals bij 433Mhz, maar ook tussen apparaten verloopt. Als je de zender in de woonkamer hebt staan en een wallplug op zolder en ook eentje op de eerste verdieping dan is het zeer waarschijnlijk dat het signaal op deze manier loopt: zender > wallplug 1e verdieping > wallplug zolder. Het netwerk zoekt zelf de 'beste' weg. Op deze manier kun je ook een grotere afstand overbruggen, het netwerk kan immers via meerdere 'hops' verlopen.

Ook bij Z-Wave moet je je nodes pairen met de controller. Bij Z-Wave heet dit 'includen'.

Het voordeel van Z-Wave boven 433Mhz, is dat het een stuk veiliger is, zowel omdat het verkeer beveiligd is, maar ook omdat de ontvanger zal terugkoppelen of hij daadwerkelijk de gewenste actie heeft uitgevoerd. Voor meer 'kritische' toepassing zoals bijv. het aansturen van een verwarmingselement is het daarom verstandig om Z-Wave te gebruiken, bij 433Mhz is er een kans aanwezig dat de ontvanger het signaal niet ontvangt (en je kacheltje de hele dag zou blijven branden en stroom slurpen). Ook het onderling versterken van het netwerk via de nodes is een leuke feature.
Verder kun je met een aantal Z-Wave devices (Fibaro Wallplug bijv.) niet alleen een aangesloten device aan/uit schakelen, maar ook het actuele (Watt) en totale (kWh) stroomverbruik meten.

Voor de Raspberry heb je de product: Z-wave.me RaZberry Module om Z-Wave ondersteuning te verkrijgen. Het nadeel van deze module vind ik zelf dat je gebonden bent aan de Raspberry. Mocht je later besluiten om Domoticz op je NAS o.i.d. te willen draaien dan zul je weer een andere oplossing voor Z-Wave moeten aanschaffen, het RaZberry bordje past immers niet op je NAS.

Een Z-Wave USB-stick is dan een beter idee omdat deze via USB werkt. Voorbeeld hiervan is de Aeon Labs stick. Grote voordeel van de Aeon stick is dat er een batterijtje in zit, waardoor je hem uit de USB-poort kunt trekken en mee kunt nemen naar een Z-Wave device om de Z-Wave node te includen in je netwerk. Zorg ook hier dat je voor Z-Wave producten een recente firmware gebruikt om alles optimaal te laten werken.

Zie voor een overzicht van alle Z-Wave controllers de Pricewatch.


Xiaomi Gateway (Zigbee)
Een nieuwe opkomer is de Xiaomi Gateway. Officieel is dit een apparaat welke niet voor de EU is bestemd. Toch is het mogelijk om de Xiaomo Gateway met Domoticz te laten werken. Je dient minimaal de Gateway te hebben om diverse sensoren in Domoticz te kunnen uitlezen.
De gateway verbindt via WiFi met je Domoticz systeem om vervolgens via het Zigbee protocol met de sensoren te verbinden.

De Gateway:
Xiaomi Gateway: RGB-LED/Speaker/Alarm/LUX Sensor (Dit is de gateway die je minimaal nodig hebt!)

De ondersteunde sensoren:
1. Human Body Sensor (Motion Sensor)
2. Wireless Smart Switch
3. Door/Window Sensor
4. Temperature and Humidity Sensor
5. Smart Socket/Plug - Zigbee version (WiFi versie is NIET ondersteund)
6. Xiaomi Mi Smart Cube (Xiaomi Mi Magic Controller)
7. Wireless Aqara Switch (dubbele knop)
8. Wireless Aqara Switch (enkele knop)
9. Wired Aqara Switch (dubbele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
10. Wired Aqara Switch (enkele knop - UK wandcontactdoos afmetingen!)
11. Xiaomi Smoke Detector
12. Xiaomi Gas Leak Detector
13. Xiaomi Aqara Window Door Sensor
14. Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor

Sensoren welke (standaard) NIET werken:
1. Xiaomi MiRobot stofzuiger (wel met een Py script via WiFi!)
2. WiFi wandcontactdozen (schakelaars)
3. Bluetooth lampen
4. Luchtverfrisser (Air Purifier)WiFi
Een oplossing middels WiFi is ook mogelijk. Ook deze oplossing geeft terugkoppeling aan Domoticz of die aan/uit staat. Een populaire keuze hier in zijn de Sonoff apparaten met aangepaste firmware. De standaard firmware voldoet niet en zal moeten worden aangepast naar ESPeasy of Tasmota

Een kleine greep uit de selectie welke apparaten hier voor beschikbaar zijn:

1. iTead Sonoff Basic
2. iTead Sonoff RF
3. iTead Sonoff SV
4. iTead Sonoff TH10/TH16 with temperature sensor
5. iTead Sonoff Dual
6. iTead Sonoff Pow
7. iTead Sonoff 4CH
8. iTead S20 Smart Socket
9. iTead Slampher
10. iTead Sonoff Touch

Zie de instructie video hier onder:

In plaats van de gebruikte ESPTool in de video is het makkelijker om de GUI van NodeMCU Firmware Programmer te gebruiken.

Het flashen zal met de volgende settings plaats moeten vinden:
Baudrate: 115200
Flashsize: 1MByte
Flashspeed: 40MHz
SPI Mode: DOUT


Een overzicht van alle apparaten (zowel 433Mhz, Z-Wave als de Xiaomi Gateway) die werkend zijn bevonden in Domoticz vind je hier

Welk protocol moet ik nou kiezen?
Dit zijn maar twee voorbeelden van protocollen, maar Domoticz ondersteunt er nog veeeeel meer.

Voor welk protocol je kiest zul je voor jezelf moeten afwegen. 433Mhz is goedkoper dan Z-Wave maar in theorie minder betrouwbaar. Als je een kleine woning hebt en weinig stoorzenders in de buurt (vooral weerstations op 433Mhz met bijna lege batterijen zijn vervelend; die 'schreeuwen' bijna continu dat de batterijen leeg zijn) dan zal het erg meevallen en zul je amper problemen ondervinden. Z-Wave is betrouwbaarder maar de nodes zijn weer veel duurder in aanschaf (ga uit van gemiddeld €50+ per node). Natuurlijk kun je in je events ook een workaround inbouwen om het 433Mhz verkeer naar je ontvangers meer betrouwbaar te maken: simpelweg het commando na een aantal seconden/minuten gewoon nog een keer sturen (bijna zeker weten dat verlichting uit is als je van huis bent bijv.). Dit blijft echter behelpen en het missen van een signaal kan tot irritatie leiden.


Platformen

Het project is oorspronkelijk begonnen met als basis de Raspberry Pi. Dit is nog steeds de grootste doelgroep, de Pi is goedkoop, compact en energiezuinig en meer dan snel genoeg voor Domoticz. De kant-en-klare SD-image is gebaseerd op Raspbian en kun je gelijk mee aan de slag. Let wel op dat je een goede stroomadapter (minimaal 2A) en SD-kaart (minimaal class10) gebruikt.

Tegenwoordig is het beschikbaar gemaakt voor meerdere platformen.

- Arm 32bit (Raspberry/Cubie/...)
- Arm 64bit (Cubie/ODroid/...)
- Windows
- Mac/OSX
- Linux
- Synology (niet via officiële website, wel via Wiki)

Downloaden kan via de Domoticz website.Versies
Er wordt actief aan Domoticz gewerkt, van kleine bugfixes tot het implementeren van nieuwe functionaliteiten. Bijna dagelijks wordt er wel code gecommit, zie ook de GitHub repository van Domoticz hier.
Er zit een tweedeling in de ontwikkeling, zo verschijnt er eens in de zoveel tijd een nieuwe stable versie, die (zoals de naam al doet vermoeden) 'stable' oftewel stabiel is bevonden. Mocht je wat meer van experimenteren houden dan kun je ook de 'beta' releases draaien. Hierin zitten vaak wat nieuwere functionaliteiten, maar deze builds zijn niet gegarandeerd stabiel. In de praktijk kun je eigenlijk prima beta draaien, doordat er bijna dagelijks nieuwe builds verschijnen zijn bugs snel verholpen.
In de instellingen van Domoticz kun je kiezen van welke releasechannel je updates wilt verkrijgen. Standaard staat deze ingesteld op 'stable'.


Eenvoudig automatiseren

Natuurlijk is een domoticasysteem niets zonder slimmigheid. Een lamp op afstand aanzetten is niet heel spannend. De kracht bij Domoticz zit hem er juist in dat je op erg eenvoudige wijze apparaten kunt aansturen. Hoe dat werkt zal hieronder worden besproken.


Timers
Domoticz ondersteunt simpele timers:

(Bovenstaand voorbeeld: doordeweeks direct na zonsondergang licht aan, bij zonsopgang weer uit. In het weekend om 17:00 aan en om 22:00 uit)


Blockly events
Leuker wordt het echter wanneer je echt events gaat bouwen. In Domoticz is het vrij eenvoudig om events te bouwen door de Blockly creator die aanwezig is. Op deze manier kun je 'bouwstenen' in elkaar slepen en op die manier een event creëren.

Meer voorbeelden van deze Blockly events kun je hier vinden.


Scripts
Natuurlijk is er ook aan de die-hard scripters/coders gedacht, Domoticz ondersteunt de Lua programmeertaal om scripts te bouwen. Voorbeelden van dergelijke scripts vind je in dit topic, maar ook op de wiki staan genoeg voorbeelden.

Mocht je nou niet van Lua houden dan kun je ook zelf aan de gang gaan, er zijn ook genoeg gebruikers die met Bash of Python leuke scripts hebben gemaakt (zie wiki). Door de eerder genoemde JSON API kun je gemakkelijk met Domoticz communiceren.


Verdere mogelijkheden

Hieronder een opsomming van de mogelijkheden van Domoticz:
 • Aansturen draadloze schakelaars
 • Uitlezen draadloze temperatuursensoren
 • Uitlezen slimme meter (P1-poort) + grafieken genereren
 • Zonnepanelen opwek bijhouden (S0-aansluiting kWh-meter / YouLess) + grafieken genereren
 • Rolluiken/zonneschermen aansturen
 • Scenes maken en gebruiken (Bepaalde lichtplannen waarin je bijv. een sfeer kunt vastleggen, 'Romantisch filmkijken' waarbij lampen gedimd staan, of 'Werkverlichting' waarbij je veel licht wilt hebben)
 • Apparaten aansturen via groepen, alle lampen in de huiskamer met één klik aan/uit zetten door de groep 'huiskamer' te bedienen
 • Data van virtuele weerstations binnenhalen (Weather Underground)
 • Zelfbouw nodes (gebaseerd op Arduino) van 'MySensors' project uitlezen
 • Logitech Harmony Hub aansturen
 • Philips Hue verlichting aansturen
 • Milight verlichting aansturen
 • Koppeling met Toon thermostaat mogelijk
 • IP netwerkcamera in Domoticz en snapshot krijgen via pushmessage als deurbel wordt ingedrukt (los script)
 • GPIO-pins van Raspberry bedienen
 • ...
 • ...
 • En nog veel meer!...
Maar eigenlijk is de beste samenvatting: download het eens en probeer het zelf en zie wat Domoticz je te bieden heeft _/-\o_


Handigheidjes

Nadat je Domoticz draaiend hebt gekregen zijn er waarschijnlijk nog een aantal handigheidjes die je wilt instellen:
 • Zorgen dat USB-devices op de Raspberry altijd dezelfde poort krijgen toegewezen ipv na elke reboot weer door de war ---> Zie wiki
 • Een automatische backup van je domoticz.db (bestand met al je devices + instellingen) instellen naar een FTP-server ---> Zie wiki
Hoe maak ik nou een ELSE IF-blockly :?
In de Blockly-editor sleep je de ELSE IF onder de IF in het plaatje uit de link.


Meer informatie

Voor meer informatie/ondersteuning kun je naast dit topic ook het eigen Domoticz forum raadplegen (let op: Engels is verplichte voertaal) en ook de wiki staat bomvol informatie!

Lees voor je aan de slag gaat ook even de FAQ door. Wellicht is je vraag daar reeds beantwoord. Ook is er een handleiding beschikbaar.


Bijdragen aan het project

Omdat het een open source project is kan in principe iedereen bijdragen met het implementeren en up to date houden van functionaliteiten. Ook de wiki kun je als gebruiker aan bijdragen (logingegevens zijn zelfde als voor het forum). Schroom ook niet om je eigen interessante bevindingen daar te delen, of fouten te corrigeren als je er eentje spot.

Mocht je zeer tevreden zijn met Domoticz en op een financiële wijze wat willen bijdragen, dan kan dat ook: ga naar http://www.domoticz.com/ en klik op de 'Donate' button rechtsonderin.
Donations are more than welcome and will be used to buy new hardware, devices and sensors.
If you like the product or encourage the development, please use the button below.


Original topicstart made by ThinkPad. Maintained and edited by renedis

[Voor 118% gewijzigd door renedis op 26-09-2018 12:11]


 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
Ik gebruik Domoticz nu een tijdje en moet zeggen dat met name de support voor Philips HUE erg tegenvalt en ook de bijbehorende support op het forum van Domoticz zelf. Zo is het onmogelijk om ondanks dat er in het dashboard staat op hoeveel % een lamp aan staat, deze status met lua eruit te krijgen. Verder is ook de laatste update status die op het dashboard staat steeds een andere status dan ik met lua eruit krijg.

Toch jammer.

Anoniem: 210193

Welke waarde staat er dan bij 'current state' en 'svalue' als je kijkt bij 'current states'?

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
Anoniem: 210193 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:09:
Welke waarde staat er dan bij 'current state' en 'svalue' als je kijkt bij 'current states'?
code:
1

Heeft de waarde "Set Level"
ipv iets als "Set Level 40%"

code:
1

is leeg/empty

 • luigi87
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-08 22:28
Anoniem: 210193 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:09:
Welke waarde staat er dan bij 'current state' en 'svalue' als je kijkt bij 'current states'?
Qoute ff deze, omdat je laatste bericht niet meer kan.

Ik heb gisteren inderdaad het open Z-wave scherm ontdekt in Domoticz, deze is me nog nooit opgevallen.
Hoe hoger het aantal sterretjes hoe stabieler je netwerk is, toch? Want dan zie ik dat er bij echt wel werk aan de winkel is. heb een score van 52 met 2 netgevoede nodes, en 9 batterij gevoede nodes.
Ga binnenkort me AEON labs multisensoren maar even aansluiten op een vaste voeding.

Hier het linkje naar de guide voor presence detection op basis van Tasker + Autolocation op een Android Client, check me V&A voor 2de kans domotica dingetjes


 • Sneezydevil
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 14-02 21:17
Vergeet dan ook niet ze even the excluden en weer te includen, dan wordt namelijk vastgesteld of ze batterij gevoed zijn of niet.

 • luigi87
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-08 22:28
Sneezydevil schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:45:
Vergeet dan ook niet ze even the excluden en weer te includen, dan wordt namelijk vastgesteld of ze batterij gevoed zijn of niet.
Dank voor de tip, Had ik al gelezen inderdaad.
Beetje jammer dat je dan straks wel dat USB kabeltje ziet lopen.

Hier het linkje naar de guide voor presence detection op basis van Tasker + Autolocation op een Android Client, check me V&A voor 2de kans domotica dingetjes


 • BazzH
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:52

BazzH

Kei-goed...

luigi87 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:48:
[...]


Dank voor de tip, Had ik al gelezen inderdaad.
Beetje jammer dat je dan straks wel dat USB kabeltje ziet lopen.
Alternatief is op een strategische plek een extra module te plaatsen met vaste voeding. Nergens een lamp die je graag in Domoticz zou hebben?

Think smart........ Act stupid........


 • luigi87
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-08 22:28
BazzH schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:52:
[...]

Alternatief is op een strategische plek een extra module te plaatsen met vaste voeding. Nergens een lamp die je graag in Domoticz zou hebben?
Ja die heb ik al, alleen zitten die nu op KAKU plugs. Mogelijk dat ik deze dan toch op ten duur ga vervangen naar Z-wave Power plug.
Heb nog zo eentje liggen momenteel, die maar ff ingebruik nemen, heb ik er weer een extra netgevoede node bij.

Hier het linkje naar de guide voor presence detection op basis van Tasker + Autolocation op een Android Client, check me V&A voor 2de kans domotica dingetjes


Anoniem: 210193

luigi87 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:39:
[...]
Hoe hoger het aantal sterretjes hoe stabieler je netwerk is, toch? Want dan zie ik dat er bij echt wel werk aan de winkel is. heb een score van 52 met 2 netgevoede nodes, en 9 batterij gevoede nodes.
Ga binnenkort me AEON labs multisensoren maar even aansluiten op een vaste voeding.
Ja, zoiets. Duidt aan welke node met welke node kan communiceren.
let wel op dat batterij gevoede devices hun 'neighbours' pas melden bij een wake up.
Dat is vooral de reden dat er bij mij zoveel blanco's zijn. Wake up interval van motion sensors en deurcontacten staat dusdanig lang dat die bijna nooit voorvalt.

Anoniem: 210193

commentator schreef op donderdag 15 december 2016 @ 09:36:
[...]

code:
1
otherdevices['Keuken']

Heeft de waarde "Set Level"
ipv iets als "Set Level 40%"

code:
1
otherdevices_svalues['Keuken']

is leeg/empty
Juust, herinner me het terug.
is toch wel echt iets dat via domoticz forum of github moet aangekaart worden denk ik.

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
Anoniem: 210193 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:05:
[...]

Juust, herinner me het terug.
is toch wel echt iets dat via domoticz forum of github moet aangekaart worden denk ik.
Staat op het forum maar ze doen er niets mee
https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=13629
https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=14561

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19-08 09:25
ThinkPadd schreef op woensdag 14 december 2016 @ 22:34:
[mbr]Wat hij zegt ^^ :)

Ik neem bij deze definitief afscheid van Domoticz. Destijds dit tweede deel van het topic gestart omdat gizmocuz niet heel actief was/is op Tweakers. De topicstart van deel 1 toen flink onderhanden genomen om Domoticz wat meer in de spotlight te krijgen. Is toen wel aardig gelukt en heb dat kunnen doorzetten in dit tweede deel van het topic.

Na een tijd (1,5j ?) begon het toch te kriebelen om eens wat anders te proberen, vooral vanwege Z-Wave.Toen uitgekomen bij een Zipato Zipabox en nu al weer een hele tijd erg tevreden met Home Assistant. Door dit topic bleef ik nog een beetje verbonden aan Domoticz, maar nu dat is overgedragen is ook het laatste stukje Domoticz weg.

Het ga jullie allen goed en ik wens renedis veel succes met het beheer van het nieuwe deel! :)

* ThinkPad out

[/mbr]
Wat is de reden van hass ipv domoticz?
Ik draai domoticz bijna een jaar.
Maar krijg het niet stabiel.
Moet toch minimaal 1x in de week een hard reset doen op de Pi omdat deze nergens op reageert (ssh, web)
(nu moet je toch nog reageren in de domoticz topic :+ )
SpikeHome schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:24:
[...]

Wat is de reden van hass ipv domoticz?
[...]
ThinkPadd in "Domoticz - open source domotica systeem - deel 2"
Maar laten we die discussie hier niet opnieuw gaan voeren.

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • tcviper
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22:36
Heb al een aantal keren gekeken naar dat HASS maar vind het te omslachtig/ingewikkeld om allemaal zo even aan de gang te krijgen. Domoticz werkt gewoon en vooral met RFXCom, P1 en grafiekjes is het gewoon net allemaal wat makkelijker. Als dat HASS ooit een web config krijgt is het misschien ander verhaal :P

PSN: tcviper | Steam: Viper | TechConnect - Mikeredfields - NextDNS


 • MavhRik
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16-08 09:54

MavhRik

Marcel

tcviper schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:48:
Heb al een aantal keren gekeken naar dat HASS maar vind het te omslachtig/ingewikkeld om allemaal zo even aan de gang te krijgen. Domoticz werkt gewoon en vooral met RFXCom, P1 en grafiekjes is het gewoon net allemaal wat makkelijker. Als dat HASS ooit een web config krijgt is het misschien ander verhaal :P
Dat is ook exact mijn gedachten, voorlopig blijf ik ook bij Domoticz, al houd ik dat HASS wel in de gaten.

maverick: A person who thinks and acts in an independent way, often behaving differently from the expected or usual way.


 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
Heeft iemand de Harmony Hub aan de praat onder Domoticz 3.4834?

Ik krijg de volgende foutmelding:
Error: Harmony Hub: Logitech web service login failed.

Of dien ik eerst Domoticz te upgraden zoals in dit draadje is te lezen?

[Voor 11% gewijzigd door AWST6000 op 15-12-2016 10:59]


 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
SpikeHome schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:24:
[...]


Ik draai domoticz bijna een jaar.
Maar krijg het niet stabiel.
Moet toch minimaal 1x in de week een hard reset doen op de Pi omdat deze nergens op reageert (ssh, web)
(nu moet je toch nog reageren in de domoticz topic :+ )
Maar wat voor een PI draai je dan?
Wat voor een voeding gebruik je?
Welk besturingssysteem draai je?

Bij mij draait het nu zeer stabiel, zelfs met de beta. Ik draai het op een RPI3 met Raspbian Jessie. Maar wel vanaf een usb schijf :)
AWST6000 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:59:
Heeft iemand de Harmony Hub aan de praat onder Domoticz 3.4834?

Ik krijg de volgende foutmelding:
Error: Harmony Hub: Logitech web service login failed.

Of dien ik eerst Domoticz te upgraden zoals in dit draadje is te lezen?
Ik heb bijgewerkt naar de laatste beta en daarmee werkt het bij mij weer

 • luigi87
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-08 22:28
commentator schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:04:
[...]

Maar wat voor een PI draai je dan?
Wat voor een voeding gebruik je?
Welk besturingssysteem draai je?

Bij mij draait het nu zeer stabiel, zelfs met de beta. Ik draai het op een RPI3 met Raspbian Jessie. Maar wel vanaf een usb schijf :)
Bij mij draait het ook op een USB schijf, kan dit ook iedereen aanraden. Domoticz draait hierdoor zo veel stabieler, maar ook veel sneller.

Hier het linkje naar de guide voor presence detection op basis van Tasker + Autolocation op een Android Client, check me V&A voor 2de kans domotica dingetjes


 • tweak_IggY
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 28-06 09:28
luigi87 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:19:
[...]


Bij mij draait het ook op een USB schijf, kan dit ook iedereen aanraden. Domoticz draait hierdoor zo veel stabieler, maar ook veel sneller.
Mag ik vragen hoe jullie dit voor elkaar hebben gekregen? Ik ga van de week ook beginnen aan mijn volledige setup en wil het meteen goed doen :)

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20-07 13:27
Ik draai bare-metal op een pricewatch: ASRock N3150DC-ITX met Debian Jessie + 32GB SSD. Nooit ergens problemen mee.

Als je op een Pi1/2/3 draait vergeet dan niet dat de voeding en SD-kaart erg belangrijk zijn voor een goede werking.

Eis voor een Pi met Domoticz (of eigenlijk wat voor software/OS dan ook):
- minimaal 2A voeding
- Class10 Sd-kaart

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19-08 09:25
commentator schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:04:
[...]

Maar wat voor een PI draai je dan?
Wat voor een voeding gebruik je?
Welk besturingssysteem draai je?

Bij mij draait het nu zeer stabiel, zelfs met de beta. Ik draai het op een RPI3 met Raspbian Jessie. Maar wel vanaf een usb schijf :)
Heb een Pi3
3A voeding
Met de domoticz image op een sd gezet.
daarna z-wave ondersteuning geïnstalleerd (handleiding) en ook nefit easy geïnstalleerd (deze handleiding).
wifi en bluetooth uitgezet (handleiding)
Gebruik een rfx433 en een aeon stick + een slimme meter usb kabel.

wat gebeurt en regelmatig dat de website van domoticz niet goed werkt en helemaal niet.
als ik vervolgens met ssh naar het ip gaat krijg ik een error (weet exacte de melding niet zo 123) maar kan de Pi ook niet pingen dan.
Ook een keer een hdmi scherm erop gekoppeld en usb keyboard/muis maar kreeg geen beeld.
dus power off en on enige remedi.

 • wmn79
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 18-08 10:04
AWST6000 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 10:59:
Heeft iemand de Harmony Hub aan de praat onder Domoticz 3.4834?

Ik krijg de volgende foutmelding:
Error: Harmony Hub: Logitech web service login failed.

Of dien ik eerst Domoticz te upgraden zoals in dit draadje is te lezen?
Yep, die melding had ik ook. Na een update en daarna nog een restart van Domoticz werkte het weer, zit nu op versie 3.6146

 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
Okee. Ff wachten totdat er een stable Domoticz versie is waarbij de Hub weer werkt.
Txs!

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20-07 13:27
SpikeHome schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:29:
[...]

Heb een Pi3
3A voeding
Met de domoticz image op een sd gezet.
daarna z-wave ondersteuning geïnstalleerd (handleiding) en ook nefit easy geïnstalleerd (deze handleiding).
wifi en bluetooth uitgezet (handleiding)
Gebruik een rfx433 en een aeon stick + een slimme meter usb kabel.

wat gebeurt en regelmatig dat de website van domoticz niet goed werkt en helemaal niet.
als ik vervolgens met ssh naar het ip gaat krijg ik een error (weet exacte de melding niet zo 123) maar kan de Pi ook niet pingen dan.
Ook een keer een hdmi scherm erop gekoppeld en usb keyboard/muis maar kreeg geen beeld.
dus power off en on enige remedi.
Dit heeft niets met Domoticz te maken als SSH + HDMI + toetsenbord/muis niet werkt.

3A moet genoeg zijn. Wat voor SD-kaartje heb je? Een "echte" class10? Een chinese class10? beters? slechter?

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
SpikeHome schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:29:
[...]

Heb een Pi3
3A voeding
Met de domoticz image op een sd gezet.
daarna z-wave ondersteuning geïnstalleerd (handleiding) en ook nefit easy geïnstalleerd (deze handleiding).
wifi en bluetooth uitgezet (handleiding)
Gebruik een rfx433 en een aeon stick + een slimme meter usb kabel.

wat gebeurt en regelmatig dat de website van domoticz niet goed werkt en helemaal niet.
als ik vervolgens met ssh naar het ip gaat krijg ik een error (weet exacte de melding niet zo 123) maar kan de Pi ook niet pingen dan.
Ook een keer een hdmi scherm erop gekoppeld en usb keyboard/muis maar kreeg geen beeld.
dus power off en on enige remedi.
Dan zou ik toch eens kijken of je m niet op een usb schijf kunt krijgen ipv sd

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19-08 09:25
renedis schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:41:
[...]


Dit heeft niets met Domoticz te maken als SSH + HDMI + toetsenbord/muis niet werkt.

3A moet genoeg zijn. Wat voor SD-kaartje heb je? Een "echte" class10? Een chinese class10? beters? slechter?
gebruikt het sd kaartje wat meegeleverd was bij sossulutions
Inmiddels heb ik een 2e Pi3 met een class10 sd om het overnieuw te doen en dan alles overzetten.

Daarop de Jessie Lite image gezet.
domoticz geinstalleerd met sudo curl -L install.domoticz.com | bash
oen zwave geinstalleerd
Ook wifi en BT uitgezet

overigens draait ik nu nog dit script KLIK
en de backup gaat naar een usb stick op mijn router 1x in de maand of handmatig als ik veel wijzig.
commentator schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:44:
[...]

Dan zou ik toch eens kijken of je m niet op een usb schijf kunt krijgen ipv sd
Op de nieuwe Pi deze handleiding ook gedaan nu KLIK
En een usb hd 1,8" van 20gb erop.

Alleen met het overzetten van de data leek er ergens iets niet goed te gaan.
Dus alles draait nog op de oude.

[Voor 4% gewijzigd door SpikeHome op 15-12-2016 12:27]


 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
@Thinkpad: Bedankt voor de inzet.
@Renedis: Succes.

 • MyBearTibbers
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 16-08 09:01
Alle data die ik binnen krijg via DarkSky ben ik in virtuele sensoren aan het zetten.
Nu heb ik de T+H+B sensor werkend gekregen maar de wind sensor krijg ik helaas niet werkend. Iemand die mij uit de brand zou kunnen helpen?
Ik heb het vermoeden dat het mis gaat na "UpdateDevice" = idxw..., ik heb hiervoor verschillende combinaties gebruikt maar helaas nog geen succes.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
-- DarkSky into virtual sensor.

local sensordsweather = 'Name of weather sensor'
local sensordswind = 'Name of wind sensor'
local idxt = idx
local idxh = idx
local idxp = idx 
local idxw = idx

 
commandArray = {}
 
if devicechanged[sensordsweather] then
    sWeatherTemp, sWeatherHumidity, sHumFeelsLike, sWeatherPressure = otherdevices_svalues[sensordsweather]:match("([^;]+);([^;]+);([^;]+);([^;]+);([^;]+)")
    sWeatherTemp = tonumber(sWeatherTemp)
    sWeatherHumidity = tonumber(sWeatherHumidity)
    sWeatherPressure = tonumber(sWeatherPressure)
 
    commandArray[1] = {['UpdateDevice'] = idxt .. '|0|' .. sWeatherTemp}
    commandArray[2] = {['UpdateDevice'] = idxh .. '|' .. tostring(sWeatherHumidity) .. '|' .. tostring(sHumFeelsLike)}
    commandArray[3] = {['UpdateDevice'] = idxp .. '|0|' .. tostring(sWeatherPressure) .. ';' .. tostring(sWeatherPressForcast)}
end

if devicechanged[sensordswind] then
    sWindDirectionDegrees, sWindDirection, sWindSpeed, sWindGust, sWindTemperature, sWindFeel = otherdevices_svalues[sensordswind]:match("([^;]+);([^;]+);([^;]+);([^;]+);([^;]+);([^;]+)")
    sWindDirectionDegrees = tonumber(sWindDirectionDegrees)
    sWindDirection = (sWindDirection)
    sWindSpeed = tonumber(sWindSpeed)
    sWindGust = tonumber(sWindGust)
    sWindTemperature = tonumber(sWindTemperature)
    sWindFeel = tonumber(sWindFeel)
 
    commandArray[1] = {['UpdateDevice'] = idxw .. '|' .. tostring(sWindDirectionDegrees) .. ';' .. tostring(sWindDirection) .. '|' .. tostring(sWindSpeed) .. '|' .. tostring(sWindGust) .. '|' .. tostring(sWindTemperature) .. '|' .. tostring(sWindFeel)}
end

return commandArray

 • Amens
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 17-08 17:31
Iemand bekend met het volgende? Ik heb in een blockly script een event voor mijn entreeverlichting bij thuiskomt 'IF -dummy- is ON then set -entreeverlichting- = ON.

Heel basic, maar er gaat toch iets mis. Bij het inschakelen van de entreeverlichting is de kleur verkeerd (milight). De kleur bij inschakelen is groen i.p.v. wit. Het komt vanuit Domoticz, vanuit de Milight app heb ik geen problemen.

 • anconakip
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 17-08 14:39
Ik heb een plattegrond geupload binnen domiticz. Mooi, maar ik kan groepen die hierop staan op de tablet alleen aan schakelen. Op de laptop komt er een popup als ik er met de muis op ga staan. In dit popup heb ik dan ook een uit schakelaar. Doe ik iets fout of kan het gewoon niet anders?

The Force is like Duck-tape, it has a light side, a dark side and it holds the universe together


 • luigi87
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-08 22:28
tweak_IggY schreef op donderdag 15 december 2016 @ 11:23:
[...]


Mag ik vragen hoe jullie dit voor elkaar hebben gekregen? Ik ga van de week ook beginnen aan mijn volledige setup en wil het meteen goed doen :)
Tuurlijk,
Hier staat een volledige how to met complete clean install gelijk.
tis even werk, maar dan heb je ook wat!

Hier het linkje naar de guide voor presence detection op basis van Tasker + Autolocation op een Android Client, check me V&A voor 2de kans domotica dingetjes


 • CSB
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 18-08 21:09

CSB

:D

Hee, nieuw topic! Meteen vervuilen met een vraag dan maar. :P

Ik heb sinds deze week een Landis + Gyr E350 slimme meter. Meteen maar even deze P1 kabel gekocht:
https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-kabel
Deze zou ondersteund moeten worden door de slimme meter. Ik heb Domoticz op een PI3 draaien en hem in Domoticz aangemaakt als "slimme meter USB" met baudrate 115200. Nu zie ik echter niks gebeuren binnen Domoticz.

Mis ik nou nog iets?

edit: heb de poort op /dev/ttyAMA0 staan. Heb USB1 geprobeerd, maar ook dat geeft geen sjoege.

Ik vraag me af of er uberhaubt wel iets binnenkomt over die kabel. Hoe kan ik dat checken?

[Voor 17% gewijzigd door CSB op 15-12-2016 18:14]

Met zo'n administrator heb je geen users meer nodig...

Guys, wie wil er met me meedenken om een werkende Blockly of LUA script te maken.....

De situatie is als volgt: m'n schoonvader heeft Domoticz draaien met wat Blockly's. Hij heeft op z'n iPhone (die hij altijd bij zich heeft) Pilot draaien, en dus "weet" Domoticz of er iemand thuis is of niet. Behalve dan als mijn schoonmoeder 's avonds thuis blijft en m'n schoonvader de deur uitgaat: niemand thuis, dus lichten uit.
Zij moet dan de killswitch omzetten om het licht weer aan te zetten.

Hoe krijg ik het voor elkaar dat het licht 's avonds als het donker wordt AAN gaat als m'n schoonvader thuis is, maar AAN blijft als hij van huis gaat? Als ze naar bed gaan dan drukken ze op de killswitch en gaat het licht uit.

Wat ik nu heb, maar wat dus het licht uitschakelt als m'n schoonvader 's avonds de deur uitgaat:en(ik wil niet mijn eigen systeem om zeep helpen en testen op afstand is ook lastig omdat ze dan misschien met knipperende lichten zitten :) )

Misschien is het heel simpel, maar ik zie het zo snel niet.

¯\_(ツ)_/¯


445033

Ik mis in de Topicstart dat Domoticz ook super draait op een Synology. Heb hier werkelijk nooit, maar dan ook nooit een hickup met de Synology.

Tevens mis ik dat je de RFXCom beter kan laten functioneren middels een betere (illegale) antenne zoals: http://www.ebay.com/itm/1...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20-07 13:27
445033 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 19:08:
Ik mis in de Topicstart dat Domoticz ook super draait op een Synology. Heb hier werkelijk nooit, maar dan ook nooit een hickup met de Synology.

Tevens mis ik dat je de RFXCom beter kan laten functioneren middels een betere (illegale) antenne zoals: http://www.ebay.com/itm/1...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Ik zal er wat aandacht aan besteden

 • CSB
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 18-08 21:09

CSB

:D

Ok, status update: ik heb de USB poorten voor de RFXCOM antenne en de P1 kabel omgewisseld op de PI3 en nu kan ik via cu -l /dev/ttyUSB1 -s 115200 zien dat er data binnenkomt!

Ik heb dit ook in DOmoticz aangepast (dus de poort op dev/ttyUSB1 gezet, maar nog steeds gebeurt er niks in Domoticz... Moet ik toestaan dat er sensors worden gevonden o.i.d.?

Edit: Ja dus. Nu doet ie het!
Edit2: Ik zie geen gasverbruik? Komt dat vanzelf, of moet ik nog iets doen?
Edit 3: dat duurt dus ff. :)

[Voor 16% gewijzigd door CSB op 15-12-2016 20:55]

Met zo'n administrator heb je geen users meer nodig...


 • matthijsph
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 22-05 07:20
commentator schreef op donderdag 15 december 2016 @ 08:42:
Ik gebruik Domoticz nu een tijdje en moet zeggen dat met name de support voor Philips HUE erg tegenvalt en ook de bijbehorende support op het forum van Domoticz zelf. Zo is het onmogelijk om ondanks dat er in het dashboard staat op hoeveel % een lamp aan staat, deze status met lua eruit te krijgen. Verder is ook de laatste update status die op het dashboard staat steeds een andere status dan ik met lua eruit krijg.

Toch jammer.
Je moet zin hebben in lua, maar je kunt via de Hue api eigenlijk alles wat je van je lampen weten wil wel achterhalen.

Bijvoorbeeld
Lua:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
-- HUE url definieren
hue_url = 'http://192.168.1.2/api/username/'

-- LUA modules laden
http = require('socket.http')
ltn12 = require('ltn12')
json = require('dkjson')

-- status van een groep ophalen
function hueStatus(id)
  t = {}
  local device = 'groups/' .. id
  local url = hue_url .. device
  b, c, h = http.request{url=url, sink = ltn12.sink.table(t), method='GET'}
  huestring = tostring(table.concat(t))
  local hue, pos, err = json.decode(huestring, 1, nil)
  hue_state = (hue.action.on)
  hue_bri = (hue.action.bri)
  return hue_state, hue_bri
end

of
Lua:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
-- scene lezen inschakelen voor groep x
function hueLezen(id)
  local device = 'groups/'..id..'/action'
  local url = hue_url .. device
  local req_body = '{"on":true, "xy":[0.4448,0.4066], "bri":240, "hue":15331, "sat":121}'
  local headers = {
   ["Content-Type"] = "application/x-www-form-urlencoded";
   ["Content-Length"] = #req_body;
  }
  client, code, headers, status = http.request{url=url, headers=headers, source=ltn12.source.string(req_body), method='PUT'}
end

445033

Ik heb mijn RFXCom al tijden niet geupdate. Alles werkt naar behoren dus is dit zinvol?

En hoe, als ik wil updaten, achterhaal ik welke versie RFXCom ik heb? Heb het geweten maar heb wat gaten in mijn geheugen blijkbaar.

Volgens mij heb ik een E maar daar zie ik 2 versies updates voor. :?

[Voor 13% gewijzigd door 445033 op 15-12-2016 20:22]


 • CSB
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 18-08 21:09

CSB

:D

445033 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 20:19:
Ik heb mijn RFXCom al tijden niet geupdate. Alles werkt naar behoren dus is dit zinvol?

En hoe, als ik wil updaten, achterhaal ik welke versie RFXCom ik heb? Heb het geweten maar heb wat gaten in mijn geheugen blijkbaar.

Volgens mij heb ik een E maar daar zie ik 2 versies updates voor. :?
Ga in Domoticz naar Hardware en selecteer de RFXCom. Daarna de knop Modus instellen. Je kunt daar de versie zien en updaten.

Met zo'n administrator heb je geen users meer nodig...


445033

CSB schreef op donderdag 15 december 2016 @ 20:33:
[...]

Ga in Domoticz naar Hardware en selecteer de RFXCom. Daarna de knop Modus instellen. Je kunt daar de versie zien en updaten.
Ik zie alleen: RFXCOM - RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver
Version: 251

En onder modus instellen: Apparaat: RFXCOM

Dus geen E denk ik.

 • tojnk
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 18:23
Script om de meterstanden naar csv weg te schrijven:

log_meterstanden.sh
code:
1
2
#!/bin/sh
/usr/bin/python script.py >> meterstanden.csv


script.py (aangepast script van thinkpad):
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
#bron: https://thinkpad.tweakblogs.net/blog/12052/maandelijks-pushbericht-met-meterstanden-slimme-meter
import sys
import json
import urllib2
import re
import time
import datetime
import httplib, urllib
from datetime import datetime

#config
domoticzurl = "http://localhost:8084"
domoticzdeviceid_el = 1
domoticzdeviceid_gas = 2
 
def open_port():
  pass
 
def close_port():
  pass
 
class Domoticz():
 
  def __init__(self, url):
 
    self.baseurl = url
 
  def __execute__(self, url):
 
    req = urllib2.Request(url)
    return urllib2.urlopen(req, timeout=5)
 
  def get_device(self, xid):
    """
    Get the Domoticz device information.
    """
    url = "%s/json.htm?type=devices&rid=%s" % (self.baseurl, xid)
    data = json.load(self.__execute__(url))
    return data
 
 
def get_el_values(url, device_id):
  """
  Get electricity meter readings.
  """
 
  device_data = Domoticz(url).get_device(device_id)
  data = device_data['result'][0]['Data']
 
  ex = re.compile('^([0-9\.]+);([0-9\.]+);([0-9\.]+);([0-9\.]+);([0-9\.]+);([0-9\.]+)$')
 
  groups = ex.match(data).group
  meter_high = float(groups(1)) / 1000
  meter_low = float(groups(2)) / 1000
 
  return meter_high, meter_low
 
def get_gas_values(url, device_id):
  """
  Get gasmeter reading.
  """
 
  device_data = Domoticz(url).get_device(device_id)
  data = device_data['result'][0]['Data']
 
  ex = re.compile('^([0-9\.]+)$')
 
  groups = ex.match(data).group
  gasstand = float(groups(1)) #/ 1000
 
  return gasstand
ElectricityRateUsedOffPeak, ElectricityRateUsedPeak = get_el_values(domoticzurl, domoticzdeviceid_el)
GasMeterReading = get_gas_values(domoticzurl, domoticzdeviceid_gas)
 
#datumtijd;totaal;hoog;laag;gas
print datetime.now().strftime('%Y-%m-%d %H:%M:%S') + ";" + str(ElectricityRateUsedPeak + ElectricityRateUsedOffPeak).replace(".",",") + ";" + str(ElectricityRateUsedPeak).replace(".",",") + ";" + str(ElectricityRateUsedOffPeak).replace(".",",") + ";" + str(GasMeterReading).replace(".",",")

 • CSB
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 18-08 21:09

CSB

:D

445033 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 21:00:
[...]


Ik zie alleen: RFXCOM - RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver
Version: 251

En onder modus instellen: Apparaat: RFXCOM

Dus geen E denk ik.
Je hebt de Ext. (USB) Deze waarschijnlijk: http://www.rfxcom.com/epa...s/78165469/Products/14103

Dus dan moet je deze firmware hebben:
http://www.rfxcom.com/Web...FXtrx433_Ext_firmware.zip

Met zo'n administrator heb je geen users meer nodig...


 • b_weijenberg
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 10-08 20:54
445033 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 20:19:
Ik heb mijn RFXCom al tijden niet geupdate. Alles werkt naar behoren dus is dit zinvol?

En hoe, als ik wil updaten, achterhaal ik welke versie RFXCom ik heb? Heb het geweten maar heb wat gaten in mijn geheugen blijkbaar.

Volgens mij heb ik een E maar daar zie ik 2 versies updates voor. :?
Op de onderzijde van de RFXtrx433(E) staat het type aangegeven.
In de RFXtrx433 kan je Type1 of Type2 firmware flashen.
In de RFXtrx433E kan je Type1, Type2, Ext of Ext2 firmware flashen. Ext of Ext2 heeft de voorkeur.

In hfdstk 2.2.2 van de RFXtrx433 User Guide staat de lijst van ondersteunde apparaten in elke firmware versie.

 • commentator
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 30-06 18:51
matthijsph schreef op donderdag 15 december 2016 @ 20:00:
[...]


Je moet zin hebben in lua, maar je kunt via de Hue api eigenlijk alles wat je van je lampen weten wil wel achterhalen.
dank, ga ik eens proberen. Maar blijft natuurlijk vreemd dat de daarvoor standaard aanwezige dingen het niet doen ;)

Anoniem: 210193

445033 schreef op donderdag 15 december 2016 @ 19:08:
Ik mis in de Topicstart dat Domoticz ook super draait op een Synology. Heb hier werkelijk nooit, maar dan ook nooit een hickup met de Synology.

Tevens mis ik dat je de RFXCom beter kan laten functioneren middels een betere (illegale) antenne zoals: http://www.ebay.com/itm/1...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Draait hier ook supersnel en stabiel op Syno :)

Gaat die antenne vooral over zenden, ontvangen of beide?
Mijn rfxcom is eigenlijk enkel gebruikt voor een Somfy en enkele simpele remotes. 1 van die remotes wil ik in de auto gebruiken maar dat gaat nu vaker niet dan wel...

 • martijn k.
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 19-08 16:19
Zet een dummy switch als je schoonpa thuis is bij zonsondergang of wanneer dan ook, schakel deze dummy pas weer uit als ze de verlichting uit willen schakelen en probleem opgelost?
M.v.Veelen schreef op donderdag 15 december 2016 @ 18:29:
Guys, wie wil er met me meedenken om een werkende Blockly of LUA script te maken.....

De situatie is als volgt: m'n schoonvader heeft Domoticz draaien met wat Blockly's. Hij heeft op z'n iPhone (die hij altijd bij zich heeft) Pilot draaien, en dus "weet" Domoticz of er iemand thuis is of niet. Behalve dan als mijn schoonmoeder 's avonds thuis blijft en m'n schoonvader de deur uitgaat: niemand thuis, dus lichten uit.
Zij moet dan de killswitch omzetten om het licht weer aan te zetten.

Hoe krijg ik het voor elkaar dat het licht 's avonds als het donker wordt AAN gaat als m'n schoonvader thuis is, maar AAN blijft als hij van huis gaat? Als ze naar bed gaan dan drukken ze op de killswitch en gaat het licht uit.

Wat ik nu heb, maar wat dus het licht uitschakelt als m'n schoonvader 's avonds de deur uitgaat:

[afbeelding]

en

[afbeelding]

(ik wil niet mijn eigen systeem om zeep helpen en testen op afstand is ook lastig omdat ze dan misschien met knipperende lichten zitten :) )

Misschien is het heel simpel, maar ik zie het zo snel niet.
Probleem zit in de 2de blocky. Daar geef je aan dat als de iPhone Berry weg is IemandThuis op Off moet gaan.
Er wordt niet gekeken naar schoonmoeder. Als je schoonmoeder thuis is zit ze in het donker en das logisch, dat heb je zo ingesteld >:)

Kun je dus o.a oplossen door:
1. Telefoon schoonmoeder ook op te nemen in de IemandThuis controle. Als zij geen iPhone heeft dan bv Presence detection gebruiken. Werkt prima met bv Android.
2. Of Bewegingssensoren gaan gebruiken als 1 niet mogelijk is. Zolang je schoonmoeder regelmatig beweegt geen probleem. Je controleert dan op iPhone en op Bewegingssensoren.
3. Killswitch blijven gebruiken.

445033

b_weijenberg schreef op donderdag 15 december 2016 @ 21:42:
[...]


Op de onderzijde van de RFXtrx433(E) staat het type aangegeven.
In de RFXtrx433 kan je Type1 of Type2 firmware flashen.
In de RFXtrx433E kan je Type1, Type2, Ext of Ext2 firmware flashen. Ext of Ext2 heeft de voorkeur.

In hfdstk 2.2.2 van de RFXtrx433 User Guide staat de lijst van ondersteunde apparaten in elke firmware versie.
Ik zal er naar kijken. Maar heeft het sowieso nut als alles nu gewoon goed draait?

445033

Anoniem: 210193 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 05:12:
[...]

Draait hier ook supersnel en stabiel op Syno :)

Gaat die antenne vooral over zenden, ontvangen of beide?
Mijn rfxcom is eigenlijk enkel gebruikt voor een Somfy en enkele simpele remotes. 1 van die remotes wil ik in de auto gebruiken maar dat gaat nu vaker niet dan wel...
Beide. Mijn Syno staat op zolder met 2 betonnen vloeren ertussen en ik lees makkelijk een Cresta thermometer op de begane grond uit en het weerstation van mijn buurman. Probeer het gewoon eens. Voor het geld hoef je het niet te laten.

 • SnowDude
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-08 16:38
Ik ben net een beetje begonnen met Domoticz, en het meeste bevalt me wel goed. Het enige dat ik nog mis is het versturen van push berichten naar min iphone. Wat zijn daar de mogenlijkheden?

All electric components run on smoke. If you let the smoke out, they won't work anymore.


Anoniem: 210193

Telegram is een leuke :)
Ik (mis-)ge-bruik zelfs de findmyiphone service voor echt belangrijke meldingen zoals rookmelding. Die maken dan zelfs geluid wanneer de iphone op stil of niet storen staat.

[Voor 23% gewijzigd door Anoniem: 210193 op 16-12-2016 10:35]


 • PnD
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:42

PnD

like in Pinda ^_^

Nu een dagje aan het klooien met Domoticz op Synology met een RFXtrx433e eraan.
Heb een lampje, deurbel vd action en telegram werkend icm blockly, dus begin mijn weg te vinden.

Ik heb geen programmeerkennis dus is het is hier en daar wel wat uitzoekwerk, maar google is ur best friend.

@SnowDude: telegram is aan te raden. Ik heb het werkend gekregen met deze wiki: https://www.domoticz.com/...egram_Notification_System


edit: Ik heb een silvercrest schakelaarset voor outdoor. Geen idee welk type en dus ook geen idee of het ondersteund wordt. Krijg het iig nog niet werkend.

https://www.lidl-shop.nl/...tandsbediening/p100202175
Volgens mij is het nog een ander kleurtje als uit deze link. Meer grijs.

Iemand tips?

[Voor 27% gewijzigd door PnD op 16-12-2016 12:00]

Al mijn oude & nieuwe systemen


 • b_weijenberg
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 10-08 20:54
445033 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 09:42:
[...]


Ik zal er naar kijken. Maar heeft het sowieso nut als alles nu gewoon goed draait?
Als alles goed draait dan zou ik geen nieuwere firmware flashen.
In de firmware zip files staat een firmware_history.txt file waar je de wijzigingen kunt vinden van elke release.

 • CSB
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 18-08 21:09

CSB

:D

445033 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 09:42:
[...]


Ik zal er naar kijken. Maar heeft het sowieso nut als alles nu gewoon goed draait?
Don't fix things that ain't broken.

Met zo'n administrator heb je geen users meer nodig...


 • Speedfightserv
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 19-08 16:08
b_weijenberg schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 11:55:
[...]


Als alles goed draait dan zou ik geen nieuwere firmware flashen.
In de firmware zip files staat een firmware_history.txt file waar je de wijzigingen kunt vinden van elke release.
Wat is er precies veranderd aan RFY?

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


 • LAD93
 • Registratie: Maart 2016
 • Niet online
Even een vraag wat betreft een RPi en Domoticz; maakt het voor de internetverbinding nog uit of ik hem via WiFi verbindt of met een kabel? De Pi komt pal naast de router te hangen, maar ik heb geen poorten meer over.

per aspera ad astra


 • b_weijenberg
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 10-08 20:54
Speedfightserv schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 12:29:
[...]


Wat is er precies veranderd aan RFY?
Enkele kleine verbeteringen. Als je Somfy gebruikt is het aan te raden om de laatste versie firmware te flashen.

 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
Bedankt voor de tip, Bert. Heb ik vanavond weer wat te doen :-)

 • balk
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 20-07 05:44
LAD93 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 12:33:
Even een vraag wat betreft een RPi en Domoticz; maakt het voor de internetverbinding nog uit of ik hem via WiFi verbindt of met een kabel? De Pi komt pal naast de router te hangen, maar ik heb geen poorten meer over.
Ik had mijn Pi 2B via wifi aangesloten maar dat werkte niet lekker. Heel vaak dat de wifi verbinding weg en toen bleek dat ik niet de enige was met wifi problemen. Of die problemen nog steeds bestaan weet ik niet, en wellicht is het voor de 3 een stuk beter vanwege native wifi. Zoek maar eens op "raspberry pi wifi drops"

 • Speedfightserv
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 19-08 16:08
b_weijenberg schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 12:52:
[...]

Enkele kleine verbeteringen. Als je Somfy gebruikt is het aan te raden om de laatste versie firmware te flashen.
Dat is wat ik wilde weten :) dan ga ik hem flashen.
Thanks!

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


 • LAD93
 • Registratie: Maart 2016
 • Niet online
balk schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 13:17:
[...]

Ik had mijn Pi 2B via wifi aangesloten maar dat werkte niet lekker. Heel vaak dat de wifi verbinding weg en toen bleek dat ik niet de enige was met wifi problemen. Of die problemen nog steeds bestaan weet ik niet, en wellicht is het voor de 3 een stuk beter vanwege native wifi. Zoek maar eens op "raspberry pi wifi drops"
Thanks! Ga ik kijken wat ik het meest kan missen op mn router :)

per aspera ad astra


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19-08 09:25
LAD93 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 14:30:
[...]


Thanks! Ga ik kijken wat ik het meest kan missen op mn router :)
Switch erbij plaatsen 8)
martijn k. schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 08:53:
[...]


Zet een dummy switch als je schoonpa thuis is bij zonsondergang of wanneer dan ook, schakel deze dummy pas weer uit als ze de verlichting uit willen schakelen en probleem opgelost?
Hoe zou dit dan in deze Blockly moeten komen te staan? Moet deze dummy alleen worden geschakeld als hij thuiskomt?
MikeOO schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 08:59:
[...]


Probleem zit in de 2de blocky. Daar geef je aan dat als de iPhone Berry weg is IemandThuis op Off moet gaan.
Er wordt niet gekeken naar schoonmoeder. Als je schoonmoeder thuis is zit ze in het donker en das logisch, dat heb je zo ingesteld >:)

Kun je dus o.a oplossen door:
1. Telefoon schoonmoeder ook op te nemen in de IemandThuis controle. Als zij geen iPhone heeft dan bv Presence detection gebruiken. Werkt prima met bv Android.
2. Of Bewegingssensoren gaan gebruiken als 1 niet mogelijk is. Zolang je schoonmoeder regelmatig beweegt geen probleem. Je controleert dan op iPhone en op Bewegingssensoren.
3. Killswitch blijven gebruiken.
Dat is 't m nu juist. Ze neemt niet consequent d'r toestel mee (en dat gaat niet veranderen ook ;)).
Bewegingssensoren, mja, niet zo wild van. En 3. als we alleen de killswitch gaan gebruiken dan blijft er weinig automatisch schakelen over.

[Voor 56% gewijzigd door M.v.Veelen op 16-12-2016 15:31]

¯\_(ツ)_/¯


 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20-07 13:27
PnD schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 11:48:
edit: Ik heb een silvercrest schakelaarset voor outdoor. Geen idee welk type en dus ook geen idee of het ondersteund wordt. Krijg het iig nog niet werkend.

https://www.lidl-shop.nl/...tandsbediening/p100202175
Volgens mij is het nog een ander kleurtje als uit deze link. Meer grijs.

Iemand tips?
Zo ver ik weet werkt het niet met de rfxcom.

Kuhlie in "[howto] Klik-aan-klik-uit aan computer"

https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=3200

[Voor 7% gewijzigd door renedis op 16-12-2016 17:01]


 • niki_lauda
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 21:30

niki_lauda

3840Wp/200L zonneboiler ID3B

LAD93 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 12:33:
Even een vraag wat betreft een RPi en Domoticz; maakt het voor de internetverbinding nog uit of ik hem via WiFi verbindt of met een kabel? De Pi komt pal naast de router te hangen, maar ik heb geen poorten meer over.
En bij mij draait dit vanaf het begin 2013 perfect. Heb wel een test script of de Wifi nog werkt.

[Voor 5% gewijzigd door niki_lauda op 16-12-2016 20:04]


 • grote_oever
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 23:03
LAD93 schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 12:33:
Even een vraag wat betreft een RPi en Domoticz; maakt het voor de internetverbinding nog uit of ik hem via WiFi verbindt of met een kabel? De Pi komt pal naast de router te hangen, maar ik heb geen poorten meer over.
Je zult toch op een gegeven moment aan een switch moeten denken. Dus waarom nu niet. En daarboven op, een switch kost niet zoveel.

 • matthijsph
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 22-05 07:20
M.v.Veelen schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 15:29:
[...]
Bewegingssensoren, mja, niet zo wild van.
[...]
Vanwaar je afkeer van bewegingssensoren?
Ik ben juist helemaal over op beweging en doe niks meer met device online scripts. Zo heb je nooit meer last van slapende telefoons (wel binnen, maar toestel offline) en als er oppas in huis is gaat ook netjes het licht aan als het donker wordt.
Je zult ze toch ergens moeten plaatsen waar deze beweging moeten kunnen detecteren (wil het liefst zoveel mogelijk uit het zicht hebben), en als je een half uur languit op de bank ligt wil ik niet dat je met je handen moet wapperen omdat anders het licht uitgaat. Of hoe lang je dat dan ook hebt ingesteld. Of als je alleen thuis bent en je bent een uurtje aan het strijken boven, dat dan beneden alle verlichting uit gaat en pas weer inschakelt als je de kamer betreed. Ik ben er gewoon niet zo wild van. Leuk voor in een toilet, maar voor in de woonkamer niet zo. Bovendien wil m'n schoonmoeder ook nog weleens een uurtje aan de keukentafel gaan zitten puzzelen. En als dan de verlichting beneden uitschakelt omdat in de woonkamer geen beweging is gedetecteerd, dan zijn we geen steek opgeschoten.

Ik denk dat ik op haar iPhone ook maar Pilot installeer en als ze thuis blijft, dan blijven de lichten branden. Als ze allebei weggaan en ze vergeet haar toestel, dan moet m'n schoonvader dat maar corrigeren door de iPhone van haar via Pilot op UIT te zetten. En als ze weer this zijn, dan moet de iPhone weer op AAN gezet worden. Dat zal hij dan moeten onthouden. Het is het 1 of het ander :)

[Voor 4% gewijzigd door M.v.Veelen op 16-12-2016 22:13]

¯\_(ツ)_/¯


 • Blackouts
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 18-08 17:27
Kan iemand mij vertellen waarom de kerstboom niet uit gaat als ik niet thuis ben?

Presence detectie werkt verder correct en de kerstboom gaat wel vanzelf aan in de ochtend en uit om 22:30. Alleen als ik dus overdag van huis ga blijft ie aan...

Maar goed, ik zeg ook maar wat....


 • tozzke
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07-08 07:52

tozzke

aka tozzert

probeer die 'Iemand thuis' eens in een switch te veranderen. Domoticz stond/staat erom bekend dat de scripts niet altijd willen triggeren op enkel een variabele die verandert

zin om slap te ouwehoeren? join #vervoer, #android, #domotica of #Ubiquiti @ IRC


Anoniem: 210193

Dat is correct, behalve dat je die 'niet altijd' mag veranderen in nooit.
uservariables triggeren niet het evensystem omdat dat veel te makkelijk een endless loop zou kunnen veroorzaken.

 • LionkingNL
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 03-07 20:01
Wie weet of het mogelijk is met domoticz om een schakelaar te bedienen afhankelijk van de stroom op een van de fases gemeten vanuit de slimme meter?

Wat ik wil bereiken is afschakeling van de cooquer (3000 Watt) als de stoom op zijn fase boven de zeg 5000 komt. Ik kook met een inductie kookplaat op 3 fasen en wil voorkomen dan de hoofdzekering van 25 A uit gaat. Daarnaast wil ik niet naar 3x35 A vanwege het hoge capaciteitstatief.

Op weg naar een duurzaam leven: goed geïsoleerd, 9500wp PV, Daikin warmtepomp en Hyundai Ioniq Electric


 • SnowDude
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-08 16:38
PnD schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 11:48:
Nu een dagje aan het klooien met Domoticz op Synology met een RFXtrx433e eraan.
Heb een lampje, deurbel vd action en telegram werkend icm blockly, dus begin mijn weg te vinden.

Ik heb geen programmeerkennis dus is het is hier en daar wel wat uitzoekwerk, maar google is ur best friend.

@SnowDude: telegram is aan te raden. Ik heb het werkend gekregen met deze wiki: https://www.domoticz.com/...egram_Notification_System
Ik heb de Telegram bot gebruikt, easy setup het is alleen een HTTP api call en je hoeft geen software te installeren op Domoticz controller.

Gisteren mijn Z-Wave basis set binnen gekregen: een Aeotec USB stick, een multisensor en een smartswitch. Leuk en relatief makkelijk om mee te spelen :D

All electric components run on smoke. If you let the smoke out, they won't work anymore.


 • Blackouts
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 18-08 17:27
LionkingNL schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 10:45:
Wie weet of het mogelijk is met domoticz om een schakelaar te bedienen afhankelijk van de stroom op een van de fases gemeten vanuit de slimme meter?

Wat ik wil bereiken is afschakeling van de cooquer (3000 Watt) als de stoom op zijn fase boven de zeg 5000 komt. Ik kook met een inductie kookplaat op 3 fasen en wil voorkomen dan de hoofdzekering van 25 A uit gaat. Daarnaast wil ik niet naar 3x35 A vanwege het hoge capaciteitstatief.
Is zoiets geen oplossing voor je?
https://www.123installati...boiler-2200watt-4876.html

Maar goed, ik zeg ook maar wat....


 • tozzke
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07-08 07:52

tozzke

aka tozzert

Anoniem: 210193 schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 07:15:
Dat is correct, behalve dat je die 'niet altijd' mag veranderen in nooit.
uservariables triggeren niet het evensystem omdat dat veel te makkelijk een endless loop zou kunnen veroorzaken.
I beg to differ ;)
Onderstaande heb ik namelijk altijd gebruikt tot ik hem omgezet heb in lua.
Hier schakel ik de variabele 'Sony_Xperia_Z2_thuis_(geofence)' mbv tasker @ die Sony Xperia Z2 (op deze manier krijg je niet steeds 'On'-schakelingen achter elkaar @ switch).

zin om slap te ouwehoeren? join #vervoer, #android, #domotica of #Ubiquiti @ IRC


 • error33
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 18-08 21:22

error33

Klungelsmurf bestaat nog

8)7 8)7 waarom zie ik het niet

Ik heb meerdere cresta temperatuur meters maar kom er maar niet achter hoe ik deze moet koppelen ;(
een google rondje helpt me ook niet verder.

Wie wil me de (denk wel simpele) manier om een sensor toe te voegen verklappen?
Heb bij de RFCcom de default vinkjes staan maar zie daar niet bij welke nodig is voor de sensors.


OEI OEI OEI |:( |:( |:( |:( |:(

Zie ik ze gewoon bij apparaten staan. En ik maar al 3 dagen zoeken hoe ik ze moet toevoegen 7(8)7

Wat kan het soms simpel zijn. Zelfs de regenmeter staat er al tussen.

[Voor 22% gewijzigd door error33 op 17-12-2016 12:00]

macOS 12.4


 • b_weijenberg
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 10-08 20:54
error33 schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 11:45:
8)7 8)7 waarom zie ik het niet

Ik heb meerdere cresta temperatuur meters maar kom er maar niet achter hoe ik deze moet koppelen ;(
een google rondje helpt me ook niet verder.

Wie wil me de (denk wel simpele) manier om een sensor toe te voegen verklappen?
Om ze in Domoticz toe te voegen klik je op de blauwe pijl.

Heb bij de RFCcom de default vinkjes staan maar zie daar niet bij welke nodig is voor de sensors.
Om ze in Domoticz toe te voegen klik je op de blauwe pijl.

Voor Cresta heb je Hideki nodig. Zie ook hfdstk 2.2.2. in de RFXtrx User Guide.
Je kunt ook testen met RFXmngr of je ze ontvangt.

[Voor 8% gewijzigd door b_weijenberg op 17-12-2016 12:02. Reden: toevoegen in Domoticz]


 • sunnybird
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 19-08 08:12
Even een vraag. Er is een nieuwe software versie (5877) beschikbaar, zegt het systeem. Maar als ik probeer te updaten vanaf versie (4834) dan zie ik na 2 seconden, dat er iets mis is met de internet verbinding.
Wat zie ik over het hoofd.

 • LionkingNL
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 03-07 20:01
Die oplossing ken ik. Kookplaat is echter 3 fase met perilex stekker. Omdat de kookplaat alle fasen gebruikt ontkom ik niet aan gelijktijdigheid met de cooquer. Vandaar mij idee om via domoticz aan te sturen op basis van vermogen wat ui de slimme meter gelezen wordt.

Op weg naar een duurzaam leven: goed geïsoleerd, 9500wp PV, Daikin warmtepomp en Hyundai Ioniq Electric


 • MavhRik
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16-08 09:54

MavhRik

Marcel

Hallo,

Ik heb een aantal Aeotec BULB's in huis in gebruik waar ik voor 95% tevreden over ben (2,5 % is het grote formaat en 2,5% is het geluid dat ze maken)

Nu kan ik ze op dit moment alleen besturen vanuit Domoticz (ook vanaf telefoon via de Domoticz app), maar soms is een fysieke knop toch handig.

Nu zoek ik dus een Z-Wave Plus knop die zo'n lamp (via Domoticz) kan besturen, maar dan wel dat ik hem los van aan en uit ook kan dimmen en kleur veranderen of MEERDERE scenes kan kiezen.

Ik heb deze twee knoppen gevonden, die voldoen in ieder geval aan det Z-Wave Plus eis, maar het is allemaal te duur om zomaar te bestellen...

http://products.z-wavealliance.org/products/1326
http://products.z-wavealliance.org/products/1448

maverick: A person who thinks and acts in an independent way, often behaving differently from the expected or usual way.


 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
Ik wil graag een RoomID toevoegen aan de HomeBridge met de bedoeling dat Siri alleen een beperkt aantal dingen mag schakelen.
Ik heb binnen Domoticz een plattegrond etc aangemaakt en enkele switches toegevoegd.
Maar hoe kom ik aan de IDX van deze ruimte of plattegrond? (De IDX die dus nodig is in de config.json)

[Voor 22% gewijzigd door AWST6000 op 17-12-2016 14:25]


 • Blackouts
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 18-08 17:27
tozzke schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 23:44:
probeer die 'Iemand thuis' eens in een switch te veranderen. Domoticz stond/staat erom bekend dat de scripts niet altijd willen triggeren op enkel een variabele die verandert
Ga ik eens proberen... :)

Maar goed, ik zeg ook maar wat....


 • matthijsph
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 22-05 07:20
AWST6000 schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 14:10:
Ik wil graag een RoomID toevoegen aan de HomeBridge met de bedoeling dat Siri alleen een beperkt aantal dingen mag schakelen.
Ik heb binnen Domoticz een plattegrond etc aangemaakt en enkele switches toegevoegd.
Maar hoe kom ik aan de IDX van deze ruimte of plattegrond? (De IDX die dus nodig is in de config.json)
Settings - - > more options - - > plans - - > roomplan

 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
matthijsph schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 14:36:
[...]
Settings - - > more options - - > plans - - > roomplan
Zo simpel kan het dus zijn. Txs :)

 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 09-05 23:34

stuffer

Ondertietel

stuffer schreef op maandag 12 december 2016 @ 11:37:
Iemand een idee hoe je een virtuele temp middels http naar influxdb kan sturen?

Ik heb nl dit script van Thinkpad (https://bitbucket.org/fra...eviewer=file-view-default) die de DeltaT van aanvoer en retour temperatuur berekend in domoticz maar zou de waardes ook graag in grafana willen zien.....

Ik zie niet wat er ingevuld moet worden bij: Doel apparaat/scene identificatie: en Doel eigenschap:

[afbeelding]
Ondergesneeuwde vraag uit deel 2.
Iemand?

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
** NIX **


 • schmm
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 17-08 11:52
Ik ben wat aan het stoeien met events.

Wat ik wil:

* Op maandag tot vrijdag mag als de deurbel ingedrukt wordt de gong afgaan van 18.00 tot 23.30
* Op zaterdag en zondag mag de gong de gehele dag af gaan.

De rest van de tijden moet de gong stil blijven.

Onderstaand event heb ik opgebouwd via wat voorbeelden van het domoticz forum. Alleen wil het niet werken.

Ook worden iedere keer als de bel ingedrukt wordt alle 3 de logregels weggeschreven.Ik zie het even niet meer.

PVoutput


 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
@schmm:
Dat is handiger op te lossen met timers bij de betreffende switch.

[Voor 9% gewijzigd door AWST6000 op 17-12-2016 15:12]


 • tozzke
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07-08 07:52

tozzke

aka tozzert

schmm schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 15:09:
Ik ben wat aan het stoeien met events.

Wat ik wil:

* Op maandag tot vrijdag mag als de deurbel ingedrukt wordt de gong afgaan van 18.00 tot 23.30
* Op zaterdag en zondag mag de gong de gehele dag af gaan.

De rest van de tijden moet de gong stil blijven.

Onderstaand event heb ik opgebouwd via wat voorbeelden van het domoticz forum. Alleen wil het niet werken.

Ook worden iedere keer als de bel ingedrukt wordt alle 3 de logregels weggeschreven.

[afbeelding]
Ik zie het even niet meer.
Nested If's zijn al langer problemen mee, zoniet sinds het mogelijk is...

bouw het om naar:

If [Deurbel = On] and [[Day ≠ Saturday] and [Day ≠ Sunday]] and [[Time >= 18:00] and [Time <= 23:00]]
Do [Set [Deurbel gong = On]]
[Set [Deurbel gong = Off After 3 seconds]]
[Write to log ["doordeweeks op bel gedrukt tussen 18:00u en 23:00u - gong aangestuurd"]]
Else if [Deurbel = On] and [[Day ≠ Saturday] and [Day ≠ Sunday]] and [[Time < 18:00] or [Time > 23:00]]
Do [Write to log ["doordeweeks op bel gedrukt buiten 18:00u en 23:00u - gong niet aangestuurd"]]
Else if [Deurbel = On] and [[Day = Saturday] or [Day = Sunday]]
Do [Set [Deurbel gong = On]]
[Set [Deurbel gong = Off After 3 seconds]]
[Write to log ["'s Weekends op de bel gedrukt - gon aangestuurd"]]

en het zal werken

edit:

Al zal ik hem wel een beetje aanpassen om retriggeren te voorkomen middels een variabele ofzo...
Hoelang is die 'Deurbel' aan bij indrukken?

[Voor 4% gewijzigd door tozzke op 17-12-2016 15:33]

zin om slap te ouwehoeren? join #vervoer, #android, #domotica of #Ubiquiti @ IRC


 • schmm
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 17-08 11:52
tozzke schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 15:25:
[...]

Nested If's zijn al langer problemen mee, zoniet sinds het mogelijk is...

bouw het om naar:

If [Deurbel = On] and [[Day ≠ Saturday] and [Day ≠ Sunday]] and [[Time >= 18:00] and [Time <= 23:00]]
Do [Set [Deurbel gong = On]]
[Set [Deurbel gong = Off After 3 seconds]]
[Write to log ["doordeweeks op bel gedrukt tussen 18:00u en 23:00u - gong aangestuurd"]]
Else if [Deurbel = On] and [[Day ≠ Saturday] and [Day ≠ Sunday]] and [[Time < 18:00] or [Time > 23:00]]
Do [Write to log ["doordeweeks op bel gedrukt buiten 18:00u en 23:00u - gong niet aangestuurd"]]
Else if [Deurbel = On] and [[Day = Saturday] or [Day = Sunday]]
Do [Set [Deurbel gong = On]]
[Set [Deurbel gong = Off After 3 seconds]]
[Write to log ["'s Weekends op de bel gedrukt - gon aangestuurd"]]

en het zal werken

edit:

Al zal ik hem wel een beetje aanpassen om retriggeren te voorkomen middels een variabele ofzo...
Hoelang is die 'Deurbel' aan bij indrukken?
Heb hem nu zo staan:


Alleen valt me nu op dat de gong ongeveer iedere minuut aan gaat.

even nog wat aanvullende info:

De bel is een KAKU schakelaar
De GONG is een KAKU gong
Alle twee apparaten zijn opgevoerd in domoticz.

De drukknop is device "bel"
de gong is device "x10 siren"

PVoutput


 • ocmer
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 20:18
De regel "niet zaterdag" of "niet zondag" is altijd waar. Want op zaterdag is het niet zondag en op zondag niet zaterdag en de rest van de week ook :-). Waarschijnlijk moet hier een AND tussen ipv een OR

Sony A77ii, Tamron 17-50/2.8, Sigma 18-125/3.5-5.6, Minolta 70-210/4, Minolta 50/1.7, Minolta 28/2.0, Sony F56 | RPI, Rfxcom @ Domoticz | HP Envy-13 | Sonos Play 1 x2, Play 3 | Fondriest TF4 | Sensa Merano | Burton Custom Wide, GNU Freedom, DC Control


 • tozzke
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 07-08 07:52

tozzke

aka tozzert

schmm schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 15:54:
[...]


Heb hem nu zo staan:
[afbeelding]

Alleen valt me nu op dat de gong ongeveer iedere minuut aan gaat.

even nog wat aanvullende info:

De bel is een KAKU schakelaar
De GONG is een KAKU gong
Alle twee apparaten zijn opgevoerd in domoticz.

De drukknop is device "bel"
de gong is device "x10 siren"
Welke status heeft die 'Deurbel' als je bij Events 'Show current states' drukt?
De vraag is of die switch wel de waarde On en Off aanneemt.

edit:

In de 2e regel de 'and' tussen de tijden veranderen in 'or' aangezien Domoticz van 0:00u tot 24:00u kijkt. Het kan dus nooit voor 18:00u zijn EN na 23:00u op diezelfde dag.
ocmer schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 16:14:
[...]


De regel "niet zaterdag" of "niet zondag" is altijd waar. Want op zaterdag is het niet zondag en op zondag niet zaterdag en de rest van de week ook :-). Waarschijnlijk moet hier een AND tussen ipv een OR
Wat ik in mijn voorbeeld dus al gedaan had :)

[Voor 29% gewijzigd door tozzke op 17-12-2016 17:26]

zin om slap te ouwehoeren? join #vervoer, #android, #domotica of #Ubiquiti @ IRC

M.v.Veelen schreef op vrijdag 16 december 2016 @ 15:29:

Dat is 't m nu juist. Ze neemt niet consequent d'r toestel mee (en dat gaat niet veranderen ook ;)).
Bewegingssensoren, mja, niet zo wild van. En 3. als we alleen de killswitch gaan gebruiken dan blijft er weinig automatisch schakelen over.
Dan wordt het opvoeden van schoonmoeder - succes daarmee >:) of ze moet zelf een actie gaan uitvoeren. Je kunt niet veel meer doen. Je moet ergens op kunnen controleren of iemand thuis is of niet en een gsm is meestal een item wat iemand meeneemt. Doen ze dat niet dan kun je niet veel anders dan een sensor gebruiken.

Als dat ook niet gaat lukken dan is het een bewuste keuze van de gebruiker(s) en zullen ze ermee moeten leren leven dat ze handmatig een actie moeten uitvoeren als de thuis zijn of niet.

Eventueel een kaku switch bij de voordeur plakken en als ze weggaan die omzetten en bij thuiskomst ook.
Maar het blijft een handmatige actie dat dan weer wel.

 • wouter143
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 17-08 08:23
Ik heb me sinds een week of 2 ook laten meeslepen in de wondere wereld van de domotica, middels het gebruikt van Domoticz op een Raspberry pi2. Ik heb er momenteel mijn slimme meters op aangesloten en mijn deurbel.

Nu lijkt het me wel interessant om de waardes van de slimme meters te kunnen exporteren zodat ik a) een backup heb en b) iets uitgebreidere grafieken ermee kan maken. Nu zag ik een interessante post van tojnk met daarin een Python script wat de waardes zou exporteren naar een csv bestand, wat mij wel interessant lijkt. Ik heb echter domoticz geïnstalleerd middels het "sudo curl -L install.domoticz.com |bash" commando, waardoor ik voor zover ik kon vinden geen gebruik kan maken van Python. Nu wil ik dus graag Domoticz opnieuw installeren vanaf source om dit wel te kunnen gebruiken. Is dit simpelweg een kwestie van een backup maken van de domoticz database, opnieuw Raspbian flashen, Raspberry configureren, Domoticz installeren, database terugzetten? Zijn dan alle apparaten, settings en data ook bewaard?

Daarnaast las ik iets over het gebruik van influxDB/grafana voor het exporteren en uitlezen van o.a. meterstanden in grafieken, wat me ook wel interessant lijkt. Is hier ook daadwerkelijk een aparte "server" voor nodig of kan ik deze op dezelfde Pi draaien als waar Domoticz op draait?

Anoniem: 210193

sudo apt-get install python?
Persoonlijk zou ik wel exporteren naar een database als bv MySQL. Dan kan je achteraf er alles mee doen wat je maar kan bedenken.

 • Isane
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 18-08 19:58
Ik heb een Synology DS215J en daarop zit een USB2 en een USB3 poort, ik krijg met geen mogeliijkheid de P1 USB slimme meter aan de gang op de USB3 poort.. De kabel werkt wel op de USB2 poort.

In de log zie ik alleen

code:
1
2
2016-12-17 21:36:53.159 P1 Smart Meter: Using serial port: /dev/ttyACM0 
2016-12-17 21:36:53.159 Error: P1 Smart Meter: Error opening serial port!


Is dit iets wat simpel te verhelpen is?
Ik kan ook niks relevants online vinden

[Voor 5% gewijzigd door Isane op 17-12-2016 21:51]


 • AWST6000
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 26-11-2020
Hoe krijg ik binnen Homebridge alleen maar de groepen/scenes te zien die in plattegrond/roomidx 7 zitten?
Of desnoods alleen alle groepen/scenes?

Deze parameters klinken logisch, maar dan krijg ik de foutmelding dat er een probleem is met de verbinding naar Domoticz:
"roomid": 7,
"loadscenes": 1

De bedoeling is dus dat ik een beperkt aantal dingen kan schakelen met Siri.

Ter verduidelijking: Ik had eerst zelf scenes aangemaakt binnen Eve, maar dan zit ik dingen dubbel te configureren en dat is vooral lastig met dimmers, vond ik.
Dus liever alles centraal binnen Domoticz.

En nog een zijdelingse vraag: Binnen Homekit kun je een 2e iPhone uitnodigen om 'Thuis' te delen, maar ik heb nog steeds geen uitnodiging gezien op die 2e iPhone. Herkenbaar?

Edit: Ik heb ook ff zitten testen met virtuele switches die ik in plattegrond/roomidx 7 heb geplaatst. De virtuele switches liet ik met een Json-commando de groepen schakelen, maar dat werkt niet lekker.
/json.htm?type=command&param=switchscene&idx=<IDX>&switchcmd=On/Off

[Voor 48% gewijzigd door AWST6000 op 18-12-2016 11:26]


 • hannibal2206
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 01:37
Ik heb via 1DayFly 4 stuks rolluikmotoren gekocht van Home Easy (type HE501EU). In het manual van het apparaat staat groot 'Byron'.

Ik krijg de bijgeleverde afstandbediening wel gekoppeld aan de motor, maar niet ingeleerd in Domoticz (3.5877) en de RFXCom433E met firmware 250. Het Byron SX/SelectPlus en HomeEasy EU protocol zijn actief (plus wat anderen).

Met RFXmngr op de PC zie ik ook niets gebeuren als ik de ab bedien.

Kan dit gaan werken ?

Iemand ervaring met Home Easy ?

[Voor 3% gewijzigd door hannibal2206 op 20-12-2016 17:57]

11kW zonnepanelen, 800 Ltr hygiëneboiler met 80 Heatpipes, 2 * L/L, Pana WH-MDC05F3E5, HR++ ; gasloos sinds Feb 2015


 • DoctorV64
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 19-08 11:12

DoctorV64

Cosmopoliet

Zo, ook ik heb sinds kort een Rpi (model B+) draaien met Domoticz met de bedoeling om in eerste instantie mijn slimme meter uit te lezen. Install met Raspian Jessie en Domoticz en een USB P1 kabel werkt perfect.
Na lezen van deze thread en andere zaken op internet besloten om een Razberry module aan te schaffen om in eerste instantie met een fibaro wallplug aan de slag te gaan.

Wat tutorials gevolgd en nu blijkt dat zowel de USB kabel en de Razzberry gebruik maken van ttyUSB0 en dat levert dus een probleem op. Dit terwijl ik al een systemlink heb aangemaakt voor de ttyAMA0.

Als ik de razberry aanmaak als hardware in Domoticz lukt dit.
raz2

Echter ik zie de controller niet verschijnen als ik setup klik, kan dit te maken hebben met het feit dat de slimme meter P1 kabel gebruik naast de Razberry module?

[Voor 16% gewijzigd door DoctorV64 op 18-12-2016 08:19. Reden: aanvulling]

Als er een zwerfkei op je weg ligt, ga erop staan en geniet van het overzicht ...

schmm schreef op zaterdag 17 december 2016 @ 15:54:
[...]

even nog wat aanvullende info:

De bel is een KAKU schakelaar
De GONG is een KAKU gong
Alle twee apparaten zijn opgevoerd in domoticz.

De drukknop is device "bel"
de gong is device "x10 siren"
Hoe krijg je de gong zelf in Domoticz.
Gebruik ook een KAKU set en aangemeld via de drukknop. Maar de Gong apart is ook handig inderdaad.
Pagina: 1 2 3 ... 125 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee