Ik weet niet of ethische kwesties rond beleggen ontopic zijn, corrigeer me aub als dit niet de bedoeling is.
Je impact als non-institutionele belegger is verwaarloosbaar.
Jammergenoeg is het dankzij marktwerking vrijwel verwaarloosbaar om ethisch te handelen, ook omdat het gros van het kapitaal in de handen van een steeds kleiner wordende groep investeerders ligt, die altijd zo efficient mogelijk handelen anders verliezen ze hun positie aan deze top.
Laat ik het volgende aan je voorleggen:
Er is een groot investeringsfonds, hier is een manager in dienst die besluit semi-ethische keuzes te maken omtrent het investeren van kapitaal, rendement gaat dus de tweede viool spelen.
Deze manager zal dus ook tegenover de andere fondsen onderpresteren, en hij/zij zal worden ontslagen nadat een concurrerende manager gescout wordt van een bedrijf wat betere prestaties levert.
Dus, dan komt de volgende stap: Wat als er een fonds komt wat zichzelf als ethisch profileert?
Daar koopt men dus een goed gevoel mee, maar in de loop van tijd zal in deze niche ook door de marktwerking meerdere fondsen krijgen, die gaan elkaar dmv marktwerking ook concurreren, wat de boel weer verwaterd.
Denk aan alle groene energiebedrijven die fungeren op kobalt gewonnen door slaven (vooral kinderen) in de Congo.
Zulk soort gedrag kun je (zover ik weet

) alleen maar geweldloos oplossen via een democratische overheid die perken en banden stelt aan onethisch gedrag en zo de winst drukt voor de mensen die hieraan verdienen, dat is de enige manier om de populaire mening over wat goed en fout is op te dragen aan de aandeelhouders.
Ik ken nog geen enkel bedrijf dat volledig gestopt is met onethische handelen, of dat onder gegaan is door het verlies van vertrouwen van de klanten/boycotts. De klanten of uiteindelijke slachtoffers hebben weinig keus.
Dus nee, als aandeelhouder (institutioneel of anders) ben je maar een tandwiel in de machine, als je hier winst uit haalt (zonder slaap te verliezen) prima.
tl;dr:
Verwacht gedrag van de markt, de oplossing ligt politiek, of je koopt of niet koopt maakt vrij weinig uit. (behalve als veel mensen niet kopen, dan maakt de kleinere groepering die wel koopt tegen een lagere prijs meer winst dankzij een betere marge).