Je kan op twee manieren beginnen. Ten eerste is er de
proxy filing van de shareholder meeting waar de liquidatie goedgekeurd moest worden. Pagina 34/35 komt bijv. met wat schattingen van management betreft de verwachte distributies. Die range moet je nog corrigeren voor de distributie van Evofem, want die is al geweest. Op die manier heb je in elk geval een recente ball-park schatting van wat management inschat. Sowieso geeft de proxy (samen met de laatste paar jaarverslagen) een mooi overzicht van wat er gaande is en hoe men in de huidige positie is beland. Anyway, ik zal alvast kado geven, op deze wijze kom je op een range van zo'n 2.60 - 5.40 per aandeel. Op dit moment handelt PDLI rond de 3.11. Het staat dus absoluut niet vast dat je geld gaat verdienen hier maar het aandeel handelt aardig onderin de range. Het mooie van een liquidatie is dat management, in tegenstelling tot bij een IPO of een groeibedrijf als Fastned, geen incentives heeft om de boel veel te rooskleurig te presenteren. Ze hoeven geen mooi praatje te verkopen: de aandelen zijn al op de mark, een bedrijf in liquidatie heeft geen nieuwe investeerders nodig en als de liquidatie veel minder oplevert heeft dat enkel tot gevolg dat management hun targets mist en dat ze worden aangeklaagd door boze aandeelhouders. Er zit weinig upside voor insiders in het 'opkloppen' van resultaten. Sterker nog, een slimme manager 'lowballt' de geschatte opbrengsten een beetje, zodat hij zichzelf later op de borst kan kloppen dat het allemaal zo goed ging. Bij een bedrijf als Fastned moet je al het fantastische nieuws met een korreltje zout nemen. Uiteraard hebben ze daar mooie voorspellingen: ze proberen nog een hele sloot kapitaal aan te trekken en als je een heel pessimistisch, timide verhaal houdt over de toekomst wil niemand je obligaties of certificaten kopen. Daarom ben ik ook over het algemeen een fan van liquidaties: de kans is veel kleiner dat insiders je een oor proberen aan te naaien. Daar schieten ze zelf weinig mee op.
Maar goed, je moet management natuurlijk niet alleen geloven op hun blauwe ogen. Als je zelf wat wil puzzelen moet je bottom-up beginnen. Start met de meest recente kwartaalcijfers (
link). De balans lijkt intimiderend maar is eigenlijk vrij simpel: een hoop cash, een aantal liabilities die je mee moet nemen (zie voetnoot 10, 12 als startpunt voor verder onderzoek), een hoop assets en liabilities 'held for sale' en de overige balansposten horen bij de geconsolideerde dochteronderneming: Lensar, die volgende week wordt afgestoten, dus als je nog een weekje wacht kun je die negeren

.
Dan heb je nog de volgende puzzelstukjes over:
1. Lensar. wordt volgende week afgestoten. Zie
hier het registration statement. Lastig te waarderen, maar is vanaf volgende week geen onderdeel meer van de puzzel. Hier de slides van een recente conference call, voor de liefhebber:
link. Handelt nu al in de when-issued markt als LNSRV.
2. Noden. verkocht:
link. Prijs kun je zelf disconteren.
3. Wellstat notes: verkocht. Prijs
hier, kun je zelf disconteren.
4. Evofem warrants: kun je zelf aardig prijzen met een optie-calculator. Zijn niet zo veel waard.
5. Klein deel van de royalty portfolio: inmiddels ook verkocht:
link
6. Het belangrijkste: de overblijvende royalty portfolio. Deze is lastig te waarderen maar de royalty streams zijn redelijk kortlopend en gewaardeerd op market-to-market. Op pagina 56 - 58 van de laatste quarterly kun je zien hoeveel cash die royalties genereren. De waardering op de balans lijkt niet compleet achterlijk en is in 2020 al een aantal keer naar beneden bijgesteld. Voor meer details moet je de jaarverslagen en presentaties induiken.
7. Zoals vermeldt in de persberichten van item 2 en 5 verwacht PDLI door de CARES Tax act aanzienlijke belastingbedragen te kunnen terugclaimen. Gerealiseerde verliezen gemaakt in 2018 - 2020 kun je namelijk tot vijf jaar terug gebruiken om betaalde belasting te verrekenen. Je moet dus uitpluizen hoeveel verlies is gerealiseerd op deze verkopen, in welke jaren deze verliezen te verrekenen zijn, wat de effectieve belastingdruk toen was (het belastingstelsel in de US is veranderd door Trump) en dan weet je ongeveer hoeveel er nog te verwachten is van de IRS. Dat is natuurlijk geen zekerheid, dus disconteer naar eigen inzicht.
8. Als laatste moet je nog een inschatting maken van de te maken kosten, belastingdruk (dat zal in dit geval wel meevallen ..) en hoe lang het duurt voordat je je geld terug ziet.
Als je dit allemaal hebt gedaan en het nieuws bijhoudt kun je een beetje inschatten hoe de zaken er voor staan. En wat spelen met je aannames en discount rates om te kijken wat voor invloed dat heeft op je waardering. Het lastigste deel (en het zwakste deel van mijn betoog) is punt 6. Als leek is zo'n royalty stream van een medicijn toch erg lastig te beoordelen, hoe veel werk je er ook in stopt. Twee dingen werken in je voordeel: hij is front-loaded: wordt dus snel kleiner en genereert een hoop cash t.o.v. de huidige waardering. Je hoeft geen lastige aannames te doen over medicijngebruik in Afrika in 2050. En ten tweede zijn bijna alle andere stukjes van de puzzel bekend, dus je kan het ook omdraaien en berekenen: wat zegt de markt dat de royalty stream waard is op de huidige koers van PDLI?
Tenslotte moet je je nog afvragen - een van de belangrijkste vragen die vaak vergeten wordt: waarom zou dit aandeel verkeerd geprijsd zijn? Wat is mijn edge hier? Dat is altijd lastig, maar ik heb een aantal verklaringen.
1. Het bedrijf is in liquidatie. Binnenkort gaat het van de beurs en dan zit je dus met een positie die je niet meer kan verhandelen. Veel mensen zitten daar niet op te wachten en institutionele partijen hebben zelfs soms geen mandaat om zulke posities aan te houden. Dat zorgt vaak voor verkoopdruk.
2. Het is geen aandeel waar de gemiddelde speculant heel warm van wordt. De upside is beperkt en het is een saaie technische liquidatie. Geen battery day of spectaculaire techniek die de wereld gaat veranderen waarover je lekker makkelijk een mening kan vormen.
3. Het aandeel is lastig te waarderen. Er zijn een hele hoop puzzelstukjes en er is een hoop onzekerheid. De markt houdt niet van onzekerheid, die wil graag een hapklaar verhaal en duidelijkheid over wat er wanneer gaat gebeuren.
4. Het bedrijf heeft een geschiedenis van jarenlang geld over de boeg gooien, dus wellicht zijn beleggers nog skeptisch over het bedrijf. Er is echter een nieuw management team geinstalleerd met de juiste incentives om de boel op te doeken.
Concluderend: ik denk dat de kans aanwezig is dat de markt deze liquidatie wat te pessimistisch inschat. Het aandeel is in de paniek van de afgelopen dagen nog eens 7% gekelderd terwijl ik denk dat, laten we zeggen, macro-economische gebeurtenissen of paniek op de beurs niet heel veel invloed hebben op wat er hier gebeurt. Het handelt inmiddels behoorlijk richting de onderkant van de range waar management zelf mee kwam en ook mijn eigen berekeningen (die ik bewust niet deel, dat moet je zelf maar eens proberen) suggereren dat er nog wel wat in het vaatje zit, ook al doe je wat pessimistische aannames.
De komende tijd zal er wel ergens geswitched worden naar 'liquidation basis accounting' en dan worden de financials een stuk eenvoudiger. Bovendien wordt het verhaal uberhaupt steeds eenvoudiger te snappen: sinds de laatste quarterly is er al een hoop verkocht en dus versimpeld. En wie weet komt management binnenkort met een nieuwe inschatting van de opbrengsten. In al die gevallen hoop ik dat de prijs iets meer in lijn schiet met (wat ik denk) dat het bedrijf waard is. Zoals gezegd, het grootste risico is dat de royalty portfolio een enorme zeperd blijkt te zijn, maar daar kan ik mee leven. En er kan natuurlijk ook nog van alles verkeerd gaan waar ik geen rekening mee heb gehouden, of mijn hele analyse kan waardeloos zijn.
[
Voor 7% gewijzigd door
writser op 22-09-2020 21:57
]