@
Zr40, ik krijg de indruk dat je hier heel ijverig allemaal punten aandraagt om punten te scoren in een theoretische discussie, maar een beetje uit het oog verliest dat je punten in de praktijk niet zo belangrijk zijn. Wat moet er gebeuren voordat een investering in een groenfonds de komende drie maanden daadwerkelijk in de soep loopt?
A. De fiscale voordelen voor groene beleggingen moeten worden afgeschaft. Ik zie dit absoluut niet gebeuren, die voordelen bestaan al 20 jaar en juist nu zijn meer dan ooit duurzaamheid en verantwoord beleggen hippe thema's. Misschien is de kans juist wel groter dat de fiscale voordelen hoger worden!
B. Niet alleen moeten de fiscale voordelen worden afgeschaft, ze moeten tussen november en februari worden afgeschaft. Wat er de rest van het jaar gebeurt interesseert me niet, dan heb ik geen positie meer! Zoals je wellicht weet worden de belastingplannen op Prinsjesdag gepresenteerd. Dat is het net geweest en voorzover ik weet was er nul nieuws over de groene korting. Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat er dan ineens een paar maand een concreet plan op tafel ligt.
C. Daar komt nog bovenop dat de fiscale voordelen
per direct afgeschaft moeten worden. Jij kwam met het voorbeeld van cultuurfondsen maar dat voorbeeld ondermijnt je eigen punt, want die korting is juist geleidelijk gedurende een aantal jaar afgeschaft om de paniek zoals jij die schetst te voorkomen. Het is niet waarschijnlijk dat een afschaffing ineens uit de lucht komt vallen, heel vaak zijn er overgangsregelingen o.i.d., mensen moeten toch een beetje vertrouwen kunnen hebben in de continuïteit van de overheid.
D. Het is ook nog maar de vraag of daadwerkelijk iedereen meteen naar de uitgang rent als er wat nieuws uitkomt. Ik betwijfel ook dat. Genoeg mensen zitten hier waarschijnlijk (net als in Fastned obligaties) voor ideologische redenen in, of via een tussenpartij, volgen het nieuws niet op de voet en/of stappen niet meteen uit. Ik volg het financiële nieuws redelijk en denk dat er een zeer grote kans is dat je nog op een prima prijs kan verkopen als er wat geruchten in de wandelgangen te horen zijn. Het is niet zo dat er vandaag nog geen wolkje aan de lucht is en dat morgen ineens bekend wordt dat de regeling definitief wordt afgeschaft en dat diezelfde dag iedereen een verkooporder in de markt gooit. En met de huidige balans kunnen ze best wat redempties prima opvangen. Prima kans dat als je er snel bij bent je nog wel uit kan stappen op een aardige prijs.
E. En zelfs als iedereen naar de uitgang rent en jij niet op tijd weet te verkopen is ook nog maar de vraag of het fonds daadwerkelijk in de problemen komt. Een groot deel van de leningen is verstrekt aan grote zonne- en windparken, bijna allemaal in Nederland, met onderpand. Meer dan de helft van de leningen loopt binnen vijf jaar af. Emerging markets zijn maar 7% van de portfolio. Zelfs al moet je deze portfolio morgen ineens liquideren dan denk ik nog dat je niet meer dan 20% hoeft af te boeken. Groen is hip en er zijn vast genoeg grote partijen die een portfolio conservatieve groene leningen wil overnemen. Jij gooit ergens met -40% maar we praten hier over een obligatiefonds met zeer conservatieve balans en een koersontwikkeling waar je een geodriehoek langs kan leggen, zelfs tijdens de GFC of de Coronacrisis bewoog dit fonds niet meer dan 4% a 5%.
Als jij wat kansen hangt aan A, B, C, D, een verliest schat voor E, alles met elkaar vermenigvuldigt en uitkomt op een verwachtingswaarde van -4% per jaar dan zou ik inderdaad niet gaan beleggen in een fonds dat ~2% per jaar rendeert. Ik denk dat die verwachtingswaarde zo klein is dat zelfs als ik er een factor 100 naast zit het nog steeds geen ramp is in de praktijk. Kortom, theoretisch misschien een risico maar in de praktijk te verwaarlozen.
[
Voor 5% gewijzigd door
writser op 05-11-2020 15:20
]