DutchKel schreef op vrijdag 31 maart 2023 @ 08:31:
[...]
Ik kan op de warmtepomp rechtstreeks de buizen voor het zwembad water aansluiten. Dit is overigens wel voor het chloor toevoegen. De warmtepomp dient dan tevens als circulatie pomp voor zover ik heb begrepen.
Deze opmerking eerst --> (even je 1ste gedeelte van je tekst omgedraaid)
Als ik mijn zwembad gevuld krijg in 6 uur (4,5kuub) met een standaardwater leiding druk 2,3 bar .. hoe ga je dan met een circulatie pomp je zwembad "filteren"

een inbouw zwembad zit je snel aan de 20/40 kuub denk ik zo maar. per etmaal zit je met geluk dus aan 20m3 ruim genomen (wat ik al betwijfel)
toevoeging:
of ga je een "extra" zwembad zandfilter pomp met eigen circuit" erbij zetten?, dit laat ik voor nu even met rust.. hieronder door met verwarmen. @
GeeMoney vatte het wat korter samen
Als je bv 40m3 zwembad zou hebben, met 20m3 per etmaal pomp capaciteit dan moet je niet 1 graad maar 2 graden per kuub per uur toevoegen om een effectieve verwarming te hebben
Een zwembad pomp zit op 1,5inch / 2 inch (4-5cm diameter ofzo) waarbij een een LTV leiding 16-32mm zit en normale hoge temp verwarming leidingwerk 18-22 mm
En dan hebben we het niet over de corrosive werking van chloor in je leidingwerk.
volgens mij is de bedoeling van een bodem systeem "gesloten circuit" dus geen tapwater oid maar speciale mix vloeistof voor betere warmte transport (water is niet slecht maar heeft zijn beperkingen)
Ooow daar zat je aan te denken een vloerverwarmingsspiraal in het zwembad. Nee dat werkt inderdaad niet efficiënt. Dan heb je teveel overgangen.
stel dat je overgang 1:1 doet, dan nog moet om het zwembad te verwarmen naar 26 graden een temp hebben van + 1 a 2 of meer om het water te verwarmen 24 uur x365 dagen al is het maar om het op temperatuur te houden. waar komt die 28 graden vandaan als je aanvoer leiding (huis of bodem) niet die temperatuur is .. uit je WP installatie dus extra energie verbruik ..
Maar aangezien ik het zwembad onder een overkapping/in een serre wil hebben kan ik er ook in de winter gebruik van maken.
jup dat is te doen de invloeden van buiten weghalen met bv hr++ of hr+++ (goeie isolatie) scheelt een hoop in de verwarmings behoefte. (ook onder/langs je zwembad maar vooral bovenkant)
Het zal je overigens verbazen hoe weinig je hoeft te koelen als je een goed geïsoleerd huis hebt met zonwering. Dan zit je maar ongeveer 4 uur te koelen op een dag. Tapwater verwarmen is vaak maar 2 uur. Dus je hebt nog 18 uur over om iets anders te koelen of te verwarmen.
neuh verbaast me niks, zit momenteel op een gas verbruik van 600m3 toen ik hier introk was dat 3x zoveel.
2 -24 = 22 en geen 18 toch .. maar wacht even als je koelt dump je normaliter de "warmte" terug de grond in, echter nu ga je die "warmte" hergebruiken voor "warm tapwater"/vloerverwarming (lees zwembad water in dit geval) omdat die (18+4) uur koelen ga je nu effectief inzetten voor verwarmen.
maar daarmee zit je nog altijd onder de "wens temp" van je zwembad verwarming ongeacht of je er zwembadwater of een vloeistof mix door de leidingwerk pompt dus je zal het extra moeten verwarmen.
hoeveel water 180L /300L boiler ? x 4 uur naar 61 graden (anti legionella vereiste) dat staat niet in verhouding tot 20.000 tot 40.000 liter. met 2 graden "constant" te houden heb ik zo'n vaag vermoeden
Ik hoef het zwembad overigens niet veel verwarmd te hebben als we in een hittegolf zitten. Dan vind ik het juist fijner om het wat koeler te hebben. Het gaat mij dus meer om de lente/herfst.
water uit de kraan is max 12-15 graden uit de grond koudere periode(s) even daar gelaten, je zwembad water wil je zoals gezegd 24-30 graden hebben . zit je toch al snel met een verschil van 12 graden of meer en zal je eigenlijk 24 uur per dag x365 dagen moeten verwarmen.
vergeet niet dat de "verwarming" niet lineair grafiek is maar een curve dus elke graad hoger = meer energie die toegevoegd moet worden. en daarbij wegens oppervlakte een hoog verlies.
De warmtepomp heeft in de zomer bij het tapwater verwarmen een COP van ongeveer 5. In de winter zakt de COP naar 3. Dit omdat tapwater verwarmen erg inefficiënt is omdat het om een hoge temperatuur gaat. Ik heb bij de verwarming in de winter een COP van ongeveer 6, dus ik verwacht dat dit in de zomer ongeveer 8 a 9 is dit is dan onafhankelijk van de buitentemperatuur.
Deze discussie is heel erg uitgebreid gevoerd, uitgemeten zoek in dit topic op WP + COP en of + kWh
om er 2 te delen ter indicatie,
hier 1500kwh voor 3 maanden
_RRM_ in "Het grote zwembad topic - Deel 2"
de berekening
Plenkske in "Het grote zwembad topic - Deel 2"
@
Plenkske en @
Jazsie maar ook andere WP gebruikers gaan zeer de diepte in ermee, zou je zeker adviseren die te lezen (deel 1 van dit topic kan je ook even doorsnuffelen)