Warme zijde = Binnen, Dampremmende folie
Koude zijde = Buiten, Dampopen folie
Voor het (na) isoleren van je woning/schuur zijn er legio oplossingen en manieren om dit te doen, omdat de vraag hier regelmatig voorbij komt, hieronder een korte samenvatting van een aantal van deze oplossingen.
Voor je aan de slag gaat, kun je het beste voor jezelf op een rij zetten wat je wilt realiseren met de juiste isolatie, in alle gevallen zal isolatie comfort verhogend werken maar niet elke vorm van isolatie kun je zomaar toepassen.
- Bestaande bouw:
Spouwmuur – vloeibare isolatie (pur) of korrels/parels/vlokken/cellulose
Voorzetwand – Alle ‘vaste’ vormen van isolatie (glas/steen/pir/vlas)
Bij een voorzetwand kan natuurlijk elke oplossing gebruikt worden hetzelfde als bij nieuwbouw
Bij een spouwmuur zul je een extern bedrijf in moeten schakelen, (inblaasisolatie) want dit kun je niet zelf, ik ga hier ook niet verder op in, omdat de desbetreffende bedrijven je dit veel beter kunnen vertellen welke isolatie voor jou het meest rendabel is
Wat betreft nieuwbouw/voorzetwand/houtskelet(hsb) zijn er veel verschillende opties in vele prijsklassen.
Hieronder een greep uit de gangbare markt:
Minerale wol
• Glaswol, goedkoopste product op de markt, makkelijk op maat te maken met een speciaal
mes, in verschillende diktes verkrijgbaar, hoe dikker hoe groter de Rc waarde. Veroorzaakt
irritaties bij verwerken (jeuk) ook is het aan te raden een mondkapje te dragen ivm inademen
van deze deeltjes
• Steenwol, ietsje duurder als glaswol, dezelfde voordelen maar niet zo irriterend voor de huid
ook heeft steenwol een betere geluidsisolatie
• Hennepvlas, minerale isolatie op basis van hennep, redelijke Rc, op basis van natuurproduct
en hierom vrij prijzig.
Alle bovenstaande isolaties zijn zowel op rol als per plaat verkrijgbaar, soms inclusief afwerklaag.
Harde/vaste isolatie
• Pur (polyurethaan)
• Pir
• EPS (geëxpandeerd polystyreen)
• XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
• Kurk
• Hennep
• Glas/steen/hennep op plaat
Om het beknopt te houden ga ik niet elk product toelichten, maar de korte samenvatting is dat deze platen (door persing) een hoge Rc isolatie behalen.
Doel van deze post gaat vooral over minerale folie omdat je hier goed bedacht moet zijn met het aanbrengen! Deze wol kun je namelijk niet zomaar aanbrengen maar speciale folies moet toepassen.
Een zgn dampremmende* folie en een dampopen* folie. De reden van deze folies is om je constructie (balklaag/gording/wand) te beschermen tegen vocht
Vocht komt/zit in de woning door het douchen, koken, mensen(transpiratie) maar ook door planten. Dit vocht mag niet doordringen in de isolatie omdat het de Rc waarde sterk doet dalen maar bovenal om je constructie te beschermen tegen rot. Hierom pas je dus een dampremmende folie toe aan de warme zijde (binnen) van de isolatie. In het bouwbesluit staat een folie van 0.2mm (200mµ) voorgeschreven. Dit is breeduit verkrijgbaar in verschillende formaten. Let er op dat je de overlappende naden af tapet! Ook de nietjes waarmee je de folie vastzet dien je af te tapen!
(Variant hierop is een dampremmende folie met een aluminium laag, deze heeft een hogere reflectie waarde en wordt veel toegepast in Sauna’s/zwembaden en ruimtes met een hogere klimaatklasse.)
De dampopenfolie is een wat meer complexe folie, dit is vaak een 3 laags folie (polypropyleen) met een micro poreuze tussenlaag. Deze kan ook 4 laags zijn, dan is er vaak een wapening toegevoegd.
(deze micro poreuze tussenlaag is conisch gevormd, vandaar dat het van belang is welke zijde binnen moet, en welke buiten, de kleinste opening van de conus (bedrukte/ingekleurde zijde) moet aan de buitenkant)
De reden dat deze folie zo is opgebouwd is omdat hij dan aan de buitenzijde waterkerend is (slagregen oid) en vanaf de andere kant toch ademend, mocht er onverhoopt toch iets vocht in de isolatie/constructie komen.
Deze folie kan in nagenoeg alle gevallen direct op de minerale isolatie, de zwaardere/dikkere varianten kunnen ook hardere ondergrond toegepast worden (vaak vanaf 130gr/²)
*de dampremmende wordt vaak ook dampdicht genoemd, (niet geheel waar, de enige 2 dampdichte producten zijn glas en staal) De dampopen variant wordt ook wel een ‘spinvlies’ genoemd,
Het vocht krijg je uit de woning dmv ventilatie, vandaar de vaak gehoorde uitdrukking, Isoleren is ventileren!
Uiteraard ben ik ook maar enthousiasteling, en geen expert op dit gebied dus ik sta open voor toevoegingen en/of kritiek.
(ook het gebruik van d en dt is niet mijn sterkste kand (

), dus die wijzigingen wil ik ook graag via dm ontvangen)