Voor bunq (en alle andere banken), zit het zo: ze mogen op basis van
passporting hun diensten aanbieden aan
inwoners (onafhankelijk van hun nationaliteit) van de EU (EU-27 + VK tot 31 december 2020 in ieder geval) en de EVA, zijnde IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Zwitserland en de EU hebben hiervoor een aparte bilaterale overeenkomst afgesloten.
Een individuele bank mag hierbinnen wel kiezen om diensten aan alle inwoners van een bepaald land niet aan te bieden, ten minste voor het openen van een rekening. In veel gevallen wordt er niet moeilijk gedaan in de praktijk (voor zover ik weet) als je buiten zo'n land verhuist maar binnen het hierboven genoemde gebied, zie ook
hier.
Wat @
Brent hierboven noemt klopt m.i. ook niet: alle Nederlandse grootbanken bieden in principe rekeningen aan voor houders uit in ieder geval omliggende landen, maar meestal niet zo gemakkelijk, bijvoorbeeld door een bezoek te verplichten of een minimum initiële storting te eisen.
Een uitzondering waar ik laatst van hoorde is de ABNAMRO, die doet tegenwoordig ook
aan Video-ID.
In het geval bunq zie je dat ze er voor kiezen om bepaalde producten in bepaalde landen gewoon niet aan te bieden. Voor Zwitserland heeft dat mischien iets te maken met de te verwachten druk om dan ook een saldo in CHF te kunnen aanhouden, toen dat namelijk pas kon kwam Revolut in Zwitserland wat tot bloei. De Zwitserse betaalmarkt (met name van/naar Euros) is nog niet zo efficiënt als we dat in het Eurogebied al hebben.
[
Voor 3% gewijzigd door
Anoniem: 567735 op 29-04-2020 13:08
]