DominoNL schreef op donderdag 25 juli 2019 @ 09:09:
[...]
Of een element van 800 euro "beter" is dan eentje van 50 euro kun je over twisten, zeker of dit prijsverschil het vermeende kwaliteitsverschil enigszins normaal in relatie staan tot elkaar. Maar ik durf wel te stellen dat er tussen verschillende elementen (ook binnen dezelfde prijs-klasse al) een goed meetbaar en duidelijk hoorbaar verschil zit.
Dat is ook wel logisch. Dit is allemaal vrij "imperfecte" techniek, waarbij de imperfecties tot ver in het hoorbare gebied invloed hebben. Dus dat dan de hardheid van een naald, de mate waarmee die op de plaat duwt, de massa van de elementen die de trilling gezet worden door de plaat, de magneet die het omzet in elektrisch signaal invloed heeft op hoe het klinkt is erg logisch

.
Bij kabels, versterkers (mits klasse "sony van 150 euro" en hoger en niet over de zeik gejaagd), CD spelers, DAC's en allerlei andere dingen is er uiteraard ook vervorming van het signaal binnen het hoorbare gebied (20-20.000Hz). Echter is dat allemaal ver onder de hoorbare grens (meestal riant minder dan 0,1% vervorming en binnen 0,1db lineair).
Akoestiek en luidsprekers zijn daarentegen enorm complex en geven veel vervorming. Equalizers en DSP correctie trouwens ook (maar dan "by design"). Aan die laatse dingen zou je je energie en geld moeten besteden. Met equalizing en DSP room correction moet je overigens wel terughoudend zijn. Ik zou dat nooit zomaar toepassen op frequenties boven de 200Hz omdat die systemen dan reflecties gaat meten en corrigeren en daarmee het originele signaal uit speakers gaat aantasten, terwijl dat misschien wel goed is.
Waar ik naar zou streven met een hifi set (niet makkelijk):
1. Speakers die heel lineair en met weinig vervorming weergeven recht van voren
2. Speakers die onder hoeken niet alteveel anders klinken (constante directivity), dit is moeilijk omdat het laagste laag 360 graden rondom hetzelfde klinkt en het hoogste hoog onder hoeken al wegvalt. Dat is gewoon gevolg van de lengte van de golven gecombineerd met de grootte van de weergever en de luidspreker. Als het verloop van wegvallen van geluid geleidelijk is, dan is dat zeer acceptabel (en verstoren de reflecties van het geluid in de kamer het oorsponkelijke signaal niet). Dat geleidelijk laten verlopen is weer een kunst op zich, omdat de meeste midrange woofers 13-18cm zijn en de meeste tweeters 1,5 - 2,5cm en bij de wisselfrequentie is er dus ineens een sprong in hoe het geluid onder een hoek klinkt...
3. Akoestische of electronische aanpassingen, zodat het laag onder de 200Hz lineair is (dit mag wel met DSP, omdat je oren reflecties en direct geluid niet onderscheiden). Dit is heel moeilijk om in de hele ruimte goed te krijgen, omdat je eigenlijk niet naar de luidsprekers luistert, maar naar de staande golven (de pieken) van de kamer. Daarvoor kan je eigenlijk alleen de volgende dingen doen:
- Extreme akoestische maatregelen (denk in meters dikke absorbtieplaten)
- Extreme en vrij complexe setups maken met meerdere subwoofers en die dan aan de hand van metingen per stuk zo afregelen (niveau, equalizing, vertraging, fase) dat het in de hele ruimte goed en "recht" klinkt"
- Buiten luisteren

4. Apparatuur gebruiken die voldoende lineair is, lage vervorming heeft en voldoende vermogen heeft. Dit is eigenlijk heel simpel, zo'n beetje alle standaard AV apparatuur voldoet hieraan.
Dit hierboven is eigenlijk allemaal offtopic. De ontopic dingen (kabels, DAC's, etc) zijn allemaal geneuzel in de marge en lossen geen echte problemen op...
[
Voor 43% gewijzigd door
JvS op 25-07-2019 11:59
]