• Corrigan
 • Registratie: Juni 2016
 • Niet online
KoenVW76 schreef op zondag 18 december 2022 @ 11:18:
[...]


Wat maakt zo'n deken infrarood en niet gewoon een elektrische deken? Infraroodstraling is er toch pas bij 90+ graden? Ik heb het idee dat tegenwoordig alles dat elektrisch verwarmd infrarood genoemd wordt als een soort van modeterm. Neemt niet weg dat jezelf verwarmen met zo'n deken natuurlijk superzuinig is.
De Stoov werkt met lange golf infrarood techniek en carbon fibre. Je merkt het verschil ook direct aan het energieverbruik. Een gewone elektrische deken kan nooit tot 6 uur alleen op een oplaadbare batterij kunnen werken met dit stroomverbruik.

Met 1x opladen per dag verbruikt de Stoov Big Hub maar 6 euro per jaar.
We hebben er een met de grote accu gekozen en dat is met de huidige energieprijzen 10 euro per jaar aan oplaadkosten. Dat is praktisch verwaarloosbaar en je bespaart ook energie. Dat mag ook wel want een Stoov is wel wat aan de prijs.

Nu ik dit tik zit ik op de Big Hug XL en heb het heerlijk warm, terwijl alleen de zetel en de rug wordt verwarmd. De CV staat uit en buiten is het nu -2 graden. Je hebt 3 warmtestanden en de Stoov staat nu op 2, anders wordt het zelfs te warm.

Mooie vinding, wij zijn enthousiast. Ze hebben naast de Big Hug ook infrarood kussens, kruiken en de Woof: een ligkussen voor de hond (kat mag ook). :9

https://nl.stoov.com/

Hier een uitleg over de techniek
https://nl.stoov.com/pages/onze-technologie


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Corrigan schreef op zondag 18 december 2022 @ 12:21:
[...]


De Stoov werkt met lange golf infrarood techniek en carbon fibre. Je zie het verschil direct met een gewone elektrische deken aan het energieverbruik. En die zou ook nooit tot 6 uur alleen op een oplaadbare batterij kunnen werken.
Carbon fibre is toch gewoon koolstofvezel? Dat zit ongeveer in elke verwarmde autostoel of electrische deken.

 • Corrigan
 • Registratie: Juni 2016
 • Niet online
Wolly schreef op zondag 18 december 2022 @ 12:27:
[...]


Carbon fibre is toch gewoon koolstofvezel? Dat zit ongeveer in elke verwarmde autostoel of electrische deken.
Natuurlijk, het is ook geen rocket science. Die Stoov werkt op laagspanning en met een oplaadbare accu, dat is het verschil. Een gewone elektrische deken of kussen verbruikt meer stroom dan zo'n Stoov.

[Voor 3% gewijzigd door Corrigan op 18-12-2022 12:53]


 • vinom
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 11:26
De Stoov kruik zou voor hier ook wel interessant zijn. Mijn vrouw gebruit nu een elektrische kruik die opgewarmd moet worden voor een paar minuten met 500watt en blijft dan een paar uur warm. De elektrische kruik is wel een stuk goedkoper in aanschaf dan de Stoov, maar verbruikt dus wel meer stroom.

 • vassago
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 11:07
Corrigan schreef op zondag 18 december 2022 @ 12:35:
[...]
Natuurlijk, het is ook geen rocket science. Die Stoov werkt op laagspanning en met een oplaadbare accu, dat is het verschil. Een gewone elektrische deken of kussen verbruikt meer stroom dan zo'n Stoov.
Dan zal een gewone electrische deken ook warmer worden, ze verwarmen beide met ongeveer COP 1. 100W in is 100W uit, min een paar procent verlies.
Daar doet de techniek van de Stoov niets aan, alles wat ik van ze lees is 1 groot reclame praatje.
Daarmee zeg ik niet dat het niet werkt, een electrische deken is warm tenslotte.

 • warmteinjehuis
 • Registratie: December 2022
 • Laatst online: 05-03 07:29
Ja, wij gebruiken Stoovje ook, met name op onze werkplekken. We werken met 2 personen in onze verbouwde garage en doordat de zon hierop schijnt en we de stoovjes gebruiken, gebruiken we hiervoor bijna geen verwarming.

 • banaliteit
 • Registratie: December 2012
 • Nu online
Is zo'n Stoov Big Hug XL ook voldoende om te werken in een werkkamer van 12 graden? Werkplek is wel op het zuiden, dus bij zon warmt het wel op.

 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
Ja, hier hebben we ook infraroodkussens van Stoov. Zo'n Stoov verbruikt max 9 Watt. Die Big Hug heeft 2 infrarood elementen en is max 18 Watt. In plaats van de verwarming meer aan te zetten gebruiken we hierdoor nauwelijks energie. Mooi toch, dat heeft niets met reclame praatjes te maken. Het is gewoon een heel slim bedacht concept.

Stoov bestaat al lange tijd. Het is een Utrechts bedrijf en ze zijn begonnen als alternatief voor de horeca.
Als alternatief van die energieslurpende terrasverwarmers.

[Voor 21% gewijzigd door CR2032 op 18-12-2022 15:25]


 • mxhans196
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 20-03 17:29
Hoe zit dat nou met die infrarood verwarmings panelen?
Ik heb niet alle 53 pagina's van dit topic gelezen maar met zoeken kom ik ook nog niet veel verder.
T.b.v. bijverwarming en gasvermindering heb ik eerst zo'n plaat gekocht als test. Niet de goedkoopste, maar ook zeker niet de duurste. Op dit moment is ook veel uitverkocht wat de keuze ook bemoeilijkt. De bedoeling was om de werkplek bij te verwarmen terwijl de thermostaat van de gas-CV laag blijft. Ook wat beperkt in de mogelijkheden, omdat er langs de muren niet veel plekken vrij zijn om wat op te hangen. Plafond zou wellicht beter zijn boven de werkplek, maar dat is wat meer werk en ik wilde eerst weten of het de moeite waard is.
Het paneel wat ik gekocht heb: EUROM MON Soleil 601.
Tot nu toe vind ik het maar niks. Het valt mij op dat je bij specificaties helemaal niets vind over de daadwerkelijke IR straling. Zoals ik het nu zie heb ik een plaat aan de muur hangen die 100°C heet wordt en bijna continu 570watt trekt. Ja, er is warmte, maar op een afstand van nauwelijks meer dan een meter voel je er niets meer van. Ik heb het gevoel dat er weer veel rotzooi verkocht wordt, vanwege de huidige hype en ik een kat in de zak gekocht heb. Het liefst zou ik voor plafond platen gaan op de plek waar nu de verlichting zit, maar tot nu toe geloof ik er nog niet in.
Is hier iemand die er iets zinnigs over kan zeggen en mij kan uitleggen waar ik dan wél op moet letten om de warmte ook verder weg nog te voelen (of een URL naar waar het staat)?

Deze tekst niet lezen !


 • Microkid
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 06:43

Microkid

Frontpage Admin / Moderator PW/VA

Sunglasses and beards

mxhans196 schreef op zondag 18 december 2022 @ 16:40:
Hoe zit dat nou met die infrarood verwarmings panelen?
Ik heb niet alle 53 pagina's van dit topic gelezen
Misschien moet je daar dan eens mee beginnen. in het topic staat veel informatie waar je op moet letten. Monteren aan de wand is daarbij niet optimaal, aan het plafond is vaak beter ivm straling van boven. 600W zou je zeker ook meer dan een meter moeten kunnen voelen.

3000Wp zonnestroom
Life's a waste of time. Time's a waste of life. Get wasted all the time and you'll have the time of your life.


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

@mxhans196 Vervelend dat je niet kreeg wat je dacht te krijgen/ beloofd was?
Ben totaal geen specialist op welke panelen OK zijn en zo maar v/d reviews bij Hornbach zou ik niet blij worden. Klik op de een * ster dus en je ziet vergelijkbare ervaringen als jij.
Weet niet welke winkel je hem gekocht hebt maar ik zou hem terug brengen/sturen en geld terug vragen.

Tis nu een markt waar voor de snel verdieners eea te halen valt.... dat speelt ook een rol, dus ervaringen van anderen zijn nu erg belangrijk dus toch maar door spitten?

[Voor 11% gewijzigd door route99 op 18-12-2022 17:00]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Kateke
 • Registratie: December 2020
 • Niet online
aicaramba schreef op maandag 5 december 2022 @ 10:35:
Ik ben aan het oriënteren voor infraroodpanelen als verbetering van de gevoelstemperatuur in huis zodat de thermostaat wat lager ingesteld kan worden.

Ik woon in een appartement met vrij slechte isolatie. Ik zit er aan te denken om 1 groot paneel (~1000W) in de woonkamer te hangen boven de zithoek en eethoek. Een kleiner paneel in de slaapkamer, waar uberhaubt geen verwarming is. En een kleiner paneel in de badkamer, waar ook geen verwarming is.

Ik heb wat rondgekeken naar verschillende merken. Op internet wordt vaak Thermiq genoemd als beste paneel, maar google reviews van het bedrijf zijn niet best. Hier in dit topic zie ik dat Ecosun en Sunjoy populaire merken zijn.

Waar moet ik rekening mee houden met het kiezen van panelen, grootte en merk? Waar moet ik rekening mee houden met plaatsing? (Thermiq heeft een offerte gestuurd inclusief plaatsing van de panelen) Ik heb een offerte aangevraagd bij 'zoveilig' in de veronderstelling dat het om ThermIQ panelen zou gaan. Er zijn echter "VH" panelen geoffreerd . Zijn er andere dingen die ik wellicht over het hoofd zie?
Wij hebben sinds september panelen van Greeniuz, een Nederlandse leverancier. Dit omdat wij snel minder gas wilde gebruiken en daarvoor het stroomoverschot van onze 10 zonnepanelen wilde inzetten. En aangezien warmtepompen niet te krijgen waren en wij stralingswarmte veel fijner vinden dan convectiewarmte, hebben we voor infraroodverwarming gekozen. Ook al werken die met een COP van 1...

Ik had eerder ook naar Thermiq gekeken, maar vond het totale vermogen dat ze ophangen nogal hoog. Greeniuz heeft na een berekening in onze woonkamer (34 m2) 4 panelen aan het plafond opgehangen, van elk 300 watt. En in de open keuken (10m2) een paneel van 400 watt (dus 1600 watt, voor 44m2). Die panelen vormen samen onze hoofdverwarming van de benedenverdieping. Boven hangt nog een 600 watt paneel in een werkkamer. de ketel staat sinds die tijd uit (alleen nog voor SWW). Wij hebben een tussenwoning, 1978, 130m2, isolatie in opbouw zeg maar. Dat betekent aan de zuidzijde een glazen pui met tripple glas, maar aan de noordzijde helaas nog een nauwelijks geïsoleerde spouwmuur (rc 1 schat ik) en HR++ in de kozijnen.

Oh ja, plafondhoogte in de woonkamer is 285, keuken 225. Panelen worden 100 graden, maar dat is echt voldoende, is onze ervaring. Wel warmt de lagere keuken sneller op dan de grotere en hogere woonkamer, maar dat lijkt mij logisch.

Greeniuz is zeker niet goedkoop, maar onze ervaringen met het bedrijf zijn erg positief. Daarnaast produceren ze de panelen in Nederland, wat voor mij ook een pre is. Ze werken met online adviesgesprekken en maken zo een berekening voor het benodigde vermogen en natuurlijk een bijbehorende offerte. Geen aandelen hoor, gewoon onze ervaring ;).

 • mxhans196
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 20-03 17:29
Dank voor de snelle reacties. Ik vrees inderdaad dat ik wat beter en verder moet kijken voordat ik serieuze panelen kan kiezen. Geduld is ook nodig, want het meeste is uitverkocht. Terugsturen en geld terugvragen zal geen probleem zijn, echter zie ik voor de "doe het zelf" geen goed onderscheid in specificaties wat nou wél een echt IR paneel is, of alleen een hete plaat.

Deze tekst niet lezen !


 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
banaliteit schreef op zondag 18 december 2022 @ 14:33:
Is zo'n Stoov Big Hug XL ook voldoende om te werken in een werkkamer van 12 graden? Werkplek is wel op het zuiden, dus bij zon warmt het wel op.
Waarschijnlijk wel, al is dat natuurlijk persoonlijk. Zelf heb ik de Big Hub XL op stand 2 staan in een werkkamer met nu 14 graden en dat is heel comfortabel. De verwarming is daar bijna niet aan.

De hoogste stand 3 is dan te warm en meer voor buiten op het terras. Dat vindt ik ook ideaal door de accu, je neemt deze zo overal mee naar toe.

 • mr_evil08
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 11:52
CR2032 schreef op zondag 18 december 2022 @ 18:09:
[...]


Waarschijnlijk wel, al is dat natuurlijk persoonlijk. Zelf heb ik de Big Hub XL op stand 2 staan in een werkkamer met nu 14 graden en dat is heel comfortabel. De verwarming is daar bijna niet aan.

De hoogste stand 3 is dan te warm en meer voor buiten op het terras. Dat vindt ik ook ideaal door de accu, je neemt deze zo overal mee naar toe.
14 graden en dat nog comfortabel noemen? en alleen een stoelverwarmingdekentje die op 2 plekken verwarmd?
En je handen en benen/voeten die ijskoud worden?
Of heb je handschoenen en pantoffels aan?

Dit klinkt als de Tell Sell spotjes.
IR werkt goed als bijverwarming niet als hoofdverwarming tenzij je van alle kanten gaat stralen.

[Voor 37% gewijzigd door mr_evil08 op 18-12-2022 18:28]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

mxhans196 schreef op zondag 18 december 2022 @ 17:53:..... echter zie ik voor de "doe het zelf" geen goed onderscheid in specificaties wat nou wél een echt IR paneel is, of alleen een hete plaat.
We hebben nog steeds dit forum onderdeel.... doe je voorwerk wat je kunt en breng het in, dan zijn er vast weer mensen die input geven.
Dat iedereen dit op het eigen niveau doet is een inkopper, iedereen heeft sterkere en zwakkere punten om dit te kunnen doen. Maar als er gezien wordt dat je op jouw manier echt je best gedaan hebt dan is feedback eigenlijk bijna altijd hier verzekerd.
Neem bij je uitzoek actie toch ook die reviews mee, de gelinkt stond van Hornbach vond ik via Google. ...
https://www.google.com/se...leil+601+review+site%3Anl

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 22-03 21:26

JB

Cédric roelt!

Tom-Z schreef op zaterdag 19 november 2022 @ 13:02:
[...]

Dat kan niet zonder dat je bovenbenen verschroeid raken. Stralingsintensiteit neemt met het kwadraat van de afstand af, dus als het paneel 20 cm boven je benen zit, zit het (ruim) 70 cm boven je voeten en vangen je bovenbenen 12x meer stralingswarmte dan je voeten.
Ik heb dit paneel onder m'n bureau geplakt. Het vermogen is instelbaar, maar als ik hem veel hoger dan 35 W zet krijgen m'n bovenbenen het veel te warm. Ik ben er best tevreden mee, maar ik heb niet het idee dat het voor m'n voeten veel uithaalt. Dus toch maar warme sokken aan.
Ik ben ook in de markt voor mijn koude onderbenen/voeten. Deze mat komt steeds terug in mijn zoektocht. Erg duur maar ook denk ik dat het veel te warm gaat zijn voor mijn bovenbenen.

Beter een paneel vanaf de muur dus? Wil eigenlijk niets tegen de muur schroeven, maar met wielen wordt wellicht weer erg lomp.

Deze vond ik ook nog maar regelbaar lijkt me wel zo prettig...;

https://www.infraroodverw...usief-aan-uit-schake.html

[Voor 6% gewijzigd door JB op 18-12-2022 22:00]

Mijn boefje is liev!


 • JB
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 22-03 21:26

JB

Cédric roelt!

Ruud888 schreef op dinsdag 22 november 2022 @ 21:27:
[...]


Het is een 300w geworden van Konighaus met schakelaar en voetjes.

Met de flir gemeten.
Het midden is 94graden en er rondom heen 86graden.
Heb je foto's van deze oplossing? Ik zoek een vergelijkbare oplossing voor mijn bureau/thuiswerkplek.

Mijn boefje is liev!


 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
mr_evil08 schreef op zondag 18 december 2022 @ 18:18:
[...]


14 graden en dat nog comfortabel noemen? en alleen een stoelverwarmingdekentje die op 2 plekken verwarmd?
En je handen en benen/voeten die ijskoud worden?
Of heb je handschoenen en pantoffels aan?

Dit klinkt als de Tell Sell spotjes.
IR werkt goed als bijverwarming niet als hoofdverwarming tenzij je van alle kanten gaat stralen.
Tuurlijk niet. 14 graden is ook niet ijskoud. Door het directe warmtecontact van de Stoov in je rug en zitvlak voelt het nog steeds behaaglijk.

Hiervoor stond de CV in de werkkamer altijd op 17 graden, nu is 14 graden als minimum genoeg. Nog geen enkele keer last van kilte of koude vingers gehad.

 • banaliteit
 • Registratie: December 2012
 • Nu online
CR2032 schreef op zondag 18 december 2022 @ 23:08:
[...]


Tuurlijk niet. 14 graden is ook niet ijskoud. Door het directe warmtecontact van de Stoov in je rug en zitvlak voelt het nog steeds behaaglijk.

Hiervoor stond de CV in de werkkamer altijd op 17 graden, nu is 14 graden als minimum genoeg. Nog geen enkele keer last van kilte of koude vingers gehad.
Als ik het goed begrijp zorgt de stoov ervoor dat je core warm blijft. Het lijkt me dat je voeten en benen niet opgewarmd worden. Uit je verhaal maak ik op dat dit voor jou geen probleem is met 14 graden. Misschien dat door bloedcirculatie je het toch warm genoeg krijgt door je hele lichaam.

Klopt dat? :)

[Voor 6% gewijzigd door banaliteit op 19-12-2022 07:45]


 • mr_evil08
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 11:52
CR2032 schreef op zondag 18 december 2022 @ 23:08:
[...]


Tuurlijk niet. 14 graden is ook niet ijskoud. Door het directe warmtecontact van de Stoov in je rug en zitvlak voelt het nog steeds behaaglijk.

Hiervoor stond de CV in de werkkamer altijd op 17 graden 8)7 , nu is 14 graden als minimum genoeg. Nog geen enkele keer last van kilte of koude vingers gehad.
Ik begrijp hem je kan daarmee 3 graden verlagen.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


 • Woohooo
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 09:57

Woohooo

Smilie, James Smilie

Tot mn verbazing afgelopen week de Sunjoy Sr-9 op kunnen halen bij een lokale leverancier hier in de buurt. Blijkbaar is er mn bestelling naar voren geschoven omdat ik er maar 1 nodig had. Voorraad zou pas weer in februari aangevuld worden.

Net het paneel opgehangen aan het plafond, al koste dat nog best wat moeite. Papieren mal is echt een drama om te gebruiken en goed strak te krijgen.

Paneel hangt nu boven de zithoek, moet nog wat afwerking doen met de bekabeling.
Heb het paneel een klein uurtje aan. De temperatuur van de Xiaomi humidity sensor is van 17gr naar 21gr gegaan. Eerste indruk is best positief. Warmte voel wel goed aan en heb nu verder geen andere warmtebron aan. Later meer...

[Voor 6% gewijzigd door Woohooo op 19-12-2022 23:06]


 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
banaliteit schreef op maandag 19 december 2022 @ 07:44:
[...]

Als ik het goed begrijp zorgt de stoov ervoor dat je core warm blijft. Het lijkt me dat je voeten en benen niet opgewarmd worden. Uit je verhaal maak ik op dat dit voor jou geen probleem is met 14 graden. Misschien dat door bloedcirculatie je het toch warm genoeg krijgt door je hele lichaam.

Klopt dat? :)
Klopt. De Stoov doet mij veel denken op de infrarood terrasverwarmers van de horeca. Dan zit je buiten in de kou en heb je het toch niet koud. Behalve dan dat zo'n Stoov maar een fractie van de stroom verbruikt.

Ik vind de werking van zo'n Stoov ook best apart. Het duurt ca. 5 minuten voordat die echt warm wordt en dan ook alleen als je er tegenaan zit. Een centimeter afstand en je voelt niets. Zet je em uit dan is de warmte ook gelijk weg. We gebruiken ze nu al een tijd dagelijks, zou niet meer zonder willen met dit weer.

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
CR2032 schreef op maandag 19 december 2022 @ 23:41:
[...]


Klopt. De Stoov doet mij veel denken op de infrarood terrasverwarmers van de horeca. Dan zit je buiten in de kou en heb je het toch niet koud. Behalve dan dat zo'n Stoov maar een fractie van de stroom verbruikt.

Ik vind de werking van zo'n Stoov ook best apart. Het duurt ca. 5 minuten voordat die echt warm wordt en dan ook alleen als je er tegenaan zit. Een centimeter afstand en je voelt niets. Zet je em uit dan is de warmte ook gelijk weg. We gebruiken ze nu al een tijd dagelijks, zou niet meer zonder willen met dit weer.
Lijkt mij erg ongezond.

 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
Lijkt mij niet. Een Stoov heeft een lage temperatuur, het is geen hete kachel of kruik.
Het is vergelijkbaar met je eigen lichaamstemperatuur.
 • Stand 1: 28/32 C°
 • Stand 2: 35/39 C°
 • Stand 3: 38/42 C°

 • midas00
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 12-03 10:26
Ik heb een vijftal gebruikte Energotech Energostrip EE12 stralingspanelen gekocht. Dit zijn lange golf IR panelen.

https://www.energotech.com/products/energostrip/

Ik wil ze in een aantal slaapkamers aan het plfond gaan hangen. Iemand ervering met deze panelen? Werken ze goed? Zijn ze energie efficient.

 • RobertLikesTwea
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 20-03 09:38
Ruud888 schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 20:11:
[quote]Ruud888 schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:38:
Vandaag het Byecold 900w HH paneel ontvangen.
Het is een hoge temperatuur paneel voor aan het plafond. De oppervlakte temperatuur moet circa 130graden zijn.

Maar helaas valt het flink tegen.
Max 108graden op maar een klein deel het paneel.
De straling komt maar 2m ver.

Verbruik 850w

Ik ga is contact opnemen met de leverancier. [quote]
—————————————————————————————————————————————————


Blijkbaar krijg je een heel andere oppervlaktewarmte als het paneel aan het plafond hangt.
Ik heb het in een slaapkamer opgehangen aan het lage plafond.
De oppervlakte warmte is nu voor 40% 120graden en de rest circa 108graden.
Hij straalt goed voelbaar tot 230cm.

Hij bolt wel op, maar dat trekt weer weg
Hallo Ruud888, zou je een update willen geven over hoe het paneel bevalt a.u.b.? Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Alvast dank voor je moeite!

 • Ruud888
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 04-03 10:07
RobertLikesTwea schreef op dinsdag 20 december 2022 @ 20:34:
[...]


Hallo Ruud888, zou je een update willen geven over hoe het paneel bevalt a.u.b.? Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Alvast dank voor je moeite!
Hij hangt nu op ons kantoortje en weinig gebruikt.
De plafondhoogte is 230cm.
Aan het plafond komt de temperatuur tot circa 118graden.

Mijn partner heeft ook onder een 600euro paneel van 900w gezeten en gelegen.
Deze straalt toch wel beter en iets verder.

Voor in de woonkamer zou ik dus duurder gaan.
Dan de oppervlaktewarmte wel minimaal 110graden.

[Voor 4% gewijzigd door Ruud888 op 22-12-2022 00:27]


 • midas00
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 12-03 10:26
midas00 schreef op dinsdag 20 december 2022 @ 10:41:
Ik heb een vijftal gebruikte Energotech Energostrip EE12 stralingspanelen gekocht. Dit zijn lange golf IR panelen.

https://www.energotech.com/products/energostrip/

Ik wil ze in een aantal slaapkamers aan het plfond gaan hangen. Iemand ervering met deze panelen? Werken ze goed? Zijn ze energie efficient.
Hier maar even mijn eigen ervaringen tot dusver. Ik heb een zo'n paneel in onze grote huiskamer tegen de wand staan en die volstaat voor de verwarming op dit moment. Paneel wordt zo'n 230 graden warm en bestaat uit 2 elementen van elk 600 watt. Ik ga binnekort een paar van deze panelenop de slaapkamers aan het plafond hangen waarvan ik 1 element voorlopig afkoppel. 600 watt lijkt me daar genoeg

Andere ervaringen tips en suggesties over Energostrips blijven welkom

 • Woohooo
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 09:57

Woohooo

Smilie, James Smilie

midas00 schreef op donderdag 22 december 2022 @ 15:28:
[...]
Paneel wordt zo'n 230 graden warm
230 graden? :o

 • midas00
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 12-03 10:26
Ja dat is conform spec 200-230 graden

https://www.elektroshop.n...ng-1200w-elektroshop.html

[Voor 21% gewijzigd door midas00 op 22-12-2022 17:18]


 • lvlouis
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-03 12:59
Toch opletten daarmee, risico op pyrolyse van hout is vanaf 200 deg C al. Niet zomaar aan een plafond bevestigen van een houtskelet woning.

 • Pusherman_
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:04
Iemand een idee of dit nog nuttig zou zijn?


Extra isolatie voor een Infraroodpaneel:
Standaard zijn de Ecosun panelen al zeer goed geisoleerd en hebben een minimaal warmteverlies. Om het warmteverlies nog meer te beperken brengen wij een 8mm isolatie (waarde R1.8) aan op de achterkant van het paneel. Hierdoor heeft het paneel een hoger stralingsbereik en verhoogt dit de oppervlaktetemperatuur van 92 graden naar 102 Celcius. De dikte van de montage verandert niet en de extra isolatie heeft geen gevolgen voor de levensduur van het paneel.
https://www.infraroodverw...n-300-600-en-700watt.html

Ik vind het nog vrij duur ook, €45 voor op een 700 watt paneel.
Ben ook benieuwd wat voor spul ze er voor gebruiken, 8mm is iig geen standaard radiatorfolie oid.

 • WiLLoW_TieN
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online
Net deze 60x60cm 400w unit ergens opgehaald voor €60.


 • WiLLoW_TieN
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online
Dit ;

[Voor 36% gewijzigd door WiLLoW_TieN op 23-12-2022 15:43]


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
dat uh... is toch geen IR paneel?
En je hebt de nieuwprijs betaald zo te zien. (of heb je hem nieuw gekocht? Paneel 2013)

[Voor 62% gewijzigd door paQ op 23-12-2022 15:59]


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Pusherman_ schreef op vrijdag 23 december 2022 @ 10:00:
Iemand een idee of dit nog nuttig zou zijn?


Extra isolatie voor een Infraroodpaneel:


[...]


https://www.infraroodverw...n-300-600-en-700watt.html

Ik vind het nog vrij duur ook, €45 voor op een 700 watt paneel.
Ben ook benieuwd wat voor spul ze er voor gebruiken, 8mm is iig geen standaard radiatorfolie oid.
Ja bijzonder ook wel... als het geen reflecterend iets is, dan houd je alleen convectiewarmte tegen / gevangen, en zou zo voor een heter paneel zorgen aan de voorzijde.

 • WiLLoW_TieN
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online
paQ schreef op vrijdag 23 december 2022 @ 15:53:
dat uh... is toch geen IR paneel?
Nou idd.... :X

 • martinzweep
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 11:26
Ik ben bezig met een kantoor in mijn garage. Kantoor is ongeveer 6m2. Staat enkel bureau en stoel in. Vloer, plafond en wanden zijn goed geïsoleerd. Lees dat je ongeveer met 35watt per m2 rekening moet houden.

Zou ik komen op 210 watt. Wat zou wijsheid zijn? Meer rond de 200 watt gaan kijken of toch meer naar de 600-700? ( gaat om montage aan plafond, 230 cm hoog )

 • HowHughes
 • Registratie: December 2022
 • Laatst online: 29-12-2022
Ik heb een vraag ivm infraroof verwarmingspaneel en thermostaat.
Ik kocht onlangs een infrarood paneel voor bijverwarming maar dit werkt blijkbaar met een termostaat. Als ik in andere webshops kijkt is dit meestal ook met thermostaat. Nu vraag ik me af wat de thermostaat dan meet aangezien infraroodpanelen de lucht niet opwarmen maar wel de voorwerpen en lichamen die worden bereikt door de IR-golven. Vervolgens begrijp ik niet wat het nut is van een thermostaat bij een IR-paneel?

 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22-03 23:33

de Peer

under peer review

HowHughes schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:01:
Ik heb een vraag ivm infraroof verwarmingspaneel en thermostaat.
Ik kocht onlangs een infrarood paneel voor bijverwarming maar dit werkt blijkbaar met een termostaat. Als ik in andere webshops kijkt is dit meestal ook met thermostaat. Nu vraag ik me af wat de thermostaat dan meet aangezien infraroodpanelen de lucht niet opwarmen maar wel de voorwerpen en lichamen die worden bereikt door de IR-golven. Vervolgens begrijp ik niet wat het nut is van een thermostaat bij een IR-paneel?
Ir panelen verwarmen wel de lucht. Duurt alleen wat langer omdat het indirect gaat (via voorwerpen /oppervlakken dus)
Maar beter is om geen thermostaat te gebruiken want als hij uit gaat zit je gelijk in de kou.
Dan kun je beter een lager wattage kiezen die je continu aan laat staan.

[Voor 3% gewijzigd door de Peer op 29-12-2022 20:05]

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


 • HowHughes
 • Registratie: December 2022
 • Laatst online: 29-12-2022
ik lees toch overal dat IR-panelen lucht niet opwarmt...en mocht dit dan zijn door afgifte van de opgewarmde voorwerpen, dan zit je toch ook niet onmiddellijk in de kou bij afzetten, niet ?

 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22-03 23:33

de Peer

under peer review

HowHughes schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:20:
ik lees toch overal dat IR-panelen lucht niet opwarmt...en mocht dit dan zijn door afgifte van de opgewarmde voorwerpen, dan zit je toch ook niet onmiddellijk in de kou bij afzetten, niet ?
De warmte moet toch ergens blijven he. Dus het warmte de lucht indirect op.
Wat je leest is dat het niet direct de lucht op warmt.

Bij af zetten zit je direct in de kou omdat de straling direct weg valt.

Het gaat dus om de gevoelstemperatuur

[Voor 3% gewijzigd door de Peer op 29-12-2022 20:24]

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
yep... zon uit > 'koud'
Als panelen urenlang objecten hebben kunnen opwarmen, dan is er (ook) massa warm geworden in de ruimte en zal de ruimtetemperatuur wat zijn gestegen.

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Die dingen worden 110 graden dus je zal de lucht er best mee verwarmen toch? Net als een radiator die 60 graden is?

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Wolly schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:51:
Die dingen worden 110 graden dus je zal de lucht er best mee verwarmen toch? Net als een radiator die 60 graden is?
Relatief weinig. Met name bij "IR spiegels" bijv de achterkant, en bij panelen aan het plafond, het plafond.
Een radiator verwarmt door convectie. (koele lucht komt langs een veel groter oppervlakte, warmt op, stijgt, repeat)

[Voor 14% gewijzigd door paQ op 29-12-2022 20:56]


 • Hans299
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 14-03 17:36
HowHughes schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:01:
Ik heb een vraag ivm infraroof verwarmingspaneel en thermostaat.
Ik kocht onlangs een infrarood paneel voor bijverwarming maar dit werkt blijkbaar met een termostaat. Als ik in andere webshops kijkt is dit meestal ook met thermostaat. Nu vraag ik me af wat de thermostaat dan meet aangezien infraroodpanelen de lucht niet opwarmen maar wel de voorwerpen en lichamen die worden bereikt door de IR-golven. Vervolgens begrijp ik niet wat het nut is van een thermostaat bij een IR-paneel?
Goede vraag. Bij IR heeft een thermostaat weinig zin als het bijverwarming is.
Bij IR is het belangrijk een constante ondertemperatuur aan te houden omdat je langdurig moet opwarmen voordat er iets van convectie is.
Bij mij is IR hoofdverwarming: als ik de basistemperatuur te laag houdt dan vreet het energie als ik mijn woonkamer weer op temperatuur wil krijgen. Bij mij is de constante ondertemperatuur altijd 15 graden, daarboven is vraag dmv programmering.

[Voor 21% gewijzigd door Hans299 op 31-12-2022 00:26]

Gasloos sinds 2018, zonnepanelen, infrarood verwarming, inductie en warm water: all-electric


 • wicked_fool
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 30-01 17:03
Hans299 schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 00:18:
[...]


Goede vraag. Bij IR heeft een thermostaat weinig zin als het bijverwarming is.
Bij IR is het belangrijk een constante ondertemperatuur aan te houden omdat je langdurig moet opwarmen voordat er iets van convectie is.
Bij mij is IR hoofdverwarming: als ik de basistemperatuur te laag houdt dan vreet het energie als ik mijn woonkamer weer op temperatuur wil krijgen. Bij mij is de constante ondertemperatuur altijd 15 graden, daarboven is vraag dmv programmering.
Heb jij inzichtelijk wat jouw IR panelen verbruiken gedurende een dag (en hoeveel panelen van welk wattage heb je)?

 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22-03 23:33

de Peer

under peer review

wicked_fool schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 19:12:
[...]


Heb jij inzichtelijk wat jouw IR panelen verbruiken gedurende een dag (en hoeveel panelen van welk wattage heb je)?
Check zijn eerste post in dit topic.
Daar hebben we dus een zoekfunctie voor.

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Hans299
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 14-03 17:36


Laatste twee dagen van 2022 nog niet in de grafiek verwerkt, maar ik sluit het jaar af met ongeveer 770 Kwh.
(Rijtjeshuis, twee persoons huishouden, alleen dagelijks woongedeelte verwarmd inclusief woonkeuken toilet en badkamer, slaapkamers onverwarmd)
Verbruik zonder saldering 4800 Kwh all in.
Teruglevering 4000 Kwh afgerond.

Verbruikscijfers van IR heb ik niet gesplitst met andere verbruikers omdat ik schat dat de helft van mijn verbruik opgaat aan koken, wassen, douchen, auto opladen etc.

[Voor 5% gewijzigd door Hans299 op 01-01-2023 16:03]

Gasloos sinds 2018, zonnepanelen, infrarood verwarming, inductie en warm water: all-electric


 • Crimineliz
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 06-03 14:05
Na het plaatsen van een dakkapel en zolderverbouwing, lang getwijfeld over hoe ik mijn nieuwe werkkamer/kantoor zou gaan verwarmen. Vele verschillende ervaringen gelezen over infrarood verwarming en het uiteindelijk het voordeel van de twijfel gegeven.

Voor mijn kantoor 3 x 4 (12m2),een aflopend plafond van 2,60 naar de dakkapel op ongeveer 2.10 en matig geïsoleerd, wilde ik liever wat vermogen over hebben dan te weinig.

Via Amazon terecht gekomen bij de 1200 watt P-serie van Könighaus + smart thermostaat (goede reviews gelezen). Direct bij de leverancier op de website bestellen leverde 10% korting op (inschrijven voor de nieuwsbrief) = 220,- inclusief verzenden. Levertijd zou een week zijn, maar binnen 3 dagen stond het pakket voor de deur.

Ophangen aan de muur was een fluitje van een cent met de montage instructie, app installeren en klaar. Schema's en dagen programmeren is ook vrij eenvoudig.

Het paneel hangt zo'n meter van de grond en hangt zo'n 2 meter achter mijn zitplek aan de muur. Het paneel zelf geeft een erg aangename warmte, alsof je voor de zon zit. Zelf was ik bang dat enkel één zone van m'n werkkamer verwarmd zou worden. Als het paneel net aan staat is dat ook zo, maar de kamer warmt snel op en na een tijdje is eigenlijk de hele ruimte verwarmt. Met de dagprogrammering in de app kun je het paneel al eerder activeren voordat je zelf de ruimte betreed.

Lang verhaal kort, al met al erg blij met m'n keuze voor infrarood verwarming. Ik hoop dat iemand iets aan deze review heeft om zelf een goede beslissing te kunnen maken.

 • Kaaschef
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 21-03 20:51
Crimineliz schreef op maandag 9 januari 2023 @ 21:41:
Na het plaatsen van een dakkapel en zolderverbouwing, lang getwijfeld over hoe ik mijn nieuwe werkkamer/kantoor zou gaan verwarmen. Vele verschillende ervaringen gelezen over infrarood verwarming en het uiteindelijk het voordeel van de twijfel gegeven.

Voor mijn kantoor 3 x 4 (12m2),een aflopend plafond van 2,60 naar de dakkapel op ongeveer 2.10 en matig geïsoleerd, wilde ik liever wat vermogen over hebben dan te weinig.

Via Amazon terecht gekomen bij de 1200 watt P-serie van Könighaus + smart thermostaat (goede reviews gelezen). Direct bij de leverancier op de website bestellen leverde 10% korting op (inschrijven voor de nieuwsbrief) = 220,- inclusief verzenden. Levertijd zou een week zijn, maar binnen 3 dagen stond het pakket voor de deur.

Ophangen aan de muur was een fluitje van een cent met de montage instructie, app installeren en klaar. Schema's en dagen programmeren is ook vrij eenvoudig.

Het paneel hangt zo'n meter van de grond en hangt zo'n 2 meter achter mijn zitplek aan de muur. Het paneel zelf geeft een erg aangename warmte, alsof je voor de zon zit. Zelf was ik bang dat enkel één zone van m'n werkkamer verwarmd zou worden. Als het paneel net aan staat is dat ook zo, maar de kamer warmt snel op en na een tijdje is eigenlijk de hele ruimte verwarmt. Met de dagprogrammering in de app kun je het paneel al eerder activeren voordat je zelf de ruimte betreed.

Lang verhaal kort, al met al erg blij met m'n keuze voor infrarood verwarming. Ik hoop dat iemand iets aan deze review heeft om zelf een goede beslissing te kunnen maken.
Zeker, thanks! Zie dat er nu zelfs 15% korting gegeven wordt

 • Aight!
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 21-03 21:33

Aight!

'A toy robot...'

Nou ik heb zo een Klarstein Wonderwall. Werkt opzicht wel prima en hangt iets leuks aan de muur. Het is een schilderij met ir verwarming, alleen had ik hem iets lager moeten hangen dan voel je er meer van als je op de bank zit. Maar dat ziet er dan ook weer niet mooi uit :p.

Wel prettige warmte komt er vanaf. Krijg alleen de app nog niet aan de praat. Dus daar moet ik eens induiken.

 • Kuhr89
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 22-03 23:17
Gisteren via Ibood de Sinji 450w 'smart' heater 60x60 binnengekregen.

Erg teleurgesteld met de aankoop en gaat ook direct retour.

Hij straalde vrij weinig warmte uit, zelfs na 30 minuten voelde je op 40cm weinig gebeuren. Daarnaast viel het mij op dat de achterkant gloeiend heet was en warmer aanvoelde dan de voorkant.
Is dit normaal?

Wellicht dat 450w te weinig is voor hetgeen ik wil bereiken, maar dat de achterkant zó heet werd laat hij het product terugsturen.

| PS5 PSN: Hitting-Apex89


 • Kaaschef
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 21-03 20:51
Kuhr89 schreef op dinsdag 10 januari 2023 @ 09:16:
Gisteren via Ibood de Sinji 450w 'smart' heater 60x60 binnengekregen.

Erg teleurgesteld met de aankoop en gaat ook direct retour.

Hij straalde vrij weinig warmte uit, zelfs na 30 minuten voelde je op 40cm weinig gebeuren. Daarnaast viel het mij op dat de achterkant gloeiend heet was en warmer aanvoelde dan de voorkant.
Is dit normaal?

Wellicht dat 450w te weinig is voor hetgeen ik wil bereiken, maar dat de achterkant zó heet werd laat hij het product terugsturen.
verkeerd om gehangen? >:) hmm, ik heb zelf een Sinji smart glass verwarmingspaneel van 2000watt besteld bij de Aldi. hoop niet dit een voorbode is van de kwaliteit van Sinji

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Kaaschef schreef op dinsdag 10 januari 2023 @ 11:07:
[...]

verkeerd om gehangen? >:) hmm, ik heb zelf een Sinji smart glass verwarmingspaneel van 2000watt besteld bij de Aldi. hoop niet dit een voorbode is van de kwaliteit van Sinji
hands down dat je het daar prima warm mee krijgt ;)

De pest is dat een 425-450W IR paneel overal wordt aangeprezen als DE "besparende" vervanger voor een 2000W elektrische heater. Alsof een IR paneel COP 4~5 zou hebben 8)7

450W is gewoon... net niks

edit:
kijk! 4 keer zo goedkoop! (en 4 x zo koud)
https://www.voordeelvanger.nl/infrarood-heater-450w.html
IR panelen zijn geen vliegende tapijten of magische bonenstaken. Je richt je (dezelfde) energie, waardoor je het heel plaatselijk concentreert.

[Voor 18% gewijzigd door paQ op 10-01-2023 11:23]


 • Kuhr89
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 22-03 23:17
paQ schreef op dinsdag 10 januari 2023 @ 11:16:
[...]

hands down dat je het daar prima warm mee krijgt ;)

De pest is dat een 425-450W IR paneel overal wordt aangeprezen als DE "besparende" vervanger voor een 2000W elektrische heater. Alsof een IR paneel COP 4 zou hebben 8)7

450W is gewoon... net niks
Inderdaad, wij gebruiken nu ook een convector kacheltje van 2000w om wat bij te verwarmen en dat gaat eigenlijk best wel goed. Zeker kleinere kamers krijg je relatief snel warm.

Dit paneel dacht eens uit te proberen, maar 450w is te weinig en ik had niet het idee dat er iets van isolatie achterzat, vandaar de enorme hitte aan de achterkant.

Verder werd alles netjes warm en de app werkte ook prima.

| PS5 PSN: Hitting-Apex89


 • Blune
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 18-03 23:20
Heb inmiddels al ruim 4 maanden een Alkari Basic paneel in de bestelling staan. Heeft iemand recentelijk nog zo'n paneel binnen gekregen? Ben benieuwd of ze uberhaupt ooit geleverd worden.

Durf hem niet zo goed te annuleren. Bang dat ie dat 2 dagen later wel beschikbaar is. Plus dat andere panelen ook niet makkelijk te krijgen zijn. Toch twijfel ik om het wel te doen en een Sunjoy te bestellen, die eind januari (als het goed is) weer leverbaar zou moeten zijn.

 • Kaaschef
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 21-03 20:51
Kuhr89 schreef op dinsdag 10 januari 2023 @ 11:19:
[...]


Inderdaad, wij gebruiken nu ook een convector kacheltje van 2000w om wat bij te verwarmen en dat gaat eigenlijk best wel goed. Zeker kleinere kamers krijg je relatief snel warm.

Dit paneel dacht eens uit te proberen, maar 450w is te weinig en ik had niet het idee dat er iets van isolatie achterzat, vandaar de enorme hitte aan de achterkant.

Verder werd alles netjes warm en de app werkte ook prima.
iets off topic, maar heb de Sinji 2000watt nu staan, ziet er netjes uit, werkt zoals verwacht, komt prima warmte vanaf, achterzijde blijft koel, bovenzijde(lucht en) glasplaat voorzijde worden mooi warm , app en bediening werken prima. pootjes van de kachel zijn wel wat fragiel maar goed voor 89 euro moet je ergens op inleveren. Ander nadeel is natuurlijk het MEGA stroom verbruik >:) leuk als bijverwarming voor de werkkamer nu. (of snachts als de stroom bijna gratis is natuurlijk met een dynamische contract)


 • Kuhr89
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 22-03 23:17
Kaaschef schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 09:48:
[...]


iets off topic, maar heb de Sinji 2000watt nu staan, ziet er netjes uit, werkt zoals verwacht, komt prima warmte vanaf, achterzijde blijft koel, bovenzijde(lucht en) glasplaat voorzijde worden mooi warm , app en bediening werken prima. pootjes van de kachel zijn wel wat fragiel maar goed voor 89 euro moet je ergens op inleveren. Ander nadeel is natuurlijk het MEGA stroom verbruik >:) leuk als bijverwarming voor de werkkamer nu. (of snachts als de stroom bijna gratis is natuurlijk met een dynamische contract)

[Afbeelding]
Ziet er prima uit.
Dit lijkt alleen niet echt op een infraroodvermarming, maar als een convector zonder ventilatoren?

| PS5 PSN: Hitting-Apex89


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Alutherm Verre van EUROM is beetje van hetzelfde. (met wifi)

 • Nico M
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 07-03 14:05
Ik heb al jaren elektrische infrarood raam verwarming in de woonkamer (55 m2) Achter heb ik nl een grote glazen vouwwand over de hele breedte van de woning waar ik geen radiator voor wilde zetten noch een convectorput, en aan de voorkant een grote ruit van 4x 1,5. Elk met een eigen thermostaat. De ruit staat nu op continue 14 graden. De vouwwand zit met thermostaat op 15 gr ruimte temperatuur en 15 graden ruittemperatuur. Isolatiewaarde van ramen is beter dan HR++.
Tot voor kort had ik nog gas dat ik enkel gebruikte voor boven en er liep nog een radiator in de woonkamer mee. Nu het gas er achter weg is heb ik een extra 800w königshaus ir plaat in de kamer bij gehangen boven de zithoek, geschakeld door een thermostaat tussen de 15 en 17 graden naar keuze.. Daar kan ik niet zonder als het echt koud (<5 gr C) wordt omdat ik ook een glazen dak heb van 6x4 die voor de nodige koudeuitstraling zorgt. Waar ik gaandeweg ben achtergekomen nu ik enkel infrarood gebruik is dat het veel stroom gebruikt wanneer het huis ver is afgekoeld, maar wanneer ik het op gelijke temperatuur houdt dan stook ik ,bij een buiten temperatuur van 8 graden, ongeveer 10 kwh per 24 uur. Vroeger had ik temperatuur in huis op 21-22 graden. Nu wordt de lucht temperatuur in de woonkamer ongeveer 16.5 maar door de straling voelt dat zelden koud aan en dan voldoet een extra vest. Ik heb wel mentaal moeten wennen aan de lagere instelling voor temperatuur. Het voelt ook anders aan. Hogere temperatuur levert wel veel meer kosten maar naar mijn idee nauwelijks extra comfort. Ik heb tot nog toe boven nog niet hoeven bijverwarmen behalve de eerste weken van december. Bovenverdieping en de zolder zijn behoorlijk goed geïsoleerd. Toen kon ik het af met een halfuur extra elektrische kachel op de slaapkamer. Hiervoor ga ik wel een plaat ophangen van 1000w, die van königshaus bevalt me uitstekend. Ook hun app waar ik nu ook de zigbee hub aan heb toegevoegd werkt uitstekend. Maar COP blijft 1 dus is de planning om een split aircosysteem voor de woonkamer en slaap en hobby kamers te gaan installeren. Echter prio 1 is investeren in zonnepanelen. Zoals het nu gaat , met een dynamisch stroomcontract, kost het me 300-500 kwh dus ongeveer 75-120 euro per maand. Mocht het nog langdurig koud (< 0 graden) worden zullen de kosten voor verwarming max tot 900 kwh/ maand oplopen. Dan zal de rekening helaas ook verdubbelen maar blijft te over zien. Natuurlijk is dat voor iedereen weer anders. Met zonnepanelen is het financiële plaatje natuurlijk weer heel anders en gunstiger.
In de douche ( 2X1) heb ik een IR plaat van 350 watt hangen, daarover ben ik matig enthousiast. Ik verlies denk ik veel straling uit het raam en moet hem zeker een uur van te voren al aanzetten om de ergste kou er uit te krijgen. Na het douchen gaat hij gelijk uit en als gevolg blijft het lang vochtig en drogen handdoeken voor geen meter. Hiervoor moet ik nog iets beters verzinnen. Om namelijk daar langer te verwarmen vind ik eigenlijk zonde.
Mijn conclusie. De lage investering voor IR verwarming is interessant, zeker voor ruimtes waar je niet veel bent. Toch werkt het pas efficiënt wanneer het langer aanstaat en alle muren en meubels goed zijn aangestraald (bij gebrek aan een beter woord). Natuurlijk voel je de directe warmte vrij snel maar de straling wordt pas na langere tijd effectief. Beter meerdere kleine platen dan één grote en overcapaciteit kan zeker geen kwaad anders moeten ze te hard werken en dat kost meer energie. Ik heb echt moeten wennen aan de lagere instellingen van de temperatuur, niet vanwege comfort maar vooral mentaal. Voor nu ben ik er niet ontevreden mee.

 • einz
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 10:59
Beste mensen, ik ben bezig met de renovatie van een van mijn slaapkamers. Ik ga hier een voorzetwand plaatsen ten behoeve van de isolatie, hierbij verwijder ik direct de radiator en omdat deze toch nooit aan staat maar je toch (mogelijk) de kamer wil verwarmen als ik er een kantoor maak of wat dan ook wil ik een infrarood verwarming op het plafond hangen. Omdat ik toch ga frezen voor extra stopcontacten leek mij het het mooist om deze te schakelen met een wandthermostaat die past bij de rest van mijn stopcontacten (PEHA). Echter kan ik niets vinden. Wat zijn jullie ervaringen met wand thermostaten? Hebben jullie ook inbouw wandthermostaten? Of is er iemand die ervaring heeft met een aan/uit schakelaar (net als lichtpunt)?

 • sn0x0r
 • Registratie: December 2003
 • Nu online
Beste mensen,
Ik ben al een tijdje aan het worstelen met de vraag hoe ik mijn badkamer ga verwarmen. Sinds maart vorig jaar hebben we een hybride warmtepomp en de designradiator die in mijn badkamer hangt is daarmee sindsdien compleet zinloos geworden. Alleen in de enkele gevallen dat de hybride warmtepomp besluit de CV-ketel aan te slingeren omdat het buiten te koud is wordt het water opgewarmd tot 55 graden, als de hybride warmtepomp het in z'n eentje doet gaat hij niet hoger dan 30 graden, waarmee de designradiator geen (of in ieder geval nauwelijks) warmte afgeeft.

Dat is op zich niet echt een probleem, want ik vind het prima om de radiator af te koppelen en weg te halen, maar mijn vrouw vind douchen in een koude ruimte alles behalve plezant, en dat snap ik wel (al heb ik er zelf geen last van). Dus wil ze iets dat kortstondig de ruimte kan verwarmen, of in ieder geval het gevoel geven dat ze niet in de kou staat af te drogen/make-up te doen in de ochtend.

In eerste instantie had ik gekeken naar een aan de muur te bevestigen elektrische convector radiator, maar ik heb het probleem dat ik maar op 1 plek stroom heb in de badkamer, en dan zou de convector radiator hoog aan de muur komen te hangen. Dat lijkt me geen wenselijke plek, want dan kan er weinig convectie plaatsvinden. Dus overweeg ik nu toch infraroodpanelen.

De badkamer is zo uit mijn hoofd 2,5 bij 4 meter, gevuld met een douche, bad, wastafel. Idealiter is het voor de wastafel dus 'warm', zodat wanneer je voor de spiegel staat je in ieder geval dat lekkere gevoel hebt. Ter info, het idee van een infraroodspiegel is al afgeschreven (door de vrouw), want die spiegels zijn qua formaat allemaal aanzienlijk kleiner dan de spiegel die we nu hebben hangen en kleiner wordt niet gewaardeerd.

Een alternatief zou dan zijn dat ik één of twee panelen aan het platfond zou hangen, maar ik wil allereerst wel eens weten of er mensen zijn die daar ervaring mee hebben en of dat werkt zoals gehoopt. Qua budget kijk ik niet heel nauw, ik wil vooral gewoon kwalitatief goed spul ophangen en het moet vrij snel kunnen verwarmen. Als iemand de badkamer inkomt en het paneel aanzet moet het niet te lang duren voordat je comfort begint te merken. Daarnaast zag ik (https://www.koenighaus-infrarood.nl/m-serie/) dat je deze panelen bijv. aan kan sluiten op de bekabeling van je verlichting, betekent dat ook dat je het zo kan schakelen dat met het aan/uit-zetten van de verlichting het paneel ook aangaat? Dat zou namelijk wmb. ideaal zijn (zolang je ook maar een harde switch kan maken dat je bijv. in de lente/zomer hem definitief uit kan zetten op een manier?).

Het platfond is 2,6 of 2,65m hoog (weet het niet exact, maar die koers dus), en de badkamer dus ong. 10m². De badkamer bevat 2 buitenmuren en een relatief groot raam (dat echt nooit open staat) en uiteraard mechanische ventilatie. Het zou mooi zijn als hij bedienbaar is op afstand of gekoppeld kan worden aan de verlichting schakelaar in de badkamer zelf (al zie ik daar dus ook problemen mee, dus wellicht dat ik toch voor een constructie ga met een smart switch zoals een Shelly die ik ertussen zet?). Wat zou dan aangeraden worden op basis van ervaringen van jullie zelf?

Ik ben in ieder geval deze twee panelen zelf tegen gekomen:

https://dutchheating.nl/i...e-u-80-x-120-cm-850-watt/
https://www.koenighaus-infrarood.nl/m-serie/ (in 800watt)

 • Wilke
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 10:11
sn0x0r schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 15:59:
De badkamer is zo uit mijn hoofd 2,5 bij 4 meter, gevuld met een douche, bad, wastafel. Idealiter is het voor de wastafel dus 'warm', zodat wanneer je voor de spiegel staat je in ieder geval dat lekkere gevoel hebt. Ter info, het idee van een infraroodspiegel is al afgeschreven (door de vrouw), want die spiegels zijn qua formaat allemaal aanzienlijk kleiner dan de spiegel die we nu hebben hangen en kleiner wordt niet gewaardeerd.
Ja, ik heb dit in een kleinere (2x2m) badkamer gedaan met een 500W paneel boven de plek waar je staat af te drogen, idd voor de wastafel ook. Zeker als je een wat duurder paneel zou aanschaffen dat snel opwarmt, werkt dit prima. De ruimtetemperatuur is nog steeds laag, maar je voelt de warmtestraling en dat is toch best fijn. Het stroomverbruik valt mee want ik zet het (in de winter) aan als je er in stapt en dan is het warm als je gaat afdrogen.

Echter! Zonder vloerverwarming, gaan je voeten het alsnog koud vinden. De straling komt voelbaar van boven. Installeer niet te veel Watt, want dan kan het zelfs oncomfortabel warm zijn.

Een ander puntje, check of je schakelaar het wel aankan, deze kunnen vaak max 1000W of zelfs maar 500W, anders gaan de contactpunten heet worden of verbranden na een tijd. Alternatief: als je een Shelly achter de schakelaar kwijt kunt, zou deze altijd stroom kunnen geven en daarop aansluiten. Dan gaat het niet langs de schakelaar. Heb je alleen wel een nul-draad nodig op die plek. Dan kun je evt. ook automatiseren dat hij uit gaat na een tijdje, of aan in de ochtend als het buiten koud is, enz.

 • wie
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22-03 19:33

wie

5130Wp, Ecolution V.warmtepomp

Action verkoopt ook opeens smart infraroot panelen.
heeft iemand hier ervaring mee.

https://www.action.com/nl...ct-infrarood-panelheater/

 • sn0x0r
 • Registratie: December 2003
 • Nu online
Wilke schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 16:09:
[...]


Ja, ik heb dit in een kleinere (2x2m) badkamer gedaan met een 500W paneel boven de plek waar je staat af te drogen, idd voor de wastafel ook. Zeker als je een wat duurder paneel zou aanschaffen dat snel opwarmt, werkt dit prima. De ruimtetemperatuur is nog steeds laag, maar je voelt de warmtestraling en dat is toch best fijn. Het stroomverbruik valt mee want ik zet het (in de winter) aan als je er in stapt en dan is het warm als je gaat afdrogen.

Echter! Zonder vloerverwarming, gaan je voeten het alsnog koud vinden. De straling komt voelbaar van boven. Installeer niet te veel Watt, want dan kan het zelfs oncomfortabel warm zijn.

Een ander puntje, check of je schakelaar het wel aankan, deze kunnen vaak max 1000W of zelfs maar 500W, anders gaan de contactpunten heet worden of verbranden na een tijd. Alternatief: als je een Shelly achter de schakelaar kwijt kunt, zou deze altijd stroom kunnen geven en daarop aansluiten. Dan gaat het niet langs de schakelaar. Heb je alleen wel een nul-draad nodig op die plek. Dan kun je evt. ook automatiseren dat hij uit gaat na een tijdje, of aan in de ochtend als het buiten koud is, enz.
Handige info, gelukkig is mijn zwager elektricien dus dat komt sowieso goed. Voor de wastafel ligt een badmat of hoe zoiets ook heet, dus koude voeten is imo ook nooit echt een probleem. Ik denk dat dit wel een interessante optie gaat zijn dan.

 • ZiegoM
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 22-03 22:16

ZiegoM

Yammie R1

wie schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 17:14:
Action verkoopt ook opeens smart infraroot panelen.
heeft iemand hier ervaring mee.

https://www.action.com/nl...ct-infrarood-panelheater/
Werkt prima, toevallig vandaag meteen gekocht toen ik hem zag staan in de Action. Hij is van metaal gemaakt en staat rechtop (portrait) op de poten. Ook een muurbeugel zit erbij. Wordt goed warm aan de voorkant en die straling is op 1,5 meter zeker voelbaar. App is een Tuya based app.

Deze is iig een stuk beter dan dat stuk gipsplaat van de Hornbach, die ik eerder heb gekocht (en geretourneerd). https://www.hornbach.nl/p...att-wit-met-wifi/10530794
Die werd aan de achterkant warmer dan de voorkant. Alleen op 10 cm voelbare warmte. Geen idee of dat wel echt IR was.

[Voor 7% gewijzigd door ZiegoM op 13-01-2023 22:29]

\_Specs_/


 • CodeBaker
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 11:29
Hallo, ik heb dit IR paneel besteld https://www.koenighaus-infrarood.nl/p-serie/ 1200 watt. Om een beetje bij te verwarmen, ik wil hem aan aan de muur hangen achter de bank. Hoe kan ik het IR paneel het beste ophangen qua hoogte? Andere tips zijn ook welkom.

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
wie schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 17:14:
Action verkoopt ook opeens smart infraroot panelen.
heeft iemand hier ervaring mee.

https://www.action.com/nl...ct-infrarood-panelheater/
Die omschrijving vind ik echt schandalig.
Alsof je met 500W "in een mum van tijd" heel je woonkamer op temperatuur zou hebben |:(

 • Nico M
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 07-03 14:05
CodeBaker schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 23:33:
Hallo, ik heb dit IR paneel besteld https://www.koenighaus-infrarood.nl/p-serie/ 1200 watt. Om een beetje bij te verwarmen, ik wil hem aan aan de muur hangen achter de bank. Hoe kan ik het IR paneel het beste ophangen qua hoogte? Andere tips zijn ook welkom.
Ik zou hem ongeveer op 1,3 m van de vloer in landscape hangen. Niet te dicht naast een raam want die laat de straling door. Als je een mogelijkheid hebt om hem aan het plafond te hangen zou ik dat zeker overwegen. Bereik van de straling is dan veel beter maar het wegwerken van de kabels is wat complexer en je zal het montage systeem wat moeten aanpassen. Boutjes hoekverbinders etc.

 • Willempie27
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:50
Kuhr89 schreef op dinsdag 10 januari 2023 @ 09:16:
Gisteren via Ibood de Sinji 450w 'smart' heater 60x60 binnengekregen.

Erg teleurgesteld met de aankoop en gaat ook direct retour.

Hij straalde vrij weinig warmte uit, zelfs na 30 minuten voelde je op 40cm weinig gebeuren. Daarnaast viel het mij op dat de achterkant gloeiend heet was en warmer aanvoelde dan de voorkant.
Is dit normaal?

Wellicht dat 450w te weinig is voor hetgeen ik wil bereiken, maar dat de achterkant zó heet werd laat hij het product terugsturen.
Deze heb ik vandaag gekocht in de Deka. Roken dat ding. Na 2 uur boven aangezet en de hele kamer mistig van de rook. Voor mij geen IR paneel meer, bij de Hornbach waren de recenties ook niet al te best over het algemeen en voor een dure kan je net zo goed een airco kopen.

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Nico M schreef op zondag 15 januari 2023 @ 17:34:
[...]


Ik zou hem ongeveer op 1,3 m van de vloer in landscape hangen. Niet te dicht naast een raam want die laat de straling door. Als je een mogelijkheid hebt om hem aan het plafond te hangen zou ik dat zeker overwegen. Bereik van de straling is dan veel beter maar het wegwerken van de kabels is wat complexer en je zal het montage systeem wat moeten aanpassen. Boutjes hoekverbinders etc.
Volgens mij kun je een wandpaneel echt niet aan het plafond ophangen hoor.
En IR straling gaat niet door een ruit.

 • Roel1966
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
Vorig jaar heb ik zo'n IR paneeltje gekocht wat je onder het bureau kan plakken met dan een vermogen van ongeveer 120 watt. Voor wat ik zo her en der gelezen had zijn de IR panelen de toekomst dus ik had er best wel hoge verwachtingen van. Nu besefte ik mij wel dat 120 watt nu niet direct een hele kamer zou kunnen verwarmen.

Mijn doel was eigenlijk om mijn benen en voeten enigszins op te kunnen warmen op koude dagen. Tja in de praktijk valt het mij erg tegen en is de warmte echt beperkt tot alleen de bovenkant van mijn benen. Op vol vermogen merk ik dat het bureaublad best wel warm word. Het paneeltje zelf voelt dan ook best wel warm tot heet aan en valt bijna niet meer aan te raken zonder je te verbranden.

Dat zal zeker anders zijn bij de duurdere varianten maar persoonlijk vind ik ook die erg gerichte warmte niet echt prettig. Uiteindelijk eind vorig jaar een relatief eenvoudig torenkacheltje gekocht met een keramisch element en ventilator. Daar zitten dan 2 warmtestanden op, 1200 watt en 2000 watt maar zelfs op 1200 watt krijg ik een kamer van 4 x 4 mtr binnen korte tijd opgewarmd.

 • ZiegoM
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 22-03 22:16

ZiegoM

Yammie R1

ZiegoM schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 22:22:
[...]

Werkt prima, toevallig vandaag meteen gekocht toen ik hem zag staan in de Action. Hij is van metaal gemaakt en staat rechtop (portrait) op de poten. Ook een muurbeugel zit erbij. Wordt goed warm aan de voorkant en die straling is op 1,5 meter zeker voelbaar. App is een Tuya based app.

Deze is iig een stuk beter dan dat stuk gipsplaat van de Hornbach, die ik eerder heb gekocht (en geretourneerd). https://www.hornbach.nl/p...att-wit-met-wifi/10530794
Die werd aan de achterkant warmer dan de voorkant. Alleen op 10 cm voelbare warmte. Geen idee of dat wel echt IR was.
Ding gaat weer terug naar de Action. Hij doet nu al compleet niets meer (geen aanduiding meer op het schermpje, reageert nergens meer op). Lijkt wel of er een zekering in zit die doorgebrand is.

Ik ben klaar met goedkope IR en ga wel lekker door op een convectorkachel van 20 euro die wel werkt.

\_Specs_/


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
ZiegoM schreef op maandag 16 januari 2023 @ 09:56:
[...]


Ding gaat weer terug naar de Action. Hij doet nu al compleet niets meer (geen aanduiding meer op het schermpje, reageert nergens meer op). Lijkt wel of er een zekering in zit die doorgebrand is.

Ik ben klaar met goedkope IR en ga wel lekker door op een convectorkachel van 20 euro die wel werkt.
Je kunt eens kijken naar MILL.
Heb nu wat spulletjes van ze gekocht en ben onder de indruk van bijv de PID regeling op de reguliere heaters.
Millheat verwarmingspaneel
Kwam net dit gesponsorde 'nieuwsbericht' tegen op nu.nl.
Spanplafonds zijn niet meer zo populair, dus plakken we er gewoon wat vloerverwarmings folie boven, en noemen we een paar keer gasloos, besparing en gasrekening.
https://www.nu.nl/adverto...oor-jouw-gasrekening.html

ow boy :F

[Voor 8% gewijzigd door paQ op 16-01-2023 12:14]


 • Eurom
 • Registratie: Januari 2023
 • Laatst online: 22-01 01:28
Hi, ik ben nieuw hier

Ik ben op zoek om mijn woonkamer van 45 m2 goed op temperatuur te houden. Ik had zelf de eurom alutherm 2500 wifi op het oog, tenzij iemand een veel betere elektrische kachel in gedachte had?

ik lees graag van jullie ervaringen!
Dank

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Eurom schreef op maandag 16 januari 2023 @ 19:15:
Hi, ik ben nieuw hier

Ik ben op zoek om mijn woonkamer van 45 m2 goed op temperatuur te houden. Ik had zelf de eurom alutherm 2500 wifi op het oog, tenzij iemand een veel betere elektrische kachel in gedachte had?

ik lees graag van jullie ervaringen!
Dank
Het is geen infrarood, dus in wezen off topic ;)
Alle 2000-2500W elektrische kachels doen precies hetzelfde: Aanzetten, en fikken maar.
Het is met name uiterlijk en regeling waarin ze verschillen.
Ik zou het niet snel als hoofdverwarming gebruiken voor zo'n vertrek. zal al snel constant op 2000W staan dan. Tikt best aan. Als bijverwarming wellicht een ander verhaal, maar dan is meteen de vraag: "bij wat"? Waarom trekt de hoofdverwarming het niet?

edit: om je vraag te beantwoorden: de Eurom is best aantrekkelijk geprijsd bij bijv Hornbach. op papier prima kachel, in de praktijk... mwa.
DRL is heel nice, Mill ben ik erg over te spreken. (PID regeling) Adax is puik

[Voor 11% gewijzigd door paQ op 16-01-2023 19:39]


 • Hans299
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 14-03 17:36
Ben blij.

Woning goed geïsoleerd, zonnepanelen op dak, losgekoppeld van gasnet en volledig verwarmd door IR-panelen.

In 2022 heeft dat z’n rendement opgeleverd: ik krijg geld terug en het maandelijks voorschot is door mijn energieleverancier op € 7,66 gesteld. :)

Gasloos sinds 2018, zonnepanelen, infrarood verwarming, inductie en warm water: all-electric


 • HomeAlone
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 01-02 11:33
Omdat ik destijds ook veel info op dit forum heb gehaald, wil ik nu ook graag mijn ervaring delen. En een tip voor een werkplekverwarming welke ik hier nog niet gezien heb.

Ik heb gebruik nu de hele winter al een Sunpower mobiel infrarood paneel voor mijn werkplek op zolder. Dat is dus de Sunpower SP-550 met wieltjes. Besteld bij een webshop uit Zuid Limburg - erg tevreden over trouwens.

Op mijn werkplek is het normaal zo'n 16-17 graden, en met een paar uur infrarood verwarming zo'n 19-20 graden. Het vermogen is prima, maar mijn zolderkamer is wel best goed geisoleerd.

Mijn tip: hang (bij een werkplek) een infrarood paneel niet op aan een muur of plafond, maar koop hem met wieltjes! De reden is dat de afstand van het paneel vrij nauw komt. Vergelijk het met een kampvuur buiten op een koude dag: je staat meestal OF te dichtbij, OF te ver weg!

Met zo'n mobiel paneel verschuif je het heel gemakkelijk iets naar achter of naar voor (bij mij variërend tussen 20-80cm). Ook kun je zo heel gemakkelijk het paneel eens aan de andere kant zetten. Ik heb zelf een zit-sta bureau; als ik staand werk zet ik dat ding soms vlak achter m'n benen - dan lijkt het net alsof je voor een houtkachel staat. Heerlijk!!

Nog een handig dingetje; ik heb hem in 'portrait' stand op wieltjes. Dan is de hoogte precies goed om tijdens calls een arm op de bovenkant te laten rusten. Daar is de temperatuur zo dat je ideaal je handen kan laten opwarmen.

Na m'n werkdag rijd ik dat ding terug in de hoek. Ik zou niet meer zonder willen!

[Voor 11% gewijzigd door HomeAlone op 19-01-2023 17:29]


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Hans299 schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 16:30:
Woning goed geïsoleerd, zonnepanelen op dak, losgekoppeld van gasnet en volledig verwarmd door IR-panelen.In 2022 heeft dat z’n rendement opgeleverd: ik krijg geld terug en het maandelijks voorschot is door mijn energieleverancier op € 7,66 gesteld. :)
[future-reality-mode]Heb je al een schatting gemaakt van het toekomstig rendement en je energie maandlasten als de saldering helemaal ophoudt en je in dec t/m feb per maand ca 2,5% van je jaaropbrengst van je zonnepanelen maar kunt binnenhalen?[/future-reality-mode]
Als je dat nog in detail aangeeft hoe je huis (dus incl beschrijving v/h huis ) geïsoleerd is dan kunnen mss een aantal mensen er nog wat mee, anders is het een vette worst voor je neus die verkeerd op je maag valt als de kosten heel veel hoger worden als er geen salderen neer is.

[Voor 17% gewijzigd door route99 op 19-01-2023 17:34]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Hans299
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 14-03 17:36
route99 schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 17:31:
[...]

[future-reality-mode]Heb je al een schatting gemaakt van het toekomstig rendement en je energie maandlasten als de saldering helemaal ophoudt en je in dec t/m feb per maand ca 2,5% van je jaaropbrengst van je zonnepanelen maar kunt binnenhalen?[/future-reality-mode]
Als je dat nog in detail aangeeft hoe je huis (dus incl beschrijving v/h huis ) geïsoleerd is dan kunnen mss een aantal mensen er nog wat mee, anders is het een vette worst voor je neus die verkeerd op je maag valt als de kosten heel veel hoger worden als er geen salderen neer is.
Ik zal in de toekomst best meer gaan betalen als de saldering wordt afgebouwd, maar hoeveel weet ik niet.
Die vraag is domweg niet te beantwoorden en ik houd mezelf er niet zo mee bezig.

Wat ik wel voor mezelf weet is dat ik sinds 2018 aardgasloos ben en dat me alle energiebesparende maatregelen, inclusief installatie IR, me ongeveer € 17.000 hebben gekost; deels uitbesteed, deels zelf gedaan. Mijn energielabel is A++
Door: kruipruimte en vloer-isolatie, beglazing vervangen, dakisolatie en verder huis indelen in meerdere warmtezones. Spouwmuren zijn ook geïsoleerd.

Ik post niet om anderen een vette worst voor te houden: ik vertel wat het mijzelf oplevert. energiebesparing is maatwerk en ook persoonlijk. iedereen moet voor zichzelf weten.
Voor de een werkt een warmtepomp goed, voor een ander airco en weer voor een ander IR al zijn die laatste in de minderheid. ;)
Ik denk dat ik de investeringen er in 2030 uit heb.

Zolang de politiek er nog niet uit is hoe en wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd en dus ook nog lang niet duidelijk is welke terugleveringscondities energieleveranciers kunnen en mogen hanteren, is het koffiedik kijken.

Of-topic:
Thuisopslag voor langere termijn is ook een optie.
Vernieuwende technologieën en ontwikkelingen naast thuisaccu’s zijn zeer veelbelovend, maar ook nog te vroeg om nu al te investeren.
Zo las ik bijvoorbeeld kort geleden over omzetting van de opbrengst van zonnepanelen in massief beton. Of bijvoorbeeld zoutwateraccu’s.
Het liefst zou ik helemaal off-grid gaan, maar die investering is me te hoog voor het rendement wat het me nog gaat opleveren voor de tijd dat ik nog in dit huis woon.

Gasloos sinds 2018, zonnepanelen, infrarood verwarming, inductie en warm water: all-electric


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Hans299 schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 19:56:
[...]Ik zal in de toekomst best meer gaan betalen als de saldering wordt afgebouwd, maar hoeveel weet ik niet.
Die vraag is domweg niet te beantwoorden en ik houd mezelf er niet zo mee bezig.
Maar dat is voor wie net start in dit topic net start wel heel relevant, jouw mooie historisch cijfers hebben voor hen geen toekomstige waarde als het salderen compleet zou gaan verdwijnen.
Verder dank voor je verhaal, maar ben toch benieuwd:
Ik denk dat ik de investeringen er in 2030 uit heb.
Met of zonder rekening houden met afbouwen van salderen?
En wat zijn de consequenties op het moment dat er niks meer te salderen valt, hoe groot zal dan ongeveer je nieuwe echte stroom verbruik worden, e kn dus niks meer tegen elkaar weggestreept worden, hooguit het eigen verbruik rechtstreeks als de zon schijnt, maar das nov/dec t/m feb erg weinig...
Je hebt dan vast meer meelezers die dan een beter idee hoe het uit kan pakken qua energieplaatje.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Hans299
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 14-03 17:36
route99 schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 20:09:
[...]
Maar dat is voor wie net start in dit topic net start wel heel relevant, jouw mooie historisch cijfers hebben voor hen geen toekomstige waarde als het salderen compleet zou gaan verdwijnen.
Verder dank voor je verhaal, maar ben toch benieuwd:

[...]
Met of zonder rekening houden met afbouwen van salderen?
En wat zijn de consequenties op het moment dat er niks meer te salderen valt, hoe groot zal dan ongeveer je nieuwe echte stroom verbruik worden, e kn dus niks meer tegen elkaar weggestreept worden, hooguit het eigen verbruik rechtstreeks als de zon schijnt, maar das nov/dec t/m feb erg weinig...
Je hebt dan vast meer meelezers die dan een beter idee hoe het uit kan pakken qua energieplaatje.
Met de prijsontwikkelingen van het afgelopen jaar door alle onzekerheden op de energiemarkt, geen vaste contracten meer etc. ect. ….wie kan op dit moment iets zinnigs zeggen over 2023, laat staan over vijf jaar verder?
De Salderingsregeling vervalt; wat komt er voor in de plaats?
Het beleid daarover is nog steeds onduidelijk.
En dan ook nog eens of dat politiek en maatschappelijk aanvaardbaar is.

Degene die een realistische voorspelling kan doen over de komende jaren gaat heel veel geld verdienen, want persoonlijk denk ik dat niemand het weet.

Wat mijn verbruik zonder saldering zal zijn?
Nog steeds hetzelfde, daar zal weinig aan veranderen.
Misschien zelfs minder: winterse kou hebben we al jaren niet meer. Nu al, 19 januari, zit ik alweer een paar honderd kilowatt uur lager dan vorig jaar dezelfde tijd.
De bekostiging en de systematiek van teruglevering zal over een aantal jaren anders zijn, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Dat zal net zo goed gelden voor mensen met een warmtepomp, airco, of wat dan ook.
Ik ken mensen die het met de laatst genoemde middelen niet warm krijgen en daardoor de thermostaat maar wat hoger zetten. Die zijn per saldo net zoveel kwijt als ik.

Samenvattend: je blijft terugleveren maar krijgt er op den duur minder voor terug, zoveel is zeker.
In mijn beleving zit bovendien de grote winst in isolatie en gedrag en beperkter in saldering, of je nu IR hebt of iets anders.

Gasloos sinds 2018, zonnepanelen, infrarood verwarming, inductie en warm water: all-electric


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Hans299 schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 21:57:
[...]Samenvattend: je blijft terugleveren maar krijgt er op den duur minder voor terug, zoveel is zeker.
In mijn beleving zit bovendien de grote winst in isolatie en gedrag en beperkter in saldering, of je nu IR hebt of iets anders.
Dit klopt wel, maar je zou toch gerust je echt kWh kunnen noemen als je niks had gesaldeerd? Dan is er een indruk wat jouw huis met de door jouw beschreven mate van isolatie aan stroom gaat gebruiken als er alleen IR-panelen gebruikt worden. Trek er nog de kWh af die je voor de niet verwarmingszaken gemiddeld verbruikt en er is een aardige indruk wat de warmtevraag voor jouw huis kost.

Bottomline is dat nl exact wilt weten.... .je hebt een bepaalde situatie en die heeft dus een bepaalde warmtevraag om een bepaald comfort te bereiken en dat kost voor dat huis, die situatie zoveel kWh per jaar.

Als we daar niet transparant over kunnen zijn dan komt dit bij mij voor dit topic als een zwaktebod binnen tav van het verhaal dat er alleen maar in algemene termen staat, is goed bedoeld voor een 1e indruk maar meer ook niet.

Ik heb in een wijkenergiegroep gezeten, bewoners willen graag vooraf een redelijke indruk hebben wat zoiets nu echt per maand kost. De bedrijven maken het zelf vaak al mooier dan het is, dus laten we hier gewoon bottom-line delen wat het echt kost, zoals zonder salderen.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Hans299 schreef op zaterdag 29 januari 2022 @ 19:27:
Onze configuratie is als volgt. Huis: tussenwoning 1982, voorzien van ongeveer 3200 Kw zonnepanelen op zuid-west. De zonnepanelen hebben we sinds 2014, koken op inductie sinds 2015.
..............................
En dan, niet onbelangrijk: een lage energierekening.
[Onze elektriciteitsverbruik per jaar is, na aftrek van de opbrengst zonnepanelen, 2000-2500 Kwh.
......................
Sinds deze maand is ons maandbedrag € 45,00.
Dit doordat het elektriciteitstarief helaas is gekoppeld aan de gasprijsverhoging.
Vorig jaar konden we nog volstaan met een maandbedrag van € 30,00 en in 2020 konden we het zelfs af met € 18,00. (Maar toen hadden we nog geen elektrische auto à 12.000 km/jr.).
Gelukkig zit er op het forum een zoekactie, zodat jouw eigen getallen bij elkaar te zoeken zijn.

Jouw totaal stroom verbruik is dus 3200+ (2000 tot 2500) kWh= 5200 tot 6200 kWh.
Je schatte zelf in dit topic
ericplan in "All-electric, verbruik kWh/graaddag in stookseizoen"
https://tweakers.net/i/7pJlR8z_DVTY-097AvmMW-pT5m8=/800x/filters:strip_exif()/f/image/s6VDrvJU1pQGWimT7fzQn2jU.png?f=fotoalbum_large

het stroom verbruik voor de IR-verwarming in 2021/2022 seizoen op 4740 kWh.
Als er geen salderen meer is dan is dit ongeveer het wat je dacht echt via het normale tarief zou moeten betalen als er geen prijsplafond meer is.

Stel de stroom incl alle kosten als tarief dan 1 euro per kWh is , lijkt me zeker niet te hoog, de kans dat de stroom zoals vroeger weer €0,25 gaat kosten acht ik zeer klein, dan gaat het per jaar om ca 4700 euro en das dan €391 per maand.
En dat is wel heel veel meer het bedrag (iig het genoemde maandelijkse voorschot van € 7,66 ) waar ik het allereerste op reageerde en je vroeg om een schatting te maken als er geen salderen meer zal zijn.
route99 in "Ervaringen infraroodverwarming"
en het maandelijks voorschot is door mijn energieleverancier op € 7,66 gesteld. :)
Ik heb jouw eigen getallen gebruikt, maar niettemin als je er voor de meelezer nuttige en correcte nuances op wilt maken, graag, dat maakt het beeld dan hopelijk completer wat ze te verwachten zou zijn..
In het berekende bedrag €391 daar komt voor de mensen die IR-panelen zouden overwegen nog de afschrijving van de IR-panelen en alles wat er mogelijk nog bij komt kijken er nog bij.

PS: Ik volg dit IR stuk amper, maar vanuit de wijk hadden zulke vragen best kunnen komen voor de werkgroep waar tot voor kort inzat, dus af en toe keek ik eens. Het all-electric topic met de tabel waar je in staat kende ik helemaal niet. Dus ik was niet bekend er mee dat je al deze gegevens al vermeld had, gisteravond bedacht ik dat dit wel het geval zou zijn (dus eigenlijk daarvoor (y) ) en vond het ook heel snel. Jammer dat je zelf een kans hebt laten lopen om jouw eigen verhaal zelf zonder salderen even uit te rekenen, een van mijn eerste verzoeken erom.

[Voor 6% gewijzigd door route99 op 20-01-2023 14:59]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Ik heb een IR paneel op m'n schuine dak hangen. zelf een frame gemaakt om dat te doen. ik vraag me alleen af of er niet van die reflecterende radiatoorfolie achter het paneel op de dak gezet moet worden om ook dat beetje warmte niet te verspillen. de achterkant van het paneel wordt immers ook warm volgens jullie hier (ik heb nooit gemerkt).

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

dubbel

[Voor 99% gewijzigd door route99 op 20-01-2023 09:20]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 11:53

ericplan

5180 Wp PV

@route99 Grootste (relatieve) verschil zit in het feit dat je met IR alleen stookt waar je bent. Dat is ook de reden waarom ik met all-electric met best goede cijfers kom. Ook nu zit ik in de verwarmde eetkeuken, terwijl de rest van het huis niet gestookt wordt. Het verbruik van dit stookseizoen (1/10 - 1/5) is tot nu toe bij mij 654 kWh of 0,58 kWh per graaddag. Zowel absoluut als relatief geen zorgwekkende cijfers, ook wanneer salderen wegvalt.

A'dam ZonPHP PVOutput


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Ja ... klopt... maar deze getallen van @Hans299 is toch het reële verbruik van de ruimte waar hij voor gekozen heeft om dat zo te doen, neem ik aan... .
Dus als hij het zo doet zoals jij het noemt
Grootste (relatieve) verschil zit in het feit dat je met IR alleen stookt waar je bent.
komt hij zonder salderen op €391 per maand uit.
Dit verzin ik niet dit zijn zijn eigen getallen.... ik heb alleen een toekomstig tarief aangenomen en zoals ik al schreef de kans dat het weer €0,25/kWh all in (kosten) wordt acht ik nihil.

[Voor 14% gewijzigd door route99 op 20-01-2023 09:27]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
Stoken waar je bent maakt het niet "dus" goedkoper dan een CV systeem.
Ik heb zelf een combi. Beneden alles CV gestookt (via warmtepomp) en op beide bovenverdiepingen alles elektrisch middels vloerverwarming COP1 en convectorpanelen met PID regeling.
Keuze destijds om diverse redenen gemaakt, maar met name omdat bijna alle vertrekken daar relatief weinig warmteverzoek hebben.
Woensdagmiddag, weekenden, badkamer gebruik. Dat soort.

Ik ben me er zeer van bewust dat dat gewoon geld kost als er flink gestookt wordt. Op echt koude dagen zit mijn verbruik dan ook tussen de 60 en 80 kWh.
In dezelfde adem zeg ik dan ook: ik wek op wat ik verbruik (nl. 11MW/jr) zit sinds enkele maanden bij een dynamische aanbieder, en ga 'testen' of ik met een tweede meter zelf het 'salderen' op me kan nemen (financieel dan)

Tot die tijd ben ik in wezen "0 op de meter" Maar dat is echt echt echt niet 'dankzij' IR toverpanelen of iets anders dat COP1 stookt, maar gewoon omdat elk huis(houden) anders functioneert.

[Voor 40% gewijzigd door paQ op 20-01-2023 09:31]


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

@paQ Met jouw WP kun je dan normaal wel zeker een COP van 3-4 halen als je in de korte tijd dat de COP < 2-2,5 wordt over kunt schakelen naar gas.
De grootte v/d warmtevraag kan voor deel oplossingen (bijv boven) een andere keuze opleveren, dat lijkt em altijd maatwerk, dus moet altijd hier met een toelichting gepresenteerd worden, wat je ook doet.

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
route99 schreef op vrijdag 20 januari 2023 @ 09:31:
@paQ Met jouw WP kun je dan normaal wel zeker een COP van 3-4 halen als je in de korte tijd dat de COP < 2-2,5 wordt over kunt schakelen naar gas.
De grootte v/d warmtevraag kan voor deel oplossingen (bijv boven) een andere keuze opleveren, dat lijkt em altijd maatwerk, dus moet altijd hier met een toelichting gepresenteerd worden, wat je ook doet.
ik heb geen gas :) (meer)
En gisteren, ondanks 11 defrosts, toch nog een COP van 3.4

[Voor 5% gewijzigd door paQ op 20-01-2023 09:33]


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Aha.. combi in WP en electric toepassing... geen combi CV.....

Dank voor je verbetering. (y)

[Voor 13% gewijzigd door route99 op 20-01-2023 10:16]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11:53
route99 schreef op vrijdag 20 januari 2023 @ 09:33:
Aha.. combi in WP en IR toepassing... geen combi CV.....

Dank voor je verbetering. (y)
En dan nog nieteens IR! :P

En om het nog 'erger' te maken: ik zet liever de elektrische vloerverwarming aan op een slaapkamer, dan de airco :X

 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

@paQ aangepast 8)7 ..... ben met teveel zaken bezig.... maar wel leuke gasverbruik resultaten, was bezig om ze op een rij te zetten....
[off-topic]
https://tweakers.net/i/AwLHRIgqKlimdQh7OHErnP3qdQY=/800x/filters:strip_exif()/f/image/4Fm9Q9R9987XPcsIxR700n4i.png?f=fotoalbum_large
We zitten nu op ruim 600m3 gas/jaar. Het jaar ervoor ca 750m3 en er kan nog heel wat geïsoleerd worden in ons huis uit 1982. Cv-ketel is nu ruim 10 jaar. Voorschot €116 nieuw variable contract, zonder salderen komt er ca €50-100 bij, zou dat nog exacter moeten uitrekenen, maar we hebben weinig grote stroomvreters, e.e.a. hangt ook af om in de zomer alles nog beter te plannen wat meer stroom verbruikt o.a. de wasmachine. [/off-topic]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • route99
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 10:25

route99

just passionately curious...

Een aantal antwoorden zijn verplaatst, maar een deel ervan hoort hier toch echt thuis.

route99 in "Verdeling opbrengst PV over het jaar"
Tav het niet meenemen van het afschaffen van het salderen schreef ik daar:

Dus de consequenties kunnen zijn heel groot voor wie maximaal op all-electric (incl IR-panelen) ingezet hebben als ze er van uit gegaan zijn dat het salderen zou blijven. Zij die ook nog flink op isoleren ingezet hebben komen er beter van af maar all-electric blijft COP=1 dus dan is het situationeel of een warmtepomp uit kan. Tis wel al snel een COP=3-4 bij zulke zachtere winters, alleen als de buiten-T dik onder de 7ºC duikt dan duikt de COP ook een flink stuk. Dan hangt het dus van o.a..
 • de warmtevraag,
 • het aantal kamers die je verwarmen wil en
 • de grootte van de WP-investering t.o.v. de IR-panelen investering.
hoe het totale plaatje bij iemand uitpakt
Dat het salderen onder discussie lag, dus afschaffen, was al heel lang bekend dus die factor negeren en later het volle tarief betalen in de winter, geeft geen realistische inschatting weer bij zo'n vergelijk WP <-> IR-panelen.

[Voor 57% gewijzigd door route99 op 20-01-2023 14:55]

Je eigen geluk bepaal je zelf!


 • Wasabi!
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 21-03 17:14
Even een vraag, moet een IR paneel op tijdelijk op maximum 70 graden, of is continu 24 genoeg. Heeft dit ook invloed op het stroomverbruik, ik heb een paneel van 1000 watt.

[Voor 6% gewijzigd door Wasabi! op 21-01-2023 12:18]


 • de Peer
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22-03 23:33

de Peer

under peer review

Wasabi! schreef op zaterdag 21 januari 2023 @ 12:16:
Even een vraag, moet een IR paneel op tijdelijk op maximum 70 graden, of is continu 24 genoeg. Heeft dit ook invloed op het stroomverbruik, ik heb een paneel van 1000 watt.
Panelen stralen het best bij 100-120 graden.
Hoe hoger de temperatuur, hoe meer straling, hoe hoger het stroomverbruik uiteraard.

Tibber-klant, 20600 Wp, Atlantic Explorer V3, 3x Daikin airco, Nissan Leaf, Gasloos sinds 2018


 • TwingyTwingy
 • Registratie: Januari 2016
 • Nu online
Wij zijn momenteel op zoek naar een infrarood-paneel voor in ons toilet, maar worden tot nu toe nog niet heel wijs. Veel websites lijken op elkaar en het is de vraag of het aan onze wensen voldoet. Wellicht dat hier meer kennis van de diverse opties aanwezig is.

Wij zoeken een plafond-paneel die ons toilet een beetje aangenaam kan houden. Toilet is relatief klein (1,10x80). Omdat deze op de plek van de bestaande lamp komt te hangen, willen we er één met led verlichting. Alleen lijkt daar een beetje het probleem te zitten. Wij zoeken er één waarvan je de verlichting met de bestaande lichtschakelaar kunt bedienen maar het verwarmings-deel gewoon normaal aangesloten is.

Echter zien we er genoeg waarbij je een thermostaat krijgt waarvandaan je ook het licht kunt bedienen, maar wij willen het licht gewoon bedienen met de schakelaar.

Zoeken wij iets wat er niet is, of kijken wij er straal overheen? Iemand die zo'n ding heeft of kent?
Pagina: 1 ... 14 15 16 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee