• Tomsworld
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online

Tomsworld

officieel ele fan :*

bisselke schreef op vrijdag 13 mei 2022 @ 11:05:
[...]


De WP gebruikt zelf 600 a 700 watt, de verwarmingselementen samen 2 a 2,2 kW. De warmteafgifte van de WP is afhankelijk van de buitentemperatuur en ligt bij 15 graden of 2,2 kW en bij 26 graden 3kW.
5 uur verwarmen op een dag is dus een verbruik van 3kW bij de WP tegenover 10 a 11 bij het verwarmingselement!

De WP krijgt zijn stroom via de hoofdaansluiting van de Intex Jacuzzi unit (en zit dus ook achter dezelfde aardlekschakelaar). Hij wordt echter pas ingeschakeld door een relais wanneer ik de jacuzzi op verwarmen zet en de gewenste temperatuur nog niet is bereikt. Dit voorkomt ook meteen dat de WP draait als er geen water wordt rondgepompt! De WP staat altijd ingesteld op 40 graden, dus hij blijft altijd draaien zolang hij stroom krijgt vanuit de Jacuzzi unit. Ik heb schakelaars aangebracht aan de zijkant zodat ik kan kiezen of ik de verwarmingselementen gebruik, de warmtepomp of beiden. Dat laatste is wel ideaal als je toch besluit er ff in te duiken. Water warmt dan 3 a 4 graden op per uur, in plaats van 1 a 2.

Ik had de slangen van de warmtepomp aangesloten vóór de ingang van de pomp (dus tussen filter van bad en de waterpomp van de jacuzzi), echter betekent dit dat de waterpomp eerst 6 meter slang met lucht moet volzuigen met water, waardoor hij snel op E90 error springt (flow sensor herkent dat er geen water voorbij komt ondanks dat de pomp aanstaat). Na dit aangesloten te hebben NA de pomp (dus vlak voordat het water weer het bad ingaat) is dit probleem opgelost. Daarnaast werkt de thermostaat van de jacuzzi dan ook beter, aangezien de thermostaat ook de temperatuur verandering opmerkt van de WP voor de aanpassing. In de oude situatie: bad is bijv 32 graden, WP warmt op tot 34, dan denk de jacuzzi dat het 34 graden is. Dit is nu dus ook opgelost.

Wat ik nog heb moeten doen is er een iets tolerantere aardlekschakelaar tussen zetten. De standaard PRCD schakelt af bij een lekstroom van 10mA. Stel de jacuzzi heeft standaard een lekstroom van 6mA, en de WP ook van 6mA, dan schakelt hij dus soms af met een irritante piep tot gevolg. Ik heb er nu een Schwabe PRCD van 30mA tussenzitten van ong 30 euro, en hij doet het nu perfect. Er zitten overigens zoveel aardedraden in de jacuzzi pomp zelf dat dit in combinatie met de aardlekschakelaar dat ik me geen zorgen maak om de veiligheid. Ik heb ook gekozen voor waterdichte schakelaars etc.

Mocht je verder inhoudelijke vragen hebben, stel deze gerust. Ik heb ook wel een schema over hoe ik alles heb aangesloten, alhoewel dat echt een kladje is wat ik eerst netter wil maken voordat ik dat online gooi.
[Afbeelding][Afbeelding][Afbeelding]
[Afbeelding][Afbeelding][Afbeelding]
[Afbeelding][Afbeelding][Afbeelding]
[Afbeelding][Afbeelding][Afbeelding]
[Afbeelding]
Ik ben zeer geintereseerd heb je een detail schema of wat meer info hoe ik dit zou kunnen nabouwen, het lijkt me namelijk interessant als project. Ook wat is het vermogen van de WP ? Ik ben een beetje aan het kijken op 2e handssites naar WP om zoiets te testen / bouwen. Nog leuker zou dan remote control zijn maar dat wordt moeilijker.

"De kans dat een snee brood op een nieuw tapijt valt met de beboterde zijde onderaan, is recht evenredig met de prijs van het tapijt"


 • bisselke
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 21-03 14:11
Tomsworld schreef op maandag 1 augustus 2022 @ 10:31:
[...]


Ik ben zeer geintereseerd heb je een detail schema of wat meer info hoe ik dit zou kunnen nabouwen, het lijkt me namelijk interessant als project. Ook wat is het vermogen van de WP ? Ik ben een beetje aan het kijken op 2e handssites naar WP om zoiets te testen / bouwen. Nog leuker zou dan remote control zijn maar dat wordt moeilijker.



Ik heb een kladje in paint gemaakt wat niet de schoonheidsprijs verdiend maar voor mij duidelijk genoeg was om te bespreken met een vriend die in de elektra werkt.

Even korte toelichting :
Heater 1 en 2 zijn alleen voorzien van een schakelaar, verder geen wijzigingen. Ik kan ze dus aan de buitenkant (onafhankelijk) aan en uit zetten met deze schakelaars.
Voor de warmtepomp zit ook een schakelaar aan de buitenkant. Deze zit op dezelfde aansluiting als de Heater 1. Vervolgens zit deze doorgelust naar het Relais. Wat dus afhankelijk of er spanning uit de aansluiting van Heater 1 komt (en dus ook de schakelaar aan staat), de warmtepomp van stroom voorziet. Hiervoor pakt hij dus niet de stroom die uit de Heater 1 aansluiting komt, maar pakt hij deze af van de aansluiting (input van de voeding) van het printplaatje zelf. De printplaat wordt dus niet extra belast door deze aanpakt.

Componenten die ik heb gebruikt :
Zwaardere aardlekschakelaar (30 mA ipv 10mA) https://www.amazon.nl/dp/...711_487102941_TE_SCE_dp_1
WIPSchakelaar waterdicht (groen voor WP) : https://www.reichelt.nl/i...0&nbc=1&q=b4mask%2048n-gn
2 x WIPSchakelaar waterdicht (rood voor heaters) https://www.reichelt.nl/i...6&nbc=1&q=b4mask%2048n-rt
Relais die schakelt met 230v : https://www.reichelt.nl/i...c=1&q=fin%2066.82%20230v1
En dan heb je nog kabelschoen (stekkertjes) nodig om de krimpen aan de kabels
3 x https://www.koopjeijzerwa...lsch-ctra-6-3-rd-iso.html

https://www.koopjeijzerwa...kabelsch-vork-4mm-bl.html

https://www.koopjeijzerwa...kabelsch-vork-4mm-rd.html

Volgens mij is dit het wel 😄.. En je hebt natuurlijk nog wat extra kabels nodig. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.

De Warmtepomp is een warmtepomp die onder meerdere varianten beschikbaar is, zoals :
Hot Spot 3 (toppy)
Eco 30 | R32 | Waterland (cranenbroeck)

Deze heeft een vermorgen van 2kw bij 15 graden (dus vergelijkbaar met de originele heaterelementen). En 3kw bij 26 graden omgevingstemperatuur. Hoe warmer het is, hoe efficiënter hij dus is. Ik vind hem wel wat luidruchtig maar hier wen je wel aan. Ik heb geen klachten van de buren.
Zelf zou ik nu liever voor een iets krachtigere warmtepomp gaan. Namelijk de Mini Power 4kW zwembad warmtepomp – W’eau. Deze heeft een stukje meer kracht, heeft iets meer debiet nodig, maar dat is nog wel te doen met de huidige intex jacuzzi waterpomp. De Fan draait overigens op 12V DC van deze waterpomp, in tegenstelling tot mijn huidige waterpomp die op 12V AC draait. DC is vrij gemakkelijk stiller te maken omdat je gewoon het voltage kan verlagen, dat kan niet als je fan AC is, dan moet je de frequentie veranderen.
Mocht die 4kw W'eau dus toch nog te veel herrie maken, dan kan je er een fan controller tussen hangen, en experimenteren of hij wat zachter kan, zonder teveel in te leveren op prestaties.

Succes!


Toevoeging : Wat betreft remote control, ik kan momenteel mijn jacuzzi aansturen via home assistant, en dus ook via mijn telefoon als ik op VPN zit. Als ik dus in de ochtend, op mijn werk, besluit dat ik vanavond in de jacuzzi wil kan ik hem alvast aanzetten en laten verwarmen (de standen aan de zijkant van de schakelaars kan ik dan natuurlijk niet veranderen via de app, maar die staan bij mij altijd op de WP).

Voor het remote control bedienen van de jacuzzi zit nogal wat werk in. Er is een initiatief op github, waarbij iemand alles heeft uitgeprogrammeerd. Echter dient er ook een PCB geproduceerd te worden om alles werkend te krijgen, een arduino volstaat niet vanwege level shifter e.d. die nodig zijn. Van dit PCB staat in het originele project alleen een schematische tekening, maar niet de daadwerkelijke sourcefiles die je naar china kan sturen om het PCB te laten maken. Om software op de PCB te zetten heb je ook nog een USB to TTL converter nodig.

Ik kan uiteindelijk uit bij een fork van de originele repo welke kicad files had toegevoegd. : https://github.com/maurik69/diyscip

Ik heb contact gehad met de eigenaar van de repo en die heeft mij een prototype bord toegestuurd, welke ik met wat aanpassingen aan de praat heb gekregen. Dit behelst overigens ook dat je een MQTT Broker hebt draaien die gebruikt wordt voor de communicatie. En iemand kent met een 3d printer want er moeten ook wat stekkers 3d geprint worden.

Mocht je echt geinteresseerd zijn dan zou ik je adviseren om je eerst echt goed te verdiepen in alles wat nodig is. Voor mij heeft het wel een flinke doorloop tijd gekost om het aan de praat te krijgen, maarja het is hobby he ;) .

Als er meerdere geinteresseerden zijn kan ik wellicht weer contact opnemen met de eigenaar van de repo, om te kijken of we een aantal nieuwe pcb's kunnen laten maken.

[Voor 44% gewijzigd door bisselke op 02-08-2022 09:14]


 • MrKoen
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-01 00:13
visser.m schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 08:57:
[...]
De Q-line 7 draait bij mij probleemloos op een filterpomp van 50 Watt, zonder 3-weg kleppen. Heb het niet uitgerekend, maar misschien is dat nog wel efficiënter ;)
50 Watt is wel heel erg zuinig. Wat voor pomp is dat, waar heb je die gehaald en wat voor jacuzzi heb je er aan geknoopt?

/edit, gokje: deze?
Aquaforte DM-6500 vijverpomp

Gaat dat goed in een jacuzzi met chloor? Scheelt wel een boel stroom. Heb momenteel ook een LXJA50 monster van 400 Watt erin hangen en wil er ook een Poolex Q-Line 7 aan hangen.

[Voor 22% gewijzigd door MrKoen op 03-08-2022 00:44]


 • StephanS1984
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 22-03 11:29
Ik heb vandaag de W'eau Vertical Full Inverter 8kW binnen gekregen.

Ik heb zelf een Pacific Spa staan. Maar waar pakken jullie de invoer vanaf voor de warmtepomp? Ik dacht om de circulatiepomp te vervangen maar die leidingen zijn echt een stuk dunner dan 50mm. De W'eau heeft een minimale debiet van 2,5 m3/u.

[Voor 7% gewijzigd door StephanS1984 op 03-08-2022 13:14]


 • DeeJaYves
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 19-03 14:59
Ikzelf heb een LX WTC50 circulatiepomp van 250W die ongeveer 14m³/u rondpompt.

Je kan steeds het toerental (en ook het stroomverbruik) drastisch verminderen met een frequentieregelaar.

https://blog.jbip.be/blog/jacuzzi/

 • StephanS1984
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 22-03 11:29
DeeJaYves schreef op woensdag 3 augustus 2022 @ 14:51:
Ikzelf heb een LX WTC50 circulatiepomp van 250W die ongeveer 14m³/u rondpompt.

Je kan steeds het toerental (en ook het stroomverbruik) drastisch verminderen met een frequentieregelaar.

https://blog.jbip.be/blog/jacuzzi/
Ik heb je blog bekeken. Maar waar pak je dan de in en uitvoer vanuit het bad. Nieuwe leidingen of bestaande leidingen splitsen?

 • DeeJaYves
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 19-03 14:59
StephanS1984 schreef op woensdag 3 augustus 2022 @ 19:26:
[...]


Ik heb je blog bekeken. Maar waar pak je dan de in en uitvoer vanuit het bad. Nieuwe leidingen of bestaande leidingen splitsen?
Ik heb de bestaande circulatiekring hergebruikt, deze had in mijn geval afzonderlijke intake (na de skimmer) en afzonderlijke inspuiters.

 • MrKoen
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-01 00:13
DeeJaYves schreef op woensdag 3 augustus 2022 @ 14:51:
Ikzelf heb een LX WTC50 circulatiepomp van 250W die ongeveer 14m³/u rondpompt.

Je kan steeds het toerental (en ook het stroomverbruik) drastisch verminderen met een frequentieregelaar.

https://blog.jbip.be/blog/jacuzzi/
Is het dan niet goedkoper om gewoon een zuinigere pomp te nemen? Die frequentieregelaars zijn ook niet goedkoop (https://www.vekto.nl/besturing/frequentieregelaar/).

De vijverpomp die ik hierboven noemde is niet geschikt voor chloorhoudend water kreeg ik vandaag terug. Heb nu m'n oog laten vallen op een 120 Watt Koller 0.16 HP pomp (https://www.tubs.parts/en...enter-suction-p-5073.html) ter vervanging van de LX JA50 400 Watt pomp die ik nu gebruik. Binnen 1,5 jaar zou deze zichzelf terugverdiend moeten hebben bij alleen de 2x 2 uurse reinigingscycli per dag, dus nog korter als je ook nog daadwerkelijk gebruik maakt van de jacuzzi.

 • DeeJaYves
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 19-03 14:59
MrKoen schreef op donderdag 4 augustus 2022 @ 01:52:
[...]


Is het dan niet goedkoper om gewoon een zuinigere pomp te nemen? Die frequentieregelaars zijn ook niet goedkoop (https://www.vekto.nl/besturing/frequentieregelaar/).

De vijverpomp die ik hierboven noemde is niet geschikt voor chloorhoudend water kreeg ik vandaag terug. Heb nu m'n oog laten vallen op een 120 Watt Koller 0.16 HP pomp (https://www.tubs.parts/en...enter-suction-p-5073.html) ter vervanging van de LX JA50 400 Watt pomp die ik nu gebruik. Binnen 1,5 jaar zou deze zichzelf terugverdiend moeten hebben bij alleen de 2x 2 uurse reinigingscycli per dag, dus nog korter als je ook nog daadwerkelijk gebruik maakt van de jacuzzi.
Inderdaad goedkoper om meteen een zuinigere pomp te nemen. Maar met frequentieregelaar kan je tijdens het backwashen van de filter of leegpompen van je bad wel de pomp op vol vermogen laten draaien.

 • StephanS1984
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 22-03 11:29
Vandaag de W'eau Vertical 8kW warmtepomp in gebruik genomen. Ik heb de originele circulatiepomp kunnen hergebruiken. De Laing Thermotech heeft een flow van 2,4 m3/u en de W'eau vraagt 2,5 m3/u. Ik heb voordat de circulatiepomp naar de originele heater gaat de leiding nu naar de warmtepomp lopen en dan gewoon weer het circuit in van de originele heater.

De warmtepomp omgedraaid voor de luchtstroming. Kwam ook beter uit met het leidingwerk.



De test opstelling.



Leidingen ingekort. Nu nog een mooie trap voor de leidingen zetten.




Om half 2 begonnen op 15 graden na het vullen. Om 18 uur was die al 29 graden.

 • Richard Ruij
 • Registratie: Augustus 2022
 • Laatst online: 10-03 19:16
Ik Heb een jacuzzi met een balboa Sturing, nu zit daar een pomp op met 2 snelheden (400 watt als circulatie pomp en 1800 watt jet) nu vind ik 400 veel wat andere ook al aangeven was ik aan het denken een zuinigepomp te kopen + ik zal moeten om dat ik ook de poolex q-line 7 wil aansluiten op de jacuzzi die tocht maar 2200 l per uur nodig heeft, Alleen zit ik met het aansluiting huidige situatie is pomp trekt vanuit de filter vanuit de filter gaat die door naar een aanzuigende rooster Is het mogelijk (en ook verstandig) dat ik de 1800 watt jet pomp meteen aan sluit op het aanzuigende rooster en de nieuwe circulatiepomp aan sluit op de aanzuigende filter?
Of is het mogelijk de warmptepomp met 2 snelheden aan te sluiten op mijn huidige pomp ? Ikhoor graag u mening hierover. Mvg Richard

 • visser.m
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 09:53
MrKoen schreef op woensdag 3 augustus 2022 @ 00:12:
[...]


50 Watt is wel heel erg zuinig. Wat voor pomp is dat, waar heb je die gehaald en wat voor jacuzzi heb je er aan geknoopt?

/edit, gokje: deze?
Aquaforte DM-6500 vijverpomp

Gaat dat goed in een jacuzzi met chloor? Scheelt wel een boel stroom. Heb momenteel ook een LXJA50 monster van 400 Watt erin hangen en wil er ook een Poolex Q-Line 7 aan hangen.
Ik gebruik deze pomp: https://zwembadcompleet.nl/splash-x-filterset-3-m-u
Kwaliteit is niet heel degelijk, de bijgeleverde slang was bijvoorbeeld lek. Maar in de praktijk verbruikt de pomp weinig en levert ie genoeg flow voor de warmtepomp :)

 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Hmm ik heb net een Hayward Full Inverter Powerline 7kW zwembad warmtepomp aangesloten op mijn (nu nog opblaasbare) jacuzzi. In tegenstelling tot wat Toppy vermeld, lijkt deze warmtepomp maar tot 35 graden te kunnen verwarmen.



Ik heb wat moeite om elders specs te vinden dus ik ben ervan uit gegaan dat de specificaties van Toppy correct waren. Iemand die kan bevestigen dat de maximum temperatuur inderdaad 35 graden is? Ga morgen sowieso Toppy even bellen.

Edit: precies als je naar bed gaat slaat dat ding natuurlijk aan 8)7. Instelling 35 maar tot mijn verbazing schiet ie door naar 38 op vol vermogen.. blijkbaar moet je het debiet wel serieus instellen met een inverter warmtepomp.. vrijdag maar eens achteraan gaan. Geluid op vol vermogen valt me nog alles mee overigens..

[Voor 14% gewijzigd door Glashelder op 17-08-2022 23:26]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

StephanS1984 schreef op maandag 8 augustus 2022 @ 19:41:
Vandaag de W'eau Vertical 8kW warmtepomp in gebruik genomen. Ik heb de originele circulatiepomp kunnen hergebruiken. De Laing Thermotech heeft een flow van 2,4 m3/u en de W'eau vraagt 2,5 m3/u. Ik heb voordat de circulatiepomp naar de originele heater gaat de leiding nu naar de warmtepomp lopen en dan gewoon weer het circuit in van de originele heater.

De warmtepomp omgedraaid voor de luchtstroming. Kwam ook beter uit met het leidingwerk.

[Afbeelding]

De test opstelling.

[Afbeelding]

Leidingen ingekort. Nu nog een mooie trap voor de leidingen zetten.

[Afbeelding]


Om half 2 begonnen op 15 graden na het vullen. Om 18 uur was die al 29 graden.
Ik ben met Toppy inmiddels in een hele lastige discussie beland over de Hayward warmtepomp die ik hierboven genoemd heb. Zij vinden dat warmtepompen niet geschikt zijn voor jacuzzi's en dat een product daarom blijkbaar niet hoeft te voldoen aan beloofde specificaties. Volgens de specs kan de Hayward tot 40 graden maar in werkelijkheid is dit maar tot 35 graden. Right.. Als ik mijn zwembad tot 38 graden wil verwarmen dan mag ik dit toch zeker wel lekker zelf weten? :*)

edit: ik heb even de conversatie teruggelezen en ik snap de onduidelijkheid eigenlijk wel. Men interperteert het alsof de warmtepomp wel in te stellen is op een hogere temperatuur dan 35 maar dit niet haalt, terwijl het dus exact contra is. Het is niet in te stellen maar hij haalt het wel :+

Hoe is jouw ervaring met je W'eau tot nu toe @StephanS1984 ? Ik neem aan dat die wel is in te stellen tot 40 graden? Hoe zit het met het geluid? De Hayward is een enorme herriebak. Het zou een full inverter moeten zijn maar hij gedraagd zich als een aan/uit. Het is of volle bak of hij gaat uit.

[Voor 6% gewijzigd door Glashelder op 19-08-2022 11:30]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Hatsjoe
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:35
Glashelder schreef op vrijdag 19 augustus 2022 @ 08:57:
[...]

Ik ben met Toppy inmiddels in een hele lastige discussie beland over de Hayward warmtepomp die ik hierboven genoemd heb. Zij vinden dat warmtepompen niet geschikt zijn voor jacuzzi's en dat een product daarom blijkbaar niet hoeft te voldoen aan beloofde specificaties. Volgens de specs kan de Hayward tot 40 graden maar in werkelijkheid is dit maar tot 35 graden. Right.. Als ik mijn zwembad tot 38 graden wil verwarmen dan mag ik dit toch zeker wel lekker zelf weten? :*)

Hoe is jouw ervaring met je W'eau tot nu toe @StephanS1984 ? Ik neem aan dat die wel is in te stellen tot 40 graden? Hoe zit het met het geluid? De Hayward is een enorme herriebak. Het zou een full inverter moeten zijn maar hij gedraagd zich als een aan/uit. Het is of volle bak of hij gaat uit.
Het lijkt mij dat dat ding juist nog beter geschikt zou moeten zijn voor een jacuzzi dan voor een zwembad. Een jacuzzi is praktisch altijd beter geïsoleerd en heeft daardoor minder warmteverlies. Als dat ding volgens de specs een zwembad naar 40 graden moet krijgen, dan moet dat bij een jacuzzi al helemaal lukken.

Tijd voor wat malicious compliance en dat ding aan een zwembad hangen om te laten zien dat ie ook dan niet boven de 35 graden uitkomt? :+

Wat zeggen de specs van de fabrikant/het boekje eigenlijk? Als daar ook 40 graden instaat heb je gewoon een niet conform product. Als daar 35 in staat, dan klopt de omschrijving van Toppy niet en wordt de discussie iets lastiger.

 • padoempats
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 22-03 05:37
Hier een update mbt het verbruik van de Jacuzzi WP + pomp. Echt verbaasd hoe laag dit is geworden. Waarbij ik met originele pomp (400w) en verwarming (3000w) op dagelijks 12.5 kWh zat, zit ik nu de laatste 2 maanden gemiddeld onder de 3 kWh. Een dag niet gebruiken is sowieso minder dan 3 kWh. Laatst een week weggeweest en de verwarming uitgezet, maar het circulatieschema wel gewoon laten gaan. Dat was alsnog een verbruik van bijna 0.5 kWh, dus puur verwarmen is maar iets van 2 kWh. Ik heb een LX WTC50 circulatiepomp van 250W, maar in de praktijk is dat bij mij 170 watt. Ik draai hem zo'n 3 uur per dag.
Laatst nog 1450L vers water erin en dat kostte maar 5.9 kWh om naar 37 graden te brengen. Een COP van 5. De poolex lijkt een een stukje zuiniger dan de Weau.

Al met al heel blij dat ik er een WP (Poolex vertical) aan heb gehangen. Veel minder verbruik en ook veel sneller warm.

Panasonic 9kW 1fase Monobloc | Atlantic Explorer v4 270L | SMA 5kW - 7120wp + GoodWe 8kW 10560wp = 17680wp


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Hatsjoe schreef op vrijdag 19 augustus 2022 @ 09:07:
[...]


Het lijkt mij dat dat ding juist nog beter geschikt zou moeten zijn voor een jacuzzi dan voor een zwembad. Een jacuzzi is praktisch altijd beter geïsoleerd en heeft daardoor minder warmteverlies. Als dat ding volgens de specs een zwembad naar 40 graden moet krijgen, dan moet dat bij een jacuzzi al helemaal lukken.

Tijd voor wat malicious compliance en dat ding aan een zwembad hangen om te laten zien dat ie ook dan niet boven de 35 graden uitkomt? :+

Wat zeggen de specs van de fabrikant/het boekje eigenlijk? Als daar ook 40 graden instaat heb je gewoon een niet conform product. Als daar 35 in staat, dan klopt de omschrijving van Toppy niet en wordt de discussie iets lastiger.
Ja dat is het hele probleem, de fabrikant zegt er eigenlijk niets over. Ze raden aan in de handleiding om niet warmer dan 32 te gaan vanwege 'de liners', wat op zich een logisch advies lijkt bij een zwembad. Verder kan ik het hele product niet vinden op de website van Hayward :/ Ik ben daarom uitgegaan van de specificaties van Toppy.

Maar het is op meerdere vlakken een non conform product IMO: volgens de specs is het een full inverter, maar hij gedraagt zich hier als een aan/uit pomp. Hij staat nu op 35 en als het water dan (bijv.) 30 is dan toert hij op tot vol vermogen (wat logisch is) maar schiet dan helemaal door tot het water op 38 graden zit en gaat dan uit 8)7

Volgens de handleiding zou het apparaat dan weer op moeten starten op 34,5 graad, wat hij inderdaad doet, maar hij schiet dan wederom naar vol vermogen om bij 38 graden weer uit te schakelen 8)7 Je zou toch zeggen dat een inverter dan op een laag vermogen probeert te gaan verwarmen. Helaas is niks minder waar, hij gaat gewoon vol gas.

@padoempats dat is ook goed om te weten. Volgens Toppy is juist W'eau efficiënter :+ Hoe zit het met het regelgedrag van de inverter? Gaat dit een beetje netjes? Geluid? Stiekem zou ik eigenlijk eens willen luisteren als dat mogelijk is :+

Voor de duidelijkheid: de warmtepomp is dus niet in te stellen op een temperatuur hoger dan 35. Maar in de praktijk wordt het water 38 graden (de WP blijft stampen op vol vermogen) bereikt en slaat dan af.

[Voor 9% gewijzigd door Glashelder op 19-08-2022 11:37]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • padoempats
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 22-03 05:37
Glashelder schreef op vrijdag 19 augustus 2022 @ 09:28:
[...]

Ja dat is het hele probleem, de fabrikant zegt er eigenlijk niets over. Ze raden aan in de handleiding om niet warmer dan 32 te gaan vanwege 'de liners', wat op zich een logisch advies lijkt bij een zwembad. Verder kan ik het hele product niet vinden op de website van Hayward :/ Ik ben daarom uitgegaan van de specificaties van Toppy.

Maar het is op meerdere vlakken een non conform product IMO: volgens de specs is het een full inverter, maar hij gedraagt zich hier als een aan/uit pomp. Hij staat nu op 35 en als het water dan (bijv.) 30 is dan toert hij op tot vol vermogen (wat logisch is) maar schiet dan helemaal door tot het water op 38 graden zit en gaat dan uit 8)7

Volgens de handleiding zou het apparaat dan weer op moeten starten op 34,5 graad, wat hij inderdaad doet, maar hij schiet dan wederom naar vol vermogen om bij 38 graden weer uit te schakelen 8)7 Je zou toch zeggen dat een inverter dan op een laag vermogen probeert te gaan verwarmen. Helaas is niks minder waar, hij gaat gewoon vol gas.

@padoempats dat is ook goed om te weten. Volgens Toppy is juist W'eau efficiënter :+ Hoe zit het met het regelgedrag van de inverter? Gaat dit een beetje netjes? Geluid? Stiekem zou ik eigenlijk eens willen luisteren als dat mogelijk is :+

Voor de duidelijkheid: de warmtepomp is dus niet in te stellen op een temperatuur hoger dan 35. Maar in de praktijk wordt het water 38 graden (de WP blijft stampen op vol vermogen) bereikt en slaat dan af.
De wp is wel hoger in te stellen, gewoon tot 40, of heb je het niet over een weau of poolex?

Geluid is bij poolex eigenlijk ook niet ok, ook hierbij een flinke ratel uit de compressor. Als die ratelt en ik mn voet er tegen zet is het weg. Had ik met de weau ook, alleen stond die pal naast de jacuzzi, de poolex vertical staat nu achter de overkapping dus ik hoor hem praktisch niet. Als ik hem beetje verzet wordt het soms beter. Je mag best komen luisteren/kijken, omgeving waddinxveen :)

Verder, de poolex draait idle op 6w terwijl de weau minder dan 1w deed. Toch lijkt de poolex bij mij wat zuiniger per dag, al is het lastig vergelijken omdat het laatste tijd goed warm is.

Panasonic 9kW 1fase Monobloc | Atlantic Explorer v4 270L | SMA 5kW - 7120wp + GoodWe 8kW 10560wp = 17680wp


 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 12:17

ericplan

5180 Wp PV

(Even een crosspost vanwege het gezondheidsbelang)

Vandaag in Trouw een hele pagina over Legionnella, dat er dit jaar meer meldingen dan ooit zijn en een interview met iemand die vorig jaar Legionella had.

Uit dit artikel:

Andere oorzaken liggen dichter bij huis. Brandsema: "De laatste jaren is een op de 25 besmettingen te herleiden tot het gebruik van bubbelbaden, die steeds populairder zijn geworden. Legionella gedijt goed in zo'n warm bad, daarom moet je jacuzzi's of hot tubs regelmatig schoonmaken en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.

Om het belang maar even aan te geven, het staat op pagina 3. Dus niet ergens achteraf in het tweede katern.

Achter betaalmuur waarschijnlijk.
https://www.trouw.nl/nieu...maatverandering~b4175c55/

https://www.trouw.nl/binn...as-niet-ver-weg~b780987e/

A'dam ZonPHP PVOutput


 • padoempats
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 22-03 05:37
ericplan schreef op maandag 22 augustus 2022 @ 10:34:
(Even een crosspost vanwege het gezondheidsbelang)

Vandaag in Trouw een hele pagina over Legionnella, dat er dit jaar meer meldingen dan ooit zijn en een interview met iemand die vorig jaar Legionella had.

Uit dit artikel:

Andere oorzaken liggen dichter bij huis. Brandsema: "De laatste jaren is een op de 25 besmettingen te herleiden tot het gebruik van bubbelbaden, die steeds populairder zijn geworden. Legionella gedijt goed in zo'n warm bad, daarom moet je jacuzzi's of hot tubs regelmatig schoonmaken en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.

Om het belang maar even aan te geven, het staat op pagina 3. Dus niet ergens achteraf in het tweede katern.

Achter betaalmuur waarschijnlijk.
https://www.trouw.nl/nieu...maatverandering~b4175c55/

https://www.trouw.nl/binn...as-niet-ver-weg~b780987e/
Af en toe maar een anti legionella run naar 60 graden doen dan? :)

Panasonic 9kW 1fase Monobloc | Atlantic Explorer v4 270L | SMA 5kW - 7120wp + GoodWe 8kW 10560wp = 17680wp


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

padoempats schreef op vrijdag 19 augustus 2022 @ 19:33:
[...]


De wp is wel hoger in te stellen, gewoon tot 40, of heb je het niet over een weau of poolex?

Geluid is bij poolex eigenlijk ook niet ok, ook hierbij een flinke ratel uit de compressor. Als die ratelt en ik mn voet er tegen zet is het weg. Had ik met de weau ook, alleen stond die pal naast de jacuzzi, de poolex vertical staat nu achter de overkapping dus ik hoor hem praktisch niet. Als ik hem beetje verzet wordt het soms beter. Je mag best komen luisteren/kijken, omgeving waddinxveen :)

Verder, de poolex draait idle op 6w terwijl de weau minder dan 1w deed. Toch lijkt de poolex bij mij wat zuiniger per dag, al is het lastig vergelijken omdat het laatste tijd goed warm is.
Welke W'eau Poolex heb je precies? Moduleert die wel? De Hayward moduleert totaal niet: het is vol gas of geen gas.

Zou wel graag eens komen luisteren :) Waddinxveen is half uurtje, dus goed te doen.

Toppy neemt overigens de Hayward kosteloos retour, kudo's alsnog. Was toch een misverstand. Ze raden mij nu een Fairland aan, maar de full inverter variant daarvan gaat ook tot 35 graden en de step inverter zegt Toppy tot 40, maar de handleiding zwijgt weer. Ik voorzie dan weer een herhaling van zetten :+ Doe het dan nu liever ff in een keer goed, en als de jouwe bevalt, dan koop ik er ook wel zo een.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • padoempats
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 22-03 05:37
Glashelder schreef op maandag 22 augustus 2022 @ 15:15:
[...]

Welke W'eau Poolex heb je precies? Moduleert die wel? De Hayward moduleert totaal niet: het is vol gas of geen gas.

Zou wel graag eens komen luisteren :) Waddinxveen is half uurtje, dus goed te doen.

Toppy neemt overigens de Hayward kosteloos retour, kudo's alsnog. Was toch een misverstand. Ze raden mij nu een Fairland aan, maar de full inverter variant daarvan gaat ook tot 35 graden en de step inverter zegt Toppy tot 40, maar de handleiding zwijgt weer. Ik voorzie dan weer een herhaling van zetten :+ Doe het dan nu liever ff in een keer goed, en als de jouwe bevalt, dan koop ik er ook wel zo een.
Ja de Poolex en Weau zijn beide full inverters. Verwacht er overigens niet teveel van. Het is toch bijna altijd alles of niets, aan of uit. Zodra de setpoint is bereikt, gaat die ietsje terugmoduleren en stopt zodra deze 1 graden BOVEN setpoint is. Als deze langzamer gaat lopen duurt het ook weer langer voordat de temp is bereikt. Voor een jacuzzi heb je niet zoveel aan een full inverter ben ik achter. Als je erin zit en gaat verwarmen kan die het met gemak bijhouden en slaat toch weer af. Het is niet alsof die bijv op 20% gaat draaien zodra je erin zit.

Zie grafiek hieronder, setpoint staat op 36 graden. Bij 37 gaat deze uit.

Panasonic 9kW 1fase Monobloc | Atlantic Explorer v4 270L | SMA 5kW - 7120wp + GoodWe 8kW 10560wp = 17680wp


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Vind het teleurstellend allemaal.. Als ik naar mijn AC's kijk dan is dat exact wat die wel doen, die gaat gewoon op 10% draaien als het nodig is. Max vermogen ligt ergens rond de 1500W maar ik zie ze geregeld op 150W of nog lager..

Je zou toch zeggen met een inverter dat je in ieder geval zo laag mogelijk start als je maar een halve graad onder setpoint zit, maar zelfs dat lijkt er niet in te zitten :'(

Ik denk dat ik gewoon weer voor een mini inverter ga.. 699, die past redelijk binnen de geluiddempende kast die ik gebouwd had. Dat was goed te doen.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Zoldier
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 22-03 21:04
ericplan schreef op maandag 22 augustus 2022 @ 10:34:
(Even een crosspost vanwege het gezondheidsbelang)

Vandaag in Trouw een hele pagina over Legionnella, dat er dit jaar meer meldingen dan ooit zijn en een interview met iemand die vorig jaar Legionella had.

Uit dit artikel:

Andere oorzaken liggen dichter bij huis. Brandsema: "De laatste jaren is een op de 25 besmettingen te herleiden tot het gebruik van bubbelbaden, die steeds populairder zijn geworden. Legionella gedijt goed in zo'n warm bad, daarom moet je jacuzzi's of hot tubs regelmatig schoonmaken en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.

Om het belang maar even aan te geven, het staat op pagina 3. Dus niet ergens achteraf in het tweede katern.

Achter betaalmuur waarschijnlijk.
https://www.trouw.nl/nieu...maatverandering~b4175c55/

https://www.trouw.nl/binn...as-niet-ver-weg~b780987e/
Kans op legionellabesmetting is aanwezig, vanwege de temperatuur, maar normaal gesproken met de hoeveelheid chloor of andere middelen, die gebruikt worden, lijkt me de kans op besmetting niet heel erg groot. ;)

 • padoempats
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 22-03 05:37
Zoldier schreef op dinsdag 23 augustus 2022 @ 08:44:
[...]


Kans op legionellabesmetting is aanwezig, vanwege de temperatuur, maar normaal gesproken met de hoeveelheid chloor of andere middelen, die gebruikt worden, lijkt me de kans op besmetting niet heel erg groot. ;)
Nee inderdaad, voldoende circulatie, chloor en ozonator gaat dat tegen. Dan zou het er niet in mogen komen. Benieuwd of deze legionella gevallen zijn gekomen ondanks goed naleven van deze maatregelen

Panasonic 9kW 1fase Monobloc | Atlantic Explorer v4 270L | SMA 5kW - 7120wp + GoodWe 8kW 10560wp = 17680wp


 • Zoldier
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 22-03 21:04
padoempats schreef op dinsdag 23 augustus 2022 @ 11:10:
[...]


Nee inderdaad, voldoende circulatie, chloor en ozonator gaat dat tegen. Dan zou het er niet in mogen komen. Benieuwd of deze legionella gevallen zijn gekomen ondanks goed naleven van deze maatregelen
dat vraag ik me inderdaad ook af.

 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 12:17

ericplan

5180 Wp PV

@padoempats Net zoals mensen zich niet aan een snelheidslimiet houden zijn er ook mensen die zich hier niet aan de voorschriften houden, om welke reden dan ook.
Als maar duidelijk is dat Legionella geen grapje is en iedereen kan treffen. Ook als je jong en gezond bent.

A'dam ZonPHP PVOutput


 • StephanS1984
 • Registratie: Juli 2019
 • Laatst online: 22-03 11:29
Glashelder schreef op vrijdag 19 augustus 2022 @ 08:57:
[...]

Ik ben met Toppy inmiddels in een hele lastige discussie beland over de Hayward warmtepomp die ik hierboven genoemd heb. Zij vinden dat warmtepompen niet geschikt zijn voor jacuzzi's en dat een product daarom blijkbaar niet hoeft te voldoen aan beloofde specificaties. Volgens de specs kan de Hayward tot 40 graden maar in werkelijkheid is dit maar tot 35 graden. Right.. Als ik mijn zwembad tot 38 graden wil verwarmen dan mag ik dit toch zeker wel lekker zelf weten? :*)

edit: ik heb even de conversatie teruggelezen en ik snap de onduidelijkheid eigenlijk wel. Men interperteert het alsof de warmtepomp wel in te stellen is op een hogere temperatuur dan 35 maar dit niet haalt, terwijl het dus exact contra is. Het is niet in te stellen maar hij haalt het wel :+

Hoe is jouw ervaring met je W'eau tot nu toe @StephanS1984 ? Ik neem aan dat die wel is in te stellen tot 40 graden? Hoe zit het met het geluid? De Hayward is een enorme herriebak. Het zou een full inverter moeten zijn maar hij gedraagd zich als een aan/uit. Het is of volle bak of hij gaat uit.
Ik ben net terug van vakantie vandaar deze late reactie. De verticale W'eau bevalt goed tot nu toe. Er zit wel wat geluid in maar mijn gasten in de spa merkte niet dat die aanstond toen het nodig was. Deze staat namelijk naast de spa op de eco modus te draaien (silent en powerfull modus ook aanwezig). Deze is inderdaad in te stellen tot 40 graden.

[Voor 3% gewijzigd door StephanS1984 op 01-09-2022 11:58]


 • Richard Ruij
 • Registratie: Augustus 2022
 • Laatst online: 10-03 19:16
Ik heb de poolex 9kw aangeschaft. Nu staat vermeldt werkings temperatuur tot - 10 . Bij aankomst met handleiding bij -3 warmtepomp afkoppelen iemand ervaring in de winter ? Met deze bovendien buiten staan in de regen ?

 • jorgenv
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 22-03 19:05
In het weekend het zwembad opgeruimd voor deze zomer, en voor de lol heb ik de zwembadwarmtepomp (7kw) aangesloten op de intex jacuzzi om te kijken of dit goed werkte. Heel blij met het resultaat, gisteren van 15 graden (vers water) naar 37 op een uurtje of 4. Vandaag om 18u was het water nog 30 graden en is het op 1u45m naar 37 graden verwarmd.

Mss volgend seizoen een dedicated warmtepomp voor de jacuzzi zorgen, scheelt heel wat is verbruik.



 • MrKoen
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-01 00:13
Hier inmiddels ook m'n warmtepomp aan jacuzzi projectje afgerond. Was nog een beste puzzel wat er nodig was en hoe het voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Omdat ik het zelf ook erg waardeerde om in dit topic ervaringen van anderen te kunnen lezen, zal ik ook kort wat delen over hoe ik het heb gedaan. Wellicht hebben anderen er wat aan om dezelfde route te bewandelen.

In mijn geval gaat het over een Sunspa Napoli jacuzzi van ca. 10 jaar oud waar ik een warmtepomp aan wilde knopen om te besparen op stroomverbruik.



Mooi moment na 10 jaar om sowieso e.e.a. op te knappen weer. Mijn keus is gevallen op de Poolex Q Line7. Voor het oog, vonden wij althans, nog een best mooi ding, geen of minder gezeur met flinke ruimte over moeten laten rondom het apparaat, op afstand bestuurbaar via WiFi en goede geluiden vanuit gebruikers. Voor 940 euro ben ik deze op gaan halen bij De Boet in Noord Holland, waar deze onlangs in de aanbieding was. Momenteel heeft een andere webshop deze voor nagenoeg hetzelfde bedrag in de aanbieding zag ik zojuist. Het is dus even zoeken waar je 'm goedkoop vandaan kunt halen.

Qua circulatiepomp had ik net 1,5 jaar terug deze vervangen voor een nieuwe JA50 LX pomp, maar deze trekt ruim 400 Watt als die rond aan het pompen is. Ik heb deze pomp vervangen voor een Koller 0.16 HP pomp voor ca. 150 euro. Deze pakt ongeveer 150 Watt en is ruim toereikend voor de warmtepomp. Toch weer een mooie besparing die zich in 1 tot 2 jaar terug verdient. Qua geluidsproductie ook enorm veel stiller. Van een flinke stofzuiger achtig blaasgeluid naar een zacht ratelend geluidje.

Qua leidingwerk was het de grootste puzzel. Het hele verhaal rondom de inch en metrische maten heeft me de nodige kopzorgen gekost om erachter te komen hoe het zat. In een notendop: de jacuzzi's werken veelal met inch maten. De inch maten zijn echter de binnenmaten. Dus als je de buitenmaat van je leiding meet en omrekent naar inch, dan komt het niet overheen met de stukjes die je te koop aangeboden ziet worden. De metrische maten zijn juist wel weer de buitenmaten van het leidingwerk. Ik heb ervoor gekozen om alles wat ik ging vervangen voor het aankoppelen van de warmtepomp metrisch te gaan doen door de betere verkrijgbaarheid in Nederland. Alle stukken in inches die ik nodig had en de koppelstukken van inch naar metrisch heb ik gehaald bij Tubs.fr. Dat was de enige winkel die ik kon vinden die alles had wat ik zocht. De metrische stukken heb ik gehaald bij Toppy.nl.

In een gesprek met Toppy wat ik had gaven ze echter aan dat zij het afraden om warmtepompen voor jacuzzi's te kopen, simpelweg omdat ze er teveel gedonder mee hebben van mensen die achteraf ermee aan komen dat het niet goed werkt of niet warm genoeg wordt. Dergelijke geluiden lees ik hier in het forum ook wel terug. Het kan dus in de praktijk wel, maar zij ondersteunen het niet.

Als lijm voor de koppelingen heb ik Griffon WDF 05 gebruikt. Ik had een 500 ml pot gehaald en dacht dat het overkill zou zijn, maar uiteindelijk had ik net aan genoeg. Bespaar daar niet op en breng het ruim aan. Alle koppelingen heb ik eerst ontvet met Limpiador L-30 PVC cleaner alvorens de lijm aan te brengen.

Alle koppelingen waren in 1x goed, behalve het spruitstuk wat ik had vervangen. Dat was 1 grote lekkende bende. Uiteindelijk nieuwe slangenklemmen gehaald bij Bauhaus, extra goed vastgedraaid met een steeksleutel i.p.v. een schroevendraaier en de randen onder de leiding uiteinden nog voor de zekerheid voorzien van Bison Kombi Plastic 2 componenten lijm. Daarna perfect droog.

Het gewraakte spruitstuk:


Het geheel heb ik aangesloten als volgt:
Filterbak -> oude 3000 Watt heater -> circulatiepomp -> bypass -> warmtepomp -> spruitstuk

Voordeel is dat in de koudere maanden als de warmtepomp het niet of moeilijk trekt, dat de oude heater bij kan springen en mee kan verwarmen. Beiden zitten op een andere stroomfase aangesloten.

Voor het aansluiten van de Poolex warmtepomp naar een 50 mm wartel waren twee verloopjes nodig die ik los heb aangeschaft.



De handleiding van de Poolex warmtepomp beschreef overigens slecht waar ik moest zijn om de bedrading aan te sluiten. Het was duidelijk gecopy/paste tekst van een hele andere warmtepomp. Uiteindelijk heb ik de hele warmtepomp open moeten schroeven om aan de achterkant bij de schakelkast te komen.



Daaronder zitten in een andere kast de aansluitpunten voor stroom (linkse drie) en het relais voor het aansturen van de circulatiepomp (de rechtse twee: P1 + P2).



Voor de aansturing van de circulatiepomp heb ik er uiteindelijk voor gekozen om 4 relais te halen van het type "EMAT magneetschakelaar 230V 25A 2 maak en 0 verbreek". Hiermee kan ik uit 4 afzonderlijke bronnen de circulatiepomp aansturen:

1. Als de warmtepomp aan gaat geeft deze spanning via zijn eigen relais
2. Als de controlbox van de jacuzzi aangeeft dat de circulatiepomp aan moet bij bijv filteren of verwarmen met de heater
3. Vanuit een Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n eigen domotica een signaal geven dat de circulatiepomp aan moet
4. Vanuit een andere Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n domotica aangeven dat de Onzonator z'n ding moet gaan doen waarvoor de circulatiepomp aan gaat.

Op deze manier voorkom ik dat ik meerdere fasen met elkaar verbindt en er eventuele problemen ontstaan met de componenten. Plus zo kan ik prima meten hoeveel stroom de circulatiepomp werkelijk gebruikt, door er een Plugwise Stealth tussen te hangen. Ik kan zo ook zelf de ozonator aan gaan sturen. Heb het idee dat de Balboa besturing zelf dat ding te vaak en lang laat draaien waardoor deze al snel "op" is. Wil mikken op 2x op een dag 1 uurtje laten draaien.

Resultaat heb ik ingebouwd onder de jacuzzi in een waterdichte schakelkast:


.

Werkt als een trein!

En dan het stroomverbruik, waar het mee begon. De Poolex Q-Line 7 pakt net iets minder dan 1000 Watt als deze maximaal aan het verwarmen is. De circulatiepomp ca 150 Watt. De oude heater was 3000 Watt plus ruim 400 Watt voor de circulatiepomp. De warmtepomp verwarmt het water ongelofelijk veel sneller. We kunnen de jacuzzi nu prima op 32 graden zetten en een uurtje vooraf bedenken dat we er in willen en deze naar 36 graden verwarmen. Bij de oude 3 kW heater had dat zeker een uur of drie gekost.

Totale kosten voor de gehele operatie, wat inhoudt:
1. Aanschaf Poolex Q-Line 7 warmtepomp
2. Leidingwerk, koppelstukken, lijm
3. 6 nieuwe filters (om weer even vooruit te kunnen)
4. Nieuwe Balboa Onzonator
5. 6 nieuwe kussens voor bij de zitdelen
6. Nieuwe klep voor het filterluik (was geheel verkleurd)
7. Nieuwe hoes voor de cover bovenop de jacuzzi
8. Coverlift
9. Isolatiebuizen voor de buizen die zich bevinden tussen de jacuzzi en de warmtepomp
10. Spuitverf om de buitenkant op te knappen

Ca. 2000 euro

Eindresultaat:




En ongelofelijk veel bijgeleerd :*)

 • Guusje2
 • Registratie: Juni 2019
 • Laatst online: 09:14
MrKoen schreef op dinsdag 6 september 2022 @ 14:15:
Hier inmiddels ook m'n warmtepomp aan jacuzzi projectje afgerond. Was nog een beste puzzel wat er nodig was en hoe het voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Omdat ik het zelf ook erg waardeerde om in dit topic ervaringen van anderen te kunnen lezen, zal ik ook kort wat delen over hoe ik het heb gedaan. Wellicht hebben anderen er wat aan om dezelfde route te bewandelen.

In mijn geval gaat het over een Sunspa Napoli jacuzzi van ca. 10 jaar oud waar ik een warmtepomp aan wilde knopen om te besparen op stroomverbruik.

[Afbeelding]

Mooi moment na 10 jaar om sowieso e.e.a. op te knappen weer. Mijn keus is gevallen op de Poolex Q Line7. Voor het oog, vonden wij althans, nog een best mooi ding, geen of minder gezeur met flinke ruimte over moeten laten rondom het apparaat, op afstand bestuurbaar via WiFi en goede geluiden vanuit gebruikers. Voor 940 euro ben ik deze op gaan halen bij De Boet in Noord Holland, waar deze onlangs in de aanbieding was. Momenteel heeft een andere webshop deze voor nagenoeg hetzelfde bedrag in de aanbieding zag ik zojuist. Het is dus even zoeken waar je 'm goedkoop vandaan kunt halen.

Qua circulatiepomp had ik net 1,5 jaar terug deze vervangen voor een nieuwe JA50 LX pomp, maar deze trekt ruim 400 Watt als die rond aan het pompen is. Ik heb deze pomp vervangen voor een Koller 0.16 HP pomp voor ca. 150 euro. Deze pakt ongeveer 150 Watt en is ruim toereikend voor de warmtepomp. Toch weer een mooie besparing die zich in 1 tot 2 jaar terug verdient. Qua geluidsproductie ook enorm veel stiller. Van een flinke stofzuiger achtig blaasgeluid naar een zacht ratelend geluidje.

Qua leidingwerk was het de grootste puzzel. Het hele verhaal rondom de inch en metrische maten heeft me de nodige kopzorgen gekost om erachter te komen hoe het zat. In een notendop: de jacuzzi's werken veelal met inch maten. De inch maten zijn echter de binnenmaten. Dus als je de buitenmaat van je leiding meet en omrekent naar inch, dan komt het niet overheen met de stukjes die je te koop aangeboden ziet worden. De metrische maten zijn juist wel weer de buitenmaten van het leidingwerk. Ik heb ervoor gekozen om alles wat ik ging vervangen voor het aankoppelen van de warmtepomp metrisch te gaan doen door de betere verkrijgbaarheid in Nederland. Alle stukken in inches die ik nodig had en de koppelstukken van inch naar metrisch heb ik gehaald bij Tubs.fr. Dat was de enige winkel die ik kon vinden die alles had wat ik zocht. De metrische stukken heb ik gehaald bij Toppy.nl.

In een gesprek met Toppy wat ik had gaven ze echter aan dat zij het afraden om warmtepompen voor jacuzzi's te kopen, simpelweg omdat ze er teveel gedonder mee hebben van mensen die achteraf ermee aan komen dat het niet goed werkt of niet warm genoeg wordt. Dergelijke geluiden lees ik hier in het forum ook wel terug. Het kan dus in de praktijk wel, maar zij ondersteunen het niet.

Als lijm voor de koppelingen heb ik Griffon WDF 05 gebruikt. Ik had een 500 ml pot gehaald en dacht dat het overkill zou zijn, maar uiteindelijk had ik net aan genoeg. Bespaar daar niet op en breng het ruim aan. Alle koppelingen heb ik eerst ontvet met Limpiador L-30 PVC cleaner alvorens de lijm aan te brengen.

Alle koppelingen waren in 1x goed, behalve het spruitstuk wat ik had vervangen. Dat was 1 grote lekkende bende. Uiteindelijk nieuwe slangenklemmen gehaald bij Bauhaus, extra goed vastgedraaid met een steeksleutel i.p.v. een schroevendraaier en de randen onder de leiding uiteinden nog voor de zekerheid voorzien van Bison Kombi Plastic 2 componenten lijm. Daarna perfect droog.

Het gewraakte spruitstuk:
[Afbeelding]

Het geheel heb ik aangesloten als volgt:
Filterbak -> oude 3000 Watt heater -> circulatiepomp -> bypass -> warmtepomp -> spruitstuk

Voordeel is dat in de koudere maanden als de warmtepomp het niet of moeilijk trekt, dat de oude heater bij kan springen en mee kan verwarmen. Beiden zitten op een andere stroomfase aangesloten.

Voor het aansluiten van de Poolex warmtepomp naar een 50 mm wartel waren twee verloopjes nodig die ik los heb aangeschaft.

[Afbeelding]

De handleiding van de Poolex warmtepomp beschreef overigens slecht waar ik moest zijn om de bedrading aan te sluiten. Het was duidelijk gecopy/paste tekst van een hele andere warmtepomp. Uiteindelijk heb ik de hele warmtepomp open moeten schroeven om aan de achterkant bij de schakelkast te komen.

[Afbeelding]

Daaronder zitten in een andere kast de aansluitpunten voor stroom (linkse drie) en het relais voor het aansturen van de circulatiepomp (de rechtse twee: P1 + P2).

[Afbeelding]

Voor de aansturing van de circulatiepomp heb ik er uiteindelijk voor gekozen om 4 relais te halen van het type "EMAT magneetschakelaar 230V 25A 2 maak en 0 verbreek". Hiermee kan ik uit 4 afzonderlijke bronnen de circulatiepomp aansturen:

1. Als de warmtepomp aan gaat geeft deze spanning via zijn eigen relais
2. Als de controlbox van de jacuzzi aangeeft dat de circulatiepomp aan moet bij bijv filteren of verwarmen met de heater
3. Vanuit een Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n eigen domotica een signaal geven dat de circulatiepomp aan moet
4. Vanuit een andere Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n domotica aangeven dat de Onzonator z'n ding moet gaan doen waarvoor de circulatiepomp aan gaat.

Op deze manier voorkom ik dat ik meerdere fasen met elkaar verbindt en er eventuele problemen ontstaan met de componenten. Plus zo kan ik prima meten hoeveel stroom de circulatiepomp werkelijk gebruikt, door er een Plugwise Stealth tussen te hangen. Ik kan zo ook zelf de ozonator aan gaan sturen. Heb het idee dat de Balboa besturing zelf dat ding te vaak en lang laat draaien waardoor deze al snel "op" is. Wil mikken op 2x op een dag 1 uurtje laten draaien.

Resultaat heb ik ingebouwd onder de jacuzzi in een waterdichte schakelkast:
[Afbeelding]

[Afbeelding].

Werkt als een trein!

En dan het stroomverbruik, waar het mee begon. De Poolex Q-Line 7 pakt net iets minder dan 1000 Watt als deze maximaal aan het verwarmen is. De circulatiepomp ca 150 Watt. De oude heater was 3000 Watt plus ruim 400 Watt voor de circulatiepomp. De warmtepomp verwarmt het water ongelofelijk veel sneller. We kunnen de jacuzzi nu prima op 32 graden zetten en een uurtje vooraf bedenken dat we er in willen en deze naar 36 graden verwarmen. Bij de oude 3 kW heater had dat zeker een uur of drie gekost.

Totale kosten voor de gehele operatie, wat inhoudt:
1. Aanschaf Poolex Q-Line 7 warmtepomp
2. Leidingwerk, koppelstukken, lijm
3. 6 nieuwe filters (om weer even vooruit te kunnen)
4. Nieuwe Balboa Onzonator
5. 6 nieuwe kussens voor bij de zitdelen
6. Nieuwe klep voor het filterluik (was geheel verkleurd)
7. Nieuwe hoes voor de cover bovenop de jacuzzi
8. Coverlift
9. Isolatiebuizen voor de buizen die zich bevinden tussen de jacuzzi en de warmtepomp
10. Spuitverf om de buitenkant op te knappen

Ca. 2000 euro

Eindresultaat:
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]

En ongelofelijk veel bijgeleerd :*)
Kleine sidenote over de Q-Line: De variant de je hebt is de 2021 productie variant. Hierbij zitten de elektrische aansluitingen inderdaad verstopt in de warmtepomp. Bij de serie die dit jaar uit is geleverd zitten de aansluitingen gewoon aan de zijkant. Hiervoor hoeft dus ook niet de hele warmtepomp uit elkaar.

 • nrdnmg
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 22-03 00:05
MrKoen schreef op dinsdag 6 september 2022 @ 14:15:

Voor de aansturing van de circulatiepomp heb ik er uiteindelijk voor gekozen om 4 relais te halen van het type "EMAT magneetschakelaar 230V 25A 2 maak en 0 verbreek". Hiermee kan ik uit 4 afzonderlijke bronnen de circulatiepomp aansturen:

1. Als de warmtepomp aan gaat geeft deze spanning via zijn eigen relais
2. Als de controlbox van de jacuzzi aangeeft dat de circulatiepomp aan moet bij bijv filteren of verwarmen met de heater
3. Vanuit een Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n eigen domotica een signaal geven dat de circulatiepomp aan moet
4. Vanuit een andere Sonoff Mini R2 kan ik vanuit m'n domotica aangeven dat de Onzonator z'n ding moet gaan doen waarvoor de circulatiepomp aan gaat.

Op deze manier voorkom ik dat ik meerdere fasen met elkaar verbindt en er eventuele problemen ontstaan met de componenten. Plus zo kan ik prima meten hoeveel stroom de circulatiepomp werkelijk gebruikt, door er een Plugwise Stealth tussen te hangen. Ik kan zo ook zelf de ozonator aan gaan sturen. Heb het idee dat de Balboa besturing zelf dat ding te vaak en lang laat draaien waardoor deze al snel "op" is. Wil mikken op 2x op een dag 1 uurtje laten draaien.

Resultaat heb ik ingebouwd onder de jacuzzi in een waterdichte schakelkast:
[Afbeelding]

[Afbeelding].

Werkt als een trein!
Wat een fijne uitgebreide beschrijving van je project. Het lijkt bijna 100% op het project waar ik zelf komend weekend aan wil beginnen. We hebben zelfs nagenoeg dezelfde jacuzzi :)

Zelf heb ik de keuze gemaakt er ook nog een zandfilter tussen te zetten, zodat ik ook geen (dure) filters meer hoef te kopen en te wisselen. Ook heb ik de Poolex Q-line 7 kW klaar staan en alle verloopstukken van inch naar metrisch via tubs.parts besteld.

Waar ik nog mee stoei is inderdaad de gehele aansturing. Mijn idee is als volgt:
- Ik wil alleen overdag (op zonnestroom) de jacuzzi opwarmen en wil daarvoor het filterprogramma programmeren tussen 12:00 en 18:00. Dat zou betekenen dat de warmtepomp rond 12:00 even aan de bak moet, maar al snel het bad weer op temperatuur zal hebben en dan moduleert tot 18:00 uur.

- Gaan we in de avond de jacuzzi in, dan verhoog ik de temperatuur op de controller van de jacuzzi, zodat de heater in zou schakelen. Daarmee start ook automatisch de circulatiepomp op, maar omdat de heater afgekoppeld is werkt deze niet. De Poolex werkt dan ook niet, omdat ik die zo wil programmeren dat deze na 18:00 uur niet verwarmt. Dat zou betekenen dat ik dus de Poolex even handmatig zou moeten aanzetten (via app of HA).
(het loskoppelen van de heater heb ik over nagedacht: ik verwacht namelijk dat de Poolex prima in staat zou moeten zijn om de jacuzzi tijdens gebruik op temperatuur te houden. Wellicht is dit in de winter een ander verhaal, maar mijn ervaring met een paar graden vorst en het gebruik van de jacuzzi is dat de heater het ook niet trekt).

- Nadeel van mijn beoogde aanpak is dat dan ook de ozonator heel de tijd in gebruik is, wat ik eigenlijk weer wil voorkomen. Ik weet nog niet zo goed hoe ik dat aan wil pakken. Mogelijk de ozonator loskoppelen van de controlebox en deze via HA o.i.d. aansturen dat hij 1 tot 2 uur meedraait in de dagflow tussen 12:00 - 18:00

Maar jouw idee van de magneetschakelaars spreekt me ook wel aan. Kun je nog wat meer details geven van je elektronische aanpassingen? Met name de aansluitingen van je magneetschakelaars? Want je hebt daarvoor (volgens mij) meerdere schakelaars richting je circulatiepomp gestuurd? Heb je daar misschien nog wat meer foto's van?

Mijn dank is groot!

 • Hatsjoe
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:35
Naar aanleiding van dit topic ook maar een warmtepomp besteld voor mijn opblaasbare spa (Lay-Z Spa Maldives). Momenteel heel provisorisch de warmtepomp aangesloten door 2 extra buizen (in en uit) over de rand van de spa te hangen. De pomp van de spa verplaatst maar 1.2m3/u en de Poolex Q-Line 7kW die ik gekocht heb heeft minimaal 2.2m3/u nodig. Heb er nu dus een normale Intex filterpomp tussen zitten die 3.4m3/u kan verplaatsen.

Ik ben tot nu toe heel erg enthousiast. Heb nog geen mooie stats omdat ik nog geen verbruik van de warmtepomp in Home Assistant heb gekoppeld, maar kan wel zeggen dat de warmtepomp ten minste 6x zo efficiënt is (met het huidige weer) dan de weerstandsverwarming van de spa zelf.

De spa verwarmt ongeveer met 1 graad per uur en doet dat met 2kW, waarbij de warmtepomp ruim 3 graad per uur verwarmt met maar 1kW. Het kost wat, maar met het aflopen van mijn energiecontract in december ga ik dit zo terug verdienen :+

Nu zou ik alleen nog het liefst af willen van die losse buizen door op een manier de extra (Intex) pomp en warmtepomp aan te sluiten op het circuit van de spa pomp. Zit wel nog te stoeien met hoe ik dat het beste kan gaan doen. Moet sowieso binnenkort die pomp maar eens open halen om te kijken hoe het leidingwerk aan de binnenkant precies loopt. Sowieso zal ik dan waarschijnlijk de filterpomp van de spa moeten weg halen/bypassen zodat daar geen water flow meer doorheen gaat. Anders gaat die Intex pomp tegen die pomp duwen en dat moet je natuurlijk niet hebben. Als iemand tips of advies heeft dan hoor ik dat graag :)




 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Hatsjoe schreef op vrijdag 23 september 2022 @ 20:52:
Naar aanleiding van dit topic ook maar een warmtepomp besteld voor mijn opblaasbare spa (Lay-Z Spa Maldives). Momenteel heel provisorisch de warmtepomp aangesloten door 2 extra buizen (in en uit) over de rand van de spa te hangen. De pomp van de spa verplaatst maar 1.2m3/u en de Poolex Q-Line 7kW die ik gekocht heb heeft minimaal 2.2m3/u nodig. Heb er nu dus een normale Intex filterpomp tussen zitten die 3.4m3/u kan verplaatsen.

Ik ben tot nu toe heel erg enthousiast. Heb nog geen mooie stats omdat ik nog geen verbruik van de warmtepomp in Home Assistant heb gekoppeld, maar kan wel zeggen dat de warmtepomp ten minste 6x zo efficiënt is (met het huidige weer) dan de weerstandsverwarming van de spa zelf.

De spa verwarmt ongeveer met 1 graad per uur en doet dat met 2kW, waarbij de warmtepomp ruim 3 graad per uur verwarmt met maar 1kW. Het kost wat, maar met het aflopen van mijn energiecontract in december ga ik dit zo terug verdienen :+

Nu zou ik alleen nog het liefst af willen van die losse buizen door op een manier de extra (Intex) pomp en warmtepomp aan te sluiten op het circuit van de spa pomp. Zit wel nog te stoeien met hoe ik dat het beste kan gaan doen. Moet sowieso binnenkort die pomp maar eens open halen om te kijken hoe het leidingwerk aan de binnenkant precies loopt. Sowieso zal ik dan waarschijnlijk de filterpomp van de spa moeten weg halen/bypassen zodat daar geen water flow meer doorheen gaat. Anders gaat die Intex pomp tegen die pomp duwen en dat moet je natuurlijk niet hebben. Als iemand tips of advies heeft dan hoor ik dat graag :)

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Ziet er netjes uit. Ik heb exact dezelfde warmtepomp en zwembadpomp (van de zomer voor het zwembad gebruikt). Wel een creatieve manier om hem aan te sluiten. Hoe zorg je er voor dat je hem op gang helpt? Want bij mij krijgt de pomp het water niet over de rand getrokken als hij naast m'n jacuzzi staat.

Ik zit ook te kijken hoe ik hem netjes aan kan sluiten. Heb de warmtepomp dus al in huis. maar ik heb gewoon geen goed plan om hem op de spa aan te sluiten. Ik heb de boel eens open gemaakt en vond deze rare constructie. wellicht is dit een mooi punt? Ik heb ook geen idee wat die zwarte "dop" is...

Iemand die hier wat advies kan geven?

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Hatsjoe
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:35
Maverick schreef op zondag 25 september 2022 @ 10:58:
[...]


Ziet er netjes uit. Ik heb exact dezelfde warmtepomp en zwembadpomp (van de zomer voor het zwembad gebruikt). Wel een creatieve manier om hem aan te sluiten. Hoe zorg je er voor dat je hem op gang helpt? Want bij mij krijgt de pomp het water niet over de rand getrokken als hij naast m'n jacuzzi staat.
Dat probleem had ik ook, maar opgelost door met de tuinslang de "OUT" vanaf de warmtepomp vol te laten lopen wat automatisch door de zwaartekracht het hele circuit laat vollopen. Dus op die manier "primen" van de pomp zodat deze geen lucht aanzuigt maar keurig water rondpompt.

Bij mij blijven die buizen over de rand voor nu mooi hangen, ook tijdens gebruik, dus heb dit maar eenmalig hoeven te doen.
Ik zit ook te kijken hoe ik hem netjes aan kan sluiten. Heb de warmtepomp dus al in huis. maar ik heb gewoon geen goed plan om hem op de spa aan te sluiten. Ik heb de boel eens open gemaakt en vond deze rare constructie. wellicht is dit een mooi punt? Ik heb ook geen idee wat die zwarte "dop" is...
[Afbeelding]
Iemand die hier wat advies kan geven?
Ben totaal geen spa specialist, maar dat lijkt mij iets van een drain om het hele circuit leeg te laten lopen? Dit gezien het op het laagste punt zit, en ze net zo goed die buis anders recht hadden kunnen doortrekken ipv met deze kronkel. Wellicht bedoelt voor het winterklaar maken van de spa en op deze manier al het water kunnen laten weglopen uit het circuit?

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Hatsjoe schreef op zondag 25 september 2022 @ 11:23:
[...]

Dat probleem had ik ook, maar opgelost door met de tuinslang de "OUT" vanaf de warmtepomp vol te laten lopen wat automatisch door de zwaartekracht het hele circuit laat vollopen. Dus op die manier "primen" van de pomp zodat deze geen lucht aanzuigt maar keurig water rondpompt.

Bij mij blijven die buizen over de rand voor nu mooi hangen, ook tijdens gebruik, dus heb dit maar eenmalig hoeven te doen.
Ah ok. Dit had ik ook gedaan. Echter liggen de slangen los, dus zou ik dat iedere keer moeten doen.
[...]


Ben totaal geen spa specialist, maar dat lijkt mij iets van een drain om het hele circuit leeg te laten lopen? Dit gezien het op het laagste punt zit, en ze net zo goed die buis anders recht hadden kunnen doortrekken ipv met deze kronkel. Wellicht bedoelt voor het winterklaar maken van de spa en op deze manier al het water kunnen laten weglopen uit het circuit?
nee, dat zit aan de andere kant.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Hatsjoe schreef op vrijdag 23 september 2022 @ 20:52:
Naar aanleiding van dit topic ook maar een warmtepomp besteld voor mijn opblaasbare spa (Lay-Z Spa Maldives). Momenteel heel provisorisch de warmtepomp aangesloten door 2 extra buizen (in en uit) over de rand van de spa te hangen. De pomp van de spa verplaatst maar 1.2m3/u en de Poolex Q-Line 7kW die ik gekocht heb heeft minimaal 2.2m3/u nodig. Heb er nu dus een normale Intex filterpomp tussen zitten die 3.4m3/u kan verplaatsen.

Ik ben tot nu toe heel erg enthousiast. Heb nog geen mooie stats omdat ik nog geen verbruik van de warmtepomp in Home Assistant heb gekoppeld, maar kan wel zeggen dat de warmtepomp ten minste 6x zo efficiënt is (met het huidige weer) dan de weerstandsverwarming van de spa zelf.

De spa verwarmt ongeveer met 1 graad per uur en doet dat met 2kW, waarbij de warmtepomp ruim 3 graad per uur verwarmt met maar 1kW. Het kost wat, maar met het aflopen van mijn energiecontract in december ga ik dit zo terug verdienen :+

Nu zou ik alleen nog het liefst af willen van die losse buizen door op een manier de extra (Intex) pomp en warmtepomp aan te sluiten op het circuit van de spa pomp. Zit wel nog te stoeien met hoe ik dat het beste kan gaan doen. Moet sowieso binnenkort die pomp maar eens open halen om te kijken hoe het leidingwerk aan de binnenkant precies loopt. Sowieso zal ik dan waarschijnlijk de filterpomp van de spa moeten weg halen/bypassen zodat daar geen water flow meer doorheen gaat. Anders gaat die Intex pomp tegen die pomp duwen en dat moet je natuurlijk niet hebben. Als iemand tips of advies heeft dan hoor ik dat graag :)

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Ik heb zelf een vergelijkbare Intex spa en ben in het bezit van een W'eau Mini Inverter Plus 6kW zwembad warmtepomp. Die heeft zelfs 2,5 m3 per uur nodig, maar werkt perfect met de meegeleverde Intex pomp :Y

De aansluitingen die op de Intex pomp zitten kan je gewoon losschroeven. Die aan het bad zitten, kan je helaas niets anders dan los snijden (volgens mij..). Ik heb daar gewoon koppelstukken tussen gezet, zodat het water eerst naar de pomp gaat en daarna naar de warmtepomp. Wel heb ik een ander filter ertussen gezet: https://www.zwembadenwebshop.nl/zandfilter-zwembadpomp

En dat allemaal met de standaard pomp die maar 40W gebruikt d:)b

Modulatie blijft me alleen tegenvallen. Ik had hiervoor een Hayward, die moduleerde helemaal niet (ondanks dat het een 'full inverter was). De Weau moduleert nu het wat kouder is gek genoeg beter dan toen het buiten warm was. Toen was het praktisch geen gas of vol gas. Nu zie ik hem ook wel eens draaien op 650W ipv de volle 1400W.

Maar ik moet sowieso zeggen dat ik hem alleen aan zet als ik erin ga. Hij verwarmd had bad naar 38 graden in ongeveer 4,5 uur met deze temperaturen. Dat kost dan zo'n 7 kWh. Dat is minder dan permanent aan laten staan :)

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Hallo allemaal.

Ik zit een beetje te scrollen door dit geweldige topic.

Maar ik heb misschien een domme vraag. Ik wil ook een warmtepomp aansluiten op mijn jacuzzi.
Ik weet hoe het moet met een bypass en zo.

Maar op welke buis kan ik het beste de warmtepomp aansluiten?

Ik kan echt nergens een goede foto vinden of een goede omschrijving. Zal vast ergens in deze topic staan maar is best veel he :D

Alvast dank, ik ben u zeer erkentelijk als u mij op weg helpt.

Oww ja ik heb een Balboa jacuzzi . 5 persoons.

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Ik ben deze week na veel aarzelen aan de slag gegaan. Wellicht ook toepasbaar voor jou @Arjanski
Heb buizen en koppelstukken besteld bij Jetdirect https://www.jetdirect.nl/product-category/slangen-lijm-kit/ redelijk overzichtelijk wat ik moet hebben. Uiteindelijk heb ik vlak voor de circulatiepomp de slang doorgesneden en daar de nieuwe slangen met een mof aan vastgelijmd.
Ligt nu zo naar de Warmtepomp.

Nu alles werkt moet ik nog even de slangen netjes op maak maken en isoleren. (en nette gaten in de Spa maken zodat alles weer dicht kan.)

Hierna kwam ik achter het probleem dat de circulatiepomp natuurlijk geen boodschap heeft aan de warmtepomp. Maar ook als de warmtepomp uit staat moet hij werken. Heb dus 2 relais toegevoegd, zodat zowel de warmtepomp als de Spa zelf de circulatiepomp aan kan sturen.


Vandaag alles getest en lijkt perfect te werken. Ga volgend weekend alles netjes afwerken. Als iemand foto's van bepaalde details wil zien geef maar een seintje. Vond het zelf ook lastig om te beginnen omdat ik de details niet helder had en zomaar beginnen te kloten aan zo'n duur ding toch lastig is.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • visser.m
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 09:53
Maverick schreef op zaterdag 8 oktober 2022 @ 20:05:
Ik ben deze week na veel aarzelen aan de slag gegaan. Wellicht ook toepasbaar voor jou @Arjanski
Heb buizen en koppelstukken besteld bij Jetdirect https://www.jetdirect.nl/product-category/slangen-lijm-kit/ redelijk overzichtelijk wat ik moet hebben. Uiteindelijk heb ik vlak voor de circulatiepomp de slang doorgesneden en daar de nieuwe slangen met een mof aan vastgelijmd.
Ligt nu zo naar de Warmtepomp.
[Afbeelding]
Nu alles werkt moet ik nog even de slangen netjes op maak maken en isoleren. (en nette gaten in de Spa maken zodat alles weer dicht kan.)

Hierna kwam ik achter het probleem dat de circulatiepomp natuurlijk geen boodschap heeft aan de warmtepomp. Maar ook als de warmtepomp uit staat moet hij werken. Heb dus 2 relais toegevoegd, zodat zowel de warmtepomp als de Spa zelf de circulatiepomp aan kan sturen.
[Afbeelding]

Vandaag alles getest en lijkt perfect te werken. Ga volgend weekend alles netjes afwerken. Als iemand foto's van bepaalde details wil zien geef maar een seintje. Vond het zelf ook lastig om te beginnen omdat ik de details niet helder had en zomaar beginnen te kloten aan zo'n duur ding toch lastig is.
Ik ben wel benieuwd hoe je die schakeling met relais hebt opgelost. Ben een complete noob op dat gebied.
Mijn Qline stuurt nu de filterpomp op mijn hottub zelfstandig aan. Waar ik eigenlijn naartoe wil is dat als het kouder wordt, de warmtepomp overdag laat verwarmen ivm de hogere buitentemperatuur. Dan moet de warmtepomp dus de filterpomp kunnen aansturen. Daarnaast wil ik in de nacht de filterpomp ook apart aan kunnen sturen voor bijvoorbeeld vorstbeveiliging.
Dat lijkt volgens mij op het scenario dat jij met deze relais ondersteunt :)

Kun je uitleggen hoe je dat gedaan hebt en welke relais je daarvoor hebt gebruikt?

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
visser.m schreef op dinsdag 11 oktober 2022 @ 13:34:
[...]


Ik ben wel benieuwd hoe je die schakeling met relais hebt opgelost. Ben een complete noob op dat gebied.
Mijn Qline stuurt nu de filterpomp op mijn hottub zelfstandig aan. Waar ik eigenlijn naartoe wil is dat als het kouder wordt, de warmtepomp overdag laat verwarmen ivm de hogere buitentemperatuur. Dan moet de warmtepomp dus de filterpomp kunnen aansturen. Daarnaast wil ik in de nacht de filterpomp ook apart aan kunnen sturen voor bijvoorbeeld vorstbeveiliging.
Dat lijkt volgens mij op het scenario dat jij met deze relais ondersteunt :)

Kun je uitleggen hoe je dat gedaan hebt en welke relais je daarvoor hebt gebruikt?
Ik lees dat de QLine de filterpomp nu zelfstandig aanstuurt, maar ook dat je warmtepomp je filterpomp moet aansturen. Dat is 2x hetzelfde. :P Bedoel je nu dat alleen je WP de pomp aanstuurt, en de Spa niet meer?

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • visser.m
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 09:53
Maverick schreef op dinsdag 11 oktober 2022 @ 13:51:
[...]


Ik lees dat de QLine de filterpomp nu zelfstandig aanstuurt, maar ook dat je warmtepomp je filterpomp moet aansturen. Dat is 2x hetzelfde. :P Bedoel je nu dat alleen je WP de pomp aanstuurt, en de Spa niet meer?
ik zal een poging doen om het beter uit te leggen :P
Ik heb geen spa, maar een hottub. Oftewel een bak met 2 doorvoeren: water er uit en water er in :)
De techniek daartussen is beperkt tot een filter/circulatiepomp, een warmtepomp en een chloordispenser.

In de huidige situatie stuurt de warmtepomp de filter/circulatiepomp aan. Ik laat de warmtepomp alleen draaien volgens een tijdschema, zodat er verwarmd wordt als er de meeste kans is op zonneschijn (dan kan ik mijn eigen zonnestroom gebruiken) en warme buitenlucht (dus tussen 11:30 en 18:00). Dat gaat nu nog prima, in een klein uurtje stoken blijft de boel mooi op temperatuur.

De komende maanden wordt het 's nachts kouder. Bij kans op lichte nachtvorst zou ik de filterpomp ook graag 's nachts een aantal keren laten draaien, zodat e.e.a. niet bevriest. De warmtepomp hoeft dan van mij niet aan te gaan om de boel te verwarmen, dat kan gewoon overdag.

Vandaar mijn behoefte om de filter/circulatiepomp zowel door de warmtepomp te laten bedienen (tijdens de geplande verwarmingsuren), als 's nachts door bijvoorbeeld een tijdschakelaar als er kans is op lichte vorst. De warmtepomp kan dan gewoon uit blijven.

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
visser.m schreef op dinsdag 11 oktober 2022 @ 14:59:
[...]


ik zal een poging doen om het beter uit te leggen :P
Ik heb geen spa, maar een hottub. Oftewel een bak met 2 doorvoeren: water er uit en water er in :)
De techniek daartussen is beperkt tot een filter/circulatiepomp, een warmtepomp en een chloordispenser.

In de huidige situatie stuurt de warmtepomp de filter/circulatiepomp aan. Ik laat de warmtepomp alleen draaien volgens een tijdschema, zodat er verwarmd wordt als er de meeste kans is op zonneschijn (dan kan ik mijn eigen zonnestroom gebruiken) en warme buitenlucht (dus tussen 11:30 en 18:00). Dat gaat nu nog prima, in een klein uurtje stoken blijft de boel mooi op temperatuur.

De komende maanden wordt het 's nachts kouder. Bij kans op lichte nachtvorst zou ik de filterpomp ook graag 's nachts een aantal keren laten draaien, zodat e.e.a. niet bevriest. De warmtepomp hoeft dan van mij niet aan te gaan om de boel te verwarmen, dat kan gewoon overdag.

Vandaar mijn behoefte om de filter/circulatiepomp zowel door de warmtepomp te laten bedienen (tijdens de geplande verwarmingsuren), als 's nachts door bijvoorbeeld een tijdschakelaar als er kans is op lichte vorst. De warmtepomp kan dan gewoon uit blijven.
Helder. Ik heb het als volgt aangesloten (niet op de symbooltjes letten ;) ):


Afhankelijk van je situatie kun je dit ook anders doen. Bij mij zitten de Warmtepomp en de Spa namelijk op een andere fase. Dus ik kan niet beiden tegelijk met de pomp verbinden. Als alles van dezelfde fase afkomt kan dat geen kwaad.

Jij hebt nu dit denk ik:


Dan zou je zoiets kunnen doen om ze beiden de pomp aan te laten sturen:

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • visser.m
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 09:53
Maverick schreef op woensdag 12 oktober 2022 @ 10:38:
[...]


Helder. Ik heb het als volgt aangesloten (niet op de symbooltjes letten ;) ):
[Afbeelding]

Afhankelijk van je situatie kun je dit ook anders doen. Bij mij zitten de Warmtepomp en de Spa namelijk op een andere fase. Dus ik kan niet beiden tegelijk met de pomp verbinden. Als alles van dezelfde fase afkomt kan dat geen kwaad.

Jij hebt nu dit denk ik:
[Afbeelding]

Dan zou je zoiets kunnen doen om ze beiden de pomp aan te laten sturen:
[Afbeelding]
Super, dit is precies wat ik bedoel! Dank voor je heldere uitleg en schema's!
Mijn WP en circulatiepomp zitten inderdaad op dezelfde fase. Wat bedoel je met een "smart relais"? Bijvoorbeeld een shelly?

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
visser.m schreef op woensdag 12 oktober 2022 @ 14:27:
[...]


Super, dit is precies wat ik bedoel! Dank voor je heldere uitleg en schema's!
Mijn WP en circulatiepomp zitten inderdaad op dezelfde fase. Wat bedoel je met een "smart relais"? Bijvoorbeeld een shelly?
Ja een Shelly zou kunnen

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Maverick schreef op zaterdag 8 oktober 2022 @ 20:05:
Ik ben deze week na veel aarzelen aan de slag gegaan. Wellicht ook toepasbaar voor jou @Arjanski
Heb buizen en koppelstukken besteld bij Jetdirect https://www.jetdirect.nl/product-category/slangen-lijm-kit/ redelijk overzichtelijk wat ik moet hebben. Uiteindelijk heb ik vlak voor de circulatiepomp de slang doorgesneden en daar de nieuwe slangen met een mof aan vastgelijmd.
Ligt nu zo naar de Warmtepomp.
[Afbeelding]
Nu alles werkt moet ik nog even de slangen netjes op maak maken en isoleren. (en nette gaten in de Spa maken zodat alles weer dicht kan.)

Hierna kwam ik achter het probleem dat de circulatiepomp natuurlijk geen boodschap heeft aan de warmtepomp. Maar ook als de warmtepomp uit staat moet hij werken. Heb dus 2 relais toegevoegd, zodat zowel de warmtepomp als de Spa zelf de circulatiepomp aan kan sturen.
[Afbeelding]

Vandaag alles getest en lijkt perfect te werken. Ga volgend weekend alles netjes afwerken. Als iemand foto's van bepaalde details wil zien geef maar een seintje. Vond het zelf ook lastig om te beginnen omdat ik de details niet helder had en zomaar beginnen te kloten aan zo'n duur ding toch lastig is.
Ik had eerst niet door dat je mij noemde, ik schaam mij ook een beetje dat ik een nogal "domme" vraag stel. Tenminste zo voelt het. Maar ik lees een beetje dat jij hetzelfde had. Dat stelt mij een beetje gerust. :D

Maar je schrijft dat je vlak voor de circulatiepomp de slang hebt doorgesneden. Is dat dan de inkomende kant of de uitgaande? (Misschien een hele domme opmerking, maar ik ben de weg kwijt aan het raken :) )

En hoe heb je dat weer terug gekoppeld? Heb je ook een bypass of niet?

Ik heb een hele zware, tenminste zo noem ik het maar even, warmtepomp op de kop getikt voor weinig.
Deze is nl 19 KW. Ik wil eigenlijk niet dat de jacuzzi altijd aan staat. Alleen op een dag dat ik er in wil, dan zet ik hem aan. Dat is de gedachte.

Ik denk dan met een zo hoog mogelijk KW gaat dat lekker snel. Maar ik ik heb mij nog niet echt verdiept in de circulatiepomp.

Ik dacht dat de warmtepomp zelf pompte zeg maar. maar daar lijkt het dus niet op. Waarom heet het dan een "pomp" denk ik dan.

De warmtepomp kan 6 kub per uur aan. Maar ik denk dat mijn Balboa circulatiepomp dat niet kan geven.

Dat lijkt mij wel belangrijk dan, of is dat niet zo?

Daarom gaat de gedachte om er een apart zandfilter tussen te zetten die 6 kub per uur kan leveren. Of denk ik niet helemaal verkeerd hahaha.

Kan jij aub met een plaatje, jou relais tekeningen zijn hartstikke tof, van de buizen geven?

En het liefst een goede overzichtsfoto.

Ik heb deze zomer een tuinhuis om mijn Jacuzzi gemaakt, waarbij het dak voor een deel ook open kan (op afstand bedienbaar, kijk daar kan ik alles over vertellen, daar is veel meer tijd in gaan zitten dan ik van te voren dacht) maar ondertussen zit ik dus te denken hoe ik het met de warmtepomp moet gaan doen. En ik weet het af en toe niet meer.

Je zegt vlak voor de warmtepomp, dus dat moet dan de ingaande kant zijn. Toch? Maar dan snap ik het niet omdat de ciculatiepomp toch het water door de warmtepomp moet drukken?

Ik wil het zo graag aansluiten allemaal. Maar krijg er slapeloze nachten van :D

Maar misschien ook een beetje dom geweest om een 19 KW te kopen. :D

Wat ik eigenlijk het liefste wil is dat ik de warmtepomp en eventueel zandfilter helemaal apart te maken, zodat ik om te warmen de jacuzzi zelf helemaal niet aan hoeft te zetten. Dat zou ik het liefst zien. Dan moet ik wel een zandfilter kopen denk.

[Voor 4% gewijzigd door Arjanski op 18-10-2022 07:27]


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Oww misschien moet ik eerst eens onderzoeken hoeveel kub de circulatiepomp van de Belboa per uur rond pompt... Vandaag even kijken welk type ik nu precies heb. Wie weet is die toch ruim voldoende.
In ieder geval, als de pomp van de Balboa voldoende is, moet de warmtepomp de Balboapomp aan gaan sturen. Dat is niet zo moeilijk natuurlijk. En dan lijkt mij werken met een relais zoals jij beschrijft Maverick perfect.

[Voor 36% gewijzigd door Arjanski op 18-10-2022 07:38]


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Wat voor warmtepomp heb je eigenlijk? Uit ervaring weet ik inmiddels dat niet alle warmtepompen warm genoeg gaan voor een jacuzzi.

Ik had een Hayward hier staan en die ging softwarematig maar tot 35 graden.. :(

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Glashelder schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 07:56:
Wat voor warmtepomp heb je eigenlijk? Uit ervaring weet ik inmiddels dat niet alle warmtepompen warm genoeg gaan voor een jacuzzi.

Ik had een Hayward hier staan en die ging softwarematig maar tot 35 graden.. :(
Heb je het tegen mij? :) Ik heb een Zwembad warmtepomp duratech 19kw.

https://denashop.be/DNS/N...ATECH-type-DURA-19-196-kW

Voor veel minder overgenomen van iemand hoor :D.

Maar volgens mij kan hij tot 40 graden. Zelfs als het buiten -10 graden is.

Da's balen zeg, tot 35 graden, is net wat "te koud".

Het is ook allemaal best ingewikkeld, moeilijke keuzes vooral, want je wilt geen foute dingen doen.

 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Ja tegen jou idd :p Ik zou je adviseren zo snel mogelijk te testen of je inderdaad tot 40 graden kan verwarmen..

Ik had deze gekocht: https://www.toppy.nl/prod...w-zwembad-warmtepomp.html

En zoals je ziet staat NOG STEEDS op de website ( :') ):
18°C ~ 40°C bij verwarmen

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Volgens de handleiding ( http://www.duratech-warmt...ding%20DURA+%20H%20NL.pdf )
Kan die duratech tot 40 graden

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Arjanski schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 07:23:
[...]


Ik had eerst niet door dat je mij noemde, ik schaam mij ook een beetje dat ik een nogal "domme" vraag stel. Tenminste zo voelt het. Maar ik lees een beetje dat jij hetzelfde had. Dat stelt mij een beetje gerust. :D

Maar je schrijft dat je vlak voor de circulatiepomp de slang hebt doorgesneden. Is dat dan de inkomende kant of de uitgaande? (Misschien een hele domme opmerking, maar ik ben de weg kwijt aan het raken :) )

En hoe heb je dat weer terug gekoppeld? Heb je ook een bypass of niet?
Ik heb dit aangesloten op de uitgaande kant. Met rechte moffen van jetdirect heb ik mijn omleiding er vervolgens aan verlijmd. Mijn Spa heeft de volgende pomp; https://www.jetdirect.nl/...-circulation-pump-wtc50m/ (zat er standaard in).
De flow richting hiervan is als volgt:

Ik heb er verder geen bypass tussen zitten.
Ik heb een hele zware, tenminste zo noem ik het maar even, warmtepomp op de kop getikt voor weinig.
Deze is nl 19 KW. Ik wil eigenlijk niet dat de jacuzzi altijd aan staat. Alleen op een dag dat ik er in wil, dan zet ik hem aan. Dat is de gedachte.

Ik denk dan met een zo hoog mogelijk KW gaat dat lekker snel. Maar ik ik heb mij nog niet echt verdiept in de circulatiepomp.

Ik dacht dat de warmtepomp zelf pompte zeg maar. maar daar lijkt het dus niet op. Waarom heet het dan een "pomp" denk ik dan.
Omdat er een compressor in zit ;)
De warmtepomp kan 6 kub per uur aan. Maar ik denk dat mijn Balboa circulatiepomp dat niet kan geven.

Dat lijkt mij wel belangrijk dan, of is dat niet zo?
Mijn simpele pomp van hierboven doet 240 liter per minuut, das al 14,4 kuub per uur. Lijkt me dat de meeste spa pompen die 6 kuub per uur wel halen. is wel belangrijk idd, want anders zal de warmtepomp warschijnmlijk helemaal niet aanschakelen.
Daarom gaat de gedachte om er een apart zandfilter tussen te zetten die 6 kub per uur kan leveren. Of denk ik niet helemaal verkeerd hahaha.

Kan jij aub met een plaatje, jou relais tekeningen zijn hartstikke tof, van de buizen geven?

En het liefst een goede overzichtsfoto.

Ik heb deze zomer een tuinhuis om mijn Jacuzzi gemaakt, waarbij het dak voor een deel ook open kan (op afstand bedienbaar, kijk daar kan ik alles over vertellen, daar is veel meer tijd in gaan zitten dan ik van te voren dacht) maar ondertussen zit ik dus te denken hoe ik het met de warmtepomp moet gaan doen. En ik weet het af en toe niet meer.

Je zegt vlak voor de warmtepomp, dus dat moet dan de ingaande kant zijn. Toch? Maar dan snap ik het niet omdat de ciculatiepomp toch het water door de warmtepomp moet drukken?

Ik wil het zo graag aansluiten allemaal. Maar krijg er slapeloze nachten van :D

Maar misschien ook een beetje dom geweest om een 19 KW te kopen. :D

Wat ik eigenlijk het liefste wil is dat ik de warmtepomp en eventueel zandfilter helemaal apart te maken, zodat ik om te warmen de jacuzzi zelf helemaal niet aan hoeft te zetten. Dat zou ik het liefst zien. Dan moet ik wel een zandfilter kopen denk.
De circulatiepomp "drukt" het water door de warmtepomp. Mijn WP heeft een aasluiting om een pomp aan te sturen, die heb ik dus aan de circulatiepomp van de spa aangesloten. De spa zelf staat dan in principe gewoon "uit'. (Staat nooit helemaal uit, want hij moet de water periodiek rondpompen ivm de waterkwaliteit)
Ik kan van de week de boel wel weer eens een keertje open maken om nog wat plaatjes te schieten.
Een 2e filter en pomp lijkt me wat onnodig omdat allebei die dingen al in je Spa zitten.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Spa_Leon
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-02 10:21
Hey Goedemiddag,

Ook ik ben mij aan het oriënteren welke WP geschikt is.

Ik heb een 1800liter jacuzzie, de vraag is hoeveel KW is voldoende?

Mijn oog is gevallen op:

https://www.toppy.nl/prod...tm_term=%5B201901-9781%5D
Of zal ik toch voor 6 of 8?

 • com2,1ghz
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22-03 22:01
Hatsjoe schreef op vrijdag 23 september 2022 @ 20:52:
Naar aanleiding van dit topic ook maar een warmtepomp besteld voor mijn opblaasbare spa (Lay-Z Spa Maldives).
Hoeveel geluid maak die warmtepomp?

 • Sparkiee
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 10:27
vso schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 16:58:
[...]

Ik heb nu voor het opzetzwembad ervaring met diverse zonnecollectoren ..

Maar vergeet je aub niet de somonella vergiftiging .. erg koud of 60 graden stoken is misschien wel wat je zou willen. of sterilisatie (uv zooi) wat ik eerder noemde ?

Hoe beter je de zooi isoleert hoe makkelijker de temperatuur constant te houden is, hoeveel Liter water praat je 1,2 of 10 kuub ? luchtbubbels en waterjets zullen ook wat warmte wegnemen .

Houtgestookte verwarming / hottub kunnen redelijk hard gaan ik zou ze niet onderwaarderen .. nadeel is wel dat ze het ook "te" heet kunnen stoken .. een Pelletkachel is misschien wat minder fraai dan een blok hout maar versus elektra is een pelletkachel redelijk secuur af te stellen
Ik denk dat je in deze af wilt wegen hoeveel gemak wil je hebben ?
Je bedoeld legionella?
Die bacteriën gaan boven de 60 graden dood en zijn alleen gevaarlijk bij verneveling. en dan nog moet je vatbaar zijn, onderliggende ziektes hebben enz enz.

https://www.strava.com/athletes/ralfv


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Dank voor je toppie antwoord :D. Zelfs de gebruiksaanwijzing van mijn pomp er bij gepakt.

Dus je hebt heel simpel de uitgaande kant los gemaakt, die gaat naar de warmtepomp, en dan weer terug naar de buis die je afgesneden had.

Geen bypass? Ik heb er gisteren net eentje besteld haha. Maar kan je dan de druk regelen zeg maar?
Als je het water er langzamer door heen laat gaan is de warmte opbrengst hoger toch?

Nu ik het steeds beter ga begrijpen, waarvoor HEEL VEEL dank, wordt het bij mij denk ik zo:



Je laat een smart relais zien bij de opstelling met 1 fase, maar ik heb nog even niet door hoe dat precies werkt. Het zou mooi zijn als zowel de jacuzzi of de warmtepomp de circulatiepomp kan aan/uitschakelen.
Maar een smart relais.. ben het even kwijt haha. In principe hoeft de warmtepomp toch alleen de pomp aan te sturen?

Straks even kijken hoeveel kub mijn pomp aan kan, al een beetje gekeken hoe het bij andere pompen zit, en inderdaad de meeste pompen zijn ruim voldoende.

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Voordeel van een zandfilter is wel dat je de (dure) filter eigenlijk niet meer nodig hebt, maar ja wel extra geluid. Maar ik ben blij dat ik dat in principe dus niet hoef te kopen! Het is al duur zat momenteel allemaal :D

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Ik heb overigens ook dit besteld:

Dan hoeft mijn jacuzzi niet de hele tijd aan te staan in de winter.

Ik zet de temperatuurschakelaar bijvoorbeeld op 8 graden.

Als de temp dan onder die temp komt dan gaat de jacuzzi aan.

Aangezien de tijd van de jacuzzi na stroomuitval weer op 12:00 gaat heb ik een filtercyclus ingesteld om 12:15. Dan gaat de jacuzzi pompen e.d.
Die filtercyclus tijden onthoudt de jacuzzi wel na stroomuitval.

Als het dan volgens de temperatuurschakelaar de temp 8,4 (kan je zelf instellen met cijfer achter de komma) schakeld de hele jacuzzi weer uit.

Althans dat is het plan. Moet het nog testen.

Het leuk is, er zit een kabel bij van maar 2 meter waar de sensor aan zit. Maar je kunt die kabel verlengen tot 50 meter. Aangezien ik de stroomtoevoer naar de jacuzzi via een stekker in huis van stroom voorzie kan ik hem vanuit huis via de schakelaar aansturen. De temp wordt constant weer gegeven, en dat is best fijn :D.

Maar ja ik moet het nog testen en ongeveer 20 meter kabel trekken, whaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Arjanski schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 09:23:
[...]


Dank voor je toppie antwoord :D. Zelfs de gebruiksaanwijzing van mijn pomp er bij gepakt.

Dus je hebt heel simpel de uitgaande kant los gemaakt, die gaat naar de warmtepomp, en dan weer terug naar de buis die je afgesneden had.

Geen bypass? Ik heb er gisteren net eentje besteld haha. Maar kan je dan de druk regelen zeg maar?
Als je het water er langzamer door heen laat gaan is de warmte opbrengst hoger toch?

Nu ik het steeds beter ga begrijpen, waarvoor HEEL VEEL dank, wordt het bij mij denk ik zo:

[Afbeelding]

Je laat een smart relais zien bij de opstelling met 1 fase, maar ik heb nog even niet door hoe dat precies werkt. Het zou mooi zijn als zowel de jacuzzi of de warmtepomp de circulatiepomp kan aan/uitschakelen.
Maar een smart relais.. ben het even kwijt haha. In principe hoeft de warmtepomp toch alleen de pomp aan te sturen?

Straks even kijken hoeveel kub mijn pomp aan kan, al een beetje gekeken hoe het bij andere pompen zit, en inderdaad de meeste pompen zijn ruim voldoende.
Volgens mij is dit wat je er van moet maken met een by-pass;

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Arjanski schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 09:23:
[...]

Geen bypass? Ik heb er gisteren net eentje besteld haha. Maar kan je dan de druk regelen zeg maar?
Als je het water er langzamer door heen laat gaan is de warmte opbrengst hoger toch?
Hier heb ik dan weer geen verstand van :P Als jij me vertelt dat een Bypass nodig/beter is dan ga ik er ook 1 aanleggen :+

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • dezonnebril
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22-03 21:55
Voor de ervaren Spa bezitters, ik ben mij al langer aan het orienteren op een spa. Wegens stroomverbruik is dit topic over het installeren van een warmtepomp natuurlijk interessant.

Kan iemand uit ervaring delen of in eerste instantie eigenlijk echt verschil is qua stroomverbruik tussen bijvoorbeeld een Fonteyn Passion Spa (~1500 liter) of bijvoorbeeld een Caldera Spa van dezelfde inhoud? D.w.z. is de isolatie i.c.m. de heater etc. van de Caldera (of vergelijkbare Amerikaanse spa) echt zoveel beter, wat direct investeren een warmtepomp minder noodzakelijk maakt?

[Voor 12% gewijzigd door dezonnebril op 18-10-2022 10:46]

If at first you don’t succeed, call it version 1.0


 • Spa_Leon
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-02 10:21
Arjanski schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 09:34:
Ik heb overigens ook dit besteld:[Afbeelding]

Dan hoeft mijn jacuzzi niet de hele tijd aan te staan in de winter.

Ik zet de temperatuurschakelaar bijvoorbeeld op 8 graden.

Als de temp dan onder die temp komt dan gaat de jacuzzi aan.

Aangezien de tijd van de jacuzzi na stroomuitval weer op 12:00 gaat heb ik een filtercyclus ingesteld om 12:15. Dan gaat de jacuzzi pompen e.d.
Die filtercyclus tijden onthoudt de jacuzzi wel na stroomuitval.

Als het dan volgens de temperatuurschakelaar de temp 8,4 (kan je zelf instellen met cijfer achter de komma) schakeld de hele jacuzzi weer uit.

Althans dat is het plan. Moet het nog testen.

Het leuk is, er zit een kabel bij van maar 2 meter waar de sensor aan zit. Maar je kunt die kabel verlengen tot 50 meter. Aangezien ik de stroomtoevoer naar de jacuzzi via een stekker in huis van stroom voorzie kan ik hem vanuit huis via de schakelaar aansturen. De temp wordt constant weer gegeven, en dat is best fijn :D.

Maar ja ik moet het nog testen en ongeveer 20 meter kabel trekken, whaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ik zou deze kopen! die gaat met TUYA Wifi, scheelt weer een kabel!
:)
https://nl.aliexpress.com...1rec&gatewayAdapt=glo2nld

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Maverick schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 09:50:
[...]


Hier heb ik dan weer geen verstand van :P Als jij me vertelt dat een Bypass nodig/beter is dan ga ik er ook 1 aanleggen :+
Ik denk het wel:

YouTube: Bypass voor Zwembad Warmtepomp (deel 4) | Verwarming | Instructie | ...

 • Hatsjoe
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:35
com2,1ghz schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 09:06:
[...]

Hoeveel geluid maak die warmtepomp?
Minimaal, vooral in de ECO stand is deze binnen totaal niet hoorbaar, en buiten op 10 meter afstand heel zachtjes. Aan mijn buren gevraagd, en hun antwoord was "heb jij een warmtepomp dan?". Oftewel, ze hebben hem niet gehoord :) Sowieso staat ie niet altijd aan. Wanneer het water op temperatuur is slaat ie af. Bij mij zo ingesteld staan dat de circulatiepomp iedere 15 minuten voor 2 minuten aan gaat om een accurate temperatuurmeting te krijgen. Als de setpoint 38 graden is slaat ie pas weer aan op 37 graden en gaat dan door tot 39 en gaat dan weer uit.
dezonnebril schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 10:24:
Voor de ervaren Spa bezitters, ik ben mij al langer aan het orienteren op een spa. Wegens stroomverbruik is dit topic over het installeren van een warmtepomp natuurlijk interessant.

Kan iemand uit ervaring delen of in eerste instantie eigenlijk echt verschil is qua stroomverbruik tussen bijvoorbeeld een Fonteyn Passion Spa (~1500 liter) of bijvoorbeeld een Caldera Spa van dezelfde inhoud? D.w.z. is de isolatie i.c.m. de heater etc. van de Caldera (of vergelijkbare Amerikaanse spa) echt zoveel beter, wat direct investeren een warmtepomp minder noodzakelijk maakt?
Volgens mij heeft die spa ook een weerstandsverwarming en is dus per definitie minder efficiënt dan een warmtepomp. Met de Poolex Q-Line 7kW merk ik dat deze met de huidige temperaturen zo'n 6 keer efficiënter is dan de 2kW weerstandsverwarming van mijn Lay-Z Spa Maldives. Dat wil zeggen, de Lay-Z Spa deed mijn spa met zo'n 1 graad per uur verwarmen en gebruikte daar 2kW voor. De warmtepomp verwarmt de spa met zo'n 3 graden per uur en gebruikt daar 1kW voor. Heb geen detailmetingen, maar dit geeft wel een goede indicatie dat de warmtepomp met de huidige energieprijzen zichzelf snel terugverdient.

 • com2,1ghz
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22-03 22:01
Hatsjoe schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 11:43:
[...]


Minimaal, vooral in de ECO stand is deze binnen totaal niet hoorbaar, en buiten op 10 meter afstand heel zachtjes. Aan mijn buren gevraagd, en hun antwoord was "heb jij een warmtepomp dan?". Oftewel, ze hebben hem niet gehoord :) Sowieso staat ie niet altijd aan. Wanneer het water op temperatuur is slaat ie af. Bij mij zo ingesteld staan dat de circulatiepomp iedere 15 minuten voor 2 minuten aan gaat om een accurate temperatuurmeting te krijgen. Als de setpoint 38 graden is slaat ie pas weer aan op 37 graden en gaat dan door tot 39 en gaat dan weer uit.
Weet je ook hoeveel decibel? :)

 • Hatsjoe
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:35
com2,1ghz schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 11:47:
[...]

Weet je ook hoeveel decibel? :)
Heb geen decibelmeter, maar volgens de fabrikant:

Noise level at 1 m(dB(A)): 36~45
Noise level at 10 m(dB(A)): 19~27

Hij staat bij mij pal naast de spa, en als wij er in zitten en hij staat vol aan, is het totaal niet storend (ook als alle jets en bubbels uit staan).

[Voor 21% gewijzigd door Hatsjoe op 18-10-2022 11:53]


 • Spa_Leon
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-02 10:21
Ik heb eea verzameld uit deze topic!

Groot gedeelte van de Warmtepomp ombouwers heeft een Poolex Q-Line 7kw of 9 kw
Ik ben erg benieuwd naar de ervaring van het geluid en de verwarmings capaciteit.

Door alles te vergelijken twijfel ik tussen de 7 en de 9 kw.
Ik heb een 1800 liter spa, dus ik denk dat die extra capaciteit wel nodig zal zijn.


[Voor 68% gewijzigd door Spa_Leon op 18-10-2022 13:21. Reden: foto]


 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
Ik ben niet direct overtuigd van het nut van een bypass. Ik zie het ook in een comment onder deze video.
Als je minder water door de warmtepomp laat lopen dan zal dit water meer warmte opnemen. Maar netto win je er niets mee. De toegevoegde energie blijft hetzelfde.
Bij bijvoorbeeld je cv ketel is het nuttig om de Delta T te verminderen om de warmte-overdracht te verbeteren. Maar dat is hier niet van toepassing, want je pomp blijft evenveel water verpompen. Een frequentiegeregelde circulatiepomp heeft waarschijnlijk meer nut, maar is wat duurder en complexer lijkt me.
De handleiding van mijn warmtepomp rept ook nergens over het instellen van de bypass. Enkel om makkelijk aan en af te kunnen koppelen of meerdere warmtepompen te kunnen combineren.

Als iemand een berekening kan laten zien hoe een bypass de warmteoverdracht verbeterd dan zie ik hem graag :)

@Spa_Leon Als je de google Doc even deelt wil ik wel wat toevoegen. De Poolex Q-line warmtepompen gebruiken iig R32 als warmtemiddel.

[Voor 5% gewijzigd door Maverick op 18-10-2022 19:24]

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Spa_Leon
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-02 10:21
Hier de link van het excelletje
https://1drv.ms/x/s!AlfrFXYruPGozRihLAX8RrvZJWF_?e=Z5GFrD

https://1drv.ms/x/s!AlfrFXYruPGozRihLAX8RrvZJWF_?e=Z5GFrD

Iedereen kan het aanpassen/ zijn ervaringen er in delen.

Ik twijfel tussen de 2 volgende WP:
Ik denk dat deze verticale warmtepompen ook qua aansluiting naast het bad ideaal zijn tov de gene die echt vrij moeten staan. De koude lucht kan mooi zonder problemen de luft in.


Poolex Q-Line Full Inverter 9kW zwembad warmtepomp
https://www.toppy.nl/prod...ne-full-inverter-9kw.html
Maximaal rendement 1 op 12,5
COP-waarde bij 15° 4,4 - 6,3
COP-waarde bij 26° 6,3 - 12,5
Opgenomen Vermogen 0,14 - 1,43 kW
Geluidsniveau op 1m 38 ~ 46 dB
Geluidsniveau op 10m 20 ~ 28 dB
Standaard aansluiting 32/38 mm
Minimaal debiet 3,2 m3/u

W'eau Vertical Full Inverter 8kW zwembad warmtepomp
https://www.toppy.nl/prod...w-zwembad-warmtepomp.html
Maximaal rendement 1 op 15,8
COP-waarde bij 15° 4.9 - 7.6
COP-waarde bij 26° 6.6 - 15.8
Opgenomen Vermogen 0,12 - 1,18 kW
Geluidsniveau op 1m 40 ~ 50 dB
Geluidsniveau op 10m 23 ~ 31 dB
Standaard aansluiting 50 mm
Minimaal debiet 2,5 m3/u

Voordeel van de W'eau is het rendement is hoger en de aansluiting van 50mm, nadeel is dan de iets hogere dB's

Alleen StephanS1984 heeft deze pomp. Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

Ik heb in mijn hoofd dat het makkelijker is dat de warmtepomp een aansluiting heeft van 50mm Bij andere WP met een aansluiting van 32mm kom je aan met 50mm welke je dan verkleint naar 32mm, mijn gevoel zegt dan dat je iets gaat knijpen, veranderd dat niet iets in het debiet?

De Poolex werkt met TUYA /Smart life. Ik ben fan van Tuya, heb alle smart devices daarop.

De W'eau heeft als ik de manual doorneem, een eigenapp ? of werkt deze ook met het Tuya protocol?
Geen Tuya optie zou voor mij dan al een showstopper zijn.

 • Zoldier
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 22-03 21:04
Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 12:51:
Ik heb eea verzameld uit deze topic!

Groot gedeelte van de Warmtepomp ombouwers heeft een Poolex Q-Line 7kw of 9 kw
Ik ben erg benieuwd naar de ervaring van het geluid en de verwarmings capaciteit.

Door alles te vergelijken twijfel ik tussen de 7 en de 9 kw.
Ik heb een 1800 liter spa, dus ik denk dat die extra capaciteit wel nodig zal zijn.


[Afbeelding]
Top gedaan, kan me alleen niet herinneren dat ik negatief ben geweest over het geluid van mijn warmtepomp ;) Heb daar namelijk geen last van...

 • Spa_Leon
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09-02 10:21
Zoldier schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 20:42:
[...]


Top gedaan, kan me alleen niet herinneren dat ik negatief ben geweest over het geluid van mijn warmtepomp ;) Heb daar namelijk geen last van...
Ik moest hem ook even nalezen, maar je hebt gelijk. De opmerking kwam weg bij gebruiker Glashelder, die heeft een zelfde pomp (gehad) en die had in zijn post iets over dat het geluid storend was.
maar is misschien niet echt goed te vergelijken ( opblaas spa / vaste jacuzzi)

Vandaar de opmerking. Maar goed om te horen dat je er geen hinder van hebt !
Staat genoteerd.

[Voor 37% gewijzigd door Spa_Leon op 18-10-2022 21:48]


 • Zoldier
 • Registratie: Augustus 2021
 • Laatst online: 22-03 21:04
Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 21:40:
[...]


Ik moest hem ook even nalezen, maar je hebt gelijk. De opmerking kwam weg bij gebruiker Glashelder, die heeft een zelfde pomp (gehad) en die had in zijn post iets over dat het geluid storend was.
maar is misschien niet echt goed te vergelijken ( opblaas spa / vaste jacuzzi)

Vandaar de opmerking. Maar goed om te horen dat je er geen hinder van hebt !
Staat genoteerd.
Helemaal goed (y)

 • Maverick
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:33
@Spa_Leon Heb wat aangevuld. Speciaal voor jou ook even het geluid gemeten :)

Dat hij werkt met Tuya vind ik ook heel fijn aan de Poolex WP. Deze hangt bij mij aan Home Assistant zodat ik ook schema's e.d. kan programmeren voor de verwarming. Ideaal.

PSN: DutchTrickle PVoutput


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 21:40:
[...]


Ik moest hem ook even nalezen, maar je hebt gelijk. De opmerking kwam weg bij gebruiker Glashelder, die heeft een zelfde pomp (gehad) en die had in zijn post iets over dat het geluid storend was.
maar is misschien niet echt goed te vergelijken ( opblaas spa / vaste jacuzzi)

Vandaar de opmerking. Maar goed om te horen dat je er geen hinder van hebt !
Staat genoteerd.
Ik denk eigenlijk niet dat een vaste jacuzzi of opblaasbare hier veel verschil maakt. Probleem is dat de warmtepompen die ik nu getest heb niet of nauwelijks lijken te moduleren bij de temperaturen waarbij wij ze inzetten.

Of je je dan stoort aan het geluid is natuurlijk subjectief, dat verschilt per persoon. Als ik het geluid van de W'eau (ik heb een W'eau Mini Inverter Plus 6kW tegenwoordig) dan vind ik dat redelijk luid t.o.v. mijn airco's. Die hoor je echt nauwelijks. De zwembad warmtepompen die ik heb gehad zijn vergeleken daarmee gewoon redelijk luidruchtig. De Hayward die ik hiervoor tijdelijk had was eigenlijk net zo storend en de Poolex van daarvoor ook :+

Overigens heb ik om de W'eau nu een omkasting gebouwd en dan is het meer dan acceptabel d:)b Maar om eerlijk te zijn staat ie hier al anderhalve maand uit, omdat er veel teveel chloor in het water zat en ik nog een deel moet verversen 8)7

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • visser.m
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 09:53
Ik heb ook geen bypass tussen de filterpomp en warmtepomp, en dat werkt prima. Ik heb er wel voor gezorgd dat de filterpomp ongeveer kan leveren wat de warmtepomp vraagt, met wat over capaciteit. Ik heb een poolex Q7 en een goedkope filterpomp van 4m3 per uur.
De filterpompen zit ook nogal wat verschil tussen wat ze verbruiken, dus daar zou ik ook goed op letten als je het nog aan moet schaffen...

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Maverick schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 19:22:
[...]


Ik ben niet direct overtuigd van het nut van een bypass. Ik zie het ook in een comment onder deze video.
Als je minder water door de warmtepomp laat lopen dan zal dit water meer warmte opnemen. Maar netto win je er niets mee. De toegevoegde energie blijft hetzelfde.
Bij bijvoorbeeld je cv ketel is het nuttig om de Delta T te verminderen om de warmte-overdracht te verbeteren. Maar dat is hier niet van toepassing, want je pomp blijft evenveel water verpompen. Een frequentiegeregelde circulatiepomp heeft waarschijnlijk meer nut, maar is wat duurder en complexer lijkt me.
De handleiding van mijn warmtepomp rept ook nergens over het instellen van de bypass. Enkel om makkelijk aan en af te kunnen koppelen of meerdere warmtepompen te kunnen combineren.

Als iemand een berekening kan laten zien hoe een bypass de warmteoverdracht verbeterd dan zie ik hem graag :)

@Spa_Leon Als je de google Doc even deelt wil ik wel wat toevoegen. De Poolex Q-line warmtepompen gebruiken iig R32 als warmtemiddel.
Ik weet het ook niet precies, sowieso het loskoppelen is natuurlijk wel handig.
Omdat ik de jacuzzi niet altijd aan wil hebben is volgens mij een bypass wel beter ivm dat je het water sneller warm kunt krijgen. Als het eenmaal op temperatuur is zal het niet veel meer uit maken denk ik ja. Of wat jij zegt haha.

Tenminste dat is wat ik overal lees en zie in youtube fulmpjes.

Ik ga vandaag nog een vraag stellen btw, moet ik even een foto van maken. Nou ja kan eigenlijk misschien ook zonder. In mijn jacuzzi lopen allemaal witte buizen. Uit ervaring weet ik dat als je witte buizen koopt je deze niet kunt lijmen met pvc lijm. Men noemt deze buizen bij bijv. de gamma PE buizen dacht ik.

Hebben jullie ook allemaal witte buizen in de jacuzzi? Zo ja hoe hebben jullie de koppeling naar pvc gemaakt?

Ik ben zelf nog naarstig op zoek naar een koppelstuk voor mijn dura-19. Er zitten 2 schroefkoppelingen niet bij om leidingen aan te sluiten op de warmtepomp. Dat vinden... word er gek van hahaha.

Al iets besteld maar dat past niet. Mijn bypass heb ik gisteren binnen gekregen, heel degelijk spul. Set gekocht bij toppy.nl. Ziet er echt goed uit. Eerst dacht ik dat het veel te duur was, maar achteraf gezien. Zeer voordelig, zeker vanwege de kwaliteit.

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 20:30:
Hier de link van het excelletje
https://1drv.ms/x/s!AlfrFXYruPGozRihLAX8RrvZJWF_?e=Z5GFrD

https://1drv.ms/x/s!AlfrFXYruPGozRihLAX8RrvZJWF_?e=Z5GFrD

Iedereen kan het aanpassen/ zijn ervaringen er in delen.

Ik twijfel tussen de 2 volgende WP:
Ik denk dat deze verticale warmtepompen ook qua aansluiting naast het bad ideaal zijn tov de gene die echt vrij moeten staan. De koude lucht kan mooi zonder problemen de luft in.


Poolex Q-Line Full Inverter 9kW zwembad warmtepomp
https://www.toppy.nl/prod...ne-full-inverter-9kw.html
Maximaal rendement 1 op 12,5
COP-waarde bij 15° 4,4 - 6,3
COP-waarde bij 26° 6,3 - 12,5
Opgenomen Vermogen 0,14 - 1,43 kW
Geluidsniveau op 1m 38 ~ 46 dB
Geluidsniveau op 10m 20 ~ 28 dB
Standaard aansluiting 32/38 mm
Minimaal debiet 3,2 m3/u

W'eau Vertical Full Inverter 8kW zwembad warmtepomp
https://www.toppy.nl/prod...w-zwembad-warmtepomp.html
Maximaal rendement 1 op 15,8
COP-waarde bij 15° 4.9 - 7.6
COP-waarde bij 26° 6.6 - 15.8
Opgenomen Vermogen 0,12 - 1,18 kW
Geluidsniveau op 1m 40 ~ 50 dB
Geluidsniveau op 10m 23 ~ 31 dB
Standaard aansluiting 50 mm
Minimaal debiet 2,5 m3/u

Voordeel van de W'eau is het rendement is hoger en de aansluiting van 50mm, nadeel is dan de iets hogere dB's

Alleen StephanS1984 heeft deze pomp. Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

Ik heb in mijn hoofd dat het makkelijker is dat de warmtepomp een aansluiting heeft van 50mm Bij andere WP met een aansluiting van 32mm kom je aan met 50mm welke je dan verkleint naar 32mm, mijn gevoel zegt dan dat je iets gaat knijpen, veranderd dat niet iets in het debiet?

De Poolex werkt met TUYA /Smart life. Ik ben fan van Tuya, heb alle smart devices daarop.

De W'eau heeft als ik de manual doorneem, een eigenapp ? of werkt deze ook met het Tuya protocol?
Geen Tuya optie zou voor mij dan al een showstopper zijn.
Geweldig die excell bestanden!!! Top man! Ik ga zeker mijn ervaringen delen.

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 11:16:
[...]


Ik zou deze kopen! die gaat met TUYA Wifi, scheelt weer een kabel!
:)
https://nl.aliexpress.com...1rec&gatewayAdapt=glo2nld
Ik heb inmiddels de kabel gelegd, ja dat ding wat jij aangeeft ziet er ook toppie uit. Maar ik ben te ongeduldig met wachten hahaha. Duurt mij te lang meestal dingen van ali.
De schakelaar die ik nu heb kan 3600 Watt aan ( op de site van Conrad staat 3000 maar in de gebruiksaanwijzing staat 3600) . Ik dacht dat is goed. Bij degene die jij aangeeft zie ik dat niet zo 123 staan.

Ik heb het werkend hier. Ik kan nu vanuit de keuken zien hoe warm de jacuzzi is. Echt top! Nog niet getest. Maar ik ga er vanuit dat het werkt. :D En btw ik moet eerst de warmtepomp gekoppeld hebben. Uiteindelijk ga ik die ook schakelen. Dat kan gewoon, de sensor hangt in het water :D

 • JeroenJ
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-02 19:11
Er is een nieuwe oplossing van Balboa net op de markt.
De Balboa Warmtepomp: Clim8zone
Deze is volledig geïntegreerd in de besturing van de spa.
De Clim8zone verwarmt to 40 graden en werkt tot een buiten temp van -20
Ik heb hem gisteren geïnstalleerd en werkt perfect.
Scheelt 70% energieverbruik











Gr
Jeroen

spawarmtepomp.com


 • Glashelder
 • Registratie: September 2002
 • Niet online

Glashelder

Anti Android

Volgens mij heb ik die wel eens bij Fonteyn zien staan? :) Wel een zeer kostbaar apparaat.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput


 • dezonnebril
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22-03 21:55
@JeroenJ zeker interessant! Waar heb jij deze unit gekocht? Ik neem aan dat de spa al moet beschikken over de juiste Balboa unit (touchscreen versie ...)? Zou de Clim8zone ook compatible kunnen zijn met Fonteyn Passion spas aangezien deze een afwijkend display hebben?

If at first you don’t succeed, call it version 1.0


 • JeroenJ
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-02 19:11
Deze warmtepomp heb ik bij
Modbreak:nog een keer reclame voor je eigen toko is einde account
gekocht. Wordt geleverd met aanpassing voor je besturing en nieuw ST3 Touch paneel van Balboa

[Voor 25% gewijzigd door teacher op 21-10-2022 19:42]

spawarmtepomp.com


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
JeroenJ schreef op vrijdag 21 oktober 2022 @ 10:39:
Er is een nieuwe oplossing van Balboa net op de markt.
De Balboa Warmtepomp: Clim8zone
Deze is volledig geïntegreerd in de besturing van de spa.
De Clim8zone verwarmt to 40 graden en werkt tot een buiten temp van -20
Ik heb hem gisteren geïnstalleerd en werkt perfect.
Scheelt 70% energieverbruik


[Afbeelding]

[Afbeelding]

[Afbeelding]

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Gr
Jeroen
Kost dat? :D Ben ik nu net te vroeg geweest???? Ziet er kick uit!

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Ik heb de volgende vraag. Ik moet natuurlijk straks pvc buizen aansluiten op de buizen in de jacuzzi.

Nu zie ik allemaal witte buizen. Het lijkt mij dan dat het van die buizen zijn die je niet kunt lijmen met pvc lijm.

Ik heb een Balboa, is waar wat ik zeg?

Wel zie ik dat de buizen die er nu in zitten gelijmd zijn, hoe hebben jullie dit aangepakt. Je ziet de buis met een pijl omhoog, na de bocht is de pijp licht flexibel, ik kan die een beetje indrukken.

Gaarne advies :D Voordat ik de zaag er in zet

:D.


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Die wil ik gaan koppelen met de warmtepomp. Ik zie een blauw kleurige lijm zitten...


 • JeroenJ
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-02 19:11
Deze witte leidingen zijn flex leidingen (1,5 inch en 2 inch)
je kunt deze leidingen lijmen met WDF-05 van griffon, dat is de blauwe pvc lijm die ook hier gebruikt is.

spawarmtepomp.com


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
JeroenJ schreef op vrijdag 21 oktober 2022 @ 19:38:
Deze witte leidingen zijn flex leidingen (1,5 inch en 2 inch)
je kunt deze leidingen lijmen met WDF-05 van griffon, dat is de blauwe pvc lijm die ook hier gebruikt is.
TOPPIEEEEEEEEEEEEEE Dank!!! _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Meteen besteld :D Morgen in huis :D

 • dezonnebril
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22-03 21:55
@JeroenJ ik ben eigenlijk wel erg benieuwd naar het geluidsniveau in de praktijk.

Ik heb een twee-onder-een-kap woning met aangrenzende tuinen van verschillende buren. In de specificaties staat dat de Clim8zone 'maar' 50db geluid produceert... waar is dit -in real life- mee te vergelijken en is dit hinderlijk voor de omgeving?

If at first you don’t succeed, call it version 1.0


 • Jazsie
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 11:37
Spa_Leon schreef op dinsdag 18 oktober 2022 @ 12:51:
Ik heb eea verzameld uit deze topic!

Groot gedeelte van de Warmtepomp ombouwers heeft een Poolex Q-Line 7kw of 9 kw
Ik ben erg benieuwd naar de ervaring van het geluid en de verwarmings capaciteit.

Door alles te vergelijken twijfel ik tussen de 7 en de 9 kw.
Ik heb een 1800 liter spa, dus ik denk dat die extra capaciteit wel nodig zal zijn.


[Afbeelding]
Tot hoe koud buiten wil je erin gaan?

Mijn 8.5kW gaat toch richting de 100% wanneer het buiten 5gr is en de bubbels aanstaan en water op 37gr.

Bubbels uit en hij toeft rond de 50%.

1m3 bad inhoud.

3600 Wp op 0° (vrijwel plat)


 • JeroenJ
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-02 19:11
Het geluidsnivo is anders en minder luid dan een reguliere lucht water warmtepomp,
Ik heb een Elga ace 6kw als cv warmtepomp die niet alleen een blaas geluid maakt maar je hoort ook de compressor hard draaien

De Clim8zone maakt alleen een blazend geluid,
Je hebt een instelling "manual low" waardoor de pomp rustiger draait en deze tevens zuiniger is.
Verder heeft hij ook silent mode voor bv de nacht

spawarmtepomp.com


 • dezonnebril
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22-03 21:55
JeroenJ schreef op maandag 24 oktober 2022 @ 17:54:
Het geluidsnivo is anders en minder luid dan een reguliere lucht water warmtepomp,
Ik heb een Elga ace 6kw als cv warmtepomp die niet alleen een blaas geluid maakt maar je hoort ook de compressor hard draaien

De Clim8zone maakt alleen een blazend geluid,
Je hebt een instelling "manual low" waardoor de pomp rustiger draait en deze tevens zuiniger is.
Verder heeft hij ook silent mode voor bv de nacht
Hmm, blijft lastig inschatten natuurlijk. Hopelijk staat hij binnenkort ergens in een showroom, zodat het beter te beoordelen is. Wat je natuurlijk niet wilt is dat je je investering niet kunt gebruiken omdat je er je buren mee terroriseert :X

If at first you don’t succeed, call it version 1.0


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Ik baal...

En ik weet nog niet wat het is.

Ik heb dus een paar weken geleden een 2e hands warmtepomp gekocht. Een Dura 19... (19KW dus)
Eindelijk alles aangesloten....

Ik vol verwachting de stekkers er in, en op het eerste moment lijkt het goed te gaan.

Maar na 2 minuten ongeveer slaat de stop door.

Wat gebeurd er:

Als de warmtepomp is aangesloten en ik laat de circulatiepomp draaien, dan slaat de ventilator aan.
Dit duurt dan eventjes, het lijkt eerst goed te werken. Er is flow naar de pomp.
Maar dan plop zekering er uit (dus niet de aardlek. Tenminste zo zie ik het, de groep ligt er dan uit.

Zet ik de circlatie pomp uit,. dus dan is er geen flo dan slaat de stop er niet uit. Ik krijg dan in het scherm te zien de tekst "Flo", dus dat er geen watercirculatie is. De stop slaat niet door.

Dus het lijkt er op, dat zodra hij wil gaan verwarmen de stop er uit knalt.

Ik heb btw ook zonnepanelen, maar lijkt mij sterk dat daar een invloed vandaan kan komen.

Ik gebruikte op het laatst het zelfde stop contact als waar ik mijn jacuzzi heb aangesloten. En die vraagt toch wel wat vermogen ook.

Iemand anders dit ook wel eens mee gemaakt?????

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

He misschien toch beter een nieuwe moten kopen.... snif.

 • Guusje2
 • Registratie: Juni 2019
 • Laatst online: 09:14
Arjanski schreef op vrijdag 28 oktober 2022 @ 11:57:
Ik baal...

En ik weet nog niet wat het is.

Ik heb dus een paar weken geleden een 2e hands warmtepomp gekocht. Een Dura 19... (19KW dus)
Eindelijk alles aangesloten....

Ik vol verwachting de stekkers er in, en op het eerste moment lijkt het goed te gaan.

Maar na 2 minuten ongeveer slaat de stop door.

Wat gebeurd er:

Als de warmtepomp is aangesloten en ik laat de circulatiepomp draaien, dan slaat de ventilator aan.
Dit duurt dan eventjes, het lijkt eerst goed te werken. Er is flow naar de pomp.
Maar dan plop zekering er uit (dus niet de aardlek. Tenminste zo zie ik het, de groep ligt er dan uit.

Zet ik de circlatie pomp uit,. dus dan is er geen flo dan slaat de stop er niet uit. Ik krijg dan in het scherm te zien de tekst "Flo", dus dat er geen watercirculatie is. De stop slaat niet door.

Dus het lijkt er op, dat zodra hij wil gaan verwarmen de stop er uit knalt.

Ik heb btw ook zonnepanelen, maar lijkt mij sterk dat daar een invloed vandaan kan komen.

Ik gebruikte op het laatst het zelfde stop contact als waar ik mijn jacuzzi heb aangesloten. En die vraagt toch wel wat vermogen ook.

Iemand anders dit ook wel eens mee gemaakt?????

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

He misschien toch beter een nieuwe moten kopen.... snif.
Klinkt als te veel op 1 groep. Wat zit er nog meer op de groep van de warmtepomp?

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Arjanski heb je een installatiehandleiding van je unit? 19 kW thermisch is al snel 5 kW voor de compressor (=25A zekering of driefase), en als het eentje zonder softstarter is dan houdt een B karakteristiek het al heel snel voor gezien, als het goed is eerder dan je kabels :)

Zeker als de originele verwarmingsspiraal (heb je die nog aangesloten?) van de jacuzzi er ook bij aan gaat.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • Rimco
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:48

Rimco

Lekker duurzaam, denk ik

Lijkt er op dat hij maximaal 3440W zou moeten gebruiken, maar inderdaad met andere verbruikers en een inschakelpiek gaat dat niet lang goed. Als de bekabeling 2,5mm2 is en niet te lang dan kan je nog een C16 of C20 automaat proberen.

PVs: 26+6,4+6 kWp | ZB: 8kWp | WPs: 32kW DVM S L/W+L/L + Pana 5J + Nibe Savent + Vaillant aroSTOR 270BM


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Dank allemaal voor de reacties op mijn vraag.

Ik heb nog een C20 liggen. Die had ik ooit voor de zekerheid gekocht voor de jacuzzi.
Ik gebruik een 3x2,5 kabel van 10 meter. Maar die haalt het niet naar de meterkast.
Geld de lengte van de kabel ook voor de lengte meterkast naar stopcontact? Dus bijvoorbeeld eerst 10 meter naar het stopcontact met 2,5 draad. En dan de 10 meter van het snoer? Is het dan in totaal 20 meter?

Ik hoop dat ik het goed uitleg.

Ik wil het testen vandaag maar ik red het dus niet volledig naar de meterkast met die ene 3x2,5 kabel.

Ow man helemaal niet over nagedacht...

Een softstarter is geloof ik best prijzig...

Ik denk dat ik eerst de groep die het dichts bij de pomp even tijdelijk de C20 inzet. Kijken of het dan goed gaat.

Het is een geweldige hobby maar jeetje het kost allemaal wel geld hoor hahaha grrrrrrrr. Daar heb ik toen ik de Jacuzzi kocht helemaal niet over nagedacht... stom he.

Maar het is zo lekker dat ding :D.

Ik zit anders te denken om de 19KW dan te verkopen. Iemand die wel de juiste voorziening heeft.
Ik hoef er voor een 19KW die normaal meer dan 3000 euro kost niet echt veel voor te hebben. Dan ga ik voor een kleinere. Maar ja weet het nog niet zeker.

Wat een gedoe weer.... krijg er de zenuwen van... ben echt toe aan een bubbelbad!!! Maar ja, wel met een warmtepomp!! Hahaha

Ow ja in de gebruiksaanwijzing staat dat de 3x2,5 maximaal 15 meter mag zijn. dat haal ik net. Alleen 5 meter voor een test heb ik geen 2,5. Misschien als ik 2 keer 1,5 parallel aan elkaar knoop. Ik vind het zonde van het geld als ik het voor niks koop. Maar ja een extra groep kan ook geen kwaad.

Ow ja ik test ook zonder dat ik de jacuzzi aan zet. Wel gebruik ik de circulatiepomp in de jacuzzi, ik zit dan wel een beetje met de aarde, de jacuzzi zelf krijgt de aarde dan van een andere groep... de circulatiepomp heeft sowieso aarde van de jacuzzi zelf, via het interne frame. Maar de aard aansluiting van die pomp sluit ik wel aan op de warmtepomp.... Maar de aarde is toch allemaal hetzelfde. Die komen allemaal centraal bij elkaar in de meterkast.

[Voor 21% gewijzigd door Arjanski op 29-10-2022 09:43]


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Arjanski Even pauze.

Twee dingen die je eerst uit moet zoeken:
* Hoe zit de boel nou elektrisch? (huisaansluiting, kabels, veiligheden: aardlek etc)
5 meter 1.5 mm² met C20 afzekeren lijkt me een slecht plan. Zomaar dingen parallel zetten ook (mocht er een helft losschieten of slecht contact maken dan merk je dat hopelijk aan de geur van gesmolten isolatie en niet aan een afgebrand huis).

* Wat is de aansluitwaarde volgens de handleiding?

Doe het goed of haal er een professional bij. Jacuzzi = water + stroom + blote mensen, dan moet het kloppen anders is het levensgevaarlijk.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • Arjanski
 • Registratie: Oktober 2022
 • Laatst online: 14-03 10:25
Pagina: 1 2 3 4 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee