frans71a schreef op zondag 8 januari 2023 @ 12:30:
Ik heb bij Fonteyn een 1400 liter spa gekocht en gekozen voor verwarming middels een warmtepomp ivm de volgende beloftes:
Ca 75% besparing op de verwarmingskosten op jaarbasis
Minder dan 2 kWh stroomverbruik per dag (gemiddeld op jaarbasis)
Werkt tot - 20 graden
Ideaal dus. En volgens mij ook niet onrealistisch als alles goed uitgevoerd zou worden. Het zou een SCOP van 4 betekenen en dat is bij een watertemperatuur van 35 graden niet heel raar.
Echter de realiteit is helaas heel anders!
De spa is in eerste instantie geplaatst zonder warmtepomp en heeft een week gedraaid. Ik heb een verbruiksmeter direct voor de spa zitten dus kan het elektriciteitsverbruik monitoren. De spa is gevuld met warm water en heeft de eerste week 8,75 kWh per dag per dag gebruik om het water op 35,5 graden te houden. In die week is de spa 2x ca. 30 minuten gebruikt en de gemiddelde temperatuur buiten was ca 10 graden.
Een week later is de warmtepomp geplaatst. Het werd een Clim8zone van Balboa. Het verbruik zakte van 8,75 kWh per dag naar 6,2 kWh per dag. Dit bij een vergelijkbaar gebruik en buitentemperatuur.
Nu is 10 graden de gemiddelde temperatuur in Nederland over het hele jaar, De warmtebehoefte van de spa is het grootst bij temperaturen lager dan 10 graden en daarom zou de besparing bij een buitentemperatuur van 10 graden ver boven de 75% moeten zitten om op jaarbasis op een besparing van 75% uit te kunnen komen.
En dat is die besparing dus totaal niet. De besparing was slechts (8,75-6,2) / 8,75 = 29% onder boven gemiddeld ideale omstandigheden.
Ik heb dit probleem onmiddellijk bij Fonteyn gemeld. De mening van Fonteyn is dat dit verbruik normaal is. Het was volgens hen kouder geworden en daarom is het rendement lager.
Geen enkele rekenkundige onderbouwing hiervan. (Wat ook niet zou kunnen want dit is niet te onderbouwen)
In december toen het 's nachts -5 was is de warmtepomp veranderd in een blok ijs en heeft hij 24uur per dag staan draaien om het water warm te houden(wat overigens ook niet gelukt is, het water daalde tot 29 graden). De automatische ontdooifunctie heeft dus niet gewerkt, terwijl de warmtepomp tot -20 graden zou moeten werken.
Nog steeds, na vele mailtjes en belletjes gaan er geen alarmbellen af bij Fonteyn. Ik heb minimaal 5x gevraagd om mij te bellen om dit probleem te bespreken. Dit is nooit gedaan. Er is ook nooit gekeken of de warmtepomp goed is aangesloten. Alleen mailtjes gekregen dat alles normaal is omdat een warmtepomp bij koud weer minder efficient werkt. Zelfs toen ik (ivm de spoed telefonisch) melde dat mijn warmtepomp een blok ijs was en 24 uur per dag draaide reageerde men pas na een paar dagen met een lullig emailtje of ik de handmatige ontdooifunctie even wilde starten. De vorst was inmiddels al voorbij en ik had de pomp al uit gezet zodat hij kon ontdooien.
Dan nu even wat details over hoe de installatie is uitgevoerd.
De warmtepomp zit in het circulatie / filtratiecircuit geplaatst op ca 4 meter afstand van de spa (kon tot 5 meter zij men).
De 8 meter leidingen van en naar de warmtepomp zijn door Fonteyn niet geïsoleerd en lopen door een onverwarmd tuinhuis. De warmtepomp staat buiten direct achter de muur.
De warmtepomp staat standaard uit en krijgt pas stroom als de spa zijn klassieke heater aan wil zetten en de stoom wordt verbroken zodra de spa op temperatuur is. Daardoor gaat de warmtepomp automatisch op maximaal vermogen verwarmen en wordt de smart-functie niet gebruikt.
De ingestelde temperatuur van de spa en de warmtepomp worden niet gesynchroniseerd. M.a.w. je moet de warmtepomp een paar graden warmer zetten dan de spa.
De spa stond ingesteld op 2x per dag 1 uur filtreren. Hierbij stroomt dus het warme water gezellig door de 8 meter ongeïsoleerde leidingen en door de eveneens ongeïsoleerde warmtepomp.
De warmtebehoefte van de spa is door deze enorme warmtelek flink toegenomen wat de slechte prestatie voor een deel verklaart.
De waterflow door de warmtepomp is voorzover ik kan beoordelen niet ingeregeld.
Nog een niet zo fraai detail over de warmtepomp: De gekoelde buitenlucht stroomt met hoge snelheid door het hart van de warmtepomp langs de niet geïsoleerde interne warmwaterleidingen en de eveneens niet geïsoleerde water-warmtewisselaar.
Ik heb zelf maar op eigen kosten de leidingen van en naar de warmtepomp geïsoleerd en de filtratietijd teruggebracht naar 1x 1 uur per dag en dat heeft het stroomverbruik van 6,2 naar 5 kWh teruggebracht. Nog steeds veel te hoog.
Ik heb ook nog wat metingen verricht door naast de warmtepomp te staan tijdens de verwarmingscyclus en steeds de watertemperatuur en het elektriciteitsverbruik te noteren.
De buitentemperatuur was 18 graden, 8 graden boven de gemiddelde temperatuur. In ca 30 minuten is het water verwarmd van 34,5 tot 35,3 graden. Daarvoor was 0.55 kWh nodig waarvan 0.05 kWh voor de circulatiepomp was. De conclusie is dat de warmtepomp tijdens de verwarmingscyclus een COP waarde van 2.8 haalde (en dan nog gerekend met 1500 liter water i.p.v. 1400 liter).
Dit dus bij 18 graden buitentemperatuur en ca 35 graden watertemperatuur. Een COP waarde van 6 of hoger zou je bij deze temperaturen verwachten.
Daarnaast is de werkelijke besparing veel kleiner. Dit komt waarschijnlijk door de enorme warmtelek in de warmtepomp. Zou je dit terugvertalen naar een COP waarde van de hele installatie dan zou hij uitkomen op 1.6. En dat bij een gemiddelde jaartemperatuur.
Conclusie: Fonteyn wil graag Balboa Clim8zone warmtepompen verkopen maar de besparing van de klant interesseert hen totaal niets. Als de verkoop is gesloten, geen service meer! De serviceafdeling is overigens telefonisch totaal onbereikbaar. Stuur maar een mailtje, dan sturen wij je een flauwekul antwoord terug is hoe ze werken.
Denk dus goed na voor je iets bij Fonteyn koopt en als je in het algemeen een warmtepomp voor je spa wilt kopen, eis keiharde garanties met betrekking tot het rendement.
Ik ga verdere stappen ondernemen tegen deze onderneming en ga door tot ik een efficient functionerende warmtepomp heb.