Ditmaal viel mijn APK wat duurder uit dan gebruikelijk.
De ruitenwisserbladen had ik best zelf kunnen vervangen. De rest was wat lastiger geweest
Het probleem begon met witte rookpluimen die uit de uitlaten kwamen. Al snel begon de auto ook meer koelvloeistof te verbruiken, tot uiteindelijk 1 liter per 250 km. Telkens als ik met koude motor wegreed, kwam er blijkbaar ergens koelvloeistof in ofwel de motor ofwel het uitlaatsysteem. De witte rookwolken waren dan enorm, een tweecilinder uit het oostblok reed was er niets bij. Zodra de motor op temperatuur was, verdwenen de rookpluimen - kennelijk was de motor dan zo heet dat de koelvloeistof direct verdampte. Een week of drie geleden begon de auto ook wat moeilijker te starten. Wonderwel bleef hij echter telkens probleemloos rijden; aan de motor was niets vreemds te merken.
Bij de garage hadden ze al een paar keer uitgebreid gezocht naar de oorzaak, maar niets gevonden. Als enige optie bleef nu over om de motor uit de auto te halen. Alleen dat was twee al dagen werk

.

Toen ze de cilinderkop eraf haalden, werd duidelijk wat er aan de hand was.

Dat gigantische ding dat naast de rechter drie cilinders zit, aan de kant waar ik stond toen ik de foto nam, is de grootste van de drie turbo's. Echt een huge motherf*cker

. De overige twee turbo's liggen tijdelijk op de achterbank. Geen goed teken als je daar naar je turbo's moet zoeken
Eerste schade: een scheur in de cilinderkop. Je ziet tussen de rechter inlaat- en uitlaatklep duidelijk de scheur. Hierdoor lekte koelvloeistof vanuit de cilinderkop in de cilinder.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft de cilinderkop onder druk gebracht in een bak heet water, om een warme motor te simuleren. Dit is wat er gebeurde:
Tweede schade: verbrande kleppen in het inlaatspruitstuk. De kleppen reguleren hoeveel lucht in de cilinders wordt ingelaten. De kleppen zijn helemaal weggebrand en zitten vast. Aangezien de aandrijving van de kleppen gewoon kon bewegen, detecteerde de motor geen storing. Die kleppen zijn overduidelijk loeiheet geworden. Het inlaatspruitstuk is bij alle andere 3-litermotor gemaakt van kunststof, maar bij de M550d van aluminium, kennelijk vanwege hoge temperaturen. Het was leuk geweest als ze de kleppen ook van metaal hadden gemaakt
Derde schade: een kras in een van de cilinderwanden. Tussen de cilinderkleppen (zie foto hierboven) zit een gloeiplug, die roodgloeiend wordt om de diesel te laten ontbranden. Daar was een stukje vanaf gekomen, wat de kras heeft veroorzaakt. Dit staat helemaal los van de overige problemen en lijkt geen kwaad te kunnen. Wel zijn preventief de afdichtingen van de zuigerkop vervangen.
Vierde schade: door alle koelvloeistof was het roetfilter beschadigd. Op de foto zie je een ding met smeervegen erop en linksonder een grote geribbelde slang eraan: dat hele ding is het roetfilter. Die is vervangen, omdat een defect roetfilter kan leiden tot defecte turbo's.
Aangezien de motor toch al helemaal open lag, zijn er gelijk wat slijtagegevoelige onderdelen vervangen, zoals lagerschalen en kettingen. Die konden ongetwijfeld nog een tijdje mee, maar na 200.000 km in bijna 4 jaar tijd was dit een verstandige keus.
Hier is de nieuwe cilinderkop gemonteerd:
En het eindresultaat. Zelfde auto, maar zonder rookpluimen
Een goede grap mag vrienden kosten.