Acties:
 • +13Henk 'm!

 • Geronimous
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:21

Geronimous

Moderator Spielerij

Topicstarter
Mede-auteur:
 • Chaoss
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 23:14

ChaossPlayStation 4 discussie-topic - DEEL 10


Welkom in het discussietopic over de PlayStation 4. In deze allereerste post zul je allerlei handige informatie vinden over de PlayStation 4. Daarnaast kun je in dit topic natuurlijk al je ervaringen die je hebt gehad met de PlayStation 4 posten of simpelweg discusïeren over de PS4.

Aanverwante topics:

Inhoudsopgave


Hardware

Als je de PlayStation 4 koopt, dan krijg je altijd:
 • PlayStation 4 console
 • DualShock 4 (V2) controller
 • Monoheadset
 • HDMI kabel
 • Stroomkabel
 • USB kabel
 • 14 dagen PlayStation Plus voucher

In dit gedeelte krijg je meer informatie over de PlayStation 4 in verschillende uitvoeringen, de DualShock 4, de PlayStation Camera (niet meegeleverd) en andere accessoires zoals de headset.

Kenmerken

x86-architectuur
Sony gebruikt voor het eerst de x86-architectuur in de PlayStation 4. Deze architectuur wordt ook in computers gebruikt en heel veel ontwikkelaars hebben daar dan ook ervaring mee, waardoor het ontwikkelen van spellen veel makkelijker is geworden voor ontwikkelaars. AMD heeft voor Sony een chip gemaakt waarbij CPU en GPU beiden inzitten. De GPU is gebaseerd op de Radeon graphics engine van AMD.

8 GB GDDR5 RAM (geheugen)
De PlayStation 4 wordt geleverd met 8 GB GDDR5 geheugen. Er is gekozen voor GDDR5 omdat dit een hoge bandbreedte heeft. Aangezien de CPU en GPU op 1 chip zitten in de PS4 is dat erg handig.

Verwisselbare Harde Schijf
Het is eenvoudig om de harde schijf van je PS4 zelf te verwisselen/vervangen. Hoe je dat precies doet verschilt per model PS4. Linkje naar de handleiding:
> PS4: harde schijf upgraden

Je kunt ook een externe harde schijf aansluiten voor aanvullende opslag. Via de Instellingen kun je eenvoudig games verplaatsen naar de externe harde schijf. Handig hieraan is dat je je externe schijf kan meenemen en aansluiten op een andere PS4. Houd er wel rekening meedat je voor toegang tot digitale games je wel moet zijn ingelogd met je eigen SEN-account op de andere PS4.
> Je PS4-gamegegevens beheren in systeemopslag

Verschillende uitvoeringen

Originele PS4
Sinds de introductie heeft Sony enkele veranderingen doorgevoerd in de hardware. Interne onderdelen zijn geupgrade, en dat heeft zijn effect gehad op electriciteitsverbruik, wartmeproductie en gewicht. Ook het uiterlijk is licht gewijzigd bij het de 1200-serie: zo heeft het deksel van de HDD bay nu ook in matte afwerking uitgevoerd, waar voorheen dit kapje een glanzende afwerking had.

Verder heeft Sony besloten de tip-toetsen te vervangen door mechanische. Daarnaast heeft Sony 1 TB versie uitgebracht in plaats van 500 GB. Deze uitvoering is echter ook al uitgebracht in de 1100-serie, wat het niet overzichtelijker op maakt.
Deze modellen PS4 waren ook in het wit verkrijgbaar en zijn er enkele bundels verschenen met een alternatief, exclusief uiterlijk. Als toppunt heeft Sony ter ere van het 20-jarige bestaan van PlayStation een speciale Limited Edition gemaakt in gelimiteerde en genummerde oplage. Deze console heeft een klassiek grijs uiterlijk gekregen, als verwijzing naar de eerste PlayStation.

PS4 Slim
Net voor de release van de Pro werd ook een kleinere 'Slim' versie van de standaard PS4 uitgebracht, zoals tot nu toe altijd gebruikelijk is geweest in de levensspanne van alle Playstation systemen. De Slim versie heeft dezelfde hardwarespecificaties, maar zit in een (ongeveer) 40% kleinere behuizing waarvan het uiterlijk ook wat is aangepast.

Er is door Sony ook wel het een en ander weggelaten: de PS4 Slim heeft geen lightbar meer (status led) ten behoeve van de nieuwe aan/uit en eject toetsten. De optische uitgangspoort aan de achterzijde ontbreekt ook. De harddrive is wel nog altijd zelf te vervangen; ditmaal via een 'luikje' aan de achterzijde (tevens bij de Pro).

De Slim is verkrijgbaar in 500Gb en 1Tb varianten en wordt geleverd met de nieuwe versie van de DualShock4 controller.

Verkrijgbaar in zwart, wit, goud en zilver.


PS4 Pro
De PS4 Pro is sinds eind 2016 beschikbaar en is een PS4 met krachtigere hardware aan boord. Een tussentijdse hardware upgrade is vrij uniek voor consoles en er werden dan ook veel kritische vragen gesteld. Men was voornamelijk bang dat er een scheiding zou ontstaant tussen eigenaren van een 'standaard' PS4 en een Pro model.

De Pro heeft flink meer rekenkracht aan boord, met name de GPU; 4,20 TFLOPS ten opzichte van de 1,84 TFLOPS van een PS4 (Slim). Met deze extra rekenkracht ondersteund de Pro Native 4k resolutie met HDR, al zal dat voor een handvol games zijn weggelegd. De meeste games zullen 4k op een slimmere manier neerzetten met "checkerboard-upscaling".

De Pro wordt standaard met een 1 Tb schijf geleverd, en is verkrijgbaar in zwart en wit.Accessoires


DualShock 4
DualShock 4: veel verbeteringen en nieuwe functies
Sony heeft tijdens de ontwikkeling van de DualShock 4 aan 30 gamestudio's feedback gevraagd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de vernieuwde DualShock 4 controller. De DS4 is groter dan de DS3 en door een geringe gewichtstoename ligt deze degelijker in de hand, ook bij mensen met grotere handen. Verder kent de DS4 enkele nieuwe snufjes:

SHARE-knop
Met de "SHARE"-knop kun je op elk moment screenshots of filmpjes opslaan of op het internet plaatsen. De laatste 15 minuten aan gameplay wordt namelijk altijd opgenomen door de PlayStation 4 door een secundaire processor.

Lightbar
De DualShock 4 heeft een light bar die allerlei kleuren kan aannemen, waarmee de PlayStation Camera de controller kan herkennen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van de light bar voor toegevoegde effecten.
Om de accu te besparen kun je zelf de helderheid van de lightbar instellen.

Touchpad
In het midden zit een kleine ingebouwde touchpad. Deze touchpad kan op allerlei manieren door de ontwikkelaars worden gebruikt. Daarnaast is het indrukbaar en fysiek als knop te gebruiken.
In de V2 versie zit ook bovenin de touchpad een kleine lightbar.

Ingebouwde speaker & hoofdtelefoon ingang
De ingebouwde speaker kan worden gebruikt door ontwikkelaars voor extra geluiden naast het standaard geluid. Hierdoor is de immersie te vergroten.
Daaronder zit een 3,5mm jack audioingang in de controller. Hier is de meegeleverde earbud-koptelefoon op aan te sluiten om het chatgeluid via te laten verlopen, of een eigen (stereo) headphone op aan te sluiten.

Bewegingssensoren
Sony introduceerde in 2005 al allerei verschillende bewegingssensoren in de SIXAXIS (voorloper van DualShock 3). In de tussentijd zijn deze sensoren veel accurater geworden, mede dankzij de implementatie in smartphones en tablets. Ook de latency (vertraging) is stukken verbeterd, en zijn de trilmotortjes geupgrade

De Dualshock 4 is los te verkrijgen in veel verschillende kleuren; de kleuren wisselen en met de V2 versies zijn vaak ook de zwarte grip (achterkant) meegekleurd.PlayStation Camera

De PlayStation Camera is de opvolger van de PlayStation Eye (die gebruikt werd bij motion games voor de PlayStation 2 en PlayStation 3). De camera bestaat uit 2 lenzen die samen een ruimtelijk beeld vormen en daarmee objecten ruimtelijk kunnen tracken. De twee lenzen hebben elk een resolutie van 1280 x 800. Framerates verschillen per resolutie: bij 1280*960 is 60 fps mogelijk, op 640*480 120 fps en op 320x192 240 fps.

De camera heeft een kijkhoek van 85°.
De nieuwste variant heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen; wat minder hoekig en mooi afgerond. Deze nieuwe versie heeft ook betere camera's en wordt aanbevolen voor de PlayStation VR

Spraakbesturing & Noise cancellation
De PS Camera heeft een 4-kanaals microfoon waarmee onder andere achtergrondgeluid wordt gefilterd. Je kunt de microfoon gebruiken voor stemcommando's binnenin het PS4 besturingssysteem, zoals bijvoorbeeld het starten van een game of het maken van een screenshot.

Gezichtsherkenning & tracking
De PlayStation Camera kan daarnaast je gezicht herkennen, hiermee kun je automatisch inloggen op je account. De PS Camera is ook in staat om meerdere punten tegelijk te tracken: Gezichten, handgebaren, de lightbar van de controller, de VR headset voor ruimtelijke bepaling.

Livestreamen
Dankzij de camera kun je bij het streamen van je content ook jezelf weergeven (picture in picture) en live commentaar verzorgen.
Ondersteunde diensten zijn: Twitch, UStream en YouTube Livestream.

PlayStation VR

Virtual Reality voor de PS4!
In navolging van de onwtikkelingen op het gebied van VR (met name door Oculus Rift), kwam Sony met Project Morpheus op de proppen. Project Morpheus, omgedoopt tot PlayStation VR, is een virtual reality-headset voor PS4 die de deur opent naar revolutionaire, meeslepende game-ervaringen. Deze headset maakt samen met de PlayStation Camera gebruik van een ultramodern HD-beeldscherm, bewegingssensoren en 3D-audio waardoor je je 'in' de gamewereld bevindt.
De belangrijkste kenmerken van de PSVR:
 • OLED scherm van 5,7 inch met een resolutie van 1920 * 1080
 • verversingssnelheid van 120 Hz (60 Hz per oog).
 • latency van < 18 ms.
 • Kijkhoek van ~100 graden
PlayStation VR verscheen in oktober 2016 op de markt voor 399 euro.

Details:
 • De PlayStation Camera is vereist voor ruimtelijke tracking, dus voor gaming.
 • De PS VR is zonder Camera te gebruiken als scherm (Cinematic Mode) voor bijvoorbeeld het kijken van video.
 • Elk spel zal te spelen zijn met een Dualshock4 controller (Move controllers dus geen noodzaak)
 • De PS VR wordt via een extra kastje op je PS4 aangesloten
 • In de doos zit naast de bril, het kastje en de kabels ook stero in-ear plugs en een demo-disc.


Andere accessoires
Verder zijn de volgende optionele, officiele Sony accesoires verkrijgbaar:

Oplaadstation
Sony biedt los ook een 'charging station' aan, waarbij je meerdere PS4 controllers tegelijkertijd kan opladen.

Verticale Standaard
Sony biedt los ook een 'vertical stand' aan, waarmee je de PlayStation 4 veilig overeind kan laten staan. Deze is uitsluitend voor de Originele PS4 verkrijgbaar

Aangepaste deksels
Sinds oktober 2015 zijn er ook losse deksels voor de harde schijf-bay verkrijgbaar. De beschikbare kleuren zijn: Aqua Blue, Neon Orange, Red, Glacier White, Gold en Silver. (alleen voor de originele PS4)

Draadloze Gold en Platinum Headset
Sony biedt ook een officiele Gold Headset en Platinum Headset voor de PlayStation 4 aan. Beide headsets bieden een virtuele 7.1 Surround Sound ervaring, en zijn dankzij de meegeleverde dongle ook te gebruiken op je Windows en Mac PC.

Stereo oordopjes
Nieuw in het assortiment zijn de nieuwe stereo-oordopjes voor je PS4 met noise-cancellation en een microfoon.


Software

In dit gedeelte zul je informatie aantreffen over:
PlayStation Dynamic Menu

Het PlayStation System Software is het besturingssysteem voor de PlayStation 4. Het besturingssysteem is erop gericht om snel te kunnen worden gebruikt, multitasken en sociale functionaliteiten (zoals het delen van screenshots uit games).

Accounts
Op de PS4 kun je meerdere accounts instellen voor verschillende gebruikers. Elk account beheert eigen instellingen, aankopen, PS Plus abonnement, vriendenlijsten, berichten en trophies. Een groot voordeel is dat je met je account kunt inloggen op een willekeurig andere PS4 systeem en zo al je instellingen automatisch meeneemt. (Digitaal) aangeschafte games kun je dus overal spelen. Let wel dat voor het online opslaan van savegames en game-instellingen een PS Plus abo nodig is. Micro-DLC (zoals een ingame aangekochte skins of wapens) worden niet onderling gedeeld.

Sub-accounts
Onder elk master-account kun je tot 6 sub-accounts aanmaken die beheert worden door het master-account. Dit is met name handig voor kinderen, waarbij het master-account instellingen voor Ouderlijk Toezicht kan beheren, en daarmee bijvoorbeeld aankopen uit de Store of leeftijdsgebonden content kan blokkeren. Het beheer gaat over de accounts, dus ook als iemand met een sub-account inlogt op een ander PS4 systeem, blijven de restricties gelden. Berichten sturen en ontvangen is niet te blokkeren of te filteren.

Tieneraccounts maken: tieners (13 – 17 jaar) kunnen nu een eigen account maken en in de offlinemodus spelen totdat ouders het account goedkeuren en de instellingen voor ouderlijk toezicht hebben voltooid.

Onderling delen van content
Het is mogelijk om content te delen tussen de verschillende accounts op de PS4. Zo zijn games, thema's en applicaties die zijn geinstalleerd op het systeem toegankelijk voor alle gebruikers (met de beperkingen die worden nageleefd onder ouderlijk-toezicht). Ook worden bepaalde voordelen van PS Plus gedeeld als een account met een Plus abonnement het PS4-systeem instelt als Primaire PS4-systeem.

Om de content (de games, thema's, applicaties) die behoort aan een account te delen op een specifiek PS4 systeem, moet je op dat systeem inloggen met het account en de PS4 instellen als 'Primair PS4-Systeem (Primary PS4)' Onder [PlayStation™Network/Accountbeheer] > [Activeren als je primaire PS4] > [Activeren]. Dit moet je voor elk account afzonderlijk doen. Content wordt dus alleen gedeeld met andere gebruikers op de PS4 die staat ingesteld als Primair.
Voorbeeld: Jij hebt een PS4 systeem thuis en jouw account heeft deze PS4 ingesteld als Primair PS4-systeem. Een vriend die langskomt en met zijn account inlogt heeft toegang tot de games die jij hebt geinstalleerd/gekocht. Jij hebt echter geen toegang tot de games, etc. van je vriend tenzij hij jouw PS4 instelt als zijn Primaire PS4-systeem.
US-accounts
Aangezien het aanbod van content veel groter is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, en de aankoop van content vaak een stuk goedkoper is, maken veel spelers in Europa een account aan in de VS. Hiervoor voert men een fictief adres is en koppelt een creditcard aan het account. Door in te loggen vanaf je PS4 op dit account en deze PS4 onder dit account te activeren als 'Primair systeem', worden de aankopen in de US store dus gedeeld met je Nederlandse account.

[disclaimer]
Het aanmaken van een account in een ander land dan waar je woonachtig bent, gaat in tegen de servicevoorwaarden van PlayStation Network en Sony Entertainment Network. Het aanmaken van een buitenlands account en alle eventuele gevolgen zijn dus geheel op eigen risico en niet zonder gevaar. Sony kan accounts blokkeren / bannen, waarbij je al je aankopen kwijt bent. Sony kan in de toekomst mogelijk ook de voorwaarden wijzigen.


Apps
Entertainment Apps
Net zoals op de PlayStation 3 zijn er voor de PlayStation 4 ook weer apps beschikbaar. Het aantal apps is sinds de release flink uitgebreid.

Bekende apps zijn Netflix, YouTube, Twitch, Spotify, Videoland, Plex, Pathe Thuis, NOS, etc. Voor een actueel aanbod van apps ga je in je PS Store naar "Apps".

Play As You Download
Sneller gamen met Play As You Download
Als je digitaal games aanschaft, dan zal "Play As You Download" van toepassing zijn: zo hoeft maar een gedeelte van de game gedownload en geïnstalleerd te worden en vervolgens kun je beginnen met spelen. De rest van de game wordt gedownload en geïnstalleerd in de achtergrond. Je kunt hierdoor dus veel eerder beginnen met het spelen van een game.

Suspend & Resume
Pauze functie
Suspend & Resume is een functie die je game pauzeert en de console vervolgens in een low-power modus plaatst. Stel je zit midden in een potje FIFA 14 en je moet plotselnig een paar uur weg, dan kun je de "Suspend & Resume" functie gebruiken. Zodra je terugkomt kun je de PS4 weer aanzetten en je kunt binnen enkele seconden meteen verdergaan waar je gebleven was.

Remote Play [ PC &MAC ]

https://remoteplay.dl.playstation.net/remoteplay/images/icon_remotePlay.pngSinds firmware 3.50 is het mogelijk om via je Windows of Mac PC de PS4 via Remote Play te gebruiken. Hiervoor moet je een app downloaden en installeren, en kun je door een DualShock 4 controller met een USB kabel aan te sluiten gamen.

Uitleg van de stappen, apps en systeemvereisten zijn hier te vinden.

Voor een soepele werking is het raadzaam om een degelijke PC en een snelle (bekabelde) internetverbinding te hebben.
Voor het streamen van de games kun je kiezen voor verschillende resoluties en framerates:

Resoluties: Laag [360p], Standaard [540p] en Hoog [720p].
Framerates: Standaard [30fps] en Hoog [60fps]

Met een speciale USB-adapter kun je ook je DualShock4 aansluiten op je Windows PC of Mac.

"SHARE"-functie
SHARE functies via de knop op de controller
De DualShock 4-controller heeft een aparte "SHARE"-knop. Met deze knop kom je in het SHARE menu, waar je screenshots en video's kunt opslaan en delen, of het broadcasten van je live gameplay kunt starten/stoppen.

Automatisch 15 minuten aan video
De PlayStation 4 houdt altijd automatisch de laatste vijftien minuten aan gameplay bij. Als je dus iets heel leuks of gaafs doet in een spel, dan kun je altijd op de "SHARE"-knop drukken en alsnog een video of screenshot delen. Je kunt de PS4 ook instellen op de laatste 10 of 5 minuten op te slaan, of een opname starten met de SHARE-toets.

Livestreamen
Je kunt ook je game livestreamen via bekende, grote websites. Indien je hiervoor kiest, kun je ook de PlayStation Camera gebruiken om live commentaar te geven of om jouw eigen gezicht ook in beeld te tonen.

Ondersteunde diensten: Ustream, Twitch, YouTube Live, Dailymotion

Shortcuts
Je kunt de functionaliteit van de SHARE-knop tot een bepaalde mate zelf instellen. Zo kun je instellen dat bij het kort indrukken van de knop er automatisch een video wordt opgeslagen, bij het snel dubbel indrukken een screenshot en bij het lang indrukken het menu. Je kunt dit helemaal naar eigen wens instellen: je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat 'lang indrukken' gelijk staat aan een screenshot maken.

Bij het uploaden van screenshots en videoclips kunnen spelers andere spelers taggen met wie ze hebben gespeeld. Om te kiezen wie jou kan taggen, selecteer je [Instellingen] > [PlayStationNetwork/Accountbeheer] > [Privacy-instellingen] > [Je ervaring delen] > [Tags].

SHAREfactory
Met de SHAREfactory app kun je zelf video's editen en direct uploaden naar YouTube, Facebook en Twitter. Je kunt je video's eenvoudig voorzien van overgangen, intro's en outtro's, stickers, effecten, muziek, commentaar

Communities
communities
Met de software update 3.0 werden de Communities geintroduceerd. Het is hierdoor nog makkelijker om groepen spelers te vinden met gelijke interesse's. Er is een gezamelijke 'chat' en je kunt eenvoudig zien welke andere leden aan het spelen zijn en welk spel. Vanuit hier is het ook eenvoudiger om een Party te starten.
Je vind de Communities naast je Vrienden menu.

Voor de Gathering of Tweakers community is er bijvoorbeeld een grote PS4 Community. Als je je hierbij wilt aanmelden kun je de community vinden via de zoekfuntie; de community heet "Gathering of Tweakers". Je kunt deze vrij betreden.Events
https://static.tweakers.net/ext/f/VsvlPBZ3aKa8BFoqJCecRl7m/full.gif
Met de 3.0 firmwareversie zijn ook de 'Events' toegevoegd. Hier kun je voor jou interessante evenementen vinden en je daarvoor aanmelden voor specifieke games en officiële game broadcasts.

Het is ook mogelijk om je eigen Event aan te maken en je vrienden hiervoor uit te nodigen. Selecteer [Events] > [Event maken], stel de datum, tijd, het aantal spelers dat kan meedoen en andere details in en verstuur vervolgens uitnodigingen naar de spelers met wie je wilt spelen. Je kunt ook events maken in [Berichten].PS Apps

De Playstation Companion App is opgesplitst in meerdere apps; zo wordt de app niet te bulky, werken ze vlotjes en hoef je alleen te installeren wat je wilt gebruiken. Hieronder gaan we per app in wat je ermee kunt doen en linkjes naar de Play Store en App Store.

PlayStation App

PS app
 • Blader door de PlayStation Store, los codes in en beheer downloads op afstand zodat je meteen kunt beginnen als je er klaar voor bent.
 • Blijf op de hoogte van recente activiteiten van je vrienden en de PlayStation-community met Wat is er nieuw? Je kunt onderweg ook statussen schrijven.
 • Bekijk je PlayStation Network-trofeeën en vergelijk jouw voortgang met die van je vrienden.
 • Bekijk komende evenementen en meld je aan voor nieuwe evenementen.
Play Store App Store

Messages App

Messages appChat over je favoriete games, plan multiplayer-wedstrijden en stuur game-uitdagingen naar je vrienden.
 • Bekijk je vriendenlijst om direct te zien wie er online is en wat ze spelen.
 • Verstuur tekstberichten of gesproken berichten naar individuele vrienden of vriendengroepen, wanneer je maar wilt.
 • Upload en deel je eigen afbeeldingen en bijlagen of ruil PlayStation-stickers.
 • Zoek nieuwe PlayStation Network-contacten en voeg ze toe.
Play Store App Store

Communities App

Communities appPraat mee met duizenden gelijkgestemde spelers in onze officiële online PS4-community's en blijf op de hoogte — waar je ook bent — met de officiële Communities-app voor op je smartphone.

Plaats snel en eenvoudig tekstberichten en afbeeldingen in discussies, zoek onderweg naar nieuwe community's en onderwerpen en vind gamers om online mee te gamen.

Play Store App Store

Second Screen App

Second Screen app
 • Navigeer op een intuïtieve manier door je PS4-menu's vanaf een telefoon of tablet.
 • Voer moeiteloos tekst in met een toetsenbord op het scherm.
 • Bekijk extra content, zoals maps en radars, in compatibele games.
Play Store App StoreServices
Online / Cloud services
De PlayStation 4 ondersteund verscheidene online functionaliteiten. De meeste functionaliteit zit in het PlayStation Plus abonnement, hieronder verder uitgesplitst.

PlayStation Plus PlayStation Plus
PlayStation Plus
PlayStation Plus is een betaalde dienst van Sony die zorgt voor enkele extra voordelen. Plus is niet verplicht, maar in de praktijk voor veel zaken wel vereist, zoals multiplayer functionaliteit.
De abonnementen kosten standaard €59.99 / jaar, €24,99 / kwartaal of €7.99 / maand. Er zijn echter met regelmaat aanbiedingen waarbij de abonnementen een stuk voordeliger zijn te krijgen. Houd hiervoor dit topic of [PS] Playstation Plus in de gaten, of stel een prijsalert in in de Pricewatch.

De voordelen van PlayStation Plus in een notendop:
 • Online Multiplayer
  Online Multiplayer zorgt ervoor dat je online tegen andere kunt gamen. Je kunt bijvoorbeeld in Battlefield online tegen andere spelers strijden.
 • Instant Game Collection
  Met PlayStation Plus krijg je toegang tot de 'Instant Game Collection': als je je inschrijft krijg je direct toegang tot een aantal top games (metacritic-score van 70 of hoger). Daarnaast krijg je elke maand een nieuwe gratis PS4 game.
 • Kortingen
  Je krijgt in de PlayStation Store exclusieve kortingen
 • Online Game Saves
  Jouw game saves worden online opgeslagen, waardoor je op elke PS4 verder kan gaan in een game waar jij gebleven was.
 • Andere voordelen
  Onder andere exclusieve game content, automatische download en installatie van game patches, en meer.
PlayStation Plus Multiplayer
Online Multiplayer is op de PS4 onderdeel van PS+. Voor de meeste games betekent dat wanneer je online wilt spelen, je een PS Plus abonnement nodig hebt.

PlayStation Plus Gratis Maandelijke Games
Als je PlayStation Plus hebt, dan krijg je ook elke maand gratis games:
 • PS4 games
 • VR games (hoewel zeldzaam)
 • PS Vita games *
 • PS3 games *
* Vanaf Maart 2019 zullen er geen PS3 en PS Vita games meer bij de maandelijkse games zitten.

Het aanbod wordt elke maand vernieuwd: je moet er dus op tijd bij zijn, want je kunt de games niet achteraf 'aanschaffen'. Je kunt de games wél nogmaals achteraf downloaden als je ze al een keer eerder hebt gedownload of als je ze tijdens de actieperiode hebt toegevoegd aan je bibliotheek (installeren is dus niet vereist, je moet de game allen 'claimen').

Je kunt de gratis games via PS+ alleen spelen als je lid bent van PS+. Als je je PS+ Abonnement (tijdelijk) stopzet verlies je toegang tot de games die je hebt toegevoegd aan je bibliotheek via PS+.

PlayStation Plus Korting in PS Store
Met PS+ krijg je korting in de digitale online PlayStation Store. Je krijgt meestal korting op indie games of oudere triple A games, die al in prijs zijn verlaagd.

De kortingen zij meestal voor wat oudere titels, maar kunnen ook voor relatief nieuwe games of zelfs op vooruit te bestellen DLC van toepassing zijn. De kortingen liggen doorgaans tussen de 10 en 25%, maar kunnen op oude of Indie titels oplopen tot maar liefst 80%.

PlayStation Plus 10 GB cloud Game Saves
Met PS+ kun je al Game Saves direct 'in de cloud' opslaan. Dit betekent dat je op elke PS4 direct weer bij je Game Saves kan.

Met de release van firmware update 3.0 heeft Sony de online cloudopslag voor PS Plus vergroot van 1 GB naar 10 GB!

PlayStation Plus Andere extras
Met PS+ krijg je ook andere voordelen, zo kun je bijvoorbeeld een aantal triple A games gratis uitproberen voor een periode van 1 uur. Game Patches worden automatisch gedownload en geïnstalleerd in de achtergrond, waardoor je niet hoeft te wachten op een Game Patch als deze is uitgekomen.

Party's: cross-game chat
Cross-Game Chat is gratis op de PS4. Je kunt een Party aanmaken waarin tot wel 16 personen met elkaar kunnen praten. Je kunt open en gesloten Party's maken; gesloten party's zijn niet zichtbaar voor je vrienden en hiervoor moet je uitgenodigd worden door iemand in de Party.

Een open party kun je gewoon binnenstappen. In het overzicht staan alle Party's waar vrienden momenteel zitten.

Daarnaast heb je ook de 'Berichten'; hier kun je 'traditioneel' met elkaar chatten via tekst, en kun je screenshots en video's bijvoegen. De berichten-chat is niet gelimiteerd tot 16 spelers.

Overal Toegang
Je kunt op elke PS4 direct met jouw eigen gegevens inloggen. Dit betekent dat je overal toegang hebt tot jouw (digitale) games en deze overal kunt spelen. In principe, als je alleen maar digitaal games koopt, kun je op elke PS4 - waar ook ter wereld - bij je games en deze gaan spelen.

Zodra je uitlogt van zo'n "gast PS4" worden al je gegevens direct en permanent verwijderd, waardoor er niets van jou achterblijft.

Remote Play (PS Vita)
Vrijwel alle PS4 games ondersteunen "Remote Play", tenzij deze gebruikmaken van bepaalde accessoires zoals de PlayStation Camera. Dit houdt in dat je jouw PS4 games direct op je Vita kan spelen.

Verbindingsmogelijkheid 1/3: directe connectie
Je PlayStation 4 moet hiervoor verbonden zijn met een LAN internetkabel. Vervolgens kan de PS4 direct contact leggen met jouw PS Vita. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van andere apparaten op je thuisnetwerk en de lag zo klein mogelijk is.

Verbindingsmogelijkheid 2/3: draadloos via router
Je PlayStation 4 is in dit geval draadloos verbonden met je router. Je router zoekt vervolgens de PlayStation Vita. Ook deze mogelijkheid zorgt voor heel erg weinig lag, maar je loopt het risico dat andere apparaten op het netwerk bijvoorbeeld torrents aan het downloaden zijn.

Verbindingsmogelijkheid 3/3: weg van huis, via het internet
Dit is de meest risicovolle verbinding. In dit geval loopt Remote Play volledig via het internet, waardoor zowel het internet thuis als op de plek waar je op dat moment bent erg goed moet zijn. Is dit niet het geval, dan is er een kans op lag.

PlayLink

PlayLink is een service voor de PS4 waarbij je bij bepaalde, speciale PlayLink games samen kunt spelen via je smartphone of tablet. Door het installeren van de PlayLink App maak je van je smartphone of tablet een controlller.
De games zijn hier speciaal op ingericht; je zult meteen denken aan Quiz-achtige games, maar ook filmachtige games en games voor 1 speler zijn beschikbaar.
Meer info: Maak kennis met PlayLink


Playstation Now

PlayStation Now is een extra abonnementsdienst waarmee je direct een ruime collectie van meer dan 500 PS4-, PS3- en PS2-games die je meteen kunt streamen naar je PS4 of PC. Het abonnement kost 14,99 per maand.
Omdat PS Now een stream-dienst is, hoef je de games niet op je PS4 of PC te installeren, maar heb je direct toegang mits je over een degelijke internetverbinding beschikt. De dienst onthoud je voortgang in de games die je speelt.
Om PlayStation Now te spelen op een PC heb je de Windows app nodig en een compatible controller. Je kunt natuurlijk je DualShock 4 gebruiken, maar dan heb je een extra USB dongle nodig.

> Compatibele controllers
> Draadloze adapter voor DS4
> Windows App
Minimumvereisten
 • Windows 7 (SP1), 8.1 of 10
 • Core i3 2,0 GHz
 • 300 MB beschikbare opslagruimte
 • 2 GB RAM
Aanbevolen specificaties
 • Windows 7 (SP1), 8.1 of 10
 • 3,5 GHz Intel Core i3 of 3,8 GHz AMD A10 of sneller
 • > 300 MB beschikbare opslagruimte
 • > 2 GB RAMSpecificaties

Technische Specificaties:
PS4
PS4 Slim
PS4 Pro
Processor:
 • CPU: x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores
 • GPU: 1,84 TFLOPS, AMD Radeon
 • CPU: x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores
 • GPU: 1,84 TFLOPS, AMD Radeon
 • CPU: x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores
 • GPU: 4,20 TFLOPS, AMD Radeon
Geheugen: • GDDR5 8 GB• GDDR5 8 GB• GDDR5 8 GB
Opslagcapaciteit:
 • 500 GB
 • 1 TB
 • 500 GB
 • 1 TB
 • 1 TB
BD / DVD station:
 • BD: 6x CAV
 • DVD: 8x CAV
 • BD: 6x CAV
 • DVD: 8x CAV
 • BD: 6x CAV
 • DVD: 8x CAV
Invoer/Uitvoer:
 • USB 3.0 x2
 • AUX-aansluiting x1
 • USB 3.1 x2
 • AUX-aansluiting x1
 • USB 3.1 x3
 • AUX-aansluiting x1
Netwerk:
 • Ethernet (10-, 100-, 1000BASE-T) x 1
 • WiFi IEEE 802.11 b/g/n
 • Bluetooth® 2.1 (EDR)
 • Ethernet (10-, 100-, 1000BASE-T) x 1
 • WiFi IEEE 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth® 4.0
 • Ethernet (10-, 100-, 1000BASE-T) x 1
 • WiFi IEEE 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth® 4.0 (LE)
AV uitvoer:
 • HDMI (HDR)
 • DIGITALE UITGANG (optisch)
 • HDMI (HDR)
 • GEEN Digitale uitgang (optisch)
 • HDMI (4K/HDR)
 • DIGITALE UITGANG (optisch)FAQ

Playstation Netwerkservice status: Netwerkservicestatus bekijken

PSN Foutcodes: Foutcodes PSN opzoeken

Ik heb last van trage downloadsnelheden
Het komt nog altijd voor dat de downloadsnelheden aan de trage kant zijn. Hier enkele truucjes die mogelijk je snelheden wat verhogen.
[!] Houd er wel rekening mee dat downloadsnelheden kunnen variëren: het kan druk zijn bij de release van een spel of updates. Hierdoor haal je dus ook niet je volledige maximum downloadsnelheid van je provider.

• Sluit je PS4 bekabeld aan je router (lijkt vanzelfsprekend, maar wordt wel eens vergeten)
• Pauzeer / hervat je downloads tot je een hogere snelheid krijgt

Moet ik een PS4 Slim of PS4 Pro aanschaffen?
Deze vraag is al zoveel gesteld dat er lang en breed over is gediscussieerd. Het komt op je eigen voorkeuren en budget aan.
Voor de afweging kun je het volgende laten meewegen
• De PS5 komt niet voor 2021 uit
• Een Slim is een stuk goedkoper
• Als je een 4k TV hebt, heeft de Pro de voorkeur
• De Pro is de aangewezen keus voor de PS VR, al kun je het geld dat je bespaart voor de Pro ook in de VR stoppen natuurlijk.
• De Pro heeft ook op een Full HD TV voordelen: veel games hebben Pro optimalisatie ingebouwd voor resolutie of performance. De Pro heeft ook opties om Supersampling en Boost mode te forceren op games die dat niet zelf ondersteunen.
• De Pro is een veel krachtigere console, dus veel games draaien soepeler.


SIE

[Voor 9% gewijzigd door Geronimous op 12-10-2019 19:03. Reden: prijzen voor PS Plus]

(1-2-2022) in memoriam: Mike aka poor Leno


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • xamirz
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 28-05 14:29
@furian88 is inderdaad eerder besproken. Ik denk dat de meeste winkels geen nieuwe besteld hebben omdat ze de E3 wilden afwachten. Nu is die geweest en niks nieuws is aangekondigd. Dus ik verwacht wel dat ze binnenkort gewoon leverbaar zijn

 • furian88
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 25-05 20:14
xamirz schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:31:
@furian88 is inderdaad eerder besproken. Ik denk dat de meeste winkels geen nieuwe besteld hebben omdat ze de E3 wilden afwachten. Nu is die geweest en niks nieuws is aangekondigd. Dus ik verwacht wel dat ze binnenkort gewoon leverbaar zijn
Top, ben benieuwd en wacht het nog wel even af. Mijn ps4 doet het verder prima, maar mijn 4k tv wil toch wat meer :+

https://pvoutput.org/list.jsp?userid=86006


 • v8power67
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 23:21
Waarom staat er in de begin post sony capped alle gebruikersnop 60Mbps ?
Ik haal anders een 50MB/s nu met binnen halen cod... Of word er bedoeld 60 MB/s ?

Tax the rich, feed the poor 'Til there are no rich no more!!!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Chaoss
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 23:14

Chaoss

Moderator Spielerij

Professioneel boekemantsje

Topicstarter
TLoU ziet er heel vet uit maar Ghost of Tsushima heeft me ook verrast, wat een graphics en sfeervolle belichting!

Dead Stranding viel me wat tegen, grafisch leuk, maar de gameplay die we zagen bestond alleen uit lopen? Ik had gehoopt op meer gameplay. Een interactieve film laat ik aan me voorbij gaan.

[Voor 9% gewijzigd door Chaoss op 12-06-2018 12:40]

PSN: Wanderer200 | Switch: Wanderer


 • Joosie200
 • Registratie: September 2007
 • Niet online
Ik kijk het meest uit naar Cyberpunk, Beyond Good & Evil. En vooruit de nieuwe Assassins lijkt me ook wel tof. Misschien een reskin van Origins maar met this is Spartaaaa moves erin gaat wel tof worden.

 • Oekol
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 23:04

Oekol

waka waka hey hey

Klopt het dat de ps4 hdr10+ gebruiken gaat? Dus geen static metadata maar dynamic zoals dolby vision? Las gisteren daar iets over dat dat foor de gsmin industrie gebruikt wordt maar nog nergens gelezen dat ps4 dat doet

Going to church doesn't make you a Christian any more than standing in a garage makes you a car.


 • v8power67
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 23:21
Chaoss schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:38:
TLoU ziet er heel vet uit maar Ghost of Taushima heeft me ook verrast, wat een graphics en sfeervolle belichting!

Dead Stranding viel me wat tegen, grafisch leuk, maar de gameplay die we zagen bestond alleen uit lopen? Ik had gehoopt op meer gameplay.
Mee eens. Death stranding word denk ik niks voor mij.
Spiderman is een zekerheid net als tlou2 en ghost ga ik in de gaten houden. Mooie graphics 3n gameplay gezien.

Tax the rich, feed the poor 'Til there are no rich no more!!!


 • Martinspire
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 29-05 16:43
Is er in de post-show nog wat interessants aangekondigd trouwens?

Martinspire - PC, PS4, X1


 • Vrijdag
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 23:14
Ghosts.. lijkt me echt een hele interessante titel. Ik vind de setting, sfeer en dergelijke erg mooi.

Cyberpunk ben ik wel benieuwd naar, is het goed tegen slecht of jij als profiteur "tegen" de rest van de wereld?

Alleen een kwaliteitspost begint met: "Let wel", "In mijn optiek", of "Je vergeet dat...". Jíj bent die kwaliteitsposter! || De Echte Hardcore Tweaker kijkt niet op Tweakers, maar verwijst naar Linus Tech Tips.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Geronimous
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:21

Geronimous

Moderator Spielerij

Topicstarter
Chaoss schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:38:
TLoU ziet er heel vet uit maar Ghost of Taushima heeft me ook verrast, wat een graphics en sfeervolle belichting!

Dead Stranding viel me wat tegen, grafisch leuk, maar de gameplay die we zagen bestond alleen uit lopen? Ik had gehoopt op meer gameplay.
Dat had ik nou ook: waar is de gameplay in Death Stranding? Wel interessant, dus ik houd em in de gaten.

The Last of US II is een instabuy, misschien zelfs een preorder.

Spiderman trekt me niet zo om eerlijk te zijn. Maar de superheldenfilms ook niet overigens...

(1-2-2022) in memoriam: Mike aka poor Leno


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Phydomir
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 20:37

Phydomir

Dennis

Van wat ik heb gezien ben ik het meest benieuwd naar Dying Light 2 en Control. Verrassende aankondigingen, daar draait voor mij de E3 om.

Uiteraard zagen TLoU2, Spiderman en Ghosts of Tsushima er super vet uit maar daarvan weet ik al dat ze toch wel in huis gaan komen. Death Stranding had denk ik wel de meest slaapverwekkende trailer van de hele E3. Gjeez.

iRacing | Sim Gear: SimXperience AccuForce, Heusinkveld Pro, Custom 80/20 rig, Sparco R100 Sky


 • GovertNL
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 25-05 06:23
Last of US II een zekerheidje!
Net nog een keer die trailer van Ghost of Tsushima zitten kijken. Dat ziet er toch ook wel interessant uit!

Die hele lange trailer van Death Stranding. Het zegt en doet me nog niet veel maar toch blijf ik deze game in de gaten houden totdat ik een besluit kan nemen. Met die Kojima aan het roer weet je het natuurlijk nooit. Het zag er nu naar uit dat je vooral aan het backpacken bent en je per ongeluk wat gekke paddestoelen hebt gegeten.

Acties:
 • +1Henk 'm!
Oeh is deze al voorbij gekomen? Weer een Assassin's Creed die me echt vet lijkt! *O*

@Anton.net Over TLoU2: sowieso gaan het gras en de bosjes veel toevoegen aan de stealth gameplay. Verder is de game veel meer context sensitive, wat echt tof is. Ik zie ook een grote verbetering in de animaties (die al bovengemiddeld goed zijn in het eerste deel). En ik zie dodge moves op inkomende melee attacks. Al met al toch wel leuke aanpassingen. Verder ziet het er gewoon solide en zeer smooth uit, net las het eerste deel. :)

Hopelijk mogen we ook weer met Joel spelen
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:11:
@Anton.net Over TLoU2: sowieso gaan het gras en de bosjes veel toevoegen aan de stealth gameplay. Verder is de game veel meer context sensitive, wat echt tof is. Ik zie ook een grote verbetering in de animaties (die al bovengemiddeld goed zijn in het eerste deel). En ik zie dodge moves op inkomende melee attacks. Al met al toch wel leuke aanpassingen. Verder ziet het er gewoon solide en zeer smooth uit, net las het eerste deel. :)

Hopelijk mogen we ook weer met Joel spelen
Wat was er met dat lesbische gedoe :? Lees er van alles over..

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Geronimous
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:21

Geronimous

Moderator Spielerij

Topicstarter
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:17:
[...]


Wat was er met dat lesbische gedoe :? Lees er van alles over..
Niks nieuws voor de mensen die
spoiler:
de Left Behind DLC hebben gespeeld
... dus weet ook niet waar de fuss over is.

(1-2-2022) in memoriam: Mike aka poor Leno


 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:03:
Oeh is deze al voorbij gekomen? Weer een Assassin's Creed die me echt vet lijkt! *O*

[video]
Ik moet eerst Origins nog spelen :P
Kijk er wel weer naar uit om een AC te spelen. Toch altijd wel een leuke game gevonden.

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • v8power67
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 23:21
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:17:
[...]


Wat was er met dat lesbische gedoe :? Lees er van alles over..
Elie en die meid zoenen thats it. Was al duidelijk vanaf ergens beetje midden deel 1 dat ze van de ladies is.
Jasphur schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:18:
[...]


Ik moet eerst Origins nog spelen :P
Kijk er wel weer naar uit om een AC te spelen. Toch altijd wel een leuke game gevonden.
Ik moet hem zelfs nog opstarten... :o

[Voor 32% gewijzigd door v8power67 op 12-06-2018 13:22]

Tax the rich, feed the poor 'Til there are no rich no more!!!


Acties:
 • +1Henk 'm!
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:03:
Oeh is deze al voorbij gekomen? Weer een Assassin's Creed die me echt vet lijkt! *O*

[video]
Het is exact Origins maar dan met Griekse poppetjes, zelfs de wereld ziet er hetzelfde uit. Als je me zou vertellen dat het een DLC voor Origins was had ik het ook geloofd.
Bovenstaande is niet negatief bedoeld, want ik heb me met Origins meer dan vermaakt :)
En als iets werkt, waarom zou je het dan te veel veranderen?


Nieuw topic dus wellicht niet bij iedereen bekend:
Call of Duty Black OPS III is deze maand voor plus leden gratis te downloaden in de store!

"The Sword of Destiny has two edges. You are one of them"

Is er ergens nog iets verteld over een release date?
Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat Ghost en TLoU in 2019 komen. Death Stranding lijkt me echt 2020 te gaan worden.

Acties:
 • +1Henk 'm!
De nieuwe AC is nog meer een RPG dan Origins, I like it!

Na deze E3 kan ik eigenlijk nog maar 1 ding herhalen:
"It's good to be a Gamer" :)

GamiQ, de game notes app met game maps!

poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:17:
[...]


Wat was er met dat lesbische gedoe :? Lees er van alles over..
Wat lees je dan precies?

Maar Ellie is dus meer van de dames. Komt uitgebreid aan bod in de DLC van deel 1. :)

Edit: @-SaveMe- Nog meer RPG? Hoe dat zo? Niet dat mijn mening over de game erdoor zullen veranderen.

[Voor 15% gewijzigd door bram1984 op 12-06-2018 13:26]

bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:24:
[...]

Edit: @-SaveMe- Nog meer RPG? Hoe dat zo? Niet dat mijn mening over de game erdoor zullen veranderen.

GamiQ, de game notes app met game maps!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
Dan al helemaal prima. Ben een groot fan van RPG's.

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie

Voor mij staan dit jaar Fallout 76, Black Ops IIII en PES 2019 op de verlanglijst.
Alleen Fallout 76 is nog niet digitaal te preorderen, hopelijk komt die zo snel mogelijk.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • RubenSaurus
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 20-05 13:41
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:03:
Oeh is deze al voorbij gekomen? Weer een Assassin's Creed die me echt vet lijkt! *O*

[video]
Kun je mooi spelen ipv BF5, die heb ik ook maar van m'n verlanglijstje gehaald en pik ik wel een keer in een sale op

en de avatar maar even aangepast voor de hype :+

[Voor 7% gewijzigd door RubenSaurus op 12-06-2018 13:39]


Acties:
 • +1Henk 'm!
Dialoog opties. Ik moet nog zien hoeveel invloed dat uiteindelijk écht heeft. AC kennende is er maar één verhaal met één einde. Verder werkt de game nog gewoon met een skill tree, zo te zien. Dat maakt het bij voorbaat per definitie al geen RPG, in mijn optie.

Overigens en interessante en geloofwaardige theorie over Death Stranding vanaf Reset/Reddit:
A theory from reddit posted earlier feels like it should be stickied or in the OP lol:

"It's all falling into place for me. When it's raining, it's called Timefall now. Anything the rain touches fast forwards though time. This makes infrastructure impossible to build because the rain will come and make it ruins immediately. The rain and the monsters together make travel between human settlements dangerous. People hire courier companies to deliver things between towns.

Norman Reedus is a Porter for the Bridges company. He has a unique (?) ability to sense the monsters. He carries a baby clone of himself so if he gets eaten by a monster,a Void All (I think that's what they called it.) will be triggered, leaving a crater and then aging his clone to adulthood. Then he walks back to the city and gets his new baby clone c-sectioned out of his body to continue his job.

Maads and the woman are also travelers in the dangerous wilderness. For reasons as yet unexplained their tech is far more advanced than Bridge's equipment. Perhaps as you complete jobs you can afford better tech which will allow you to take on tougher jobs."

 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:47:
[...]


Dialoog opties. Ik moet nog zien hoeveel invloed dat uiteindelijk écht heeft. AC kennende is er maar één verhaal met één einde. Verder werkt de game nog gewoon met een skill tree, zo te zien. Dat maakt het bij voorbaat per definitie al geen RPG, in mijn optie.

Overigens en interessante en geloofwaardige theorie over Death Stranding vanaf Reset/Reddit:


[...]
Onder andere delen 12 en 15 van de Final Fantasy reeks hebben ook maar 1 verhaal en 1 einde met een skill tree. In mijn opinie is juist zo'n soort setting een goede basis voor een RPG :)

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


Acties:
 • +1Henk 'm!
Jasphur schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:01:
[...]


Onder andere delen 12 en 15 van de Final Fantasy reeks hebben ook maar 1 verhaal en 1 einde met een skill tree. In mijn opinie is juist zo'n soort setting een goede basis voor een RPG :)
Ik noem iets pas een RPG als je echt bepaalde stats kan levelen en daarmee een bepaalde build kant op kan gaan. Dit is gewoon een skill tree die je halverwege de game vol hebt als je een beetje quests doet.

Far Cry en Horizon zijn net zo min RPG's. ;)

 • Ambition88
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 01:49
Hm jammer ik had bij sony toch wel gehoopt op een release datum voor november/december.

Ik heb echt weinig te spelen dit jaar, RDR 2 is niks voor mij. Wordt tot nu toe alleen spiderman in september en assassins creed in oktober.. daar ga ik de winter niet mee doorkomen.

 • Martinspire
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 29-05 16:43
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:36:
[...]


Ik noem iets pas

[...]

Far Cry en Horizon zijn net zo min RPG's. ;)
Dus omdat jij iets niet vind is iets niet een RPG. Zo werkt dat niet ;)

Martinspire - PC, PS4, X1


 • Finraziel
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:28
Jammer dat borderlands 3, FF7r, avangers project en rocksteady alle niet op de E3 waren, dat zullen dan wel allemaal 2020 titels of nog later worden.
@Nieuwevolger Gearbox heeft aangegeven dat ze Borderlands 3 pas aankondigen als hij ook al bijna klaar is, dus niet te lang wachten tussen announce en release.
Verder waren er wel sterke aanwijzingen dat Borderlands 3 dit financieel boekjaar zou komen. Ik verwacht hem begin 2019.

Gamertag: FinrazielNL

Martinspire schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:39:
[...]

Dus omdat jij iets niet vind is iets niet een RPG. Zo werkt dat niet ;)
Dan noem jij games met een skill tree toch wel RPG's, mag je helemaal zelf weten. AC is in mijn boekje gewoon een adventure game met een skill tree, net als de meeste Ubi open wereld games. Een paar dialoog opties doen daar weinig aan af (die zitten ook in Horizon en Uncharted 4).

 • Martinspire
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 29-05 16:43
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:42:
[...]


Dan noem jij games met een skill tree toch wel RPG's, mag je helemaal zelf weten. AC is in mijn boekje gewoon een adventure game met een skill tree, net als de meeste Ubi open wereld games. Een paar dialoog opties doen daar weinig aan af (die zitten ook in Horizon en Uncharted 4).
RPG is tegenwoordig geen vaste combinatie van spelelementen meer. Zodra je 1 of meer van die zaken toevoegt, kun je dat al noemen. Net als dat een film zichzelf "actie" kan toekennen als er een keer een wapen getrokken wordt. Genre's zijn niet zo zwart-wit.

Prima dat het voor jou anders is, maar dat maakt het nog niet meteen waar. Je kunt beter zeggen dat het niet diep genoeg gaat of niet genoeg RPG elementen heeft, maar dat maakt het niet meteen geen RPG. Het is sowieso een mix van genres.

Er zijn natuurlijk wel mechanics waar het wat duidelijker is. First person of third person bv. 2d, 2.5d of 3d bv. Maar dat zijn geen genres. Shooter, sidescroller of open world zijn dat weer wel. Iets kan een First Person Shooter zijn zonder dat je er veel in aan het schieten bent, maar dat maakt het niet meteen geen shooter meer.

Martinspire - PC, PS4, X1


Acties:
 • +5Henk 'm!
Is niet elk spel een RPG? Role Playing Game.

Laatste keer dat ik keek, kruip je in de huid en rol van een fictional character en doe je net alsof je hem/haar bent :>

 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:36:
[...]


Ik noem iets pas een RPG als je echt bepaalde stats kan levelen en daarmee een bepaalde build kant op kan gaan. Dit is gewoon een skill tree die je halverwege de game vol hebt als je een beetje quests doet.

Far Cry en Horizon zijn net zo min RPG's. ;)
Bon. Ben wel benieuwd naar een voorbeeld van een voor jou een echte RPG.

Misschien Final Fantasy IX waarbij je met verschillende attributen je characters skills kan aanleren, zo bepaal je zelf wat een character als eerste leert. En wil je alles leren dan ben je echt heul erg lang bezig.

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


 • Jumpman
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 29-05 01:14
Hier eigenlijk alleen interesse in Battlefield V en Red Dead Redemption 2 voor dit jaar.

Assassins Creed: Odyssey, The Last Of Us II, FIFA 19 komen er misschien, maar niet bij release. De eerste twee zakken toch snel in prijs en even wachten is prima (zeker met de backlog die ik nog heb). FIFA 19 is meer en meer van het zelfde met alleen Champions League. Voor een paar virtuele namen ga ik principieel geen € 50/€ 60,00 betalen. Dit gevoel had ik bij FIFA 18 ook al.

Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.


 • Feanathiel
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

Feanathiel

Cup<Coffee>

Ik heb net weer producten aan het topic gekoppeld. Het viel mij op dat de pro voor een bedrag van €399 benoemd stond, dus hij lijkt weer op voorraad bij Ned.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jumpman
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 29-05 01:14
Jasphur schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:55:
[...]


Bon. Ben wel benieuwd naar een voorbeeld van een voor jou een echte RPG.

Misschien Final Fantasy IX waarbij je met verschillende attributen je characters skills kan aanleren, zo bepaal je zelf wat een character als eerste leert. En wil je alles leren dan ben je echt heul erg lang bezig.
Secret Of Mana. :)

Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.

Finraziel schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:39:
[...]

@Nieuwevolger Gearbox heeft aangegeven dat ze Borderlands 3 pas aankondigen als hij ook al bijna klaar is, dus niet te lang wachten tussen announce en release.
Verder waren er wel sterke aanwijzingen dat Borderlands 3 dit financieel boekjaar zou komen. Ik verwacht hem begin 2019.
Als borderlands 3 nu niet is getoond acht ik dan kans heel klein dat die early 2019 uit komt. Ik verwacht nu minimaal de tweede helft van 2019 als het niet later is. Daarnaast zou het gekke werk zijn om direct te concurreren met anthem en the division 2.

Acties:
 • +1Henk 'm!
Jasphur schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:55:
[...]


Bon. Ben wel benieuwd naar een voorbeeld van een voor jou een echte RPG.

Misschien Final Fantasy IX waarbij je met verschillende attributen je characters skills kan aanleren, zo bepaal je zelf wat een character als eerste leert. En wil je alles leren dan ben je echt heul erg lang bezig.
Fallout, Skyrim, Dark Souls etc. Spreekt voor zich, denk ik. Natuurlijk leuk al die adventure titels die wat RPG lite elementjes toevoegen en zichzelf meteen het RPG predicaat geven, maar ik vind het persoonlijk wat kort door de bocht.

Los daarvan (en ik weet niet of het in Odyssey zo is, maar ik vermoed van wel): in AC heeft je attire ook geen enkele invloed op je stats, behalve cosmetisch. Ook vergen bepaalde type vijanden niet ineens een compleet andere aanpak (een specifiek type wapen bijvoorbeeld, of bepaalde resistant gear). Dat zijn ook van die typische RPG dingen.

Maar maakt verder niet. Dat is mijn definitie ervan. :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • dotslasher
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 22:35
ik weet dat het al veel herhaald is: maar hier in Belgie kan ik nergens nog de PS4 Pro kopen.

Nu dat E3 er is dacht ik dat er nieuwe bundels zouden verschijnen maar dat is ook het geval niet.
Iemand een idee wat er aan de hand is? (Nog niets gehoord van een Pro Slim versie of refresh).

Nu met die deals weken heb ik verschillende games op het oog maar als ik geen PS4 pro kan kopen zal het nix worden :(

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Geronimous
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:21

Geronimous

Moderator Spielerij

Topicstarter
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:51:
Is niet elk spel een RPG? Role Playing Game.

Laatste keer dat ik keek, kruip je in de huid en rol van een fictional character en doe je net alsof je hem/haar bent :>
Ja precies! Dan is het toch extra leuk als je je karakter kunt aankleden zoals je wilt? :+ B) }) grapje he Mike :>

[Voor 4% gewijzigd door Geronimous op 12-06-2018 15:18]

(1-2-2022) in memoriam: Mike aka poor Leno


 • Jumpman
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 29-05 01:14
dotslasher schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:06:
ik weet dat het al veel herhaald is: maar hier in Belgie kan ik nergens nog de PS4 Pro kopen.

Nu dat E3 er is dacht ik dat er nieuwe bundels zouden verschijnen maar dat is ook het geval niet.
Iemand een idee wat er aan de hand is? (Nog niets gehoord van een Pro Slim versie of refresh).

Nu met die deals weken heb ik verschillende games op het oog maar als ik geen PS4 pro kan kopen zal het nix worden :(
Amazon.de (nu op voorraad), maar wel € 399,00.

Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.


 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
bram1984 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:03:
[...]
Los daarvan (en ik weet niet of het in Odyssey zo is, maar ik vermoed van wel): in AC heeft je attire ook geen enkele invloed op je stats, behalve cosmetisch. Ook vergen bepaalde type vijanden niet ineens een compleet andere aanpak (een specifiek type wapen bijvoorbeeld, of bepaalde resistant gear). Dat zijn ook van die typische RPG dingen.

Helemaal mee eens.

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


Acties:
 • +3Henk 'm!
Jeroenimoes schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:08:
[...]


Ja precies! Dan is het toch extra leuk als je je karakter kunt aankleden zoals je wilt? :+ B) }) grapje he Mike :>


(*Actual Battlefield 5 Soldier Interpretation. On the right side of history)

Acties:
 • +1Henk 'm!
Voor het komende half jaar kijk ik het meest uit naar spiderman en rdr2. Fallout 76 zie ik ook nog wel zitten, maar eerst afwachten hou dat uit pakt. Griekse setting in AC zie ik ook wel zitten, maar het blijft AC. Battlefield V ziet er ook goed uit, maar ik heb de laatste tijd al genoeg bf gespeeld.

Q1 daar in tegen begint het echte werk voor mij, god mag weten hoe ik de tijd ga vinden om alles te spelen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
Nieuwevolger schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:35:
Voor het komende half jaar kijk ik het meest uit naar spiderman en rdr2. Fallout 76 zie ik ook nog wel zitten, maar eerst afwachten hou dat uit pakt. Griekse setting in AC zie ik ook wel zitten, maar het blijft AC. Battlefield V ziet er ook goed uit, maar ik heb de laatste tijd al genoeg bf gespeeld.

Q1 daar in tegen begint het echte werk voor mij, god mag weten hoe ik de tijd ga vinden om alles te spelen.
Nu keihard werken en dan met een burnout thuis op de bank tot ontspanning komen met gamen. :+

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


 • Vrijdag
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 23:14
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 14:51:
Is niet elk spel een RPG? Role Playing Game.

Laatste keer dat ik keek, kruip je in de huid en rol van een fictional character en doe je net alsof je hem/haar bent :>
Ik bedenk me eigenlijk net het volgende: in online games kies ik heel vaak een vrouw als char. Gewoon lekker seksistisch omdat ik dan tenminste naar een vrouwenkont kan kijken. En omdat de modellen vaak slanker waren waardoor ze moeilijker te zien waren (UT'99 en Q3 bijvoorbeeld) Volgens mij zijn er best veel gamers die hetzelfde doen.

Nu komen er veel spellen uit waarbij de hoofdpersoon vrouw is, en dan hoor je weer kreten over sjw'ers (okee, soms doe ik er ook wel een beetje aan mee). Eigenlijk best gek :P

Kán je met een vrouw spelen, is het weer niet goed :+

Alleen een kwaliteitspost begint met: "Let wel", "In mijn optiek", of "Je vergeet dat...". Jíj bent die kwaliteitsposter! || De Echte Hardcore Tweaker kijkt niet op Tweakers, maar verwijst naar Linus Tech Tips.


 • theduke1989
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 26-05 13:14
@xamirz PS4 PRO is volop leverbaar in Duitsland, al altijd geweest. E3 heeft nooit impact hierop gehad.

En winkels hebben een betere inzicht wat er qua hardware komt dan andere.

[Voor 26% gewijzigd door theduke1989 op 12-06-2018 15:51]


Acties:
 • +1Henk 'm!
Vrijdag schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:48:
[...]

Nu komen er veel spellen uit waarbij de hoofdpersoon vrouw is, en dan hoor je weer kreten over sjw'ers (okee, soms doe ik er ook wel een beetje aan mee). Eigenlijk best gek :P

Kán je met een vrouw spelen, is het weer niet goed :+
Ik kan je er van alles over vertellen hoor.. Maar niet hier.

In t BFV topic is t erg gezellig! Is pas 3x op slot gegaan :>

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vrijdag
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 23:14
poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:52:
[...]


Ik kan je er van alles over vertellen hoor.. Maar niet hier.

In t BFV topic is t erg gezellig! Is pas 3x op slot gegaan :>
Haha echt waar? :')

Tja, ik zat eerst ook hoog in de boom en toen bedacht ik me dat het me eigenlijk geen moer uit maakt. Ik let tijdens gamen (zeker niet bj een fps) toch niet op de skins van de tegenstander :+

Kanonnenvoer is kanonnenvoer :9

Alleen een kwaliteitspost begint met: "Let wel", "In mijn optiek", of "Je vergeet dat...". Jíj bent die kwaliteitsposter! || De Echte Hardcore Tweaker kijkt niet op Tweakers, maar verwijst naar Linus Tech Tips.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 20:19
Voor wie het ook niet wist. Betekenis van de afkorting SJW

[Voor 6% gewijzigd door Jasphur op 12-06-2018 16:09]

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Aenea
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 02-02-2021
xamirz schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 12:31:
@furian88 is inderdaad eerder besproken. Ik denk dat de meeste winkels geen nieuwe besteld hebben omdat ze de E3 wilden afwachten. Nu is die geweest en niks nieuws is aangekondigd. Dus ik verwacht wel dat ze binnenkort gewoon leverbaar zijn
Er is wel een limited edition Pro aangekondigd, maar das pas voor begin volgend jaar...
Zelf had ik persoonlijk meer limited editions verwacht, een Spiderman themed ofzo.


poor Leno schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 13:17:
[...]


Wat was er met dat lesbische gedoe :? Lees er van alles over..
Oh niks bijzonders hoor, Naughty Dog maakt nou eenmaal games met een verhaal en tja een love interest voor het hoofdpersonage is dan normaal maar er zijn nou eenmaal mensen die liever alleen hetero gedoe zien...

[Voor 40% gewijzigd door Aenea op 12-06-2018 16:11]


Acties:
 • +1Henk 'm!
Vrijdag schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 16:02:
[...]

Haha echt waar? :')

Tja, ik zat eerst ook hoog in de boom en toen bedacht ik me dat het me eigenlijk geen moer uit maakt. Ik let tijdens gamen (zeker niet bj een fps) toch niet op de skins van de tegenstander :+

Kanonnenvoer is kanonnenvoer :9
Is ook zo. En ik probeer dat elke keer weer. En dan sta ik sochtends met frisse blik op... en dan loop ik weer tegen zoiets aan -O-

https://i.redd.it/vou4hn90sg311.png
https://i.redd.it/iaq1l2oss2311.jpg
etc etc etc

Kan me daar gewoon nog niet overheen zetten.

Maar daar ga ik jullie hier niet mee lastig vallen :>

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Schuimpje
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 23-05 16:18

Schuimpje

Couch Warrior

dotslasher schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:06:
ik weet dat het al veel herhaald is: maar hier in Belgie kan ik nergens nog de PS4 Pro kopen.

Nu dat E3 er is dacht ik dat er nieuwe bundels zouden verschijnen maar dat is ook het geval niet.
Iemand een idee wat er aan de hand is? (Nog niets gehoord van een Pro Slim versie of refresh).

Nu met die deals weken heb ik verschillende games op het oog maar als ik geen PS4 pro kan kopen zal het nix worden :(
https://www.nedgame.nl/pl...o--black--1tb/6462483155/

Sony PS5 | Sony XR55A84J | Steelseries Arctis 7P+ | PSN: Drukfout


 • Farabi
 • Registratie: Februari 2013
 • Niet online
kleine vraagje:

ik heb nat-type 3 op mijn ps4. dit boeit mij niet want ik speel nooit online. alleen mijn vraag is heeft dit ook effect op je download/upload snelheid ?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • s0kkie
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 29-05 12:06

s0kkie

Follow The Fool

Top dank je wel! Mijn broer wacht al 2 maanden op een Pro dus gelijk besteld voor hem _/-\o_

PSN: https://psnprofiles.com/s0kkie-NL


Acties:
 • +3Henk 'm!
s0kkie schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 16:41:
[...]


Top dank je wel! Mijn broer wacht al 2 maanden op een Pro dus gelijk besteld voor hem _/-\o_
Moet ie ook niet doen! Ze komen niet vanzelf naar je toe! :9

GamiQ, de game notes app met game maps!


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Finraziel
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 22:28
-SaveMe- schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 18:11:
[...]


Moet ie ook niet doen! Ze komen niet vanzelf naar je toe! :9
Aangezien @s0kkie er nu een besteld heeft... blijkbaar wel :+

Gamertag: FinrazielNL


 • Tweakmans
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 27-11-2022
Overkill heeft een eerste vleugje gameplay van The Walking Dead onthuld. Wel een stuk minder 'sfeervol' dan de character trailers die de voorbije maanden opdoken. De game verschijnt in Europa op 8 november 2018.


 • BlackEyedAngel
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 29-05 12:11

BlackEyedAngel

Just a decent guy

Heb jaren geen CoD gespeeld, dat BO3 nu gratis is is echt supervet :Y

It is possible to commit no mistakes and still lose. That is not a weakness, that is life.

Vrijdag schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 15:48:
[...]


Nu komen er veel spellen uit waarbij de hoofdpersoon vrouw is, en dan hoor je weer kreten over sjw'ers (okee, soms doe ik er ook wel een beetje aan mee). Eigenlijk best gek :P

Kán je met een vrouw spelen, is het weer niet goed :+
Opzich heb ik totaal geen probleem met SJW of de geaardheid van mensen. We leven in een vrije wereld, iedereen kan doen wat hij/zij/het zelf wil. Wees jezelf en doe gewoon normaal.
Ik hoop alleen niet dat de propaganda van Naughty Dog de bovenhand gaat nemen, boven de kwaliteit van hun games.
Neem bijvoorbeeld de 2de trailer van TLoU II (van PGW 2017). Daar komt dat Aziatische jongetje in voor. Zijn echte naam is Ian Alexander. Ik vraag me af waarom Ian die rol in zo een grote game heeft gekregen, hij moet vast en zeker een heel goede acteur zijn... Ohja, dit is zijn Twitter pagina
Of het TLoU II panel op PSX 2017, gepresenteerd door Hannah Heart. Ze deed dat toen eigenlijk heel slecht, en durfde zelfs toe te geven dat TLoU de eerste game was die ze ooit had gespeeld. 8)7 Dan vraag ik me af waren zij toch die belangrijke job heeft mogen doen? Ohja, ze is toevallig lesbisch.....

Zo kan ik nog wel een 10-tal andere voorbeelden geven, over hoe Naughty Dog de voorbije jaren heeft gewerkt. Je ziet het gewoon terugkomen in iedere stap die ND zet.
Ik weet dat het vrij nutteloos is dat ik dit nu zeg, maar ik begin me er toch aan te storen...

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Tweakmans
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 27-11-2022
@Anton.net #care

Wat mij betreft wordt de game gemaakt door een stel boomknuffelaars die elk weekend moeder Gaia vereren door rond een groot kampvuur te dansen. Als de game goed is (en dat was TLoU absoluut), dan maakt het mij geen drol uit.

Zolang er geen zijmissie is met een 'localiseer alle genderneutrale toiletten in de map'-objective denk ik dat het hele social justice warrior-gedoe wel zal meevallen. Gewoon niet aan denken en spelen die handel. ;)

 • Lekkerboeie86
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 22:09
Krijg bijna zin om om TLoU weer is te spelen. Left behind heb ik nooit gespeeld en kost slechts 2.99 kwam ik achter :p

Misschien daar maar is mee beginnen.

TWEAKERS EREDIVISIE VOETBALPOULE!


 • Katmi
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 17-05 02:37
Left behind speel je best pas na de main game.
Naughty dog is inderdaad wel van het hele linkse volgens mij, maar goed, de diversiteit in The last of us 2 is trouwens vrij geloofwaardig en dat ellie op vrouwen valt geeft haar ook wel een beetje persoonlijkheid.
@Tweakmans
Tuurlijk, iedereen mag zijn mening hebben.

Ik stoor me er gewoon aan dat de kwaliteit er onder gaat lijden.
Die Ian Alexander bijvoorbeeld heeft de rol niet gekregen omdat hij de beste acteur was voor de rol, maar omdat hij SJW is.
Zelfde kan je zeggen over Lost Legacy. Nadine was echt 1 van de meest inspiratieloze personages uit de eerste 4 games. Waarom hebben ze haar dan toch teruggebracht naar Lost Legacy, ondanks dat er misschien betere opties waren? Juist, omdat ze een vrouw is
Maar nu zwijg ik er ook over :P

@Lekkerboeie86 Sowieso eerst de maingame spelen!

 • Lekkerboeie86
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 22:09
Katmi schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 19:52:
Left behind speel je best pas na de main game.
Main heb ik al tijden geleden uitgespeeld, maar erna nooit de Left behind gekocht. Vandaar :)

TWEAKERS EREDIVISIE VOETBALPOULE!


 • Katmi
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 17-05 02:37
Lekkerboeie86 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:01:
[...]


Main heb ik al tijden geleden uitgespeeld, maar erna nooit de Left behind gekocht. Vandaar :)
Ah :P dan kan je wel erin vliegen ja.

Ben ik trouwens de enige die die death stranding trailer op niet veel vind trekken ?
Gaf me totaal geen gevoel dat ik die game wil spelen of dat ik er niet op kan wachten.

Verder snap ik ook online heel die hate niet op bv AC dat je nu ook met een vrouwelijk personage kan spelen, er is nog steeds keuze voor je de game begint.
Stiekem speel ik bijna altijd met female characters :P

 • xamirz
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 28-05 14:29
Ik weet het niet of het genoemd is, maar de PS Pro is ook bij coolblue op voorraad.

 • Phase
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 30-04-2022

Phase

Supremely Insane

Hamazaki schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 16:40:
kleine vraagje:

ik heb nat-type 3 op mijn ps4. dit boeit mij niet want ik speel nooit online. alleen mijn vraag is heeft dit ook effect op je download/upload snelheid ?
Zou voor zover als ik weet niets moeten uitmaken, maar je kunt het testen. Open gewoon http://www.speedtest.net in de ps4 browser en kijk wat het doet qua snelheid?

Bij downloaden van games ben je toch van de goden en het psn-netwerk afhankelijk, dus als het psn netwerk lastig doet (wat het nog wel eens graag doet, hehe) ga je gewoon shitty downloadsnelheden zien ook al is alles verder in orde.

Ik zit hier op een 200mbit ziggolijntje, met nat2: de ene keer download ik met de volle 200mbit, de andere keer kijk ik naar een 70mbit of zelfs 30mbit download.

Maar hell, als je toch niet online gamed: who cares! :P :P


Edit: extra info hier: https://www.quora.com/Wha...-NAT-2-and-Nat-3-on-a-PS4

[Voor 5% gewijzigd door Phase op 12-06-2018 20:39]

Time is never wasted when you're wasted all the time.


 • Vince22
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05 22:50

Vince22

PSN ID: Vince_NL

Ligt het aan mij of zijn er in het vorige en dit topic nog geen YouTube links naar tlou2 en ghost geplaatst? Snap dat het E3 nieuws is maar het is toch hier ook relevant?

Sowieso schrijf je zo! http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/sowieso


Acties:
 • +2Henk 'm!
Vince22 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:34:
Ligt het aan mij of zijn er in het vorige en dit topic nog geen YouTube links naar tlou2 en ghost geplaatst? Snap dat het E3 nieuws is maar het is toch hier ook relevant?
U vraagt ...

:9

[Voor 8% gewijzigd door -SaveMe- op 12-06-2018 20:37]

GamiQ, de game notes app met game maps!


 • Shinobi-vs-Gast
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 23:14
Weinig verrassingen te bespeuren bij de Sony persconferentie, maar een vervolg van 'Nioh' zie ik zeker zitten. d:)b Daarnaast ziet de gameplay van 'The Last of Us 2' er erg sterk uit. Ik ben alleen bang dat de daadwerkelijke gameplay niet kan opboksen tegen dit filmpje.

Shikata ga nai.

Shinobi-vs-Gast schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:38:
Ik ben alleen bang dat de daadwerkelijke gameplay niet kan opboksen tegen dit filmpje.
oh jawel hoor :9

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vince22
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 28-05 22:50

Vince22

PSN ID: Vince_NL

Wát een service! En snel ook! d:)b

Sowieso schrijf je zo! http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/sowieso


 • Tweakmans
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 27-11-2022
Overcooked! krijgt een vervolg:


 • Woolfy681
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 22:48
Katmi schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:20:
[...]


Ah :P dan kan je wel erin vliegen ja.

Ben ik trouwens de enige die die death stranding trailer op niet veel vind trekken ?
Gaf me totaal geen gevoel dat ik die game wil spelen of dat ik er niet op kan wachten.

Verder snap ik ook online heel die hate niet op bv AC dat je nu ook met een vrouwelijk personage kan spelen, er is nog steeds keuze voor je de game begint.
Stiekem speel ik bijna altijd met female characters :P
Snap het eerlijk gezegd ook niet als je als male wil spelen dan speel je zo anders als female. Vind het persoonlijk alleen maar leuk dat er keuze is en zo kan iedereen spelen zoals hij of zij wil. Altijd dat gezeik om niks net zoals als the last of us 2 dat ze lesbisch is #care. Spel zal er niet minder om zijn denk ik dan.

Death stranding vond ik een aparte demo eerlijk gezegd heb ik geen idee wat voor game ik hier van moet verwachten toch maar eens onderzoeken.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ralph075
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Een fris topic *O*

Met de days of play mezelf verwend met de Steel Black controller <3 en een jaartje ps Plus, beide voor €39 stuk. Dat zijn leuke prijzen.

Mijn verrassingen van E3 zijn Just Cause 4 en Unravel 2. Beide insta-buy voor me. Voordeel is dat Unravel gelijk al beschikbaar is, geen gewacht. En als die klaar is, zal JC4 ook alweer een stukje dichterbij zijn.

Helaas wel stilte over Ace Combat 7... laatst bekende release datum was afgelopen april, volgens mij. Niks meer van vernomen, of heb ik ergens een bericht gemist? :?

 • Vrijdag
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 23:14
Wil ik BO3 toevoegen, is de store down. Webstore kan ik wel inloggen maar dan ineens niet meer :?

Alleen een kwaliteitspost begint met: "Let wel", "In mijn optiek", of "Je vergeet dat...". Jíj bent die kwaliteitsposter! || De Echte Hardcore Tweaker kijkt niet op Tweakers, maar verwijst naar Linus Tech Tips.


 • Mrjraider
 • Registratie: Juli 2012
 • Niet online

Mrjraider

OFFLINE

Yeah deeltje 10 alweer.. tijd voor een jubileum?

Iemand hier die Vampyr speelt? Ben inmiddels al een poosje bezig en ik moet zeggen dat het, op soms een houterige besturing, een onwijs gaaf spel is.

OFFLINE enkele berichten geedit


 • Chaoss
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 23:14

Chaoss

Moderator Spielerij

Professioneel boekemantsje

Topicstarter
Shinobi-vs-Gast schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:38:
Daarnaast ziet de gameplay van 'The Last of Us 2' er erg sterk uit. Ik ben alleen bang dat de daadwerkelijke gameplay niet kan opboksen tegen dit filmpje.
Dit was daadwerkelijke gameplay, dit is gewoon hoe jij de game gaat spelen.

PSN: Wanderer200 | Switch: Wanderer


Acties:
 • +1Henk 'm!
ralph075 schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 22:15:
Een fris topic *O*

Met de days of play mezelf verwend met de Steel Black controller <3 en een jaartje ps Plus, beide voor €39 stuk. Dat zijn leuke prijzen.

Mijn verrassingen van E3 zijn Just Cause 4 en Unravel 2. Beide insta-buy voor me. Voordeel is dat Unravel gelijk al beschikbaar is, geen gewacht. En als die klaar is, zal JC4 ook alweer een stukje dichterbij zijn.

Helaas wel stilte over Ace Combat 7... laatst bekende release datum was afgelopen april, volgens mij. Niks meer van vernomen, of heb ik ergens een bericht gemist? :?
Vrijdag een nieuwe trailer voor ace combat

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Lasmibalsingh
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 00:52
Ghost lijkt mij een onwijs toffe titel qua setting, verhaal en gameplay. Sowieso zijn de single player games koning. #fuckEA

PSN: KADR777 - Core i7-8750H / GeForce GTX 1060 6GB / 16GB ddr4-2666, dualchannel


 • Just_jan
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 29-05 17:02
Katmi schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:20:
[...]


Ah :P dan kan je wel erin vliegen ja.

Ben ik trouwens de enige die die death stranding trailer op niet veel vind trekken ?
Gaf me totaal geen gevoel dat ik die game wil spelen of dat ik er niet op kan wachten.

Verder snap ik ook online heel die hate niet op bv AC dat je nu ook met een vrouwelijk personage kan spelen, er is nog steeds keuze voor je de game begint.
Stiekem speel ik bijna altijd met female characters :P
Ik denk dat Death Stranding een typische titel is van niets ervan kunnen zeggen tot die daadwerkelijk uit is.

Ik ben persoonlijk enthousiast over dat we eindelijk met een vrouwelijke hoofdrolspeelster kunnen spelen in AC, heb geen probleem met een mannelijke alleen speel toch iets liever met een vrouwelijke Char.
In Syndicate speelde ik ook alleen maar met de dame tenzij de story anders vereiste..

 • The Dark Knight
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09-05 09:25
Gamemania heeft de PS4 Pro in het zwart inmiddels weer op voorraad.
De standaard editie zonder extra's voor €399

Edit: Coolblue ook!

[Voor 9% gewijzigd door The Dark Knight op 13-06-2018 00:02]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Exorcist
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online
Met het risico dat het al genoemd is maar: Black Ops III is nu ook met Plus gratis te downloaden. Had 'm zelf al maar leuk voor LAN op deze manier :)

 • NoTimeRemains
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-05 12:38
zijn er nog mogelijkheden om ergens bij een winkel een PS4 in te ruilen tegen een PS4Pro (met bijbetaling natuurlijk)?

This is the Way.


 • Schuimpje
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 23-05 16:18

Schuimpje

Couch Warrior

The Dark Knight schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 23:59:
Gamemania heeft de PS4 Pro in het zwart inmiddels weer op voorraad.
De standaard editie zonder extra's voor €399

Edit: Coolblue ook!
Zou er nog een prijs verlaging ''moeten'' komen i.v.m. days of play?
Of een bundel met extra controller en/of games?

Sony PS5 | Sony XR55A84J | Steelseries Arctis 7P+ | PSN: Drukfout


 • Dj Neo Ziggy
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-05 16:25

Hopelijk tegen die tijd een 4k tv, en dit zou toch wel een hele mooie vervanging zijn van mijn Star Wars PS4

Wat is hoop? Uitgestelde teleurstelling


 • M a r c o
 • Registratie: April 2006
 • Niet online

M a r c o

are you looking at me?

TLOU2 trailer zag er wel erg goed uit.
Vooral de animaties. ik had meer het idee naar een cutscene te zitten kijken, dan naar gameplay.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Spud82
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23:10
Voor mensen die 'twijfelen over de gameplay-echtheid' van de trailer van TLOU: speel gewoon God of War en je weet wat er tegenwoordig tot de mogelijkheden behoort. :)

 • The Dark Knight
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09-05 09:25
Schuimpje schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 07:53:
[...]


Zou er nog een prijs verlaging ''moeten'' komen i.v.m. days of play?
Of een bundel met extra controller en/of games?
Ik had er stiekem wel op gehoopt, maar vooralsnog is er alleen een adviesprijsverlaging in de VS, een bundel met extra joystick of game had het ook aantrekkelijker gemaakt voor die prijs.. maar we zullen nog even moeten wachten op de bundels

Acties:
 • +1Henk 'm!
Spud82 schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 08:50:
Voor mensen die 'twijfelen over de gameplay-echtheid' van de trailer van TLOU: speel gewoon God of War en je weet wat er tegenwoordig tot de mogelijkheden behoort. :)
Er zijn veel details over de gameplay naar buiten gekomen na het panel van gisteren.

De AI noemt elkaar ook continue bij naam. Mooi contrast met de gameplay trailer van Tomb Raider, waarin 2 dudes met elkaar praten en eentje ervan door Lara wordt gedood, waarop die andere 5 seconden later reageert: 'got a body overhere, looks recent'. 8)7
-Dodge a big part of the combat
-You can go prone
-They added a jump button
-Lots of hiding places
-New classes of infected
-You are not completely hiding in the grass depends on the height
-Joel alive doing something who knows!
-You can craft ammo now
-The AI will do alot of communication like whistling to try and find you
-They expended the AI to accommodate for the new prone they added
-Biggest game yet still wide linear but expanded even more
-That was just one possible play through in that vast space
-They wanted to blur the line between what is consider a combat space and an exploration space, they wanted every place to feel like it can have combat in it.
[YouTube: https://youtu.be/IA4bmiXNMoo]

 • Veneficus
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 28-05 20:29
Tweakmans schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 20:44:
Overcooked! krijgt een vervolg:

[video]
:D

Briljant spel. Wij komen nog steeds niet langs de eindbaas van deel 1 |:(

En dan hebben we de expansion levels nog open staan O-)

64 kWh Kia eNiro 2021 DynamicPlusLine || Sony A7III


Acties:
 • +1Henk 'm!
Veneficus schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 09:22:
[...]


:D

Briljant spel. Wij komen nog steeds niet langs de eindbaas van deel 1 |:(

En dan hebben we de expansion levels nog open staan O-)
Ik heb dit nu een paar keer gespeeld, maar ik vind het een van de meest vervelende stressverhogende games die ik ken. Het voelt letterlijk als werken voor mij. De latere levels zijn zo irritant, dat ik op een gegeven moment niet meer weet wat ik moet doen of waar mijn poppetje is en dan pleur ik de controller aan de kant.

 • Melantrix
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 29-05 11:32
Veneficus schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 09:22:
[...]


:D

Briljant spel. Wij komen nog steeds niet langs de eindbaas van deel 1 |:(

En dan hebben we de expansion levels nog open staan O-)
Klopt het dat je de eerste paar levels nog net met 2 personen kan spelen, maar daarna het eigenlijk niet kan? Ik heb het met mn vrouw gespeeld maar we kwamen in een leven waar de stations zo ver uit elkaar lagen dat je dat nooit haalde met z'n 2en.. :'(

"Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • B-Real
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:51
The Dark Knight schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 09:01:
[...]


Ik had er stiekem wel op gehoopt, maar vooralsnog is er alleen een adviesprijsverlaging in de VS, een bundel met extra joystick of game had het ook aantrekkelijker gemaakt voor die prijs.. maar we zullen nog even moeten wachten op de bundels
Yep ik ook. Dus nog even geduld hebben, wellicht zelfs tot aan Black Friday?
Is eigenlijk ook maar beter voor mij, dan kan ik met dit mooie weer de tuin af maken ipv binnen zitten gamen :p
Pagina: 1 2 3 ... 178 Laatste

Let op:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alle PS5 discussie moet in: [PS5 / Playstation 5] Speculaties & Geruchten
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- [PS] Playstation Plus
- Voor PS5 kun je terecht in [PS5] (ZT) Het aanloop naar release topic en [PS5] Het pre-release kroeg topic.
- Voor aanbiedingen van games, de console en accesoires: Console Budget Gaming topic
- Bij technische issues met de PS4: Problemen en garantieafhandelingen
- Geen PS4 vs Xbox discussies.
- Geen aankoopadviesvragen over Slim vs Pro, gebruik de zoekfunctie.
- Geen discussies over tv's en monitoren, daar zijn andere subfora voor.
- Let op het gebruik van afkortingen; schrijf (minder bekende) titels voluit.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee