Toon posts:

Het grote indoor cycling topic

Pagina: 1 2 3 ... 124 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Mede-auteur:
 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46

havana

Het grote indoor cycling topic

Welkom bij het grote indoor cycling topic. Dit topic is een afspliting van het grote wielerervaringentopic en is bedoeld om alles rond indoor cycling te bespreken. Deze startpost wordt zo goed en zo kwaad als het kan bijgehouden, als je zin hebt om er aan mee te schrijven ben je van harte welkom. Stuur dan even een berichtje.
De hard- en software rond binnen fietsen hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Waar het 5 jaar geleden nog heel hip was om met je achterwiel op een rol geklikt te zitten met een duur tacx dvdtje, gefilmd uit een auto die de Alpe D’huez op rijdt, is het nu state of the art om virtueel tegen anderen te racen op een volledig door software aangestuurde direct drive trainer met klimsimulatie.
Hardware
Om te beginnen met binnen fietsen heb je naast een fiets (uitzonderingen van volledige fietsvervangende trainers daargelaten) minimaal een trainer nodig. Het budget voor een nieuwe trainer loopt uiteen van zo’n 100 euro voor de meest rudimentaire non-smart trainer tot meerdere duizenden euro's voor een volledige smart binnenfiets en alles daar tussenin. Hieronder staan een aantal keuzes om rekening mee te houden bij de aanschaf:
Algemeen
Een trainer heeft een manier van aandrijving, een manier van het creëren van weerstand (het type rem) en een manier van het doorgeven van data (smart of non-smart). Trainers zijn er van diverse merken. In Europa zijn de grootste leveranciers Tacx, Elite en Wahoo. Een trainer wordt in Nederland in de volksmond ook wel een Tacx genoemd. Dat is een soort Walkman verhaal. Als iemand zegt "ik ga even Tacxen" bedoelt hij dat hij op een fietstrainer gaat zitten. Tacx was een Nederlands bedrijf (begin 2019 overgenomen door Garmin) en in Nederland verreweg de grootste leverancier van indoor trainers. Naast bovengenoemde zijn er nog een handvol kleinere spelers die prima ‘Tacxen’ maken.
Aandrijving
Het belangrijkste onderscheid tussen trainers is de manier van aandrijving. Ruwweg gezien zijn er 3 soorten aandrijving:
- Wheel-on

- Direct Drive

- Rollers


Bij wheel-on klik je je hele fiets met het achterwiel op een rol. Het grootste voordeel van dit systeem is dat het goedkoop is. De nadelen zijn legio: Je band wordt warm en slijt hard waardoor veel mensen een aparte trainingsband monteren en daarvoor dan weer een apart trainingsachterwiel aanschaffen. Dit doet deels het kostenvoordeel teniet. Tevens maakt het contact van de band op de rol veel lawaai en kan de band bij stevig aanzetten doorslippen waardoor sprinten vaak slecht te oefenen is. Wheel-on is er in smart en non-smart uitvoeringen.

Direct drive kent de nadelen van wheel-on niet: de trainer vervangt bij direct drive je achterwiel. De direct drive bestaat uit een zwaar vliegwiel dat via een interne band gekoppeld is aan een as met daarop een cassette. Feitelijk simuleert de direct drive dus je achterwiel, vandaar ook dat je je fiets er zo in kan klikken. Doordat er geen contact is tussen band en trainer is een Direct drive vaak erg stil, meer dan het geluid van het vliegwiel en de ketting hoor je niet. Afhankelijk van de kwaliteit van de trainer kan deze hellingen van 10% tot ruim 20% aan weerstand genereren van 750 tot over de 2000 Watt. Direct drive is echter (veel) duurder dan een Wheel-on. Direct drive is op een enkele uitzondering na (Elite Turbo Muin) Smart. Tevens moet je een extra cassette kopen, deze wordt meestal niet meegeleverd met de Direct Drive trainer.

BIj een rollenbank zet je de fiets op een stel rollers: 2 onder het achterwiel en 1 onder het voorwiel. De roller bij het voorwiel is vaak via een snaar verbonden aan die van het achterwiel, zodat bij het fietsen beide wielen draaien. Een fiets op een roller staat niet vast, het is dus even een stukje behendigheid om er op te komen. Door de centrifugaalkracht blijf je echter mooi overeind tijdens het fietsen. Als je echt wilt trainen op je houding is een roller een goede optie. Rollers zijn er in smart en non-smart uitvoering.

Er zijn ook nog wat meer niche types zoals wheel-on oplossingen die werken met een magneet op de velg i.p.v. een rol.
Smart versus non-smart
Bij een non-smart trainer bepaal je zelf de weerstand die de trainer genereert, door een hendeltje, een afstandsbediening op het stuur of simpelweg door zwaarder te schakelen. Het hendeltje verstelt dan bijvoorbeeld een mechanische rem op de trainer.
Bij een smart trainer bepaalt de software op een verbonden pc, tablet of telefoon de weerstand. Voordeel van smart is dat het de simulatie van de software realistischer maakt. Als je een berg oprijdt neemt de weerstand toe en als je draft achter iemand in Zwift neemt de weerstand iets af. Los van smart of non-smart staat dat de trainer informatie door kan geven aan de computer. Dit loopt via Bluetooth of ANT+. Zo bestaan er verschillende combinaties:
- Non-smart, non-connected: de meest basic versie. Hier stel je zelf de weerstand in en krijgt de app geen informatie terug van de trainer.
- Non-smart, connected: waarbij je gegevens van de trainer aan de pc/tablet doorgeeft. Dit maakt het mogelijk om trainingsapps te gebruiken om een gestructureerde training af te werken. (1-richtings verkeer)
- Smart connected: de "Full options" combinatie waarbij de trainer informatie aan de app doorgeeft, en waarbij de computer informatie terug naar de trainer kan sturen om bijv. de weerstand aan te passen. (2-richtings verkeer)

Vrijwel alle trainers in het midden en hoog budget zijn tegenwoordig smart. Soms is het nodig om een ANT+ dongle of iets dergelijk voor je pc te kopen. (Zie onder). Belangrijkste voorbeelden in de smart categorie zijn de Tacx Flux, Tacx Neo, de Elite Direto, Cycleops Hammer en de Wahoo Kickr. Die laatste heeft zelfs een Climb accessoire waarbij de voorzijde van je fiets gelift wordt om nog realistischer een klim te simuleren. De Tacx Neo heeft ook zo'n gimmick en kan een kasseien weg simuleren door te trillen.
Weerstand & Geluid
Grofweg zijn er 3 types rem. Magneet, vloeistof en elektromotor. Het grootste verschil is de hoeveelheid vermogen die maximaal is weg te trappen op de trainer. Het loopt van zo’n 700 watt tot >2000 watt. Voor de gewone sterveling houdt het bij 1200 watt wel ongeveer op, dus alles daarboven is marketing. De hoeveelheid lawaai die de trainer produceert is na wheel-on of direct drive het meest afhankelijk van het gebruikte type rem. Daarnaast is een elektrorem nauwkeuriger dan een magneetrem. Een magneetrem kent immers een vaste waarde, terwijl een elektrorem aangepast kan worden aan de gewenste weerstand (met name bij de Smart trainer). Over het algemeen neemt de hoeveelheid geluid af met de prijs. Zo zijn de Tacx Neo en de Kickr 2018 vrijwel stil, er zijn ook wat uitzonderingen zoals de op velgmagneten gebaseerde trainers die ook stil zijn, of de Kickr Core 2018 die ook stil is. Stil betekent in deze context uiteraard dat de trainer zelf geen lawaai maakt, maar dat doet je fiets nog wel (ketting, derailleur enz).
Sensoren
Met name bij de smart trainers heb je ook sensoren nodig die de trainer(app) moeten "voeden" met gegevens. Denk hierbij aan:
- hartslagsensor. Als je serieus wilt trainen en je eigen limieten kent of wilt verbeteren, is een hartslag sensor onontbeerlijk. Voor sommige groepsritten op Zwift is een hartslagsensor zelfs verplicht. Wahoo is zo'n beetje de grootste leverancier van dergelijke meters. Vaak kan je ook een meter van je fietscomputer gebruiken, zolang deze maar kan communiceren met de trainer via ANT+ of Bluetooth.
- cadanssensor. Niet per se verplicht, maar wel handig. In de meeste moderne trainers zit zo'n sensor al ingebouwd, of wordt via software je cadans berekent, dus heb je geen externe sensor nodig.
- vermogenssensor. Ook deze is niet per se verplicht, maar wel handig als je bijv. je FTP wilt weten. Op sommige Zwift rides is het bijv. nodig je FTP per KG te weten, dus is een vermogensmeter zeker handig. In moderne smart-trainers is een vermogensmeter vaak standaard aanwezig of wordt vermogen nauwkeurig via software berekent, zodat de app de weerstand kan aanpassen aan de helling en jouw geleverde vermogen.
Bluetooth of ANT+
De keuze hierin is lastig. Bluetooth gebruikt een 1-op-1 systeem. Anderen kunnen de communicatie tussen 2 apparaten dus niet afluisteren. Bij ANT+ wordt een 1-op-n systeem gebruikt: ANT+ zend de gegevens uit, en elke ANT+ ontvanger kan deze oppikken. Dit kan handig zijn als je bijv. je hartslag zowel door de trainerapp als door bijv. een smartwatch wilt laten oppikken. In praktijk wordt ANT+ veelal als betrouwbaarder beschouwd dan het Bluetooth protocol. Op de trainer is dat wel van belang, je wilt immers geen data missen of last hebben van verstoringen in de communicatie. Veel smart trainers hebben zowel Bluetooth als een ANT+ systeem. Indien jouw pc/tablet geen ANT+ heeft kan je een losse USB ANT+ ontvanger kopen voor een paar tientjes. Wat betreft de sensors: veel hartslag sensors (o.a. van Wahoo, Garmin en Polar) ondersteunen beide protocollen. Wel zo handig dus. In praktijk lijkt de balans uit te slaan naar ANT+, en als je zeker wilt weten dat je sensors met alles kunnen communiceren, neem dan een sensor die zowel Bluetooth als ANT+ ondersteunt.
Accessoires
Een aantal hulpmiddelen maakt het binnen trainen dermate prettiger dat ze bijna noodzakelijk zijn.
- Trainingsmat > kun je van een merk kopen of gewoon bij de Kruidvat & Action. Doet ook veel tegen het geluid van een wheel-on. Rubber stoeptegels doen nóg meer voor het geluid (bouwmarkt). Moderne smart trainers maken vaak minder lawaai, maar dan is het nog steeds prettig om iets onder de fiets te hebben liggen voor opvangen van zweet.
- Zweetvanger > erg handig als je veel zweet. Deze wordt tussen je stuur en je zadelpen gemonteerd en vangt de zweetdruppels op, zodat die niet op je frame vallen.
- Ventilator > afhankelijk van de ruimte, onmisbaar. Hoeft niet veel te kosten (bijv. kringloopwinkel). Je lichaam presteert ook beter als het goed gekoeld wordt. Afhankelijk van hoeveel je zweet heb je 1 of meerdere ventilators nodig.
- Standaard voor ipad/laptop te koop bij Ali voor een paar euro. Of een lessenaar. Of zelf iets klussen.
- Trainingsband > bij wheel on trainer. Aan te raden op een oud wiel.
- Sensoren, bij non-smart trainers kan je je eigen ant+ fietssensoren gebruiken om data door te geven naar de software
- Dongles > ANT+ dongle is soms handig. Kost een paar euro op Ali of iets meer van een meer gerenommeerde verkoper Steeds meer trainers ondersteunen ook BT, maar dan heb je vaak geen hartslag.
- Tablet/laptop, om je trainer app op te kunnen draaien
- Tweede scherm: naast een scherm voor de trainingsdata is het vooral bij wat minder intensieve trainingen ook best handig een second screen te gebruiken voor bijv. een film/serie. Bij sommige apps is dit niet nodig, die kunnen minimaliseren tot een zeer klein formaat (bijv. Trainerroad, Sufferfest). Een groot scherm is prettig, het scherm hoeft aan weinig eisen te voldoen (behalve dat je hem aan je pc/laptop/tablet moet kunnen aansluiten), dus je kan prima een wat verouderd scherm van Marktplaats plukken.
- Koptelefoontje. Voor de Wife-acceptance- factor van trainen met harde muziek is het aan te raden om een spatwaterdichte draadloze in-ear gebruiken.
Apps
De wereld van trainingsapps is de laatste jaren geëxplodeerd samen met de komst van smart trainers. Het is een stormachtig domein en de in deze TS beschreven informatie veroudert snel. Indoor training werkt voornamelijk met vermogen als meeteenheid van de hoeveelheid werk die je verricht in een training. Meestal start je met een fitnesstest die je functional threshold power (FTP) berekent. Omdat niet iedereen een powermeter op zijn fiets heeft zitten wordt vaak het wattage dat de trainer berekend gebruikt, maar er zijn ook oplossingen om helemaal watt-meter-loos toch gebruik te maken van apps. Vrijwel alle apps bieden een vorm van free trial aan zodat het makkelijk uitproberen is of iets bevalt of niet.

Hieronder staan een paar van de belangrijkste spelers:
Trainerroad
Trainerroad was de eerste non-trainer-fabrikant met een software platform specifiek voor indoor cycling. Ze zijn de bedenker van het concept virtual power, waarbij je simpelweg meet hoeveel snelheid je op de trainer ontwikkelt en dat combineert met een door Trainerroad gemeten power curve van de trainer om een virtueel vermogen te berekenen. Het idee is dat dat vermogen je instaat stelt om je eigen voortgang in trainingen te volgen zolang je de gemeten omstandigheden gelijk houdt, dus bijvoorbeeld de bandenspanning van je achterband op de dumb trainer. Trainerroad biedt meer dan duizend gestructureerde trainingen en een ruime hoeveelheid trainingsplannen voor verschillende doeleinden. Het mooie van trainerroad is dat veel trainingen uitleg en instructies bevatten van een professionele trainer. Dit geeft je het gevoel dat je echt wat leert en begrijpt waarom je zo miserabel zit af te zien terwijl je ook op de bank kan zitten. Trainerroad is qua looks en features echter wel de saaiste van de grootste spelers. De focus ligt echt op inhoud, niet op entertainment. Trainnerroad biedt tegenwoordig ook een analytics platform en concureert daarmee met trainingpeaks en strava. Trainerroad kost $20 per maand of 189 dollar per jaar.
Trainerroad heeft ook de beste podcast over gericht trainen voor wielrennen
Trainerroad gaat beginnen met adaptive training; trainingsplannen die zich automatisch aanpassen aan je prestaties.

Zwift
Zwift heeft snel de wereld van indoor fietsen verovert met hun virtuele wereld waarin je samen rijdt met of tegen anderen. Je kan gewoon rond fietsen of deelnemen aan trainingen of races. Veel mensen vinden de races van Zwift een enorm goede motivator om keihard af te zien op zolder terwijl je ook op de bank kan zitten. De kritiek dat Zwift alleen maar draait om domweg hard trappen is gepareerd door ook trainingsplannen aan te bieden. Die hebben echter nog niet de diepgang en structuur van Trainerroad of Sufferfest. Zwift is de grootste speler en kost 14 euro per maand.
Wahoo Systm (voorheen Sufferfest)
The Sufferfest is ooit begonnen met het maken van videos om het trainen op de dumb trainer minder saai te maken. De videos draaiden om "sufferen", keihard afzien als lid van de natie Sufferlandria onder de bezielende leiding van Grunther von Agony en zijn minions. Tegenwoordig bieden ze de videos aan in een app met abbo vorm en zijn er ook videos die rustiger zijn om balans aan te brengen. In de app zijn tegenwoordig ook trainingsplannen beschikbaar. Het unieke van Sufferfest is dat ze proberen een compleet pakket aan te bieden, zo is er onder andere Yoga, Strength en Mental training beschikbaar en zijn de trainingen niet alleen gestuurd op FTP, maar op een 4 dimensionale power meting (4dp) waarbij ook bekeken wordt wat de maximale sprint, anaeroob en VO2max power zijn. Sufferfest kost 15 dollar per maand of 129 dollar per jaar.
Sinds September 2021 rebranded als Wahoo Systm

BKool
BKool Simulator heeft een andere insteek dan bijv. Zwift of Sufferfest. Zwift is ontwikkeld op basis van een virtuele wereld waarbij de nadruk heel erg op het sociale gebeuren ligt. Bij BKool ligt de nadruk veel meer op realiteit. BKool beschikt bijvoorbeeld over meer dan 3500 video’s, opgenomen door BKool of door gebruikers. Dit geeft een heel andere beleving dan het fietsen in een virtuele wereld. Deze video’s kan je nafietsen, waarbij de weerstand van je trainer 1-op-1 gekoppeld is aan wat je op je scherm ziet. Fiets je dus in de video een helling op, dan voel je dat in de weerstand. Naast de video routes zijn er nog ruim 500.000 virtuele routes, overal ter wereld. Voor meer info over de verschillen tussen BKool en Zwift zie hier.
Binnen BKool zijn verschillende Leagues actief, waarbij bijv. wekelijks gezamenlijk een route wordt gereden. Regelmatig worden stukken van echte tours, zoals de Tour de France, Giro of de Vuelta, nagefietst. Na een aantal etappes (stages) is de winnaar bekend, ofwel een persoon of een team.
Bij BKool kan je je eigen routes uploaden en laten omzetten naar een virtuele 3D wereld. Je kan ook je eigen video uploaden, mits deze voorzien is van GPS coordinaten. Deze is dan door anderen na te fietsen. Naast de virtuele en video routes kent BKool ook workouts, spinning klasjes via de fitness app en een Velodrome.
BKool kost 9 euro per maand voor premium en is beperkt te gebruiken met een free abbo
BigRing VR
Met BigRing kun je virtueel cols beklimmen waarbij de app de weerstand van je trainer matched met wat je ziet op het scherm. Momenteel staan zijn er meer dan 300 beklimmingen in de database. Het programma draait op Windows en MacOS en kost 10$ per maand.
FulGaz
FulGaz is ook nog wel interessant om toe te voegen. Is iOS only en ondersteunt ook de Apple TV (4K!!) wat dan wel weer vet is. Is net als BigRing VR een programma waarin opgenomen ritten na gefietst kunnen worden. Dat kunnen etappes van grote rondes zijn of bekend cols. De maker fietst al die routes zelf 9, euro per maand of 80 per jaar.

Overig
Door het succes van Zwift werken er meer bedrijven aan een 3d ervaring. Er is onder andere Road Grand Tours

Andere spelers zijn onder andere Tacx en Elite met prima eigen software met videos en gestructureerde trainingen in de app.
Tips, FAQ, links:
Kan ik met een carbonnen frame gebruik maken van de trainer: Ja
Kan ik met een band die ik op de trainer gebruikt heb nog de weg op: Dit is sterk af te raden. Het is verstandiger om je band op de trainer ‘op te rijden’ en dan een nieuwe band te monteren als je in het voorjaar weer naar buiten gaat.
Waar kan ik het beste terecht voor aankoopadvies: Voor aankoopadvies kan je in dit topic terecht, maar de autoriteit op dit gebied is dc rainmaker. Op het youtube kanaal van Shane Miller is ook veel te vinden YouTube: Shane Miller

[Voor 155% gewijzigd door MrAngry op 05-10-2021 16:58]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
gereserveerd voor TS

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ik zal zelf maar eens aftrappen. Na jarenlang bij Trainerroad gezeten te hebben heb ik afgelopen herfst de overstap gemaakt naar The Sufferfest. De aanleiding was eigenlijk dat ik gewoon uitgekeken was op trainerroad en mijn trainer niet smart genoeg vind voor Zwift. Ik heb altijd getraind op een Tacx Flow met Trainerroads virtual power, maar ik was klaar met het doorslippen van de achterband en het grote aantal lekke banden. Ik gebruik nu een Elite Turbo Muin direct drive. Mijn fiets heeft een power2max powermeter en de pc een ant+ dongle. Die Elite trainer heeft ook een sensor Misuro B+ genaamd waardoor hij snelheid en power kan uitzenden, maar die waardes slaan helemaal nergens op vergelijken met mijn hopelijk betrouwbare powermeter. De powermeter komt daarentegen wel weer heel dicht bij de virtual power van Trainerroad.

edit: Ik heb ook overwogen om naar de Wattbike bij mij in de wijk te gaan, maar tussen de 10 en 15 euro per training is me net te gortig, ik train toch graag 3 maal per week.

[Voor 9% gewijzigd door MrAngry op 19-12-2017 14:51]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 18:05

Crazy D

I think we should take a look.

Nice :)

Ik train wel 1 x per week bij een WattBike center, maar dat is ook voor een stukje echte ondersteuning en motivatie. Wel prijzig maar ja.

Ik heb een abonnement op Zwift genomen en neem er in januari eentje op BigRingVR bij. Vond TrainerRoad dusdanig saai, dat motiveert me echt niet. Zwift is iig wat dynamischer. En wie weet ga ik de group rides nog wel leuk vinden ook.

Exact expert nodig?


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ik denk dat qua externe motivatie betreft Zwift de rest echt naar de kroon steekt. Dat is de enige die in de buurt komt van een sociale ervaring in een sportschool, spinning of wattbike les, waar je net iets harder gaat omdat je niet wilt onderdoen voor je buurman. Qua pure entertainment en compleetheid vind ik sufferfest het beste.
Dit is een beetje het ding met Trainerroad op dit moment. Ze worden ingehaald op facetten die voor het grote publiek meer aansprekend zijn dan IT-technisch en trainingsinhoudelijk de beste zijn.

e; Hoe zijn BigRing en Zwift complementair? Bigring als je lekker videos van echte bergen wilt kijken?

[Voor 9% gewijzigd door MrAngry op 17-12-2017 17:25]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Logico
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 15:14
Top dat er nu een topic is!

Ik ga één dezer dagen een trainer kopen (waarschijnlijk Tacx Vortex Smart of Elite Rampa Smart B+, lastig lastig...).

Vraagje over een FAQ:
MrAngry schreef op zondag 17 december 2017 @ 16:16:
Kan ik met een band die ik op de trainer gebruikt heb nog de weg op: Dit is sterk af te raden. Het is verstandiger om je band op de trainer ‘op te rijden’ en dan een nieuwe band te monteren als je in het voorjaar weer naar buiten gaat.
Waarom is dat? Ik neem aan dat het slijtagepatroon van de band op de trainer niet veel anders is dan buiten, of zit ik dan fout?

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Na mijn eerste problemen met de elite rampa heb ik deze retour gedaan. Ik kreeg er zoals gemeld in het fietstopic geen goede of realistische weergave van de snelheid.
Weer terug het lees onderzoek / reviews e.d. ingedoken. In een winkel een tacx vortex getest, maar deze was voor mijn forse lijf redelijk instabiel, minder stabiel dan de rampa.
Nu maar voor een Wahoo Kickr Snap gegaan, en ondanks dat ik er nog maar weinig mee heb kunnen fietsen, bevalt deze goed.

Pro's ten opzichte van de rampa: geen gedoe met het geval zelf in elkaar schroeven, gewoon uitpakken, uitklappen en fiets erop. Wat breder dan de rampa, dat komt de stabiliteit ten goede. Er zit ook een voorwielsteun bij, die bij de rampa ontbrak. Verder werkt de app en het apparaat meteen, en geeft realistische waardes weer. Of het exact klopt zal me verder worst wezen, maar het is geen idiote afwijking van meer dan 100km/u zoals ik bij de rampa had.
Logico schreef op zondag 17 december 2017 @ 18:05:
Waarom is dat? Ik neem aan dat het slijtagepatroon van de band op de trainer niet veel anders is dan buiten, of zit ik dan fout?
Het gaat om het profiel en het soort rubber. Het komt erop neer dat een trainingsband ongeveer net zo "vast" op de weg ligt als een hockeypuck op ijs. Of een trainingsband nodig is op een trainer laat ik maar even in het midden, maar je wilt met een trainingsband echt niet de weg op. Tenzij je graag valt natuurlijk, dan moet je vooral met die banden de weg op.

[Voor 24% gewijzigd door rockhopper op 17-12-2017 18:08]

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • Logico
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 15:14
rockhopper schreef op zondag 17 december 2017 @ 18:05:
Na mijn eerste problemen met de elite rampa heb ik deze retour gedaan. Ik kreeg er zoals gemeld in het fietstopic geen goede of realistische weergave van de snelheid.
Weer terug het lees onderzoek / reviews e.d. ingedoken. In een winkel een tacx vortex getest, maar deze was voor mijn forse lijf redelijk instabiel, minder stabiel dan de rampa.
Nu maar voor een Wahoo Kickr Snap gegaan, en ondanks dat ik er nog maar weinig mee heb kunnen fietsen, bevalt deze goed.

Pro's ten opzichte van de rampa: geen gedoe met het geval zelf in elkaar schroeven, gewoon uitpakken, uitklappen en fiets erop. Wat breder dan de rampa, dat komt de stabiliteit ten goede. Er zit ook een voorwielsteun bij, die bij de rampa ontbrak. Verder werkt de app en het apparaat meteen, en geeft realistische waardes weer. Of het exact klopt zal me verder worst wezen, maar het is geen idiote afwijking van meer dan 100km/u zoals ik bij de rampa had.


[...]

Het gaat om het profiel en het soort rubber. Het komt erop neer dat een trainingsband ongeveer net zo "vast" op de weg ligt als een hockeypuck op ijs. Of een trainingsband nodig is op een trainer laat ik maar even in het midden, maar je wilt met een trainingsband echt niet de weg op. Tenzij je graag valt natuurlijk, dan moet je vooral met die banden de weg op.
Dank voor je reactie :) Dat klinkt inderdaad niet als een goed idee, maar ik dacht dat in de OP bedoeld werd dat een normale band gebruikt werd op de trainer en het af te raden is om vervolgens met deze indoor gebruikte normale band weer buiten te gaan rijden.

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

@Logico Ik denk dat dat laatste sterk afhangt van in welke mate deze band versleten is. Maar het is gebruikelijker om een gewone band die buiten gebruikt is en tekenen van slijtage vertoont, binnen "op" te rijden. Je rijdt binnen niet zo snel lek.
Buiten zou ik altijd de beste banden op mijn fiets zetten, omdat je daar te maken hebt met potentieel levensbedreigende situaties. Je wil buiten goede grip hebben en niet lek rijden, binnen hoef je niet te remmen, zijn noodstoppen niet van de orde en komt er ook geen troep op je band (als het goed is).

Dus ik denk wat de TS bedoelt is: Je band is bijna op, gebruik deze alleen binnen nog en koop in het voorjaar voor de weg een nieuwe band. Is je band na de winter / op de trainer, nog niet helemaal op, bewaar deze dan voor als je in het najaar weer op de trainer stapt.

@havana @MrAngry Mooie opzet voor de TS trouwens. Wat mij betreft mag naast Dcrainmaker ook Shane Miller toegevoegd worden, zeker zijn filmpjes op Youtube zijn informatief. YouTube: Shane Miller

[Voor 14% gewijzigd door rockhopper op 17-12-2017 18:22]

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ja, dat is ook wat ik daar bedoel ja. Je band wordt namelijk een soort van glad van op die roller draaien. Het is nog steeds grippie rubber dus dat is nog wel te doen, maar de wat ruwe contactlaag wordt als het ware gepolijst. Ik denk dat je 4/5 ritten hier geen merkbaar nadeel van zal ondervinden, maar ik kan echt niet met goed geweten opschrijven dat het een prima idee is.
Met een speciale trainerband moet je sowieso niet buiten komen (en dat staat er ook kneitergroot op), maar dat is ook totaal ander materiaal, dat is echt keihard.
rockhopper schreef op zondag 17 december 2017 @ 18:19:
@havana @MrAngry Mooie opzet voor de TS trouwens. Wat mij betreft mag naast Dcrainmaker ook Shane Miller toegevoegd worden, zeker zijn filmpjes op Youtube zijn informatief. YouTube: Shane Miller
Thanks, kende ik nog niet: Toegevoegd

[Voor 28% gewijzigd door MrAngry op 17-12-2017 18:35]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Seriph
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 14:15
Ik heb twee achterwielen. Een met een trainerband en een met mijn gewone. Dan kan je heel snel switchen. Volgens de overlevering vreet een trainer achterbanden. Dat risico wou ik niet lopen. Zo gek duur is een trainerband ook weer niet.

 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
Enige wat ik zelf nog wel jammer vind is dat je statistieken van digitale ritten niet te vergelijken zijn met ritten van buiten. Je hebt geen last van enige weerstand behalve de gesimuleerde. Daardoor loop je het gevaar jezelf te overschatten ;-)

Voor mij is Zwift een leuke tool om het leuk te houden, zeker nu ik een training aan het volgen ben om mijn FTP waarde wat op te krikken. Nadeel is dat er nu sessies aankomen waarbij ik 25+ min hetzelfde wattage weg moet trappen. Serie/muziek ernaast is nog wel te doen maar ideaal is het niet. Buiten vereist toch wel wat meer opletten.

 • CedricD
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 11:48
Over de banden hierboven vermeld:
Ik spaar gewoon mijn versleten buitenbanden en gebruik die dan op de rollen.
Goedkoper dan een trainingsband ;).

Misschien ook nog deze trainer toevoegen in de startpost: Elite Qubo Digital Smart B+.
Instap smart-trainer die het voor mij persoonlijk goed genoeg doet voor enkele sessies in Zwift.
Ook maar een fractie van de prijs van de ander genoemde smart-trainers ;)

Mogen we foto's posten van onze 'Paincave'? :P

[Voor 39% gewijzigd door CedricD op 17-12-2017 20:28]


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Paincave foto's zijn van harte welkom!

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Devil
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Devil

King of morons

Ik heb een Kickr en gebruik voornamelijk Zwift. Heeft iemand nog een aanrader voor een mooie iPad of Windows app waarop je virtueel bekende beklimmingen kunt nafietsen. Betalen geen probleem, maar geen 15 euro per parcours.

After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Big Ring heeft een Windows app en is tot 2 januari nog gratis te testen.

Verder heb ik even snel wat schoonheidsfoutjes uit de TS gehaald :)

[Voor 33% gewijzigd door havana op 18-12-2017 06:39]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • f4stf0rw4rd
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 19:19
Top zo'n apart topic d:)b . nette startpost ook!

Ik hoop deze week weer op de Tacx te klimmen na een reparatie onder garantie van meer dan een maand :X Echt een belachelijk lange doorlooptijd. zal wat te maken hebben met de drukte bij Tacx, maar vermoed ook laksheid bij de winkelier...
Na rechtstreeks contact met Tacx komt als het goed is morgen een nieuw middendeel binnen. Kan ik eindelijk BigRingVR proberen. Gebruik normaal gesproken Zwift en kan daar prima 1,5 uur in wegtrappen.

hier stond ooit een hoop info over wat eens een vet cool wrede configuratie was....


 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 18:05

Crazy D

I think we should take a look.

MrAngry schreef op zondag 17 december 2017 @ 17:19:
Ik denk dat qua externe motivatie betreft Zwift de rest echt naar de kroon steekt. Dat is de enige die in de buurt komt van een sociale ervaring in een sportschool, spinning of wattbike les, waar je net iets harder gaat omdat je niet wilt onderdoen voor je buurman. Qua pure entertainment en compleetheid vind ik sufferfest het beste.
Dit is een beetje het ding met Trainerroad op dit moment. Ze worden ingehaald op facetten die voor het grote publiek meer aansprekend zijn dan IT-technisch en trainingsinhoudelijk de beste zijn.
Ook voor de variatie. Schema's rijden is leuk voor een kwartiertje maar daarna ben ik er wel klaar mee. Buiten vind ik dat veel makkelijker vol te houden vanwege de omgeving. En filmpjes kijken tijdens fietsen vind ik toch niet zo fijn.
e; Hoe zijn BigRing en Zwift complementair? Bigring als je lekker videos van echte bergen wilt kijken?
Zwift om "gewoon" te fietsen/trainen. BigRing om in een "echte" omgeving "echte" bergen te rijden. (niet alleen voor de beelden, maar ook de weerstandsbeleving).

Exact expert nodig?


 • Ruud
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 16:16
Ik fiets zelf op een Taxc Bushido Smart (T2780) en Zwift.

Voor de Zwifters onder ons die los van de planning een ander parcours willen fietsen;

1: Open je prefs.xml (c:\users\%username%\documents\zwift)
2: Voeg in <ZWIFT> de volgende parameter toe

<WORLD>?</WORLD>

Vervang ? voor 1, 2 of 3. (1 Watopia, 2 Richmond, 3 Londen)

Doe dit wel als Zwift niet draait. Bij het afsluiten van Zwift wordt de XML weer overschreven met hetgeen bekend was in Zwift :)

 • Taigu
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18-03 17:11
Leuk topic! Ik heb de afgelopen maanden binnen gefietst met Sufferfest filmpjes en GoT. De nodige uren gemaakt en nu aan het kijken of ik een ultra low budget Zwift opstelling kan maken. Ik gebruik een oude fiets op een 'domme' Tacx Satori. Via AliE een BT snelheid/cadans sensor en HRM band besteld.


Eerste issue was dat onder Windows 7 de BT sensoren (BLE) niet gepaird kunnen worden. De pc in mijn paincave is helaas voorzien van Windows 7... Nu met een tijdelijke laptop voorzien van Windows 10 lijkt e.e.a. beter te gaan.

Eerst Bkool getest maar die crasht en pairt niet met de sensoren. De Zwift mobile link app daarentegen lijkt prima te werken. Het eerste ritje vond ik echter minder leuk dan SF of een serie kijken. Hoe bevallen de workout programma's van Zwift? Ben wel benieuwd naar de meningen over een 4 / 12 weken FTP booster/builder?

[Voor 15% gewijzigd door Taigu op 18-12-2017 10:55]

Cling to truth and it turns into falsehood. Understand falsehood and it turns into truth.


 • joint_me
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 18-03 17:10
Gisteren maar even onderhoud aan mijn Neo gepleegd, moet blijkbaar ook gebeuren :)

https://support.tacx.com/...-Onderhoud-van-de-trainer

Steun ook Klimmen tegen MS


 • Willem30
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 09:23
MrAngry schreef op zondag 17 december 2017 @ 16:39:
Ik gebruik nu een Elite Turbo Muin direct drive. Mijn fiets heeft een power2max powermeter en de pc een ant+ dongle. Die Elite trainer heeft ook een sensor Misuro B+ genaamd waardoor hij snelheid en power kan uitzenden, maar die waardes slaan helemaal nergens op vergelijken met mijn hopelijk betrouwbare powermeter. De powermeter komt daarentegen wel weer heel dicht bij de virtual power van Trainerroad.
Super topic dit !

Ik wil er een gaan aanschaffen en twijfel tussen Elite Kura Muin en Elite Turno Smart B+. De laatste is 140euro goedkoper maar kan verder het verschil in specs niet goed achterhalen.
Verder zal ik hierbij dan los nog een ANT+ moeten kopen voor in de computer.

[Voor 5% gewijzigd door Willem30 op 18-12-2017 11:34]


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Willem30 schreef op maandag 18 december 2017 @ 11:33:
[...]

Super topic dit !

Ik wil er een gaan aanschaffen en twijfel tussen Elite Kura Muin en Elite Turno Smart B+. De laatste is 140euro goedkoper maar kan verder het verschil in specs niet goed achterhalen.
Verder zal ik hierbij dan los nog een ANT+ moeten kopen voor in de computer.
Beide trainers zijn wat ik in de TS omschrijf als non smart, connected, dus de software gaat niet de weerstand bepalen. Als ik even snel bij futurumshop kijk dan is het verschil dat de Turno zijn gegevens door een misuro B+ sensor meet, die staat bij de Kura niet vermeld. Zoals al geschreven: Die sensor is onbetrouwbaar. Het is een simpele magneet sensor. Hij meet het aantal interne omwentelingen van de trainer en destileert daar snelheid & power uit tegen een bekende curve. Die gegevens zijn dus wel intern consistent, vergelijkbaar met de volgende training, maar niet nauwkeurig.
Bij Elite op de site zelf zie je dat verschil ook terug. Bij de Kura claimen ze een 1% nauwkeurigheid, bij de Turno niet.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Devil
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Devil

King of morons

Overigens nog een tip voor een iPad/laptop standaard: een strijkplank. Mijn trainer staat in het hok waar we ook de was doen, dus dat werkt ideaal, het voorwiel past precies tussen de pootjes en dan staat je iPad op armlengte afstand.

After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.


 • Willem30
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 09:23
MrAngry schreef op maandag 18 december 2017 @ 11:43:
[...]


Beide trainers zijn wat ik in de TS omschrijf als non smart, connected, dus de software gaat niet de weerstand bepalen. Als ik even snel bij futurumshop kijk dan is het verschil dat de Turno zijn gegevens door een misuro B+ sensor meet, die staat bij de Kura niet vermeld. Zoals al geschreven: Die sensor is onbetrouwbaar. Het is een simpele magneet sensor. Hij meet het aantal interne omwentelingen van de trainer en destileert daar snelheid & power uit tegen een bekende curve. Die gegevens zijn dus wel intern consistent, vergelijkbaar met de volgende training, maar niet nauwkeurig.
Bij Elite op de site zelf zie je dat verschil ook terug. Bij de Kura claimen ze een 1% nauwkeurigheid, bij de Turno niet.
Hmm, dan weet ik nog niet goed wat nu beter is. Het liefst bespaar ik die 140euro. :P
Wil wel perse een direct drive trainer.

 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Willem30 schreef op maandag 18 december 2017 @ 12:05:
[...]

Hmm, dan weet ik nog niet goed wat nu beter is. Het liefst bespaar ik die 140euro. :P
Wil wel perse een direct drive trainer.
Als het je puur om het geld te doen is dan kan je het beste een 2ehands turbo muin op marktplaats kopen. Ik kan bevestigen dat direct drive wel echt meerwaarde biedt.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Willem30
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 09:23
Het gaat me niet puur om het geld anders was ik wel bij mijn oude tacx gebleven.

 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Is de Direto (of Tac Flux) buiten budget? Want die zijn full smart.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Over de Flux hoor ik toch iets te veel slechte verhalen. In die categorie zou ik dan toch voor de Direto gaan, al is die volgens mij moeilijk leverbaar.

DIT IS MIJN WEBSITE


 • djfrankel
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 16:54

djfrankel

It's a trap!

De direto is bij Futurum leverbaar en vandaag nog met 50 euro korting.
https://www.futurumshop.n...phtml?group=decemberdeals

Als het goed is ontvang ik die van mij vanavond.

[Voor 12% gewijzigd door djfrankel op 18-12-2017 15:14]


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ik ken deze shop niet, maar hier is ie nog goedkoper:
https://www.athleteshop.n...ner-power-mtr-interactive
havana schreef op maandag 18 december 2017 @ 15:10:
Over de Flux hoor ik toch iets te veel slechte verhalen. In die categorie zou ik dan toch voor de Direto gaan, al is die volgens mij moeilijk leverbaar.
Ja goed punt, de Flux heb ik ook veel shit over gehoord.

[Voor 55% gewijzigd door MrAngry op 18-12-2017 15:22]

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • djfrankel
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 16:54

djfrankel

It's a trap!

Correct maar pas leverbaar vanaf 25 januari, geen idee of dat mee speelt.

 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
MrAngry schreef op maandag 18 december 2017 @ 15:21:
Ik ken deze shop niet, maar hier is ie nog goedkoper:
https://www.athleteshop.n...ner-power-mtr-interactive


[...]


Ja goed punt, de Flux heb ik ook veel shit over gehoord.
Als tegengeluid: ik heb een maand geleden tweedehands een Flux gekocht via Marktplaats (€575 incl. cassette) ding was 3 keer gebruikt en nog geen maand oud. Heb er inmiddels bijna 500km op gereden in Zwift en hij bevalt me super goed.

Strijkplank tip van hierboven vind ik een goeie - ik gebruik zelf een wasrek om mijn laptop op te zetten. :+

Voor de Zwift gebruikers:
- Zelf kiezen in welke wereld je rijdt (zonder XML handmatig aan te passen): https://zwifthacks.com/zwift-preferences/
- Doe geen moeite met Bluetooth verbindingen. ANT+ is echt 100x beter/betrouwbaarder (n=1). Ik heb vaak genoeg 10 tot 25 minuten zitten kloten met bluetooth de afgelopen weken. Met ANT+ nóóit gezeik. Eén keer zelfs mijn hele training afgeblazen omdat de Flux gewoon niet wilde pairen met mijn MacBook Pro. Heel frustrerend. Heb je een (oude) Garmin Edge/Forerunner? Dan heb je waarschijnlijk nog een ANT+ dongle/stick in huis. Even graven in je oude elektronica-meuk-bak!

[Voor 32% gewijzigd door MrAcid op 18-12-2017 15:48]


 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
Wat bij de Tacx Vortex Smart(en volgens mij andere Tacx simulators ook) het grote probleem met bluetooth is, is dat het maar met 1 apparaat tegelijk kan verbinden. Gebruik je eerst je mobiel om hem te calibreren bijv en wil je hem daarna pairen aan je laptop dan kan dat problemen geven. Daarna je telefoon in de buurt hebben zorgt ook weer voor issues.

Zelf er voor gekozen om een ANT+ stick te gebruiken omdat mijn PC geen bluetooth heeft. Tot op heden geen spijt van gehad! Wel nog even een USB verlengkabel in gebruik genomen zodat ik ook een betrouwbare verbinding heb. Ik zat met zo'n 2 meter precies op het randje van wel/geen bereik. Een paar voorwerpen (rugzak oid) zorgde al voor een onvindbaar signaal.

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

havana schreef op maandag 18 december 2017 @ 15:10:
Over de Flux hoor ik toch iets te veel slechte verhalen. In die categorie zou ik dan toch voor de Direto gaan, al is die volgens mij moeilijk leverbaar.
Let wel dat de direto nog relatief nieuw is. Minder dan een half jaar verkrijgbaar. Dit is natuurlijk niet iets slechts op zich, maar het geeft minder tijd waarin problemen kunnen opduiken dan wel mensen over klachten kunnen schrijven. Ik begrijp verder wel dat als het echt slecht zou zijn, dit als een lopend vuurtje de ronde zou doen.

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
la_fusion schreef op maandag 18 december 2017 @ 15:59:
Wat bij de Tacx Vortex Smart(en volgens mij andere Tacx simulators ook) het grote probleem met bluetooth is, is dat het maar met 1 apparaat tegelijk kan verbinden. Gebruik je eerst je mobiel om hem te calibreren bijv en wil je hem daarna pairen aan je laptop dan kan dat problemen geven. Daarna je telefoon in de buurt hebben zorgt ook weer voor issues.

Zelf er voor gekozen om een ANT+ stick te gebruiken omdat mijn PC geen bluetooth heeft. Tot op heden geen spijt van gehad! Wel nog even een USB verlengkabel in gebruik genomen zodat ik ook een betrouwbare verbinding heb. Ik zat met zo'n 2 meter precies op het randje van wel/geen bereik. Een paar voorwerpen (rugzak oid) zorgde al voor een onvindbaar signaal.
Bijkomend voordeel van ANT+ is dat de batterijen in sensoren veel langer meegaan.

DIT IS MIJN WEBSITE


 • joint_me
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 18-03 17:10
la_fusion schreef op zondag 17 december 2017 @ 19:39:
Nadeel is dat er nu sessies aankomen waarbij ik 25+ min hetzelfde wattage weg moet trappen. Serie/muziek ernaast is nog wel te doen maar ideaal is het niet. Buiten vereist toch wel wat meer opletten.
Dat hoort bij je training, je kan niet alleen maar opbouwen je lichaam heeft ook rust nodig. H b ze net achyer de rug 1 uur op 60-70%, dood saai.

Steun ook Klimmen tegen MS


 • MaartenPol
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 11-03 12:07
Ik heb ook een Tacx Flux. Direct gekocht toen deze uitkwam. In de eerste serie waren wat problemen bij de productie en wilde er wat fout gaan. Die van mij ook. De Flux slipte door als ik wat meer power gaf. Deze is onder garantie vervangen.

Met de nieuwe heb ik geen enkel probleem gehad. Inmiddels aardig wat kilometers mee gereden. Erg tevreden mee.

 • CedricD
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 11:48
Om te starten:Wat je ziet:
 • Ridley Crosswind die enkel nog dienst doet als rollenfiets
 • Elite Qubo Digital Smart B+ trainer
 • 2 oude TV's ('gestolen' vanuit de logeerkamer en keuken :9 )
 • Een PC zonder kast met een overkill 1200W PSU en HD7990 Dual GPU (overschot van het cryptominen tijdperk :P )
 • Mijn oud Logitech 2.1 setje
 • Een Engenius Access Point die dienst doet als bridge naar de PC (geen kabel in die ruimte)
 • Een UPS voor mocht de stroom plots uitvallen :)
 • Rommel >:)
Zo comfortabel mogelijk proberen maken om wat uren in de winter op te spenderen.
Is basically alle rommel die ik kon vinden tesamen geraapt :9

Er staat geen ventilator. In de winter wordt het daar niet veel warmer dan 12 graden, dus overbodig.

 • Simbob
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
Goed topic!

Ik heb een Tacx Neo staan die verbonden is met een Apple tv 4K met bijbehorende dedicated 4K tv.
Via bluetooth werkt alles erg goed en stabiel.

Vandaag is er ook weer een firmware update voor de Neo uit, maar er zijn al wel wat bugs lees ik, dus uitkijken met updaten.

 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
joint_me schreef op maandag 18 december 2017 @ 18:53:
[...]


Dat hoort bij je training, je kan niet alleen maar opbouwen je lichaam heeft ook rust nodig. H b ze net achyer de rug 1 uur op 60-70%, dood saai.
Na ja het stomme is dat ik vorig jaar ook sessies van 3 uur heb gedaan op een lager tempo en dat was nog wel te doen.. ik kon nog erg makkelijk allerlei andere dingen doen. Vandaag ook erachter gekomen waarom het de afgelopen weken steeds moeizamer ging. Ik dacht zelf aan vermoeidheid van het 4-5x per week fietsen(zelfs op lage intensiteit) maar nu ik vandaag voor het eerst met een nieuwe ketting heb gefietst was dat gewoon het probleem :+

Het piepen/kraken had ook wel het nodige weg moeten geven maar toen ik afgelopen weekend niet eens meer fatsoenlijk 5+ minuten mijn FTP kon houden..

 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Sufferfest suggereerde dat ik A Very Dark Place kon doen om aan mijn weakness te werken.


Nou dat heb ik geweten, ik had hem vroeger al weleens gedaan, maar daar waarschijnlijk achteraf toch wel geprofiteerd van de afneemende weerstand van de Tacx Flow bij langdurig hoge wattages, want het ging vroeger een stuk gemakkelijker. Of ik had last van m'n valpartij van gisteren, kan ook. In ieder geval keihard gestorven.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • Taigu
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18-03 17:11
Vandaag mn eerste group ride gedaan op Zwift. Veel leuker (of minder saai) dan verwacht.

Helaas voor mij ondersteunt Sufferfest alleen ble devices als je Apple apparatuur gebruikt.

Cling to truth and it turns into falsehood. Understand falsehood and it turns into truth.


 • Simbob
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
Grouprides/races rijd ik niet meer. Je rijdt negen van de tien keer een uur lang op omslagpunt.
Groepworkouts zijn daarentegen wel weer leuk.

 • Willem30
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 09:23
MrAngry schreef op maandag 18 december 2017 @ 14:49:
Is de Direto (of Tac Flux) buiten budget? Want die zijn full smart.
Dat is me wel iets te duur.

Ben al zo lang aan het kijken en vergelijken dat ik gewoon maar de knoop moet doorhakken :P

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

@Willem30 @MrAngry @havana Misschien is deze post van Shane Miller ook iets om even mee te geven aan de beginnende kiezer en dus TS waardig:
https://gplama.blogspot.n...trainer-guide-gplama.html
Helemaal onderaan diverse top 3's ingedeeld in categorieën als budget, direct drive, wheel on etc.

Let wel dat zijn rating niet 1 op 1 hetzelfde is als dcrainmaker, ik vermoed verder dat gezien zijn achtergrond (Shane Miller's dus) uit het professioneel fietsen is, hij een iets betere kijk heeft op de zaken. Hij kaart in ieder geval goede punten aan. Van de andere kant weet ik van hem niet of hij sponsored is (lijkt in ieder geval van niet) waar ik bij dc wel zeker ben van neutraal.

Maar even de objectiviteit ter zijde, ik zie hem eigenlijk meer als de man met de kennis op fietstrainer gebied dan dc. Beide reviewers zijn absoluut de moeite om even na te gaan qua reviews voor punten die je overweegt.

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • JMaster
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 09:10
Ik bezit op dit moment de bkool,welke niet echt goed bevalt.
Ik rijd echt heel vaak een lekke binnenband, waarschijnlijk omdat het wiel niet lekker op de stang komt waardoor het drukpunt van de band te hoog is en de band knapt.

Mischien is het met de combinatie van mijn gewicht (90kg), de bkool gebruikt je eigen lichaamsgewicht als drukpunt op het systeem. Mocht je iets zwaarder zijn, dan zou ik dit systeem achterwege laten.

[Voor 15% gewijzigd door JMaster op 19-12-2017 11:22. Reden: Typo en waardeloze zinsopbouw]


 • acidd91
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 16:51
Ik rij met een simpele tacx, gecombineerd met snelheids/cadans sensor om toch nog wat leuks van mijn trainingen te maken. Als ik wil upgraden zit ik denk ik richting direct drive trainers, maar heb ik daar nog een powermeter voor nodig?

 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 18:05

Crazy D

I think we should take a look.

CedricD schreef op maandag 18 december 2017 @ 20:15:
Om te starten:

[afbeelding]

Wat je ziet:
 • Ridley Crosswind die enkel nog dienst doet als rollenfiets
 • Elite Qubo Digital Smart B+ trainer
 • 2 oude TV's ('gestolen' vanuit de logeerkamer en keuken :9 )
 • Een PC zonder kast met een overkill 1200W PSU en HD7990 Dual GPU (overschot van het cryptominen tijdperk :P )
 • Mijn oud Logitech 2.1 setje
 • Een Engenius Access Point die dienst doet als bridge naar de PC (geen kabel in die ruimte)
 • Een UPS voor mocht de stroom plots uitvallen :)
 • Rommel >:)
Zo comfortabel mogelijk proberen maken om wat uren in de winter op te spenderen.
Is basically alle rommel die ik kon vinden tesamen geraapt :9

Er staat geen ventilator. In de winter wordt het daar niet veel warmer dan 12 graden, dus overbodig.
Ah, jij gebruikt de verwarming als extra weerstand, een echte tweaker _/-\o_ :D

ik heb nog geen foto maar stel je voor: een fiets, klein tafeltje, een monitor daarop. En links naast me de eetkamer tabel met laptop en kleine ventilator.

En aangezien de eetkamertafel toch enkel voor storage wordt gebruikt, en mijn vrouw dit zelf voorstelde _/-\o_ , vind ik m best 8)

Exact expert nodig?


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
acidd91 schreef op dinsdag 19 december 2017 @ 11:48:
Als ik wil upgraden zit ik denk ik richting direct drive trainers, maar heb ik daar nog een powermeter voor nodig?
Nope. Vrijwel alle nieuwe direct drives hebben een vorm van powermeter ingebouwd, alleen zijn ze niet allemaal even nauwkeurig, maar dat is voor de meeste use cases geen probleem.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
rockhopper schreef op dinsdag 19 december 2017 @ 11:14:
@Willem30 @MrAngry @havana Misschien is deze post van Shane Miller ook iets om even mee te geven aan de beginnende kiezer en dus TS waardig:
https://gplama.blogspot.n...trainer-guide-gplama.html
Helemaal onderaan diverse top 3's ingedeeld in categorieën als budget, direct drive, wheel on etc.

Let wel dat zijn rating niet 1 op 1 hetzelfde is als dcrainmaker, ik vermoed verder dat gezien zijn achtergrond (Shane Miller's dus) uit het professioneel fietsen is, hij een iets betere kijk heeft op de zaken. Hij kaart in ieder geval goede punten aan. Van de andere kant weet ik van hem niet of hij sponsored is (lijkt in ieder geval van niet) waar ik bij dc wel zeker ben van neutraal.

Maar even de objectiviteit ter zijde, ik zie hem eigenlijk meer als de man met de kennis op fietstrainer gebied dan dc. Beide reviewers zijn absoluut de moeite om even na te gaan qua reviews voor punten die je overweegt.
Goede aanvulling. Shane is net als ieder mens op aarde natuurlijk niet objectief. Hij wordt wel degelijk gesponsord, bijv. door Thule. Verder valt het mij op dat hij goede vrienden is met Wahoo. Ik weet niet of hij betaald krijgt door Wahoo, maar het valt me wel op dat hij veel Wahoo producten toegestuurd krijgt. Ik vind hem wel erg positief over Wahoo, zo zet hij de Kickr boven de Neo. En niet omdat ik nu een Neo heb, maar dat zie ik eigenlijk niemand doen.

DIT IS MIJN WEBSITE


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
havana schreef op dinsdag 19 december 2017 @ 13:39:
[...]

Goede aanvulling. Shane is net als ieder mens op aarde natuurlijk niet objectief. Hij wordt wel degelijk gesponsord, bijv. door Thule. Verder valt het mij op dat hij goede vrienden is met Wahoo. Ik weet niet of hij betaald krijgt door Wahoo, maar het valt me wel op dat hij veel Wahoo producten toegestuurd krijgt. Ik vind hem wel erg positief over Wahoo, zo zet hij de Kickr boven de Neo. En niet omdat ik nu een Neo heb, maar dat zie ik eigenlijk niemand doen.
In zijn laatste video's zit hij volgens mij continue op een Neo?

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Ik vind de discussie of iemand nou heel objectief of heel subjectief is niet zo interessant. Uiteindelijk is een review inderdaad altijd iemand's subjectieve mening over een product zoals havana al aangaf, maar het is goed om daarnaast te weten of iemand gesponsord wordt/is door één of meerdere bedrijven. Een beetje om het "wij van wc eend" effect te voorkomen.

Of wahoo nou de beste trainer maakt of tacx zal ik maar in het midden laten. Ik denk dat als er ruimte discussie is die niet direct doorslaggevend is in het voordeel van de één of de ander, dat ze elkaar dus niet sterk ontlopen. Daarnaast zijn er maar weinig tech-nerds die goed onderbouwde reviews maken van fietstrainers. Ik wou dat er meer waren, maar vaak is het of zwaar gesponsord, of zitten ze 5 min op een trainer en doen alsof ze er al jaren gebruik van maken, of testen ze slechts één type van één merk zonder daarnaast vergelijkend onderzoek te doen.

Dat laatste begrijp ik prima. Ik gebruik bv al jaren een garmin oregon 600, ik ken van de meeste functies alle ins & outs en de voor en nadelen van dat toestel. Maar als ik nu na 5 minuten een review zou schrijven over de edge 1030 (die ik nog geeneens in het echt heb gezien) zou dat gewoon slecht zijn.

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • f4stf0rw4rd
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 19:19
Nu mijn Tacx eindelijk weer terug was van reparatie gisteravond na alle enthousiaste verhalen in het Wielren topic maar eens BigRingVR geprobeerd. Kan er nog niet zo positief over zijn als Zwift, daar haal ik toch meer plezier uit.
Wat mij vooral tegen viel was de vertraging van de beelden omdat deze zich aanpast aan de gereden snelheid. Op de een of andere manier kijkt dit niet prettig en haalt het de snelheidsbeleving naar beneden. Ook als je ff met een gangetje van 40/45 km gaat. Net of je een lage framerate hebt.
Had ook wat meer verwacht van de HD kwaliteit van de beelden. Leek toch wat korrelig op mijn FullHD tv. Qua weerstand, effect van een heuvel op fietsen voelt het daarentegen wel weer prima aan.

Zal het deze week nog eens proberen en wat langer dan een half uur, maar voorkeur ligt voorlopig nog bij Zwift.

hier stond ooit een hoop info over wat eens een vet cool wrede configuratie was....


 • Devil
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Devil

King of morons

Ik heb net ook een ritje van een uur gemaakt op BigRingVR het beeld is inderdaad niet heel smooth, ondanks dat het HD kwaliteit zou moeten zijn. Je kunt zien aan alle fietsers die je onderweg inhaalt dat het vanuit een auto of motorfiets gefilmd is, het aanpassen van het beeld aan je virtuele snelheid loopt nog niet helemaal lekker.
Ik vond het wel erg leuk fietsen en het voelt veel realistischer dan een beklimming op Zwift.

After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.


 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 18:05

Crazy D

I think we should take a look.

Devil schreef op woensdag 20 december 2017 @ 16:42:
Ik heb net ook een ritje van een uur gemaakt op BigRingVR het beeld is inderdaad niet heel smooth, ondanks dat het HD kwaliteit zou moeten zijn. Je kunt zien aan alle fietsers die je onderweg inhaalt dat het vanuit een auto of motorfiets gefilmd is, het aanpassen van het beeld aan je virtuele snelheid loopt nog niet helemaal lekker.
Ik vond het wel erg leuk fietsen en het voelt veel realistischer dan een beklimming op Zwift.
Dat laatste, en geen verleiding om toch even achter iemand aan te gaan.
Ze zouden de filmpjes eigenlijk wat langzamer rijdend moeten maken. Dan is het ook niet zo raar dat een tegenliggende auto zo goed als stil staat omdat je zelf langzaam gaat...

Exact expert nodig?


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Fulgaz belooft wat meer realistische filmpjes vanaf het stuur gefilmd. Ik kan dat alleen niet uitproberen, want Apple only.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Crazy D schreef op woensdag 20 december 2017 @ 17:13:
[...]

Dat laatste, en geen verleiding om toch even achter iemand aan te gaan.
Ze zouden de filmpjes eigenlijk wat langzamer rijdend moeten maken. Dan is het ook niet zo raar dat een tegenliggende auto zo goed als stil staat omdat je zelf langzaam gaat...
Probleem is dat je dit niet voor elkaar krijgt bij daglicht of je wordt steeds ingehaald (en dat is ook niks).

Zijn hier mensen die een BigRing family abo zouden willen delen? Zo ja, stuur maar een PB.

[Voor 8% gewijzigd door havana op 20-12-2017 18:12]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • Faxe
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 17:43
Ben in 2008 begonnen met binnen fietsen. Eerst een Tacx flow, die snel vervangen is door een Tacx Fortius. Die heb ik 2 jaar geleden omgeruild voor een Wahoo Kickr. Die heb ik nog steeds. Fiets binnen eigenlijk alleen maar met Zwift. Plaatje van mijn setup


 • Crazy D
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 18:05

Crazy D

I think we should take a look.

havana schreef op woensdag 20 december 2017 @ 18:11:
[...]

Probleem is dat je dit niet voor elkaar krijgt bij daglicht of je wordt steeds ingehaald (en dat is ook niks).
In mijn geval wel realistisch :+

Exact expert nodig?


 • EdwinW
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 20:10
Ik weet nog niet wat de mega Tacx actie gaat inhouden, maar vanaf 26 december zijn 5 indoor trainers (enorm) in prijs verlaagd: https://www.futurumshop.nl/vuurwerk

 • Noxa
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 13:59
Ik heb een tijd BigRingVR geprobeerd maar ik erger me aan video kwaliteit. De beelden zijn opgenomen vanuit een auto en worden vervolgens vertraagd afgespeeld. Dat maakt de snelheidsbeleving echt super onrealistisch. Je haalt andere fietsers in alsof het niks is maar in werkelijkheid ga 9km/u op een stijle col, mijn brein heeft daar moeite mee.

Ik ga nu maar eens een tijdje FulGaz proberen, had daar al een testrit mee gedaan en dat was een stuk realistischer. Volgens mij fietst die knakker van FulGaz al die bergen zelf op.

 • RHE218
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 16:31
EdwinW schreef op donderdag 21 december 2017 @ 15:24:
Ik weet nog niet wat de mega Tacx actie gaat inhouden, maar vanaf 26 december zijn 5 indoor trainers (enorm) in prijs verlaagd: https://www.futurumshop.nl/vuurwerk
Als ik doorklik (op de tacx-advertentie eronder) kom ik bij deze acties uit. Ik weet niet of dit de uiteindelijke aanbiedingen (gaan) zijn, maar gezien de naam van de url zou het zomaar kunnen..

[Voor 3% gewijzigd door RHE218 op 21-12-2017 18:40]

XBL:PowdR218 - JanJanssen 2011 - Burton T6 - Canon 60D 15_85 - WHS 29.6


 • Simbob
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
RHE218 schreef op donderdag 21 december 2017 @ 18:36:
[...]


Als ik doorklik (op de tacx-advertentie eronder) kom ik bij deze acties uit. Ik weet niet of dit de uiteindelijke aanbiedingen (gaan) zijn, maar gezien de naam van de url zou het zomaar kunnen..
Begin januari bij Futurumshop een Neo gekocht voor 1100 euro. Kan me niet voorstellen dat dit een goede actie is.

 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ik wilde in het kader van de Bigring/Fulgaz discussie ook even wat verder testen met andere apps. Tacx heeft tegenwoordig een desktop app in de windows store met filmpjes van beklimmingen. Ik probeer hem net uit: Ondersteund geen ANT+
Dan maar even de Elite app uitproberen: Die herkent mijn power meter niet omdat hij specifiek op zoek is naar de sensoren van Elite zelf.

Het wordt tijd voor een soort compatibility matrix.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
ncornelisse schreef op donderdag 21 december 2017 @ 19:06:
[...]


Begin januari bij Futurumshop een Neo gekocht voor 1100 euro. Kan me niet voorstellen dat dit een goede actie is.
Toen ik vanmiddag keek stond er op de gelinkte pagina '5 aanbiedingen' doorklikken bracht mij op een pagina met '4 aanbiedingen'..

 • Aristos
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 16:58
Leuk topic, sinds een maand ook helemaal verslaafd aan Zwift. Ik zal asap een foto posten van the cave.

Heb een Elite Qubo Smart B+, een Principia winterfiets, een 42 inch televisie scherm, 2 ventilatoren, Chromebook voor zwiftgps.com en mijn werklaptop. Helaas nog op lowest quality, dus ik zit te denken over de Apple TV 4K.

Sinds deze maand biedt de vereniging waar ik lid ben ook trainingen aan op Zwift. Elke woensdag om 19:35 rijden we voor 1 uur. Niveau is ongeveer 2,5 watt/kg. Dus als je 200 watt kan trappen, zit je prima in de buurt. Als de link van de training op de Zwift, zal ik hem hier posten.

Hier nog een leuk stukje op de site van de KNWU: https://www.knwu.nl/esports

[Voor 3% gewijzigd door Aristos op 22-12-2017 09:56]


 • The_Scarabial
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 19-03 21:51

The_Scarabial

MTB for life!

ah leuk topic.

fietste al binnen voordat zwift er was, maar dat vond ik nooit wat aan. Tegenwoordig met zwift is het iig een stuk leuker. Fiets gewoon met de goedkoopste tacx die er toendertijd bestond, maar heb wel een vermogensmeter, wat wel echt een must is als je ook workouts wil doen.
Zit wel eens te kijken naar zo'n automatische tacx, maar vind dat het geld nog niet echt waard omdat ik alleen gedurende de wintermaanden binnen fiets en als het dan enigzins het weer meezit ik toch wel naar buiten ga.

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Ondanks de mist was ik vandaag ook lekker buiten. Ik had het eigenlijk kouder verwacht dit jaar. Op deze manier heb ik nog wel een paar extra 'trial' weekjes nodig voor zwift, pas 1 sessie gedaan en m'n proefweek zit er al bijna op ...
Eerste indrukken waren verder wel positief, al gaf zwift een iets andere snelheid en vermogen aan dan mijn wahoo. Misschien omdat ik ze niet tegelijk heb aangezet? Of misschien heb ik een broodnodige stap overgeslagen. (trainer kickr snap)

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20:04

ToolkiT

brit-tweaker

Ik was van de week in de US en het viel me op dat er veel reclame op TV was voor de Peleton 'fiets' (https://www.onepeloton.com/shop/bike) een soort hometrainer met online spinning classes en leaderboard..

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Ja, peleton is zeker een interessante innovatie. Als ik het goed begrijp is de bedoeling om een soort online spinning aan te bieden. Bijhorend is het sportschool tarief en de indoor fiets die verder non compatible lijkt. DC Rainmaker heeft er een tijdje terug een interessante beschouwing over geschreven:
https://www.dcrainmaker.c...interesting-platform.html

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
rockhopper schreef op vrijdag 22 december 2017 @ 21:10:
Ondanks de mist was ik vandaag ook lekker buiten. Ik had het eigenlijk kouder verwacht dit jaar. Op deze manier heb ik nog wel een paar extra 'trial' weekjes nodig voor zwift, pas 1 sessie gedaan en m'n proefweek zit er al bijna op ...
Eerste indrukken waren verder wel positief, al gaf zwift een iets andere snelheid en vermogen aan dan mijn wahoo. Misschien omdat ik ze niet tegelijk heb aangezet? Of misschien heb ik een broodnodige stap overgeslagen. (trainer kickr snap)
Zwift is, gelukkig, nog altijd nog niet, actief, bezig om te controleren waar de accounts aangemaakt worden en of het emailadres geldig is. Een niet bestaand emailadres gebruiken en iedere week een nieuwe account maken geeft je genoeg 'trail' mogelijkheden. Je verliest natuurlijk wel je progressie met een nieuwe account.

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Voor de volledigheid nog een foto van mijn nu nog zeer grote mancave / paincave..Op de foto

- Tacx Neo met daarop mijn Time VXR
- rechts een witte kast met uitsluitend fiets/sportkleding
- Tacx Spider Team montagestandaard
- diverse wielsets
- SKS Renkompressor
- een ventilator van het illustere merk "You"
- een prachtig blauw ladekastje dat dienst doet als laptopstandaard :P
- heul veul gereedschap :>

buitenkantHelaas is dit een huurhuis waar ik binnenkort uit moet, in mijn nieuwe huis krijgt m'n Neo ook een mooi plekje maar zo'n grote cave gaat het niet meer worden vrees ik ... :o

[Voor 98% gewijzigd door havana op 23-12-2017 15:27]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

@la_fusion Goed om te weten, ik ben nog niet echt met een account of prestaties/voortgang bezig. Misschien in de komende weken, maar dan maak ik gewoon een paar keer een nieuw fake account aan. Ik heb wel gezien dat ik of alles open moet gooien qua ramen, of misschien toch ook maar eens een ventilator aanschaffen, want het is warm binnen.

Mooie caves allemaal hoor. Ik heb zelf een redelijk ruime zolder als plek, maar helaas wordt het ook als washok gebruikt lol. Ja ik zie het wasrekje bij @havana staan ;) Ga je weer uit Utrecht / omgeving Utrecht weg Havana?

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Nee ik blijf in Bilthoven, wij hebben een huis gekocht vlakbij ons huidige huis.

En wat je ziet is juist, de mancave wordt ook als drooghok gebruikt ;)

DIT IS MIJN WEBSITE


 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16:37

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Ah gefeliciteerd met jullie nieuwe huis in dat geval! En drooghok als dubbel functie is niet zo erg, die wasrekjes zijn makkelijk verplaatsbaar en als het spul droog is dan neemt het helemaal geen plek in beslag.

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Ik krijg nog niet eens de helft van de cave gevuld met mijn fietsspul dus in de weg staat het niet :D

Anderzijds is het ook wel lekker vind ik, want daardoor is die ruimte niet zo droog. En droge ruimtes vind ik niet fijn om te fietsen want dat levert bij het inrijden een enorme jeuk op (althans bij mij).

DIT IS MIJN WEBSITE


 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
ncornelisse schreef op dinsdag 19 december 2017 @ 07:40:
Grouprides/races rijd ik niet meer. Je rijdt negen van de tien keer een uur lang op omslagpunt.
Groepworkouts zijn daarentegen wel weer leuk.
dat ligt dan aan je zelf. Er zijn ook group rides van bijvoorbeeld PACK en die rond de 1.5 W/kg gemiddeld rijden. Goed georganiseerde ritten houden zich daar ook aan.
Als 1.5 W/kg je omslagpunt zou zijn wordt het wat lastiger en moet je inderdaad eerst nog wat trainen ;)

 • Simbob
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
Als er een groupride is van bijvoorbeeld 1,5 w/kg dan kan je er vanuit gaan dat je de eerste 10 km boven je omslagpunt rijdt en meer dan 3 w/kg rijdt. Er rijdt altijd een groepje weg.

Zo iets is gewoon niet leuk om te doen vind ik. Ik haal meer uit een groepsworkout of zelf een workout doen. Dan weet je wat je te wachten staat.

 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
Dat is bij de PACK en ZZRC rides absoluut niet het geval, de leider van deze groep houdt zich aan het opgegeven vermogen en meestal starten ze zelfs iets rustiger. Het kan zijn dat er een groepje weg rijdt maar die begrijpen het idee van een groepsrit dan ook niet. Net als diegenen die op een TT fiets mee doen aan een groepsrit.

 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47


Mijn indoor fiets. Gebruik het vooral voor Zwift en af en toe BigRingVR.

Dacht een twee jaar geleden nog dat indoor fietsen niets voor mij was. Maar omdat ik vooral een mooi weer fietser ben in 2016 toch een Tacx Neo gekocht. Al snel bleek ik meer binnen te fietsen dan dat ik ooit voor mogelijk had gehouden en dat ontaarde uiteindelijk in de setup zoals op de foto :)

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Mooie setup. Welke fans zijn dat?

DIT IS MIJN WEBSITE


 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
Vornado 630B's aangesloten op een contactdoos met draadloze afstandsbediening zodat ik ze tijdens het fietsen aan kan zetten. Honeywell maakt qua vorm een vergelijkbaar model ventilator dat minder duur is.

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20:00
BartNL schreef op dinsdag 26 december 2017 @ 11:20:
Vornado 630B's aangesloten op een contactdoos met draadloze afstandsbediening zodat ik ze tijdens het fietsen aan kan zetten. Honeywell maakt qua vorm een vergelijkbaar model ventilator dat minder duur is.
De Honeywell HT900E inderdaad. Heb er 3 van, eveneens aangesloten met draadloze afstandsbediening. Top dingetjes.

Zelf qua fiets trainer hier ook een Tacx Neo staan zoals enkele anderen. Sinds launch van de Neo al in het bezit, blijf het een top ding vinden. Gebruik het vrijwel exclusief nog maar met Zwift. Ik kan er maar gewoon niet aan wennen om ook maar enige vorm van video te fietsen, ik blijf me ergeren aan de slechte synchronisatie met de daadwerkelijk gereden snelheid van dit soort videos. Bovendien vind ik het sociale element in Zwift wel grappig. Zo nu en dan weer eens een group ride dan wel race meepakken, brengt wat meer variatie.

Heb verder een Wahoo desk staan, de Z1 - Z2 trainingen is op die manier redelijk te combineren met het doen van wat werk.

De paincave heeft verder nog een squat rack en bench voor krachttraining. En komt binnenkort nog een Concept2 rower bij nu er wat meer ruimte is, recent verkast naar de zolder gezien mijn oude ruimte een babykamer zal gaan worden :9.

Zodra het een en ander wat meer gefatsoeneerd is zal ik eens een fotootje plaatsen.

Met de luxe van het indoor trainen vergeet ik soms alleen nog wel eens dat buiten fietsen ook nog een optie is. De verhouding virtuele kilometers versus ware kilometers is steeds schever geworden.

 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
la_fusion schreef op zondag 17 december 2017 @ 19:39:
Enige wat ik zelf nog wel jammer vind is dat je statistieken van digitale ritten niet te vergelijken zijn met ritten van buiten. Je hebt geen last van enige weerstand behalve de gesimuleerde. Daardoor loop je het gevaar jezelf te overschatten
Waarom zou het niet kloppen? Virtueel kun je jezelf ook prima vergelijken met anderen dus ook dat voorkomt (bij mij in ieder geval) dat ik mijzelf overschat. Ik heb zelf de indruk dat het heel redelijk klopt met als grootste verschil dat ik op Zwift vaak in een veel groter peleton meer "uit de wind" sneller fiets dan buiten.

Valkuil die er wel is dat je wel de volledige steilheid van de beklimmingen simuleert en die niet begrenst (BigRingVR) of afvlakt (Zwift) of in ERG mode fietst. Doe je dat wel zou je buiten verrast kunnen worden doordat je bij vergelijkbaar steile beklimming je lichtste versnelling niet meer rond krijgt. Ik geloof dat Zwift default zelfs maar op 50% staat ingesteld.
Ook kun je virtueel makkelijk iedereen voor de gek houden / vals spelen door je gewicht te laag in te vullen. Buiten is dat een stuk lastiger.

Grote voordeel voor mij is dat ik veel vaker op de fiets zit. Nadeel is misschien dat ik veel minder buiten fiets en nog meer een mooi weer fietser ben dan dat ik al was O-)

 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
psychodude schreef op woensdag 27 december 2017 @ 20:58:
[...]
verhouding virtuele kilometers versus ware kilometers is steeds schever geworden.
ik zit volgens Strava op twee virtuele kilometers op elke buiten kilometer.... 8)

 • psychodude
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20:00
la_fusion schreef op zondag 17 december 2017 @ 19:39:
Enige wat ik zelf nog wel jammer vind is dat je statistieken van digitale ritten niet te vergelijken zijn met ritten van buiten. Je hebt geen last van enige weerstand behalve de gesimuleerde. Daardoor loop je het gevaar jezelf te overschatten ;-)
Ligt eraan naar welke statistieken je kijkt. Persoonlijk vind ik alleen tijd, hartslag en power interessant. De rest beschouw ik op de buitenritten als zinloos om te vergelijken. Een factor als snelheid wordt tussen 2 ritjes buiten namelijk te veel beïnvloedt door o.a. de natuurelementen. Daarmee is afstand dan ook niet veel zeggend in het onderling vergelijken van ritten.

Alleen op de binnen ritjes kan snelheid en afstand onderling te vergelijken zijn. Maar dan weer niet met Zwift, hun draft effect zorgt net als het weer voor variatie in je getallen.
BartNL schreef op donderdag 28 december 2017 @ 01:14:
[...]

ik zit volgens Strava op twee virtuele kilometers op elke buiten kilometer.... 8)
Bij mij is dat verschil nog wel groter. Afgelopen 2 jaren meer dan 10.000 km digitaal versus ca. 1500 km door het Nederlandse polderlandschap op de racefiets. Qua buiten komt er nog ca. 2000 km aan vakantie bij op de vakantiefiets, maar zelfs daarmee blijft de verhouding bijna 3 op 1.

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Ik zie werkelijk geen enkele reden in indoor te gaan fietsen als het weer het toelaat om buiten te fietsen. Of je moet aan huis gekluisterd zijn i.v.m. kinderen bijvoorbeeld (zelf ervaar ik dat indoor fietsen dan ook een goede optie is).

[Voor 4% gewijzigd door havana op 28-12-2017 08:00]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
Ik bedoel met het vergelijk inderdaad dat je indoor totaal geen weerstand hebt en zeker tegenwoordig in Zwift bijna altijd aan het draften bent. Alsof je dus altijd een groepsrit doet terwijl je alleen aan het fietsen bent ;)

Geef mij maar het buiten fietsen maar op dit moment zorgt mijn Tacx ervoor dat ik:

- geen verlichting hoef te kopen voor mijn fiets
- geen vermogensmeter hoef te kopen om specifiek te trainen
- makkelijker een uurtje op de Tacx stap dan een uurtje buiten ga fietsen.

 • joint_me
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 18-03 17:10
havana schreef op donderdag 28 december 2017 @ 08:00:
Ik zie werkelijk geen enkele reden in indoor te gaan fietsen als het weer het toelaat om buiten te fietsen. Of je moet aan huis gekluisterd zijn i.v.m. kinderen bijvoorbeeld (zelf ervaar ik dat indoor fietsen dan ook een goede optie is).
* joint_me is aan huis gekluisterd door kinderen

Toch fiets ik lever buiten, maar mijn band vervangen 2de Kerstdag in de koude regen doe ik liever niet. Daar heb ik op de TacX nooit last van.

Daarnaast probeer ik, in de winter, 1 keer in de week buiten te fietsen en 2 keer binnen. In het weekend op MTB naar buiten, doordeweeks interval training.

Steun ook Klimmen tegen MS


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Ideaal met kinderen. Net nog eventjes een uurtje TR gedaan terwijl de kids lekker buiten op de trampoline aan het springen waren.

DIT IS MIJN WEBSITE


 • FireFoz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 12:17
Ik ben net als @joint_me vanwege kinderen veel thuis en indoor fietsen zou dan erg leuk zijn :) Ik doe al veel aan krachtraining maar wil graag m'n conditie ook wat verbeteren.

Ik was eerst van plan een hometrainer te kopen maar kwam toen hometrainers tegen icm apps en virtuele training en zodoende in dit topic terecht gekomen. Nu zie ik apps als Zwift en dat ziet er helemaal leuk uit :) Ik heb echter nog helemaal niks.. het virtuele fietsen waarbij de weerstand automatisch aangepast wordt e.d. lijkt me erg leuk en uitdagend. Ik denk dat ik hiervoor wel een trainer + fiets moet kopen of niet? Of zijn er spinning bikes met dergelijke functionaliteiten?

Leef lekker in het nu, er is niks anders


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
De nieuwe Wattbike geloof ik, zie review DCR.

https://www.dcrainmaker.c...atom-in-depth-review.html

[Voor 45% gewijzigd door havana op 28-12-2017 14:42]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • BartNL
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 13:47
havana schreef op donderdag 28 december 2017 @ 08:00:
Ik zie werkelijk geen enkele reden in indoor te gaan fietsen als het weer het toelaat om buiten te fietsen.
Om er maar een paar te noemen,
- je toevoeging "...als het weer het toelaat...." is rekbaar.
- voor binnen fietsen geen voorbereiding nodig qua kleding.
- het is veiliger om binnen te fietsen.
- binnen kan ik bergbeklimming doen terwijl ik buiten eerst 20km moet fietsen om heuvels op te fietsen.
- geen lekke banden en bij technische problemen ben je al thuis.
- gestructureerde trainingen zijn meer toegankelijk inclusief ERG mode.
- fiets wordt niet vies en hoeft niet schoongemaakt te worden.
- op Zwift zijn altijd fietsers die ongeveer mijn niveau hebben.
- op Zwift zijn bijna altijd groepsritten wanneer mij dat uit komt

en zo kan ik nog wel even door gaan ;)

[Voor 8% gewijzigd door BartNL op 28-12-2017 15:29]


 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Het kent zeker veel voordelen, vooral in de winter IMHO.

DIT IS MIJN WEBSITE


 • FireFoz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 12:17
Beetje te hoog geprijsd voor mij :) Denk dat ik maar een fiets op marktplaat scoor en dan een direct drive trainer koop. Dient de fiets nog ergens aan te voldoen wat betreft het achterwiel/as om op een direct drive trainer aangesloten te kunnen worden?

Leef lekker in het nu, er is niks anders


 • la_fusion
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 10:03
FireFoz schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 11:26:
[...]


Beetje te hoog geprijsd voor mij :) Denk dat ik maar een fiets op marktplaat scoor en dan een direct drive trainer koop. Dient de fiets nog ergens aan te voldoen wat betreft het achterwiel/as om op een direct drive trainer aangesloten te kunnen worden?
Je zou even moeten kijken wat de gemiddelde direct drive trainer accepteert als casette. Ik verwacht dat dit vooral 10/11 speed is en waarschijnlijk standaard een shimano/sram body erbij. Zou toch lullig zijn als je net de verkeerde groepset op je gekochte fiets hebt of je moet er weer extra onderdelen voor gaan kopen.

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 19-03 19:46
Meestal past er alleen 10 of 11 speed op. Triples kunnen wel eens een probleem zijn dus dat zou ik proberen te vermijden.

Campagnolo alleen doen indien 11-speed.

[Voor 15% gewijzigd door havana op 29-12-2017 11:37]

DIT IS MIJN WEBSITE


 • MrAngry
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 19:44
Die Atom is helaas nog nergens verkrijgbaar. Mooi ding wel.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Nog Tweakers die morgen de “zFondo” gaan rijden op Zwift? Ik pak die “B-groep” dus de 72km met start om 9:05.

https://zwift.com/events/...olomites-fondo/view/31939

Nog nooit aan een event meegedaan, iemand nog specifieke tips?
Pagina: 1 2 3 ... 124 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee