Oorspronkelijke TS
Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.
Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt
Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.
Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"
Inleiding / voorwoord
Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2017 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 38000 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 4 aan beland.Changelog
- 13-09-2015, uitgebreid
- 14-09-2015, ELGA prijs excl. installatie.
- 15-09-2015, Eigenaarlijst uitgebreid, typo fixes.
- 16-09-2015, Systeem van APT toegevoegd.
- 17-09-2015, vanderv toegevoegd, buitenunit type toegevoegd, grafieken toegevoegd, begrippen, werking, plaatjes.
- 22-11-2015, Prijsverhoging ELGA doorgevoerd.
- 08-01-2016, Systeem informatie van BarryH toegevoegd.
- 31-01-2016, Deel twee!
- 05-02-2017, Deeltje drie!
- 15-09-2017, Deel 4 !
- 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
Werking warmtepomp


Werking: Het koudemiddel (tussen F en
A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.
Aan de bronzijde draait uiteraard het circuit over de (gesloten) bron in de bodem en aan de afgifte zijde het cv (vloerverwarming) systeem.
Begrippen
Wat begrippen op een rij:COP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP
Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?
Antwoord:
10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen
COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).
Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .
Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .
Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).
Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.
Verschillende L/W warmtepompen
- Techneco ELGA ( hybride ), (http://www.techneco.nl/producten/warmtepompen/Elga)
- Techneco Loria ( solo / duo ). Ook voor SWW.
- Ecodan, (http://www.ecodan.nl)
- Viessmann, (http://www.viessmann.nl/n.../Vitocal_222-S_242-S.html)
- LG,
- Daikin Altherm V,
- Nibe F2040 Monoblock
- Nefit Enviline A/W Split E storingspagina
Grafieken
Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.h2]Temperatuur in Nederland[/h2]
Met dank aan warmtecheck.nl

Deze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forum
Echte winters? Wat zijn dat?

Hybride / Solo
Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.
Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
- Techneco ELGA
- Techneco Loria
Grootte warmtepomp
Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zij. Te groot is niet goed maar te klein is zeker niet goed. @Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat.De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.
Bijvoorbeeld 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW.
SWW
Hier komt een stuk over Sanitair Warm Water ( SWW ) in relatie tot een L/W warmtepomp.Koelen
Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.Geluidsproductie
Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.
Populair in dit topic
In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparatenTechneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.Deze zijn:
- Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
- Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
- ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.
De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.
1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.
2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!
Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
** Diverse mensen hebben al meer dan 42 graden aanvoer gemeten.

TIPS
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.
Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
Prijzen en subsidie
Met dank aan onder andere: neographikal en develdonk- ELGA, 4300,- inclusief installatie,
- ELGA, 3340,- ZONDER installatie ( http://www.duurzame-energ...warmtepomp-techneco-elga/ )
- LG HN09 9kw 4228,- (rhsairco.nl)
- LG HN12 6164,- (rhsairco.nl)
- LG HN14 6769,- (rhsairco.nl)
- LG HN16 7495,- (rhsairco.nl)
Eigenaren in dit topic
- Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
- mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
- BarryH: Techneco ELGA, Carrier
- hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
- vanderv: Techneco ELGA, Carrier
- Ramon_1984: Techneco ELGA Carrier
- Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba
- Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
- Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
- Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba
- peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
- Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
- Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
- Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
- icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
- Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
- wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
- Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
- apt: Therma V 9KW
- Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
- Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
- LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
- Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
- Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
- Crazyharrie: Mitsu Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
Links
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
http://www.warmtepomp-info.nl/
Subsidieregeling
Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompenCOP cijfers
Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.
[ Voor 171% gewijzigd door mkleinman op 04-12-2017 17:29 ]
13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).