Als je de oude nog hebt is het misschien wel interessant om ze eens uit elkaar te halen en te kijken of dat ook echt zo is. Merken itereren vaker hetzelfde model meerdere keren, steeds nèt wat goedkoper gefabriceerd en daardoor vaak minder duurzaam. Value engineering. Ook dat stipt AvE recent nog aan in zijn BOLTR van een oude en een nieuwe skilsaw
Dat wil niet per se zeggen dat het altijd alleen maar slechter wordt. Wat hier bijvoorbeeld ook meespeelt is dat ten tijde van de eerste skilsaws Skil nog een gerespecteerd merk is, waar ze zich tegenwoordig wmb niet meer boven Ryobi of Groene Bosch horen te profileren. Dat is hetzelfde als je echt oude vs nieuwe Black&decker meuk vergelijkt. Als je een oude en nieuwe Dewalt of Bosch Blauw machine naast elkaar legt? Dan is er nog steeds een verschil, maar is er op drastisch minder plekken significant verzwakking in het design opgetreden dan wanneer je kijkt naar merken die van "degelijk op de bouwplaats" zijn afgegleden naar "huisvader special".
Wat ik over pakweg de afgelopen 15 jaar als grootste factor zie bij accugereedschap is dat de motoren wel steeds sterker en kleiner worden, maar de versnellingsbakken e.d. daarmee geen gelijke tred houden. Waar vroeger met een oude 18V NiCd machine de motor en/of accu het vaak eerder opgaven dan de versnellingsbak of boorkop, bijvoorbeeld, is dat tegenwoordig een stuk minder het geval. Omdat een versnellingsbak die ooit is ontworpen op 40Nm, is herontworpen voor 50Nm, maar nu 80Nm voor zijn kiezen krijgt domweg minder lang mee zal gaan. Zelfde zie je bv. ook bij de aandrijving van het zaagblad in de Milwaukee Fuel M18 reciprozagen, de eerste series daarvan braken bij bosjes na 6-12 maanden gebruik op de bouw.
Maar goed; vroeger had je een 18V NiCd machine van bijna 3 kg met misschien 40Nm als je een echt dure had, tegenwoordig fladder ik rond met een machine van anderhalve kilo met 70Nm koppel. Als ik daarvoor wàt aan duurzaamheid inboet vind ik dat een prima tradeoff.
De fabrikanten vinden dat ook niet erg; ze bieden een enorm sterk en licht pakketje aan, wat klanten trekt; en als het dan kapotgaat, dan gaan ze geen genoegen nemen met iets dat de helft zwaarder is. Dus dan kopen ze er nog maar zo een. En nog een en nog een. Planned obsolescence en value engineering gaan mooi hand in hand, en hoewel de pro-merken er een stuk minder ver in gaan dan Skil/B&D/Ryobi doen ze er bijna allemaal toch vrolijk aan mee. Zelfs Hilti, Fein en Metabo zijn niet immuun daarvoor, hoewel die in de sectoren waar ze als top worden gezien die positie ook eerlijk verdiend hebben. Ik ben vooral erg benieuwd of de acquisitie van Metabo door Hitachi hier verandering in gaat brengen. Ze zijn niet meer Duits, maar Japanners zijn dan wel weer de Duitsers van Azië als het om gründlichkeit gaat, dus we'll see.
[
Voor 4% gewijzigd door
McGryphon op 17-12-2017 13:08
]