bjp schreef op vrijdag 12 maart 2021 @ 19:55:
interessante reactie, maar deel er maar weinig van
Op je laatste vraag: ja je kan vlot 45km/u halen met de SPs (toch bij Stromer/Klever). Hang af welke stand je opzet. Dus de boodschap is: testritten doen!
Daarom haal ik ook enkel Stromer en Klever aan als 'echte' SPs. En eventueel andere 'naafmotor' SPs die ik niet ken. Daarvan is inderdaad bekend dat ze gemakkelijk die 45km/u halen.
Bij Bosch motoren (hangt beetje af welke generatie) is dat vaak piek op 45, en typisch 40-42km/u vlot halen. Dat was alvast mijn ervaring een dik jaar terug toen ik testritjes deed.
En bij Bosch middenmotoren is de algemene feedback in de fora dat geen enkele uit het aanbod op dit moment echt geschikt is voor een SP. Als ik het hierboven heb over een voorkeur voor middenmotor SPs, dan bedoel ik wel degelijk nieuwe ontwikkelingen/evoluties. Van Bosch maar mogelijk ook van andere merken, met krachtige middenmotors. Zie bijvoorbeeld de vrij krachtige Bafang middenmotors.
In mijn opninie, als men dan toch legaal voertuigen in vakjes opdeelt, en daar arbitraire limieten op gaat plaatsen, dan moet dat voertuig op eenvoudige wijze z'n categorie snelheidslimiet halen. Enkel al naar veiligheid toe, zeker als je de weg moet delen met andere weggebruikers die minstens even snel gaan of sneller, zoals in Nederland het geval is.
Krachtig bijtrappen voor 42km/u te halen vind ik dan onvoldoende, zeker voor de prijs die gevraagd wordt. Het enige alternatief is voor mij dan toch een normale sportieve e-bike chippen en dan net nog een 5tal km/u lager gaan zitten, aan 34-35km/u.
Naast Stromer is er ook nog Klever, fijne fiets dat ook meer een "all-around" is, wegens vering. Ik vond het alvast een leuke fiets om vlot door de bossen (op halfverharde paden) te rijden. Kasseien waren ook veel plezanter. Enkel spijtig dat de batterij zo snel leeg ervan is. Er waren plannen voor een 1200Wh versie, ik weet niet of die er ondertussen is.
Heb ik op een beurs eens gezien (toen we nog beurzen hadden). Vond ze maar lelijk (niet dat dit zo belangrijk is voor een fiets). Maar vooral inderdaad lage efficientie ivm Stromer (een beetje de polestar vs Tesla van de SP wereld). Even met een 1200Wh batterij gaan rondrijden, hallo
Een goed uitgeruste Klever met die mega batterij weegt al snel over de 30kg! Dat gaat mij ook te ver.
Ik heb alvast wegens de miserie rondom slijtage gekozen voor achterwielmotor. En ik kan me echt niet beklagen. Ook het elektrisch remmen(recuperatie) heb ik plezier aan in de heuvels hier.
Ik vermoed dat Stromers gewoon beter werken in de lage landen hier, dan in heuvelachtige omgeving.
Wil je minder gepruts, kijk dan naar de Stromer ST1, of de Klevers. De App is geen must have (ik gebruik hem eigenlijk niet). 5k en je bent bedient. Goedkoper en nog eenvoudiger (eigenlijk een verrezen fiets) bij QWIC (start bij 3k). Daar kan je zelf extra batterijen in China voor bestellen (ze gebruiken een vrij standaard platform). Maar wel iets minder betrouwbaar (problemen met de connectoren...). Vroeger met Broze motor, tegenwoordig met Bosch dacht ik. Naar keuze met belt of ketting.
Er zijn genoeg SPs waar je gewoon weet, af en toe een ketting vervangen... kost ook weinig en kan je zelf doen. Voor mij is de meerprijs van de Belt nog niet helemaal duidelijk, behalve het gemak (ieder zijn mening natuurlijk).
Conclusie: testritjes doen

Tja, als je dan je achterwiel niet terugzet met exact het juiste aandraai-koppel, wordt je sensor helemaal ontregeld en werkt niets nog zoals het hoort. Die stromers zijn daar zeer gevoelig voor. Tot het punt dat je product eigenlijk niet meer werkt zoals beloofd (als een krachtige SP) door vage fouten met de TMM.
Als ik de paniekzaaiers op stromer-forum moet geloven kan je zelfs voor het vervangen van je ketting best naar de FM.
Ik zal zeker testritjes doen.
ocrammarco schreef op vrijdag 12 maart 2021 @ 20:36:
[...]
Er rijden inderdaad veel meer Stromers rond in Nederland en denk dat er een oververtegerwoordiging van problemen is op het stromer forum. Wat je ook ziet gebeuren dat er ook mensen zijn die op de SP stappen zonder fiets ervaring. Ik kom van de toerfiets / racefiets en onderhoud deze gewoon zelf dus ik kan remvloeistof ontluchten, ik weet wat de verschillen zijn in cassettes, ik weet de losse kransjes te vinden en ik heb gereedschap ervoor.
Maar zijn de ontwerp parameters van SPs dan wel goed? Mag je van de gemiddelde forens (die de SP ziet als een noodzakelijk kwaad, zoals jij de auto) verwachten dat die zelf regelmatig dat soort 'TLC' moet voorzien voor z'n fiets? Die verwacht ook maar dat je 'm uit de garage hoeft te duwen en trappen. En niet onderhouden zoals een hobby wielertoerist z'n racefiets onderhoudt. Met alle investeringen in plaats/materiaal en oefening inbegrepen.
Als dat de realiteit is, zal je ofwel veel en regelmatig betalen bij de FM, ofwel zal het enthousiasme snel afkoelen.
Daarbij vergeet je ook dat je snel veel km's rijd. Ik reed 15-17,5k km per jaar dat halen maar heel weinig mensen op de racefiets of stadsfiets. Daarbij is bij een ritueel van het hobby rijden het schoonmaken en mijn SP was louter functioneel dus die deed ik in verhouding een heel stuk minder.
Het achterwiel van de Stromer is inderdaad een zwak punt maar de lagers zijn wel te vervangen. Er is echter geen durf bij de fietsenmakers om dat te doen, een goede gaat dit gewoon lukken. Als je het stromer forum hebt gelezen is het ongeveer rond de 20k-25k km de lagers versleten (als je altijd rijd ongeacht weer). Je moet gewoon
zorgen dat je dat binnen 2 jaar doet 
. Je kan je zeggen wat je wil maar die
garantie regelingen zijn wel top bij Stromer. Ik heb hem net tweedehands verkocht maar ik had motor 3 eronder (na 55k km).
Garantieregelingen zijn top, maar je moet er wel voor zorgen dat je genoeg km bij elkaar fiets BINNEN die garantieregeling om een pokkeduur 'slijtage' onderdeel kosteloos te kunnen laten vervangen?
Ik mag hopen dat een primitieve elektromotor zoals een naafmotor (in essentie twee gietijzeren schalen met een spoel erin) 10 jaar probleemloos meegaat, toch? Wat doe je dan als je buiten garantie, zeg maar binnen 5 jaar, geen zelfde motor meer kan vinden? Een motor die niet meer wil samenwerken met de controller van 5 jaar geleden? Alles wegwerpen dan maar?
Wat snap je niet aan aan kalibreren van de sensoren? In het geval van Stromer wordt gebruikt van een torsie sensor op de as die de kracht meet die jij doormiddel van de ketting er op zet (om zo de ondersteuning te bepalen). Deze delta in spanning is zo klein dat vervorming gewoon mee speelt en dit heeft gevolg dat temperatuur dus meeweegt maar ook totale gewicht wat op de fiets zit en aandraaimoment van de as. De nieuwste Stromer hebben een nieuw ontwerp van de sensor (die overigens niet van Stromer is) deze is een stuk compacter maar dat heeft blijkbaar ook gevoglen voor de gevoeligheid. Met de juiste verzorging van de fietsenmaker zijn dat ook niet de grootste problemen.
Maar waarom moet dit nodig zijn? Ik begrijp de techniek (minieme torsievervorming meten op de achteras), maar het is gewoon te gevoelig voor ontregeling. Je kan van jan modaal niet verwachten dat ze helemaal mee zijn in dat kalibratie verhaal. En dat zijn dan nog enkel de mensen die de juiste fora of FM vinden om zich te behelpen. Hoeveel van die TMM sensors zouden ontregeld zijn bij intussen zwaar gefrustreerde gebruikers. Gebruikers die hun product nu dus NIET kunnen gebruiken zoals het hoort.
Een essentiele sensor die ontregeld kan worden door aandraaimoment en temperatuur verschillen, vind ik op het randj. Als je zelf niet zo handig bent met alle service menus en dergelijke, dan ben je shit out of luck.
Toevallig net nog
een thread gelezen van een gebruiker die een niet officiele methode had gevonden om haar fiets te kalibreren. Een methode die niet was aangegeven in de gebruikershandleiding voor dat specifieke model, maar bij een ander model hoorde. Pas daarna kan de fiets gebruikt worden met de prestaties zoals beloofd.
Dit vind ik totaal niet kunnen. Dat soort DIY 'hacky' toestanden om een 5-6000 euro fiets werkend te krijgen zoals het hoort.
Ik vraag me bij die TMM trouwens ook af of het niet mogelijk is om via een erg goede cadanssensor een zelfde soort rijgedrag te bekomen. Ik heb genoeg normale e-bikes gereden om het verschil te apprecieren. En ik verkies inderdaad torque sensing voor dat super natuurlijke gevoel van 'echt' fietsen (de 'superbenen' zeg maar). Misschien is bij de minder krachtige en op lagere snelheden rijdende e-bike cadense sensing ook een stuk minder gevoelig. Cadence sensors bij fietsen met 800 Watt is misschien te abrupt of bokking.
Ik ken niets van regeltechniek, maar je zou via embedded software toch veronderstellingen moeten kunnen maken met data vanuit de cadence sensor, snelheid, acceleratie, helling, ed... of van daaruit een 'eigen koppel' te berekenen, en een fietsgevoel dat creeren dat net zo, of bijna net zo, natuurlijk is als echte torque sensing? Het zal wel niet, anders was het wel al beschikbaar. Maar het zou wel een robuustere manier van ondersteuning opleveren.
Ik hoor, opnieuw, ook weinig problemen over het afregelen van torque sensing bij bosch e-bikes.
Maar hoezo meer, waar mis jij ze dan? Naast Stromer heeft Klever alle fietsen achter en Qwic 1 model op het moment geloof ik de rest is middenmotor. De middenmotor heeft ook echt wel nadelen.
Ik beschouw de meeste huidige middenmotor SP's niet echt als SPs. Ja, ze zijn sneller dan een 25km/u e-bike. En als "sneller dan" het enige criterium is, dan zijn het vast SP's. Maar niet als het criterium is dat je vlot en met weinig extra moeite 45km/u kan vasthouden. Dus inderdaad, middenmotors hebben ook nadelen. Vandaar dat ik hoop op extra ontwikkeling op dat gebied.
De fragiele fietsmechaniek met te veel koppel vanuit de trapas was vroeger ook een probleem. Hopelijk komt er wat stroomversnelling (pun intended

) in met riem aangedreven middenmotor SPs.
[...]
De auto beschouw ik gewoon als onding die vooral geld kost en zorgen opleverd. ik heb echt helemaal niets met autos maar dat had je al wel begrepen denk. Elke minuut in de auto is verspeelde tijd in mijn ogen.
Off-topic. Tja, dat is dan persoonlijk. Dat 'onding' verhaal met veel gejammer over kost en zorgen is iets wat ik voornamelijk uit Nederland opvang. Auto's zijn in Nederland rete-duur. En dat calvinistisch kantje zit ook nog wel diep in de genen ingebakken, ivm gepercipieerde niet essentiele 'domme' kosten.
Ik Belgie vind je verhoudingsgewijs nog best wel veel mensen die voor het plezier wagens kopen en rijden.
Ja rust in mijn hoofd. Dat betekend dat je op de fiets buiten bent en je zinnen daar op kan zetten of aan dingen denken waar je de rest van de tijd niet aan kan denken. En je went er gewoon aan, de stad is wat hectisch inderdaad maar heb dat ding juist gekocht om lange stukken te rijden tussen 2 steden.
In dat geval prima. De heel smalle niche waarin een SP echt tot z'n recht komt is lange stukken tussen 2 steden. In de stad zelf ben je volgens mij bijna altijd beter af met een simpele e-bike.
Dat zen-gevoel op de fiets ken ik wel, en kan ik ook bekomen met recreatief rijden. Het is maar net maar je tijd voor wil vrijmaken.
Het word steeds beter dat je boven de 45 km komt maar zover ik weet is Stromer diegene die het makkelijkst echt op de 45 km/u (GPS) kan houden en daarna stopt de ondersteuning ook gewoon. De nieuwe klevers komen ook in de buurt bij de andere moet je behoorlijk sportief aangelegd zijn.
Nog een lange weg te gaan lijkt mij, als voorlopig slecht 1 of 2 merken vlot de geadverteerde 45km/u halen. Alle andere merken die adverteren met 45km/u is voorlopig gewoon misleidende marketing.