Update en ervaringen van mij na ongeveer een jaartje met de Klever X speed. Ik rij 3 dagen per week 42km per dag, overige dagen thuiswerken en pappadag.
Onderhoud:
Veel binnen garantie gebeurd maar wel allemaal de eerste twee maanden, daarna probleemloos tot nu toe:
- nieuw tandwiel voor, bekend probleem
- nieuw display, zat steeds vocht in, meteen nieuw model gekregen met bluetooth, waardeloze Android app, 1x gebruikt en daarbij gelaten
- nieuwe batterij (in de tijd dat ik nog moest wachten op de 850wh), vermogen viel steeds weg, batterij maakte slecht contact, konden niets raars vinden aan de batterij maar gaf dezelfde kuren op een andere fiets
- Nieuwe firmware maakte hem baggertraag, opgelost door andere firmware
- Fiets vibreerde een beetje rond 30km/u, dit was totaal niet erg maar ik merkte dat de 850wh accu dit probleem direct verminderde.
- Lekke achterband, op kantoor door een nietje gereden

Ik loop hem altijd naar de serverruimte om op te laden

(Ooit eens gebluft en gemompeld dat ik mijn accu er niet zo makkelijk uit krijg en sindsdien is het blijkbaar gedoogd dat ik dat ding druppend in de hal zet

)
Standaard onderhoud na 2000km gedaan, niets bijzonders. Binnenkort voor tweede beurt. Ik vermoed dat ze nieuwe ketting zullen aanraden maar ik merk nog niets raars. Ook banden zien er nog prima uit hoewel ik NIET te spreken ben over grip met nat weer, het wegdek is eerder een schaatsbaan.
Opladen en batterij:
Ik ben panisch dat de batterij snel achteruit gaat. Zodra het buiten kouder wordt verplaats ik de oplader dus van de schuur naar de meterkast binnen zodat de batterij eigenlijk altijd op kamertemperatuur blijft en alleen tijdens de ritjes aan elementen wordt blootgesteld.
Na het lezen van een aantal tweets van Elon Musk over niet tot 100% opladen van de accu, heb ik besloten dat ook te doen voor mijn fiets, gezien ik op mijn werk toch weer kan laden. Bij Tesla heeft het meerdere redenen, niet alleen het behoud van de batterij maar ook omdat bij 100% de regeneratie van de remmen niet schijnt te werken, zonde om met 100% de wijk uit te rijden dus. Dat laatste gaat bij de fiets niet echt op maar de accu is zo ongeveer het belangrijkste onderdeel van de fiets dus die wil ik zo goed mogelijk houden.
Het idee is simpel, als je voor een enkele rit maar 50% accu nodig hebt kan je beter van 90 naar 40 % leegrijden dan van 100 naar 50%.
Gezien ik als huisautomatisering Home Assistant gebruik, en een aantal z-wave smart switches heb, zag ik dat de reislader continue 110 watt gebruikte bij het laden, totdat de fiets ongeveer 90% geladen is. De laatste 10% gaat veel trager en opeens maar met 90 of minder watt. Als Home Assistant merkt dat het verbruik van de lader onder de 100 watt komt wordt deze uitgeschakeld en krijg ik een pushnotificatie dat de fiets klaar is voor gebruik. (Op deze manier kan ik ook nog wat kosten beperken door pas te gaan laden tijdens daltarief maar daar ben ik nog te lui voor geweest.)
Op werk heb ik de snellader, en is mijn batterij altijd 100% geladen. Daar heb ik geen Home Assistant dus ik zoek nog een eenvoudige oplossing hiervoor, geen idee hoe ik dat moet aanpakken, iemand?
Dagelijks fietsen:
Snel sneller snelst, eindeloze kilometers rechtuit om Schiphol heen. Altijd hijgend en zwetend aankomen (douche op werk). Nooit in normale kleding, altijd mijn wielren (winter) kleding aan, zwaarste verzet, snelste stand. Een enkele brommer inhalen (zolang ze niet opgevoerd zijn en ik geen wind tegen heb). Lekker de stress van me af fietsen. Nu vind ik wel dat er veel verschil is tussen windstil en wind tegen, windstil kom ik fris en fruitig aan maar bij goede wind is het vervelend terug te moeten schakelen en de snelheid te zien teruglopen naar 40 of zelfs eronder terwijl je je helemaal suf trapt, dan moet ik echt even mezelf herinneren dat dit op de racefiets waarschijnlijk windkracht klaplong was geweest.
Aso's
Heel veel, maar ondanks je snelheid blijf je een zwakke en onverwachte verkeersdeelnemer, ik zou niet anders meer willen maar ga elke dag wel van huis met het een stemmetje in mijn hoofd dat het levensgevaarlijk is. Er zijn er genoeg met het anticipatievermogen van een bokkepootje dus ik heb meer bijna doodervaringen dan ik zou willen. Waar je je helaas ook niet tegen kan wapenen is mensen die gaan bumperkleven of gaan toeteren, sorry maar ik zit verplicht op sommige stukjes weg en als je er niet langs durft moet je naar m'n reet blijven kijken. Ik ga trouwens op sommige stukken de weg niet meer op, bekijk het maar lekker, liever levend met een boete thuiskomen enzo, dit zijn soms stukjes van 100 meter of stukken waar ik nog nooit een fietser heb gespot dus eigenlijk veiliger voor iedereen.
In de bebouwde kom in Amstelveen heb ik het idee dat veel automobilisten die achter me zitten toch willen laten weten dat ze sneller zijn, maar kom maar terug met je moeders fiets, kijken wie er dan sneller is. Ik heb dus vaak het idee opgejaagd te worden, terwijl als ik op een brommertje zit accepteren ze gewoon dat er iemand voor ze zit. Misschien is dat psychisch, omdat ik gedeeltelijk zelf in de hand heb hoe snel ik ga wil ik op max rijden om auto's niet tot last te zijn.
Kleding:
Niets bijzonders maar alles bij elkaar wel een investering want van alles minimaal 2 om niet elke dag te hoeven wassen:
- Ik begin met schoeisel. Ik wil geen kliksysteem op deze fiets. Een tijdje met MTB fietsschoenen gereden maar ik gleed vaak van de trappers (vanwege het gat in de zool waar het kliksysteem hoort). Ook worden schoenen soms zeiknat. Ik ben dus zelf vrij trots dat ik voor 11 euro bij Decathlon prima een soort nep-wandelschoenen met goed profiel heb gevonden die lekker warm zitten en ook nog eens snel droog zijn. Wel veters helaas.
- Als ik weet dat het nat wordt heb ik eventueel overschoenen, helaas zitten die zo strak bij mijn maat 47 dat ik dus meestal kies voor natte voeten ipv 5 minuten spartelen in de gang.
- Sokken, 21Virages, goedkoopste wat ik kon vinden voor de winter, merino wol ofzo? In de zomer gewoon van die goedkope fluoriserende van Decathlon.
- Broeken, Shimano en Craft vind ik lekker zitten, lang in de winter, kort in de zomer.
- Bovenlichaam, ik dacht eerst dat ik met laagjes moest werken maar ik heb het vrij snel warm dus heb Craft en Lidl

fietstruien en tussen 0 en 17 graden is dat het enige wat ik nodig heb. Als het regent een 21Virages regenjas maar dat zweet zo hard vol dat ik beter kan natregenen. Bij heftige kou en wind heb ik sportshirts met lange mouwen onder de trui maar zelfs als het vriest kom ik dan zwetend aan.
- Handschoenen, verschillende random merken voor de zomer. Voor de winter had ik ook van alles maar sinds ik de Sealskinz All weather cycle gloves XXL heb wil ik daar nog wel een paar van. Niet te heet, nooit te koud, super pasvorm en de eerste die ook echt groot genoeg voor mijn handen zijn. Ook blijven ze na veel wassen toch echt mooier dan de rest die ik had. En wassen is bij handschoenen best hard nodig als je zweet.
- Kouder dan 5 graden neem ik een muts onder de helm, die net over mijn oren valt, heerlijk hoe je meteen bijna geen wind meer hoort. En een kol die ik eventueel over mijn kin kan trekken, maar ook daarbij, ik loop al snel warm en dan baal ik dat ik hem om heb gedaan.
Problemen:
Weinig tot nu toe, met het gezeur dat ik de eerste maanden had kon ik in ieder geval nog steeds fietsend naar de winkel terug en hielpen ze me direct, dus nog niet hoeven lopen (Het is trouwens niet te beschrijven hoe blij ik ben dat ik deze fiets in een fysieke winkel heb gekocht).
Er is wel een probleempje ontstaan sinds het extreem natte weer afgelopen maand. Het was een paar keer zo nat dat het leek alsof ik door de sloot naar huis reed. Sindsdien hoor ik soms bij slecht wegdek op topsnelheid opeens een luide piep uit het display en valt direct de motor even helemaal uit. Het lijkt net alsof er iets moet resetten want het duurt dan heel even voordat ik weer ondersteuning krijg. Ik heb het al weten terug te brengen naar het contact van de batterij, met een creatieve oplossing heb ik de aansluiting met de batterij al iets strakker gekregen en dat hielp maar bij een stevige hobbel had ik er weer last van. Als ik naar de contactpunten kijk zie ik ook dat er een beetje gevonkt is, in mijn geval zit er dus echt teveel speling tussen batterij en fiets, heel slecht vind ik dat.
Ik heb in ieder geval geen spijt van het aan de kant zetten van de auto\racefiets. En ik zou zo weer voor de Klever X-Speed gaan. De service die ik kreeg was uitmuntend, kinderziektes hebben ze bij elk merk geloof ik toch wel. En het is en blijft een fiets waar je best wel hard mee gaat, dus ja er zal wat meer slijten. Maar toen ik nog dagelijks met de racefiets probeerde zakte de moed me wel in de schoenen als ik voor de zoveelste keer volle wind tegen volledig uitgeput op werk aan kwam, om dan 's middags weer terug te moeten en vervolgens als een dweil op de bank te zitten. De auto pakken is voor mij ook echt een no-go, ik vind m'n auto echt heerlijk rijden maar het voelt als cheaten, plus dat ik zelfs met elke dag fietsen de fiets hooguit over 4 jaar terugverdien

.
Pixal wijzigde deze reactie 17-10-2019 23:35 (15%)