Amos_x schreef op vrijdag 12 maart 2021 @ 18:05:
[...]
Dat idee heb ik ook. Toch niet tot de SPs
VEEL robuuster worden. Je moet voor je plezier eens wat topics doornemen op stromer-forum.nl. Daar trek ik wit van weg hoor. Ja, ik weet het, klagers lees op je op het internet, en van wie het goed gaat lees je helemaal niets. Een flauwe deflectie. De grote lijnen over de ondermaatse kwaliteit kan je er echt wel uithalen.
Want er rijden nu echt geen 10000 stromers rond, en dat forum telt best wel wat leden met ellendige ervaringen.
Er is ook een hoog gehalte van braaf 'in de pas lopen' -> "oh nee, meteen naar FM!!"
Zelf iets aan je SP willen doen is zowat de 8ste hoofdzonde. Alles vergoelijken alsof het hier over serieus exotische producten gaat die NO WAY een beetje redelijk hadden kunnen doorontwikkeld zijn, alsof het de nieuwe space race is.... met fietsen, serieus...

En vooral veel excuses verzinnen voor Stromer.
Als een elektrische fiets niet op dezelfde manier een
minimum robuust en betrouwbaar vehikel kan zijn, zoals een gebruikelijke fiets, vind ik het maar dure, fragiele, garage queens eigenlijk. (opspringen, niet te veel nadenken, minimum onderhoud, en gaan...) De fietsen moeten te voorzichtig gekoesterd worden (je mag dit niet, je mag dat niet, zelf je achterband vervangen, no way! Fiets warm parkeren, batterij warm parkeren, niet te veel in spatwater rijden, enz enz...)
Die controller van die stromers is gewoon loos. Gevoelig voor trillingen, gevoelig voor vocht ingress. Minste foutcode => tripje naar FM => controller vervangen. Die moeten ze waarschijnlijk in bosjes fabrikeren als slijtage onderdeel.
Daarnaast lees ik toch ook veel over de gebrekkige constructie van de motor (je kan slijtage onderdelen zoals de lagers er zelf NIET uitponsen, om toch een kleine kans te creëren om zelf je fiets 10 jaar rijdend te houden). In elk ander mechanisch vervoersmiddel kan je lagers overal uitponsen. En vervangen voor 5-10 euro.
Daar zie je toch aan dat al die elektrische fiets bedrijven toch te vaak starten als hipsters start-ups, vaak rond een 'cool idee', maar dat er verder weinig automechanica ervaring aanwezig is. De hoofdbezigheid is toch steeds 'eco-system', software en elektronica en apps. De mechanische basis is ook belangrijk.
Zelf moeten kalibreren van sensoren (??) en batterijen die soms geen contact maken is er nog zo eentje.
Dit hoor je bij middenmotors en bij Bosch eigenlijk nauwelijks, of ik heb het mis. De unit lijkt ook professioneler gebouwd, beter te servicen, en goed geseald. Dan zie je die jarenlange ervaring in auto mechanica doorschijnen, wat een Chinese naafmotor fabrikant misschien minder heeft.
Daarom mijn wens om meer middenmotor SP's te zien. De komst van de riem met robuuste "high quality" naaf versnellingen is dan ook wel een evolutie die ik positief tegemoet zie.
[...]
Ok, begrijpbaar. En ook wat iemand hierboven zei, namelijk dat derailleurs waarschijnlijk het gebruik van sterkere, minder flexibele stalen kettingen verhinderen (met stijvere schakels).
Met uitgelijnde kransjes en een naafversnelling, of met riemen zie echter ik wel mogelijkheden. Een SP, met naar verhouding erg hoge vermogens, heeft echt geen nood aan 12 versnellingen. 5 a 6 moet meer dan voldoende zijn.
[...]
Dit vind ik ook steeds zo een abstracte redenering. Het hangt er maar net van af hoe je een auto beschouwt. Als je het echt enkel als een noodzakelijk kwaad (witgoed, wasmachine, ...) beschouwt, dan moet je inderdaad alles in rekening brengen (ook afschrijving). Een beetje wat hier op tweakers ook gebruikelijk is ivm 2de-hands restwaarde van tv's en telefoons en dergelijke.
Echter, zoals met tv's en telefoons zal afschrijving en restwaarde mij worst wezen. Ik koop een auto die ik financieel aankan, en alles wat die in waarde verliest is 'hobby' en plezier.
Met een auto koop je, naargelang de persoon, ook wat vrijheid, comfort, luxe, vakantie mogelijkheden, en dat mag wat kosten. Er zijn mensen die meer uitgeven aan andere hobby's zoals vissen.
In dat scenario kost een auto dus ongeveer 10 cent/km, plus nog wat voor verzekering en onderhoud, en dan moet je er voor die 19 cent ook wel komen. En dan nog, het maakt niets uit.
Bemerk ook eens wat een scheefgetrokken vergelijking dit is. "
Een fiets is goedkoper dan een auto in kosten per kilometer" Ja hallo

Mag het even? Alsof dit de verwezenlijking van de eeuw is, ik mag het hopen.
We zijn in dit hele verhaal wat weggestapt van het 'cultuur-icoon' wat de fiets al 150 jaar is. Goedkoop basistransport voor de massa's. De elektrische fiets is nu een hipster speeltje voor de gegoede middenklassers. Beetje jammer vind ik dat.
Ik wacht met smart op een SP (geen 25km/u fiets) ZONDER 'connectivity', apps, en andere loze hipster rommel erop. Een stevige, robuuste fiets, met een simpele controller en 3 ondersteuningsniveaus. Gemakkelijk te onderhouden, off-line. Voor 3000 euro.
Daarom denk ik er ook over na om er gewoon zelf 1 te maken. Heb ik tenminste de volledige controle over alles, en nog een leuk projectje erbij ook.
[...]
Rust in je hoofd? Ik ga dit voorjaar wat SP's proberen testen. Maar van wat ik zag op bodycams lijkt dat rondhossen op matige wegen, met vluchtheuvels, straatmeubilair en andere gebruikers in de stad aan 45km/u mij allesbehalve rustgevend. Vond het erg nerveus aandoen. Misschien voor de zeldzame lange stukken op verlaten achterwegen aan het kanaal of zo.
Mijn referentiekader is motorrijden. Dat lijkt me rustgevender, want uitgevoerd op wegen die bedoeld zijn voor de snelheden van het voertuig, die er vaak beter bijliggen, en die je deelt met voertuigen uit dezelfde klasse (en snelheden).
Nog eens de vraag, haalt iedereen hier gemakkelijk en op continue manier die 45 km/u op hun SP's? Of is de realiteit met moeite de 40 aantikken en u met 40km/u tussen de wagens moeten begeven?