smurfinmark schreef op donderdag 12 juli 2018 @ 12:21:
[...]
Het klopt dat de snor onherroeplijk discrimineert, percies de reden waarom niet relevant is.
Dit is het probleem met al jouw voorbeelden. Je krijgt geen gelijk in de discussie, en je sleept er dan een voorbeeld bij waar je wel gelijk zou hebben, en dat net alsof die vlieger ook opgaat voor deze discussie.
Ik geef voorbeelden omabstracte concepten duidelijk te maken. Die voorbeelden zijn nooir bedoeld om 1:1 op het vraagstuk toe te passen. Natuurlijk past dat niet, daar is het dus ook niet voor bedoeld. Maar je lijkt niet te begrijpen dat een vraagstuk opgebouwd is uit meerdere abstracte zaken die prima 1 voor 1 behandeld kunnen worden. Maar zodra ik dan op 1 van die punten argumentatie geef schrijf je dat af omdat het niet meteen voor het totaal op gaat.
Het prive sfeer argument ging om je briljante voorbeeld om op zondag maar religeuze bijeenkomsten te mogen gaan. Dit zit duidelijk in de prive-sfeer, niet? Agent in functie zijn, daarintegen, zit niet in de prive-sfeer, of gaan we daar ook over soebatten?
Again, dat was een abstract voorbeeld van hoe een regel die voor iedereen gelijk si toch discriminerend kan zijn. Wat is daar zo moeilijk aan te begrijpen?
Juist omdat dit zo is, geeft je bepaalde rechten op, en dien je aan een andere standaard te voldoen. Om dan met een voorbeeld te komen waar dit niet geldt, gaat juist voorbij aan de kern van deze discussie.
Vandaar dat het zo'n beroerd voorbeeld is. Waar niemand om vroeg.
De kern van het probleem noem je het. Maar die kern is niet zo simpel als jij denkt. Het probleem bestaat uit een heleboel zaken en die vergelijk ik per stuk met andere situaties. De enige vergelijking die iets volledig in alle details beschrijft is het probleem zelf. Want elke vergelijking is wel ergens een klein punt aan te wijzen waarop het anders is. Dat maakt de vergelijkingen echter niet waardeloos.
Als je niet een probleem in kleine delen op wil delen en wil bekijken dan is er geen punt in deze discussie.
Dido schreef op donderdag 12 juli 2018 @ 12:25:
[...]
Ik denk dat het dan inderdaad altijd een vorm van uitdragen is - en ik denk niet dat dat wenselijk is. Maar ik ging met name even in op de (in mijn ogen vrij overtrokken) conclusie over
wat er dan uitgedragen werd

Het hoeft niet eens eer vorm van uitdragen te zijn. Het kan gewoon zijn dat je voor jezelf een bepaalde kleding eis oplegt aan de hand van geloof die niet bedoeld is als politiek statement.
Ik zou niet weten waarom het uitdragen van religie, of welke andere vrije keuze die iemand in zijn leven maakt, een plek zou moeten hebben tijdens het uitoefenen van een publieke functie, zeker als "we" het er toch redelijk over eens lijken te zijn dat uniformiteit (een uniform, bijvoorbeeld) een nuttig onderdeel van die functie is, zoals in het geval van de politie.
Ik ben erop tegen om mensen uit te sluiten van dergelijke functies omdat ze ene bepaalde religie aanhangen, een bepaalde sexuele voorkeur hebben, wel of geen kinderen hebben, enzovoorts. Maar dat betekent nog niet dat ik het voor de hand vind liggen dat die levenskeuzes dan ook uitgedragen moeten worden tijdens de uitoefening van die functie. Ik zou niet weten wat een roze hoofddoek met twee kinderen erop toevoegt aan de functieuitoefening van een lesbische moslima met twee adoptiekinderen.
Het voegt inderdaad voor de politie niets toe. Maar mischien voor de persoon zelf wel. De vraag is ook meer want voor nadelige effecten heeft het en hoe erg zijn die.
En ja, als je die hoofddoek niet toestaat zullen er moslima's zijn die daarom niet bij de politie gaan. Ik hoef er ook niet op te rekenen dat ik verwelkomd wordt bij het leger als ik erop sta mijn pacifistische gedachtengoed uit te dragen tijdens een missie.
Een hoofddoek zit echter niet je functie direct in de weg. Jij mag als je in het leger zit prima tegen iedereen zeggen dat je een pacifist bent, zolang je maar wel schiet op mensen als dat je opdracht is.