Ik noem het zelf eerder geschok of gestotter geen geflikker. Althans, ik denk dat dat is wat je bedoelt?
Geflikker associeer ik meer met wat je ziet als je de verversingsfrequentie van het scherm onder de 60 Hz laat komen, daar had je bij lichte beelden met plasma bijvoorbeeld nog wel eens last van. Maar waar jij het over hebt gaat volgens mij niet over dit geknipper maar over de lage framerate van de bron, het OLED paneel knippert ook in 24Hz stand immers gewoon op 120 Hz (Real cinema 24p = 120Hz 5:5 pulldown).
Dat geschok/gestotter zie ik ook, en bij bepaalde beelden heel erg als de beeldjesfrequentie maar 24 frames per second is. Met name langzamer bewegende objecten in beeld zijn erom berucht, en dan specifiek de horizontale component van de beweging.
Bij film is het de opdracht van de regisseur om rekening te houden met dit gegeven, je wéét immers dat wanneer je een langzaam horizontaal panning shot hebt waar bijvoorbeeld een gezicht close-up in beeld komt, er een enorm geschok te zien zal zijn. (Tenzij je een extreem langzaam paneel gebruikt, dan zie je een en al smearing.

) Dit geschok kan je als regisseur naar gelang de situatie bewust proberen te gebruiken of voorkomen.
Maar wat als je het als kijker onaangenaam vindt? Motion interpolation lost het deels op, maar kan (zal) inderdaad bij bepaalde content weer artefacten geven, want interpolatie blijft guesswork en dus is geen enkele motion interpolation perfect.
Zelf heb ik TruMotion op Natural gezet, dit geeft voor mij net de goede balans: een zekere beperking van het geschok, maar buiten het overduidelijke 'soap opera' territory van Smooth Movement. En het aantal artefacten blijft beperkt.
Overigens begrijp ik de keuze voor Smooth ook prima, het afkeuren van een hoge framerate met bijbehorend "personage staat in de kamer" (oftewel levensecht) effect en per se '24fps geschok' conform "director's intent" willen zien is ook maar een acquired taste.

[Voor 4% gewijzigd door Cap op 11-03-2023 21:53]