Voeding advies en informatie topic - Deel 33 Vorige deel Overzicht Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 11 Laatste
Acties:
  • 57.366 views

Onderwerpen


Acties:
  • +35 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Voeding advies en informatie topic

PC Power & Cooling Silencer MKIII 750W

Inleiding

Welkom in deel 33 van het voeding advies en informatie topic, voorheen "[BBG aanschaf] Voedingen" en "Welke voeding heb ik nodig?". De vorige delen kun je altijd vinden met Afbeeldingslocatie: https://tweakimg.net/g/forum/images/icons/topicrange_current.png naast de topictitel. Het doel van dit topic is informatie te geven over computervoedingen en eventueel advies over een nieuwe of de huidige voeding.

De voeding is waarschijnlijk het meest ondergewaardeerde onderdeel van de computer, toch is dit geheel onterecht. Een kwalitatief slechte voeding kan namelijk zorgen voor een niet stabiel werkende PC, met vastlopers, BSOD's of een uitschakelende PC tot gevolg. Naast instabiliteit kan een voeding ook andere onderdelen eenvoudig kapot maken, dit is natuurlijk het laatste waar iemand op zit te wachten. Ook hebben goede voedingen normaal gesproken een veel beter rendement waardoor de PC minder verbruikt, waardoor een duurdere voeding zichzelf weer kan terug verdienen door lagere elektriciteitskosten.

Inhoudsopgave
Hoeveel watt heb ik nodig?

Om te weten wat de juiste voeding is voor jouw PC zul je eerst het verbruik moeten weten van de onderdelen. Als we uitgaan van een game PC dan kun je het piekverbruik van de videokaart, de TDP van de CPU nemen en 10W voor elke 3,5 inch hardeschijf. Het piekverbruik van de videokaart kun je vinden op bijvoorbeeld TechPowerUp, TechPowerUp is één van de weinig site's welke het verbruik van alleen de videokaart kan meten. Het TDP van de CPU kun je altijd wel vinden bij de specificaties. Tel je deze onderdelen op dan weet je ongeveer wat het piekverbruik van de PC kan zijn, in de praktijk zal het echter bijna altijd lager uitvallen, omdat het vrij lastig is om alle onderdelen tegelijkertijd 100% te belasten. (Let op: bij overklokken stijgt het verbruik)

Nadat je verbruik weet kun je kijken welke aansluitingen je nodig hebt. Bij een game PC moet je vooral letten op het aantal stroomconnectors van de videokaart, PEG connectors genaamd. Bij een server moet je letten op het aantal S-ATA power connectors voor de hardeschijven.

Een voorbeeld: een game PC met een Intel Core i5 Haswell CPU (~90W), een GTX 970 (175W) en hardeschijf (10W) komt maar uit op 275W. Een voeding welke 275W op de 12V rail(s) kan leveren is al genoeg. Er zijn genoeg 300/350W voedingen die 275W op de 12V kunnen leveren, niet alle overigens. Maar er zijn maar weinig 300/350W voedingen met twee PEG stroomconnectors, terwijl de meeste GTX 970's dit wel nodig hebben. In zo'n geval moet je dus kijken naar 400/450W voedingen, deze hebben vaak wel twee PEG connectors.

Formfactor

De voeding kun je vinden in verschillende formaten. Verreweg de meest voorkomende is het standaard ATX formaat. Naast ATX komt SFX, Flex ATX en TFX ook nog wel eens voor. Ook bestaat er nog een zogenaamde PicoPSU. Dit is niet meer dan een gelijkspanningsbordje gekoppeld aan de 24 pins ATX stekker. Als je zo'n PicoPSU combineert met een adapter met een hoog rendement, kun je bij vermogens van rond de 10W ook nog een redelijk rendement halen. Iets wat vrij lastig wordt bij een traditionele voeding.

ATX
ATX heeft een hoogte van 86mm en een breedte van 150mm, de standaard diepte is 140mm, maar langer komt ook erg vaak voor. In een standaard ATX behuizing is dit meestal geen probleem, maar kleinere behuizingen kunnen wel een maximale lengte hebben, waarbij alles nog fatsoenlijk past. Een ATX voeding van 150mm x 86mm x 140mm (of langer) valt onder de ATX PS/2 standaard.

Naast de ATX PS/2 standaard is er ook nog een ATX PS/3. Het verschil met de ATX PS/2 standaard is de lengte. De ATX PS/3 heeft namelijk een standaard lengte van 100mm, echter valt alles tot en met 139mm ook nog onder deze standaard. ATX PS/3, komt als retail voeding erg weinig voor. Enige waar je zo'n voeding wel kan tegenvallen is een OEM systeem, maar ook daar zie je ze erg weinig.

SFX
SFX is een form factor welke je vooral tegenkomt in kleinere behuizingen. SFX heeft een standaard formaat van 63,5mm hoog, 125mm breedte en 100mm diep. Naast het standaard SFX formaat is er sinds kort ook een SFX-L formaat. Het verschil met SFX is de diepte, SFX-L is namelijk 30mm langer, wat ruimte geeft voor een 120mm fan.

Flex ATX
Flex ATX is een form factor die je net als SFX met name in kleinere behuizingen zal tegenkomen. Flex ATX heeft een formaat van 40.5mm hoog, 81.5mm breed en een lengte van 150mm. Het nadeel van dit formaat is dat maar heel weinig ruimte is voor een fan. Je vindt in deze voedingen normaal gesproken maar één 40mm fan, zo'n fan zal met weinig omwentelingen per minuut maar weinig lucht verplaatsen, dus vaak draaien deze fans vrij snel en zijn ze vrij luidruchtig.

TFX
TFX heeft een vergelijkbaar uiterlijk als Flex ATX, maar is groter. TFX is namelijk 65mm hoog, 85mm breed en heeft een lengte van 175mm. Dit geeft ruimte voor een 80mm fan, waardoor TFX over het algemeen stiller is als Flex ATX.

Aansluitingen

Een voeding heeft meerdere verschillende aansluitingen/connectors, hieronder staat een overzicht hiervan.

Connectors op het moederbord
24 pins ATX connector4 pins ATX12V connector4+4 pins EPS connector8 pins EPS connector
24 pins ATX connector4 pins ATX12V connector4+4 pins EPS connector8 pins EPS connector

De 24 pins ATX stekker levert aan alle onderdelen behalve de CPU stroom. In deze connector zitten komen alle spanningen voor welke de voeding kan leveren. Tegenwoordig is dit +3,3V, +5V, +12V, -5V en +5Vsb, van de meeste spanningen zijn meerdere draden aanwezig voor betere stroomverdeling zodat niet te veel stroom door één draadje loopt.

De 4 pins ATX 12V, 4+4 pins ATX 12V en 8 pins EPS zijn allemaal bedoeld voor stroomvoorziening van de CPU. De 4 pins ATX12V zie je vaak terug op de wat goedkopere moederborden, terwijl de 8 pins vaak zijn weg vindt op de high-end moederborden.

Wat compatibiliteit betreft is er veel mogelijk. Zo zal een 4 pins ATX12V stekker van de voeding prima passen in een 8 pins EPS connector op het moederbord en dit werkt ook gewoon goed, mits je niet een CPU hebt welke extreem veel verbruikt. AMD FX-9590 bijvoorbeeld of een dik overgeklokte CPU. Een 4+4 pins EPS connector van de voeding past ook prima in een 4 pins ATX12V connector op het moederbord, doordat zo'n aansluiting uit twee losse delen bestaat. Het enige wat niet past is een 8 pins EPS connector in een 4 pins ATX12V aansluiting op het moederbord.

Connectors voor videokaarten
6 pins PEG connector6+2 pins PEG connector8 pins PEG connector
6 pins PEG connector6+2 pins PEG connector8 pins PEG connector

Er zijn drie verschillende PEG connectors. De eerste is een 6 pins aansluiting, deze is gespecificeerd voor maximaal 75W. Deze connector is bedoeld voor een 6 pins PEG connector op de videokaart. Al werkt het soms ook prima in een 8 pins PEG aansluiting op de videokaart. Dit is echter afhankelijk van de videokaart, als de videokaart niet controleert als alle 8 pins aangesloten zijn dan werkt het normaal gesproken ook prima met een 6 pins PEG connector in een 8 pins aansluiting.

Het tweede plaatje is een 6+2 pins PEG connector. Deze connector is zowel als 6 pins als 8 pins PEG connector te gebruiken, doordat de 2 extra pins los te koppelen zijn. Het liefst heb je een voeding met alleen maar deze connectors en gelukkig zien we dat ook steeds meer.

Het laatste plaatje is een 8 pins PEG connector. Deze connector zien we gelukkig niet zoveel meer, gelukkig omdat het een vrij onhandige connector is. Als de videokaart namelijk één of meerdere 6 pins aansluitingen heeft en de voeding alleen maar 8 pins PEG connectors dan past dit normaal gesproken niet. Een oplossing zou kunnen zijn om van zo'n connector zelf een 6+2 pins connector te maken door het plastic door te snijden.

Overige connectors
Molex connectorSata connectorFloppy connector
Molex connectorSata connectorFloppy connector

De overige connectors welke je vindt aan de voeding zijn de molex, sata power en floppy connector. De molex connector wordt gebruikt voor oude pata hardeschijven/opticals, sommige fancontrollers en een enkel keer voor extra stroomvoorziening van het moederbord. De sata power connector vindt je vooral terug op moderne hardeschijven, SSD's en opticals. De floppy connector zie je tegenwoordig niet zoveel meer, heel enkel nog wel eens voor een PCI (Express) insteekkaart en vroeger natuurlijk voor het floppystation.

Sleeving en modulair

Kabel sleeving
Nu je weet hoeveel vermogen je nodig hebt en welke aansluitingen erop de voeding moeten zitten, kun je de perfecte voeding erbij zoeken. De perfecte voeding is erg afhankelijk van de eisen en wensen die je stelt aan de voeding. Heb je bijvoorbeeld een window/venster in je behuizing dan zijn volledig zwarte kabels wel zo mooi. In zo'n geval lijkt alleen mesh sleeving met nog steeds gekleurde kabels aan het einde toch minder mooi en helemaal geen mesh sleeving staat het minst mooi in zo'n geval.

Zwarte platte kabelsKabels met sleevingKabels zonder sleeving
Zwarte platte kabelsKabels met sleevingKabels zonder sleeving

Voor de modders is er ook nog individuele sleeving. Standaard komen voedingen echter normaal gesproken niet met deze kabels. Deze zul je dus los moeten kopen, dit kan bijvoorbeeld bij Corsair en EVGA of je zult de kabels zelf moeten sleeven. Voor het sleeven geniet een volledig modulaire voeding de voorkeur. Je hoeft dan namelijk niet de voeding te openen om het begin van de kabel te sleeven en zo verlies je dus ook niet de garantie. Nadeel van individuele sleeving is de hoeveel en dikte van de kabels. Een goede behuizing met goede kabelmanagement mogelijkheden is noodzakelijk.

Kabels met individuele sleeving
Kabels met individuele sleeving

Modulair
Bij een modulaire voeding kun je de kabels aan de voedingszijde los klikken van de voeding. Dit heeft een aantal voordelen. Je hoeft namelijk de niet gebruikte kabels niet aan te sluiten, zodat je minder kabels in de behuizing hebt hangen. Ook kun je bij een volledig modulaire voeding de voeding er zo uitklikken zonder de kabels los te halen. Handig voor het eventueel uitstoffen van de voeding.

Een misvatting is dat een modulaire voeding betekend dat het er netter uitziet. Bij veel moderne behuizingen kun je namelijk alle niet gebruikte kabels prima weg werken achter het moederbord zodat ze helemaal uit het zicht verdwenen zijn. Hoe mooi het er dus uitziet is dus vooral afhankelijk van hoe netjes je het zelf kunt maken en wat de behuizing voor mogelijkheden heeft. Hieronder zie je bijvoorbeeld twee foto's. Eén laat zien hoe het niet moet met een modulaire voeding, terwijl de andere laat zien dat het met een niet modulaire voeding er toch perfect uit kan zien.

Slechte kabelmanagementGoede kabelmanagement
Modulaire voeding met slecht kabelmanagementNiet modulaire voeding met goed kabelmanagement

Mythes

Over voedingen bestaan veel mythes en misvattingen, hieronder vind je er een paar, met uitleg waarom het niet klopt. Veel van deze mythes en misvattingen worden ook nog extra aangewakkerd door de marketingafdelingen van sommige fabrikanten.

Single-rail vs multi-rail
Eén van de grootste mythes vandaag de dag is wel dat een voeding bestaande uit één massieve 12V rail, single-rail genaamd, beter zou zijn dan meerdere 12V-rails, zogenaamde multi-rail voeding.

Deze mythe is ooit door PC Power & Cooling in het leven geroepen als een zogenaamd vernieuwd en verbeterd iets, toen zij nogal moeite hadden een fatsoenlijke multi-rail voeding te ontwerpen. Dus i.p.v. hun beunhaas ontslaan, maakten ze er dus maar een feature van...

Multi-rail is eigenlijk precies vergelijkbaar met de verschillende groepen in je huis. Deze zijn normaal gesproken tot 16A te belasten om zo te voorkomen dat je te veel stroom door één kabel gaat trekken en de kabel smelt. Bij een single-rail voeding laat je dus de verschillende groepen weg en vertrouw je volledig op de hoofdzekering bij een voeding de OPP genoemd.

Dit gaat goed zolang je niet te veel stroom door één of meerdere draden trekt. Meer dan 10A moet je namelijk niet door een standaard 18 AWG kabel willen trekken. Boven de 10A gaan de kabels erg warm worden en krijg je veel spanningsval in de kabel, ga je nog veel verder dan beginnen de kabels te smelten.

Bij een goed ontworpen multi-rail voeding zul je dus nooit te veel stroom door de kabels kunnen trekken, omdat de beveiliging van de voeding dan in werking treed en de voeding uitschakelt. Bij een single-rail voeding moet je dus opletten dat je niet te veel stroom door één kabel trekt. Met name als je met verloopjes gaat werken zoals molex naar 6 of 8 pins PEG connectors. Een goed ontworpen multi-rail voeding zal daarentegen echter uitschakelen als je het niet juist aansluit en/of te veel stroom door één connector of draad wordt getrokken.

Ander probleem dat je krijgt bij single-rail is tijdens kortsluiting. Tijdens kortsluiting gaan er grote stromen lopen, als deze stroom groot genoeg is ziet de voeding dit is als overbelasting of kortsluiting. Heb je echter één 12V rail van bijvoorbeeld 100 ampère of meer en de kortsluitstroom is kleiner dan 100 ampère dan 'ziet' de voeding het niet als kortsluiting maar gewoon als een zware belasting. In zo'n geval schakelt de voeding niet uit en kan er brand ontstaan en is de kans groot dat er meer stuk gaat dan het onderdeel wat de kortsluiting veroorzaakt.

Aantal jaren terug waren er ook enkele slecht ontworpen multi-rail voedingen. Waarbij de beveiliging werd getriggerd terwijl dit nergens voor nodig was. Als dit gebeurt valt de voeding en daarmee de PC uit, zonder dat dit nodig was. Maar tegenwoordig vind je eigenlijk geen slecht ontworpen multi-rail voedingen meer. Dus mocht de keuze er zijn dan moet de voorkeur naar multi-rail uitgaan. Al is de keuze vandaag de dag in heel veel gevallen alleen maar single-rail. Single-rail is namelijk goedkoper en eenvoudiger te maken en doordat veel consumenten denken dat single-rail beter is, worden er steeds minder multi-rail voedingen gemaakt. Of worden multi-rail voedingen zelfs omgebouwd tot single-rail.

Meer vermogen is beter
Ander grote misvatting is dat meer vermogen beter is. Maar dit is niet het geval, als je het namelijk niet gaat gebruiken is het totaal nutteloos en heeft het geen toegevoegde waarde. Wat je dus veel ziet is dat er een vrij matige maar erg overdreven voeding wordt gekozen, terwijl voor hetzelfde geld ook een veel betere voeding van minder vermogen gekozen had kunnen worden.

Er zijn een aantal redenen waarom hiervoor wordt gekozen. De eerste is een vrij voor de hand liggende. Men heeft vaak geen idee hoeveel de PC eigenlijk verbruikt en wat voor voeding erbij hoort.

Andere misvatting is dat het niet goed zou zijn om de voeding 100% te belasten. Dit mag dan wel zo zijn voor de matige voeding, maar de minder overdreven wel goede voeding is gewoon ontworpen om continue vol vermogen te leveren en dit jaren achter elkaar aan.

Andere reden welke soms wordt aangehaald is dat de voeding dan stiller is. Hier zit wel een kern van waarheid in omdat de fan van de voeding normaal gesproken het snelst draait bij 100% belasting. Maar het is vaak slimmer om gewoon een stille voeding te nemen in plaats van een relatief luidruchtige en die dan maar tot 50% te belasten.

Een voeding slijt, dus ik heb meer vermogen nodig
Ook een veel terug komende mythe is dat een voeding extreem veel slijt, waardoor je een veel ruimere voeding moet nemen. Ik heb mensen zien beweren dat een voeding tientallen procenten per jaar aan vermogen kan verliezen. }:O Dit wordt soms ook in combinatie gebruikt met het zogenaamde 'capacitor aging'.

In de praktijk is dit totale onzin. Het klopt wel dat elektronica slijt, slijtage is normaal voor elektronica en ook mechanica. Maar hier wordt gewoon rekening mee gehouden in fatsoenlijke voedingen. Onderdelen welke dan ook meer dan 10 keer het vermogen kunnen leveren dan wat ze moeten doen bij maximale belasting van de voeding is dan ook heel normaal. Dit wordt gedaan om het rendement hoog te houden, de levensduur lang en het drukt ook het aantal garantieafhandelingen. Dus mocht een component dan een paar procent minder kunnen leveren door slijtage dan is het in zo'n geval altijd nog tig keer meer dan dat zo'n component maximaal moet leveren bij volledige belasting van de voeding.

Voor 'capacitor aging' geld hetzelfde, het heeft ook geen enkel zin om hier rekening mee te houden. Het klopt dan condensators slijten en niet het eeuwige leven hebben, maar ze zijn sowieso wat ruimer gekozen. Daarnaast slijten ze net zo goed als je een meer overdreven voeding neemt. Op het moment dat ze versleten zijn vaak te zien aan de bovenkant, ze gaan dan bol staan en/of beginnen te lekken. Dan moet je de voeding direct vervangen, de ripple van de voeding is dan namelijk extreem hoog geworden wat een direct gevaar is voor de andere onderdelen.

Wil je lang (10 jaar of langer bijvoorbeeld) met een voeding doen neem dan één met kwaliteitscondensators dan heb je gewoon geen last van slijtage van de condensators normaal gesproken. De stress op condensators is namelijk niet heel hoog in vergelijking met bijvoorbeeld moederborden of videokaarten, als je dus een voeding hebt met kwaliteitscondensators dan hoef je niet bang te zijn voor slijtage van de condensators. Goede merken condensators zijn bijvoorbeeld Rubycon, Nippon Chemicon, United Chemicon, Hitachi, Panasonic, Nichicon en Sanyo dan zit je altijd goed.

Een voeding is het meest efficiënt bij 50% belasting
Sinds het ontstaan van het 80PLUS certificaat wordt vaak aangenomen dat alle voedingen het meest efficiënt zijn bij 50% belasting en dat het daarom beter is om de voeding maar tot 50% te belasten. Nu is het wel zo dat bij 80PLUS Bronze en hoger het rendement het hoogst moet zijn bij 50% belasting. Maar dat betekend niet dat alle voedingen het hoogste rendement behalen op 50%.

Wat het ook totaal niet betekend is dat je het beste de voeding maar max tot 50% moet belasten om een zo hoog rendement te halen. De kans dat je dan een laag rendement haalt is namelijk veel groter. De gemiddelde PC is namelijk het meeste idle en wordt dus maar weinig belast. In zo'n geval wordt er dus maar weinig vermogen getrokken uit de voeding. Bij voedingen gaat het rendement echter vaak omlaag bij belastingen onder de 20%. In de meeste gevallen trekt een PC wel heel wat minder dan de 20% waardoor je een veel lager rendement hebt. Ook is het rendement bij voedingen met een 80PLUS Gold certificaat of beter bijna altijd een vrij rechte streep boven de 20%. Het rendementsverschil tussen 20, 50 en 100% is in zo'n geval vrij klein. Onder de 20% zakt het echter wel veel sneller in.

Wil je dus een zo hoog mogelijk rendement halen met de voeding. Kies er dan niet voor een voeding met een vermogen waarbij het piekverbruik van de PC maar rond de 50% belasting van de voeding ligt. Het gemiddelde verbruik tijdens games is namelijk veel lager dan het piekverbruik, waardoor de maximale gemiddelde belasting ver onder de 50% komt te liggen en het idle verbruik ver onder de 10% komt. Waardoor je een hoog rendement wel kunt vergeten en je PC alleen maar meer verbruikt.

Een 500W voeding met een rendement van 80% kan maar 400W leveren
Nee het werkt juist net andersom. Een 500W voeding kan gewoon 500W leveren, mits de 500W niet uit de grote duim is gezogen natuurlijk, dit gebeurt helaas ook vaak genoeg. Zijn namelijk genoeg zogenaamde voedingen welke niet eens de helft van het beloofde vermogen stabiel kunnen leveren, dat is ook één van de redenen dat je een voeding moet nemen van goede kwaliteit.

Maar als je dan zo'n voeding hebt van fatsoenlijke kwaliteit dan kan die gewoon het volledige vermogen leveren, ongeacht het rendement. Als je dus 500W uit een voeding trekt van 500W en de voeding heeft een rendement van 80% bij 500W, dan trek je 625W uit het stopcontact. Heeft de voeding echter een rendement van 90% bij 500W belasting dan trek je maar 555,55W uit het stopcontact bij 500W belasting.

Populaire voedingen

Beroerde voedingen

Nu je weet hoeveel vermogen je nodig hebt, welke aansluitingen nodig zijn en hoe die eruit moet zien kun je de juiste voeding erbij kiezen. Bij het kiezen van een voeding moet je vooral erg letten op de kwaliteit. Zo kunnen voedingen van beroerde kwaliteit vaak bij lange na niet hun beloofde vermogen leveren. Dus een zogenaamde 750W voeding kan dan al moeite hebben met het leveren van 250W stabiel. Zulke voedingen lijken misschien goedkoop, maar zijn absoluut niet goedkoop. Als je voor zo'n voeding bijvoorbeeld 40 euro betaald, is dat voor een 750W voeding wel goedkoop. Maar als dan blijkt dat zo'n voeding maar 250W stabiel kan leveren is 40 euro voor een beroerde 250W in eens heel veel geld.

Ga dus altijd voor een voeding van fatsoenlijke kwaliteit! Merken als MS-TECH, Spire, Inter-Tech, Eminent, Ewent, HKC, Linkworld, Ultron en Techsolo kun je beter direct mijden. Daar betaal je namelijk erg veel, voor erg weinig. Zijn nog wel een paar van deze fabrikanten welke liever een wanproduct met veel marge verkopen dan een goed product, maar veel van die fabrikanten verkopen gelukkig al niks meer in Nederland.

Ander probleem van een beroerde voeding of anderzijds defecte voeding is dat zo'n voeding andere onderdelen van de PC stuk kan maken. Een voeding moet een stabiele spanning leveren aan de andere onderdelen als die dit niet kan omdat die gewoon erg slecht is of omdat die defect is dan is dit gevaarlijk voor de andere onderdelen. En niemand zit daar natuurlijk op de wachten, een net nieuwe PC welke gesloopt wordt door een gare voeding.

Niet interessante voedingen

Hieronder staan een aantal niet-interessante voedingen, welke vaak wel populair zijn. Deze voedingen zijn meestal niet slecht zoals die hierboven, maar zijn gewoon te duur voor wat je krijgt. De grootste omzet wordt namelijk gedraaid in het budget en mainstream segment en niet in het high-end segment. Als je dan goede high-end producten hebt en daar de marketing op richt verkoopt een niet interessante budget voeding ook veel beter. De gemiddelde consument koopt namelijk liever een te dure niet goede voeding van een bekende fabrikant dan een voeding met een uitstekende prijs, prestatie en kwaliteitsverhouding van een minder bekende fabrikant.

Neem bijvoorbeeld maar een fabrikant als EVGA die heeft op dit moment wel voedingen die minder kosten dan 100 euro, maar deze voedingen zijn helemaal niet interessant. Kwaliteit en prestaties zijn maar matig en de prijs is veel te hoog. Toch verkopen deze voedingen wel goed door de naamsbekendheid van EVGA en de wel goede SuperNOVA G2, P2 en T2 voedingen. Corsair heeft ook een aantal jaar geen interessante voedingen onder de 100 euro gehad, maar daar is met de Vengeance en nieuwe CXM serie een einde aan gekomen. Toch verkochten de oude CXM serie, CX serie, CSM serie en RM serie prima tot erg goed door de goede naam die Corsair had.
  • Low-end voedingen zoals de Corsair VS serie en Cooler Master B v2 series moet je eigenlijk niet voor een nieuwe PC gebruiken. De kwaliteit en prestaties van de deze voedingen zijn zeer zeer matig, waardoor de verwachte levensduur laag ligt. Dit zijn voedingen bedoeld voor reparatie van een oude PC, zodat die nog twee jaar mee kan en daarna volledig vervangen wordt. Prijs/kwaliteit verhouding is bij zulke voedingen ook vaak ver te zoeken. Ze zijn dan wel goedkoop, maar voor enkele euro's meer haal je al iets veel beters, waardoor je voedingen zoals deze beter links kunt laten liggen.

    Review: productreview: Cooler Master B600 ver.2 review door -The_Mask-
  • De oude Corsair CX Bronze en CX Modulair zijn twee populaire series. Maar deze voedingen hebben eigenlijk niks bijzonders. Ze hebben geen DC-DC of andere vorm van individuele spanningsregulatie (tenminste t/m 600W), maar groep regulatie dus geen goede spanningsstabiliteit en ook geen hoog rendement. De kwaliteit van deze serie komt ook niet veel verder dan matig. Bij zo'n voeding hoort dus een lage prijs. De prijs van deze series is echter vrij relatief hoog waardoor er betere opties zijn. De 750W versie heeft overigens wel DC-DC, maar is ook geen hoogvlieger zoals te lezen is in deze review van HardOCP, prijs hiervan is dan ook te hoog. De prijs is namelijk vergelijkbaar met een aantal high-end 750W voedingen. De opvolgers van deze voedingen zijn een stuk interessanter, die worden hieronder dan ook genoemd.
  • De twee goedkoopste EVGA series, de 80PLUS en 80PLUS Bronze series (welke beide vrij naamloos zijn), zijn ook niet echt producten welke je hoeft te overwegen. Ze zijn net als de Corsair CX(M) serie t/m 600W gebaseerd op een double forward design met groep regulatie. Dit is een verouderd design zonder individuele spanningsregulatie en dus geen ondersteuning voor de C6 en C7 power states. Maar de algehele prestaties zijn ook gewoon matig. Daarbij komt ook nog dat de kwaliteit van de voedingen niet al te hoog is en de prijs wel erg aan de hoge kant ligt.
  • De be quiet! System Power 7 450 t/m 700W is gebaseerd op het FSP Raider platform en hebben een 80PLUS Silver certificaat. FSP Raider staat bekend op zijn matige prestaties, ook al is het rendement hoger dan een 80PLUS Bronze voeding van een vergelijkbare prijs. Dat maakt deze voedingen nog geen betere keuze. Probleem met deze serie is dat ze beschikken over groep regulatie en dat de spanningsstabiliteit zeer matig is, dit geld ook voor de ripple onderdrukking en de kwaliteit is ook niks bijzonders. Dit alles maakt dat je beter voeding met minder hoog rendement en dus een 80PLUS Bronze voeding kan kijken dan deze. Daarnaast als een PC hebt welke 450W of meer nodig heeft dan heb je waarschijnlijk een high-end game PC en moet je sowieso niet kijken naar een low-end voeding.
  • De be quiet! System Power 8 serie is de opvolger van de System Power 7 serie. De System Power 8 serie bestaat op dit moment uit drie voedingen, maar geen van alle zijn echt bijzonder of echt het overwegen waard. De kwaliteit en prestaties zijn niet verbetert ten opzichte van de vorige generatie, enige voordeel zouden de zwarte kabels kunnen zijn. Maar PC's welke een 500W of 600W voeding nodig hebben en dus een high-end game PC zijn verdienen gewoon een veel betere voeding dan deze budget serie. De 400W versie zou je misschien nog kunnen overwegen, maar het is slimmer om gewoon letterlijk een paar euro meer uit te geven. Deze voedingen beschikken ook niet over individuele spanningsregulatie en zijn dus niet C6 en C7 compatibel.
  • De be quiet! Pure Power L8 en Pure Power L8 CM zijn geen interessante voedingen doordat ze te duur zijn voor wat je krijgt. De voedingen tot en met 400W zijn gemaakt door FSP en die van 430W en hoger zijn gemaakt door HEC ook al zijn ze dus gemaakt door twee verschillende fabrikanten het design is vergelijkbaar. Alle voedingen maken namelijk gebruik van een double forward design met group regulation, dus zonder individuele spanningsregulatie en dus ook niet geschikt voor de C6 en C7 power states, prestaties zijn ook niet bijzonder en zo ook de kwaliteit niet. Dit alles maakt dat deze voedingen te duur zijn voor wat je krijgt.
  • Voor de be quiet! Pure Power 9 CM geld hetzelfde als de System Power 7 450W t/m 700W, intern maken deze voedingen namelijk gebruik van precies hetzelfde FSP Raider design, met een paar kleine veranderingen. Zo zit er nu een goede stille be quiet! fan in en is de voeding ook modulair en met zwarte kabels uitgevoerd. Echter is de prestaties op het gebied van spanningsregulatie precies hetzelfde gebleven en dus slecht, de C6 en C7 power state test zullen ze ook niet kunnen doorstaan. Dit maakt dat je eigenlijk beter een andere voeding kunt nemen.

    Review: productreview: be quiet! Pure Power 9 500W CM review door -The_Mask-
  • De Seasonic M12II EVO serie is ook niet heel interessant meer. De 520W en 620W versie hebben bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Haswell C6 en C7 powerstates en worden vanaf 50% belasting erg luidruchtig en de 750W en 850W versies zijn gewoon erg duur. De enige reden dat je de 520W en 620W versies nog kan overwegen is dat geluid je niet veel uitmaakt, maar je wel graag zwarte modulaire kabels wil hebben voor een lage prijs. Het design van de 520W en 620W exemplaren is dan ondertussen ook al zo'n 7 jaar oud en niet meer echt geschikt dus voor een moderne PC.
  • De Corsair CSM serie Corsairs goedkoopste 80PLUS Gold serie, toch is de prijs helemaal niet laag. Voor het geld dat Corsair vraagt voor deze low-end serie kun je bij andere fabrikanten ook een redelijke high-end voeding krijgen. Zelf in vergelijking met Corsairs eigen producten, zoals de RMx serie is de CSM serie veel te duur. De prijs bij deze serie ligt ongeveer rond de 20 euro te hoog voor elk exemplaar en zit ook maar een tientje verwijderd van de RMx serie, waardoor de veel betere RMx serie een veel betere koop is.

Voedingen met een laag vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen welke een maximaal vermogen kunnen leveren van zo'n 400W. Dit zijn voedingen bedoeld voor PC's zonder losse videokaart of voor PC's met een simpele budget videokaart welke geen externe stroomconnector nodig hebben of hooguit één stroomconnector nodig hebben. Denk dus aan videokaarten zoals de GeForce GTX 750 Ti, GTX 950, GTX 960, GTX 1050, Radeon R7 265, R7 360, RX 460 of langzamere videokaarten. Bouw je een nieuwe PC met videokaart dan doe er dan verstandig aan een voeding uit minimaal de mainstream categorie te halen als je een fatsoenlijke voeding wil die ook even mee kan.

Budget voedingen
  • pricewatch: Fortron Source FSP350-60APN is met een prijs onder de 35 euro inclusief verzenden een echte budget voeding. Voor 35 euro krijg je geen hoogstaande prestaties of kwaliteit, maar voor de prijs krijg je een redelijke voeding. Voeding als deze is primair bedoelt als vervanging van een defecte of gare voeding in een al bestaande PC. Ga uit van een levensduur van zo'n 5 jaar. De voeding heeft geen PEG connector, wel drie sata en twee molex connectors. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
  • pricewatch: be quiet! System Power B8 300W is qua kwaliteit niet echt beter als bovenstaande FSP350-60APN, maar de voeding is wel bij wat meer veel gebruikte webshops leverbaar voor een prijs van minder dan 40 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft vier sata connectors, 2 molex connectors en komt met 3 jaar garantie. Eén sata connector en een extra jaar garantie dus in vergelijking met de FSP. Ga bij deze voeding ook uit van een levensduur van 5 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
  • pricewatch: Antec VP350P geeft je iets meer kwaliteit en ook de prestaties zijn wat beter als de be quiet! System Power B8 300W en FSP350-60APN. Daar betaal je echter ook weer enkele euro's meer voor met zo'n 45 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft echter wel een extra 6 pins PEG connector en voor de rest nog drie molex connectors en drie sata connectors en komt met 2 jaar garantie. Ga bij deze voeding uit van een levensduur van 7 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/Antec/VP350P/
Mainstream voedingen
  • pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 350W is met 50 euro aan de dure kant voor een 350W voeding met 80PLUS Bronze certificaat. Daar staat echter tegenover dat de kwaliteit wel weer een stap boven de andere voedingen ligt. Dit is dan ook een voeding welke je prima kan gebruiken voor een nieuwe PC zonder videokaart of met videokaart die maar een enkele PEG connector nodig heeft. De prestaties zijn niet heel bijzonder, maar de kwaliteit is goed voor een voeding van 50 euro. De voeding komt met 5 jaar garantie en door het FDB lager en kwaliteitscondensators, hoef je je weinig zorgen te maken over de onderdelen die met meeste slijtage veroorzaken. Dus een levensduur van 10 jaar moet mogelijk zijn. Qua uiterlijk zou de voeding met zijn zwarte kleur en zwarte platte kabels ook niet misstaan in een behuizing met venster.

    Review: http://en.gecid.com/power...0_bronze_ssr-350st/?s=all
  • pricewatch: XFX TS 430W 80+ Bronze bovenstaande Seasonic S12II Bronze 350W is ook nog verkrijgbaar in een 430W versie, waarbij dezelfde voeding van XFX iets goedkoper is dan de Seasonic versie. (note: XFX maakt zelf geen voedingen maar laat dit doen door een fabrikant als Seasonic). Een echt voordeel heeft deze voeding echter niet boven de 350W versie of het moet de iets langere kabels zijn bij sommige connectors, zie daarvoor de reviews van beide. De 70W meer zal waarschijnlijk voor niemand echt verschil uit maken doordat je 350W waarschijnlijk al niet haalt door de maar enkele PEG connector. Ander verschil is de fan, de Seasonic heeft een FDB van Hong Hua en de XFX heeft een Hypro Bearing van ADDA. Qua kwaliteit zouden beide fans vergelijkbaar moeten zijn, maar de Hong Hua heeft een minimale draaisnelheid tot onder de 500 RPM terwijl de ADDA op zo'n 900 RPM blijft steken aldus de reviews. Als je dus graag de stilste van de twee wil neem je de Seasonic, de XFX is alleen interessant als je net de iets langere kabels nodig hebt of net wel die 70W extra kunt gebruiken.

    Review: http://www.itocp.com/htmls/14/n-5814.html
High-end voedingen
  • pricewatch: Seasonic G-series 360 watt is op dit moment de enige voeding welke je echt high-end kan noemen en minder dan 400W levert. Voor een snel kwaliteitssysteem welke geen videokaart gebruikt of een videokaart welke genoeg heeft aan een 6 pins PEG connector is dit een prima keuze. De voeding heeft een relatief hoog rendement, heeft 4 sata connectors, 3 molex connectors, een 6 pins PEG connector en een 4+4 pins EPS connector. Op de voeding zit 5 jaar garantie, maar zou geen moeite mogen hebben met 10 jaar of zelfs nog wat langer.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=313

Voedingen met een gemiddeld vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen met een gemiddeld vermogen, daarmee wordt van 400W tot zo'n 550W bedoeld. Dit zijn voedingen geschikt voor game PC's met een enkele videokaart welke twee PEG connectors nodig hebben, dit zijn mainstream tot high-end videokaarten. Denk aan videokaarten zoals de GTX 760, GTX 770, GTX 780, GTX 780 Ti, GTX 960, GTX 970, GTX 980, GTX 980 Ti, GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080, Titan, R9 270X, R9 280, R9 280X, R9 285, R9 290, R9 290X, R9 380, R9 380X, R9 390, R9 390X, Fury, Fury Nano, Fury X, RX 470 en RX 480. Videokaarten met een verbruik van zo'n 150W tot zo'n 275W dus. Waarbij een 550W voeding vaak pas nodig is bij een overklok van een toch al veel verbruikende videokaart, zonder overklokken is meestal een goede 450W voeding voldoende.

Mainstream voedingen
  • pricewatch: Cooler Master GM G450M en pricewatch: Cooler Master GM G550M zijn goede opties voor een game PC met een leuke videokaart, waarbij de 550W versie alleen nodig is voor de meest verbruikende videokaarten van rond de 250W of meer en je ook nog wil overklokken. De 550W versie heeft overigens wel een betere fan, de 450W versie heeft namelijk een sleeve bearing en de 550W versie een ball bearing. De voedingen zijn semi-modulair uitgevoerd en hebben gekleurde kabels met sleeving. De prestaties en kwaliteit zijn voor de prijs die je er voor betaald in orde. De voedingen komen met 5 jaar garantie en een realistische levensduur is zo'n 7 jaar en zijn relatief stil.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/G550M/
  • Met de Pure Power 10 en Pure Power 10 CM vanaf 400W heeft be quiet! heel erg snel een opvolger geïntroduceerd voor de nogal slecht presterende Pure Power 9 en Pure Power 9 CM voedingen. Deze nieuwe 10 serie vanaf 400W maakt nu gebruik van een platform dat vergelijkbaar is met de Straight Power 10. Het verschil met Straight Power 10 is het iets lager rendement op vooral volledige belasting, de kwalitatief wat mindere fan en de kortere garantie. Maar daarmee is met name de pricewatch: be quiet! Pure Power 10 400W een erg interessante voeding voor een hele stille mainstream game PC met bijvoorbeeld een RX 470, 480 of GTX 1060. De 500W versie is normaal gesproken alleen maar nodig voor een hele onzuinige videokaart met overgeklokte CPU.

    Review: https://www.computerbase....power-10-cm-evga-bq-test/
  • pricewatch: Antec VPF Series 450W en pricewatch: Antec VPF Series 550W zijn kwalitatief net wat beter als de voedingen hierboven, maar verwacht niet veel verschil. Garantie is ook bij deze voedingen 3 jaar en ik zou ook bij deze voedingen uit gaan van een 7 jaar gebruik. Deze twee voedingen zijn echter wel minder stil als de be quiet! en Cooler Master van hierboven, maar luidruchtig zijn ze dan weer niet. De voedingen zijn niet modulair en sleeving zit alleen om de 24 pins ATX kabel, kabels zijn ook niet zwart, dus voor een behuizing met venster hoef je deze voeding niet te gebruiken. Beide voedingen hebben echter wel twee 6+2 pins PEG connectors dus een high-end videokaart is voor beide geen probleem.

    Review: productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-
  • pricewatch: Corsair CX450M en pricewatch: Corsair CX550M zijn sinds lange tijd weer voedingen van Corsair waarmee ze de concurrentie kunnen aan gaan met andere fabrikanten in dit segment. Corsair heeft in dit prijssegment een aantal jaar gewoon niks interessants gehad, CX400, VX450, VX550 en HX450 waren de laatste echt goede voedingen. Nu met deze serie hebben ze eindelijk weer iets interessants, maar dan vooral de 450W versie, de 550W versie is twee tientjes duurder en dat is nogal een groot, onverklaarbaar verschil. Hoe dan ook, deze voedingen hebben een semi-modulair design en alle kabels zijn zwart, dus in een behuizing met venster zouden ze niet misstaan. Kwaliteit en prestaties zijn prima voor de prijs en de voedingen worden geleverd met 5 jaar garantie, een realistische levensduur is weer zo'n 7 jaar.

    Review: productreview: Corsair CX450M review door -The_Mask-
  • pricewatch: Cougar GX-S 450W en pricewatch: Cougar GX-S 550W zijn de goedkoopste interessante 80PLUS Gold voedingen. Kwaliteit is vergelijkbaar met voedingen hierboven zoals de Cooler Master GM en Fractal Design Integra M, dus ga uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar, de voedingen zelf komen met 5 jaar garantie. De voedingen zijn niet modulair, maar hebben wel zwarte kabels, welke in een moderne behuizing prima zijn weg te werken en er dus ook prima uitzien door hun zwarte kleur. De prestaties van de voedingen zijn prima, voor een voeding met deze prijs en dit rendement. Beide voedingen hebben ook twee PEG connectors en kunnen daardoor beide een high-end videokaart aan.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/Cougar/GX-S550/
  • pricewatch: be quiet! Straight Power 10 400W levert prima prestaties voor zijn prijs en ook de kwaliteit is goed te doen, maar het grote voordeel van deze voeding is dat die extreem stil is en een hele goede fan heeft. De fan is namelijk een Silent Wings 3 van be quiet! en heeft een maximale draaisnelheid van 1200 RPM en een minimale van maar 190 RPM. Dit is zo traag en daarnaast maakt het lager en de motor ook totaal geen geluid zodat het eigenlijk onmogelijk is om deze voeding te horen. Ik heb deze voeding ook zelf getest en zelfs door zo'n 450W uit de voeding te trekken in een relatief warme omgeving van meer dan 30 graden ging de fan niet sneller dan 760 RPM draaien en dit was na lange tijd. Als je dus een echt onhoorbare voeding zoekt is dit een prima keuze. Op de voeding zit een garantie van 5 jaar en ga weer uit van een levensduur van rond de 7 jaar. Met twee 6+2 pins PEG connectors kan deze voeding ook nog een high-end videokaart aan. De voeding heeft tegenwoordig trouwens zwarte kabels, die van mij had nog gekleurde kabels zoals je kunt zien in onderstaande review.

    Review: productreview: be quiet! Straight Power 10 400W review door -The_Mask-
  • pricewatch: Super Flower Platinum King 450W en pricewatch: Super Flower Platinum King 550W zijn cost down versies van de Super Flower Golden King 80PLUS Platinum voedingen. Zo zijn deze voedingen niet modulair, ze hebben echter wel zwarte kabels. Daarnaast is de kwaliteit een stuk omlaag gegaan, waardoor ze nu in het mainstream segment vallen. De garantietermijn bedraagt weer 5 jaar en ga ook uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar. Beide voedingen hebben twee PEG connectors en zijn daarmee geschikt voor een enkele high-end videokaart. De eerste review van deze voedingen moet nog verschijnen.
High-end voedingen
  • pricewatch: Seasonic G-series 450 watt is ondertussen toch al weer vier jaartjes oud en de opvolger de Focus Gold staat ook al voor de deur, maar door gebrek aan concurrentie in dit segment staat de voeding hier nog steeds. Kwaliteit en prestaties van deze voeding zijn gewoon goed, de voeding komt met 5 jaar garantie, maar zou wel 10 jaar mee moeten kunnen. De voeding is semi-modulair en de 24 pins ATX kabel en 4+4 pins EPS kabel hebben gekleurde kabels met zwarte sleeving, de overige kabels zijn wel zwart. Onder lichte omstandigheden is deze voeding vrij stil, maar als die echt zwaar belast wordt in een warme omgeving kan die duidelijk hoorbaar worden.

    Review: http://www.tomshardware.c...0w-power-supply,4256.html
  • pricewatch: XFX TS 550W 80+ Gold is gebaseerd op hetzelfde interne Seasonic G-series design van de voeding hierboven. Deze voeding is echter niet modulair uitgevoerd en kan 100W meer leveren, ook is de voeding iets goedkoper en daardoor ook nog een prima overweging. Ook deze voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors, een 4+4 pins EPS connector en nog een extra 8 pins EPS connectors, wat hem ook geschikt maakt voor dual socket moederborden. Garantie bedraagt 5 jaar en ga weer uit van een levensduur van 10 jaar.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=426
  • pricewatch: XFX XTR 550W is een volledig modulaire voeding van bovenstaande XFX TS Gold 550W, intern maakt deze voeding dan ook gebruik van hetzelfde platform van Seasonic. Met de prestaties en kwaliteit zit het dus wel goed, maar als de voeding zwaar wordt belast is die niet heel stil. Het garantietermijn bedraagt weer 5 jaar, maar je moet wel 10 jaar met deze voeding kunnen. De voeding heeft naast de 4+4 pins EPS connector ook nog een 8 pins EPS connector, wat hem dus primair interessant maakt voor mensen met een dual socket moederbord of een extreem overklokersmoederbord welke er twee nodig heeft. Naast de twee EPS connectors heeft de voeding ook nog twee 6+2 pins PEG connectors voor het aansluiten van een high-end videokaart.

    Review: http://www.hardocp.com/ar..._550w_power_supply_review
  • pricewatch: EVGA SuperNOVA 550 GS (V2) is net als de G-series, TS Gold en XTR series gemaakt door Seasonic, maar dit is een nieuwer platform van Seasonic. Prestaties zijn echter niet echt beter, is meer een serie om wat goedkoper te zijn. Goedkoper is die echter niet echt, maar het voordeel van deze voeding zijn dan ook de kabels en connectors. Deze voeding is daarmee vrij ruim, zo heeft de voeding twee 4+4 pins EPS connectors voor een dual socket moederbord. Ook heeft de voeding vier 6+2 pins PEG connectors voor twee high-end videokaarten. Kwaliteit van de voeding is goed en ook is die wat stiller als de G-series en TS Gold series. De garantie bedraagt 5 jaar, maar een levensduur van 10 jaar moet goed te doen zijn.

    Review: http://www.tomshardware.c...gs-power-supply,4146.html
  • pricewatch: Cooler Master V Series V550 is een interessante voeding als de voeding niet dieper mag zijn als 14cm en je wel graag een high-end voeding wil. De kwaliteit en prestaties zijn goed en de garantie bedraagt 5 jaar, je mag echter ook hier wel 10 jaar van verwachten. Deze voeding is volledig modulair uitgevoerd, heeft platte zwarte kabels welke goed weg te werken zijn. De voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors voor een high-end videokaart en heeft één 4+4 pins EPS connector.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/V550/
Enthousiast voedingen
  • pricewatch: BitFenix Whisper BWG450M en pricewatch: BitFenix Whisper BWG550M zijn onderdeel van de tweede voedingsserie van BitFenix en in tegenstelling tot de vorige Fury serie is dit wel een serie welke zijn prijs waard is. De vorige serie was namelijk gebaseerd op FSP Aurum wat zich kenmerkte door de zeer matige tot slechte spanningsstabiliteit. Daarnaast werd de serie verkocht voor een extreem hoge prijs, wat met name kwam door de individueel gesleevde kabels welke waarschijnlijk 50% van de prijs bepaalde. Dit platform is echter gemaakt door CWT. Aan de primaire kant van de voeding vinden we een half bridge design met LLC resonant converter en aan de secondaire kant synchrone rectificatie met DC-DC. Dit moderne platform zorgt voor uitstekende prestaties en gecombineerd met de hoge kwaliteitscomponenten is een lange levensduur van meer dan 10 jaar prima haalbaar, de voeding zelf komt met 7 jaar garantie. Naast de hoge kwaliteit en goede prestaties is deze serie ook nog volledig modulair met alleen maar zwarte platte kabels en is het een hele stille serie welke gebruik maakt van een HDB fan.

    Review: http://www.tomshardware.c...series-550w-psu,4805.html
  • pricewatch: Corsair RM550x is de perfecte voeding voor als je één van de beste voedingen zoekt voor je high-end PC, zonder dat je daar heel veel voor moet betalen. De prestaties van deze voeding zijn heel erg goed, dat geld ook voor de kwaliteit en de voeding is daarnaast ook nog heel erg stil. De voeding heeft daarnaast maar liefst een garantietermijn van 10 jaar, verwachte levensduur ligt hiermee dus ook gewoon boven de 10 jaar. De voeding is volledig modulair uitgevoerd en heeft zwarte kabels. De voeding komt met twee 6+2 pins PEG connectors, genoeg voor een enkele high-end videokaart. Een tweede EPS connector heeft de voeding niet, dus geschikt voor een dual socket moederbord is die in principe niet.

    Review: http://www.tomshardware.c...0x-power-supply,4484.html
  • pricewatch: Super Flower Leadex Platinum 550W Zwart is net als de RM550x één van de beste 550W voedingen die je zult vinden. De kwaliteit en prestaties zijn erg goed, deze voeding heeft als voordeel dat die nog iets efficienter is als de RM550x met zijn 80PLUS Platinum certificaat. Daarnaast heeft deze voeding nog een extra 6+2 pins PEG connector, wat hem geschikt maakt voor videokaarten die drie PEG connectors nodig hebben. Ook heeft deze voeding witte LED's in de modulaire pluggen, welke niet uit te schakelen zijn. Mocht je hier niet op zitten wachten dan kun je beter een andere voeding nemen, vind je het mooi dan is dit natuurlijk een perfecte keuze. Garantie bedraagt helaas 'maar' 5 jaar, maar meer dan 10 jaar zou een voeding zoals deze echter wel mee moeten kunnen.

    Review: http://www.tomshardware.c...0w-power-supply,4281.html
  • pricewatch: be quiet! Dark Power Pro 11 550W is be quiet!'s vlagschip. De spanningsregulatie en ripple onderdrukking zijn niet zo perfect als de Leadex Platinum en RMx van hierboven, maar echt veel maakt dit niet uit. De prestaties van deze voeding zijn nog steeds erg goed, ook de kwaliteit van de voeding is erg goed. Maar het meest bijzondere is toch wel het aantal connectors en kabels dat bij deze voeding wordt geleverd. Met o.a. vier 6+2 pins PEG connectors, een 6 pins PEG connector, een 4+4 pins EPS connector en 8 pins EPS connector zul je niet snel te kort komen. Garantietermijn bedraagt helaas maar 5 jaar wat aan de lage kant is voor zo'n dure voeding, verwachte levensduur ligt echter wel boven de 10 jaar.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=469

Voedingen met een hoog vermogen

Hieronder staan een aantal voedingen met een hoog vermogen, daarmee worden voedingen vanaf zo'n 600W bedoeld. Dit zijn voedingen geschikt voor game PC's met meer dan één videokaart. In 99% van de gevallen heb je namelijk 600W of meer pas nodig bij meer dan één videokaart. Voedingen vanaf 600W horen dan ook vier PEG connectors te hebben, zodat je ook twee videokaarten kunt aansluiten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Voedingen vanaf zo'n 750W kunnen wel zes PEG connectors gebruiken, zodat drie videokaarten met elk twee PEG connectors kunnen worden aangesloten. Veel voedingen hebben dit echter niet. Voedingen vanaf 850W moeten echter wel zes PEG connectors hebben, 850W nodig hebben voor twee videokaarten zie je namelijk zelden.

High-end voedingen
  • pricewatch: XFX TS 650W 80+ Gold en pricewatch: XFX TS 750W 80+ Gold zijn twee niet modulaire high-end 80PLUS Gold voedingen gebaseerd op de Seasonic G-series. De voedingen hebben beide twee EPS connectors voor dual socket of high-end OC moederborden en hebben ook elk vier 6+2 pins PEG connectors zodat twee videokaarten welke elk twee PEG connectors hebben kunnen worden aangesloten. Alle kabels zijn zwart en plat uitgevoerd, behalve de 24 pins ATX kabel die heeft gekleurde draden met zwarte sleeving er omheen. Onder normale omstandigheden zijn deze voedingen relatief stil, maar onder zware omstandigheden kun je ze wel horen, voor een echt stille high-end game PC zijn de dus minder geschikt. De voedingen komen met 5 jaar garantie, maar je mag wel verwachten dat ze 10 jaar probleemloos werken.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=426
  • pricewatch: EVGA 650 GQ (V2) is een semi-modulaire voeding van EVGA gemaakt door FSP. De voeding heeft twee EPS connectors voor een dual socket of high-end OC moederbord en ook heeft de voeding vier 6+2 pins PEG connectors voor twee videokaarten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Alle kabels zijn zwart en alleen de 24 pins ATX connector is niet modulair. De voeding is semi-passief en zou ook wat stiller moeten zijn als de XFX TS Gold voedingen van hierboven. De garantie bedraagt 5 jaar, maar je mag wel verwachten dat de voeding 10 jaar probleemloos werkt.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=454
Enthousiast voedingen
  • pricewatch: Corsair RM650x en pricewatch: Corsair RM750x zijn twee hele goede voedingen welke relatief goedkoop zijn voor de kwaliteit en prestaties die je er voor terug krijgt. Beide voedingen zijn volledig modulair en hebben zwarte kabels met sleeving. Het zijn extreem stille voedingen en beide voedingen zijn ook semi-passief. De voedingen komen met maar liefst 10 jaar garantie en zouden zelf nog langer mee moeten kunnen dan 10 jaar. Beide voedingen hebben vier 6+2 pins PEG connectors voor twee videokaarten welke elk twee PEG connectors nodig hebben. Ze hebben echter beide maar één EPS connector, geschikt voor dual socket moederborden of extreme overklok moederborden welke er twee nodig hebben zijn de voedingen dus niet.

    Review: http://www.tomshardware.c...sair-rm650x-psu,4611.html

    http://www.tomshardware.c...0x-power-supply,4303.html
  • pricewatch: Corsair HX750i is op hetzelfde platform gebaseerd als de RM750x, maar heeft platte zwarte kabels. Dit zijn kabels zonder feedback draden voor de spanning en zonder condensators voor ripple onderdrukking. Voordeel van deze kabels is dat ze een stuk gemakkelijker zijn weg te werken, de prestaties zijn echter wel een stukje minder goed, al merk je in de praktijk geen verschil. De fan is bij deze voeding ook verbeterd, in deze voeding bevindt zich namelijk een FDB fan. Ook heeft deze voedingen standaard Over Current Protection aan staan op de 12V, wat eventueel via de software is uit te schakelen. Via dezelfde software kun je ook het verbruik uitlezen, het rendement en de spanningen van de voedingen uitlezen. Ander verschil met de RMx serie is het iets hogere rendement. Ook deze voeding komt met 10 jaar garantie, maar ook van deze voeding mag je een nog langere levensduur verwachten.

    Review: http://www.tomshardware.c...s-platinum-750w,3997.html
  • pricewatch: Corsair HX750 V2 naast de HXi serie is er nu ook een nieuwe HX serie. Intern is deze voeding vergelijkbaar met de HXi van hierboven, echter mist deze voeding Corsair Link, multi-rail 12V is echter nog wel aanwezig. Andere verandering zijn de kabels, die zijn nu niet meer allemaal plat zoals bij de HXi serie, maar een groot aantal hebben sleeving met daarin condensators voor verdere ripple onderdrukking. Dit zorgt voor iets lagere ripple, voor de rest is er bij deze voeding niks veranderd in vergelijking met de HXi serie. Kwaliteit is dus vergelijkbaar en prestaties op de iets lagere ripple na is ook hetzelfde.
    [br}Review:

SFX voedingen

Hieronder vind je de meest interessante SFX voedingen. SFX voedingen worden veel gebruikt in kleine behuizingen en worden steeds populairder. Dit komt door de verschuiving van grote ATX kasten naar steeds kleiner wordende behuizingen.
  • De pricewatch: Kolink SFX-250 is een prima budget voeding voor een simpele PC zonder videokaart of videokaart welke de stroomvoorziening uit PCI Express slot kan halen. De kwaliteit is prima voor de relatief lage prijs en datzelfde geld ook voor de prestaties, verwacht echter geen bijzonderheden. De garantietermijn bedraagt 3 jaar en in principe zou die gewoon 6 jaar probleemloos moeten kunnen werken.

    Review: http://www.tweakpc.de/har...le/kolink_sfx-350/s01.php
  • De pricewatch: Corsair SF450 is een voeding welke eenzaam aan de top staat in vergelijking met andere SFX voedingen. Dus voor een vlotte game PC welke een SFX voeding nodig heeft is er eigenlijk maar één keuze en dat is deze voeding. Met 90 euro is de prijs relatief laag voor de kwaliteit, prestaties en stilte welke deze voeding levert. 450W moet daarnaast ook voldoende zijn voor (zo goed als) elke denkbare single GPU gaming PC. Dus kijken naar de minder goed presterende en duidelijk minder stille SF600 heeft vaak weinig zin. De garantie op deze voeding bedraagt 7 jaar, maar 10 jaar moet die prima meegaan, dus eventuele toekomstige upgrades mogen ook geen probleem zijn.

    Review: http://www.tomshardware.c...50-power-supply,4512.html

C6 en C7 power state

Wat houdt dat in, die C6 en C7 power states van Haswell en hoger?
De C6 en C7 zijn slaapstanden van de computer, ook wel standby of hibernation genoemd. Tijdens zo'n slaapstand neemt de PC heel weinig stroom. Sinds de Haswell generatie bij Intel is dit nog veel verder verlaagd, zo laag zelfs dat het problemen kan veroorzaken met sommige voedingen. Daarom is het beter om een nieuwe voeding er één te nemen welke over individuele spanningsregulatie beschikt en dus compatibel is het de nieuwe power states.

Tijdens zo'n C6 en C7 power state neemt de PC heel weinig, bijna niks van de 12V, maar wordt wel relatief veel van de 3,3V en 5V getrokken. Voedingen met 'group regulation' kunnen hier niet goed mee omgaan. Bij deze voedingen zit de regulatie van de 5V en 12V aan elkaar vast gekoppeld. Wat je dan krijgt is dat als er weinig belasting op de 12V staat en veel op de 5V de spanning van de 5V erg inzakt en de 12V omhoog schiet. Als je namelijk één spanning belast, bijvoorbeeld de 5V, zakt deze in, de voeding gaat dit dan compenseren door deze spanning te verhogen. Maar doordat de 12V hier aan vast zit gekoppeld gaat die ook mee omhoog. In zo'n geval wordt er dus een middenweg gekozen en wordt geprobeerd de 5V zoveel te verlagen dat het nog wel binnen de ATX specificatie valt en de 12V zoveel mogelijk te verhogen zonder dat die buiten de ATX specificatie valt. Is het verschil tussen de belasting op de 5V en 12V echter te groot kan de voeding dit niet compenseren en gaat één of beide buiten de ATX specificatie.

Dat is de reden dat Intel is gekomen met een speciale test voor Haswell C6 en C7 compatibiliteit. In deze test wordt echter wel van de zwaarst mogelijke situatie uit gegaan. En dat is 0,15A op de 12V en de 3,3V en 5V worden tot de maximale waarde belast opgegeven door de fabrikant. Voedingen met group regulation kunnen hier eigenlijk niet tegen en gaan een spanning afgeven welke buiten de ATX specificatie vallen, wat weer kan zorgen voor instabiliteit of vastlopers.

In de praktijk komt het echter zelden tot nooit voor dat de voeding de 5V en 3,3V tot de maximale waarde belast. In de praktijk zal het dan ook ongetwijfeld vaak genoeg voorkomen dat een niet compatibele voeding toch wel met de C6 en C7 power states kan omgaan.

Maar het is gewoon slimmer om niet te proberen en dus C6 en C7 uit te zetten in je BIOS/UEFI van je moederbord, zodat je geen vastlopers of andere problemen kan krijgen. En als je nog een voeding moet kopen direct één koopt welke wel kan omgaan met de C6 en C7 power states doordat die individuele spanningsregulatie heeft. De algehele spanningsstabiliteit van zo'n voeding is ook gewoon beter.

Welke voedingen zijn compatibel met de C6 en C7 power states?
Hieronder vind je een lijst met de meeste voedingen die hier te koop zijn (geweest) vanaf ongeveer 2009. Is jouw voeding ouder dan staat die niet in deze lijst en kun je hem sowieso beter vervangen als je upgrade naar een Haswell of Skylake setup. De voedingen in deze lijst zouden compatibel moeten zijn met de C6 en C7 power states. Zouden moeten zijn omdat het niet getest is, maar ze zouden het wel moeten kunnen door het interne design. Deze voedingen kunnen de spanningen namelijk individueel reguleren. Dit is nodig door de hoge belasting op de 5V en 3,3V en de lage belasting op de 12V tijdens de C6 en C7 slaapstand. Een voeding die spanningen niet individueel kan reguleren heeft een grote kans dat de spanningen buiten de ATX specificatie zullen vallen tijdens de C6 of C7 slaapstand waardoor de PC vast kan lopen of resetten.

Mocht je voeding niet in de lijst staan dan betekend dit niet dat die niet werkt met Haswell of Skylake, alleen dat die waarschijnlijk niet goed werkt met de C6 en C7 power states. Mocht je zo'n voeding hebben en mocht die nog goed zijn en niet heel oud dan kun je hem wel gewoon gebruiken met een Haswell of Skylake setup, maar zorg er dan wel voor dat de C6 en C7 power states zijn uitgeschakeld in de UEFI (BIOS).

Let op: deze lijst zegt helemaal niks over of een voeding goed of slecht is. In de lijst betekent niet perse dat het een goede voeding is en niet in de lijst betekent ook niet dat het perse een slechte voeding is en andersom natuurlijk ook niet.

Ook is deze lijst niet compleet en zijn foutjes niet uitgesloten. Ook bestaat er gewoon een kans dat de voeding wel over het juiste design beschikt, maar toch niet compatibel is, al is die kans erg klein.

Er is bij deze lijst niet gekeken naar wat de fabrikant zelf beweert, aangezien er fabrikanten tussen zitten welke niet compatibele voedingen als wel compatibel aanmerken.

Fabrikanten welke alleen maar rommel verkopen staan hier niet tussen, simpelweg omdat die toch niet compatibel zijn en je een flut voeding sowieso niet moet gebruiken als je PC je lief is.

Voor het uitzoeken van een nieuwe voeding welke individuele spanningsregulatie heeft en dus compatibel is met de C6 en C7 power states kun je ook de pricewatch gebruiken en ATX12V versie 2.4 aanvinken. Ik probeer dit zoveel mogelijk kloppend te houden, al mist er op dit moment nog wel erg veel, met name in het high-end segment.

Lijst met voedingen welke compatibel zijn met de C6 en C7 power states
Adata HM series                                                          

Aerocool Strike-X 600M
Aerocool Strike-X serie vanaf 800W
Aerocool V-Ultimate Gaming vanaf 800W
Aerocool Templarius Power vanaf 750W
Aerocool GT-1050S
Aerocool GT-xxxSG series
Aerocool Xpredator serie m.u.v. 400W
Aerocool Higgs series
Aerocool Project 7 series

Antec Signature series
Antec CP series
Antec True Power New series
Antec True Power Quattro series
Antec VPxxxF series
Antec VPF series
Antec High Current Gamer (M) vanaf 750W
Antec High Current Gamer Pro Bronze
Antec High Current Gamer Pro Gold
Antec True Power Classic series
Antec True Power Gold series
Antec Edge series
Antec Edge II series
Antec High Current Pro Platinum series
Antec Digital Titanium series

be quiet! Pure Power 10 (CM) vanaf 400W
be quiet! Power Zone series
be quiet! SFX-L Power series
be quiet! Straight Power 10 (CM) series
be quiet! Straight Power 11 series
be quiet! Dark Power Pro P8 series
be quiet! Dark Power Pro P9 series
be quiet! Dark Power Pro 10 series
be quiet! Dark Power Pro 11 series

Bitfenix Formula Bronze series
Bitfenix Whisper series

Chieftec Nitro 85+(II) vanaf 550W
Chieftec Nitro 88+ series
Chieftec Navitas series
Chieftec A90 series
Chieftec A-135(II) vanaf 750W
Chieftec SFX-500GD-C
Chieftec GPS-500C Fanless

Club3D alles vanaf 700W

Cooler Master UCP series
Cooler Master Silent Pro M2 vanaf 720W
Cooler Master Silent Pro Gold vanaf 600W
Cooler Master Silent Pro Hybrid series
Cooler Master Silent Pro Platinum series
Cooler Master GM series
Cooler Master V(SM) Series
Cooler Master MasterPower series
Cooler Master MasterPower Pro series
Cooler Master MasterPower Maker series

Corsair VX550
Corsair TX(M) series
Corsair TXM 2017 series
Corsair GS series vanaf 600W
Corsair CX(M) series eindigend op x50
Corsair Vengeance series
Corsair CS series
Corsair SF series
Corsair RM series
Corsair RMx series
Corsair RMi series
Corsair HX series vanaf 520W
Corsair HX 2017 series
Corsair HXi series
Corsair AX series
Corsair AXi series

Cougar CXM V.3 series
Cougar SX series vanaf 550W
Cougar CMD series
Cougar Dapper series
Cougar GX series
Cougar GX v.2 series
Cougar GX v.3 series
Cougar GX-S series 2012
Cougar GX-S series 2016
Cougar GX-F series
Cougar LX series
Cougar GTX

Deepcool DQ series

Enermax Pro82+ (II) vanaf 525W
Enermax Modu82+ (II) vanaf 525W
Enermax Galaxy Evo series
Enermax Pro87+ series
Enermax Modu87+ series
Enermax Triathlor vanaf 385W
Enermax Triathlor FC series
Enermax NAXN 82+ vanaf 750W
Enermax Platimax series
Enermax Platimax DS series
Enermax Platimax DF series
Enermax Revolution FM series
Enermax RevoBron series
Enermax DigiFanless 550W
Enermax Revolution 85+ series
Enermax Revolution 87+ series
Enermax Revolution X't (II) series
Enermax MaxRevo series
Enermax MaxTytan series
Enermax DigiTytan series
Enermax RG series
Enermax GX series

EVGA 700B
EVGA BQ series
EVGA B2 series
EVGA B3 series
EVGA SuperNOVA GS series
EVGA SuperNOVA GQ series
EVGA SuperNOVA G1 vanaf 1000W
EVGA SuperNOVA G2 series
EVGA SuperNOVA G3 series
EVGA SuperNOVA P2 series
EVGA SuperNOVA PS series
EVGA SuperNOVA T2 series
EVGA SuperNOVA Nex Classified 1500W

FirePower (OCZ en PC Power & Cooling)
PC Power & Cooling Silencer vanaf 750W
PC Power & Cooling Silencer II vanaf 650W
PC Power & Cooling Silencer III vanaf 750W
OCZ Fatal1ty vanaf 700W
OCZ Z series vanaf 850W
OCZ ZT series
OCZ ZX series

Fractal Design Intergra M series
Fractal Design Edison M series
Fractal Design Newton R2 series
Fractal Design Newton R3 series
Fractal Design Tesla R2 series

FSP Aurum PT series
FSP Aurum Pro series
FSP Aurum Xilenser series
FSP Dagger series

FSP Hydro X series
FSP Hydro G series
FSP Hydro PTM series
FSP Hydro PTM+ series
FSP Raider II series

Gigabyte Xtreme Gaming series
Gigabyte Sumo Platinum
Gigabyte Sumo Gold
Gigabyte Sumo Silver
Gigabyte GP-GxxxH series

G.Skill RipJaws Platinum

Huntkey FX series
Huntkey X7 series
Huntkey Jumper series m.u.v. de 350 en 400W versie
Huntkey MVPLand

In Win Commander series
In Win GreenMe series
In Win Commander II series
In Win Commander III series
In Win Classic C series
In Win Force F1 series
In Win Force F2 series
In Win Force FM series
In Win Force FM2 series
In Win Glaciar 900W
In Win Premium Series PL
In Win Signature S-series


LC Power GP3 V2.3 80PLUS Silver 230V EU serie
LC Power GP4 V2.4 80PLUS Gold 230V EU serie
LC Power LC 1200 V2.4 80PLUS Platinum

Lepa G series
Lepa B series vanaf 700W
Lepa MaxBron vanaf 800W
Lepa MaxGold series
Lepa MaxPlatinum series
Lepa MaxTytan

Modecom MC-500-G90 Gold
Modecom S88 Silver series
Modecom Volcano series
Modecom Volcano Gold series

Nexus Modular Silent series m.u.v. de RX-6500
Nexus Compact Silent RX-5000 R3 en RX-6000 R3

NZXT Hale82 series
NZXT Hale90 series
NZXT Hale90 v2 series

Seasonic M12II Bronze series vanaf 650W
Seasonic M12II EVO vanaf 750W
Seasonic S12D series
Seasonic S12G series
Seasonic G series
Seasonic X series
Seasonic Platinum series
Seasonic Snow Silent series
Seasonic Focus Gold series
Seasonic Focus Platinum series
Seasonic AirTouch series
Seasonic Prime Series
Seasonic TFX 80PLUS Gold series

Sharkoon, alleen de SilentStorm SFX-L Gold

SilverPower SP-S460FL
SilverPower SP-Sxxx(M) series

Silverstone Strider Plus ST60F-PS
Silverstone Strider Plus vanaf 750W
Silverstone Strider Gold series
Silverstone Strider Gold Evolution series
Silverstone Strider Titanium series
Silverstone Strider Platinum series
Silverstone Strider Gold S series
Silverstone SFX 80PLUS Gold voedingen
Silverstone Nightjar NJ520
Silverstone ZM 80PLUS Platinum voedingen

Super Flower Golden Green (modular) series
Super Flower Golden Green HX series
Super Flower Silver Green FX series
Super Flower Golden King series
Super Flower SFX-L
Super Flower Platinum King series
Super Flower Golden Silent series
Super Flower Leadex Silver series
Super Flower Leadex (II) Gold series
Super Flower Leadex Platinum series
Super Flower Leadex Titanium series

Thermaltake Smart SE 80PLUS Gold voedingen
Thermaltake Smart series vanaf 750W
Thermaltake Smart DPS G Gold serie
Thermaltake Evo Blue 2.0 series
Thermaltake European series
Thermaltake TR2 Gold series
Thermaltake Tough Power vanaf 850W
Thermaltake Tough Power XT series
Thermaltake Tough Power XT Gold series
Thermaltake Tough Power XT Platinum series
Thermaltake Tough Power Titanium series
Thermaltake Tough Power Gold series
Thermaltake Tough Power DPS Gold series
Thermaltake Tough Power DPS G RGB Gold series
Thermaltake Tough Power DPS G RGB Platinum series
Thermaltake Tough Power DPS Platinum series
Thermaltake Tough Power DPS G Platinum
Thermaltake Tough Power DPS Titanium series
Thermaltake Tough Power DPS G Titanium
Thermaltake Tough Power Grand series
Thermaltake Tough Power Grand Platinum series

Thortech (G.E.I.L) alle voedingen

XFX Pro series Core Edition vanaf 650W
XFX XXX Edition Classic 650W
XFX XXX Edition Pro series
XFX Black Edition series
XFX TS 80PLUS Gold voedingen
XFX XTI series
XFX XTR(2) series
XFX XTS(2) series
XFX Black Edition Full Modulair series
XFX Black Edition Limited series

Xigmatek Centauro series
Xigmatek Vector S series
Xigmatek Vector G series
Xigmatek Vector P series

Xilence SQ series
Xilence XQ series met minimaal 80PLUS Silver
Xilence Performance A+ series.

Zalman EBT series
Zalman GVM vanaf 850W series
Zalman XT series
Zalman TX series
Zalman HP Plus series vanaf 750W
Zalman HP series vanaf 850W
Zalman GoldRock series
Zalman Platinum series


Tot slot

Mocht je nog meer informatie willen over een bepaalde voeding die hier niet tussen staat of wil je juist een uitgebreide review lezen van één van bovenstaande voedingen? Dan kun het beste eens de PSU Review Database van RealHardTechX doorlezen. Hier vind je van de meeste populaire voeding wel een review. Lees bij voorkeur de reviews van TechPowerUp (door: crmaris (Aris Mpitziopoulos)), TomsHardware (door: crmaris (Aris Mpitziopoulos)) en JonnyGURU (door: OklahomaWolf, Tazz en jonnyGURU), die reviews behoren tot de besten in hun soort en deze reviewers weten echt waar ze over praten.

Een goede review is aan een aantal dingen te herkennen. Het minimale waar die eigenlijk aan moet voldoen is het volgende: meten van het rendement, meten van de spanningsstabiliteit, meten van de ripple en het beoordelen van de kwaliteit van de voeding.

Is het je na het lezen van de topicstart nog steeds niet duidelijk hoeveel vermogen je PC verbruikt en/of wat nu de beste voeding is voor jouw. Of wil je weten hoe goed of slecht je huidige voeding is en of je hem nog mee kunt nemen in een andere PC kun je altijd een berichtje in dit topic plaatsen.

Mocht je foutjes zien, iets missen of graag toegevoegd zien worden dan hoor ik het graag. :)

[ Voor 122% gewijzigd door -The_Mask- op 03-08-2017 10:53 ]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • marcop23
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 23:07
Trouwens, als eerste post wil ik gewoon zeggen dat The Mask geweldig is _/-\o_

Als je een paar pagina's doorleest zie je hoeveel hij antwoordt en hoeveel tijd er dus in zit, en ook nog onderbouwde niet-fanboy antwoorden ook. Ik vind helemaal mooi ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Scorpio616
  • Registratie: Februari 2012
  • Laatst online: 06-05 15:02

Scorpio616

BOOM headshot!

Dat is een stekker die je ook ziet bij veel Dell en HP laptops, veel gebruikte stekker en veel adapters hebben hem ook wel. Meeste universele adapters ook wel. pricewatch: Cooler Master MasterWatt 90 zit die volgens mij ook aan.
Ik heb uiteindelijk een adapter van powerprofs besteld; https://www.laptop-accus....1056/0/0/_Adapter_90W.htm
Deze doet z'n werk ook heel goed. Nog bedankt voor de snelle reactie trouwens, ik zag het alleen te laat.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ParaDroid2
  • Registratie: Augustus 2015
  • Laatst online: 07:05
Hallo! Ik heb hier een oude computer gevonden, waar ik een AcBel PC9045-ZA1G in heb gevonden. Ik vertrouw dit ding helemaal niet, is deze nog geschikt voor iets anders dan een oversized onderzetter?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Help!!!!
  • Registratie: Juli 1999
  • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Topicstart uiteraard weer top. d:)b

@ -The_Mask-

Het is misschien nog wat vroeg maar ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe je denkt dat onderstaande nieuwsbericht de voedingen/voedingsmarkt vd nabije toekomst wellicht gaat beinvloeden :

nieuws: Pci-express 4.0-kaarten hebben mogelijk geen aansluiting op voeding n...

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 113280

Ik ben aan het kijken voor een nieuwe PC te maken, nu ben ik aan het twijfelen tussen 2 voedingen.

De corsair RM750x of de Thermaltake Toughpower DPS G RGB 750W Gold

Enige dat ik niet vind is een winkel voor de thermaltake. Weet eigenlijk ook niet of deze al beschikbaar zijn of niet, want vind nergens de info erover.

Nu wou ik graag eens jullie mening hieromtrent.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stin00
  • Registratie: Mei 2013
  • Niet online
Anoniem: 113280 schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 12:39:
De corsair RM750x of de Thermaltake Toughpower DPS G RGB 750W Gold
In wat voor systeem wil je deze voeding plaatsen? Met 750w kan je een systeem met hele dikke CPU + 2 dikke videokaarten + overclock van stroom voorzien. Denk dan aan bijv. een 6700K + 2x 980 TI.

Ik heb even op EAN productcodes gezocht en Afuture kan het 650w en 850w model van de Thermaltake DPS G RGB leveren in 3 tot 5 werkdagen:

https://www.afuture.nl/pr...rmaltake-pstpg0650dpcgeur
https://www.afuture.nl/pr...rmaltake-pstpg0850dpcgeur

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 113280

Mn systeem gaat hoogst wss de 6700K zijn die jij ook meld en waarschijnlijk ga ik voor de nieuwe serie 10 kaart van Nvidia. Weet wel nog niet welkeen de 1080,1070 of 1060, bekijk nog de reviews en benchmarks en natuurlijk hou ik de prijs nog wat in het oog.

Nu qua voedingen zijn die evenwaardig? Ik weet dat corsair een heel goeie reputatie heeft voor zijn voedingen. Maar ben bezig met mn eerste waterkoeling build en vind de RGB functies wel nog tof. Maar natuurlijk RGB bij voedingen weet ik niet of de prestatie eronder gaat leiden.

Is 750W teveel misschien? Ik zou dus die CPU en graka gebruiken, 8 of 16Gig ram, 2SSD en HDD schijf
4 Fans en waterkoeling setje en natuurlijk hier en daar wat externe apparaten zoals de normale zaken, mss joystick is erbij als extra

[ Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 113280 op 24-08-2016 15:56 ]


  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Ik wil graag binnenkort mijn oude desktop klaar maken om mee te nemen naar lan's, zodat ik niet mijn iets te grote NZXT340 mee hoef te sjouwen vanaf mijn studenten kamer.

Betreft een lekker kleine FD Core 1000.
Hierin draait nu een i5-4570, gigabyte b85m, Sapphire HD6850 en 1 ssd van 120g.

De voeding die hierin zit is een Corsair Builder CX430 V2.
Om er mee te lannen wil ik een tweedehands kaartje van amd er bij stoppen, ik dacht zelf aan een 7850/7950/7970. Nu ben ik benieuwd of deze voeding hiermee rond komt of dat deze eigenlijk dan ook vervangen moet worden. Voeding en GPU komen uit 2012. Ook heeft de Builder volgens mij maar 1x6+2.
Zijn molex->pci verloopjes betrouwbaar genoeg voor de heethoofden van amd(r9 200 series en 7000 series)?

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


Anoniem: 683497

shadvet schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 08:45:
Ik wil graag binnenkort mijn oude desktop klaar maken om mee te nemen naar lan's, zodat ik niet mijn iets te grote NZXT340 mee hoef te sjouwen vanaf mijn studenten kamer.

Betreft een lekker kleine FD Core 1000.
Hierin draait nu een i5-4570, gigabyte b85m, Sapphire HD6850 en 1 ssd van 120g.

De voeding die hierin zit is een Corsair Builder CX430 V2.
Om er mee te lannen wil ik een tweedehands kaartje van amd er bij stoppen, ik dacht zelf aan een 7850/7950/7970. Nu ben ik benieuwd of deze voeding hiermee rond komt of dat deze eigenlijk dan ook vervangen moet worden. Voeding en GPU komen uit 2012. Ook heeft de Builder volgens mij maar 1x6+2.
Zijn molex->pci verloopjes betrouwbaar genoeg voor de heethoofden van amd(r9 200 series en 7000 series)?
Die voeding kan 336 watt leveren aan een modern systeem. Een hd 7950/7970 zou wel net moeten lukken, maar met sommige modellen moet je dan geen stresstests gaan draaien, want dat kan de voeding niet aan.

Zie hier bijvoorbeeld het stroomverbruik van een HD 7950:
https://www.techpowerup.c...e/HD_7950_Vapor-X/26.html

Maximaal tijdens furmark (onrealistisch zwaar) trekt hij 200 watt en tijdens gamen +- 170 watt.

Neem je de MSI lightning versie van een 7970 dan ga je veel te kort komen tijdens furmark, terwijl het tijdens gamen misschien net aan is:
https://www.techpowerup.c...HD_7970_Lightning/26.html

Ook zie je dat een reference 7970 een stuk minder trekt, dus het verschilt echt per model heel erg. Al met al zijn een HD 7970/r9 280x net wat te veel voor die voeding. Een wat zuinigere HD 7950/r9 280 zou nog gaan.

Molex naar PCIe adapter is een mogelijkheid, echter zijn deze niet bijzonder betrouwbaar. Ik weet niet hoe de voeding de stroom voor de kabels naar de kaart verdeeld, maar die molex kabeltjes kunnen meestal niet al te veel hebben en zou ik dan ook niet aanraden bij kaarten met dit stroomverbruik. Een pricewatch: Startech.com 15cm PCI Express Splitterkabel Voeding is dan al een betere optie, maar dan heb je wel een kaart nodig die 2x 6 pins nodig heeft. De keuze qua kaarten wordt dus sowieso beperkt.

Je kan je afvragen of het niet slimmer is om je huidige voeding te verkopen voor 2 tientjes en gewoon een nieuwe goede te kopen waar je weer lange tijd mee kan doen, aangezien hij over 2 jaar toch wel zo'n beetje aan zijn einde zit. Dan heb je ook meteen veel meer keuze qua tweedehands kaarten. Dit is eigenlijk de slimste keuze.

Wellicht heb je dit al, maar verder zou ik er bij die kast ook nog een outtake fan bij plaatsen, want anders kunnen dergelijke videokaarten het toch behoorlijk warm maken binnen de kast. Ook wordt in die kast de voeding als outtake voor de lucht binnen in de kast gebruikt, en daarvan gaat de levensduur van de condensatoren sneller achteruit, omdat de kwaliteit ervan niet echt goed is.

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 683497 op 25-08-2016 10:04 ]


  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Anoniem: 683497 schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 09:56:
[...]

Die voeding kan 336 watt leveren aan een modern systeem. Een hd 7950/7970 zou wel net moeten lukken, maar met sommige modellen moet je dan geen stresstests gaan draaien, want dat kan de voeding niet aan.

Zie hier bijvoorbeeld het stroomverbruik van een HD 7950:
https://www.techpowerup.c...e/HD_7950_Vapor-X/26.html

Maximaal tijdens furmark (onrealistisch zwaar) trekt hij 200 watt en tijdens gamen +- 170 watt.

Neem je de MSI lightning versie van een 7970 dan ga je veel te kort komen tijdens furmark, terwijl het tijdens gamen misschien net aan is:
https://www.techpowerup.c...HD_7970_Lightning/26.html

Ook zie je dat een reference 7970 een stuk minder trekt, dus het verschilt echt per model heel erg. Al met al zijn een HD 7970/r9 280x net wat te veel voor die voeding. Een wat zuinigere HD 7950/r9 280 zou nog gaan.

Molex naar PCIe adapter is een mogelijkheid, echter zijn deze niet bijzonder betrouwbaar. Ik weet niet hoe de voeding de stroom voor de kabels naar de kaart verdeeld, maar die molex kabeltjes kunnen meestal niet al te veel hebben en zou ik dan ook niet aanraden bij kaarten met dit stroomverbruik. Een pricewatch: Startech.com 15cm PCI Express Splitterkabel Voeding is dan al een betere optie, maar dan heb je wel een kaart nodig die 2x 6 pins nodig heeft. De keuze qua kaarten wordt dus sowieso beperkt.

Je kan je afvragen of het niet slimmer is om je huidige voeding te verkopen voor 2 tientjes en gewoon een nieuwe goede te kopen waar je weer lange tijd mee kan doen, aangezien hij over 2 jaar toch wel zo'n beetje aan zijn einde zit. Dan heb je ook meteen veel meer keuze qua tweedehands kaarten. Dit is eigenlijk de slimste keuze.

Wellicht heb je dit al, maar verder zou ik er bij die kast ook nog een outtake fan bij plaatsen, want anders kunnen dergelijke videokaarten het toch behoorlijk warm maken binnen de kast. Ook wordt in die kast de voeding als outtake voor de lucht binnen in de kast gebruikt, en daarvan gaat de levensduur van de condensatoren sneller achteruit, omdat de kwaliteit ervan niet echt goed is.
Ik had er eerst een amd in zitten met zo'n top down cooler. Tegenwoordig een i5 4570 dus met een TX3 Evo. Deze fan draait door de heatsink heen richting de achterkant. Zou dit voldoen als 'extra' outtake. Het is natuurlijk geen echte outtake maar hij blaast wel richting de achterkant.
edit: De volgende keer dat ik iets online koop, doe ik er wel een 80/92mm fan bij als outtake, kan nooit kwaad en dan betaal ik toch al verzendkosten
Heb de standaard fan die voorin de FD1000 zit vervangen door een standaard fan uit mijn S340. Voeding te koop zetten voor 2 tientjes is inderdaad een optie, maar ben benieuwd of er ook daadwerkeiljk vraag naar is. Als vervangende voeding zou ik dan naar de CX450M gaan.

Is het misschien een optie om toch naar het tweedehands groene kamp te gaan? 670/760/950? Deze kaarten zijn volgens mij zuiniger. Zou ik dan wel mijn oude voeding kunnen gebruiken? Ik gebruik de computer af en toe in het weekend, en dan word er vnml League en Isaac gespeeld. De iGPU van de 4570 is voor league te zwak

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


  • stin00
  • Registratie: Mei 2013
  • Niet online
Anoniem: 113280 schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 15:53:
Mn systeem gaat hoogst wss de 6700K zijn die jij ook meld en waarschijnlijk ga ik voor de nieuwe serie 10 kaart van Nvidia. Weet wel nog niet welkeen de 1080,1070 of 1060, bekijk nog de reviews en benchmarks en natuurlijk hou ik de prijs nog wat in het oog.

<KNIP>

Is 750W teveel misschien?
Ja 750 watt is veel te veel, een 450w voeding levert al méér dan genoeg vermogen voor een 6700K + 1080 Nvidia videokaart. Verder zie ik zelf het nut niet in van een RGB voeding aangezien je de voeding, in elke moderne behuizing, met de fan naar beneden monteert waardoor je de RGB leds niet eens ziet. Dit zodat de voeding koude lucht van onder de behuizing aanzuigt, veelal voor een stoffilter zit en op deze manier niet de airflow van de kast (negatief) beïnvloed. Verder krijgen ook steeds meer behuizingen een PSU shroud waardoor de voeding überhaupt niet zichtbaar is.

Als je graag een high-end voeding wil kopen met meer dan genoeg vermogen voor je 6700K + bijv. 1080 GTX + op beide een maximale overclock dan kom je uit op de Corsair RM550X: pricewatch: Corsair RM550x

Zeer hoge kwaliteit, gaat 10+jaar mee en heeft dan ook 10 jaar garantie. Aangezien je het esthetische vlak van een voeding belangrijk vindt zal je wellicht ook gesleevede kabels willen hebben. De RM550X is (terecht) zeer populair waardoor er ook veel custom sleeve kabelsets voor deze voeding te vinden zijn, bijv. van Corsair zelf of van bedrijven als CableMod.

  • stin00
  • Registratie: Mei 2013
  • Niet online
Help!!!! schreef op dinsdag 23 augustus 2016 @ 19:54:
Topicstart uiteraard weer top. d:)b

@ -The_Mask- Stin00

Het is misschien nog wat vroeg maar ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe je denkt dat onderstaande nieuwsbericht de voedingen/voedingsmarkt vd nabije toekomst wellicht gaat beinvloeden :

nieuws: Pci-express 4.0-kaarten hebben mogelijk geen aansluiting op voeding n...
Dit bleek, zoals we al dachten, berust op een compleet misverstand. De voedingen en moederborden zullen nog voor waarschijnlijk lange tijd hetzelfde blijven: nieuws: Pci-express 4.0 levert niet meer dan 75W via moederbord

Met een ophoging tot 400 of 500W kunnen dual GPU videokaarten zoals de R9 295X2 en Titan Z met PCIE 4.0 nu ook officieel de PCI Express standaard dragen, daar voldoen ze nu niet aan met hun verbruik van zo'n 500W.

[ Voor 15% gewijzigd door stin00 op 25-08-2016 11:13 ]


Anoniem: 683497

shadvet schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 10:33:
[...]


Ik had er eerst een amd in zitten met zo'n top down cooler. Tegenwoordig een i5 4570 dus met een TX3 Evo. Deze fan draait door de heatsink heen richting de achterkant. Zou dit voldoen als 'extra' outtake. Het is natuurlijk geen echte outtake maar hij blaast wel richting de achterkant.
edit: De volgende keer dat ik iets online koop, doe ik er wel een 80/92mm fan bij als outtake, kan nooit kwaad en dan betaal ik toch al verzendkosten
Heb de standaard fan die voorin de FD1000 zit vervangen door een standaard fan uit mijn S340. Voeding te koop zetten voor 2 tientjes is inderdaad een optie, maar ben benieuwd of er ook daadwerkeiljk vraag naar is. Als vervangende voeding zou ik dan naar de CX450M gaan.

Is het misschien een optie om toch naar het tweedehands groene kamp te gaan? 670/760/950? Deze kaarten zijn volgens mij zuiniger. Zou ik dan wel mijn oude voeding kunnen gebruiken? Ik gebruik de computer af en toe in het weekend, en dan word er vnml League en Isaac gespeeld. De iGPU van de 4570 is voor league te zwak
Die voedingen komen wel vaker voorbij voor zo'n 20-25 euro en worden meestal wel verkocht. Prestatie/stroomverbruik verhouding zit er bij de oudere kaarten niet veel verschil tussen AMD en Nvidia. Pas vanaf de 900 series is Nvidia een stuk zuiniger geworden. Als je voor een leuke prijs een GTX 950/960 op de kop kunt tikken is dat inderdaad ook een goede keuze, maar vergeet niet dat je voeding over 2 jaar wel aan vervanging toe is. Als je nu je oude verkoopt en de CX450m koopt ben je misschien 35 euro kwijt, maar de voeding kan dan wel meteen 8-9 jaar mee en ook heb je meteen een stuk meer keuze qua videokaarten. Zou gewoon kijken wat je zelf makkelijk vindt.

  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Anoniem: 683497 schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 11:12:
[...]

Die voedingen komen wel vaker voorbij voor zo'n 20-25 euro en worden meestal wel verkocht. Prestatie/stroomverbruik verhouding zit er bij de oudere kaarten niet veel verschil tussen AMD en Nvidia. Pas vanaf de 900 series is Nvidia een stuk zuiniger geworden. Als je voor een leuke prijs een GTX 950/960 op de kop kunt tikken is dat inderdaad ook een goede keuze, maar vergeet niet dat je voeding over 2 jaar wel aan vervanging toe is. Als je nu je oude verkoopt en de CX450m koopt ben je misschien 35 euro kwijt, maar de voeding kan dan wel meteen 8-9 jaar mee en ook heb je meteen een stuk meer keuze qua videokaarten. Zou gewoon kijken wat je zelf makkelijk vindt.
Bedankt voor de hulp.
Ik wacht er mee tot mijn 6850 verkocht is en dan ga ik kijken voor een nieuwe kaart+voeding.
In principe kan ik prima league spelen met deze 6850 en voeding.

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
marcop23 schreef op dinsdag 23 augustus 2016 @ 01:01:
Trouwens, als eerste post wil ik gewoon zeggen dat The Mask geweldig is _/-\o_

Als je een paar pagina's doorleest zie je hoeveel hij antwoordt en hoeveel tijd er dus in zit, en ook nog onderbouwde niet-fanboy antwoorden ook. Ik vind helemaal mooi ;)
Bedankt. :D
Scorpio616 schreef op dinsdag 23 augustus 2016 @ 08:06:
[...]


Ik heb uiteindelijk een adapter van powerprofs besteld; https://www.laptop-accus....1056/0/0/_Adapter_90W.htm
Deze doet z'n werk ook heel goed. Nog bedankt voor de snelle reactie trouwens, ik zag het alleen te laat.
Die ziet er zo op het eerste gezicht ook degelijk uit.
Help!!!! schreef op dinsdag 23 augustus 2016 @ 19:54:
Topicstart uiteraard weer top. d:)b

@ -The_Mask-

Het is misschien nog wat vroeg maar ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe je denkt dat onderstaande nieuwsbericht de voedingen/voedingsmarkt vd nabije toekomst wellicht gaat beinvloeden :

nieuws: Pci-express 4.0-kaarten hebben mogelijk geen aansluiting op voeding n...
Je kon mijn reactie al lezen onder in nieuwsbericht zelf, was direct al duidelijk dat het onzin was.

En er is dus nu zoals je kunt zien een nieuwsbericht geplaatst die dat ook duidelijk maakt.

Is dus nu dus precies zoals verwacht. Nog steeds 75W via het slot en alleen een bandbreedte verdubbeling, precies hetzelfde als wat de vorige PCI Express versies brachten. Er wordt dus alleen aan gedacht om de max, wat nu 300W is, te verhogen.
Anoniem: 113280 schreef op woensdag 24 augustus 2016 @ 15:53:


Is 750W teveel misschien? Ik zou dus die CPU en graka gebruiken, 8 of 16Gig ram, 2SSD en HDD schijf
4 Fans en waterkoeling setje en natuurlijk hier en daar wat externe apparaten zoals de normale zaken, mss joystick is erbij als extra
Ja 750W is echt heel veel. In de minst zuinige configuratie met i7 6700K en GTX 1070 blijf je op ongeveer 250W max steken als het systeem volledig belast wordt. Zelfs al zou je overklokken dan nog kom je daarmee niet over de 450W heen, dus een 750W voeding is echt nergens voor nodig, alleen maar duurder terwijl je er niks mee opschiet.

Welke voeding je het beste kunt nemen zal aan je eisen en wensen liggen, maar ook aan andere onderdelen zoals een behuizing.
shadvet schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 08:45:
Ook heeft de Builder volgens mij maar 1x6+2.
Zijn molex->pci verloopjes betrouwbaar genoeg voor de heethoofden van amd(r9 200 series en 7000 series)?
Nee dat wordt niks, die voeding heeft maar één kabelboom met molex stekkers waardoor je dus alle stroom van één 8 pins PEG connector door één 12V draadje gaat trekken, dat is vrij onverstandig, de kans dat dat verkeerd gaat met een dikke videokaart is erg groot.

Dus andere videokaart met een enkele PEG connector (GTX 950, GTX 960, GTX 1060, R9 380, RX 470 of RX 480 zijn bijvoorbeeld allemaal verkrijgbaar met een enkele PEG connector) of een andere voeding.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • Help!!!!
  • Registratie: Juli 1999
  • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

^
Leek me ook al onzin toen ik het las maar hoor het graag vd echte kenners. Heb inmiddels vandaag ook je bericht gezien bij het nieuwstopic. Goed uitgelegd.

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 113280

stin00 schreef op donderdag 25 augustus 2016 @ 11:07:
[...]


Ja 750 watt is veel te veel, een 450w voeding levert al méér dan genoeg vermogen voor een 6700K + 1080 Nvidia videokaart. Verder zie ik zelf het nut niet in van een RGB voeding aangezien je de voeding, in elke moderne behuizing, met de fan naar beneden monteert waardoor je de RGB leds niet eens ziet. Dit zodat de voeding koude lucht van onder de behuizing aanzuigt, veelal voor een stoffilter zit en op deze manier niet de airflow van de kast (negatief) beïnvloed. Verder krijgen ook steeds meer behuizingen een PSU shroud waardoor de voeding überhaupt niet zichtbaar is.

Als je graag een high-end voeding wil kopen met meer dan genoeg vermogen voor je 6700K + bijv. 1080 GTX + op beide een maximale overclock dan kom je uit op de Corsair RM550X: pricewatch: Corsair RM550x

Zeer hoge kwaliteit, gaat 10+jaar mee en heeft dan ook 10 jaar garantie. Aangezien je het esthetische vlak van een voeding belangrijk vindt zal je wellicht ook gesleevede kabels willen hebben. De RM550X is (terecht) zeer populair waardoor er ook veel custom sleeve kabelsets voor deze voeding te vinden zijn, bijv. van Corsair zelf of van bedrijven als CableMod.
Bedankt voor de adviesen.
Nu zoals gemeld zou ik voor de allereerste keer willen werken met waterkoeling. Heb al bijna 11 computers gemaakt (11 voor mijzelf, meerdere in bijberoep) die altijd gewoon waren. Ik bedoel een gewone case met stadaard goede onderdelen en geen lichtjes hier en daar.
Nudat ik wat ouder kom ;) wou ik eindelijk eens een PC maken die terzelfder tijd zwaar is maar die ik ook eens mooi te kijk kan zetten (hebben ons huis wat veranderd en onze bureaus staan meer openlijk nu). Nu daarom wou ik eens een mooie custom waterkoeling build maken. Daarvoor heb ik een Thermaltake P9 case al gekocht die volledig open is.
Daarom dat ik denk dat de voeding een mooie aanwinst zou zijn om deze wat "mooier" te maken. (vroeger was ik anti lichtjes en prullekes, maar nu mag het wel eens vind ik, natuurlijk ieder zijn keuze)

Nu koop ik wel nooit iets direct omdat het mooi is, wil een degelijke game machine en daarom had ik de corsair in gedachten en de RGB van TT.
Probleem is dat ik bitter weinig info/revieuws vind van de TT, van de corsair ... wel heb eigenlijk praktisch altijd een corsair voeding gekocht en altijd dik tevreden over.
Maar ik wil eens iets andes, hopelijk versta je me een beetje.

Sorry voor de lange Off topic gezaag van mij ;) :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D_Jeff
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 22:11
The Mask, vraagje:

Ik heb bij een koude start geen POST, maar MOBO leds en Fans gaan aan. Hoe kan ik de PSU (Sharkoon WMP600) uitsluiten als dader?

Voltmeter (Recom T12 Power) ertussen: 11,9 / 5,3 / 3,3
waarbij de 5 volt lijnt schommelt tussen 5,0 en 5,3

Hold. Step. Move. There will always be a way to keep on moving


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 113280 schreef op vrijdag 26 augustus 2016 @ 06:59:
[...]

Nu koop ik wel nooit iets direct omdat het mooi is, wil een degelijke game machine en daarom had ik de corsair in gedachten en de RGB van TT.
Probleem is dat ik bitter weinig info/revieuws vind van de TT, van de corsair ... wel heb eigenlijk praktisch altijd een corsair voeding gekocht en altijd dik tevreden over.
Maar ik wil eens iets andes, hopelijk versta je me een beetje.
Nou je betaald wel heel veel voor de RGB functies, digitale uitleesmogelijkheden en (lelijk gekleurde) kabels.

Als je dat allemaal wil hebben dan is deze Thermaltake de meest logische keuze, maar daarmee ben je wel vrij uitzonderlijk. Ik zie namelijk niet echt een markt voor zo'n specifieke voeding.
D_Jeff schreef op zaterdag 27 augustus 2016 @ 11:14:
The Mask, vraagje:

Ik heb bij een koude start geen POST, maar MOBO leds en Fans gaan aan. Hoe kan ik de PSU (Sharkoon WMP600) uitsluiten als dader?
Door een andere voeding te proberen in de PC en de Sharkoon in een andere PC. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Joep
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 09-05 20:18
Hey Douwe,

Ik lees het volgende in de topicstart:
Low-end voedingen zoals de Corsair VS serie en Cooler Master B v2 series moet je eigenlijk niet voor een nieuwe PC gebruiken. De kwaliteit en prestaties van de deze voedingen zijn zeer zeer matig, waardoor de verwachte levensduur laag ligt. Dit zijn voedingen bedoeld voor reparatie van een oude PC, zodat die nog twee jaar mee kan en daarna volledig vervangen wordt. Prijs/kwaliteit verhouding is bij zulke voedingen ook vaak ver te zoeken. Ze zijn dan wel goedkoop, maar voor enkele euro's meer haal je al iets veel beters, waardoor je voedingen zoals deze beter links kunt laten liggen.
De alternatieven die worden aangedragen zijn niet bepaald een paar euro goedkoper. Ik ben op het moment bezig met het samenstellen van een goedkoop systeem (inventaris: Klein Intel systeempje) voor een stichting, dus alle euro's helpen. Ik vind het jammer dat de pricewatch: be quiet! System Power 7 300W zo in prijs is gestegen de laatste tijd (EOL?) en er geen fatsoenlijke vervanger voor in de plaats lijkt te zijn gekomen. Welke voeding tot 40 euro is naar jouw mening dan een voeding met een betere prijs/kwaliteit-verhouding dan de Corsair VS350?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mitsumark
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 00:06
Vervangers en nog meer budget: https://tweakers.net/cate...pSlaGBgY6IJ3Jqb6ZeUpWBrUA
Zou je niet voor het nieuwere platform gaan? https://tweakers.net/pricewatch/compare/385832;485279/
Is wel net wat duurder maar ook met meer nieuwe features.

[ Voor 35% gewijzigd door mitsumark op 29-08-2016 22:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Joep schreef op maandag 29 augustus 2016 @ 21:22:
Welke voeding tot 40 euro is naar jouw mening dan een voeding met een betere prijs/kwaliteit-verhouding dan de Corsair VS350?
pricewatch: be quiet! System Power B8 300W
Lagere kwaliteit dan de System Power 7 300W, iets betere kwaliteit dan de Corsair VS350, maar waarschijnlijk wel meer wisselende kwaliteit tussen de exemplaren, waardoor de kans op een probleem exemplaar weer iets groter is.

pricewatch: Antec VP350P betere kwaliteit en minder consistentie tussen de verschillende voedingen in vergelijking met de VS350 en System Power B8 300W, wel een iets lager rendement.

pricewatch: XFX TS 430W 80+ Bronze hoogste kwaliteit maar ook boven de 40 euro.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Devaqto
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 06-05 21:05
Allereerst valt het me op dat er standaard geen voeding is die witte kabels heeft (wordt toch veel gebruikt?) Corsair heeft wel cable setjes die even duur zijn als een voeding zelf :p

Ik ga een pc bouwen met i7-4970K en een 980 Ti (snelste variant), SSD, 2x8GB, RGB led kit (NZXT Hue), watercooling AIO.

Met een aantal calculators kom ik uit op 600W. Maar er zijn belachelijk veel voeding, die goed beoordeeld zijn maar eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Welke voeding raden jullie mij aan?

Mijn budget zit rond de 80 euro, het liefst zo stil mogelijk, kwaliteit en goede garantie.

Enig idee welke witte kabel set ik het beste kan kopen? Ik zit op dit moment naar extension cables te kijken van Gelid dan heb ik het volgende:
24-pins
8-pins
6+2 pins
6+2 pins
Frontpanel

30 euro totaal :)

Thanks

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Karizma schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 08:16:
Allereerst valt het me op dat er standaard geen voeding is die witte kabels heeft (wordt toch veel gebruikt?)
Veel? Nee dat is iets voor een groep welke veel kleiner is dan 1%.
Ik ga een pc bouwen met i7-4970K en een 980 Ti (snelste variant), SSD, 2x8GB, RGB led kit (NZXT Hue), watercooling AIO.
En ga je de CPU en videokaart ook overklokken? Zonder overklokken blijf je op zo'n 350W maximaal steken en met overklokken kun je de 500W wel halen als je je best doet.
Mijn budget zit rond de 80 euro, het liefst zo stil mogelijk, kwaliteit en goede garantie.
Met goede kwaliteit, goede garantie en stil denk ik aan de pricewatch: Corsair RM550x. Muisstil, erg hoge kwaliteit, erg goede prestaties en 10 jaar garantie van een bedrijf dat ook nog de garantie goed afhandelt, ook wel handig. ;) Wel zo'n 15 euro boven de 80 euro, maar dat is die wel waard.
Enig idee welke witte kabel set ik het beste kan kopen? Ik zit op dit moment naar extension cables te kijken van Gelid dan heb ik het volgende:
24-pins
8-pins
6+2 pins
6+2 pins
Frontpanel
Extensie kabels geven wel vaak problemen, doordat je een extra point of failure creëert, een extra punt waar het mis kan gaan doordat het contact niet altijd even goed is waardoor kabels warm kunnen worden en kunnen smelten of als je geluk hebt zorgt het alleen voor instabiliteit. Toch al een redelijk aantal mensen gezien die problemen hadden op dit forum met zulke extensie kabels.

Dan zou ik zeggen geef twee tientjes meer uit voor gewoon witte individueel gesleevde kabels van bijvoorbeeld Cablemod, te koop bij o.a. Highflow.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Devaqto
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 06-05 21:05
-The_Mask- schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 10:00:
[...]

Veel? Nee dat is iets voor een groep welke veel kleiner is dan 1%.

[...]
En ga je de CPU en videokaart ook overklokken? Zonder overklokken blijf je op zo'n 350W maximaal steken en met overklokken kun je de 500W wel halen als je je best doet.

[...]

Met goede kwaliteit, goede garantie en stil denk ik aan de pricewatch: Corsair RM550x. Muisstil, erg hoge kwaliteit, erg goede prestaties en 10 jaar garantie van een bedrijf dat ook nog de garantie goed afhandelt, ook wel handig. ;) Wel zo'n 15 euro boven de 80 euro, maar dat is die wel waard.


[...]

Extensie kabels geven wel vaak problemen, doordat je een extra point of failure creëert, een extra punt waar het mis kan gaan doordat het contact niet altijd even goed is waardoor kabels warm kunnen worden en kunnen smelten of als je geluk hebt zorgt het alleen voor instabiliteit. Toch al een redelijk aantal mensen gezien die problemen hadden op dit forum met zulke extensie kabels.

Dan zou ik zeggen geef twee tientjes meer uit voor gewoon witte individueel gesleevde kabels van bijvoorbeeld Cablemod, te koop bij o.a. Highflow.
Ik vind het best wel bijzonder dat er geen enkele fabrikant is met standaard witte kabels :P

Overclocken is inderdaad een optie, daarom is die Corsair ook wel een mooie voeding. Nog wel duur vind ik voor een 550W voeding, zijn er nog meer alternatieven?

Ik had graag witte kabels willen hebben, maar vind het echt erg dat een setje kabels (niet eens alle kabels) gewoon de helft van de voeding kost 8)7

Bedankt voor je hulp.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Karizma schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 10:21:
[...]


Ik vind het best wel bijzonder dat er geen enkele fabrikant is met standaard witte kabels :P
Tja individueel gesleevde kabels maakt de voeding een stuk duurder. Daarmee wordt een mainstream voeding zoals de Corsair CX550M waarschijnlijk duurder als een Corsair RM550x. Dat maakt de markt voor zo'n voeding vrij klein en dan moet je de voeding ook nog uitbrengen met verschillende kleuren kabels. Per kleur zul je er dus heel weinig verkopen, dit maakt het alleen maar heel erg duur en de kans op verlies is aanzienlijk.

Dan kun je er ook nog voor kiezen natuurlijk geen individueel gesleevde kabels te nemen, maar gewoon platte witten. Dit zou het misschien één of twee euro's duurder maken, maar ik verwacht niet dat veel mensen hier op zitten te wachten.

Dus wat blijft er over? Los bestelbare kabels die relatief duur zijn. Relatief weinig worden daarvan verkocht, dus de winst per product zal hoger moeten zijn om niet verlies te maken. Het gebrek aan concurrentie zal natuurlijk ook niet helpen voor de prijs.
Overclocken is inderdaad een optie, daarom is die Corsair ook wel een mooie voeding. Nog wel duur vind ik voor een 550W voeding, zijn er nog meer alternatieven?
Op zich is de prijs vrij netjes, de voeding is duidelijk beter dan alle andere voedingen die goedkoper zijn, maar ook beter dan veel voedingen die duurder zijn.

Maar wat betreft alternatieven:
pricewatch: Cougar GX-S 550W
Cougar GX-S 550W gebaseerd op het Astro Lite HPM design van High Power, aka Sirtec aka Sirfa. Prestaties en kwaliteit zijn een stap terug, nog wel echter 5 jaar garantie en een levensduur van 7 tot 8 jaar moet goed kunnen. Voeding zou ook goed stil moeten zijn, maar ten alle tijde onhoorbaar als de RM550x is die niet. Al is dat denk ik ook niet nodig, waterkoeling maakt sowieso geluid. De voeding is echter niet modulair dus vervangende witte individueel gesleevde kabels kun je vergeten, extensie kabels kan natuurlijk wel.

pricewatch: Super Flower Platinum King 450W gebaseerd op een naar 80PLUS Platinum geupgrade versie van de Super Flower Golden Green HX serie. Of in kwaliteit gedowngrade versie van de Super Flower Golden King serie, dat komt op hetzelfde neer. Prestaties van deze voeding zijn prima en ook het rendement is vrij hoog met 80PLUS Platinum. Het is echter wel een budget 80PLUS Platinum waarbij de kwaliteit minder is, vergelijkbaar met de Cougar van hierboven. Ook de garantie en verwachte levensduur is hetzelfde. Qua geluid verwacht ik ook niet dat het heel veel gaat verschillen, echter geld voor beide dat goede reviews nog ontbreken omdat ze nieuw zijn. Modulair is ook deze voeding niet, dus extensie kabels is weer het meest logische.

pricewatch: Corsair Vengeance 550M betere kwaliteit als bovenstaande Cougar GX-S en Super Flower Platinum King voeding, maar wel minder stil. Minimale fan snelheid zal denk ik 800RPM zijn voor de 120mm Hong Hua fan die erin zit en voor sommige mensen is dit niet stil genoeg. Door het semi-modulaire design zijn extensie kabels ook weer de meest logische keuze.

Als laatste dan nog de pricewatch: Cougar LX600. Dit is een volledig modulaire voeding van Cougar. Je zou daarmee alle kabels zelf kunnen sleeven zonder dat de voeding open hoeft en je de garantie verliest. Dit kan met bijvoorbeeld Paracord, op YouTube vind je genoeg filmpjes over hoe dit moet, met en zonder (duur) gereedschap.

Dit zijn naar mijn idee de vier beste alternatieven, maar geen van deze is een perfect alternatief. Dus als je de bijna 100 euro kunt missen voor een voeding en 50 euro voor het genoemde setje kabels dan zou ik dat doen. Dan heb je het perfect voor elkaar moet het ook nog jaren probleemloos kunnen werken. Mocht je al problemen hebben, zit er natuurlijk altijd nog 10 jaar garantie op die voeding.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Devaqto
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 06-05 21:05
-The_Mask- schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 11:14:
[...]

Tja individueel gesleevde kabels maakt de voeding een stuk duurder. Daarmee wordt een mainstream voeding zoals de Corsair CX550M waarschijnlijk duurder als een Corsair RM550x. Dat maakt de markt voor zo'n voeding vrij klein en dan moet je de voeding ook nog uitbrengen met verschillende kleuren kabels. Per kleur zul je er dus heel weinig verkopen, dit maakt het alleen maar heel erg duur en de kans op verlies is aanzienlijk.

Dan kun je er ook nog voor kiezen natuurlijk geen individueel gesleevde kabels te nemen, maar gewoon platte witten. Dit zou het misschien één of twee euro's duurder maken, maar ik verwacht niet dat veel mensen hier op zitten te wachten.

Dus wat blijft er over? Los bestelbare kabels die relatief duur zijn. Relatief weinig worden daarvan verkocht, dus de winst per product zal hoger moeten zijn om niet verlies te maken. Het gebrek aan concurrentie zal natuurlijk ook niet helpen voor de prijs.


[...]

Op zich is de prijs vrij netjes, de voeding is duidelijk beter dan alle andere voedingen die goedkoper zijn, maar ook beter dan veel voedingen die duurder zijn.

Maar wat betreft alternatieven:
pricewatch: Cougar GX-S 550W
Cougar GX-S 550W gebaseerd op het Astro Lite HPM design van High Power, aka Sirtec aka Sirfa. Prestaties en kwaliteit zijn een stap terug, nog wel echter 5 jaar garantie en een levensduur van 7 tot 8 jaar moet goed kunnen. Voeding zou ook goed stil moeten zijn, maar ten alle tijde onhoorbaar als de RM550x is die niet. Al is dat denk ik ook niet nodig, waterkoeling maakt sowieso geluid. De voeding is echter niet modulair dus vervangende witte individueel gesleevde kabels kun je vergeten, extensie kabels kan natuurlijk wel.

pricewatch: Super Flower Platinum King 450W gebaseerd op een naar 80PLUS Platinum geupgrade versie van de Super Flower Golden Green HX serie. Of in kwaliteit gedowngrade versie van de Super Flower Golden King serie, dat komt op hetzelfde neer. Prestaties van deze voeding zijn prima en ook het rendement is vrij hoog met 80PLUS Platinum. Het is echter wel een budget 80PLUS Platinum waarbij de kwaliteit minder is, vergelijkbaar met de Cougar van hierboven. Ook de garantie en verwachte levensduur is hetzelfde. Qua geluid verwacht ik ook niet dat het heel veel gaat verschillen, echter geld voor beide dat goede reviews nog ontbreken omdat ze nieuw zijn. Modulair is ook deze voeding niet, dus extensie kabels is weer het meest logische.

pricewatch: Corsair Vengeance 550M betere kwaliteit als bovenstaande Cougar GX-S en Super Flower Platinum King voeding, maar wel minder stil. Minimale fan snelheid zal denk ik 800RPM zijn voor de 120mm Hong Hua fan die erin zit en voor sommige mensen is dit niet stil genoeg. Door het semi-modulaire design zijn extensie kabels ook weer de meest logische keuze.

Als laatste dan nog de pricewatch: Cougar LX600. Dit is een volledig modulaire voeding van Cougar. Je zou daarmee alle kabels zelf kunnen sleeven zonder dat de voeding open hoeft en je de garantie verliest. Dit kan met bijvoorbeeld Paracord, op YouTube vind je genoeg filmpjes over hoe dit moet, met en zonder (duur) gereedschap.

Dit zijn naar mijn idee de vier beste alternatieven, maar geen van deze is een perfect alternatief. Dus als je de bijna 100 euro kunt missen voor een voeding en 50 euro voor het genoemde setje kabels dan zou ik dat doen. Dan heb je het perfect voor elkaar moet het ook nog jaren probleemloos kunnen werken. Mocht je al problemen hebben, zit er natuurlijk altijd nog 10 jaar garantie op die voeding.
Hartelijk dank voor je reactie en uitleg. Dan moet het maar wat meer kosten, liever gelijk goed doen dan achteraf lopen kloten 8)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • stin00
  • Registratie: Mei 2013
  • Niet online
Karizma schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 11:37:
[...]


Hartelijk dank voor je reactie en uitleg. Dan moet het maar wat meer kosten, liever gelijk goed doen dan achteraf lopen kloten 8)
Qua sleeving kan je gaan voor volledige kabels, helaas inderdaad 50% qua kosten vd voeding: http://www.highflow.nl/mo...-rmx-basic-cable-kit.html

Of vals spelen en gaan voor een goedkopere extension kit: http://www.highflow.nl/mo...on-kit-86-pin-series.html (Er zijn kits met 6+6, 6+8 of 8+8 PEG extension afhankelijk van wat je GPU nodig heeft)

Maar deze kitjes had je waarschijnlijk zelf al gevonden :+ De eerste set is overigens de beste keuze, ook vanuit voeding veiligheid perspectief. Extensions zorgen voor weer een extra connector en maken het geheel niet stabieler.

[ Voor 9% gewijzigd door stin00 op 30-08-2016 12:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Devaqto
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 06-05 21:05
stin00 schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 12:01:
[...]


Qua sleeving kan je gaan voor volledige kabels, helaas inderdaad 50% qua kosten vd voeding: http://www.highflow.nl/mo...-rmx-basic-cable-kit.html

Of vals spelen en gaan voor een goedkopere extension kit: http://www.highflow.nl/mo...on-kit-86-pin-series.html (Er zijn kits met 6+6, 6+8 of 8+8 PEG extension afhankelijk van wat je GPU nodig heeft)

Maar deze kitjes had je waarschijnlijk zelf al gevonden :+ De eerste set is overigens de beste keuze, ook vanuit voeding veiligheid perspectief. Extensions zorgen voor weer een extra connector en maken het geheel niet stabieler.
En dan ook nog eens 9 euro PostNL verzendkosten van Highflow, paupershop :P

Ik zal er eens over nadenken nog. Bedankt!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Om er toch even op terug te komen,

Mijn oude voeding en graka zijn verkocht en nu zoek ik voor beiden een nieuwe.

i5-4570, b85m bordje, 8gb ram en een enkele ssd in een fd core1000

Aan videokaart neig ik momenteel sterk naar een 7950/7970/gtx760/gtx770

Zou de CX450m dan de juiste keuze zijn qua voeding of moet ik toch naar 500/520/550 watt voedingen kijken?
prijs denk ik aan rond de 50 euro.

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bertp1
  • Registratie: Maart 2011
  • Niet online
Ik kwam dit tegen: Super Flower Platinum King 450W @70 euro
Als dit maar in de buurt van Leadex komt, klinkt dit te goed om waar te zijn? Bijna niks over te vinden. Enkel dat typenr dateert uit 2011: https://plugloadsolutions...OS%202427_450W_Report.pdf

Any comments?

[ Voor 21% gewijzigd door bertp1 op 31-08-2016 01:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
bertp1 schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 01:47:
Ik kwam dit tegen: Super Flower Platinum King 450W @70 euro
Als dit maar in de buurt van Leadex komt, klinkt dit te goed om waar te zijn? Bijna niks over te vinden. Enkel dat typenr dateert uit 2011: https://plugloadsolutions...OS%202427_450W_Report.pdf

Any comments?
Nou ja zie enkele posts omhoog bijvoorbeeld. :P

-The_Mask- in "Voeding advies en informatie topic - Deel 33"

Maar het is niet dezelfde voeding als die van het 80PLUS certificaat, dit is een gedowngrade versie daarvan. Vergelijkbaar rendement, vergelijkbare prestaties, maar een lagere kwaliteit. Kwaliteit en prestaties zal vergelijkbaar zijn met de Super Flower Golden Green HX series (let op de HX, er is ook een versie zonder HX).
shadvet schreef op dinsdag 30 augustus 2016 @ 18:21:


i5-4570, b85m bordje, 8gb ram en een enkele ssd in een fd core1000

Aan videokaart neig ik momenteel sterk naar een 7950/7970/gtx760/gtx770

Zou de CX450m dan de juiste keuze zijn qua voeding of moet ik toch naar 500/520/550 watt voedingen kijken?
prijs denk ik aan rond de 50 euro.
De CX450M moet prima zijn zonder overklokken.
Voor de voor en nadelen zie: productreview: Corsair CX450M review door -The_Mask-

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Joep
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 09-05 20:18
mitsumark schreef op maandag 29 augustus 2016 @ 22:22:
Zou je niet voor het nieuwere platform gaan? https://tweakers.net/pricewatch/compare/385832;485279/
Is wel net wat duurder maar ook met meer nieuwe features.
Wat is daar de meerwaarde van? CPU en mobo-combinatie is 15 euro duurder dan socket 1150.
-The_Mask- schreef op maandag 29 augustus 2016 @ 23:22:
[...]

pricewatch: be quiet! System Power B8 300W
Lagere kwaliteit dan de System Power 7 300W, iets betere kwaliteit dan de Corsair VS350, maar waarschijnlijk wel meer wisselende kwaliteit tussen de exemplaren, waardoor de kans op een probleem exemplaar weer iets groter is.

pricewatch: Antec VP350P betere kwaliteit en minder consistentie tussen de verschillende voedingen in vergelijking met de VS350 en System Power B8 300W, wel een iets lager rendement.

pricewatch: XFX TS 430W 80+ Bronze hoogste kwaliteit maar ook boven de 40 euro.
Thanks! 'T is die van Be Quiet! geworden. Kleurtje staat me niet aan, maargoed. Jammer dat de goedkoopste aanbieder van die XFX sicomputers is, anders was die 't geworden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Flipking94
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 06-05 22:09
Mooi up to date topicstart Masker ;). Mijn complimenten opnieuw! Ik kan niet wachten totdat de nieuwe seasonic reeksen in de lijst worden opgenomen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Dietaahhhpro schreef op vrijdag 02 september 2016 @ 10:50:
Mooi up to date topicstart Masker ;). Mijn complimenten opnieuw! Ik kan niet wachten totdat de nieuwe seasonic reeksen in de lijst worden opgenomen.
Bedankt.

De Seasonic Prime Titanium serie heeft nogal last van inconsistentie. De ene haalt net 80PLUS Titanium niet, de andere heeft weer wat mindere spanningsregulatie en een andere heeft weer wat hogere ripple. Voor de prijs die je voor deze voedingen betaald hoort dit niet, kan de voedingen dan ook maar moeilijk aanraden. Sowieso hebben natuurlijk maar heel weinig mensen zoveel vermogen nodig of zoveel geld over voor een voeding.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 524929

-The_Mask- schreef op vrijdag 02 september 2016 @ 12:39:
[...]

Bedankt.

De Seasonic Prime Titanium serie heeft nogal last van inconsistentie. De ene haalt net 80PLUS Titanium niet, de andere heeft weer wat mindere spanningsregulatie en een andere heeft weer wat hogere ripple. Voor de prijs die je voor deze voedingen betaald hoort dit niet, kan de voedingen dan ook maar moeilijk aanraden. Sowieso hebben natuurlijk maar heel weinig mensen zoveel vermogen nodig of zoveel geld over voor een voeding.
Ik heb een klein vraagje :)

In het verleden had ik een Antec VPF Series 550W gekocht (vrijwel nooit gebruikt)
Ik ben nu aan het kijken voor een J1900 low power pc moederbord. (~15 watt)
Totaal zal het uitkomen rond de 40 watt, kan deze voeding op dit wattage werken? Zo niet, wat is dan een goede voeding? (pricewatch: be quiet! System Power B8 300W deze kwam ik tegen)

Het kan wat geld besparen, aangezien ik de voeding al heb liggen.

[ Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 524929 op 03-09-2016 12:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 524929 schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 12:38:

Totaal zal het uitkomen rond de 40 watt, kan deze voeding op dit wattage werken?
Ja, maar heel efficiënt zal de voeding niet zijn, maar een wel zuinige voeding zal je niet terug verdienen. Dus de huidige VPF 550W gebruiken is wel het meest logische.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 524929

-The_Mask- schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 12:55:
[...]

Ja, maar heel efficiënt zal de voeding niet zijn, maar een wel zuinige voeding zal je niet terug verdienen. Dus de huidige VPF 550W gebruiken is wel het meest logische.
Zou je bij een verbruik van 40 watt kunnen inschatten hoeveel het netto is met deze voeding?
Of moet ik dat zelf even meten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 524929 schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 14:14:
[...]


Zou je bij een verbruik van 40 watt kunnen inschatten hoeveel het netto is met deze voeding?
Dit is wat ik mete bij de VPF 450W
Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/3Dg5VKAXRtsC0AMXnUBpbLxy/full.png
productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-

Dus toen ik 44,88W uit de voeding trok, werd er 55,28W uit het stopcontact getrokken. Dit komt neer op een rendement van 81,25% bij die belasting. Bij 40W zal het waarschijnlijk net onder de 80% liggen en bij de VPF 550W kan het net nog wat lager zijn, maar het zal waarschijnlijk wel boven de 75% zijn. Dit betekent echter ook dat er bijna 25% aan energie verloren gaat bij die belasting. Bij minder dan 40W zal het echter nog een stuk lager zijn, rond de 50% moet zelfs kunnen.
Of moet ik dat zelf even meten?
Hoe wil je dat doen? :P

[ Voor 7% gewijzigd door -The_Mask- op 03-09-2016 19:07 ]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 524929

-The_Mask- schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 19:07:
[...]

Dit is wat ik mete bij de VPF 450W
[afbeelding]
productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-

Dus toen ik 44,88W uit de voeding trok, werd er 55,28W uit het stopcontact getrokken. Dit komt neer op een rendement van 81,25% bij die belasting. Bij 40W zal het waarschijnlijk net onder de 80% liggen en bij de VPF 550W kan het net nog wat lager zijn, maar het zal waarschijnlijk wel boven de 75% zijn. Dit betekent echter ook dat er bijna 25% aan energie verloren gaat bij die belasting. Bij minder dan 40W zal het echter nog een stuk lager zijn, rond de 50% moet zelfs kunnen.


[...]
Hoe wil je dat doen? :P
Stroomverbruikmeter, ik zal de voeding eens proberen en het laten weten, thx voor de info!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 524929 schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 19:42:
[...]


Stroomverbruikmeter, ik zal de voeding eens proberen en het laten weten, thx voor de info!
Ik neem aan dat je een goedkope AC meter gebruikt van hooguit enkele tientjes? Daarmee krijg je een schatting van het AC gebruik, maar weet je het rendement nog niet. Of wilde je dat niet weten?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 524929

-The_Mask- schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 20:09:
[...]

Ik neem aan dat je een goedkope AC meter gebruikt van hooguit enkele tientjes? Daarmee krijg je een schatting van het AC gebruik, maar weet je het rendement nog niet. Of wilde je dat niet weten?
Het rendement is handig om "ongeveer" te weten, het is uiteindelijk wel de bedoeling dat het AC gebruik rond de 40/50 watt zit. Aangezien het 24/7 zal draaien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 524929 schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 20:47:
[...]


Het rendement is handig om "ongeveer" te weten, het is uiteindelijk wel de bedoeling dat het AC gebruik rond de 40/50 watt zit. Aangezien het 24/7 zal draaien.
Je kunt het verbruik terug dringen met een picoPSU maar die dingen zijn zo duur dat je het niet terug zal verdienen.

Dan kun je beter een pricewatch: Asus N3050T nemen en een DC adapter, kost je "maar" zo'n 40 euro extra, in plaats van zo'n 70 euro voor een picoPSU met adapter. Eventueel kun je ook nog iets besparen door een mSATA SSD daaraan toe te voegen zodat de HDD's vaker in standby kunnen. Tweedehands ding van 120GB hoeft ook maar twee tientjes tweedehands te kosten.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Flipking94
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 06-05 22:09
-The_Mask- schreef op vrijdag 02 september 2016 @ 12:39:
[...]

Bedankt.

De Seasonic Prime Titanium serie heeft nogal last van inconsistentie. De ene haalt net 80PLUS Titanium niet, de andere heeft weer wat mindere spanningsregulatie en een andere heeft weer wat hogere ripple. Voor de prijs die je voor deze voedingen betaald hoort dit niet, kan de voedingen dan ook maar moeilijk aanraden. Sowieso hebben natuurlijk maar heel weinig mensen zoveel vermogen nodig of zoveel geld over voor een voeding.
En de budgetreeks? Seasonic focus, ik had het eigenlijk meer over deze serie voedingen, die toch wel aantrekkelijker qua wattage liggen :)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Dietaahhhpro schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 22:54:
[...]


En de budgetreeks? Seasonic focus, ik had het eigenlijk meer over deze serie voedingen, die toch wel aantrekkelijker qua wattage liggen :)
Eigenlijk niks van bekent, maar ik verwacht dat die redelijk lijkt op dit nieuwste 80PLUS Gold design van Seasonic.

https://www.techpowerup.c...A/SuperNOVA_GS_650/4.html

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • loxO_o
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 06-08-2022
Ik ben van plan een 2e R9 290 te kopen om in crossfire te draaien. Ik heb momenteel echter een PSU die dat waarschijnlijk niet gaat trekken, namelijk de Seasonic S12II-520 ATX2 . Klopt het dat die dit niet gaat redden, of kan ik de gok wagen? Indien die niet genoeg power kan leveren, welke voeding raad je mij aan? Ik zat zelf te denken aan de Corsair RM750x. Mijn budget is +/- €100 . Wat is jouw/jullie mening?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mitsumark
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 00:06
Gaat te krap worden, je mist sowieso aansluitingen.

Wat is de rest van het systeem?
Ga je ook overklokken?

Afhankelijk hiervan kan de 650W voeding ook voldoende zijn of misschien zelfs de 750W niet genoeg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • loxO_o
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 06-08-2022
mitsumark schreef op zondag 04 september 2016 @ 12:19:
Gaat te krap worden, je mist sowieso aansluitingen.

Wat is de rest van het systeem?
Ga je ook overklokken?

Afhankelijk hiervan kan de 650W voeding ook voldoende zijn of misschien zelfs de 750W niet genoeg.
Ja ik ben van plan op termijn zowel mijn GPU's als de CPU te overclocken.
De rest van mijn systeem is:
Intel i5 3570K
ASRock Z77 Extreme4 moederbord
8GB Ram
2 SSD's en een 1TB HDD
R9 290 (nu nog één, straks dus twee)

[ Voor 48% gewijzigd door loxO_o op 04-09-2016 12:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
loxO_o schreef op zondag 04 september 2016 @ 12:37:
[...]


Ja ik ben van plan op termijn zowel mijn GPU's als de CPU te overclocken.
De rest van mijn systeem is:
Intel i5 3570K
8GB Ram
2 SSD's en een 1TB HDD
R9 290 (nu nog één, straks dus twee)
Welke CPU koeler heb je of ga je gebruiken voor overklokken?

Welke R9 290 kaarten hebben we het over?

Welk moederbord heb je?

Welke behuizing heb je?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • loxO_o
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 06-08-2022
-The_Mask- schreef op zondag 04 september 2016 @ 12:40:
[...]

Welke CPU koeler heb je of ga je gebruiken voor overklokken?

Welke R9 290 kaarten hebben we het over?

Welk moederbord heb je?

Welke behuizing heb je?
Behuizing: Antec Nine Hundred II Black ATX --> lijkt mij geschikt

GPU: AMD Radeon R9 290 (reference) --> Bij 2 stuks wordt dit misschien te heet?

CPU koeler is momenteel volgens mij een stock Coolermaster fan --> zal ook vervangen moeten worden

Moederbord: ASRock Z77 Extreme4 moederbord --> lijkt mij geschikt

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
loxO_o schreef op zondag 04 september 2016 @ 12:47:
[...]


Behuizing: Antec Nine Hundred II Black ATX --> lijkt mij geschikt
Ja, die behuizing heeft ook nog een klein window, dus maakt het ook uit hoe de voeding eruit ziet?
GPU: AMD Radeon R9 290 (reference) --> Bij 2 stuks wordt dit misschien te heet?
Te heet denk ik niet, maar luidruchtig zal het wel worden.
CPU koeler is momenteel volgens mij een stock Coolermaster fan --> zal ook vervangen moeten worden
Stock koeler komt niet van Cooler Master, maar een beetje fatsoenlijke koeler is wel handig voor overklokken.
Moederbord: ASRock Z77 Extreme4 moederbord --> lijkt mij geschikt
Ja prima.

750W is iig het minimale voor een redelijke overklok, wil je alles eruit halen dan is 850W verstandiger, maar dan heb je waarschijnlijk ook wel een wat betere koeler nodig op de videokaarten.

Als 750W voeding is de Corsair RM750x idd een hele goede keuze, als 850W voeding is de pricewatch: Super Flower Leadex Gold 850W Zwart een goede keuze voor 120 euro bij Azerty.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D_Jeff
  • Registratie: April 2011
  • Laatst online: 22:11
The Mask.. Waarom staat Huntkey nog niet in je 'afraad lijstje' ?
Grootste troep dat ik ooit gezien heb.

Hold. Step. Move. There will always be a way to keep on moving


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
D_Jeff schreef op zondag 04 september 2016 @ 13:25:
The Mask.. Waarom staat Huntkey nog niet in je 'afraad lijstje' ?
Grootste troep dat ik ooit gezien heb.
Omdat Huntkey niet behoort tot de grootste troep en omdat ze ook hele goede voedingen hebben. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • loxO_o
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 06-08-2022
-The_Mask- schreef op zondag 04 september 2016 @ 13:22:
[...]

Ja, die behuizing heeft ook nog een klein window, dus maakt het ook uit hoe de voeding eruit ziet?


[...]
Te heet denk ik niet, maar luidruchtig zal het wel worden.

[...]
Stock koeler komt niet van Cooler Master, maar een beetje fatsoenlijke koeler is wel handig voor overklokken.

[...]

Ja prima.

750W is iig het minimale voor een redelijke overklok, wil je alles eruit halen dan is 850W verstandiger, maar dan heb je waarschijnlijk ook wel een wat betere koeler nodig op de videokaarten.

Als 750W voeding is de Corsair RM750x idd een hele goede keuze, als 850W voeding is de pricewatch: Super Flower Leadex Gold 850W Zwart een goede keuze voor 120 euro bij Azerty.
Bedankt voor je advies -The_Mask-. Ik heb het opgevolgd en zojuist de Super Flower Leadex Gold 850W besteld. Het was de laatste bij Azerty, want hij is nu uitverkocht :D Voor €120 een prima deal toch?
Dit is meer dan genoeg power voor 2 videokaarten en een overclock. Misschien zelfs voor 3 videokaarten? :p

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
loxO_o schreef op zondag 04 september 2016 @ 13:41:
[...]


Bedankt voor je advies -The_Mask-. Ik heb het opgevolgd en zojuist de Super Flower Leadex Gold 850W besteld. Het was de laatste bij Azerty, want hij is nu uitverkocht :D Voor €120 een prima deal toch?
Ja daarom noemde ik hem ook. :p
Dit is meer dan genoeg power voor 2 videokaarten en een overclock. Misschien zelfs voor 3 videokaarten? :p
Zonder de videokaarten te overklokken kan die idd drie R9 290 kaarten aan, maar je moederbord is daar niet geschikt voor.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bertp1
  • Registratie: Maart 2011
  • Niet online
-The_Mask- schreef op woensdag 31 augustus 2016 @ 10:48:
[...]

Nou ja zie enkele posts omhoog bijvoorbeeld. :P

-The_Mask- in "Voeding advies en informatie topic - Deel 33"

Maar het is niet dezelfde voeding als die van het 80PLUS certificaat, dit is een gedowngrade versie daarvan. Vergelijkbaar rendement, vergelijkbare prestaties, maar een lagere kwaliteit. Kwaliteit en prestaties zal vergelijkbaar zijn met de Super Flower Golden Green HX series (let op de HX, er is ook een versie zonder HX).
Alright, had enkel de TS gelezen. Ik dacht dat de Golden King al Haswel C6/C7 ondersteunt, dus deze ook?
Heb hier nog een pc met een Golden Green HX draaien, en een niet-HX :) Die laatste lijkt wel iets stiller ook.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Zou kunnen echt uitgebreide reviews zijn er van de Golden Green HX niet verschenen. Geen welke het geluid of fanspeed meet iig.

Ook ondersteuning voor de power states idd, Platinum King staat er ook gewoon tussen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • J. Premier
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 04-05 09:45
Momenteel heb ik onderstaande onderdelen waarvan de voeding wegens coil whine vervangen gaat worden.

Amd x4 860K OC'ed @ 4.4ghz
Gigabyte G1. Sniper A88X
Crucial Ballistix 16GB DDR3 1600Mhz Kit
Cooler Master Hyper Evo 212
Corsair CX450M
Geforce GTX 780
Antec GX200 (geen window, dus gekleurde kabels etc geen probleem)

Nu kreeg ik het advies om een wat zwaardere voeding te nemen, leek mij zelf achteraf gezien ook wel handig. Nu kwam ik op onderstaande voedingen uit:

CoolerMaster GM550
Antec VPF-550
Be Quiet systempower b8 550 (edit: lees trouwens net in de OP dat de be quiet niet echt een goede keus is)

In eerste instantie leek mij de antec de beste keuze vanwege de interne componenten. Alleen nu kwam ik bij een review van tomshardware en een topic tegen op johnyguru met onderstaande nadelen:

As far as the not-so-good points of this design are concerned, our most worrying findings were the inrush current readings. Delta should look into this problem and probably use a proper NTC thermistor to suppress large inrush currents that can damage switches, relays and other components. In addition, no metal oxide varistor was used in the EMI/transient filtering stage. This inexpensive component can save not only the PSU, but the whole system in the case of voltage spikes. This is why we always recommend using the VPF650 (as well as any PSU that doesn't feature an MOV or a TVS diode) along with a surge protector, in case you cannot afford an uninterruptible power supply.

Is de antec alsnog een goede keus of kan ik beter een ander model kopen? En zou 550 watt inderdaad aan te raden zijn? Suggesties voor een geheel andere voeding mogen uiteraard ook, maar gelieve niet veel duurder dan bovenstaande.

[ Voor 4% gewijzigd door J. Premier op 07-09-2016 19:27 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 524929

-The_Mask- schreef op zaterdag 03 september 2016 @ 21:55:
[...]

Je kunt het verbruik terug dringen met een picoPSU maar die dingen zijn zo duur dat je het niet terug zal verdienen.

Dan kun je beter een pricewatch: Asus N3050T nemen en een DC adapter, kost je "maar" zo'n 40 euro extra, in plaats van zo'n 70 euro voor een picoPSU met adapter. Eventueel kun je ook nog iets besparen door een mSATA SSD daaraan toe te voegen zodat de HDD's vaker in standby kunnen. Tweedehands ding van 120GB hoeft ook maar twee tientjes tweedehands te kosten.
Alles is binnen, ik meet 29.4 watt netto met 2 wd blue 7200 rpm disken met volle toeren.
Dus erg netjes met deze 550w voeding! (VPF 550)

(Het schommelt tussen de 28.5 en 34 watt) Ik zal nog wat dingen testen.

Q1900M incl J1900 cpu / VPF 550 / WD Blue 2x 1TB / 16GB Corsair DDR3
Deze week ook nog 1 evo met een controller voor het os.

Update 20:03:
Met prime max 36 watt (netto) uit de voeding, hoger kom ik op dit moment niet.

[ Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 524929 op 07-09-2016 20:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
J. Premier schreef op woensdag 07 september 2016 @ 16:55:
Nu kreeg ik het advies om een wat zwaardere voeding te nemen, leek mij zelf achteraf gezien ook wel handig.
Is niet perse nodig, maar als je je best doet met Furmark en Prime om 100% load te creëren kun je wel richting de 450W gaan, bij games zal het wel onder de 400W blijven.
Nu kwam ik op onderstaande voedingen uit:

CoolerMaster GM550
Antec VPF-550
Be Quiet systempower b8 550
De System Power B8 550W niet iig, de andere twee zijn goede overwegingen.
In eerste instantie leek mij de antec de beste keuze vanwege de interne componenten. Alleen nu kwam ik bij een review van tomshardware en een topic tegen op johnyguru met onderstaande nadelen:

As far as the not-so-good points of this design are concerned, our most worrying findings were the inrush current readings. Delta should look into this problem and probably use a proper NTC thermistor to suppress large inrush currents that can damage switches, relays and other components. In addition, no metal oxide varistor was used in the EMI/transient filtering stage. This inexpensive component can save not only the PSU, but the whole system in the case of voltage spikes. This is why we always recommend using the VPF650 (as well as any PSU that doesn't feature an MOV or a TVS diode) along with a surge protector, in case you cannot afford an uninterruptible power supply.

Is de antec alsnog een goede keus of kan ik beter een ander model kopen? Suggesties voor een geheel andere voeding mogen uiteraard ook, maar gelieve niet veel duurder dan bovenstaande.
De 650W versie is wel wat anders, de 550W versie is vergelijkbaar met de 450W versie.
productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-

Maar ook die heeft geen MOV/TVS diode of NTC thermistor zoals je kunt zien in de review. Is het erg, nou niet perse. In NL hebben we een erg stabiel stroomnet dus een MOV/TVS diode is minder belangrijk. Grote spanningspieken komen bij ons heel weinig voor op het stroomnet. Alleen bij een indirecte blikseminslag zou het hier vooral belangrijk zijn, kans daarop is vrij klein gelukkig. Neemt niet weg dat het beter is om er natuurlijk wel één te hebben.

NTC thermistor zou ook niet verkeerd zijn, maar de holdup condensator is maar klein, dus echt een hele hoge inschakelstroom zal je denk ik niet krijgen door het ontbreken van de NTC thermistor. De VPF650 heeft een 330uF condensator, mijn VPF450 had maar een 180uF exemplaar en de VPF550 heeft een 220uF exemplaar. De 650W versie heeft dus de helft meer capaciteit dan de 550W versie, maar de VPF650 kwam dus uit op 72A volgens Tomshardware, de VPF550 zal dus ongetwijfeld meer rond de redelijke waarde van 50A zitten. Ik zie hier dus ook niet direct een probleem in.

Neemt niet weg dat er meer keuzes zijn naast de pricewatch: Antec VPF Series 550W en pricewatch: Cooler Master GM G550M.

Dat zijn de pricewatch: Fractal Design Integra M 550W, pricewatch: Cougar GX-S 550W, pricewatch: Super Flower Golden Green HX 550 watt, pricewatch: Corsair CX550M en pricewatch: Corsair Vengeance 550M

Waarbij de CX550M eigenlijk afvalt doordat de Vengeance hetzelfde kost, maar betere condensators heeft en komt met Over Current Protection op de 12V, voor de rest is het intern dezelfde voeding. De Cougar en Super Flower zijn kwalitatief niet echt beter dan Antec, Fractal Design en Cooler Master maar hebben wel een hoger rendement. De Fractal Design is een goede vergelijkbare optie maar blinkt eigenlijk nergens in uit. Geen hoog rendement zoals de Cougar en Super Flower, geen 5 jaar garantie zoals de Cooler Master, Corsair, Cougar en Super Flower en ook geen betere kwaliteit elco's zoals de Vengeance.

Dus de keuze is aan jou, zie trouwens ook de topicstart daar worden alle voedingen ook genoemd (met uitzondering van deze Super Flower omdat die EOL is en eigenlijk al is opgevolgd door de Platinum King, maar Highflow heeft er nog wat liggen daarom noem ik hem) met daarbij de een kort verhaaltje wat er beter en minder is aan de voeding.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • J. Premier
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 04-05 09:45
Danku voor de mooie post, het verhaal over de uf condensator gaat me boven de pet maar in principe is de Antec alsnog een goede keus dus. Denk dat ik alsnog voor de Cooler Master ga omdat deze over de gehele linie wat meer aan mijn eisen voldoet (5 jaar garantie, geluidsproductie, lage ripple las ik wat weer nuttig kan zijn voor overclocken en minder belastend voor de caps ook al zijn deze wat minder van kwaliteit, modulair, benchmarks zijn ook goed).

Maar onderstaande zou denk ik de beste keus zijn? Staat op de eerste pagina als een high end voeding aangeschreven en kost nog geen 10,- meer momenteel. Is dat de meerprijs waard al is het maar dat je met de xfx 10 jaar kan doen?

#ProductPrijsSubtotaal
1XFX TS 550W 80+ Gold€ 71,10€ 71,10
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 71,10

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Dat is idd de voeding met de hoogste kwaliteit van ze allemaal, goede keuze. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • onnaj
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 09-05 16:29
Ik zie hier staan dat de be quiet b8 300w géén c6/c7 State zou ondersteunen, maar op hun website staat expliciet dat deze dat wel ondersteunt.

Weet jij of deze wel of geen c6/c7 ondersteund?

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
onnaj schreef op woensdag 14 september 2016 @ 21:27:

Weet jij of deze wel of geen c6/c7 ondersteund?
Niet, daarom staat er ook in de TS en ook hier nog eens uitgelegd: Voeding advies en informatie topic - Deel 33 met een lijst welke het wel ondersteunen.

[ Voor 6% gewijzigd door -The_Mask- op 14-09-2016 22:49 ]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • onnaj
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 09-05 16:29
Ja die heb ik gelezen, maar als ik op de website kijk: http://www.bequiet.com/en/powersupply/674 dan staat er: Zero Load design supports Intel®’s Deep Power Down C6/C7 mode

Dat zou dus zeggen dat ie hem wél ondersteund. Maar jullie hebben de voeding fysiek bekeken en daaruit opgemaakt dat hij dit helemaal niet kan ondersteunen dan?

Thanks!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Ja het is gewoon het design welke niet geschikt is. Maar zoals je kunt lezen in de topicstart betekent het niet perse dat het niet zou werken, maar je doet er wel slim aan het uit te schakelen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • onnaj
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 09-05 16:29
-The_Mask- schreef op woensdag 14 september 2016 @ 23:39:
Ja het is gewoon het design welke niet geschikt is. Maar zoals je kunt lezen in de topicstart betekent het niet perse dat het niet zou werken, maar je doet er wel slim aan het uit te schakelen.
Thanks, duidelijk!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Ik heb momenteel 2 desktops, en weet niet of ik de voedingen moet omwisselen.
De CX450m heb ik nog niet, maar deze komt als het goed is deze week. (gekocht van -The_Mask- himself).
Nu wil ik graag weten of ik er verstandig aan zou doen om de twee voedingen om te ruilen vanwege c6/c7 powerstates. De pc's staan helaas niet in hetzelfde huis dus het zou me wel wat moeite kosten.
Zou dit de moeite waard zijn?

Main:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6400 Boxed€ 178,50€ 178,50
1Gigabyte GA-B150-HD3P€ 86,90€ 86,90
1Sapphire R9 280X 3GB GDDR5 OC DUAL-X€ 0,-€ 0,-
1WD Blue WD10EZEX, 1TB€ 47,-€ 47,-
1NZXT S340 Zwart€ 65,95€ 65,95
1Cryorig M9i€ 24,99€ 24,99
1NZXT FN V2, 140mm€ 10,61€ 10,61
1Crucial CT2K4G4DFS8213€ 31,69€ 31,69
1Seasonic M12II Evo 520W€ 66,-€ 66,-
1Samsung 850 EVO 250GB€ 94,37€ 94,37
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 606,01


Secondary:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-4570 Boxed€ 202,51€ 202,51
1Gigabyte GA-B85M-D3H€ 62,50€ 62,50
1XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation€ 0,-€ 0,-
1Fractal Design Core 1000 USB 3.0€ 39,95€ 39,95
1Crucial CT8G4DFD8213€ 35,50€ 35,50
1Corsair CX450M€ 49,99€ 49,99
1Toshiba Q300 (15nm) 120GB€ 44,-€ 44,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 434,45

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Ik zou het zou houden als hierboven en dan bij het main systeem even de C6 en C7 power states in UEFI uitschakelen om eventuele problemen te voorkomen. De Seasonic is namelijk bij lage belastingen net wat stiller en de bovenste lijkt mij de stilste PC. Bij zware belasting maakt de Seasonic waarschijnlijk wel meer geluid, maar dan maakt de videokaart ook wel wat meer geluid waardoor het extra geluid van de voeding waarschijnlijk minder opvalt.

Maar het maakt op zich weinig uit welke voeding je waar in zet als geluid je weinig uit maakt. Dat is namelijk het enige waar ik naar zou kijken. En voor de rest even de C6/C7 power states uitschakelen bij gebruik van de Seasonic.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • shadvet
  • Registratie: Juli 2015
  • Laatst online: 28-04 17:01
Oke, dat had ik al gedaan.

Geluid maakt me niet uit, de ene staat op mijn studenten kamer en de andere bij mijn ouders.
Dus echt kiezen op welk systeem ik speel is niet echt van toepassing, het is maar net waar ik ben.

i5-6400, r9 280x, 8g ram, BenQ GW2470H, NZXT S340 Black | i5-4570, XFX 7970, 8g ram, Acer X223W, FD Core1000


Anoniem: 15758

Heren, ik hoop op jullie advies te mogen vertrouwen. 8)

Recent is mijn pricewatch: be quiet! Straight Power E9 400W overleden na 4 jaar dienst, gelukkig binnen de garantietermijn van 5 jaar. Dat duurt echter een tijd. En omdat ik nog een gare voeding in mijn backup NAS gebruik, leek het me een goed idee nu een betere voeding te kopen. Punt is alleen dat ik twee vrij specifieke use cases heb:


Case #1: PSU voor één GPU maar wel veel +12V
De overleden BeQuiet deed dienst om mijn 'PC kubus' van prik te voorzien. Hierin zitten iets van 6 systemen in een houten kubus achtige constructie met airflow voor en achter en alle kabels weggewerkt. Enkel stroom en netwerk komt eruit. 8)

Eén voeding voor mijn PC kubus waar iets van 6 systemen in draaien, waarvan één een discrete GPU heeft met 2x 6-pins aansluiting (Radeon 7950). Die GPU zou ik mogelijk een keer willen vervangen door een 1080 of equivalent (toekomstige Ti versie wellicht). Dus zeg 250W voor de GPU alleen. Verder twee systemen met Intel i5 Quadcore (77/80W), een aantal systemen met DC-DC voeding die dus +12V slurpen, maar vooral idle zijn tegen 10W-15W per stuk en piek iets van 25-35W maximaal doen. Tot slot een boel SSDs en drie hardeschijven. Dit alles deed ik dus met de 400W voeding, maar voor mijn gevoel wel enigszins krap bemeten. In de praktijk is het natuurlijk wel zo dat dingen idle zijn, maar ik wil wel alles op max belasting kunnen draaien, niet dat ik daar problemen mee krijg.

Benodigde power: 400W
Benodigde kabels: 2x 6/8-pins voor GPU
Type belasting: veel +12V (GPU en systemen met PicoPSU/DC-DC)
Rails: multi-rail op +12V zeer gewenst om voltagelijnen te scheiden, zodat systeem A ongehinderd van systeem B kan draaien.

Kandidaten:
pricewatch: be quiet! Straight Power 10 400W
pricewatch: Seasonic G-series 450 watt
pricewatch: Corsair RM550x
pricewatch: be quiet! Dark Power Pro 11 550W


Case #2: PSU zonder GPU maar wel +12V piekbelasting tijdens opspinnen 30+ hardeschijven
Het systeem zal zeker 100W piekbelasting kennen. Verder wat HBA's en fans, zeg 150W voor het systeem. Dan de schijven, zeker 30 stuks @ 14W piekbelasting, voornamelijk 12V. 2,5" disks doen ook veel +5V als je er veel hebt; bij 3,5" is het de +12V die pijn doet. 30 * 14W = 420W + 150W = 570W.

Belangrijk vind ik wel dat verschillende hardeschijven op verschillende rails zitten. Ik maak me zorgen dat veel voedingen niet veel rails op de +12V 'peripherals' heeft, maar bijvoorbeeld twee van de drie aan de GPU geeft, of CPU/GPU/GPU/SATA. Dan heb ik weinig aan die verschillende rails. Ik wil dus aparte rails voor de reguliere SATA connectors.

Benodigde power: 650W - 800W
Benodigde kabels: voornamelijk SATA op verschillende rails
Type belasting: vrijwel alleen maar +12V piekvermogen door het opspinnen van de disks; nominale belasting 150-250W.
Rails: multi-rail op +12V zeer gewenst om voltagelijnen te scheiden tussen verschillende groepen HDDs zodat het opspinnen van een groep hardeschijven niet leidt tot problemen van al opgespinde disks.

Kandidaten:
pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 620W (multi-rail)
pricewatch: be quiet! Dark Power Pro 11 550W (multi-rail)

NB: ik heb een beetje moeite met zoeken; veel voedingen zijn voor meerdere GPUs gemaakt als ik boven de 600W zoek. Goedkoper dan bovenstaande voedingen moet ook mogelijk zijn denk ik.


Wensen
  • Voeding die aan beide use cases voldoet, of juist zeer specifiek voor één, maar wel het liefst voor beide te gebruiken is (tijdelijk). Ik wacht natuurlijk op de BeQuiet voeding die ik RMA ga sturen. Dan heb ik twee goede voedingen voor de kubus en voor de backup NAS.
  • Budget: ik wil er best wat voor uitgeven, 70 - 140 euro. Maar alleen als ik ook 'waar' voor mijn geld krijg. Ik hoef geen gouden coating om de condensatoren, figuurlijk gezegd. Ik wil objectief gezien hoge kwaliteit componenten voor een redelijke prijs. De prijs/prestatie verhouding interesseert me dus meer dan de exacte hoogte van de prijs. Misschien is een simpele voeding voor de server van 65 euro ook al goed, of heeft een supermooie van 129 euro misschien toch ook wel veel meerwaarde.
  • Garantie is wel een ding. Ik heb vaak gehad dat juist een dure voeding (destijds: Enermax van tegen de 100 euro) vrij snel stuk ging en ik jarenlang met crappy voedingen van 9,95 heb gedaan. Allemaal ook de tijd dat ik weinig geld had. Nu heb ik iets meer te besteden en wil ik gewoon iets wat werkt voor een tijd. 10 jaar garantie is wel iets wat een grote plus zou zijn.
  • Ik heb een aversie voor Molex - zoveel problemen mee gehad. Laatst ook weer, gebruikte ik een redelijk stevige Molex naar 2x SATA converter. Maar een stootje tegen dat ding terwijl ik bezig ben in de kast en de schijven hoor ik downspinnen en later weer opspinnen. Dat soort geintjes bespaar ik mezelf graag. Voldoende SATA connectoren is dus een must. Minimaal 6, liefst 8+. Wel over meerdere kabels want bijna alle wattage loopt over de SATA connectoren in deze use case! Aan de SATA connectors sluit ik deze splitters aan met condensatoren: pricewatch: Silverstone SST-CP06 4x SATA.
  • BeQuiet doet zijn naam eer aan de mijn StraightPower E9 400W heb ik veel plezier aan gehad mede door de fan. Lekker stil is dus wel een voordeel. Zelf ben ik erg voorstander van passief koelen. Ik hou ervan dat als de fan stuk gaat, alles nog blijft werken. Een beetje 'solid state' ofzo, waarbij eigenlijk niks stuk kan gaan. Ik ben van de filosofie dat ik zoveel mogelijk dingen wil uitsluiten wat mis/stuk kan gaan. Daarom vind ik een PicoPSU enorm gaaf. Voor mijn gevoel is zo'n ding met een beperkt aantal componenten wel de toeokomst. Een traditionele ATX voeding krijg ik het gevoel bij dat er wat ouderwetse componenten van de vorige generatie in een wir-war wordt aangesloten en er vanalles mis kan gaan. Maar dat is mijn bias als leek denk ik dan maar. :P
  • Modulair is wel iets graag zou willen, tenminste semi-modulair want ATX en +12V CPU/EPS heb je altijd nodig. Kabellengte genoeg voor een bigtower, maar de voeding zit daarbij ongeveer in de het midden. Dus lang hoeven de kabels niet te zijn. Liefst wel aardig wat aparte kabels voor de SATA. Dus slechts twee of drie kabels vind ik te weinig. Minimaal vier aparte kabels voor SATA power dacht ik aan.
  • Efficiency voor de NAS server is totaal irrelevant omdat deze alleen voor maken van nightly backups even aanstaat. Alleen als ik de voeding elders wil inzetten is dit relevant. Voor de kubus PC vind ik efficiency wel belangrijk aangezien deze 24/7 aan staat. De minimale belasting is door de PCs best hoog, er staan altijd wel drie systemen aan waarvan twee low-power (10W TDP DC-DC). Kortom, ik denk wel aan de 20% belasting te komen waarbij voedingen goede efficiency hebben.


Tot slot
Het viel me op dat mijn crappy voeding - die ik nu tijdelijk voor één van de NAS servers gebruik - direct uitviel als ik een Silverstone splitter (die twee condensatoren heeft voor +5V en +12V) aansloot terwijl de voeding draaide. Voor de duidelijkheid: er zaten geen SATA devices op de SATA splitter, enkel het aansluiten van de splitter zelf op de voeding zorgde voor één of andere beveiliging. Mogelijk omdat dat ding maar één rail heeft ofzo en de in-rush current te hoog is?

Sowieso heb ik een vraag hierover: hoe zit het als er een groep van 10 hardeschijven gaat opspinnen; veroorzaakt dit problemen qua spanningsfluctuaties voor overige schijven? Die indruk heb ik wel met de huidige crappy voeding. Het vermogen is namelijk niet groot genoeg om alle schijven tegelijk op te spinnen. Dus ik moet zo'n Silverstone-splitter aansluiten terwijl het kreng draait. En dan hoor sommige schijven piepen.. niet wat je wilt horen. Het is maar backup, maar toch. Ik wil ook netjes met de schijven omgaan dat die geen rare spanningsfluctuaties krijgen en daardoor misschien eerder falen.

Kortom, ik ben heel benieuwd of jullie goede tips hebben voor een voeding die dienst kan doen voor beide use cases hierboven. Of juist als je een voeding kent die specifiek voor één use case uitblinkt. Alvast dank! _/-\o_

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 15758 schreef op woensdag 21 september 2016 @ 19:54:

Eén voeding voor mijn PC kubus waar iets van 6 systemen in draaien, waarvan één een discrete GPU heeft met 2x 6-pins aansluiting (Radeon 7950). Die GPU zou ik mogelijk een keer willen vervangen door een 1080 of equivalent (toekomstige Ti versie wellicht). Dus zeg 250W voor de GPU alleen. Verder twee systemen met Intel i5 Quadcore (77/80W), een aantal systemen met DC-DC voeding die dus +12V slurpen, maar vooral idle zijn tegen 10W-15W per stuk en piek iets van 25-35W maximaal doen. Tot slot een boel SSDs en drie hardeschijven. Dit alles deed ik dus met de 400W voeding, maar voor mijn gevoel wel enigszins krap bemeten. In de praktijk is het natuurlijk wel zo dat dingen idle zijn, maar ik wil wel alles op max belasting kunnen draaien, niet dat ik daar problemen mee krijg.
Hoe heb je al die systemen aangesloten? Gebruiken ze allemaal PicoPSU's behalve het systeem met de losse videokaart? Welke connectors heb je allemaal nodig? Kun je het systeem niet wat meer omschrijven of eventueel wat foto's maken van het systeem?
Benodigde power: 400W
Ik zou er minimaal 550W van maken.
Rails: multi-rail op +12V zeer gewenst om voltagelijnen te scheiden, zodat systeem A ongehinderd van systeem B kan draaien.
Je weet wat multi-rail inhoudt? Het zijn meerdere Over Current Protections op de 12V. Zodat in geval van kortsluiting de kortsluitstroom niet gevaarlijk hoog kan worden. Of zodat het niet mogelijk is te veel stroom door een paar draden te trekken waardoor die kunnen smelten of grote spanningsval hebben. Het heeft voor de rest geen invloed op de prestaties van de voeding of invloed op een ander systeem aan dezelfde voeding.
Case #2: PSU zonder GPU maar wel +12V piekbelasting tijdens opspinnen 30+ hardeschijven
Het systeem zal zeker 100W piekbelasting kennen. Verder wat HBA's en fans, zeg 150W voor het systeem. Dan de schijven, zeker 30 stuks @ 14W piekbelasting, voornamelijk 12V. 2,5" disks doen ook veel +5V als je er veel hebt; bij 3,5" is het de +12V die pijn doet. 30 * 14W = 420W + 150W = 570W.
Wordt staggered spin-up ondersteund? Of moeten ze allemaal tegelijkertijd opspinnen? En doen ze dat alleen als het systeem wordt gestart of ook als de HDD's in standby staan en in eens allemaal tegelijkertijd op gaan spinnen.
Sowieso heb ik een vraag hierover: hoe zit het als er een groep van 10 hardeschijven gaat opspinnen; veroorzaakt dit problemen qua spanningsfluctuaties voor overige schijven? Die indruk heb ik wel met de huidige crappy voeding.
Hoe heb je dit systeem allemaal aangesloten? Kun je hier ook eventueel foto's van maken.

[ Voor 6% gewijzigd door -The_Mask- op 22-09-2016 10:40 ]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 15758

Situatie kubus PC
In het verleden had ik het idee om één voeding te gebruiken voor al mijn systemen, ipv elk een eigen voeding. Dit ook omdat reguliere voedingen erg onzuinig zijn bij <10% belasting en ook vanwege kostenbesparing. Dus één 400W voeding en dan zou ik hem altijd belasten op het meest efficiënte load, was de gedachte. Door dit idee heb ik de Kubus PC gebouwd; een houten bekisting met wieltjes eronder, schijven onderin met een stevige heatsink en binnenin ruimte voor diverse moederborden. Foto's wil ik wel maken maar hij is nog niet mooi afgewerkt, en tja.. :P

De overleden BeQuiet 400W werd gebruikt voor de Kubus PC. Deze zat direct aangesloten op het systeem met de GPU. Daarnaast worden de SATA en Molex connectoren gebruikt voor het doorgeven van de +12V aan de overige systemen. Dit zijn allemaal low-power systemen, behalve één compileermachine met een 3570 77W TDP CPU, die ook een PicoPSU heeft. Verder wel helemaal kaal; enkel één SSD en verder helemaal niets.

PicoPSU heeft veelal een 4-polige 'P4' stekker, zoals je ook voor je moederbord gebruikt, maar dan om de PicoPSU van +12V te voorzien. Ik gebruik Molex naar P4-verloopstukjes om de PicoPSU aan te sluiten op de voeding. Dus PicoPSU haalt zijn stroom van Molex-stekkers van de voeding. In andere gevallen gebruik ik +12V DC plugs, waarbij het moederbord zelf al een DC-DC voeding heeft. SuperMicro X10SBA heeft bijvoorbeeld gewoon een 4-pins Molex stekker waarmee je het plankje van prik kunt voorzien:

Afbeeldingslocatie: https://www.supermicro.com/a_images/products/X10/Embedded/X10SBA-L_spec.jpg

Dit alles werd dus gedaan door de 400W BeQuiet. Dat het wel krap is bewijst dat als ik game de hele toko nu uitvliegt als mijn 3570 ook aan het compileren is. Teveel +12V. En dat is dan een 550W prutvoeding, zogenaamd 150W meer dan mijn 400W BeQuiet. :P

Connectoren heb ik nauwelijks nodig eigenlijk; 2x 6/8-pin voor GPU en geneog SATA connectoren. Maar, veel voedingen hebben hun rails vooral voor de CPU en twee GPUs en blijft er misschien één rail over voor de SATA. Dat wil ik dus niet, omdat de SATA kabels best goed belast worden omdat daar alle overige systemen aan hangen. Dus 150W zeker. Het liefst doe ik de 3570K (PicoPSU -> Molex -> voeding) op een eigen rail.


Multi-rail
Je had het over rails. Corrigeer me alsjeblieft, maar ik dacht dat die er zijn om te zorgen dat dat dingen op groep A niet direct groep B beïnvloeden. Ook kan de OCP lager afgesteld staan, omdat je per rail maar beperkt aantal ampère kan trekken. Net zoals je in huis meerdere 16A groepen hebt ipv één 80A wat gevaarlijk zou zijn in bepaalde situaties. Dat begrijp ik denk ik wel redelijk. Maar, heeft het dan ook zin als ik een modulaire voeding zou nemen die drie SATA kabels heeft elk op een eigen rail? Is multi-rail nuttig in mijn situatie, om de stabiliteit beter te waarborgen als er fluctuaties zijn qua stroomvraag, zoals opspinnen van meerdere schijven?

Mijn vrees is ook dat veel voedingen hun power aan de GPU/CPU geven, en er dus weinig 'overblijft' voor de SATA. Nu heb je me in het verleden uitgelegd dat die rails een soort 'overboeking' hebben. Dus 20A * 4 rails = 80A maar hij kan in totaal maar 35A leveren bijvoorbeeld. Graag nog input over meerdere rails voor de SATA zodat ik dingen gescheiden kan aansluiten. De kubus PC kunnen de PCs er op en dan de 3570 die 77W TDP heeft op een eigen rail. Heeft dat zin?

Voor de NAS lijken me aparte rails ook heel fijn, zodat als ik de ene groep schijven opspin de overige daar geen last van hebben. Of werkt dat niet zo?


NAS systeem
Tot slot vroeg je meer informatie over de NAS. Dat is denk ik vrij simpel. Het is één systeem dus gewoon het moederbord is aangesloten op de voeding. Verder wordt elke SATA stekker van de voeding op een Silverstone 4-SATA splitter aangesloten, die dus condensatoren heeft op +5V en +12V. Die zitten vervolgens op de schijven. Omdat de tijdelijke voeding niet genoeg vermogen heeft, of dat vermogen deels exclusief houdt voor de GPU die er niet is, heeft hij moeite met opspinnen van alle schijven tegelijk. Ik verwacht dat bij een goede voeding waarbij het vermogen ook aan de SATA stekkers gegeven kan worden, dat geen probleem zou zijn. Dat is denk ik ook de reden dat mijn 550W crappy voeding voor Kubus PC nu op piekmomenten uitvalt en de 400W BeQuiet het vanaf het begin probleemloos heeft gedaan, terwijl de fan absoluut onhoorbaar was.

Ik gebruik in principe geen staggered spinup en gebruik alleen handmatige spindown als ik data overpomp en dan niet wil dat overige schijven continu draaien. Maar via eens script kan ik die serieel of parallel doen of per groep van 4 schijven ofzo. Maar benieuwd ben ik wel naar mogelijke problemen hier. Als ik de stofzuiger aandoe, zie ik dat het licht even dimt. Datzelfde effect kan zich voordoen als een groep van 10 schijven opeens wilt opspinnen terwijl de overige draaien, toch? Dat de voltages heel in het begin als het systeem aangaat iets inzakken, is denk ik minder erg dan terwijl de schijf draait. Maar heeft multi-rail hier toegevoegde waarde, zoals ik dacht?


Tot slot
Hoe denk je sowieso over het idee van een duurdere voeding? Ik dacht dus een goede voeding voor de NAS en een goede voeding voor mijn kubus PC. Ik krijg ooit een vervangende BeQuiet terug, dus ik dacht ik bestel nu één voeding. Aan jou de vraag: wat is wijsheid? De vervangende BeQuiet StraightPower E9 400W voor de Kubus PC gebruiken of ook daarvoor iets nieuws kopen? Voor de NAS heeft die te weinig vermogen. Ik kan de voeding altijd elders inzetten, mocht het een betere optie zijn om twee voedingen te kopen ipv één. Ik wil het gewoon een keer goed geregeld hebben. :)

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 15758 op 22-09-2016 19:05 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Anoniem: 15758 schreef op donderdag 22 september 2016 @ 18:31:
Situatie kubus PC

Multi-rail
Je had het over rails. Corrigeer me alsjeblieft, maar ik dacht dat die er zijn om te zorgen dat dat dingen op groep A niet direct groep B beïnvloeden. Ook kan de OCP lager afgesteld staan, omdat je per rail maar beperkt aantal ampère kan trekken. Net zoals je in huis meerdere 16A groepen hebt ipv één 80A wat gevaarlijk zou zijn in bepaalde situaties. Dat begrijp ik denk ik wel redelijk. Maar, heeft het dan ook zin als ik een modulaire voeding zou nemen die drie SATA kabels heeft elk op een eigen rail? Is multi-rail nuttig in mijn situatie, om de stabiliteit beter te waarborgen als er fluctuaties zijn qua stroomvraag, zoals opspinnen van meerdere schijven?

Mijn vrees is ook dat veel voedingen hun power aan de GPU/CPU geven, en er dus weinig 'overblijft' voor de SATA. Nu heb je me in het verleden uitgelegd dat die rails een soort 'overboeking' hebben. Dus 20A * 4 rails = 80A maar hij kan in totaal maar 35A leveren bijvoorbeeld. Graag nog input over meerdere rails voor de SATA zodat ik dingen gescheiden kan aansluiten. De kubus PC kunnen de PCs er op en dan de 3570 die 77W TDP heeft op een eigen rail. Heeft dat zin?

Voor de NAS lijken me aparte rails ook heel fijn, zodat als ik de ene groep schijven opspin de overige daar geen last van hebben. Of werkt dat niet zo?
Het werkt idd vergelijkbaar als de meterkast met groepen in je huis en het idee is ook vergelijkbaar. Maar voor beiden geld wel gewoon dat het niet echt gescheiden is, er wordt alleen een stroomlimiter toegepast, de de hoeveelheid stroom controleert en de beveiliging in werking laat treden als de stroom te hoog wordt. In het geval van groep in de meterkast, gaat alleen die groep uit. Maar bij een voeding kan dat natuurlijk niet, je kunt niet de helft van de PC van stroom voorzien en de andere helft niet. Dus bij een voeding wordt gewoon de gehele voeding en daarmee de PC uitgeschakeld.

Maar voor beiden geld dat er geen galvanische scheiding of andere scheiding plaats vindt. Powerline adapters werken immers ook over meerdere groepen, wel slechter door de langere afstand, maar het kan wel gewoon prima werken. Het extra signaal wat eroverheen wordt gemoduleerd kan gewoon van groep naar groep, het kan zelfs bij de buurman komen als het signaal sterk genoeg is. Andere (stoor)signalen kunnen ook gewoon van groep naar groep gaan en bij voedingen werkt het niet anders. Daar wordt ook alleen maar de stroom gecontroleerd en eventueel ingegrepen als de stroom een bepaalde waarde overschrijd.

Alleen tussen de secondaire en primaire kant van de voeding zit galvanische scheiding door de primaire spoel. Moet ook wel, je wil niet dat als er iets mis gaat aan de primaire kant van de voeding de 230V aan de secondaire kant komt. Want dan blijft er vrij weinig van de PC over.

Heel wat jaren geleden had je nog wel twee voedingen in één behuizing, zoals de Corsair HX1000.

Afbeeldingslocatie: http://www.overclock3d.net/gfx/articles/2007/12/12154320624l.jpg

Onderaan de voeding zie je twee primaire zijdes van de voeding, in het midden twee spoelen en bovenaan een 3,3V DC board aangesloten op de ene voeding en een 5V DC board aangesloten op de andere voeding. Bij zo'n voeding heb je wel een echte scheiding tussen de 12V1 en 12V2, simpelweg omdat het twee voedingen zijn in één behuizing. In alle andere gevallen heb je het niet. De keuze voor zo'n voeding was waarschijnlijk dat het simpeler was om twee voedingen van minder vermogen te maken dan één van een heel hoog vermogen. Waarschijnlijk kregen ze het anders niet voor elkaar een goed rendement of fatsoenlijke prestaties te krijgen en zijn ze daarom voor twee voedingen in één behuizing gegaan. Maar zoiets is uitzonderlijk en tegenwoordig is het geen probleem om voedingen met hoge vermogen te maken.
Foto's wil ik wel maken maar hij is nog niet mooi afgewerkt, en tja.. :P
Zou je kunstwerkje toch wel eens willen zien. Ook maakt dat wat gemakkelijker om te zien hoeveel connectors en kabels je nodig hebt en wat de meest verstandige/logische voedingskeuze is. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • ParaDroid2
  • Registratie: Augustus 2015
  • Laatst online: 07:05
Hallo! Ik heb een Fortron Source FSP400-60GLN(80) die een jaar of 4-5 gebruikt zal zijn. Is deze nog veilig te gebruiken voor een budgetsysteem, bestaande uit voornamelijk tweedehands onderdelen? Ik heb een foto gemaakt, ik kan er geen bolle condensatoren zien.

Afbeeldingslocatie: https://www.mupload.nl/img/jariswctzf8gw.jpg

Anoniem: 683497

ParaDroid2 schreef op zaterdag 24 september 2016 @ 16:11:
Hallo! Ik heb een Fortron Source FSP400-60GLN(80) die een jaar of 4-5 gebruikt zal zijn. Is deze nog veilig te gebruiken voor een budgetsysteem, bestaande uit voornamelijk tweedehands onderdelen? Ik heb een foto gemaakt, ik kan er geen bolle condensatoren zien.

[afbeelding]
Is hij die 4-5 jaar geleden ook nieuw gekocht? Het model voeding is namelijk al uit 2005. Op het eerste gezicht ziet hij er nog wel goed uit, maar iets duidelijkere foto's zouden erg helpen, want niet alles is goed zichtbaar op die foto.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/1uNo8fIh64ymRd1LZHDT52Vl/thumb.jpg

De condensator in de rode cirkel lijkt bol te staan, maar dat zou zo kunnen lijken door de kijkhoek van de foto. Ook zitten er bij deze voeding onder de kabels nog een aantal die niet zichtbaar zijn op de foto. Die zou je vanaf de zijkant moeten kunnen zien. Dus die zou ik ook nog even checken. Wat ontstoffen met een compressor of luchtbusje (niet op de kop houden) kan trouwens geen kwaad.

[ Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 683497 op 24-09-2016 17:30 ]


  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
De condensator in het krimpkous tussen de rode en twee blauwe rondjes ook even checken, deze is voor de 5Vsb en het 5Vsb circuit is altijd actief, ook als de PC uit staat, zolang er maar spanning opstaat.

Wat voor merk en type zijn de condensators onder de kabels?

Wat voor systeem wil je de voeding gebruiken?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • ParaDroid2
  • Registratie: Augustus 2015
  • Laatst online: 07:05
Ik heb naar de condensators gekeken, degene die bol leek te staan is degene in het krimpkous, maar is niet bol. De condensatoren onder de kabels staan niet bol, maar zijn wel van CapXon...

De voeding zelf is uit 2009 en is van 2009-2014 gebruikt, waarvan de laatste paar jaar slechts incidenteel.

Ik overweeg de voeding te hergebruiken in een lga 775 quadcore systeem met een oude mid-end videokaart (gtx 760 of iets vergelijkbaars).

Afbeeldingslocatie: https://www.mupload.nl/img/xtwwkb7joofmt.jpg

Afbeeldingslocatie: https://www.mupload.nl/img/f3i00pe6ewsqw.jpg

Edit: Ik vond nog een condensator (denk ik?) die goed verstopt zat in krimpkous die er als volgt uit zag, dat zal wel klaar zijn dan hè?

Afbeeldingslocatie: https://www.mupload.nl/img/gz5hh1fgbuzjv.jpg

[ Voor 16% gewijzigd door ParaDroid2 op 24-09-2016 17:58 ]


  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
ParaDroid2 schreef op zaterdag 24 september 2016 @ 17:47:


Edit: Ik vond nog een condensator (denk ik?) die goed verstopt zat in krimpkous die er als volgt uit zag, dat zal wel klaar zijn dan hè?

[afbeelding]
Ja dat is de 5Vsb condensator en die is stuk, de rest lijkt idd nog goed, op dit moment dan.

Maar één defecte elco is al te veel en nieuwe elco's erop solderen, als je dat kan en de juiste elco's hebt qua capaciteit, grootte en ESD waarde is het eigenlijk nog niet waard. Je kunt dan namelijk het beste gelijk alles doen, want heel lang gaan de anderen ook niet meer mee.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


  • ParaDroid2
  • Registratie: Augustus 2015
  • Laatst online: 07:05
Ik heb geen ervaring met het solderen van elco's, was het dus ook niet van plan om te gaan doen. Ik dacht gewoon, als deze nog 1-2 jaar gebruikt kan worden zou het leuk zijn, maar helaas. Bedankt in ieder geval!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tjm De Groot
  • Registratie: Oktober 2014
  • Laatst online: 07-02-2021
Is een corsair cx450 genoeg voor socket 1366 met I7 950 met 6 gigabyte trippel chanel geheugen. 660ti videokaart, een dvd speler en 2x 120mm fans. of Moet ik meer power hebben ?

I7 8700K, MSI PRO CARBON Z370, GTX MSI 1080, 16 gigabyte ddr4 3200.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Reepje
  • Registratie: Juni 2010
  • Niet online
Tjm De Groot schreef op zondag 25 september 2016 @ 17:17:
Is een corsair cx450 genoeg voor socket 1366 met I7 950 met 6 gigabyte trippel chanel geheugen. 660ti videokaart, een dvd speler en 2x 120mm fans. of Moet ik meer power hebben ?
Dat is ruim voldoende. Je gemiddelde gebruik zal ver onder de 200 watt zitten. Misschien als je intensief zit te gamen, en ondertussen een dvdtje brand, dat je de 250 watt aantikt.

Maar ja, je zit er niet op te gamen lijkt me.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tjm De Groot
  • Registratie: Oktober 2014
  • Laatst online: 07-02-2021
Okey thanks mannen en nee ik game er niet op

I7 8700K, MSI PRO CARBON Z370, GTX MSI 1080, 16 gigabyte ddr4 3200.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Tjm De Groot schreef op maandag 26 september 2016 @ 08:33:
Okey thanks mannen en nee ik game er niet op
Je hebt het trouwens over een CX450M van Corsair toch? Een CX450 bestaat namelijk nog niet, iig de komende maanden.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tjm De Groot
  • Registratie: Oktober 2014
  • Laatst online: 07-02-2021
Ja over die had ik het. En vandaag ingebouwd en draait weer als een speer.

I7 8700K, MSI PRO CARBON Z370, GTX MSI 1080, 16 gigabyte ddr4 3200.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • menno96
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 03-06-2023
Hallo allemaal,

Via het desktop aankoopadvies forum (Nieuwe PC voor school & werk) tot de onderstaande lijst gekomen. Daar zit de pricewatch: Seasonic G-series 360 watt bij. Heb er zelf niet veel verstand van, maar hoor van 2 kanten dat de voeding misschien wat aan de krappe kant is. Kan iemand hier iets over zeggen? Is het slimmer om voor 400 a 500 voedingen te gaan?

Zoals te lezen in het topic:
Wat wil je doen met je nieuwe systeem?
School/werk: programmeren (android studio/eclipse), webdesign (atom), statistics (R), allerlei Adobe Programmas als Photoshop/Illustrator/InDesign (alhoewel ik dit niet extreem veel/zwaar gebruik). Vaak heb ik veel tabbladen in Chrome en een aantal van de bovenstaande programma' s tegelijk open staan.Dat hij dan soepel blijft draaien met dat multitasken is wel belangrijk.
Vrije tijd: muziek/youtube/browsen/video' s kijken. Er wordt dus nooit op gegamed!



#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6600 Boxed€ 225,-€ 225,-
1ASRock H170M Pro4€ 93,-€ 93,-
1WD Blue WD10EZEX, 1TB€ 47,-€ 47,-
1Fractal Design Core 1500€ 53,-€ 53,-
1Dell S2415H Zilver, Zwart€ 160,-€ 160,-
1Logitech Z333€ 44,24€ 44,24
1CM Storm Gaming Mousepad - Swift-RX Small€ 7,04€ 7,04
1Crucial CT2K8G4DFD8213€ 65,95€ 65,95
1Seasonic G-series 360 watt€ 58,95€ 58,95
1Crucial MX300 2,5" 275GB€ 68,63€ 68,63
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 822,81


Mochten er suggesties voor een voeding zijn hoor ik het graag!

Menno

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 683497

Hoe 360 watt aan de krappe kant kan zijn voor een systeem dat onder volle belasting maar 80-90 verbruikt, geen idee. Met die voeding kun je er zelfs prima nog een RX 470/480 of GTX 1060/1070 aanhangen, en zelfs dan kom je niet eens in de buurt van 360 watt. Een betere voeding dan die Seasonic krijg je niet voor deze prijs.

[ Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 683497 op 27-09-2016 18:34 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • wortelsoft
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 07:21
menno96 schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 17:08:
Hallo allemaal,

Via het desktop aankoopadvies forum (Nieuwe PC voor school & werk) tot de onderstaande lijst gekomen. Daar zit de pricewatch: Seasonic G-series 360 watt bij. Heb er zelf niet veel verstand van, maar hoor van 2 kanten dat de voeding misschien wat aan de krappe kant is. Kan iemand hier iets over zeggen? Is het slimmer om voor 400 a 500 voedingen te gaan?

Zoals te lezen in het topic:
Wat wil je doen met je nieuwe systeem?
School/werk: programmeren (android studio/eclipse), webdesign (atom), statistics (R), allerlei Adobe Programmas als Photoshop/Illustrator/InDesign (alhoewel ik dit niet extreem veel/zwaar gebruik). Vaak heb ik veel tabbladen in Chrome en een aantal van de bovenstaande programma' s tegelijk open staan.Dat hij dan soepel blijft draaien met dat multitasken is wel belangrijk.
Vrije tijd: muziek/youtube/browsen/video' s kijken. Er wordt dus nooit op gegamed!



#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6600 Boxed€ 225,-€ 225,-
1ASRock H170M Pro4€ 93,-€ 93,-
1WD Blue WD10EZEX, 1TB€ 47,-€ 47,-
1Fractal Design Core 1500€ 53,-€ 53,-
1Dell S2415H Zilver, Zwart€ 160,-€ 160,-
1Logitech Z333€ 44,24€ 44,24
1CM Storm Gaming Mousepad - Swift-RX Small€ 7,04€ 7,04
1Crucial CT2K8G4DFD8213€ 65,95€ 65,95
1Seasonic G-series 360 watt€ 58,95€ 58,95
1Crucial MX300 2,5" 275GB€ 68,63€ 68,63
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 822,81


Mochten er suggesties voor een voeding zijn hoor ik het graag!

Menno
Had zomaar mijn nieuwe pc kunnen zijn. Dus ik lees even mee.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • menno96
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 03-06-2023
Anoniem: 683497 schreef op dinsdag 27 september 2016 @ 18:30:
Hoe 360 watt aan de krappe kant kan zijn voor een systeem dat onder volle belasting maar 80-90 verbruikt, geen idee. Met die voeding kun je er zelfs prima nog een RX 470/480 of GTX 1060/1070 aanhangen, en zelfs dan kom je niet eens in de buurt van 360 watt. Een betere voeding dan die Seasonic krijg je niet voor deze prijs.
wortelsoft schreef op zaterdag 01 oktober 2016 @ 08:52:
[...]


Had zomaar mijn nieuwe pc kunnen zijn. Dus ik lees even mee.
Bedankt! Heb alle onderdelen besteld inmiddels, met 360 watt voeding naar aanleiding van dit advies.
Nu hopen dat het allemaal goed werkt _/-\o_ .

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LukasDice
  • Registratie: Juni 2015
  • Laatst online: 08-05 16:43
Hallo,

Ik ben van plan rond december de volgende onderdelen te kopen voor mijn eerste 1080p gaming build.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-6100 Boxed€ 114,45€ 114,45
1MSI H110M ECO€ 52,95€ 52,95
1MSI Radeon RX 470 GAMING X 4G€ 221,95€ 221,95
1BitFenix NOVA Zwart€ 28,-€ 28,-
1Arctic F12, 120mm€ 4,09€ 4,09
1Cooler Master Devastator II - Gaming Gear Combo (Blue version, Qwerty)€ 29,-€ 29,-
1Crucial CT2K4G4DFS8213€ 38,44€ 38,44
1Adata Premier SP550 120GB€ 42,73€ 42,73
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 531,61

(ik gebruik ook nog een oude harde schijf die ik al heb liggen)

Ik vraag me nu af welke voeding ik moet nemen. Het budget van de voeding is maximaal €50 en het benodigde vermogen is minimaal ~310W. Ik zou graag een voeding van rond de 400W hebben, zodat ik later nog de processor kan upgraden. Ik vind het na het lezen van dit topic nog heel moeilijk om er een te kiezen. Ik dacht aan een Antec VP450P, maar die kwam in 2009 uit, ik dacht aan de VS450, die blijkbaar heel slecht is en de BeQuiet! System Power 8 die blijkbaar ook matig is. De voedingen die je wel aanraadt zijn weer iets te duur. Welke moet ik kiezen? Geef ook andere suggesties als je die hebt. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mitsumark
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 00:06
Dit systeem verbruikt maar 200W en ook voor een i7 heb je geen 400W nodig.
Probleem is dat er maar weinig voedingen zijn van zulk laag vermogen met goede kwaliteit.

Geef daarom liever een paar euro meer uit, bv: https://tweakers.net/pricewatch/compare/486667;349125/

Wil je het perse een tientje goedkoper dan de VP350P of toch de BQ B8 350W of sterkere versie (niet nodig): https://tweakers.net/pric...501;483269;475713;483271/

Kun je uiteraard ook uit de topicstart halen:
-The_Mask- schreef op maandag 22 augustus 2016 @ 20:17:

Voedingen met een laag vermogen

Budget voedingen
  • pricewatch: Fortron Source FSP350-60APN is met een prijs onder de 35 euro inclusief verzenden een echte budget voeding. Voor 35 euro krijg je geen hoogstaande prestaties of kwaliteit, maar voor de prijs krijg je een redelijke voeding. Voeding als deze is primair bedoelt als vervanging van een defecte of gare voeding in een al bestaande PC. Ga uit van een levensduur van zo'n 5 jaar. De voeding heeft geen PEG connector, wel drie sata en twee molex connectors. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
  • pricewatch: be quiet! System Power B8 300W is qua kwaliteit niet echt beter als bovenstaande FSP350-60APN, maar de voeding is wel bij wat meer veel gebruikte webshops leverbaar voor een prijs van minder dan 40 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft vier sata connectors, 2 molex connectors en komt met 3 jaar garantie. Eén sata connector en een extra jaar garantie dus in vergelijking met de FSP. Ga bij deze voeding ook uit van een levensduur van 5 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.
  • pricewatch: Antec VP350P geeft je iets meer kwaliteit en ook de prestaties zijn wat beter als de be quiet! System Power B8 300W en FSP350-60APN. Daar betaal je echter ook weer enkele euro's meer voor met zo'n 45 euro inclusief verzenden. Deze voeding heeft echter wel een extra 6 pins PEG connector en voor de rest nog drie molex connectors en drie sata connectors en komt met 2 jaar garantie. Ga bij deze voeding uit van een levensduur van 7 jaar. Let er wel op dat de kabels van deze voeding niet al te lang zijn, mooi netjes achterlangs weg werken in een ATX behuizing kan dus tegenvallen.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/Antec/VP350P/
Mainstream voedingen
  • pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 350W is met 50 euro aan de dure kant voor een 350W voeding met 80PLUS Bronze certificaat. Daar staat echter tegenover dat de kwaliteit wel weer een stap boven de andere voedingen ligt. Dit is dan ook een voeding welke je prima kan gebruiken voor een nieuwe PC zonder videokaart of met videokaart die maar een enkele PEG connector nodig heeft. De prestaties zijn niet heel bijzonder, maar de kwaliteit is goed voor een voeding van 50 euro. De voeding komt met 5 jaar garantie en door het FDB lager en kwaliteitscondensators, hoef je je weinig zorgen te maken over de onderdelen die met meeste slijtage veroorzaken. Dus een levensduur van 10 jaar moet mogelijk zijn. Qua uiterlijk zou de voeding met zijn zwarte kleur en zwarte platte kabels ook niet misstaan in een behuizing met venster.

    Review: http://en.gecid.com/power...0_bronze_ssr-350st/?s=all
  • pricewatch: XFX TS 430W 80+ Bronze bovenstaande Seasonic S12II Bronze 350W is ook nog verkrijgbaar in een 430W versie, waarbij dezelfde voeding van XFX iets goedkoper is dan de Seasonic versie. (note: XFX maakt zelf geen voedingen maar laat dit doen door een fabrikant als Seasonic). Een echt voordeel heeft deze voeding echter niet boven de 350W versie of het moet de iets langere kabels zijn bij sommige connectors, zie daarvoor de reviews van beide. De 70W meer zal waarschijnlijk voor niemand echt verschil uit maken doordat je 350W waarschijnlijk al niet haalt door de maar enkele PEG connector. Ander verschil is de fan, de Seasonic heeft een FDB van Hong Hua en de XFX heeft een Hypro Bearing van ADDA. Qua kwaliteit zouden beide fans vergelijkbaar moeten zijn, maar de Hong Hua heeft een minimale draaisnelheid tot onder de 500 RPM terwijl de ADDA op zo'n 900 RPM blijft steken aldus de reviews. Als je dus graag de stilste van de twee wil neem je de Seasonic, de XFX is alleen interessant als je net de iets langere kabels nodig hebt of net wel die 70W extra kunt gebruiken.

    Review: http://www.itocp.com/htmls/14/n-5814.html
High-end voedingen
  • pricewatch: Seasonic G-series 360 watt is op dit moment de enige voeding welke je echt high-end kan noemen en minder dan 400W levert. Voor een snel kwaliteitssysteem welke geen videokaart gebruikt of een videokaart welke genoeg heeft aan een 6 pins PEG connector is dit een prima keuze. De voeding heeft een relatief hoog rendement, heeft 4 sata connectors, 3 molex connectors, een 6 pins PEG connector en een 4+4 pins EPS connector. Op de voeding zit 5 jaar garantie, maar zou geen moeite mogen hebben met 10 jaar of zelfs nog wat langer.

    Review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=313

Voedingen met een gemiddeld vermogen

Mainstream voedingen
  • pricewatch: Cooler Master GM G450M en pricewatch: Cooler Master GM G550M zijn goede opties voor een game PC met een leuke videokaart, waarbij de 550W versie alleen nodig is voor de meest verbruikende videokaarten van rond de 250W of meer en je ook nog wil overklokken. De 550W versie heeft overigens wel een betere fan, de 450W versie heeft namelijk een sleeve bearing en de 550W versie een ball bearing. De voedingen zijn semi-modulair uitgevoerd en hebben gekleurde kabels met sleeving. De prestaties en kwaliteit zijn voor de prijs die je er voor betaald in orde. De voedingen komen met 5 jaar garantie en een realistische levensduur is zo'n 7 jaar en zijn relatief stil.

    Review: https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/G550M/
  • pricewatch: Fractal Design Integra M 450W en pricewatch: Fractal Design Integra M 550W zijn qua kwaliteit en prestaties redelijk vergelijkbaar met bovenstaande Cooler Master GM voedingen, garantie is echter wel korter met 3 jaar. Maar ook bij deze voedingen mag je uit gaan van zo'n 7 jaar en daarna is het slimmer om de voeding te vervangen. Deze voedingen zijn ook semi-modulair uitgevoerd, maar de kabels zien er mooier uit. Ze zijn allemaal zwart, met uitzondering van de 24 pins ATX welke gekleurd met zwarte sleeving is. De 450W versie komt echter wel met een enkele 6+2 pins PEG connector, waarmee die dus alleen geschikt is voor videokaarten welke maar een enkele PEG connector nodig hebben.

    Review: http://www.eteknix.com/fr...onze-power-supply-review/
  • pricewatch: Antec VPF Series 450W en pricewatch: Antec VPF Series 550W zijn kwalitatief net wat beter als de voedingen hierboven, maar verwacht niet veel verschil. Garantie is ook bij deze voedingen 3 jaar en ik zou ook bij deze voedingen uit gaan van een 7 jaar gebruik. Deze twee voedingen zijn echter wel iets minder stil als de Fractal Design en Cooler Master van hierboven, maar luidruchtig zijn ze dan weer niet. De voedingen zijn niet modulair en sleeving zit alleen om de 24 pins ATX kabel, kabels zijn ook niet zwart, dus voor een behuizing met venster hoef je deze voeding niet te gebruiken. Beide voedingen hebben echter wel twee 6+2 pins PEG connectors dus een high-end videokaart is voor beide geen probleem.

    Review: productreview: Antec VPF Series 450W review door -The_Mask-
  • pricewatch: Corsair CX450M en pricewatch: Corsair CX550M zijn sinds lange tijd weer voedingen van Corsair waarmee ze de concurrentie kunnen aan gaan met andere fabrikanten in dit segment. Corsair heeft in dit prijssegment een aantal jaar gewoon niks interessants gehad, CX400, VX450, VX550 en HX450 waren de laatste echt goede voedingen. Nu met deze serie hebben ze eindelijk weer iets interessants, maar dan vooral de 450W versie, de 550W versie is twee tientjes duurder en dat is nogal een groot, onverklaarbaar verschil. Hoe dan ook, deze voedingen hebben een semi-modulair design en alle kabels zijn zwart, dus in een behuizing met venster zouden ze niet misstaan. Kwaliteit en prestaties zijn prima voor de prijs en de voedingen worden geleverd met 7 jaar garantie, een realistische levensduur is weer zo'n 7 jaar.

    Review: productreview: Corsair CX450M review door -The_Mask-
  • pricewatch: Cougar GX-S 450W en pricewatch: Cougar GX-S 550W zijn de goedkoopste interessante 80PLUS Gold voedingen. Kwaliteit is vergelijkbaar met voedingen hierboven zoals de Cooler Master GM en Fractal Design Integra M, dus ga uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar, de voedingen zelf komen met 5 jaar garantie. De voedingen zijn niet modulair, maar hebben wel zwarte kabels, welke in een moderne behuizing prima zijn weg te werken en er dus ook prima uitzien door hun zwarte kleur. De prestaties van de voedingen zijn prima, voor een voeding met deze prijs en dit rendement. Beide voedingen hebben ook twee PEG connectors en kunnen daardoor beide een high-end videokaart aan.

    Review: http://www.tweakpc.de/har...teile/cougar_gx-s/s01.php
  • pricewatch: be quiet! Straight Power 10 400W levert prima prestaties voor zijn prijs en ook de kwaliteit is goed te doen, maar het grote voordeel van deze voeding is dat die extreem stil is en een hele goede fan heeft. De fan is namelijk een Silent Wings 3 van be quiet! en heeft een maximale draaisnelheid van 1200 RPM en een minimale van maar 190 RPM. Dit is zo traag en daarnaast maakt het lager en de motor ook totaal geen geluid zodat het eigenlijk onmogelijk is om deze voeding te horen. Ik heb deze voeding ook zelf getest en zelfs door zo'n 450W uit de voeding te trekken in een relatief warme omgeving van meer dan 30 graden ging de fan niet sneller dan 760 RPM draaien en dit was na lange tijd. Als je dus een echt onhoorbare voeding zoekt is dit een prima keuze. Op de voeding zit een garantie van 5 jaar en ga weer uit van een levensduur van rond de 7 jaar. Met twee 6+2 pins PEG connectors kan deze voeding ook nog een high-end videokaart aan. De voeding heeft tegenwoordig trouwens zwarte kabels, die van mij had nog gekleurde kabels zoals je kunt zien in onderstaande review.

    Review: productreview: be quiet! Straight Power 10 400W review door -The_Mask-
  • pricewatch: Super Flower Platinum King 450W en pricewatch: Super Flower Platinum King 550W zijn cost down versies van de Super Flower Golden King 80PLUS Platinum voedingen. Zo zijn deze voedingen niet modulair, ze hebben echter wel zwarte kabels. Daarnaast is de kwaliteit een stuk omlaag gegaan, waardoor ze nu in het mainstream segment vallen. De garantietermijn bedraagt weer 5 jaar en ga ook uit van een realistische levensduur van zo'n 7 jaar. Beide voedingen hebben twee PEG connectors en zijn daarmee geschikt voor een enkele high-end videokaart. De eerste review van deze voedingen moet nog verschijnen.

[ Voor 116% gewijzigd door mitsumark op 01-10-2016 17:17 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxximus
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 21-05-2024
De voeding van mijn nas heeft het begeven (scythe) kamariki 4 naar een stroomstoring (doet helemaal niks meer).

Dus op zoek naar en nieuwe.
Ik heb volgend mij aan 300 wat voldoende.
5 HD en een AMD processor en onboard videokaart
Op pricewatch gezocht (met 6 sata aansluitingen) maar ik zie zoveel merken die mij niks zeggen.
Wel gelezen dat de MS-Tech niet echt geweldig zijn.
Meestal ga ik op de reviews af maar die zijn er niet veel.
Wat is nou een goede voeding voor dit systeem?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Maxximus schreef op maandag 03 oktober 2016 @ 15:21:

Wat is nou een goede voeding voor dit systeem?
Zou je de volledige specificaties van de machine kunnen geven.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxximus
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 21-05-2024
-The_Mask- schreef op maandag 03 oktober 2016 @ 17:41:
[...]

Zou je de volledige specificaties van de machine kunnen geven.
MSI 760GTM-P33
AMD Athlon II
4x Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI
1x Seagate Barracuda ST380013AS 7200.7 80GB 7.2K SATA Hard Drive

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • thomas_n
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 09-05 16:50
Ik ben op zoek naar een SFX-voeding voor een compact mini ITX systeempje. Een i3-6100, een videokaart rond de 75-100 watt (nog niet zeker welke, ik wacht de reviews van de 1050ti af) en een sata-ssd.

Ik las een review op een grote Nederlandse website met hardware-informatie, waarin de Sharkoon SilentStorm SFX 350W redelijk goed uit de test kwam. Hij zou stil zijn en heeft weinig en korte kabels (een voordeel in dit geval). Ik kon echter geen andere reviews vinden en ik heb nog nooit een voeding van Sharkoon gehad. Zijn er betere alternatieven?

Ik weet dat de Corsair SF450 erg goed is, maar die vind ik ook wel erg duur.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
thomas_n schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 09:51:
Ik ben op zoek naar een SFX-voeding voor een compact mini ITX systeempje. Een i3-6100, een videokaart rond de 75-100 watt (nog niet zeker welke, ik wacht de reviews van de 1050ti af) en een sata-ssd.
De GTX 1050 Ti met 768 cudacores zou GTX 960 prestaties moeten leveren bij een verbruik van maximaal 75W voor een niet overklokte versie. Dus niet overgeklokte versies zouden zonder PEG connector kunnen werken.
Ik las een review op een grote Nederlandse website met hardware-informatie, waarin de Sharkoon SilentStorm SFX 350W redelijk goed uit de test kwam. Hij zou stil zijn en heeft weinig en korte kabels (een voordeel in dit geval). Ik kon echter geen andere reviews vinden en ik heb nog nooit een voeding van Sharkoon gehad. Zijn er betere alternatieven?

Ik weet dat de Corsair SF450 erg goed is, maar die vind ik ook wel erg duur.
De reviews van HWI niet te serieus nemen, goed zijn ze namelijk niet. De Sharkoon is ook weinig interessant voor de prijs die gevraagd wordt, dan kun je beter die paar tientjes meer uitgeven voor de Corsair SF450.

Wat wel kan is de pricewatch: Kolink SFX-250 als je een GTX 1050 Ti neemt zonder PEG connector of de pricewatch: Kolink SFX-350 voor als je een GTX 1050 Ti neemt met PEG connector. Deze voedingen maken gebruik van hetzelfde platform van Sirtec, maar zijn beter geprijsd.

Review: http://www.tweakpc.de/har...le/kolink_sfx-350/s01.php
Interne foto's: http://img.tweakpc.de/album/FT

[ Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 04-10-2016 10:52 ]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -The_Mask-
  • Registratie: November 2007
  • Niet online
Maxximus schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 08:46:
[...]


MSI 760GTM-P33
AMD Athlon II
4x Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI
1x Seagate Barracuda ST380013AS 7200.7 80GB 7.2K SATA Hard Drive
Zuinigheid maakt je zo te zien weinig uit? Is zo te zien weinig zuinig namelijk.
Met de pricewatch: XFX Pro 450W v2 heb je iig een voeding van goede kwaliteit welke lang mee moet kunnen.

Review: http://www.eteknix.com/xf...ular-power-supply-review/

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • McFastFood
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 09-05 16:56
Ik ben van plan om een upgrade uit te voeren aangezien mijn AMD cpu het begeven heeft en ik wil overstappen op een Intel skylake set. Graag zou ik advies willen of het misschien verstandig is om mijn PSU ook te vervangen of dat hij nog met voldoende kwaliteit mee kan.

Topic:

Waarschijnlijk defecte CPU. Wat nu CPU vervangen of upgrade?

Mijn huidige setup:
#ProductPrijsSubtotaal
1AMD FX-8350 Black Edition€ 154,80€ 154,80
1Asus M5A99FX Pro R2.0€ 142,01€ 142,01
1WD Blue WD10EZEX, 1TB€ 47,-€ 47,-
1Cooler Master CM Storm Stryker€ 169,-€ 169,-
1Scythe Mugen 4€ 39,95€ 39,95
2Kingston ValueRAM KVR16N11/8€ 35,90€ 71,80
1Samsung SH-224DB Zwart€ 17,50€ 17,50
1be quiet! Pure Power L8 730W CM€ 103,85€ 103,85
1Samsung 840 EVO 120GB€ 0,-€ 0,-
1Samsung 850 EVO 500GB€ 154,90€ 154,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 900,81

[ Voor 82% gewijzigd door McFastFood op 04-10-2016 11:06 ]

Pagina: 1 2 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.