Yowzawood schreef op woensdag 9 juni 2021 @ 15:58:
[...]
Vele manieren om met temperatuur de rijstijd en dus ook (beperkt) de smaak te beinvloeden......
Maar dat je deeg niet op temperatuur moet komen als het uit de koelkast komt is verre van een optimale manier om brood te bakken in mijn optiek.
Ik kan me in de praktijk ook helemaal vinden in deze beschrijving:
https://broodsmakelijk.nl...-koelkast-vertraagde-rijs
Als je dan gewoon in gedachte houdt dat gist in deeg onder de 7 graden geen werking meer heeft en in een omgeving van 37 de optimale rijs heeft dan is het gewoon geen goed plan om deeg dat na een nacht uit de koelkast komt en dan ergens op of onder die 7 graden zal zitten gelijk in een oven van 200+ graden te stoppen. Dan krijg je gewoon nooit een optimale "ovenspring" en beperkt het bakken/vormen van de korst de rijs en krijg je niet het brood dat je zou hebben gekregen als je het in een uurtje of wat meer richting de 25-30 graden had gekregen voor het de oven ingaat.
De remrijs is niet zozeer bedacht om tijd te winnen maar veel meer om het moment van bakken met meer precisie te kunnen plannen. Juist omdat een bakker die op een traditionele manier bakt weet dat er variaties zijn in meel/wateropname/gist en omgevingstemperatuur. De meeste professionele traditionele bakkers laten de primaire rijs (onafhankelijk of ze ook een poolish gebruiken) eindigen in de koelkast. En vormen dan het deeg als het uit de koeling op temperatuur gekomen is en laten dan de laatste rijs voor het bakken gebeuren. Heeft ook wel wat te maken met dat zij niet de extra ruimte die nodig is voor gevormd brood in de koeling hoeven hebben maar vooral dat zij geen gekoeld deeg in de oven zetten.
Maar zoals gezegd, vele variaties mogelijk. En bijna alles werkt redelijk, maar lang niet altijd goed of perfect.
Maar deeg zo uit de koeling in de oven is in mijn optiek verre van optimaal.
Waarom formuleer je steeds zo scherp, zonder je in de geest van mijn posts te verplaatsen? Opnieuw eens met je dat er veel wegen zijn die naar Rome leiden.
Mijn verhaal gaat er echter van uit dat het deeg helemaal klaar is zodra het uit de koelkast komt. En nee, gist stopt niet compleet met werken met 7 graden celsius. Gist werkt wel veel en veel trager op die temperatuur. In
mijn werkproces klopt het schema dat ik neerzette en is het deeg prachtig gerezen. Gebruik je minder gist of is je koelkast kouder, dan zal het meer tijd moeten krijgen - of inderdaad op kamertemperatuur door moeten rijzen, als je koelkasttemperatuur richting het nulpunt gaat. Wanneer je meer gist gebruikt of je koelkast warmer is, zal het juist teveel gerezen zijn.
Korstvorming voorkom je natuurlijk door flink te stomen in de oven in de eerste fase van het bakproces. Daarnaast heeft de ovenrijs natuurlijk vrij weinig te maken met de deegtemperatuur wanneer het de oven ingaat. Als je oven vol aanstaat, is het verschil tussen ~240C/25C en ~240C/7C relatief verwaarloosbaar, zeker gezien de snelheid waarmee het op zal warmen. If anything, zal de ovenrijs juist beter zijn, omdat de kern van het brood langer in de lage, werkzame temperatuurzone van het gist blijft.
Edit: ik heb Hamelman er even op nageslagen. Twee passages:
[1] Breads that are intended to retard overnight have different needs.
Since fermentation will continue during refrigeration, the bread can't be left at room temperature for too long. If the dough is cool and the fermentation sluggish, the bread can receive upwards of 1 hour of floor time before retarding. (...) The length of time the bread remains in the retarder will in part determine the best temperature. For bread that retard for up to about 8 hours, a retarder temperature of about 50F should suffice. As the retarding time increases, the temperature of the retarder correspondingly decreases.
[2] How to bake bread that has been retarded overnight? Some people feel that breads should never go from the retarder directly into the oven, the theory being they have to come to room temperature before baking. I have found this to be untrue (ed. ik dus ook

). If the bread is fully risen (jawel!) when it leaves the retarder, allowing it to come to room temperature before baking is a sure way to get flat bread.
After all, whenwe look at things from the perspective of a hot oven of 460F or more, there is not that much difference between a bread temperature of about 40F and 70F. I would say, therefore, that once again the needs of the bread should dictate our actions. When it's ready, bake it.
[
Voor 17% gewijzigd door
Stellar op 09-06-2021 16:55
]