Toon posts:

Het Triatlontopic - Deel 2 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 9 Laatste
Acties:

 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Welkom in het Triatlon topic!

Dit topic is oorspronkelijk in de tweakers lounge gestart om samen mee te doen aan een 1/8ste triatlon maar later uitgegroeid tot een verzamelpunt voor discussies en vragen over alles wat met de triatlon sport te maken heeft.
In de topicstart is er geprobeerd om zo veel mogelijk informatie te verzamelen voor zowel beginnende als de meer ervaren triatleet.

Deze startpost is nog work in progres dus mochten er onderdelen ontbreken of heb je een verzoekje voor een update, stuur 1 van de auteurs dan een DM.

Veel plezier!
Inhoudsopgave
 1. Wat is triatlon
 2. Wedstrijden
  1. Bonden en licenties
  2. Verschillende afstanden
  3. Ironman, Challenge, ICAN
 3. Onderdelen
  1. Zwemmen
  2. Fietsen
  3. Hardlopen
  4. Wisselen
 4. Handige links


Wat is triatlon?
Triatlon is een sport die bestaat uit meerdere principes: Zwemmen, fietsen en hardlopen. Vaak spreken triatleten ook nog over een 4e principe: de wissels.
Dit 4e onderdeel maakt van de triatlon een unieke sport en moet ook getrained worden. Hardlopen direct na het fietsen is heel iets anders dan 1 sessie fietsen en op een later moment lopen.

Door de verschillende disciplines is het soms lastig om de juiste keuzes in trainingen en wedstrijden te maken. Enkele vragen die voor iedere triatleet wel eens relevant zijn geweest zijn:
Ga ik meer tijd steken in het zwemmen, of kan ik meer winst boeken op het fietsen of lopen?
Hoe hard ga ik fietsen tijdens een wedstrijd zonder dat het loop onderdeel er daarna last van heeft?
Ga ik investeren in een nieuwe fiets of koop ik eerst een nieuw wetsuit?
Op welke afstand ga ik mij toeleggen?
Hoe werkt dat wisselen eigenlijk in een wedstrijd?


Wedstrijden
Verschillende afstanden

Veel mensen die wel eens over triatlon hebben gehoord kennen de verhalen over De Ironman, of de wedstrijd in Hawaii waarbij mensen onmogelijke afstanden afleggen en waarvoor wel 20 uur per week wordt getrained.
Gelukkig is de hele afstand (daar later meer over) niet de enige afstand waarin gestreden wordt. Binnen de triatlon sport kennen we de volgende afstanden

NaamZwemmenFietsenLopen
1/8ste500 meter20 km5 km
kwart triatlon1000 meter40 km10 km
halve triatlon, ook wel de 70.3 genoemd1900 meter90 km21,1 km
hele triatlon, 140.6, Ironman3800 meter180 km42,2 km
sprint triatlon750 meter20 km5 km
olympic distance (OD)1500 meter40 km10 km

De sprint en de olympic distance triatlon wijken qua zwemafstand af van het schema dat is gebaseerd op de hele afstand. Bij deze 2 afstanden wordt er relatief meer gezwommen dan gefietst en gelopen.
Bonden en licenties
Als je mee wilt doen aan wedstrijden die zijn aangemeld bij de NTB (de nederlandse triatlon bond) moet je in het bezit zijn van een wedstrijd licentie.
Deze licentie koop je 1x per jaar (vaak via een triatlon vereniging) en geeft je de mogelijkheid om deel te nemen aan alle wedstrijden. Je moet dan nog wel de wedstrijd kosten betalen.

Voor recreatieve triatleten die incidenteel mee doen aan wedstrijden is dit vrij prijzig, daarom zijn er ook daglicenties beschikbaar. De kosten hiervan variëren per afstand, waarbij de kosten oplopen naargelang de afstand van de wedstrijd.
Deze daglicentie kan je bij het inschrijven bij iedere wedstrijd afsluiten.

Naast de wedstrijden van de NTB worden er ook wedstrijden georganiseerd door de ITU (de Internationale Triathlon Union). Dit zijn wedstrijden waar alleen professionele atleten aan mee mogen doen, al wordt er door de organiserende stad in hetzelfde weekend ook vaak een "amateur" wedstrijd georganiseerd.
Ironman, Challenge, ICAN

Online kom je vaak verschillende termen tegen voor wedstrijden zoals Ironman, Challenge en ICAN. Dit zijn stuk voor stuk organisaties die over de hele wereld wedstrijden organiseren, en dit heeft niet direct iets te maken met de lengte van een wedstrijd.
Vaak wordt gedacht dat bijvoorbeeld de Ironman de enige wedstrijd is over de volledige afstand, maar ook de Challenge series bevatten wedstrijden die over de hele afstand gaan.

Ironman
Ironman is een organisatie die wedstrijden organiseerd over de hele en, sinds 2006, ook over de halve afstand. Deze organisatie organiseert jaarlijks ook het officeuze wereld kampioenschap long distance triatlon in Hawaii.
De bekendste en oudste triatlon wedstrijd ter wereld.
Sinds 2015 organiseert Ironman ook een wedstrijd in Nederland, Ironman Maastricht.

Challenge
De Challenge serie is naast Ironman de andere grote speler op de markt voor halve en hele triatlons. De bekendste wedstrijd is Challenge Roth in Duitsland. Op dit parcours is al meerdere malen de snelste tijd ooit op een hele afstand neergezet, maar doordat het van een andere organisatie is wordt dit record niet overal erkend.
In Nederland is de triatlon van Almere (de 1na oudste triatlon ter wereld) sinds enkele jaren onderdeel van de Challenge family.

Challenge
ICAN is de derde internationale speler die op de Nederlandse markt actief is. In 2015 heeft ICAN voor het eerst de ICAN Amsterdam georganiseerd met een Olympic Distance wedstrijd en een wedstrijd over de halve afstand.
Helaas ging er qua organisatie een hoop nog niet goed, maar in de basis had de wedstrijd zeker potentie. De 2016 editie was vervolgens organisatorisch helaas een grote flop, waardoor het nog maar de vraag is hoe lang deze organisatie in Nederland actief blijft.

Lokale wedstrijden
De hierboven genoemde spelers zijn voornamelijk actief op de langere afstanden (1/2 en hele triatlons). De inschrijfkosten hiervan zijn helaas enorm hoog (voor deelname aan Ironman Maastricht betaal je zo €500,-) maar daar krijg je dan wel een geweldige entourage voor.
Gelukkig zijn er ook een heleboel wedstrijden die door lokale groepen worden georganiseerd waarbij de inschrijfkosten een stuk schappelijker zijn, maar waarbij alles ook een stuk kleinschaliger is.


Onderdelen
Zwemmen
Het eerste, en waarschijnlijk meest vervloekte onderdeel van de triatlon is het zwemmen. Veel triatleten rollen de sport in vanuit het fietsen of het lopen waardoor het zwemmen als lastig wordt ervaren.
Ondanks de vaak al vrij sterke conditie blijkt het voor veel triatlen in het begin enorm lastig om 50 meter te borstcrawlen. Zwemmen is een echte techniek sport waar je met alleen een goede basis conditie niet heel ver komt.
Het is daarom aan te raden om bij een triatlon- of zwemvereniging, of een cursus de borstcrawl vanaf het begin te leren. De focus zal in het begin liggen op de juiste liggen in het water, een rustige slag en gecontroleerde ademhaling. Met name de ademhaling wordt vaak als groot opstakel gezien.
Met hulpmiddelen zoals een pull-boy (drijver voor tussen je benen) kan je werken aan de armtechniek, en met een plankje kan er meer gefocussed worden op de beenslag techniek.

Wetsuit
Tijdens triatlon wedstrijden wordt er vrijwel altijd in buitenwater gezwommen. Vanwege de watertemperatuur is het daarom fijn om een wetsuit te dragen. Naast dat de wetsuit ervoor zorgt dat je het minder koud hebt levert een wetsuit ook vaak een stuk extra drijfvermogen op.
Dit heeft als voordeel dat je automatisch een stuk rechter in het water komt te liggen waardoor je je benen minder hoeft te belasten: altijd fijn met het fietsen en het lopen nog in het vooruitzicht.
Hou er bij het kopen van een wetsuit rekening mee dat je echt een wetsuit voor het zwemmen koopt en geen surf wetsuit. Surf wetsuits zijn vaak vele malen stugger wat je met name merkt in de schouders. Hierdoor kan je de armslag van de borstcrawl niet lekker uitvoeren.

Wanneer de watertemperatuur boven de 22 graden komt is het dragen van een wetsuit bij veel wedstrijden niet toegestaan. Bij de briefing op de ochtend van de wedstrijd wordt dit vaak aangegeven.
Fietsen
Het langste onderdeel van de triatlon is het fietsonderdeel. Het fietsen bij een triatlon is een individueel onderdeel waarbij niet gestayerd mag worden. Dit houd in dat je niet te dicht op je voorganger mag zitten zodat je lekker uit de wind kan zitten. Je bent verplicht om een gat van 10 meter tot je voorganger te houden en wanneer je wilt passeren dien je dit in 30 seconden te doen.
Helaas houden lang niet alle atleten zich aan deze regel waardoor de NTB recent een campagne is begonnen met de slogan: Stayeren = competitievervalsing.

Fietsen
Er zijn weinig regels omtrent een fiets binnen de triatlonsport. Je mag meedoen met je stadsfiets, mountainbike, normale racefiets, tijdritfiets etc. Toch zie je dat de meeste triatleten een speciale triatlonfiets hebben.
Deze fiets is vergelijkbaar met een tijdritfiets zoals we die kennen uit bijvoorbeeld de Tour de France, alleen hoeven hierbij niet alle regels van de UCI gevolgd te worden. Dit heeft als voordeel dat deze fietsen een stuk comfortabeler zijn dan een pure tijdritfiets.
Door het ligstuur zal je verder naar voren op je zadel komen te zitten en je armen in een 90 graden hoek op je ligstuur kunnen leggen. Dit komt de aerodynamica ten goede maar hierdoor is de positie van je benen ten opzichte van je pedalen ook anders dan bij een normale racefiets.
Het uitzoeken en goed afstellen van een triatlonfiets is hierdoor iets wat per persoon uitgezocht wordt. Het is daarom verstandig om vooraf een bikefitting te doen specifiek voor een triatlon fiets. Fit your bike to your body, not your body to your bike!

Ben je nou net nieuw in de sport, dan is een oplegstuurtje op een racefiets natuurlijk een betaalbare optie. Je hebt dan al wel wat meer voordeel door je verbeterde lichaamspositie zonder dat je gelijk duizenden euro's hoeft uit te geven.
Hardlopen
Hardlopen is misschien wel het minst spannende onderdeel van de triatlon. Met een goed paar schoenen kan je richting de finish. Lopen nadat je net volle bak gefietst hebt blijkt alleen een flinke uitdaging te zijn. Je benen willen niet direct doen wat jij ze verteld.
Het is daarom aan te raden om regelmatig na je fietstraining even snel te wisselen en een kort stukje hard te lopen, 5 - 10 minuutjes is hierbij genoeg maar je lichaam moet echt wennen aan de omschakeling.
Wisselen
De wissels in de triatlon worden vaak onderschat in de trainingen terwijl zeker op de kortere afstanden hier een hoop tijd is te besparen.
Daarom hieronder een aantal tips:
* Draag je trisuit onder je wetsuit, in de wisselruimte is het vaak niet toegestaan om volledig naakt te gaan.
* Als je uit het water komt, rits direct je pak los en schep wat water mee naar binnen. Dit zorgt ervoor dat je je pak makkelijker uit krijgt
* Bij korte wedstrijden is het aan te raden om zonder sokken te fietsen. Dit scheelt tijd met het aantrekken van sokken aan natte voeten.
* Bij het fietsen moet je startnummer op je rug maar bij het lopen op je buik, zorg dus dat je startnummer op een band zit die je makkelijk kan draaien!
* Altijd je helm vast maken voordat je je fiets uit het rek pakt!
* Schoenen kan je al vast zetten in je klikpedalen, hierdoor kan je sneller naar het fietsparcours rennen en op je fiets springen. Dit brengt risico's met zich mee dus oefen dit vaak of trek rustig je schoenen aan en ren op je fietschoenen naar het parcours.
* Niet fietsen voor de lijn/balk! Je mag pas je fiets beklimmen na afscheiding van de wisselzone. Dit is vaak een balk of een lijn waar je overheen moet. Hier moet je dus met je fiets heen rennen. Hand op het zadel en rennen maar. Wel even oefenen!

Ook de wissel van het fietsen naar het lopen heeft een aantal uitdagingen:
* Helm pas los als je fiets in het rek staat! Je kan toch niet rennen met je fiets en tegelijk je helm afdoen, dus maak hem ook niet eerder los. Je zou helaas niet de eerste zijn die een botsing mee maakt in de wisselzone.
* Op korte afstanden op blote voeten je schoenen in, op langere afstanden zijn sokken aan te raden.
* Elastische veters schelen een hoop tijd doordat je niet meer je veters hoeft te strikken. Voet in de schoen, elastiek aan trekken en klem naar beneden duwen.
* Startnummer band naar voren draaien.
* Eventueel een petje/zonnebril op
* Bij langere wedstrijden niet vergeten om je voeding mee te pakken!

Al deze onderdelen kan je van te voren trainen.
De eerste wissel is iets lastiger omdat je vaak niet daadwerkelijk een locatie hebt waar je kan zwemmen en waar je je fiets bewaakt kan laten staan.
Het volgende kan eigenlijk altijd: Trek je wetsuit aan in de tuin/op een pleintje, ren naar de andere kant van de tuin terwijl je je pak los maakt en trek deze zo snel mogelijk uit. Wissel naar je fietsspullen en ren met je fiets naar een specifiek punt vanaf waar je gaat fietsen.
Bij deze wissel draait het name om de snelheid van het wisselen zelf.

De tweede wissel, die van het fietsen naar het lopen kan je goed trainen doormiddel van een koppeltraining. Fiets een klein rondje (minuutje of 15), wissel zo snel mogelijk naar je loopspullen, loop een kort rondje (5 - 10 minuten), wissel naar je fietspullen etc.
Op deze manier kan je de wissel vaak oefenen en kan je ook uitvinden wat voor jou goed gaat en wat nog niet. Daarnaast wen je ook aan het hardlopen na het fietsen.


Handige links
Triatlon is booming en dat zorgt ervoor dat er online een heleboel nuttige informatie is te vinden. Hieronder een klein overzicht van handige links:
Transition - Een website van de NTB met het laatste nieuws, verhalen, en tips en truuks
3athlon.be -De grootste triathlon website van België. Er is ook een Nederlandse variant van deze website te vinden op 3athlon.nl
Triathlonforum - Dit is het Nederlandstalige forum voor triatlon en duatlon.
NTB Inschrijving - De plek om je in te schrijven voor wedstrijden. Daarnaast kan je hier een overzicht vinden van alle bij de NTB aangemelde wedstrijden.

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Gisteren mijn 2e kwart Triathlon gedaan in Emmeloord.. Ging weer een stuk beter in vergelijking met Triathlon010 vorige maand, vooral het lopen wat ik beter voorbereid had.

Uiteindelijke eindtijd van 02:21:23, waarmee ik 47ste was van de 210 deelnemers. Bovendien mijn tijd met 7:30 verbeterd.. (de afstanden waren hier beter uitgemeten en iets korter dan Rotterdam).

Zwemmen blijft een puntje, tijdens de vakantie echt flink geoefend op vrije slag, maar na het startschot schoot ik in een soort paniekstand en kon ik vrije slag wel vergeten. Pas na 300 meter had ik weer een beetje rust. Dus toch maar weer schoolslag gezwommen. Uiteindelijk verlies ik denk ik een minuut of 2 op het zwemmen, dit maak ik wel weer goed met het fietsen. En daarna de schade beperkt houden met het lopen.

We zijn nu stiekem aan het kijken of we volgend jaar een halve afstand kunnen gaan volbrengen :X

Waarom zijn de inschrijfkosten van de Ironman trouwens zo belachelijk hoog???

[Voor 4% gewijzigd door M@cer op 29-08-2016 14:21]

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
M@cer schreef op maandag 29 augustus 2016 @ 14:20:
Gisteren mijn 2e kwart Triathlon gedaan in Emmeloord.. Ging weer een stuk beter in vergelijking met Triathlon010 vorige maand, vooral het lopen wat ik beter voorbereid had.

Uiteindelijke eindtijd van 02:21:23, waarmee ik 47ste was van de 210 deelnemers. Bovendien mijn tijd met 7:30 verbeterd.. (de afstanden waren hier beter uitgemeten en iets korter dan Rotterdam).

Zwemmen blijft een puntje, tijdens de vakantie echt flink geoefend op vrije slag, maar na het startschot schoot ik in een soort paniekstand en kon ik vrije slag wel vergeten. Pas na 300 meter had ik weer een beetje rust. Dus toch maar weer schoolslag gezwommen. Uiteindelijk verlies ik denk ik een minuut of 2 op het zwemmen, dit maak ik wel weer goed met het fietsen. En daarna de schade beperkt houden met het lopen.

We zijn nu stiekem aan het kijken of we volgend jaar een halve afstand kunnen gaan volbrengen :X

Waarom zijn de inschrijfkosten van de Ironman trouwens zo belachelijk hoog???
Mooie sport he die triathlon.
Elke wedstrijd is er 1 op zich en het kost best een lange tijd, voordat je eraan 'gewend' bent.
Sinds 2 jaar doe ik ook sprint-stayer triathlon: is weer een hele andere discipline!

Tsjaaa Ironman: wat ik begrepen heb: perfect georganiseerde triathlon's waar je goed voor mag betalen.
Challenge is iets goedkoper, maar scheelt niet veel.

In Nederland zijn ook hale triathlon's te vinden die een stukje goedkoper zijn: bijv. Didam en Klazienaveen.
Dan ben je met 50-70 euro klaar (koopje gezien de prijzen van 150-250 voor een Ironman of Challenge).

Zaterdag heb ik meegedaan in aan een kwart triathlon in Bathmen: een regionale triathlon die niet is aangesloten bij de NTB.
Goed georganiseerd, enthousiaste vrijwilligers en een lunchtasje! En dat voor 15 euro ;-)
Klein beetje met de rem erop gelopen (was verder nog vrij warm), maar net binnen de 2uur gefinisht.
Goed voor een 1e plek! Er deden ook maar 30 man mee aan deze kwart.

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Binnen de 2 uur, netjes hoor, daar kan ik voorlopig alleen nog maar van dromen (en daar zal het wel bij blijven).. Volgens mij had je in Emmeloord daar ook mee op het podium gestaan, er waren er maar 2 onder de 2 uur..

Er stond trouwens wel een behoorlijke wind op het fietsparcours waardoor in elke ronde van 10km 2 kilometer vol tegen de wind in beuken was.

Ik merk wel dat het behoorlijk verslavend is...

[Voor 6% gewijzigd door M@cer op 29-08-2016 14:46]

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
M@cer, elke triathlon is anders.
Onderling zijn triathlon's vaak lastig te vergelijken.
Bathmen was 'maar' 9,1km lopen, maar wel 40km fietsen.
Heb ook weleens in Rijssen meegedaan: 1:55, maar het fietsen was maar iets van 37km.

Maar inderdaad verslavend, zou ook niet meer zonder kunnen.
Ben al vanaf 2002 actief en doe zo'n 10 triathlon's (sprint/kwart/halve) per jaar.

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • Tranze
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 16:58
Gisteren de kwart gedaan bij de Politie Triathlon in Spijkenisse.
Voor de eerste keer zwemmen met wetsuit en massastart ging het goed. Minuut onder m'n zwembad tijd.
Fietsen ruim een kilometer /u sneller dan de vorige wedstrijd, 34,6 gemiddeld ook bij mee.
Bij het lopen kwam echter mijn grote vriend de Reflux ziekte opzetten... mijn maag was volledig van slag van de gelletjes en sportdrank... steken, hartkloppingen en paar keer bijna moeten overgeven en ik dacht serieus aan stoppen. Niet gedaan en bij een kilometer of 8 kwam ik in m'n tempo :+). Uiteindelijk gefinisht in 2:28:30.
Organisatie was hier niet zo goed vond ik.Vanaf het parc fermee was het zeker 300 meter door het gras rennen met de fiets en dat zat vol met hobbels en kuilen dus de fiets sprong alle kanten op. Ook liepen er allemaal mensen die je moest ontwijken :(. Deze slaan we volgend jaar maar over.

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Netjes, jammer dat je last kreeg tijdens het lopen...

Gisteren nog mensen meegedaan aan de Challenge Amsterdam-Almere? Deze halve staat volgend jaar op mijn lijstje om te doen.. Maar we zitten eerst over een halve Ironman te denken, op dit moment staat Barcelona in mei 2017 hoog op ons lijstje..

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
Tranze schreef op zondag 11 september 2016 @ 08:37:
Gisteren de kwart gedaan bij de Politie Triathlon in Spijkenisse.
Voor de eerste keer zwemmen met wetsuit en massastart ging het goed. Minuut onder m'n zwembad tijd.
Fietsen ruim een kilometer /u sneller dan de vorige wedstrijd, 34,6 gemiddeld ook bij mee.
Bij het lopen kwam echter mijn grote vriend de Reflux ziekte opzetten... mijn maag was volledig van slag van de gelletjes en sportdrank... steken, hartkloppingen en paar keer bijna moeten overgeven en ik dacht serieus aan stoppen. Niet gedaan en bij een kilometer of 8 kwam ik in m'n tempo :+). Uiteindelijk gefinisht in 2:28:30.
Organisatie was hier niet zo goed vond ik.Vanaf het parc fermee was het zeker 300 meter door het gras rennen met de fiets en dat zat vol met hobbels en kuilen dus de fiets sprong alle kanten op. Ook liepen er allemaal mensen die je moest ontwijken :(. Deze slaan we volgend jaar maar over.
Mag ik vragen hoeveel je gegeten/gedronken hebt tijdens de triathlon?
Met name de hoeveelheid gelletjes?

Gisteren ben ik de hele dag vrijwilliger geweest bij de triathlon in Apeldoorn.
Als iemand nog eens een uitdaging zoekt qua triathlon: 1 van de zwaardere van Nederland!

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • Tranze
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 16:58
wezep schreef op zondag 11 september 2016 @ 16:53:
[...]

Mag ik vragen hoeveel je gegeten/gedronken hebt tijdens de triathlon?
Met name de hoeveelheid gelletjes?
1 Gel na het zwemmen. Tijdens het fietsen nog twee gels en een hele bidon sportdrank.Vervolgens tijdens het lopen nog 2 bekertjes water en een stuk banaan.

 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
Tranze schreef op zondag 11 september 2016 @ 17:02:
[...]


1 Gel na het zwemmen. Tijdens het fietsen nog twee gels en een hele bidon sportdrank.Vervolgens tijdens het lopen nog 2 bekertjes water en een stuk banaan.
Tijdens een triathlon neem ik normaal gesproken geen vast voedsel in, dus geen bananen of reepjes.
In een kwart triathlon heb ik zelf voldoende aan 1 gelletje (tijdens het fietsen) en een bidon sportdrank.
Tijdens het lopen alleen water.
Misschien dat je teveel hebt gegeten?
Wel ervaring opgedaan tijdens trainingen met de gelletjes?

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
M@cer schreef op zondag 11 september 2016 @ 12:26:
Gisteren nog mensen meegedaan aan de Challenge Amsterdam-Almere? Deze halve staat volgend jaar op mijn lijstje om te doen.. Maar we zitten eerst over een halve Ironman te denken, op dit moment staat Barcelona in mei 2017 hoog op ons lijstje..
Jep ik heb gisteren mee gedaan :)
Ondanks dat ik al 2,5 maand bijna niet getrained heb door verschillende omstandigheden toch besloten om te starten. Eerste deel van het seizoen was erg lekker gegaan met mijn debuut op de halve in Nieuwkoop en 2x een ruime verbetering van mijn tijd in Zeewolde en Huizen (beiden OD). Helaas in Leiderdorp moeten uitstappen wegens kramp in de kuit en daarna dus veel te weinig getrained.

Vooraf dus geen illusies gemaakt op een goed resultaat maar gewoon lekker het seizoen knallend afsluiten.
Het zwemmen was zoals voor mij gebruikelijk een stabiel onderdeel, wel wat "ruzie" met scheef zwemmende mensen maar na paar 100 meter heerlijk in mijn slag gekomen en na 35 minuten stond ik weer op de kant, zo de eerste 1.9km zaten er op. In de transitie area rustig aan gedaan en nadat ik mijn voeten niet goed droog kreeg besloten om op blote voeten te gaan fietsen (dit doe ik bij OD altijd, maar bij langere afstanden trek ik meestal toch sokken aan).

Snel naar de fiets gelopen en hups op naar de beruchte dijk van Almere naar Lelystad. De wind was ons gunstig gezien en al snel zag ik snelheden op mijn teller die ik normaal alleen tijdens de OD zie (35-40km/u), dit terwijl mijn hartslag netjes onderin de afgesproken zonne 3 bleef zitten. Dit kan maar 1 ding inhouden, ik ga straks flinke wind tegen krijgen. En inderdaad, einde van de dijk rechtsaf en een lekkere stoot wind op m'n kop. Snelheid wel steeds boven de 30 km/u kunnen houden en uiteindelijk na 2:45 fietsen weer terug in de transitie area: 33,4km/h gemiddeld. Dat reed ik vorig jaar op mijn beste OD!

En dan het lopen... Wat zal ik zeggen. Het was warm.. en daar kan ik niet tegen. Daarnaast miste ik inhoud door het gebrek aan training dus dit zou een flinke uitdaging gaan worden. Ik wist gelukkig vrij snel in een lekker ritme te komen maar daarbij zag ik de hartslag hard oplopen. Toch maar een stapje terug. De eerste 10 km alles netjes onder de 6min/km weten te houden maar daarna toch regelmatig er boven gekomen. Uiteindelijk de halve marathon in 2:03 gelopen met een gemiddelde van 5:48/km.

Dit gecombineerd met rustige wissels heeft een eindtijd opgeleverd van 5:33:07 waar ik gezien mijn voorbereiding alleen maar heel erg tevreden mee kan zijn. Als dit de basis is waar ik op kan terug vallen dan is er nog een hele hoop ruimte voor verbetering.

Qua organisatie was op de racedag alles perfect georganiseerd. Iedere 20km op de fiets een verzorgingspunt met gelletjes, water, isotone sportdrank en bananen. Tijdens het lopen iedere 1,5km een verzorgingspunt met gelletjes, bananen, isostar, cola (heerlijk die simpele suikers die je lichaam gelijk opneemt), water en voldoende sponsen. Erg fijn om water te drinken en over je pet te gooien en vervolgens 2 sponsen in m'n pak mee voor verderop :D

Stats voor de liefhebbers: https://connect.garmin.com/modern/activity/1351613354

Strava


 • Tranze
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 16:58
wezep schreef op zondag 11 september 2016 @ 17:31:
[...]

Tijdens een triathlon neem ik normaal gesproken geen vast voedsel in, dus geen bananen of reepjes.
In een kwart triathlon heb ik zelf voldoende aan 1 gelletje (tijdens het fietsen) en een bidon sportdrank.
Tijdens het lopen alleen water.
Misschien dat je teveel hebt gegeten?
Wel ervaring opgedaan tijdens trainingen met de gelletjes?
Jazeker, ik gebruik ze ook regelmatig bij langere trainingen. Vorige keren ging dit voedingsregime wel gewoon goed, maar ik zal eens pogen het met wat minder te doen.


@denyos super man! Leuk om te lezen ook :).

 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Gisteren mijn eerste Triathlon gedaan (kwart, Vroomshoop). Helaas een erg slechte zwemmer - waardoor de eindtijd een stuk beter had gekund.

Zwemmen (1km): 26:01 (letterlijk als allerlaatste het bad uit - 77e)
Fietsen (36km): 1:01:09 (35,6 gemiddeld - 25e)
Lopen (9,5km): 38:36 (4:03/km - 4e tijd)

Eindtijd: 2:11:19 (25e van de 77).

Super tof om te doen! Vooral het tijdrijden op een afgesloten parcours vond ik gaaf. Met lopen nog een hoop goed kunnen maken qua positie. Zwemmen moet minimaal 6min harder - daar heb ik les voor nodig.

 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Gaaf MrAcid! En inderdaad, met een goede zwemcursus kan je op die zwemtijd nog een heleboel winnen. Je fietsen en vooral het lopen is al echt goed! Dat lopen kan ik alleen maar van dromen (al zwem ik die km dan wel weer in 17 a 18 minuten).

Strava


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Thanks! Lopen is "mijn sport" - dus daar ben ik vrij goed in. Gisterochtend nog de Dam tot Damloop gelopen in 1:00:22 (3:45/km). Ging verrassend goed ondanks de vermoeide spieren van zaterdag!

Fietsen vind ik erg leuk om te doen en dat gaat inmiddels na een paar jaar ook wat beter. Zwemmen vind ik én niet erg leuk én ik kan het niet. :+ Zoals je zegt, werk aan de winkel dus als ik door wil op de triathlon!

Mijn eerste doel is nu eerste de Marathon van Amsterdam onder de 3 uur op 16 oktober. :)

[Voor 14% gewijzigd door MrAcid op 19-09-2016 10:44]


 • miel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:29
MrAcid schreef op maandag 19 september 2016 @ 10:43:
Thanks! Lopen is "mijn sport" - dus daar ben ik vrij goed in. Gisterochtend nog de Dam tot Damloop gelopen in 1:00:22 (3:45/km). Ging verrassend goed ondanks de vermoeide spieren van zaterdag!

Fietsen vind ik erg leuk om te doen en dat gaat inmiddels na een paar jaar ook wat beter. Zwemmen vind ik én niet erg leuk én ik kan het niet. :+ Zoals je zegt, werk aan de winkel dus als ik door wil op de triathlon!

Mijn eerste doel is nu eerste de Marathon van Amsterdam onder de 3 uur op 16 oktober. :)
Ik kan je mogelijk nog een goede zwemcoach in Amsterdam en omgeving aanraden... mocht je daar interesse in hebben, dan gil maar!

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=36679&sid=33539


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Het is volgens mij een terugkerend probleem bij veel triathlon deelnemers.. Veel mensen komen van het lopen of fietsen en krijgen het zwemmen kado..

Ik ga me wel proberen te verbeteren op het zwemmen, maar ik maak me er ook niet te druk om. Het is ook het kortste onderdeel, dus ik maak het wel weer goed met het fietsen en lopen.

Inmiddels hebben we ons ingeschreven voor de Halve Challenge Almere-Amsterdam voor volgend jaar, dus het eerste doel is gesteld..

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Slecht kunnen zwemmen gaat ook gewoon ten kostte van je tijd op het fietsen en lopen - dus volgens mij is meer te halen dan "een paar minuten". Ik heb nu netto bijvoorbeeld ongeveer 4 van de 20 banen schoolslag gezwommen, wat veel belastender is voor je benen. Daar heb je (dus) last van tijdens het fietsen en lopen.

 • Tranze
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 16:58
MrAcid schreef op zondag 18 september 2016 @ 22:35:
Gisteren mijn eerste Triathlon gedaan (kwart, Vroomshoop). Helaas een erg slechte zwemmer - waardoor de eindtijd een stuk beter had gekund.

Zwemmen (1km): 26:01 (letterlijk als allerlaatste het bad uit - 77e)
Fietsen (36km): 1:01:09 (35,6 gemiddeld - 25e)
Lopen (9,5km): 38:36 (4:03/km - 4e tijd)

Eindtijd: 2:11:19 (25e van de 77).

Super tof om te doen! Vooral het tijdrijden op een afgesloten parcours vond ik gaaf. Met lopen nog een hoop goed kunnen maken qua positie. Zwemmen moet minimaal 6min harder - daar heb ik les voor nodig.
Afgezen van het zwemmen mooie tijden hoor!
Zat jij vroeger niet ook op Clubcharts forum als MrAcid? (Ik was Oxido) Grappig om elkaar dan weer tegen te komen. :)

Damloop deed ik in 1:12:26. Meteen een nieuw pr op de 10 gelopen :)

Ik ga me zo ook inschrijven voor de halve Almere Amsterdam, kan niet wachten :9~

 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Tranze schreef op woensdag 21 september 2016 @ 05:50:
[...]


Afgezen van het zwemmen mooie tijden hoor!
Zat jij vroeger niet ook op Clubcharts forum als MrAcid? (Ik was Oxido) Grappig om elkaar dan weer tegen te komen. :)

Damloop deed ik in 1:12:26. Meteen een nieuw pr op de 10 gelopen :)

Ik ga me zo ook inschrijven voor de halve Almere Amsterdam, kan niet wachten :9~
Klopt! Grappig inderdaad! :w

 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 21:53
Vanavond 1800u weer IM KONA! Dus tijd om je tacx voor de tv te zetten en mee te koersen ;)

http://livestream.com/acc...autoPlay=false&mute=false

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Heb de stream hier ook al de hele avond aanstaan. Wat een wedstrijd dit jaar! 6 man binnen de minuut na het fietsen. Frodeno gaat (mits hij niet instort) het parcours record van 8:03 vermorzelen.

Edit: Helaas, geen nieuw parcours record over de hele triatlon maar door de nr 3 wel een nieuw marathon record! Die stond al sinds 1989 op naam van Mark Allen en nu voor het eerst onder de 2:40!

[Voor 33% gewijzigd door denyos op 09-10-2016 10:34]

Strava


 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 20:31

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Ok, ik heb EDS, een genetische bindweefselaandoening. Dit is pas onlangs bekend geworden (december 2015) terwijl ik al sinds m'n 8e klachten heb (ik ben nu 45). Probleem hierbij is dat bewegen pijn doet, en veel bewegen doet veel pijn. Over de jaren heen ben ik dus steeds minder gaan bewegen. Terwijl de "oplossing" voor mijn klachten is: meer bewegen. Ik krijg dus nu, sinds december, 2x per week fysio, en dat zal ik de eerste jaren (of zolang het in het basis-pakket zit) wel blijven houden.

Goed, conditie en belastbaarheid zijn dus 0, en bepaalde bewegingen kan ik in het geheel niet maken, bijv. borstcrawl (m'n gewricht kan die beweging niet/nauwelijks maken).

Toch heb ik, in overleg met m'n fysiotherapeute, als doel gesteld om 1/8e triathlon te gaan doen. En hierover heb ik dus wat vraagjes:

* zwemmen an sich gaat prima, de 500 meter schoolslag is een eitje. Nee, ik ga niet snel, ik doe er ongeveer een 20 minuten over, maar het gaat prima. Mag je gebruik maken van de schoolslag tijdens een wedstrijd?
* rennen: de kans dat ik 5 km onafgebroken kan rennen is, ongeacht hoeveel en lang ik train, nihil. Maar 5 km afwisselend wandelen in hoog tempo en rennen in laag tempo is wel haalbaar (en voor mij al een mega-prestatie). Is dit toegestaan?
* fietsen: dat lukt me nu nog niet, maar daar is weinig spannends over te vragen :)

Feitelijk is het dus sporten met een handicap, maar dan eentje die je niet van buiten ziet ;) Als iemand antwoorden heeft op m'n vragen, graag :)

No good deed goes unpunished.


 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
1 kort antwoord op je vragen: ja zeker dat dat mag! iedereen doet mee voor zichzelf met zijn eigen mogelijkheden.

Zelf doe ik wedstrijden over langere afstanden maar daar gebeurd het ook vaak genoeg dat er even gewandeld moet worden tussendoor. Of dat mensen tijdens het zwemmen even wisselen naar schoolslag of zelfs rugslag (kan handig zijn om de adem onder controle te krijgen). Laat je daardoor dus zeker niet tegenhouden.

Misschien beetje overbodig om te zeggen maar ga bij de zwemstart niet vooraan liggen. Schoolslag is een brede slag waardoor je sneller andere deelnemers (per ongeluk) een trap verkoopt terwijl je ook langzamer bent dan de borstcrawlers.

Strava


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 20:31

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Ik was sowieso al niet van plan om waar dan ook als eerste of een van de eersten te starten. Laat de sprinters en tijd-jagers maar voor gaan: ik ben al dik tevreden als ik finish, zelfs al is het als laatste ;)

No good deed goes unpunished.


 • Darkasantion
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 22:34

Darkasantion

Just keep swimming!

Hier nog mensen die volgend jaar de IM Maastricht gaan doen?
Heb dit jaar Lanzarote gedaan en gehaald en bewust Maastricht overgeslagen maar volgend jaar staat ie op de planning. Zou wel leuk zijn om te weten dat er dan ook mede-tweakers in de Maas liggen te sputteren :+ ,

Join het DPC Whatpulse team Intel/ATI.AMD Powered PC!


 • miel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:29
Darkasantion schreef op woensdag 09 november 2016 @ 21:01:
Hier nog mensen die volgend jaar de IM Maastricht gaan doen?
Heb dit jaar Lanzarote gedaan en gehaald en bewust Maastricht overgeslagen maar volgend jaar staat ie op de planning. Zou wel leuk zijn om te weten dat er dan ook mede-tweakers in de Maas liggen te sputteren :+ ,
Mag een tweaker als teamleider voor het zwemgedeelte ook? Ik ben er weer bij volgend jaar! (met een 110-120 vrijwilligers voor alleen het watergedeelte....)

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=36679&sid=33539


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Ik heb me wel ingeschreven voor een halve IM komend jaar: nog 9 8 maanden tot Kraichgau. Nadat ik vorig jaar een kwart heb gedaan, dit keer besloten m'n grenzen wat verder te zoeken. Ik had het goed volbrengen van de kwart een grotere uitdaging verwacht dan het uiteindelijk bleek te zijn. Niet dat 2:40 een wereld tijd is, maar het is me allemaal heel erg mee gevallen. Op dit moment (vooralsnog) met 2 anderen ingeschreven.

 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Ik was van plan om te gaan deelnemen. Totdat ik 8 juli (na een half jaar stilte vanuit de Hogeschool van Amsterdam) ineens een akkoord kreeg op mijn verzoek om na 9 jaar alsnog mijn opleiding af te ronden.
Momenteel dus druk bezig met studeren en daardoor staat triatlon voor een jaartje in de kast.
Mijn eerste hele triatlon zal dus pas op zijn vroegst in 2018 gaan plaatsvinden.

Strava


 • Darkasantion
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 22:34

Darkasantion

Just keep swimming!

miel schreef op donderdag 10 november 2016 @ 09:06:
[...]

Mag een tweaker als teamleider voor het zwemgedeelte ook? Ik ben er weer bij volgend jaar! (met een 110-120 vrijwilligers voor alleen het watergedeelte....)
Ook goed :P . Kan ik misschien ff bij je uit komen rusten.

Join het DPC Whatpulse team Intel/ATI.AMD Powered PC!


 • miel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:29
Darkasantion schreef op donderdag 10 november 2016 @ 10:49:
[...]

Ook goed :P . Kan ik misschien ff bij je uit komen rusten.
dat mag... al zal ik zelf niet OP het water zitten.... (maar bij de start/finish staan)....

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=36679&sid=33539


 • monkel
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19:58
Het nieuwe jaar is aangebroken en we mogen al weer met een schuin oog naar het nieuwe seizoen kijken!
Wat zijn jullie plannen? Bij mij; verhuizen en vader worden, dus ik ben bang dat er iets ingeboet moet worden op de trainingsschema's ... O-)

Voor nu; herstellen van een kleine knie-blessure en lopen weer gaan opbouwen. Verder
- zwemloop Amersfoort
- Flits triathlon Nijkerk (vorig jaar ook gedaan op het nieuwe parcours; was wederom een erg leuke wedstrijd en mooi/snel parcours!)
- Beach challenge kijkduin. Vorig jaar 4e geworden in de korte serie, kijken of daar nog wat meer in zit. Nu even terugdenken aan waar ik het topic mee begon ... nouja, gewoon lekker meedoen dus :D

Verder weet ik het nog niet zo.. misschien wat najaars-wedstrijdjes

Ik kwam er laatst achter dat ik alweer zo'n 10 jaar meedraai in het triathlon-wereldje ... best veel eigenlijk. 2 jaar geleden m'n hoogtepunt gehad; Almere in 9u56 Ik dacht daarna dat ik geen lol meer zou hebben in lange afstanden (die tijd ga ik voorlopig niet meer verbreken) En kwam er afgelopen jaar achter dat 'gewoon' korte afstanden ook weer erg leuk is! Vooral Kijkduin vond ik een feestje!

 • ArnoutV
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 31-03 23:03
Dit is mijn voorlopige planning:
 • 15 april: tijdrit Almere
 • 27 mei: duathlon Duin, 10-60-10
 • 11 juni: OD Huizen
 • 17 juni: 1/2 Amsterdam
 • 24 juni: OD Zeewolde
 • .. juli nog niks leuks gezien
 • 27 augustus: 1/4 Emmeloord
 • 9 september: 1/2 Almere

[Voor 3% gewijzigd door ArnoutV op 09-01-2017 10:45]


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Ik ben dit jaar redelijk fanatiek aan m'n zwemtraining begonnen. Ik kan/kon geen borstcrawl, en daar een halve triatlon een behoorlijk eind is, besloten dit mezelf proberen te leren onder het motto van: 'Gewoon doen, schoolslag kan altijd nog'. Afgelopen maand 6 keer gezwommen, en begin 't een beetje onder de knie te krijgen. Fietsen doe ik op 't moment af en toe, een rondje van zo'n 40/50 kilometer., dit ga ik als 't iets beter weer is fanatieker oppakken. Het hardlopen blijft toch m'n favoriete onderdeel, zondag een mooie 25km trailloop doen, tevens regelmatig 10km wedstrijdjes, naast m'n standaard hardloop rondjes.

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Vorig jaar een kwart triatlon afgevinkt in IJburg, afgelopen september een marathon afgevinkt: op naar de halve triatlon. Samen met wat (viavia) vrienden ingeschreven voor Kraichgau 70.3 na een kort overleg, Luxemburg was al afgevinkt door iemand, het moest met de auto te bereiken zijn, vroeg in de zomer, etc.

Voorbereiding
Zwemmen: Ik kon nog geen borstcrawl dit heb ik mijzelf afgelopen half jaar een soort van aangeleerd en daarbij meteen maar een wetsuit aangeschaft, goedkoop dingetje van 80 euro, maar bevalt prima. Het trainen voor het zwemmen in het zwembad in Nijverdal is verschrikkelijk, ik kan beter met de auto naar Rijssen of Wierden rijden waar wel normale openingstijden voor het 'gewone' publiek zijn. Afgelopen 1/2 maanden wat aangeknooid in het open water van het Lage Veld in Wierden. Na verloop van tijd kreeg langzaamaan zowaar wat handigheid in de techniek, ook dankzij het kijken van wat youtube video's.
Fietsen: Het nadeel van een iets vroegere triatlon, er moet heel wat gefietst worden in de maanden dat het weer nog matig is: veel uren alleen maken omdat anderen nog geen zin hebben. Gelukkig de afgelopen twee maanden wel prettig kunnen fietsen dankzij flink wat gezellige fietstourtochten met vrienden en familie.
Hardlopen: Dit is altijd mijn favoriete bezigheid geweest, nooit echt mee gestopt na mijn marathon afgelopen september.
Het weekend: Mijn eerste grootschalig georganiseerde triatlon: Wat moet in welke tas? Waar moet welke tas naar toe? Moet ik mijn bidons nu op mijn fiets doen of kan dat morgenochtend nog? Hoe zit het met de pendelbussen: moet ik mijn auto bij de start of juist bij de finishlocatie hebben staan? De dag begint prima met 22 graden, maar dit loopt snel op, is daar wel tegenaan te drinken? Allemaal zaken waar je je pas mee bezig houdt als je 't een vraag of probleem voor je is. Uiteindlijk is de voorbereiding goed (genoeg) verlopen, al kan ik natuurlijk altijd nog meer details geven, jullie zijn hier natuurlijk voor het wedstrijdverslag.

RaceDay
Zwemmen
Rolling Start, of wat dat ook mag betekenen, blijkbaar was/is dat iets recenters. Het water in tegelijk met mensen die hetzelfde zwemniveau hebben. Het zwemmen ging wel lekker, flinke stukken borstcrawl gedaan, hier en daar wat schoolslag om op adem te komen. Ik was heel erg positief verrast dat ik met 37 minuten weer op de matten aan het rennen was. Ik had gehoopt op onder de 40 minuten, onder de 45 moest sowieso lukken. Een goed begin is het halve werk, met een goed gevoel de fiets op.
Fietsen
De routebeschrijving vermeldde 860 hoogtemeters, tijdens de 'mandatory' meeting werd medegedeeld dat het 1000 iets waarschijnlijker was. Maar niets wat we niet kunnen handlen, met de Sallandse Heuvelrug in de achtertuin en een paar tourtochtjes met 1200+ hoogtemeters zijn we hier klaar voor. Het eerste stuk was lekker met de wind in de rug, daarna begon het fietsen over het glooiende terrein. Het liep allemaal wel lekker eigenlijk, al betrapte ik me er tijdens de laatste 20 kilometer op dat ik steeds meer aan het touren was en minder aan het racen, hup trap onder de reet en aanzetten! Na 90 km in 3:02 op de racefiets was het tijd voor het hardlopen.
Hardlopen
Ik kwam van m'n fiets af, op zoek naar mijn startnummer om de fiets weg te hangen. Dit verliep echter verrassend anders: een vrijwilliger nam mijn fiets aan om deze weg te hangen, ik kon onmiddellijk door. Op m'n raceschoenen naar de tas met mijn hardloopkleding gerend. Het omkleden ging niet van een leien dakje, de temperatuur buiten ging richting de 30 graden, dus voeten vochtig van het zweet. Sokken aan mijn voeten geprutst en schoenen aan. Een klein 150ml blikje cola ge-ad en voor de derde keer die dag zonnebrandcreme aangebracht. Hardlooppet opgezet en mijn bril weer op mijn hoofd geplaatst. Alles wat ik niet (meer) nodig had weer in de tas gedrukt en deze afgegeven: GAAN!
Het parcours bestond uit 3 rondjes van 7km waarbij je op 100m van de finish het parcours op kwam: een HM. Er zaten een paar kleine hoogteverschillen in het parcours, waarvan één behoorlijk steil. Na 4 uur sporten wel een aanslag op je kuiten. Ik had me 'rustig' omgekleed en was het eerste rondje nog wel redelijk fit, mijn lichaam had immers weer wat kunnen stabiliseren. De rondjes daarna gingen rap lastiger en ik kreeg zowaar kramp gevoelens in mijn rechter kuit. Het afwikkelen werd lastiger en de hoogte verschillen werden vervelender.
Ik begon te rekenen om te bepalen of ik mijn gehoopte doel, onder de 6 uur finishen, kon halen. Mijn horloge stond ingesteld om enkel mijn hardloop data te tonen, ik wist mijn totaal tijd dus niet, deze kon ik enkel schatten. 37 minuten zwemmen, 3uur en 5 minuten op de fiets, twee wissels a 5 minuten per wissel: Dat geeft me twee uur en tien minuten voor het hardlopen: HET GAAT ME LUKKEN! Onder tussen ging ik steeds slechter lopen: de volledige ronden gingen in: 36 half, 38 half en 41 half. Maar dan, de finish in zicht ik heb 't gehaald :D. Super blij. Nu de eindtijd: 5:46:03 SUPER BLIJ, mijn eerste 70.3 en dan ook nog eens bij die temperaturen.

Tot slot; Strava snapt niets van multisport, dus Garmin or it didn't happen. Voor herhaling vatbaar, ik heb hier veel meer plezier aan beleefd dan aan mijn marathon afgelopen september. Mijn lichaam kan deze wisselende belasting veel beter aan dan uren achtereen hardlopen. Het plan is dan ook om misschien een keer een wat snellere korte triatlon te doen om volgend jaar weer voor een halve te gaan. Ondertussen vind ik hardlopen eigenlijk nog steeds het leukt, maar heb ik afgelopen half jaar best wel wat fysieke ongemakken gehad tijdens het rennen. De grotere afstanden laat ik voorlopig voor wat het is, een 10km onder de 40 minuten is nog steeds een wens, daar zat ik 2 maanden terug ~22 seconden van af.

 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Leuk om te lezen Arie en een super mooi resultaat! Zelf deed ik vorig jaar de halve van Nieuwkoop (1 van de eerste halve triatlons van het jaar in NL) en ik herken je verhaal over fietsen in minder weer dus direct. Al moet ik ook toegeven dat ik liever war kouder weer heb dan de warmte die ik afgelopen jaar in Almere had (net zoals bij jou 30 graden met lopen).

Als je volgend jaar mee wil doen aan wat kortere wedstrijden kan ik je aanraden om daar eind dit jaar al rustig op te gaan oriënteren. De kortere wedstrijden zitten tegenwoordig erg snel vol en veel inschrijvingen gaan op 1 januari open. Het is dan handig on alvast te weten welke wedstrijd(en) je sowieso wil inschrijven.

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Mooi verhaal.... Nog een paar maandjes en dan mag ik in Almere aan de slag...

Fietsen doe ik al veel, hardlopen inmiddels ook weer redelijk aan het oppakken na een blessure en zwemmen blijft altijd een dingetje.. Maar ik ben blij dat zwemmen het eerste onderdeel is, dan kan ik daarna nog wel wat goedmaken :)

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • dreameater
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 21:29

dreameater

TOET'NKEAL ONIE DA!

A.s. zondag is er bij ons in de buurt een kleinschalige triathlon georganiseerd. Afstanden zijn 500m/24k/4,5k
Ik twijfel om mee te doen. Qua conditie en vermogen gaat het me denk ik wel lukken. Ben altijd alleen zo bang om mee te doen als rookie. Zoveel dingen waar ik geen ervaring mee heb. (met meerdere mensen in het water starten, de wissels). Bovendien heb ik geen 'echte' race fiets maar een single speed retro racefietsje.. op dat ding fiets je zo 30, maar je hebt geen versnellingen.

Nu is het volgens mij niet een heel serieus evenement waar allerlei toppers op af komen. Maar toch.. wat denken jullie, een keer moet de eerste keer zijn toch?

вɑʗ₭ ıƝ Ϯһㅌ ₲яıÐ


 • denyos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21:47
Niet te veel over nadenken en gewoon lekker mee gaan doen. Ik heb de meest rare situaties meegemaakt tijdens wedstrijden zoals twee deelnemers op een OV fiets en een man die 10 minuten te laat aankwam en vervolgens op zijn dooie gemakje het water in ging om vervolgens 1 km schoolslag te gaan zwemmen (waar hij 43 minuten over heeft gedaan....). Zolang je de andere deelnemers niet opzettelijk tot last bent is de triatlon community erg sociaal en behulpzaam.

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Inderdaad, zeker bij die kleinere evenementen kom je nog best wat gewone stadsfietsen tegen :)

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • bartijn2
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 21-03 09:18

bartijn2

Fixing the world

Sinds kort ook begonnen met trainen, in Zwolle wordt op 2 september oa een 1/8 triatlon georganiseerd.
We hebben met een stel vrienden besloten om mee te gaan doen.
Nog nooit eerder aan duursport gedaan dus een leuke uitdaging voor ons allemaal.
(Wel tennis ik al een aantal jaar dus heb een redelijke conditie)

Doel wat we ons stellen is finishen onder de 1.30 uur.

Inmiddels 6 weken aan het trainen en gister eindelijk de 5KM onder de 25 minuten gelopen.

Zwemmen doen we 1x per week in het open water, gaat redelijk. Helaas nog geen borstcrawl, maar met de schoolslag kom ik ook een heel eind.

Het fietsen gaat redelijk goed, 25KM (vlak) met 30 gemiddeld volgens strava, opzich al een mooie tijd.

Nooit gedacht dat ik het trainen zo leuk zou vinden :D

https://mobileservicecenternetherlands.nl/ - goedkoop en snel je idevice gerepareerd


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Hey @bartijn2, deze ben ik ook nog aan het overwegen om te gaan doen. Succes met trainen, misschien kom ik je nog tegen ;).

 • Yemoke
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-11-2022
Het lijkt mij stiekem ook wel wat om eens mee te doen. Opzich klinkt die 1/8e in Zwolle als een mooi richtpunt. Kun je daar ook gewoon meedoen met een stadsfiets? :P :D :+

Zal behoorlijk wat moeten trainen, maar klinkt als een fijne uitdaging. Heb je misschien een linkje oid wat de route is per onderdeel? @bartijn2 en de overige deelnemers :P

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • monkel
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19:58
Yemoke schreef op zaterdag 17 juni 2017 @ 23:14:
Het lijkt mij stiekem ook wel wat om eens mee te doen. Opzich klinkt die 1/8e in Zwolle als een mooi richtpunt. Kun je daar ook gewoon meedoen met een stadsfiets? :P :D :+

Zal behoorlijk wat moeten trainen, maar klinkt als een fijne uitdaging. Heb je misschien een linkje oid wat de route is per onderdeel? @bartijn2 en de overige deelnemers :P
Dude! Leen er dan desnoods 1! :P

Afgelopen weekend de 1/8e beach challenge in Kijkduin gedaan. Op een geleende mtb :P Wat een mooie race blijft het! Zwemmen in zee, mtb'en in de duinen (veel schelpenpaden en grasveld) en lopen in de duinen/strand. Aangezien ik het afgelopen jaar eigenlijk niet meer gefiets heb, moest ik het daar wel ontgelden. Gelukkig ging het zwemmen en lopen wel goed en kon ik toch nog een 11e plek veiligstellen, vlak voor de 1e dame O-)
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Tips voor het trainen; train vooral de wissel van fietsen naar lopen (in een trainingsessie een paar keer wisselen tussen fiets en loop en na een lange fietstocht even 10minuten hardlopen) Die overgang is toch vaak het zwaarst

 • JBplap
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

JBplap

Powered by:

bartijn2 schreef op woensdag 14 juni 2017 @ 13:30:
Sinds kort ook begonnen met trainen, in Zwolle wordt op 2 september oa een 1/8 triatlon georganiseerd.
We hebben met een stel vrienden besloten om mee te gaan doen.
Nog nooit eerder aan duursport gedaan dus een leuke uitdaging voor ons allemaal.
(Wel tennis ik al een aantal jaar dus heb een redelijke conditie)

Doel wat we ons stellen is finishen onder de 1.30 uur.

Inmiddels 6 weken aan het trainen en gister eindelijk de 5KM onder de 25 minuten gelopen.

Zwemmen doen we 1x per week in het open water, gaat redelijk. Helaas nog geen borstcrawl, maar met de schoolslag kom ik ook een heel eind.

Het fietsen gaat redelijk goed, 25KM (vlak) met 30 gemiddeld volgens strava, opzich al een mooie tijd.

Nooit gedacht dat ik het trainen zo leuk zou vinden :D
Train vooral de wissel van fietsn naar loop idd!
De eerste paar keer is dat zo'n vreemd gevoel in je kuiten, net of er knikkers inzitten!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • bartijn2
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 21-03 09:18

bartijn2

Fixing the world

Yemoke schreef op zaterdag 17 juni 2017 @ 23:14:
Het lijkt mij stiekem ook wel wat om eens mee te doen. Opzich klinkt die 1/8e in Zwolle als een mooi richtpunt. Kun je daar ook gewoon meedoen met een stadsfiets? :P :D :+

Zal behoorlijk wat moeten trainen, maar klinkt als een fijne uitdaging. Heb je misschien een linkje oid wat de route is per onderdeel? @bartijn2 en de overige deelnemers :P
@Yemoke de routes per onderdeel zijn hier te vinden: http://www.triathlonzwolle.nl/
En op een stadsfiets kan prima hoor, dat was ook mijn eerste idee tot ik van iemand een racefiets kon lenen.


Wat betreft het trainen, fietsen en daarna lopen is echt een heel apart gevoel.
Maar er is wel aan te wennen gelukkig. Komende weken nog maar flink oefenen.

https://mobileservicecenternetherlands.nl/ - goedkoop en snel je idevice gerepareerd


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Darkasantion
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 22:34

Darkasantion

Just keep swimming!

Yemoke schreef op zaterdag 17 juni 2017 @ 23:14:
Het lijkt mij stiekem ook wel wat om eens mee te doen. Opzich klinkt die 1/8e in Zwolle als een mooi richtpunt. Kun je daar ook gewoon meedoen met een stadsfiets? :P :D :+

Zal behoorlijk wat moeten trainen, maar klinkt als een fijne uitdaging. Heb je misschien een linkje oid wat de route is per onderdeel? @bartijn2 en de overige deelnemers :P
Ik heb op Lanzarote tijdens een IM iemand op een oude Batavus langs zien komen, dus dan moet een stadsfiets in Zwolle zeker kunnen. :+

Voor de rest, ga gewoon lekker trainen, geniet van de wedstrijd en laat je niet gek maken door "duur" of "exotisch" materiaal. Uiteindelijk moet je het gewoon zelf doen.

En inderdaad, oefen een paar keer de wissel van fietsen naar het lopen. Loop spullen klaar zetten, van de fiets afkomen en dan een minuut of 10 in een rustig tempo lopen. Zal de eerste paar keer ongemakkelijk zijn, maar het went.

Zelf ook flink aan het trainen voor IM Maastricht en de voortekens zijn goed. Op het NK midden-afstand op mijn IM-tempo onder de 5:30 gefinisht en 2 weken later dan in Hengelo op een kwart flink af gezien en gefinisht in 2:17 :) . Volgende wordt de halve van Didam, hopelijk ben ik dan nog iets sneller op IM-tempo en erna doe ik nog een leuke Cross-triathlon hier in de buurt. Is niet eens een kwart dus altijd leuk om mee te doen als tussendoortje :+ .
Erna dan Maastricht en mocht ik daar goed "uit" komen wil ik nog de hele doen in Almere, maar anders wordt dat een halve.

Join het DPC Whatpulse team Intel/ATI.AMD Powered PC!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • miel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 22:29
Darkasantion schreef op maandag 19 juni 2017 @ 20:20:
[...]

Ik heb op Lanzarote tijdens een IM iemand op een oude Batavus langs zien komen, dus dan moet een stadsfiets in Zwolle zeker kunnen. :+

Voor de rest, ga gewoon lekker trainen, geniet van de wedstrijd en laat je niet gek maken door "duur" of "exotisch" materiaal. Uiteindelijk moet je het gewoon zelf doen.

En inderdaad, oefen een paar keer de wissel van fietsen naar het lopen. Loop spullen klaar zetten, van de fiets afkomen en dan een minuut of 10 in een rustig tempo lopen. Zal de eerste paar keer ongemakkelijk zijn, maar het went.

Zelf ook flink aan het trainen voor IM Maastricht en de voortekens zijn goed. Op het NK midden-afstand op mijn IM-tempo onder de 5:30 gefinisht en 2 weken later dan in Hengelo op een kwart flink af gezien en gefinisht in 2:17 :) . Volgende wordt de halve van Didam, hopelijk ben ik dan nog iets sneller op IM-tempo en erna doe ik nog een leuke Cross-triathlon hier in de buurt. Is niet eens een kwart dus altijd leuk om mee te doen als tussendoortje :+ .
Erna dan Maastricht en mocht ik daar goed "uit" komen wil ik nog de hele doen in Almere, maar anders wordt dat een halve.
Dan zie ik je 6 augustus aan de start...(geen deelnemer, ben teamleader voor de IM organisatie)

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=36679&sid=33539


 • Yemoke
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 27-11-2022
Darkasantion schreef op maandag 19 juni 2017 @ 20:20:
[...]

Ik heb op Lanzarote tijdens een IM iemand op een oude Batavus langs zien komen, dus dan moet een stadsfiets in Zwolle zeker kunnen. :+

Voor de rest, ga gewoon lekker trainen, geniet van de wedstrijd en laat je niet gek maken door "duur" of "exotisch" materiaal. Uiteindelijk moet je het gewoon zelf doen.

En inderdaad, oefen een paar keer de wissel van fietsen naar het lopen. Loop spullen klaar zetten, van de fiets afkomen en dan een minuut of 10 in een rustig tempo lopen. Zal de eerste paar keer ongemakkelijk zijn, maar het went.
Super, ik ga er rustig aan werken. In het verleden toen ik nog "actief" ging sporten begon ik wel altijd met fietsen en daarna hardlopen. Pffiew ben nu eerst het fietsen maar eens op orde aan het brengen! :D

En inderdaad ik zal mij niet gek laten maken door gekke snufjes, dit alles kan prima oldskool! Mocht ik het ooit zover redden dat kleine dingen het verschil gaan maken, zie ik het dan wel weer!

Hoe werkt dat trouwens, geef je je fiets af en brengen zij hem daarheen, of moet je companen hebben die dat voor je regelen? En hoe weet je waar je fiets staat :P is dat een verassing en dus goed kijken?

[Voor 8% gewijzigd door Yemoke op 20-06-2017 22:58]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • monkel
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19:58
Yemoke schreef op dinsdag 20 juni 2017 @ 22:53:
[...]

Hoe werkt dat trouwens, geef je je fiets af en brengen zij hem daarheen, of moet je companen hebben die dat voor je regelen? En hoe weet je waar je fiets staat :P is dat een verassing en dus goed kijken?
In de wisselzone bedoel je? Je zet zelf je fiets bij je startnr. Wel onthouden waar 'ie staat als je het water uit komt ;)

 • Darkasantion
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 22:34

Darkasantion

Just keep swimming!

Yemoke schreef op dinsdag 20 juni 2017 @ 22:53:
[...]
Hoe werkt dat trouwens, geef je je fiets af en brengen zij hem daarheen, of moet je companen hebben die dat voor je regelen? En hoe weet je waar je fiets staat :P is dat een verassing en dus goed kijken?
Meestal moet je hem zelf weg brengen, maar soms pakken ze hem voor je aan.

Fiets staat bij je nummer in de wisselzone, waar je ook de andere spullen zoals schoenen, helm e.d. achter kunt laten zodat je deze na het zwemmen direct kunt pakken. Meestal kom je na het fietsen weer terecht in dezelfde wisselzone en staan daar je hardloopspullen klaar. Dan is het dus fiets ophangen, helm af, loopschoenen aan en gaan met die banaan ;) .

Join het DPC Whatpulse team Intel/ATI.AMD Powered PC!


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
Darkasantion schreef op donderdag 22 juni 2017 @ 18:34:
[...]

Meestal moet je hem zelf weg brengen, maar soms pakken ze hem voor je aan.

Fiets staat bij je nummer in de wisselzone, waar je ook de andere spullen zoals schoenen, helm e.d. achter kunt laten zodat je deze na het zwemmen direct kunt pakken. Meestal kom je na het fietsen weer terecht in dezelfde wisselzone en staan daar je hardloopspullen klaar. Dan is het dus fiets ophangen, helm af, loopschoenen aan en gaan met die banaan ;) .
Ik heb al tientallen triathlon's gedaan, voornamelijk in Nederland.
Maar ik moet de eerste wedstrijd nog tegenkomen, waar ze de fiets aanpakken en voor je weg zetten.
Volgens mij gebeurt dit voornamelijk bij de wat grotere (en duurdere) IronMan triathlon's.

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Vorige week nog snel even ingeschreven voor de kwart in Hardenberg komende zaterdag. Benieuwd hoe dat me af gaat, het is m'n eerste waarbij ik 'weet wat ik kan verwachten' en waar ik dus daadwerkelijk 'een tijd' ga neerzetten. Hiervoor dus een OD gedaan, vorig jaar in Amsterdam en dit jaar de halve in Kraichgau. Racen en ik zie wel waar het schip strandt :D.

Edit: Vanavond eerst nog een lokaal 10km wedstrijdje op de planning :)

[Voor 9% gewijzigd door Arie- op 04-07-2017 07:53]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • arcanis
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 31-03 15:03
-

[Voor 99% gewijzigd door arcanis op 30-01-2020 10:37]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
@arcanis Ik ga proberen onder de 2:25 te finishen, dat is voor mij een moeilijk haalbare tijd, maar als 't meezit kan het. Ik ben alleen een beetje bang geworden voor het zwemmen. De temperatuur van het water zou morgen zomaar > 22 Celcius zijn en ik heb al een paar maanden niet meer zonder wetsuit gezwommen. Ik heb dus geen idee hoe dat zal uitpakken.
Ik heb een zwemtijd van 19:30 opgegeven, dat is met m'n 37 minuten op 1900 meter van de 70.3 realistisch. Vervolgens 40 km 32km/h fietsen. Dat is (voor mij) doorfietsen, maar opnieuw, realistisch. Geeft 1:15 voor 't fietsen. Afgelopen dinsdag nog een 10km gedaan in 42 minuten, dus dat wordt morgen denk ik 47 minuten. Opgeteld geeft dat 1:22. Tel de wissels er bij op, dan kom ik eigenlijk een paar minuten te kort voor 2:25. Gewoon de lat hoog leggen, we zien wel :D.
Zoals ik typte, heb ik 19:30 als zwemtijd opgegeven en ben daarmee ingedeeld in de series van 11:00.

[Voor 0% gewijzigd door Arie- op 07-07-2017 11:50. Reden: 1:25 != 2:25]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Morgen ga ik (samen met mijn vrouw) voor de sprint in Wormerland en zondag voor de Kwart in Utrecht.
Eens kijken hoe we 2 triatlons in een weekend gaan verwerken :)

Voor de kwart ga ik ook voor een tijd van 2:25 en voor de sprint een richttijd van 1:15.

@arcanis Triathlon NoordOostPolder in Augustus vond ik vorig jaar wel geslaagd.

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Eind augustus heb ik me ingeschreven voor de kwart triatlon Stroombroek, dat is bij Doetinchem.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • arcanis
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 31-03 15:03
-

[Voor 100% gewijzigd door arcanis op 30-01-2020 10:37]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
@arcanis Die website gebruik ik ook.

Afgelopen zaterdag dus de kwart gedaan in Hardenberg. Ik wilde onder de 2:25 finishen, met 2:21 is dat ruimschoots gelukt.
Zwemmen: Zo'n 'massa' start is dus wel heel wat anders dan zo'n rolling start zoals dat bij m'n halve ging, beetje dobberen in het water en bij de start zwemt iedereen elkaar in de weg. Verder ging het zwemmen ook gewoon ruk, ik snap niet wat er gebeurde. Een maand geleden zwom ik 1900 in minder dan 37 minuten, zaterdag deed ik iets meer dan 20:05 over 1000 meter. Dat was dus jammer.
Fietsen: Het fietsen ging prima, meer dan 32km/h gemiddeld, daar had ik ook op ingezet. Parcours was wel een paar kilometer te kort denk ik, 01:08:47 gedaan .
Hardlopen: Het hardlopen ging prima, had ingezet op ~45 minuten, maar hier was het parcours weer iets te lang denk ik. Wel redelijk 4:30/km gelopen volgens m'n horloge wat uiteindelijk 00:47:53 opleverde.
Wissels: Deze gingen prima, maar daar valt nog wel (makkelijk) wat te winnen, beiden gingen in 1:50 en een paar seconden. bij het uit het water komen ging m'n wetsuit niet makkelijk genoeg uit en misschien moet ik m'n schoenen ook maar een keer in m'n pedalen klikken zodat ik niet op m'n schoenen hoef te lopen. Bij het van m'n fiets komen was ik aan het twijfelen tussen het losklikken van m'n schoenen en het uit m'n schoenen halen van m'n voeten. Het gevolg was dat ik op schoenen aan rennen was, maar met één schoen los, dat was dus erg onhandig.

Eindtijd was 2:20:29. Conditioneel had ik nog genoeg over, maar maag/darm pijntjes verhinderden dat ik harder kon rennen. Al met al heel tevreden over afgelopen zaterdag. Ik had tegen een maat van me gezegd dat ik eind augustus een kwart onder de 2:15 wilde halen, dat lijkt iets te hoog gegrepen. Als ik twee minuten sneller zwem, twee minuten sneller fiets, twee minuten sneller ren en een minuut win bij m'n wissels: het lijkt mogelijk.

Edit: Ik heb blijkbaar bij het zwemmen niet op start drukt, dit merkte ik op tijdens het fietsen. Strava or it didn't happen fietsen, rennen.

[Voor 6% gewijzigd door Arie- op 10-07-2017 10:48]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Afgelopen weekend was ook ons triathlonweekend in aanloop naar de halve triathlon van Almere in September (en hopelijk ook nog die van Mallorca in Oktober).

Zaterdag de Sprint van Wormerland, omdat deze op nog geen 10km van huis voor de eerste keer georganiseerd werd.. Dan moet je gewoon meedoen ;)

Eerst zwemmen, is en zal altijd mijn zwakke onderdeel blijven, al ging het nog best aardig en heb ik aardig wat mensen achter me gelaten.. Weer heel stoer met vrije slag begonnen, maar op een of andere manier gaat het tijdens de wedstrijden niet en raak ik in een soort van paniek.. Dus het grootste deel toch maar weer schoolslag gedaan en voor mijn gevoel verlies ik daar ook niet heel veel tijd mee.

Vervolgens mijn onderdeel het fietsen... Gas op die lolly en lekker mensen inhalen.. Uiteindelijk de 24 kilometer met ruim 40km gemiddels afgelegd.. Was een erg goed parcours, rechte weg met alleen 2 keerpunten. Het lopen ging vervolgens wel aardig, maar was toch wel aardig zwaar.. Ook nog zo'n lekker bultje in het midden van het parcours over de golfbaan... :'(

Uiteindelijk volgens mijn Garmin heb ik er 1:16 over gedaan.. Officiële tijd nog niet bekend omdat ik het verkeerde chipnummer had doorgegeven (sukkel dat ik ben |:( ), mailtje naar MyLaps gestuurd, hopelijk kunnen ze het nog aanpassen.. Maar ik schat rond plaats 22 van de 178 mannen geëindigd.

Daarna was het zondag de beurt aan de Kwart Triathlon van Utrecht.. Weer was echt perfect, weinig wind en lekker zonnetje. Het was natuurlijk alleen even kijken hoe het zou gaan na zaterdag..

Stukje langer zwemmen vandaag, maar het verschil van 750 naar 1000 meter is nog te doen.. Wederom dezelfde problemen als gisteren, maar uiteindelijk kwam ik als nummer 63ste uit het water na 22:59.. Weer snel de knop om en rammen op die fiets.. Ook hier hetzelfde verhaal als gisteren, het ging als de brandweer en heel veel plekken gewonnen. Uiteindelijk had ik de 7de fietstijd over 44,5km in een tijd van 1:09:07 met een gemiddelde van 39km/u.. Dit weekend voor het eerst met ligstuur een triathlon gedaan, heeft wel echt een voordeel.

Als laatste 10km lopen (gelukkig waren het er maar 9,1 O-) ), hier was het vooral zaak om niet te veel plekken te verliezen.. Ik loop niet langzaam (4:45 over een km), maar toch zijn er deelnemers aanzienlijk sneller.. Uiteindelijk door een man of 5 ingehaald.

Na 2:18:39 kwam ik uiteindelijk over de streep als 29ste van de 212...

Mijn doel was om dit weekend de sprint onder de 2:15 te doen, dat is net niet gelukt met 2:16.. Maar hierbij moet ik wel rekening houden dat het 4km meer fietsen was.. De kwart had als doel 2:25 en dat heb ik ruimschoots gehaald..

We liggen dus lekker op schema voor september...

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • arcanis
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 31-03 15:03
-

[Voor 98% gewijzigd door arcanis op 30-01-2020 10:37]


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Na mezelf drie weekenden de afgrond in te hebben geholpen (weekendje A'dam, een lang weekend Belgrado en een lang weekend Lowlands), mag het komend weekend gebeuren. Ik heb mezelf met een paar vrienden ingeschreven voor de de kwart triatlon Stroombroek zondag aanstaande. Zij zijn helaas afgehaakt dus ik sta 'in m'n eentje' aan de start. Nu zij niet meer meedoen was Bathmen morgen mogelijk wat handiger (dichterbij) en gezelliger geweest dan Stroombroek, daar doen immers wél kennissen van mij aan mee.
Ik heb geen idee hoe het met de vorm zit na een maand erg onregelmatig en relatief weinig trainen. Dus gisteren besloten een klein testje te doen: een retour ritje over de heuvelrug tussen Nijverdal en Holten. Redelijk doorgetrapt en Strava meldt een bult PR's op verschillende segmenten. Fietsen zit wel goed dus, zwemmen heb ik eigenlijk niet meer gedaan, evenals hardlopen. We zien wel waar het schip strandt zondag as. Als het een beetje lekker loopt (onder de 2:25), dan ga ik ook nog even proberen een kaartje te scoren voor de SMR de zondag de week er op.

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Ik ben zondag in Emmeloord voor de kwart, de laatste test voor de halve van Almere op 9 september.

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
Ik doe morgen mee in Bathmen op de kwart.
De afgelopen 2 jaar deze wedstrijd gewonnen (beide keren onder de 2uur).
Eens kijken wie er morgen aan de start staan...

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • ArnoutV
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 31-03 23:03
Zondag in Emmeloord op de kwart.
Eerste en enige triathlon dit seizoen.
Vanaf april een plotselinge hardnekkige voetblessure, pas 4 weken weer rustig aan het lopen.

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
@M@cer @wezep @ArnoutV Jullie allen een goed weekend achter de rug? Ik ben bijzonder tevreden. Met alles onder de 2:25 zou ik tevreden zijn geweest, het werd uiteindelijk ~2:15:54. De exacte tijd, splits en wissels zijn onbekend, omdat ik in het water m'n enkelband al ben verloren. Daarbij is het glas op m'n 310XT gebarsten en durf ik er niet meer mee te zwemmen.
Ik heb op m'n horloge op start gedrukt op het moment dat ik m'n fiets van de buis pakte. Aafgelopen half jaar ben ik ongeveer 2/3 km/h harder gaan fietsen. Dat resulteerde gisteren in een snelheid van ~33,5km/h, hier zit de tijd bij in die ik nodig had om m'n fiets weer weg te hangen én mijn hardloopschoenen aan te trekken. Het hardlopen ging ook prima, niet bijzonder goed. Zoals altijd wat pijntjes bij mijn ingewanden bij het opstarten, maar dat trekt na verloop van tijd weg. Begonnen met een pace van ~4:45 en geeindigd met ~4:25.
Het triatlon seizoen zit er voor mij op, nu even focussen op het hardlopen. Ik hoop nog een keer een 10km onder de 40 minuten te lopen. Dit voorjaar een pr gelopen van 40:21, dit lijkt dus een realistisch doel. Nog wel een run-bike-run in m'n agenda staan, maar dat gaat op de mountainbike. Ik benieuwd hoe dat in z'n werk gaat, inhalen op smalle paadjes? Volgend jaar waarschijnlijk wel weer een 70.3 doen, waar en wanneer is nog niet bekend.

 • ArnoutV
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 31-03 23:03
Gezien de trainingsarbeid van de afgelopen maanden was het een heerlijke zondag in Emmeloord.
Fantastisch weer, zeker voor de toeschouwers, bijna geen wind.
Geen last van mijn eigen verwachtingen behalve dan zo fatsoenlijk mogelijk finishen.

Sinds 1/5/2017 slecht het volgende volume kunnen doen:
11 KM zwemmen (4,5u)
102 KM hardlopen (10.5u)
525 KM fietsen (19u)

Eindtijd: 02:26:27

 • acidd91
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 21:57
Afgelopen zaterdag mijn eerste triathlon gedaan in Heino, lekker kleinschalig en gezellig.
Zwemmen was/is mijn pijnpunt, waar ik me goed van bewust was. Doelstelling was simpel: niet als laatste uit het bad, wat gelukt is :) Tijd was 11m38 over 500m. Daarna op de fiets, lekker door kunnen trappen, afstand was net iets meer dan 25 km, met ~34.5 km/h gemiddeld gefietst. Afsluitende 5 km loop in ongeveer 23 minuten, resulterend in een tijd van 1u21. Erg tevreden!

 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Het "zwemmen is m'n zwakke" punt geldt voor heel veel triatlon deelnemers. 90%** van de triatleten komt uit het hardlopen of wielrennen. Daarom vertel ik iedereen ook altijd dat je je echt niet druk moet maken om het zwemmen: 'iedereen' heeft hetzelfde probleem. Als aanvulling daarop: stel je doet mee aan een halve triatlon, en je finisht onder de zes uur, dan heb je het gewoon heel netjes gedaan. Als je van die 6 uur, 40 minuten in het water hebt gelegen, waar hebben we het dan over. Dat zwemmen doe je d'r gewoon bij.
Mooi dat je erg tevreden bent, dat smaakt hopelijk naar meer!

**Uit m'n natte duim gezogen getal

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Gisteren ging voor mij wel goed, uiteindelijk 5 minuten sneller gefinished in vergelijking met vorig jaar (2:16:33).. Mijn meisje was zelfs 10 minuten sneller dan vorig jaar (2:44:04)

Ook voor mij is het zwemmen het pijnpunt.. De laatste tijd redelijk veel geoefend, maar na de start raak ik in een soort paniekmodus en val ik gelijk weer terug in schoolslag. Verder was 90% aan het zwemmen met wetsuit aan, dus daar verlies ik nog extra tijd.. Op de terugweg was het wat rustiger en ben ik toch weer borstcrawl gaan zwemmen en dat tot het einde vastgehouden _/-\o_ ... Er zit progressie in en misschien toch nog maar even op zoek naar een wetsuit voor Almere.

Daarna fietsen, mijn sterkste onderdeel..Als ik op de fiets stap krijg ik een waas voor mijn ogen en gaat het beest in mij los.. Dat resulteerde in de 6e fietstijd van 188 deelnemers met bijna 40km/h gemiddeld (op een gewone racefiets met ligstuur).. En het voordeel als je in de achterhoede uit het water komt is dat je lekker kan inhalen, in totaal meer dan 100 deelnemers ingehaald :)

Daarna het hardlopen, ik loop best wel aardig (onder de 5:00 per kilometer), maar er zijn best veel mensen die snel kunnen lopen.. Dus dat betekend consolideren en niet te veel plekken verliezen..

Uiteindelijk 47ste in de einduitlag (net als vorig jaar)..

Nog 12 dagen en dan gaan we voor onze eerste halve in Almere (en de maand erna van Mallorca 8)7 ), ik lig aardig op schema.. Moet alleen wel gaan leren om te verdelen en die waas voor mijn ogen bij het fietsen te beheersen (35km/h is ook goed), zodat ik wat meer overhoud bij het hardlopen, de laatste km waren best wel zwaar...
Kan ook komen omdat ik vrijdag 15km hardgelopen had en zaterdag 45km fiets op tempo en 2km gezwommen..

Misschien komend weekend nog een sprintje in Amersfoort voor het gevoel..

[Voor 8% gewijzigd door M@cer op 28-08-2017 11:51]

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
Leuk om de verhalen van afgelopen weekend te lezen.
Ik mag ook niet klagen, ondanks dat ik de wedstrijd in Bathmen niet heb gewonnen (afgelopen 2 jaar wel).
Af en toe doen er gewoon snellere deelnemers mee ;-)

Zwemmen ging lekker, ondanks dat ik weer in een baan lag me schuine kanten (bijzonder zwembad in Bathmen). Zelf geklokt 15:20.

Met fietsen kon ik merken dat ik de laatste tijd veel had gefietst (oa een aantal dagen in Duitsland en Italië).
Ik denk dat ik over 40km nog nooit zo hard heb gefietst (dik 39 km/u gemiddeld, @M@cer : met TT fiets ;-)). Vorig jaar reed ik 37,5km/u gemiddeld.

Was benieuwd of het lopen dan ook nog goed ging. Laten we zeggen dat het beter kon, maar de tijd was vergelijkbaar met vorig jaar: 38:20 over 9,2km (4:11 min/km).

Totaaltijd van 1:56:51 en dat is bijna 3 minuten sneller dan vorig jaar en goed voor een 2e plaats (de nummer is was nog bijna 3minuten sneller!!).

Dit jaar alleen nog de clubkampioenschappen en dan is het seizoen voorbij. Ben wel toe aan wat rust ;-)

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Ik ga hier ook eens meelezen. Ik heb twee weken geleden voor het eerst een sprint afstand gedaan en vorige week gelijk ingeschreven voor IM Maastricht 2018. Het zwemmen is nog niet om aan te zien dus daar steek ik nu heel veel tijd in. Ik probeer twee tot drie keer per week ongeveer een half uur aan mijn zwemtechniek te werken. En voor de rest wil ik vooral een goede basis leggen voor als ik echt begin met trainen.

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Zo dat is nog eens doelen stellen... Ooit wil ik een hele doen, voorlopig staat Kopenhagen 2019 op mijn stiekeme wishlist.

Nu eerst 2x een halve en volgend jaar maar eens een marathon lopen..

[Voor 22% gewijzigd door M@cer op 28-08-2017 15:08]

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • monkel
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19:58
Ezio schreef op maandag 28 augustus 2017 @ 14:44:
Ik ga hier ook eens meelezen. Ik heb twee weken geleden voor het eerst een sprint afstand gedaan en vorige week gelijk ingeschreven voor IM Maastricht 2018. Het zwemmen is nog niet om aan te zien dus daar steek ik nu heel veel tijd in. Ik probeer twee tot drie keer per week ongeveer een half uur aan mijn zwemtechniek te werken. En voor de rest wil ik vooral een goede basis leggen voor als ik echt begin met trainen.
Van sprint naar IM in een jaar is best ambitieus. Wat zijn je trainings-doelen voor lopen en fietsen? De basis voor een hele triathlon leg je in de jaren er voor. Heel veel tijd in zwemmen stoppen klinkt goed alleen bepaalt dat 1/10e van je IM-tijd. Hoeveel tijd ga je in lopen en fietsen steken?

Succes in ieder geval!

edit; tip; neem een (goede) trainer in dienst. Een jaar is zo om. Of nee; 11 maanden zijn zo om :P

[Voor 5% gewijzigd door monkel op 28-08-2017 15:24]


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Het is inderdaad een grote stap en een nog grotere uitdaging maar ik weet zeker dat het mogelijk is. Ik heb nog geen trainingsdoelen opgesteld. Het enige doel is nu finishen. De basis bestaat uit vijf marathons en twee ultra trails. En nu ben ik per week ongeveer 8 tot 10 uur bezig met zwemmen, fietsen en hardlopen. De nadruk ligt op het zwemmen maar de meeste tijd zit ik op de fiets.

Strava


 • monkel
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19:58
Ezio schreef op maandag 28 augustus 2017 @ 15:35:
Het is inderdaad een grote stap en een nog grotere uitdaging maar ik weet zeker dat het mogelijk is. Ik heb nog geen trainingsdoelen opgesteld. Het enige doel is nu finishen. De basis bestaat uit vijf marathons en twee ultra trails. En nu ben ik per week ongeveer 8 tot 10 uur bezig met zwemmen, fietsen en hardlopen. De nadruk ligt op het zwemmen maar de meeste tijd zit ik op de fiets.
Ah mooi. Succes in ieder geval!

Zelf doe ik het dit jaar rustig aan; komende zondag OD in Amersfoort op karakter uitlopen en dan zit m'n seizoen er wel weer op

 • WhAsSsAaA
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online
Wow, mooi doel Ezio! Tip: pak ook wat training met hellingen mee op zowel de fiets als hardlopend. Dat heb ik ontzettend hard onderschat in m'n voorbereiding voor IM Maastricht van 3 weken terug

Ondanks dat mijn trainer google was ('super simple ironman training plan') ga ik toch mee met monkel, een trainer of in ieder geval een ervaren trainingsmaatje kan je helpen naar je lichaam te luisteren en op een juiste manier jezelf op te bouwen

 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:42
Ik zit te twijfelen om me in te schrijven voor de cross sprinttriatlon van 09-09 in Dwingeloo. Is recreatief, maar lijkt me leuk om eens mee te starten.

Nu zal het mijn eerste triatlon zijn, dus ik zit met een aantal vragen:

Eten/drinken: Alleen op de fiets een bidon met sportdrank mee genoeg?
Triatlonpak: Iemand een idee of het pak van de Lidl wat is? Ik wil niet teveel geld uitgeven mocht het een eenmalige actie worden.
Verder nog nodig: Startnummerband en ??

Vergeet ik nog wat? Trainen op de wissels zal er wel niet meer van komen. Moet mijn mountainbike ook nog ombouwen van single speed naar geared.

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Een sprint duurt ongeveer anderhalf uur, dus hele maaltijden op de fiets zijn niet nodig. Bidon met sportdrank en eventueel een reepje voor onderweg..

Om uit te proberen kan je dat pak van de Lidl best proberen, zal je geen buil aan vallen..
Verder startnummerband en zwembril, dan heb je al een mooie basis..

Let op het is best verslavend :)

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • acidd91
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 21:57
blitzkrieg schreef op maandag 28 augustus 2017 @ 21:30:
Ik zit te twijfelen om me in te schrijven voor de cross sprinttriatlon van 09-09 in Dwingeloo. Is recreatief, maar lijkt me leuk om eens mee te starten.

Nu zal het mijn eerste triatlon zijn, dus ik zit met een aantal vragen:

Eten/drinken: Alleen op de fiets een bidon met sportdrank mee genoeg?
Triatlonpak: Iemand een idee of het pak van de Lidl wat is? Ik wil niet teveel geld uitgeven mocht het een eenmalige actie worden.
Verder nog nodig: Startnummerband en ??

Vergeet ik nog wat? Trainen op de wissels zal er wel niet meer van komen. Moet mijn mountainbike ook nog ombouwen van single speed naar geared.
Ik heb dat pak van de Lidl afgelopen zaterdag getest tijdens mijn eerste triathlon en dat werkte perfect! Enige puntje wat ik had: bij mij zat de rits aan de achterkant, ik had dat liever aan de voorkant gezien.

 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:42
M@cer schreef op dinsdag 29 augustus 2017 @ 08:20:
Een sprint duurt ongeveer anderhalf uur, dus hele maaltijden op de fiets zijn niet nodig. Bidon met sportdrank en eventueel een reepje voor onderweg..

Om uit te proberen kan je dat pak van de Lidl best proberen, zal je geen buil aan vallen..
Verder startnummerband en zwembril, dan heb je al een mooie basis..

Let op het is best verslavend :)
Zwembril heb ik, dus dat komt goed.
Ik zal voor de zekerheid nog even een reepje aan het frame tapen, heb ik in ieder geval genoeg.
Ik zal zien of het verslavend is. Zat al te kijken om een racefiets te kopen, dat zal dan ook nog moeten.
acidd91 schreef op dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:54:
[...]

Ik heb dat pak van de Lidl afgelopen zaterdag getest tijdens mijn eerste triathlon en dat werkte perfect! Enige puntje wat ik had: bij mij zat de rits aan de achterkant, ik had dat liever aan de voorkant gezien.
Mooi om te horen. Volgens mij hebben ze mijn maat alleen nog met rits aan de voorkant, dus dat komt goed uit. :P

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Ik had helemaal geen bidon mee op de fiets tijdens mijn sprint. Het verschilt natuurlijk per persoon maar ik heb geen drinken nodig als ik niet langer dan 40 minuten op de fiets zit. Ik had een bidon met isotone drank in de transitiezone en daar heb ik het mee gedaan. Ik eet eigenlijk ook nooit als ik niet langer dan twee uur bezig ben. De volgende keer neem ik ook geen reservespullen meer mee. Lek rijden op deze afstand is dan gewoon DNF, want ik ga geen banden plakken tijdens een sprint. Ik vind het tijdverlies dan gewoon te groot.

Strava


 • MrAcid
 • Registratie: April 2006
 • Niet online
Ezio schreef op dinsdag 29 augustus 2017 @ 10:15:
Ik had helemaal geen bidon mee op de fiets tijdens mijn sprint. Het verschilt natuurlijk per persoon maar ik heb geen drinken nodig als ik niet langer dan 40 minuten op de fiets zit. Ik had een bidon met isotone drank in de transitiezone en daar heb ik het mee gedaan. Ik eet eigenlijk ook nooit als ik niet langer dan twee uur bezig ben. De volgende keer neem ik ook geen reservespullen meer mee. Lek rijden op deze afstand is dan gewoon DNF, want ik ga geen banden plakken tijdens een sprint. Ik vind het tijdverlies dan gewoon te groot.
Beetje eten (1 of 2 gels) en drinken op de fiets heb je ook in een sprint wel baat bij volgens mij. Sowieso mentaal, maar ook fysiek - en dan vooral tijdens het lopen (daar pak je de winst, op de fiets neem je het in).

 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Ik heb eind september een OD. Dan ga ik tijdens het fietsen proberen te drinken.

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Ik vind het drinken op de fiets nog best wel lastig in combinatie met ligstuur..
Je moet echt even de tijd nemen om te drinken, want op je ligstuur is het niet heel makkelijk om een bidon te pakken, slok te nemen en weer terug te stoppen (even uitgaande van een normale racefiets met ligstuur).

Ik heb zelf mijn uitrusting gisteren uitgebreid met een Wetsuit... Ik merkte zondag dat je dubbel in het nadeel bent als mindere zwemmer en dan ook nog zonder wetsuit.. Dus gisteren naar de testdag van Dare2Tri in Amsterdam en daar een Mach2 demopak voor 80 euro weten te scoren.. Kan ik voorlopig wel even mee voort.

[Voor 35% gewijzigd door M@cer op 29-08-2017 11:25]

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Het is volgens mij vrijwel onmogelijk om te drinken zonder uit de diepe zit te komen. Dat is iets wat je voor lief moet nemen of je moet een bidon kopen die tussen je ligstuur past. Ik heb een bidonhouder op de zadelrails dus ik moet wel even op de beugels om te drinken.

Strava


 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:42
Ik zal geen binnenband meenemen, het is een cross triatlon, dus 20km mountainbiken. Mijn banden zijn tubeless, de kans dat ik daarmee hier in het zand lek rij is nihil.

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Veel zal al wel gezegd zijn, maar even herhalen/aanvullen met eigen ervaringen.
- Zwembril: Is deze 'anti-fog'? Ik heb ooit een brilletje voor 1,5 euro gekocht bij de Bristol of zo en zag na 50 meter niets meer. Voor 20 euro heb je een prima (Speedo)bril die hier wel aan voldoet.
- 'Eten': Ervaring leert wat je nodig hebt. Ik zou voor een sprint uitgaan van één gelletje, en deze nemen op de helft van het fietsonderdeel: na 10km fietsen. Ik lees hierboven 'een reepje', dat moet je even voor jezelf bepalen, ik kan heel slecht eten en tijdens het sporten en ben redelijk afhankelijk van vloeibare rotzooi.
- Drinken: Druk gewoon een bidon met wat sportdrank op je fiets, mocht je een slokje willen nemen dan kan dat iig gewoon. Die ~800 gram maakt het verschil niet zolang je niet mee doet om de prijzen :p.
- Tris-uit: koop gewoon zo'n ding, belangrijkst is dat je er makkelijk in kunt hardlopen. Ongemakkelijk op je fiets zitten met een matige zeem, daar zet je je wel overheen. Als je pak echter aan alle kanten schuurt tijdens het rennen krijg je een kapotte huid waar je echt last van kunt krijgen. Haal er één en ga er gewoon een rondje in rennen. Mijn eerste triatlon was een OD: ik had m'n hardloopkleren onder een geleend surf wetsuit. Het geleende surf-wetsuit was een slecht plan: schuurplekken waar je veel last van krijgt. Een uur en een kwartier fietsen in m'n hardloopkleren was ongemakkelijk, maar levert echt geen problemen op. Vervolgens kon ik wel lekker in m'n losse kleren lopen. Tegenwoordig heb ik wel een tri-suit aan.
- Startnummerband: JA! Je kunt niet zonder.
- Mountainbike ombouwen: Als dat standaard werk is voor je, leef je uit.

Het belangrijkste is dat je alles de eerste keer gewoon GENIET. Laat alles over je heen komen. De eerste keer weet je toch niet wat écht voor jou werkt.

 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:42
Arie- schreef op dinsdag 29 augustus 2017 @ 13:28:
[...]

Veel zal al wel gezegd zijn, maar even herhalen/aanvullen met eigen ervaringen.
- Zwembril: Is deze 'anti-fog'? Ik heb ooit een brilletje voor 1,5 euro gekocht bij de Bristol of zo en zag na 50 meter niets meer. Voor 20 euro heb je een prima (Speedo)bril die hier wel aan voldoet.
Ik heb een degelijke Speedo, dus dat komt goed. Maar in mijn ervaring beslaat geen enkele bril als je er van te voren even in spuugt.
- 'Eten': Ervaring leert wat je nodig hebt. Ik zou voor een sprint uitgaan van één gelletje, en deze nemen op de helft van het fietsonderdeel: na 10km fietsen. Ik lees hierboven 'een reepje', dat moet je even voor jezelf bepalen, ik kan heel slecht eten en tijdens het sporten en ben redelijk afhankelijk van vloeibare rotzooi.
Gelletje zou kunnen, maar ik hoor juist van aardig wat mensen dat ze van sommige gelletjes misselijk worden. Dus dat is dan wel een gok, heb niet echt meer de tijd om wat te proberen onder hoge belasting.
- Drinken: Druk gewoon een bidon met wat sportdrank op je fiets, mocht je een slokje willen nemen dan kan dat iig gewoon. Die ~800 gram maakt het verschil niet zolang je niet mee doet om de prijzen :p.
Mijn mountainbike is ook een stalen stuk dieplood, dus dat maakt inderdaad niet uit.
- Tris-uit: koop gewoon zo'n ding, belangrijkst is dat je er makkelijk in kunt hardlopen. Ongemakkelijk op je fiets zitten met een matige zeem, daar zet je je wel overheen. Als je pak echter aan alle kanten schuurt tijdens het rennen krijg je een kapotte huid waar je echt last van kunt krijgen. Haal er één en ga er gewoon een rondje in rennen. Mijn eerste triatlon was een OD: ik had m'n hardloopkleren onder een geleend surf wetsuit. Het geleende surf-wetsuit was een slecht plan: schuurplekken waar je veel last van krijgt. Een uur en een kwartier fietsen in m'n hardloopkleren was ongemakkelijk, maar levert echt geen problemen op. Vervolgens kon ik wel lekker in m'n losse kleren lopen. Tegenwoordig heb ik wel een tri-suit aan.
Ga ik doen.
- Startnummerband: JA! Je kunt niet zonder.
Check.
- Mountainbike ombouwen: Als dat standaard werk is voor je, leef je uit.
Ander achterwiel steken, derailleur en shifter monteren, 2 uurtjes werk denk ik. Ik denk dat ik met single speed teveel topsnelheid tekort kom. Ik schat in dat het een boswielrenners parcour wordt. :P
Het belangrijkste is dat je alles de eerste keer gewoon GENIET. Laat alles over je heen komen. De eerste keer weet je toch niet wat écht voor jou werkt.
Is ook zo, ben alleen altijd erg gespannen van te voren bij zoiets. Loop ook altijd dik te stressen over de 4 mijl die we met het werk lopen. Slaat nergens op, maar toch. :')

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • Arie-
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
blitzkrieg schreef op dinsdag 29 augustus 2017 @ 14:09:
[...]
Is ook zo, ben alleen altijd erg gespannen van te voren bij zoiets. Loop ook altijd dik te stressen over de 4 mijl die we met het werk lopen. Slaat nergens op, maar toch. :')
Ik ken het gevoel haha. Vroeger op zondagochtend een balletje trappen in de weide, maakte me niets uit. Nu, 5 minuten voor de start van een niets zeggend 10km crossloopje in de regio: ik raak gewoon gepannen 8)7 .

 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Dat hebben de meeste hoor, heb nu al aardig wat wedstrijden gedaan, maar elke keer is die spanning toch weer anders dan als je gewoon lekker gaat sporten :)

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Ik vind alleen het zwemmen spannend. Het fietsen en hardlopen geloof ik wel :P .

Strava


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Die spanning heb ik alleen voor de start, zodra het startschot is gegeven is het weg en ben ik tijdens het eerste onderdeel bezig om te overleven.. Zodra ik het water uitkom gaat het voor mij beginnen ;-)

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 17:42
Ik heb vanaf mijn 7e tot aan mijn 18e korte en lange baan gezwommen, dus dat zit wel redelijk goed. Ik hoop op 8 minuten zwemmen.
Waar ik vooral bang voor ben is het hardlopen, hoewel ik daarin wel aardig verbeterd ben de laatste jaren. Geen idee hoe mijn benen zijn na het fietsen, maar 25 minuten moet te doen zijn.

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Probeer het thuis ook eens een keer uit.. Ga een stuk fietsen en trek daarna gelijk je hardloopschoenen aan om 1 of 2 kilometer te lopen..

Ik heb er zelf weinig last van en kan vrij soepel de overstap maken naar lopen vanaf het fietsen..

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • dreameater
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 21:29

dreameater

TOET'NKEAL ONIE DA!

Afgelopen zaterdag m'n eerste 1/8e triatlon voltooid.
Het zwemmen viel me tegen, we moesten een plas ' oversteken'. Ben ongeveer 3 maanden begonnen met 1 a twee keer per week zwemmen. Van de 500 meter kon ik ongeveer 200/250 meter borstcrawl volhouden, de rest heb ik toch echt moeten doen met normale schoolslag. Uiteindelijk 16 minuten over gedaan.

Fietsen; ik heb een retro fietsje met hele dunne bandjes zonder versnellingen. Dit ging echter best prima, gemiddeld 33km/h en dus binnen de 38 minuten de 20 kilometers kunnen wegfietsen.

Lopen zou normaliter m'n beste onderdeel moeten zijn; echter kreeg ik een aantal weken terug last van shin splints. Van te voren gecheckt of je ook in de berm kon lopen om zo de boel wat te ontlasten. Dat ging goed.
Wel wat ingehouden uit voorzorg. Maar gelukkig geen pijn gehad tijdens het lopen. Tijd 22;54

Inclusief wissels kom je dan op 1:20:24
Super leuk om te doen :)

вɑʗ₭ ıƝ Ϯһㅌ ₲яıÐ


 • wezep
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22-03 21:46
@dreameater, waar heb je deze triathlon gedaan?

Asus PP-DLW - 2 x Intel Xeon 3,06 - 1Gb RAM - Coolermaster CM Stacker - 29160 - Seagate 18Gb 15k -=- 2 x LG L1910B 19" TFT


 • dreameater
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 21:29

dreameater

TOET'NKEAL ONIE DA!

Dit was in Zwolle , goed georganiseerd evenement :)

вɑʗ₭ ıƝ Ϯһㅌ ₲яıÐ


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 31-03 21:52
Gisteren meegedaan aan de 1/8ste van Amersfoort...

Ging best lekker en uiteindelijk 18de overall geworden met 01:09:23.. Eerste wedstrijd in wetsuit, dat ging al een heel stuk beter al heb ik nog steeds echt problemen het eerste stuk zodat ik steeds moet overschakelen naar schoolslag.. Laatste stuk ging beter... Fietsen was ik de snelste uit onze wave en hardlopen ging boven verwachting.

Ik had er zelf geen last van, maar mijn vrouw stond tijdens het fietsen voor een open brug (en dan ook nog eens voor pleziervaart)... Dat was wel minder.

Nu rustig aan doen deze week en op naar zaterdag.. Hopen dat het weer nog wat op gaat knappen..

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • Ezio
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11-03 18:28
Ik ga bij de Bosbaan OD in september een wetsuit huren. Ik wil eerst nog eens goed testen voordat ik een duur wetsuit koop. Ik wil voor Maastricht wel een goede hebben, want zwemmen is niet mijn sterkste onderdeel. En je moet zo fris mogelijk uit het water komen. Ik had het zondag bij een koppeltraining de eerste kilometers behoorlijk koud. En dat was na de middag toen de buitentemperatuur rond de 20 graden was. Het zal eind september ongetwijfeld een stuk frisser zijn. De start is dan om 8:00 uur. Ik zie alleen door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel merken voor wetsuits.

Strava

Pagina: 1 2 3 ... 9 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee