Acties:
  • +19 Henk 'm!

Het grote zuinige server topic - deel 2

Dit is deel 2 van "Het grote zuinige server' topic. Deel 1 is hier te raadplegen, er staat veel bruikbare informatie in.

Introductie

Veel tweakers hebben thuis een server(tje) staan voor eigen gebruik, of willen er eentje gaan samenstellen/aanschaffen. Zuinigheid is een steeds belangrijker aspect hierin.
Omdat veel servers 24/7 draaien, is elke besparing in verbruik te merken op de energierekening. Een belangrijk punt is de terugverdientijd. Hoe zuiniger, des te hoger de aanschafprijs is meestal de regel. Maar door de extra zuinigheid kan kan de extra kostprijs terugverdiend worden, na een bepaalde tijd. Uiteindelijk dus goedkoper!

Dit topic geeft inzicht in welke componenten van belang zijn bij het samenstellen van een (zeer) zuinige computer, en daarnaast ook concrete systemen voorstellen, inclusief verbruiksmetingen zodat een ieder ook een idee krijgt wat hij of zij kan verwachten.

Druk op de knop "gepinde posts" om snel posts te vinden met interessante (meet-)gegevens.


Momenteel is het moeilijk om geschikte Coffee Lake processoren te koop te vinden. Intel neemt geen orders voor deze processoren meer aan na 25 juni 2021. Het loont om te zoeken en tweedehands aanbod te bekijken.


Prijs vs Prestaties

In dit topic bespreken we vooral x86 hardware omdat die zuinig is en over veel rekenkracht beschikt en veelzijdig is. Naast gewoon formaat computers zijn er tegenwoordig ook compute-sticks, zelfbouw bordjes, mini-PC's en NUC's. Die zijn vaak minder krachtig en relatief duurder.

Inhoudsopgave

Introductie:BasiscomponentenAanbevolen componentenVerbruiksgegevensTweaks
Links
Componenten kiezen

Een zuinig systeem valt of staat met de keuze van de juiste componenten. De keuze van het moederbord is hierbij een zeer bepalende factor. Daarnaast zijn er componenten die minder van invloed zijn, maar waarbij kosten en terugverdientijd wel een rol kunnen spelen bij de keuze. De één vind een voeding van €80 een goede investering omdat die 2Watt / € 4 per jaar bespaart, de ander neemt genoeg met een (minder) zuinige voeding van 36 euro. Hierbij speelt ook vaak de betere kwaliteit van duurdere onderdelen een rol, omdat die het gemiddeld langer volhouden.

Basissystemen en hun energielabel

Om verschillende systemen te kunnen vergelijken is gekozen om het verbruik van een basissysteem - een moederbord, CPU, RAM, SSD en voeding - te gebruiken als referentie. Aan zo'n configuratie is vervolgens een zuinigheidslabel toegekend om het totaalverbruik in perspectief te zetten.
Harde schijven zijn expres weggelaten, omdat het verbruik hiervan makkelijk op te zoeken is, maar vooral omdat niet iedereen evenveel harde schijven gebruikt. Om ook de keuzes voor harde schijven eenvoudiger te maken is ook een lijst van zuinige harde schijven opgenomen.

De wattage labels voor het basissysteem lopen van A++++ tot G en worden bepaald bij een volledig idle systeem, beeldscherm uit, up-to-date drivers en de opgegeven BIOS instellingen daar waar van toepassing:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/EZP8Y7R61K8y7Dcklm5h4KYs/full.png

Dit label zorgt, samen met een up-to-date lijst van zuinige voorbeeldbasissystemen, voor een indeling van basissystemen die de tand des tijds probleemloos kan doorstaan.

Wat is nu haalbaar?

Basissystemen met een A+++-label zijn dankzij Fujitsu inmiddels (2017-2019) zondermeer haalbaar. Voorheen had je om hier in de buurt van te komen flinke hardware tweaks voor nodig zoals tweaker 'mux' heeft laten zien met zijn hardware mods om tot een A++ systeem te komen.

De tijd zal het leren of we tzt kunnen genieten van een basis systeem dat in idle minder dan 2.5W gebruikt 8)

Besef wel dat om dit soort verbruiken te halen, het verbruik van IEDER component van belang is en dat zelfs tienden van Watt gaan tellen. Er is zelfs verschil in de zuinigheid van onderdelen zoals ventilatoren. Daarnaast is met dit soort verbruikscijfers ook de variatie in componenten en meetapparatuur merkbaar: dit kan zo al 1 à 2 Watt schelen, zelfs verschillende BIOS versies kunnen onderling een verschil laten zien van 0,5-1W. De lijst van voorbeeldbasissystemen is een goede indicatie van zuinige basissystemen, maar vormt geen garantie dat iedereen die dit samenstelt ook daadwerkelijk het verbruik daadwerkelijk haalt!

Basis componenten

Moederbord:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1331139021.jpegDe keuze van het moederbord bepaald in hoge mate hoe zuinig het systeem zal zijn. Zuinig hoeft niet duur te zijn, goedkopere moederborden hebben minder toeters en bellen en verbruiken vaak minder dan een volledig uitgerust moederbord. Gamers-moederborden zijn een slechte keus, die zijn gemaakt voor prestaties en niet zuinigheid. Met name Asrock is een goede keus, dit merk bouwt eenvoudige moederborden met een zeer laag verbruik.

Processor:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1358103947.jpegAangezien een server een groot deel van de tijd idle staat te draaien, is vooral een laag idle verbruik gewenst. De techniek van zowel Intel als AMD is inmiddels zover dat het idle verbruik niet of nauwelijks meer afhankelijk is of je een single of dikke quad core gebruikt - ongebruikte cores worden namelijk uitgeschakeld. De keuze van een processor wordt daarmee voornamelijk bepaald door wat je er mee wilt doen (lichte of zware taken, virtualisatie) en welk budget je ervoor hebt. Voor de meeste taken zal een goedkope dual-core altijd voldoen. Speciale energiezuinige edities zoals de T- en S aanduiding bij Intel zegt alleen iets over het maximale verbruik. Idle verbruiken ze net zoveel. De snelheid is begrenst en zal dus op volle belasting minder vragen dan een normale processor. Dat is zonde van het geld want de normale processors kan je net zo goed begrenzen.

Geheugen:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1322772534.jpegHet werkgeheugen (RAM) is een van de weinige onderdelen die geen tot nauwelijks weinig invloed heeft op het verbruik. Het heeft meestal geen zin om low voltage geheugen of minder geheugen te kopen, tenzij elke (tiende) Watt telt. Voor gewone toepassingen is 4GB genoeg. Dual channel levert weinig snelheidswist (0-5%) één latje is dus voldoende.

Voedingen:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/1229290055.jpgZelfs een server met een hele sloot aan harde schijven heeft bijna nooit meer dan een 300W voeding nodig - en veel kleinere servers vaak nog veel minder. Voor laag verbruikende servers zijn er Mini-Box PicoPSU's die 80 tot 160W kunnen leveren, maar dan wel in combinatie met een goede adapter superefficiënt zijn. In de regel geldt dat een voeding onder de 20% belasting erg inefficiënt wordt, dus als je server bijvoorbeeld maar 8W verbruikt kom je terecht bij PicoPSU voedingen of soortgelijke DC-DC voedingen.

Opslag:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1348497023.jpegEr zijn 2 types van opslag: SSD's en de magnetische schijf. SSDs zijn extreem snel en vaak zowel onder belasting als idle veel zuiniger dan harde schijven, maar wel duurder. Voor storage gebruik zul je een SSD nooit terugverdienen. Daarom houden we in deze topicstart bij welke courante harde schijven het minste verbruiken voor de meeste opslag, zodat je zonder een aanslag op je energierekening toch grote hoeveelheden data kunt opslaan.

Een belangrijke besparingsmaatregel is het plaatsen van je besturingssysteem op een andere schijf (of SSD) dan je data. Zo kun je de dataschijven bij lange perioden van inactiviteit laten stilvallen zodat ze minder verbruiken.

Er zijn diverse soorten SSD's: SATA, PCIe AHCI en PCIe NMVe. M.2 ondersteunt SATA en/of PCIe (NVMe). Standaard SATA is momenteel nog veel zuiniger in idle dan PCIe. Intel heeft een zuinigere PCIe SSD (600p), maar die is niet veel sneller dan SATA. Veel besturingssystemen kunnen ook van een goedkope USB 2.0-stick opstarten, het verbruik is meestal minder dan hard disks maar meer dan SSD's.

Besturingssysteem en BIOS:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1255518972.jpegHet besturingssysteem heeft een behoorlijk grote invloed op het verbruik. Windows en Linux ontlopen elkaar niet veel, maar er is met name bij Linux verschil in kernels en distributies. Maar het belangrijkste is nog wel: zorg dat je voor alle apparaten op je moederbord de meest up-to-date drivers hebt geïnstalleerd.

Behuizing:
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1342778579.jpegEen behuizing heeft invloed op het verbruik door middel van de systeemventilatoren en soms ook via een ventilatorsnelheid controller. In plaats van een cpu fan kun je ook volstaan met een cpu-koelblok geplaatst voor de systeemventilator die lucht erdoor heen trekt. Verbruik kan verder worden beperkt door een zuinige ventilator te kiezen en ook door deze op 5V of 7V te laten draaien, daarmee kun je verbruik van 1W terugbrengen naar 0,3W.


Aanbevolen componenten

Per categorie zijn telkens een paar componenten uitgelicht om de keuze voor zuinige componenten makkelijk te maken, twee soorten: een voordelige keuze en een super zuinige keuze.

Het moederbord is hierbij zeer bepalend. Daarom zijn bij de moederborden de labels neergezet. De keuze van de CPU, RAM en SSD zijn weliswaar van invloed op het totale verbruik, maar niet in die mate waarin het moederbord dat is.

Moederborden


mini-STX Moederbord
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4-DV-3jhGVA5dBMs5tm1XL-RExE=/fit-in/188x141/filters:fill(white)/i/2001956557.pngASRock H310M-STX: Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mvuDcaDjWRO5eg0SCjgN7rOA8Mc=/f/image/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO.png
Het ASRock H310M-STX moederbord wordt alleen aangeboden als onderdeel in het ASRock DeskMini 310 barebone systeem. Het is een zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A++ systeem te bouwen. Het verbruik kan onder 5W komen wanneer WiFi uitgeschakeld is.


Thin mini-ITX Moederbord
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/w2LQwI7sskowwBTroul2H7FL/thumb.pngFujitsu D3474-B: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De pricewatch: Fujitsu D3474-B is een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A+++ systeem te bouwen. Een indrukwekkende idle waarde van 4,1W is gerapporteerd, met uitgeschakelde randapparatuur 2,9W.


Micro-ATX Moederbord
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2001304391.pngFujitsu D3643-H: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
Voor degenen die maximale besparing zoeken in een desktop moederbord is pricewatch: Fujitsu D3643-H een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 4 schijven. Voor dit bord (met 1 x SSD en actief netwerk) zijn idle waarden van 3,7W gerapporteerd. Alternatieven zijn de D3642-B en D3644-B.
.

Processors

De keuze van de CPU is zoals gezegd niet echt bepalend voor het uiteindelijke idle verbruik. Het kan 1-2W schelen, maar dat is het dan ook. De keuze wordt meer bepaald door de vereiste CPU kracht en het budget.

Intel Pentium G4560 en Pentium G5400
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/2000778838.jpeg Voor het gemiddelde budget is de Pentium G4560 processor een goede keus. Met de aankoopprijs van 55 euro een goedkope en toch krachtige 3,5 GHz processor. Deze is voor de meeste taken prima geschikt, inclusief enkele virtual machines met ondersteuning van VT-d en VT-x. Het is de opvolger van de pricewatch: Pentium G4400 Skylake. De laatste in de reeks is de Coffee Lake Pentium Gold 5400 op 3,7 Ghz.


SSD's

Het idle verbruik van zuinige SSD's ligt momenteel vanaf 0,03W tot 0,09W. In het algemeen zijn Samsung 840 en 850 SSDs de zuinigste keuze. De beste manier om er achter te komen hoeveel SSDs precies verbruiken is door de specificaties van de fabrikant te bekijken.


Voedingen en Adapters

PicoPSU 80/90/160 met 60/120W adapter
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1257517376.jpegMini-Box PicoPSU's zijn heer en meester bij lage idle loads van 5-15W. Pas op voor zogenaamde Pico PSU klonen, deze kunnen van minderwaardige kwaliteit zijn en ze zijn doorgaans lang niet zo zuinig als die van Mini-Box. Op 22,5W is een uiteindelijke efficiëntie van 84,6% met een kit mogelijk, met een extra zuinige adapter kan dat nog hoger uitvallen. Aan te raden AC/DC adapters: de zeer zuinige Seasonic SSA-0601HE-12 60W 12V Level VI en de redelijk presterende en betaalbare Leicke NT03015, 120W 12V.


Corsair RM550x 2021
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5vqgBgPCwAy_1qgBkjtdDA_Dto0=/i/2004340646.pngpricewatch: Corsair RM550x (2021) Zwart is zuinig voor een ATX formaat voeding die moeite hebben met eficiëntie te handhaven bij lage idle belastingen. Bron. Niet zo efficiënt als een AC/DC adapter met PicoPSU maar wel geschikt als je een system wilt met veel 3.5" hard disks en PicoPSU met 120W adapter niet voldoende is.


Verbruiksgegevens


Harde schijven

Harde schijven kunnen worden 'toegevoegd' aan het basissysteem maar dat moet wel goed worden gepland. Vooral het verbruik tijdens opstarten en tijdens het draaien van de schijven is van belang. Lezen of schijven duurt meestal niet lang en daarom niet van groot belang voor het uiteindelijke verbruik van een zuinige server.
Er is een groot verschil tussen 3.5" en 2.5" schijven. 3.5" schijven verbruiken tijdens opstarten volgens de documentatie van fabrikanten 19 tot 24W en dat stelt eisen aan de capaciteit van de voeding. Seagate 4TB en 5TB 2.5" schijven hebben voldoende aan slechts 3,75W. 3.5" SATA schijven verbruiken als ze eenmaal draaien 3,3W (WD's) tot circa 8W (HGST's). De genoemde Seagate 2.5" schijven verbruiken slechts 0,85W, toch zijn ze wat betreft snelheid vergelijkbaar met 3.5" schijven. Schijven die niet worden gebruikt kunnen worden stilgezet (spindown), het kost even tijd om ze weer op te starten. Door cron jobs/scheduled tasks te optimaliseren kan het aantal keer dat de schijven moeten worden opgestart worden beperkt.
RAID wordt afgeraden bij zuinige servers en bij SMR schijven. Opslagsystemen zoals ZFS (met mirroring en striping) en RAID starten alle schijven op als ze iets willen lezen of schrijven. SnapRAID kan alleen de benodigde disk starten.

Active idle verbruik van courante harde schijven:

1TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST1000LM048 1 TB2.5"0,45€ 47
Western Digital Blue WD10SPZX 1TB2.5"0,5€ 44
Toshiba L200 1TB2.5"0,6€ 61

2TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST2000LM015 2TB2.5"0,5€ 67
Toshiba HDWL120EZSTA 2TB2.5"0,55€ 71

4TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Expansion Portable 4TB 2.5", extern2.5"0,85€ 88
Seagate Barracuda Compute ST4000LM024 4TB2.5"0,85€ 113
Western Digital Red WD40EFRX 4TB3.5"3,3€ 113

5TB en grotere schijvenAfmetingVerbruik[W]W/10TBPrijs
Seagate Expansion Portable 5TB, extern2.5"0,851,7€ 99
Seagate Amazon Exclusive 5TB, extern2.5"0,851,7€ 100
Seagate Barracuda Compute 5TB ST5000LM0002.5"0,851,7€ 139
WD Red Plus WD140EFGX 14TB3.5"3,02,1€ 383
WD Red Pro NAS WD181KFGX 18TB3.5"3,62€ 573

De Seagate 4TB en 5TB 2.5" externe drives bevatten op het moment van schrijven een Seagate Barracuda 4TB 2.5" SATA (ST4000LM024) drive, respectievelijk een Seagate Barracuda Compute 5TB 2.5" ST5000LM000 drive. Na wat breekwerk heb je een SATA drive voor een relatief lage prijs.

Zuinige complete systemen

Een aantal voorbeeld systemen van tweakers worden hier vermeld. Omdat de behuizing en de hoeveelheid harde schijven varieert, zijn die niet in de lijsten opgenomen. Bij de behuizing is wel de systeemventilator en eventueel ventilator controller van belang, want deze onderdelen voegen verbruik toe.

Zuinige server 0 (1-6 disks) november 2017: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png

Dit systeem op basis van het Fujitsu D3417-B2 moederbord verbruikt inclusief SSD in idle ca. 3,2W met SSD en LAN, zonder toetsenbord/muis/video, gemeten met een ietwat onnauwkeurige meter. Het systeem heeft een passieve cpu koeler, dus zonder ventilator. Eventueel is het systeem uitbreidbaar tot 5 SATA hard disks. Daarvoor zou de adapter kunnen worden vervangen door een model met een hoger vermogen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 74,-€ 74,-
1Fujitsu D3417-B2€ 151,50€ 151,50
1Arctic Alpine 11 Passive€ 10,70€ 10,70
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 95,92€ 191,84
1Mini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
1Intel 600p 256GB€ 109,-€ 109,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 576,04


Zuinige server I (1-6 disks) juli 2018: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png

Dit systeem op basis van het ASRock B360M-HDV moederbord verbruikt inclusief M.2 NVMe SSD in idle 7,0W en 5,9W zonder randapparatuur met alleen NIC actief.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 110,-€ 110,-
1ASRock B360M-HDV€ 72,25€ 72,25
1Arctic Alpine 11 Passive€ 9,99€ 9,99
1Crucial CT8G4DFS8213€ 75,85€ 75,85
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Intel 760p 256GB€ 98,53€ 98,53
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 414,62


Zuinige server II (1-4 disks) juni 2016: Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/YgBJxJJwlnWnz2A57SLxiNhZ/full.jpg

Dit systeem op basis van het ASRock H110M-itx moederbord verbruikt inclusief SSD in idle ca. 10W onder Ubuntu 16.04 Desktop. Het moederbord heeft mini-ITX formaat en ondersteunt 4 harde schijven, daarvoor zou de adapter kunnen worden vervangen door een model met een hoger vermogen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4400 Boxed€ 59,80€ 59,80
1ASRock H110M-ITX€ 67,58€ 67,58
1Cooler Master Elite 110€ 35,95€ 35,95
1Mini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 3,78€ 3,78
1Crucial CT8G4DFD8213€ 26,95€ 26,95
1Mini-box picoPSU 80€ 30,95€ 30,95
1Crucial BX200 240GB€ 59,95€ 59,95
1Power Adapter DC 12 V, 5A, 60 W Level 6 (EU Power Cord Included)€ 20,51€ 20,51
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 301,47


Zuinige server III (1-4 disks) februari 2016: Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/YgBJxJJwlnWnz2A57SLxiNhZ/full.jpg

Dit grote systeem op basis van het MSI H110M ECO moederbord met M.2 slot verbruikt idle ca. 11W onder Linux. VT-d werkte op het moment van testen begin 2016 niet op dit bord. Volgens MSI wordt het nu wel ondersteund.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-6100 Boxed€ 122,95€ 122,95
1MSI H110M ECO€ 0,-€ 0,-
1Crucial CT2K16G4DFD8213 2x16GB€ 212,-€ 212,-
1Mini-box picoPSU 90 + 80W Adapter Power Kit€ 64,51€ 64,51
1Samsung 850 EVO M.2 500GB€ 168,95€ 168,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 568,41


Zuinige server VI (1-4 disks) juni 2018: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png

Dit systeem op basis ASRock J4105 moederbord met quad core processor verbruikt idle ca. 5W onder OpenSUSE 15.0 met Linux kernel 4.17 en ondersteunt 4 x SATA.

#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock J4105-ITX€ 88,70€ 88,70
1Cooler Master Elite 110€ 39,55€ 39,55
1Crucial CT8G4SFS824A€ 81,95€ 81,95
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Samsung 860 EVO 250GB€ 68,95€ 68,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 327,15


Zuinige server V (2 SATA) maart 2017: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png

ASRock DeskMini 110 is een kleine Mini-STX bare bones gebaseerd op een ASRock H110M-STX rev. 1.03 moederbord met 2 SATA aansluitingen en een laag verbruik van 4,6W. De meegeleverde adapter is een 19V/120W AcBel Polytech Inc. ADC027. De Intel Pentium G4560 PCG 2015C boxed cooler draait op 1040 rpm. Zonder beeldscherm, monitor, muis, HD audio. Gemeten met aangesloten netwerk, Ubuntu Server 16.04.2 LTS, Brennenstuhl PM 231E.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 58,50€ 58,50
1ASRock DeskMini 110€ 149,-€ 149,-
1Kingston ValueRAM KVR21S15S8/8 (retail)€ 62,93€ 62,93
1Intel 600p 128GB€ 62,92€ 62,92
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 333,35


Intel NUC NUC5PGYH
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000816182.pngIntel NUC NUC5PGYH: Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png / Afbeeldingslocatie: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De Braswell pricewatch: Intel NUC NUC5PGYH met Intel Pentium N3700 processor is een zuinig maar uiterst beperkt systeempje. Het heeft slechts 32 GB eMMC, met de optie om een 2,5" SATA SSD/HDD toe te voegen. Out-of-the-box is dit een A+++-label systeem. De prijs is relatief hoger dan grotere moederborden met instapprocessoren.


Intel NUC NUC6i5SYH
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000847545.pngIntel NUC NUC6i5SYH: Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/ywAeftad6CEn1gRrr6K9jF6O/full.jpg
De Skylake pricewatch: Intel NUC NUC6i5SYH met Intel Core i5-6260U processor is in combinatie met de juiste toe te voegen componenten een A+-label systeem. Geschikt als 4k mediaspeler. De totaalprijs is veel hoger dan krachtige grotere moederborden met normale processoren.


Shuttle Barebone XH170V
Afbeeldingslocatie: https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000868153.jpegShuttle Barebone XH170V: Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/ywAeftad6CEn1gRrr6K9jF6O/full.jpg
De pricewatch: Shuttle Barebone XH170V bare bones kan worden uitgerust met een normale Skylake processor. Met bijvoorbeeld een Intel Core Core i5 6600K processor, in combinatie met de juiste toe te voegen componenten is het een A+-label systeem. De totaalprijs kan iets hoger liggen dan een zelf samen te stellen systeem.


Tweaks


Verbruik Meten

Als de hardware geïnstalleerd is, kan er nog extra bespaard worden met diverse tweaks. Door slim om te gaan met instellingen, kan er nog wat van het verbruik worden afgesnoept. Om te weten of het verbruik van jouw systeem dicht tegen die van andere metingen ligt, zal je het verbruik moeten meten. Helaas is het meten van verbruik niet simpel omdat computervoedingen de fase en wisselstroom vervormen. Om nauwkeurig een laag verbruik te meten heb je een True-RMS-meter nodig. Als goed uit de test komende meters zijn te noemen (op volgorde van prijs): de Brennenstuhl Primera-Line PM231E (€ 19), de ELV Master Basic 2 (€ 38,90) en de Voltcraft Energy Logger 4000 (€ 50,40).

Laat de server een half uurtje aanstaan voordat je de meting begint, zo meet je het idle waarin de server het meest van de tijd zal doorbrengen, want vlak na het opstarten is de processor nog druk bezig en ligt het verbruik hoger.

Externe apparatuur

Verbruik kun je natuurlijk beperken door apparatuur zoals toetsenborden, muizen en optische drives niet aan te sluiten. Externe apparatuur kun je ook afkoppelen als de computer eenmaal aanstaat, soms geeft dat een beter resultaat. Veel besturingssystemen hebben een optie om op afstand via het netwerk in te loggen, zodat je achter een andere pc de server kan beheren. Onder Windows kan dat door middel van Remote Desktop Connection.

BIOS

Aangezien verbruik het meeste afhankelijk is van het moederbord in hier ook de meeste winst te behalen.

C-states inschakelen
C-states zijn de slaaptoestanden waarin de processor kan verkeren, van heel licht (C3) tot diepe slaap (C10). Dit zorgt voor een flink lager verbruik.

ASPM inschakelen
Active State Power Management of kortweg ASPM, wordt gebruikt om PCI Express en de gekoppelde apparaten in een laagverbruik stand te plaatsen.

Harde schijven
Gebruik AHCI voor de harde schijven.

onboard apparaten
Onboard apparaten kan je beter ingeschakeld laten in het BIOS, het uitschakelen heeft alleen effect op de zichtbaarheid voor het besturingssysteem, het verbruik blijft net zoveel. Door de juiste drivers in het besturingssysteem te installeren kunnen die apparaten wel in een energiezuinige modus worden gezet.

CPU fan
Via PWM kan de CPU fan langzamer draaien en zelfs stilstaan, afhankelijk van de temperatuur. Niet alle ventilatoren en moederborden kunnen dat. Als laatste redmiddel kan de computer zichzelf stoppen als de temperatuur te hoog wordt.

GPU
Moderne processors hebben doorgaans een gpu ingebouwd. Als er geen beeldscherm op de server is aangesloten (headless in vaktermen), heeft het aan laten staan van de GPU geen nut. Op afstand, via het netwerk kun je het beeldscherm via het besturingssysteem uit te schakelen. Bij Windows kan je dat vinden onder apparaatbeheer:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/mM83drcLedJZefXy2vEeU7H7/full.png

undervolting
Undervolting betekent dat de onderdelen van de computer onder een lagere spanning staan dan de fabrikant aangeeft. Als het gebruik licht is kan dat weinig problemen opleveren, maar het systeem zou onstabiel kunnen worden.

Software Tweaks

Er zijn tweaks mogelijk onder alle besturingssystemen die flink wat energie kunnen schelen.

Dit zijn simpele tweaks die iedereen makkelijk toe kan passen, door ze simpelweg over te nemen. Maar het is niet altijd mogelijk parameters te wijzigen vanwege de verschillende hardware/software.

Linux
Het topic Linux en zuinigheid noemt powertop en geeft o.a. deze links: Archlinux, thinkwiki, Ubuntu.
TLP (Linux Advanced Power Management) is een andere energiebesparingstool voor Linux distributies Arch, Debian, Fedora, Gentoo en Ubuntu.

Windows
In Windows kunnen besparingsopties via Power Options op Power Saver worden ingesteld. Daarnaast kunnen advanced power settings worden aangepast, te vinden onder Power Options, Power saver plan, change advanced power settings.

Relevante Power Options bij Windows 7/8 zijn:
• AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM: HIPM+DIPM
• AHCI Link Power Management - Adaptive: 100 (milliseconden)
• Turn off hard disk after 10 minutes
• PCI Express/Link State Power Management: Maximum power savings
• Processor Power Management
• minimum processor state 1%
• system cooling policy: passive (als dat warmteproblemen geeft: active)
• maximum processor state 100%
• Turn off display after 10 minutes
• Internet Explorer/Javascript Timer Frequency maximum power savings
• USB selective suspend setting enabled

HIPM en DIPM instellingen moeten via registry worden geactiveerd.

Afhankelijk van de hardware zouden er ook nog andere opties kunnen zijn die moeten worden aangepast voor een lager verbruik.

Schakel ongebruikte services uit of zet op manual services die je niet nodig hebt. Als het niet nodig is, schakel de Server service uit.

Schakel automatisch starten van applicaties uit. Dat kun je doen met CCleaner of Sysinternals Autoruns. Met Task Manager kun je zien welke processen er draaien en welke processortijd snoepen na verloop van tijd.

Applicaties en services beperken de tijd dat de cpu in hogere C-states doorbrengt, het is dus van belang het aantal geladen applicaties te beperken tot het nodige. Gebruik de server niet of zo weinig mogelijk als desktop. Dat betekent: geen browsers gebruiken en virusscans beperken tot hoogst noodzakelijk.

De command line tool powercfg (PowerCfg /energy) kan worden gebruikt om eventuele probleempunten op te sporen, met name van devices die niet in een slaapstand willen of kunnen gaan. Niet alle "errors" moet je opvatten als een probleem.

Een handige tool is TechPowerUp Real Temp, hier mee kun je zien wat de actieve C-states zijn. Er zijn een aantal problemen bekend met C-States bij bepaalde moederborden en drivers.

Handige linkjes

• Een overzicht van zuinige hardware bijeen gebracht door onze oosterburen van het forum hardwareluxx.de: Die sparsamsten Systeme (<30W Idle).
• Mux' BBG Zuinige Server Maart 2014 met diverse geteste moederborden.
• Informatie over idle gebruik van laptops kun je vinden op de notebookcheck.net site.

[ Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 26-09-2021 04:01 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!
Tips hardware/software

Kontron Fujitsu D3643-H, D3642-B, D3644-B en D3674
MCE fouten in Linux: update de BIOS naar 1.8.0
beeld onleesbaar of klein in Linux: schakel Above 4G decoding uit in de BIOS.
EDAC ECC foutmeldingen zijn oplosbaar met een workaround.
gebruik UEFI voor boot USB stick, Rufus maakt een UEFI FAT32 stick.
drivers: ftp://ftp.kontron.com/Pro...inMini-ITX/Drivers_D36xx/
BIOS updates, spec sheets en handleidingen: ftp://ftp.kontron.com/Pro...boards/ExtendedLifeCycle/
BIOS is standaard geoptimaliseerd voor laag energieverbruik, aanpassen is meestal niet nodig. Speed shift (Hardware P states) moet handmatig worden aangezet in recente BIOS versies.
Deze moederborden worden in OEM verpakking geleverd zonder SATA kabels.
Algemeen:
• PCIe kaarten en SMBUS kunnen niet werkende geheugenslots veroorzaken. Workaround..
• vermijd Kingston SSD's, bepaalde modellen hebben moeite met stroomspaarstanden.

Ik wil een mini-ITX moederbord
Het zuinigste is momenteel de Kontron Fujitsu D3674-B. De mATX D364x moederborden hebben een zuinige Intel netwerkchip.

Ik wil 2 of 3 netwerkaansluitingen
Meestal zijn moederborden met meer dan 1 netwerkaansluiting niet zo zuinig of duur als het twee Intel aansluitingen betreft. Een oplossing is het bijplaatsen van netwerkkaarten met daarop een I210 of I211 chip. Die zijn ongeveer zo zuinig als een on board I219-LM chip.

Mijn netwerkverbinding is niet zuinig
Intel heeft momenteel de zuinigste netwerkchips, met name de I210 en I211 zijn zuinig. Het verbruik is minder dan 700mW bij een actieve verbinding en minder dan 200mW als Energy Efficient Ethernet (EEE) wordt ondersteund. Daarvoor heb je een switch nodig die EEE gebruikt om energie te besparen.

Ik wil een 10Gb aansluiting
Dat kun je beter niet doen in een zuinige server. Het verbruik van zo'n adapter is tamelijk groot. Bij ethernet over koper geldt: hoe lager de snelheid, hoe lager het verbruik. 100 Mbit is dus het zuinigste en 1000 Gbit verbruikt meer. Vanaf 2,5Gbit wordt het verbruik nog hoger, en dat is niet energieëfficiënt meer. Als je internetverbinding niet hoger gaat dan 100 Mbit, dan is het raadzaam om de netwerkverbinding op 100 Mbit te zetten.

Linux laag energieverbruik optimalisatie
Zet de monitor na 15 minuten in de slaapstand vanuit Linux, en selecteer optimalisaties voor laag stroomverbruik. Dat laatste kan met powertop --auto-tune. Zorg ervoor dat deze opdracht bij iedere herstart wordt uitgevoerd. C-States zijn zichtbaar met powertop.

Windows laag energieverbruik optimalisatie
Een uitleg is gegeven in een blogpost. Windows 10 is aan te bevelen omdat het overweg kan met de meeste moderne drivers. Windows Server 2016 en 2019 zijn moeilijker te optimaliseren. De belangrijke video driver is in oude inf stijl te vinden bij HP.

Mini-Box PicoPSU-80 + Seasonic 60W HE adapter kit en Mini-Box PicoPSU-90
PicoPSU-80 + 60W adapter kit
Deze 80W en 90W PicoPSU's zijn ontworpen voor kleine mini-ITX systemen, daardoor is de voedingskabel vaak te kort. Aan te raden is de connector van de voeding te omwikkelen met "electrical tape". Daardoor maakt het geen contact met de electronica.
De kit van de PicoPSU-80 bevat geen P4 kabel voor de processor. Daarvoor is nog een P4 kabel benodigd. Alternatief van Delock. De PicoPSU-80 + 60 kit is zuiniger dan de PicoPSU-160-XT met Leicke adapter.

Mini-Box PicoPSU-160-XT
PicoPSU-90 en PicoPSU-160-XT
Deze PicoPSU's hebbent een langere voedingskabel. Je kan een Mini-Box PCI bracket aanschaffen die de connector afmonteert. Dan kun je de 12V voedingskabel achterop de computer aansluiten. Geschikte adapter is een Leicke NT03015 120W 12V. De PicoPSU-80 is zuiniger dan de PicoPSU-160-XT.

Andere PicoPSU accessoires
PicoPSU komt met 1 SATA aansluiting, als je meer wil aansluiten heb je een SATA splitter kabel nodig.

Wanneer een ATX voeding?
Voor systemen die altijd meer dan 40W verbruiken is een PicoPSU niet nodig. Bij een idle verbruik van meer dan 50W zijn standaard ATX voedingen zuiniger en krachtiger. PicoPSU is het meest effectief bij zeer lage belastingen, bijvoorbeeld onder 10W. Op dat niveau zijn ATX voedingen inefficiënt, een efficiëntie van minder dan 50% komt vaak voor.

Hoeveel disks ondersteunt mijn voeding?
Bij een Pentium 5400 Gold processor met een SSD drive:
Een PicoPSU-80 + 60W kit ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of maximaal 1x 3.5" hard disk.
Een PicoPSU-90 + 120W Leicke ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of maximaal 2x 3.5" hard disks.
Een PicoPSU-160-XT + 120W Leicke ondersteunt minimaal 6x zuinige 2,5" 4TB-5TB disks of 4 stuks 3.5" hard disks.
Reken erop dat elke 3.5" disk maximaal tussen 19W en 24W nodig heeft tijdens opstarten. Dat is de beperkende factor bij PicoPSU voedingen.
De meeste desktop moederborden ondersteunen geen staggered spin-up, waarbij disks na elkaar worden gestart. Daardoor kunnen pieken in het verbruik samenvallen.
Als er een quad core processor wordt toegepast leidt dat meestal tot minder ruimte voor 3.5" hard disks.

hdparm (o.a. 2.5" disks, Seagate 4TB/5TB)
Onder Linux/Unix kan een schijf worden ingesteld om de koppen te parkeren en om down te spinnen. Let op dat het downspinnen niet te vaak gebeurt. Ook het parkeren moet worden beperkt. De interpretatie van de instellingen kan fabrikant- en typeafhankelijk zijn en het is niet altijd voorspelbaar wat er precies gebeurt. Een spindown tijd van 30 minuten is redelijk. Zet het niet op 1 minuut of minder.
De instellingen van hdparm -S worden hier uitgelegd. manual hdparm
Probeer: hdparm -S 241 -B 127 /dev/sdb drive mag in spindown ('127') eens per 30 minuten. Dit is de instelling voor 1 schijf /dev/sdb. Stel in per hard disk.
Controleer de status met hdparm -C /dev/sdb
Controleer informatie over de drive met hdparm -I /dev/sdb

Welke zuinige disks hebben grote opslagcapaciteit?
Het is aan te bevelen zuinige 2.5" disks te gebruiken. Het verbruik van Seagate 4TB of 5TB 2.5" drives is 3,75W per disk tijdens opstarten, 0,85W tijdens gebruik en 0,18W in spindown. Dan is ruim 3 tot 6 keer zuiniger dan 3.5" disks. In beperkte behuizingen passen geen dikke 16mm 2.5" drives. RAID wordt afgeraden voor SMR disks en voor zuinige servers.

Deskmini
Dikkere 2.5" hard disks (>9,5mm) zoals 4TB of 5TB passen niet in de Deskmini kast. Mogelijke oplossingen zijn het aanpassen van de behuizing of een externe disk aansluiten. 1 of 2 SSD's of met 9mm dikte (normaal voor SSD's) hard disks passen wel in de behuizing. Omdat de behuizing zo klein is moet je ook rekening houden met een actieve ventilator op de processor.
Deskmini is vooral geschikt als klein systeem met weinig opslag en weinig uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn geen PCIe slots, wel M.2 NVMe en maximaal 2 SATA aansluitingen.

[ Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 15-03-2021 13:27 ]

Ik denk niet dat het stagen van downloads op een SSD de levensduur van je Harddisks verbeterd. Wel kan het helpen om ze langer in spindown te houden (als je handmatig zelf je downloads synchroniseert van de SSD naar de HDD's).

Maar of je je daar erg druk over moet maken... Als je je downloads scheduled om 's nachts te draaien, kunnen je disks overdag gewoon in spindown (of andersom).

Persoonlijk zie ik in jouw use case niet een directe noodzaak voor ECC, mits je de foto's die je maakt ziet als heilig :) ZFS is wel op zijn best icm ECC geheugen.

FreeNAS is niet super zuinig, maar ook weer niet om te janken. In jouw geval zal het potentieel wel meer verbruik opleveren (ik schat 20-25W ipv 15-20W onder Linux/Windows.)

PicoPSU kan wel, maar dan moet je ook een goede adapter erbij kopen, en dat is niet perse goedkoop. Je kan ook kijken naar een goede ATX voeding. Ik denk dat je daar net zo veel plezier van hebt.

Even niets...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • EelcoB
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 04-07 20:32
Matched: spindown
We zullen het gaan zien, de hardware is binnen, ik draai nu op een IX200 nasje van Iomega, dus ik ga er vanuit dat de nieuwe een flinke verbetering gaat zijn. Qua tweaks mbt zuinigheid moet ik me nog in gaan verdiepen, de grootste besparing zit hem denk ik in de spindown van de drives, wellicht dat ik nog een los klein 2.5'' schijfje erin prop waar downloads op draaien, zodat de raidset idle kan blijven totdat die klaar zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • renedis
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 01-07 21:12
Matched: spindown
EelcoB schreef op woensdag 23 maart 2016 @ 20:40:
Ik ben bezig om zelf de nodige hardware bij elkaar te zoeken voor een XPEnology nas, voor maximaal 8 schijven in de toekomst. Het idee is om met 4 te beginnen, en dan tzt uit te breiden/upgraden wanneer de nood daar is.

Ik zal verder op de NAS een aantal packages gaan draaien om eea te centraliseren/automatiseren mbt media voor bv een squeezebox, en kodi htpc.

Iemand enig idee of onderstaande setup samen met 8 disks gevoed kan worden dmv een picoPSU, of dat ik vastzit aan de SFX voeding?:

#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Athlon 5350 Boxed€ 37,95€ 37,95
1ASRock AM1B-ITX€ 30,-€ 30,-
1Silverstone DS380€ 162,95€ 162,95
1Mini-box PicoPSU-150XT + 102W Adapter Power Kit€ 78,95€ 78,95
1Silverstone SFX 300W€ 53,-€ 53,-
1Kingston HyperX KHX1600C9D3K2/4G€ 0,-€ 0,-


Ik weet dat ik ook voor een Intel bordje kan gaan met een lagere 10W TDP, maar ik had gezien dat het praktijkverbruik eigenlijk amper scheelt. Idle schijnt de AMD zuiniger te zijn, onder load de intel, zie bv:

http://nl.hardware.info/r...erbruik-cinebench-115-max
De pico 150XT trekt dat wel (piek belasting 190W). Echter de kit die je daar hebt gekozen icm de 102W adapter niet. De adapter moet dus sterker zijn!

Idle moet het wel lukken (alhoewel het krap is). Dan vragen disk 5W tot 9W, in spindown meestal nog minder. Maar bij het booten met 8 disks die gemiddeld 30W per disk vragen gaat ie onderuit.

Je bent beter af met een ATX voeding als je zeker weten naar 8 disks gaat. De pico is dan niet meer zo efficiënt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Met 4 disks actief, nee, met 4 disks in spindown, krap... Maar waarom zou je perse 20W willen? 30-40 watt is voor jou ook al een besparing van 160-70W en is veel realistischer...

200W = 400 Euro per jaar = ~34 euro per maand
30W = 60 euro per jaar = 5 euro per maand
20W = 40 euro per jaar = 3,40 euro per maand.

Ik bedoel, het verschil tussen 30 en 20 watt scheelt je dus 1,60 per maand... Dat is niet eens een big mac...

Niet te veel moeite voor doen, gewoon kopen wat goed is, en wat doet dat je wil doen, en kwaliteit kopen die een paar jaar mee gaat (PicoPSU is niet echt een top merk ofzo, wel zuinig, maar geen kwaliteitsvoeding).

Denk dat je daar veel meer plezier van hebt.

Even niets...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DirkT
  • Registratie: Juli 2002
  • Niet online

DirkT

toet

Matched: spindown
Bedankt voor de reacties, ik wil me ook niet doodstaren op die 20 watt, alleen als het een beetje fatsoenlijk haalbaar zou zijn. Spindown zal hier wel bij helpen, de server gaat 90% van de dag toch geen reet doen. Heb zelfs uitzetten overwogen, maar dan moet ik met WoL aan de gang, en het is stiekem toch wel heel prettig om de server altijd beschikbaar te hebben.

Ik heb geen moeite om nu een paar euro meer uit te geven als daarmee de kwaliteit van onderdelen omhoog gaat. Het is de eeuwige tradeoff...

Disks zullen voornamelijk WD RED disks worden of zijn, heb er nu 3, en de vierde wordt dan aangeschaft.

Moederbord is dan ook nog een wildcard, zal hier nog afgaande op de TS een andere keuze proberen te maken.

iRacing profiel - FanaLEDs voor je racesimulatie displays en meer!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sdk1985
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 14:54
Matched: spindown
Ik zie overigens dat er in februari een Celeron skylake is uitgekomen: pricewatch: Intel Celeron G3900 Boxed. Circa 15 euro goedkoper dan de G4400 Pentium. Verschil in snelheid lijkt mee te vallen (gebaseerd op passmark). Een verschil van 17% op 33% prijsverschil. Echter als je het moederbord meetelt dan levert de Pentium natuurlijk meer bang for buck. Ik ga er nog eens over denken.
629110 schreef op maandag 11 april 2016 @ 17:07:
[...]

In Windows 10 haak ik af bij 8,7Watt. Met uitschieters naar 7,9Watt.


[...]

Er komt 1 2,5" schijf in, heb nu een 500GB versie van Seagate erin gedaan. En Linux geinstalleerd op de SSD. Maar in vergelijking met Windows lijkt het meer te verbruiken. Ik heb geen idee of mijn Bios instellingen goed zitten. Dit moet ik eerst uitzoeken daarna kijk ik naar de OS optimalisatie.

Fase 2 wil ik mijn audio controller onderdelen eraf solderen. Andere onderdelen die eraf kunnen kan ik (nog) helaas niet vinden.
Op Windows is het in ieder geval een stuk makkelijker om een zuinig systeem te kregen. Disk spindown zit ingebouwd en met één vinkje regel je dat het systeem bij activiteit op de netwerk kaart wakker wordt. Op die manier verbruikt je systeem 95% van de dag 1W (afhankelijk van hoe vaak je hem nodig hebt).

Op debian heb ik hetzelfde geprobeerd te creëren. Hier liep ik tegen een aantal problemen aan. Zo is er één schijf die pertinent weigerde in standby te gaan. HDparm werd niet goed geïnterpreteerd door de samsung firmware. Daarnaast was de Wake-on-lan UG flag niet betrouwbaar genoeg. Soms weigerde de NAS automatisch aan te gaan indien mijn Kodi installatie en bestand opvroeg. Andere keren werd hij wakker terwijl er niets aan de hand was. Dat wordt vrij snel irritant. Ik denk dat Debian op jaarbasis in mijn situatie (6 schijven + ssd voor de bekende sabznbd/sickbeard/couchpotato suite + teamspeak + fileserver) minstens 4x meer verbruikt.

[ Voor 73% gewijzigd door sdk1985 op 11-04-2016 17:38 ]

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • StefanvdL
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 15-05 00:54
Matched: spindown
Een paar pagina's terug hebben jullie mij geholpen met het samenstellen van een zuinige Plex server. Nogmaals bedankt. Uiteindelijk heb ik het volgende systeem in elkaar gebouwd:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6500 Boxed€ 198,80€ 198,80
1ASRock H170M-ITX/DL€ 95,-€ 95,-
1WD Red WD40EFRX, 4TB€ 152,95€ 152,95
1Cooler Master Elite 310€ 29,95€ 29,95
1BitFenix Adapter (Molex to 4 x SATA Power)€ 5,77€ 5,77
1Scythe Twin Mounter 2.5in SSD-HDD Rev.C€ 4,21€ 4,21
1Cooler Master Silencio FP 120MM - PWM€ 9,95€ 9,95
1Crucial CT2K8G4DFD8213€ 53,95€ 53,95
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 45,95€ 45,95
1Leicke adapter 120W€ 29,99€ 29,99
1Samsung 840 EVO 120GB€ 57,56€ 57,56
1Mini-box PCI Bracket€ 3,62€ 3,62
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 687,70

De Cooler Master Elite 310 en Samsung Evo 840 had ik nog over van een oud systeem.

Inmiddels heb ik Ubuntu Server 16.04 geïnstalleerd, en in het BIOS en met PowerTOP een aantal energiebesparende tweaks gedaan. Ik kom nu uit op 17,2W idle, gemeten met de Brennenstuhl meter uit de eerste post. Het systeem is lekker stil, en zelfs als ik hem aan een stresstest onderwerp maakt hij niet veel geluid. Al met al ben ik tevreden.

Daarbij is het zo dat de WD Red nooit in spindown gaat, en dus zou daar nog wat van het verbruik af te schaven zijn. In PowerTOP zie ik wel dat de Package C-state niet verder komt dan C3. Ik zal eens kijken of ik hem wat dieper in slaap kan krijgen en op die manier nog wat minder kan laten verbruiken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vDorst
  • Registratie: November 2006
  • Niet online
Matched: spindown
StefanvdL schreef op woensdag 27 april 2016 @ 21:18:

Daarbij is het zo dat de WD Red nooit in spindown gaat, en dus zou daar nog wat van het verbruik af te schaven zijn. In PowerTOP zie ik wel dat de Package C-state niet verder komt dan C3. Ik zal eens kijken of ik hem wat dieper in slaap kan krijgen en op die manier nog wat minder kan laten verbruiken.
Dat heeft denk ik met die probleem te maken. Reducing power consumption on Haswell and Broadwell systems en One more attempt at SATA power management

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zsub
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 13:10
Matched: spindown
ANdrode schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 11:59:
[...]


Welke chipset heeft het moederbord?

Het scheelt bij SSD's tot 800 milliwatt per SSD. Meestal minder.

Het is een leuke tweak waar ik zonder powertop niet aan gedacht had :o.
Het is een ASRock C2750D4i, een Avoton 2750. Ik kan op de specs pagina geen losse chipset vinden. Ik denk dat de SSD waar / op staat ook niet eindeloos boeiend is, maar de array die erin zit potentieel wel :). Nu nog drie maar straks zes 'gewone' HDDs.

Hij trekt nu een ~4232W (gemeten met zo'n Fibaro ZWave meter) maar dat moet minder kunnen denk ik. De schijven gaan nu netjes in spindown via `hdparm -S 2 /dev/sdc`.

[ Voor 12% gewijzigd door Zsub op 29-04-2016 17:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zsub
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 13:10
Matched: spindown
SMSfreakie schreef op dinsdag 03 mei 2016 @ 22:50:
k zou eigenlijk ook eens een meter moeten scoren.. kan ik eens kijken wat mijn beestje nou slurpt.

Specs:
ASRock C2750D4I
Intel Atom C2750
2x Crucial CT102472BD160B 8 GB DDR3 ECC
4x WD Green WD20EARX, 2TB
Seagate Momentus 7200.3 ST9250421AS, 250GB
Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT
en dat alles in een Lian Li PC-Q01B gepropt :P
samen met 2 noname 80mm casefans :)
Ongeveer 40-45w als je disks niet in spindown gaan. Ik trek 32w met 3 Greens in spindown en een 'gewone' voeding. Verder gelijkwaardig systeem.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
1 ) Ga je Windows Software RAID doen?
2 ) Waarom zou je 'de RAID' zo min mogelijk belasten? Wat is je voordeel? Dat ze in spindown gaan?
3 ) Ik zou de CPU inruilen voor een G4400. i3 is vooral leuk voor gaming, voor de rest een vrij dure CPU. De G4400 is in jouw use case praktisch net zo snel
4 ) Ik zou 1*16GB nemen, dan kan je later makkelijk upgraden. Dual channel helpt wel, maar als je 2*16GB te duur vind, zou ik toch voor maar 1 DIMM gaan. Later je geheugen weer inruilen is lastiger :)
5 ) Waarom een 850EVO Als je ook al een losse download schijf hebt? (Of andersom, waarom een losse download schijf als je al een EVO hebt?) Die SSD kan prima jaren lang downloads verwerken zonder dat het ding een krimp geeft hoor.
6 ) De G-360 is een prima voeding, maar ook wel weer wat jaartjes oud. Er zijn in Het Grote Voedingen topic wel wat modernere voedingen langsgekomen die misschien beter zijn. (Ik dat corsair recentelijk een paar mooie gold voedingen uitgebracht heeft, maar ik kan me vergissen.)
7 ) PicoPSU kan ook, maar de kwaliteit van een PicoPSU is niet te vergelijken met die van een Seasonic. Je vergelijkt dus wel een B-merk met een A-merk.
8 ) Ik zie zo niet iets wat niet zou werken. Misschien nog een aftermarkte CPU cooler er bij?
9 ) Dat ding gaat echt geen 70W verbruiken, eerder 30W. Dan is het terugverdienen van die PicoPSU een stuk lastiger :)

Even niets...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Satom
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:36

Satom

Verzamel ervaringen

Matched: spindown
FireDrunk schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 09:49:
1 ) Ga je Windows Software RAID doen?
2 ) Waarom zou je 'de RAID' zo min mogelijk belasten? Wat is je voordeel? Dat ze in spindown gaan?
3 ) Ik zou de CPU inruilen voor een G4400. i3 is vooral leuk voor gaming, voor de rest een vrij dure CPU. De G4400 is in jouw use case praktisch net zo snel
4 ) Ik zou 1*16GB nemen, dan kan je later makkelijk upgraden. Dual channel helpt wel, maar als je 2*16GB te duur vind, zou ik toch voor maar 1 DIMM gaan. Later je geheugen weer inruilen is lastiger :)
5 ) Waarom een 850EVO Als je ook al een losse download schijf hebt? (Of andersom, waarom een losse download schijf als je al een EVO hebt?) Die SSD kan prima jaren lang downloads verwerken zonder dat het ding een krimp geeft hoor.
6 ) De G-360 is een prima voeding, maar ook wel weer wat jaartjes oud. Er zijn in Het Grote Voedingen topic wel wat modernere voedingen langsgekomen die misschien beter zijn. (Ik dat corsair recentelijk een paar mooie gold voedingen uitgebracht heeft, maar ik kan me vergissen.)
7 ) PicoPSU kan ook, maar de kwaliteit van een PicoPSU is niet te vergelijken met die van een Seasonic. Je vergelijkt dus wel een B-merk met een A-merk.
8 ) Ik zie zo niet iets wat niet zou werken. Misschien nog een aftermarkte CPU cooler er bij?
9 ) Dat ding gaat echt geen 70W verbruiken, eerder 30W. Dan is het terugverdienen van die PicoPSU een stuk lastiger :)
1. Om heel eerlijk te zijn heb ik mij hier niet goed in verdiept en heb ik zojuist nog even wat gezocht. Als ik het goed begrepen heb, is het beter om te kiezen voor software RAID (Storage Spaces) en dus eventueel een goedkoper moederbord te kiezen(?)
2. Dat is inderdaad wat ik in het achterhoofd had, de spindown, alleen bedenk ik mij net dat ik iets gelezen heb over dat het slecht voor de schijf kan zijn (uiteindelijk slijt alles wel).
3. Bedankt voor de bevestiging, de G4400 it is
4. De prijs van 1*16GB is zelfs € 0,50 lager dan die van 2*8GB, dus aangepast. Of ik gelijk nog een 2de 16GB erin prik ga ik nog even een nacht over slapen.
5. Met het idee dat de SSD het niet leuk zou vinden om ook als download schijf gebruikt te worden, heb ik er een extra schijf bij gekozen. Maar gezien jou antwoord lijkt mij de SSD voldoen :)
8. Misschien geen gek idee, voor een desktop PC zou ik gaan voor de grootste die ik kan vinden. Maar voor een server zal ik meer moeten kijken naar o.a. geluidsproductie?
Punten 6,7,9: hier heb ik gelijk even naar gekeken, zie mijn reactie hieronder op -The_Mask-
-The_Mask- schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 10:11:
Als je bijna 100 euro kwijt bent aan een picoPSU en accessoires dan kun je beter een Cooler Master V550 halen. Bij een beetje server met meerdere 3,5 inch hardeschijven is dat de beste oplossing. De Cooler Master V serie gemaakt door Enhance is namelijk met afstand de meest zuinige ATX voeding te koop, ook een stuk zuiniger als de Seasonic G series 360W. Vanaf zo'n 20/25W DC heeft die ook een hoger rendement als de gemiddelde picoPSU. Mooie is ook nog dat de voeding volledig modulair is en dat je ook nog losse modulaire sata kabels kunt kopen, zodat je heel veel HDD's kunt aansluiten zonder teveel stroom door één draad te trekken.
Kijk dit is inderdaad heel interessant, op deze manier beperk ik mij niet in de mogelijkheden om eventueel meer HDD's aan te sluiten + het is volledig modulair en de kabels die je niet gebruikt, zijn er niet. Ik heb het aangepast, enorm bedankt :)

Even een up-to-date lijst:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4400 Boxed€ 57,95€ 57,95
1ASRock H170M Pro4S€ 81,95€ 81,95
2WD Red WD30EFRX, 3TB€ 109,51€ 219,02
1Fractal Design Define Mini€ 86,95€ 86,95
1Kingston HyperX Fury HX421C14FB/16€ 63,03€ 63,03
1Cooler Master V Series V550€ 92,-€ 92,-
1Samsung 850 EVO 250GB€ 89,38€ 89,38
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 690,28


Iedereen hartstikke bedankt voor jullie hulp :D Nu nog even kijken naar een aftermarket cooler en eventueel een andere moederbord (als we toch voor software RAID gaan).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
KennieNL schreef op dinsdag 16 augustus 2016 @ 18:51:
Ik zit nog heel erg te twijfelen wat ik qua CPU doe... of een i3 6100, of een i5 6400, of toch een G4400... :)
In principe is de huidige i3 voor wat ik nu doe voldoende, alleen soms heeft VirtualBox wat veel overhead (zit nog te twijfelen om ooit naar KVM of Hyper-V te gaan)...

Iemand nog suggesties? :)
Het moederbord heeft een Realtek NIC. Mijn voorkeur gaat uit naar Intel.

Verder:
  • Dat zijn goede alternatieven voor virtualbox. Ben zelf erg tevreden over KVM (maar leercurve)
  • Al die CPU's voldoen en verbruiken idle ongeveer even veel. De snelste wint natuurlijk de race-naar-idle
  • Met VM's is spindown lastig. Voor het deel van de data dat permanent beschikbaar moet zijn kan je kijken naar een SSD/2.5 HDD
Ik waag mij niet aan voorspellingen over de besparing :X

[ Voor 4% gewijzigd door ANdrode op 16-08-2016 19:39 ]


  • Pantagruel
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 24-06 20:43

Pantagruel

Mijn 80486 was snel,....was!

Matched: spindown
mrmrmr schreef op donderdag 15 september 2016 @ 15:44:
Het idee met Sandy Bridge, Ivy Bridge en latere desktop processoren is dat er onderling weinig verschil is in het verbruik bij idle, ongeacht het aantal cores of frequentie. Het verschil is er alleen onder belasting, en dan met name een flinke belasting. Tijdens het opstarten verbruiken systemen veel omdat de bespaarfuncties nog niet actief zijn.

Dat betekent dat je niet hoeft te investeren in speciale (dure) zuinige processoren, een gewone processor voldoet. Het is doorgaans niet zinnig te betalen voor processoren die gekortwiekt zijn, behalve in zeer specifieke gevallen.

Naast de tips die ik al gaf, die ik eerst zou proberen voordat je begint met geld uitgeven, zou ik de 2 oude schijven met pensioen sturen. Mocht dat nog niet genoeg opleveren, dan kun je een van de 10W systemen genoemd in de TS uitkiezen en daarmee zo rond 16W uitkomen. Dat is inclusief alle besparingsmaatregelen. Het is een samenstel van onderdelen, software en instellingen.

Tegenwoordig verschijnen steeds meer 2TB 2.5" disks op de markt die bestemd zijn voor laptops. Deze schijven verbruiken meestal ook weinig, een aantal zijn genoemd in de TS. Dat helpt.

@Pantagruel
Maar 10W gaat niet lukken met deze 4 disks.
Ik gok dat tussen de 10 en de 15W te doen moet zijn, disks in spindown scheelt een slok op een borrel.

Asrock Z77 Extreme6, Intel i7-3770K, Corsair H100i, 32 GB DDR-3, 256 GB Samsung SSD + 2 x 3TB SATA, GeForce GTX 660 Ti, Onboard NIC and sound, SyncMaster 24"&22" Wide, Samsung DVD fikkertje, Corsair 500R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ben.Hahlen
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 10:34
Matched: spindown
Ik heb op dit moment een oude server (ruim 8 jaar, gaat richting de 9), die ik graag wil vervangen voor wat zuinigers. De huidige server trekt nl 110W continue, wat qua zuinigheid niet echt helpt.

Wat wil ik op de server gaan draaien?
  • 1x Linux VM - WebServer
  • 2x Windows VM - Virtual Desktops
  • Docker containers voor downloaden (CP, Sonarr, Transmission)
  • Docker container voor OpenVPN
  • Meerdere VM's voor test-doeleinden
De VM's draaien in VirtualBox en dat wil ik, in principe, graag zou houden, tenzij er heel overtuigende redenen zijn om dat niet te doen.

Op dit moment ben ik heel erg aan het twijfelen tussen een server + NAS, of alles in één te doen.
Voordeel van server + NAS is dat de NAS (Syno) makkelijk op te zetten is, maar ik moet volgens mij hetzelfde kunnen bereiken met Linux en Spindown.

Ik heb dit lijstje staan:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4400 Boxed€ 55,95€ 55,95
1MSI H110M ECO€ 51,95€ 51,95
2HGST Deskstar NAS, 4TB€ 149,95€ 299,90
1Fractal Design Core 1100€ 40,95€ 40,95
1Crucial CT2K8G4DFD8213€ 90,95€ 90,95
1be quiet! Straight Power 10 400W€ 70,95€ 70,95
1Crucial MX300 2,5" 275GB€ 86,42€ 86,42
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 697,07

De vragen die ik heb:
  • Kan ik hiermee soepel de zaken draaien die ik wil draaien? Voornamelijk de Windows VMs moeten het intern goed doen
  • Is het makkelijk in Linux de spindown van de schijven in te stellen? Ik wil alles laten downloaden op de SSD en het daarna naar de HDD's verplaatsen
  • Wat is aan te raden qua "indeling" van de HDD's? Op dit moment heb ik RAID5 (mdadm) met LVM, maar ik denk dat er misschien betere oplossingen zijn? Backups (van belangrijke data) gaan, o.a., naar Dropbox. Films/series zijn altijd opnieuw te downloaden/rippen
Alvast dank!

Blog


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Ben.Hahlen schreef op woensdag 28 december 2016 @ 13:53:
Ik heb op dit moment een oude server (ruim 8 jaar, gaat richting de 9), die ik graag wil vervangen voor wat zuinigers. De huidige server trekt nl 110W continue, wat qua zuinigheid niet echt helpt.

Wat wil ik op de server gaan draaien?
  • 1x Linux VM - WebServer
  • 2x Windows VM - Virtual Desktops
  • Docker containers voor downloaden (CP, Sonarr, Transmission)
  • Docker container voor OpenVPN
  • Meerdere VM's voor test-doeleinden
De VM's draaien in VirtualBox en dat wil ik, in principe, graag zou houden, tenzij er heel overtuigende redenen zijn om dat niet te doen.

Op dit moment ben ik heel erg aan het twijfelen tussen een server + NAS, of alles in één te doen.
Voordeel van server + NAS is dat de NAS (Syno) makkelijk op te zetten is, maar ik moet volgens mij hetzelfde kunnen bereiken met Linux en Spindown.

Ik heb dit lijstje staan:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4400 Boxed€ 55,95€ 55,95
1MSI H110M ECO€ 51,95€ 51,95
2HGST Deskstar NAS, 4TB€ 149,95€ 299,90
1Fractal Design Core 1100€ 40,95€ 40,95
1Crucial CT2K8G4DFD8213€ 90,95€ 90,95
1be quiet! Straight Power 10 400W€ 70,95€ 70,95
1Crucial MX300 2,5" 275GB€ 86,42€ 86,42
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 697,07

De vragen die ik heb:
  • Kan ik hiermee soepel de zaken draaien die ik wil draaien? Voornamelijk de Windows VMs moeten het intern goed doen
Met 9 vingers in zijn neus, maar wel afhankelijk van hoe druk die Virtuele Desktop VM's zijn. Als die idle zijn, verveelt de machine zich, ga je daar heftig op zitten werken... Tja, YMMV...
  • Is het makkelijk in Linux de spindown van de schijven in te stellen? Ik wil alles laten downloaden op de SSD en het daarna naar de HDD's verplaatsen.
Afhankelijk van hoeveel je download, kan dat heel onhandig zijn. Na elke aflevering van een serie downloaden (zeg, 10 minuten) gaan je disks weer aan om de file te kopiëren. Of ga je dat handmatig doen?
  • Wat is aan te raden qua "indeling" van de HDD's? Op dit moment heb ik RAID5 (mdadm) met LVM, maar ik denk dat er misschien betere oplossingen zijn?
Backups (van belangrijke data) gaan, o.a., naar Dropbox. Films/series zijn altijd opnieuw te downloaden/rippen[/list]
Als je toch al goede backups hebt, is RAID uberhaupt misschien wel overkill? Het is een dure grap met schijven van 150 euro. Je kan het ook verdelen.
Partitioneer je schijven in een stuk wat je via MDADM/LVM in RAID1 draait, en een stuk wat je JBOD/RAID0 doet?
Alvast dank!
Graag gedaan :)

Even niets...


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Laat je de raspberry's permanent aan staan? Die houden een verbinding open, welke soms kan zorgen dat je disks niet in spindown gaan. Maar dat ligt een beetje aan het protocol en de client die je gebruikt. (NFS/Samba <-> Kodi/Plex)

Even niets...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ben.Hahlen
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 10:34
Matched: spindown
FireDrunk schreef op woensdag 28 december 2016 @ 16:15:
Laat je de raspberry's permanent aan staan? Die houden een verbinding open, welke soms kan zorgen dat je disks niet in spindown gaan. Maar dat ligt een beetje aan het protocol en de client die je gebruikt. (NFS/Samba <-> Kodi/Plex)
Ja, die staan permanent aan.
Ik gebruik Kodi met de ingebouwde NFS verbinding (dacht ik)

Blog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • donnervogel
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 14-01-2023
Matched: spindown
mrmrmr Bedankt voor je uitgebreide suggesties. Hier heb ik wat aan, neem e.e.a zeker in mijn uiteindelijke beslissing mee.
mrmrmr schreef op zondag 1 januari 2017 @ 06:07:
Vanuit het oogpunt van zuinigheid en prijs/prestatie heb ik de volgende overwegingen:

De 2.5" hard disks verbruiken waarschijnlijk 5W bij starten (HTS542525K9SA00, niet hetzelfde typenummer als jij noemt). De spec sheet van WD20EARX geeft aan 21W piek bij starten. Totaal aan HDD's: 52W.
De HDD's zijn inderdaad van het type HTS542525K9SA00 (mijn fout) is gecorrigeerd.))
Daarbij komt het moederbord. Hoewel dit een zeer zuinig moederbord is, weet ik niet hoeveel het verbruik is tijdens starten, d.w.z. voordat alle besparingsfuncties actief zijn. Als we kiezen voor 50W inclusief cpu komen we op 102W. Dan zou je kunnen overwegen om een PicoPSU 160-XT met 120W Leicke adapter te kiezen, samen € 76 via Amazon. Het moederbord is gemeten met de PicoPSU 90 & 150 en Leicke 90W & 120W adapters en bezet nu de laagste score voor desktop moederborden op de hardwareluxx.de lijst.
Dit is inderdaad een goede mogelijkheid voor nu.
Als alternatief zou je een Cooler Master V Series V550 voeding kunnen overwegen, die is geschikt voor groter verbruik en tegelijk zuinig. Het is de zuinigste ATX voeding rond/onder € 100 in de hardware.info test. Hij is wel 30% duurder en iets minder zuinig dan de PicoPSU. Dat is vooral nodig als je later zware schijven wil gaan toepassen (dat kan met dit moederbord, er zijn 6 SATA aansluitingen).

Een verdere zuinigheidsverbetering zou je kunnen bereiken door een SSD (bv. Samsung EVO 750) als OS disk te kiezen in plaats van de 2.5" HDD's. Dan kunnen de HDD's in de slaapstand. Daarmee bereik je echt laag verbruik voor altijd-aan servers.

Het hele systeem in slaapstand zou als het goed werkt ca. 2-3 Watt verbruiken.
En voor later als ik later zware schijven (6x 1,5TB of 4TB 2,5" indien verkrijgbaar en lagere prijs) ga toevoegen.

Mijn wenslijst ziet er voorlopig nu zo uit. Een SSD wordt nog overwogen, zodat alle HDD's spindown kunnen gaan.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4500 Boxed€ 72,-€ 72,-
1Fujitsu D3417-B€ 153,90€ 153,90
1Sapphire HD 6450 1GB DDR3€ 0,-€ 0,-
2Hitachi Travelstar 5K250 HTS542525K9SA00, 250GB€ 0,-€ 0,-
2WD Green WD20EARX, 2TB€ 0,-€ 0,-
1Lian Li PC-V351B (Zwart)€ 0,-€ 0,-
1be quiet! Shadow Rock Top Flow SR1€ 61,99€ 61,99
1Samsung M391A2K43BB1€ 132,06€ 132,06
1Cooler Master V Series V550€ 93,50€ 93,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 513,45

[ Voor 40% gewijzigd door donnervogel op 01-01-2017 23:18 ]


  • slayerrp
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 28-04 23:11
Matched: spindown
Kom ik aan met mijn server :

#Product
1Intel Core i5 3570 Boxed
1ASRock B75 Pro3-M
1HGST MegaScale DC 4000.B, 4TB
7Hitachi Deskstar 5K4000, 4TB
1Seagate Desktop HDD, 4TB
1Cooler Master Silencio 550
1Cooler Master 4-in-3 Device Module
1Corsair CMV8GX3M2A1333C9
1Adaptec AAR-1430SA
1Cooler Master Real Power M520
1Samsung SM843T 480GB


Met de schijven in spindown en in Windows 7 energiebesparing doet hij 86w in idle... :X
Moet vast ook nog wel iets te winnen zijn denk ik.
Dit is best veel idd, dat moet wel lager kunnen. Voeding is ok-ish, niet super, maar ook weer geen bodemloze put van verspilling.

De schijven zullen het meest verbruiken: dat is al snel 40-45W spinning, en toch nog wel 10-15W in spindown gok ik. De controller slikt ook een paar watt.

Maar misschien is er nog wel wat qua tuning in Windows te halen. Wat heb je zelf al geprobeerd?

Even niets...


  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
slayerrp schreef op donderdag 16 februari 2017 @ 15:23:
De schijven doen 4/5W idle p/s, dus dat is samen al 36/45w.
...
De SM843T 3/4W, Adaptec kaart 4/5W.
...
In windows heb ik voornamelijk gewoon de standaard setting gebruikt uit windows energiebesparingsstand.
  • Als de harde schijven aan spindown kunnen komen zijn ze een stuk zuiniger, in de specs is dat meestal < 1w (sleep)
  • De adaptec kaart heeft geen actieve koeling?
  • Bij energiebeheer heb je gekozen voor power saving? Of voor een 'normaal' profiel?

  • slayerrp
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 28-04 23:11
Matched: spindown
ANdrode schreef op donderdag 16 februari 2017 @ 15:47:
[...]
  • Als de harde schijven aan spindown kunnen komen zijn ze een stuk zuiniger, in de specs is dat meestal < 1w (sleep)
  • De adaptec kaart heeft geen actieve koeling?
  • Bij energiebeheer heb je gekozen voor power saving? Of voor een 'normaal' profiel?
Als ik kijk bij de buren, zie ik toch echt 4/5 W idle per schijf ?

Settings in Windows staan echt op energiebesparing:
bijv. HD uit na 20min

Adaptec is passief gekoeld

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Je hebt een SSD, als je die als OS en user data/program disk gebruikt, dan kun je als het goed is HDD's tot stilstand brengen. Via Task Manager kun je Resource Monitor starten en zien welke bestanden worden gelezen of geschreven. Sysinternals DiskMon doet hetzelfde.

Het down/upspinnen kun je goed horen bij diverse typen 3.5" HGST HDD"s.

Een tool om spin-down te forceren is Revo Sleep. Die maakt de disk onbeschikbaar.

Kijk ook eens of er processen staan te draaien die voortdurend cpu verbruiken (VM's, services, icon tray). Met CCleaner of msconfig kun je voorkomen dat programma's worden geladen tijdens starten. Bepaalde Explorer plug-ins kunnen ook verstorend werken. Explorer draait altijd (zorgt voor Start menu e.d.). De plugins zijn te vinden onder het CCleaner "Context Menu".

De TS bevat info over zuinigheidssettings voor BIOS en Windows 7 en hoger.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • slayerrp
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 28-04 23:11
Geen matches
mrmrmr schreef op vrijdag 17 februari 2017 @ 04:28:
Je hebt een SSD, als je die als OS en user data/program disk gebruikt, dan kun je als het goed is HDD's tot stilstand brengen. Via Task Manager kun je Resource Monitor starten en zien welke bestanden worden gelezen of geschreven. Sysinternals DiskMon doet hetzelfde.

Het down/upspinnen kun je goed horen bij diverse typen 3.5" HGST HDD"s.

Een tool om spin-down te forceren is Revo Sleep. Die maakt de disk onbeschikbaar.

Kijk ook eens of er processen staan te draaien die voortdurend cpu verbruiken (VM's, services, icon tray). Met CCleaner of msconfig kun je voorkomen dat programma's worden geladen tijdens starten. Bepaalde Explorer plug-ins kunnen ook verstorend werken. Explorer draait altijd (zorgt voor Start menu e.d.). De plugins zijn te vinden onder het CCleaner "Context Menu".

De TS bevat info over zuinigheidssettings voor BIOS en Windows 7 en hoger.
Ik ga van het weekend maar eens duiken in het verbruik van de schijven via DiskMon.
Revosleep is voor mij geen optie als ik het zo lees omdat je je schijven handmatig weer moet unlocken en dat is niet handig met Plex.

Thnx voor de tips :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!
slayerrp schreef op vrijdag 17 februari 2017 @ 08:41:
[...]
Revosleep is voor mij geen optie als ik het zo lees omdat je je schijven handmatig weer moet unlocken en dat is niet handig met Plex.
Nee, en het is ook niet stabiel. Om eenmalig idle te kunnen meten is het misschien wel geschikt.

Een tool die stabieler en meer praktisch is, is HDDScan for Windows 3.3. Via de interface kun je instellen wanneer de drive in idle stand moet gaan.

Je kunt er ook een spindown mee uitvoeren. Dan is de schijf onbeschikbaar tot je een spinup uitvoert.

Misschien weet iemand nog een andere tool? Niet alleen voor dit geval, maar in het algemeen.

[ Voor 7% gewijzigd door mrmrmr op 18-02-2017 15:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
mrmrmr schreef op zaterdag 18 februari 2017 @ 15:50:
[...]
Misschien weet iemand nog een andere tool? Niet alleen voor dit geval, maar in het algemeen.
hdparm, mits je linux gebruikt :+

@slayerrp: Heeft die raid/SATA controller een bios? Die kan er ook voor zorgen dat spindown niet werk.

Spindown combineert sowieso lastig met RAID. Bij MDADM (linux software raid) of BTRFS is mijn ervaring dat het werkt. Met een Areca hardware raid 5 array in Windows was het een stuk lastiger om dit te regelen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • slayerrp
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 28-04 23:11
Matched: spindown
ANdrode schreef op zaterdag 18 februari 2017 @ 17:36:
[...]


hdparm, mits je linux gebruikt :+

@slayerrp: Heeft die raid/SATA controller een bios? Die kan er ook voor zorgen dat spindown niet werk.

Spindown combineert sowieso lastig met RAID. Bij MDADM (linux software raid) of BTRFS is mijn ervaring dat het werkt. Met een Areca hardware raid 5 array in Windows was het een stuk lastiger om dit te regelen.
Ik heb ff zitten zoeken, er is blijkbaar software voor deze kaart, volgens mij heb ik nooit een driver geïnstalleerd 8)7 , draai trouwens gewoon JBOD en geen raid.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
kingmob schreef op dinsdag 21 februari 2017 @ 13:10:
[...]
Maar waarom draai je dat in VM en niet native? Heb nog nooit de behoefte gehad om VMs te gebruiken, maar wellicht snap ik de usecase niet.
Ik vertrouw de software (acestream) niet. Ik moet een dubieuze russische binary installeren. Dat doe ik liever op een VM ;)
Verder lijkt het aantal RAM voor harde schijf cache me niet in de GBs? Of kan je een ramdisk instellen als extra cache oid?
Linux gebruikt al het geheugen dat je hebt als harde schijf cache.

Het geeft extra performance bij kleine bestanden op een hdd (traag) en als cache voor grote bestanden. Als ik een film speel dan wordt ongeveer de hele film gecached in RAM. Daarna kunnen de harde schijven in principe weer in spindown.

Geen reden om 64GB te kopen. Maar ik zou nu wel naar minimaal 16GB willen kunnen upgraden. En als mijn moederbord 16GB dimms aankan (bv DDR4 ECC) zou ik dat overwegen als ik een goedkope dimm vind.
Bij amazon.de kan je misschien een retourproduct voor de 'oude' ram prijs krijgen

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kingmob
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 26-06 00:19
Matched: spindown
ANdrode schreef op dinsdag 21 februari 2017 @ 13:36:
[...]


Ik vertrouw de software (acestream) niet. Ik moet een dubieuze russische binary installeren. Dat doe ik liever op een VM ;)


[...]


Linux gebruikt al het geheugen dat je hebt als harde schijf cache.

Het geeft extra performance bij kleine bestanden op een hdd (traag) en als cache voor grote bestanden. Als ik een film speel dan wordt ongeveer de hele film gecached in RAM. Daarna kunnen de harde schijven in principe weer in spindown.

Geen reden om 64GB te kopen. Maar ik zou nu wel naar minimaal 16GB willen kunnen upgraden. En als mijn moederbord 16GB dimms aankan (bv DDR4 ECC) zou ik dat overwegen als ik een goedkope dimm vind.
Bij amazon.de kan je misschien een retourproduct voor de 'oude' ram prijs krijgen
Ik snap dat linux alle RAM probeert te gebruiken, het is immers 'gratis', maar is er ook een echt groot voordeel? Voor zover ik het begrijp is de cache vooral handig voor schrijven en voor herhaaldelijk lezen. Juist voor het kijken van films dus nutteloos.
Kan niet echt een benchmark oid vinden.

  • audiojunk
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 06-07 14:31
Matched: spindown
Martiveen schreef op donderdag 23 februari 2017 @ 14:17:
[...]

Wilde wat uitgebreidere resultaten tonen. Maar ik kom er simpelweg niet aan toe.
Maar ik zit nu op 11wat idle met een 256gb 600p m2 ssd erin. Verder niks anders aangesloten dan ethernet. Met windows server 2016

Enige wat ik wel heb geprobeerd is met een 2,5" ssd. Zelfde windows server installatie. Kon niet heel veel verschil opmerken qua stroom verbruik.
Op Hardwareluxx.verbruikt een Deskmini van AyGee 5,5W.

Ich habe mir ein kleines Desktop-System auf Basis des ASRock DeskMini 110 Barebone aufgebaut.
Mit sparsamer M.2-SSD und zusätzlicher 2TB SATA HDD (im Spindown) messe ich 5,6 Watt im Idle.
Dabei geht das System nur bis Package C-State C3 runter.
Hat noch jemand ne Idee, was man unter Win10 evtl. noch einstellen kann/muss, damit die States C6/7/8 gehen?

EDIT:
Habe es rausgefunden. Waren offensichtlich noch ein BIOS Einstellungen nicht gesetzt:
Advanced -> Chipset Configuration -> PCIE ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> PCH PCIE ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> DMI ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> PCH DMI ASPM Support Enabled

Habe jetzt im Gegenzug allerdings eine 2 Daten-Platte drin. So soll das System auch bleiben.
Idle mit beiden SATA HDDs im Spindown ist nun 5,5 Watt bei C7.

Idle Watt: 5,5W
Last Watt: 39,5W
Package C-State: C7
CPU: Intel Pentium G4560
Mainboard: ASRock DeskMini 110 (H110M-STX)
Netzteil: Mitgeliefertes 120 Watt Tischnetzteil
GPU: iGPU
Messgerät: Voltcraft Energy Check 3000
HDD / SSD: Intel SSD 600p 256GB (M.2) + 2 x Seagate SpinPoint M9T 2TB (SATA)
RAM: 2 x 8GB Crucial Ballistix Sport LT SO-DIMM (DDR4-2400, 1,20V)
Betriebssystem: Win10 Pro 64 Bit
Maus, Tastatur, Monitor: Logitech K340/M505, Dell U2311H
Lüfter: Intel Boxed
User: AyGee

Metallicgear Neo micro,AMD Ryzen 7 5700G,ASUS ROG Strix B550-I Gaming, Crucial DDR4 2x8GB,PC3600, Samsung 980Pro 1 TB ,2x Seagate ST4000LM024 SATA 4TB 2.5 ,be quiet Efficient F1 350W, be quiet! Dark Rock 4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Martiveen
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 17:55
Matched: spindown
audiojunk schreef op donderdag 23 februari 2017 @ 23:38:
[...]


Op Hardwareluxx.verbruikt een Deskmini van AyGee 5,5W.

Ich habe mir ein kleines Desktop-System auf Basis des ASRock DeskMini 110 Barebone aufgebaut.
Mit sparsamer M.2-SSD und zusätzlicher 2TB SATA HDD (im Spindown) messe ich 5,6 Watt im Idle.
Dabei geht das System nur bis Package C-State C3 runter.
Hat noch jemand ne Idee, was man unter Win10 evtl. noch einstellen kann/muss, damit die States C6/7/8 gehen?

EDIT:
Habe es rausgefunden. Waren offensichtlich noch ein BIOS Einstellungen nicht gesetzt:
Advanced -> Chipset Configuration -> PCIE ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> PCH PCIE ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> DMI ASPM Support Enabled
Advanced -> Chipset Configuration -> PCH DMI ASPM Support Enabled

Habe jetzt im Gegenzug allerdings eine 2 Daten-Platte drin. So soll das System auch bleiben.
Idle mit beiden SATA HDDs im Spindown ist nun 5,5 Watt bei C7.

Idle Watt: 5,5W
Last Watt: 39,5W
Package C-State: C7
CPU: Intel Pentium G4560
Mainboard: ASRock DeskMini 110 (H110M-STX)
Netzteil: Mitgeliefertes 120 Watt Tischnetzteil
GPU: iGPU
Messgerät: Voltcraft Energy Check 3000
HDD / SSD: Intel SSD 600p 256GB (M.2) + 2 x Seagate SpinPoint M9T 2TB (SATA)
RAM: 2 x 8GB Crucial Ballistix Sport LT SO-DIMM (DDR4-2400, 1,20V)
Betriebssystem: Win10 Pro 64 Bit
Maus, Tastatur, Monitor: Logitech K340/M505, Dell U2311H
Lüfter: Intel Boxed
User: AyGee
Google Translate leert mij dat ik nog wel wat te winnen valt. Ligt dit dan echt aan Windows Server? Dacht dat die out of the box al aardig zuinig was :x

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • renedis
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 01-07 21:12
Matched: spindown
buell schreef op woensdag 19 april 2017 @ 10:21:
-knip-

Ik heb hierin 2 CPU's staan. De vraag aan jullie of dit een verstandige keuze is betreft idle verbruik.

Ik heb ook een vraag uitstaan naar Asrock of de bios nog een update krijgt zodat de laastste CPU's ook worden ondersteund. wellicht dan gewoon de G4560 er in.

Ik hoor graag wat jullie idee er over is en waar verbeter punten of evt compleet andere zaken beter zouden kunnen zijn.
Ga niet voor die ASRock C236, zonde van je geld vind ik persoonlijk. Enige meerwaarde die je hebt is 8 SATA poorten ipv 4 of 6. De G4560 is een dijk van een CPU kan ik je vertellen. Het overtreft op velen vlakken mijn verwachtingen.

Ik heb pricewatch: ASRock Z270M-ITX/ac met de pricewatch: Intel Pentium G4560 Boxed

Zo heb ik toch:
- 2x Intel NIC
- 1x volledig PCI-E3 x16 slot
- 1x m.2 voor NVME SSD
- 6x SATA
- Energiezuinig

Waar ik persoonlijk op heb moeten inleveren:
- 2x SATA (Ik wilde er namelijk 8 maar kan als het moet uitbreiden met de PCI-E)
- IPMI, Dat wilde ik eigenlijk ook alhoewel de C236 dat ook niet heeft (en tot nu toe mis ik het echt niet!)

Ik doe precies hetzelfde als wat jij er mee doet (VMWare als hypervisor met VMs: NAS icm Xpenology + transcoding, Linux Video recording van 3 cams, Linux Domotica, Linux TV-Server, Windows 10 + nog eens routering. De G4560 ondersteund ECC en het moederbord ook volgens ASRock. Ik heb dit echter niet in de praktijk getest gezien ik non-ECC draai + RAID BTRFS. Alle VMs draaien op de SSD en de onboard SATA controller heb ik middels PCI-Passthrough doorgezet naar NAS VM. Zo heb ik SMART, spindown etc beschikbaar voor mn disks in de VM.

Idle zal de G4560 iets zuiniger zijn dan een Xeon v5/i3-6320 in combinatie met het juiste moederbord. Veel zal het niet schelen in ieder geval.

[ Voor 4% gewijzigd door renedis op 19-04-2017 12:32 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
Dreamvoid schreef op donderdag 11 mei 2017 @ 16:44:
[...]
Als je daarnaast serieus iets aan het verbruik wilt doen, zou ik al die 3.5" schijven pensioneren als cold storage/backup (of verkopen), twee 4 TB 2.5" schijven kopen, en een bordje met geintegreerde 19V voeding. Dan moet je denk ik wel rond de 15-20W gemiddeld uit kunnen komen.
Als je naar de TCO kijkt en al een Seasonic G360 (gold) voeding hebt dan denk ik dat dit twee dingen zijn die je niet gaat terugverdienen. Daarnaast zijn laptopvoedingen het efficientst als ze <= 60 (of 65)W zijn. Dat is krap voor de piekbelasting van meerdere hdd's + quadcore cpu.

Wat ik zou proberen:
Software zo verdelen over HDD en SSD dat spindowns mogelijk zijn. Het maakt niet zoveel meer uit of het een 2.5" of 3.5" hdd is die stilstaat :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
Heeft iemand gerekend aan de keuze voor 3.5" Helium-gevulde HDD's?

Ik lees een verbruik van 7.4w (read/write) en 5.1w (idle) voor de HGST variant. Bij WD 6.2w (read/write), 2.8w (idle) en 0,5w in standby/sleep/spindown. Ze gebruiken enkel 12V (gunstig).

Dan heb je schijven zonder shingled magnetic recording, wat performance issues geeft bij bijvoorbeeld VM's of databases.

Als je twee schijven kan ruilen voor 4 (en raid 1 accepteert wbt $/GB) kan dat mogelijk uit.
Heb zelf 2x 3.5" HDD in raid 1 en maar een paar uur aan spin-up per dag, vrijwel alles op SSD. Met wisselen naar 2.5" win ik naar verwachting amper iets

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cobo
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 06-07 18:31

cobo

I’m not make it, I create it

Matched: spindown
ANdrode schreef op woensdag 17 mei 2017 @ 19:13:
Heeft iemand gerekend aan de keuze voor 3.5" Helium-gevulde HDD's?

Ik lees een verbruik van 7.4w (read/write) en 5.1w (idle) voor de HGST variant. Bij WD 6.2w (read/write), 2.8w (idle) en 0,5w in standby/sleep/spindown. Ze gebruiken enkel 12V (gunstig).

Dan heb je schijven zonder shingled magnetic recording, wat performance issues geeft bij bijvoorbeeld VM's of databases.

Als je twee schijven kan ruilen voor 4 (en raid 1 accepteert wbt $/GB) kan dat mogelijk uit.
Heb zelf 2x 3.5" HDD in raid 1 en maar een paar uur aan spin-up per dag, vrijwel alles op SSD. Met wisselen naar 2.5" win ik naar verwachting amper iets
Ik zit zelf te kijken naar een wd red 8 TB of wd red 10 TB. qua verbruik ziet het er goed uit. Nu verder even kijken wat de prijs gaat doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • renedis
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 01-07 21:12
Matched: spindown
Ik zie het probleem niet echt, passief is makkelijk te doen, ook met zijn budget.

Hij koopt simpelweg een ASRock N3150DC-ITX of een J3160DC-ITX (of misschien inmiddels een nieuwere versie). Zit de voeding gelijk bij.. + 2x 4GB geheugen er in + goedkope ITX kast.

Zo, meer dan genoeg voor wat hij wilt, kunnen zelfs 4 disks op.

Hij wilt owncloud en backup, misschien in de toekomst webserver, mail en VPN.

Kan er allemaal mee, enkel de VPN zal niet bijster snel zijn ivm de lagere klok snelheid. Hij wilt geen ESXi cluster draaien oid hoor.

Enige wat hij gaat horen zijn de disks zelf met een derdelijke setup zoals hier boven. Die kan hij dan nog in spindown zetten als hij zich er aan ergert.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 09:52

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Matched: spindown
renedis schreef op maandag 5 juni 2017 @ 19:13:
Ik zie het probleem niet echt, passief is makkelijk te doen, ook met zijn budget.

Hij koopt simpelweg een ASRock N3150DC-ITX of een J3160DC-ITX (of misschien inmiddels een nieuwere versie). Zit de voeding gelijk bij.. + 2x 4GB geheugen er in + goedkope ITX kast.
Tel dat eens op...

J3160DC-ITX (board-only): 130 EUR
2x4G geheugen: ~70 EUR
Kast: 50 EUR
Voeding: 50 EUR

Zit je al op 300 EUR. Wil je daar 2x 1T in, heb je al 400 EUR te pakken en dan heb je echt maar een heel minimaal machientje met 8G geheugen wat voor thuisvirtualisatie krap is.

Het is niet voor niets dat ik zeg dat je 500-600 EUR heel snel kwijt bent, zelfs als je dat baseert op een HP Microserver Gen8 van 200 EUR waar je dan nog geheugen en disks bij moet komen. (Die Microserver is inclusief voeding en dus grofweg net zo duur of iets goedkoper dan de door jou geschetste setup.)
Zo, meer dan genoeg voor wat hij wilt, kunnen zelfs 4 disks op.

Hij wilt owncloud en backup, misschien in de toekomst webserver, mail en VPN.

Kan er allemaal mee, enkel de VPN zal niet bijster snel zijn ivm de lagere klok snelheid. Hij wilt geen ESXi cluster draaien oid hoor.

Enige wat hij gaat horen zijn de disks zelf met een derdelijke setup zoals hier boven. Die kan hij dan nog in spindown zetten als hij zich er aan ergert.
Zo'n systeem is niet passief gekoeld dus je hoort meer dan alleen de disks. Je hoort ook de fans van in een reguliere setup, voeding en kast. (De Microserver heeft dat dan weer niet, die heeft alleen een casefan.)

Kortom, lood om oud ijzer, 400-600 EUR ben je ook voor de meest minimale server kwijt tenzij je echt gekke consessies gaat doen en dan kun je beter even doorsparen.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • -JB-
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 14:19
Matched: spindown
Na de afgelopen maanden dit topic en vergelijkbare intensief gevolgd te hebben, heb ik een nieuwe server samengesteld. Uiteraard wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de kennis hier en deel ik dan ook graag mijn verbruikscijfers.

Oude server
Mijn vorige server heb ik 5jr geleden samengesteld om zo zuinig mogelijk te zijn. Hetgeen aardig was gelukt, met een idle verbruik van 27w. Deze PC draaide op Windows en deed voornamelijk dienst als Plex/Download systeem.
Intel Pentium G620
Intel Desktop Board DH67BL (B3)
8GB DDR3
3x 3,5" HDD, samen 5,5TB
1x 2,5" 640GB als bootschijf
be quiet! Pure Power L7 300W

Nieuwe hardware
Al sinds jaren ben ik geïnteresseerd in ZFS en de upgrade naar een nieuwe server moest dit dan ook ondersteunen. Daarnaast wil ik voldoende processorcapaciteit voor een tweetal full-hd streams op Plex en het nodige download werk.Uiteindelijk is hieruit het volgende systeem samengesteld.
Het moederbord heb ik uit Duitsland laten komen en de 2,5" HDD's komen uit een maxtor M3 externe behuizing.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,90€ 65,90
1Fujitsu D3417-B2€ 172,50€ 172,50
3Seagate Barracuda Compute 2,5", 4TB€ 177,84€ 533,52
1Sandisk Ultra Fit 32GB Zwart€ 13,11€ 13,11
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 94,38€ 188,76
1Mini-box picoPSU 90€ 41,95€ 41,95
1Seasonic Power Adapter 60 Watt (12V)€ 28,99€ 28,99
1Intel 600p 256GB€ 118,68€ 118,68
Bekijk collectie
Importeer producten


Software
Voor ZFS viel de keuze op Freenas en omdat ik ook nog steeds gebruik van windows wil blijven maken is de basis ESXi geworden. Het systeem draait tot nu toe heel stabiel en de leercurve voor zowel ESXi als Freenas was met een paar avonden doorlopen. :)
ESXi staat geinstalleerd op de 32GB usb-stick en de VM's hebben hun ruimte op de NVME drive. Tevens zal ik daar in de toekomst een map met muziek zetten, zodat de 2,5" schijven niet non-stop hoeven te draaien als ik het halve weekend muziek aan heb staan.

De verbruikcijfers
ESXI (zonder VMs):
5,9w met SSD/LAN
8,1w met SSD/LAN/KB/DVI
9,2w met SSD/LAN/3x2,5" in spindown

Voordat ik ESXi geïnstalleerd heb, heb ik ook een win10 installatie gedaan om naar het verbruik te kijken:
Windows 10:
3,2w met SSD/LAN
4,4w met SSD/LAN/KB/Muis/DVI

Bij alle metingen draaide de CPU-fan, welke 0,4W verbruikt. Met een passieve koeler kan je die nog besparen! Qua instellingen heb ik niets bijzonders gedaan, alleen ESXi powermanagment op 'low power' ingesteld. Voor de metingen heb ik gebruik gemaakt van een Voltcraft Energycheck 3000.

Al met al ben ik heel erg tevreden met deze aankoop. Ik hoop dat deze cijfers anderen helpen in hun hardware keuze. Ook wil ik iedereen bedanken voor hun bijdrage in dit uitgebreide topic! _/-\o_

Gasloos sinds september 2024 - Itho Amber 65 - 7830Wp APSystems DS3L


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • theHankyPanky
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 18-09-2024
Matched: spindown
-JB- schreef op donderdag 29 juni 2017 @ 23:29:
Na de afgelopen maanden dit topic en vergelijkbare intensief gevolgd te hebben, heb ik een nieuwe server samengesteld. Uiteraard wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de kennis hier en deel ik dan ook graag mijn verbruikscijfers.

Oude server
Mijn vorige server heb ik 5jr geleden samengesteld om zo zuinig mogelijk te zijn. Hetgeen aardig was gelukt, met een idle verbruik van 27w. Deze PC draaide op Windows en deed voornamelijk dienst als Plex/Download systeem.
Intel Pentium G620
Intel Desktop Board DH67BL (B3)
8GB DDR3
3x 3,5" HDD, samen 5,5TB
1x 2,5" 640GB als bootschijf
be quiet! Pure Power L7 300W

Nieuwe hardware
Al sinds jaren ben ik geïnteresseerd in ZFS en de upgrade naar een nieuwe server moest dit dan ook ondersteunen. Daarnaast wil ik voldoende processorcapaciteit voor een tweetal full-hd streams op Plex en het nodige download werk.Uiteindelijk is hieruit het volgende systeem samengesteld.
Het moederbord heb ik uit Duitsland laten komen en de 2,5" HDD's komen uit een maxtor M3 externe behuizing.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,90€ 65,90
1Fujitsu D3417-B2€ 172,50€ 172,50
3Seagate Barracuda Compute 2,5", 4TB€ 177,84€ 533,52
1Sandisk Ultra Fit 32GB Zwart€ 13,11€ 13,11
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 94,38€ 188,76
1Mini-box picoPSU 90€ 41,95€ 41,95
1Seasonic Power Adapter 60 Watt (12V)€ 28,99€ 28,99
1Intel 600p 256GB€ 118,68€ 118,68
Bekijk collectie
Importeer producten


Software
Voor ZFS viel de keuze op Freenas en omdat ik ook nog steeds gebruik van windows wil blijven maken is de basis ESXi geworden. Het systeem draait tot nu toe heel stabiel en de leercurve voor zowel ESXi als Freenas was met een paar avonden doorlopen. :)
ESXi staat geinstalleerd op de 32GB usb-stick en de VM's hebben hun ruimte op de NVME drive. Tevens zal ik daar in de toekomst een map met muziek zetten, zodat de 2,5" schijven niet non-stop hoeven te draaien als ik het halve weekend muziek aan heb staan.

De verbruikcijfers
ESXI:
5,9w met SSD/LAN
8,1w met SSD/LAN/KB/DVI
9,2w met SSD/LAN/3x2,5" in spindown

Voordat ik ESXi geïnstalleerd heb, heb ik ook een win10 installatie gedaan om naar het verbruik te kijken:
Windows 10:
3,2w met SSD/LAN
4,4w met SSD/LAN/KB/Muis/DVI

Bij alle metingen draaide de CPU-fan, welke 0,4W verbruikt. Met een passieve koeler kan je die nog besparen! Qua instellingen heb ik niets bijzonders gedaan, alleen ESXi powermanagment op 'low power' ingesteld. Voor de metingen heb ik gebruik gemaakt van een Voltcraft Energycheck 3000.

Al met al ben ik heel erg tevreden met deze aankoop. Ik hoop dat deze cijfers anderen helpen in hun hardware keuze. Ook wil ik iedereen bedanken voor hun bijdrage in dit uitgebreide topic! _/-\o_
Thanks voor je bijdrage, zeer bruikbare informatie en wat een net verbruik!
Ook ik houd deze topic al geruime tijd in de gaten en wil een min of meer gelijke build samenstellen. Ik ben echter van plan om 1x 3.5" 10TB WD red te gebruiken ipv 3 x 2.5" hdd. Ook heb ik geen ECC geheugen nodig.

Vraagje, is een SATA SSD niet nog iets zuiniger? Dacht te hebben gelezen dat die NVME beduidend meer gebruiken. Weet dat de 600P redelijk zuinig is voor een NVME, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Very funny scotty, now beam up my clothes!!!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sdk1985
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 14:54
Matched: spindown
-JB- schreef op donderdag 29 juni 2017 @ 23:29:
Na de afgelopen maanden dit topic en vergelijkbare intensief gevolgd te hebben, heb ik een nieuwe server samengesteld. Uiteraard wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de kennis hier en deel ik dan ook graag mijn verbruikscijfers.

Oude server
Mijn vorige server heb ik 5jr geleden samengesteld om zo zuinig mogelijk te zijn. Hetgeen aardig was gelukt, met een idle verbruik van 27w. Deze PC draaide op Windows en deed voornamelijk dienst als Plex/Download systeem.
Intel Pentium G620
Intel Desktop Board DH67BL (B3)
8GB DDR3
3x 3,5" HDD, samen 5,5TB
1x 2,5" 640GB als bootschijf
be quiet! Pure Power L7 300W

Nieuwe hardware
Al sinds jaren ben ik geïnteresseerd in ZFS en de upgrade naar een nieuwe server moest dit dan ook ondersteunen. Daarnaast wil ik voldoende processorcapaciteit voor een tweetal full-hd streams op Plex en het nodige download werk.Uiteindelijk is hieruit het volgende systeem samengesteld.
Het moederbord heb ik uit Duitsland laten komen en de 2,5" HDD's komen uit een maxtor M3 externe behuizing.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,90€ 65,90
1Fujitsu D3417-B2€ 172,50€ 172,50
3Seagate Barracuda Compute 2,5", 4TB€ 177,84€ 533,52
1Sandisk Ultra Fit 32GB Zwart€ 13,11€ 13,11
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 94,38€ 188,76
1Mini-box picoPSU 90€ 41,95€ 41,95
1Seasonic Power Adapter 60 Watt (12V)€ 28,99€ 28,99
1Intel 600p 256GB€ 118,68€ 118,68
Bekijk collectie
Importeer producten


Software
Voor ZFS viel de keuze op Freenas en omdat ik ook nog steeds gebruik van windows wil blijven maken is de basis ESXi geworden. Het systeem draait tot nu toe heel stabiel en de leercurve voor zowel ESXi als Freenas was met een paar avonden doorlopen. :)
ESXi staat geinstalleerd op de 32GB usb-stick en de VM's hebben hun ruimte op de NVME drive. Tevens zal ik daar in de toekomst een map met muziek zetten, zodat de 2,5" schijven niet non-stop hoeven te draaien als ik het halve weekend muziek aan heb staan.

De verbruikcijfers
ESXI:
5,9w met SSD/LAN
8,1w met SSD/LAN/KB/DVI
9,2w met SSD/LAN/3x2,5" in spindown

Voordat ik ESXi geïnstalleerd heb, heb ik ook een win10 installatie gedaan om naar het verbruik te kijken:
Windows 10:
3,2w met SSD/LAN
4,4w met SSD/LAN/KB/Muis/DVI

Bij alle metingen draaide de CPU-fan, welke 0,4W verbruikt. Met een passieve koeler kan je die nog besparen! Qua instellingen heb ik niets bijzonders gedaan, alleen ESXi powermanagment op 'low power' ingesteld. Voor de metingen heb ik gebruik gemaakt van een Voltcraft Energycheck 3000.

Al met al ben ik heel erg tevreden met deze aankoop. Ik hoop dat deze cijfers anderen helpen in hun hardware keuze. Ook wil ik iedereen bedanken voor hun bijdrage in dit uitgebreide topic! _/-\o_
Jeetje 4.4W idle? Vraag me af wat er op mijn meter komt te staan als je dat systeem aansluit :P . Heb je een normaal systeem om door te meten ter controle?

Let ook even hier op: The 'Hidden' Cost of Using ZFS for Your Home NAS

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 09:52

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Matched: spindown
sdk1985 schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 21:32:
[...]
Klopt. Is verder ook niet zo relevant. Het achterliggende doel is het veiligstellen van je data. ZFS is daar een tool van. Een tool die overigens in theorie ook weer te combineren is met snapraid.
Ik vind het in zoverre relevant dat door het al te creatief oprekken van termen, mensen die niet of nauwelijks bekend zijn met de werkelijke en oorspronkelijke definitie in verwarring worden gebracht.

Ik zie dat bij OwnCloud gebeuren maar ook bij VPN. Hoe vaak ik niet uit de context moet opmaken welk type VPN mensen bedoelen als ze vragen om "welke VPN moet ik gebruiken". Ik antwoord standaard met dingen als "OpenVPN" maar dat blijken ze dan toch weer niet te bedoelen.

Same shit for OwnCloud. "Ik heb mijn eigen cloud" en dan hebben mensen OwnCloud op een PC thuis die dienst doet als server gezet en een portforward in hun firewall aangemaakt zodat ze er van buitenaf bij kunnen.

Daarom vind ik het ook raar dat SnapRAID zichzelf SnapRAID noemt terwijl het geen reet (RAID) :P met RAID te maken heeft. Bij RAID gaat het duidelijk om een Array en "je data synchen naar een andere fysieke lokatie" heeft weinig met een array te maken.
[...]
Vermoed dat de meeste thuis NAS geen realtime data verwerken maar dat dit schoksgewijs gaat (foto's, video's, tv series, backups van computers, enz). Je kunt overigens ook prima 10x per dag een sync draaien als je dat zou willen.
Tuurlijk, maar ik zie dan niet echt een voordeel ten opzichte van zeg ZFS waarbij je via zfs send je data ook op een andere plek kunt zetten. Ok, dat is wel naar een andere machine en niet naar willekeurige disks op dezelfde machine.
[...]
Nou nee want je kunt ook beginnen met 3 disks en 1 pariteit schijf en dan upgraden naar 6 disks met 1 pariteit schijf (zie ook voorbeeld onder). Deze schijven kunnen bovendien elke schijf zijn die je toevallig nog hebt liggen of in een ander systeem hebt zitten. Toen ik mijn NAS ging vernieuwen vorige zomer heb ik alleen 2 8 TB schijven aangeschaft en de rest (totaal boven de 20 TB) was er allemaal al. Als ik dit met ZFS had willen bewerkstelligen had ik een paar duizend euro moeten investeren (alles vervangen door 8 TB schijven of evt een stapje lager met 6 TB). Dat werd me wat te dol voor een thuis nas.

Ook dalen de kosten per GB over tijd waardoor je totale investering lager uitvalt. Circa 275 euro voor 8 TB, daar hadden we in 2011 nog niet op gerekend. Hoe langer je wacht, des te goedkoper het wordt.
Of een 3x4T array gebouwd en als die vol was geweest, een 2e 3x4T array. Je hebt niet snel een aaneengesloten block van meerdere T's nodig. Ook zou je als je 3x4T vol raakt, dat spul online kunnen vervangen door 3x6T of 3x8T. Het enige dat je niet kunt is het aantal disks in de array veranderen en d'r andere willekeurige disks aan hangen die je al in huis hebt.
[...]
Zo even een paar redenen
-opstart kosten
Wanneer ik voor ZFS gekozen had dan was mijn eerste investering al hoger. Immers dat vereist 4 nieuwe 6 TB schijven zonder SMR. Dat zijn dus niet alleen meer nieuwe schijven maar ook duurdere schijven. Zo even uit het hoofd heb ik 880 euro aan schijven gekocht voor 16 TB + Parity + 8 TB aan losse disks. Een ZFS van 6 TB had me op dat moment 1100 aan schijven gekost en dan was het netto 14 TB geworden. ECC laat ik dan even achterwege.

-upgrade kosten
Als ik met mijn 20 TB snapraid morgen ruimte tekort heb dan kan ik 8 TB extra plaatsen voor minder dan 230 euro.

Bij ZFS zou ik dan moeten gaan upgraden van 4x 6 TB naar 4x 8 TB. Dat kost me dan 4x 265= 1060 euro. Dat is 5x meer... Dan moet je daarna nog maar hopen dat je de oude 4x 6 TB nog ergens kwijt kunt (V&A, 150 per stuk?).
Alles wat je noemt zijn verschillen van SnapRAID ten opzichte van ongeveer alles dat klassieke RAID levels aan bied of iets dat daar op lijkt. Het is zijn geen verschillen van van SnapRAID ten opzichte van ZFS specifiek.

Maar goed, je hebt gelijk dat je d'r met SnapRAID makkelijker even een willekeurige disk aan kunt toevoegen en daarmee kosten kunt besparen. Yet, hoe gaat SnapRAID om met als je disks vol raken? Slaat het zijn parity informatie over meerdere disks op, of heb je specifieke parity disks waar je parity data op is geslagen? Ofwel, lijkt het meer op RAID-5 of lijkt het meer op RAID-4? (http://www.acnc.com/raidedu/4)

Aan de andere kant, in mijn beleving is het grote verschil vooral dat als je een klassieke RAID setup pakt (of ZFS), je meer moet plannen en uitbreidingen meer schoksgewijs gaan. Je bouwt een array, dan heb je een hele tijd geen kosten, dan loopt je array vol en dan vervang je die disks of je zet er een 2e array naast. Dat zijn kosten die dan opeens fors hoog zijn, maar ook kosten die je jaren niet hebt. Je koopt niet ieder jaar een diskje er bij, je koopt 5 jaar geen disks en dan opeens 3 of 4.
-Verbruik
Zoals gezegd wanneer je 1 file nodig hebt gaat bij ZFS alles spinnen.
Ook dat is geen voor ZFS unieke eigenschap. :)
-Levensduur
Schijven blijven mechanische dingen dus als jij een schijf hebt met al je oude 'rommel' dan staat die schijf vooral stil en gaat hij alleen aan voor de sync. Zo heb ik er nog een 7200.11 3 TB in gebruik met 35.000 uren. Nu draait hij echter vrijwel geen uren meer. In mijn ervaring kun je dan erg lang doen met schijven. Ik heb nog ergens 2x 40 GB IBM raid 0 die het de laatste keer dat ik keek nog deden :P.
De levensduur van een schijf neemt af als 'ie veel spindown krijgt en opstarten kost relatief veel stroom. In the end zou het wel eens duurder kunnen zijn je disks regelmatig te downspinnen dan ze te laten draaien omdat je disks eerder aan vervanging toe zijn en tijdens opstarten vrij veel stroom vreten.

Draaiuren zijn niet zo spannend, aantal start-stop cycles wel.
-Datarecovery
Losse schijven buiten raid kunnen in mijn ervaring goed worden recovered. Met ZFS is dat zo ver ik weet niet mogelijk. Mocht ik het mis hebben dan hoor ik het graag.
Ik denk dat je daar inderdaad zeker gelijk in kunt hebben. Voor disaster recovery heb je dan normaliter ook offsite backups en backup naar tape. Ok, dat laatste in een privé situatie waarschijnlijk niet, maar in een bedrijfssituatie zeker.

SnapRAID lijkt 100% toegespitst op privé (hobbymatig) gebruik. In een bedrijf zou ik het met wat je verteld en wat ik gelezen heb niet willen tegen komen. Op de eoa manier heb ik daar nooit zulke warme gevoelens bij en gebruik ik liever technieken die ook bedrijfsmatig worden ingezet.
Dat zijn aardig wat op en aanmerkingen waar verder weinig tegenover staat. Uniek aan ZFS was natuurlijk de bitrot bescherming. Maar daar heb je geen ZFS meer voor nodig.
ZFS is volgens mij juist redelijk uniek in zijn bitrot bescherming. Misschien dat btrfs het kan, maar dan houd het ook wel zo'n beetje op.

ZFS is primair bedoeld om dataverlies te voorkomen maar ze hebben ook mechanismen ingebouwd waardoor ZFS, met de juiste vormen van read- en write caching, bloed en bloed snel is. Dat is wel een eigenschap van ZFS specifiek en een van de redenen waarom ZFS om optimaal te performen wat meer geheugen wil hebben. Het word er sneller door omdat het, veel meer dan bijvoorbeeld mdadm, cached in geheugen.

Qua ECC, dat is nauwelijks duurder dan non-ECC dus vind ik niet cht een argument.
2green schreef op vrijdag 7 juli 2017 @ 21:35:
[...]
RAID stond toch voor een Redundant Array of Independable Disks? Is eigenlijk precies wat snapRAID doet, daarnaast meeliften of een bekende methode (verzamel)naam is ook geen verkeerde marketing.
Je mag kiezen:
  • Redundant Array of Independant Disks
  • Redundant Array of Inexpensive Disks
Ik meen zelfs dat "Inexpensive" de oorspronkelijke definitie was omdat met RAID, relatief goedkope disks gebruikt konden worden. :)
RAID is eigenlijk wel weer een hele foute naam voor raid 0... niet bepaald redundant toch? ;)
RAID0 is net zo'n foute term als SnapRAID. Het heeft beiden niets met RAID te maken. (RAID0 nog minder, omdat het juist de kans op dataverlies met 100% doet toenemen in plaats van afnemen, terwijl alle andere RAID levels er op geeent zijn de kans op dataverlies af te laten nemen en in sommige gevallen, ook een stuk snelheid toe te voegen zoals RAID1, RAID10, RAID0+1, RAID50, etc.)
OwnCloud net zo, een cloud is een cloud... resources/data dat beschikbaar gesteld wordt aan andere apparaten, maakt toch niet als als beide apparaten toevallig jouw eigendom zijn? Beetje lastig voor de eigenaar van een cloud service verlener: "zetten jullie mijn data in de cloud? want ik kan het alleen op mijn servertjes zetten?".
Er is niet echt een vaste definitie van cloud, maar een minimale vereiste is toch wel zo'n beetje dat je data in een datacenter staat en vooral, dat de onderliggende infrastructuur niet onder jouw eigen beheer is. :)

Ik heb ooit wel eens iemand horen roepen dat de servers die ik work-wise in een datacenter heb hangen "private cloud" zijn. Not really. Dat noemen we "colocation", want het zijn immers onze eigen servers en we huren rackspace, stroom en internet toegang. Dat we vervolgens delen van die infra aan het internet hangen doet er niet toe.

OwnCloud word ook pas cloud als je het als dienst af neemt maar dan is de software OwnCloud geen cloud as-such, maar neem je een cloud dienst af en toevallig heet het product "OwnCloud". Als je dat op je eigen servertje thuis zet en een portforward maakt is het geen cloud. (Yet, als je die OwnCloud installatie voor anderen ontsluit en ZIJ kunnen er gebruik van maken, zou je met wat creativiteit wel weer kunnen stellen dat je cloud provider bent geworden en cloud diensten aan bied.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
unezra schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 08:47:
[...]
De levensduur van een schijf neemt af als 'ie veel spindown krijgt en opstarten kost relatief veel stroom. In the end zou het wel eens duurder kunnen zijn je disks regelmatig te downspinnen dan ze te laten draaien omdat je disks eerder aan vervanging toe zijn en tijdens opstarten vrij veel stroom vreten.

Draaiuren zijn niet zo spannend, aantal start-stop cycles wel.
Kan je de stelling over het totaal verbruik van een draaiende schijf tov een schijf die een spin-up moet doen onderbouwen met metingen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sdk1985
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 14:54
Matched: spindown
unezra schreef op zaterdag 8 juli 2017 @ 08:47:


De levensduur van een schijf neemt af als 'ie veel spindown krijgt en opstarten kost relatief veel stroom. In the end zou het wel eens duurder kunnen zijn je disks regelmatig te downspinnen dan ze te laten draaien omdat je disks eerder aan vervanging toe zijn en tijdens opstarten vrij veel stroom vreten.

Draaiuren zijn niet zo spannend, aantal start-stop cycles wel.
Beiden zijn een factor en staan tegenwoordig gespecificeerd naast ook de TB writes.
  • Barracuda (desktop): 300,000 cycles, 55 TB/jaar voor 2 jaar verzetten en 2400 uur per jaar (8x5)
  • Archive HDD 8 TB: 300.000 cycles, 180 TB/jaar voor 3 jaar en 8760 uur per jaar (24/7) .
  • NAS (Ironwolf) hebben 600,000 cycles, 180 TB/jaar voor 3 jaar en 8760 uur per jaar. Daarnaast ook een lagere Nonrecoverable Read Errors per Bits Read van 10 tot de 15e.
Punt is dat wanneer jij een snapraid pakt en je zet op zo'n desktop schijf je foto's en jij gaat 4x per jaar op vakantie dan staat die schijf de gehele dag uit, tot je een sync draait. Je hebt dan bij 1 sync per dag 1 cycle en 1 draaiuur. Dat is niet alleen heel zuinig, op die manier kun je in mijn ervaring ook 15 jaar met een desktop schijf doen. Stop je hem in een raid5/zfs/enz array dan sneuvelen ze bij bosjes.

Breaking news :+
De Intel netwerk chip in mijn Z170 moederbord heeft een vinkje waarbij hij o.a. op nameserver verzoeken kan reageren zonder wakker te worden. De NAS gaat nu naar standy na 3 uur idle en is tussen door alleen wakker geworden bij het maken van backups (in de nacht) en het draaien van een sync (in de morgen). Stroomverbruik van de werkkamer, waar de NAS staat, is daarmee van 85W gedaald naar 16W. Dat laatste is voor 90% de Netgear NightHawk R7000.

Gezien het tijdsverschil tussen backup (3am) en sync (9am) kost me dit wel 2 cycles per schijf (immers vanuit standby spinnen alle schijven). Dus dat is nog te fine-tunen.

De door WeMO geschatte kosten per maand zijn na 14/24 uur al gedaald van 17 naar 14 per maand. Zal nog wel iets dalen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/NVCK1nRzH7I0OM5gNVOXacqc/full.png

Elk balkje is een halfuur stroomverbruik. Er draaide er vandaag toevallig vandaag om 1 PM een data scrub dus standby was beperkt van 9:30 tot 1pm. Maar dat zal morgen anders zijn (verwacht ik).

[ Voor 46% gewijzigd door sdk1985 op 11-07-2017 02:23 ]

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • earvaag
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 06:46
Matched: spindown
UUDIBUUDI schreef op dinsdag 5 september 2017 @ 17:40:
[...]


15W is nog wel flink voor wat je ermee doet. Teamspeak draait niet op een raspberry overigens (dan is er nog wel mumble, dat werkt prima, maar in mijn ervaring wel wat meer geklooi om de client in te stellen). Je zou de laptop kunnen verpatsen en dan kun je daar vast wel een mooie pi van kopen. Het kost je nu 15*8,76*0,18 = €23,65 per jaar. Dit is in mijn ogen de beste optie, een laptop in de meterkast beschouw ik zelf als een ding wat toch zo eens in de fik kan vliegen, hij is niet voor 24/7 gebruik gemaakt.

Ik neem aan dat je de performance/energie settings van Windows al getweakt hebt, alsmede de bios opties. Je zou nog kunnen kijken in Taakbeheer (opstarten als Administrator) naar de kolom waarin staat hoeveel cpu-tijd een proces in totaal gebruikt heeft. Wellicht vind je nog iets wat niet aan hoeft te staan.

Bekijken of de usb disk toch gesuspend kan worden zal nog wel wat op kunnen leveren. Als ie niet tig keer per dag aan/uit gaat moet dat wel kunnen. En natuurlijk bekijken of de laptop tijdens bepaalde uren geheel uit kan.

Je zou ook nog kunnen kijken of een nieuwere windows versie zuiniger is, maar dat is weer flink wat werk.
Ik had inderdaad al het een en ander aangepast in windows. Het bios laat helaas niets toe wat betreft de cpu states of clock. Windows in idle mode krijgen was trouwens nog een heel gedoe, omdat het touchscreen fantoomtouches registreerde waardoor het scherm niet uit ging na 10 min idle. Ik heb het hele touch gedeelte toen uitgeschakeld in systeembeheer, de ntrig drivers bestaan niet voor windows 10. Het scherm gaat nu wel uit, maar bij het inloggen via remote desktop gaat het scherm toch weer aan. Dus nu staat hij er maar met de klep dicht. Ik ben er nog niet achter waarom windows de HDD niet in idle spindown krijgt. Eigenlijk nog een reden dat ik liever wat anders ga gebruiken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
mkleinman schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 08:30:
[...]
Wachten is het probleem niet. ;). Ik verwacht zelf ergens eind dit jaar begin volgend jaar te beginnen met de nieuwe server. Tegen die tijd is de NAS 3 jaar oud en mijn Thinkpad als server alweer 4.

Coffee Lake i3 ziet er goed uit.

Edit:

Valt er nog iets te roepen over het verbruik over eerder genoemde config?
In het algemeen: Door "race to idle" verbruiken snellere CPU's hetzelfde/minder bij een gegeven belasting. Een core die "uit staat" verbruikt praktisch niets ("clock gating").

Met moderne hardware, zuinige voeding en geen draaiende HDD's (spindown) is <15w idle geen enkel probleem, dat halen zelfs moderne kant en klaar servers (Dell T130)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • SHIFTER [NL]
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 08:37
Matched: spindown
renedis schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 11:25:
[...]


Heb je de controller in passthrough staan naar de VM? Of heb je RDM? Of op elke disk een VMDK? Of een RAID config met de vmdk's er op?

Zoals ik het zie:
- Voeding is niet de zuinigste maar mag geen 70 watt idle veroorzaken
- Een extra HBA zorgt tussen de 10W/20W aan extra verbruik met een minimum continue van 6.4W indien geflashed naar IT-mode.
- Spinnen je disks echt down?
- M.2 SSD (NVME) hebben meestal een hoger verbruik dan de SATA versies.

Zet je systeem eens aan zonder disks en kijk dan wat het verbruik is? Ik vermoed dat het je 8x HDD zijn.
Goed heb net even wat testen gedraaid.
  • Alles aangesloten
Idle : 77 watt
  • Zonder schijven
Idle : 36 watt
  • Zonder schijven, zonder IBM ServeRaid
Idle : 22 watt
  • Zonder schijven, zonder IBM ServeRaid, zonder M2 ssd
Idle : 21 watt

Het lijkt er dus op dat de hdd's niet in spindown gaan... (ik was er echt van overtuigd |:( )

Mijn vermoeden is dat er iets in het netwerk de schijven blijft accessen, waardoor synology ze niet in sleep gooit. Nu maar eens kijken wat....

Wordt vervolgd! (tips altijd welkom) ! O-)

3x Victron MP2-5000 | 32 kWh thuisaccu | 7.230 Wp Zonnepanelen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • renedis
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 01-07 21:12
Matched: spindown
SHIFTER [NL] schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 18:52:
[...]


Goed heb net even wat testen gedraaid.
  • Alles aangesloten
Idle : 77 watt
  • Zonder schijven
Idle : 36 watt
  • Zonder schijven, zonder IBM ServeRaid
Idle : 22 watt
  • Zonder schijven, zonder IBM ServeRaid, zonder M2 ssd
Idle : 21 watt

Het lijkt er dus op dat de hdd's niet in spindown gaan... (ik was er echt van overtuigd |:( )

Mijn vermoeden is dat er iets in het netwerk de schijven blijft accessen, waardoor synology ze niet in sleep gooit. Nu maar eens kijken wat....

Wordt vervolgd! (tips altijd welkom) ! O-)
Heb je die 21W idle zonder atributen gemeten toen je in BIOS zat? Na OS laden is het systeem namelijk zuiniger. In BIOS zijn dingen zoals C-states namelijk niet van toepassing. ESXi kan je overigens ook nog in een "power save" mode zetten, hij is dan weliswaar minder responsive.

Zet op je moederboard ook overbodige zaken uit.

En ik meen mij te herinneren dat spin-down niet werkte met XPenology. Maar het kan zijn dat het met DSM5 was, icm DSM6 weet ik dit niet zeker.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
jwvdst schreef op zondag 19 november 2017 @ 16:12:
[...]

De server draait 24 7 ivm pfsence vm en mediaportaal tv vm en xpenology vm
Pass through ondersteuning en minimaal 2 netwerkpoorten zijn de voornaamste eisen
Ik schat dat ie met 10hds rond de 150 watt idle zit
Is spindown niet mogelijk met xpenology? Als je dat voor elkaar krijgt scheelt het direct 10x X w, leuke besparing.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jwvdst
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 05-07 10:24
Matched: spindown
Als ik de optie voor spindown toe wil passen krijg ik een foutmelding dus helaas

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
Dreamer-1982 schreef op zondag 24 december 2017 @ 20:28:
[...]
Ik was niet van plan om speciale optimalistaties te doen voor het schrijven op de SSD, maar wil dus juist de ZFS array sparen.
Ja dat is volgens mij ook de slimme keuze als je energie wilt besparen
Kun je aangeven welke specifieke software instellingen je hebt gedaan om het voor elkaar te krijgen om de harde schijven netjes in slaap te laten? Ik ben in Linux n.l. nog niet heel erg thuis.

Verder is juist het idee om dus de PC altijd aan te hebben en de SSD altijd paraat, daar staat de data op die regelmatig (lees bijna iedere avond meerdere keren) gebruikt zal worden, en de data op het archief (ZFS) zal ik zelfs nauwelijk bij hoeven. Maar 1 of 2x per week wil ik dan 's nachts de data op de SSD (alleen wijzigingen, dus zal erg meevallen) laten syncen naar de ZFS en naar de cloud.
Zoals jij beschrijft was mijn doel om de data op de raid array bijna niet veranderen. Daarom heb ik al mijn applicaties zo ingesteld dat alleen bulk data die niet meer veranderd op de raid array staat.

Wat betreft tweaks kan het simpel. Volg powertop en zorg er voor dat spindown goed werkt. Met mijn schijven waren de volgende regels nodig in /etc/rc.local (voor de zekerheid):
# Five minute spindown for the rotating disks
# <https://wiki.archlinux.org/index.php/hdparm>:
# "values from 1 to 240 spedicy multiples of 5 seconds, values from 241 to 251 specify multiples of 3
0 minutes
hdparm -S 60 /dev/sda
# ... b, c, etc
Hoeveel spindowns krijg ik?
4 Start_Stop_Count 0x0032 097 097 000 Old_age Always - 3741
9 Power_On_Hours 0x0032 087 087 000 Old_age Always - 9765
193 Load_Cycle_Count 0x0032 196 196 000 Old_age Always - 12028
+- 10 spin-ups per dag, vind ik acceptabel :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 2green
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 04-07 11:47
Matched: spindown
Mijn oude game systeem als thuisserver ingezet. Videokaart er uiteraard uitgehaald.
Mocht iemand dergelijk (gebruikt) hardware overwegen ook de verbruikscijfers en configuratie erbij:

Idle/belast verbruik: 19/26 Watt
Dit is met verlicht toetsenbord en muis aangesloten, verbruik viel mij nog een beetje tegen. Ga in de bios nog kijken of ik iets kan verbeteren met voltage,clock, etc.

Software
Ubuntu Desktop 17.04 (gebruik hem tevens als media pc als ik train)
Samba, SSH op host geinstalleerd.
harddisk spindown ingesteld
Powertop (alles op meest zuinig gezet)
LXD/LXC: vier Ubuntu 16.04 containers (Plex, Nextcloud, Wordpress, nzbGet+Deluge)

Hardware
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-4460 Boxed€ 171,51€ 171,51
1Gigabyte GA-B85N Phoenix€ 0,-€ 0,-
1Toshiba DT01ACA300, 3TB€ 68,76€ 68,76
1Silverstone RAVEN RVZ01€ 90,81€ 90,81
1Scythe Big Shuriken 2 Rev. B€ 35,99€ 35,99
1Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU€ 146,-€ 146,-
1Silverstone SFX 450W Bronze€ 0,-€ 0,-
1Crucial MX100 256GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 513,07

[ Voor 0% gewijzigd door 2green op 29-01-2018 23:19 . Reden: Verbruik aangepast ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
Dreamvoid schreef op dinsdag 6 maart 2018 @ 10:59:
Met een ouder bord, een oude AMD chip en drie 3.5" schijven is 75W veel maar ook niet uitzonderlijk veel.

Maar idd, met een modern mITX bord (met 19V voeding of PicoPSU) en 2x 2.5" schijven kan je wel onder de 10W komen.
Hij geeft aan dat spindown werkt. Dan kan je - zolang je maar van een SSD boot - ook met 3.5" schijven onder de 10W komen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BertusB404
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 01-07 19:54
Matched: spindown
mrmrmr schreef op woensdag 7 maart 2018 @ 13:38:
[...]


Je kunt niet nog een keer een willekeurige correctiefactor toepassen op waarden die al over wisselstroom gaan.

75W idle is teveel voor een systeem dat 35W-40W zou moeten doen. Immers, poster zegt dat de harde schijven niet draaien. Dat is dus nog de vraag, wat de voeding is ook, en ook open staat of er iets staat te draaien. Als er iets 100% cpu/gpu staat te gebruiken is 75W niet vreemd.

Speculeren over de oorzaak heeft niet zoveel zin. Je moet de oorzaak weten en pas dan weet je wat je er aan kan doen. Troubleshooting 101.
Ik heb eens goed gekeken naar wat het systeem doet terwijl ik het verbruik check.
Momenteel doet het systeem echt niets behalve het volgende:
Windows 7 Home Premium
Kodi 17
Sonarr
Couchpotato
SaNZBd

Alles is daadwerkelijk idle, en staat dus niet te scannen of iets dergelijks.
Schijven zijn in spindown.

De stroommeter van de bouwmarkt schommelt tussen de 34-55 Watt
Dit lijkt me al een stuk redelijker, maar eerlijk gezegd kan ik niet zo gauw aanwijzen wat het verschil nou is geweest, toch draaiende schijven wellicht?

En dan de volgende vraag: Is dit nog verder omlaag te krijgen? Het bordje bied geen undervolt mogelijkheden voor zo ver ik kan vinden.

[ Voor 5% gewijzigd door BertusB404 op 08-03-2018 17:05 ]

3630Wp ZW 39° / 3950Wp NO 39° / 990Wp ZO 5° | Vaillant VWL75/5


Acties:
  • 0 Henk 'm!
BertusB404 schreef op donderdag 8 maart 2018 @ 16:58:
[...]


Ik heb eens goed gekeken naar wat het systeem doet terwijl ik het verbruik check.
Momenteel doet het systeem echt niets behalve het volgende:
Windows 7 Home Premium
Kodi 17
Sonarr
Couchpotato
SaNZBd

Alles is daadwerkelijk idle, en staat dus niet te scannen of iets dergelijks.
Schijven zijn in spindown.

De stroommeter van de bouwmarkt schommelt tussen de 34-55 Watt
Dit lijkt me al een stuk redelijker, maar eerlijk gezegd kan ik niet zo gauw aanwijzen wat het verschil nou is geweest, toch draaiende schijven wellicht?

En dan de volgende vraag: Is dit nog verder omlaag te krijgen? Het bordje bied geen undervolt mogelijkheden voor zo ver ik kan vinden.
35W-40W idle is te verwachten. HDD's of software kan de oorzaak zijn voor meer verbruik. Ook als je bijvoorbeeld een browser open hebt staan. Tegenwoordig draaien er allerlei scripts (javascripts) in de browser en het gebeurt regelmatig dat daarmee cryptomunten worden gedolven. Dus iets simpels als een browser niet open laten staan kan al fors schelen.

Windows 7 heeft wel opties om het verbruik wat lager te krijgen (zie topic start), vooral het installeren van de juiste drivers is van belang.

Als je andere hardware aanschaft (exclusief HDD's), dan zou je ongeveer 10W winst kunnen verwachten op basis van een zuinig moederbord en Intel processor. Als je de HDD's vervangt door zuinige 2.5" HDD's dan is het makkelijker om ze te laten downspinnen en ze verbruiken tijdens gebruik ook weinig (ca. 1,1W ). Zie het lijstje in de topic start (Maxtor 4TB M3 externe HDD met intern een SATA HDD). 2.5 HDD's zijn niet snel in access, maar wel voldoende voor doorvoer. Als je meerdere films tegelijkertijd wil afspelen, dan zou je misschien beter af zijn met het vooraf kopieren naar SSD of een snellere HDD.

Een kant en klaar systeem dat aan te bevelen is, is de Fujitsu Esprimo Q957. Die heeft een langdurig idle verbruik van minder dan 3W. De prijs is wel flink hoger dan de instap HP's.

De Q957 heeft een Q270 chipset en een Fujitsu D3513 moederbord. Dat moederbord en de voeding bepalen in principe het basisverbruik. Voor zelfbouw zijn er goedkopere alternatieven met Fujitsu moederbord en PicoPSU.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ANdrode
  • Registratie: Februari 2003
  • Niet online
Matched: spindown
kenny_dv schreef op maandag 12 maart 2018 @ 14:27:
Als ik het duurdere board neem van Fujits, dan komt het prijsverschil met het gigabyte board uit op +- 90 euro. Denk dat dit toch al een groot prijsverschil is om te compenseren met het verbruik.
[...]
EUR 90 ~= 360 kWh ~= 4 jaar 10w continu verbruik

Wat betreft total cost of ownership zijn de Fujitsu borden (of: vervangen van 3.5" HDD door 2.5" HDD als spindown werkt) dus geen goede investering. Er zijn natuurlijk andere reden om verbruik te minimaliseren maar dan moet je de productie in mijn ogen ook meenemen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!
lseg schreef op donderdag 15 maart 2018 @ 16:15:
1) het bord heeft maar 6 aansluitingen, welke SATA controller neem ik best om uit te breiden (Ubuntu compatible). Ik vind weinig info over PCIe SATA controllers en Linux.
2) welke voeding neem ik, ik vermoed dat een pico PSU niet voldoende gaat leveren voor al de harde schijven.
3) welke nieuwe harde schijven neem ik best (3 a 4TB elk). Ik dacht WD Red, maar die blijken niet echt zuinig te zijn.
1) PCIe SATA insteekkaarten kosten helaas energie. Ik zou zonder verdere informatie rekenen op iets tussen 3W en 15W. Dus het antwoord is eigenlijk: geen, maar er is wel een alternatief.
2) Als je 2.5" HDD's kiest, is PicoPSU prima te doen. Bij 72000 rpm 3.5" HDD's, afhankelijk van het type hard disk, heb je een maximum aantal toe te passen schijven. Bijvoorbeeld sommige HGST's gebruiken 8W(!) in idle en potentieel tot 30W(!) tijdens opstarten. Dat is zo'n beetje worst case bij SATA disks tot 4 TB.
3) Maxtor M3 4TB 2.5" schijven zijn populair omdat ze goedkoop en zuinig zijn. Ze zijn niet snel met access time, lineaire doorvoer is meestal redelijk. Het zijn externe drives waarbij je de schijf uit de behuizing kunt breken (daarna geen garantie meer) en inzetten als de 2.5" SATA HDD. Ik heb op diverse momenten deze drive gekocht en er zat altijd een Seagate ST4000LM024 in. Deze drives hebben per stuk een verbruik van ca. 1,1W, en tot bijna 3W tijdens schrijven. Ze zijn ook zeer zuinig bij het opstarten: 6W. Dat betekent effectief dat je er (veel) meer dan 6 van zou kunnen toepassen zonder je zorgen te maken over de voeding.

Ik zou geen RAID toepassen (zeker niet met 2.5" HDD's), dat kost energie omdat meerdere HDD"s moeten draaien. Bij wijze van backup kun je belangrijke data periodiek op verschillende schijven plaatsen. De oude schijven inzetten als backup kan je doen via bijvoorbeeld een Sharkoon SATA Quickport XT of in los verkrijgbare externe 3.5" behuizingen met USB 3 aansluiting. Permanent aansluiten van de oude schijven zal energie kosten, ze moeten in ieder geval wel in spindown kunnen.

Als je het aantal drives wilt optimaliseren kun je het beste booten vanaf een M.2 PCIe NVMe SSD, dan heb je 6 x SATA over. Als je die vult met 4TB disks, dan heb je 24TB aan opslagruimte.

De Fujitsu D3401-B2 is een alternatief voor de D3417-B2, verschil is o.a. dat de eerste maximaal 5 SATA aansluitingen heeft en 1 SSD (PCIe of SATA) en geen ECC, de prijs is 50 euro lager. Verkrijgbaar bij SiComputers en Azerty en Reichelt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dreamvoid
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Matched: spindown
Nee die zijn in spindown. Ik zal t volgende week eens testen met Windows 10 trouwens (ik heb dual boot Mac/Windows), al draait dat OS in mijn systeem vanaf een HDD ipv SSD dus dat telt weer wat op.

Dat 12V/19V zal ws doelen op die vierkante 12V ATX input op het mobo zelf (naast de cpu socket) waarmee je een interne voeding kan aansluiten, het ronde gat op de backplate is volgens mij enkel voor 'standaard' 19V externe laptopadapters.

Het is een leuke zuinige stille server, draait nu een jaartje naar tevredenheid. Ik heb als behuizing overigens deze blikvanger: pricewatch: Lian Li PC-Y6W Als je dan toch een servertje bouwt, dan kan je 'm op zijn minst er leuk uit laten zien :+

[ Voor 63% gewijzigd door Dreamvoid op 20-03-2018 14:38 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Pantagruel
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 24-06 20:43

Pantagruel

Mijn 80486 was snel,....was!

Matched: spindown
Dreamvoid schreef op dinsdag 20 maart 2018 @ 14:06:
Nee die zijn in spindown. Ik zal t volgende week eens testen met Windows 10 trouwens (ik heb dual boot Mac/Windows), al draait dat OS in mijn systeem vanaf een HDD ipv SSD dus dat telt weer wat op.

Dat 12V/19V zal ws doelen op die vierkante 12V ATX input op het mobo zelf (naast de cpu socket) waarmee je een interne voeding kan aansluiten, het ronde gat op de backplate is volgens mij enkel voor 'standaard' 19V externe laptopadapters.

Het is een leuke zuinige stille server, draait nu een jaartje naar tevredenheid. Ik heb als behuizing overigens deze blikvanger: pricewatch: Lian Li PC-Y6W Als je dan toch een servertje bouwt, dan kan je 'm op zijn minst er leuk uit laten zien :+
_O- _/-\o_

Toch wel drijvend in een aquarium toch ;)

Asrock Z77 Extreme6, Intel i7-3770K, Corsair H100i, 32 GB DDR-3, 256 GB Samsung SSD + 2 x 3TB SATA, GeForce GTX 660 Ti, Onboard NIC and sound, SyncMaster 24"&22" Wide, Samsung DVD fikkertje, Corsair 500R


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • roelofz
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 14:33
Matched: spindown
Hallo,

Ik ben nu al 4 jaar een happy server user met onderstaande (bescheiden op verbruik getunede) hardware.
Deze setup had ik trouwens niet zonder de eerste versie van dit topic kunnen maken, hulde aan alle tips die hier te vinden zijn!

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Celeron G1820 Boxed€ 0,-€ 0,-
1ASRock B85M Pro4€ 0,-€ 0,-
2Hitachi Deskstar 5K3000, 3TB€ 0,-€ 0,-
2WD Red WD30EFRX, 3TB€ 93,95€ 187,90
1Corsair CMV8GX3M2A1333C9€ 69,75€ 69,75
1be quiet! System Power 7 300W€ 0,-€ 0,-
1Kingston SSDNow V300 120GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 257,65


OS is Ubuntu 14.04, server draait als mailserver, fileserver, Plex, SAB en aanverwanten.

Middels snapraid en spindown weinig activiteit wanneer server geen activiteit heeft, schijven gaan aan wanneer nodig en na 20 minuten idle gaan ze uit.

Met een Brennenstuhl Primera Line PM 231 E heb ik gedurende het eerste jaar het verbruik gevolgd, dat lag idle rond de 13-14 watt, zover de meter dit correct weer kan geven.

Ik twijfel nu of ik de hardware door ga schuiven naar een htpc en te kijken of ik het rendement kan verbeteren, maar loop een beetje vast. De Be Quiet wordt niet meer gemaakt, meeste voedingen zijn van een hoger wattage, met ook een lager rendement dus als je slechts om en nabij de 10 watt in normaal gebruik nodig hebt, wordt dit lastig een voeding te vinden die dit soepel aan gaat bieden.

Met 3 tot 4 schijven heb ik te veel piekspanning om een Pico oplossing te gaan hanteren, ik kom op rond de 150 watt minimaal, als ik het zo probeer uit te rekenen. Ofwel ik blijf aan een conventionele voeding vast zitten, met waarschijnlijk een winst van 1 a 2 watt als ik geluk heb.

Dan wordt de investering dus een beetje scheef.

Ofwel heeft het zin om hier een andere setup tegenover te zetten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • roelofz
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 14:33
Matched: spindown
Firedrunk, dank voor je terugkoppeling.

Als ik weer op 14 watt zit, klopt je antwoord en geruststelling.
Ik heb gisteren de stroommeter er weer aan gehangen en idle zit ie nu op 24 watt (?!?!).
Er is dus iets veranderd wat het ding stroom doet verbruiken, misschien de WD RED's, die zijn later gekomen, al staan ze wel allemaal keurig in spindown bij idle gebruik.
Powertop geeft wel wat missende instellingen weer, maar die aanzetten vanuit de interface, scheelde maar maximaal een paar Watt, nu bodemt ie op 21 watt.

Dus voor mij nog een puzzeltje om het ding weer tot rust te krijgen (kan ook een bios update gehad hebben, met niet correct terugzetten van settings), ik weet in ieder geval waar mijn uitdaging ligt (hij was zuinig, gaat dat ook weer worden).

Dank dus zover!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dreamvoid
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Matched: spindown
Circa 4W per drive in spindown inderdaad. Een 2.5" drive is circa 0.5W in spindown, dus om binnen de 16W te blijven daar tikt het wel aan.

Financieel zou ik t ook niet doen, maar tegen de tijd dat ze overlijden zou ik het wel meenemen. Er zijn voornamelijk secondaire voordelen: een SATA connectie minder, stiller en extra ruimte/airflow.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mdbraber
  • Registratie: Juli 2010
  • Niet online
Matched: spindown
mrmrmr schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 11:29:
@mdbraber
Als een eigentrilling van de kast ongeveer gelijk is aan die van de vastgeschroefde harde schijf kun je ze duidelijk horen. Het is het enige onderdeel dat geluid maakt bij mij.

Houd de hard disks maar eens stevig vast en kijk of dat verschil maakt in het geluid. Als dat zo is, is er waarschijnlijk sprake van resonantie (meetrillen) en mogelijk nog versterking door eigentrilling.

De kast moet stabiel staan, bijvoorbeeld op een massief buro (liefst met veel massa). Ik gebruik zelf Aerocool DS200 kasten, en als ik die op zijn kant leg met drives vertikaal bovenop een stapel losse rackservers dan hoor ik het duidelijk, maar dezelfde type schijf in een rechtopstaande kast, met drives horizontaal en in spin down op een stabiel kastje is nauwelijks hoorbaar, ook na spin up.

Het is vermoedelijk een beetje een kwestie van geluk hebben met de juiste combinatie hard disk en kast. Rubbers helpen misschien niet zo veel, maar letterlijk los ophangen hopelijk wel. Misschien helpen flexibele plastic sledes die bij de kast horen ook wel. Op de 3.5" sledes in mijn kast kunnen 2.5" schijven op het plateautje worden geschroefd. Omdat het plastic flexibel is helpt dat waarschijnlijk al flink, zonder rubbers.
Thanks - ik denk ook misschien wel dat ik erg kritisch ben omdat ik van fanless (en dus helemaal geruisloos) kom. De suspended ophanging maakt al wel verschil. Ik zal nog eens kijken of het verschil maakt zodra ik de full installatie erop heb en de spindown ook gewoon goed werkt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mdbraber
  • Registratie: Juli 2010
  • Niet online
Matched: spindown
Even een vraag voor de (DIY) NAS bezitters: maken jullie gebruik van spindown voor je (ZFS) pools? Qua geluid en energieverbruik lijkt dat aantrekkelijk, maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid is die onvoorspelbare spin-up piek verre van ideaal. Wat doen jullie?

@unezra waarom wil je geen zelfbouw? Vanwege 'het gedoe' of iets anders? Als je een set neemt die iemand anders al eens met goed gevolg gebouwd heeft (bijv. de 3644-B / i3-8100 combo die ik nu heb) is het wel volgens spec en verder weinig moeite. Ik probeer gewoon een beetje te begrijpen wat je zoekt... Het eindeloos zoeken naar de perfecte off-the-shelf server kan net zo'n "gedoe" zijn als zelf iets bouwen :-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 09:52

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Matched: spindown
mdbraber schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 10:05:
Even een vraag voor de (DIY) NAS bezitters: maken jullie gebruik van spindown voor je (ZFS) pools? Qua geluid en energieverbruik lijkt dat aantrekkelijk, maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid is die onvoorspelbare spin-up piek verre van ideaal. Wat doen jullie?
Ik doe het niet, maar dat is ook omdat ik mijn NAS niet enkel gebruik als NAS. Ik heb een aantal vm's draaien thuis waardonder de vm van mijn stichting. (Stichting is goeddeels plat dus zooi naar huis gebracht om kosten te besparen.)

Vm's genereren altijd wel iets van IO, dus spindown heeft dan sowieso geen nut.
@unezra waarom wil je geen zelfbouw? Vanwege 'het gedoe' of iets anders? Als je een set neemt die iemand anders al eens met goed gevolg gebouwd heeft (bijv. de 3644-B / i3-8100 combo die ik nu heb) is het wel volgens spec en verder weinig moeite. Ik probeer gewoon een beetje te begrijpen wat je zoekt... Het eindeloos zoeken naar de perfecte off-the-shelf server kan net zo'n "gedoe" zijn als zelf iets bouwen :-)
Ik wil mijn setup sterk vereenvoudigen. Van 3 naar 1, van een setup met centrale NAS en 2 hypervisors naar één systeem met PVE als onderlaag en FreeNAS als vm daarop draaiende.

Dit deels om stroom te besparen (3 van die machines vreet toch best wel), deels om het beheer te minimaliseren. Het is nu relatief veel gedoe en gaat natuurlijk ALTIJD stuk als ik echt geen zin heb om er aan te klussen. Laatst de hele handel weer verhuisd (heeft een tijd boven gedraaid wegens verbouwing, nu is de verbouwing klaar en kan het weer stofvrij in de meterkast draaien) en dat kost een paar uur. Het is ook een enorme dradenbende. Iedere machine is met 5x ethernet aangesloten.

Ander groot voordeel van off-the-shelf is dat je geen gedoe hebt met opbouw en de belangrijkste componenten al netjes door de fabrikant bij elkaar zijn gevoegd. Misschien ten onrechte, maar ik heb het gevoel daarmee een stabielere server te krijgen.

Aan de andere kant, zelfbouw kán wel. Heb ik jaren en met veel plezier mee gedraait. Mijn oude server is een midi tower met een paar 5,25" drivebays en hot-swap bays er in. Vervangen omdat iemand mij de HP Microserver tipte.

Vind de Microserver echt een *perfect* ding, alleen de Gen8 heeft te weinig geheugen (en de CPU is beperkt te upgraden), de Gen10 heeft genoeg geheugen maar de CPU lijkt nauwelijks sneller dan de G1610T die er in de Gen8 zit. (En 32G max is wel krap. Ik zou liefst een machine met 64G max willen hebben en nu beginnen met 32G. DDR3 of DDR4 maakt me niet veel uit. Voordeel van nu een DDR3 machine kopen is dat mogelijk de 8G modules uit mijn Microserver mee kunnen en dat scheelt *veel* geld. Dan heb ik echt alleen nog maar een chassis en CPU nodig, SSD voor het OS, HDD's en ECC geheugen heb ik al.)

Oh ja, ECC is wel een harde eis. Ik ga ZFS draaien. Liefst ZFS in mirror voor het OS (2x 2,5") en ZFS in een mirrored stripe (4x3,5") voor de vm's en mijn NAS data. Met 32G kom ik nu een heel eind, 8G voor het OS en dan nog 24G over maar meer of iig een upgrade pad naar meer is wel fijn.

Qua CPU wil ik ook liefst naar 4-core + HT of 8-core. (Baal er van dat ik nog géén off-the-shelf AM4 systeem heb gezien. Wat de drempel naar zelfbouw wel weer lager zou maken. Leuke AMD Ryzen heeft mijn voorkeur boven een Intel.

Zoiets als dit:
pricewatch: AMD Ryzen 3 2200G Tray
pricewatch: AMD Ryzen 5 2400G Tray

Waarom AMD? Veel cores voor relatief weinig geld en ik vind het goed dat Intel eindelijk weer een beetje tegengas krijgt. Daarbij ben ik érg tevreden over mijn Ryzen 1800X machine. Kortom, Intel kan, maar vooralsnog neig ik naar een AMD systeem. (En fin, dan is zelfbouw misschien wel de enige optie.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 09:52

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Matched: spindown
sdk1985 schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 00:35:
[...]
Let wel dat je jezelf een bepaalde richting in duwt. Als je ZFS loslaat dan kunnen individuele schijven naar standby gaan. Daarmee vervalt tevens de noodzaak voor meer rekenkracht en ecc geheugen. In ieder geval wat betreft je data integriteit.
Qua geheugen valt ZFS mee. Met 2G of 4G kun je al heel goed ZFS draaien, FreeNAS eist 8G.
Weinig andere systemen beschermen zó goed tegen bitrot dan ZFS.
Verder weet ik niet wat je precies draait voor de stichting maar tegenwoordig heb je dedicated servers voor 3,99 per maand. Dus dat kan al snel interessant worden, mits het niet al te veel rekenkracht eist. Is dat geen optie dan kun je de data die daar betrekking op heeft natuurlijk ook op een SSD gooien. Dan hoeven geen van je schijven te gaan spinnen bij die incidentele IO.
Met het stoppen van de activiteiten, heb ik de website van de stichting (praktisch het enige dat nog operationeel is), verplaatst naar infra die ik toch al thuis heb. Meer dan wat geheugen en een beetje CPU power vraagt het niet. :)

Wat we hadden was een DL180G6 met 2 4-core Xeon CPU's, 96G geheugen, HBA, etc. De bedoeling was om daar enkele tientallen VM's op te draaien. Dat plan is mislukt. Zo'n machine heeft overigens niets te maken met een energiezuinige server. Per vm is het relatief zuinig maar in regulier bedrijf deed het ding 200W.
TLDR: Zfs past eigenlijk niet bij een zuinige server. ZFS, Btrfs en storage spaces vallen af omdat daar bij 1 file request alles gaat draaien. SnapRAID, unRaid en FlexRAID blijven over. Welke daarvan handig is hangt vooral af wat voor soort data je gebruikt. Persoonlijk komt op mijn NAS vooral statische data terecht en is een snapshot systeem dus handig.
Als je vm's draait heb je hoe dan ook te maken met IO. In mijn beleving is het niet ZFS of welk filesystem dan ook dat een server minder zuinig maakt dan kan, maar of je op de eoa manier IO genereert of niet. In alle gevallen zul je bij IO een spinup van je disks hebben. Met vm's heb je dat doorlopend. Alleen bij een NAS die niet 24/7 gebruikt word heb je het voordeel dat je een spindown kunt doen, maar spindowns zijn weer relatief slecht voor disks dus ik weet niet of het uit kan qua kosten.

Voor mij is een zuinige server óók een die 24/7 kan draaien, met disks. Ik draai thuis het eea virtueel. Persoonlijk is voor mij een eis 4 disks in een striped mirror plus 2 OS disks. Die laatste mogen SSD's zijn. (De datadisks ook, maar SSD is veel duurder dan HDD dus weegt de besparing in stroom niet op tegen de extra kosten die je moet maken voor de disks. Je verbruikt misschien wat meer stroom, economisch is het wel.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sdk1985
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 14:54
Matched: spindown
unezra schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 08:45:
[...]


Qua geheugen valt ZFS mee. Met 2G of 4G kun je al heel goed ZFS draaien, FreeNAS eist 8G.
Weinig andere systemen beschermen zó goed tegen bitrot dan ZFS.


[...]


Met het stoppen van de activiteiten, heb ik de website van de stichting (praktisch het enige dat nog operationeel is), verplaatst naar infra die ik toch al thuis heb. Meer dan wat geheugen en een beetje CPU power vraagt het niet. :)

Wat we hadden was een DL180G6 met 2 4-core Xeon CPU's, 96G geheugen, HBA, etc. De bedoeling was om daar enkele tientallen VM's op te draaien. Dat plan is mislukt. Zo'n machine heeft overigens niets te maken met een energiezuinige server. Per vm is het relatief zuinig maar in regulier bedrijf deed het ding 200W.


[...]


Als je vm's draait heb je hoe dan ook te maken met IO. In mijn beleving is het niet ZFS of welk filesystem dan ook dat een server minder zuinig maakt dan kan, maar of je op de eoa manier IO genereert of niet. In alle gevallen zul je bij IO een spinup van je disks hebben. Met vm's heb je dat doorlopend. Alleen bij een NAS die niet 24/7 gebruikt word heb je het voordeel dat je een spindown kunt doen, maar spindowns zijn weer relatief slecht voor disks dus ik weet niet of het uit kan qua kosten.

Voor mij is een zuinige server óók een die 24/7 kan draaien, met disks. Ik draai thuis het eea virtueel. Persoonlijk is voor mij een eis 4 disks in een striped mirror plus 2 OS disks. Die laatste mogen SSD's zijn. (De datadisks ook, maar SSD is veel duurder dan HDD dus weegt de besparing in stroom niet op tegen de extra kosten die je moet maken voor de disks. Je verbruikt misschien wat meer stroom, economisch is het wel.)
Punt was even dat wanneer je bijvoorbeeld 8 drives hebt er in ZFS 8 gaan draaien. Bij de andere oplossingen is dit niet het geval, die beperken zich met spinnen van de drive waarop de data daadwerkelijk te vinden is; 1. Als je de data van de website vm dan tevens op je OS ssd zet dan worden het er 0. Daarom is ZFS inherent onzuiniger.

Belangrijk om daarbij ook nog even te wijzen op het feit dat je in bijvoorbeeld Snapraid ook asynchrome setups kunt opnemen. Dus een 250GB ssd + oude 3 TB hdd + state of the art 8 TB ironwolf is geen probleem. Dat kan bij ZFS ook, alleen later een extra schijf toevoegen kan een probleem worden. Bij snapraid kun je zelfs schijven toevoegen waar al data op staat. Dus wanneer je gaat praten over kosten efficiëntie dan kom ik zelf eigenlijk ook niet bij ZFS uit.


Bitrot protectie is ook geen factor in ZFS vs snapraid.
[3] - ZFS and Btrfs provide a bit-rot protection at the same level of SnapRAID, always checking data before using it. In this regards all the three solutions represent the state-of-the-art.
A cons of ZFS is that the default Fletcher checksum is a choice that favorites speed over quality. The same for the default CRC32C used by Btrfs. The 128 bits SpookyHash used by SnapRAID is instead the state-of-the-art in checksumming quality, without compromising in speed.
Another cons of ZFS is that it lacks a fast RAID implementation in assembler. It only has a C implementation, that is from two to four times slower than SnapRAID/Btrfs.
ZFS also uses a sub-optimal RAID-Z3 algorithm, that requires double computations than the equivalent SnapRAID's z-parity.
Instead, both SnapRAID and Btrfs use top-notch assembler implementations to compute the RAID parity, always using the best known RAID algorithm and implementation.
Enige factor die overblijft is dat ZFS een realtime data protectie systeem levert en snapraid een snapshot systeem is. Heb jij hot data die elk kwartier wijzigt dan gaat het niet werken.

Persoonlijk had ik toevallig pas per ongeluk disk spindown uitstaan en nadat ik dit weer corrigeerde ging er 7 euro per maand af bij mijn stroommeter (niet 1 op 1 te relateren aan alleen de NAS, hele computerkamer zit er op). Standby ging iets van 60W af en dat kost bij 24/7 gebruik 60/1000*24*30=43,2 Kwh = 9,072 per maand. Ik heb dan overigens wel 8 disks + ssd dus dan gaat het harder ;).

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 09:52

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Matched: spindown
sdk1985 schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 13:57:
[...]
Punt was even dat wanneer je bijvoorbeeld 8 drives hebt er in ZFS 8 gaan draaien. Bij de andere oplossingen is dit niet het geval, die beperken zich met spinnen van de drive waarop de data daadwerkelijk te vinden is; 1. Als je de data van de website vm dan tevens op je OS ssd zet dan worden het er 0. Daarom is ZFS inherent onzuiniger.
Dat is bij ieder systeem waarbij data over meerdere disks word verspreid. Effectief: Ieder systeem dat RAID doet.
Of je moet een systeem hebben dat onder water meerdere arrays heeft en alleen die array aan zet waar je data op te vinden is. Bij ZFS kan dat prima, door zelf je data te verspreiden over meerdere RAID sets.
Belangrijk om daarbij ook nog even te wijzen op het feit dat je in bijvoorbeeld Snapraid ook asynchrome setups kunt opnemen. Dus een 250GB ssd + oude 3 TB hdd + state of the art 8 TB ironwolf is geen probleem. Dat kan bij ZFS ook, alleen later een extra schijf toevoegen kan een probleem worden. Bij snapraid kun je zelfs schijven toevoegen waar al data op staat. Dus wanneer je gaat praten over kosten efficiëntie dan kom ik zelf eigenlijk ook niet bij ZFS uit.
Het hangt er helemaal vanaf hoe je je setup in richt. Persoonlijk koop ik liever 1 set disks, donder daar al mijn data op en vervang die als 'ie vol is door een grotere array. Het is misschien iets meer plannen en vooruit zien. Zo'n systeem is inderdaad goedkoper als je telkens 1 of meerdere disks bij koopt. Voor mij zou dat niet passen. Misschien ten onrechte, maar voor zoiets als mijn NAS denk ik misschien te bedrijfsmatig, ook thuis.
Bitrot protectie is ook geen factor in ZFS vs snapraid.
Het doet zo te zien checksumming, dus wellicht, inderdaad.

Doet het ook atomic writes (copy-on-write)? Dat vind ik even zo snel niet. Het is een van DE key-features van ZFS.
[...]
Enige factor die overblijft is dat ZFS een realtime data protectie systeem levert en snapraid een snapshot systeem is. Heb jij hot data die elk kwartier wijzigt dan gaat het niet werken.
ZFS snapshots moet je ook aanzetten, dat is niet standaard. Je moet ze schedulen. Het is niet dat ZFS out of the box automatisch ieder uur een snapshot maakt. Of is het zo dat snapraid uberhaupt niet realtime RAID doet, maar zeg 1x per dag scheduled wat er is veranderd, dáár een checksum van maakt en die weg schrijft?
Persoonlijk had ik toevallig pas per ongeluk disk spindown uitstaan en nadat ik dit weer corrigeerde ging er 7 euro per maand af bij mijn stroommeter (niet 1 op 1 te relateren aan alleen de NAS, hele computerkamer zit er op). Standby ging iets van 60W af en dat kost bij 24/7 gebruik 60/1000*24*30=43,2 Kwh = 9,072 per maand. Ik heb dan overigens wel 8 disks + ssd dus dan gaat het harder ;).
Ik probeer mijn storage te beperken tot 4 disks en met de hoeveelheid data die ik thuis heb, is dat prima te doen. Ik heb nu 4x5T, dat is nog lang niet vol. Inmiddels zijn er al consumenten disks ver boven de 10T per stuk, goed voor meer dan 20T netto. (Zonder ZFS compressie.)

Over compressie gesproken, ik zie daar niets over bij SnapRAID. Doet het dat helemaal niet? Dat kan echt een factor 1.5 en meer schelen, afhankelijk van je data, terwijl het qua CPU power veel beter is. Het is qua kloktikken goedkoper om data te comprimeren, dan niet te comprimeren. Scheelt ook nog eens in je storage behoefte.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • mdbraber
  • Registratie: Juli 2010
  • Niet online
Matched: spindown
Inmiddels heb ik het Fuijitsu 3644-B enige tijd naar tevredenheid in gebruik met de i3-8100 en 32GB ECC geheugen (in combinatie met Proxmox). Op dit moment doet het bord ~9W idle met 2x LAN (1x on-board, 1x Intel i210 PCIe), 6x storage (1x m.2 SSD, 4x 2.5" HDD en 1x normale SSD - met de disks in spindown) en Arctic Freezer PWM koeler (geen casefans). Gemeten met een Brennenstuhl PM231.

Een paar dingen die wellicht handig zijn als je ook overweegt om dit moederbord aan te schaffen:

- De fancontroller op het moederbord is niet geschikt voor een volledige fanless koeling (zoals bijv. de Arctic Freezer 33). Wanneer een fan op 0 RPM draait denkt de PWM controller dat deze 'kapot' is en slingert deze weer aan waardoor je een soort constante 'op en neer' beweging van de fan krijgt (0-960-0-960 RPM etc). Je kan beter een koeler kopen die minimaal 300RPM doet bij 30%PWM (bijv. de Noctua NF-F12). Zie ook deze post van juggernaut op het heise.de forum: https://www.heise.de/foru...te/posting-33331942/show/

- Voor het uitlezen van de fans/voltages op het moederbord is een aparte kernel module nodig, zie hier de beschrijving van juggernaut en de links naar de downloads van Fujitsu: https://www.heise.de/foru...te/posting-33318722/show/

Verder is mijn ervaring dat in een Fractal Design Define Mini de temperaturen zonder casefans niet boven de 40C uit komen (en in idle slechts rond de 32C zijn). Qua geluidsproductie zijn de 2.5" disks het meest 'luidruchtig' maar logischerwijs met spindown niet te horen...

/cc @Bolk @mrmrmr @wessel145

[ Voor 3% gewijzigd door mdbraber op 31-10-2018 09:24 ]


Acties:
  • +9 Henk 'm!
Ik heb een Fujitsu D3643-H12 moederbord getest met B360 chipset en een Pentium Gold G5400 met Windows 10 Pro 1703, passieve koeling en de laatste Intel drivers en standaard BIOS instellingen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 79,-€ 79,-
1Fujitsu D3643-H€ 90,-€ 90,-
1Cooler Master MasterBox Q300L€ 36,-€ 36,-
1Mini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 4,26€ 4,26
1Arctic Alpine 11 Passive€ 11,95€ 11,95
1G.Skill Value F4-2133C15S-8GNS€ 74,81€ 74,81
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,50€ 48,50
1Samsung 840 EVO 250GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 344,52

Drivers: inf install Coffee Lake, LM219 LAN, Intel RST, 610 graphics, geen IME drivers, geen Fuj0430 device driver. De wijze van installatie is handmatig, de inf via de Explorer, "Install" optie. Daardoor worden niet veel extra's geinstalleerd.

Windows 10 Fujitsu D3643-H12
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN
3,7Wslaap
3,4Wslaap--
2,9Wslaap---


Ter vergelijking de uitslag van een test met een D3417-B21 moederbord met iets andere hardware en andere driver versies.

Windows 10 Fujitsu D3417-B21
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN
4,6Wslaap
4,3Wslaap-
3,6Wslaap--
2,9Wslaap---
2,9Wstekker---


Het energieverbruik zonder randapparatuur of netwerk - niet echt praktisch, is met 2,9W even hoog als het verbruik van de D3417-B21 die eerder hier is getest. Voor installatie van de drivers was het verbruik 6,1W met Maximum Power Savings. Windows 10 gebruikt standaard een 800x600 driver en het installeert geen netwerkdriver.
Opvallend is dat het verbruik met USB invoerapparaten en netwerk actief verbeterd lijkt te zijn, van 4,6W (D3417-B21) naar 3,7W (D3643-H1). Dat zal in de praktijk merkbaar zijn.

Edit:
Met een Seagate ST4000LM024 2.5" 4TB hard disk neemt het verbruik toe van 3,7W naar 4,5W. Het idle verbruik van deze schijf is dus 0,8W. Als je er 4 zou hebben, is het verbruik te berekenen op 6,9W. Bij 6 schijven (niet mogelijk bij dit bord, daarvoor heb je de D3644-B nodig) komt de rekensom uit op 8,5W.

Als de harde schijf in spin-down gaat zakt het verbruik met 0,6W naar 3,9W. Deze standby stand verbruikt dus ongeveer 0,2W. Bij 4 disks komt de berekening uit op 6,1W en bij 6 disks 7,3W.

Bij deze meting zijn diverse services uitgeschakeld omdat die de schijf benaderen.

De testprocedure (gebruikt meetmateriaal) is min of meer beschreven in deze blogpost.

Edit2:
Nog een test met een Intel I211AT insteekkaart van LR-Link, naast de Intel LM219 die op het moederbord is geintegreerd.

Windows 10 Fujitsu D3643-H12 met LR-Link LREC9202CT
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN LM219LAN I211AT
4,3Wslaap
3,9Wslaap--
3,6Wslaap---
3,4Wslaap---
3,1Wslaap----


De server zal gebruikt worden met 2 netwerkkaarten, zonder USB apparaten (aangegeven in groen in de tabel hierboven). Het verbruik is dan 3,9W in idle onder Windows. Dit zal nog wijzigen omdat ik een ander besturingssysteem zal gebruiken en er een aantal services gaan draaien.

Uit de test blijkt dat de onboard Intel LM219 chip circa 0,2W minder verbruikt dan de PCIe insteekkaart met I211AT chip als de verbinding is verbroken. Er worden weinig LAN kaarten aangeboden met I211AT controller.

Ik ben best tevreden met deze resultaten. De keuze was tussen een minder zuinig moederbord met 2 onboard NIC's, een redelijk zuinig moederbord met 2 onboard NIC's en een zwakke N-processor of bovenstaande configuratie. De keuze van de D3643-H was een beetje een gok boven de voorganger D3401-B2. Ik had gerekend op een praktijkverbruik onder 8W, en ik heb er vertrouwen in dat dat zal lukken.

Edit3:
Ik heb vier oudere ATX voedingen vergeleken met de PicoPSU. Alle ATX formaat voedingen hebben 80plus certificatie en waren destijds (6-10 jaar geleden) betaalbare voedingen met goede efficiëntie.

De voedingen zijn:
Antec EarthWatts EA-380 (80plus)
Antec EarthWatts EA-380 Green (80plus bronze)
be quiet! StraightPower BQT E9-400W (80plus gold)
Jumper 300G (80plus gold)
Mini-Box PicoPSU 80 met Seasonic 0601HE-12 adapter (PicoPSU 80/60 kit)

De tests zijn uitgevoerd met Debian Stretch 9.6 x64 met 4.18.0 bpo kernel als besturingssysteem. Beide netwerkaansluitingen zijn actief.

Het verbruik in Watts weergegeven in een grafiek:Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/4Ty6bMJ1lxlchdlYC4nAYGhA/full.png

verbruik van voedingen in Watts
statusstandEA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSU
geen lastuitgeschakeld0.10.00.10.00.4
geen lastaan1.40.20.40.30.4
computeraan14.713.013.812.58.1
powertopmonitor aan12.010.210.38.95.1
powertopmonitor uit11.19.38.77.84.2

Hieruit blijkt duidelijk dat de aanduiding 80plus Gold versus Bronze niet indicatief is voor zuinigheid bij lage belasting. De 80plus Bronze gecertificeerde Antec EarthWatts EA-380 Green doet het beter dan de Gold gecertificeerde Jumper 300G of be quiet! StraightPower E9-400 voeding bij circa 7W belasting.
Verder blijkt dat alle geteste ATX formaat voedingen waarschijnlijk onder 50% efficiëntie scoren bij de laagste belasting. Om dat eens wat beter te bekijken is de volgende tabel gemaakt, waarbij de PicoPSU de norm is (100%). In werkelijkheid is de PicoPSU zeker niet 100% efficient. Het betekent dat bijvoorbeeld een score van 50% op een werkelijke efficiëntie zou kunnen duiden van misschien zo rond 42%, gerekend met -15%.

efficiëntie vergeleken met referentie PicoPSU (=100%)
EA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSUPicoPSU (W)
400.0400.0100.00.4
28.6200.0100.0133.3100.00.4
55.162.358.764.8100.08.1
42.550.049.557.3100.05.1
37.845.248.353.8100.04.2

efficiëntie vergeleken met referentie PicoPSU (in Watts)
EA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSU
-0.3-0.4-0.3-0.40.0
1.0-0.20.0-0.10.0
6.64.95.74.40.0
6.95.15.23.80.0
6.95.14.53.60.0

Bovenstaande tabel laat de absolute verschillen zien. Een positief getal is het meerverbruik ten opzichte van de geteste PicoPSU en een negatief getal minderverbruik. De besparing op energieverbruik beweegt zich tussen 3,6 en 6,9W bij de geteste voedingen, dat levert een besparing in electriciteitskosten op van € 7,20 tot € 13,80 per jaar (€ 2 per Watt per jaar). De terugverdientijd varieert van 3,6 tot 6,7 jaar.

Edit 4:
Omdat ik ook wel nieuwsgierig was naar de verhoudingen tussen specifieke types PicoPSU en soortgelijke voedingen heb ik met de mij beschikbare voedingen tests uitgevoerd. Ik heb drie 12V adapters gebruikt in de test, een Seasonic 60W, een Leicke 120W adapter en een XP Power adapter. De XP Power VES120PS12 en Seasonic 0601HE-12 adapters hebben beide DOE Level VI certificering.

Mini-Box PicoPSU 80 met Seasonic 0601HE-12 adapter (P80+S)
Mini-Box PicoPSU 80 met Leicke NT03015 adapter (P80+L)
Mini-Box PicoPSU 80 met XP Power VES120PS12 adapter (P80+X)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met Seasonic 0601HE-12 adapter (P160+S)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met Leicke NT03015 adapter (P160+L)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met XP Power VES120PS12 adapter (P160+X)
Pico-Box Z2-ATX-200 met Seasonic 0601HE-12 adapter (Z2+S)
Pico-Box Z2-ATX-200 met Leicke NT03015 adapter (Z2+L)
Pico-Box Z2-ATX-200 met XP Power VES120PS12 adapter (Z2+X)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/L3SNtu1LI1NIrxOTfLfVzHIo/full.png

statusstandP80+SP80+LP80+XP160+SP160+LP160+XZ2+SZ2+LZ2+X
geen lastalleen adapter0.10.20.10.10.20.10.10.20.1
geen lastshutdown0.40.40.40.60.60.60.80.80.7
computeraan8.17.87.78.48.28.09.08.88.7
powertopmonitor aan5.14.94.85.55.35.16.05.75.6
powertopmonitor uit4.24.13.94.64.44.35.04.84.7

De resultaten lijken niet erg verrassend: de 200W Chinese PicoPSU kloon, waarvan de makers zich bedienen van de merknaam Pico-Box (het Amerikaanse origineel heet Mini-Box PicoPSU), is minder zuinig dan de PicoPSU 160-XT. De PicoPSU-80 is ook zuiniger dan de grotere PicoPSU 160-XT. Onverwacht was dat de Leicke adapter net wat zuiniger lijkt te zijn dan de Seasonic. Dat kan misschien verklaard worden uit het feit dat deze Leicke adapter minder functies aan boord heeft om te voldoen aan allerlei certificaten. Begin dit jaar heeft Leicke certificaten laten maken en misschien is de adapter die momenteel wordt verkocht aangepast om aan de eisen te voldoen. De geteste adapter had ik toen al in huis.

[ Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 16-12-2018 07:05 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
@necessaryevil

Dat is al eerder ter sprake geweest. Uit de WD spec sheet blijkt in ieder geval dat 2.5" veel schokbestendiger is dan 3.5". Dat is logisch, want het is kleiner en de krachten zijn aanzienlijk kleiner.

Voorheen gebruikte ik HGST 3.5" HDD's, en die zijn nu vervangen door 2.5" Seagate HDD's die ik gebruik voor storage. Ik gebruik geen RAID omdat ik daar geen voordeel in zie, je hebt er vaak meer last van dan profijt. Ik heb veel meer servers down zien gaan juist door RAID die wel hadden kunnen blijven draaien zonder RAID. RAID is sowieso voor heel weinig problemen een oplossing, je moet het niet gebruiken als backup en niet als snelheidverhoger, daarvoor heb je tegenwoordig betere oplossingen voor zoals offline backup disks en SSD.

Alle 2.5" SMART waarden in mijn disks zijn ok (geen relocated sectors, geen UltraDMA CRC error count). De eerste ST4000LM024 staat 13.000 uur aan. Alle disks gaan in spindown. Ik heb ook een Toshiba 2.5" disk die al ruim 13 jaar aan staat (114.000 uur). Die gaat vervangen worden door SSD in de nieuwe D3643-H computer.

Uit de vele tests van Backblaze blijkt dat de kwaliteit van hard disks niet zozeer afhankelijk is van het merk maar van individuele modellen. Je weet pas wat goed werkt als disks niet meer verkrijgbaar zijn en het in de praktijk is gebleken hoe goed ze functioneren na 5 jaar. Uit anekdotische informatie uit het verleden ten tijde van de overstromingen bleek dat bepaalde productiecentra (lees: fabrieken) het minder goed deden.

Uit de Backblaze informatie blijkt ook dat alle modellen hard disks falen in een bepaald percentage, en het is moeilijk voorspelbaar wanneer of hoeveel. Belangrijke data heeft altijd een backup nodig.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Nazario
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 25-12-2024
Matched: spindown
mrmrmr schreef op vrijdag 25 mei 2018 @ 20:23:
@Dreamvoid

ASRock geeft voor de 310 een verbruik aan van bijna 13W, terwijl de 110 gemeten is onder 5W. Deze cijfers zijn niet direct vergelijkbaar. Om 5W te bereiken moet WiFi uitgeschakeld zijn, zonder muis/toetsenbord/monitor en alleen een zuinige SSD zijn aangesloten, en er moeten ook de juiste BIOS instellingen worden gedaan. We weten het pas als iemand het op een vergelijkbare manier test.
Onderstaande headless setup schommelt tussen de 5 en 6W met de HDD in spindown, gemeten met een helaas niet heel nauwkeurige TechnoLine Cost Control. De DeskMini draait Ubuntu MATE 18.04 en verbruik is gemeten na runnen van powertop --auto-tune. Hiervoor zijn er geen instellingen in de BIOS aangepast.

#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock DeskMini 310€ 149,95€ 149,95
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 69,95€ 69,95
1G.Skill Ripjaws F4-2400C16S-4GRS€ 43,95€ 43,95
1Intel 760p 128GB€ 60,95€ 60,95
1WD Black WD5000BPKT, 500GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 324,80

  • Nazario
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 25-12-2024
Matched: spindown
Nazario schreef op vrijdag 16 november 2018 @ 17:18:

Onderstaande headless setup schommelt tussen de 5 en 6W met de HDD in spindown, gemeten met een helaas niet heel nauwkeurige TechnoLine Cost Control. De DeskMini draait Ubuntu MATE 18.04 en verbruik is gemeten na runnen van powertop --auto-tune. Hiervoor zijn er geen instellingen in de BIOS aangepast.

Zojuist de Kernel geüpdatet naar 4.19, maar dat blijkt voor het verbruik niet uit te maken.

Vervolgens alle C state supports geënabled in de BIOS (dit bleek default niet zo te zijn). Daarnaast heb ik ook PCI express native control en ALPM ingeschakeld. Het verbruik met de HDD in spindown is nu 2W. Enige probleem is dat ik het nog niet voor elkaar heb gekregen om de HDD automatisch uit te schakelen na inactiviteit, dus dat heb ik nu handmatig gedaan. 8)7

Powertop geeft onderstaand overzicht. Iemand een idee waarom het systeem niet lager gaat dan package state C7?

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/LlMbAFQ.png

Acties:
  • 0 Henk 'm!
wessel145 schreef op maandag 3 december 2018 @ 16:49:
Is met alle 4 de HDD's aangesloten. Fysiek losgekoppeld heb ik niet getest omdat ik net alle kabels mooi/strak heb weggewerkt en het een heel gepiel is om deze voor een testje los/vast te koppelen. Misschien ga ik dat later doen als ik mijn laatste HDD erbij prik.

Op dit moment is dit mijn powertop resultaat, ik zie dat de cores zelf wel in C10 komen, package zelf blijft veelal in C8 hangen, hier ga ik me vanavond eens wat verder op inlezen. Na een aantal keer op de energiemeter te kijken hang ik nu steady op 8.5 watt, inmiddels al wel een boel docker containers draaiende, maar nog niet verder geconfigureerd dus ze doen nog wat weinig
De states zijn vergelijkbaar met de DeskMini 310 van @Nazario in dit bericht.

8.5W is weinig voor een systeem dat 4 x 3.5" disks heeft. Dat kan eigenlijk niet als ze nog draaien, dus ik neem aan dat ze in spindown zijn. Ook als ze in spindown zijn is het weinig. 8.5W met docker containers actief is ook zeer zuinig.

Het hardwareluxxx.de forum heeft een draadje met tips over ASRock configuratie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LigeTRy
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 05-07 11:17
Matched: spindown
mrmrmr schreef op maandag 3 december 2018 @ 19:29:
[...]


De states zijn vergelijkbaar met de DeskMini 310 van @Nazario in dit bericht.
Ook als ze in spindown zijn is het weinig. 8.5W met docker containers actief is ook zeer zuinig.

Het hardwareluxxx.de forum heeft een draadje met tips over ASRock configuratie.
Yep ze zijn spindown (zoals vermeld). Ik ben nu alle dockers aan het instellen maar ik merk nog weinig verschil in het verbruik op een aantal lichte spikes naar 12 als de cpu iets aan het koekeloeren is. en als de HDD's aan gaan natuurlijk nog meer (temp folders heb ik lekker op de SSD, zodat de HDD's zoveel mogelijk uit kunnen blijven).

Thanks voor de link, ik ga m'n duits maar weer even oefenen :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iMars
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 17:35

iMars

Full time prutser

Matched: spindown
mrmrmr schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 00:03:
[...]

Elke Watt kost circa 2 euro per jaar aan energiekosten. Controllers verbruiken ook energie: deze vraagt 9,8W nominaal volgens de spec sheet. Als ik de goedkoopste SAS 3.5" disk kies (ST4000NM0085), dan blijkt dat die onder idle 5,45W verbruiken. Dus bij een controller en 4 disks zou dat op zichzelf 31,6W zijn exclusief de computer zelf. Terwijl je met 4 x 4TB 2.5" disks (4*1,1W=4,4W) een systeem kunt bouwen dat minder dan 10W totaal doet bij dezelfde opslagcapaciteit.
De SAS disks kun je benutten voor backup doeleinden via USB3. Zo staan ze alleen aan wanneer nodig.

[...]
Even een snelle rekensom: ik heb 10 schijven liggen waarvan ik er 8 wil gebruiken en 2 als reserve houden.
Laat ik 7 Watt per schijf nemen en 10 Watt voor de controler, dan is dat samen 8 x 7 + 10 = 66 Watt
8 nieuwe schijven (4TB 2,5") kost me 8 x 150 euro, is 1200 euro. Het vermogen daarvan is 8 x 1,1 Watt = 8,8 Watt. Het verschil tussen SAS en de zuinige schijven is 66 - 8,8 = 57,2 Watt. Dat verschil kost me op jaar basis 114,40 euro.

Dat verschil heb ik dus na 10 jaar pas terug verdiend... Dat krijg ik nooit goed gepraat bij vrouw-des-huizes ;)

Ik heb gelezen dat je een ZFS array (en andere soorten opslag natuurlijk ook) een spindown kan geven als deze niet in gebruik zijn. Mijn daily-use-247 vms passen met gemak op een 256GB ssd welke ik al heb. Ik zit er aan te denken om dat op een goedkope (lees: energie zuinige disk) te zetten zodat de storage minder belast wordt.
wessel145 schreef op donderdag 3 januari 2019 @ 23:38:
[...]


Fujitsu zijn relatief energiezuinige bordjes, al vallen me de prestaties van mijn MSI (waar 2x NIC en wifi/bluetooth on board zit) ook niet tegen, Zie de gepinde posts in deze threat voor wat resultaten, zelf zit ik huidig (met 24 docker containers, op ubuntu server) op een watt of 9/10. Specifieke specs staat ook ergens hoger in deze draad. de 8100 heeft een idle wattage (getest door hardware.info) van ongeveer 1 watt, ik denk dat weinig processoren daar nog onder gaan zitten. Deze wattage hangt natuurlijk af van wat je draait en in hoeverre je systeem kan "slapen".
Hmmm, bluetooth en wifi shizzle heb ik allemaal niet nodig. Extra NIC kan handig zijn, maar op mijn huidige server en qnap heb ik dit ook en gebruik ik het eigenlijk niet. In de toekomst als ik dat nodig heb, zou ik een extra netwerkkaart erbij kunnen prikken. Dat hele docker/container gedeelte is nieuw voor mij, maar naar wat ik nu ermee gespeeld heb en gezien heb, ziet het er wel super interessant uit naar wat ik voor ogen heb.

Het idle vermogen van ~1 Watt van de 8100 maakt het ook interessant. Het mag van mij best wat vermogen trekken als het op dat moment nodig is, maar 80% van de tijd staat ie toch idle en daar wil ik zoveel mogelijk besparen.
Ik hoor veel mensen over proxmox en ZFS, in mijn optiek kan het een stuk makkelijker. Zelf draai ik dus ubuntu server en heb ik mijn storage geregeld met MergerFS + Snapraid, dit werkt als een zonnetje en kost amper RAM en CPU gebruik, in het slechtste geval ben ik de data van de laatste 24 uur kwijt, maar daar kan ik prima mee leven en is een afweging die ik heb gemaakt. Het managen van mijn OS/Containers doe ik lekker via SSH en Portainer en de bestanden benader ik via SMB.

Het OS heb ik draaien op een SSD, hier worden ook mijn bestanden op gedownload en staan mijn scripts etc. Zodra een bestand gedownload en volledig geseed is, plaatst het systeem ze naar de HDD array, zo blijft de spin up time lekker laag. Ben nu een polling script aan het maken om te kijken hoeveel % van de tijd de HDD's nou daadwerkelijk draaien.
Dit klinkt als iets wat ik graag wil. Ik ken dat MergerFS niet, heb het net ff gauw geGoogled, en ziet er naar uit dat het voor mij ook ideaal is voor disk gebruik. Ik had 8x 4TB voor ogen, terwijl ik momenteel iets van 5TB op mijn bestaande NAS heb. Is het mogelijk/verstandig om bijvoorbeeld 3x 4TB disk te gebruiken en pas bij een bepaalde hoeveelheid data een disk erbij te prikken? Of gelijk alle 8 erin (disks gaan toch spindown als de gevraagde data niet op die disk zit).

Koop hier mijn P1 reader :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iMars
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 17:35

iMars

Full time prutser

Matched: spindown
Ik zit nu aan het volgende te denken voor als ik mijn schijven niet verkocht krijg:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 126,95€ 126,95
1Fujitsu D3644-B€ 147,50€ 147,50
10HP 4TB SAS--
1HP NC360T PCI-E twee-poorts Gigabit serveradapter (412648-B21)--
48GB DDR4 ECC--
1LSI SAS 9207-8i--

Ik wil mergerFS icm snapRAID gaan gebruiken. Op deze manier kan ik makkelijk schijven die niet gebruikt worden een spindown geven, en hoef ik ook niet gelijk alle schijven in 1x te gebruiken, maar kan ik wanneer nodig een paar erbij prikken.

Wat nog niet op de lijst staat, is een SSD voor OS én als tijdelijk download en veel gebruikte containers. Daarmee hoeven de SAS schijven niet continu aan te staan.

Zou dat een zuinige optelling/oplossing zijn?

Koop hier mijn P1 reader :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Satom
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 15:36

Satom

Verzamel ervaringen

Matched: spindown
Kort geleden tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk alleen nog maar Linux apps (en Docker) gebruik. Daarom besloten om Ubuntu Server te installeren. Helaas kwam ik er vanochtend achter dat de WD RED schijven niet meer in standby/spindown gaan, terwijl dit op Windows geen enkel probleem was. Ik heb nog niet bekeken was op dit moment het verbruik is, maar het verklaard wel waarom ik gisteravond ver boven mijn gebruikelijke verbruik zat (+- 40 watt, normaal +- 20 watt in idle).

Ik heb een EVO 850 als boot en 2x een WD RED in RAID1 (software raid). Ik heb al gelezen dat de RED schijven geen hdparm ondersteunen, als alternatief zou de tool hd-idle moeten werken. Helaas heeft dat niet mogen baten (tenzij hdparm -C /dev/.. de status niet goed weergeeft).

Iemand enig idee? Ik heb nog stille hoop dat als ik zo thuis kom dat het huidige verbruik rond de 20 watt schommelt en dat hdparm geen juiste status heeft laten zien vandaag.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • borft
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 16:21
Matched: spindown
stealthgun schreef op donderdag 10 januari 2019 @ 12:51:

Dit is de configuratie die ik had bedacht, de SSD zijn voor de 2 VM's en wat lees/schrijf intensieve storage.
De HDD is bedoeld voor bulk storage.

Is wat ik heb gemaakt een beetje redelijk energie zuinig? Ik kom zelf op ongv 10W uit als ik alles bij elkaar een beetje uitreken.
Ik heb een setup op basis van dat bordje, met 2 ssd's en 5 3.5" disks erin (en dus ook een extra sata controller), idle verbruik ligt rond de 12W op de meter (ik heb een 90W pico PSU). Ik draai Debian, en heb met powertop en tlp powersettings getweaked. Verder heb ik een redelijk lompe spindown cronjob die de disks uitzet. Met alle disks aan, onder volle load tik ik wel de 60W aan denk ik.

Ondanks de relatief lichte voeding, en geen staggered spin-up, heb ik nog geen problemen gehad met opstarten en te weinig vermogen. Tot zover erg tevreden :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stealthgun
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 28-06 17:01
Matched: spindown
borft schreef op donderdag 10 januari 2019 @ 16:32:
[...]


Ik heb een setup op basis van dat bordje, met 2 ssd's en 5 3.5" disks erin (en dus ook een extra sata controller), idle verbruik ligt rond de 12W op de meter (ik heb een 90W pico PSU). Ik draai Debian, en heb met powertop en tlp powersettings getweaked. Verder heb ik een redelijk lompe spindown cronjob die de disks uitzet. Met alle disks aan, onder volle load tik ik wel de 60W aan denk ik.

Ondanks de relatief lichte voeding, en geen staggered spin-up, heb ik nog geen problemen gehad met opstarten en te weinig vermogen. Tot zover erg tevreden :)
Dat is goed nieuws :)
Heb jij ook de audio controller uitgezet in het bios (en misschien nog wat andere rand apparatuur)?

Ik wil er zelf ESXI op zetten als dat lukt met een Windows Server en een Cent OS VM
of anders direct windows server met een cent os hyper-v app.

maar 12w komt wel heel dicht bij wat ik wil.

Star Citizen Corp: United Exploration Cartel || United Exploration Cartel website.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • lubbertkramer
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 10:37
Matched: spindown
iMars schreef op vrijdag 18 januari 2019 @ 13:35:
[...]

@lubbertkramer Je kan ook kijken naar mergerFS en snapraid. Daar ben ik nu naar aan het kijken. Ik heb momenteel meerdere SAS schijven welke niet bepaald de zuinigste zijn. Deze continu aan laten verbruikt toch zo'n 7 watt per schijf.

Wat ik nu ga doen (als ik mijn SAS schijven niet verkocht krijg en daarom geen 2,5" schijven ga kopen) is met mergerFS een pool maken van meerdere schijven. Deze schijven ga ik dmv snapraid 1x per dag via een script parity laten wegschrijven naar een parity disk (raid5 principe). Daarnaast heb ik twee schijven op de plak klaar liggen voor als er 1 kapot gaat. Mocht er een disk teveel kapot gaan voordat ik deze had kunnen vervangen, ben ik allen data kwijt wat op de defecte disk staat.

Sowieso sla ik belangrijke data redundant op (meerdere locaties).

Voordeel van mergerfs en snapraid is dat alleen de disk welke gebruikt opspint, en de rest uit blijft. Dus energie zuinig(er).
Thanks voor de headsup. Hier inderdaad ook altijd eentje koud klaarliggen op de plank, just in case ondanks dat je tegenwoordig voor 00:00 besteld morgen in huis hebt

ik was Snapraid tegengekomen toen ik verder aan het orienteren was maar zal hier eens verder induiken. Ik twijfel om eventueel nog naar unraid te gaan, data wat belangrijk is moet je extern wegzetten (backup, raid != backup) en voor de rest bevat het veel media wat best verloren mag gaan. Enige nadeel wat ik tegenkwam is dat bij gebruik van een mediaserver op de NUC (emby/plex/kodi) het even kan duren voor iets start door de spindown van de disks maar het is of energiezuinig of snel opstarten :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iMars
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 17:35

iMars

Full time prutser

Matched: spindown
lubbertkramer schreef op vrijdag 18 januari 2019 @ 14:37:
[...]


Thanks voor de headsup. Hier inderdaad ook altijd eentje koud klaarliggen op de plank, just in case ondanks dat je tegenwoordig voor 00:00 besteld morgen in huis hebt

ik was Snapraid tegengekomen toen ik verder aan het orienteren was maar zal hier eens verder induiken. Ik twijfel om eventueel nog naar unraid te gaan, data wat belangrijk is moet je extern wegzetten (backup, raid != backup) en voor de rest bevat het veel media wat best verloren mag gaan. Enige nadeel wat ik tegenkwam is dat bij gebruik van een mediaserver op de NUC (emby/plex/kodi) het even kan duren voor iets start door de spindown van de disks maar het is of energiezuinig of snel opstarten :P
Ik heb zelf nog niet naar unraid gekeken, moet me sowieso ff verdiepen naar de mogelijkheden.

Zelf ga ik voor een ssd voor boot en os, een enkele 4TB 2,5” voor permanent “hot storage” (downloaden/uitpakken/veel gebruikte data/etc) en daarnaast mn sas schijven voor “cold storage”.

Koop hier mijn P1 reader :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PuijkeN
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 06-07 15:43

PuijkeN

euhm ?

Matched: spindown
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-3470 Tray€ 0,-€ 0,-
1ASRock B75 Pro3-M€ 0,-€ 0,-
3WD Green HDD, 3TB€ 104,89€ 314,67
1WD Green WD15EADS, 1,5TB€ 0,-€ 0,-
2Antec Casefan (5v)€ 84,91€ 169,82
1Antec Earthwatts EA-500D Green€ 0,-€ 0,-
1Samsung 840 EVO 120GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 484,49


Ik zit momenteel rond de 25 watt idle met de alle schijven in spindown. Ik vermoed dat er weinig optimalisatie mogelijk is? In de toekomst ga ik waarschijnlijk over naar een 3-tal 2,5 5TB schijven maar voorlopig voldoet dit nog..

Zou er een groot verschil zitten in voeding? Ik weet dat ze momenteel overkill is en waarschijnlijk niet erg efficiënt.. maar ze komt uit een oude build. Het is een 80 Plus Bronze maar wat valt er nog te winnen met bijvoorbeeld een 80 Plus Gold?

Ik heb gemeten met een Voltcraft SEM6000 en deze lijkt me vrij nauwkeurig (getest met enkele lampen en apparatuur waar ik het stroomverbruik van ken).


In de toekomst zou ik Hyper-V willen draaien (W10 of Hyper-V server, ben er nog niet uit). Bedoeling is om een Intel NUC i3 met Hyper-V (pfSense, Ubuntu met docker) te vervangen door deze server. Ik moet de NUC nog even uitmeten op het huidige verbruik en ik weet ook niet wat de invloed zal zijn van Hyper-V op de i5 bak. Volgens de ervaringen hier zou dat moeten meevallen...

PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!
PuijkeN schreef op woensdag 23 januari 2019 @ 22:22:
Ik zit momenteel rond de 25 watt idle met de alle schijven in spindown. Ik vermoed dat er weinig optimalisatie mogelijk is? In de toekomst ga ik waarschijnlijk over naar een 3-tal 2,5 5TB schijven maar voorlopig voldoet dit nog..
Ik zou beginnen met de disks te vervangen door 1x 2.5" 4 of 5 TB disk en de bestaande disks gaan gebruiken voor offline backup via een Sharkoon SATA Quickport of soortgelijk (tijdelijk aangesloten, via USB3). Dat scheelt 6W of meer als ze draaien. Harde schijven zijn verbruiksartikelen, het is beter ze te vervangen als ze langer dan een jaar of 4-6 hebben gedraaid.

Daarna zou ik de voeding vervangen voor een PicoPSU 80/60 kit. Bij opstarten zal dat net aan worden maar voor de toekomst is deze voeding geschikt.

Tot slot kun je het moederbord vervangen door een zuinige Fujitsu D3643-B met bijbehorende processor en geheugen. Dan is het hele systeem van nieuwe hardware voorzien en kan het verbruik zakken tot rond 10W.
Zou er een groot verschil zitten in voeding?
Het kan meevallen, de EA-380 Green is voor een ATX voeding niet slecht - de beste in een test van oude voedingen die ik heb uitgevoerd, met daaronder 80 plus Gold voedingen. Helaas zegt het weinig over precies deze 500W voeding.
Ik weet dat ze momenteel overkill is en waarschijnlijk niet erg efficiënt.. maar ze komt uit een oude build. Het is een 80 Plus Bronze maar wat valt er nog te winnen met bijvoorbeeld een 80 Plus Gold?
Bij laag verbruik zijn de aanduidingen Gold of Bronze van weinig waarde omdat de efficientie bij laag verbruik de diepte in gaat, en dat verschilt per voeding, vaak onafhankelijk van welke type 80 plus certificatie er op zit.
In de toekomst zou ik Hyper-V willen draaien (W10 of Hyper-V server, ben er nog niet uit). Bedoeling is om een Intel NUC i3 met Hyper-V (pfSense, Ubuntu met docker) te vervangen door deze server. Ik moet de NUC nog even uitmeten op het huidige verbruik en ik weet ook niet wat de invloed zal zijn van Hyper-V op de i5 bak. Volgens de ervaringen hier zou dat moeten meevallen...
Consolidatie is het beste, maar met VM's kan het verschil maken hoe je dat precies doet. Er zijn een paar voorbeelden van tweakers onder de gepinde posts te vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LigeTRy
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 05-07 11:17
Matched: spindown
wessel145 schreef op zondag 2 december 2018 @ 21:54:
[...]


Een uitgebreid stukje is het niet, maar toch een korte samenvatting van mijn bevindingen van afgelopen weekend.

Na een aantal reinstalls heb ik de volgende resultaten voor jullie:

MetingUnraidOMVUbuntu Server (18.04)
Powertop (auto-tune)NVT98.6
Idle (Spin down, geen powertop)1413.813.7
Idle (Spin up, geen powertop)323032

Energieverbruik in watt, gemeten met een Brennenstuhl PM231, 1 monitor (HDMI) en usb toetsenbord aangesloten, ik merkte dat er na het loskoppelen van de HDMI monitor nog ongeveer 1,3 wat afgesnoept werd, maar voor de tests wou ik de opstelling gelijk hebben per OS

De metingen zijn gedaan na een install inclusief het doen van updates. HDD's in en uitgeschakeld met HDparm. De metingen zijn natuurlijk niet 100% accuraat maar geven een relatieve vergelijking waar jullie misschien wat aan hebben. Naast powertop heb ik nog geen verdere tweaks uitgevoerd op het OS en/of BIOS.
Ook dit weekend heb ik mijn 3 maanden oude server een upgrade gegeven (een goede maat van mij was van plan mijn "oude" onderdelen nieuw in de winkel te kopen dus dit was voor mij een mooie kans om mijn ASrock voor een Fujitsu te swappen)

Anyway, de setup zoals deze nu is:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 124,90€ 124,90
1Fujitsu D3644-B€ 387,10€ 387,10
2HGST Ultrastar 7K4000, 3TB€ 252,89€ 505,78
1WD Blue WD30EZRZ, 3TB€ 81,15€ 81,15
1Fractal Design Node 304 Wit€ 71,99€ 71,99
1Fractal Design Node 804€ 94,50€ 94,50
1Arctic Freezer 33 CO€ 26,90€ 26,90
1G.Skill Aegis F4-3000C16S-8GISB€ 53,20€ 53,20
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 860 EVO 500GB€ 82,21€ 82,21
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.427,73


(de Arctic Freezer semi passieve heeft issues met dit moederbord, ik had beter naar @mdbraber moeten luisteren). Nu heb ik een casefan op de cpu heatsink geplempt, welke ik binnenkort nog ga vervangen met een noctua. Verder heb ik nog 2 casefans (intake) draaien, ik twijfel nog of ik deze ga houden of vervangen/weghalen, hiervoor is wat meer temp testing nodig.

Resultaatjes: met de bovengenoemde setup (HDD manual spindown, powertop) zit ik op de 11-13 watt (fluctueerd meer dan met vorige setup).

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • LigeTRy
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 05-07 11:17
Matched: spindown
wessel145 schreef op zondag 27 januari 2019 @ 11:23:
[...]


Ook dit weekend heb ik mijn 3 maanden oude server een upgrade gegeven (een goede maat van mij was van plan mijn "oude" onderdelen nieuw in de winkel te kopen dus dit was voor mij een mooie kans om mijn ASrock voor een Fujitsu te swappen)

Anyway, de setup zoals deze nu is:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 124,90€ 124,90
1Fujitsu D3644-B€ 387,10€ 387,10
2HGST Ultrastar 7K4000, 3TB€ 252,89€ 505,78
1WD Blue WD30EZRZ, 3TB€ 81,15€ 81,15
1Fractal Design Node 304 Wit€ 71,99€ 71,99
1Fractal Design Node 804€ 94,50€ 94,50
1Arctic Freezer 33 CO€ 26,90€ 26,90
1G.Skill Aegis F4-3000C16S-8GISB€ 53,20€ 53,20
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 860 EVO 500GB€ 82,21€ 82,21
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.427,73


(de Arctic Freezer semi passieve heeft issues met dit moederbord, ik had beter naar @mdbraber moeten luisteren). Nu heb ik een casefan op de cpu heatsink geplempt, welke ik binnenkort nog ga vervangen met een noctua. Verder heb ik nog 2 casefans (intake) draaien, ik twijfel nog of ik deze ga houden of vervangen/weghalen, hiervoor is wat meer temp testing nodig.

Resultaatjes: met de bovengenoemde setup (HDD manual spindown, powertop) zit ik op de 11-13 watt (fluctueerd meer dan met vorige setup).
Kleine update vanuit mijn kant, de Arctic freezer 33 is vervangen door een Noctua NF-F12 fan, de Arctic fan is als 2e fan gekoppeld met een Y kabel en dient als casefan, mocht de temperatuur van de cpu oplopen dan gaat de casefan ook aan. Voor de rest heb ik geen casefans in gebruik en blijft de temp van mijn CPU netjes op de 28 graden idle, bij een stresstest van 10 min blijft het hele zooitje onder de 55c . Dit alles met een wattage van 7.9 watt idle (met dus 4x 3.5" HDD's inside) :)

Ondertussen ben ik bezig met het schrijven van een script welke de server in slaapstand zet als ik ga slapen of als ik uit huis ben en m'n zonnepanelen wekken niet genoeg energie op (en nog vele meer features). Dit script zal ik later hier ook posten! :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • daansan
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 16:49
Matched: spindown
Heeft iemand hier ervaring met hdparm in combinatie met de 5TB 2.5 inch seagate schijven (st5000lm000 uitgebouwd uit de externe behuizing)?

Ik draai ubuntu 18.04 en had met ‘hdparm -S’ de standby/spindown tijd op een uur gezet. Dit had geen resultaat. Nou las ik ergens dat het advanced power management level een waarde moet hebben tussen de 0 en de 127 om spindown mogelijk te maken. Bij mij stond die af-fabriek op 254.

Middels ‘hdparm -B 127’ de schijven een advanced power management level van 127 gegeven.
Het resultaat is dat spindown na een uur inactiviteit nu goed werkt.

Echter loopt mijn load cycle count dan wel met ca 500 per dag op, dat lijkt me niet acceptabel. Ik kan ook nog niet verklaren waarom dit zo is. Het lijkt haast dat de firmware in de schijven wat anders doet met het advanced power management level.

Manual spindown met 'hdparm -y' werkt prima maar is niet echt een werkbare oplossing.

Herkent iemand dit?

I love it when a plan comes together!


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • mdbraber
  • Registratie: Juli 2010
  • Niet online
Matched: spindown
daansan schreef op woensdag 20 februari 2019 @ 07:07:
Heeft iemand hier ervaring met hdparm in combinatie met de 5TB 2.5 inch seagate schijven (st5000lm000 uitgebouwd uit de externe behuizing)?

Ik draai ubuntu 18.04 en had met ‘hdparm -S’ de standby/spindown tijd op een uur gezet. Dit had geen resultaat. Nou las ik ergens dat het advanced power management level een waarde moet hebben tussen de 0 en de 127 om spindown mogelijk te maken. Bij mij stond die af-fabriek op 254.

Middels ‘hdparm -B 127’ de schijven een advanced power management level van 127 gegeven.
Het resultaat is dat spindown na een uur inactiviteit nu goed werkt.

Echter loopt mijn load cycle count dan wel met ca 500 per dag op, dat lijkt me niet acceptabel. Ik kan ook nog niet verklaren waarom dit zo is. Het lijkt haast dat de firmware in de schijven wat anders doet met het advanced power management level.

Manual spindown met 'hdparm -y' werkt prima maar is niet echt een werkbare oplossing.

Herkent iemand dit?
Ik heb 4x ST5000LM000 schijven (shucked). Een groot deel van de dag staan die schijven in idle. De current Load_Cycle_Count is ~1300 per schijf. Ik gebruik inderdaad `hdparm -B 127` maar dan wel met `-S 240` (timeout is 240*5 seconden)

Ik heb dit script gemaakt in systemd:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[Unit]
Description=hdparm
After=suspend.target

[Service]
Type=oneshot
# Disable automatic head parking for the main disk
ExecStart=/sbin/hdparm -B 127 -S 240 /dev/disk/by-id/ata-ST5000LM000-2AN170_WCJ0QT85 /dev/disk/by-id/ata-ST5000LM000-2AN170_WCJ0R2QJ /dev/disk/by-id/ata-ST5000LM000-2AN170_WCJ0RSSY /dev/disk/by-id/ata-ST5000LM000-2AN170_WCJ0RTSJ

[Install]
WantedBy=suspend.target basic.target

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ben.Hahlen
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 10:34
Matched: spindown
dimmak schreef op vrijdag 1 maart 2019 @ 08:43:
[...]
Mag ik vragen waarom je niet voor de 310 bent gegaan?
Dat mag je vragen :)

De reden is heel simpel: "mijn" winkel (Informatique) heeft de 310 (nog) niet en ik wilde er wel mee aan de slag.
Mijn huidige server is (ruim) 10 jaar oud, en de meeste schijven ook:
SchijfPower on Hours
/dev/sda94500
/dev/sdb93360
/dev/sdc93358
/dev/sdd58386
/dev/sde75107

Daarbij is het ding niet zuinig, met ~110W continue (nee, schijven gaan niet in spindown, want Software RAID en andere onhandige dingen in de setup).



Wat betreft de hele Docker discussie: dat is nu precies iets wat ik aan het overwegen ben.
Mijn server doet een aantal simpele dingen, een paar websites in een VM en ik draai al een aantal Docker containers.
Het lijstje waar ik de server voor gebruik:
  • 1x Linux VM voor Webserver (3GB RAM)
  • File server (voor backups en naar Raspberries e.d.)
  • Een aantal docker containers:
    • nzbget
    • transmission
    • couchpotato
    • sonarr
    • organizr
    • openvpn-as
"Vroeger" draaide ik er ook nog Windows VM's op, maar die heb ik al een hele tijd uitstaan. Misschien dat ik dat er ooit weer bij ga doen, maar nu iig nog even niet.
Ik ben dus sterk aan het overwegen om mijn Webserver te dockerizen, maar dat lijkt nog wat ingewikkeld, met MySQL, PHP en LetsEncrypt.

Dus helaas nog niet geïnstalleerd en geen metingen beschikbaar.

Blog


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jbvo
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 05-07 22:50
Matched: spindown
Rexiq schreef op maandag 18 februari 2019 @ 20:52:
[...]


Gaat een PicoPSU-80+60W kit het redden om twee 3,5" WD Red te draaien i.c.m. Fujitsu D3643-H en een G5400?
Heb je dit uiteindelijk geprobeerd? Zo ja, hoe ging het?

Ben momenteel zelf aan het overwegen om m'n DS413 Synology te vervangen door een zelfbouw systeempje met de Fujisu D3543-H en G5400, maar daarbij wel m'n 2 WD Red 3TB (WD30EFRX) schijven mee te nemen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 71,-€ 71,-
1Fujitsu D3643-H€ 96,50€ 96,50
2WD Red (64MB cache), 3TB€ -€ -
1Inter-Tech E-M5 Black€ 40,77€ 40,77
1Leicke ULL Power Supply 120 W€ 35,-€ 35,-
1G.Skill Ripjaws F4-2400C16S-8GRS€ 44,49€ 44,49
1Mini-box picoPSU 90€ 38,95€ 38,95
1Kingston A1000 240GB€ 46,32€ 46,32
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 373,03


M'n idee is dan om de WD schijven een korte spindown timeout te geven, zodat die meestal uit staan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rexiq
  • Registratie: Oktober 2014
  • Laatst online: 07-05 21:15
Matched: spindown
jbvo schreef op woensdag 13 maart 2019 @ 12:45:
[...]

Heb je dit uiteindelijk geprobeerd? Zo ja, hoe ging het?

Ben momenteel zelf aan het overwegen om m'n DS413 Synology te vervangen door een zelfbouw systeempje met de Fujisu D3543-H en G5400, maar daarbij wel m'n 2 WD Red 3TB (WD30EFRX) schijven mee te nemen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 71,-€ 71,-
1Fujitsu D3643-H€ 96,50€ 96,50
2WD Red (64MB cache), 3TB€ -€ -
1Inter-Tech E-M5 Black€ 40,77€ 40,77
1Leicke ULL Power Supply 120 W€ 35,-€ 35,-
1G.Skill Ripjaws F4-2400C16S-8GRS€ 44,49€ 44,49
1Mini-box picoPSU 90€ 38,95€ 38,95
1Kingston A1000 240GB€ 46,32€ 46,32
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 373,03


M'n idee is dan om de WD schijven een korte spindown timeout te geven, zodat die meestal uit staan.
Nee in zit nog in de laatste oriëntatie fase, maar wil het op veilig spelen en het toekomstproof (extra schijven) maken door voor een picopsu 160XT te gaan met een 120W voeding.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Ben.Hahlen
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 10:34
Matched: spindown
Goedemorgen!
Ik dacht, ik zal eens even een update geven over mijn nieuwe server.
Voor de volledigheid, dit zit er in:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,27€ 65,27
2Seagate Barracuda Compute 2,5", 2TB€ 77,18€ 154,36
1ASRock DeskMini 110€ 135,05€ 135,05
1Crucial CT16G4SFD824A€ 94,99€ 94,99
1Samsung 970 EVO 500GB€ 119,72€ 119,72
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 569,39


Doet ~12,5W (gemeten met Voltcraft EnergyCheck 3000), met de Seagates in spindown.

Actief op de server:
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • wordpress:latest
  • wordpress:latest
  • phpmyadmin/phpmyadmin
  • linuxserver/mariadb:latest
  • linuxserver/openvpn-as
  • linuxserver/couchpotato
  • linuxserver/sonarr
  • linuxserver/transmission
  • linuxserver/nzbget
  • homeassistant/home-assistant
  • v2tec/watchtower
  • traefik:latest
Downloads van Transmission en NZBGet gaan eerst naar de SSD, en worden dan naar de de tweede Seagate gekopieerd.
Alle Docker containers draaien ook op de SSD.

Deze twee services toegevoegd:
Bash: hdparm.service
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[Unit]
Description=hdparm
After=suspend.target

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/sbin/hdparm -B 127 -S 240 /dev/disk/by-id/ata-ST2000LM015-2E8174_WDZJ02JC /dev/disk/by-id/ata-ST2000LM015-2E8174_WDZJHY07

[Install]
WantedBy=suspend.target basic.target

Bash: powertop.service
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[Unit]
Description=Powertop tunings

[Service]
ExecStart=/usr/sbin/powertop --auto-tune
RemainAfterExit=true

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Ik moet de oude server nog een keer goed meten, maar die gaat sowieso nog een keer aan om alles schijven te DBAN'en.
Mijn laagste verbruik in Toon is van 235W naar 160W gegaan, dus wel een fijne besparing :)[code]

Ik moet de oude server nog een keer goed meten, maar die gaat sowieso nog een keer aan om alles schijven te DBAN'en.
Mijn laagste verbruik in Toon is van 235W naar 160W gegaan, dus wel een fijne besparing :)

Blog


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • LigeTRy
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 05-07 11:17
Matched: spindown
Jazco2nd schreef op woensdag 20 maart 2019 @ 10:16:
[...]

Maar je hebt eerder hier een 8,6 watt idle (Ubuntu) meting gepost met je Asrock H370 toch, of was dat een meetfout? Ik baseer mijn uitspraak juist op jouw meting :)
Correct, ik had even de verkeerde waardes in m'n hoofd (de 8,6 was kaal OS (met HDD's aangesloten in spindown)), de 11 watt is inclusief 20 docker containers en nog wat ander spul op de achtergrond. de 8 watt die ik nu heb met de Fujitsu is ook inclusief die docker containers.

Ik snap dat het inderdaad nogal verwarrend over kan komen met de verschillende metingen.
Met 3 watt verschil (24 uur per dag, een jaar lang), bespaar je ongeveer €5 per jaar. Je moet dus even rekenen hoelang je het mobo wilt gaan gebruiken en of het daadwerkelijk ook voordeliger gaat zijn. Ik heb de switch gemaakt omdat een vriend van mij de H370 over wilde kopen.

De Wifi/Bluetooth chip van de H370 kan je niet uitschakelen in de bios, maar deze is wel makkelijk te demonteren van het moederbord. Hier valt ook nog winst uit te halen

Succes met je build!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • dimmak
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 30-06 09:00
Matched: spindown
Ben.Hahlen schreef op maandag 18 maart 2019 @ 10:06:
Goedemorgen!
Ik dacht, ik zal eens even een update geven over mijn nieuwe server.
Voor de volledigheid, dit zit er in:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,27€ 65,27
2Seagate Barracuda Compute 2,5", 2TB€ 77,18€ 154,36
1ASRock DeskMini 110€ 135,05€ 135,05
1Crucial CT16G4SFD824A€ 94,99€ 94,99
1Samsung 970 EVO 500GB€ 119,72€ 119,72
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 569,39


Doet ~12,5W (gemeten met Voltcraft EnergyCheck 3000), met de Seagates in spindown.

Actief op de server:
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • linuxserver/nginx:latest
  • wordpress:latest
  • wordpress:latest
  • phpmyadmin/phpmyadmin
  • linuxserver/mariadb:latest
  • linuxserver/openvpn-as
  • linuxserver/couchpotato
  • linuxserver/sonarr
  • linuxserver/transmission
  • linuxserver/nzbget
  • homeassistant/home-assistant
  • v2tec/watchtower
  • traefik:latest
Downloads van Transmission en NZBGet gaan eerst naar de SSD, en worden dan naar de de tweede Seagate gekopieerd.
Alle Docker containers draaien ook op de SSD.

Deze twee services toegevoegd:
Bash: hdparm.service
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[Unit]
Description=hdparm
After=suspend.target

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/sbin/hdparm -B 127 -S 240 /dev/disk/by-id/ata-ST2000LM015-2E8174_WDZJ02JC /dev/disk/by-id/ata-ST2000LM015-2E8174_WDZJHY07

[Install]
WantedBy=suspend.target basic.target

Bash: powertop.service
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[Unit]
Description=Powertop tunings

[Service]
ExecStart=/usr/sbin/powertop --auto-tune
RemainAfterExit=true

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Ik moet de oude server nog een keer goed meten, maar die gaat sowieso nog een keer aan om alles schijven te DBAN'en.
Mijn laagste verbruik in Toon is van 235W naar 160W gegaan, dus wel een fijne besparing :)[code]

Ik moet de oude server nog een keer goed meten, maar die gaat sowieso nog een keer aan om alles schijven te DBAN'en.
Mijn laagste verbruik in Toon is van 235W naar 160W gegaan, dus wel een fijne besparing :)
Welk OS draai je?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iMars
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 17:35

iMars

Full time prutser

Matched: spindown
mrmrmr schreef op zaterdag 30 maart 2019 @ 14:40:
In de Chinese lingo heten de kapjes 180 graden (tussenconnector) en 90 graden (voor eindconnectoren). De kapjes verschillen dan soms ook nog voor male en female. Er wordt wat aangerommeld met de aanduidingen, het verschil tussen male en female bijvoorbeeld snappen ze niet altijd. Je hebt ook een punchtool nodig voor deze kabeldikte. Misschien werkt een LSA punch tool. Ze noemen het soms crimp (krimp).

In een zuinige server zou ik de disks niet zo dicht bij elkaar bouwen want dan kan de warmte moeilijk weg (geforceerd koelen kost energie) en ik zou eerder standaard kabels aanschaffen dan zelf maken. Maar ja, als je het graag zo hebt, dan kan dat natuurlijk. ;)
Deze disks staan niet continu aan, en ik ga mergerfs/snapraid gebruiken. Dus alleen in de nacht staan ze allemaal aan als snapraid draait. De disks zullen voornamelijk in spindown staan, dus dat zal wel (naar mijn inzicht) mee vallen ;)

Zo'n LSA punchtool heb ik wel. Nu kijken waar ik het vandaan gaan halen :)

Koop hier mijn P1 reader :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LigeTRy
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 05-07 11:17
Matched: spindown
mrmrmr schreef op maandag 20 mei 2019 @ 22:29:
[...]

Als je 3.5" hard disks hebt, is dat ook punt waar het zuiniger kan. Met name 2.5" hard disks zijn veel zuiniger. De topic start heeft daar informatie over.
Over dit punt wil ik toch maar weer eens een discussie beginnen. Zelf draai ik nu 4 3.5" hdd's met iets minder dan 8 watt Idle (spindown). Ik heb helaas niet de setup om dit verder te testen, maar dat een 3.5" hdd 3 watt in idle gebruikt lijkt me dus onmogelijk (gemeten met 2 verschillende meters, just to be sure). Dit alles icm een Fujitsu bordje en i3-8100.

Bij een 3,5" HDD krijg je 8tb voor 150 piek, wil je dit in 2,5" ben je dus 2x 100 kwijt. Wil je voor 8TB opslag gaan zul je dus moeten kiezen tussen 1 of 2 draaiende schijven. Maakt dat 2,5" nog steeds zo zuinig? Heeft iemand hier misschien testresultaten van?
ervan uitgaande dat je de hdd shuckt (behuizing eraf sloopt)

[ Voor 3% gewijzigd door LigeTRy op 20-05-2019 22:40 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • GioStyle
  • Registratie: Januari 2010
  • Nu online
Matched: spindown
Je maakt een denkfout, namelijk dat spindown hetzelfde is als idle. Dat is niet het geval. Met spindown is de schijf praktisch uit.

Uit ervaringen en persoonlijke metingen: een 3.5” schijf (bijvoorbeeld WD30EZRX) doet 3W idle. Een 2.5” schijf (Seagate 5TB) doet 1,1W.

Spindown doen beide schijven enkele tienden van watts gok ik zo.

[ Voor 10% gewijzigd door GioStyle op 20-05-2019 22:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
wessel145 schreef op maandag 20 mei 2019 @ 22:38:
[...]
Bij een 3,5" HDD krijg je 8tb voor 150 piek, wil je dit in 2,5" ben je dus 2x 100 kwijt. Wil je voor 8TB opslag gaan zul je dus moeten kiezen tussen 1 of 2 draaiende schijven. Maakt dat 2,5" nog steeds zo zuinig? Heeft iemand hier misschien testresultaten van?
ervan uitgaande dat je de hdd shuckt (behuizing eraf sloopt)
Een moderne 8TB 3.5" schijf zit rond de 5W idle en 0.8W in spindown. 4 of 5TB 2.5" schijven op 1.1W Idle en 0.2W in spindown. In Idle een verschil van 4W / €8 per jaar.
Als je schijven heel veel in spindown gaan en dus ook vaak weer opspinnen kun je na een paar jaar tegen de load/unload cycle count aanlopen. Na 7 jaar stonden mijn schijven op ruim 600.000: ruim 2x de spec van 300.000 cycles. Nieuwere 3.5" schijven zoals de 8TB WD heeft een spec van 600.000.

De prijzen van een 8TB model zitten rond de €170 - €200 en net wat minder bij aanbiedingen. Dat wijkt niet heel veel meer af van 4TB 2.5" schijven die ikzelf voor €85 per stuk heb gekocht (€170 dus voor 8TB).

Behalve het lagere stroomverbruik van de 2.5" schijven zelf heb je nog het voordeel dat je daardoor in veel gevallen een PicoPSU kunt gebruiken, waardoor je nog wat wattjes wint tov een ATX voeding.

Het gaat natuurlijk niet om mega bedragen: het zal hooguit een paar tientjes per jaar aan stroom schelen.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs

Pagina: 1 2 3 4

Dit topic is gesloten.