Het grote zuinige server topic - deel 2

Dit is deel 2 van "Het grote zuinige server' topic. Deel 1 is hier te raadplegen, er staat veel bruikbare informatie in.

Introductie

Veel tweakers hebben thuis een server(tje) staan voor eigen gebruik, of willen er eentje gaan samenstellen/aanschaffen. Zuinigheid is een steeds belangrijker aspect hierin.
Omdat veel servers 24/7 draaien, is elke besparing in verbruik te merken op de energierekening. Een belangrijk punt is de terugverdientijd. Hoe zuiniger, des te hoger de aanschafprijs is meestal de regel. Maar door de extra zuinigheid kan kan de extra kostprijs terugverdiend worden, na een bepaalde tijd. Uiteindelijk dus goedkoper!

Dit topic geeft inzicht in welke componenten van belang zijn bij het samenstellen van een (zeer) zuinige computer, en daarnaast ook concrete systemen voorstellen, inclusief verbruiksmetingen zodat een ieder ook een idee krijgt wat hij of zij kan verwachten.

Druk op de knop "gepinde posts" om snel posts te vinden met interessante (meet-)gegevens.


Momenteel is het moeilijk om geschikte Coffee Lake processoren te koop te vinden. Intel neemt geen orders voor deze processoren meer aan na 25 juni 2021. Het loont om te zoeken en tweedehands aanbod te bekijken.


Prijs vs Prestaties

In dit topic bespreken we vooral x86 hardware omdat die zuinig is en over veel rekenkracht beschikt en veelzijdig is. Naast gewoon formaat computers zijn er tegenwoordig ook compute-sticks, zelfbouw bordjes, mini-PC's en NUC's. Die zijn vaak minder krachtig en relatief duurder.

Inhoudsopgave

Introductie:BasiscomponentenAanbevolen componentenVerbruiksgegevensTweaks
Links
Componenten kiezen

Een zuinig systeem valt of staat met de keuze van de juiste componenten. De keuze van het moederbord is hierbij een zeer bepalende factor. Daarnaast zijn er componenten die minder van invloed zijn, maar waarbij kosten en terugverdientijd wel een rol kunnen spelen bij de keuze. De één vind een voeding van €80 een goede investering omdat die 2Watt / € 4 per jaar bespaart, de ander neemt genoeg met een (minder) zuinige voeding van 36 euro. Hierbij speelt ook vaak de betere kwaliteit van duurdere onderdelen een rol, omdat die het gemiddeld langer volhouden.

Basissystemen en hun energielabel

Om verschillende systemen te kunnen vergelijken is gekozen om het verbruik van een basissysteem - een moederbord, CPU, RAM, SSD en voeding - te gebruiken als referentie. Aan zo'n configuratie is vervolgens een zuinigheidslabel toegekend om het totaalverbruik in perspectief te zetten.
Harde schijven zijn expres weggelaten, omdat het verbruik hiervan makkelijk op te zoeken is, maar vooral omdat niet iedereen evenveel harde schijven gebruikt. Om ook de keuzes voor harde schijven eenvoudiger te maken is ook een lijst van zuinige harde schijven opgenomen.

De wattage labels voor het basissysteem lopen van A++++ tot G en worden bepaald bij een volledig idle systeem, beeldscherm uit, up-to-date drivers en de opgegeven BIOS instellingen daar waar van toepassing:

Dit label zorgt, samen met een up-to-date lijst van zuinige voorbeeldbasissystemen, voor een indeling van basissystemen die de tand des tijds probleemloos kan doorstaan.

Wat is nu haalbaar?

Basissystemen met een A+++-label zijn dankzij Fujitsu inmiddels (2017-2019) zondermeer haalbaar. Voorheen had je om hier in de buurt van te komen flinke hardware tweaks voor nodig zoals tweaker 'mux' heeft laten zien met zijn hardware mods om tot een A++ systeem te komen.

De tijd zal het leren of we tzt kunnen genieten van een basis systeem dat in idle minder dan 2.5W gebruikt 8)

Besef wel dat om dit soort verbruiken te halen, het verbruik van IEDER component van belang is en dat zelfs tienden van Watt gaan tellen. Er is zelfs verschil in de zuinigheid van onderdelen zoals ventilatoren. Daarnaast is met dit soort verbruikscijfers ook de variatie in componenten en meetapparatuur merkbaar: dit kan zo al 1 à 2 Watt schelen, zelfs verschillende BIOS versies kunnen onderling een verschil laten zien van 0,5-1W. De lijst van voorbeeldbasissystemen is een goede indicatie van zuinige basissystemen, maar vormt geen garantie dat iedereen die dit samenstelt ook daadwerkelijk het verbruik daadwerkelijk haalt!

Basis componenten

Moederbord:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1331139021.jpegDe keuze van het moederbord bepaald in hoge mate hoe zuinig het systeem zal zijn. Zuinig hoeft niet duur te zijn, goedkopere moederborden hebben minder toeters en bellen en verbruiken vaak minder dan een volledig uitgerust moederbord. Gamers-moederborden zijn een slechte keus, die zijn gemaakt voor prestaties en niet zuinigheid. Met name Asrock is een goede keus, dit merk bouwt eenvoudige moederborden met een zeer laag verbruik.

Processor:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1358103947.jpegAangezien een server een groot deel van de tijd idle staat te draaien, is vooral een laag idle verbruik gewenst. De techniek van zowel Intel als AMD is inmiddels zover dat het idle verbruik niet of nauwelijks meer afhankelijk is of je een single of dikke quad core gebruikt - ongebruikte cores worden namelijk uitgeschakeld. De keuze van een processor wordt daarmee voornamelijk bepaald door wat je er mee wilt doen (lichte of zware taken, virtualisatie) en welk budget je ervoor hebt. Voor de meeste taken zal een goedkope dual-core altijd voldoen. Speciale energiezuinige edities zoals de T- en S aanduiding bij Intel zegt alleen iets over het maximale verbruik. Idle verbruiken ze net zoveel. De snelheid is begrenst en zal dus op volle belasting minder vragen dan een normale processor. Dat is zonde van het geld want de normale processors kan je net zo goed begrenzen.

Geheugen:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1322772534.jpegHet werkgeheugen (RAM) is een van de weinige onderdelen die geen tot nauwelijks weinig invloed heeft op het verbruik. Het heeft meestal geen zin om low voltage geheugen of minder geheugen te kopen, tenzij elke (tiende) Watt telt. Voor gewone toepassingen is 4GB genoeg. Dual channel levert weinig snelheidswist (0-5%) één latje is dus voldoende.

Voedingen:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1229290055.jpgZelfs een server met een hele sloot aan harde schijven heeft bijna nooit meer dan een 300W voeding nodig - en veel kleinere servers vaak nog veel minder. Voor laag verbruikende servers zijn er Mini-Box PicoPSU's die 80 tot 160W kunnen leveren, maar dan wel in combinatie met een goede adapter superefficiënt zijn. In de regel geldt dat een voeding onder de 20% belasting erg inefficiënt wordt, dus als je server bijvoorbeeld maar 8W verbruikt kom je terecht bij PicoPSU voedingen of soortgelijke DC-DC voedingen.

Opslag:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1348497023.jpegEr zijn 2 types van opslag: SSD's en de magnetische schijf. SSDs zijn extreem snel en vaak zowel onder belasting als idle veel zuiniger dan harde schijven, maar wel duurder. Voor storage gebruik zul je een SSD nooit terugverdienen. Daarom houden we in deze topicstart bij welke courante harde schijven het minste verbruiken voor de meeste opslag, zodat je zonder een aanslag op je energierekening toch grote hoeveelheden data kunt opslaan.

Een belangrijke besparingsmaatregel is het plaatsen van je besturingssysteem op een andere schijf (of SSD) dan je data. Zo kun je de dataschijven bij lange perioden van inactiviteit laten stilvallen zodat ze minder verbruiken.

Er zijn diverse soorten SSD's: SATA, PCIe AHCI en PCIe NMVe. M.2 ondersteunt SATA en/of PCIe (NVMe). Standaard SATA is momenteel nog veel zuiniger in idle dan PCIe. Intel heeft een zuinigere PCIe SSD (600p), maar die is niet veel sneller dan SATA. Veel besturingssystemen kunnen ook van een goedkope USB 2.0-stick opstarten, het verbruik is meestal minder dan hard disks maar meer dan SSD's.

Besturingssysteem en BIOS:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1255518972.jpegHet besturingssysteem heeft een behoorlijk grote invloed op het verbruik. Windows en Linux ontlopen elkaar niet veel, maar er is met name bij Linux verschil in kernels en distributies. Maar het belangrijkste is nog wel: zorg dat je voor alle apparaten op je moederbord de meest up-to-date drivers hebt geïnstalleerd.

Behuizing:
https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1342778579.jpegEen behuizing heeft invloed op het verbruik door middel van de systeemventilatoren en soms ook via een ventilatorsnelheid controller. In plaats van een cpu fan kun je ook volstaan met een cpu-koelblok geplaatst voor de systeemventilator die lucht erdoor heen trekt. Verbruik kan verder worden beperkt door een zuinige ventilator te kiezen en ook door deze op 5V of 7V te laten draaien, daarmee kun je verbruik van 1W terugbrengen naar 0,3W.


Aanbevolen componenten

Per categorie zijn telkens een paar componenten uitgelicht om de keuze voor zuinige componenten makkelijk te maken, twee soorten: een voordelige keuze en een super zuinige keuze.

Het moederbord is hierbij zeer bepalend. Daarom zijn bij de moederborden de labels neergezet. De keuze van de CPU, RAM en SSD zijn weliswaar van invloed op het totale verbruik, maar niet in die mate waarin het moederbord dat is.

Moederborden


mini-STX Moederbord
https://tweakers.net/i/4-DV-3jhGVA5dBMs5tm1XL-RExE=/fit-in/188x141/filters:fill(white)/i/2001956557.pngASRock H310M-STX: https://tweakers.net/i/mvuDcaDjWRO5eg0SCjgN7rOA8Mc=/f/image/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO.png
Het ASRock H310M-STX moederbord wordt alleen aangeboden als onderdeel in het ASRock DeskMini 310 barebone systeem. Het is een zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A++ systeem te bouwen. Het verbruik kan onder 5W komen wanneer WiFi uitgeschakeld is.


Thin mini-ITX Moederbord
https://tweakers.net/ext/f/w2LQwI7sskowwBTroul2H7FL/thumb.pngFujitsu D3474-B: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De pricewatch: Fujitsu D3474-B is een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 2 harde schijven (1 x SATA/M.2 en 1 x SATA). Hiermee is een A+++ systeem te bouwen. Een indrukwekkende idle waarde van 4,1W is gerapporteerd, met uitgeschakelde randapparatuur 2,9W.


Micro-ATX Moederbord
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2001304391.pngFujitsu D3643-H: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
Voor degenen die maximale besparing zoeken in een desktop moederbord is pricewatch: Fujitsu D3643-H een zeer zuinige keuze voor een systeem met maximaal 4 schijven. Voor dit bord (met 1 x SSD en actief netwerk) zijn idle waarden van 3,7W gerapporteerd. Alternatieven zijn de D3642-B en D3644-B.
.

Processors

De keuze van de CPU is zoals gezegd niet echt bepalend voor het uiteindelijke idle verbruik. Het kan 1-2W schelen, maar dat is het dan ook. De keuze wordt meer bepaald door de vereiste CPU kracht en het budget.

Intel Pentium G4560 en Pentium G5400
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/2000778838.jpeg Voor het gemiddelde budget is de Pentium G4560 processor een goede keus. Met de aankoopprijs van 55 euro een goedkope en toch krachtige 3,5 GHz processor. Deze is voor de meeste taken prima geschikt, inclusief enkele virtual machines met ondersteuning van VT-d en VT-x. Het is de opvolger van de pricewatch: Pentium G4400 Skylake. De laatste in de reeks is de Coffee Lake Pentium Gold 5400 op 3,7 Ghz.


SSD's

Het idle verbruik van zuinige SSD's ligt momenteel vanaf 0,03W tot 0,09W. In het algemeen zijn Samsung 840 en 850 SSDs de zuinigste keuze. De beste manier om er achter te komen hoeveel SSDs precies verbruiken is door de specificaties van de fabrikant te bekijken.


Voedingen en Adapters

PicoPSU 80/90/160 met 60/120W adapter
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1257517376.jpegMini-Box PicoPSU's zijn heer en meester bij lage idle loads van 5-15W. Pas op voor zogenaamde Pico PSU klonen, deze kunnen van minderwaardige kwaliteit zijn en ze zijn doorgaans lang niet zo zuinig als die van Mini-Box. Op 22,5W is een uiteindelijke efficiëntie van 84,6% met een kit mogelijk, met een extra zuinige adapter kan dat nog hoger uitvallen. Aan te raden AC/DC adapters: de zeer zuinige Seasonic SSA-0601HE-12 60W 12V Level VI en de redelijk presterende en betaalbare Leicke NT03015, 120W 12V.


Corsair RM550x 2021
https://tweakers.net/i/5vqgBgPCwAy_1qgBkjtdDA_Dto0=/i/2004340646.pngpricewatch: Corsair RM550x (2021) Zwart is zuinig voor een ATX formaat voeding die moeite hebben met eficiëntie te handhaven bij lage idle belastingen. Bron. Niet zo efficiënt als een AC/DC adapter met PicoPSU maar wel geschikt als je een system wilt met veel 3.5" hard disks en PicoPSU met 120W adapter niet voldoende is.


Verbruiksgegevens


Harde schijven

Harde schijven kunnen worden 'toegevoegd' aan het basissysteem maar dat moet wel goed worden gepland. Vooral het verbruik tijdens opstarten en tijdens het draaien van de schijven is van belang. Lezen of schijven duurt meestal niet lang en daarom niet van groot belang voor het uiteindelijke verbruik van een zuinige server.
Er is een groot verschil tussen 3.5" en 2.5" schijven. 3.5" schijven verbruiken tijdens opstarten volgens de documentatie van fabrikanten 19 tot 24W en dat stelt eisen aan de capaciteit van de voeding. Seagate 4TB en 5TB 2.5" schijven hebben voldoende aan slechts 3,75W. 3.5" SATA schijven verbruiken als ze eenmaal draaien 3,3W (WD's) tot circa 8W (HGST's). De genoemde Seagate 2.5" schijven verbruiken slechts 0,85W, toch zijn ze wat betreft snelheid vergelijkbaar met 3.5" schijven. Schijven die niet worden gebruikt kunnen worden stilgezet (spindown), het kost even tijd om ze weer op te starten. Door cron jobs/scheduled tasks te optimaliseren kan het aantal keer dat de schijven moeten worden opgestart worden beperkt.
RAID wordt afgeraden bij zuinige servers en bij SMR schijven. Opslagsystemen zoals ZFS (met mirroring en striping) en RAID starten alle schijven op als ze iets willen lezen of schrijven. SnapRAID kan alleen de benodigde disk starten.

Active idle verbruik van courante harde schijven:

1TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST1000LM048 1 TB2.5"0,45€ 47
Western Digital Blue WD10SPZX 1TB2.5"0,5€ 44
Toshiba L200 1TB2.5"0,6€ 61

2TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Barracuda Compute ST2000LM015 2TB2.5"0,5€ 67
Toshiba HDWL120EZSTA 2TB2.5"0,55€ 71

4TB schijvenAfmetingVerbruik[W]Prijs
Seagate Expansion Portable 4TB 2.5", extern2.5"0,85€ 88
Seagate Barracuda Compute ST4000LM024 4TB2.5"0,85€ 113
Western Digital Red WD40EFRX 4TB3.5"3,3€ 113

5TB en grotere schijvenAfmetingVerbruik[W]W/10TBPrijs
Seagate Expansion Portable 5TB, extern2.5"0,851,7€ 99
Seagate Amazon Exclusive 5TB, extern2.5"0,851,7€ 100
Seagate Barracuda Compute 5TB ST5000LM0002.5"0,851,7€ 139
WD Red Plus WD140EFGX 14TB3.5"3,02,1€ 383
WD Red Pro NAS WD181KFGX 18TB3.5"3,62€ 573

De Seagate 4TB en 5TB 2.5" externe drives bevatten op het moment van schrijven een Seagate Barracuda 4TB 2.5" SATA (ST4000LM024) drive, respectievelijk een Seagate Barracuda Compute 5TB 2.5" ST5000LM000 drive. Na wat breekwerk heb je een SATA drive voor een relatief lage prijs.

Zuinige complete systemen

Een aantal voorbeeld systemen van tweakers worden hier vermeld. Omdat de behuizing en de hoeveelheid harde schijven varieert, zijn die niet in de lijsten opgenomen. Bij de behuizing is wel de systeemventilator en eventueel ventilator controller van belang, want deze onderdelen voegen verbruik toe.

Zuinige server 0 (1-6 disks) november 2017: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png

Dit systeem op basis van het Fujitsu D3417-B2 moederbord verbruikt inclusief SSD in idle ca. 3,2W met SSD en LAN, zonder toetsenbord/muis/video, gemeten met een ietwat onnauwkeurige meter. Het systeem heeft een passieve cpu koeler, dus zonder ventilator. Eventueel is het systeem uitbreidbaar tot 5 SATA hard disks. Daarvoor zou de adapter kunnen worden vervangen door een model met een hoger vermogen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 74,-€ 74,-
1Fujitsu D3417-B2€ 151,50€ 151,50
1Arctic Alpine 11 Passive€ 10,70€ 10,70
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 95,92€ 191,84
1Mini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
1Intel 600p 256GB€ 109,-€ 109,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 576,04


Zuinige server I (1-6 disks) juli 2018: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png

Dit systeem op basis van het ASRock B360M-HDV moederbord verbruikt inclusief M.2 NVMe SSD in idle 7,0W en 5,9W zonder randapparatuur met alleen NIC actief.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 110,-€ 110,-
1ASRock B360M-HDV€ 72,25€ 72,25
1Arctic Alpine 11 Passive€ 9,99€ 9,99
1Crucial CT8G4DFS8213€ 75,85€ 75,85
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Intel 760p 256GB€ 98,53€ 98,53
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 414,62


Zuinige server II (1-4 disks) juni 2016: https://tweakers.net/ext/f/YgBJxJJwlnWnz2A57SLxiNhZ/full.jpg

Dit systeem op basis van het ASRock H110M-itx moederbord verbruikt inclusief SSD in idle ca. 10W onder Ubuntu 16.04 Desktop. Het moederbord heeft mini-ITX formaat en ondersteunt 4 harde schijven, daarvoor zou de adapter kunnen worden vervangen door een model met een hoger vermogen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4400 Boxed€ 59,80€ 59,80
1ASRock H110M-ITX€ 67,58€ 67,58
1Cooler Master Elite 110€ 35,95€ 35,95
1Mini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 3,78€ 3,78
1Crucial CT8G4DFD8213€ 26,95€ 26,95
1Mini-box picoPSU 80€ 30,95€ 30,95
1Crucial BX200 240GB€ 59,95€ 59,95
1Power Adapter DC 12 V, 5A, 60 W Level 6 (EU Power Cord Included)€ 20,51€ 20,51
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 301,47


Zuinige server III (1-4 disks) februari 2016: https://tweakers.net/ext/f/YgBJxJJwlnWnz2A57SLxiNhZ/full.jpg

Dit grote systeem op basis van het MSI H110M ECO moederbord met M.2 slot verbruikt idle ca. 11W onder Linux. VT-d werkte op het moment van testen begin 2016 niet op dit bord. Volgens MSI wordt het nu wel ondersteund.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-6100 Boxed€ 122,95€ 122,95
1MSI H110M ECO€ 0,-€ 0,-
1Crucial CT2K16G4DFD8213 2x16GB€ 212,-€ 212,-
1Mini-box picoPSU 90 + 80W Adapter Power Kit€ 64,51€ 64,51
1Samsung 850 EVO M.2 500GB€ 168,95€ 168,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 568,41


Zuinige server VI (1-4 disks) juni 2018: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png

Dit systeem op basis ASRock J4105 moederbord met quad core processor verbruikt idle ca. 5W onder OpenSUSE 15.0 met Linux kernel 4.17 en ondersteunt 4 x SATA.

#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock J4105-ITX€ 88,70€ 88,70
1Cooler Master Elite 110€ 39,55€ 39,55
1Crucial CT8G4SFS824A€ 81,95€ 81,95
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Samsung 860 EVO 250GB€ 68,95€ 68,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 327,15


Zuinige server V (2 SATA) maart 2017: https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png

ASRock DeskMini 110 is een kleine Mini-STX bare bones gebaseerd op een ASRock H110M-STX rev. 1.03 moederbord met 2 SATA aansluitingen en een laag verbruik van 4,6W. De meegeleverde adapter is een 19V/120W AcBel Polytech Inc. ADC027. De Intel Pentium G4560 PCG 2015C boxed cooler draait op 1040 rpm. Zonder beeldscherm, monitor, muis, HD audio. Gemeten met aangesloten netwerk, Ubuntu Server 16.04.2 LTS, Brennenstuhl PM 231E.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 58,50€ 58,50
1ASRock DeskMini 110€ 149,-€ 149,-
1Kingston ValueRAM KVR21S15S8/8 (retail)€ 62,93€ 62,93
1Intel 600p 128GB€ 62,92€ 62,92
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 333,35


Intel NUC NUC5PGYH
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000816182.pngIntel NUC NUC5PGYH: https://static.tweakers.net/ext/f/FuQPq4k5znJjSImztnUA61LO/full.png / https://static.tweakers.net/ext/f/HWywPvrcGq9FGj1AlUSuxhwk/full.png
De Braswell pricewatch: Intel NUC NUC5PGYH met Intel Pentium N3700 processor is een zuinig maar uiterst beperkt systeempje. Het heeft slechts 32 GB eMMC, met de optie om een 2,5" SATA SSD/HDD toe te voegen. Out-of-the-box is dit een A+++-label systeem. De prijs is relatief hoger dan grotere moederborden met instapprocessoren.


Intel NUC NUC6i5SYH
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000847545.pngIntel NUC NUC6i5SYH: https://tweakers.net/ext/f/ywAeftad6CEn1gRrr6K9jF6O/full.jpg
De Skylake pricewatch: Intel NUC NUC6i5SYH met Intel Core i5-6260U processor is in combinatie met de juiste toe te voegen componenten een A+-label systeem. Geschikt als 4k mediaspeler. De totaalprijs is veel hoger dan krachtige grotere moederborden met normale processoren.


Shuttle Barebone XH170V
https://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/2000868153.jpegShuttle Barebone XH170V: https://tweakers.net/ext/f/ywAeftad6CEn1gRrr6K9jF6O/full.jpg
De pricewatch: Shuttle Barebone XH170V bare bones kan worden uitgerust met een normale Skylake processor. Met bijvoorbeeld een Intel Core Core i5 6600K processor, in combinatie met de juiste toe te voegen componenten is het een A+-label systeem. De totaalprijs kan iets hoger liggen dan een zelf samen te stellen systeem.


Tweaks


Verbruik Meten

Als de hardware geïnstalleerd is, kan er nog extra bespaard worden met diverse tweaks. Door slim om te gaan met instellingen, kan er nog wat van het verbruik worden afgesnoept. Om te weten of het verbruik van jouw systeem dicht tegen die van andere metingen ligt, zal je het verbruik moeten meten. Helaas is het meten van verbruik niet simpel omdat computervoedingen de fase en wisselstroom vervormen. Om nauwkeurig een laag verbruik te meten heb je een True-RMS-meter nodig. Als goed uit de test komende meters zijn te noemen (op volgorde van prijs): de Brennenstuhl Primera-Line PM231E (€ 19), de ELV Master Basic 2 (€ 38,90) en de Voltcraft Energy Logger 4000 (€ 50,40).

Laat de server een half uurtje aanstaan voordat je de meting begint, zo meet je het idle waarin de server het meest van de tijd zal doorbrengen, want vlak na het opstarten is de processor nog druk bezig en ligt het verbruik hoger.

Externe apparatuur

Verbruik kun je natuurlijk beperken door apparatuur zoals toetsenborden, muizen en optische drives niet aan te sluiten. Externe apparatuur kun je ook afkoppelen als de computer eenmaal aanstaat, soms geeft dat een beter resultaat. Veel besturingssystemen hebben een optie om op afstand via het netwerk in te loggen, zodat je achter een andere pc de server kan beheren. Onder Windows kan dat door middel van Remote Desktop Connection.

BIOS

Aangezien verbruik het meeste afhankelijk is van het moederbord in hier ook de meeste winst te behalen.

C-states inschakelen
C-states zijn de slaaptoestanden waarin de processor kan verkeren, van heel licht (C3) tot diepe slaap (C10). Dit zorgt voor een flink lager verbruik.

ASPM inschakelen
Active State Power Management of kortweg ASPM, wordt gebruikt om PCI Express en de gekoppelde apparaten in een laagverbruik stand te plaatsen.

Harde schijven
Gebruik AHCI voor de harde schijven.

onboard apparaten
Onboard apparaten kan je beter ingeschakeld laten in het BIOS, het uitschakelen heeft alleen effect op de zichtbaarheid voor het besturingssysteem, het verbruik blijft net zoveel. Door de juiste drivers in het besturingssysteem te installeren kunnen die apparaten wel in een energiezuinige modus worden gezet.

CPU fan
Via PWM kan de CPU fan langzamer draaien en zelfs stilstaan, afhankelijk van de temperatuur. Niet alle ventilatoren en moederborden kunnen dat. Als laatste redmiddel kan de computer zichzelf stoppen als de temperatuur te hoog wordt.

GPU
Moderne processors hebben doorgaans een gpu ingebouwd. Als er geen beeldscherm op de server is aangesloten (headless in vaktermen), heeft het aan laten staan van de GPU geen nut. Op afstand, via het netwerk kun je het beeldscherm via het besturingssysteem uit te schakelen. Bij Windows kan je dat vinden onder apparaatbeheer:undervolting
Undervolting betekent dat de onderdelen van de computer onder een lagere spanning staan dan de fabrikant aangeeft. Als het gebruik licht is kan dat weinig problemen opleveren, maar het systeem zou onstabiel kunnen worden.

Software Tweaks

Er zijn tweaks mogelijk onder alle besturingssystemen die flink wat energie kunnen schelen.

Dit zijn simpele tweaks die iedereen makkelijk toe kan passen, door ze simpelweg over te nemen. Maar het is niet altijd mogelijk parameters te wijzigen vanwege de verschillende hardware/software.

Linux
Het topic Linux en zuinigheid noemt powertop en geeft o.a. deze links: Archlinux, thinkwiki, Ubuntu.
TLP (Linux Advanced Power Management) is een andere energiebesparingstool voor Linux distributies Arch, Debian, Fedora, Gentoo en Ubuntu.

Windows
In Windows kunnen besparingsopties via Power Options op Power Saver worden ingesteld. Daarnaast kunnen advanced power settings worden aangepast, te vinden onder Power Options, Power saver plan, change advanced power settings.

Relevante Power Options bij Windows 7/8 zijn:
• AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM: HIPM+DIPM
• AHCI Link Power Management - Adaptive: 100 (milliseconden)
• Turn off hard disk after 10 minutes
• PCI Express/Link State Power Management: Maximum power savings
• Processor Power Management
• minimum processor state 1%
• system cooling policy: passive (als dat warmteproblemen geeft: active)
• maximum processor state 100%
• Turn off display after 10 minutes
• Internet Explorer/Javascript Timer Frequency maximum power savings
• USB selective suspend setting enabled

HIPM en DIPM instellingen moeten via registry worden geactiveerd.

Afhankelijk van de hardware zouden er ook nog andere opties kunnen zijn die moeten worden aangepast voor een lager verbruik.

Schakel ongebruikte services uit of zet op manual services die je niet nodig hebt. Als het niet nodig is, schakel de Server service uit.

Schakel automatisch starten van applicaties uit. Dat kun je doen met CCleaner of Sysinternals Autoruns. Met Task Manager kun je zien welke processen er draaien en welke processortijd snoepen na verloop van tijd.

Applicaties en services beperken de tijd dat de cpu in hogere C-states doorbrengt, het is dus van belang het aantal geladen applicaties te beperken tot het nodige. Gebruik de server niet of zo weinig mogelijk als desktop. Dat betekent: geen browsers gebruiken en virusscans beperken tot hoogst noodzakelijk.

De command line tool powercfg (PowerCfg /energy) kan worden gebruikt om eventuele probleempunten op te sporen, met name van devices die niet in een slaapstand willen of kunnen gaan. Niet alle "errors" moet je opvatten als een probleem.

Een handige tool is TechPowerUp Real Temp, hier mee kun je zien wat de actieve C-states zijn. Er zijn een aantal problemen bekend met C-States bij bepaalde moederborden en drivers.

Handige linkjes

• Een overzicht van zuinige hardware bijeen gebracht door onze oosterburen van het forum hardwareluxx.de: Die sparsamsten Systeme (<30W Idle).
• Mux' BBG Zuinige Server Maart 2014 met diverse geteste moederborden.
• Informatie over idle gebruik van laptops kun je vinden op de notebookcheck.net site.

[Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 26-09-2021 04:01]

Ophouden met stoken? Uitstekend plan! 23% van fijnstof is afkomstig van houtstook en er gaan veel mensen vroegtijdig dood. Het Luchtfonds zegt dit.


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned
@112fan

0,09A komt overeen met ongeveer 20,7W, nog aan de hoge kant voor het moederbord. Maar je gebruikt VMWare. Misschien kun je eens navraag doen in de ESXi thread.

De Seasonic 80W is denk ik vergelijkbaar met de Leicke 120W. Van de Seasonic is bekend dat die ≥87% efficientie volgens CEC Level V (de Europese standaard). Ik heb er geen volledige curve van gezien, maar de prestaties zijn in orde en bij 22,5W gemeten door hardware.info in een PicoPSU kit.
De Duitse Leicke 120W 12V wordt vaak in zuinige desktop PC's met PicoPSU toegepast, waaronder enkele met 5W of lager verbruik met een Skylake moederbord en desktop cpu. Het heeft een bijzonder goede prijs/kwaliteitverhouding (€ 30), er zijn weinig klachten over op amazon.de.

Over betaalbaarheid gesproken, bij Farnell kost een XP Power 120W met Level VI >89% € 66, dus ruim 2 keer meer. Toch een van zuinigste grote adapters.

XP Power VES120PS12

Energy Efficiency Level VI
European CoC Tier 2
0.15 W Standby Power

Edit 16-01-2017:
Ik heb deze adapter in een test vergeleken met een FSP084-DMAA1, wat ook een zuinige adapter is met tegenwoordig een Level VI certificatie.

Testsysteem:
ASRock H110-HDV, Intel Pentium G4400, Samsung 850 EVO, Mini-box PicoPSU 160-XT, PS/2 toetsenbord, USB muis, aangesloten beeldscherm, volledig ingericht (kant en klaar voor desktop gebruik).

XP Power VES120PS12 120W (prijs: ca € 66)
geen belasting: 0,0-0,1W
na softwarematig uitschakelen PC: 0,7W
met scherm in slaapstand: 10,8-10,9W

FSP FSP084-DMAA1 84W (prijs: ca € 34)
geen belasting: 0,3W
na softwarematig uitschakelen PC: 0,8-0,9W
met scherm in slaapstand: 10,9-11,1W

Het verschil in verbruik is dus klein, ongeveer 140mW. Dat komt ongeveer overeen met 1,5% verschil die zichtbaar is de metingen van de fabrikant. De XP Power is zuiniger zonder belasting en dat lijkt zich door te zetten bij belasting.

Niet gemeten is bij nog lagere belasting. De kans is aanwezig dat daar de verschillen groter worden.

Warmte:
De FSP084-DMAA1 voelt warmer aan na een lange belasting. De VES120PS12 blijft hetzelfde aanvoelen.

Geluid:
De kamer is stil met weinig omgevingsgeluid. De PC zelf is nog net hoorbaar, voor veel mensen niet hoorbaar.

De FSP084-DMAA1 is geluidloos.

De VES120PS12 is alleen te horen als je je oor erop legt, het geluid is vergelijkbaar met dat van analoge modems. Praktisch onhoorbaar.

Conclusie: beide adapters zijn aan elkaar gewaagd, maar de XP Power is iets zuiniger. De XP Power lijkt het verbruik iets stabieler te houden. Beide adapters kwamen niet met een 5,5mm/2,5mm plug, dus die moest er eerst worden aangezet (solderen).

Alternatieve 120W voeding: Leicke NT03015 120W 12V (€ 30). Komt met 5,5mm/2,5mm plug.

[Voor 43% gewijzigd door mrmrmr op 20-04-2017 04:15]

Ophouden met stoken? Uitstekend plan! 23% van fijnstof is afkomstig van houtstook en er gaan veel mensen vroegtijdig dood. Het Luchtfonds zegt dit.


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:40
Na de afgelopen maanden dit topic en vergelijkbare intensief gevolgd te hebben, heb ik een nieuwe server samengesteld. Uiteraard wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de kennis hier en deel ik dan ook graag mijn verbruikscijfers.

Oude server
Mijn vorige server heb ik 5jr geleden samengesteld om zo zuinig mogelijk te zijn. Hetgeen aardig was gelukt, met een idle verbruik van 27w. Deze PC draaide op Windows en deed voornamelijk dienst als Plex/Download systeem.
Intel Pentium G620
Intel Desktop Board DH67BL (B3)
8GB DDR3
3x 3,5" HDD, samen 5,5TB
1x 2,5" 640GB als bootschijf
be quiet! Pure Power L7 300W

Nieuwe hardware
Al sinds jaren ben ik geïnteresseerd in ZFS en de upgrade naar een nieuwe server moest dit dan ook ondersteunen. Daarnaast wil ik voldoende processorcapaciteit voor een tweetal full-hd streams op Plex en het nodige download werk.Uiteindelijk is hieruit het volgende systeem samengesteld.
Het moederbord heb ik uit Duitsland laten komen en de 2,5" HDD's komen uit een maxtor M3 externe behuizing.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium G4560 Boxed€ 65,90€ 65,90
1Fujitsu D3417-B2€ 172,50€ 172,50
3Seagate Barracuda Compute 2,5", 4TB€ 177,84€ 533,52
1Sandisk Ultra Fit 32GB Zwart€ 13,11€ 13,11
2Hynix DDR4 8GB PC 2400 CL15 ECC unb. bulk€ 94,38€ 188,76
1Mini-box picoPSU 90€ 41,95€ 41,95
1Seasonic Power Adapter 60 Watt (12V)€ 28,99€ 28,99
1Intel 600p 256GB€ 118,68€ 118,68
Bekijk collectie
Importeer producten


Software
Voor ZFS viel de keuze op Freenas en omdat ik ook nog steeds gebruik van windows wil blijven maken is de basis ESXi geworden. Het systeem draait tot nu toe heel stabiel en de leercurve voor zowel ESXi als Freenas was met een paar avonden doorlopen. :)
ESXi staat geinstalleerd op de 32GB usb-stick en de VM's hebben hun ruimte op de NVME drive. Tevens zal ik daar in de toekomst een map met muziek zetten, zodat de 2,5" schijven niet non-stop hoeven te draaien als ik het halve weekend muziek aan heb staan.

De verbruikcijfers
ESXI (zonder VMs):
5,9w met SSD/LAN
8,1w met SSD/LAN/KB/DVI
9,2w met SSD/LAN/3x2,5" in spindown

Voordat ik ESXi geïnstalleerd heb, heb ik ook een win10 installatie gedaan om naar het verbruik te kijken:
Windows 10:
3,2w met SSD/LAN
4,4w met SSD/LAN/KB/Muis/DVI

Bij alle metingen draaide de CPU-fan, welke 0,4W verbruikt. Met een passieve koeler kan je die nog besparen! Qua instellingen heb ik niets bijzonders gedaan, alleen ESXi powermanagment op 'low power' ingesteld. Voor de metingen heb ik gebruik gemaakt van een Voltcraft Energycheck 3000.

Al met al ben ik heel erg tevreden met deze aankoop. Ik hoop dat deze cijfers anderen helpen in hun hardware keuze. Ook wil ik iedereen bedanken voor hun bijdrage in dit uitgebreide topic! _/-\o_

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • savale
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 00:13
savale schreef op woensdag 17 januari 2018 @ 10:43:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i7-8700K Boxed€ 387,01€ 387,01
1Gigabyte Z370N-WIFI€ 151,-€ 151,-
1Chieftec IX-01B-90W (IX-01B-90W)€ 97,30€ 97,30
1Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2F4000C19€ 435,43€ 435,43
1Samsung 960 Pro 2TB€ 1.099,-€ 1.099,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 2.169,74


Nu maar uitkijken naar postnl ;) Wordt vervolgd :)
Inmiddels het systeem draaiend.
RAM: 18/18/18/39 3600Mhz 1.28v
CPU: 3.7Ghz (turbo uit)
CPU dynamic undervolt: -0.145
verder alle onnodige zaken uitgezet en de wifi module eraf gehaald.
proxmox 5.1 headless

Metingen met een efergy switch (Klopt redelijk, metingen geven een tikje teveel aan is mijn ervaring):
IDLE: 8 Watt
12 cores stress LOAD (zonder avx 67 Watt)
Todo: testje met AVX >:)

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 23:49
Nav mijn post hierboven heb ik nog eens de bekende testen voor mrmrmr uitgevoerd, maar dan wel Met OpenSUSE ipv Windows. Dit zijn mijn final waarden voor in de benchmark list ;)

Dus OpenSUSE 15.0 met Kernel 4.17 voor de test. Verder wel een PicoPSU + Evo 860 + USB keyboard + USB muis + monitor (in slaapstand), 1 x LAN aangesloten. Gemeten met een Voltcraft EnergyLogger 4000:

1. Server actief (scherm aan): 6,2 W
2. Scherm in slaapstand: 5,0 W
3. 2 + Zonder USB: 4,8 W
4. 3 + Zonder LAN: 4,2 W

Nogmaals de setup voor mensen met interesse:
#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock J4105-ITX€ 88,70€ 88,70
1Cooler Master Elite 110€ 39,55€ 39,55
2Maxtor M3 Portable 4TB Zwart€ 104,50€ 209,-
1Crucial CT8G4SFS824A€ 81,95€ 81,95
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Samsung 860 EVO 250GB€ 68,95€ 68,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 536,15

Gemeten zonder de HDD's dus! Normaliter doe ik ca 6.1W als headless server met die HDDs intern en actieve USB apparatuur.

Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 23:49
GENETX schreef op zondag 10 juni 2018 @ 20:15:
...
Dus OpenSUSE 15.0 met Kernel 4.17 voor de test. Verder wel een PicoPSU + Evo 860 + USB keyboard + USB muis + monitor (in slaapstand), 1 x LAN aangesloten. Gemeten met een Voltcraft EnergyLogger 4000:

1. Server actief (scherm aan): 6,2 W
2. Scherm in slaapstand: 5,0 W
3. 2 + Zonder USB: 4,8 W
4. 3 + Zonder LAN: 4,2 W
...
Gemeten zonder de HDD's dus! Normaliter doe ik ca 6.1W als headless server met die HDDs intern en actieve USB apparatuur.
Zoals beloofd zou ik ook nog wat statistieken posten over het gebruik van zo'n server onder normale omstandigheden ;)

Deze bak draait dus headless met 2 USB disks, namelijk een RFXCOM en een Plugwise stick. Verder unmount ik altijd 1 van de interne schijven, die enkel dient om 's nachts een interne backup te draaien. Wekelijks een externe backup via USB. Verder een shitload aan dockers, waaronder:
* Home Assistant
* Influx en Grafana
* MQTT
* PiHole
* Spotweb, NZBGet, Transmission, Sonarr
* Ampache
* En nog wat meer...

Dus, wat doet zoiets over het algemeen? Ik heb de afgelopen weken een plugwise stekker tussen de sevrer en mijn stopcontact gehad en alles lopen loggen :+ De afgelopen 21 dagen komt dat neer op:
Minimum: 5,9 W
Maximum: 18,2 W
Gemiddeld: 7,74 W

Wat percentielen:
10% van de tijd < 6,9 W
25% van de tijd < 7,2W
50% van de tijd < 7,4 W
75% van de tijd < 8,5 W
90% van de tijd < 9,8 W

Verder is die 7,74W gemiddeld dus 3,9kWh over 3 weken tijd. Wat ~70 kWh op jaarbasis is, en dus ca (20 cent per kWh) 14 euro op jaarbasis kost.

Wellicht dat iemand wat heeft aan dit soort statistiekjes 8)

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • FutureCow
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 02:01

FutureCow

(C) FutureCow 2004

Hier nu eindelijk tijd gehad de nieuwe server in elkaar te zetten en wat metingen te kunnen doen. Heb toch gekozen voor een iets krachtigere server, die wel iets meer zou verbruiken, maar je wel de power hebt mocht dat nodig zijn. de i3 CPU zal wat meer verbruiken en de 760p zal dat t.o.v. een zuinige SATA SSD waarschijnlijk ook.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 110,-€ 110,-
1ASRock B360M-HDV€ 72,25€ 72,25
1Arctic Alpine 11 Passive€ 9,99€ 9,99
1Crucial CT8G4DFS8213€ 75,85€ 75,85
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,-€ 48,-
1Intel 760p 256GB€ 98,53€ 98,53
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 414,62


Heb even een middagjes wat metingen gedaan waar jullie wellicht ook iets aan hebben. Bios zo ver ik weet goed ingesteld. Bij FreeBSD niet echt opties kunnen vinden voor minder verbruik. Bij Linux de powertop --auto-tune gebruikt voor een beter verbruik.

Operating SystemMuis, Tobo, LAN, Monitor(slaap)LAN Only
FreeBSD 11.210,9 W9,7 W
Fedora 28 (4.17.3)7,7 W na powertop: 7,1 W5,4 W
Ubuntu 18.04 (4.15)7,9 W na powertop: 7,0 W5,3 W
Debian Testing (4.16)7,9 W na powertop: 6,9W5,7 W
Debian Testing (4.17)7,6 W na powertop: 6,9W5,6 W

Volgens mij best mooie waarden voor een i3 systeem. Een Fujitsu zou ongetwijfeld zuiniger zijn, maar die 1 à 2 watt verdien je natuurlijk nooit terug. Ik had gehoopt dat 4.17 significant lager zou zijn, maar dat lijkt een beetje tegen te vallen.

Vakmanschap is meesterschap


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • mdbraber
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online
Succes! Met dank aan de fantastische customer support van 'juggernaut' op de heise.de fora heb ik de oplossing voor mijn 'garbled display' probleem gevonden: https://www.heise.de/foru...an/posting-33297616/show/

Ga in de BIOS naar "PCI settings" en disable daar onderaan de optie "Above 4GB decoding" (die is standaard enabled). Die had ik geloof ik zelf niet zo snel gevonden... (zeker niet omdat het een PCI optie is). De Debian installer werkt nu gewoon. Op naar de volgende stap.

@mkleinman interessant bordje dat nieuwe Odroid bordje. Voor bijv. een simpele NAS zeker geschikt. Ik ben benieuwd of het ook zou werken met port multipliers zoals @mrmrmr laatst ook al eens vroeg hier.

Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • mdbraber
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online
Voor iedereen die geïnteresseerd is: ik heb het Fujitsu 3644-B bord nu even draaien in de volgende configuratie:

- Intel i3-8100
- 32GB ECC RAM (2x 16GB)
- Zonder extra HDD/SSD schijven (dus alleen met een m.2 NVMe)
- 1x 120mm case fan (Fractal Design)
- 1x PWM CPU fan (Arctic Freezer 33)
- 1x LAN enabled
- Audio disabled
- 1x USB toetsenbord (geen muis)
- USB3.1 enabled, verder geen devices aangesloten
- Geen monitor, internal graphics enabled
- Proxmox 5.2 (met linux4.15.17-1-pve kernel)
- Na powertop --auto-tune

Mijn meter is niet supernauwkerig en doet geen gemiddelden, maar verbruik op deze manier is ongeveer 5-6W. Misschien moet ik ook eens een Brennenstuhl aanschaffen :-) Wellicht kan ik Integrated Graphics nog disbalen, maar dat heb ik nog niet gecheckt.

/EDIT: de hoogste (opstart)waarde die ik nu overigens met de extra 4x 2.5" HDD + 1x SSD heb gezien is ~62W (ik heb dat nog niet meerdere keren bewust herhaald)

/EDIT: zonder de case fan lijkt 'ie ongeveer 0.5W minder te gebruiken. Maar mijn meter is nog te onnauwkeurig om dit met voldoende zekerheid te zeggen. Ik heb maar een Brennenstuhl PM231E besteld :-)

[Voor 27% gewijzigd door mdbraber op 25-10-2018 12:17. Reden: verschil zonder fasefan toegevoegd]


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • mdbraber
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online
Tip voor iedereen die de sensors van z'n Fujitsu bord in Linux wil uitlezen:

- Lees de handleiding door die hier staat: ftp://ftp.ts.fujitsu.com/...1-Sensors_HowTo-en-US.pdf
- Installeer het lm-sensors package en doorloop de configuratie (bijv op Debian via apt)
apt install lm-sensors

- Installeer je kernel-headers, bij mij was dat bijv op Proxmox
apt install pve-headers-4.15.17-1-pve

- Download de ftsteutates drivers van: ftp://ftp.ts.fujitsu.com/...tates-module_20180307.zip
- Unzip de gedownloade drivers in een directory
- Compileer de kernel module met de commando's:
make -C /lib/modules/$(uname -r)/build M=$(pwd) modules
make -C /lib/modules/$(uname -r)/build M=$(pwd) modules_install

- Installeer de module met
modprobe ftsteutates

- Maak een file aan in /etc/modprobe.d zodat de module ook na een reboot geladen wordt met de volgende inhoud:
code: ftseutates.conf
1
modprobe ftseutates

- Maak een conf file aan voor de sensors in /etc/sensors.d. Zie de directory assets in de zip file voor voorbeelden. Voor mijn 3644-B met 1 fan aangesloten heb ik het volgende gemaakt:
code: ftseutates.conf
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
chip "ftsteutates-*"
# Fujitsu Technology Solutions, "Teutates"-Chip

# Temperatures
  label temp1 "CPU"
  compute temp1 (@*1000)-64,(@+64)/1000
  label temp2 "Ambient"
  compute temp2 (@*1000)-64,(@+64)/1000
  label temp3 "Core"
  compute temp3 (@*1000)-64,(@+64)/1000
  label temp4 "Graphics"
  compute temp4 (@*1000)-64,(@+64)/1000
  label temp5 "Memory"
  compute temp5 (@*1000)-64,(@+64)/1000
  label temp6 "PCH"
  compute temp6 (@*1000)-64,(@+64)/1000

  ignore temp7
  ignore temp8
  ignore temp9
  ignore temp10
  ignore temp11
  ignore temp12
  ignore temp13
  ignore temp14
  ignore temp15
  ignore temp16

#  label temp7 "n.a."
#  compute temp7 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp8 "n.a."
#  compute temp8 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp9 "n.a."
#  compute temp9 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp10 "n.a."
#  compute temp10 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp11 "n.a."
#  compute temp11 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp12 "n.a."
#  compute temp12 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp13 "n.a."
#  compute temp13 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp14 "n.a."
#  compute temp14 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp15 "n.a."
#  compute temp15 (@*1000)-64,(@+64)/1000
#  label temp16 "n.a."
#  compute temp16 (@*1000)-64,(@+64)/1000

# Fans
  label fan1 "Fan 1"
  compute fan1 @*60,@/60

  ignore fan2
  ignore fan3
  ignore fan4
  ignore fan5
  ignore fan6
  ignore fan7
  ignore fan8

#  label fan2 "Fan 2"
#  compute fan2 @*60,@/60
#  label fan3 "Fan 3"
#  compute fan3 @*60,@/60
#  label fan4 "Fan 4"
#  compute fan4 @*60,@/60
#  label fan5 "n.a."
#  compute fan5 @*60,@/60
#  label fan6 "n.a."
#  compute fan6 @*60,@/60
#  label fan7 "n.a."
#  compute fan7 @*60,@/60
#  label fan8 "n.a."
#  compute fan8 @*60,@/60

# Voltages
  label in1 "VCC 3.3V"
  compute in1 ((@*11*330)/256),(@*256)/(11*330)
  label in2 "3.3V AUX"
  compute in2 ((@*11*330)/256),(@*256)/(11*330)
  label in3 "V_IN (12V)"
  compute in3 ((@*39*330)/256),(@*256)/(39*330)
  label in4 "VBAT 3.0V"
  compute in4 ((@*10*330)/256),(@*256)/(10*330)

- Lees de sensors uit met commando
sensors

- Et voila - Bob is je oom! :+
root@zark:/etc/sensors.d# sensors
ftsteutates-i2c-0-73
Adapter: SMBus I801 adapter at efa0
VCC 3.3V:   +3.30 V
3.3V AUX:   +3.30 V
V_IN (12V): +12.07 V
VBAT 3.0V:  +2.72 V
Fan 1:     480 RPM
CPU:     +31.0°C
Ambient:   +23.0°C
Core:     +25.0°C
Graphics:   +22.0°C
Memory:    +24.0°C
PCH:     +34.0°C


/EDIT: Nog een nagekomen tip voor de mensen die op zoek zijn naar ECC geheugen voor de 3644-B. Fujitsu heeft specifiek modules getest die het beste werken qua stabiliteit op Coffee Lake. Zie hier het overzicht: ftp://ftp.ts.fujitsu.com/...umentation/Specification/ (in de link staat ook een overzicht van de 'officiele' m.2 SSDs).

Het meeste intereressant is wsl. dat er maar één officiele 16GB ECC module genoemd wordt: Samsung M391A2K43BB1-CTD. Via de Pricewatch kon ik 'm niet vinden maar als je even een search doet zie je dat ie bij verschillende shops gewoon te koop is (Azerty, Centralpoint etc.). Zelfs ~20eu goedkoper dan de ECC modules die ik nu heb, maar da's waarschijnlijk omdat het Samsung geheugen 2133MHz is - terwijl ik nu 2400MHz heb.

Meer info in de post van juggernaut: https://www.heise.de/foru...te/posting-33350319/show/

/cc @Raven @Bolk @mrmrmr @wessel145

[Voor 12% gewijzigd door mdbraber op 01-11-2018 07:54. Reden: tip ECC geheugen]


Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned
Ik heb een Fujitsu D3643-H12 moederbord getest met B360 chipset en een Pentium Gold G5400 met Windows 10 Pro 1703, passieve koeling en de laatste Intel drivers en standaard BIOS instellingen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 79,-€ 79,-
1Fujitsu D3643-H€ 90,-€ 90,-
1Cooler Master MasterBox Q300L€ 36,-€ 36,-
1Mini-box P4 convertercable (for PicoPSU)€ 4,26€ 4,26
1Arctic Alpine 11 Passive€ 11,95€ 11,95
1G.Skill Value F4-2133C15S-8GNS€ 74,81€ 74,81
1Mini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 48,50€ 48,50
1Samsung 840 EVO 250GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 344,52

Drivers: inf install Coffee Lake, LM219 LAN, Intel RST, 610 graphics, geen IME drivers, geen Fuj0430 device driver. De wijze van installatie is handmatig, de inf via de Explorer, "Install" optie. Daardoor worden niet veel extra's geinstalleerd.

Windows 10 Fujitsu D3643-H12
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN
3,7Wslaap
3,4Wslaap--
2,9Wslaap---


Ter vergelijking de uitslag van een test met een D3417-B21 moederbord met iets andere hardware en andere driver versies.

Windows 10 Fujitsu D3417-B21
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN
4,6Wslaap
4,3Wslaap-
3,6Wslaap--
2,9Wslaap---
2,9Wstekker---


Het energieverbruik zonder randapparatuur of netwerk - niet echt praktisch, is met 2,9W even hoog als het verbruik van de D3417-B21 die eerder hier is getest. Voor installatie van de drivers was het verbruik 6,1W met Maximum Power Savings. Windows 10 gebruikt standaard een 800x600 driver en het installeert geen netwerkdriver.
Opvallend is dat het verbruik met USB invoerapparaten en netwerk actief verbeterd lijkt te zijn, van 4,6W (D3417-B21) naar 3,7W (D3643-H1). Dat zal in de praktijk merkbaar zijn.

Edit:
Met een Seagate ST4000LM024 2.5" 4TB hard disk neemt het verbruik toe van 3,7W naar 4,5W. Het idle verbruik van deze schijf is dus 0,8W. Als je er 4 zou hebben, is het verbruik te berekenen op 6,9W. Bij 6 schijven (niet mogelijk bij dit bord, daarvoor heb je de D3644-B nodig) komt de rekensom uit op 8,5W.

Als de harde schijf in spin-down gaat zakt het verbruik met 0,6W naar 3,9W. Deze standby stand verbruikt dus ongeveer 0,2W. Bij 4 disks komt de berekening uit op 6,1W en bij 6 disks 7,3W.

Bij deze meting zijn diverse services uitgeschakeld omdat die de schijf benaderen.

De testprocedure (gebruikt meetmateriaal) is min of meer beschreven in deze blogpost.

Edit2:
Nog een test met een Intel I211AT insteekkaart van LR-Link, naast de Intel LM219 die op het moederbord is geintegreerd.

Windows 10 Fujitsu D3643-H12 met LR-Link LREC9202CT
VerbruikMonitorUSB muisUSB toetsenbordLAN LM219LAN I211AT
4,3Wslaap
3,9Wslaap--
3,6Wslaap---
3,4Wslaap---
3,1Wslaap----


De server zal gebruikt worden met 2 netwerkkaarten, zonder USB apparaten (aangegeven in groen in de tabel hierboven). Het verbruik is dan 3,9W in idle onder Windows. Dit zal nog wijzigen omdat ik een ander besturingssysteem zal gebruiken en er een aantal services gaan draaien.

Uit de test blijkt dat de onboard Intel LM219 chip circa 0,2W minder verbruikt dan de PCIe insteekkaart met I211AT chip als de verbinding is verbroken. Er worden weinig LAN kaarten aangeboden met I211AT controller.

Ik ben best tevreden met deze resultaten. De keuze was tussen een minder zuinig moederbord met 2 onboard NIC's, een redelijk zuinig moederbord met 2 onboard NIC's en een zwakke N-processor of bovenstaande configuratie. De keuze van de D3643-H was een beetje een gok boven de voorganger D3401-B2. Ik had gerekend op een praktijkverbruik onder 8W, en ik heb er vertrouwen in dat dat zal lukken.

Edit3:
Ik heb vier oudere ATX voedingen vergeleken met de PicoPSU. Alle ATX formaat voedingen hebben 80plus certificatie en waren destijds (6-10 jaar geleden) betaalbare voedingen met goede efficiëntie.

De voedingen zijn:
Antec EarthWatts EA-380 (80plus)
Antec EarthWatts EA-380 Green (80plus bronze)
be quiet! StraightPower BQT E9-400W (80plus gold)
Jumper 300G (80plus gold)
Mini-Box PicoPSU 80 met Seasonic 0601HE-12 adapter (PicoPSU 80/60 kit)

De tests zijn uitgevoerd met Debian Stretch 9.6 x64 met 4.18.0 bpo kernel als besturingssysteem. Beide netwerkaansluitingen zijn actief.

Het verbruik in Watts weergegeven in een grafiek:

verbruik van voedingen in Watts
statusstandEA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSU
geen lastuitgeschakeld0.10.00.10.00.4
geen lastaan1.40.20.40.30.4
computeraan14.713.013.812.58.1
powertopmonitor aan12.010.210.38.95.1
powertopmonitor uit11.19.38.77.84.2

Hieruit blijkt duidelijk dat de aanduiding 80plus Gold versus Bronze niet indicatief is voor zuinigheid bij lage belasting. De 80plus Bronze gecertificeerde Antec EarthWatts EA-380 Green doet het beter dan de Gold gecertificeerde Jumper 300G of be quiet! StraightPower E9-400 voeding bij circa 7W belasting.
Verder blijkt dat alle geteste ATX formaat voedingen waarschijnlijk onder 50% efficiëntie scoren bij de laagste belasting. Om dat eens wat beter te bekijken is de volgende tabel gemaakt, waarbij de PicoPSU de norm is (100%). In werkelijkheid is de PicoPSU zeker niet 100% efficient. Het betekent dat bijvoorbeeld een score van 50% op een werkelijke efficiëntie zou kunnen duiden van misschien zo rond 42%, gerekend met -15%.

efficiëntie vergeleken met referentie PicoPSU (=100%)
EA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSUPicoPSU (W)
400.0400.0100.00.4
28.6200.0100.0133.3100.00.4
55.162.358.764.8100.08.1
42.550.049.557.3100.05.1
37.845.248.353.8100.04.2

efficiëntie vergeleken met referentie PicoPSU (in Watts)
EA-380E9-400W300GEA-380 GreenPicoPSU
-0.3-0.4-0.3-0.40.0
1.0-0.20.0-0.10.0
6.64.95.74.40.0
6.95.15.23.80.0
6.95.14.53.60.0

Bovenstaande tabel laat de absolute verschillen zien. Een positief getal is het meerverbruik ten opzichte van de geteste PicoPSU en een negatief getal minderverbruik. De besparing op energieverbruik beweegt zich tussen 3,6 en 6,9W bij de geteste voedingen, dat levert een besparing in electriciteitskosten op van € 7,20 tot € 13,80 per jaar (€ 2 per Watt per jaar). De terugverdientijd varieert van 3,6 tot 6,7 jaar.

Edit 4:
Omdat ik ook wel nieuwsgierig was naar de verhoudingen tussen specifieke types PicoPSU en soortgelijke voedingen heb ik met de mij beschikbare voedingen tests uitgevoerd. Ik heb drie 12V adapters gebruikt in de test, een Seasonic 60W, een Leicke 120W adapter en een XP Power adapter. De XP Power VES120PS12 en Seasonic 0601HE-12 adapters hebben beide DOE Level VI certificering.

Mini-Box PicoPSU 80 met Seasonic 0601HE-12 adapter (P80+S)
Mini-Box PicoPSU 80 met Leicke NT03015 adapter (P80+L)
Mini-Box PicoPSU 80 met XP Power VES120PS12 adapter (P80+X)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met Seasonic 0601HE-12 adapter (P160+S)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met Leicke NT03015 adapter (P160+L)
Mini-Box PicoPSU 160-XT met XP Power VES120PS12 adapter (P160+X)
Pico-Box Z2-ATX-200 met Seasonic 0601HE-12 adapter (Z2+S)
Pico-Box Z2-ATX-200 met Leicke NT03015 adapter (Z2+L)
Pico-Box Z2-ATX-200 met XP Power VES120PS12 adapter (Z2+X)statusstandP80+SP80+LP80+XP160+SP160+LP160+XZ2+SZ2+LZ2+X
geen lastalleen adapter0.10.20.10.10.20.10.10.20.1
geen lastshutdown0.40.40.40.60.60.60.80.80.7
computeraan8.17.87.78.48.28.09.08.88.7
powertopmonitor aan5.14.94.85.55.35.16.05.75.6
powertopmonitor uit4.24.13.94.64.44.35.04.84.7

De resultaten lijken niet erg verrassend: de 200W Chinese PicoPSU kloon, waarvan de makers zich bedienen van de merknaam Pico-Box (het Amerikaanse origineel heet Mini-Box PicoPSU), is minder zuinig dan de PicoPSU 160-XT. De PicoPSU-80 is ook zuiniger dan de grotere PicoPSU 160-XT. Onverwacht was dat de Leicke adapter net wat zuiniger lijkt te zijn dan de Seasonic. Dat kan misschien verklaard worden uit het feit dat deze Leicke adapter minder functies aan boord heeft om te voldoen aan allerlei certificaten. Begin dit jaar heeft Leicke certificaten laten maken en misschien is de adapter die momenteel wordt verkocht aangepast om aan de eisen te voldoen. De geteste adapter had ik toen al in huis.

[Voor 255% gewijzigd door mrmrmr op 16-12-2018 07:05]

Ophouden met stoken? Uitstekend plan! 23% van fijnstof is afkomstig van houtstook en er gaan veel mensen vroegtijdig dood. Het Luchtfonds zegt dit.


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • LigeTRy
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 25-01 18:51
wessel145 schreef op donderdag 29 november 2018 @ 10:41:
[...]


Ik zal wel een uitgebreid stukje schrijven met mijn bevindingen en energieresultaten zodra ik dit heb gedaan.
Een uitgebreid stukje is het niet, maar toch een korte samenvatting van mijn bevindingen van afgelopen weekend.

Testsetup:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 139,75€ 139,75
1ASRock H370M-ITX/ac€ 110,36€ 110,36
2HGST Ultrastar 7K4000, 3TB€ 255,31€ 510,62
1WD Blue WD30EZRZ, 3TB€ 79,85€ 79,85
1Fractal Design Node 304 Wit€ 74,90€ 74,90
1G.Skill Aegis F4-3000C16S-8GISB€ 60,50€ 60,50
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 860 EVO 500GB€ 80,28€ 80,28
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.056,26

+ 1 intel stock cpu koeler + 1 casefan

Na een aantal reinstalls heb ik de volgende resultaten voor jullie:

MetingUnraidOMVUbuntu Server (18.04)
Powertop (auto-tune)NVT98.6
Idle (Spin down, geen powertop)1413.813.7
Idle (Spin up, geen powertop)323032

Energieverbruik in watt, gemeten met een Brennenstuhl PM231, 1 monitor (HDMI) en usb toetsenbord aangesloten, ik merkte dat er na het loskoppelen van de HDMI monitor nog ongeveer 1,3 wat afgesnoept werd, maar voor de tests wou ik de opstelling gelijk hebben per OS

De metingen zijn gedaan na een install inclusief het doen van updates. HDD's in en uitgeschakeld met HDparm. De metingen zijn natuurlijk niet 100% accuraat maar geven een relatieve vergelijking waar jullie misschien wat aan hebben. Naast powertop heb ik nog geen verdere tweaks uitgevoerd op het OS en/of BIOS.

[Voor 11% gewijzigd door LigeTRy op 02-12-2018 22:07]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • mdbraber
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online
smartbit schreef op dinsdag 4 december 2018 @ 10:01:
[...]

Ik neem aan dat een systeem met VM's (qemu/kvm) meer stroom verbruikt dan dezelfde services in containers. Heeft iemand hier onderzoek naar gedaan voor een bepaalde setup? Zou interessant zijn de verschillen te zien.
Geen onderzoek, maar ik draai nu 10 LXC (containers) en 1 VM (pfSense / BSD) en ik zit op ongeveer 10-11W idle met 4x 2.5" HDDs in idle.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • smartbit
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 22:26
@FireDrunk & @vDorst Ik heb het even nagemeten:

Netgear XS708E 10GBit 8port: ~35Watt
TP-Link TL-SG3216 16x 1GB + 2x SFP+: ~7Watt
Groot verschil, heb de 10GBit toch maar even uitgezet.

@mdbraber Google gaat eigen hardwaresleutels verkopen op basis van FIDO-standaard:
De hardwaresleutels worden al langer dan een jaar intern getest bij Google. Alle ruim 85.000 medewerkers moeten verplicht gebruikmaken van de sleutel. Volgens het bedrijf zijn er daardoor sinds begin 2017 geen gevallen van inbraak op accounts geweest via phishing.
Ik zou graag dat gebruikers zich niet alleen met een wachtwoord authenticeren (voor mail, fileservices, ssh, etc), google heeft laten zien dat dat echt veel uitmaakt.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • FireDrunk
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 26-01 15:27
GioStyle schreef op vrijdag 21 december 2018 @ 22:28:
@FireDrunk

Hoe is het afgelopen met je Odroid H2? Heb je daar al verbruikscijfers van?
Eerste resultaten:

Met een Antergos (ArchLinux) installatie op Kernel 4.19, met een sloot aan bios wijzigingen (vooral ASPM), komt het ding op 3.3W idle met 8GB MMC als boot disk. Stop ik daar mijn Toshiba XG3 NVMe SSD bij stijgt het naar 4W.

Al met al best tevreden! Die Toshiba stond er om bekend niet zo zuinig te zijn, dus dat is niet zo heel erg.
Nu nog even proberen Windows te installeren, maar het BIOS van dat ding is een beetje brak met booten.
Er zit geen CSM in, waardoor alleen pure UEFI implementaties werken, maar ik gebruik ook nog eens een Zalman VE-300 om van te booten, en dat vind hij blijkbaar niet zo leuk.

On we go...

PS: overigens zit er 32GB DDR4 2400 Mhz geheugen in :+ Nog niet gekeken of het verbruik daalt met maar 1 DIMM.

Edit: Net windows aan de praat gekregen. Maar kom niet lager dan ~7W. Updates lopen nog, misschien dat dat helpt.

Edit2: Na veel updates en wat reboots doet het ding ~6.5W idle in Windows.

[Voor 14% gewijzigd door FireDrunk op 22-12-2018 14:01]

Even niets...


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • stealthgun
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 25-12-2022
Mijn server is er en de resultaten zijn beter dan verwacht

Met zware load is de top 13 watt
Met "normaal" gebruik schommelt hij tussen de 7-9 watt
Idle 6 watt

Ik zal nog even een goede meting doen hij is nog bestanden aan het overzetten.

#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock J5005-ITX€ 108,95€ 108,95
1Seagate Barracuda Compute 2,5", 2TB€ 76,99€ 76,99
1Startech.com SATA Power Y Splitter€ 4,80€ 4,80
1Seasonic SSA-0601HE-12€ 21,95€ 21,95
1Crucial CT8G4SFS824A€ 51,45€ 51,45
1Mini-box picoPSU 80€ 33,05€ 33,05
1Kingston A400 960GB€ 116,99€ 116,99


Het moederbordje is echt een aanrader voor als je een (energie zuinige) server wilt maken voor een iets kleiner budget, de CPU is sterk genoeg om tegelijk Hyper-V (Ubuntu voor OwnCloud), Fileshare, IIS Webserver en Microsft SQL 2017 Express te draaien.

Maar als je echt meer reken-kracht nodig hebt kan het zijn dat de CPU wat te traag is.

Ik heb de audio controller wel uitgezet dit scheelde 0,3 watt aan stroom verbruik.

Als je hem volledig zou uitvoeren met SSD of allen maar 1 SSD zou nemen verwacht ik dat je resultaat nog beter kan worden, ik denk dat je zelfs mischien wel eeen 60watt voeding zou kunnen nemen want zelfs met het opstarten zie ik geen hele hoge waardes.

OS is Windows 2019 met alle intel drivers geinstalleerd (dat hielp ook ontzettend).

Ik gebruik de SSD voor Hot Storage en de HDD voor Cold (Bulk) Storage, waardoor de HDD in slaap stand kan wanneer deze niet gebruikt wordt.

[Voor 6% gewijzigd door stealthgun op 18-01-2019 12:59]

Star Citizen Corp: United Exploration Cartel || United Exploration Cartel website.


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • ijdod
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 21:30
Systeem gereed, en running. Met VMware 6.7u1, verder idle (geen actieve VMs), doet dit systeem 9.5W. Als ik de i210 NIC vervangn door pricewatch: Intel Ethernet Server Adapter I350-T4 wordt het 12.5W, wat conform de verwachting is. Beiden zijn conform verwachting, en ongeveer wat mijn huidige ESX server (Microserver G8 met Xeon E3 1220v1) alleen al voor zijn ILO nodig heeft :D

Er moest een setting in de BIOS aangepast worden voordat ESX wilde booten: Above 4G decoding moet disabled zijn.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Tray€ 119,50€ 119,50
1Fujitsu D3644-B€ 151,50€ 151,50
1BitFenix Phenom Micro-ATX Zwart€ 74,50€ 74,50
1HP Intel Ethernet I210-T1 GbE NIC (E0X95AA)€ 37,05€ 37,05
1Intel Ethernet Server Adapter I350-T4€ 0,-€ 0,-
1Leicke ULL Power Supply 120 W€ 35,-€ 35,-
1be quiet! Shadow Rock TF 2€ 50,12€ 50,12
1be quiet! Silent Wings 3 PWM, 140mm€ 20,30€ 20,30
1Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2A2400C16€ 202,51€ 202,51
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Crucial MX500 2,5" 1TB€ 131,85€ 131,85
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 822,33

Root don't mean a thing, if you ain't got that ping...


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • The_FrankO
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Zoals eerder gemeld had ik zin om een nieuwe build te maken. Nodig was het absoluut niet maar had gewoon zin in weer iets nieuws.

Het is nu dit geworden:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Pentium Gold G5400 Boxed€ 76,23€ 76,23
1ASRock H370M-ITX/ac€ 110,36€ 110,36
1Samsung Spinpoint F4 EG HD204UI, 2TB€ 0,-€ 0,-
1Samsung Spinpoint M7 HM641JI , 640GB SATA-300, 8MB, 5400rpm€ 0,-€ 0,-
1Cooler Master Elite 130€ 44,90€ 44,90
1G.Skill Aegis F4-2400C15S-8GIS€ 51,95€ 51,95
1Samsung 840 EVO 120GB€ 0,-€ 0,-
184 Watt Externe Adapter----
1picoPSU-90-XLP 90W----
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 283,44

Adapter: Powertron Electronics Corp, model PA1090-120T1A700 (84Watt)
Ik heb de WiFi module uit het moederbord gehaald.

Met alleen de SSD en ethernet zit ik in Windows 10 Pro met idle tussen de 9.6 en 10.1 Watt. Gemeten met een Volcraft Energy Logger 4000.

iRacing Profiel | Mijn SimRig


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • LigeTRy
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 25-01 18:51
wessel145 schreef op zondag 2 december 2018 @ 21:54:
[...]


Een uitgebreid stukje is het niet, maar toch een korte samenvatting van mijn bevindingen van afgelopen weekend.

Na een aantal reinstalls heb ik de volgende resultaten voor jullie:

MetingUnraidOMVUbuntu Server (18.04)
Powertop (auto-tune)NVT98.6
Idle (Spin down, geen powertop)1413.813.7
Idle (Spin up, geen powertop)323032

Energieverbruik in watt, gemeten met een Brennenstuhl PM231, 1 monitor (HDMI) en usb toetsenbord aangesloten, ik merkte dat er na het loskoppelen van de HDMI monitor nog ongeveer 1,3 wat afgesnoept werd, maar voor de tests wou ik de opstelling gelijk hebben per OS

De metingen zijn gedaan na een install inclusief het doen van updates. HDD's in en uitgeschakeld met HDparm. De metingen zijn natuurlijk niet 100% accuraat maar geven een relatieve vergelijking waar jullie misschien wat aan hebben. Naast powertop heb ik nog geen verdere tweaks uitgevoerd op het OS en/of BIOS.
Ook dit weekend heb ik mijn 3 maanden oude server een upgrade gegeven (een goede maat van mij was van plan mijn "oude" onderdelen nieuw in de winkel te kopen dus dit was voor mij een mooie kans om mijn ASrock voor een Fujitsu te swappen)

Anyway, de setup zoals deze nu is:

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3-8100 Boxed€ 124,90€ 124,90
1Fujitsu D3644-B€ 387,10€ 387,10
2HGST Ultrastar 7K4000, 3TB€ 252,89€ 505,78
1WD Blue WD30EZRZ, 3TB€ 81,15€ 81,15
1Fractal Design Node 304 Wit€ 71,99€ 71,99
1Fractal Design Node 804€ 94,50€ 94,50
1Arctic Freezer 33 CO€ 26,90€ 26,90
1G.Skill Aegis F4-3000C16S-8GISB€ 53,20€ 53,20
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 860 EVO 500GB€ 82,21€ 82,21
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.427,73


(de Arctic Freezer semi passieve heeft issues met dit moederbord, ik had beter naar @mdbraber moeten luisteren). Nu heb ik een casefan op de cpu heatsink geplempt, welke ik binnenkort nog ga vervangen met een noctua. Verder heb ik nog 2 casefans (intake) draaien, ik twijfel nog of ik deze ga houden of vervangen/weghalen, hiervoor is wat meer temp testing nodig.

Resultaatjes: met de bovengenoemde setup (HDD manual spindown, powertop) zit ik op de 11-13 watt (fluctueerd meer dan met vorige setup).

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
in aanloop naar een nieuw systeem kwam ik e.e.a. in de 'oude' doos tegen :

#ProductPrijsSubtotaal
1ASRock J5005-ITX€ 108,95€ 108,95
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 830 series SSD 256GB€ 0,-€ 0,-
2SK Hynix 8GB SODIMM 2400Mhz----
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 108,95


Deze combi eens doorgemeten op een regenachtige zondag:met een beetje rondbrowsen op de desktop, dan schommelt het verbruik tussen de 7 en 13W AC

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Nog eentje uit de oude doos en omdat er geen testresultaten van dit bordje in dit topic staat (?)

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6600 Boxed€ 240,79€ 240,79
1ASRock H110TM-ITX€ 105,47€ 105,47
2Hynix 8GB SODIMM----
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 830 series SSD 256GB€ 0,-€ 0,-
1Dell 90W CEC VI 19,5v adapter----
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 346,26
Heel eerlijk: ik vind deze wat tegenvallen qua verbruik. Van een thin itx had ik verwacht dat deze met gemak onder de 10W AC zou komen.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Nog eentje voor het archief en omdat dit bordje nog niet in dit topic staat.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-6400 Boxed€ 188,-€ 188,-
1ASRock B150M-ITX€ 107,31€ 107,31
1Kingston ValueRAM KVR21N15D8K2/32€ 314,-€ 314,-
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung 830 series SSD 256GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 609,31Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Kleine update:
ondertussen is de hardware binnen en zijn de eerste testen uitgevoerd.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5-8400 Boxed€ 187,91€ 187,91
1Fujitsu D3643-H€ 0,-€ 0,-
4Kingston 16GB DDR4 2666MHz€ 178,96€ 715,84
1Mini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Samsung SM863 960GB€ 379,-€ 379,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.663,83


Al snel bleek dat het bordje erg kritisch is met voedingen. De el cheapo 12v adapters zorgen voor een systeem crash bij installeren van een OS (debian, win10, proxmox). Dus maar een volwaardige pc voeding aangesloten voor installatie. Hiermee kwam ik op ong 8,5W AC idle (met LAN en FAN).

Even op zoek gegaan in de voorraad naar een betere 12v voeding. Die was er gelukkig nog. Deze bleek bij dergelijke lage belastingen ong 77% efficient. De Corsair bij benadering 36% (educated guess).

Komende dagen meer apparatuur aansluiten en OS-en installeren en meten :P


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned
Ik heb een meer gedetailleerde handleiding van Seagate gevonden van de ST4000LM024 4TB en de ST5000LM000 5TB. Daaruit blijkt dat tijdens opstarten maximaal 0,75A wordt verbruikt, ofwel 3,75W. Dat is veel minder dan de 6W die eerder werd aangenomen. Het maximale verbruik terwijl hij draait is 2,1W.

Het maximum van de PicoPSU-80 op 5V is 6A (30W), met een maximaal piekverbruik van 7A (35W). Je kunt dus probleemloos 6 stuks ST4000LM024 of ST5000LM000 (totaal max. 22,25W) aansluiten op een PicoPSU-80+Seasonic HE 60W kit in een zuinig syseem. En meer ook als dat technisch kan.

Power Dissipation 5TB, 4TB & 3TB models +5V input average (25° C)
Spinup (max)0.75A
Write average2.10W
Read average1.90W
Idle, active1.30W
Idle, low power mode0.85W
Standby0.18W
Sleep0.18W

De 0,85W DC tijdens idle low power mode komt ongeveer overeen met een AC meting die ik eerder deed.

3.5" HDD's is een ander verhaal. Die verbruiken volgens spec sheets van veel toegepaste modellen ergens tussen 20 en 24W per stuk op de 12V lijn.

Ik heb een test gedaan met HGST 3.5" disks en daarvan kun je er 4 laten starten met een PicoPSU-80 met 60W Seasonic adapter, maar dat raad ik niemand aan. Het overschrijdt de maximale last behoorlijk, ook al vallen de pieken niet samen, het gaat boven de 80W uit. Het is vooral aan kwaliteit van de Seasonic 60W adapter te danken dat het werkte. De 12V lijn wordt doorgegeven van de adapter door de PicoPSU.
Als er overbelast wordt kan dat leiden tot een te lage spanning, en stabiliteitsproblemen. Daarom raad ik meestal aan niet meer dan 1 of 2 3.5" HDD's toe te passen met deze PicoPSU-80. Dat hangt uiteraard af van het verbruik van het moederbord+processor, want die vragen ook energie. De PicoPSU-160-XT kan meer 3.5" hard disks aan met een goede 12V adapter, volgens de handleiding is 8A (96W) het maximale verbruik, met een piek van maximaal 15A (180W). De adapter zorgt voor de 12V lijn.

[Voor 3% gewijzigd door mrmrmr op 18-02-2019 12:54]

Ophouden met stoken? Uitstekend plan! 23% van fijnstof is afkomstig van houtstook en er gaan veel mensen vroegtijdig dood. Het Luchtfonds zegt dit.


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • mdbraber
 • Registratie: Juli 2010
 • Niet online
mdbraber schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 03:41:
Inmiddels Proxmox kunnen installeren op Debian Buster met Fujitsu 3644-B (32GB ECC en i3-8100). Geen monitor en 4x 2.5" HDD + 1x SSD + 1x m.2 NVMe op ongeveer ~13W na powerpop --auto-tune. Verder nog niets gedaan aan BIOS checken of andere zaken.
Vanwege een ZFS failure moest ik m'n server even resetten en heb meteen de kans aangegrepen om terug te gaan van Debian Buster naar Stretch. Ooit werkte de Stretch install niet met de 3644-B dus ben ik toen voor Buster gegaan, maar dat is met de ondersteuning voor Proxmox niet heel handig. Ik heb ook meteen de bios geupdate naar 1.5.0.

Ik weet niet of het de overgang naar Stretch is (of Proxmox 5.3 naar 5.4), maar ik kom nu uit op schommelend tussen de 8W (meestal) en soms even een sprongetje naar 12W met 1x SSD en 4x Seagate 5TB HDD (in idle). Iets minder verbruik dan de vorige keer.

Qua states zie ik ongeveer 20% C8 en 80% C10. Dit is met 1 VM (pfSense) en 10 containers (LXC). Met aangesloten HDMI en draadloos toetsenbord/muis (2.4GHz met dongle).

Als iemand nog een idee heeft of die 'sprongetjes' in vermogen nog zijn in te dammen dan is 'ie helemaal fijn, maar ik ben zo al prima tevreden met deze upgrade!

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Woodski
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 19-01 21:28
Mijn nieuwe Windows servertje is in wording :)
Hiervoor heb ik toch maar niets gekocht maar ik gebruik een oude desktop
Vooral omdat die zuinige Skylake CPU die ik had ook al wat verouderd is
Het koste dus niets en ik heb meteen een nette kast met voldoende PCIe, USB en sATA poorten
Ik mis alleen de onboard m.2 adapter

HP Deskpro 600G2 met i5 6600T Skylake
Onboard intel i219 LM LAN adapter
PCI-e netwerkkaart met de Intel® 82574L chipset
Er zit nog een inefficiënte voeding in

Edit nieuwe meetgegevens (gemiddelde over 1 uur)

7.1 watt idle - Zonder DVD, muis, keyboard, cpu fan <-- Heel netjes _/-\o_
7.4 watt met de 2de netwerk controller (intel 82574L)
10 watt met netwerk kabel op de 2de controller
8 watt als ik de netwerk kabel verplaats naar de onboard i219 controller

Met CPU fan is 1 watt extra
Helaas start de PC niet op met de fan los
Dus maar iets verzinnen met een zuinige grote fan

Wat zijn de zuinigste PCI-e budget netwerk kaartjes van dit moment ?
Ik zie een Intel I211 voor 13 euro op AliExpress

[Voor 53% gewijzigd door Woodski op 25-05-2019 19:27]


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • Korvaag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 17:33
Korvaag schreef op maandag 27 mei 2019 @ 09:59:
Toch zojuist maar de AMD-versie van de Deskmini besteld:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Athlon 200GE Boxed€ 45,05€ 45,05
1BarebonesASRock DeskMini A300€ 143,51€ 143,51
1Geheugen internCorsair Vengeance CMSX8GX4M1A2666C18€ 43,50€ 43,50
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 110,-€ 110,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 342,06


Ik hou jullie op de hoogte van het verbruik. Ik ben me verder bewust dat ik maar 1 dimm heb waardoor dual channel niet werkt. Dat is in mijn geval ook niet zo belangrijk en zo hou ik ruimte voor een tweede dimm indien ik alsnog meer geheugen wil.

Voor de mensen die een dergelijke configuratie willen bouwen. Let op: De bord ondersteunt geen SATA M2 SSD's, alleen NVMe !

@mrmrmr Mocht je nog hints en tips hebben om verbruik te beperken dan hoor ik het graag. Er gaat Ubuntu server 19.04 op draaien (ook gezien de 5.0 kernel) en aangezien dit bord *geen* chipset heeft verwacht ik niet direct bijzondere dingen met betrekking tot verbruik. Alleen even zorgen voor de goede realtek driver. Dat was/is in m'n huidige server ook gezeur geweest.
Eerste resultaten:
Ubuntu 19.04 server. In BIOS 23,7 watt. Na installatie Ubuntu in shell 15 watt. Na daaien powertop auto-tune 12 watt. Daarna met toetsenbord en monitor eraf 11 watt.

Verdere updates volgen. Ik wil nog kijken naar of het uitmaakt om audio in bios juist aan te zetten of uit te houden en van dat soort kleine dingetjes. Ook heb ik nog totaal niet gekeken naar of alle componenten wel echt in spaarstand gaan.

Tot nu toe ben ik eigenlijk best tevreden al. Dit was in totaal 2 minuten 'inspanning' om op 11 watt te komen.

Edit:
Hele dag gewerkt helaas dus nu pas weer verder kunnen gaan. De volgende zaken heb ik gewijzigd:
- DKMS r8168 driver ipv de standaard 8169. Scheelde bij m'n oude server aardig watt (haha) maar nu minder
- TLP geinstalleerd en een aantal settings op BAT geoptimized in de AC modus (feitelijk had ik hem ook op BAT mode kunnen starten maar ik was een beetje aan het spelen).

Resultaat: nu 9,6 watt :)
Moet nog wat lager kunnen vind ik :P

Helaas weer de hele dag gewerkt. Ik heb in het BIOS nog wat zaken uitgezet en PCIe op power save. Daarnaast SOC voltage naar 1 volt gezet omdat ik gelezen had dat Asrock dat standaard vrij hoog zet.

9,3 watt nu.

Volgende wat ik ga proberen is Vega power management en dan iig uitzoeken hoe en of de 5 kernel dat zelf al doet. Wat ik wel erg jammer vind is dat het zo weinig mogelijk geheugen toewijzen aan de GPU niet lijkt te werken. Daar moet ik nog even achteraan.

Okee. Vandaag even wat extra testen gedaan. Gek genoeg kan ik de 9.3 watt niet meer reproduceren. Zal wel een onnauwkeurigheid geweest zijn. Ik meet met een TP-Link smart plug (pricewatch: TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS110) en ik weet niet precies hoe precies die is.

Ik heb Windows 10 op een USB stick gezet en daarvan geboot. Met windows 10 en de AMD drivers kom ik op minimaal 8,9 watt waarbij hij regelmatig in de 9 watt zit. Terug in Ubuntu kom ik niet lager (meer) dan 9,9 watt.

Waar die ene watt meer verbruik t.o.v. windows vandaan komt kan ik niet verklaren. Vind het ook niet zo heel belangrijk.

Nou.. ik ben er (deels) achter hoor. Het is idd de Vega GPU waarvan ik al dacht dat ie niet in powerdown ging.

Ik heb het volgende aangepast:
echo "low" > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_force_performance_level

Daarna een check met cat pp_dpm_mclk
0: 400Mhz *
1: 933Mhz
2: 1200Mhz
3: 1333Mhz

Standaard stond deze op 1 (sterretje is huidige setting na het aanpassen) en nu dus op 0. Morgen maar eens verder kijken of ik nog wat van dit soort dingen kan aanpassen. Verbruik isnu zo rond de 9,5 a 9,6 watt.

---- Edit na wat nazoeken of de r8168 module nu ECHT goed geladen werd ----

Update verbruik:

Goed. Alsnog problemen onder Ubuntu 19.04 met de r8168-dkms package. Op kernel 5.0.0-16 werkt de module gewoon niet. Hij weigert te laden. Verder niets aangepast aan APT sources. Standaard installeert ie dan 8.0.46 en die weigert gewoon te laden.

Resultaat van lspci -v:
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169, r8168

modprobe -r r8169 -> gaat prima
modprobe r8168 -> geen netwerk en verder ook geen zinnige foutmelding. Bij een reboot laadt ie netjes weer r8169

Oplossing:
De versie van Ubuntu 19.10 downloaden (versie 8.0.47) en installeren:
https://launchpad.net/ubu....047.01-1/+build/16700232

Daarna controle met lscpi -v na reboot:
Kernel driver in use: r8168
Kernel modules: r8169, r8168

Dat is weer een watt van het verbruik af. Waarom is het toch altijd klieren met die r8168 **** kaart. Ik voelde hem al aankomen met toen ik deze Asrock A300 aanschafte en het was voor mij bijna een reden om alsnog voor de Deskmin 310 te gaan omdat daar een Intel kaart in zit. Met deze r8168 is het altijd afvragen hoe lang het heel blijft. Grote kans dat bij een nieuwe kernel deze module ineens denkt "achja, weet je wat ? Ik doe het gewoon weer eens lekker niet".

[Voor 33% gewijzigd door Korvaag op 13-06-2019 00:15]

UNOX: The worst operating system


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Askanison
 • Registratie: Februari 2019
 • Laatst online: 15-07-2022
Mijn thuisserver draait eindelijk, tijd om te delen!

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 122,-€ 122,-
1MoederbordenASRock B360M-HDV€ 67,23€ 67,23
1Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 4TB Zwart€ 96,18€ 96,18
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 35,-€ 35,-
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 12,15€ 12,15
1Geheugen internG.Skill Value F4-2400C15S-8GNT€ 32,99€ 32,99
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 37,30€ 37,30
1Solid state drivesWD Green SSD M.2 V2 120GB€ 21,99€ 21,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 424,84


(Het oorspronkelijke plan hier). Dankzij jullie suggesties besloten om toch maar af te zien van een mini-ITX build. Ik had nog een simpele mATX case staan met meer dan genoeg hdd bays. De besparing in aanschafkosten is gespendeerd aan een betere cpu. :*)

Idle verbruik out of the box 23.1W, na BIOS tweaks & powertop 7.3W.
Ubuntu Server 18.04, aangesloten zijn: LAN, m.2 SSD, één 2.5in HDD en een casefan. Geen monitor of randapparatuur. Gemeten met een Brennenstuhl.

Dat is 2.1W meer dan de meting van @FutureCow met vrijwel dezelfde build. Een logisch verschil vanwege de harde schijf.

Nogmaals dank voor dit topic! Ik heb er veel van geleerd de afgelopen tijd. _/-\o_

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Wilde mijn metingen ook nog eens doorgeven. Is al weer een tijd geleden dat ik hier heb rondgehangen.NAS verbruik van 9.17 watt gemiddeld (idle) en 8.79 watt laagst gemeten (idle).

Alles draaiende op Debian 9 (Stretch - Kernel: 4.19) met daar boven op los Open Media Vault geinstalleerd. Naast OMV heb ik ook powertop geinstalleerd als een service met een cronjob om de 6 uur. Disks gaan na 20 min idle in volledige spindown. Dat was met de Seagate's nog een uitdaging gezien die geen hdparm commando's accepteerde. Dat moest met de Seagate tool "OpenSeaChest".
Ik kan nog meer besparen denk ik door de 2e NIC/Audio chip uit te zetten. Ik zal dus nog eens in de BIOS moeten rondneuzen.


Edit:
Ik draai ZFS, 2x een pool van 8TB. Ik heb deze guide gevolgd om het te fine-tunen op gebied van stroomverbruik.
Het grote verschil was voornamelijk het gebruik van "noatime". Dat was de magic trick tot blijvende spindowns, het meeste blijft daarmee in het geheugen. Ik kan nog steeds door mijn bestanden browsen en mijn mappen structuur zien zonder dat de drives weer gaan spinnen.
Pas als ik echt een bestand open (of de preview pane in Windows iets doet) gaat mijn ZFS pool waar het bestandje op staat spinnen.

Als je OMV wilt gaan draaien kan dat ook op Ubuntu. Het is echter geadviseerd om Debian te draaien.
Ik zelf wil nog gaan tweaken met (de nieuwere) kernel 5.x.x op Debian, kernel 4.19 nu namelijk niet te nieuwste. Daar zou nog meer stroombesparing mogelijk moeten zijn volgens de officiele documentatie.


Hardwarelijst:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium G4560 Boxed€ 62,73€ 62,73
1MoederbordenASRock H270M-ITX/ac€ 105,55€ 105,55
2Interne harde schijvenHGST Ultrastar He10 (SATA 6Gbps, 512e ISE), 8TB€ 278,58€ 557,16
2Interne harde schijvenSeagate IronWolf IronWolf, 8TB€ 228,82€ 457,64
1ProcessorkoelingSilverstone Argon SST-AR04€ 28,50€ 28,50
1Geheugen internCrucial CT16G4DFD8213€ 210,68€ 210,68
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 50,51€ 50,51
1VoedingenLEICKE Netzteil 120 Watt 12V 10A€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesSamsung SM961 512GB€ 214,24€ 214,24
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.687,01

[Voor 11% gewijzigd door renedis op 11-06-2019 10:36]


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Om nog eens wat verder te onderzoeken heb ik bij mijn NUC5i5RYK een herinstallatie gedaan met Debian 10 Buster (4.19 kernel).

IDLE: 6.84 watt avarage
IDLE: 6.73 watt minimal

Setup:
NUC i5: pricewatch: Intel NUC Kit NUC5i5RYK
Geheugen: pricewatch: Crucial CT102464BF160B
SSD M.2 (sata): pricewatch: Transcend MTS800 64GB

Voor de rest alles default kwa hardware en BIOS:
Edit:

Ook getest met deze hardware op:

Debian Server 9.9 met default 4.19 kernel:
IDLE: 6.89 watt avarage
IDLE: 6.73 watt minimal

Ubuntu Server 19.04 met 5.0 kernel:
IDLE: 6.85 watt avarage
IDLE: 6.72 watt minimal

Ubuntu Server 19.04 met 5.1.16 kernel (latest op dit moment):
IDLE: 6.85 watt avarage
IDLE: 6.72 watt minimal

Het OS en/of kernel maakt dus geen verschil in dit geval :P

Het uitzetten van de WiFi, Bluetooth en tweaken van overige BIOS settings maakt bijzonder genoeg ook geen verschil!

[Voor 28% gewijzigd door renedis op 04-07-2019 07:59]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Yelti
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 27-10-2022
Even mijn ervaringen delen:
Mijn eerste zuinige server setup was volgende:
Asrock J5005, 16GB ram, 2x 3TB Toshiba 2.5" hdd en 2x 1TB Patriod SSD.
TBS 6981 DVB-S kaart
Gevoed door een pico psu met level V voeding.
Boot van usb hdd.
OS was een proxmox met daarop 3 vm's: XPenology(sata passthrough) + docker containers, Pfsense en tvheadend.
Deed standaard iets van een 20w gemiddeld en ging hier niet over.
Echter was mij dit toch niet krachtig genoeg ivm tvheadend en XPenology + docker.
De load ging regelmatig naar 5-6 bij meerdere opnames.


Hiervoor een vervanger gezocht en op het volgende uitgekomen:
Asrock H370m-itx/ac, i3 8100, 16GB kingston ram.
TBS 6981 DVB-S kaart.
Boot van usb hdd.
Os dezelfde setup, load gaat niet boven de 1, zit dus wel goed snor.
Gemiddeld verbruik is echter wel naar 30w gestegen, dus wel iets minder, zelfs met powertop niet echt lager te krijgen.

Verder:
Bord heeft 6 sata aansluitingen, maar deze zitten op 1 controller, dus booten van een ssd en sata passthrough voor de xpenology werktie niet. Jammer, want had graag geboot van interne ssd.
raw device mapping passthrough werkte niet voor de SSD's => geen trim mogelijk in XPenology want ze werden als gewone hdd herkend.
Dit werkte wel via Vmware ESX en rdm, maar verbruik ligt iest hoger :s.

Ook wat zuinigheidstesten gedaan met het bord(proxmox + powertop):
6-8w idle met bios versie 3.10 (board, cpu, ram, pico psu en 256GB nvme sata disk, zonder wifi kaart)
10-12w idle met bios versie 4.10 (board, cpu, ram, pico psu en 256GB nvme sata disk), echt bummer, want downgrade van de bios is niet mogelijk.

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • N8w8
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online
Asus N4000T + Mean Well GST25E12
Zo, ik heb wat nieuw speelgoed, voornamelijk gekocht bij Reichelt.nl.

86,33 mobo: Asus N4000T (thin-ITX, dualcore Gemini Lake 6W TDP, DCin, solid caps)
19,32 ram: Crucial CT4G4SFS824A (1x4GB DDR4-2400)
13,54 adapter: Mean Well GST25E12 (25W 12V, 81,7% efficient bij 2,5W belasting)
0,16 adapter plug die op mobo past (erop gesoldeerd)
5,60 verzendkosten
20,60 kast: Realan/E-Mini E-T3 (185x198x44mm, van chinees op eBay)
145,55 totaal

Dit gebruik ik ook maar heb ik geen extra kosten aan:
HDDs: 2x Toshiba MQ01ABD050 (2,5" 500GB 17dB(!) 5400rpm singleplatter PMR TLER)
SATA kabels: meebesteld maar zaten ook bij mobo, dus niet vermeld hierboven
energiemeter: Voltcraft SBC-500 (accuratesse 5%/0,05W@<2W, 3%@>2W)
software: Debian Buster op btrfs op luks op lvm-raid1

Gemeten verbruik, idle in Debian met TLP:
lanmonkbdhddspenledWW-hdds
JJJLJN5,23,5
JNJLJN4,73,0
JNJUJN3,262,16
JNJSJN2,432,07
JNNSJJ2,402,04
JNNSJN2,341,98
NNNSJN1,691,33
NNNSNN1,651,29
suspend0,530,53
uit0,450,45
lan/mon/kbd/pen/led: of ie ingeplugd is. pen = pendrive met decrypt sleutel.
led = power LED, nog even erbij gemeten nadat kast arriveerde (60mW dus, ja hij is erg fel :().
hdds: heads Loaded/Unloaded of Standby. W-hdds: gemeten W, minus hdd verbruik vlgs datasheet.
Ik had t overigens nog geprobeerd met LAN uitgeschakeld in BIOS, maar toen verbruikte ie 0,9W meer.
Daarna mat ik nogmaals met LAN ingeschakeld maar kabel eruit bij booten, toen was t nog eens (0,9+)0,4W meer.
Daarna booten met kabel erin, en na boot eruit trekken, was het weer laag (zelfde als wat ik eerst ook mat).
Zal wel aan mn software liggen, maar geen zin dat verder uit te zoeken.


iig, dit is dus wel een super zuinig (muv HDDs) en voordelig systeempje, als je niet zoveel nodig hebt!

Waarom die HDDs, nou ik heb nog enkele van deze liggen (ihkv onze ouwe Synology) en ze bevallen prima. En de kast, nouja hij is goedkoop, compact, stevig, en vind m zelf iig niet lelijk.
Ruimte tussen deksel en mobo heatsink is 19mm dus ruimte genoeg voor schijven.
Het was even MacGyveren, maar die hangen daar nu mooi en stil tussen, in een aan de deksel gekit PVC U-profiel bekleed met tochtstrip. CPU+HDD temp is ca +10C boven kamer (idle met heads loaded).

Oja, en in mn zoektocht naar de Ultieme Adapter kwam ik nog tegen:
Mean Well MFM-30-12: 30W 12V 90% efficient, open frame voeding van 66x35x23mm, €20 bij Conrad.
De meesten hier hebben wat meer power nodig, maar het is immers het zuinige server topic.
iig heeft Mean Well ook zwaardere GST voedingen (tot 280W en 95% efficient!), het checken waard.
(Laat je niet afschrikken door de naam; het mag dan wel Gemene Put betekenen, ze bedoelen het vast goed ;))
Reichelt heeft nog wel meer leuke adapters, ook van Phihong (schijnt goed te zijn).

Ben je geinteresseerd in dit mobo, kijk dan ook eens naar de Gigabyte IMB4100TN.
Grofweg dezelfde klasse, maar quadcore, dual LAN, PCIe-x1, en diverse extra I/O aansluitingen.
Maar die is nog maar net uit en kon ik nergens vinden.

[Voor 39% gewijzigd door N8w8 op 08-11-2020 11:23]

Voip tarieven vergelijkings tool


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • psy
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 00:57
Inmiddels draait mijn nieuwe build proef te draaien. Doel - vervanging van mijn uit 2012 stammende Z77A-GD65 met een i7-2600 cpu. Deze idle't ongeveer 22 Watt wat best mooi is voor een platform uit 2011 met een z77 moederbord en een standaard ATX voeding.
Maar deze wil ik "op tijd" vervangen en als lichte game pc voor de kids een waardig pensioentje geven. Hij is er nog snel genoeg voor.

Ik heb gekozen voor de H370M-ITX/ac vanwege de dubbele NIC en de goede naam van Asrock voor wat betreft zuinigheid.

Omdat ik een 4-tal 3,5 inch sata schijven ga draaien gekozen voor een betaalbare zuinige ATX voeding van BeQuiet.


#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 144,15€ 144,15
1MoederbordenASRock H370M-ITX/ac€ 104,99€ 104,99
1BehuizingenAntec Performance One P280 Zwart€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internHyperX Fury black HX424C15FBK2/32€ 141,01€ 141,01
1Voedingenbe quiet! System Power B9 300W€ 33,-€ 33,-
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 100,95€ 100,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 524,10Eerste metingen zonder schijven, dus alleen met aangesloten SSD:
2 NIC's aangesloten, 1 NIC actief

Wifi krijg ik niet goed geinstalleerd onder Windows 2019, en heb ik uitgeschakeld in de BIOS. Helaas blijft hij wel nog zichtbaar.
Hyper-V feature nog niet aangezet.
C10 is enabled in Bios, evenals de C-packages.
Gemeten met Voltcract Energy Logger 4000.

Ik kom dan idle uit op 11,5 watt.

Wat ik eigenlijk een heel mooie waarde vind, want dit is niet met een pico-psu maar met een 33 euro 80+ voeding van BeQuiet _/-\o_

8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • Korvaag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 17:33
Kleine update met wat keywords erin voor zoekfunctie :)

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 3 3200G Boxed€ 79,-€ 79,-
1BarebonesASRock DeskMini A300€ 144,-€ 144,-
1Geheugen internCorsair Vengeance CMSX8GX4M1A2666C18€ 49,01€ 49,01
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 100,95€ 100,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 372,96


Ik heb nog steeds de Asrock A300. Ik heb de 200GE echter vervangen door de 3200G omdat ik iets meer power wilde. Deze CPU verbruikt idle iets meer dan de 200GE. Dat wist ik van tevoren. Ik draai(de) Ubuntu 19.04 met kernel 5.0.0 en wilde toch nog eens spelen met power usage.

Via wat googlen kwam ik op deze Github terecht:
https://github.com/M-Bab/linux-kernel-amdgpu-binaries

Na wat nalezen besloten deze kernel (nu 5.2.6) eens te proberen. Met succes. Direct 3 watt van het verbruik af.

Momenteel verbruik ik minder dan 9 watt (beetje tussen de 8,5 en 9 watt in). En dat nu met een vrij stevige quad core :) Load heb ik niet getest. Is voor mij niet zo relevant. Mocht je deze combi nemen met een 200GE dan kan je (met die nieuwe kernel) redelijkerwijs uitkomen op zo'n 7 a 7,5 watt denk ik.

Trouwens. r8168-dkms NIET gebruiken met deze kernel. Je downloadsnelheden zijn dramatisch en met de kernel r8169 driver heb je de energiebesparing ineens ook :)

PS: Het klopt dat ik eigenlijk naar de 3200GE wilde maar die is nog steeds niet te krijgen, en aangezien de 3200G bij Alternate 79 euro was heb ik het maar gedaan :)

[Voor 62% gewijzigd door Korvaag op 13-08-2019 17:56]

UNOX: The worst operating system


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

* Raven is bezig met
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 143,83€ 143,83
1BarebonesShuttle XPC slim DH310€ 247,52€ 247,52
1Geheugen internCrucial CT16G4SFD824A€ 68,34€ 68,34
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 500GB€ 67,90€ 67,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 549,58
ter vervanging van 2 24/7 draaiende systemen, het laagste verbruik wat ik tot nu toe heb gezien is 6.6W :D met alleen 1 netwerkkabel aangesloten, terwijl W10 "niets" staat te doen.

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • davegriffejoen
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 23:09
Ik heb mijn nieuwe servertje in elkaar gezet:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Celeron G4900 Boxed€ 57,-€ 57,-
1MoederbordenASRock H370M-ITX/ac€ 104,99€ 104,99
1BehuizingenChieftec IX-01B-OP€ 25,49€ 25,49
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS8266€ 33,99€ 33,99
1VoedingenMini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 55,50€ 55,50
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 100,95€ 100,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 377,92


Gebruikt met Debian 10 na powertop --auto-tune met alleen een lan kabel aangesloten zo'n 7.5 watt volgens mijn brennenstuhl.
Wel bizar dat de C-states in het bios standaard niet goed staan, voordat ik dat aanpaste was het gebruik 12.4 watt.

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Sinned123
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 29-01 08:54
Ik had al een kleine post geplaatst in het ESXI server topic.

Ik heb vorige week op amazon.de een acepc mini T11 aangeschaft via een lightning deal (€118).
zie link: https://www.amazon.de/gp/product/B07Q9JRM5F
Specs:
x5-Z8350 (quad core atom)
4GB ram
64GB eMMC

Ik heb alles gemeten met een Voltcraft 3000

Standaard word de box geleverd met windows 10, dan ligt het gebruik op tussen de 3,7 en 4,5w (fluctueert heel erg) , ik heb dan toetsenbord/muis/lan en hdmi aangesloten.
Ik wil het gaan gebruiken met een linux distro, docker en nog wat containers.

Ik heb hem nu draaien met ubuntu 19.4 en een docker distro.
De waardes zijn idle gemeten en de waardes vertoond in alle 3 de situatie geen fluctuaties.
HDMI/Lan/Toetsenbord/muis 2,8w
HDMI/Lan 2,6w
Lan 2w

Met zowel windows10 als unbuntu zelf geen maatregelen genomen om de waardes omlaag te krijgen.

update 7-12-2019:
Ik had nog een kastje nodig omdat de slimme meter op de begane grond staat en 3d printer op zolder.
https://www.amazon.de/dp/B081B2GNR8
Af en toe zijn er 20% coupons voor. Heb zelf €79,19 betaald.
Wederom Z8350 met 2GB ram en 32GB eMMC.
Deze haalt nog betere resultaten.
HDMI/LAN/USB stick van draadloze 2-1 tobo/muis 2,2w
LAN/USB 1,8w
LAN 1,7w

[Voor 17% gewijzigd door Sinned123 op 07-12-2019 15:36]

9xLG335N Neon2 + P370 + Phase SE3000


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • psy
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 00:57
psy schreef op donderdag 8 augustus 2019 @ 22:58:
Inmiddels draait mijn nieuwe build proef te draaien. Doel - vervanging van mijn uit 2012 stammende Z77A-GD65 met een i7-2600 cpu. Deze idle't ongeveer 22 Watt wat best mooi is voor een platform uit 2011 met een z77 moederbord en een standaard ATX voeding.
Maar deze wil ik "op tijd" vervangen en als lichte game pc voor de kids een waardig pensioentje geven. Hij is er nog snel genoeg voor.

Ik heb gekozen voor de H370M-ITX/ac vanwege de dubbele NIC en de goede naam van Asrock voor wat betreft zuinigheid.

Omdat ik een 4-tal 3,5 inch sata schijven ga draaien gekozen voor een betaalbare zuinige ATX voeding van BeQuiet.


#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 144,15€ 144,15
1MoederbordenASRock H370M-ITX/ac€ 104,99€ 104,99
1BehuizingenAntec Performance One P280 Zwart€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internHyperX Fury black HX424C15FBK2/32€ 141,01€ 141,01
1Voedingenbe quiet! System Power B9 300W€ 33,-€ 33,-
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 100,95€ 100,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 524,10Eerste metingen zonder schijven, dus alleen met aangesloten SSD:
2 NIC's aangesloten, 1 NIC actief

Wifi krijg ik niet goed geinstalleerd onder Windows 2019, en heb ik uitgeschakeld in de BIOS. Helaas blijft hij wel nog zichtbaar.
Hyper-V feature nog niet aangezet.
C10 is enabled in Bios, evenals de C-packages.
Gemeten met Voltcract Energy Logger 4000.

Ik kom dan idle uit op 11,5 watt.

Wat ik eigenlijk een heel mooie waarde vind, want dit is niet met een pico-psu maar met een 33 euro 80+ voeding van BeQuiet _/-\o_
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 138,99€ 138,99
1MoederbordenASRock H370M-ITX/ac€ 110,36€ 110,36
1BehuizingenAntec Performance One P280 Zwart€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internHyperX Fury black HX424C15FBK2/32€ 147,46€ 147,46
1Voedingenbe quiet! System Power B9 300W€ 33,-€ 33,-
1VoedingenMini-box picoPSU 80€ 32,30€ 32,30
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 104,-€ 104,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 566,11


De BeQuiet System Power B9 300Watt kwam uit op 11,5 Watt.

Ik heb nu bij amazon de combi besteld:
- PicoPsu 80W Link
- Leicke NT03012 60W Link

Met deze combi kom ik met dit dual NIC bordje uit op 7,1 Watt.
LAN actief
Monitor aangesloten maar "uit" via Windows

Besparing ongeveer 4,5 Watt.

Vol belast gaat het totaalverbruik naar 67 Watt (volgens de Voltcraft Energy Logger 4000), ik denk dat ik dan op het randje zit van wat nog kan met deze combinatie :)
Voltage is op 100% gemeten 11,43 Volt.
Voltage is op 0% gemeten 12,14 Volt.

8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)


Acties:
 • +8Henk 'm!
 • Pinned

 • skinpatch
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 18:22
Het wordt eens tijd dat ik mijn op dit topic geïnspireerde thuisserver ook maar eens deel. Te beginnen met de hardware:

#CategoryProduct
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Tray
1MoederbordenFujitsu D3643-H
1BehuizingenFractal Design Define Mini
1NetwerkadaptersHP Intel Ethernet I210-T1 GbE NIC (E0X95AA)
2Externe harde schijvenMaxtor M3 Portable 4TB Zwart
2Externe harde schijvenSeagate Backup Plus Portable Drive (STDR) 5TB Zwart
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive
1VentilatorenNoctua NF-S12A PWM, 120mm
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS8266
1VoedingenMini-box picoPSU 150-XT + 80W Adapter Power Kit
1Solid state drivesIntel 660p 1TB

De Maxtor schijven heb ik uit hun behuizing verwijderd en in de kast gestopt. De Seagates gebruik ik voor offline backups.
Toen ik de server samenstelde was ik nog van plan om met 3.5" schijven te werken, van daar de Mini-box picoPSU 150-XT. In de huidige setup nogal overkill natuurlijk.

Voor wat extra airflow over de heatsink heb ik door een vriend een duct laten 3D printen. Dit was niet perse nodig, omdat de CPU onder full load rond de 80 graden bleef hangen. Maar natuurlijk wel geinig om te maken :). Met duct blijft de temperatuur (onder 100% load) rond de 60 graden. (Het was een beetje donker ten tijden van de foto...)Op de SSD staat Proxmox geïnstalleerd, met ZFS voor alle bestandssystemen. Er draaien momenteel 3 containers:
 • Syncthing
 • Fileserver (Samba)
 • OpenVPN
Verder draait op de host nog Sanoid om snapshots te maken.

Ik wil ook nog mijn routing via de server doen, vandaar de extra netwerkkaart. Heb al geëxperimenteerd met het draaien van OpenWrt in een container, maar dat is nog niet gelukt.

Ook is het nog niet gelukt om de 'ftsteutates' driver werkend te krijgen. Deze zou tegenwoordig in het Linux kernel moeten zitten, maar hij lijkt niet te laden. Iemand hier ervaring mee?

Owja bijna het verbruik vergeten :O. Dit is ~5W idle en beide disk in spindown en ~8W idle en beide disks draaiend.


Bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan dit topic! _/-\o_

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • psy
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 00:57
@kelly.hipolito de geteste configuratie met die Asrock had ook een videokaart erbij, namelijk een Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming. Dan krijg je natuurlijk een veel hoger verbruik.

Ik heb met diezelfde t ASRock H370M ITX/ac en i3-8100 een verbruik gemeten van 7,1 watt. Nogal een verschil met 37 watt uit die review!

De Fujitsu's zijn inderdaad nog zuiniger, maar ik denk dat de Asrock voor zijn geld een mooi zuinig bordje is, zeker met zijn dubbele nic.

8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Starck
 • Registratie: September 2004
 • Niet online
Heeft iemand hier ervaring met Realtek GBe drivers en C-States?

Het volgende: Ik heb een Fujitsu Q556/2 (met Pentium G4560T en 2x4GB 2400 DDR4 en Samsung 128 GB SSD).

Nu is deze idle al vrij zuinig (+- 5 a 6 watt) in Windows 10. Alleen hij blijft steken op package c-state C3.
Als ik Debian 10 draai met Powertop --auto-tune dan gaat hij wel naar C7...
Maar op Windows 10 1909 (en Windows Server 2019) dus niet.

Dus ik ben aan het disablen geslagen en kwam uiteindelijk bij de Realtek GBE adapter. Als deze gedisabled word in Windows, dan gaat hij mooi naar state C7s (en zakt het verbruik naar 3 a 3.5 watt).

Inmiddels heb ik al tientallen versies van de driver geprobeerd, en bij de driver advanced settings ook alle Green Ethernet, Power Save etc op enabled en disabled gehad, maar echt niets lijkt te helpen.

Ik ga nog proberen of het wel lukt met Windows Server 2016, maar ik heb er een hard hoofd in.

Trouwens heb ik ook het oudere broertje van de Q556, de Q520. En die werkt perfect met c-states (Deze heeft een Intel NIC).

EDIT: Succes!!

Fujitsu heeft een tool Fujitsu DeskUpdate en die zoekt automatisch alle drivers op en installed deze.
Blijkbaar miste ik toch nog een driver want de machine gaat nu naar package c-state

C7

Yes!!

EDIT2: Ik draai nu nog Windows Server 2016. Maar verwacht hetzelfde effect bij Server 2019 en Windows 10.

EDIT3:

Wat metingen onder Server 2016

Met niks er aan gaat hij naar 3.5 Watt in C7 en rond de 5.5 Watt in C3 (short idle)
Met toetsenbord/muis en monitor gaat hij naar 4.5 Watt in C7 en 5.8 Watt (short idle)

[Voor 19% gewijzigd door Starck op 07-12-2019 13:52]


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • rscheper
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 23:36
Ik heb de volgende configuratie vorige week in elkaar gezet:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 58,78€ 58,78
1MoederbordenGigabyte H310N 2.0€ 79,99€ 79,99
1BehuizingenFractal Design Node 304 Wit€ 77,-€ 77,-
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA)€ 5,36€ 5,36
2Externe harde schijvenSeagate Backup Plus Portable (STHP) 5TB Zwart€ 114,90€ 229,80
1Computer accessoiresSeasonic SSA-0901 12V - 80W - 2.5/5.5 straight - C14€ 0,-€ 0,-
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A€ 27,90€ 27,90
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 37,50€ 37,50
1Solid state drivesGigabyte NVMe SSD 128GB€ 31,14€ 31,14
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 547,47


Daarbij zijn de Seagate schijven uiteraard uit de behuizing gehaald en worden ze gebruikt als interne schijven.
OS is Windows 10 LTSC (al een oudje dus). Ik draai daar op de Ubiquiti UniFi controller, Plex en OneDrive voor de bestanden.

W10Privacy is gedraaid en veel services staan uit. Ook de Windows energieinstellingen staan nu op power-saving, inclusief de schijven uitschakelen na 5 minuten. In idle kom ik uit op 11,5-12W. Ik kan weinig power settings op het internet vinden die nuttig zijn voor mijn moederbord, dus als iemand daar nog ervaring mee heeft. Vind het al een keurig verbruik, maar het kan zo te zien nog veel lager. Al vraag ik me dat af met het moederbord dat ik heb gekozen, tips zijn nog welkom!

Edit: Vergeten te vertellen, ik heb alleen de 140mm fan in de Fractal aangesloten op het moederbord. Daarnaast de stock Intel koeler gebruikt en de voorste 2 92mm fans heb ik (nog) niet aangesloten. PC staat in een relatief koude kamer en volgens RealTemp blijft de temperatuur idle zo rond de 17-20 graden.

[Voor 4% gewijzigd door rscheper op 31-12-2019 12:38]


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • rscheper
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 23:36
mrmrmr schreef op dinsdag 31 december 2019 @ 13:48:
@rscheper Moederborden zijn erg bepalend in de ondersteuning van power saving functies. Niet alleen de settings, maar ook wat het bord er daadwerkelijk mee doet, zoals de stroomvoorziening aanpassen. Standaard instellingen zijn vaak niet optimaal voor energiezuinigheid. Behalve bij borden zoals Fujitsu D3642/D3643/D3644.
.......
Wow, bedankt! Heb alles op enabled gezet en aangepast zoals hier vermeld. De Package C state heb ik op maximaal C10 gezet. Na 10 minuten is het idle verbruik 7,8W als laagst gemeten. Echt fantastisch om te zien.

Temperatuur van de CPU is in idle stand, na een uur of 6 zo'n 30graden. Dit zonder ventilator, die heb ik beide losgekoppeld. Twijfel nog of ik een Alpine 12 wil en dan in combinatie met de sysfan die op 1000rpm draait, zou moeten kunnen denk ik. Heb nog geen load test gedaan. Al zou het verbruik dan natuurlijk weer ~1W stijgen.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • sailor_dg
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 19:45
Heb inmiddels mijn eerste verbruik gemeten van het volgende setje:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 123,-€ 123,-
1MoederbordenGigabyte H310N 2.0€ 79,05€ 79,05
1BehuizingenInter-Tech IT-607€ 32,50€ 32,50
1Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 5TB Zwart€ 109,99€ 109,99
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,09€ 31,09
1Geheugen internCrucial CT16G4DFD8266€ 55,99€ 55,99
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 37,50€ 37,50
1Solid state drivesAdata Ultimate SU800 256GB€ 38,13€ 38,13
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 507,25


Na aanpassen van de BIOS met de tips van @mrmrmr voor dit moederbord, installatie van proxmox & het draaien van powertop kom ik idle op 8.7w. Niet slecht :)

edit:
Na een tijdje meten, hierbij het verbruik:
- Alleen proxmox host, geen VMs actief: 7w
- 3 VMs actief: windows, Ubuntu/Docker, PFsense, lage load: 12w
- 30% CPU load: 25-30w
- 50% CPU load: 30-35w


Gemeten met een Voltcraft Energy Check 3000.

[Voor 3% gewijzigd door sailor_dg op 19-01-2020 14:24. Reden: nieuwe verbruiksdata]


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • YodaTheOne
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 08-12-2022
Ondertussen na een tijdje hier te kijken ook mijn server gebouwd met volgende componenten.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 58,40€ 58,40
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 149,50€ 149,50
3Interne harde schijvenWD Red (256MB cache), 6TB€ 186,90€ 560,70
1BehuizingenFractal Design Define R5 Zwart€ 109,05€ 109,05
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,94€ 31,94
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 91,50€ 91,50
1VoedingenMini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 119,-€ 119,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.120,09


Ik draai Unraid met 4 docker containers, wanneer disks spin up zijn zit ik aan 22.8w. Wanneer alle disks spin down zijn 11.8w (gemeten met een HS110).

Dankuwel voor alle tips die ik hier gelezen heb!

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned
Heb even mijn "kale" systeem aan een Fibaro Wall Plug gehangen (gezien gebrek aan iets beters).

Het gaat om de volgende configuratie:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 136,-€ 136,-
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 149,50€ 149,50
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 91,-€ 91,-
1Solid state drivesKingston A2000 500GB€ 70,-€ 70,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 446,50

Dus nog zonder HDDs. Verder aangesloten met een (oude(re)) ATX voeding, CPU fan en één case fan aangesloten en verder alleen netwerk. OS is Proxmox (geen VMs noch containers draaiende).
Ik kom daarmee uit op 11,5, 12 watt. Een powertop --auto-tune lijkt daar ook geen verschil in te maken, noch het gebruik van de powersave CPU governer, ondanks dat de boel op performance op 4GHz draait en met powersave op 1GHz. Hoogstens dat die dan 11,2W of zo doet i.p.v. 11,6W, 11,7W. En voor mijn gevoel is dat verschil wel heel klein. Valt het verbruik dus alsnog lager te krijgen, of zit het hem dan puur in de ATX voeding die misschien niet sowieso lager kan dan dit? Dus dat de voeding nu zo inefficiënt is dat het lagere verbruik van de hardware niet te merken is / de voeding altijd ~11W uit de muur haalt als die aan is.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • psy
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 00:57
Nieuwe build als htpc. Komt nog een videokaart in dus helaas geen Pico-PSU

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3 7100 Tray€ 115,-€ 115,-
1MoederbordenASRock Fatal1ty B250M Performance€ 109,-€ 109,-
1BehuizingenSilverstone Grandia GD09€ 73,90€ 73,90
1Geheugen internCrucial Ballistix Sport LT Ballistix BLS2K8G4D30AESBK€ 78,-€ 78,-
1Voedingenbe quiet! Pure Power 11 400W CM€ 59,89€ 59,89
1Solid state drivesSandisk Ultra 3D 512GB€ 89,99€ 89,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 525,78


Windows 10
Alle mogelijken qua besparing ebabled in bios
C-states in package gaan tot C8 max, rond 70% in idle
Verbruik ongeveer (gemeten met Conrad Energy Logger)
Monitor aan 13 Watt
Monitor uit 12,5 Watt

Wat me opviel was dat je in het bios echt alle opties op Enabled moet zetten vwb C-states, op Auto is niet voldoende.

Eén Digital Devices dubbele DVB-C tuner + CI slot erbij gezet;
dit veroorzaakt helaas een meerverbruik van ongeveer 5 Watt omdat de C8 package niet meer gehaald wordt.
Verbruik dan zonder monitor ongeveer 18 Watt

[Voor 5% gewijzigd door psy op 17-02-2020 13:54]

8.960 Wp - 16 kW Daikin L/W - 2 x MHI L/L - gasloos sinds 2017 - Loxone - SAP/IS-U/ABAP - rijdt nog LPG ;-)


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • kelly.hipolito
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 24-10-2022
Update.
De Leicke 90W en de 10Gtek netwerkkaart zijn binnen en ik heb e.e.a. getest.
De netwerkkaart fungeert naar wens.

De server met de Leicke 120W:
De onboard netwerkkaart en de 10Gtek netwerkkaart tegelijk aangesloten verbruikt het systeem een 3.7W tot 4.2W in idle. Het verbruik is stabiel en wisselt heel af en toe.

De server met de Leicke 90W:
Over de Leicke 90W ben ik niet tevreden. Deze stuur ik terug.

Met de onboard netwerkkaart en de 10Gtek netwerkkaart tegelijk aangesloten verbruikt het systeem een 4.7W tot 5.7W. Maar dan weer een paar seconde 11.2W, ineens 16W, naar 5.1W. Kortom totaal niet stabiel, niet zuinig, het wisselt continu en er is geen peil op te trekken.

Ook niet na een uur. Ook niet na 2 uur. Ook niet na diverse herstarts.
Komt de Leicke 120W er op, na een aantal seconde stabiel.

Mochten er nog vragen zijn over de Leicke 90W?
Stel ze vandaag, daarna is hij op de weg terug naar huis.

[Voor 3% gewijzigd door kelly.hipolito op 25-02-2020 06:33]


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Litlun
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 04-10-2022
Met een Fujitsu D3643-H icm een i3-9100 en een intel 660p SSD op een PicoPSU 90 en een Leicke 90W voeding kom ik op een idle verbruik van 4-5 watt (Ubuntu + aantal docker containers). Ruim onder de 60W

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:37

CurlyMo

www.pilight.org

CurlyMo schreef op vrijdag 28 februari 2020 @ 23:14:
[...]

Mijn NAS draait nu op Proxmox i.p.v. ESXi. Verbruikscijfers hebben ik nog niet, maar resources wel.
Verbruikscijfers zijn er nu wel.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BehuizingenAkasa Tesla H€ 61,50€ 61,50
1BarebonesIntel NUC Kit D54250WYK€ 0,-€ 0,-
2Geheugen internKingston ValueRAM KVR16S11/4€ 32,50€ 65,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 250GB€ 50,99€ 50,99
1Solid state drivesPlextor PX-256M5M 256GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 177,49


7.5W gemiddeld :)

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Guldan
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 15:34

Guldan

Thee-Nerd

Goed bij deze de eerste meet resultaten en de specs:

#CategoryProduct
1ProcessorsIntel Pentium Gold 5400 Boxed
1MoederbordenFujitsu D3644-B
1BehuizingenAntec performance One p280
2Externe harde schijvenMaxtor M3 4TB Zwart
1ProcessorkoelingStandaar Boxed color (verbruikt ongeveer 0.2 watt in idle)
4Geheugen intern8GB Crucial Ballistix Sport LT
1VoedingMini Box Pico PSU 90w
1AdapterLeicke Ull voeding 12 V 120w


Deze draait nu met Unraid, hij gaat voornamelijk gebruikt voor file sharing en een docker voor torrents en eventueel ubiquiti controller. Ik zit nog redelijk in de spielerei modus ermee. Maar ik probeer mij nu eerst wat meer thuis te laten worden in Unraid. Ik heb met deze specs de volgende meetwaarden:

Verbruik:Omschrijving:
8.9w/9.1WIdle niet opgespinde disks
9,9W/10.1WIdle met draaiende disks
9,9W/10WIdle met draaiende disks en docker voor torrents


Ik heb dit gemeten met een brennenstuhl meter. Ik zit nog te denken om de docker images in een zogenaamde cache disk te plaatsen. Deze heeft 2 voordelen:
1.Schrijven naar de array gaat sneller, niet echt relevant voor mij... ik haal nu ook gigabit snelheden in de explorer
2.Als de docker images op een ssd staan kunnen de mechanische disks in 'spin down' staan wat het verbruik verminderd
De power instellingen in Unraid zijn helaas wat summier, je kan dus geen powertop oid doen. Echter is de UI best aardig en prima werkbaar met mijn kennis van het geheel.

Voor mij is het een zuinig systeem helemaal in vergelijking met een zijn voorganger die 55w gebruikt in idle. Nu vroeg ik mij af zou het nog verschil maken om die 60w seasonic te gebruiken?

Als er mensen met bios tweaks zijn voor dit moederboard dan houd ik mij aanbevolen. Ik heb zelf audio uitgeschakeld, en loop met het idee te spelen om inschakeltijden te gebruiken met een schedule oplossing die bij inactiviteit uitschakeld (of op vaste tijden zelfs). Stel dat je dat van 02:00 tot 08:00 doet dan scheelt dat ongeveer 4 euro op jaarbasis. Ik reken voor het gemak even met 10W, dus (10*24*365) * 0.18 = 15,76 tegenover (10*18*365) * 0.18 = 11.82.

You know, I used to think it was awful that life was so unfair. Then I thought, wouldn't it be much worse if life were fair, and all the terrible things that happen to us come because we actually deserve them?


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Yarisken
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:00
Ik gebruik nu een optiplex 3070 i3 als server voor een stuk of 8 docker containers. Ssd is een Intel 660p 512 GB.
Verbruik idle, gemeten met fibaro smart device, is 6,5W en hele zware load rond de 45W.
Bv transcode jellyfin.

Al bij al laag te noemen vind ik zelf. Komt nog een 2.5 schijf in later.

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • Rednas_N
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 21:23
We zijn inmiddels bijna een maand verder, onderstaande configuratie draait nog steeds erg goed.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 119,40€ 119,40
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,-€ 150,-
2Interne harde schijvenWD Red (64MB cache), 4TB€ 114,90€ 114,90
1BehuizingenFractal Design Define C TG€ 89,05€ 89,05
1KabelsDelock 0.5m SATA Cable€ 1,17€ 1,17
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA)€ 5,36€ 5,36
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 29,99€ 29,99
1Ventilatorenbe quiet! Pure Wings 2 PWM, 120mm€ 8,09€ 8,09
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 94,50€ 94,50
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 250GB€ 50,99€ 50,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 702,45


Op de server heb ik de volgende installaties uitgevoerd:
 • Proxmox
 • FreeNAS
 • Ubuntu Server met daarop Home Assistant
Sinds vandaag ben ik eigenaar van een TP-Link HS110. Vanmiddag heb ik hem gebruikt om het verbruik te meten van mijn server. In eerste instantie was het verbruik 16W idle, echter bleef er een proces hangen in Home Assistant waardoor het CPU verbruik relatief hoog was, dit heb ik opgelost. Hierdoor begon het verbruik rond de 10-11W te schommelen. Het verbruik meet ik met de twee WD-Red schijven in spindown en er zijn twee fans aangesloten (kast en CPU). Verder is er een Conbee II USB Stick aangesloten.

Sinds ik de volgende commando's heb uitgevoerd in Proxmox schommelt het verbruik tussen de 7,5 en 9W.
code:
1
powertop --auto-tune

code:
1
echo "powersave" | tee /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor


Op zich ben ik wel tevreden! :)

Just do it.


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Phorcys
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 22:55
Na een tijdje meegelezen te hebben in dit topic heb ik deze week nieuwe hardware gekocht en inmiddels draait het prima en ben verrast met het verbruik van het systeen. Het gaat om een Fujitsu 3642-B moederbord, Core i3 9300, 2x16GB geheugen en een Intel 660p 512GB. Als PSU heb ik een PicoPSU 160 XT met een leicke 156W adapter gebruikt.

Het totale verbruik van bovenstaande met Hyper-V 2019 (Core) en 6 VM's is zo'n 4-5W volgens mijn voltcraft meter. Er zal nog een dubbele m2 pci kaart geplaatst worden voor 2 extra nvme's en 2-3 case fans.

Echter loop ik nog met een 'probleem' en wellicht dat iemand me kan helpen. Ik wil een PCIe storage adapter doorgeven via DDA rechstreeks aan een VM voor ZFS (voor spindown en s.m.a.r.t). Nu heb ik nog een aantal IBM M1015 (IT Mode) liggen echter verbruiken deze zo'n 10-15W. Om het systeem zo zuinig mogelijk te houden zou een m1015 gebruiken zonde zijn. Nu ben ik aan het kijken of ik een standaard sata controller kan gebruiken (en hopen dat dit met DDA werkt), bijvoorbeeld een kaart met 88SE9215 en/of ASM109X chip. Iemand ervaring met deze controllers en met wat voor verbruik ik ongeveer rekening zou moeten houden?

bijvoorbeeld deze; https://www.amazon.de/dp/...3.0&qid=1585331539&sr=8-3

Of heeft iemand anders andere tips?

Jammer vind ik wel dat je op het fujitsu bord weinig instel mogelijkheden hebt wat betreft fans, deze lijkt constant voluit te draaien. Op een asrock bord die ik hier heb liggen kan ik dit veel beter instellen in de bios d.m.v. percentages.

Alvast bedankt!

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:37

CurlyMo

www.pilight.org

Ter aanvulling op de metingen

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BehuizingenAkasa Tesla H€ 60,75€ 60,75
1BarebonesIntel NUC Kit D54250WYK€ 0,-€ 0,-
2Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 5TB Zwart€ 109,81€ 219,62
2Geheugen internKingston ValueRAM KVR16S11/4€ 32,50€ 65,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 250GB€ 50,28€ 50,28
1Solid state drivesPlextor PX-256M5M 256GB€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 395,65


Doet hier 13W gemiddeld. De Seagate's zijn aangesloten via USB3.0. Voor nu prima, maar mag in de toekomst wel weer vervangen worden door een systeem dat in mijn rack past. Mijn 4U kast doet nu even geen dienst meer. Doel is om onder de 10W te komen.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Guldan
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 15:34

Guldan

Thee-Nerd

Ik heb zojuist de nieuwste bios versie van het bios voor de FUJITSU D3644-B1 geinstallerd van de onderstaande site en bij mij zijn de MCE errors ook weg.

https://support.ts.fujits...31-4F1F-BB31-B5450E314EDE

Om dan gelijk mijn eigen vraag te beantwoorden het scheelt niets qua verbruik in ieder geval.

You know, I used to think it was awful that life was so unfair. Then I thought, wouldn't it be much worse if life were fair, and all the terrible things that happen to us come because we actually deserve them?


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • kelly.hipolito
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 24-10-2022
Mijn tweede server draait inmiddels ESXI 7 met 'Low Power' profiel.

Tot mijn positieve verbazing zit ik nu op 7.7W idle (wisselt heel af en toe naar 7.8W), met een besparing van ongeveer 0.4W (Was 8.1W).
Ondanks de nieuwe functies en opties in ESXI 7, heeft VMware blijkbaar ook het 'Low Power' profiel aangepakt.

Helaas weinig kunnen genieten van deze besparing.
De woning waar ik in leef is gehuisvest in een modern complex en de ligging is iets wat vervelend.
De ramen op de zijkant van het pand.

Met de hele dag zon op de ramen heb ik de afgelopen week al 28C als huiskamer temperatuur gemeten.
Mede hierdoor heb ik de server case fans weer aangezet.

[Voor 4% gewijzigd door kelly.hipolito op 13-04-2020 00:30]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • willem2668
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 09-06-2022
Omdat het moederbord in mijn build van 2014 vorig jaar de geest heeft gegeven getracht een aantal onderdelen te recupereren (behuizing, processorkoeling, voeding) en volgend systeem in mekaar geknutseld:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 55,94€ 55,94
1MoederbordenFujitsu D3674-B€ 116,-€ 116,-
1Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5", 5TB€ 168,99€ 168,99
1BehuizingenCooler Master Elite 110€ 49,10€ 49,10
1ProcessorkoelingZalman FX70 Fanless CPU Cooler€ 0,-€ 0,-
2Geheugen internCrucial CT2K8G4SFS824A€ 71,51€ 143,02
1HDPlex 150W DC-ATX Converter (16V-24V Wide Range Voltage Input)----
1Solid state drivesPNY XLR8 CS3030 500GB€ 94,05€ 94,05
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 627,10


Op zich weinig spannend en ietwat eigenzinnig :P
Ik was echter blij verrast door de actuele verbruikscijfers van deze configuratie:
 • Headless, passief gekoeld;
 • in idle gemeten met Voltcraft energy logger 4000.
Powertop
HDD standby
Ubuntu Server 20.04 LTS - BIOS R1.23.0*
4.2 W
3.5 W
Ubuntu Server 18.04.3 LTS - BIOS R1.18.0 service release*
8.3 W
6.2 W

Opmerkingen:
 • Ook Debian Buster getest, hierbij vergelijkbare verbruikscijfers genoteerd met Ubuntu Server 18.04 (ondanks het feit dat 18.04 met Powertop in PC3 bleef "hangen" en Buster in PC10 terechtkwam).
 • Linux op dit bord was aanvankelijk niet evident, hierboven* de twee enige biosversies die linux op dit bord ondersteunen (te downloaden op de Kontron site).
 • Seagate HDD dankzij dit topic (zie openingspost) gescoord op amazon.de voor minder dan € 100 8)

[Voor 1% gewijzigd door willem2668 op 24-04-2020 22:47. Reden: HDPlex 150W DC-ATX Converter verwijderd uit de configuratie (niet gebruikt in de huidige build)]


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • flowergirl
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 01-04-2022
Met dit systeem even aan het meten geweest, mbv Fritz!dect 200 (https://en.avm.de/product...technical-specifications/).

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 55,94€ 55,94
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 105,57€ 105,57
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 Wamazon.de€ 29,99
1Geheugen internCrucial CT16G4DFD8266€ 69,03€ 69,03
1VoedingenMini-box picoPSU 90amazon.de€ 29,95
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 76,50€ 76,50


Alles gemeten over een periode van een half uur (idle), met standaard processor fan, headless, laatste updates OS en met
code:
1
 powertop --auto-tune


CentOS 8.14,1W
Kubuntu 19.045,8W
Kubuntu 20.04 LTS5,2W
Fedora Server 313,7W


BIOS is standaard, versie R1.6.0, ook nog niets aan getweakt (eens uitzoeken hoe dat moet :+ )
Ook nog wat kernel/hardware errors, ook eens kijken wat dat is (bv mce: [Hardware Error]: PROCESSOR 0:906ea TIME 1587817543 SOCKET 0 APIC 0 microcode, ca en ook: CPU 0: Machine Check: 0 Bank 9: ee00000000801136).
Tips (BIOS, kernel/hardware errors) zijn welkom hoor :)

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • willem2668
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 09-06-2022
mrmrmr schreef op vrijdag 24 april 2020 @ 01:21:
[...]
Ik heb bijvoorbeeld de indruk dat Debian Buster 10.3 niet meer zo zuinig is als de versie die ik voor vroegere metingen heb gebruikt.
Twee avonden opgeofferd om wat meer meetgegevens te sprokkelen:
1. Debian Buster 10.3.0 - Kernel 4.19.0 - Fujitsu D3674-b BIOS R1.23.0 (configuratie)
 • First boot - headless - idle: 10.5 W
 • Powertop - idle: 8.2 W (Package State PC10)
 • HDD standby - idle: 6.2 W
2. Debian Buster 10.3.0 - Kernel 5.4.0 (op bovenstaande config geïnstalleerd uit "backports")
 • identieke cijfers
3. Ubuntu Server 20.04 LTS - Kernel 5.4.0 - Fujitsu D3674-b BIOS R1.23.0
 • First boot - headless - idle: 7.5 W
 • Powertop - idle: 4.2 W (Package State PC7)
 • HDD standby - idle: 3.5 W
Ik denk hieruit te mogen concluderen dat:
 • de nieuwere bios geen invloed heeft op de cijfers voor Debian Buster;
 • Ubuntu Server 20.04 LTS zijn energiebeheer (al zeker op dit bord) goed onder controle heeft;
 • mogelijk ook de nieuwere Powertop (v 1.11-1) bij Ubuntu (gedeeltelijk) bijdraagt aan deze cijfers;
Mijn keuze voor 20.04 LTS staat ondertussen vast, tijd nu om wat zinnigs met deze build te gaan doen, ... 8)

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Ik sta redelijk perplex over het idle verbruik van mijn NUC7i3BNK. Altijd gebruikt als mediaspeler welke nu plaats heeft moeten maken voor een 4K output device (Odroid N2). Dit gaf mij mooi kans om eens te kijken wat de NUC in huis heeft.

Setup:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BarebonesIntel NUC Kit NUC7i3BNK€ 287,58€ 287,58
1Geheugen internCrucial CT4G4SFS8213€ 15,72€ 15,72
1Solid state drivesSamsung SM961 256GB€ 135,-€ 135,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 438,30OS: Ubuntu Server 20.04 LTS
Kernel: 5.4.0-28
BIOS power settings: OS managed
PowerTOP: versie 2.11 uitgevoerd met --auto-tune
Aangesloten apparatuur: Alleen netwerkkabel

idle laagst gemeten: 2.91W
idle gemiddeld: 3.56W
idle met 7 containers: 3.95W
boot load: 11.12W
full load: 17.87W

Containers (docker-compose):
- pihole
- unificontroller
- netdata
- portainer
- ouroboros
- tvheadend
- oscam

Gemeten met Voltcraft meter over een tijdsperiode van +- 45 min.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Ik heb nog wat testjes gedaan met mijn NUC. Ik kan helaas niet vinden waarom 20.04 LTS zo zuinig is, het ligt niet aan de kernel in ieder geval.

Setup:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1BarebonesIntel NUC Kit NUC7i3BNK€ 287,58€ 287,58
1Geheugen internCrucial CT4G4SFS8213€ 15,72€ 15,72
1Solid state drivesSamsung SM961 256GB€ 135,-€ 135,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 438,30


Ubuntu Server 20.04 LTS - 5.4.0-28 kernel
- 3.56W idle (met powertop v2.11)
- 11.12W booting

Debian 10.4 - 4.19.0-9 kernel
- 4.35W idle (met powertop v2.8)
- 12.93W booting

Debian 10.4 - 5.5.0-0 kernel
- 4.75W idle (met powertop v2.8)
- 12.86W booting

UNRaid 6.8.3 - 4.19.107-unraid kernel
- 7.39W idle (powertop niet beschikbaar)
- 13.79W booting

UNRaid 6.9.0 beta-1 - 5.5.8-unraid kernel
- 7.52W idle (powertop niet beschikbaar)
- 14.78W booting

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:37

CurlyMo

www.pilight.orgBijna klaar, alleen de frontpanel connector nog :)

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Tray€ 84,46€ 84,46
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,50€ 150,50
1BehuizingenSupermicro SuperChassis 113MTQ-600CB€ 308,33€ 308,33
1ProcessorkoelingSupermicro SNK-P0046P€ 21,85€ 21,85
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 100,65€ 100,65
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 74,15€ 74,15
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 250GB€ 46,-€ 46,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.141,77


Adapter is overigens een Leicke 90W

Verbruik met powertop:
- Scherm / Toetsenbord / Netwerk / Backplane: 7W
- Backplane / Netwerk: 5W
- Scherm / Toetsenbord / Netwerk / Direct SATA: 6W
- Netwerk / Direct SATA: 4W

De seagate barracudes e.d. komen later. Dan zal ik opnieuw meten en over een langere periode.

Ik heb ook even zitten CPU stresstesten om de passieve koeling te testen met de kap dicht. Bij volledige 3600Mhz gaat hij na +/- 15m naar boven de 80oC. Eén 10.000RPM PWM ventilator helpt om hem daar te houden.

Met een beetje tweaken is volledige passiviteit ook gelukt:
code:
1
2
echo 260000 | tee /sys/devices/system/cpufreq/policy*/scaling_max_freq
echo power | tee /sys/devices/system/cpufreq/policy*/energy_performance_preference


Met het beperken van de maximale frequentie op 2600Mhz blijft hij netjes onder de 75oC met volledig passieve koeling :)

Behuizing is overigens echt te gek voor dit doel. Met 8x hot swap 2.5" sata bays die met 2 molex connectoren gevoed worden. Geen gedoe met eindeloos aantal sata splitters aan je PicoPSU. De adapter past mooi in de oude 1U PSU ruimte :p

Locatie van het geheugen is overigens wel belachelijk van dit moederbord. Het blokkeert vrijwel alle airflow.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • CurlyMo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 23:37

CurlyMo

www.pilight.org

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Tray€ 64,78€ 64,78
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,50€ 150,50
2Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5", 5TB€ 156,99€ 313,98
1BehuizingenSupermicro SuperChassis 113MTQ-600CB€ 308,33€ 308,33
1ProcessorkoelingSupermicro SNK-P0046P€ 21,85€ 21,85
2VentilatorenGelid Solutions IPX 4 PWM - 40mm Industrial Fan€ 8,09€ 16,18
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 100,65€ 100,65
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 74,15€ 74,15
1Solid state drivesCrucial MX100 256GB€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesSamsung PM871b 2,5" 256GB€ 52,01€ 52,01
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.102,43


Met niks in spindown modes doet dit 13W gemiddeld. Proxmox houdt op een of andere manier alle schijven actief. Dat ben ik nog even aan het uitzoeken.

Ventilatoren zijn vrijwel onhoorbaar stil in tegenstelling tot de standaard Supermicro's.Die HAL computer bovenin staat er niet meer.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • GaMeOvEr
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 02:21

GaMeOvEr

Is een hork.

Ik heb mijn server (morticia) nu een tijdje draaien, met alle loads erop die ik wil.

Let op, dit is dus een build met een Supermicro X11SCH-F serverboard, met 2x NIC, IPMI, 2x NVME en 8x Sata beschikbaar, zie het linkje hierboven voor de complete specs van het systeem. Verder is dit systeem rackmounted en zitten de disks in hot-swap bays.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100F (SRF7W) Tray€ 93,75€ 93,75
1MoederbordenSupermicro X11SCH-F€ 286,27€ 286,27
5Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5", 5TB€ 168,-€ 840,-
1BehuizingenInter-Tech IPC 4U-4408€ 175,50€ 175,50
2KabelsInter-Tech CobaNitrox SFF-8087 naar 4X SATA cross-over€ 17,95€ 35,90
1Computer accessoiresInter-Tech 2U 650mm Rack Rails€ 39,85€ 39,85
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 156 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingAlpenföhn Ben Nevis€ 24,23€ 24,23
2VentilatorenNoctua NF-A8 PWM, 80mm€ 15,45€ 30,90
1VentilatorenNoctua NF-A12x25 PWM, 120mm€ 27,-€ 27,-
2Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 100,65€ 201,30
1VoedingenMini-box picoPSU PicoPSU-160-XT€ 0,-€ 0,-
1picoPSU extension cable for 150/160XT----
1Solid state drivesXPG SX8200 Pro 1TB€ 160,25€ 160,25
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.946,94


Moederbord + Sata backplanes:


Met de uiteindelijke PWM Noctua fans:


In het 19" rack: (De onderste 4U unit dus. ;) )


Mijn toepassing voor dit systeem zijn onder andere:

- Fileserver (Alle userdata van de werkstations staat op de server, centrale backup)
- Mailserver
- Domeinserver (DNS, DHCP, rechten)
- Virtualisatiehost voor mijn VM met Sabnzbd, Sonarr en Radarr (Windows 10 host)
- Homeassistant VM (HassOS)
- PRTG netwerkbewaking
- Backup van belangrijke userdata dagelijks naar USB disk
- Backup van de server zelf en de VMs dagelijks naar een interne dedicated backup disk

En daarbij zit ik op een gemiddeld verbruik van 20Watt, -zonder- mijn disken in spindown te doen en met de externe USB 3.0 disk eraan. Spindown aan maakt het geheel zo'n 3-4 Watt zuiniger, maar ik krijg het spindown gedrag niet goed onder controle, vooral door de diverse processen en regelmatige netwerktoegang (fileshares) van mijn andere hosts.

En voor dat nog geen tientje per jaar ga ik niet het risico nemen dat mijn disken vroegtijdig overlijden door overmatige spinup/spindowns. Alsnog ben ik nu op minimaal 1/5e van het verbruik van mijn vorige server, met een veel stillere en snellere server.

Mijn oude server is gerepurposed als cold-storage doos. Die krijgt 1x per week stroom, trekt een synchronisatie met mijn nieuwe server en doet dan weer een powerdown. Middels mijn Shelly Plug S maak ik hem dan daarna ook weer stroomloos, dan is die 4 Watt sluipverbruik ook weer weg. :)

Wat mij betreft missie goed geslaagd, met de doelstelling een nieuwe, zo zuinig mogelijke server te maken zonder in te moeten boeten op comfort (IPMI) of prestaties. (Opslag, geheugen, CPU power voor mijn toepassingen.)

Voor toekomstige lezers: Bovenstaande setup -zonder- externe USB disk eraan en met disken wel in spindown verbruikt dan zo'n 12-13 Watt. Het door mij gebruikte OS is Windows Server 2019 met de aanbevolen instellingen uit de startpost en de registry aanpassing om HIPM + DIPM beschikbaar te maken.

Misschien dat een ander besturingssysteem hier nog een Wattje af kan schaven. Sowieso als je geen casefans nodig hebt bespaar je nog wat, maar mijn server is rackmounted en heeft dus geen natuurlijke convectie naar boven. Misschien ook nog wat winst te behalen door een lichtere PicoPSU en Leicke adapter combinatie. Met die aanpassingen draait het spul waarschijnlijk ook wel op 10-11 Watt.

De metingen aan mijn systeem zijn verricht middels een ELV Energy Master 2 basic tijdens de setup periode en voor permanente bewaking zit het systeem nu op een Shelly Plug S. De metingen van die twee zijn vergelijkbaar. (Dus geen grote meetafwijkingen)

[/edit]
Aanvulling met meetgegevens na 2 weken productie-gebruik:

Nu mijn server al een tijdje "productie draait" inclusief alle VM's, software en backups, tijd voor een evaluatiemoment. :)

Stroomverbruik:


Gemeten met Shelly Plug S.

Kost me dus een halve kWh per dag. :) Prima, dat is dus globaal 183 kWh per jaar, tegen mijn lokale stroomprijs (Duitsland, 25,7 eurocent per KWh) is dat zeg zo'n 5 tientjes per jaar. :)

Server temperaturen in de kast:


Gelogd met PRTG, gratis tot 100 sensoren.

Gemeten aan de IPMI, met 2 case fans op 400 Rpm en de CPU fan op 400 Rpm. Kamertemperatuur (de laatste dagen) tussen de 20 en 22 graden. Ook helemaal prima dus. Dezelfde sensor leest overigens ook de voltages en fan-rpm uit, maar die is even niet zo boeiend. :)

[Voor 85% gewijzigd door GaMeOvEr op 31-05-2020 14:15]

edelsteenkralen.nl | daveweetraad.nl | deblijeekster.nl


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • haakjesluiten
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 27-01 14:00
Mijn server eindelijk draaien :) intel boxed cooler vervangen door een artic alpine 12 lp die op silent niet te horen is en belangrijk maar 0.72watt gebruikt. Luidste onderdeel is de seagate schrijf.

Draai nu Unraid. Wat basis dingen ingesteld en 4 dockers draaien. draait idle 10.7 watt (gemeten met een brennenstuhl PM 231e)

de 240gb ssd gaat er waarschijnlijk weer uit om plaats te maken voor een tweede 5tb seagate schrijf

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 114,20€ 114,20
1BarebonesASRock DeskMini 310€ 145,-€ 145,-
1Externe harde schijvenSeagate Expansion Portable 5TB Zwart€ 108,86€ 108,86
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 LP€ 7,01€ 7,01
1Geheugen internCrucial CT16G4SFD8266€ 65,04€ 65,04
1Solid state drivesCrucial BX500 240GB€ 38,13€ 38,13
1Solid state drivesKingston A2000 500GB€ 72,90€ 72,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 551,14


Waarschuwing die seagate past niet in de case, mocht iemand deze build willen namaken.

[Voor 3% gewijzigd door haakjesluiten op 22-05-2020 12:30]


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Rednas_N
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 21:23
Inmiddels weer een aantal maanden verder en heb ik een aantal wijzigingen toegepast, de hardware is voor alsnog hetzelfde gebleven, wel heb ik een passieve koeler aangeschaft maar nog niet de tijd gehad om hem te monteren.

Configuratie:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-8100 Boxed€ 119,40€ 119,40
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,-€ 150,-
2Interne harde schijvenWD Red (64MB cache), 4TB€ 114,90€ 114,90
1BehuizingenFractal Design Define C TG€ 89,05€ 89,05
1KabelsDelock 0.5m SATA Cable€ 1,17€ 1,17
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA)€ 5,36€ 5,36
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 29,99€ 29,99
1Ventilatorenbe quiet! Pure Wings 2 PWM, 120mm€ 8,09€ 8,09
1Geheugen internKingston KSM26ED8/16ME€ 94,50€ 94,50
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
1Solid state drivesCrucial MX500 2,5" 250GB€ 50,99€ 50,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 702,45


Echter heb ik Proxmox vervangen door een Ubuntu Server 20.04 LTS installatie. Proxmox is leuk maar voor wat ik nodig heb te uitgebreid.

Op mijn Ubuntu Server draaien de volgende containers/services:
 • Plex Media Server
 • Home Assistant
 • Transmission
 • Portainer
 • DSMR Reader
Het verbruik schommelt rond de 10W. Met powertop --auto-tune schommelt het verbruik rond de 7W. De WD Red schijven staan dan in stand-by.

Just do it.


Acties:
 • +5Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Na veel test werk tot volgende metingen gekomen.

De hardware lijst:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 114,20€ 114,20
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,50€ 150,50
1VideokaartenGainward GeForce GTX 1650 Pegasus (DVI)€ 149,-€ 149,-
2Interne harde schijvenHGST Ultrastar He10 (SATA 6Gbps, 512e ISE), 8TB€ 287,95€ 575,90
2Interne harde schijvenSeagate IronWolf IronWolf, 8TB€ 259,-€ 518,-
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9i Bruin€ 36,95€ 36,95
1Geheugen internSamsung M378A4G43MB1-CTD€ 140,-€ 140,-
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 51,50€ 51,50
1Solid state drivesIntel 660p 1TB€ 126,61€ 126,61
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.894,65


- CPU fan staat aan (uit scheelt 0.5W)
- GPU is benodigd voortranscoding (Tdarr)
- Unraid na kort testen achterwege gelaten (bleek niet zuinig genoeg)
- OS boot vanaf USB3-stick en draait daarna in geheugen (folder2ram)
- Disks in spindown

Er is zeer weinig bekend over het fine-tunen van een GPU op gebied van stroombesparing. Het was dan ook een behoorlijk uitzoekwerk en testen met verschillende kaarten. Uiteindelijk heb ik getest met een P400, GTX1650 en GTX1660 Super. De GTX1660 Super heeft een aparte voeding nodig, deze is dan ook niet onder de 12W (voor enkel de GPU) te krijgen en heb ik snel achter me gelaten. Metingen van alleen een GPU kan bij Nvidia met hun eigen tool. Deze zijn ook beschikbaar op Linux (nvidia-smi). Dit tooltje kan ook verschillende instellingen aanpassen wat ten goede komt voor het stroomverbruik.

Na elke boot moet ik een commando uitvoeren welke de kaart in persistence mode zet. Volgens de documentatie onthoud de kaart de instelling, maar dit bleek helaas niet het geval. Persistence mode zou een "legacy" instelling zijn die het OS laat beslissen wanneer de kaart iets moet doen in plaats van dat de kaart zelf uitzoekt hoe/wat. In praktijk zorgt persistence mode er voor dat de kaart ~3W verbruikt in plaats van ~8W volgens de metingen van het tooltje. Het commando moet overigens vóór dat ik powertop uitvoer uitgevoerd worden. Powertop doet dus ook iets met de instelling.

Het maximaliseren van de TDP op een GPU kaart is ook mogelijk. Dit getal moet minimaal op 45W staan en maximaal op 75W. 75W is overigens het maximale wat een PCI-E X16 slot kan leveren. Fabrikanten zijn hier dus aan gelimiteerd tenzij ze een externe stroom toevoer hebben. De TDP van de GTX1660 Super kon ik maximaal op 125W zetten terwijl sommige kaarten wel oplopen tot 250W. Doel is natuurlijk om deze zo laag mogelijk te houden, op 45W.

Ook ben ik er achter gekomen dat het gebruiken van de X1 slot een stroombesparing oplevert. Dat bracht weer een ander probleem op wat er mogelijk voor zorgde dat mogelijk de bandbreedte niet genoeg was. Een extremere kaart met 2 (of meer) NVENC encoder/decoder chips zal dan ook niet volstaan in een X1 slot. Die kaarten zijn echter wel $$$, maar ik kan natuurlijk niet in ieders portemonnee kijken.

Het upgraden van de kernel leverde uiteraard ook een winst op. Het installeren van de GPU drivers ook. Ik heb gebruik gemaakt van de globaal beschikbare powertop v2.8 op debian buster. Ik heb daarvan geen upgrade gedaan.

Eerlijk gezegd had ik idle zonder GPU meer verwacht van het bordje. Ik kan wellicht niet goed hebben gelezen, maar ik dacht metingen van onder de 5W te hebben gezien bij mensen. Ik zou nog kunnen kijken of het uitmaakt dat het OS op de SSD staat in plaats van boot vanaf USB.


Gebruikte commando's:
code:
1
2
3
nvidia-smi -i 0 -pm ENABLED
powertop --calibrate
powertop --auto-tune

Optioneel voor max TDP instelling:
code:
1
nvidia-smi -i 0 -pl 45


Metingen:
OS: Debian 10.4 (full OS met OMV repo)
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
7.18W = 4.19 kernel (default debian 10.4)
7.06W = 5.5.0 kernel
5.90W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram

22.68W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + GTX 1650 + default nouveau driver
22.34W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + P400 + default nouveau driver

20.52W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + GTX 1650 + nvidia 440.82 driver
18.73W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + P400 + nvidia 440.82 driver

16.57W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + GTX 1650 + nvidia 440.82 driver + nvidia-smi persistance mode ON + PCI-E x16 slot
14.86W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + GTX 1650 + nvidia 440.82 driver + nvidia-smi persistance mode ON + PCI-E x1 slot

14.36W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + P400 + nvidia 440.82 driver + nvidia-smi persistance mode ON + PCI-E x16 slot
13.46W = 5.5.0 kernel + OMV 5.4.7-1 + folder2ram + P400 + nvidia 440.82 driver + nvidia-smi persistance mode ON + PCI-E x1 slot

8.96W werkelijk verbruik van Nvidia GTX 1650 in x1 slot
7.56W werkelijk verbruik van Nvidia Quadro P400 in x1 slot
- 1.4W verschil in verbruik van kaarten in x1 slot

- PCIe 3.0 x1 max throughput = 8 Gbps (~985 MB/s)
- NVENC (transcoding) max throughput = 5.88 Gbps(~735 MB/s)


Nvidia GTX 1650 nvidia-smi dmon commando:
code:
1
2
3
# gpu  pwr gtemp mtemp  sm  mem  enc  dec mclk pclk
# Idx   W   C   C   %   %   %   %  MHz  MHz
  0   3  25   -   0   0   0   0  405  300

Nvidia Quadro P400 nvidia-smi dmon commando:
code:
1
2
3
# gpu  pwr gtemp mtemp  sm  mem  enc  dec mclk pclk
# Idx   W   C   C   %   %   %   %  MHz  MHz
  0   -  24   -   0   0   0   0  405  139


De P400 is dus iets zuiniger. Dit komt vermoedelijk door de lagere minimale PCLK clock van 139 MHz. Ik hoop nog te kunnen vinden of dit bij de GTX 1650 ook naar beneden kan met "onder clocken" of "onder volten". De P400 heeft geen chip aan boord om te meten wat het stroomverbruik van de kaart zelf is.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • roedi06
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 22:21
Ik heb de raad van @mrmrmr opgevolgd en een DDR4 reepje uit m'n desktop gehaald. Alle problemen zijn nu opgelost _/-\o_ Windows kreeg ik er zonder problemen op. Heb daarna nog even wat stresstesten uitgevoerd om te kijken of het stabiel was.

Daarna heb ik Ubuntu geinstalleerd met USB2
SpamPimp schreef op zondag 21 juni 2020 @ 01:06:
[...]


Bij het installeren van Ubuntu 18.04 heb ik bij de eerste keer ook veel problemen gehad die alle kanten op wezen. Het bleek dat ik een bootable usb 2.0 moest gebruiken. Daarna had ik geen problemen. Toevallig nu een verse install met 20.04 gedaan. Eerst eigenwijs een usb 3.0 gedaan en mijn nmve bleek voor problemen te zorgen, vervolgens een usb 2.0 gebruikt en voila; geen problemen.
Thanks allen! Als ik straks alles heb ingericht zal ik m'n verbruik hier ook even terugmelden.

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • roedi06
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 22:21
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100F (SRF7W) Boxed€ 72,25€ 72,25
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 108,63€ 108,63
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1Geheugen interntijdelijk DDR4 geheugen€ 0,-€ 0,-
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 74,50€ 74,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 326,37


Gemeten met de Brennenstuhl PM 231E

Meetomstandigheden:
 • In mijn behuizing heb ik van de frontpaneel-kabels alleen de power- en resetknop verbonden (geen ledjes, USB, etc)
 • D3643-H BIOS versie 1.8
 • In het BIOS een paar dingen ingesteld: SATA-poorten allemaal uitgeschakeld, USB-poorten actief: alleen op poorten waar iets in zit
 • Geen randapparatuur aangesloten, geen monitor (want de F-variant), USB-poorten allemaal vrij
 • Netwerk actief: aangesloten via LAN-kabel (1.5 m naar de switch)
 • Ubuntu Server 20.04 LTS geinstalleerd, met laatste updates, maar nog redelijk kaal
Resultaten:
 • Tijdens opstarten is het verbruik gemiddeld 25 W, met soms een uitschieter naar rond de 40 W.
 • Idle: 3.5W
 • Idle waarbij de (stock)CPU-fan uit staat: 3.0W (heb de fan er even uit getrokken om te kijken hoeveel die snoept)
De opmerking van @mrmrmr over een langere netwerkkabel is juist: Als ik de server boven met het netwerk verbind (= langere kabel), verbruikt de server idle 3.6-3.7 W, dat is 0.1-0.2 W meer dus.

Zijn er nog mensen die toevallig hebben geexperimenteerd met nog zuinigere fan's of passief koelen?

Ga er de komende tijd meer software op draaien, dus dan zal het verbruik wel wat omhoog gaan, maar ben erg tevreden met dit verbruik.
Update 13-04-2021: Na enige tijd met de server te hebben gewerkt en allerlei software geinstalleerd te hebben, meerdere daemons en reguliere crontabs te hebben draaien heb ik nog eens een meting gedaan en ik kom nu uit op 3.7 W idle-verbruik.

Ter referentie: ik heb ook een Raspberry Pi 4 draaien (met 2 USB-sticks ingeplugd, dat wel), deze verbruikte in eerste instantie 4.8 W, na het uitschakelen van de HDMI-poort en de LED's 4.7 W.

[Voor 22% gewijzigd door roedi06 op 13-04-2021 12:01. Reden: typo + toevoeging]


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Freakster86
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 23:04
Even een update van mijn build: Freakster86 in "Het grote zuinige server topic - deel 2"

Systeem met Unraid 6.8.3:

• Intel G4560
• Gigabyte B250M-DS3H
• Crucial 32GB DDR4 3000mhz
• 1x 250GB Samsung EVO 850 (intern)
• 7x 2,5" 5TB Seagate (intern)
• PCIe Marvell 88SE9215 kaart (4x SATA)
• 1x 240GB Patriot Burst (IP cams, extern, usb)
• 1x 2,5" 5TB (Backup, extern, usb)
• PicoPsu 90w
• Leicke ULL 72w adapter

Redelijk wat metingen gedaan met een Brennenstuhl PM 231 E, ook na bios aanpassingen. Vervolgens gaf mijn Synology een waarschuwing over een HDD, dus heb ik het testen afgebroken en ben ik alle data gaan overzetten. De belangrijkste metingen zijn eigenlijk deze 2:
code:
1
2
1,5w = Systeem uit (zonder externe apparatuur, met niet gemeten)
9,8w = Systeem aan (zonder schijven, zonder externe apparatuur & schone installatie)

Vervolgens de Unraid server geïnstalleerd en ingesteld. 25 plugins, 20 dockers (waaronder ShinobiPro voor 2 IP cams). Verbruik in de gaten gehouden, maar idle fluctueert behoorlijk door het CPU gebruik.
code:
1
18,5w / 22,5w = systeem aan (alles aangesloten en zoveel mogelijk idle, 7x 2,5" 5TB spinned down)

Ik had al een tijd een Blitzwolf SPH6 plug aangeloten op mijn Synology DS412+. Daarvan had ik dus een overzicht van het dagverbruik. Ook op Unraid Server aangesloten en nu twee weken laten monitoren.
code:
1
2
3
0,95 KWh = Synology DS412+ met 4x 6TB WD Blue (stabiel standaard verbruik over meerdere maanden)
0,62 KWh = Unraid server, alles aangesloten en "normaal" gebruik
0,85 KWh = Unraid server, alles aangesloten en "maximaal" gebruik (24 uur cpu gemiddeld 70%)


Dit systeem breekt geen records qua zuinigheid. Het verbruik kan verder omlaag, maar dan moet ik van OS wisselen. Dat ga ik niet doen, want Unraid bevalt enorm. Echt een aanrader wat dat betreft. Al met al toch behoorlijk tevreden. "Normaal" gebruik is vrijwel standaard hier, dus dat betekent toch een besparing van zo'n 33% qua verbruik. En dat voor een systeem met 2x zoveel opslag, véél meer power en standaard al veel meer geïnstalleerd. Ik kan nog wel de backups/downloads wat beter indelen, zodat het systeem langer in rust kan, maar vanwege de IP cams zal hij wel 24/7 aan moeten staan.

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • logion
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 22:33
mrmrmr schreef op vrijdag 19 juni 2020 @ 10:52:
@logion

[...]


Ik ben al langer benieuwd naar het verschil tussen deze Seasonic voeding en een PicoPSU bij lage belasting. Zou je dat bij gelegenheid eens kunnen testen? De Seasonic is een ATX voeding van beperkte omvang en maximale 80plus classificatie. Dat geeft een goede kans op goede resultaten.
Net even getest op een bare-bone arch linux installatie (5.7.6-arch1-1 kernel): geen periperhals, geen magnetic storage, enkel de stock 9100 cooler (geen case fans), laatste BIOS (1.8.0).
Na powertop --auto-tune met HD audio aan 7.9W idle.
Na powertop --auto-tune met HD audio uit: 7.4W idle.

Tips om het verbruik verder te doen dalen, zijn altijd welkom. Ik merk dat de 9100 niet lager dan 1.4-1.5GHz komt, ligt dit aan de intel_pstate driver die standaard wordt gebruikt? Is er een driver die erin slaagt om de CPU dichter bij de 800MHz te klokken in idle?
Daarnaast: iemand een idee hoeveel watt zou ik besparen met een picoPSU ipv m'n Seasonic?

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 106,04€ 106,04
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 147,45€ 147,45
1BehuizingenFractal Design Core 1000 USB 3.0€ 36,-€ 36,-
1Geheugen internCrucial CT16G4DFD8266€ 59,98€ 59,98
1VoedingenSeasonic Platinum Series 520 Watt Fanless€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 74,50€ 74,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 539,32

[Voor 4% gewijzigd door logion op 30-06-2020 01:28]


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00
Ik had nog wat zitten meten aan een uit 2015 stammende Fujitsu Esprimo Q920 met een 4570T CPU, 8GB ram en 256GB Samsung SSD. het kastje is ca 19x19x5cm. Best wel klein dus.

Na installatie Windows 10 1909, updates en de Intel DSA kwam ik tot mijn schrik uit op 3,8W met enkel LAN aangesloten. Met scherm aan en muis en toetsenbord aangesloten was het 5,7W. Ook niet slecht.

Fujitsu bouwt dus al wat langer zuinig spul. Volgens hun eigen papieren zou deze PC onder Windows 8 5,5W tot 6W moeten doen.

Vraag me af of Ubuntu 20.04 LTS ook zo zuinig is op deze hardware. Met 3,9W in idle is dit bakje net zo zuinig als een RPI4, maar wel een stukkie groter en met zijn 1,6kg een flink tikkie zwaarder :D

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Yarisken
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:00
Lalalampje schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 11:17:
Ik ben hier aan het spelen met een kleine Optiplex, de 5060 mff
Best grappig er zit ales op en aan, sata, m2 en 2 geheugenslotjes
En er zit een leuke i5 8500T is met max 35 watt

Hij verbruikt maar 5 watt tijdens het opstarten van Windows 10
En in idle zakt het zelfs naar 3 watt.met muis en keyboard
Dat is met WIFI kaartje er nog in.. Die verwijderen zal ook wat schelen
Dus die Dell's doen niet echt onder voor de kleine Fujitsu's

Er kan nog een 2.5 HD in dus ik twijfel nog om hem als server in te zetten
Maar ik denk dat ik toch ga verkopen en dan zelf een servertje bouwen waar PCIe kaarten in kunnen
Klopt man, ik heb er hier 3 in huis. Ik gebruik er 1 als server voor dockers zoals home assistant, rutorrent, sonarr, etc... Heb er 2 schijven van 5 TB extern op aangesloten. Verbruik met de schijven in idle is tussen de 6,6 - 6,7 watt. Met schijven actief is het rond de 11-12 watt.

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • X4n
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 28-01 23:32
Van het weekend ben ik een beetje bezig geweest om uit te zoeken wat de impact is van een 'correct' gedimensioneerde adapter op de picoPSU. Ik heb namelijk een Leicke 60w adapter voor een 35w systeem en recent een Leicke 90w adapter voor onderstaand systeem.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 84,74€ 84,74
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 150,50€ 150,50
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 LP€ 5,99€ 5,99
2Geheugen internCrucial CT16G4WFD8266€ 73,70€ 147,40
1VoedingenMini-box picoPSU 90€ 39,-€ 39,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 427,63


Om beide adapters zo laag mogelijk in hun efficentie curve te krijgen heb ik letterlijk alles afgekoppeld, dus geen ethernet, geen monitor, cpu fan connector los en geen opslag (na opstarten debian live ook deze verwijderd). Letterlijk alleen cpu, 1x geheugen stick en de picoPSU.
Dit resulteert natuurlijk in totaal onreëele verbruiks cijfers, maar laat wel de best case zien. En het is een sport om dat cijfertje zo laag mogelijk te krijgen :P

Getest met een Voltcraft 4500pro icm Debian Live 10.4.0 standard (alleen console). Beide Leicke adapters zijn van het 'oude' type en uiteraard getest op het zelfde i3-9100 systeem.

alleen adaptersysteem idle
Leicke 60w<0.06w*2.86 - 2.90w
Leicke 90w0.09 - 0.12w2.96 - 3.00w

* Meter geeft niet lager aan dan 0.06w, display geeft 0.0w

Mijn conclusie is dan ook dat het verschil tussen de 60w en 90w adapters minimaal is met 0.1w verschil bij ~3w belasting. Dit zal dus geen groot verschil opleveren in de verbruik kosten en daardoor zal de afweging tussen verschil in aanschaf prijs en mogelijk toekomstige hardware uitbreidingen zwaarder wegen.

Andere gevonden waardes:
 • Voor een 2e stick geheugen kan je 0.13w optellen bij boven genoemde cijfers.
 • De Arctic Alpine 12 LP verbruikt 0.15w idle (800 rpm)

Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • vanaalten
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 16:14
vanaalten schreef op zaterdag 19 september 2020 @ 15:21:
[...]

Ik heb sowieso nog een PicoPSU liggen - zal binnenkort eens kijken of ik dat makkelijk kan testen, hoeveel verschil dat maakt. :)
@mrmrmr, je had gelijk...

De Corsair SF450 vervangen door een Pico-PSU. Het totale boodschappenlijstje ziet er dan zo uit:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed€ 175,24€ 175,24
1MoederbordenASRock H470M-ITX/ac€ 127,90€ 127,90
1BehuizingenInter-Tech MI-008 ITX€ 34,15€ 34,15
1ProcessorkoelingNoctua NH-L9I chromax.black€ 44,95€ 44,95
1VentilatorenNoctua NF-S12A ULN, 120mm€ 18,32€ 18,32
1Geheugen internHyperX Fury black HX426C16FB3K2/16€ 64,23€ 64,23
1VoedingenMini-box PicoPSU-90 + 84W (Fortron) Adapter Power Kit€ 76,20€ 76,20
1Solid state drivesSamsung 860 EVO 1TB€ 124,05€ 124,05
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 665,04

(originele boodschappenlijstje is hier te vinden, met enkel een andere voeding dus)

Het idle-verbruik met alle reguliere services enabled: ruwweg 7W (was: ruwweg 13W).
Het idle verbruik met de meeste reguliere services (Apache, postfix, samba, enzovoort) enabled, maar de drukke services Zoneminder en Docker disabled: ruwweg 4 a 5W.

Het mooie is dat de gebruikte case al een prima gat heeft om de PicoPSU aansluiting te monteren. Enige jammere is dat het gat net een millimeter te klein is... even met de boormachine uitboren dus. En dan zou je normaal gesproken wel een groot gat in de case hebben waar de reguliere SFX voeding hoort te zitten. Ik laat de voeding dus maar gewoon zitten om het gat dicht te maken. Vrij dure oplossing, dat wel. :)

Edit: heb een Brennenstuhl PM231E aangeschaft om het verbruik opnieuw te meten. Maar: gaf eigenlijk dezelfde resultaten.
 • Idle maar alle services actief: ruwweg 6W
 • Idle maar alle services m.u.v. Zoneminder & docker actief: 4.8W (veel minder fluctuatie)
 • Idle met vrijwel alles aan services uit: 4.4W
 • Uit, met wake-on-lan actief: 1.2W
 • Linux kernel compileren met alle services uit, alle cores in gebruik. Geen monitor/toetsenbord aangesloten, enkel ethernet: 96W. Ik gok dat de PicoPSU & adapter wel aan het zweten zijn...
De eerste bullet is denk ik voor de meesten hier niet heel nuttig, want met services als Docker (voor Unifi controller) en Zoneminder actief is het nogal specifiek op mijn gebruik gericht.
De tweede bullet: actieve services zijn zaken als Samba, Postfix, Apache, PiHole, MySql, SabNzbd. Geen bijzonder grote verbruikers en dingen die veel mensen van zo'n meterkast-server verwachten.
Bij de derde bullet heb ik zoveel mogelijk wat ik als beheerder heb ingeschakeld als actieve servers dus uitgezet en enkel directe OS-services laten doorgaan.

Verbruikscijfers zijn dus vrijwel hetzelfde als met de oude ProDigit 2000MU (a.k.a. 'Kill-a-watt') meter - enkel een decimaal achter de komma erbij.

Nog voor de zekerheid:
Linux Debian Buster (stable) met kernel 5.9.0-rc5. In de BIOS wel wat zaken aangepast, met name alle powerstates enabled (ipv 'auto'), WAN (voor bluetooth/WLAN) uitgeschakeld, HD-audio uitgeschakeld en de 2.5Gbit NIC uitgeschakeld.
Geheel getest zonder monitor of andere randapparatuur (muis, toetsenbord, audio) aangesloten - enkel voeding en 1Gbit ethernet aangesloten en SSD intern aangesloten.

Dit alles dus met de PicoPSU als voeding - nee, geen plannen om hetzelfde nogmaals te doen met de Corsair voeding.


Edit 2: nogmaals gemeten, maar nu met een bedrade muis, toetsenbord en monitor (HDMI) aangesloten, SSD actief, samen met nog steeds de 1Gbit ethernet:
 • Idle maar alle services actief, monitor actief: ruwweg 8.5W
 • Idle maar alle services m.u.v. Zoneminder & docker actief; monitor actief: 7.5W (veel minder fluctuatie)
 • Idle met vrijwel alles aan services uit, monitor actief: 7.1W
 • Idle met vrijwel alles aan services uit, monitor/video driver in sleep: 4.5W
 • Uit, met wake-on-lan actief: 1.2W
Het jammere daarbij is wel dat de monitor aan staat en niet automatisch naar sleep gaat. Geen idee of het helemaal de juiste manier is, maar bij die test met monitor/video driver in sleep heb ik dat gedaan met "sudo vbetool dpms off".

[Voor 24% gewijzigd door vanaalten op 06-10-2020 10:55. Reden: Kernel-compile verbruik toegevoegd]


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • Thimo
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 18-01 21:01
Voor thuis wilde ik een energiezuinig servertje bouwen dat zowel support heeft voor HT en een iGPU heeft. Hier kwam ik op uit (deels op basis van andere configuraties hier :)):
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-10100 Boxed€ 111,10€ 111,10
1MoederbordenASRock B460M-ITX/ac€ 97,08€ 97,08
1BehuizingenInter-Tech ITX A80S€ 66,04€ 66,04
1Geheugen internG.Skill Aegis F4-3200C16D-16GIS€ 55,23€ 55,23
1Solid state drivesKingston A2000 500GB€ 54,90€ 54,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 384,35

Na een DOA moederbord gisteren (eindelijk) het systeem mogen bouwen en alles draait goed.

Ik draai op dit systeem Ubuntu 18.04 LTS, kernel 5.4 HWE.

Vele andere van jullie hebben al gestruggeld met het feit dat het voor de Asrock moederborden beter is om soms "Auto" te gebruiken en "Enabled" te gebruiken. De CPU niet verder dan C3, dit heeft te maken met de intel_idle module en 10th gen. Met intel_idle heb ik en anderen geen verschil in verbruik gezien, dus momenteel gebruik ik de acpi_idle module. Alles is gemeten met de PM231E.

Mijn settings en resultaten:
CPU C states Support -> Enabled
Enchanged Halt State C1E -> Enabled
CPU C3 State Support -> Enabled
CPU C6 State Support -> Enabled
CPU C7 State Support -> Enabled
Package C State Support -> Enabled

Overigens alles in BIOS gerelateerd aan power usage disabled, zoals WiFi/Bluetooth/Audio. Overclock settings (nog) niks mee gedaan. RST/AHCI geeft geen verschil in verbruik.

USB drivers van Asrock (LED controllers, dit maakt een groot verschil, bijna 2w!) uitgezet met /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind.
Alleen power/ethernet aangesloten.
Powertop met autotune (max. C3)

Verbruik idle: circa 5w met korte pieken naar 7-9w.

Ik zie geen verschillen in gebruik met kernel 5.8.13.

[Voor 22% gewijzigd door Thimo op 06-10-2020 17:31]


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned
Kontron heeft iets laten weten over de toekomstplannen met de in september 2019 overgenomen Fujitsu moederborden (FTS). In het derde kwartaal van 2021 komt er nog een STX bord. De long lifecycle bords (waaronder de "designed by Fujitsu" zuinige borden D3643-H, D3642-B en D3644-B) blijven beschikbaar tot en met 2023. In het eerste kwartaal van 2022 verschijnen opvolgers ("next gen") van deze borden.

De productie en de apparatuur van Fujitsu van de moederborden is overgeheveld van Augsburg naar Katek uit Mauerstetten, een electronica bedrijf. De productielijn is geautomatiseerd van productie tot testen.

20 experts zijn overgekomen van Fujitsu. Ze beloven dat de prijzen competitief en dat de support door R&D medewerkers zullen blijven. De support blijft doorgaan met o.a. beveiligingspatches, ook na EOL.

Presentatiefilmpje (54MB)

Ophouden met stoken? Uitstekend plan! 23% van fijnstof is afkomstig van houtstook en er gaan veel mensen vroegtijdig dood. Het Luchtfonds zegt dit.


Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • Korvaag
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 17:33
Wauw. Ik heb een NUC gekocht als servertje, en wel de i5 versie van de vorige generatie:
pricewatch: Intel NUC Kit NUC8i5BEH (EU stroomkabel)

M'n oude Ubuntu install (van een andere server) is meegegaan op de SSD (20.04.1 LTS server). Enige wat ik gedaan heb:
- BIOS update met ook wat extra C-states enabled
- Alles wat niet gebruik in BIOS uitgezet (Thunderbolt, Audio, SATA etc). Ik weet dat dat soms minder werkt dan het aan laten staan en het OS het in besparingsmodus laten zetten, maar lees even verder....
- Laatste versie van de e1000 driver erop gezet (Intel download)

Geheugen is slechts 1 dimm van 8Gb (Corsair), draaiend op 2400 1,2 volt. SSD is een Intel 660p. Voor de rest zit er niets in.

Bij het configureren van de server (monitor + toetsenbord) was het idleverbruik 4,7 watt en ging de CPU niet verder dan package C8.

Na het plaatsen in de meterkast zonder monitor en zonder USB-toetsenbord zit ik nu op een whopping 2,7 watt idle (gemeten met een TP-Link HS110 smart plug die voor zover ik kan zien vrij nauwkeurig is). Package gaat naar C10 en soms heb ik zelfs uitschieters naar beneden van 2 watt, maar meestal 2,7.

Prima vervanger voor een Pi4B zo :)

[Voor 10% gewijzigd door Korvaag op 04-11-2020 19:32]

UNOX: The worst operating system


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Torched
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 18:40
Heb nu zelf hier mijn setup van

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed€ 111,05€ 111,05
1MoederbordenFujitsu D3644-B€ 152,50€ 152,50
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS8266€ 26,07€ 26,07
1Solid state drivesWD Blue SN550 250GB (WDS250G2B0C)€ 48,54€ 48,54

Totaal€ 338,16


Dit is ICM 2 geschuckte drives van amazon van 2,5 en 2 oude WD red 3,5 3TB schijven die ik nog had.
Met de schijven in spindown kom ik op 6W uit in idle onder w10.
Ik heb de CPU niet passief maar de stock cooler gemonteerd. Dit laat de kast en locatie icm toekomstige schijven niet echt toe.
Dit is Pico 160XT met 120w leicke.

In de toekomst gaan de 3,5 eruit voor meer 2,5 schijven.
Ik wacht ff op de blackfriday en kerst deals. :P

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • tsjoender
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 18:58
Vandaag eens gemeten met mijn nieuwe server to be:

#CategoryProduct
1BarebonesIntel NUC Kit NUC7i5DNH2E (met EU stroomkabel)
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W
2Geheugen internCrucial CT8G4SFS824A
1Solid state drivesWD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)

OS is Debian Buster met powertop --autotune en de optie "consoleblank=5" toegevoegd aan de kernel commandline. Zonder die optie leek de monitor niet in slaap te gaan (of ik had niet voldoende geduld). Metingen zijn gedaan met een Voltcraft Energy Logger 4000.

Idle met HDMI scherm en toetsenbord aangesloten zonder netwerk: 3,6W
Idle met HDMI scherm en toetsenbord aangesloten met 1Gbit netwerk: 4,9W
Idle met 1Gbit netwerk en zonder scherm en toetsenbord: 3,4W

Zeer content met deze waarden!

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • GioStyle
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 02:01
Even wat achtergrondinformatie:

Ik was al een (lange) tijd op zoek naar een zuinige, compacte server die kan dienen als back-up server. Ik draai al jarenlang een thuisserver en maak elke maand handmatig (externe schijf op de server aansluiten) back-ups. Ik wil dat gaan automatiseren op een aparte server, mijn back-up server. Derde eis was dat het een beetje betaalbaar bleef.

Ik heb onlangs bijvoorbeeld een Synology DS220j in mijn bezit gehad. Leuk ding, ziet er goed uit en is best zuinig, maar nogal beperkt. Ik merkte dat ik graag zelf een OS wil kiezen zodat ik kan bepalen welke services er worden gedraaid en welk OS het best bij mijn wensen past.

Ook heb ik een mATX build overwogen. Eigenlijk een 1:1 kopie van mijn huidige server, maar ik heb weinig ruimte over in de meterkast en het werd al snel prijzig, dus dat viel snel af.

Een Asrock Deskmini leek mij een ideale kandidaat; zuinig en compact, maar ik heb een 2.5" 5TB schijf van 15mm, die past dus niet in de kast. Dat ging hem dus ook niet worden.

Uiteindelijk kwam ik weer uit op een Odroid H2+. Ik heb deze ook al eerder overwogen, maar vond het eigenlijk te prijzig en er waren geen echte behuizingen beschikbaar. Uiteindelijk toch voor een Odroid H2+ gekozen en ik heb tot heden geen spijt. Behuizing is nog onderweg, maar ik heb gekozen voor een KKSB Odroid behuizing.

Mijn setup is als volgt:

Moederbord: Odroid H2+
Geheugen: Crucial CT16G4SFD824A (16GB)
SSD: Samsung 840 (120GB)
Voeding: Leicke 12V/5A adapter

Odroid H2+ met 1 reepje 16GB geheugen, Samsung 840 EVO 120GB en Leicke 12V/5A adapter doet onder Windows 10 (clean install, met alleen grafische drivers geïnstalleerd) met scherm uit en 1 lan verbinding aan, gemeten met een Energy Logger 4000: 2,9W. Met af en toe uitschieters naar 6W, waarschijnlijk nog op de achtergrond aan het indexeren.

Ik wil graag Debian 10 draaien met eventueel Docker, maar het bordje heeft 2x 2.5Gbit wat niet out-of-the-box wordt ondersteund door Debian 10. Updaten kan, maar dan heb je een werkende internetverbinding nodig. Maar je moet wel een werkende netwerkverbinding hebben wil je de installatie willen voltooien.. Het is een beetje kip/ei verhaal.

EDIT:

Heb vandaag door middel van een usb naar utp adapter de drivers van de netwerkkaarten kunnen installeren.

Een schone install van Debian 10 met powertop --auto tune en 1 onboard netwerkkaart aangesloten doet deze setup 2,3W.

Yep, ik bedoel echt: 2,3W. Om het even in perspectief te zetten: mijn Connectbox van Ziggo doet 12W. Ik kan gewoon een freckin cluster bouwen die nog minder verbruikt dan de modem-router van mijn provider. :D

EDIT2:

Ik had van de week een setje Crucial CT2K16G4SFRA266 (32GB) geheugen gekocht, maar helaas wordt deze set niet ondersteund. Het setje is 2666Mhz, terwijl het bord en processor slecht tot 2400Mhz ondersteunen. Gevolg is dat het bordje niet wil booten. Wel heb ik bij toeval een verschil ontdekt: als je 1 reepje geheugen hebt, dan maakt het qua stroomverbruik iets uit of je het in slot a of b doet. Met bovenstaande meting heb ik het geheugenreepje in slot b gedaan. Als ik dat reepje niet in slot b, maar in slot a doe dan daalt het verbruik naar 1,7W. _/-\o_

Qua snelheid is dit beestje natuurlijk niet te vergelijken met een i3 8100 die in mijn server zit, maar traag zou ik hem niet willen noemen. Binnenkort even lekker een paar containers erop knallen en kijken hoe dat gaat. Deze setup alleen gebruiken voor back-ups is nogal... zonde.. :D

Ik heb even de kosten bij elkaar opgeteld: ik ben €273,50 kwijt exclusief de ssd, die had ik namelijk nog liggen.

[Voor 72% gewijzigd door GioStyle op 07-12-2020 22:10]


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • snoopdoge90
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 28-01 20:07
Paar dagen geleden advies gevraagd over deze setup, en heb inmiddels alles binnen en het systeem kunnen bouwen.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 62,92€ 62,92
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 95,64€ 95,64
1Interne harde schijvenWD Red Plus, 4TB€ 98,91€ 98,91
1BehuizingenAerocool Playa Slim€ 39,97€ 39,97
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 9,75€ 9,75
1VentilatorenNoctua NF-A8 PWM, 80mm€ 15,52€ 15,52
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A€ 28,95€ 28,95
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 51,50€ 51,50
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 58,-€ 58,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 493,15


Vermogen gemeten met een PM231 en ik kom uit op 7,5 W. Kan ik een nette https://tweakers.net/i/grpw8O4VUqIYTAfHSF-A-7caN8A=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/ywAeftad6CEn1gRrr6K9jF6O.jpg?f=user_large aan hangen :).

Ik heb een PM231 als energiemeter gebruikt. Vermogen is gemeten 15 minuten idlen na boot en met 'powertop - - auto-tune'. Bios is bijgewerkt en heeft de standaard instellingen op een ingeschakelde WOL na.

Heb gemeten op zowel op een schone en bijgewerkte minimal / server Debian 10 en Ubuntu 20.04 LTS installatie. Het verbruik is identiek. Debian is schijnbaar meer gaan verbruiken of Ubuntu is zuiniger geworden. Heb geen scherm, toetsenbord, muis of andere randapparatuur aangesloten, op een gigabit ethernet verbinding na.

Met de kast ben ik ook erg tevreden. Genoeg roosters voor passieve koeling. Liggende stand mogelijk, compact, low profile en ruimte voor meerdere 2,5" en 3,5" hardeschijven. Kabelmanagement aan de achterzijde is mogelijk. Met een ijzerplaatje en wat knip, boor en schuurwerk de ATX voedingsconnecter om kunnen bouwen naar een nette DC jack in voor de PicoPSU. Geen grote lege vak door het gemis van een ATX voeding, wel een kleine SFX formaat ruimte om de kabelboom in kwijt te kunnen. Niet mis voor 40 euro. Je krijgt er zelfs RGB bij in ruil voor 2 W vermogen, maar deze kan gelukkig uit.

De 80 mm Noctua fan is lekker stil, vooral vergeleken met de standaard meegeleverde 80 mm case fan. Het systeem kan onder normale workloads zeker volledig passief draaien. Onder langdurige intensieve workloads kan het aardig warm worden. Uiteindelijk verbruikt de Noctoa 0,2 W op standaard bios fancontrol instellingen @ 20 graden kamertemperatuur.

Ga in het weekend nog wel wat meten en experimenteren. Sowieso ben ik al heel blij met het lage vermogen ondanks de case fan, mechanische 3.5" schijf, en Nvme SSD. Mijn vorige systeem draaide 40 W idle. Even kijken of met de huidige setup het systeem nog in de A++ klasse krijg.

[Voor 10% gewijzigd door snoopdoge90 op 04-12-2020 04:07]


Acties:
 • +6Henk 'm!
 • Pinned

 • snoopdoge90
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 28-01 20:07
DRAFTER86 schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 05:11:
[...]


Mooi spul! Heb je wat foto's?
Hoeveel 3.5" disks passen er in die kast?
Hier zijn wat foto's die ik gisterenavond even snel met mijn crappy mobiel heb geschoten. Voor de volledigheid nogmaals mijn build:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 62,92€ 62,92
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 95,64€ 95,64
1Interne harde schijvenWD Red Plus, 4TB€ 98,91€ 98,91
1BehuizingenAerocool Playa Slim€ 39,97€ 39,97
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 9,75€ 9,75
1VentilatorenNoctua NF-A8 PWM, 80mm€ 15,52€ 15,52
1Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A€ 28,95€ 28,95
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 51,50€ 51,50
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 58,-€ 58,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 493,15


Bij het bouwen heb ik nog de volgende spullen uit mijn eigen assortiment moeten trekken om het systeem af te ronden.

#CategoryProduct
1KabelsSharkoon SATA 3 30cm recht Rood Rood, Zwart
1OverclockingThermal Grizzly M.2 SSD Cooler
1OverclockingNoctua NT-H2 3,5 gram
1KabelsMolex naar 2x SATA power splitter van Seasonic
1KabelsWat 0.75mm2 kabels en krimpkousen voor verlengen PicoPSU kabelsZoals eerder verteld vind ik het een erg mooie low-profile kast voor de prijs. Deze doet het goed op gebied van stevigheid en design t.o.v. andere kasten rond de €40 euro. De kast kan zowel staand als liggend. Daarvoor worden zowel staanvoetjes als schuimvoetjes geleverd. Verder komt de kast een ingebouwde 80 mm fan, non-addressable RGB met verschillende presets, en kwalitatief goede schroevenset die je bij een kast mag verwachten. De kast kan voldoende ademen door de aanwezigheid van roosters. Vanuit een liggende positie is er een breed rooster op het bovenpaneel, hebben de zijpanelen allebei een 80 mm rooster waarin een case gemonteerd kan worden, en heeft de onderzijde nog een klein roostertje voor een SFX voeding. RGB en een SFX voeding ga ik overigens niet gebruiken in deze build. In het zuinige server topic gaat RGB uit wordt de SFX een PicoPSU.De basis van de kast dus uitstekend, maar voor deze prijs moet er ook ergens op bezuinigd zijn. De staanvoetjes en schuimvoetjes komen goedkoop over mijn zijn functioneel. De externe 5.25" bay heeft een wat gammele eject knop en openingsmechanisme met een veertje. De plastic voorzijde van de kast sluit niet strak aan het metalen gedeelte van de kast, maar dat betekend niet dat de kast niet goed afgewerkt is of alles schuin gemonteerd is. Het is gewoon prima afgewerkt en alles is recht. Het is gewoon een bewuste besparingskeuze in het ontwerp / montage proces. De meegeleverde 80 mm case fan is zoals je mag verwachten van een goedkope kast. Verder houdt de metalen lak en plastic voorzijde erg veel van handsmeer. Vetvlekken zijn dus snel zichtbaar. Kwaliteit van lak schijnt wel prima te zijn (wat op eventuele schade lijkt op de foto's komt door mijn belichting en camera). Ik ga er zuinig mee om dus kan geen uitspraak doen, maar tot zover heb ik geen beschadigingen opgelopen door het verwijderen van de panelen.Qua ruimte voor je 2.5" / 3.5" / 5.25" apparaten heb je ruimte voor 1x een 3.5" inch HDD op de moederbord backplate van de kast. Verder bevat de kast ook een verwijderbare tray met nog meer ruimte. De volgende configuraties zijn mogelijk met de tray:
 • 2x een 2.5" HDD (+ 1x een 3.5" HDD op backplate)
 • 1x een 2.5" HDD + 5.25" ODD (+ 1x een 3.5" HDD op backplate)
 • 1x een 3.5" HDD + 1x een 2.5" HDD (+1x een3.5" HDD op backplate)
Van voren gezien kun je de rechter 2.5" montageplek op de tray ombouwen naar een 3.5" montageplek als je geen SFX voeding gebruikt. Zo is er met wat knutselen en boren ook een configuratie mogelijk met 3x een 3.5" HDD.Qua kabels in de kast komt de kast met een C13-C14 verlengkabel voor het door lussen van de stroomkabel van de achterzijde naar de SFX voeding, een USB3.0 FP kabel, HDD LED + PWR SWITCH kabel, FP audio, en SATA power kabel voor de RGB. Je krijgt in de zak ook een USB3.0 FP naar USB 2.0 pin header adapter kabel en een interne (piezo) PC speaker.

De hardware in mijn build wordt gevoed door een PicoPSU-150-XT. De DC in en 4 pin ATX12V kabels zijn net lang genoeg om de aansluitpunten te bereiken (4 pin ATX12V aansluiting op moederbord en achterzijde kast waar de C14 aansluiting zit). Echter lopen de kabels dan tussen de CPU koelblok en case fan door. Deze twee kabels zijn te verlengen met een 4 pin ATX12V verlengkabel (30 cm). Kon deze echter niet zo snel in de regio vinden, en met de vertragingen van PostNL heb ik maar besloten om aan de slag te gaan met een soldeerbout, flux en krimpkousen. Heb zelf 0.75 mm2 draad gebruikt maar PicoPSU-150-XT gebruikt zelf dunnere kabels. Ik gok 19 of 20 AWG. De DC jack heb ik gemonteerd op de plek waar de C14 aansluiting zit. Heb hiervoor de achterzijde van de C14 kant van de verlengkabel doorgezaagd en plat geschuurd. Deze heb ik vervolgens gebruikt als template om een ijzerplaatje te knippen waaraan ik de DC jack bevestigd heb. Het verlengen van de kabels en de DC aansluiting montage heeft mij in totaal 45 minuten gekost.Moederbord en CPU keuze zijn de Fujitsu D3643-H en Intel Pentium Gold G5400. Daarover vind je hier genoeg informatie terug. De BIOS heeft alle standaard features die je van een standaard BIOS mag verwachten en wat opties die je meestal terug vind in industriële en kantoortoepassingen. Het moederbord is verder een OEM product dus verwacht geen extra accessoires zoals schroeven en SATA kabels. Je krijgt er wel een backplate bij en het M.2 schroefje zit al op het moederbord. Verder was ik vooral benieuwd naar de fan control opties. Echter zijn hier helaas maar drie vooraf gedefinieerde presets mogelijk. Dat wordt wellicht in de toekomst even met een software oplossing spelen.

Wat betreft temperaturen doen de passieve Arctic Alpine 12 Passive en de ventilatieroosters het prima. Het blok is vierkant dus je kunt hem in twee oriëntaties monteren zodat het aansluit bij de airflow van de kast. Montage is makkelijk, maar het is geen intuïtief montagesysteem. Je krijgt vier schroeven met een veer. De mounting pressure moet je verzorgen door de kracht evenredig te verdelen over de vier schroeven. Let er dus op dat het niet te los of te strak zit. Mocht het gevoel ontbreken, dan kun je het best de aantal omwentelingen per schroef bijhouden. Heb overigens de meegeleverde pasta op het blok gelijk eraf gehaald en vervangen met wat Noctua NT-H2 koelpasta. Bij normale gebruik blijft het blok altijd koud aanvoelen. Pas bij synthetische benchmarks wordt het blok warm. Samen met de case fan blijft de temperatuur binnen acceptabele waarden. Heb dus verder niet de moeite genomen om temperaturen te meten onder langdurige load en vertrouw op de positieve ervaringen die hier in dit topic gemeld zijn. Mocht het toch allemaal te heet worden onder intensieve loads, dan is er nog altijd de optie op de een TDP limiet in te stellen via de BIOS. Hier zijn in ieder geval mijn idle tempraturen (idle, gemiddelde van 10 meetpunten over 5 minuten zoals geraporteerd door lm-sensors):

SensorWaardeEenheid
Omgeving19°C
fan1759RPM
CPUTIN20,5°C
AUXTIN023,0°C
PECI Agent 022,0°C
temp124,0°C
Package id 022,0°C
Core 021,0°C
Core 120,0°C


Geluidsproductie is helemaal top. Er is geen CPU fan dus die hoor je niet. De Noctua 80 mm case fan is ook bijzonder stil. Was ik bijzonder verrast door. Heb zelf nog nooit eerder de 80 mm variant gehad van Noctua. Ik hoor hem in ieder geval niet, want de WD Red Plus 4 TB maakt meer lawaai.

Heb verder nog het verbruik in de gaten gehouden. Heb het verbruik gemeten met een PM321. BIOS versie en OS zijn up to date. De BIOS instellingen van D3643-H zijn standaard gelaten op het inschakelen van WOL na. Ik heb geen scherm, toetsenbord of muis aangesloten. Enkel een netwerkkabeltje. Het gemeten vermogen is inclusief de Noctoa casefan die draait (ongeveer 0,2 W).

OpnameomstandighedenSchone Debian 10 minimalSchone Ubuntu Server 20.04 LTS
Idle 10 minuten na boot met PowerTop --auto-tune7.5 W7.5 W
Idle 30 minuten na boot met PowerTop --auto-tuneniet getest6.0 W


Heb vermogen direct na boot zonder PowerTop ben ik kwijt, maar deze waren ook gelijk tussen Ubuntu en Debian. Achteraf vind het jammer dat ik het verbruik in Debian niet heb gemeten na 30 minuten idle. Ik ging er van uit dat het vermogen hetzelfde zou zijn, wie weet gaat Debian beter om met energiebesparing. Dit was vroeger wel het geval en ik zou het fijn vinden als iemand kan bevestigen of mijn aanname juist is. Hoe dan ook ben ik verder gegaan met Ubuntu Server omdat dit mijn server OS naar voorkeur is voor thuisgebruik.

Na het installeren van wat services (OpenVPN, Transmission, SMB, UniFi Controller, NGINX) is het idle verbruik met ongeveer 0.7W toegenomen

Wat ik verder nog wil tweaken aan het verbruik is dus fan control en het verbruik van de WD Reds. De case fan wil ik eigenlijk uitschakelen tot een bepaalde temperatuur. De WD Reds blijven draaien, ook met na langdurig idlen. Ik weet echter niet of het de moeite waard is, en of vele spin-down en up cycles de levensduur doet beïnvloeden. Mijn 2 jaar oude WD Reds (zonder agressieve besparingsopties) zien er in de SMART data nog als gloednieuw en ongebruikt uit, op de vermelding van "Powered on: 1.9 years" na.

Edit: De WD Red Plus vermeld 600.000 load/unload cycles. Over 10 jaar zou je dus 600.000/(365*10) = 164,38 load/unload cycles kunnen doen. Op het internet wordt veelal gezegd: WD Reds zijn voor 24/7 gebouwd gewoon altijd aan laten staan, anders gaat de levensduur achteruit. Maar ja, de specificaties zeggen wel dat het mogelijk is en denk dat het meer onderbuik uitspraken zijn van mensen die geen praktijk ervaring hebben. Wellicht kan er nu 2,0 W eraf extra door spin down? Dat zou dan misschien een sub 5W idle systeem kunnen worden.

[Voor 13% gewijzigd door snoopdoge90 op 07-12-2020 13:09]


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • pk128934
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 17-01 07:59
pk128934 schreef op woensdag 9 december 2020 @ 23:05:
Vandaag de meeste onderdelen binnengekregen voor mijn nieuwe Nextcloud/Gitea build.
Het servertje gaat enkel Nextcloud en Gitea draaien en sporadisch wat CI/CD werk. Vandaar ook wat extra geheugen.
Ik zit nog op 1 SSD (de 870) te wachten, en dan kan ik hem afmaken. De storage had ik allemaal al op de plank liggen muv de 870. Ik heb nog geen meting gedaan van het wattage maar ik ben erg benieuwd.
De kast komt van OnLogic. Mooi compact en ruimte voor de SSDs. Tot 12 als je echt moeite doet. Ik houd het bij 4 ;) Erg blij mee.

Wat is volgens jullie de meest zuinige 12V power adapter icm een picoPSU? Ik heb er nu een Seasonic SSA-0601HE-12 bijgekregen. Geen idee of die bij de top hoort of dat het maar een matig dingetje is.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1MoederbordenASRock J5005-ITX€ 146,38€ 146,38
1Geheugen internG.Skill Ripjaws F4-2400C16D-16GRS€ 63,05€ 63,05
1VoedingenMini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 52,01€ 52,01
1Solid state drivesKingston A400 2,5" 240GB€ 27,19€ 27,19
2Solid state drivesSamsung 850 EVO 1TB€ 317,02€ 634,04
1Solid state drivesSamsung 870 QVO 1TB€ 102,53€ 102,53
1BehuizingOnLogic MC610€ 107,69€ 107,69
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.132,89
Het systeem is nu helemaal up and running. De specs zoals hierboven. Draait nu een Nextcloud, Gitea en PostgreSQL instance. 1 systeemschijf van 240GB, 2 1 TB SSDs in RAID1 (Linux RAID) en 1 1TB SSD in zijn eentje. Dit alles op Debian 10.7. In totaal 6.3 Watt idle tov 27 Watt in mijn oude setup. :)
Ik denk dat er nog een beetje af kan als ik een nog betere poweradapter weet te scoren. Het verlies in de poweradapter zonder load is ca 0.7 Watt. Onder load zal het nog wel wat meer zijn.
Toch al super blij met de huidige setup.

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:33
Had het hier ook al eens gepost, mbt verbruik.
Ik heb een nuc8i3 met Windows 10 die met 1 ssd en 1 sata disk een verbruik heeft van 4W.
Enige proces dat er nu nog op draait is NVR software voor ip-camera’s, bijna idle dus.

Nu heb ik dit gemeten met een cresta meter, geen flauw idee of die betrouwbaar is.

Ik heb hiervoor echt heel weinig moeite gedaan, alleen wat services uitgezet.

Ik wil m’n 2.5” nog vervangen door een zuinige ssd.

Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • HyperH
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 27-01 22:54
mrmrmr schreef op zondag 22 november 2020 @ 14:02:
Mooi! Er kan een pinned post van worden gemaakt als de cijfers goed vergelijkbaar zijn.

De standaard (basis)meting is: Windows of Debian, monitor in slaapstand, USB muis, USB toetsenbord, SSD, geen disks, niet meer dan de processorventilator. Zonder verbruikers zoals USB keys, diskcontrollers, netwerkkaarten, fancontrollers, draadloze randapparaten, extra ventilatoren, e.d. Daarnaast kun je nog allerlei andere nuttige metingen doen, maar de standaardconfiguratie maakt het vergelijkbaar.
Het heeft even op zich laten wachten maar ik heb inmiddels een aantal metingen kunnen doen. Er zullen nog metingen gaan volgen zodra ik het systeem naar wens heb geconfigureerd.

Het Intel 10th-gen i5 systeem:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i5-10400 (SRH78 / SRH3C) Boxed€ 167,95€ 167,95
1MoederbordenASRock B460M-ITX/ac€ 89,90€ 89,90
1BehuizingenFractal Design Core 500€ 62,05€ 62,05
1ProcessorkoelingNoctua NH-U12S chromax.black€ 68,90€ 68,90
1Geheugen internCrucial CT2K16G4DFRA266€ 115,37€ 115,37
1Solid state drivesXPG SX8200 Pro 1TB€ 121,25€ 121,25
1Overige componentenMini-box PCI Bracket€ 3,20€ 3,20
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 628,62


Testopstelling met monitor, usb keyboard, usb muis en gbit netwerk aangesloten. Onderstaande metingen zijn zonder enige optimalisatie of tweaks en default BIOS instellingen. Het is met een standaard installatie van Ubuntu 20.04LTS desktop getest.
StateIdlePeakMean
Cold boot into BIOS23W23W
Installing OS13W61W28W
Installing updates41W36W
X Logon (GUI)11,7W ~ 12,5W60W12,7WMeting met het uitschakelen van wireless adapter in bios en afkoppelen van randapparatuur.
StateMean
X Logon (GUI)12,7W
X Logon (GUI) with WiFi and BT turned off12,1W
X Logon (GUI) with WiFi, BT turned off and monitor standby10,7W


Dit is uiteraard geen compleet overzicht maar ik wilde deze metingen alvast delen voor de geïnteresseerden die een Intel 10th-gen systeem overwegen dat niet op een Fujitu moederbord gebaseerd is.

Ik ga dit systeem gebruiken i.c.m. Proxmox. Er kan nog genoeg getuned worden, o.a.:
 • Persistent maken van powertop --auto-tune
 • De CPU en case fan optimaliseren
 • BIOS instellingen optimaliseren

Acties:
 • +9Henk 'm!
 • Pinned

 • SteveH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 17:08
Na het bouwen komt het meten. Ik heb de volgende configuratie gebouwd:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 68,98€ 68,98
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 95,32€ 95,32
1BehuizingenSupermicro SuperChassis 502L-200B€ 74,15€ 74,15
2Externe harde schijvenMaxtor M3 Portable 4TB Zwart€ 104,95€ 209,90
1Geheugen internCrucial CT2K4G4DFS824A€ 36,76€ 36,76
1Solid state drivesIntel 660p 512GB€ 58,-€ 58,-
1VerbruiksmetersBrennenstuhl PM 231 E€ 14,50€ 14,50
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 557,61


OS: Ubuntu 20.04.1 LTS Server
Bios: standaard geen wijzigingen
Harde schijven uit de Maxtor nog niet aangesloten

Muis/Keyboard/netwerk/geen powertop/opstartenmax. 38 watt
Muis/Keyboard/netwerk/geen powertop/idle ±10 watt
netwerk/geen powertop/idle ±9.5 watt
netwerk/wel powertop/idle ±8.8 watt


Vervolgens de Pico PSU aangeschaft:
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1KabelsDelock Adapter P4 Kabel 4St Molex/4St P4 15cm€ 2,61€ 2,61
1KabelsStartech.com 4x SATA Power Splitter Adapter Cable (PYO4SATA) Zwart€ 4,95€ 4,95
1VoedingenMini-box picoPSU 80 + 60W Adapter Power Kit€ 52,01€ 52,01
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 59,57


Ruimte genoeg in de kast:


Toen nog een keer gemeten:

Muis/Keyboard/netwerk/geen powertop/opstartenmax 29.5 watt
Muis/Keyboard/netwerk/geen powertop/idle 3.8 watt
Muis/Keyboard/netwerk/wel powertop/idle 3.6 watt
netwerk/wel powertop/idle 3.0 watt


Met de pico PSU schommelde de waarde op de Brennenstuhl een stuk minder dus durf ik daar wel de ± weg te halen. Ik ben wel tevreden met het resultaat :)

Acties:
 • +3Henk 'm!
 • Pinned

 • selem87
 • Registratie: Oktober 2020
 • Laatst online: 26-06-2022
Ondertussen draait ook mijn server hier:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G5400 Boxed€ 43,90€ 43,90
1MoederbordenFujitsu D3643-H€ 95,32€ 95,32
1BehuizingenSilverstone Milo ML03B€ 79,90€ 79,90
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingArctic Alpine 12 Passive€ 11,72€ 11,72
1Geheugen internCrucial CT2K8G4DFS824A€ 58,95€ 58,95
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 51,50€ 51,50
1Solid state drivesCrucial BX500 120GB€ 21,-€ 21,-
1Solid state drivesIntel Pro 6000p 512GB
Bekijk collectie
Importeer producten


De M.2 SSD heb ik uit een defecte laptop gehaald. Als ik zoek op modelnummer kom ik op de intel pro 6000p. Weet niet als dit wel klopt want in pricewatch staat deze aan bijna 400 euro dus heb ik de prijs er uit gelaten. Zonder de M.2 SSD heeft dit alles me rond de 400 euro gekost.

Wat gegevens rond verbruik (gemeten met een Brennenstuhl PM 231e):
Idle in proxmox zonder LXC containers of VM's running: 4.5W-5.5W
Met 2 VM's (Ubuntu-server VM met docker en 4 containers + home assistant VM): 6.6-7.1W

Allemaal na powertop --auto-tune
Geen keyboard, mouse, display, usb, .... aangesloten
Proxmox draait op de Crucial SATA SSD, de VM's op de M.2 SSD

Voor m'n Home Assitant VM zullen wel nog 2 usb devices (zwave en rfxcom) moeten aangesloten worden. En binnenkort wil ik ook nog 2 2,5'' HDD's kopen zodat de synology NAS geheel overbodig wordt.
Er komen zeker ook nog minstens heel wat docker containers bij en ik ga ook wat met LXC containers experimenteren.
Maar momenteel al zeer tevreden dus :)

Ik merk wel dat de temperatuur wat beter kan.
Vermoed dat dit oa is door de lage case die maar op een paar mm van de passieve koelblok komt. Verwachtte ik wel op voorhand dat dit kon gebeuren en ik heb ook mijn redenen om voor deze case te gaan.
Concreet: ik heb netdata naast proxmox lopen en zie dat m'n idle temp rond de 30 graden zit, blijft ook zo na een nachtje idlen, tot daar dus perfect lijkt me.
Bij belasting krijg ik uiteraard hogere pieken en dan lijkt alles wat te veel temperatuur vast te houden. Temp tussen belastingen zakt nogal traag waardoor idle temp dan uiteindelijk naar 40-45 graden gaat en enkel zonder verdere belasting maar héééééél traag terug zakt..
Voor ik passende en indien mogelijk zuinige 80mm fan(s) koop ben ik even aan het experimenteren met een 120mm PWM fan die ik hier nog heb liggen. Iemand nog tips buiten wat fujitsu op dit MOBO standaard heeft (auto, disabled en full als ik me goed herinner)? In elke setting die ik probeer blijft m'n testfan op z'n minimum van 700 RPM draaien ook al is de CPU maar 30 graden. Uiteraard wil ik de fan echter zoveel mogelijk volledig uit.. Eventueel vanuit software controleren met iets als fancontrol? Of mis ik nog ergens BIOS-opties waar ik dit wat fijner kan tunen?

In ieder geval al bedankt voor alle nuttige info in dit topic. Zonder dit had ik me waarschijnlijk een duurdere en minder krachtige QNAP NAS gekocht en nog niet eens alles kunnen doen wat ik nu wel kan :)

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • ST10©DE
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 18:27

ST10©DE

Dus.............

ST10©DE schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 16:42:
Toevallig vond ik gisteravond nog wat, een TP Link HS110 slimme stekker. Even gekeken, en die kan dus ook het stroomverbruik meten (zal wel grof zijn, maar toch) . Dus daar heb ik mijn twee huidige systemen op aangesloten en de Synology en Optiplex FX160 gebruiken samen zo'n 43 watt. Het streven is dus om met onderstaand systeem (ik wacht nog op de SSD, de rest is inmiddels binnen) hieronder te blijven. Wat denken jullie, is dat een haalbare kaart?

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6400 Boxed€ 59,-€ 59,-
1MoederbordenASRock H410M-HVS€ 66,95€ 66,95
2Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5" (5400rpm), 1TB€ 41,99€ 83,98
1Interne harde schijvenSeagate Barracuda Compute 2,5" (5400rpm), 2TB€ 63,25€ 63,25
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,74€ 31,74
1Geheugen internCrucial CT8G4DFRA266€ 32,20€ 32,20
1VoedingenMini-box picoPSU 120€ 0,-€ 0,-
1Solid state drivesIntenso Top Performance 2,5" 128GB€ 19,34€ 19,34
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 356,46
Missie geslaagd!

Vandaag kreeg ik eindelijk de juiste sata stroomkabels binnen zodat ik de Cooler Master Elite 110 dicht kon schroeven en in de 10" netwerkkast in de kelder kon plaatsen.

Met het opstarten piekte het systeem op 35 watt, nog altijd minder dan de Synology en Thinclient samen in idle. Na een half uurtje daalde die naar 13 watt en nu, nog een half uur later geeft ie 11 watt aan. Ruim 30 watt minder, ik ben tevreden.

Geen slechte prestatie voor een chipset cq moederbord waarvan beweerd wordt dat die niet zuinig zijn me dunkt? Ik heb overigens een Brennenstuhl Primera-Line energy meter PM 231 E in bestelling staan om correct te meten.

"Ik heb een hekel aan thuiswerken". Hendrik, 36 jaar, brandweerman.


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Lennyz
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 23-01 07:28
mrmrmr schreef op woensdag 24 februari 2021 @ 20:23:
@Lennyz Heb je het verbruik van de Odroid HC4 gemeten?

eMMC heeft ook een beperkte belasting (zoals Tesla heeft ondervonden), maar het is wel beter dan SD.
Ik heb de Brennenstuhl PM 231 E binnen gekregen. Het verbruik komt overeen met hetgeen Hardkernel adverteert. Mijn verbruik is met de volgende configuratie.

Odroid HC4
Software: Armbian 21.02.2 Buster with Linux 5.10.16-meson64

Hardware:
1x Samsung HD103SJ
1x Samsung HD204UI

Docker-containers:
- Pi-Hole

Standby:
- Een standby verbruik van 4,7 watt als beide hardeschijven in slaapstand staan (spinned down)
Wakker:
- Een verbruik van 8,5 watt als beide schijven draaien en als ik ze benader via Samba.
Gebruik:
- Een verbruik 14 watt als ik write acties uitvoer.

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • |sWORDs|
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 18-01 16:42

|sWORDs|

vSphere/ESXi

Ik heb mijn passieve Protecli FW6b (met 2x 16GB 2400 op 2133 en 1TB Samsung 860 EVO mSATA) afgestoft. Deze had problemen met uitval na een paar uur, koelpasta vervangen door Noctua NT-H1 pasta en werkt weer prima. 11,1 W (ELV Energy Master Profi II, geen monitor en maar 1 NIC aangesloten) met twee idle VMs (DC ~18MHz, vCenter ~500MHz) en ESXi 6.7.0, 17499825 (ESXi 7 heeft geen drivers voor de 6x Intel 82583V NICs).

Kunnen de grote jongens 's nachts weer uit, die doen samen met de switch zo'n 500W idle.

[Voor 15% gewijzigd door |sWORDs| op 02-03-2021 16:48]

Te Koop:24 Core Intel Upgradeset


Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • daily.data.inj
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 22:18
Inmiddels draait mijn systeem een half jaar stabiel, nuttig/leuk om hier de uiteindelijke config te plaatsen.
#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Core i7-9700 Boxed€ 241,-€ 241,-
1MoederbordenSupermicro X11SCM-LN8F€ 271,22€ 271,22
1Computer accessoiresLeicke ULL Power Supply 120 W€ 31,99€ 31,99
1ProcessorkoelingNoctua NH-L12S€ 48,50€ 48,50
2VentilatorenNoctua NF-A8 PWM, 80mm€ 15,98€ 31,96
2Geheugen internCrucial CT32G4DFD8266€ 141,45€ 282,90
1VoedingenMini-box picoPSU-150-XT€ 51,50€ 51,50
1Solid state drivesSamsung 970 EVO 1TB€ 119,-€ 119,-
Totaal€ 1.078,07


Moederbordkeuze: Variant vaker voorbijgekomen in dit topic. Daarnaast is het gemak wat IPMI brengt mij het aantal extra watts waard. Voor mijn use case zijn de extra RJ45 aansluitingen ook welkom (fysieke netwerksegmentatie en andere testcases).
Ter info als je IPMI in de BIOS uitschakelt scheelt dat ongeveer 3 watt in het verbruik op dit moederbord. Dit verbruik zie je ook terug in de Kasa app als de server uit staat.

Processorkeuze: persoonlijke afweging tussen zuinig in idle en toch cpu power mochten VM's/containers hierom vragen in bepaalde (test)setups.

Verbruiksgegevens (gemeten met een HS110 met IPMI aan en geen andere randapparatuur):
- Barebone met Proxmox: schommelt tussen 9 en 12 watt (geen auto-tune)
- Na toevoegen van 1 Ubuntu VM (met auto-tune) gemiddeld 15 watt. Hier draaien een stuk of 15 docker containers op.
Al met al tevreden over deze build en voor mijn use cases.

Wel wil ik de functie van media server hier aan toe gaan voegen. Zijn er goede (zuinige) ervaringen met 3,5 HDD's van 8TB+? Deze schijf zal dan naast de WD Red WD100EFAX 10TB komen te draaien (deze zit nu nog in een Syno NAS).

[Voor 3% gewijzigd door daily.data.inj op 13-03-2021 20:17]


Acties:
 • +7Henk 'm!
 • Pinned

 • Woodski
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 19-01 21:28
Hier de eerste resultaten van de Asrock H470M-HDV/M.2 met een i5 10500
Dit was een van de goedkopere moederborden met voldoende PCIe sloten voor maar 70 euro
Zuinigheid is mijn ogen niet enkel het verbruik maar ook de kosten voor de aanschaf

Ik ga het inzetten als PfSense bak met minimaal 3 netwerk adapters
Hierbij is het idee dat 2 x i211 zuiniger is dan een dual netwerk kaart

Op de enkele Samsung EVO 250GB sata draait zonder VM's op Proxmox met powertop
De voeding is PicoPSU met een 20 volt Lenovo laptop voeding van 90 watt
Geheel zonder fans op een enkele 2133mhz Dimm van 8GB

Hij heeft de nacht stabiel doorlopen op ca 6.5 watt
Vanmorgen wat BIOS tweaks gedaan en hij lijkt nog steeds stabiel op ca 4.7 wattIk claim niet dat dit optimale BIOS settings zijn maar het is een mooi begin
Met name het ASPM stukje lijkt een gunstige aanpassing mbt de zuinigheid
Die met een * wil ik nog verder uitzoeken

Factory default +
CPU fan Silent
Boot performace mode Max battery
Intel speed shift Enabled
CPU C states Enabled
Enhanced halt state Enabled
C3 Enabled
C6 Enabled
C7 Enabled
package C state Enabled
C6DRAM Enabled*
PCI Express native control Enabled*
PCIE ASPM support Auto*
PCH PCIE ASPM support Auto*
DMI ASPM support Enabled
PCH DMI ASPM support Enabled
Onboard HD audio Disabled
Onboard WAN deviced Disabled
Restore on AC power loss Enabled
SATA aggressive power Enabled
Serial port Disabled
Parallel port Disabled
Trusted computing Disabled

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • Br0mZ
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22-01 15:45
Na lang meelezen ook eindelijk begonnen aan bouw server en wat testcijfers voorzien.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsIntel Pentium Gold G6400 Boxed€ 64,-€ 64,-
1MoederbordenASRock B460M Pro4€ 86,-€ 86,-
1Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK32GX4M2A2666C16€ 154,90€ 154,90
1Solid state drivesSamsung 850 EVO M.2 120GB€ 0,-€ 0,-
Totaal€ 304,90

In combinatie met Rgeek pico psu en een Dell 65W level VI voeding.

Me gericht op de config van Woodski, dus proxmox met powertop, enkel eth cable connected. Mobo leds uit.

Draaide stabiel op 12.9W zonder de bios tweaks
Draait nu met dezelfde tweaks als Woodski op 10.4W


Edit Mooie tabel:
Idle default bios settings12.9W
Idle Woodski bios settings10.4W
Idle Woodski bios settings + unbind led driver + grub edit10.1W
Idle Woodski bios settings + unbind led driver + grub edit + zonder cpu-fan9.9W


(Gemeten met Brennenstuhl PM231E)

Bios Tweaks:
Woodski schreef op woensdag 17 maart 2021 @ 15:38:
Factory default +
CPU fan Silent
Boot performace mode Max battery
Intel speed shift Enabled
CPU C states Enabled
Enhanced halt state Enabled
C3 Enabled
C6 Enabled
C7 Enabled
package C state Enabled
C6DRAM Enabled*
PCI Express native control Enabled*
PCIE ASPM support Auto*
PCH PCIE ASPM support Auto*
DMI ASPM support Enabled
PCH DMI ASPM support Enabled
Onboard HD audio Disabled
Onboard WAN deviced Disabled
Restore on AC power loss Enabled
SATA aggressive power Enabled
Trusted computing Disabled
Niet echt tevreden mee in feite.
Zag lagere cijfers met de itx versie van dit bord en ook heel pak lagere cijfers van Woodski.
Vergeet ik nog iets? Kan ik nog iets nakijken?
Weinig ervaring tot nu toe met powertop en zuiniger maken :)

[Voor 20% gewijzigd door Br0mZ op 24-03-2021 14:32]


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • renedis
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 28-01 17:49
Speedway4 schreef op zondag 28 maart 2021 @ 22:13:
[...]


Kan je me hier meer over vertellen? Ben op zoek naar een andere adapter voor mijn HTPC op basis van een Asus H110T moederbord.

Op bol.com zag ik overigens ook originele Dell adapters voor rond de 22-23 euro, lijkt mij namaak voor die prijs, maar verkoopt bol.com dat dan (namaak)?
Deze is het, die had ik nog liggen. Alleen was het een L5 adapter die ik had.

Die jij linkt lijkt een L6 volgens mij, en is mogelijk efficiënter.

Overigens draai ik tegenwoordig:
pricewatch: Asus Prime H310T R2.0/CSM
pricewatch: Intel Core i5-8500T Tray
2x pricewatch: Kingston KTH-PN426E/8G
pricewatch: Seasonic SSA-0601HE-19
2-pin naar DC jack kabel

Draait op Ubuntu 20.04 LTS met 19 containers.
Idle: 8.98 watt
typical load: 10.77 watt

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Skynett
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 02:31
Ik zal hier even wat real world verbruiksgegevens achterlaten waarbij ik een vrij doorsnee moederboard heb genomen want die had ik nog liggen. Het gaat om de volgende hardware:

PicoPSU 90W
Leicke 120W 12V adapter
Intel Core i5-8500T
GIGABYTE Z390 GAMING X-CF Bios:F10i
1 * Crucial BLS8G4D240FSB.16FARG DDR4-2400 8 GBytes
SSD1 : SSDPEMKF512G8 NVMe INTEL 512GB
SSD2: ADATA SX8200PNP NVMe 2048 GB

Alles gemeten met energiemeter ELV Energy Master Profi II.

W10 zonder usb keyboard/mouse en zonder beeldscherm idle verbruik is 5,7W.
Zelfs als ik rustig surf (met beeldscherm en keyboard/muis) op tweakers blijft het verbruik onder de 10W.
Hiervoor had ik een Corsair SF450 Platinum voeding en was het idle verbruik 10,2W.

Ben er eigenlijk wel tevreden mee, en dat zonder een Fujitsu moederboard. Volgende stap is om te kijken wat het verbruik is met proxmox.

Hier moet alle shit staan die ik heb.


Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • Cafe Del Mar
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 25-01 10:26
Case was een Amazon Warehousedeal, mij maakt het niet uit hoe de case eruit ziet, als alles er maar in past. Met micro-ATX viel dat nogal tegen, omdat het geen "standaard" is: er zijn heel wat micro-ATX cases waar een "random" micro ATX bord niet in past. Ik heb al meerdere mini-ITX pc's samengesteld en daar speelt dat niet: als een case mini-ITX compliant is, past elk mini-ITX bordje erin.
Moederbord & CPU: ik heb hier van Woodski gelezen hoe zuinig een setup met dit bord kan zijn, dus dat was een veilige keuze. Al wilde ik eigenlijk een i5-11400. Het nadeel daarvan was dat zowel de CPU als het moederbord duurder was én dat ik niet wist hoe zuinig zo'n setup zou zijn. Dus toch maar een Intel-10 en een "bekend" moederbord gepakt.
CPU cooler: de passieve Arctic Alpine 12 is weliswaar een stuk goedkoper (€12), maar een cpu die meer warmte kan maken dan de passieve cooler kan afvoeren, is niet goed voor mijn gemoedsrust. Al slurpt die cooler dus ook wel 1-2W extra.
MNVE SSD had ik nog liggen, mogelijks niet zo zuinig, maar als het toch in de kast ligt...
De PicoPSU 90W deed het prima, maar de 90W Leicke wilde niet mee. Met een 160W voeding die ik hier had liggen ging het wel, dus de 90W Leicke dan maar ingeruild voor een 120W versie. Bij het nameten bleek waarom: bij de opstart haalt het systeem kortstondig 87W...
OS: W10

Dan wat settings aangepast in het BIOS/Uefi gebaseerd op deze post, kwam ik uit op 10,8W

#CategoryProductPrijs
1CaseAerocool CS105€26,45
1MoederbordASRock H470M-HDV/M.2€83,09
1CPUi5 10400€169
1CPU coolerNoctua NH-L9i€39,9
1RAMCrucial 8GB DDR4 2666 CT8G4DFRA266€37,1
1SSDSamsung MZ-V6E250BW SSD 960 Evo NVMe M.2€0
1PSUPicoPSU-90 12V DC-DC ATX Mini-ITX 0-90W€34,95
1PSULeicke Ull 120 W.€32,99
Totaal€423,48


Aangezien het systeem zal dienstdoen als "downloadstation" (NZB & Torrent) en voornamelijk als NAS, zit er ook een SATA 5TB 2,5" disk in, met die disk gaat het verbruik naar 13,1W.
De disk wordt - onder load - ook best warm, dus heb ik een Noctua NF-A14 PWM (€21,90) besteld om dat euvel op te lossen. Zuinige server allemaal goed en wel, maar nieuwe hardware maken kost ook veel energie, dus als we de levensduur van alle componenten kunnen verhogen/verlengen met wat koeling, doen we dat maar :). Het extra verbruik zou max 1W zijn.

> Ik zou nu nog eigenlijk iets willen regelen voor de spindown van de disk: tussen bepaalde uren "actief", tijdens andere uren mag er spindown zijn. Enig idee hoe ik dat fix in W10?
> Ik heb geen idee hoe ik de verschillende C-states in W10 kan activeren, instellen, zien, ...? De meegegeven verbruikswaarden is wat ik zie op de verbruiksmeter net na het opstarten etc, ik betwijfel dat het systeem dan al naar C-states gaat?

Metingen met een PM231E

Acties:
 • +1Henk 'm!
 • Pinned

 • RAW_
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22-12-2022
Jazco2nd schreef op vrijdag 11 juni 2021 @ 20:28:
Ik zit voor een 2e kleine Intel build te zoeken naar een Thin of normaal Mini-ITX bord met ECC RAM support en schrik eigenlijk van de prijzen.

Er is een Asrock B365M voor €86 maar ik lees in dit topic dat de chipset 22nm IPV 14nm is dus warmer en minder zuinig.
Let erop dat dat Asrock moederbord ECC maar "half" support. Volgens de Asrock website accepteert het moederbord wel ECC sticks, maar zullen die dan in "non-ECC mode" werken. Als je dus echt ECC support wil zul je naar moederborden met C242/C246 chipsets moeten kijken (of een Ryzen optie overwegen).

Ik had zelf nog de Gigabyte C246N-WU2 gevonden. Is ITX, met 8 SATA poorten, dual-nics en ECC support. Een user in het forum van onze oosterburen heeft met dit mobo 5,07W gehaald i.c.m. een PicoPSU. Helaas is dit mobo momenteel slecht leverbaar. Eigenlijk kun je het alleen over de grens bestellen en de meeste webshops verwachten pas weer voorraad over enkele weken.
Tiepfoud schreef op zondag 13 juni 2021 @ 13:27:
De prijzen van de 8/9de gen + fujitsu zijn precies de pan aan het uitswingen.
Voor een prijsverschil van 120! euries:
Je vergelijkt nu wel het meest high-end fujitsu moederbord (server-chipset) met een moederbord met instap chipset. Een eerlijkere vergelijking zou zijn tussen dat ASUS Pro moederbord en de Fujitsu D3643-H met B360-chipset van ~ € 100.

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • triangle123
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 25-01 20:55
@wuppie007 Mijn Unraid met fujitsu, I3-9100, 2 SSD’s en 2 HDD’s, 1 ventilator, wat usb dingen en een 16 tal docker containers doet minder dan 8 watt. Het kan dus prima met Unraid.

[Voor 3% gewijzigd door triangle123 op 04-08-2021 08:50]

Pagina: 1 2

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee