Hydra schreef op vrijdag 30 juni 2017 @ 10:17:
[...]
Als het om software engineers gaat is dat wel 't domste wat je kunt doen. Sowieso zijn sollicitatiebrieven volledig outdated. Ik heb zelf veel developers geinterviewd (gisteren nog een toevallig) en sollicitatiebrieven komen er al heel lang niet meer aan te pas.
Ik weet niet in welke branch jij werkzaam bent maar ik hoop dat dit niet is hoe je developers selecteert.
We zochten 2x een junior systeembeheerder / allround ICTer / helpdeskmedewerker. (Ik werk als sysadmin bij een financiële dienstverlener.) Communicatie en motivatie is erg belangrijk en dat soort dingen haal je uit een brief. Enkel een CV zegt veel te weinig over iemand.
Ik vind brieven, ook in de ICT, zeker niet outdated. Het hangt misschien een beetje van de tak van sport af maar voor functies als deze en wanneer je meer richting zachte kant van de ICT gaat (beleid, etc) is een brief nuttig. Het hangt volgens mij ook van de branche af. Bij de overheid lijken brieven normaler te zijn dan bij pure technische ICT bedrijven. (beheer, development)
[...]
Ik zie enorm veel van deze poster wat echt 180 graden is van wat ik ervaar in mijn werk. Ik begin het idee te krijgen dat een groot deel grootspraak is met een flinke scheut fantasie.
Of gewoon give or take 21 jaar werkervaring.
D'r zit verdomd weinig grootspraak en fantasie bij. Ik denk vooral dat ik meer ervaring heb bij non-ICT clubs en beheer. Bij ICT-centric bedrijven en development functies werkt het wellicht anders.
Het is de normaalste zaak van de wereld om in je CV de focus te leggen op de baan die je wil. Ik heb bijvoorbeeld m'n PHP en Coldfusion ervaring praktisch verwijderd om te voorkomen dat ik daar hits op krijg.
Als ik om wat voor reden dan ooit developers zou moeten interviewen of cv's zou moeten beordelen, zou ik naar alle waarschijnlijkheid verder kijken en denken "hmm, maar 1 of 2 talen, persoon is niet veelzijdig". Daarbij, hoe ga je dat verwerken op je CV. Hele banen weg laten? Dan krijg je weer gaten op je CV en dat wil je helemaal niet.
Widow schreef op vrijdag 30 juni 2017 @ 10:21:
[...]
Ik geloof dat Stephen Covey ooit een keer zei "begin met het einde in beeld" - en dat was een heel verhaal over hoe hij in het leven staat. Maar het gaat ook op voor solliciteren. Je huidige baan houdt waarschijnlijk een keer op, en ik denk dat er hier op GoT nog niet zoveel mensen in de buurt van hun pensioen zitten. Dus begin met het einde van je baan in beeld, en de daaropvolgende sollicitatieronde. Wat kan je NU doen dat je een streepje voor geeft bij de volgende sollicitatieronde? Je mag idd niet lui worden en denken "dat komt dan wel" want tegen de tijd dat het zover is, zit je in zo'n chaos dat je er niet mee bezig bent (zegt iemand die o.a. het einde van Amarantis en Imtech heeft meegemaakt).
Het is inderdaad denk ik heel goed om tijdens je huidige baan, ook al ben je nog totaal niet bezig met een nieuwe, na te denken over de toekomst. Een beetje carriëreplanning is nog nooit iemand slechter van geworden, al leert de praktijk wel dat je maar beperkt kunt plannen en bereid moet zijn op een willekeurig moment de koers compleet aan te passen, of eens iets te proberen. Soms pakken wat je pakken kunt en je laten verrassen, soms gericht zoeken naar iets dat je verder gaat brengen.
Tsjipmanz schreef op vrijdag 30 juni 2017 @ 10:46:
Ik vind het aanpassen van CV afhankelijk van een andere functie vrij normaal. Zeker in de detachering als je mid-career bent en al een flink aantal klussen hebt gehad is dat een 'good practice'. Een CV voor een analyseklus ziet er anders uit dan een CV voor een beheerklus. Afhankelijk van waar een mogelijke werkgever/opdrachtgever naar op zoek is benadruk je bepaalde dingen in je historie. En je benadrukt de zaken waaruit blijkt dat jij voldoet aan de eisen en geschikt bent voor de vacature/klus. Daar is ook niks schimmigs aan, sterker nog: je bespaart de andere partij tijd, door niet uit te wijden aan allemaal irrelevante zaken.
Als je het heel specifiek over korte of zeer specifieke klussen hebt, ja. Maar dan zit je in de ZZP / detacheringshoek en gaat het niet om een klassiek CV maar om het equivalent van de specificaties van een laptop die je op Tweakers in de pricewatch zoekt.
In mijn beleving werkt het anders zodra het gaat om vaste banen met een gepland dienstverband van 3 jaar en langer. Dan is namelijk veel minder van belang wat je op dat moment kunt, maar veel meer hoe je in elkaar zit, of je persoon past bij het bedrijf en de functie, of je de juiste mindset hebt, of je breed genoeg bent en zinvol in staat bent nieuwe dingen te leren.
Het verschil tussen het 1e en het 2e is dat je in het 1e geval met een specifieke skillset word aangenomen op een klus waar het minder relevant is of je persoonlijk past. Je skills prevaleren. In het 2e geval zijn harde skills minder relevant dan softskills. Techniek leer je iemand wel aan maar als iemand niet goed in een team past of niet de juiste mindset heeft is dat veel lastiger.
Mugwump schreef op vrijdag 30 juni 2017 @ 13:29:
[...]
Volgens mij kunnen enkel bedrijven als Google nog zo kritisch zijn wat sollicitanten betreft.
Wij filteren wel vrij veel op basis van CVs, maar er komt dan ook altijd een hele stortvloed aan expats voorbij waarvan een heel groot deel een vrij beroerd niveau heeft. Na vele tientallen interviews met dergelijke kandidaten heb ik het idee dat ik op basis van de CV wel aardig het kaf van het koren weet te scheiden.
Zelfs al krijg je geen stortvloed aan CV's dan nog is het zinvol kritisch te blijven. Wij hebben heel niet zo heel erg veel mensen uitgenodigd en eigenlijk het gros al uitgefilterd op basis van CV en brief. Liever 5 gesprekken waarvan 4 goed dan 15 waarvan 5 goed. Sollicitatiegesprekken zijn intensief, zowel qua tijd als qua mentale investering. Ik vind het heel leuk om ze te doen, maar vind het zonde van mijn tijd om met mensen te praten wiens CV ik niet direct heel enthousiast van word of die iets triggeren.
Ik kijk dus niet alleen naar wat kernwoorden op een CV (die kan iedere boerenlul er op plempen) maar juist op hoe het CV is opgebouwd, wat er wel en wat er niet op staat, wat er wel en niet in een brief staat, etc. Beetje tussen de regels doorlezen. Als taalvaardigheid belangrijk is en je krijgt een vodje van een CV en brief, weet je al dat het niets gaat worden. Daarbij vind ik dat je moeite mag doen voor een baan. De eerste indruk is een CV en brief. Als je niet eens bereid bent daar tijd en energie in te steken, wat mag je dan van iemand verwachten op de werkvloer?
Ná Scaoll. - Don’t Panic.