Anoniem: 639074 schreef op dinsdag 25 april 2017 @ 22:35:
[...]
Volgens mij begreep je mij zojuist helemaal verkeerd.
Heb je geen reserves deze fraaie tools online te plaatsen, er lopen immers rare types rond die al voor minder een cylindertrekker op je slot komen zetten.
Hebben hier zelf een stel draadloze alarmen rondlopen die al bij minder de tegels uit de oprit blaffen.
Vorige week had m'n vrouw nog een colporteur/scout aan de deur die
"in verband met de vele inbraken hier" [duhh....] draadloze alarmen aan de man/vrouw probeerde te brengen.
Toen bleek dat hij amper door ons eigen mobiele "draadloze" luchtalarm kon babbelen zag hij het nutteloze van zijn bezoekje in en maakte hij maar dat hij wegkwam.

Dan heb je inderdaad verkeerd begrepen. Ik heb er wel over nagedacht, maar post toch dingen over mijn gereedschap. Ik ben heel voorzichtig met mijn adresgegevens en mijn volledige naam. Die zul je niet vinden in gereedschapgerelateerde posts. Ook met foto's ben ik voorzichtig en zorg dat je niet kunt achterhalen waar ik woon.
Een slede is zeker nog handig, zeker voor kleine stukken.En omdat de het hout aan 2 kanten (onderkant en achterkant) ondersteund wordt zijn de zaagsnedes vaak mooier. Vergelijk het met een zero clearance insert, maar dan aan 2 kanten. Het is in veel gevallen ook nog veiliger, omdat je het hout beter kunt klemmen en de handen verder van het zaagblad blijven. Doordat ik een trekzaag heb, zijn de veiligheidsvoordelen wat minder.
Andyk125 schreef op woensdag 26 april 2017 @ 10:34:
[...]
Dat ziet er echt super mooi uit, vooral dat incra spul

De weg klappende tafels zijn ook ideaal, ruimte is vaak voor de hobbyist vaak wel een issue. Bedankt voor de uitnodiging, een Festool CS70 wordt mij voor de hobby iets te duur op dit moment. Want dan zal ik een aparte invalzaag erbij moeten kopen of natuurlijk zo'n mooie tafel maken. Daarom leek mij het CMS systeem misschien wel wat. De prijs kon daarom bij de CMS ook wel iets omhoog, want je hebt er ook een invalzaag bij. Het grootste nadeel lijkt mij inderdaad het constant in en uitbouwen. En het precies onder een hoek zagen lijkt me ook niet heel praktisch. Ook de reviews en gebruikerservaringen zijn heel wisselend.
Hoe bevalt de Festool CS70 jou qua nauwkeurigheid, de reviews zijn ook bij deze tafel erg verschillend.
Ik vindt het niet erg als een tafel niet direct 100% goed is afgesteld, als dit maar mogelijk is om te doen.
Ik denk dat ik maar eerst eens begin met een invalzaag met liniaal, daar kan ik op dit moment makkelijk mee uit de voeten. Dan is het allemaal maar iets meer werk, maar het is op dit moment allemaal hobby werk.
De ruimte was/is voor mij ook een issue, vandaar deze relatief compacte oplossing. Mijn vorige zaagtafel gebruikte elementen van de CMS-tafel. Kijk daar eens naar, want dan kun je zelf een zaagtafel maken naar eigen specificatie, zonder te veel dure Festool onderdelen (verlengtafels, CMS-frame, etc). Dit is
het topic op Woodworking over mijn oude zaag/freestafel.
Over de nauwkeurigheid van de CS70 kan ik weinig zeggen, omdat ik een Incra-langs en Incra-dwarsgeleider gebruik. Die geleiders zijn toch voornamelijk datgene dat de nauwkeurigheid bepaald. Het onder een hoek zetten van het zaagblad is wel precies. De meter/aanduiding is wat grof, zoals bij bijna alle zagen. Maar met een digitale hoekmeter (<€20 op Aliexpress) kun je de hoek precies instellen. De trekfunctie werkt goed en je trekt in een recht lijn. Het blad was bij mij ook vlak, ondanks dat het al een oudere en behoorlijk gebruikte machine is. Ik kan er beter, sneller en preciezer mee werken dan op de Robland X310 op het werk. De Robland heeft wel het voordeel van de veel langere roltafel.
Het volgende stuk is misschien niet helemaal van toepassing op jou, maar post het toch omdat er wel vaker mensen zijn die twijfelen tussen een zaagtafel en een invalzaag. Ik zou beginnen met een invalzaag en dan verder zien. Met een CS70 kun je eigenlijk geen grote platen zagen zonder grote outfeed tafel. En de ruimte voor die outfeedtafel heb je niet. Dus moet je, net als ik doe, de platen eerst (grof) op maat zagen met de invalzaag en dan de kleinere stukken met de CS70 doen. Met een invalzaag en liniaal kun je ook alle kleine stukken goed en precies zagen, maar het duurt langer. Zeker bij herhaalde zaagsnedes is een tafelzaag een stuk sneller (bv een serie stroken van dezelfde breedte zagen uit een plaat). Dik hardhout kun je ook met een invalzaag zagen, maar dan langzaam. Maar er is weinig tot niets dat je met een zaagtafel kunt, maar niet met een invalzaag (als je tenminste een invalzaag vergelijkt met een zaagtafel met hetzelfde formaat zaagblad).
Het voordeel door met een invalzaag te beginnen is ook dat je beter gaat begrijpen wat jij nodig hebt in een tafelzaag en dan kun je daarna een keuze maken. De CS70 is een fijne machine en door de trekfunctie ook veiliger en veelzijdiger. Maar de zaag is erg duur (ook tweedehands!). Veel gebruikers op woodworking.nl kiezen daarom voor de Dewalt DW745, de iets grotere DW7491, Bosch GTS 10 XC of de goedkopere GTS 10 J. Daar worden ook geweldige zaken mee gemaakt.
Ik weet dat jij er niet tevreden was over jouw Dewalt en de Bosch jou ook niet overtuigd. Maar misschien leg je de lat wel hoog, doordat je de Altendorf op jouw gewend bent. Als je voor jouw werk een Aston Martin rijdt, dan valt een Peugeot 508 tegen. Maar die 508 is een prima auto!
Andere optie is de Dewalt (als je die nog hebt) in een zelfbouwframe zetten en de nauwkeurigheid vergroten door Incra-spullen. De Incra Miters zouden er gewoon in moeten passen en geeft meer precisie dan Dewalt geleider. En een Incra LS Positioner is ook wel te installeren. Dan ben je ongeveer hetzelfde kwijt als aan een nieuwe invalzaag.
Voor mij is het ook hobby, maar dan uit de hand gelopen