Crontab werkt inmiddels ook! Inmiddels ook een PIR en een 8 Relais kaartje aan de pi geknoopt. Alleen wat een gepuzzel met wiringpi en bcm's en GPIO's
Parklife
Parklife
Nice. Lekker simpel en effectief!. heb er gelijk 1 gehaald. (wel een iets andere), maar gaat idd prima. Nog ruimte over om nog wat meer voor dit soort constructies te maken.alesandro_46 schreef op vrijdag 9 november 2018 @ 22:10:
De afmetingen van het relaisbordje staan niet weergegeven, dat maakt het wat lastiger inschatten.
Misschien past het in een opbouwkabeldoos van de lokale bouwmarkt?
[Afbeelding]
https://www.raspberrypi.o...tion/raspbian/updating.mdMilitia Pilot schreef op zaterdag 17 november 2018 @ 15:31:
Ik ben van plan om te upgraden van een 3B naar een 3B+, maar moet ik dan mijn OS opnieuw flashen of hoeft dat niet?
Dus zorg dat je SD kaart eerst helemaal up to date is met de laatste versie en firmware+kernel .. en dan zou je hem zo om moeten kunnen prikken.If moving to a new Pi model (for example the Pi 3B+), you may also need to update the kernel and the firmware using the instructions above.
Klopt, ik heb ook een defecte RPi 3B+ gehad, maar dat was redelijk snel (en zonder dat ik zelf al had zitten klooien nogFreakster86 schreef op zondag 2 december 2018 @ 14:52:
Heb ik mijn rpi 3b+ gesloopt?![]()
Retropie overgezet en de rpi lag tijdelijk los (hdmi, power en utp aangesloten). Na een reboot van retropie bleef enkel de rode led branden. Het ligt niet aan de sd kaart of voeding (werken namelijk wel met een andere rpi 3b+). Ventilator getest en die werkt niet meer op 3.3v, dus het lijkt erop dat de 3.3v is kortgesloten?
Is dit een duur leer momentje of een garantie kwestie? Lees namelijk best veel verhalen van mensen met een rpi 3b+ en een boot/3.3v probleem.
"Technological advancements don't feel fun anymore because of the motivations behind so many of them." Bron
Misschien gewoon garantie?Freakster86 schreef op maandag 3 december 2018 @ 00:46:
@Room42 Het is over en uit voor deze pi. De wiki doorgenomen en internet afgezocht. Het is zeker weten kortsluiting van de 3.3v geweest (hoe, geen idee) en dat is niet te repareren. In vervolg een rpi altijd in een case doen. Dure 10 minuten
De sd card verwijdert, en hij boot van de ssd. Echter krijg ik berichten dat hij niet verder boot omdat het root account gelocked is, of dat hij root bestandsysteem niet kan vinden.$ vcgencmd otp_dump | grep 17:
17:3020000a
Je moet idd zorgen dat de root in cmdline.txt verwijst naar het juiste filesysteem.sander817 schreef op zaterdag 15 december 2018 @ 20:09:
In cmdline.txt staat nog wel root=/dev/mmcblk0p2. Geeft dat deze fouten?
Als ik een verse raspbian erop zet, gaat hetwel goed
Dit verhaal heeft voor mij inmiddels een leuk vervolg gekregen. Ik had (blijkbaar inmiddels al bijna 2 jaar) een 20x4 HD44780 display werkend over I2C:u_nix_we_all schreef op zondag 31 januari 2016 @ 22:17:
[...]
Die heb ik net geprobeerd, en daar is vwb de i2c adressering niets veranderd. Ik heb de patches van hier erbij gepakt: https://github.com/wilberforce/lcdproc
Daarmee kun je de layout in de config doen, en dat werkt nu goed voor mij. Ik snap alleen niet hoe dat zit met die losse hd44780.so file die daar staat, die zit niet source van lcdproc ...
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
[ Voor 9% gewijzigd door Danielson op 30-12-2018 10:55 ]
De Pi waar ik OpenHab op draai is voorzien van een externe ssd. Root is op deze schijf gemount, enkel de boot partitie zit nog op de SD kaart (als ik me niet vergis). Dit ging wel niet zonder slag of stoot. Ten eerste moet je voeding sterk genoeg zijn, ten tweede levert de USB poort van de Pi niet genoeg stroom voor de schijf wat je kunt oplossen met een speciaal kabeltje om de voeding van een andere bron af te takken, ten derde werkt dit blijkbaar niet zomaar met elke USB schijf enclosure. Met de eerste enclosure die ik gekocht had kreeg ik de schijf niet gemount. Onder windows waren er nochtans geen problemen om de schijf te lezen/schrijven. Dan maar een andere enclosure gekocht en deze deed het wel.Danielson schreef op zondag 30 december 2018 @ 10:49:
Mijn Raspberry Pi begint toch steeds belangrijker voor me te worden qua functies zoals Home Assistent, FR24, PiHole, Trading bot.
Er zit aardig wat configuratiewerk in, daarom ben ik er best bang voor als mijn SD kaart de geest geeft, ik maak wel geregeld backups, maar dan nog.
Wat zijn de meest betrouwbare SD kaarten voor de Pi? Soort van heavy duty SD kaarten? Of is het mogelijk mijn huidige SD installatie te migreren naar een externe HDD?
Zo verlies je toch al je logging na reboot?Teleflubbie schreef op zondag 30 december 2018 @ 11:38:
- maak voor /tmp, /var/log gebruik van ramdisk tmpfs in /etc/fstab.
Yep. Maar dat is waarschijnlijk in de meeste gevallen geen probleem, tenzij je last hebt van een systeem dat soms 'spontaan' reboot.teaser schreef op zondag 30 december 2018 @ 12:00:
[...]
Zo verlies je toch al je logging na reboot?
Leuk project. Hoe heb je de alarmzones gemaakt? Werk je op basis van 2 kOhm weerstanden?Teleflubbie schreef op zondag 30 december 2018 @ 13:02:
DYI Alarminstallatie met ESP8266 en Raspberry
Eindelijk weer een zelfbouw project afgerond. De alarminstallatie in onze nieuwe woning. Bestaande uit:
Controller unit:Card Reader Unit
- Raspberry Pi
- Controller board met relais voor sirene, flitser, etc. en input IO voor sensoren.
- 12v voeding met UPS functionaliteit (MeanWell PSC-60A)
- 12v accu
- Zelf geschreven C applicatie met:
- webserver voor bediening
- logica voor monitoren van sensoren en schakelen alarms
- communicatie met smartcard reader (Wiegand protocol)
- logica voor monitoren van netspanning en 12V (shutoff)
Motion Sensor & Sirene Units
- ESP8266 (Wemos Mini Pro D1)
- RC522 RFID Card reader module
- Zelf geschreven C applicatie voor:
- Scannen en programmeren van smart cards
- Communicatie met Controller unit (Wiegand protocol)
Inmiddels is alles geïnstalleerd en operationeel.
- Radar module XYC-WB-DC1 getweakt om de gevoeligheid te kunnen bijstellen.
- Piezo Sirene 100dB.
[Afbeelding: Alarm]
Elke zone (sensor module) heeft gewoon zijn eigen bekabeling en GPIO ingang op de raspberry. Dat is de reden dat ik ook voor de centrale controller een Raspberry heb genomen. Een ESP8266 heeft te weinig GPIO inputs om een redelijk aantal zones aan te kunnen. ,FrankHe schreef op zondag 30 december 2018 @ 21:48:
[...]
Leuk project. Hoe heb je de alarmzones gemaakt? Werk je op basis van 2 kOhm weerstanden?
Check. Mijn vraag is eigenlijk of je naast het alarmcontact ook een sabotagecontact hebt en of je daarvoor weerstanden gebruikt zoals gebruikelijk is bij dergelijke opstellingen? Welke buffering heb je op de GPIO inputs?Teleflubbie schreef op zondag 30 december 2018 @ 22:00:
[...]
Elke zone (sensor module) heeft gewoon zijn eigen bekabeling en GPIO ingang op de raspberry. Dat is de reden dat ik ook voor de centrale controller een Raspberry heb genomen. Een ESP8266 heeft te weinig GPIO inputs om een redelijk aantal zones aan te kunnen. ,
De afbeelding staat blijkbaar in een map met een wachtwoord eropTeleflubbie schreef op zondag 30 december 2018 @ 13:02:
DYI Alarminstallatie met ESP8266 en Raspberry
Inmiddels is alles geïnstalleerd en operationeel.
[Afbeelding: Alarm]
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Dank voor de hint.....Als het goed is nu wel zichtbaarnero355 schreef op maandag 31 december 2018 @ 15:22:
[...]
De afbeelding staat blijkbaar in een map met een wachtwoord erop
[ Voor 6% gewijzigd door Craetive op 04-01-2019 12:59 ]
Voor het monitoren heb je misschien iets aan RPI-Monitor? Veel info op een overzichtelijke pagina en je kan het uitbreiden met andere "modules".FooBarz schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 12:54:
Toevallig tijdens een opruimbeurt weer mijn Raspberry Pi 3 B tegen gekomen en dan begint het toch weer allemaal te kriebelen. Afgelopen dagen dus flink bezig geweest met het herconfiguren van een klein thuisservertje met:
<knip>
Het enige wat ik eigenlijk nog mis is een tooltje waarmee ik alles qua load, logs, onderhoud etc kan monitoren. Daarnaast moet ik ook nog naar iets kijken als DDNS en ben ik ook vergeten de Pi-Hole te configuren met DNS-Over-HTTPS, dus er zijn zeker nog verbeterpunten.
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
alesandro_46 schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 13:22:
[...]
Voor het monitoren heb je misschien iets aan RPI-Monitor? Veel info op een overzichtelijke pagina en je kan het uitbreiden met andere "modules".
Noob vraag wellicht, waarom zou je de Pi-Hole willen configureren met DNS-Over-HTTPS?
@FooBarzDNS over HTTPS
Even if you are visiting a site using HTTPS, your DNS query is sent over an unencrypted connection. That means that even if you are browsing https://cloudflare.com, anyone listening to packets on the network knows you are attempting to visit cloudflare.com.
The second problem with unencrypted DNS is that it is easy for a Man-In-The-Middle to change DNS answers to route unsuspecting visitors to their phishing, malware or surveillance site. DNSSEC solves this problem as well by providing a mechanism to check the validity of a DNS answer, but only a single-digit percentage of domains use DNSSEC.
To combat this problem, Cloudflare offers DNS resolution over an HTTPS endpoint. If you build a mobile application, browser, operating system, IoT device or router, you can choose for your users to use the DNS over HTTPS endpoint instead of sending DNS queries over plaintext for increased security and privacy of your users.
Deze had ik al gevonden en is inderdaad ongeveer de richting waar ik heen wil. Thanks!alesandro_46 schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 13:22:
Voor het monitoren heb je misschien iets aan RPI-Monitor? Veel info op een overzichtelijke pagina en je kan het uitbreiden met andere "modules".
Omdat DNS-requests altijd plaintext verstuurd worden, zelfs wanneer je een site over https bezoekt. Iemand met een packetsniffer op je netwerk weet dus alsnog welke sites je bezoekt en dit voorkom je via DoH. Daarnaast voorkomt het ook DNS hijacking, een vorm van MITM waarbij je DNS requests worden gemanipuleerd om malafide sites voor te schotelen.alesandro_46 schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 13:22:
Noob vraag wellicht, waarom zou je de Pi-Hole willen configureren met DNS-Over-HTTPS?
Yes was 'm tegen gekomen! Bedankt!SanderH_ schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 15:57:
[...]
@FooBarz
Ik heb deze guide gebruikt. Ging zeer vlot.
Hierdoor kan je de cloudflared tool installeren en vervolgens je upstream DNS aanpassen naar je pihole machine.
Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!
Ik vermoed in de Overscan settings.Toppe schreef op maandag 7 januari 2019 @ 11:14:
Ik heb op het werk een Raspberry Pi draaien met daarop Chronium als kiosk.
Het scherm waarop het draait (Philips 243V5L) is via HDMI aangesloten, nu heb ik rond om een balk van 2CM wat ik mis.
Dit is ook zo met het opstarten, iemand enig idee waar het aan kan liggen?
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Hmm klopt. Had hem al eens aan en uit gezet via raspi-config maar dat deed niets. Aanpassen via /boot/config.txt deed 't m!
Donstil: Je moet kopen wat je wilt hebben. Niet wat je nodig hebt!
Tja vanalles
Deze gezien [tweakers frontpage]?vso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 13:52:
ik wil van de raspberry pi een autoradio vervanger maken, ik heb een rpi 1(b+),2 en 3 (allemaal ethernet) en de 7" touchscherm ..
Wellicht beter om gewoon een Android radio te kopen? Zijn scherp geprijst op Ali etc..vso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 13:52:
ik wil van de raspberry pi een autoradio vervanger maken, ik heb een rpi 1(b+),2 en 3 (allemaal ethernet) en de 7" touchscherm ..
Nu wil ik 4.0 geluid voor de auto (ford c-max) en ik zit nog een beetje te twisten over de hardware die ik toe wil gaan passen ..
Wat zou ik kunnen doen aan hw/software![]()
ps ik heb wat youtube video's gezien en (september 2018) en opencrankshaft (android open auto) lijkt me wel wat voor de navigatie / gps gedeelte ..
Maar standalone zou ik hem ook graag gebruiken (zonder gps dan)
Ongeveer zo ver was ik al vorig jaar maar zag ff 1,2,3 nog niks over audio (keek ik eroverheen?)
Dan had ik beter in de Android radio topic deze vraag kunnen stellenDacuuu schreef op maandag 7 januari 2019 @ 14:35:
[...]
Wellicht beter om gewoon een Android radio te kopen? Zijn scherp geprijst op Ali etc..
[ Voor 22% gewijzigd door vso op 07-01-2019 14:39 ]
Tja vanalles
Dat is inderdaad een invalshoek.vso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 14:38:
Dan had ik beter in de Android radio topic deze vraag kunnen stellen.. ik stel hem hier
Waar ben je precies naar op zoek? Radio kan via internet, DAB+ of FM. Volgens mij zijn daar best kant en klare oplossingen voor. Of ben je op zoek naar hoe je dan uiteindelijk het geluid over de speakers krijgt? Dan zou ik eens kijken naar een 4.0 (of 4.1) versterkerbordje (AliExpress) of twee 2.0 bordjes.vso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 14:38:
[...]
Ongeveer zo ver was ik al vorig jaar maar zag ff 1,2,3 nog niks over audio (keek ik eroverheen?)
ik heb een dvb-t/sdr usb ding erbij .. dus dat gaat wel redelijk goed komen
De oude radio was natuurlijk een 4x 30w versterken ofzo ..tja en dat mis ik nu.
[...]
Dan had ik beter in de Android radio topic deze vraag kunnen stellen.. ik stel hem hier
Ik doe radio via een DVB-t, daarmee kan ik FM dab+ enzv ontvangen .. (SDR aka software defined radio) dat is zeker een project wat ik je kan adviseren om mee te spelen .. alleen de RPI trekt het snel al niet meer in combinatie met een gui ..barrymossel schreef op maandag 7 januari 2019 @ 14:43:
[...]
Waar ben je precies naar op zoek? Radio kan via internet, DAB+ of FM. Volgens mij zijn daar best kant en klare oplossingen voor. Of ben je op zoek naar hoe je dan uiteindelijk het geluid over de speakers krijgt? Dan zou ik eens kijken naar een 4.0 (of 4.1) versterkerbordje (AliExpress) of twee 2.0 bordjes.
Tja vanalles
Ik denk dat ik dan de autoradio gewoon in stand zou houden en de RPi op de aux daarvan zou aansluiten. Als je dat niet wilt dan zou ik het gewoon eens op een caraudio forum vragen of hier een eigen topic aanmaken: Audio en HiFivso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 15:16:
[...]
Ik doe radio via een DVB-t, daarmee kan ik FM dab+ enzv ontvangen .. (SDR aka software defined radio) dat is zeker een project wat ik je kan adviseren om mee te spelen .. alleen de RPI trekt het snel al niet meer in combinatie met een gui ..
Nu ik zit meer met het geluid dus, de auto radio heeft natuurlijk stereo voor en achter .. + links en rechts
ik wil het geluid eigenlijk kunnen aansturen over deze 4 locaties, (per kanaal?) en beetje af kunnen stellen.
of kan ik deze vraag beter in NOS stellen ?
de autoradio frame heb ik al gedemonteerd voor het projectbarrymossel schreef op maandag 7 januari 2019 @ 15:39:
[...]
Ik denk dat ik dan de autoradio gewoon in stand zou houden en de RPi op de aux daarvan zou aansluiten. Als je dat niet wilt dan zou ik het gewoon eens op een caraudio forum vragen of hier een eigen topic aanmaken: Audio en HiFi
Niet perse versterker maar als ik op de chinese website(s) vind ik veel 2.0 meuk en 7.x usb adapters .. maar niks om 4.x geluid voor de auto te maken ..Je bent in ieder geval op zoek naar een versterker. Welke de opties heeft die doet wat jij wilt, moet je zelf denk ik even uitzoeken. Zoiets kan lijkt me al werken, maar dan heb je alleen afstelling voor/achter (niet links rechts): https://www.conrad.nl/p/b...er-4-kanaals-200-w-372807
Tja vanalles
Je zou wel op zoek naar een versterker moeten zijn. Waar wil je anders je speakers aan aansluiten? In een autoradio zit bijvoorbeeld een versterker.vso schreef op maandag 7 januari 2019 @ 15:49:
[...]
de autoradio frame heb ik al gedemonteerd voor het project.. dus dat gaat hem niet meer worden
[...]
Niet perse versterker maar als ik op de chinese website(s) vind ik veel 2.0 meuk en 7.x usb adapters .. maar niks om 4.x geluid voor de auto te maken ..
En ja als dit zo "lastig" is dan ga ik wel meer denken over een android autoradio .. (wat wel jammer is)
Ik zit nog met wat vragen. Voegt onderstaand script alleen een ssh bestand toe aan /boot binnen de image (.img) of wordt deze .img ook verder geinstalleerd zodat ik een frisse RPi heb die dus opnieuw geinstalleerd is, of moet ik na dit script nog de stappen uitvoeren zoals beschreven op de eerste webpagina, namelijk:In November 2016, the Raspberry Pi Foundation, quite sensibly, disabled SSH by default on new Raspbian SD card images. This Linux Bash script enables SSH on .img image files, without you having to write to an actual SD card first.
#!/bin/bash
# Andrew Oakley aoakley.com Public Domain 2016
# Check out cotswoldjam.org for RPi events in Gloucestershire
# I recommend you place this script in /usr/local/sbin
# Usage: sudo raspbian-image-enable-ssh [ imagefile.img ]
# If you ommit imagefile.img , then the latest version of RRaspbian Stretch with desktop and recommended software is downloaded
# Help
if [[ "$1" == "-h" || "$1" == "/?" || "$1" == "--help" ]]; then
echo "Enables SSH on a Raspbian image from Nov 2016 or later"
echo "Usage:"
echo " sudo `basename $0` [imagename]"
echo "If imagename is not supplied, downloads the latest version of Raspbian Stretch with desktop and recommended software."
exit
fi
# Need to be root - we'll be mounting loopback device
if [ "$(id -u)" != 0 ]; then
echo "You must be root to run this. Try:"
echo " sudo `basename $0` $*"
echo "or"
echo " `basename $0` -h"
echo "for help"
exit
fi
# Clear up from previous aborted run?
if [[ -e rpi-boot ]]; then
echo "Please remove 'rpi-boot'"
exit
fi
if [[ -z "$1" ]]; then
# No filename? Download latest Raspbian Stretch with desktop and recommended software.
# Clear up from previous aborted run, part 2
if [[ -e rpi-work ]]; then
echo "Please remove 'rpi-work'"
exit
fi
# Make a working directory and download
mkdir rpi-work
cd rpi-work
curl -L "https://downloads.raspberrypi.org/raspbian_full_latest" -o raspbian_full_latest.zip
unzip raspbian_full_latest.zip
# Did we get what we were expecting?
if [[ `ls -1 *-raspbian-stretch-full.img | wc -l` -ne 1 ]]; then
echo "Can't find \"*-raspbian-stretch-full.img\" in raspbian_full_latest"
exit
fi
rm raspbian_full_latest.zip
# If run with sudo , change ownership to real user
FILEPATH=`ls -1 *-raspbian-stretch-full.img`
CALLER=`who am i | awk '{print $1}'`
if [ "$CALLER" != "root" ]; then
chown $CALLER.`groups $CALLER | awk '{print $1}'` "$FILEPATH" 2>/dev/null
fi
else
# Filename supplied, check it exists
FILEPATH="$1"
if [[ ! -f "$FILEPATH" ]]; then
echo "Can't find \"$FILEPATH\" (or it isn't a normal file)"
exit
fi
fi
# Find the first, DOS partition and mount it
BOOTSTART=`fdisk -l "$FILEPATH" | sed -nr "s/^\S+1\s+([0-9]+).* c W95 FAT32 \(LBA\)$/\1/p"`
if [[ -z "$BOOTSTART" ]]; then
echo "Can't find FAT32 first partition in image \"$FILEPATH\""
exit
fi
losetup /dev/loop0 "$FILEPATH" -o $((BOOTSTART*512))
mkdir rpi-boot
mount /dev/loop0 rpi-boot
# Make the change
if [[ -e "rpi-boot/ssh" ]]; then
echo "\"`basename "$FILEPATH"`\" ALREADY had boot/ssh set."
else
touch rpi-boot/ssh
echo "\"`basename "$FILEPATH"`\" now has boot/ssh set."
fi
# Unmount and clear up
umount rpi-boot
rmdir rpi-boot
losetup -d /dev/loop0
# Back out of second working dir if we did a download
if [[ -z "$1" ]]; then
mv -i "$FILEPATH" ..
cd ..
rmdir rpi-work
fi
[ Voor 8% gewijzigd door MRE-Inc op 08-01-2019 10:14 ]
XBL: MRE Inc
Een Pi3B met 3A voeding kan zonder noemenswaardige problemen een externe SSD voeden. Voor mijn broer hebben we een Pi3B met kodi draaien met daaraan een 2,5" externe WD SSD waar alle media op staat en dat werkt prima. Bij een 2B gaat dit niet werken (die kan formeel max 500mA over de USB leveren).teaser schreef op zondag 30 december 2018 @ 12:00:
[...]
De Pi waar ik OpenHab op draai is voorzien van een externe ssd. Root is op deze schijf gemount, enkel de boot partitie zit nog op de SD kaart (als ik me niet vergis). Dit ging wel niet zonder slag of stoot. Ten eerste moet je voeding sterk genoeg zijn, ten tweede levert de USB poort van de Pi niet genoeg stroom voor de schijf wat je kunt oplossen met een speciaal kabeltje om de voeding van een andere bron af te takken, ten derde werkt dit blijkbaar niet zomaar met elke USB schijf enclosure. Met de eerste enclosure die ik gekocht had kreeg ik de schijf niet gemount. Onder windows waren er nochtans geen problemen om de schijf te lezen/schrijven. Dan maar een andere enclosure gekocht en deze deed het wel.
[...]
Zo verlies je toch al je logging na reboot?
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
[ Voor 6% gewijzigd door alesandro_46 op 08-01-2019 12:15 ]
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Kleine aanvulling op mijn vereisten, de betreffende Pi draait zonder netwerk. Ook een externe powerbank is voor deze toepassing overkill en te complex. Het moet echt lean zijn.alesandro_46 schreef op dinsdag 8 januari 2019 @ 12:12:
@deepbass909, zelf geen ervaring met een UPS. In het verleden wel gezocht en kwam toen op oplossing van € 40,- tot € 60,- uit (krijg die nu zo snel niet terug gevonden).
Een snelle search leverde dit resultaat op. Een UPS op basis van een powerbank en wat software. De software checkt of er nog een netwerkverbinding is. Indien de stroom uitvalt valt de router en dus de netwerkverbinding weg. Daarna wordt de Pi netjes afgesloten.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
ik heb het nooit zo echt gehad op de 'vloeibare oplossingen' maar zowel deze als de 18650 missen vaak het belangrijkste (vind ik) namelijk de optie om de restant voltage uit te lezen .. alleen daar heb ik nu denk ik een oplossing voor gevonden.deepbass909 schreef op dinsdag 8 januari 2019 @ 13:09:
Kleine aanvulling op mijn vereisten, de betreffende Pi draait zonder netwerk. Ook een externe powerbank is voor deze toepassing overkill en te complex. Het moet echt lean zijn.
De Ups Pico voldoet perfect, maar is al een tijdje niet meer leverbaar.
Op Banggood/DX/Aliexpress e.d. vind ik ook wel bordjes, maar ik weet niet hoe goed die zijn...
[ Voor 5% gewijzigd door vso op 08-01-2019 22:29 ]
Tja vanalles
Het is al even geleden dat ik hiermee bezig was, dus het ligt niet meer erg fris in het geheugen. De voeding was inderdaad het probleem niet, wel het feit dat 1 USB poort niet voldoende vermogen levert. Daarom de nood voor een 'Y cable' waarbij de voeding ook via een aparte USB connector gaat zodat de schijf van 2 poorten tegelijk kan gevoed worden.deepbass909 schreef op dinsdag 8 januari 2019 @ 11:39:
Een Pi3B met 3A voeding kan zonder noemenswaardige problemen een externe SSD voeden. Voor mijn broer hebben we een Pi3B met kodi draaien met daaraan een 2,5" externe WD SSD waar alle media op staat en dat werkt prima. Bij een 2B gaat dit niet werken (die kan formeel max 500mA over de USB leveren).
Om dat op te vangen, hadden we in eerste instantie een powered USB-hubje aan de Pi 2B hangen.
Kan, maar je prestaties zullen vrij belabberd zijn. Grootste knelpunt is dat de Pi3B intern over maar 1 USB-poort beschikt en dat daar zowel de 4 externe poorten als de netwerkadapters op zitten. Dat veroorzaakt een enorme bottleneck als het over dataoverdracht gaat.glade008 schreef op dinsdag 8 januari 2019 @ 16:56:
Beste, ik heb een vraagje ivm Raspberry Pi.
Ik zou er graag een NAS(met 1 externe harde schijf),torrentbox (Openmediavault) en Media speler (Kodi,Plex..?) mee maken, kan ik dit allemaal op 1 Raspberry Pi, of zoek ik hier beter voor een andere oplossing?
Zodat ik films, series op mijn tv kan afspelen via Raspberry, eventueel met smartphone als afstandsbediening.
Is dit mogelijk?
Een Pi3B+ kan in ieder geval een WD Passport SSD prima voeden, een mechanische 2,5" is een ander verhaal. In feite zou iedere SSD is USB 2.1 compatible is, moeten werken op een Pi 3.teaser schreef op woensdag 9 januari 2019 @ 08:27:
[...]
Het is al even geleden dat ik hiermee bezig was, dus het ligt niet meer erg fris in het geheugen. De voeding was inderdaad het probleem niet, wel het feit dat 1 USB poort niet voldoende vermogen levert. Daarom de nood voor een 'Y cable' waarbij de voeding ook via een aparte USB connector gaat zodat de schijf van 2 poorten tegelijk kan gevoed worden.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Wat je besteld hebt duid ik aan met vloeibaardeepbass909 schreef op woensdag 9 januari 2019 @ 09:48:
@vso Wat bedoel je met "vloeibare" oplossingen?
Ik heb gisteren trouwens maar gewoon de gok genomen en deze besteld. Voor $10 wil ik de gok wel nemen en ga ik thuis wel eerst uitgebreid testen. Via I2C zouden bij dit bordje trouwens zowel de spanning als restlading van de accu uit te lezen moeten zijn. Zaken die voor mij trouwens niet van belang zijn, de accu is alleen nodig om de Pi zo snel mogelijk, maar correct uit te schakelen (uit m'n hoofd volstaat zo'n 10 seconden). De "2500mAh" accu (ik maak me geen illusies over de werkelijke capaciteit, zolang die maar > 1000 mAh is, volstaat hij) is daar meer dan krachtig genoeg voor.
Tja vanalles
Je bedoelt het type electrolyt van de accu dus? Dat is van deze packs in principe gelijk als van een 18650, zolang het om LiPo gaat (wat de meeste ook wel zijn).vso schreef op woensdag 9 januari 2019 @ 11:08:
[...]
Wat je besteld hebt duid ik aan met vloeibaar
De 18650 kan zover ik weet beter overweg met hogere/lagere temperaturen, daarnaast is een 18650 makkelijk te recoveren uit accu packs(boormachine,oude laptop enzv) van de 6 die er in zitten is er vaak 1 of 2 "dood" waardoor je hem niet meer kan gebruiken, maar de overige 4 a 5 wel toepasbaar voor projecten zoals dit.
Ik heb overgens een dergelijke vloeibare pack thuis liggen maar helaas zover ik weet geen i2c optie![]()
Voor mij is het belangrijk dat het een tijdje kan overleven ... maar bv de zekering die door het verbouwen eruit klapt .. of de zeer zelden voorkomende stroomstoring..
Dit heeft meer ook te maken met alarm systemen die niet onnodig afgaan etc
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Ok bedankt al voor het antwoord. Als ik een NAS neem maakt de hardware iets uit (als ik bv een ds218 play, od neem)? Want als ik een film afspeel op de Pi dan gebruikt het toch de hardware daarvan om de film te transcoden/ streamen etc? of wat is het zwakste component in de kring dan? Aangezien een NAS aleen ook al media kan streamen...deepbass909 schreef op woensdag 9 januari 2019 @ 09:48:
Kan, maar je prestaties zullen vrij belabberd zijn. Grootste knelpunt is dat de Pi3B intern over maar 1 USB-poort beschikt en dat daar zowel de 4 externe poorten als de netwerkadapters op zitten. Dat veroorzaakt een enorme bottleneck als het over dataoverdracht gaat.
Daarnaast is het downloaden van torrents vrij CPU intensief, zeker de laatste fase waarin alle individuele delen aan elkaar geplakt moeten worden. Toen ik mijn Pi nog gebruikte voor het downloaden, haperde de videoweergave altijd op het moment dat een torrent klaar was.
Gebruik de Pi als mediaspeler en zet als NAS een Qnap of andere dedicated NAS neer waar je ook eigen software op kan installeren. Ik heb een Qnap en die download ook de torrents en dat gaat beter dan mijn Pi ooit heeft gedaan.
Woof, woof, woof! That's my other dog imitation.
Ik weet niet wat je allemaal van plan bent, maar de Pi als mediaplayer vind ik persoonlijk een achterhaald idee sinds we te maken hebben met Ultra HD materiaal en de H.265 codec!glade008 schreef op donderdag 10 januari 2019 @ 18:07:
Ok bedankt al voor het antwoord. Als ik een NAS neem maakt de hardware iets uit (als ik bv een ds218 play, od neem)? Want als ik een film afspeel op de Pi dan gebruikt het toch de hardware daarvan om de film te transcoden/ streamen etc? of wat is het zwakste component in de kring dan? Aangezien een NAS aleen ook al media kan streamen...
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Odroid c2 ondersteunt hevc en 4k perfect, en als je wetek koopt, heb je lekker netflix native ondersteuntnero355 schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 21:38:
[...]
Ik weet niet wat je allemaal van plan bent, maar de Pi als mediaplayer vind ik persoonlijk een achterhaald idee sinds we te maken hebben met Ultra HD materiaal en de H.265 codec!
Overweeg de volgende opties i.c.m. een leuke NAS voor dat soort gebruik :
- https://osmc.tv/2018/07/vero-4k-is-here/
- pricewatch: Nvidia Shield TV (16 GB, 2017) 16GB - Wordt vaak richting de € 170 afgeprijsd!
Dus als je kan wachten...
- pricewatch: Intel NUC Kit NUC7PJYH - Moet nog opslag en RAM bij, maar je hebt wel die heerlijke CIR poort vooraan!
- Een random DIY HTPC waarbij je dan ook nog eens zonder NAS kan als je een leuke kast erbij neemt
Alle andere opties zou ik in ieder geval lekker vergeten en alleen naar bovenstaande kijken
Marstek 5.12kw v151, CT003 v117, Sagecom Xs212 1P,
En die twee kan je gewoon met een remote bedienen inclusief Netflix ?!azz_kikr schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 21:49:
Odroid c2 ondersteunt hevc en 4k perfect, en als je wetek koopt, heb je lekker netflix native ondersteunt
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Cec dus gewoon de remote van de tvnero355 schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 21:57:
[...]
En die twee kan je gewoon met een remote bedienen inclusief Netflix ?!
Als dat je doel is dan zou ik de nVidia Shield TV Console nemen namelijk
Voor alleen Kodi is de Vero 4K+ genoeg!
Marstek 5.12kw v151, CT003 v117, Sagecom Xs212 1P,
Heb geen ervaring met combo wel heb ik de nieuwe pi met pi-hole draaien gemiddelde belasting is 8 to 10 %.antipode schreef op zaterdag 12 januari 2019 @ 18:03:
<KNIP
Heeft een van jullie ervaring met deze combinatie? Is het werkbaar of vraagt het eigenlijk teveel resources? Ik download maar beperkt dus Plex en Sabnzb/Deluge zullen maar beperkt tegelijkertijd nodig zijn.
- van zodra sab begint te unrarren....pi lagtantipode schreef op zaterdag 12 januari 2019 @ 18:03:
Omdat mijn 10 jaar oude Synology de geest heeft gegeven zou ik graag de volgende applicaties om mijn raspberry 3 willen draaien:
- Plex Media Server
- PiHole
- SABnzbd
- Deluge
Heeft een van jullie ervaring met deze combinatie? Is het werkbaar of vraagt het eigenlijk teveel resources? Ik download maar beperkt dus Plex en Sabnzb/Deluge zullen maar beperkt tegelijkertijd nodig zijn.
Marstek 5.12kw v151, CT003 v117, Sagecom Xs212 1P,
ongeveer 2 jaar terug had ik tijdelijk voor 6+ maanden op een pi 2-3:antipode schreef op zaterdag 12 januari 2019 @ 18:03:
Omdat mijn 10 jaar oude Synology de geest heeft gegeven zou ik graag de volgende applicaties om mijn raspberry 3 willen draaien:
- Plex Media Server
- PiHole
- SABnzbd
- Deluge
Heeft een van jullie ervaring met deze combinatie? Is het werkbaar of vraagt het eigenlijk teveel resources? Ik download maar beperkt dus Plex en Sabnzb/Deluge zullen maar beperkt tegelijkertijd nodig zijn.
Een moderne Atom CPU is sneller en zuiniger, maar die E8400 weggooien is ook weer zoietsantipode schreef op zaterdag 12 januari 2019 @ 19:41:
Ok helder 😋. Dat wordt dus niks helaas. Dan ga ik mijn oude Intel e8400 desktop systeem ombouwen tot Ubuntu server. Niet zo milieuvriendelijk helaas, maar gelukkig is alle stroom al groen in mijn huis.
Dank voor jullie snelle reacties!
HDMI CEC zuigt!azz_kikr schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 22:31:
Cec dus gewoon de remote van de tv(op wetek, c2 niet, dat is zelfbouw).
Draait android, linux, en whatever je ermaar tegen smijt :]
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Parklife
Parklife
[ Voor 19% gewijzigd door _ferry_ op 14-01-2019 12:54 ]
U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.
Helpt dit een beetje : vj_slof in "Raspberry Pi - deel 2"Parklife schreef op zondag 13 januari 2019 @ 16:12:
Spotify opnemen kan die wel (-; (dit wel pas nadat ik m'n receiver had gemod, iets met DRM....)
Hmmm. Je brengt me op een idee.. Ik heb nog 1 relais over... Misschien kan ik deze gebruiken om met een fatsoenlijk uit commando te geven via de GPIO....
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Nou ben ik het met jou stelling niet helemaal eens. HVEC/H265+ werkt voor de helft, mijn ervaring is dat het een beetje hit-and-mis is. 4K, tja... dan moet je op de eerste plaats al een 4K tv hebben, de opslag om tot 10GB per aflevering op te kunnen slaan en überhaupt het verschil zien. Bij tv-series vind ik persoonlijk vaak 720p al voldoende (zeker als het een serie als Big Bang Theory is) en is de meerwaarde van full HD al de vraag. Voor films is het uiteraard een ander punt.nero355 schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 21:38:
[...]
Ik weet niet wat je allemaal van plan bent, maar de Pi als mediaplayer vind ik persoonlijk een achterhaald idee sinds we te maken hebben met Ultra HD materiaal en de H.265 codec!
Overweeg de volgende opties i.c.m. een leuke NAS voor dat soort gebruik :
- https://osmc.tv/2018/07/vero-4k-is-here/
- pricewatch: Nvidia Shield TV (16 GB, 2017) 16GB - Wordt vaak richting de € 170 afgeprijsd!
Dus als je kan wachten...
- pricewatch: Intel NUC Kit NUC7PJYH - Moet nog opslag en RAM bij, maar je hebt wel die heerlijke CIR poort vooraan!
- Een random DIY HTPC waarbij je dan ook nog eens zonder NAS kan als je een leuke kast erbij neemt
Alle andere opties zou ik in ieder geval lekker vergeten en alleen naar bovenstaande kijken
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Dat kan, maar er is ook zoiets als besparen op de verkeerde dingen hédeepbass909 schreef op maandag 14 januari 2019 @ 10:51:
Nou ben ik het met jou stelling niet helemaal eens.
Op de Raspberry PiHVEC/H265+ werkt voor de helft, mijn ervaring is dat het een beetje hit-and-mis is.
Die series kan je ook in H.265 encoden om ruimte te besparen hé4K, tja... dan moet je op de eerste plaats al een 4K tv hebben, de opslag om tot 10GB per aflevering op te kunnen slaan en überhaupt het verschil zien. Bij tv-series vind ik persoonlijk vaak 720p al voldoende (zeker als het een serie als Big Bang Theory is) en is de meerwaarde van full HD al de vraag.
Ultra HD films zien er inderdaad ook heel mooi uit op mijn 1080p PlasmaVoor films is het uiteraard een ander punt.
Kan met een Vero 4K+ ook of de nVidia Shield TV Console!Ik vind het dan zelf vooral erg prettig dat ik mijn Pi 3B+ gewoon 24/7 aan kan laten staan omdat z'n stroomverbruik zo bizar laag is dat ik dat niet terug ga vinden op m'n energierekening. De alternatieven zijn toch allemaal wat minder zuinig, zeker als je naar een NUC of HTPC gaat.
Mwa, als puur Kodi apparaat zou ik eerder de Vero 4K+ nemen dan de 3B+ die naast het teveel stroom zuipen t.o.v. de 3B ook nog eens eigenlijk gewoon niet alles vloeiend zal kunnen afspelen!De eerste vraag blijft dus altijd, wat is je doel. Voor de ultieme video-ervaring zijn er zeker betere systemen, maar wil je gewoon een simpel, goedkoop dingetje om content af te spelen, dan voldoet een 3B+ eigenlijk uitstekend.
Daar ben ik heel lang geleden mee bezig geweest, maar op een gegeven moment werd dat teveel gepruts dus heb ik het maar gelaten voor wat het is...Wat ik zelf eigenlijk sowieso standaard mis bij welke mediaplayer ook, is een simpel info-scherm. Wij kijken zo vaak op het schermpje om te spieken hoe lang een serie of film nog duurt, of met muziek, wat er speelt (dan staat de tv immers uit) dat het missen van een infoschermpje echt een zwaar minpunt is.
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Inderdaad. 4K gaat niet, en HD geluidsformaten kan ie niets mee. Het lijkt af te spelen, maar dat is slechts de DTS core.nero355 schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 21:38:
[...]
Ik weet niet wat je allemaal van plan bent, maar de Pi als mediaplayer vind ik persoonlijk een achterhaald idee sinds we te maken hebben met Ultra HD materiaal en de H.265 codec!
Betreft DTS en de Pi, als je de Pi het decoderen voor zijn rekening laat nemen dan zou hij ook de kanalen buiten de DTS-core af moeten spelen, zie alesandro_46 in "Raspberry Pi - deel 2"mphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 13:10:
[...]
Inderdaad. 4K gaat niet, en HD geluidsformaten kan ie niets mee. Het lijkt af te spelen, maar dat is slechts de DTS core.
Die NanoPC ziet er wat dat betreft wel goed uit. Ik ben nl op zoek naar de opvolger van mijn Intel NUC die ik nu als Kodi apparaat heb staan. Ook die is te oud om het huidige 4K spul af te spelen. Als het in een bepaalde encoding is (weet zo ff niet meer welke) lukt het prima, maar het meeste spul dat ik download is anders, dus gaat ie het softwarematig proberen. Dat lukt maar matig...alles 4 cores op 100% en prachtige slowmotion beelden. Tot ie volledig vastloopt.
Eens kijken wat die Nano kan met HD geluid.
Ook was ik op zoek naar een low-power apparaat dat ik in mijn kantoor kan zetten aan de dual monitor setup die ik daar heb staan. Voor thuiswerken of andere zaken waar ik de laptop niet voor wil gebruiken. Ik had gehoopt dat dat met een Pi kon, maar niet alles werkt goed, dus keur ik het af. Geen 3/4 oplossingen.
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Daar schiet ik niets mee op. HD kan ik nu ook afspelen op mijn NUC. En mijn receiver kan alles qua audio. Als ik meer wil, dus 4K enzo, moet ik echt iets meer hebben als een Pi. Een Pi als mediacenter is voor mij onbruikbaar. Ik heb er een in de slaapkamer geprobeerd en ik was daar na 15 minuten klaar mee. De helft van de HD content zelfs had ie moeite mee. Pi is daar gewoon niet voor geschikt. Die NUC doet het 10x beter, alleen kan ie gaan 4K afspelen.alesandro_46 schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 15:33:
[...]
Betreft DTS en de Pi, als je de Pi het decoderen voor zijn rekening laat nemen dan zou hij ook de kanalen buiten de DTS-core af moeten spelen, zie alesandro_46 in "Raspberry Pi - deel 2"
Kan je dan mooi die NUC daarvoor gebruikenmphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 13:10:
Ook was ik op zoek naar een low-power apparaat dat ik in mijn kantoor kan zetten aan de dual monitor setup die ik daar heb staan. Voor thuiswerken of andere zaken waar ik de laptop niet voor wil gebruiken. Ik had gehoopt dat dat met een Pi kon, maar niet alles werkt goed, dus keur ik het af. Geen 3/4 oplossingen.
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Inderdaad. Gewoon Windows en klaar.nero355 schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 15:40:
[...]
Kan je dan mooi die NUC daarvoor gebruiken
Of Linux!mphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 15:50:
Inderdaad. Gewoon Windows en klaar.
Welke NanoPC eigenlijkIk heb ondertussen al eea zitten lezen en volgens mij kan je op die NanoPC passthrough instellen. Maar eea draait dan onder Android. Leuk voor op mijn mobiel en tablet, maar ik hoor altijd crashverhalen over Android als mediacenter. Geen idee of je 'm automagisch kunt laten doorstarten naar Kodi, maar dat zal denk ik wel kunnen. Ik lees wel dat er een nightly is van LibreElec voor de Nano (niet specifiek, maar het werkt wel). Dus dat biedt perspectief.
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
Hmmm....Linux op de desktop werkt voor mij nog steeds niet zoals ik het zou willen. En als ik overal Windows als desktop heb, is het eerder storend om dan thuis Linux te draaien. Ik heb het voor mijn servers en Pi farm, en daar wil ik het bij laten. Ik heb het geprobeerd, maar je kunt niet eens fatsoenlijk Youtube kijken op een Pi. En ik wil ook thuiswerken via een remote verbindinding. Ook dat heb ik geprobeerd op een Pi met een dedicated remote desktop achtige distro, maar dat duurde allemaal zo lang en werkte uiteindelijk ook niet. Ik had echt geen zin om daar ook weer dagen mee bezig te zijn, dus dan inderdaad maar die Nuc voor inzetten met Windows. Daarvan weet ik tenminste dat het werkt.
Volgens mij werd even terug over de NanoPC T4 gesproken.Welke NanoPC eigenlijk
En waarom dan niet gewoon een Vero 4K+ die door het team achter OSMC wordt verkocht wat in feite dus gewoon Kodi is, maar dan een klein beetje anders
Excuseer, ik haal je door de war met iemand die juist een Pi voor vanalles en nog wat + Kodi wil gebruiken.mphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 15:40:
[...]
Daar schiet ik niets mee op. HD kan ik nu ook afspelen op mijn NUC. En mijn receiver kan alles qua audio. Als ik meer wil, dus 4K enzo, moet ik echt iets meer hebben als een Pi. Een Pi als mediacenter is voor mij onbruikbaar. Ik heb er een in de slaapkamer geprobeerd en ik was daar na 15 minuten klaar mee. De helft van de HD content zelfs had ie moeite mee. Pi is daar gewoon niet voor geschikt. Die NUC doet het 10x beter, alleen kan ie gaan 4K afspelen.
Welke NanoPC heb je inderdaad? Mogelijk is een image van ARMbian beter geschikt dan een Android image? Is beschikbaar in zowel Ubuntu Bionic als Debian Stretch (wel veel met status WIP, zelf gebruik ik Debian Streth op een NanoPC-T4).mphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 15:50:
[...]
Inderdaad. Gewoon Windows en klaar.
Ik heb ondertussen al eea zitten lezen en volgens mij kan je op die NanoPC passthrough instellen. Maar eea draait dan onder Android. Leuk voor op mijn mobiel en tablet, maar ik hoor altijd crashverhalen over Android als mediacenter. Geen idee of je 'm automagisch kunt laten doorstarten naar Kodi, maar dat zal denk ik wel kunnen. Ik lees wel dat er een nightly is van LibreElec voor de Nano (niet specifiek, maar het werkt wel). Dus dat biedt perspectief.
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Ik durf te wedden dat iets als Kubuntu veel beter zal werken op die Intel NUC dan hetgene dat je hebt ervaren op de Raspberry Pimphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 16:10:
Hmmm....Linux op de desktop werkt voor mij nog steeds niet zoals ik het zou willen. En als ik overal Windows als desktop heb, is het eerder storend om dan thuis Linux te draaien. Ik heb het voor mijn servers en Pi farm, en daar wil ik het bij laten. Ik heb het geprobeerd, maar je kunt niet eens fatsoenlijk Youtube kijken op een Pi. En ik wil ook thuiswerken via een remote verbindinding. Ook dat heb ik geprobeerd op een Pi met een dedicated remote desktop achtige distro, maar dat duurde allemaal zo lang en werkte uiteindelijk ook niet. Ik had echt geen zin om daar ook weer dagen mee bezig te zijn, dus dan inderdaad maar die Nuc voor inzetten met Windows. Daarvan weet ik tenminste dat het werkt.
Ahh! Die dusVolgens mij werd even terug over de NanoPC T4 gesproken.
Dat is de oude Vero 4K die je bedoelt : De nieuwe 4K+ heeft eindelijk gewoon een 1 Gbps verbinding!Die Vero is bijna perfect...maar heeft weer geen gigabit ethernet. Dan moet alles weer via WiFi en dat wil ik niet. Ik heb alles op mijn NAS staan en download bij voorkeur een beetje mooie releases, soms BluRay rips en die hebben gewoon een te hoge bitrate voor WiFi. Ik had zelfs problemen met 100Mbit netwerk. Tot ik een Gigabit USB adapter (ik weet het, op de Pi is dat maar 380Mbit) erin prikte; het ging meteen beter. Blijkbaar is dat nu eenmaal zo. Meerdere keren geprobeerd, maar gigabit werkt, 100mbit niet lekker. En als er straks 4K materiaal overheen moet, is het helemaal bal natuurlijk.
Als je dat soort bedragen gaat uitgeven aan iets Android based dan kan je beter gewoon een nVidia Shield TV Console halen die Android TV draait en dan zit je de komende jaren wel goedIk las ook nog iets over een Minix Neo U9, wat een ultiem apparaat zou zijn. Maar dat is ook weer Android. Weet er verder niets van.
|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||
De Vero 4K+ heeft wel degelijk gigabit ethernet!mphilipp schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 16:10:
[...]
Die Vero is bijna perfect...maar heeft weer geen gigabit ethernet.
Wie weet. Ik ben een beetje klaar met experimenteren. Ik zou ook niet weten waarom eigenlijk. De pogingen die ik deed waren meer uit nieuwsgierigheid of het op een Pi zou werken. En daar ga je nu eenmaal geen Windows op draaien. Niet dat ik van de MS fanclub ben, maar uiteindelijk werkt het gewoon het makkelijkste. (en ik wordt te oud voor dat eeuwige hobbybob gedoe...nero355 schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 16:21:
[...]
Ik durf te wedden dat iets als Kubuntu veel beter zal werken op die Intel NUC dan hetgene dat je hebt ervaren op de Raspberry Pi
Ah, eindelijk. Ik heb al een paar maanden niet meer op hun site gekeken, vandaar. Kan niet alles bijhouden...Dat is de oude Vero 4K die je bedoelt : De nieuwe 4K+ heeft eindelijk gewoon een 1 Gbps verbinding!
Ik weet (nog) niet wat dat ding kost. Ik zag wel de opmerking dat ze duur waren, maar ik ben in eerste instantie geïntereseerd in wat ie kan voordat ik ga kijken hoeveel nieren ik moet inleveren om dat ding te kunnen kopen.Als je dat soort bedragen gaat uitgeven aan iets Android based dan kan je beter gewoon een nVidia Shield TV Console halen die Android TV draait en dan zit je de komende jaren wel goed
In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.
Ligt er maar net aan. Ik heb al behoorlijk wat jaren een Pi als mediacenter draaien (eerst een 2B, nu 3B+) en zeker sinds het een 3B+ is draait het gewoon goed. Het is snel, speelt al mijn content af, verbruikt amper stroom, etc. Dus ik weet niet wat je bedoelt met besparen op de verkeerde dingen, in mijn geval gaat dat in ieder geval niet op.nero355 schreef op maandag 14 januari 2019 @ 17:47:
[...]
Dat kan, maar er is ook zoiets als besparen op de verkeerde dingen hé
Op een 3B+. Sommige H265+ video's geven alleen geluid, andere spelen probleemloos af. En dat zijn dan 1080p HVEC video's met DTS of Dolby Digital geluidsspoor. En ja, dat zijn echt H265+ gecodeerde bestanden, zowel te zien aan de grootte (< 500MB groot) en via mediainfo.[...]
Op de Raspberry PiOf een ander apparaat ?!
Klopt, maar om nou alles te gaan transcoden... Dat geeft alleen maar kwaliteitsverlies en vreet pas CPU-kracht...[...]
Die series kan je ook in H.265 encoden om ruimte te besparen hé
Alleen begon het met een mediaspeler die 24/7 aan moest staan[...]
Ultra HD films zien er inderdaad ook heel mooi uit op mijn 1080p Plasma
[...]
Kan met een Vero 4K+ ook of de nVidia Shield TV Console!
Sterker nog : Die laatste is ook nog eens een 24/7 standby Chromecast onder andere
Een Intel NUC zet je gewoon uit om vervolgens via die heerlijke CIR poortaan te zetten als je hem nodig hebt en met sommige DIY HTPC's kan het ook.
Dat laatste vind jij misschien niet erg, maar dat krijg ik er bij m'n vriendin niet in. Bovendien ik wil ook gewoon een vluchtige blik naar m'n AV-set kunnen werpen om dat te kunnen zien, en niet afhankelijk zijn van een telefoon of tablet.[...]
Mwa, als puur Kodi apparaat zou ik eerder de Vero 4K+ nemen dan de 3B+ die naast het teveel stroom zuipen t.o.v. de 3B ook nog eens eigenlijk gewoon niet alles vloeiend zal kunnen afspelen!
- Een beetje Raspberry Pi aankoop : € 70 of zo.
- Een Vero 4K+ : rond de € 110 of zo.
IMHO de meerprijs waard
[...]
Daar ben ik heel lang geleden mee bezig geweest, maar op een gegeven moment werd dat teveel gepruts dus heb ik het maar gelaten voor wat het is...
Wat je wel zou kunnen doen : De Kodi Web GUI gebruiken om op een tablet of zo de boel in de gaten te houden
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Tja vanalles
Ja zeer handig! Ik heb ondertussen wat schakelaars, betere jumper-wires, en een behuizing besteld. Dit project wil ik netjes afmaken. Qua hardware is het dus wachten tot alles er is en in elkaar zetten.nero355 schreef op zondag 13 januari 2019 @ 22:15:
[...]
Helpt dit een beetje : vj_slof in "Raspberry Pi - deel 2"
Parklife
Volgens mij is het commando: gpio write <pin> 0/1 om het hoog of laag te zetten. Als dit bij het opstarten moet gebeuren zou je het ook in /etc/rc.local kunnen zetten.Parklife schreef op zaterdag 26 januari 2019 @ 13:32:
[...]
Ja zeer handig! Ik heb ondertussen wat schakelaars, betere jumper-wires, en een behuizing besteld. Dit project wil ik netjes afmaken. Qua hardware is het dus wachten tot alles er is en in elkaar zetten.
Qua software kan er ook nog eea. verbeterd worden... Het probleem nu is dus,.. als de pi opstart, zet hij een aantal pinnen hoog, dit is een bekend fenomeen... Dit is niet handig, het deck raakt hier soms van in de war. Als ik desbetreffende pinnen een keer schakel, blijven ze wel goed.
Om de app te laten werken, de piRelay app, moest ik wiringpi installeren, geen probleem, altijd handig....\
Het idee was om in een crontab, aan te geven dat bij opstarten dit comando moest worden uitgevoerd:
@reboot /home/pi/gpio export 22 low of iets dergelijks..
Maar als ik: ''gpio export 22 low'' of ''in/out'' handmatig probeer, gebeurt er niks!
Je kan toch met wiringpi de relay handmatig schakelen?
Als dit al niet lukt, werkt een crontab al helemaal niet...
Kan het zijn dat er iets in de pirelay software zit wat het gebruik van wiringpi onmogelijk maakt?
Heeft iemand een andere sugestie om de pinnen bij opstart allemaal low te maken?
Terwijl ik op onderdelen wacht ben ik al met het volgende project bezig... Ik heb nog een pi zero wh en een bewegingsmelder liggen. Nu wil ik een schermpje gaan bestellen, en dit alles zo in elkaar zetten, dat als je bij het scherm in de buurt komt, het beeld van m'n ip-camera ziet....
Zie ook eens https://www.raspberrypi.o...tion/pin-configuration.md. Je kan de default configuratie aanpassen. Deze laadt als eerste en hier zal je de oplossing moeten zoeken.Parklife schreef op zaterdag 26 januari 2019 @ 13:32:
[...]
Ja zeer handig! Ik heb ondertussen wat schakelaars, betere jumper-wires, en een behuizing besteld. Dit project wil ik netjes afmaken. Qua hardware is het dus wachten tot alles er is en in elkaar zetten.
Qua software kan er ook nog eea. verbeterd worden... Het probleem nu is dus,.. als de pi opstart, zet hij een aantal pinnen hoog, dit is een bekend fenomeen... Dit is niet handig, het deck raakt hier soms van in de war. Als ik desbetreffende pinnen een keer schakel, blijven ze wel goed.
Om de app te laten werken, de piRelay app, moest ik wiringpi installeren, geen probleem, altijd handig....\
Het idee was om in een crontab, aan te geven dat bij opstarten dit comando moest worden uitgevoerd:
@reboot /home/pi/gpio export 22 low of iets dergelijks..
Maar als ik: ''gpio export 22 low'' of ''in/out'' handmatig probeer, gebeurt er niks!
Je kan toch met wiringpi de relay handmatig schakelen?
Als dit al niet lukt, werkt een crontab al helemaal niet...
Kan het zijn dat er iets in de pirelay software zit wat het gebruik van wiringpi onmogelijk maakt?
Heeft iemand een andere sugestie om de pinnen bij opstart allemaal low te maken?
Terwijl ik op onderdelen wacht ben ik al met het volgende project bezig... Ik heb nog een pi zero wh en een bewegingsmelder liggen. Nu wil ik een schermpje gaan bestellen, en dit alles zo in elkaar zetten, dat als je bij het scherm in de buurt komt, het beeld van m'n ip-camera ziet....
Eerder had ik het over RPI-Monitor, zojuist kwam ik Cockpit-UI tegen. Misschien is dat ook (/beter) geschikt. Heb er zelf overigens geen ervaring mee.FooBarz schreef op vrijdag 4 januari 2019 @ 12:54:
Toevallig tijdens een opruimbeurt weer mijn Raspberry Pi 3 B tegen gekomen en dan begint het toch weer allemaal te kriebelen. Afgelopen dagen dus flink bezig geweest met het herconfiguren van een klein thuisservertje met:
<knip>
Het enige wat ik eigenlijk nog mis is een tooltje waarmee ik alles qua load, logs, onderhoud etc kan monitoren. Daarnaast moet ik ook nog naar iets kijken als DDNS en ben ik ook vergeten de Pi-Hole te configuren met DNS-Over-HTTPS, dus er zijn zeker nog verbeterpunten.
Deze ruimte is bewust leeg gelaten
Let er op dat wiringpi andere nummering gebruikt voor de pinnen, de meeste andere software gebruikt de BCM nummering. BCM GPIO 22 is in wiringpi nummer 3Parklife schreef op zaterdag 26 januari 2019 @ 13:32:
[...]
@reboot /home/pi/gpio export 22 low of iets dergelijks..
Maar als ik: ''gpio export 22 low'' of ''in/out'' handmatig probeer, gebeurt er niks!
You don't need a parachute to go skydiving. You need a parachute to go skydiving twice.
Beetje late reactie, maar ik zie dit nu pas staan.deepbass909 schreef op dinsdag 15 januari 2019 @ 17:09:
[...]
Ligt er maar net aan. Ik heb al behoorlijk wat jaren een Pi als mediacenter draaien (eerst een 2B, nu 3B+) en zeker sinds het een 3B+ is draait het gewoon goed. Het is snel, speelt al mijn content af
Moet jij nu goed opletten wat je download om af te spelen? Ik vermoed van wel, want mijn Pi wilde een aantal films gewoon niet afspelen. Ja, de eerste paar seconden, en daarna was ie alleen maar aan het bufferen.Op een 3B+. Sommige H265+ video's geven alleen geluid, andere spelen probleemloos af. En dat zijn dan 1080p HVEC video's met DTS of Dolby Digital geluidsspoor. En ja, dat zijn echt H265+ gecodeerde bestanden, zowel te zien aan de grootte (< 500MB groot) en via mediainfo.
Hangt inderdaad in hoge mate van je eisen af. Als je Kodi draait, kun je net zo goed een Vero pakken.Dus nee, de Pi is zeker niet achterhaalt als mediaplayer, alleen als je iets zoekt wat kant-en-klaar werkt, dan kan je wel beter kijken naar een Vero of vergelijkbaar. Maar je levert dan ook echt wel in op punten als aanpasbaarheid.
Het is heel afhankelijk van hoeveel je de Pi te doen geeft. Ik vond een 2B thuis te traag (relatief natuurlijk, want hij was merkbaar sneller dan m'n IPTV-ontvanger van KPN). Diezelfde 2B draait nu bij m'n broer op het internaat, waar hij volledig losgekoppeld is van het internet, er een minimalistische skin op staat (Arctic: Zephyr met vrijwel alle extra's uitgeschakeld) en de data staat op een externe USB-harddisk. Dat ding is super snappy in besturing, de enige merkbare vertraging is bij het laden van albumart bij de CD's, voor de rest kan ik de reactiesnelheid niet anders beschrijven dan instant.mphilipp schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 16:02:
[...]
Beetje late reactie, maar ik zie dit nu pas staan.
Ik heb even terug voor in de slaapkamer een Pi met Kodi ingericht en vond 'm best wel traag reageren (navigatie). Ik vergelijk 'm dan met de Intel NUC die in de woonkamer draait. Hoe ervaar jij dat? Of heb jij gewoon meer geduld dan ik?
Bufferen heb ik geen last van, maar ik heb ook nooit full Bluray media afgespeeld (films van 20+ GB bijv.) Maar een goede rip van Avatar 3D of Hugo met DTS soundtrack speelt hij zonder enig probleem af.[...]
Moet jij nu goed opletten wat je download om af te spelen? Ik vermoed van wel, want mijn Pi wilde een aantal films gewoon niet afspelen. Ja, de eerste paar seconden, en daarna was ie alleen maar aan het bufferen.
Het is niet zozeer de eis om Kodi te kunnen gebruiken, daarvoor zijn er inderdaad talloze andere mogelijke opties, maar juist alles wat er extra mee kan. Ik heb bijv. Openelec maar heel kort getest, puur omdat die teveel op Kodi (toen nog XBMC) was gericht en eigen software eigenlijk niet te installeren was. OSMC (wat ik nu draai), is op Raspbian gebaseerd, dus alles wat voor Raspbian beschikbaar is, draait ook op OSMC.[...]
Hangt inderdaad in hoge mate van je eisen af. Als je Kodi draait, kun je net zo goed een Vero pakken.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Ah, dus impliciet let je wel op wat je pakt. Ik pak meestal juist de wat grotere met DTS HD tracks. Niet persé de allergrootste (dat vind ik ook weer onzin), maar geen rips van een paar honderd Mb voor een volledige film.deepbass909 schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 16:32:
[...]
Bufferen heb ik geen last van, maar ik heb ook nooit full Bluray media afgespeeld (films van 20+ GB bijv.) Maar een goede rip van Avatar 3D of Hugo met DTS soundtrack speelt hij zonder enig probleem af.
Check! Ik heb eigenlijk geen behoefte aan iets naast Kodi. Ik heb een TV server draaien in mijn netwerk en kijk via Kodi. Al mijn films staan op mijn NAS. Ik zit nu ernstig te twijfelen tussen een Vero 4K+ (omdat die nu een Gigabit ethernet heeft) en een Nvidia Shield TV. Maar ik ben een beetje bang geworden voor Android TV en om Kodi daarop te draaien. Ik hoor her en der verhalen dat Android TV zo instabiel is en dat Kodi steeds crashed enzo. Nu draait het op mijn Intel NUC met LibreElec als een speer. Ik wil alleen 4K spul kunnen draaien omdat er steeds meer beschikbaar komt.Het is niet zozeer de eis om Kodi te kunnen gebruiken, daarvoor zijn er inderdaad talloze andere mogelijke opties, maar juist alles wat er extra mee kan. Ik heb bijv. Openelec maar heel kort getest, puur omdat die teveel op Kodi (toen nog XBMC) was gericht en eigen software eigenlijk niet te installeren was. OSMC (wat ik nu draai), is op Raspbian gebaseerd, dus alles wat voor Raspbian beschikbaar is, draait ook op OSMC.
Ik heb nu ook naast Kodi ook Emulator Station (retropie) draaien, dat kan (voor zover ik weet) al niet op een Vero.
Ik let inderdaad wel op met wat ik pak, maar dat is niet vanwege de Pi, maar puur omdat ik de opslagruimte er niet aan wil verspillen. Tenzij het een speciale reden heeft, vind ik persoonlijk 720p vaak al goed genoeg (series download ik echt alleen incidenteel op een hogere kwaliteit).mphilipp schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 16:43:
[...]
Ah, dus impliciet let je wel op wat je pakt. Ik pak meestal juist de wat grotere met DTS HD tracks. Niet persé de allergrootste (dat vind ik ook weer onzin), maar geen rips van een paar honderd Mb voor een volledige film.
Dat is voor mij een tweede puntje, mijn TV is een 40" full HD tv, dus max 1080p en de kans dat dat op korter termijn een andere wordt is niet zo groot (zeg maar gerust nihil). Als er al iets vervangen gaat worden, is het eerst de receiver, zodat ik straks tenminste HDMI aansluitingen op heb. Maar mijn eisen rond de receiver liggen wel een tandje hoger dan voor de video en het moet een Cambridge Audio worden en die zijn niet voor een paar honderd Euro nieuw te koop...[...]
Check! Ik heb eigenlijk geen behoefte aan iets naast Kodi. Ik heb een TV server draaien in mijn netwerk en kijk via Kodi. Al mijn films staan op mijn NAS. Ik zit nu ernstig te twijfelen tussen een Vero 4K+ (omdat die nu een Gigabit ethernet heeft) en een Nvidia Shield TV. Maar ik ben een beetje bang geworden voor Android TV en om Kodi daarop te draaien. Ik hoor her en der verhalen dat Android TV zo instabiel is en dat Kodi steeds crashed enzo. Nu draait het op mijn Intel NUC met LibreElec als een speer. Ik wil alleen 4K spul kunnen draaien omdat er steeds meer beschikbaar komt.
Ik weet dat er een aanzienlijk prijsverschil zit tussen de Vero en de Nvidia, maar mijn NUC was eigenlijk nog duurder. Maar ik ben er zeer tevreden over. Ik wordt altijd een beetje kriegel van spul dat niet lekker werkt, en de NUC met Kodi bevalt mij prima. De overweging voor de Nvidia en Android TV is dan dat er misschien leuke apps zijn onder Android TV die dan weer leuk zijn op je mediabox. Maar als het ook op die Nvidia instabiel is, moet ik het niet.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq