Daiov97 schreef op donderdag 27 april 2023 @ 11:30:
Wat is tegenwoordig het handigste te doen als je domotica d.m.v. een Wago PLC overweegt? Weet nog niet zeker of het de juiste keus gaat zijn, maar wil in ieder geval een proefopstelling gaan maken.
Is een tweedehands PLC (PFC200) de beste keus? Of mis je dan de benodigde e!Cockpit licentie? Of is dat gezien bovenstaande berichten sowieso outdated?
Superkorte gids voor nieuwkomers in de thread.
Welke WAGO PLC?
De WAGO 750 series of soms ook de PFC200 genoemd is een nieuwere familie van PLC's geproduceerd door WAGO. De eerste generatie noemt G1, de tweede G2. Je kan de generatie herkennen aan het modelnummer. Bijvoorbeeld model 750-8202 is een G1, terwijl model 750-8212 een G2 is. Je kijkt dus naar die nul of één achteraan.
Het basismodel (750-8202 of 750-8212) is al overkill voor een gewone domotica-opstelling in een woonhuis. De uitgebreidere varianten hebben extra communicatie-poorten voor industriële protocollen. Protocollen als CANBUS heb je niet nodig.
Opgepast. Er bestaan bijzondere varianten van elk model PLC. Bijvoorbeeld
deze 750-8212/025-002. Je herkent die modellen aan de cijfers na de schuine streep. Die duiden speciale hardingen aan van dat submodel. Bijvoorbeeld een submodel dat specifiek gemaakt is om in extreme hitte of koude te blijven werken. Dat heb je in huis niet nodig.
Naast de PLC heb je digitale ingang - en uitgangkaarten nodig. Analoge kaarten heb je niet nodig omdat je analoge metingen zoals temperatuur waarschijnlijk zal laten uitvoeren door aparte sensors. Die sensors communiceren vervolgens met je PLC via MODBUS protocol. Elke WAGO PLC heeft minstens één ingebouwde RS485 poort waarop je het MODBUS netwerk kan aansluiten.
Typische DI of DO kaarten zijn de 750-430 en 750-530.
Waar koop ik mijn hardware?
Dit is de eerste horde. PLC's zijn industrieel materiaal wat je niet gewoon in de elektrozaak zal kunnen kopen. Wil je absoluut nieuw materiaal dan zal je de de industriële prijs moeten betalen. Die is hoog. 750 euro voor een nieuwe 750-8212 bijvoorbeeld.
Daarom kopen veel mensen hier hun materiaal tweedehands. Vooral de Duitse Ebay is goed voor PLC's. Het gaat over industrieel materiaal waardoor er minder risico is bij aankoop in vergelijking met consumentenelektronica. Mijn volledige installatie (2 PLC's met 58 kaarten) is bijeengekocht op Ebay. Na drie jaar nog geen enkele failure gehad.
Hoeveel kaarten heb ik dan nodig?
De 750-430 en 750-530 bieden 8 ingangen of 8 uitgangen. Als je op Ebay een lotje van enkele kaarten kan strikken heb je al snel genoeg voor een gewoon woonhuis. Maar dat hangt af van hoe jouw bouwplan eruit ziet.
Heb ik dure software nodig
Neen. WAGO is nu overgestapt van éCockpit naar Native Codesys voor G2 maar éCockpit blijft gewoon werken als je die runtime instelt op je toestel. éCockpit heeft een gratis proefperiode van 30 dagen (volledige functionaliteit). Als je de software in een VM draait kan je dat dus gewoon resetten. Het gaat trouwens over 30 gebruiksdagen waarin de software effectief gebruikt wordt. Zo moet ik die VM dus maar 1 keer per jaar ongeveer resetten.
Nogmaals.
Je hoeft geen enkele (dure) softwarelicentie aan te kopen.
Is éCockpit dan voldoende?
Zonder twijfel. Een woonhuis is geen complexe fabriek. Bekijk het een beetje zoals Photoshop. Elk jaar een nieuwe versie maar 99% van de gebruikers moet gewoon wat basic dingen doen met hun foto's en dat kan de Photoshop van 2006 ook perfect.
Wat is de gebruikelijke topologie?
Een PLC is heel goed in de absolute basis van je elektrische installatie beheren. Knopje (input) aan, relais naar licht (output) aan, knopje uit, licht uit. PLC's kunnen ook goed met RS485 netwerken communiceren. Een RS485 netwerk is de informatiesnelweg van je sensornetwerk. MODBUS (berichten) zijn de auto's die erover rijden. PLC's zijn niet goed in al de rest. bijvoorbeeld Licht A moet aangaan wanneer de GSM contact maakt met je WIFI netwerk.
Heel wat gebruikers zijn onafhankelijk tot min of meer dezelfde conclusie gekomen hier. De conclusie kwam meestal hierop neer.
1. Programmeer de basisfuncties in je PLC. Lichten, rolluiken of screens, uitlezen van sensorwaarden, deursloten, garagepoort, ...
2. Draai Home Assistant op een aparte computer en beheer daar complexe logica.
Hoe werkt dat dan samen?
Forumgebruiker @
MichVw heeft een fantastisch
project op Github hiervoor. Aan de hand van een eenvoudig communicatieprotocol (MQTT) praat je PLC over je thuisnetwerk met je Home Assistant computer. Home Assistant kan hierdoor een beetje poppenkast spelen met je PLC en commando's versturen ter uitvoering en gegevens terug ontvangen.
Zo kan je met de eenvoudige GUI van Home Assistant complexe logica beginnen bouwen zonder dat je dat allemaal moet vertalen naar de programmeertaal van je PLC.
Waarom de zaak opsplitsen?
Probleem met je Home Assistant computer? De fancy complexe logica werkt even niet. Maar al je lichten gaan nog wel steeds aan en uit want die basiscode draait op de PLC. Je voorkomt dus dat typische RaspberryPi probleem waar een corrupt SD-kaartje het gehele huis plat legt.
OK. Maar Loxone kan dit ook allemaal
Daar ga ik eerlijk in zijn. een domotica-systeem op PLC's is een werk van liefde. De leercurve is énorm. Je hebt op z'n minst een basiskennis C of equivalent nodig bijvoorbeeld om de programmatie te kunnen begrijpen. Documentatie voor Codesys is zeker beschikbaar online. Maar een Google Search voor een obscure compiler error zal je weinig resultaten geven.
Waarom dan toch een PLC?
Eenmaal je de programmatuur in de hand hebt en je bent optioneel ook niet vies van wat elektrotechnisch ontwerp en soldeerwerk is er niets wat nog onmogelijk is. Eender welk toestel dan een digitaal of analoog signal kan verwerken kan uiteindelijk door je PLC gecontroleerd en aangestuurd worden. Aan de andere kant van het spectrum zit je Home Assistant instance die voor nagenoeg eender welk courant consumentenproduct of internetdienst wel een plugin heeft. En aangezien je Home Assistant en je PLC dus dikke vriendjes zijn via MQTT is er dus praktisch nog weinig tot niets dat je met die tandem niet aan elkaar kan koppelen.
Dus je raad het iedereen aan toch?
Neen. In 9 van de 10 gevallen is Loxone het eerste woord wat over mijn lippen komt als mensen me er naar vragen.
Maar. Soms sta ik op een extreem drukke dag in huis even voor de kast wetende hoe die geoliede infrastructuur efficient functioneert en denk ik
damn dit is sexy.