Inhoudtafel
0. Inleiding
1. PLC Basis
2. PLC's van Wago
3. Basisopstelling
0. Inleiding
Een gerichte handleiding om een domotica-systeem op te zetten met de hulp van een WAGO PLC in een woonhuis. Ik schrijf hoofdzakelijk over wat essentieel is en probeer de lezer zo veel mogelijk (verloren) tijd te besparen. Als je ergens op vastloopt kom dan zeker posten.
1. PLC Basis
1.1 Overzicht
PLC's (Programmable Logic Controllers) zijn compacte computers die in elektrische kasten op een DIN-rail geplaatst kunnen worden. Normaal leven ze in fabrieken maar ze kunnen net zo goed je woonhuis aansturen.
Een PLC heeft Ingangen, Uitgangen, Serieële poort(en), en netwerkconnectiviteit. Dat zijn de hardwarefuncties. De software die gebruik maakt van die hardwarefuncties kan je zelf programmeren.
De PLC heeft alle capabiliteiten om je woonhuis aan te sturen. Sommige commerciële domoticasystem zijn trouwens gewoon PLC's in vermomming.
/f/image/OvuZ6YROJl6CNuYjY1f6Jl0C.webp?f=fotoalbum_large)
2. PLC's van Wago
2.1 Waarom Wago?
1. Beschikbaarheid en Prijs. Wago is een Duits merk waardoor hun PLC's goed voorradig zijn op de Europese markt. Omdat PLC's industrieel materiaal zijn leert de ervaring bovendien dat ze tweedehands zeer betrouwbaar zijn. Met name de Duitse eBay en alternatieven zijn een goede plaats om aan scherpe prijzen de nodige harware aan te kopen.
2. Softwarepakket. Om je PLC te programmeren heb je een softwarepakket van Wago nodig. De PLC beschikt reeds over een hardwarelicentie voor dat pakket. Je hoeft dus geen dure software aan te kopen. Dit is ongebruikelijk in de wereld van industrieële automatisatie en dus een groot voordeel.
### 2.2 Hardware
We focussen op de modellen Wago PFC200 G1, en Wago PFC200 G2, of nieuwer. Generaties G1 en G2 zijn onderverdeeld in een reeks submodellen. De basisversie van elke generatie is reeds overkill voor je woonhuis. De andere submodellen beschikken over speciale thermische of chemische hardeningen en extra industrieële communicatieprotocollen. Geen van die dingen hebben we nodig in een woonhuis.
1.
PFC200 G1 model 750-8202
2.
PFC200 G2 model 750-8212
3. (optioneel) PFC300
Als je een ander model kiest let erop dat het een RS232/485 seriële poort ingebouwd heeft.
2.2.1 PFC200
Een PFC200 PLC-systeem bestaat uit 2 onderdelen:
- De Controller (CPU) is het brein van je installatie. Hierop draait de programmatie die je zelf geschreven hebt.
- De Veldbus (Fieldbus) is de interface (aansluitpunt) tussen de controller en je elektrische installatie.
De controller + veldbus op de foto hierboven is al redelijk volledig. Deze elementen zullen ook in jouw installatie zeker aan bod komen:
1. Ingebouwde seriële poort (COM1) voor RS232 en RS485. Het Modbus protocol gebruik RS485 voor signalisatie
2. Twee ethernet poorten (X1/X2). X1 voor aansluiting met het thuisnetwerk. X2 voor koppeling met een andere controller.
3. LED's voor debugging
4. SD-kaart slot voor updates (G1)
5. Status schakelaar
6. Serial-USB poort. Met een speciale USB-kabel (zie 2.3) kan bij netwerkstoring nog geprogrammeerd worden.
8. Controller built-in powersupply 24VDC
9. Redundante veldbus voeding
10. Digitale Ingangen 2-poort
11. Digitale Uitgangen 2-poort
12. Digitale Ingangen 16-poort
13. Veldbus eindmodule
We komen later uitgebreider terug op items 10 tot en met 13.
2.2.2 Digitale of Analoge Kaarten
Digitale kaarten zijn binaire systemen als in Aan of Uit. Analoge kaarten vertalen een stroomsterkte naar een analoog voltage. Dat wordt dan weer geïnterpreteert als een analoge waarde, bijvoorbeeld temperatuur. In deze handleiding gebruiken we geen analoge kaarten omdat ze zeer duur zijn.
Later gaan we sensoren koppelen aan onze PLC via Modbus. Die sensoren versturen hun meetwaarden naar de PLC als digitale waarden. Deze opstelling is goedkoper en kent heel weinig calibratieproblemen.
2.3 Software
Er zijn twee softwarepakketen. De keuze hangt af van de generatie.
1.
PFC200 G1 gebruikt Wago e!Cockpit
2.
PFC200 G2 gebruikt Wago Codesys
3. (optioneel) PFC300 gebruikt Wago Codesys
Codesys is een standaard IDE voor PLC's. Wago heeft lange tijd codesys gebruikt als de basis voor haar eigen IDE (Wago éCockpit). Bij de release van G2 is overgschakeld naar zuiver Codesys.
Beide softwarepakketen werken enkel op Windows. Linux of macOS gebruikers kunnen een virtual machine gebruiken. De programmatie van de PLC gaat via je thuisnetwerk. Koop ook de speciale Wago usb-naar-serieel kabel die je direct aansluit op een Windows computer en de PLC.
1.
Wago Serial-USB Cable2.3.1 e!Cockpit (G1)
Zonder een activatiesleutel werkt Wago e!Cockpit voor 30 gebruiksdagen. Dat zijn geen kalenderdagen. Gebruik e!cockpit in een virtual machine die je kan resetten. De evaluatiemodus is 100% functioneel.
Update je installatie van e!Cockpit 1.11.2.0 naar 1.11.3.1! Er is een CVE ontdekt in een hulpprogramma wat bij versie 1.11.2.0 mee geïnstalleerd wordt. Dit probleem is verholpen ins 1.11.3.1
De installatie van e!Cockpit installeert ook:
1. WAGO I/O Check
2. WAGO Ethernet Settings
2.3.2 Firmware (G1)
Firmware voor G1 staan op Wago's Github
Voor de update-procedure volg je dit filmpje:
Installeer in e!Cockpit dezelfde firmwareversie als op je PFC200!
2.3.3 Codesys
Wago Codesys heeft geen activatiesleutel of evaluatiemodus.
De installatie van Wago Codesys installeert ook Wago Navigator. Een soort Wago App Store. Vanuit Wago Navigator installeer je nu:
1. WAGO I/O Check
2. WAGO Ethernet Settings
/f/image/shiBXhMkl9elzHDj3vpqyiAQ.png?f=fotoalbum_large)
2.3.4 Firmware (G2)
Firmware voor G2 staan op Wago's Download Center of Wago Navigator
Firmware PFC is voor PFC200 G2
Voor de update-procedure volg je dit filmpje:
3.0 Basisopstelling
Dit is een basisopstelling voor een woonhuis:
1. PFC200 G2 750-8212
2. Digitale Inputkaart (8 ingangen) 750-430
3. Digitale Outputkaart (8 uitgangen) 750-530
4. (Optioneel) Seriële Multifunctionkaart (RS485 Modbus/DMX) 750-652
5. Veldbus Eindkaart 750-600
De seriële multifunctionkaart is optioneel omdat de 750-8212 controller een ingebouwde seriële poort heeft. Ik plaats ze erbij omdat zo bijkomende functies gedemonstreerd kunnen worden.
Draden aansluiten kan door met een platte schroevendraaien het springcontact in de vierkante gaten voorzichtig omhoog te duwen waardoor het klemcontact in het ronde gat eronder open gaat en je de draad kan aansluiten.
3.1 Wago Ethernet Settings & WBM
1. Met Wago Ethernet Settings lees je algemene gegevens uit van de PLC. Kies voor seriële communicatie (USB-kabel COM1) of TCP/IP (Netwerkaansluiting X1).
2. De PLC draait ook een web-based management (WMB) interface op het eigen IP adres. Hiermee kan je uitgebreider gegevens uitlezen en meer opties configureren. Noteer het paswoord wanneer je het aanpast want je hebt het later nodig om je programma te kunnnen uploaden uit e!cockpit of codesys
Default username: admin
Default password: wago
/f/image/15WWwJLSnCH2hGDwxptjJ9dc.png?f=fotoalbum_large)
3.2 Wago I/O Check
1. Je logt met Wago I/O Check in op je PLC zoals je dat deed met Wago Ethernet Settings
2. Wago I/O Check toont je welke expansiekaarten door de PLC werden gedetecteerd. Merk op dat de schematische tekening exact gelijk is aan hoe de basisopstelling er uitziet.
3. Wago I/O Check in MONITOR-MODE geeft realtime de status van inputs en outputs aan. Als je ergens in huis een knop indruk die op een input is aangesloten zie je in I/O Check het corresponderende lampje op de expansiekaart aangaan. Handig tijdens de elektrische installatie.
(Voorbeeld van een andere PLC)
4. Wago I/O Check in CONTROL-MODE (Direct) geeft je realtime controle over outputs. Hier dwing ik alle 8 uitgangen van mijn expansiekaart hoog. Handig bij het testen van relais of andere schakelingen in je elektrische installatie
5. (Voorproevertje) Sommige expansiekaarten hebben speciale functies die je via I/O Check kan instellen. Deze 750-652 kan seriële data versturen én als DMX master functioneren. DMX is een protocol specifiek voor lichtbesturing.
Wago I/O Check is een handige tool om de basisfuncties van je PLC te testen zonder dat er een programma moet worden geschreven. Neem uitgebreid de tijd om hier wat in rond te klikken voor je verder gaat.
[
Voor 164% gewijzigd door
Kanze op 15-01-2025 20:49
]