Toon posts:

Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 72 Laatste
Acties:

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • ebia
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 24-03 20:50

ebia

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 21:49

RoosW

Het Scheer - en Verzorgings Topic Deel III

Welkom!
Welkom in alweer het derde deel van het Scheer- en verzorging-topic!

Waar ooit eens de discussie is begonnen met de vraag "Hoe lang kun je een scheermesje gebruiken?", leidde dat tot een gesprek rond vooral klassiek DE scheren met handgeklopt schuim en een krabber. Verschillende delen van het Scheer topic volgden en na een samenvoeging met Het topic voor (mannelijke) verzorgingsproducten. is de serie van Het Scheer- en Verzorging-topic ontstaan.
Hartelijk dank aan ieder die heeft bijgedragen aan dit deel en alle voorgaande delen!

Iedereen is van harte welkom om mee te praten over alles wat met scheren en de verzorging er voor en er na te maken heeft. Daarbij zijn vrouwen uiteraard van harte welkom, maar informatie en kennis over de voor vrouwen belangrijke scheerproducten is hier wat minder aanwezig, maar praat vooral mee!


Ieder is dus welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord.
Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkaars scheer-overtuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.
Houd als je wilt ook in gedachten dat wat voor de één een starter-setup is, voor de ander het maximale is qua budget. Of dat nu het maximum is dat diegene kan of wil uitgeven.
Na eerst meer over de meest voorkomende scheerapparaten, daarna wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt.
Tot slot komen de gebruikte materialen, waar je ze kunt kopen en andere interessante zaken aan bod.

-- Vragen beantwoord voor de beginnende nat-scheerder
-- Over verzorging
-- Diverse scheerartikelen winkels


Scheerwerktuig
Cartridge mes
De veelgebruikte scheerapparaten van Gilette, Wilkinson en diverse huismerken van supermarkten / drogisterijen zijn zgn. cartridge messen.
Het woord cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn, kan de cartridge worden vervangen voor een nieuwe. Niet alle cartridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Zo past een Gillette Mach3 cartridge niet op een Fusion houder en omgekeerd.Cartridge messen zijn relatief veilig, omdat de mesjes slechts beperkt worden blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt vaak mee tijdens het scheren. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Tijdens het scheren wordt door de lichte druk op de huid de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Het gevolg kan soms zijn dat dit leidt tot ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.
Daarnaast zijn cartridges relatief duur; één van de hoofdredenen dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van alternatieven.
Dat overigens 'innovatieve nieuwe techniek' van sommige cassette fabrikanten niet erg origineel en innovatief is bewijst deze foto wel:

Met dank aan Richard (Efsk op het Nederlandse forum)

Wegwerpscheermessen
Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge en zijn vaak wat simpeler gemaakt. Zodra het mesje bot wordt, gooi je het hele ding weg. Wegwerpmesjes zijn er van zeer simpel met één mesje en een dun plastic handvat tot aan de luxe varianten die praktisch alleen van de cartridges verschillen in het handvat (lichter) en dat het mesje zelf niet te vervangen is. De prijzen variëren dan ook van een zeer betaalbaar niveau tot weinig verschillend van cartridges.
Dit type mesjes wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om lichaamsbeharing voor chirurgie te verwijderen.
Voor degenen die een simpel mesje prefereren of er voldoende aan hebben zijn wegwerpscheermesjes een uitstekende optie. Daarnaast kunnen dit soort mesjes ook een uitkomst zijn voor reizen en dan met name met het vliegtuig.


Krabber
De krabber wordt ook wel safety razor genoemd. Het is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt en worden nog steeds gemaakt.

De krabbers zelf is de houder voor DE (Double Edge) mesjes. Er is een grote variatie in handvaten op bijv. lengte, gebruikte materialen, de vorm van de zgn. "kam" en de plaatsing van het mesje. DE mesjes zijn ook van vele merken in vele typen te koop en zijn door de universele maatvoering met vrijwel alle safety razors te gebruiken.
Een paar termen die van belang zijn bij het lezen over krabbers, de diverse types:


Slant - Een krabber waar het mes niet horizontaal op de greep staat, maar diagonaal waardoor je (als een guillotine) effectiever scheert) dit kan door het mesje in de kop 'scheef' te monteren, dan wel door het gehele mesje door de vorm van boven en onder plaat te verbuigen, en sommige fabrikanten ging dat nog niet ver genoeg in de nooit eindigende zoektocht naar efficiënter scheren, die hebben beide in een krabber verwerkt.
Wederom is het bij de meeste slants, wel of geen torsie, zaak geen druk uit te oefenen, iets wat even wennen kan zijn.

Open kam - er steken dan 'tanden' uit die de huid van het DE mesje weghouden, daardoor is er meer contact met het mesje ergo effectiever scheren. Dit wordt echter niet door iedereen zo ervaren, sterker nog er zijn er die een Open Kam erg oncomfortabel vinden. Agressiever als hun gesloten tegenhanger zijn ze wel snel, iets te veel druk en je kunt met de aluin in de weer.
Gesloten kam (safety bar) - Een schuimbalk (bar) al dan niet met inkepingen, wordt door twee of meer afstandhouders iets voor het mesje uitgestoken en beschermt daarmee de huid voor te direct mes-contact.

Het ontwerp van Krabbers kent actueel drie varianten, er waren er meer, in de beginjaren werd er woest geëxperimenteerd en waren er de wonderlijkste constructies, heel leuk materiaal voor een kleine verzameling, als je ze kunt vinden dan wel.
De eerste is de Vlinder sluiting (links), een krabber als geheel die een tweetal deurtjes bovenop heeft waar het DE mesje onder geplaatst word. Op de steel, aan het einde of elder als draairing bevindt zich een optie om de deurtjes open en dicht te draaien. Door de relatief ingewikkelde en kwetsbare constructie zie je de twee andere varianten vaker.
De tweede is de tweedelige krabber (midden), de bodemplaat vormt één geheel met de handgreep, een dop of draairing laat het los- en vast-draaien van de top-plaat met lang schroefdraad toe.De derde is de tegenwoordig meest voorkomende variant, de driedelige krabber (rechts), bestaande uit een handvat, een bodemplaat en een top-plaat die met een kort schroefdraad door de bodemplaat heen in het handvat geschroefd wordt, dit heeft het ook mogelijk gemaakt dat fabrikanten meerdere soorten bodemplaten bij hun scheermes kunnen aanbieden, die heel eenvoudig het karakter van je krabber volledig kunnen veranderen..
Net als het cartridge mes is dit hele systeem redelijk veilig in gebruik. Het DE mesje komt voor maar een klein stukje buiten de houder, waarmee de kans op snijden in de huid vrij klein is. Met één mesje tegen de huid, is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt dan bij cartridge systemen.

Krabbers en dubbelzijdige mesjes zijn in de doorsnee winkel niet te koop. Bij een enkele lokale drogist zijn wel de houders en mesjes te koop, bij een ander hooguit de mesjes; bijvoorbeeld bij de Hema zijn DE mesjes (eigen merk) verkrijgbaar. Voor uitgebreidere keuze en de betere mesjes moet je naar de enkele speciaalzaak of via webshops bestellen. (zie ook de 'voor de beginner' post)

Open mes
Voor de krabber waren er open scheermessen (straight razor) in gebruik.
Het open mes is een volwaardig mes dat gemaakt is voor het scheren van de baard; voorzien van een lemmet en een heft. De Europese modellen hebben oorspronkelijk een draaibaar lemmet, wat toelaat om het mes op diverse manieren vast te pakken en de snede veilig op te bergen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar heeft een beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan snijden of dat er voor zorgt dat het mes altijd onder de juist hoek op het gezicht staat.

Het mes wordt niet vervangen en zal daarom moeten worden onderhouden. Daarvoor kun je het mes stropen (op een lederen huid of riem) en honen (slijpen) wanneer in de loop van de tijd bot is geworden.

De meeste kappers gebruiken geen open messen meer, vanwege de hygiëne en gezondheids wet- en regelgeving. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt meestal een open scheermes gebruikt waarin een vervangbaar mesje kan worden gezet, ook wel een Shavette genoemd.
Verzorging

Naast scheerapparaten in welke vorm dan ook gebruiken we bij het natscheren natuurlijk ook Zeep, Gel, Olie, Scheerschuim of Crème om een mooie glijlaag te creëren zodat het metaal van het mesje een buffer vindt tussen zich en de kwetsbare huid.
Dit al dan niet gecombineerd met een pre-shave, dit kunnen wederom oliën, crèmes of zepen zijn bedoeld om nog een extra glij en beschermlaag aan te brengen en vaak ook direct wat huidverzorging toe te passen. Het is allemaal persoonlijke smaak, en waar de een bij zweert daar rent de ander gillend voor weg. Uitproberen is de enige weg, ontdekken wat voor jou zelf het allerbeste werkt, een groot onderdeel van het scheer plezier vind ik!
Over de geuren van diverse scheerproducten valt niet te twisten:
-- Doe dit dan ook niet!
Als er iets onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, is dat het wel! Waar de een staat te kwijlen als ie spruitjes ruikt slaat de ander met een groen gezicht op de vlucht (reken mij tot de laatste categorie)
Ditzelfde gaat natuurlijk ook op voor Aftershave, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Splashes, Parfum en Aftershave Balm.
Kibbelen over wat, wel of niet, waar, te gebruiken, is zinloos, een product aanprijzen omdat je de geur (graag ook beschrijven dan!) zo geweldig vind mag natuurlijk, iedereen alhier vind het leuk nieuwe dingen te ontdekken en te proberen, anders waren ze al niet tot hier gekomen ;-)
Nu heb je natuurlijk ook nog een heel scala aan andere lichaamsverzorgingsproducten (wat een scrabble-woord!), bij elkaar passende geuren vinden is daarbij vaak ook niet zo makkelijk
Voor scheerzeep en Aftershave duiken ook problemen op als ze niet in de EU gefabriceerd worden.
Bijvoorbeeld Alcoholhoudende producten worden niet geëxporteerd uit de VS waardoor je die prachtige bijbehorende Aftershave bij die geweldige VS Artisanale zeep nooit kunt krijgen :-(
Dan een bijpassende geur vinden is dan wel een dingetje hoor! Tips op dat gebied zijn natuurlijk altijd welkom.

Veel plezier dan maar, en brand los :-D


De vragen van de beginnende scheerder
 1. Is het echt goedkoper?
 2. Wat zijn al die afkortingen?
 3. Wat heb je absoluut nodig?
 4. Waar vind ik {vul hier uw wens in}?
 5. Wat is een goedkoop begin setje?
 6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?
 7. Wat zijn 'goede' krabbers?
 8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?
 9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?
 10. En, wat nu?
Addendum:
A - In Nederland makkelijk verkrijgbare Zepen en Crèmes merken
B - In Nederland makkelijk verkrijgbare Krabbers merken
C - In Nederland makkelijk verkrijgbare DE mesjes merken


1 - Is het goedkoper

Ja, het kan goedkoper zijn, zolang je geen RAD oploopt ;-), neen dat is geen enge ziekte maar wat in het Engels Razor Acquisition Disorder wordt genoemd (Aankoop verslaving van scheerproducten), en geloof me dat kan bij sommige mensen behoorlijk uit de hand lopen ;-)

Wat het goedkoper maakt is, om maar even een voorbeeld te geven, 100 DE (double edge) mesjes kosten voor kwaliteits spul (Rapira bijvoorbeeld) zo om en nabij een 10 euro (10 eurocent per mesje!), en je kunt je afhankelijk van je baard haar samenstelling en de kwaliteit van het mesje zo tussen de 4 en 8 scheerbeurten per mesje mee doen.
Dat maakt zo een pakje van 100, goed voor minimaal 400 scheerbeurten, en aangezien ik me om de dag scheer, of zelfs wel een dag meer niet scheer, plus meestal 6 a 7 x met een mesje doe, is dat ruim 4 jaar scheer plezier op zijn minst, voor 10 euro.

Leg dat eens naast je cartridge aankopen over 4 jaar, dan mag zo een krabber een paar dubbeltjes kosten toch? Helemaal omdat een goede krabber snel 10+ jaar meegaat, of zelfs héél veel langer in het RVS of Brons segment, die gaat ook voor je achterkleinzoon in de erfenis nog bruikbaar zijn.

2 - Wat zijn al die afkortingen?

AS - After Shave
ASB - After Shave Balsem
ATG – Against The Grain (tegen de haargroei in)
BBS – Baby Butt Smooth (Baby Billen Zacht)
Cartridge of Cassette Mesje(s) - Hedendaagse wegwerp-scheersystemen met 1 tot 5 mesjes in een plastic houder, denk aan Mach 3 en Fusion.
DE – Double Edge (2 zijdige wegwerpscheermesje gebruikt in DE krabbers)
DFS – Damn Fine Shave (verrekt goede scheerbeurt)
EDT – Eau de Toillette (luchtje, denk aan de Douglas)
Krabber(tje) - Voorloper van de huidige opzet-scheermesjes, het krabbertje is de houder waar DE scheermesjes in gaan.
RAD – Razor Acquisition Disorder (Aankoop verslaving van scheerproducten)
SE – Single Edge (Disposable scheermesjes met 1 snijdende kant)
SR – Straight Razor (Recht-mes of klap mes, klassiek scheermes)
WTG – With The Grain (met de haargroei mee)
XTG – Across The Grain (dwars over de haargroei)
YMMV – Your Mileage May Vary

3 - Wat heb je absoluut nodig
 • Krabber
 • DE mesjes
 • Scheerborstel
 • Zeep/Crème
Eventueel ook een scheerkom(metje) een simpel schaaltje of bakje met een doorsnee zo tussen de 11 en 14 cm is ruim voldoende.
Er zijn specifieke scheer kommetjes met richels dan wel horizontaal of verticaal speciaal om het schuim kloppen nog makkelijker te maken, maar noodzakelijk zijn ze niet.
Ook zijn er ingewikkelder constructies, waar je warm water in een houder giet, die je schuim in de kom er direct boven, warm houd gedurende je scheerbeurt. Het is maar net wat je nodig denkt te hebben.
Een andere eventueel is Pre-shave, producten die bedoeld zijn om extra glijlagen - bescherming - verzorging te geven gedurende je scheerbeurt, je hebt ze als zeep, crème of olie. Niet noodzakelijk vinden velen, maar even de moeite van vermelding waard.
Dan heb je natuurlijk ook nog een hele waslijst aan post-shave producten, Aftershave, Aftershave Balm, Splashes en dergelijke, niet noodzakelijk, kunnen wel heel erg lekker zijn.
Apart te vermelden, Witch Hazel producten, om je huid te reinigen, ik ben er nog steeds niet uit of ik die nu voor of na het scheren het best kan gebruiken.

4 - Waar vind ik ….

DE Mesjes - Voor degene die webwinkels liever vermijden: de Hema heeft prima DE mesjes van eigen merk (deze zijn van de fabrikant Personna) Etos verkoopt Gillette DE mesjes, en het kan lonen bij de diverse drogisterijketens te kijken naar Wilkinson. Een deel van de DA drogisten heeft bijv. mesjes van Solingen of Hans Baier (vaak net wat duurder dan online of Hema - Etos)
Online niet alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops, maar ook bij BOL.com (zoek op 'scheermes double' ) en Amazon(.de) heeft het nodige (zoek op Rasierklingen).
Voor beide is het wel zo: op merk zoeken gaat makkelijker, maar dan moet je wel weten wat je wilt hebben.

Natuurlijk hebben we ook diverse (web)winkels waar je alles kunt vinden dat nodig is voor een aangename scheerbeurt, een aantal zijn vermeld (enkel de namen, geen link, we zijn hier geen advertentie bureau, Google is your friend) onder punt 6
Heel veel informatie is bijvoorbeeld te vinden op het Nederlandse Scheerforum Shavingsiciety in het volgende onderwerp:
Shaving Society DE Mesjes reviews van Harkos
Maar, dit zijn de persoonlijke beoordelingen en uw ervaring kan anders zijn, een mesje dat heel hoog scoort bv van het merk Kai, vind ik persoonlijk onplezierig om mee te scheren. Maar over het algemeen zijn de 4* beoordeling absoluut aankoop waardig. Ik vind de Rapira Platinum Lux geweldig, maar er zijn ook scheerders die het maar een middelmatig mesje vinden YMMV wederom.

Krabbers - Eveneens diverse te vinden via de bij DE Mesjes genoemde bronnen, bijvoorbeeld de Etos (Gillette), een deel van de DA winkels en ook sommige andere drogisterijen kunnen simpel scheergerief aanbieden. Hoe fijn ze wel of niet scheren, is een heel andere discussie. Hier geldt net zo goed, als je merknamen kent en weet wat je wilt kun je genoeg vinden via webshops en dergelijke.

Scheerzeep, crême en kwasten
Mocht je net beginnen, dan kun je vaak al een aardige eerst indruk opdoen met je de scheerschuim die je al hebt. Let er wel op dat je iets meer water gebruiken wilt bij DE scheren wanneer dat schuim uit een spuitbusje komt.
Een deel van de lokale winkels (supermarkt of drogist) zal waarschijnlijk ook een kommetje scheerzeep of scheercrême van de Vergulde Hand aanbieden. Soms kom je van andere merken ook zeep of crême tegen (bijv. Proraso, Wilkinson of Kruidvat's eigen merk). Op zich zijn dat redelijk goede zepen (zeker voor het geld), maar om te beginnen kan een scheercrême makkelijker zijn en webwinkels bieden veel meer keuze en vaak een assortiment met de wat betere merken.
Kwasten kun je soms tegenkomen bij de Etos, DA of Kruidvat of andere lokale drogist, maar zijn in de regel wat minder makkelijk te vinden. De meest betaalbare kwast van Vergulde Hand (ca. 5 euro) is wat ruw, idem voor de Mühle's onder de ca. 10 euro, de iets duurdere kappersversie van Vergulde Hand is een oké kwast (ca. 8 - 12 euro) en soms kom je bijv. een Wilkinson dassenhaar kwast of andere kwasten tegen met wat zoeken (vaak beter, maar wisselende prijs/kwaliteits verhoudingen).
Mocht je van een schuim uit een tube of spuitbus willen overstappen naar zelf geklopt schuim, dan is het vaak een goed moment om ook bij webshops te gaan kijken.


Let alleen bij buitenland aankopen op, buiten Europa betaal je vaak BTW en Importheffing:

Voor pakketten tot en met € 22 betaalt u niets extra's - Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22.
Voor pakketten van meer dan € 22 moet u wél betalen - Btw bijvoorbeeld. En als uw pakket meer waard is dan € 150 óók invoerrechten. Beide rekent u af met uw bezorger.}


Let op, dit zijn de tarieven van 2019!


-=- Hier kunt u berekenen wat mogelijke extra kosten zijn:
Invoer heffing calculator Belastingdienst

Verder is het materiaal van de krabbers belangwekkend, je hebt diverse kunststoffen, bakeliet, catalin, en aanverwante vroege plastics. Qua metaal zijn er diverse legeringen vaak onder de naam Zamak maar ook van aluminium, koper, messing, brons en staal. De laatste twee zijn veel zwaardere materialen als de overige opties en zijn ook om duurzaamheid en precisie fabricage ook vaak duurder, ze gaan alleen wel een heel leven, zo niet meerdere levens mee! Een puntje bij Brons is dat je scheermes op den duur gaat verkleuren, als dat je stoort, kun je dit tegengaan door direct na gebruik en schoonmaak een heel dun laagje (antiek) was over het geheel aan te brengen.

Je hebt qua opbouw drie hoofdgroepen krabbers, Vlindersluitingen, en krabbers gemaakt met twee of drie onderdelen.
De eerste heeft een draaibare knop of rand waar je deurtjes bovenaan mee opendraait waar het mesje onder komt te liggen. Bij de krabbers uit twee delen zit de onderplaat aan het handvat vast, en een lange schroef gaat van de bovenplaat naar wederom een knop of draairing waar je de bovenplaat mee los en vast schroeft.
De krabbers uit drie delen bestaan uit een Bovenplaat met schroefdraad, een Onderplaat en een Handvat, waar het schroefdraad aanzienlijk korter is en door de onderplaat direct in het handvat schroeft. Voordeel van deze laatste constructie, sommige fabrikanten leveren brede keuzes aan Onderplaten waardoor je voor relatief weinig geld een heel andere krabber creëert.

Elk soort krabber heeft een eigen 'agressie' zeg maar van Zeer Mild tot Uiterst agressief, wat zoveel betekent, dat de hoek waarin het mesje in de krabber staat en hoe ver het uitsteekt (en contact met de huid maakt) uitmaakt hoe makkelijk/moeilijk het te gebruiken is zonder een bloedbad aan te richten.
Over het algemeen kun je zonder aarzeling stellen bij het gebruik van krabbers: nooit druk uitoefenen! Ik kan het niet genoeg herhalen.
Dit is typisch Iets wat voor cartridge scheerders moeilijk zal zijn, ook aangezien het systeem van cartridge scheren je niet afstraft als je wel druk zet, dus doen de meeste scheerders met cartridge mesjes dat dan ook.
Opmerkelijk genoeg is het vaak het aantal mesjes in de cartridge die uiteindelijk weer voor irritatie kan zorgen, je gaat tenslotte maar liefst 5x met een mesje over dezelfde plek in één gang. Bij gewoon nat scheren doe je drie gangen, ikzelf 1x WTG, ATG & XTG, natuurlijk bij elke gang opnieuw inzepen.

Open Mes - Op de diverse Fora kun je veel extra informatie vinden, ga anders naar bijvoorbeeld één van de vermelde scheerartikelen winkels en bekijk wat er aan mogelijkheden te koop is, vertel de verkoper dat je ermee wilt beginnen, hij of zij zal je dan makkelijk op een Open Mes geschikt voor beginners kunnen wijzen! Denk er aan, Vragen staat vrij, het kan vele pijnlijke vergissingen voorkomen, onwetendheid is geen schande, maar een goede reden om de juiste vragen te stellen :-)
Ik zou voor een beginnend scheerder Marktplaats en Ebay vermijden wat betreft Open messen, je wilt een scheerklaar exemplaar, en van een onbekende verkoper ga je dat nooit zeker weten. De diverse Fora hebben wel Koop en Verkoop hoeken, maar daar kun je vaak pas terecht als je meestal een maand lid bent en meer als x berichten hebt gepost. Dit kan wel degelijk de moeite waar zijn, de artikelen hier aangeboden kunnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en je hebt meteen iemand om je vragen te beantwoorden. Ook kun je op de diverse Fora mensen vinden die als hobby Open Messen slijpen, mocht je je eerste mes hebben laten vallen of anderszins beschadigd, dan is het een goed idee er niet zelf met te gaan rommelen, maar een ervaren iemand de boel weer gebruiksklaar te laten maken.

Borstels of Kwasten - Van links naar rechts, een Dassenharen borstel, een Varkensharen borstel, en een Synthetische borstel. Wederom geldt de diverse Webshop mogelijkheden, maar er zijn drogisterijketens die Omega en andere goedkopere merken voeren voor borstels. Heel betaalbaar en goed, bijvoorbeeld naast Omega (vaak varkenshaar) NOM, een goedkoper sub-merk van Mühle waar ze de oude modellen verkopen onder deze naam. Prima synthetische borstels. En daar stippen we meteen een puntje van belang aan:


Wat voor borstels zijn er?
 • Synthetisch
 • Varkenshaar
 • Dashaar
 • Paardenhaar
Elke soort heeft weer voor en nadelen, en tja persoonlijke smaak speelt ook een grote rol. Veel scheerders neigen tegenwoordig naar Synthetisch omdat de kwaliteit ervan de laatste jaren enorm verbeterd is, en ook omdat zeker Dassenhaar met veel dierenleed gepaard gaat. Varkenshaar wordt bij de slacht 'geoogst' en paardenhaar is van de staart (geloof ik) mocht je meer interesse hebben, Youtube heeft video's die te vinden zijn waar de 'oogst' van diverse haarsoorten te zien is, let op sterke maag noodzakelijk bij sommige beelden.
Paardenhaar heeft de naam wat slapper (minder 'backbone') te zijn, en zou naar verluid beter met crèmes werken.
Elk van deze haarsoorten voelt en werkt anders, de natuurlijke moet je vaak voorweken voor gebruik, een varkentje moet 'ingewerkt' worden, de haren splitsen zich na een scheerbeurt of 10 waardoor de borstel zijn initiële stijfheid verliest en fijner aanvoelt.

Zepen/Crèmes - En jawel dezelfde webshops, zoek naar scheerzeep, en de meeste drogisterijen hebben wel een of meerdere varianten van bekende merken op de plank staan, winkels als Douglas dan weer niet. Ook de Body Shop en bijvoorbeeld Rituals verkopen scheergels en dergelijke.
Natuurlijk kun je ook over de grens kijken, de Nederlandse keuze is armetierig te noemen als je naar bv de US kijkt, waar 'artisane' scheerzepen en crème je om de oren vliegen. Let daarbij op, de verzendkosten kunnen erg oplopen, maar het is de moeite waard om te controleren, sommige Amerikaanse webshops hebben een heel schappelijk verzendtarief naar de EU. DIt kan variëren, vraag om tips in de gewone draad, mensen zat met ervaring die je op weg kunnen helpen.
Een tweede dingetje, sommige mensen kunnen heftig reageren op de geurstoffen die in zepen en dergelijke verwerkt worden, zoek dan naar 'sensitive skin', of neem niet geurende zepen.

5. Wat is een goedkoop begin setje?

Daar zijn duizend en één varianten op te bedenken, ik houd het bij de allergoedkoopste opties.

Mesjes (DE) De Hema verkoop eigen merk DE mesjes voor een redelijke prijs, voor mesjes geldt hoe meer, hoe goedkoper, maar probeer eerst een kleine verpakking voor je met een berg mesjes zit die je niet lekker vind. Overigens in je speurtocht, blijf weg van SuperMax mesjes, deze worden haast universeel als onprettig beschouwd.

Krabber Zoek op het Internet naar Wilkinson Sword Classic, hij is bij Nederlandse webwinkel te verkrijgen voor weinig, of van Lord, de Lord 6, zoek deze op ebay. De Fatip Picollo (op Amazon.de nog geen 16 euro[2019]) is geweldig, maar vraagt oefening om mee om te gaan, bij de minste druk hapt ie naar de baas.
Of via Aliexpress, zoek naar de Qshave Futur voor een betaalbare verstelbare (milde) krabber

Open Mes Ik heb werkelijk niet voldoende verstand van zaken om hier enig advies over te kunnen geven, althans niet wat betreft merken, gebruik de diverse (web)winkels bijvoorbeeld.

Zeep Vergulde hand scheerzeep, nog geen 2 euro bij het Kruitvat of Palmolive scheerstick. Ook Van der Lovett heeft heel goedkoop (en lekker ruikend!) scheerzeep en Aftershave Balsem.

Borstel Dezelfde Kruitvat heeft ook een goedkoop borsteltje een varkentje, geen idee of het wat voorstelt, maar denk er om de eerste 10 - 20 beurten voelt ie best wel stijf aan, of doe een internet zoekopdracht naar NOM scheerkwast eventueel Synthetisch, prima borstel voor redelijke prijzen. Mocht je nabij de Duitse grens wonen, de meeste DUitse drogisterij ketens voeren scheerartikelen, ik heb daar mijn NOM voor onder 10 euro gekocht[2019]

6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?

Allereerst diverse Fora:Een aantal scheer winkels;
NederlandUK (na de Brexit duurder ivm heffingen etc)US7. Wat zijn 'goede' krabbers?

Dat is een moeilijke vraag, een krabber die ik als geweldig ervaar kan voor een ander veel te agressief zijn of juist te mild. Ik houd het dus bij wat merknamen, en laat jullie zelf het internet afgrazen of dit of andere fora naar meer informatie :-)
De enige krabbers die universeel als goede 'begin krabber' te boek staan zijn de Mühle R89, en de Edwin Jagger DE89.
Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip zijn een paar goede merken van redelijk betaalbare krabbers die je makkelijk in Nederland kunt verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere merken, maar die zijn vaak niet direct in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld Razorock, Rockwell, Timeless, en vele anderen.
Je kunt ook naar 'vintage' krabbers op zoek gaan, maar je doet er goed aan eerst wat kennis op te doen voor je je woest in een veiling stort op Ebay of Marktplaats.

8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?

Je kunt van een aantal merken een Blade Bank kopen (even op Google zoeken) waar je werkelijk heel veel jaren lang mesjes in kan doen voor ie vol is, mesjes die in kunstof houdertjes verkocht worden (dan meestal per 10) hebben aan de onderkant van de houder een gleuf waar je een gebruikt mesje veilig in kan opbergen, pakje leeg (en dus vol met gebruikte mesjes) kan dan zo bij het restafval.
Creatievelingen gebruiken bv blikjes van snoepgoed (daar kun je jaren en jaren in dumpen voor hij vol is) of dikke plastic flesjes waar een gleuf in is gemaakt.
Gooi ze in ieder geval niet (al dan niet verpakt in papier) los in het afval, bij de minste druk snijden ze overal doorheen, inclusief je handen als je niet uitkijkt.

9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?


Wat een Open mes is? Een open mes is een stalen mes dat dichtgeklapt tussen twee beschermende plaatjes valt (zogenaamde 'Scales'), al zijn er ook Japanse uitvoeringen die niet opklapbaar zijn, het mes is daar dus altijd 'open'. Deze scheermethode was gangbaar voor de uitvinding van de eerste krabbertjes, en werd vaak door professionele barbiers gebruikt, je ziet hier nu weer een terugkeer van, Barbershops die volledige 'ouderwetse' scheerbeurten aanbieden, zeker de moeite waard om eens te ondergaan.

Informatie over scheren met een open mes is verstrekt door Scheerwinkel 't Scheerhuys.

- Allereerst, wat is noodzakelijk om dit zelf te gaan doen:
 • Open Mes
 • Span of Strop riem
 • Slijp pasta
 • Scheerborstel
 • Zeep/Creme
- Tips voor aankoop van een eerste Open Mes
 • Open messen worden in Engelse Inches gemeten, dit is dus een maatvoering die je steeds weer terug zult zien keren.
 • Kies voor een eerste mes het liefst voor een 5/8” inch scheerblad. Dit is een breed en gangbare maat scheerblad.
 • Kies bij voorkeur voor een scheerblad van Carbonstaal. Carbonstaal is makkelijk te slijpen en polijsten. Het is ook erg soepel waardoor het fijn scheert.
 • Kies een scheerblad met een afgeronde punt. Dit verminderd de kans op verwondingen bij uw eerste scheerbeurten.
 • Begin niet met een te duur open mes.
- Hoe onderhoud je een open scheermes?
 • Droog uw scheermes altijd goed af na gebruik.
 • Bewaar je Open Mes dicht op een droge plek.
 • Laat het scheermes 24 uur rusten na gebruik, het vervormd een heel klein beetje bij gebruik en heeft de rustperiode nodig om te herstellen.
 • Gebruik je Strop riem om de snede in goede staat te houden
Als u uw open scheermes goed onderhoud gaat hij een levenlang mee.

- Hoe scheer ik (veilig) met een open scheermes?

Waarschuwingen vooraf
 • Bewaar uw scheermessen altijd buiten bereik van kinderen!
 • Wees altijd uitermate voorzichtig met een open scheermes. Een goed geslepen klassiek open scheermes is vlijmscherp. Je kunt de scherpte testen door wat haren van uw voorarm af te scheren. Mocht dit niet makkelijk gaan dan is uw open scheermes waarschijnlijk bot en kan hij een slijpbeurt gebruiken.
 • Zolang u niet scheert houd het mes dan dichtgeklapt.
 • Ga dus nooit met een open geklapt scheermes rondlopen.
 • Wees voorzichtig met het scheerblad. Zodra de scheersnede beschadigd is, als het mes bijvoorbeeld gevallen is en er een hapje uit is, kunt u er niet meer mee scheren. Indien de beschadiging niet te groot is, zal u het mes dan eerst opnieuw moeten (laten) slijpen tot het scheerblad weer een mooie rechte snede heeft.
 • Het is niet verstandig om onder de douche of in bad te scheren met een open scheermes, mocht het scheermes uit uw handen vallen dan bieden normalieter uw kleding en schoenen bescherming voor uw huid.
 • Probeer een vallend open scheermes ook nooit op te vangen met uw handen.
- Scheren met een open scheermes stap voor stap
 1. Was je gezicht, gewoon met warm water. Dit opent de poriën en zorgt er voor dat je baardharen overeind komen te staan. Hierdoor kunnen ze makkelijker afgeschoren worden.
 2. Breng de scheerzeep aan met je scheerkwast.
 3. Pak het opengeklapte scheermes tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast of als je dat prettiger vindt dan kunt je je ringvinger ook gebruiken.
 4. Plaats het scheerblad ongeveer in een hoek van 30 graden op je huid.
 5. Houd het scheerblad horizontaal op de huid met de snede naar beneden.
 6. Houd de huid strak.
 7. Beweeg altijd van boven naar beneden (verticaal) met een open scheermes. Maak je een zaagbeweging (horizontaal) dan snijd je jezelf!
 8. Ga rustig aan te werk en let goed op wat je doet.
 9. Scheer de eerste gang altijd met de haarrichting mee en maak het scheermes tussendoor regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld op afstrijkbakje van rubber.
 10. Indien nodig kun je nogmaals een gang scheren met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in als je je heel zeker voelt, maar breng van te voren wel weer voldoende scheerzeep aan.
 11. Spoel uw gezicht af.
 12. Gebruik voor het kalmeren van de huid een after shave balm of lotion.
- Scheerriem of Spanriem

Scheerriem
Een scheerriem heeft 2 zijde. Een canvas zijde en een lederen zijde. Een scheerriem hang je aan één kant vast aan bijvoorbeeld de deurklink van de badkamer. Je houd de andere kant zelf vast.
Zorg er voor dat je de scheerriem op voldoende spanning houd. De scheerriem mag niet te veel doorbuigen. Anders kun je het open scheermes niet op een goede manier over de scheerriem halen. Houd uw open scheermes tussen duim en wijsvinger vast aan de tang. Het smalle gedeelte achter het blad, en beweeg het scheermes van onder naar boven over de scheerriem. Houd het mes vlak op de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Als je boven aan de scheerriem aangekomen bent draait je het mes om en beweegt je het weer rustig naar beneden. Let er op dat je de snede zonder druk over de scheerriem haalt en dan je hem vlak houd!

Gebruik canvas zijde
De canvas zijde gebruikt je als eerst om de metaaldeeltjes die nog niet in de goede richting staan na de rust tijd weer in de goede richting te krijgen. Dit heet daarom ook het richten van je mes, haalt het scheermes hier ongeveer 15 maal overheen.

Gebruik lederen zijde
De lederen zijde gebruikt je om het scheermes te polijsten.
Haalt het scheermes hier ongeveer 20 tot 25 maal overheen.

---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---


Zo, nu heb je een krabber (of Open Mes), een borstel, zeep, en bij een krabber DE mesjes plus mogelijk een scheerkommetje en is het hoog tijd om aan de gang te gaan.
Geniet er van en neem, zeker in het begin, de tijd voor je scheerbeurt!
Probeer wat je bevalt, warm water, of juist koud, eerst douchen of meteen aan de bak, wel of geen pre-shave enzovoorts, creëer je eigen ritueel, en doe waar je je goed bij voelt, en bij twijfel, aarzel niet om te vragen, geen enkele vraag is dom. Houd wel in gedachte dat jouw vraag best al eens beantwoord kan zijn en kijk eerst even een paar pagina's door voordat je hem post:-)
Als dingen niet bevallen aan je krabber, onthoud dan deze mantra 'Geen Druk', en er zijn combinaties met DE mesjes die gewoon niet lekker scheren, dus het kan lonen meerdere merken mesjes in huis te hebben, kijk eens naar een proef-pakket met meerdere merken bij de diverse scheer-winkels die al vermeld zijn, mocht je andere dingen willen gaan wijzigen probeer dan te letten op een heel belangrijk iets:
Consistentie
Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was. Wijzig je meerdere dingen, dan zul je die ene keer dat je je absoluut BBS+DFS perfect & subliem geschoren had nooit meer kunnen herhalen. En in het begin kan het lijken alsof het nooit heel fijn gaat worden, maar hoe handiger je erin wordt, hoe fijner je scheerbeurt, ik kijk nu met veel plezier naar krabbertjes waar ik de eerste scheerbeurten van dacht 'Oei, die is me veel te eng hoor!' Oefening, zoals zo vaak, baart kunst.


A - Vergulde Hand, Palmolive, Prorasso, Van der Lovett, Tcheon Fung Sing, Haslinger, Taylor Old Bond Street

B - Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip

C - Rapira, Derby, Astra, Gillette, Lord, Shark, Wilkinson, Persona (Hema)

[Voor 255% gewijzigd door Bluepenguin op 17-06-2021 22:37. Reden: Etos voert sinds voorjaar 2021 ook DE mesjes en een houder van Gillette :)]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
post nummer twee, gereserveerd voor een korte tekst voor beginnende scheerders :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Reserveringspost 3: een keer ;) wordt deze aangepast om kort de veranderingen in de TS weer te geven.
edit: af en toe een kleine bewerking en dat met enige regelmaat. :)

[Voor 33% gewijzigd door Bluepenguin op 29-07-2017 21:37]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
me is happy! new topic!

 • Marcel
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 16:18
Een schone lei, altijd fijn!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Jep, ik zal zometeen aftrappen met een nieuwe SOTD met Soap Commander! :D

 • corset
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09:35
Nieuw topic! the lurker of lurkers is back! Trillende handen worden alleen maar erger :-( Dus nog even alles op pauze staan.

Over 2 weken zit ik in Italië, dus de proraso maar gelijk inslaan. Iemand nog goede merken die in italie goed te krijgen zijn?

"Whatever their future, at the dawn of their lives, men seek a noble vision of man’s nature and of life’s potential."


 • Standeman
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 15:45

Standeman

Moderator Wonen & Mobiliteit

Prutser 1e klasse

Misschien heeft iemand hier een idee. Sinds een tijdje laat ik mijn baard incl snor staan. Probleem is alleen dat ik ook rook waardoor mijn snor verkleurd. Heeft iemand enig idee hoe je dit weer een beetje terug kan draaien?

Ja, stoppen met roken. Die had ik zelf ook wel bedacht, maar gaat op korte termijn niet gebeuren :P

The ships hung in the sky in much the same way that bricks don’t.


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
Beter wassen?

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Standeman
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 15:45

Standeman

Moderator Wonen & Mobiliteit

Prutser 1e klasse

Ja, dat had ik ook al bedacht.. Maar tabaks-verkleuring is vrij lastig te verwijderen met standaard zeep..

The ships hung in the sky in much the same way that bricks don’t.


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
groene zeep? Nadat ik ooit eens (lang verhaal) in een sloot wakker werd, heb ik gedoucht met groene zeep, dit zorgde ervoor dat de geur redelijk weg ging, dit werkt ook soms met vlekken in kleding, geen idee of dit werkt in je baard ;). Qua verkleuring ossengal zou je ook nog kunnen proberen, Ik weet alleen niet of dit schadelijk voor je is!

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • corset
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09:35
Paganstars schreef op woensdag 22 april 2015 @ 12:12:
Nadat ik ooit eens (lang verhaal) in een sloot wakker werd,
Nu willen we dit verhaal weten :+

"Whatever their future, at the dawn of their lives, men seek a noble vision of man’s nature and of life’s potential."


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
Iets met dorpsfeest, warm, jong, alcohol, zwart gat, pissige vader, uur stinken in de wind... You fill in the gaps ;)

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
lanerios schreef op woensdag 22 april 2015 @ 08:32:
Nieuw topic! the lurker of lurkers is back! Trillende handen worden alleen maar erger :-( Dus nog even alles op pauze staan.

Over 2 weken zit ik in Italië, dus de proraso maar gelijk inslaan. Iemand nog goede merken die in italie goed te krijgen zijn?
Cella is een aanrader, het heeft een heerlijke zachte amandel geur. Erg lekker voor in het najaar en de winter.

Verder is er vaak met wat zoekwerk wel Palmolive Sensitive / Menthol, Valobra, Vitos, Omega en Prep scheerzepen / crêmes te vinden. Heel misschien ook Acca Kappa. Mocht je de moderne lijn van Proraso (Proraso Sul Fiio) voor een redelijk bedrag tegen komen, dan kan het het proberen waard zijn; al is die serie niet spectaculair. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Eindelijk, na lange tijd weer terug bij de Soap Commander!

Setup:

Gilette Super Adjustable W1 met Gilette Silver Blue (vers)
Soap Commander Courage
Pinaud Clubman Aftershave Cologne

Hope you all will enjoy the video!


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
And we're back! nice!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Man o man, wat een heerlijke dag is dit weer! Zonnetje schijnt, lekker temperatuurtje en een gruwelijk lekkere zeep om mee te scheren.

Vandaag: Stirling Sharp Dressed Man!

De zeep ruikt aardig sterk, kan m goed ruiken door de verpakking heen!
Een zeep met een heerlijk fris luchtje met wat lekkere groene tonen erin.
Ruikt werkelijk waar fantastisch!

Let's started with this bad boy!


Setup:

Gilette Super Adjustable W1 with a Gilette Silver Blue blade (1)
Rod Neep Retro Deluxe #1978
Stirling Sharp Dressed Man
Proraso ASL

Hope you all will enjoy the video!


 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Stomme vraag, maar waarom zo enthousiast over Stirling Sharp Dressed Man?

Zelf gebruik ik Gilette Mach 3 Turbo voor het scheren en gebruik ik Gilette scheerschuim.

Het scheren doe ik onder de douche, afspoelen met water en klaar. Aftershave gebruik ik nooit, daar krijg ik altijd rode vlekken van in mijn gezicht. http://www.scheertips.com/waarom-aftershave-gebruiken/ gelezen en ook daar staat dat het niet noodzakelijk is en dat water al voldoende is (ok, ik 'sluit' blijkbaar nooit aangezien ik geen koud water gebruik).

Veranderen jullie regelmatig van scheersysteem omdat er verbetering in is? Ik scheer al jaren met Gilette Mach 3 Turbo en zie af en toe allerlei nieuwe systemen op de markt, maar waarom zou ik iets nieuws kopen als het huidige systeem prima werkt? Ik geloof niet dat het met een ander scheersysteem bijvoorbeeld minder snel terug komt...

 • Deezers
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 18:01
Kijk net voor de grap eens naar mijn massa voorraad van scheercremes... een hoop zijn 'goed' tot juli 2015.. Kan geen kwaad toch als ze nog ongeopend in de verpakking zitten? Moet dan wel héél snel scheren als ik alles voor juli op wil hebben ;)

 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
tweakerdennis schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 15:39:
Stomme vraag, maar waarom zo enthousiast over Stirling Sharp Dressed Man?

Zelf gebruik ik Gilette Mach 3 Turbo voor het scheren en gebruik ik Gilette scheerschuim.

Het scheren doe ik onder de douche, afspoelen met water en klaar. Aftershave gebruik ik nooit, daar krijg ik altijd rode vlekken van in mijn gezicht. http://www.scheertips.com/waarom-aftershave-gebruiken/ gelezen en ook daar staat dat het niet noodzakelijk is en dat water al voldoende is (ok, ik 'sluit' blijkbaar nooit aangezien ik geen koud water gebruik).

Veranderen jullie regelmatig van scheersysteem omdat er verbetering in is? Ik scheer al jaren met Gilette Mach 3 Turbo en zie af en toe allerlei nieuwe systemen op de markt, maar waarom zou ik iets nieuws kopen als het huidige systeem prima werkt? Ik geloof niet dat het met een ander scheersysteem bijvoorbeeld minder snel terug komt...
Ik ben zelf afgestapt van de dure cartridge scheermessen. De gemiddelde Wilkinson/Gillette meer mesjes gingen net zo lang mee als een d.e. scheermesje (3 tot 4 keer). Ik ben overgestapt op een krabber met kwast en moet eerlijk zeggen dat na de eenmalige hogere aanschaf, de mesjes gemiddeld zo'n 30ct kosten tov 4 euro per cartridge!

Naast dat cartridge mesje bij mij voor gruwelijke irritatie zorgen en ik met double edge dit helemaal niet meer heb.

[Voor 5% gewijzigd door Paganstars op 25-04-2015 17:42]

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Welk systeem gebruik je als ik mag vragen? De kosten zijn inderdaad behoorlijk, zou eens die 'krabbers' eens kunnen proberen! Ik wil het wel onder het douchen kunnen gebruiken, vind scheren boven de wasbak waardeloos...

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
De hele uitleg over het prijsverschil is er idd 1.
Een goede krabber is tussen de €25 ~ €40. Als je die goed onderhoud gaat dat rustig een levenlang mee.
Mesjes kosten inderdaad tussen de €0,15 ~€0,50 per stuk, dat scheert al een stuk fijner dan de belachelijk dure cartridges van een eurootje of 4 per stuk.

Daarnaast is de wereld van scheerzepen, aftershaves en kwasten een prachtige wereld om eens te ontdekken :P

Er is zoveel heerlijk spul wat zoveel beter presteert en enorm veel beter is voor je huid dan die prut uit een spuitbus.....dat zal je nog verbazen :*)

Come join us in this wonderful world that is called wet-shaving :D

 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Lampuhkap schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 19:38:
Come join us in this wonderful world that is called wet-shaving :D
Een linkje zou prettg zijn als 'welkomsaanbieding' ;)

[Voor 3% gewijzigd door President op 25-04-2015 20:43]


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 16:16

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Als je onder de douche wil scheren zou ik scheerolie proberen ipv schuim. Ook ideaal als je op reis bent trouwens :)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
zie de OP o.a :D
En www.shavingsociety.nl voor grootste gedeelte aan informatie? :P

www.barbieredifigaro.nl de webwinkel waar 90% van mijn spul vandaan komt :P

Enjoy :D

[Voor 10% gewijzigd door Lampuhkap op 25-04-2015 21:22]


 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
In de OP zie ik geen linkjes staan

topic 1549382 kan ik nog niet bezoeken, op deze account heb ik daar nog te weinig posts voor en de account die ik hiervoor gebruikte heb ik een jaar of 5 geleden al stop gezet :)

 • Caelorum
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 23:44
tweakerdennis schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 21:41:
In de OP zie ik geen linkjes staan

topic 1549382 kan ik nog niet bezoeken, op deze account heb ik daar nog te weinig posts voor en de account die ik hiervoor gebruikte heb ik een jaar of 5 geleden al stop gezet :)
Het Scheer- en verzorgingstopic deel II Die wil je eigenlijk hebben daarvoor. Geen idee of je daar wel toegang toe hebt overigens. In die topicstart staat echt een hele hoop informatie over scheren en het kopen van spul. Geen idee, waarom het grootste deel niet gewoon is overgenomen voor dit topic, maar ok.

[Voor 14% gewijzigd door Caelorum op 25-04-2015 22:33]


 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Caelorum schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 22:32:
[...]

Het Scheer- en verzorgingstopic deel II Die wil je eigenlijk hebben daarvoor. Geen idee of je daar wel toegang toe hebt overigens. In die topicstart staat echt een hele hoop informatie over scheren en het kopen van spul. Geen idee, waarom het grootste deel niet gewoon is overgenomen voor dit topic, maar ok.
Je hebt geen toegang tot de Tweakers Lounge (TL). Toegang tot de Tweakers Lounge krijg je automatisch wanneer je meer dan 100 posts hebt gemaakt op het forum in het afgelopen jaar.
Ik denk dat de topicstarter niet teveel tijd wilde spenderen, ik las dat de eerste 50 mensen die een 'oud verzameltopic' opende een beloning kregen.... Waarschijnlijk was dat een motivatie zo snel mogelijk een topicstart te maken zonder deze inhoudelijk te maken :)

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Caelorum schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 22:32:
[...]

Het Scheer- en verzorgingstopic deel II Die wil je eigenlijk hebben daarvoor. Geen idee of je daar wel toegang toe hebt overigens. In die topicstart staat echt een hele hoop informatie over scheren en het kopen van spul. Geen idee, waarom het grootste deel niet gewoon is overgenomen voor dit topic, maar ok.
Om een bijgewerkte tekst hier te kunnen plaatsen bij het begin van het topic. Waarbij ik als TS een groot deel van degenen met hun scheer-gear in de TS eerst wil vragen of ze dat wel op een publiek forum willen. We zijn immers van SG/TL naar Algemene Zaken verkast op GoT. Ik vind het persoonlijk niet heel boeiend om in een met Google doorzoekbaar forum te hebben staan dat ik graag met Palmolive en Proraso scheer. Maar anderen kunnen daar anders over denken. Zeker met een uitgebreide verzameling van bijv. klassieke scheermessen in uitstekende staat kan de waarde van een collectie snel oplopen.
tweakerdennis schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 22:40:
[...]


[...]

Ik denk dat de topicstarter niet teveel tijd wilde spenderen, ik las dat de eerste 50 mensen die een 'oud verzameltopic' opende een beloning kregen.... Waarschijnlijk was dat een motivatie zo snel mogelijk een topicstart te maken zonder deze inhoudelijk te maken :)
Nee, dit is geen oud verzameltopic openen. Dit is een geheel nieuw deel in de serie "Het Scheer- en Verzorgingstopic". Wat voor beloning er zou zijn, weet ik niet. Niks van gemerkt of gezien in ieder geval. Dit topic is gemaakt in overleg en met hulp van de moderators.

Waarom? Wel, vrij simpel: de moderators beschouwen wat we hier zeggen als niet bijzonder privacy-gevoelig dan wel als iets dat in een afgeschermd subforum hoort. Wanneer het gaat over scheren, gaat het ook over de huid. Dat betekent dat bij bijv. acne e.d. het ook gaat over gezondheidszaken. Niet iedereen zal het zo zien, maar voor sommigen kan dat soort zaken geestelijk zwaar op hen drukken.
Er zijn dus in het hieraan voorafgaande deel mogelijk posts geschreven die zijn gemaakt in het vertrouwen dat e.e.a. in een afgeschermd forum staat. Om te voorkomen dat zoiets openbaar wordt en met zoekmachines op te zoeken is, is het verplaatsen van het bestaande deel van de serie niet wenselijk.

De mods zien dit topic graag in AZ en dus lag het aanmaken van een nieuw deel in de serie voor de hand. En op dat punt zijn we sinds een paar dagen. Ik heb de TS van het vorige deel gekopieerd en dat zal in aangepaste vorm in de komende tijd plaatsen.
Een deel van de teksten verdiende een update, iets dat ik in ruwe vorm op de plank heb liggen. En een nieuw topic goed beginnen met verse tekst, lijkt me een mooi iets.
Verder, zoals hierboven eerder gezegd, weet ik niet of ieder zomaar zijn / haar scheermaterialen in een publiek forum geplaatst wil zien. Dat heb ik al een aardig deel van de mensen hier gevraagd, dus het is ook even wachten op hun antwoorden. :)

Dat allemaal gezegd hebbende: ik verwacht in de loop van de komende twee à drie dagen het grootste deel van de TS te hebben opgefrist en geplaatst.

[Voor 7% gewijzigd door Bluepenguin op 25-04-2015 23:39]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Gilette Super Adjustable W1 met Gilette Silver Blue (2)
Simpson Commadore X3
Penhaligon's English Fern Tallow
Pinaud Clubman Vanilla

Hope you all will enjoy the video!


 • Marcel
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 16:18
Psst, het is een Simpson Commodore, geen Commadore ;)

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Typo :+

 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
@Lampuhkap jij toevallig een suggestie als ik iets zoek dat ongeveer gelijk is aan virgin island bay rum, maar wellicht sterker, maar vooral langer blijft hangen?

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Je bedoeld de Pinaud Bay Rum?

Ja er zijn goede alternatieven, maar wel lastig hier te krijgen.

Ogallala Bay Rum bijv. Heerlijk sterk, kruidig en blijft ontzettend lang hangen! Maar nadeel: moet uit de USA komen.

Captain's Choice Bay Rum en Cat O'Nine Tails. Wat zoetiger, ook zeer kruidig en zeer sterk van geur en blijven ook lang hangen, maar ook dit moet via de USA.

Dominica Bay Rum, moet ook uit de USA en die is op het moment nergens te krijgen. Nergens op voorraad :( (zoek m namelijk voro mezelf ook nog)

 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Yes! Die sample had ik toen eens van je, beviel erg, zit nu te kijken om een fles te bestellen maar iets wat langer blijft hangen zou prettig zijn.

Bedankt voor de suggesties iniedergeval! Ik zal eens in de usa kijken!

[Voor 8% gewijzigd door Wannial op 29-04-2015 10:34]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Pearl TP SHD21GB met Bolzano Superinox (vers)
1st gen. Plisson
TFS Linea Intenso Arancio Amaro Pre-Shave
TFS Linea Intenso Arancio Amaro Scheerzeep
TFS Linea Intenso Arancio Amaro ASB

Hope you all will enjoy the video!


 • icecreamfarmer
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 23-03 12:02
Paganstars schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 17:40:
[...]


Ik ben zelf afgestapt van de dure cartridge scheermessen. De gemiddelde Wilkinson/Gillette meer mesjes gingen net zo lang mee als een d.e. scheermesje (3 tot 4 keer). Ik ben overgestapt op een krabber met kwast en moet eerlijk zeggen dat na de eenmalige hogere aanschaf, de mesjes gemiddeld zo'n 30ct kosten tov 4 euro per cartridge!

Naast dat cartridge mesje bij mij voor gruwelijke irritatie zorgen en ik met double edge dit helemaal niet meer heb.
Heb jij maar ook anderen weleens aan het verlengen/verscherpen van die cartridge messen? Ik heb het als experiment gedaan afgelopen jaar en de cartridge is gewoon een jaar mee gegaan.

Het enige wat ik deed was tegengesteld aan de scheerrichting het mesje 10x over mijn arm wrijven.
Had echt niet verwacht dat dat zou werken.

ik zie ik zie wat jij niet ziet


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
@Icecreamfarmer; Bij mij was het voornaamste dat ik met cartridge mesjes elke keer last had van rode plekken/irritatie. Ongeacht of ik nou gel, schuim, zeep, olie of crème gebruikte. Ik heb met een beetje bot mesje wel eens het aanzetten gedaan, maar dit hielp ook niet tegen de roodheid, branderigheid van de huid.

Nu ik eenmaal over ben gestapt op DE heb ik hier veel minder last van! Zelfs met 2 of 3 passes heb ik bijna nauwelijks roodheid (wel af en toe nicks, maar dat is meer mijn eigen lompheid!).

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Idem, sinds dat ik over ben op DE heb ik veeel minder last van irritaties!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
icecreamfarmer schreef op donderdag 30 april 2015 @ 10:11:

Het enige wat ik deed was tegengesteld aan de scheerrichting het mesje 10x over mijn arm wrijven.
Had echt niet verwacht dat dat zou werken.
geen Panganstars :) De meeste "systemen" die worden aangeboden als "levensduur verlengend" voor cartridges zijn een soort van kunstrubber matje in één of andere vorm. Net zoals dat je over je arm kunt gaan met een cartridge, zorgt dat er voor dat vuil (restjes schuim/huidschilfers/haren/etc.) van de mesjes in de scheerkop af gaat. En zoiets kan de levensduur aanzienlijk verlengen.
Dat je een jaar er mee hebt gehaald is wel heel lang, meestal heeft voor die tijd de corrossie wel vat gekregen op de mesjes.

P.S. wat ook goed helpt tegen achteruitgang van mesjes in het algemeen is ze op een droge plek bewaren en een scheermes op een droge plek laten tussen scheerbeurten. Bijv. een badkamer is vaak erg vochtig en dat helpt niet, omdat je in feite met stalen mesjes scheert. Enige wat de corrossie / roest echt tegenhoudt is de coating op de blades en droog maken voor dat je het mes weglegt. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • icecreamfarmer
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 23-03 12:02
Bluepenguin schreef op donderdag 30 april 2015 @ 15:46:
[...]

geen Panganstars :) De meeste "systemen" die worden aangeboden als "levensduur verlengend" voor cartridges zijn een soort van kunstrubber matje in één of andere vorm. Net zoals dat je over je arm kunt gaan met een cartridge, zorgt dat er voor dat vuil (restjes schuim/huidschilfers/haren/etc.) van de mesjes in de scheerkop af gaat. En zoiets kan de levensduur aanzienlijk verlengen.
Dat je een jaar er mee hebt gehaald is wel heel lang, meestal heeft voor die tijd de corrossie wel vat gekregen op de mesjes.

P.S. wat ook goed helpt tegen achteruitgang van mesjes in het algemeen is ze op een droge plek bewaren en een scheermes op een droge plek laten tussen scheerbeurten. Bijv. een badkamer is vaak erg vochtig en dat helpt niet, omdat je in feite met stalen mesjes scheert. Enige wat de corrossie / roest echt tegenhoudt is de coating op de blades en droog maken voor dat je het mes weglegt. :)
Ik merkte na een jaar wel dat een nieuw mesje gladder scheerde maar ik had er mee door kunnen gaan zonder al te veel moeite. Een groot verschil met eerst toen ik ongeveer 1 maand met een cartridge deed.

Overigens nooit roest gehad op mijn mach 3 turbo :?

ik zie ik zie wat jij niet ziet


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
Oxidatie is ook roest!

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Pearl TP SHD21GB met Bolzano Superinox (1)
Simpson Commodore X3
Saponificio Varesino Dolomiti
Pinaud Clubman Vanilla

Hope you all will enjoy the video!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
icecreamfarmer schreef op donderdag 30 april 2015 @ 15:58:
[...]


Ik merkte na een jaar wel dat een nieuw mesje gladder scheerde maar ik had er mee door kunnen gaan zonder al te veel moeite. Een groot verschil met eerst toen ik ongeveer 1 maand met een cartridge deed.

Overigens nooit roest gehad op mijn mach 3 turbo :?
hoeft ook niet per se heel zichtbaar te zijn. We hebben het over een uiterst kleine schaal waarop het gebeurd :) ; met scheren merk je vooral dat de mesjes minder goed snijden en een meer 'harkerig' gevoel.

Scheer ze!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Pearl TP SHD21GB met Bolzano Superinox (2)
Semogue SOC 2 Band Badger
TFS/Rasozero Eucalyptus
Osage Rub
Proraso 'Green' ASB

Hope you all will enjoy the video!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

Ik ben sinds een jaar ook over op DE scheren. Ik had met Gilette cartridges met zo'n vibrerend apparaat en altijd stevige irritatie. Ook nog even Boldking gebruikt maar vond dat zeker niet beter en zelfs geeneens goedkoper dan Gilette(waar je toch regelmatig stevige korting had met mega verpakkingen)

Ik ben het allemaal nog even rustig aan het ontdekken. Als eerste heb ik na een paar maanden scheermesjes getest en uiteindelijk vond ik de Feather mesjes het fijnste. Na de Kruidvat kwast ben ik overgestapt op een Frank Shaving kwast: Silver tip High densitiy. Qua scheercreme en aftershave ga ik me later oriënteren. Maar ik doe wel erg lang met een tube/flesje. L

Huidige setup:
Edwin Jagger DE89L
Feather scheermesjes
Frank Shaving Silver tip
Proraso scheercreme
Proraso aftershave

In ieder geval nu geen irritatie meer en ik kan als ik wil veel gladder scheren dan met cartidges, maar dat blijft een kleine aanslag op de huid.

[Voor 9% gewijzigd door Janar op 04-05-2015 08:52. Reden: Boldking toevoeging]

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:
Merkur 34c met Polsiver Super Iridium (vers)
Simpson Commodore X3
TFS Linea Intenso Bergamotto Neroli Pre-Shave
TFS Linea Intenso Bergamotto Neroli Scheerzeep
TFS Linea Intenso Bergamotto Neroli ASB

Hope you all will enjoy the video!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Janar schreef op maandag 04 mei 2015 @ 08:44:
Ik ben sinds een jaar ook over op DE scheren.
Leuk dat je dit topic gevonden hebt! Welkom :)
Qua scheercreme en aftershave ga ik me later oriënteren. Maar ik doe wel erg lang met een tube/flesje.
Welke crêmes en zepen heb je al geprobeerd? En hoe zijn die bevallen? Dan kunnen we je misschien tips geven voor een volgende aankoop ;)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 17:11

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Ik vraag me af of er mensen zijn die met DE-mesjes scheren in combinatie met scheerolie? En hoe dat bevalt?

No good deed goes unpunished.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

Bluepenguin schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 00:53:
[...]


[...]

Welke crêmes en zepen heb je al geprobeerd? En hoe zijn die bevallen? Dan kunnen we je misschien tips geven voor een volgende aankoop ;)
Tot nu toe eentje uit de Trekpleister(gele pot met blauwe deksel, kom niet op de naam). Daarna eigenlijk direct met Proraso Groen begonnen en dat bevalt al goed. Ik heb nog een sandelhout crème tester meegekregen, maar nog niet gebruikt.

Ik heb alle tijd mbt uitzoeken nieuwe crème en aftershave. Ik wil sowieso niet te veel geld uitgeven. Ik vind het momenteel al luxe genoeg.

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
@Janar; Kijk maar uit, voor je het weet heb je net zo'n collectie als Lampuhkap :P

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
:D That's where the fun begins :D

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ardana schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 01:29:
Ik vraag me af of er mensen zijn die met DE-mesjes scheren in combinatie met scheerolie? En hoe dat bevalt?
ja, af en toe wel eens geprobeerd. In zekere zin werkt het beter dan met een 'normaal' cartridge of wegwerp mesje, omdat een DE mes niet verstoppen kan met een mix van haren en olie.
Anderzijds ben ik er niet van overtuigd als combinatie. Bij een cartridge lijken de mesjes iets meer over de olie te "glijden" en bij een DE mesje lijkt de huid er ietsje minder goed door beschermd.

Maar wat houd je tegen om het zelf een keertje te proberen? ;) Ieders huid is anders en heeft een net even andere ervaring met dezelfde scheermiddelen.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Janar schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 06:24:
[...]


Tot nu toe eentje uit de Trekpleister(gele pot met blauwe deksel, kom niet op de naam).
Waarschijnlijk een zeep van de Vergulde Hand.
Daarna eigenlijk direct met Proraso Groen begonnen en dat bevalt al goed. Ik heb nog een sandelhout crème tester meegekregen, maar nog niet gebruikt.

Ik heb alle tijd mbt uitzoeken nieuwe crème en aftershave. Ik wil sowieso niet te veel geld uitgeven. Ik vind het momenteel al luxe genoeg.
Neem vooral de tijd. :) Met een kuipje VGH en een tube of potje Proraso heb je twee goede zepen/crêmes; en die gaan inderdaad een aardige tijd mee :P

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 16:16

Chiron

Moderator Tweakers Discord
ardana schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 01:29:
Ik vraag me af of er mensen zijn die met DE-mesjes scheren in combinatie met scheerolie? En hoe dat bevalt?
Yep, maar vooral op reis (het past in een heeel klein flesje, en geen kwast en zeep(tube) nodig). Of als ik echt enorme haast heb :P

Verdere voordelen zijn dat je je gewoon onder de douche kan scheren, en voor de mensen met een ringbaardje e.d., je kan gewoon zien wat je doet :)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Merkur 34c met Polsiver Super Iridium (1)
1st gen. Plisson
TFS Linea Intenso Tabacco Verde Scheerzeep
TFS Linea Intenso Tabacco Verde ASB

Hope you all will enjoy the video!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 17:11

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Bluepenguin schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 14:29:
Maar wat houd je tegen om het zelf een keertje te proberen? ;) Ieders huid is anders en heeft een net even andere ervaring met dezelfde scheermiddelen.
Wat houd me tegen? Dat ik geen baardgroei heb :P

Ik vroeg het voor m'n vriend :) Dank voor de reacties, hij gaat het weer overwegen!

[Voor 6% gewijzigd door Ardana op 09-05-2015 19:09]

No good deed goes unpunished.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ardana schreef op zaterdag 09 mei 2015 @ 19:08:
[...]

Wat houd me tegen? Dat ik geen baardgroei heb :P

Ik vroeg het voor m'n vriend :) Dank voor de reacties, hij gaat het weer overwegen!
Sommige dames scheren ook met een DE, bijv. hun benen. Succes met de overweging voor jouw vriend! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
AAAWWW YEEAAH! :D Good morning everyone!
Welkom op deze prachtige, zonnige Zondagmorgen!

Gisteren een leuk pakketje binnen gehad :D
Dus weer leuk nieuw spul om uit te proberen!

Dit keer kan ik weer met trots zeggen dat ik de eerste ben in NL die dit product heeft weten te bemachtigen :D

De nieuwe Proraso 'Rood' pre-shave!

Setup:

Merkur 34c met Polsiver Super Iridium (2)
Omega 10019
Proraso 'Red' Pre-Shave
Proraso 'Red' Scheerzeep
Pinaud Clubman Special Reserve Aftershave Cologne

Hope you all will enjoy the video!


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Zo, vandaag wat nieuwe pomade aangeschaft nadat mn potje layrite op was. Ben benieuwd naar deze!
De layrite beviel iniedergeval heel erg goed dus die komt in de toekomst zeker terug (maar dan wellicht de extra strong hold, ik had nu de original (gele potje)).

[Voor 32% gewijzigd door Wannial op 13-05-2015 12:56]


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 17:23
Dan ga je reuzel groen ook te slap vinden! Dan had je beter rood mee kunnen nemen.

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Darn, stond op het blik bij rood dat het voor shine was en niet dat die stronger was. Nja, volgende keer dan!
En het hoeft niet altijd sterker te zijn, ik bedoel ik zou de layrite original ook zo weer nemen!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Oeh, je gaat voor oil-based dit keer :D

Reuzel Rood is btw een water-based, groen een oil-based :P

Reuzel Roze is er ook nog, das ook een oil-based maar dan een heavy hold :)

[Voor 64% gewijzigd door Lampuhkap op 13-05-2015 16:09]


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Nice, dan als ik terugkom uit schotland ook maar een reuzel rood halen ;)
En dan nog een layrite extra hold bestellen denk ik.

Eerst in schotland maar eens de flessen Ogallala Bay Rum ophalen!


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
I can't wait :D

 • Kapotlood
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 27-03 14:06
Wannial schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 16:48:
Eerst in schotland maar eens de flessen Ogallala Bay Rum ophalen!
Waar "smaakt" deze naar? Het flesje ziet er uit alsof het zo uit de klassieke apotheek (van vroeger, waar je ook snoepjes kon kopen) gelopen is… en dat bedoel ik als compliment! :)

 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Nee ik ook niet!
joramoudenaarde schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 17:23:
[...]

Waar "smaakt" deze naar? Het flesje ziet er uit alsof het zo uit de klassieke apotheek (van vroeger, waar je ook snoepjes kon kopen) gelopen is… en dat bedoel ik als compliment! :)
Dit is een Bay Rum, het word gemaakt van de bay tree en kruiden (soms ook citroen). Het ruikt dus vrij kruidig en warm.

Het zijn inderdaad hele leuke flesjes!

Er zijn hele veel merken die een Bay Rum hebben (bijvoorbeeld pinaud virgin island bay rum)

[Voor 3% gewijzigd door Wannial op 13-05-2015 17:29]


 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

Doordat de beschikbaarheid hier in China wat minder is van mij favoriete cartridges, en de prijzen asociaal hoog, en nu mijn Philips scheermachine echt aan vervanging toe is (en de koppen hiervoor zijn niet meer te verkrijgen) zit ik te denken om maar eens met een krabber te beginnen.

Ik heb de ts al doorgelezen, maar welke zouden jullie een starter in het krabben aan raden?

ps. door het hete weer (32-35c) hier zweet je nog al snel en dat is na het scheren met een machine niet zo heel fijn, met cartridges is dat een heel stuk minder. is dat ook zo met een krabber?

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Het is een hele kruidige geur ja :D En knap sterk ook :D Met opdoen wil het ook nog wel even flink branden en daarna is de huid heerlijk rustig!

Superspul, maar de verkrijgbaarheid is zoooo ruk........Maar Wannial is mijn redder in nood in dit geval :D

 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Lampuhkap schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 18:00:
Het is een hele kruidige geur ja :D En knap sterk ook :D Met opdoen wil het ook nog wel even flink branden en daarna is de huid heerlijk rustig!

Superspul, maar de verkrijgbaarheid is zoooo ruk........Maar Wannial is mijn redder in nood in dit geval :D
Graag gedaan! Jij hebt mij ook al vaak zat geholpen!
Kenzi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 17:51:
Ik heb de ts al doorgelezen, maar welke zouden jullie een starter in het krabben aan raden?

ps. door het hete weer (32-35c) hier zweet je nog al snel en dat is na het scheren met een machine niet zo heel fijn, met cartridges is dat een heel stuk minder. is dat ook zo met een krabber?
Op ebay is meer dan genoeg te vinden om mee te starten, ik ben zelf met een gilette tech begonnen van een paar euro en daarna op een andere goekdope krabber en die bevallen me enorm.
Ik heb er nu 2 van deze (1 voor thuis, een voor onderweg)

Als je veel last hebt van zweet dan zou je kunnen overwegen om talkpoeder te gebruiken als aftershave, ik gebruik dat zelf ook op de warme dagen en dat helpt echt enorm (ook als je een vettige huid hebt trouwens). Zelf gebruik ik pinaud clubman talc, maar elke talc zou moeten werken.

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Kenzi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 17:51:
Doordat de beschikbaarheid hier in China wat minder is van mij favoriete cartridges, en de prijzen asociaal hoog, en nu mijn Philips scheermachine echt aan vervanging toe is (en de koppen hiervoor zijn niet meer te verkrijgen) zit ik te denken om maar eens met een krabber te beginnen.

Ik heb de ts al doorgelezen, maar welke zouden jullie een starter in het krabben aan raden?
Als je in China bent, mainland China verschilt daarin wel wat van Hong Kong, schijn je in een deel van de supermarkten (Wallmart) een simpele, lichte krabber van Gillette te kunnen kopen voor omgerekend een paar euro. Het is dat Jigu-Yong hier niet meer regelmatig post, anders had je het hem heel goed kunnen vragen.
Ik heb van hem enkele mesjes gekregen om te proberen, de Flying Eagles en de Gillette (tenminste de originele) zijn heel redelijk.
Maar houd zoals bij veel dingen in China rekening met namaak. Zelfs iets betaalbaars als een simpel DE mesje wordt gekloond en lang niet altijd even goed.
Zo'n DE krabber van Gillette is licht gebouwd met een kunststof handvat en een simpele scheerkop. Maar het is wel een mooie krabber om mee te beginnen. Het ding is niet aggressief en tegelijkertijd ook weer niet zo mild dat het scheren niet op schiet. Als je in de supermarkt bent, dan kun je letten op zo'n of anders zo'n krabber van Gillette.
ps. door het hete weer (32-35c) hier zweet je nog al snel en dat is na het scheren met een machine niet zo heel fijn, met cartridges is dat een heel stuk minder. is dat ook zo met een krabber?
Ja, dat is wel zo. Neemt niet weg dat scheren met een krabber net even wat anders is dan met een cartridge ;)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • lowfi
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 20-03 06:24
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?

Ik heb een eeuwige 3,4 of 5 dagen baard. Nu gebruik ik hiervoor een braun baardtrimmer alleen is hiervan de lengte instelling redelijk opgebruikt. DWZ dat hij tijdens het trimmen afentoe van stand wisselt...

Dus trimmer tips?

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Setup:

Merkur 37c met Gilette Silver Blue (vers)
Rod Neep Retro Deluxe #1978
PPF Speakeasy
Baume.be ASB
007 Quantum Aftershave

Hope you all will enjoy the video!


 • Sabbi
 • Registratie: December 2000
 • Nu online

Sabbi

je denkt aan mij.

lowfi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 20:25:
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?

Ik heb een eeuwige 3,4 of 5 dagen baard. Nu gebruik ik hiervoor een braun baardtrimmer alleen is hiervan de lengte instelling redelijk opgebruikt. DWZ dat hij tijdens het trimmen afentoe van stand wisselt...

Dus trimmer tips?
Ik heb goede ervaringen met Wahl trimmers, gebruik ik dagelijks voor m'n novembaard die er maar niet af wil. De wangen en onderin de nek werk ik natuurlijk wel nog bij met m'n DE.

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
lowfi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 20:25:
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?
Zeker! Leuk dat je het topic gevonden hebt
Ik heb een eeuwige 3,4 of 5 dagen baard. Nu gebruik ik hiervoor een braun baardtrimmer alleen is hiervan de lengte instelling redelijk opgebruikt. DWZ dat hij tijdens het trimmen afentoe van stand wisselt...

Dus trimmer tips?
Je hebt een trimmer met een verstelbaar opzetstuk, neem ik aan? Weet je in dat geval of dat verschuiven tijdens het scheren door slijtage van alleen het opzetstuk komt of gaat het om het ook om slijtage op de punten waarop het ding op de trimmer zit?
Want waarschijnlijk is zo'n opzetstuk nog wel goed los te bestellen voor niet al te veel geld. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
lowfi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 20:25:
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?

Dus trimmer tips?
Ik heb zelf recentelijk een wahl professional super taper aangeschaft, nog geen seconde spijt van gehad!
Komt met vaste lengte opzetstukjes, kan dus nooit gaan schuiven of verslijten op die manier!

[Voor 46% gewijzigd door Wannial op 14-05-2015 13:49]


 • Caelorum
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 23:44
Die Wahl Super Tapes worden ook echt enorm vaak gebruikt in kapperszaken. Als je hem een beetje goed onderhoud kan je hem wel een jaar of 30 gebruiken. Mijn vriendin heeft hem elke dag gebruikt in de salon en ze is nu na ongeveer 8 jaar pas toe aan een nieuw mes er in. Die kosten zo'n 40E. Dus qua prijs zit het ook wel goed.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 18:46
Goedenmiddag allemaal!
Vandag een shave met een shave stick van 42 jaar oud! :D

Setup:

Merkur 37c met Gilette Silver Blue (1)
1st gen. Plisson Synthetic
Chicman Paris Shaving Stick
Baume.be ASB

Hope you all will enjoy the video!


 • Timons106
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 23-03 21:52
Na jaren met (diverse) scheerapparaten geschoren te hebben ben ik toch ontevreden met het resultaat. Ik heb redelijk zware baardgroei en een zeer gevoelige huid. Zelfs met elektrische scheerapparaten moet ik uitkijken (en scheerschuim gebruiken).
Ik heb nu een Gilette Mach3 Sensitive Power aangeschaft en vandaag voor het eerst mee geschoren. En dat liet best wat wondjes achter :'(. Is dat normaal (het is de eerste keer dat ik niet met een scheerapparaat scheer)?
Ik gebruik overigens ook scheerolie en scheerschuim (Vichy Code Purette).

 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Timons106 schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 17:35:
Na jaren met (diverse) scheerapparaten geschoren te hebben ben ik toch ontevreden met het resultaat. Ik heb redelijk zware baardgroei en een zeer gevoelige huid. Zelfs met elektrische scheerapparaten moet ik uitkijken (en scheerschuim gebruiken).
Ik heb nu een Gilette Mach3 Sensitive Power aangeschaft en vandaag voor het eerst mee geschoren. En dat liet best wat wondjes achter :'(. Is dat normaal (het is de eerste keer dat ik niet met een scheerapparaat scheer)?
Ik gebruik overigens ook scheerolie en scheerschuim (Vichy Code Purette).
Hier Gilette Mach 3 Turbo

Zelf had ik in het begin ook last van wondjes tijdens het scheren, maar na een tijdje heb je daar helemaal geen last meer van :). Ik gebruik overigens geen aftershave, daar krijg ik alleen maar rode vlekken van. Gewoon Gilette Scheerschuim (niet de gell versie) sensitive

 • Timons106
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 23-03 21:52
tweakerdennis schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 18:08:
[...]

Hier Gilette Mach 3 Turbo

Zelf had ik in het begin ook last van wondjes tijdens het scheren, maar na een tijdje heb je daar helemaal geen last meer van :). Ik gebruik overigens geen aftershave, daar krijg ik alleen maar rode vlekken van. Gewoon Gilette Scheerschuim (niet de gell versie) sensitive
Vind je de schuimversie beter dan de gel versie? Zo ja waarom? Ik was namelijk van plan de gel versie van Gilette te proberen.

Ik gebruik ook geen aftershave maar een balsem (Nivea anti-irritation balsem), en ik ben er heel tevreden over :).

 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
Timons106 schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 18:22:
[...]


Vind je de schuimversie beter dan de gel versie? Zo ja waarom? Ik was namelijk van plan de gel versie van Gilette te proberen.

Ik gebruik ook geen aftershave maar een balsem (Nivea anti-irritation balsem), en ik ben er heel tevreden over :).
Een stuk gemak, het beviel beter en je kan het direct op de huid aanbrengen

 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

De gel kun je ook direct op de huid aanbrengen. Je moet het uitsmeren, maar dat is bij het schuim ook.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
Vandaag ook eens begonnen met een DE.
Mijn eerste ervaring is echter geen goede: zeer branderig en totaal niet glad.
Ik denk dat ik verkeerde mesjes heb gebruikt, niet scherp genoeg.
Ik heb een probeerset gekocht, dus vanalles te proberen.

 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Welke mesjes had je dan? En welke krabber? Op zich kan het geen kwaad andere te proberen. Astra's (groene verpakking) daar was ik zelf erg blij mee toen ik net begon, je zou die kunnen proberen als het in je set zit.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
Het is een Jagger en heb de derbi mesjes gebruikt. Die zaten bij het scheermes.
Geen succes iig

Ik heb deze probeerset.

[Voor 38% gewijzigd door rinkel op 16-05-2015 20:03]


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Die Derby mesjes vind ik ook niks, uit die set die je hebt zou ik dan de Personna proberen. Verder ken ik alleen de Feathers, maar die vond ik toen ik net begon wat te scherp.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
Ok, bedankt!
Ga ik die eens testen de volgende keer!

 • Caelorum
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 23:44
rinkel schreef op zaterdag 16 mei 2015 @ 19:17:
Vandaag ook eens begonnen met een DE.
Mijn eerste ervaring is echter geen goede: zeer branderig en totaal niet glad.
Ik denk dat ik verkeerde mesjes heb gebruikt, niet scherp genoeg.
Ik heb een probeerset gekocht, dus vanalles te proberen.
Niet toevallig druk uitgeoefend tijdens het scheren? Verder kost echt glad bij mij 3-4x een passe maken. Dat ook al geprobeerd?

 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
dat zou zomaar kunnen. Ik ben het natuurlijk niet gewend, scheerde voorheen met die fusion mesjes.
Scheren jullie ook tegen de groeirichting in?

 • Caelorum
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 23:44
Zelf doe ik 1x mee, dan dwars en dan tegenin. Behalve bij mij bovenlip. Daar alleen 2x mee anders krijg ik problemen.
Ik zou het trouwens rustig opbouwen. Doe eerst een paar keer gewoon met de richting mee zodat je huid kan wennen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
Zal ik eens proberen.
Dank voor de adviezen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

Vooral geen druk zetten! Zelfs na een jaar vergeet ik dat nog wel eens.

Daarnaast zorg voor goede scheerschuim of dat het in ieder geval goed is aangebracht want anders kan het ook een mindere ervaring worden. Ik heb in het begin ook veel naar YouTube filmpjes gekeken.

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • rinkel
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 23:31
Vandaag op pad (hotel in buitenland) en op Schiphol bij de Hema even mesjes gehaald.
Net even onder de douche en daarna geschoren.
Ging een stuk beter, al ben ik niet tegen de groei in gegaan en dus is het niet glad. (Krijg het nooit echt glad als ik niet tegen de groei in ga, ook niet met fusion)
Het mes ging er wel superglad overheen.
Ik laat het zo maar even, morgen maar weer 2 passes.

[Voor 7% gewijzigd door rinkel op 17-05-2015 20:02]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • President
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 22:46
rinkel schreef op zondag 17 mei 2015 @ 20:01:
Net even onder de douche en daarna geschoren.

Ik laat het zo maar even, morgen maar weer 2 passes.
Misschien een onzinnige tip, maar in het begin hielp het mij heel erg om niet meteen dagelijks te scheren met een mesje. Mijn huid had in het begin tijd nodig om te herstellen, zelfs nu scheer ik nog om de dag zodat mijn huid/haarzakjes 'rust' hebben

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Loei123
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 21:49
Hallo allemaal!

Na een krabber scheermes gezien te hebben bij de Douglas ben ik nu een beetje gaan googelen en al snel op dit topic uitgekomen.

Ik ben geïnteresseerd in het gaan scheren met een krabber met "normaal" scheerschuim.
Is dit uberhuapt wel aan te raden en zijn er leuke starter sets voor verkrijgbaar?

Ik heb al wel betaalbare krabbers gezien bij scheerwinkel.nl maar heb dan ook geen idee wat een goede is en welke niet.

Alvast bedankt voor welke informatie dan ook! :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CartmanMMA
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 27-03 08:34

CartmanMMA

Fallus Giganticus

Ook hier iemand die op korte termijn een krabber wil gaan kopen en scheren met DE mesjes.

Ik vraag mij alleen een paar dingen af. Ik heb zelf een flinke baard en scheer dus alleen de contouren ervan, is een krabber ook hiervoor aan te raden? Zit zelf aan deze te denken https://www.scheerwinkel....ige-scheerset-detail.html

Ook vraag ik mij af wat de functie van de tandkam is?

Ik ben op zoek naar een goede, kwalitatieve en duurzame krabber (mag wat kosten) en geen lowbudget type en bijbehorende borstel. Suggesties zijn uiteraard welkom.

[Voor 14% gewijzigd door CartmanMMA op 18-05-2015 13:35]

PSN: CartmanMMA


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • corset
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09:35
terug van vakantie! En heb wat leuke spullen gehaald.

Wat hints:

Koh-i-noor Sandalwood Scheerzeep
Prep creme (wonder middel)
En een zooi Proraso voor max 4 euro per ding (was de after shave balsam).

Mooiste komt vanavond met een foto :D

"Whatever their future, at the dawn of their lives, men seek a noble vision of man’s nature and of life’s potential."


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Fratti schreef op maandag 18 mei 2015 @ 12:51:
Ook hier iemand die op korte termijn een krabber wil gaan kopen en scheren met DE mesjes.

Ik vraag mij alleen een paar dingen af. Ik heb zelf een flinke baard en scheer dus alleen de contouren ervan, is een krabber ook hiervoor aan te raden? Zit zelf aan deze te denken https://www.scheerwinkel....ige-scheerset-detail.html
Welkom! :w Je hebt een prachtige scheerset gevonden, maar wel één die aan de prijs is. Is dat een bewuste keuze? Met o.a. een DE89 of R89 van Mühle / Edwin Jagger ben je namelijk ook voorzien van een DE krabber die lang meegaat en van hoge kwaliteit is.
Eigenlijk elke krabber met de 'standaard' Mühle kop (Edwin Jagger gebruikt die ook) vanaf een euro of 30 en elke Merkur vanaf hetzelfde bedrag is gemaakt om lange tijd mee te gaan. De meeste scheerders zijn iets enthousiaster over de afwerking van Mühle's / Edwin Jagger's handvatten dan over de Merkur's, maar voor een beginner zijn die drie merken min of meer de standaard aangeraden krabbers.
Ook vraag ik mij af wat de functie van de tandkam is?
Er bestaan open en gesloten tandkammen / combs. De open variant scheert iets directer / agressiever. En er is een soort variant op de standaard T-vormige krabber met de zgn. (barberpole) 'slants'. Dat zijn krabbers waarbij de lijn waarin het mesje wordt gehouden niet horizontaal is, maar in een licht gebogen vorm; iets dat weer meer mogelijkheden biedt voor gevorderde scheerders. :)
Ik ben op zoek naar een goede, kwalitatieve en duurzame krabber (mag wat kosten) en geen lowbudget type en bijbehorende borstel. Suggesties zijn uiteraard welkom.
Merkur 34c HD / Merkur 20c / Edwin Jagger R89 / Mühle DE89 / Mühle R106 of 107 worden vaak als 'standaard' gezien. Kwalitatief uitstekend en gaan jaren mee. Daarbij zijn de laatste 4 genoemde modellen voorzien van dezelfde scheerkop; wat dat betreft zijn een boel Mühle koppen in gebruik op verschillende handvaten. Kijk vooral wat je mooi vindt en handig lijkt. De handvaten met patronen en kunstrubber bieden vaak net wat meer grip en de wat langere handvaten (9cm +) zijn handig als je gewend bent aan een standaard Fusion of Quattro cartridge.

Kwasten zijn wat tricky om aan te raden. Ieder heeft z'n voorkeuren, maar globaal gesproken is er de verdeling dassen / varkens / kunstharen. Dassenhaar (badger) wordt gezien als luxe en goed, maar is vooral een stuk zachter dan varkensharen. Kunstharen wisselen, maar zitten in de regel er tussenin. Meestal neigen die naar wat nog het meeste lijkt op een dassenachtige zachtheid. De betere fibers zijn vanaf een euro of 25 à 30 te koop en zijn kwalitatief gewoon goed tot uitstekend.
De rest is vooral voorkeur: onder de 20 euro zijn er wel goede kwasten (bijv. de Semogue 1305, 1520 e.d.), maar daarboven zit je vrijwel gegarandeerd goed bij merken als Semogue / Mühle / Simpsons / Omega.
Er is een pure badger van Mühle of Edwin Jagger voor ergens rond de 20 tot 25 euro, dat is een mooie instapper voor een dassenkwast. De 1520 of 1305 zijn dat voor varkensharen kwasten en een Omega of HJM syntethic is dat voor kunstharen.

Zoals gezegd: het is vooral voorkeur. Velen ervaren het zijdezachte van dassenharen als ultieme luxe. Varkensharen zijn wat steviger, maar zullen na een tijdje zachter en zachter (minimaal een maand) worden totdat ze vrijwel even zacht zijn als een dassen.
Kunsstof verandert niet veel gedurende de levensduur, een goede Mühle van de laatste generatie bijv. zit dicht tegen een gelijk geprijsde dassen aan.
Ik zou je aanraden om te kijken naar een kwast van rond de 20 euro. Kijk of het je bevalt en kijk welke soort zepen / crêmes je bevallen. Daarna kun je altijd makkelijk upgraden. Zepen en varkensharen gaan goed samen, maar varkens is iets minder goed in veel crêmes. Bij dassen precies omgekeerd. Synthethisch zit er tussenin, maar de betere kunstharen neigen meer naar een zachte das dan een wat steviger varkensharen kwast qua eigenschappen.
Overigens zal een syntheet ook minder de geur van je zepen opnemen, zoals de natuurlijke haren wel doen.

Succes!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Fratti schreef op maandag 18 mei 2015 @ 12:51:
Ook hier iemand die op korte termijn een krabber wil gaan kopen en scheren met DE mesjes.

Ik vraag mij alleen een paar dingen af. Ik heb zelf een flinke baard en scheer dus alleen de contouren ervan, is een krabber ook hiervoor aan te raden? Zit zelf aan deze te denken https://www.scheerwinkel....ige-scheerset-detail.html

Ook vraag ik mij af wat de functie van de tandkam is?

Ik ben op zoek naar een goede, kwalitatieve en duurzame krabber (mag wat kosten) en geen lowbudget type en bijbehorende borstel. Suggesties zijn uiteraard welkom.
Dat gaat ook prima met een krabber, een krabber met tandkam is voor over het algemeen voor langere haren. Omdat de meeste mensen zich tegenwoordig regelmatig scheren is die niet meer heel erg nodig, maar misschien voor jouw doel dat het wel handig is.

Toch is het verstandig te beginnen met een niet te agressieve krabber en dan kom je meestal uit bij een gesloten kam ipv een open kam.

[Voor 6% gewijzigd door Marzman op 18-05-2015 15:00]

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.

Pagina: 1 2 3 ... 72 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee