Toon posts:

Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 32
Acties:

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • ebia
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 15-03 23:57

ebia

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 19:44

RoosW

Het Scheer - en Verzorgings Topic Deel III

Welkom!
Welkom in alweer het derde deel van het Scheer- en verzorging-topic!

Waar ooit eens de discussie is begonnen met de vraag "Hoe lang kun je een scheermesje gebruiken?", leidde dat tot een gesprek rond vooral klassiek DE scheren met handgeklopt schuim en een krabber. Verschillende delen van het Scheer topic volgden en na een samenvoeging met Het topic voor (mannelijke) verzorgingsproducten. is de serie van Het Scheer- en Verzorging-topic ontstaan.
Hartelijk dank aan ieder die heeft bijgedragen aan dit deel en alle voorgaande delen!

Iedereen is van harte welkom om mee te praten over alles wat met scheren en de verzorging er voor en er na te maken heeft. Daarbij zijn vrouwen uiteraard van harte welkom, maar informatie en kennis over de voor vrouwen belangrijke scheerproducten is hier wat minder aanwezig, maar praat vooral mee!


Ieder is dus welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord.
Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkaars scheer-overtuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.
Houd als je wilt ook in gedachten dat wat voor de één een starter-setup is, voor de ander het maximale is qua budget. Of dat nu het maximum is dat diegene kan of wil uitgeven.
Na eerst meer over de meest voorkomende scheerapparaten, daarna wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt.
Tot slot komen de gebruikte materialen, waar je ze kunt kopen en andere interessante zaken aan bod.

-- Vragen beantwoord voor de beginnende nat-scheerder
-- Over verzorging
-- Diverse scheerartikelen winkels


Scheerwerktuig
Cartridge mes
De veelgebruikte scheerapparaten van Gilette, Wilkinson en diverse huismerken van supermarkten / drogisterijen zijn zgn. cartridge messen.
Het woord cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn, kan de cartridge worden vervangen voor een nieuwe. Niet alle cartridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Zo past een Gillette Mach3 cartridge niet op een Fusion houder en omgekeerd.Cartridge messen zijn relatief veilig, omdat de mesjes slechts beperkt worden blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt vaak mee tijdens het scheren. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Tijdens het scheren wordt door de lichte druk op de huid de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Het gevolg kan soms zijn dat dit leidt tot ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.
Daarnaast zijn cartridges relatief duur; één van de hoofdredenen dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van alternatieven.
Dat overigens 'innovatieve nieuwe techniek' van sommige cassette fabrikanten niet erg origineel en innovatief is bewijst deze foto wel:

Met dank aan Richard (Efsk op het Nederlandse forum)

Wegwerpscheermessen
Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge en zijn vaak wat simpeler gemaakt. Zodra het mesje bot wordt, gooi je het hele ding weg. Wegwerpmesjes zijn er van zeer simpel met één mesje en een dun plastic handvat tot aan de luxe varianten die praktisch alleen van de cartridges verschillen in het handvat (lichter) en dat het mesje zelf niet te vervangen is. De prijzen variëren dan ook van een zeer betaalbaar niveau tot weinig verschillend van cartridges.
Dit type mesjes wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om lichaamsbeharing voor chirurgie te verwijderen.
Voor degenen die een simpel mesje prefereren of er voldoende aan hebben zijn wegwerpscheermesjes een uitstekende optie. Daarnaast kunnen dit soort mesjes ook een uitkomst zijn voor reizen en dan met name met het vliegtuig.


Krabber
De krabber wordt ook wel safety razor genoemd. Het is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt en worden nog steeds gemaakt.

De krabbers zelf is de houder voor DE (Double Edge) mesjes. Er is een grote variatie in handvaten op bijv. lengte, gebruikte materialen, de vorm van de zgn. "kam" en de plaatsing van het mesje. DE mesjes zijn ook van vele merken in vele typen te koop en zijn door de universele maatvoering met vrijwel alle safety razors te gebruiken.
Een paar termen die van belang zijn bij het lezen over krabbers, de diverse types:


Slant - Een krabber waar het mes niet horizontaal op de greep staat, maar diagonaal waardoor je (als een guillotine) effectiever scheert) dit kan door het mesje in de kop 'scheef' te monteren, dan wel door het gehele mesje door de vorm van boven en onder plaat te verbuigen, en sommige fabrikanten ging dat nog niet ver genoeg in de nooit eindigende zoektocht naar efficiënter scheren, die hebben beide in een krabber verwerkt.
Wederom is het bij de meeste slants, wel of geen torsie, zaak geen druk uit te oefenen, iets wat even wennen kan zijn.

Open kam - er steken dan 'tanden' uit die de huid van het DE mesje weghouden, daardoor is er meer contact met het mesje ergo effectiever scheren. Dit wordt echter niet door iedereen zo ervaren, sterker nog er zijn er die een Open Kam erg oncomfortabel vinden. Agressiever als hun gesloten tegenhanger zijn ze wel snel, iets te veel druk en je kunt met de aluin in de weer.
Gesloten kam (safety bar) - Een schuimbalk (bar) al dan niet met inkepingen, wordt door twee of meer afstandhouders iets voor het mesje uitgestoken en beschermt daarmee de huid voor te direct mes-contact.

Het ontwerp van Krabbers kent actueel drie varianten, er waren er meer, in de beginjaren werd er woest geëxperimenteerd en waren er de wonderlijkste constructies, heel leuk materiaal voor een kleine verzameling, als je ze kunt vinden dan wel.
De eerste is de Vlinder sluiting (links), een krabber als geheel die een tweetal deurtjes bovenop heeft waar het DE mesje onder geplaatst word. Op de steel, aan het einde of elder als draairing bevindt zich een optie om de deurtjes open en dicht te draaien. Door de relatief ingewikkelde en kwetsbare constructie zie je de twee andere varianten vaker.
De tweede is de tweedelige krabber (midden), de bodemplaat vormt één geheel met de handgreep, een dop of draairing laat het los- en vast-draaien van de top-plaat met lang schroefdraad toe.De derde is de tegenwoordig meest voorkomende variant, de driedelige krabber (rechts), bestaande uit een handvat, een bodemplaat en een top-plaat die met een kort schroefdraad door de bodemplaat heen in het handvat geschroefd wordt, dit heeft het ook mogelijk gemaakt dat fabrikanten meerdere soorten bodemplaten bij hun scheermes kunnen aanbieden, die heel eenvoudig het karakter van je krabber volledig kunnen veranderen..
Net als het cartridge mes is dit hele systeem redelijk veilig in gebruik. Het DE mesje komt voor maar een klein stukje buiten de houder, waarmee de kans op snijden in de huid vrij klein is. Met één mesje tegen de huid, is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt dan bij cartridge systemen.

Krabbers en dubbelzijdige mesjes zijn in de doorsnee winkel niet te koop. Bij een enkele lokale drogist zijn wel de houders en mesjes te koop, bij een ander hooguit de mesjes; bijvoorbeeld bij de Hema zijn DE mesjes (eigen merk) verkrijgbaar. Voor uitgebreidere keuze en de betere mesjes moet je naar de enkele speciaalzaak of via webshops bestellen. (zie ook de 'voor de beginner' post)

Open mes
Voor de krabber waren er open scheermessen (straight razor) in gebruik.
Het open mes is een volwaardig mes dat gemaakt is voor het scheren van de baard; voorzien van een lemmet en een heft. De Europese modellen hebben oorspronkelijk een draaibaar lemmet, wat toelaat om het mes op diverse manieren vast te pakken en de snede veilig op te bergen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar heeft een beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan snijden of dat er voor zorgt dat het mes altijd onder de juist hoek op het gezicht staat.

Het mes wordt niet vervangen en zal daarom moeten worden onderhouden. Daarvoor kun je het mes stropen (op een lederen huid of riem) en honen (slijpen) wanneer in de loop van de tijd bot is geworden.

De meeste kappers gebruiken geen open messen meer, vanwege de hygiëne en gezondheids wet- en regelgeving. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt meestal een open scheermes gebruikt waarin een vervangbaar mesje kan worden gezet, ook wel een Shavette genoemd.
Verzorging

Naast scheerapparaten in welke vorm dan ook gebruiken we bij het natscheren natuurlijk ook Zeep, Gel, Olie, Scheerschuim of Crème om een mooie glijlaag te creëren zodat het metaal van het mesje een buffer vindt tussen zich en de kwetsbare huid.
Dit al dan niet gecombineerd met een pre-shave, dit kunnen wederom oliën, crèmes of zepen zijn bedoeld om nog een extra glij en beschermlaag aan te brengen en vaak ook direct wat huidverzorging toe te passen. Het is allemaal persoonlijke smaak, en waar de een bij zweert daar rent de ander gillend voor weg. Uitproberen is de enige weg, ontdekken wat voor jou zelf het allerbeste werkt, een groot onderdeel van het scheer plezier vind ik!
Over de geuren van diverse scheerproducten valt niet te twisten:
-- Doe dit dan ook niet!
Als er iets onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, is dat het wel! Waar de een staat te kwijlen als ie spruitjes ruikt slaat de ander met een groen gezicht op de vlucht (reken mij tot de laatste categorie)
Ditzelfde gaat natuurlijk ook op voor Aftershave, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Splashes, Parfum en Aftershave Balm.
Kibbelen over wat, wel of niet, waar, te gebruiken, is zinloos, een product aanprijzen omdat je de geur (graag ook beschrijven dan!) zo geweldig vind mag natuurlijk, iedereen alhier vind het leuk nieuwe dingen te ontdekken en te proberen, anders waren ze al niet tot hier gekomen ;-)
Nu heb je natuurlijk ook nog een heel scala aan andere lichaamsverzorgingsproducten (wat een scrabble-woord!), bij elkaar passende geuren vinden is daarbij vaak ook niet zo makkelijk
Voor scheerzeep en Aftershave duiken ook problemen op als ze niet in de EU gefabriceerd worden.
Bijvoorbeeld Alcoholhoudende producten worden niet geëxporteerd uit de VS waardoor je die prachtige bijbehorende Aftershave bij die geweldige VS Artisanale zeep nooit kunt krijgen :-(
Dan een bijpassende geur vinden is dan wel een dingetje hoor! Tips op dat gebied zijn natuurlijk altijd welkom.

Veel plezier dan maar, en brand los :-D


De vragen van de beginnende scheerder
 1. Is het echt goedkoper?
 2. Wat zijn al die afkortingen?
 3. Wat heb je absoluut nodig?
 4. Waar vind ik {vul hier uw wens in}?
 5. Wat is een goedkoop begin setje?
 6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?
 7. Wat zijn 'goede' krabbers?
 8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?
 9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?
 10. En, wat nu?
Addendum:
A - In Nederland makkelijk verkrijgbare Zepen en Crèmes merken
B - In Nederland makkelijk verkrijgbare Krabbers merken
C - In Nederland makkelijk verkrijgbare DE mesjes merken


1 - Is het goedkoper

Ja, het kan goedkoper zijn, zolang je geen RAD oploopt ;-), neen dat is geen enge ziekte maar wat in het Engels Razor Acquisition Disorder wordt genoemd (Aankoop verslaving van scheerproducten), en geloof me dat kan bij sommige mensen behoorlijk uit de hand lopen ;-)

Wat het goedkoper maakt is, om maar even een voorbeeld te geven, 100 DE (double edge) mesjes kosten voor kwaliteits spul (Rapira bijvoorbeeld) zo om en nabij een 10 euro (10 eurocent per mesje!), en je kunt je afhankelijk van je baard haar samenstelling en de kwaliteit van het mesje zo tussen de 4 en 8 scheerbeurten per mesje mee doen.
Dat maakt zo een pakje van 100, goed voor minimaal 400 scheerbeurten, en aangezien ik me om de dag scheer, of zelfs wel een dag meer niet scheer, plus meestal 6 a 7 x met een mesje doe, is dat ruim 4 jaar scheer plezier op zijn minst, voor 10 euro.

Leg dat eens naast je cartridge aankopen over 4 jaar, dan mag zo een krabber een paar dubbeltjes kosten toch? Helemaal omdat een goede krabber snel 10+ jaar meegaat, of zelfs héél veel langer in het RVS of Brons segment, die gaat ook voor je achterkleinzoon in de erfenis nog bruikbaar zijn.

2 - Wat zijn al die afkortingen?

AS - After Shave
ASB - After Shave Balsem
ATG – Against The Grain (tegen de haargroei in)
BBS – Baby Butt Smooth (Baby Billen Zacht)
Cartridge of Cassette Mesje(s) - Hedendaagse wegwerp-scheersystemen met 1 tot 5 mesjes in een plastic houder, denk aan Mach 3 en Fusion.
DE – Double Edge (2 zijdige wegwerpscheermesje gebruikt in DE krabbers)
DFS – Damn Fine Shave (verrekt goede scheerbeurt)
EDT – Eau de Toillette (luchtje, denk aan de Douglas)
Krabber(tje) - Voorloper van de huidige opzet-scheermesjes, het krabbertje is de houder waar DE scheermesjes in gaan.
RAD – Razor Acquisition Disorder (Aankoop verslaving van scheerproducten)
SE – Single Edge (Disposable scheermesjes met 1 snijdende kant)
SR – Straight Razor (Recht-mes of klap mes, klassiek scheermes)
WTG – With The Grain (met de haargroei mee)
XTG – Across The Grain (dwars over de haargroei)
YMMV – Your Mileage May Vary

3 - Wat heb je absoluut nodig
 • Krabber
 • DE mesjes
 • Scheerborstel
 • Zeep/Crème
Eventueel ook een scheerkom(metje) een simpel schaaltje of bakje met een doorsnee zo tussen de 11 en 14 cm is ruim voldoende.
Er zijn specifieke scheer kommetjes met richels dan wel horizontaal of verticaal speciaal om het schuim kloppen nog makkelijker te maken, maar noodzakelijk zijn ze niet.
Ook zijn er ingewikkelder constructies, waar je warm water in een houder giet, die je schuim in de kom er direct boven, warm houd gedurende je scheerbeurt. Het is maar net wat je nodig denkt te hebben.
Een andere eventueel is Pre-shave, producten die bedoeld zijn om extra glijlagen - bescherming - verzorging te geven gedurende je scheerbeurt, je hebt ze als zeep, crème of olie. Niet noodzakelijk vinden velen, maar even de moeite van vermelding waard.
Dan heb je natuurlijk ook nog een hele waslijst aan post-shave producten, Aftershave, Aftershave Balm, Splashes en dergelijke, niet noodzakelijk, kunnen wel heel erg lekker zijn.
Apart te vermelden, Witch Hazel producten, om je huid te reinigen, ik ben er nog steeds niet uit of ik die nu voor of na het scheren het best kan gebruiken.

4 - Waar vind ik ….

DE Mesjes - Voor degene die webwinkels liever vermijden: de Hema heeft prima DE mesjes van eigen merk (deze zijn van de fabrikant Personna) Etos verkoopt Gillette DE mesjes, en het kan lonen bij de diverse drogisterijketens te kijken naar Wilkinson. Een deel van de DA drogisten heeft bijv. mesjes van Solingen of Hans Baier (vaak net wat duurder dan online of Hema - Etos)
Online niet alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops, maar ook bij BOL.com (zoek op 'scheermes double' ) en Amazon(.de) heeft het nodige (zoek op Rasierklingen).
Voor beide is het wel zo: op merk zoeken gaat makkelijker, maar dan moet je wel weten wat je wilt hebben.

Natuurlijk hebben we ook diverse (web)winkels waar je alles kunt vinden dat nodig is voor een aangename scheerbeurt, een aantal zijn vermeld (enkel de namen, geen link, we zijn hier geen advertentie bureau, Google is your friend) onder punt 6
Heel veel informatie is bijvoorbeeld te vinden op het Nederlandse Scheerforum Shavingsiciety in het volgende onderwerp:
Shaving Society DE Mesjes reviews van Harkos
Maar, dit zijn de persoonlijke beoordelingen en uw ervaring kan anders zijn, een mesje dat heel hoog scoort bv van het merk Kai, vind ik persoonlijk onplezierig om mee te scheren. Maar over het algemeen zijn de 4* beoordeling absoluut aankoop waardig. Ik vind de Rapira Platinum Lux geweldig, maar er zijn ook scheerders die het maar een middelmatig mesje vinden YMMV wederom.

Krabbers - Eveneens diverse te vinden via de bij DE Mesjes genoemde bronnen, bijvoorbeeld de Etos (Gillette), een deel van de DA winkels en ook sommige andere drogisterijen kunnen simpel scheergerief aanbieden. Hoe fijn ze wel of niet scheren, is een heel andere discussie. Hier geldt net zo goed, als je merknamen kent en weet wat je wilt kun je genoeg vinden via webshops en dergelijke.

Scheerzeep, crême en kwasten
Mocht je net beginnen, dan kun je vaak al een aardige eerst indruk opdoen met je de scheerschuim die je al hebt. Let er wel op dat je iets meer water gebruiken wilt bij DE scheren wanneer dat schuim uit een spuitbusje komt.
Een deel van de lokale winkels (supermarkt of drogist) zal waarschijnlijk ook een kommetje scheerzeep of scheercrême van de Vergulde Hand aanbieden. Soms kom je van andere merken ook zeep of crême tegen (bijv. Proraso, Wilkinson of Kruidvat's eigen merk). Op zich zijn dat redelijk goede zepen (zeker voor het geld), maar om te beginnen kan een scheercrême makkelijker zijn en webwinkels bieden veel meer keuze en vaak een assortiment met de wat betere merken.
Kwasten kun je soms tegenkomen bij de Etos, DA of Kruidvat of andere lokale drogist, maar zijn in de regel wat minder makkelijk te vinden. De meest betaalbare kwast van Vergulde Hand (ca. 5 euro) is wat ruw, idem voor de Mühle's onder de ca. 10 euro, de iets duurdere kappersversie van Vergulde Hand is een oké kwast (ca. 8 - 12 euro) en soms kom je bijv. een Wilkinson dassenhaar kwast of andere kwasten tegen met wat zoeken (vaak beter, maar wisselende prijs/kwaliteits verhoudingen).
Mocht je van een schuim uit een tube of spuitbus willen overstappen naar zelf geklopt schuim, dan is het vaak een goed moment om ook bij webshops te gaan kijken.


Let alleen bij buitenland aankopen op, buiten Europa betaal je vaak BTW en Importheffing:

Voor pakketten tot en met € 22 betaalt u niets extra's - Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22.
Voor pakketten van meer dan € 22 moet u wél betalen - Btw bijvoorbeeld. En als uw pakket meer waard is dan € 150 óók invoerrechten. Beide rekent u af met uw bezorger.}


Let op, dit zijn de tarieven van 2019!


-=- Hier kunt u berekenen wat mogelijke extra kosten zijn:
Invoer heffing calculator Belastingdienst

Verder is het materiaal van de krabbers belangwekkend, je hebt diverse kunststoffen, bakeliet, catalin, en aanverwante vroege plastics. Qua metaal zijn er diverse legeringen vaak onder de naam Zamak maar ook van aluminium, koper, messing, brons en staal. De laatste twee zijn veel zwaardere materialen als de overige opties en zijn ook om duurzaamheid en precisie fabricage ook vaak duurder, ze gaan alleen wel een heel leven, zo niet meerdere levens mee! Een puntje bij Brons is dat je scheermes op den duur gaat verkleuren, als dat je stoort, kun je dit tegengaan door direct na gebruik en schoonmaak een heel dun laagje (antiek) was over het geheel aan te brengen.

Je hebt qua opbouw drie hoofdgroepen krabbers, Vlindersluitingen, en krabbers gemaakt met twee of drie onderdelen.
De eerste heeft een draaibare knop of rand waar je deurtjes bovenaan mee opendraait waar het mesje onder komt te liggen. Bij de krabbers uit twee delen zit de onderplaat aan het handvat vast, en een lange schroef gaat van de bovenplaat naar wederom een knop of draairing waar je de bovenplaat mee los en vast schroeft.
De krabbers uit drie delen bestaan uit een Bovenplaat met schroefdraad, een Onderplaat en een Handvat, waar het schroefdraad aanzienlijk korter is en door de onderplaat direct in het handvat schroeft. Voordeel van deze laatste constructie, sommige fabrikanten leveren brede keuzes aan Onderplaten waardoor je voor relatief weinig geld een heel andere krabber creëert.

Elk soort krabber heeft een eigen 'agressie' zeg maar van Zeer Mild tot Uiterst agressief, wat zoveel betekent, dat de hoek waarin het mesje in de krabber staat en hoe ver het uitsteekt (en contact met de huid maakt) uitmaakt hoe makkelijk/moeilijk het te gebruiken is zonder een bloedbad aan te richten.
Over het algemeen kun je zonder aarzeling stellen bij het gebruik van krabbers: nooit druk uitoefenen! Ik kan het niet genoeg herhalen.
Dit is typisch Iets wat voor cartridge scheerders moeilijk zal zijn, ook aangezien het systeem van cartridge scheren je niet afstraft als je wel druk zet, dus doen de meeste scheerders met cartridge mesjes dat dan ook.
Opmerkelijk genoeg is het vaak het aantal mesjes in de cartridge die uiteindelijk weer voor irritatie kan zorgen, je gaat tenslotte maar liefst 5x met een mesje over dezelfde plek in één gang. Bij gewoon nat scheren doe je drie gangen, ikzelf 1x WTG, ATG & XTG, natuurlijk bij elke gang opnieuw inzepen.

Open Mes - Op de diverse Fora kun je veel extra informatie vinden, ga anders naar bijvoorbeeld één van de vermelde scheerartikelen winkels en bekijk wat er aan mogelijkheden te koop is, vertel de verkoper dat je ermee wilt beginnen, hij of zij zal je dan makkelijk op een Open Mes geschikt voor beginners kunnen wijzen! Denk er aan, Vragen staat vrij, het kan vele pijnlijke vergissingen voorkomen, onwetendheid is geen schande, maar een goede reden om de juiste vragen te stellen :-)
Ik zou voor een beginnend scheerder Marktplaats en Ebay vermijden wat betreft Open messen, je wilt een scheerklaar exemplaar, en van een onbekende verkoper ga je dat nooit zeker weten. De diverse Fora hebben wel Koop en Verkoop hoeken, maar daar kun je vaak pas terecht als je meestal een maand lid bent en meer als x berichten hebt gepost. Dit kan wel degelijk de moeite waar zijn, de artikelen hier aangeboden kunnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en je hebt meteen iemand om je vragen te beantwoorden. Ook kun je op de diverse Fora mensen vinden die als hobby Open Messen slijpen, mocht je je eerste mes hebben laten vallen of anderszins beschadigd, dan is het een goed idee er niet zelf met te gaan rommelen, maar een ervaren iemand de boel weer gebruiksklaar te laten maken.

Borstels of Kwasten - Van links naar rechts, een Dassenharen borstel, een Varkensharen borstel, en een Synthetische borstel. Wederom geldt de diverse Webshop mogelijkheden, maar er zijn drogisterijketens die Omega en andere goedkopere merken voeren voor borstels. Heel betaalbaar en goed, bijvoorbeeld naast Omega (vaak varkenshaar) NOM, een goedkoper sub-merk van Mühle waar ze de oude modellen verkopen onder deze naam. Prima synthetische borstels. En daar stippen we meteen een puntje van belang aan:


Wat voor borstels zijn er?
 • Synthetisch
 • Varkenshaar
 • Dashaar
 • Paardenhaar
Elke soort heeft weer voor en nadelen, en tja persoonlijke smaak speelt ook een grote rol. Veel scheerders neigen tegenwoordig naar Synthetisch omdat de kwaliteit ervan de laatste jaren enorm verbeterd is, en ook omdat zeker Dassenhaar met veel dierenleed gepaard gaat. Varkenshaar wordt bij de slacht 'geoogst' en paardenhaar is van de staart (geloof ik) mocht je meer interesse hebben, Youtube heeft video's die te vinden zijn waar de 'oogst' van diverse haarsoorten te zien is, let op sterke maag noodzakelijk bij sommige beelden.
Paardenhaar heeft de naam wat slapper (minder 'backbone') te zijn, en zou naar verluid beter met crèmes werken.
Elk van deze haarsoorten voelt en werkt anders, de natuurlijke moet je vaak voorweken voor gebruik, een varkentje moet 'ingewerkt' worden, de haren splitsen zich na een scheerbeurt of 10 waardoor de borstel zijn initiële stijfheid verliest en fijner aanvoelt.

Zepen/Crèmes - En jawel dezelfde webshops, zoek naar scheerzeep, en de meeste drogisterijen hebben wel een of meerdere varianten van bekende merken op de plank staan, winkels als Douglas dan weer niet. Ook de Body Shop en bijvoorbeeld Rituals verkopen scheergels en dergelijke.
Natuurlijk kun je ook over de grens kijken, de Nederlandse keuze is armetierig te noemen als je naar bv de US kijkt, waar 'artisane' scheerzepen en crème je om de oren vliegen. Let daarbij op, de verzendkosten kunnen erg oplopen, maar het is de moeite waard om te controleren, sommige Amerikaanse webshops hebben een heel schappelijk verzendtarief naar de EU. DIt kan variëren, vraag om tips in de gewone draad, mensen zat met ervaring die je op weg kunnen helpen.
Een tweede dingetje, sommige mensen kunnen heftig reageren op de geurstoffen die in zepen en dergelijke verwerkt worden, zoek dan naar 'sensitive skin', of neem niet geurende zepen.

5. Wat is een goedkoop begin setje?

Daar zijn duizend en één varianten op te bedenken, ik houd het bij de allergoedkoopste opties.

Mesjes (DE) De Hema verkoop eigen merk DE mesjes voor een redelijke prijs, voor mesjes geldt hoe meer, hoe goedkoper, maar probeer eerst een kleine verpakking voor je met een berg mesjes zit die je niet lekker vind. Overigens in je speurtocht, blijf weg van SuperMax mesjes, deze worden haast universeel als onprettig beschouwd.

Krabber Zoek op het Internet naar Wilkinson Sword Classic, hij is bij Nederlandse webwinkel te verkrijgen voor weinig, of van Lord, de Lord 6, zoek deze op ebay. De Fatip Picollo (op Amazon.de nog geen 16 euro[2019]) is geweldig, maar vraagt oefening om mee om te gaan, bij de minste druk hapt ie naar de baas.
Of via Aliexpress, zoek naar de Qshave Futur voor een betaalbare verstelbare (milde) krabber

Open Mes Ik heb werkelijk niet voldoende verstand van zaken om hier enig advies over te kunnen geven, althans niet wat betreft merken, gebruik de diverse (web)winkels bijvoorbeeld.

Zeep Vergulde hand scheerzeep, nog geen 2 euro bij het Kruitvat of Palmolive scheerstick. Ook Van der Lovett heeft heel goedkoop (en lekker ruikend!) scheerzeep en Aftershave Balsem.

Borstel Dezelfde Kruitvat heeft ook een goedkoop borsteltje een varkentje, geen idee of het wat voorstelt, maar denk er om de eerste 10 - 20 beurten voelt ie best wel stijf aan, of doe een internet zoekopdracht naar NOM scheerkwast eventueel Synthetisch, prima borstel voor redelijke prijzen. Mocht je nabij de Duitse grens wonen, de meeste DUitse drogisterij ketens voeren scheerartikelen, ik heb daar mijn NOM voor onder 10 euro gekocht[2019]

6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?

Allereerst diverse Fora:Een aantal scheer winkels;
NederlandUK (na de Brexit duurder ivm heffingen etc)US7. Wat zijn 'goede' krabbers?

Dat is een moeilijke vraag, een krabber die ik als geweldig ervaar kan voor een ander veel te agressief zijn of juist te mild. Ik houd het dus bij wat merknamen, en laat jullie zelf het internet afgrazen of dit of andere fora naar meer informatie :-)
De enige krabbers die universeel als goede 'begin krabber' te boek staan zijn de Mühle R89, en de Edwin Jagger DE89.
Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip zijn een paar goede merken van redelijk betaalbare krabbers die je makkelijk in Nederland kunt verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere merken, maar die zijn vaak niet direct in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld Razorock, Rockwell, Timeless, en vele anderen.
Je kunt ook naar 'vintage' krabbers op zoek gaan, maar je doet er goed aan eerst wat kennis op te doen voor je je woest in een veiling stort op Ebay of Marktplaats.

8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?

Je kunt van een aantal merken een Blade Bank kopen (even op Google zoeken) waar je werkelijk heel veel jaren lang mesjes in kan doen voor ie vol is, mesjes die in kunstof houdertjes verkocht worden (dan meestal per 10) hebben aan de onderkant van de houder een gleuf waar je een gebruikt mesje veilig in kan opbergen, pakje leeg (en dus vol met gebruikte mesjes) kan dan zo bij het restafval.
Creatievelingen gebruiken bv blikjes van snoepgoed (daar kun je jaren en jaren in dumpen voor hij vol is) of dikke plastic flesjes waar een gleuf in is gemaakt.
Gooi ze in ieder geval niet (al dan niet verpakt in papier) los in het afval, bij de minste druk snijden ze overal doorheen, inclusief je handen als je niet uitkijkt.

9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?


Wat een Open mes is? Een open mes is een stalen mes dat dichtgeklapt tussen twee beschermende plaatjes valt (zogenaamde 'Scales'), al zijn er ook Japanse uitvoeringen die niet opklapbaar zijn, het mes is daar dus altijd 'open'. Deze scheermethode was gangbaar voor de uitvinding van de eerste krabbertjes, en werd vaak door professionele barbiers gebruikt, je ziet hier nu weer een terugkeer van, Barbershops die volledige 'ouderwetse' scheerbeurten aanbieden, zeker de moeite waard om eens te ondergaan.

Informatie over scheren met een open mes is verstrekt door Scheerwinkel 't Scheerhuys.

- Allereerst, wat is noodzakelijk om dit zelf te gaan doen:
 • Open Mes
 • Span of Strop riem
 • Slijp pasta
 • Scheerborstel
 • Zeep/Creme
- Tips voor aankoop van een eerste Open Mes
 • Open messen worden in Engelse Inches gemeten, dit is dus een maatvoering die je steeds weer terug zult zien keren.
 • Kies voor een eerste mes het liefst voor een 5/8” inch scheerblad. Dit is een breed en gangbare maat scheerblad.
 • Kies bij voorkeur voor een scheerblad van Carbonstaal. Carbonstaal is makkelijk te slijpen en polijsten. Het is ook erg soepel waardoor het fijn scheert.
 • Kies een scheerblad met een afgeronde punt. Dit verminderd de kans op verwondingen bij uw eerste scheerbeurten.
 • Begin niet met een te duur open mes.
- Hoe onderhoud je een open scheermes?
 • Droog uw scheermes altijd goed af na gebruik.
 • Bewaar je Open Mes dicht op een droge plek.
 • Laat het scheermes 24 uur rusten na gebruik, het vervormd een heel klein beetje bij gebruik en heeft de rustperiode nodig om te herstellen.
 • Gebruik je Strop riem om de snede in goede staat te houden
Als u uw open scheermes goed onderhoud gaat hij een levenlang mee.

- Hoe scheer ik (veilig) met een open scheermes?

Waarschuwingen vooraf
 • Bewaar uw scheermessen altijd buiten bereik van kinderen!
 • Wees altijd uitermate voorzichtig met een open scheermes. Een goed geslepen klassiek open scheermes is vlijmscherp. Je kunt de scherpte testen door wat haren van uw voorarm af te scheren. Mocht dit niet makkelijk gaan dan is uw open scheermes waarschijnlijk bot en kan hij een slijpbeurt gebruiken.
 • Zolang u niet scheert houd het mes dan dichtgeklapt.
 • Ga dus nooit met een open geklapt scheermes rondlopen.
 • Wees voorzichtig met het scheerblad. Zodra de scheersnede beschadigd is, als het mes bijvoorbeeld gevallen is en er een hapje uit is, kunt u er niet meer mee scheren. Indien de beschadiging niet te groot is, zal u het mes dan eerst opnieuw moeten (laten) slijpen tot het scheerblad weer een mooie rechte snede heeft.
 • Het is niet verstandig om onder de douche of in bad te scheren met een open scheermes, mocht het scheermes uit uw handen vallen dan bieden normalieter uw kleding en schoenen bescherming voor uw huid.
 • Probeer een vallend open scheermes ook nooit op te vangen met uw handen.
- Scheren met een open scheermes stap voor stap
 1. Was je gezicht, gewoon met warm water. Dit opent de poriën en zorgt er voor dat je baardharen overeind komen te staan. Hierdoor kunnen ze makkelijker afgeschoren worden.
 2. Breng de scheerzeep aan met je scheerkwast.
 3. Pak het opengeklapte scheermes tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast of als je dat prettiger vindt dan kunt je je ringvinger ook gebruiken.
 4. Plaats het scheerblad ongeveer in een hoek van 30 graden op je huid.
 5. Houd het scheerblad horizontaal op de huid met de snede naar beneden.
 6. Houd de huid strak.
 7. Beweeg altijd van boven naar beneden (verticaal) met een open scheermes. Maak je een zaagbeweging (horizontaal) dan snijd je jezelf!
 8. Ga rustig aan te werk en let goed op wat je doet.
 9. Scheer de eerste gang altijd met de haarrichting mee en maak het scheermes tussendoor regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld op afstrijkbakje van rubber.
 10. Indien nodig kun je nogmaals een gang scheren met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in als je je heel zeker voelt, maar breng van te voren wel weer voldoende scheerzeep aan.
 11. Spoel uw gezicht af.
 12. Gebruik voor het kalmeren van de huid een after shave balm of lotion.
- Scheerriem of Spanriem

Scheerriem
Een scheerriem heeft 2 zijde. Een canvas zijde en een lederen zijde. Een scheerriem hang je aan één kant vast aan bijvoorbeeld de deurklink van de badkamer. Je houd de andere kant zelf vast.
Zorg er voor dat je de scheerriem op voldoende spanning houd. De scheerriem mag niet te veel doorbuigen. Anders kun je het open scheermes niet op een goede manier over de scheerriem halen. Houd uw open scheermes tussen duim en wijsvinger vast aan de tang. Het smalle gedeelte achter het blad, en beweeg het scheermes van onder naar boven over de scheerriem. Houd het mes vlak op de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Als je boven aan de scheerriem aangekomen bent draait je het mes om en beweegt je het weer rustig naar beneden. Let er op dat je de snede zonder druk over de scheerriem haalt en dan je hem vlak houd!

Gebruik canvas zijde
De canvas zijde gebruikt je als eerst om de metaaldeeltjes die nog niet in de goede richting staan na de rust tijd weer in de goede richting te krijgen. Dit heet daarom ook het richten van je mes, haalt het scheermes hier ongeveer 15 maal overheen.

Gebruik lederen zijde
De lederen zijde gebruikt je om het scheermes te polijsten.
Haalt het scheermes hier ongeveer 20 tot 25 maal overheen.

---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---


Zo, nu heb je een krabber (of Open Mes), een borstel, zeep, en bij een krabber DE mesjes plus mogelijk een scheerkommetje en is het hoog tijd om aan de gang te gaan.
Geniet er van en neem, zeker in het begin, de tijd voor je scheerbeurt!
Probeer wat je bevalt, warm water, of juist koud, eerst douchen of meteen aan de bak, wel of geen pre-shave enzovoorts, creëer je eigen ritueel, en doe waar je je goed bij voelt, en bij twijfel, aarzel niet om te vragen, geen enkele vraag is dom. Houd wel in gedachte dat jouw vraag best al eens beantwoord kan zijn en kijk eerst even een paar pagina's door voordat je hem post:-)
Als dingen niet bevallen aan je krabber, onthoud dan deze mantra 'Geen Druk', en er zijn combinaties met DE mesjes die gewoon niet lekker scheren, dus het kan lonen meerdere merken mesjes in huis te hebben, kijk eens naar een proef-pakket met meerdere merken bij de diverse scheer-winkels die al vermeld zijn, mocht je andere dingen willen gaan wijzigen probeer dan te letten op een heel belangrijk iets:
Consistentie
Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was. Wijzig je meerdere dingen, dan zul je die ene keer dat je je absoluut BBS+DFS perfect & subliem geschoren had nooit meer kunnen herhalen. En in het begin kan het lijken alsof het nooit heel fijn gaat worden, maar hoe handiger je erin wordt, hoe fijner je scheerbeurt, ik kijk nu met veel plezier naar krabbertjes waar ik de eerste scheerbeurten van dacht 'Oei, die is me veel te eng hoor!' Oefening, zoals zo vaak, baart kunst.


A - Vergulde Hand, Palmolive, Prorasso, Van der Lovett, Tcheon Fung Sing, Haslinger, Taylor Old Bond Street

B - Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip

C - Rapira, Derby, Astra, Gillette, Lord, Shark, Wilkinson, Persona (Hema)

[Voor 255% gewijzigd door Bluepenguin op 17-06-2021 22:37. Reden: Etos voert sinds voorjaar 2021 ook DE mesjes en een houder van Gillette :)]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 23-03 15:40
Iets met dorpsfeest, warm, jong, alcohol, zwart gat, pissige vader, uur stinken in de wind... You fill in the gaps ;)

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
zie de OP o.a :D
En www.shavingsociety.nl voor grootste gedeelte aan informatie? :P

www.barbieredifigaro.nl de webwinkel waar 90% van mijn spul vandaan komt :P

Enjoy :D

[Voor 10% gewijzigd door Lampuhkap op 25-04-2015 21:22]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Setup:

Pearl TP SHD21GB met Bolzano Superinox (1)
Simpson Commodore X3
Saponificio Varesino Dolomiti
Pinaud Clubman Vanilla

Hope you all will enjoy the video!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Een klein feestje voor mijzelf en alle kijkers vandaag.
Vandaag is het punt aangebroken dat ik met trots kan zeggen dat ik de 100 subscribers heb aangetikt op YouTube!

Wie had dat ooit verwacht? :D

Thank you everybody, for all the support and the views!

Op naar de 200!

Setup:

Merkur 37C met Astra (2)
NOS Omega #65
TFS DiVino scheerzeep
TFS DiVino ASB

Hope you all will enjoy the video!


 • YdieresiS
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 17-03 15:25
Sjoerd, ik schuim bij mij de Edwin Jagger op met een Synthetische borstel. Lekkere zachte haren zijn dat. Goed laden met water, beetje uitkloppen en dan opschuimen. Dit werkt bij mij perfect. Ik heb wel de harde scheerzeep variant van Edwin Jagger. Geen idee of jij de creme versie hebt (maar gezien je problemen met opschuimen lijkt me dat niet). Gewoon goed experimenteren met water en hoe lang je het opklopt, op een gegeven moment heb je de goede verhouding gevonden voor de zeep en dan scheert ook die echt wel fijn.

Succes :)

Latin capital letter y with diaeresis


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Sjoerd_87 schreef op donderdag 27 augustus 2015 @ 10:13:
Hebben jullie nog aanraders voor scheerzepen? Binnenkort weer eens van plan wat nieuwe zepen te proberen. Ik ben nog niet zo lang met DEs aan het scheren en heb nu aan scheerzeep:
- Edwin Jagger aloe vera
- TOBS coconut
- TFS crazy sandalwood
- Cella sandalwood

TOBS is, by far, mijn favoriet. Makkelijk op te schuimen, goede dikke schuim en lekkere geur. Als jullie iets hebben wat hierbij in de buurt komt: ik hoor het graag. De TFS vind ik ok, al heb ik daar al wat meer moeite om het goed schuimend te krijgen. EJ ruikt erg lekker, maar krijg ik met geen mogelijkheid goed schuimend. Cella gooi ik het liefst weg, aangezien de geur echt vreselijk is. Zijn er nog wat merken en/of geuren die ik echt geprobeerd moet hebben?
De EJ en TFS zijn in de basis prima zepen en zouden goed moeten kunnen worden opgeschuimd, zoals YdieresiS ook zegt. Meestal is het spelen met de water / zeep verhoudingen om een lekker schuim te krijgen. Geofatboy en Mantic59 hebben goede video's hierover op Youtube staan.

Meestal begin met een licht vochtige kwast een eerste maal over de zeep te gaan om daarvan de bovenlaag wat water te geven & zachter te laten worden. Gewoon heel kort laten staan dat ieniemienie beetje water. Daarna de kwast 'laden' zoals t vaak wordt genoemd: met een licht vochtige kwast over de zeep totdat er een redelijke hoeveelheid zeep in de haren zit. Die zeep moet zacht zijn op dat moment, niet korrelig of uiterst droog. Je wilt namelijk op dat moment eigenlijk iets hebben dat een tussenstap tussen de droge zeep is en een mooi schuim qua zeep/water verhouding. Dan doe je een héél klein beetje water in een kommetje en ga je met de kwast zachtjes kloppen. Telkens voeg je ietsje meer water toe, met een paar druppels per keer. Op een gegeven moment zie je 'ineens' het schuim ontstaan. Vaak zit je dan dicht bij het punt dat je genoeg water hebt, nog een beetje water er bij en je bent er. :)
Als je op het gezicht opschuimt, dan moet je gezicht licht vochtig zijn en kan je de kwast wat druppels water geven. Eventueel kun je ook in het kommetje van de zeep zelf opschuimen, maar ik zou je niet aan raden om daar mee te beginnen als je opschuimen niet gewend bent.

Mocht het lastig blijven, dan kan de tussenstap met een scheercrême mogelijk een oplossing zijn om wat handiger te worden met schuim maken. Crême is een stuk makkelijker op te schuimen.

Welke zepen aanraders zijn, hangt sterk af van je voorkeuren. Zowel geur als hoe een bepaald schuim op jouw huid werkt zijn dan factoren, naast de prijs.
Bekend merk dat voor heel veel mensen goed werkt is Proraso. Als de sandelwood geur je bevalt, dan is de rode Proraso een aanrader. Wanneer je een licht fris schuim wilt, dan de witte variant of eventueel de blauwe. De groene Proraso is een echte klassieker zogezegd, vooral in de zomer is die erg lekker fris (menthol fris).

Bekende zeep / scheercrême merken zijn verder o.a. Geo F Trumper, Musgo Real, Dr. Harris, Vergulde Hand, Truefitt & Hill, Mühle begint een reputatie op te bouwen voor zeep/crême, Acca Kappa, Cyril R Salter, Tabac en Mitchell's Woolfat. Daarbij zou ik je hoe dan ook Geo F Trumper en Mitchell's Woolfat niet aanraden voor nu. Beide zijn lastig om precies goed op te schuimen.
Houd overigens in gedachten dat als je niet van het amandel / marsepein achtige geurtje van Cella houdt, dat veel Italiaanse zepen je waarschijnlijk minder goed zullen bevallen. Veel van de mild geurende zepen (TFS incl.) hebben bij een deel van de zepen een hint van die marsepein achtige zoetigheid.

Als ik je één zeep / crême mag aanraden, zou ik zeker aanraden om een tube Proraso groen scheercrême te proberen. Zeer makkelijk op te schuimen, wat ideaal is om te oefenen in schuim maken, en de geur / frisheid zit dicht bij die van de zepen.

Succes! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Marzman
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Astra's zijn wel ok, maar niet eens heel scherp. Captains Super Iridium, Voskhod om er even een paar te noemen vind ik ook goed scheren.

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


 • rouchken11
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 23-03 09:31
Zo, voor kerst een DE starterskit op het lijstje gezet en dit is wat ik had gekregen:
muhle r89
edwin jagger kwast + creme
geo. f. trumper sandalwood skin food
dan een aluin stik en een proefpakket mesjes. (begonnen met een astra mesje)

Ik heb me 3x geschoren, de eerste maal naar onder, met de haartjes mee. De 2de maal tegen de haartjes in en de 3de maal zijlings.
Mijn bevindingen waren zo ongeveer wat ik verwachtte: wangen en kin zijn zacht, onder de neus heb ik niet alles mee, de keelzone juist onder de kaak is behoorlijk ruw en niet zo goed gedaan en de onderkant van mijn keel zag eruit alsof ik geschoren was door een zatte freddy krüger.

Kortweg: Wat. Een. Ervaring :o
Echt ALLES is gewoon intenser en leuker om je zo te scheren. Gewoon al die zenuwen wanneer je dat eerste mesje op je krabbertje plaats.
En niet te vergeten: die oertrots als je dat doet zonder je vingers te filleren. Geef maar toe, elk van jullie was stiekem wel trots als dat de eerste keer ok lukte :p
En dan het inzepen: damn, die geuren, met welke vuile chemische brol smeerde ik mij vroeger in wanneer ik me scheerde man...
Die eerste o zo voorzichtige schraap, die eerste o zo opgeluchte zucht wanneer blijkt dat je geen lap vel meehebt, dat groeiend zelfvertrouwen wanneer je aan ronde 2 begint.

Daarna sta je jezelf toch gewoon in de spiegel te bekijken alsof je een oermens bent die juist eigenhandig een mammoet de nek heeft afgedraaid. Genoeg testosteron om de hele cast van The Expendables aan te pakken.

Dan nog even die skin oil opendraaien en opnieuw: Wat. Een. Geur :o
En ook wat een gevoel erna.

Kortom: dit waren 15 bijzonder goed bestede minuten. Vroeger keek ik echt op tegen scheren. Nu zou ik er bijna al opnieuw aan beginnen !
Ben ik blij dat ik op dit topic ben gestuit !

 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23-03 10:15
Tevens nog wat handige achtergrondinformatie over Taylor of Old Bond street. Ik lees vaak van mensen hoe de geuren precies ruiken. Nu is het bij iedereen anders, maar een poging is als volgt:Taylor of Old Bond Street is opgericht 1 september 1854 door Jeremia Taylor, de overgrootvader van de huidige directeur. Jeremia Taylor opende zijn Hair Treatment Salon in het hart van Londen's West End in Bond Street. Hij had al snel een reputatie in de Britse samenleving voor zijn plantenextract voor haar en hoofdhuid behandeling.

De traditie wordt voortgezet van generatie op generatie en sinds 1930 gevestigd in de Jermyn Street. Vandaag de dag, met meer dan 150 jaar ervaring in het ontwikkelen van hoge kwaliteit haar, huid en scheerproducten.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23-03 10:15
Franco10 schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 09:51:
[...]


Dank voor de tips!

Ik heb nu een eeeuuh fusion proglide power? Met 5 mesjes. Het was ten opzichte van de 3 mesjes wel een vooruitgang, maar ik moet alsnog met chirurgische precisie aan de slag om wonden te voorkomen. En om heel eerlijk te zijn kijk ik er tegenop om allemaal extra middeltjes te komen en dat scheren een halve ochtend in beslag moet nemen. Ik scheer me daarom ook altijd bijna met een tondeuse, superglad met mesjes doe ik als er belangrijke meetings zijn op werk of ergens op een zondag als ik er rustig de tijd voor kan nemen na het douchen.
Het hoeft geen uren in beslag te nemen. Ik scheer mij tegenwoordig 'S ochtends zelfs blind met double edge onder de douche ;) .

Iets betere spullen gebruiken kan al de helft schelen. Zo'n preshave werkt vaak wel even beter om je haartjes wat zachter te maken. Kan je ook al gebruiken icm zo' n fusion.

Verdiep je eens in een klassiek krabbertje. Dat is allicht beter voor je huid dan zo' n elektrisch scheerapparaat. Maar goed. Ieder z' n meug.

Voor jouw beeldvorming: Double edge vs een elektrisch scheerapparaat.

psn: NL-SosuA-


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
gop1 schreef op donderdag 18 februari 2016 @ 19:57:
Bedankt voor de reacties, ik gebruik altijd schone, scherpe mesjes. Wat ik denk dat er gebeurt is dat de haartjes bij het weer aangroeien vast komen te zitten in de haarzak en dat hier die witte pukkels vandaan komen. Maar als dat de verklaring zou zijn, zouden meer mensen er last van moeten hebben. Het gebeurt echt alleen bij glad scheren. Bij bijvoorbeeld trimmen op 0,5 mm heb ik nergens last van.
dat wordt ingegroeide baardharen genoemd of in het Engels "ingrown hairs". Wat je beschrijft qua pukkels komt daar niet echt mee overeen, vaak zijn dat meer bultjes die dan ontstaan. Maar kijk anders de video van Mantic59 daarover eens: YouTube: Dealing With Ingrown Hairs
Naar mijn mening niet echt Mantic's beste video, maar het geeft je wellicht een nét even andere kijk er op dan normaal.

Zover je iets op afstand hierover kunt zeggen & zonder een dermatoloog of andere specialist te zijn, denk ik eerder het volgende. Met name het schilferen en de drie tot vier weken hersteltijd zijn abnormaal. Echt abnormaal. Tenzij je als een houthakker op je gezicht losgaat, klopt de reactie van de huid niet met wat je doet. Althans, in vergelijking met een meer gemiddelde mens.
De reactie lijkt mij eerder iets dat komt doordat je de bovenste laag van de huid beschadigd. Die bovenste laag 'weghalen' hoort bij scheren; het is een laagje dode cellen die de cellen daaronder bescherming biedt. Een soort buffertje. Het lijkt er op dat wanneer je glad scheert, jouw huid dat niet goed kan opvangen.
Of, zoals Marzman zegt, een sterke allergische reactie. Mocht dat zo zijn, dan breng je met scheren direct die voor jou allergene stof direct in contact met de huid.
Welke van de twee maakt niet heel veel uit: we zijn geen experts. En die zul je wél nodig hebben om te bepalen wat er mis gaat. Een allergische reactie of een huid die structureel afwijkt van gemiddeld, daar kan geen goedbedoeld scheeradvies tegenop.

Zonder te weten hoe je precies scheert, zou je in de tijd totdat je een specialist om advies vraagt, het volgende kunnen doen. Je wilt voorkomen dat haren ingroeien en er zijn een paar manieren om de kans daarop klein te maken:
• gebruik geen 5 of 6 blads cartridges. Zo veel mesjes na elkaar tillen namelijk elk het haartje een héél klein beetje op. Bij die laatste snede kan de haar dan prima tot zoverre worden getild dat ie daarna bij het terug'veren' onder de huid schiet.
• liever een enkel of dubbelblads cartridge of een DE mesje. Of een zeer simpel scheerapparaat (de modernere / duurdere tillen namelijk ook de haartje op + hebben meerdere snedes zeer kort achter elkaar).
Bijv. een goed enkel wegwerp Bic mesje (die oranje-witte, zeer goedkope) of een Gillette II wegwerper zijn prima hiervoor.
• scheer vooral met de haarrichting mee. Werkt ook om te voorkomen dat de haartjes zover kunnen worden gesneden, dat ze onder de huid 'terugschieten'.
• scheer na het gebruik van een trimmer of tondeuse om zoveel mogelijk haar al weg te krijgen. Je hoeft dan minder keren over de huid daarna met de mesjes en dat scheelt irritatie.
• scheer ná douchen of uitgebreid met warm water 'voorweken' van de haren. Dat geeft minder 'sterke' haren die makkelijker te snijden zijn voor de mesjes.
• in het geval dat het geen allergische reactie of iets anders in een specifieke gel / schuim uit bus / zeep / crême is: sommigen hebben succes met een heel dun laagje pre-shave, Nivea crême of scheerolie als laagje voor onder de schuimlaag.
• sommigen hebben geluk met een speciaal product tegen ingegroeide haren. Bij de betere drogisten en apotheek te koop. Je gebruikt die middelen vaak als een soort pre-shave en nabehandeling naast de aftershave balsem.
• heel waarschijnlijk doe je het al: scheer maar één maal met de haarrichting mee en stop daarna.
• idem: waarschijnlijk doe je het al, maar na het scheren de huid wassen moet koud water helpt om restanten schuim etc. weg te spoelen. En de koelte van het water sluit als het ware de poriën die iets opener zijn geworden door het warme water van de douche of het wassen.
Droog daarna zachtjes de huid door deze te deppen i.p.v. droog te wrijven, scheelt wederom irritatie. En wacht een minuutje voordat je een aftershave-balsem op doet. Dat geeft de huid even een klein stukje tijd om aan te passen en ietsje rustiger te worden.

Als je wilt kijken of het een ingrediënt is van de zepen / etc. dan zou je eens onder de douche met alleen water en een mesje zonder lubricatiestrip kunnen scheren. Dat haalt alle verzorgingsproducten weg van de huid, hooguit het metaal / plastics / coatings van het mesje hebben dan nog invloed.
Lijkt me geen aanrader om bovenstaande tips toe te passen, want je hebt waarschijnlijk nog een vrij grote kans op wekenlang een verstoorde huid. Maar mocht je liever eerst zover mogelijk willen komen op je zelf, zonder naar de huisarts te gaan, dan is het misschien een overweging waard.

Succes en veel geluk ermee in ieder geval! De huid blijft een behoorlijk complex orgaan, maar hopelijk heb je geluk! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Miki
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:26
yur400 schreef op donderdag 17 maart 2016 @ 09:18:
Zoals altijd met scheren: YMMV :)
Maar houdt ons op de hoogte van je resultaten.
Ik ben zelf ook nieuwsgierig, dus ik houd jullie zeker op de hoogte.

Ik ben in 2011 overgestapt naar DE scheren dus ik loop al een tijdje mee in de diverse topics :)

Samsung TV QE55Q9F 2018 | Sonos Beam gen1 | Sonos Sub gen3 | Sonos One 2x | APsystems 14x315Wp - ZW |  MacBook Pro 13" 2017 |  MacBook Air 13" 2017 I  iPad 2018 |  iPhone 12 |  TV 2021 4K |  AirPods Pro gen2


 • Miki
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:26
Alrighty then, de eerste twee weken zitten erop met de Gillette Fusion Proshield en zoals het in dit topic gebruikelijk is volgt hierbij mijn eerste ervaringen :)

Wat valt mij op:
 • In tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen met de Mach 3 en Fusion is dat ik de cartrigde schoon kan blijven houden, lees geen rommel tussen de mesjes in. Bij de Fusion was het gewoon na 3x scheren dat het mesje vol met troep zat en dat scheerde niet lekker.
 • Het hele flex gedoe kwam bij mij heel erg gimmicky over maar toch heb ik de indruk dat het echt wat toevoegd aan het scheren zelf. Je hoeft je niet druk te maken over de stand van je scheerkop, dat doen al die mechaniekjes wel.
 • Twee passes(WG en XG) met de Proshield komt gevoelsmatig overéén met bijna een 3 pass(WG, XG en AG) DE scheerbeurt.
 • De extra lubricatie strip voegt voor mijn gevoel weinig toe al merk ik wel dat het goedje op mijn wangen zit.
 • Het mesje bovenop de cartridge is superhandig, hiermee kan ik makkelijk onder mijn neus komen en mijn bakkenbaard recht afscheren. Probeer eens met een DE met vlindersluiting goed onder je neus te komen..not
 • Het houdertje waarin je de Gillette inklikt en wegzet is waardeloos, hier hadden ze echt wat meer aandacht aan mogen besteden.
 • Ik heb twee weken lang nick-loos geschoren, dat is opzich erg prettig ondanks dat ik met de DE ook vaak(90%) ongeschonden uit de strijd kom.
Van de 14 dagen heb ik me er twee niet geschoren dus praktisch iedere dag de Proshield gebruikt i.c.m. Prorasso Groen + Omega kwast met totaal 2 passes. De indicator begint inmiddels licht te verkleuren naar wit maar tot op heden nog geen noemenswaardig verschil in scheren kunnen bemerken. Het beste verhoudt het zich tot een Feather mesje in de eerste paar dagen en nu een Gillete Blue mesje, iets meer weerstand maar nog steeds effortless. Al met al denk ik dat 3 weken ook moet gaan lukken maar dat houden jullie van me te goed.

Ik ben er dus blij door verrast door Gillette want na mijn ervaringen met de Mach 3 en Fusion was ik er wel helemaal klaar mee. Prijstechnisch gezien is dit geen serieus alternatief voor DE scheren, ondanks dat ik vermoedt dat ik er 3 weken uit moet kunnen halen. Per 3 weken ben ik €5 kwijt aan een cartridge, wat uitkomt op 24cent per dag. Met een DE behaal je dat in een week als je slim inkoopt. Bij deze mijn oprechte ervaring :P

[Voor 0% gewijzigd door Miki op 24-03-2016 10:43. Reden: typo's]

Samsung TV QE55Q9F 2018 | Sonos Beam gen1 | Sonos Sub gen3 | Sonos One 2x | APsystems 14x315Wp - ZW |  MacBook Pro 13" 2017 |  MacBook Air 13" 2017 I  iPad 2018 |  iPhone 12 |  TV 2021 4K |  AirPods Pro gen2


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Kraz
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 18:41

Kraz

Saving the world

Ik heb een 2/3 maanden geleden alle geuren van LA Shaving Soap gekocht.
Dit om te kijken welke ik de lekkerste vind/vond.

Heb er uiteindelijk 8 binnengekregen, waarvan ik er nu 5 ga verkopen.
Dit omdat ik ze never nooit ga opkrijgen. :P

De 'minst lekkere' (persoonlijk uiteraard) zet ik te koop.
Mocht er nog iemand interesse hebben.....

Het gaat om;
- Topanga Fougère
- Santa Monica Bay Rum
- Myrkvior
- Bespoke #1
- CCXIII

*weet niet of dit hier is toegestaan btw.. zo niet, modje kom er maar in ! :(

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
MdO82 schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 12:39:
[...]


Heb je wellicht een link van deze mesjes ?
Ik kwam ze online niet tegen
De mesjes waar Dido naar linkt, zijn het inderdaad. Langs een Hema lopen is veruit het makkelijkst. Zeker omdat je waarschijnlijk niet meer dan één pakje er van wilt. Prima mesjes om mee te starten en te zien of het DE scheren wat is. Daarna kun je beter variety pakken kopen om echt te gaan proberen wat bevalt. De stap daarna is bulk-pakken van je favoriete mesje(s) :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-03 21:26

Shaggy

Misantroop pur sang

Een geschenkje van Truefitt & Hill London.

Een doosje met veel lekkere spulletjes, inclusief hun nieuwste geur Cologne, Apsley. Word vervolgd ;)

Making an ass of myself since the 70's


 • Carlito
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 17-03 15:25
spiritguard schreef op dinsdag 20 september 2016 @ 20:32:
Heeft iemand hier ook last van puistjes na het scheren? en het effect van een open mes hierop?
Ik heb namelijk al zoveel geprobeerd om die tegen te gaan(Elektrisch scheren, vaker de mesjes vervangen, verschillende soorten scheerschuim) maar helaas helpt het niet...
Ja ik heb heel veel last van puistjes gehad na het scheren, en soms heb ik er nog wel eens last van.
Ik heb het eigenlijk alleen in mijn keel/nek gebied. Ik ben er jaren mee bezig geweest om voor mij de best werkende methode te bedenken en ben er nog steeds wel eens mee bezig.
wat ik allemaal doe

- Scheren, nadat ik mijn gezicht ligt gewassen heb met lauw/warm water. Van warm douchen ben ik de helft van mijn huid al kwijt :P dus scheren geeft dan alleen problemen. Ook met een warme handdoek tegen mijn gezicht aan geeft niet veel meerwaarde.

-Scheren met een scherp mesje. Ik gebruik alleen nog maar Feathers. Ik was eerst angstig om deze messen te gebruiken door alle verhalen over hoe scherp ze zijn, maar ik heb er nog nooit last van gehad.

- Omdat ik al redelijk droge huid heb, voordat ik ga scheren, gebruik ik een preshave creme. Ik gebruik die van prep. of die van prorasso.

-Gebruik van een zeep die bij je past. Ik heb zepen die bij mij problemen geven, zoals bijvoorbeeld de veel gebruikte TFS. Ik gebruik momenteel klar seife en die werkt voor mij super.

- Zodra ik merk, dat mijn huid brand of niet goed aanvoeld bij het scheren, stop ik direct. Vaak voel ik namelijk al dat mijn scheerbeurt problemen kan geven. Dan vernieuw ik mijn mesje, of ik maak de scheerzeep opnieuw. Blijft het vervelend voelen. Dan hou ik het bij 1 pass.

-Scheren met een lichte krabber. Ik heb verschillende krabbers, een merkur futur die je in kan stellen, maar die is te zwaar en scheert bij mij te kort/aggressief. Mijn ed89 is lichter in de hand, en scheert minder aggressief. Resultaat is iets minder, maar voor de puistjes wel beter. Eventueel kan ik een gedeelte met de ene scheren en bij de nek met de ander.

-Ik scheer altijd in de avond, zodat mijn huid kan herstellen in de nacht.

-Ik scheer bij mijn probleem gebied bij mijn keel/nek alleen met de haargroei richting mee. Bij mij gaat het van links naar rechts en een klein stukje omhoog. Ook bij meerdere passes ga ik alleen met de richting mee. Waar ik zelf veel last van had, is dat ik met mijn krabber bij mijn keel/nek gebied een andere ( lees aggresievere ) hoek hanteerde. Door hier goed op te letten voorkomt bij mij dat ik last krijg van ingegroeide haartjes, die bij mij de bultjes/puistjes veroorzaken. Bij komen deze bultjes altijd pas 2 dagen na het scheren.

-Met bovenstaande reden. Ik trek niet meer zo hard aan mijn huid/vel als ik ga scheren. Ook dit veroorzaakt bij mij ingegroeide haren. Met name bij mijn probleemgebied nek/keel. Hoogstens leun ik mijn hoofd naar voren en draai ik mijn hoofd iets, maar niet meer dan dat.

-Ik spoel alles goed af met koud water en soms ga ik meteen douchen. Ik douche ook met koud water.

-Ik gebruik na het scheren en het spoelen met koud water, altijd ossage rub of de aftershave van klar siefen (deze ruikt overigens super). Soms doe ik daarna een klein beetje tonic van sheiseido op. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik niet nog 5 cremes opsmeer nadat ik klaar ben. Want dit is voor mij een van de grootste irritaties.

-Soms als ik douche na het scheren wil ik mijn gezicht nog wel eens heeel licht reinigen met een gezichtswas. In de nek waar bij mij de puistjes komen, wrijf ik dan wellicht 1x a 2x met gezichtwas. En wederom altijd met koud water.

-De volgende ochtend was ik mijn gezicht alleen met water. In de avond was ik mijn gezicht met water en indien nodig met gezichtswas, liever doe ik mijn nek/keel niet met gezichtwas.

- Ik gebruik altijd een schone handdoek uit de kast om mijn gezicht te drogen/deppen na het scheren. Dit lijkt wat overdreven, maar ik heb er serieus last van , als er vanaf de ochtend al een handdoek hangt, waar mijn vriendin de handen met dagcreme al heeft uitgesmeerd. Als ik daar mijn gezicht mee ga droogdeppen, kan dit problemen geven.

- Ik probeer te accepteren dat ik nooit helemaal glad geschoren kan worden. Hoe beter/korter is scheer des te meer problemen geeft het bij mij.

- Nu ik iets ouder begin te worden, en mijn keelvel iets meer hangt, kan dit ook wat problemen geven als ik op mijn rug ga slapen en het is warm weer is. Ik slaap daarom altijd met een t-shirt aan, die niet te wijd is om de keel/nek.

- Ik scheer mij max 2x per week, omdat vaker scheren problemen geeft.

Overigens ervaring met open mes/shavette heb ik nog niet. Ik heb daar lang over getwijfeld en uiteindelijk besloten om dit (nog) niet te proberen.

Ik heb vooral gemerkt, dat veel mensen tips geven. De een vind dit , de ander vind dat. Daarom reageer ik meestal niet in topics, omdat het voor iedereen persoonlijk is wat werkt. Ik denk dat je voorzelf moet proberen wat goed werkt en wat niet. Let goed op wanneer je last hebt en wanneer niet. Voel goed aan wat je doet en probeer gewoon wat dingen.

Succes

 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
2Dutch schreef op woensdag 26 oktober 2016 @ 12:17:
Na een jaartje of acht de Merkur 23C gebruikt te hebben, liet ik hem echter ongelukkig vallen en was het einde verhaal :( De Lady Blue Star die ik nu gebruik (eigenlijk bedoeld voor de missus, maar die laat zich scheren :P ), vind ik niet glad/fijn genoeg scheren, maar het vlindermechanisme is weer wel fijn.. De lange steel is een must (handig voor mijn benen). Zoek dus iets met lange steel / goede grip / vlindermechanisme als het kan, misschien moet ik gaan voor instelbaar om zeker te weten dat het fijn genoeg scheert? Kan het ding immers niet uitproberen en dan terugsturen ivm hygiëne natuurlijk :)

Deze kwamen naar voren als keuze:
- Merkur 20c: goede grip, lange steel (40 euro)
- Mühle Pinsel Safety Razor R89 Grande: goede grip, lange steel (45 euro)
- Timor klassiek scheermes met 10cm steel: vlindermechanisme, lange steel (48 euro)

Deze vielen af:
- Merkur 510: instelbaar, lange steel, lelijke witte knop en zeer gladde steel dus twijfel over de grip (70 euro)
- Merkur Futur 700/701: instelbaar, geen vlindermechanisme, steel is glad (70 euro)

Nu ben ik niet thuis in de verschillen in kwaliteit tussen de merken, afgaand op de eisen is de Timor een betaalbare keus. Zijn er misschien krabbers die ik ook zou kunnen overwegen? Gebruik al jaren de Derby-mesjes en ben daar zeer tevreden over :)

Alvast bedankt voor de input :)
Feather Popular al eens geprobeerd? Laat je niet afschrikken door de lage prijs. Wat mij betreft een van de beste DE van dit moment met een goede grip. Goed verkrijgbaar op oa. eBay.

Aka de Honda van de DE-razors.


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 02:41

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

ibothead schreef op zaterdag 30 juli 2016 @ 15:44:
Als ik echtbaby zachte kaak en keel wil hebben is met 1 keer in de week scheren 2 passen scheren al meer als zat. en heb flinke harde baardgroei helaas :P
Dat is echt onzin. :') Ik heb een normale baardgroei en het maakt geen reet uit hoe ik scheer, aan het einde van de dag voel ik het al weer raspen. Dus óf je overschat je eigen baardgroei ruimschoots, óf je scheert tot een centimeter diep weg. :p

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
2Dutch schreef op zondag 06 november 2016 @ 17:21:
[...]

Zo dan, had em gister al binnen! En scheert prima, vrijwel identiek aan de Merkur alleen dan voor de helft van het geld, lekkere grippy steel en erg licht. Mijn eigen Derby-mesjes gepakt, maar als deze "op" is, eens zo'n Feather mesje proberen. Nogmaals dank dus, ben d'r blij mee d:)b
Hopelijk bevalt ie je ook met een Feather mesje er in goed :) Zelf merk ik dat het toch min of meer m'n 'go to' krabber is geworden voor veel scheerbeurten, omdat het makkelijk / redelijk glad / vergevingsgezind scheert voor alle dag.

Mag ik je een tip geven? Let er wel op hoe strak je het vlindermechaniek aandraait. Het lijkt min of meer het zwakste punt te zijn van de Popular bij intensief gebruik. Wanneer je dan de boel stevig aandraait, komt er eigenlijk meer 'spanning' op te staan dan het voor een lange tijd kan hebben. Soms gaat de Feather dan kapot of je krijgt het mesje niet meer goed vast geklemd door de speling die er kan ontstaan.

Geniet van de Feather! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ter aanvulling op Star65:
wiemelen schreef op woensdag 09 november 2016 @ 18:47:

Krabber
Om te starten ga ik me denk ik beperken tot een Muhle R89 or Edwin Jagger DE89LBL.
Niet te duur, vaak aangeraden op dit en andere forums.
Gezien beide blijkbaar zeer gelijkaardig zijn, heeft er iemand misschien een reden waarom 1 specifiek wel of niet voor een model zou kiezen?
Beide zijn te krijgen met heel wat verschillende ontwerpen van het handvat. Afhankelijk van wat je verwacht dat bij jou lekker in de hand ligt, zou ik in jouw geval de keuze maken. Voor de meeste mensen die overstappen van Wilkinson / Gillette / etc. cartridges (Fusion, Quattro etc) zijn overigens de wat langere handgrepen vaak comfortabeler en makkelijker om mee te beginnen.
Als je onder de douche wilt scheren kan het overigens een aanrader zijn om een handvat met wat meer profiel / ribbels / patronen er op te kiezen. Dat geeft je namelijk net wat meer grip.
Mesjes
Zoveel keuze ook weer :)
Na wat onderzoek heb ik de keuze voorlopig beperkt tot Feathers (zeer scherp) en Rapira.
Heeft iemand enige voorkeur voor mesjes i.c.m. de eerder genoemde krabbers?
Zonder je een mening op te willen dringen, het volgende. Je zou kunnen overwegen om eerste een setje van 10 DE mesjes bij de Hema te kopen. Voor iets meer dan 2€ liggen ze in veel van de Hema winkels. Het zijn geen bijzondere mesjes, maar wel vrij makkelijke DE's om mee te beginnen. Nadat je met die eerste mesjes je techniek / muscle memory wat hebt geoefend, zou je een probeer pakket met veel verschillende mesjes kunnen overwegen. En tot slot grote pakketten van je favoriete mesjes online gaan bestellen ;)
Kwast
Is een moeilijke. Keuze tussen synthetisch, das, varken ... moet niet duur zijn, maar het oog wil ook wat :)
Ik denk dat ik ga kiezen voor scheercreme i.p.v. zeep, maar kan zelf wat moeilijker inschatten welke kwast er beter/minder goed mee omkan.
Hier is mijn shortlist ingeperkt tot 4 modellen:
- Muhle V2 (synthetisch)
- HJM by Muhle pure badger (das)
- Semogue Owners Club (varken)
- TFS model
Synthetisch werkt vaak wat beter met een crême, net zoals de dassenharen kwasten. Een varkensharen kwast kan wat makkelijker overweg met harde zepen.
HJM is een dochtermerk van Mühle en meer gericht op waar/geld dan Mühle zelf. Alle materialen van Mühle en Edwin Jagger (nog een 'dochtermerk' van Mühle) zijn veel meer gericht op luxe en quality first zogezegd. HJM gebruikt wat mindere materialen. Niks mis mee, alleen wel een andere insteek.
Van de door jou genoemde kwasten zou ik zelf, en dat is een mening, de Mühle V2 als veruit de beste zien. Dan de Semogue en vervolgens zijn de HJM en TFS min of meer gelijken.

Voor jouw gebruik (scheercrême) en dat het je eerste kwast is, zou ik zelf in jouw geval kijken naar bijv. een goede varkensharen kwast van Omega of Semogue (betaalbaar), een redelijk goede dassenharen (ca. 25 - 30 €) of een redelijke synthetische kwast (denk ca 20€).

Begin je zoektocht anders met de keuze voor het soort kwast. Das ervaren de meeste mensen als luxer, omdat de haren meteen heerlijk zacht aanvoelen.
Een varkensharen kwast van dezelfde kwaliteit kost minder en is na een maand ook zacht. Al gaat dat laatste niet op voor de goedkoopste varkensharen kwasten vanwege het productieproces (sub 15€ zeg maar).
Synthetisch zweeft er een beetje tussenin en varieert sterk per fabrikant hoe goed het voelt en wat de eigenschappen zijn. Meestal ligt het meer richting dassenhaar. Wellicht het meest interessant wanneer je veel verschillend ruikende zepen / crêmes gebruikt (de geur gaat er nauwelijks in zitten), houdt van nieuwe dingen of bezwaar hebt tegen het gebruik van dierlijke haren.
Scheercreme
om te beginnen denk ik aan Taylor of Old Bond Street en/of TFS.
Binnen deze 2 merken is de keuze toch al groot genoeg.
vergeet Proraso ook zeker niet! :)
Accessoires
Kan iemand een merk van stick aanraden. Had er eentje toen ik jong was. Of toch maar beter aluin gebruiken?
Sticks lossen vaak veel sneller op in water en verliezen hun stevigheid vrij snel daardoor. Een blokje aluin gaat dan vaak langer mee. Veel drogisten hebben van De Vergulde Hand een aluin blokje in het assortiment. Iets waar je lange tijd mee kunt doen.

Have fun!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Valandil
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:50
Al enige tijd in bezit van een Edwin Jagger scheermes.
Deze bevalt prima, alleen je moet geen haast hebben.

Gisteren een Parker 33R besteld.
Kijken hoe zoiets bevalt!

wijze woorden


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Here we are again!
Het is weer tijd voor een nieuwe zeep Namelijk de TFS Limited Edition Pin-up girls!
Vandaag starten we met: SERA!

Enjoy the video!

YouTube: A beautiful lady with a sweet light barbershop scent: TFS Pin-up SERA!

 • Harmvdw
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 21:11
Ik heb vorige week een 50 pak ipv een 100 pak besteld, en dat scheelt maar een paar cent en geen risico op btw enzo

 • Kapotlood
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21-03 19:13
Ik heb m'n kleine broer vorig jaar ook geïnteresseerd gekregen in DE scheren, en hij zei 't eigenlijk precies goed... 't ís ook echt leuker scheren dan "weer" met zo'n "rats-rats" scheercassette :)

De vaak veel lekkerdere geurtjes van die (soms in China gemaakte) Italiaanse after shaves en scheerzepen, het resultaat is ook vaak veel prettiger en beter dankzij de mesjes en scheerspulletjes, en je verwent je bakkes ook een keer.

En het is ook echt een hobby waar je als je wilt, nog goedkoper mee uit bent dan met gewoon scheren ook. Een scheerzeep kost iets meer bijvoorbeeld, maar gaat 10x langer mee dan een Gilette scheerschuim bus, mesjes zijn veel goedkoper en veeltalliger in soort, en de meeste gewone DE-spulletjes zijn ook beter voor je huid vanwege de vaak natuurlijke ingredienten die er in zitten.

En natuurlijk: de keuze is er reuze! ;) Met Mach3 of Wilkinson ben je met een paar smaakjes/mesjes wel klaar. Ik heb nog lang niet alle merken mesjes, "smaken" aftershaves, en de soorten scheermesjes/-cremetjes/-zepen geprobeerd. Dat houdt het ook een stuk leuker. En m'n vrouw vindt 't er toch ook wel een beetje stoer uit zien, dus da's ook wel grappig om te horen natuurlijk ;)

 • Thedr
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15-03 14:26
Dalike schreef op donderdag 1 december 2016 @ 13:32:
Ik heb de indruk dat het hier niet helemaal gewenst is :-) Maar ik scheer me als volwaardig heiligschender nog altijd met een scheermachine. Ik heb eentje met een Philips Jet Clean. Zijn er hier nog mensen die dat hebben? En dan vooral mensen die hun eigen sopje maken om dit toestel te cleane? Want de vulling van Philips vind ik wat duur :(
Het gaat om volgende kuisproduct:

[afbeelding]
Inderdaad niet het juiste topic... scheer je weg! :+

Asus X5QSF || Dell XPS15 || Nokia 8.1


 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-03 21:26

Shaggy

Misantroop pur sang

Gewoon met het open mes er langs jassen... Modern doen om er daar als een 3 jarig jongetje uit te zien, dan mogen er best wat littekens bij staan van de strijd...

Making an ass of myself since the 70's


 • LyP0
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 09-03 20:43

LyP0

it is I , you worst nightmare

Gonadan schreef op donderdag 29 december 2016 @ 11:05:

Vooral aluin is fijn. Ben benieuwd, heb zelf ooit zo'n proefpakket besteld met zes merken of zo. Best handig al maak je sommige doosjes nooit op. :P
Die aluin heb ik net meteen maar gebruikt want holy mother of !#(& deze dingen zijn scherp....
Net heel even de randjes bij gewerkt met alleen wat olie, morgen of zondag een grote scheerbeurt proberen. Hier moet ik wel even wat tijd voor uit trekken. Stuk gevaarlijker dan de Mülhle mesjes >:)

ik voel me lekkaah !!!


 • RoytjeP
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 26-01 22:10
Hier ook kaal hoofd. Eerst met de groei richting mee, dan nogmaals inzepen en tegen de richting in.

Ben ook sinds twee weken over op een krabber van Timor met vlindersluiting. Korte versie.
Met een proef pakket van 6 div. merken. Gebruikte eerst wegwerp, Mach3 blade van Gilette.

Merk wel dat ik HEEL anders moet gaan scheren. Veel meer irritatie, en af en toe een sneetje momenteel. Met die wegwerp had ik wel strak resultaat, glad resultaat en hoofdhuid voelde gewoon smooth.

Nu met die krabber ben ik langer bezig, moet je MEER schuim gebruiken, en bijna geen druk zetten.
Hoofdhuid is ook wat rauwer, voelt niet super smooth.
Resultaat is ongeveer wel het hetzelfde, al ben ik meer fan van de wegwerp momenteel. We gaan er nog even mee door. Kijken of het beter wordt.

@Tuintje om stoppels weg te halen zit er niets anders op dan tweemaal te scheren, 1x met de groeirichting, tweede x tegen de richting.

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 23:12

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Dan smeer je toch Veet op je dak? :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • Chaot
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:29
Mooi bijpassend bij de discussie ga ik eens een keer een deel van mijn spullen voor dagelijks gebruik voorstellen.


Van boven naar beneden:
 • Filarmónica 4/8 roestvrij staal
 • Kron-Vest S.A. Jaguar 7/8
 • Filarmónica Doble Temple 7/8
 • Mannos Solingen 7/8 met door mij handgemaakt handvat
Al mijn scheerbeurten doe ik met deze messen, uitgezonderd mijn oksels, en ik roteer dag per dag. Als er eentje bot wordt valt ie uit de rotatie, en als er 2 bot zijn slijp ik het paar. Sinds ik met de open scheermessen ben begonnen heb ik geen behoefte om terug te gaan naar de safety-razor.

Ankedote: voor ik met de open messen begonnen ben heb ik een paar keer een shavette geprobeerd. (Cadeau van mijn vriendin.) Ik heb me welgeteld nul keer kunnen scheren met een shavette. Voor mij werkte dat absoluut niet. De open messen waren echter liefde bij de eerste aanraking.

 • cymric
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 01-02-2019
Anoniem: 235591 schreef op vrijdag 20 januari 2017 @ 18:43:
Ja ja, budget maar je moet ergens beginnen niet? En als het werkt...
Ik zou toch liever investeren in een goeie, zachte kwast dan in stapels zepen en cremes. Die kwast heb je voor natscheren immers toch wel nodig, en behoudens een enkele uitzondering zijn echt slechte producten er ook niet meer boven een bepaald bedrag (+/- €8 per ons) en een bepaalde samenstelling (= verzeepte vetten en oliën). De verleiding om van alles en nog wat te proberen is vanzelfsprekend levensgroot, maar kakt snel in als je eenmaal een paar goeie producten hebt, en het er nu op aankomt dat je jezelf gewoon, altijd, moeiteloos, probleemloos glad scheert.
Na het scheren aluin van het Kruidvat gebruikt. Aluin is aluin en die van het Kruidvat is mooi goedkoop. Ik heb nog wel een trekkerige huid, droog is misschien het betere woord waardoor het trekkerig wordt. Ik heb wel wat irritatie omdat ik een paar keer over dezelfde plek ben gegaan om ook de laatste stoppels weg te krijgen. Misschien is het beter om dat niet te willen en accepteren dat een geïrriteerde huis ook niet alles is.
Aluin is geen prettig goedje, dat dien je je ook te realiseren. Je hebt het nodig voor een bepaalde functie (stelpen van wondjes), maar je hele gezicht ermee bewerken zoals vroeger wel gebruikelijk was... Ik gebruik dan liever alcohol omdat dat verdampt; aluin blijft achter op de huid.
Wat zou ik nog kunnen gebruiken voor de droge huid na het scheren? Ik heb een huidolie liggen van het Kruidvat maar die verminderd het prikkelende gevoel niet van de geïrriteerde huid.
Balsem. Daar zul je even naar moeten zoeken omdat niet alle balsems gelijk zijn: sommige die voor de gevoelige huid zijn wekken bij mij meteen een zware allergische reactie op 8)7 , bijvoorbeeld. Het moet een beetje intrekken, en de huid lekker zacht maken, doch niet vet en plakkerig.

Maar een trekkerige huid wijst eigenlijk gewoon op een verkeerde techniek (te hard geduwd, niet opnieuw ingezeept) of een verkeerd schuim (te weinig water, of juist te veel) of een combinatie. Sprekend voor mijzelf heb ik gemerkt dat de eerste WTG scheerdoorgang met wat dikker schuim mag dan de tweede die ATG is: de stoppeltjes zijn dan zo klein dat te dik schuim ze als het ware 'verbergt'. Als de balans goed is ben ik na afloop BBS en kan ik gewoon zonder één centje pijn, kriebel of irritatie 70% alcholhoudende aftershave gebruiken.

Ga niet de stoere vent uithangen door te denken dat dat trekken en jeuken er allemaal bijhoort, en dat huidverzorging iets voor de fijngevoelige vrouwen is: continue irritatie betekent extra risico op infectie en ingroei van haren, en dát proberen te scheren zet alleen maar een neerwaartse spiraal in gang. (Voor frisse plaatjes kun je terecht op Google Images.)

Ik zou sowieso mensen die beginnen met natscheren een crème aanraden in plaats van een zeep. Crèmes zijn makkelijker en consistenter tot goed schuim te verwerken; zepen hebben een bepaalde handigheid nodig (niet ingewikkeld overigens, maar je moet het ook half slapend kunnen) die je op dat moment eigenlijk kunt missen als kiespijn. Bij je webwinkel zou ik voor TOBS crème kiezen (geur naar keus, zij het dat iedereen altijd wild enthousiast is van de Avocado). Je kunt ook bij een lokale Bodyshop binnenlopen en een tube Maca Root crème aanschaffen: ongeveer dezelfde kwaliteit.

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Anoniem: 235591 schreef op woensdag 8 februari 2017 @ 09:47:
Zijn er ook krabbers die een iets agressievere stand hebben qua mesje? Ik heb nu een krabber (https://www.scheerwinkel....-edge-krabber-detail.html) die naar mijn idee niet lekker werkt. Het mes mag wel wat meer op de huid om alles weg te krijgen. Ik moet hem bij wijze van spreken haaks op de huis zetten om stoppels weg te krijgen.

Ik gebruik Feather mesjes en Astra mesjes maar beiden met hetzelfde resultaat. Ik heb ook verschillende scheercremes en schuimen (normale scheerschuim van Gillette, Proraso creme en Vergulde Hand) gebruikt maar ook dat werkte niet. Dus als er een krabber is die is agressiever op de huid staat hoor ik het graag.
Bij de Feather Popular is het mesje juist relatief afgeschermd. Daarmee is het één van de mildste krabbers die je kunt kopen. Zelf nog steeds in gebruik na redelijk wat jaren, juist omdat het zo heerlijk ongecompliceerd scheert.

De DE89 en L6 die Marzman noemt heb ik ook, beide zijn net een stapje 'agressiever' dan de Feather, maar nog steeds erg mild.
Mocht je graag een iets aggressievere houder hebben, dan is misschien Merkur als merk interessant voor je. Een vrijwel gelijke hoge kwaliteit van afwerking als Edwin Jagger, maar met eveneens een closed comb vaak nét een stapje aggressiever.
Een volgende stap zou overstappen van een zogeheten closed comb naar een open comb krabber zijn. Of wellicht een slant bar model, die laten ook meer van de DE mesjes direct in contact komen met de huid.

@Chiron de mesjes van Feather zijn razendscherp, maar hun houders voor DE mesjes zijn juist vrij mild. De betaalbare Popular is zelfs erg mild en de topmodellen uit de AS serie staan ook bekend als behoorlijk mild en vooral gebalanceerd.

[Voor 13% gewijzigd door Bluepenguin op 08-02-2017 15:21]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Ik had geeen importkosten, maar ik had m laten aangeven als gift en de waarde op een 10tje laten zetten

http://www.whippeddog.com...w/24mm-luna-handle-option

http://www.whippeddog.com...w/30mm-tall-brush-options

http://www.whippeddog.com/products/view/30mm-handles

 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

Rezta schreef op zaterdag 11 februari 2017 @ 21:12:
[...]

Whippddog super fijne brushes zeker aan te raden! heb mijne ongeveer twee jaar en bevalt goed ik kwam er laast achter dat je met een silvertip niet echt moet soppen maar meer vegen om zeg maar het haar verlies tegen te gaan.
Ik heb een Whipped Dog besteld 8)

Eerst een synthetische en mogelijk later nog wel weer een echte dassenhaar. Heel erg duur is het allemaal niet.

Even zien hoe dit is, alvast bedankt mannen!

Nu nog even kijken naar een goedkope scheerkom. Ik vind het bizar hoe hoog sommige prijzen zijn.

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Tis een varkentje, die van de Kruidvat.

Zo, lekker simpel scheerbeurtje vandaag!
Merkurtje 34C HD met een Super Iridiummetje, BdF Classico II en een NOS Omegaatje uit de 80's en de Lustray Coachman AS
Heerlijk!


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38Als Bay Rum liefhebbers, gaat er op t moment een hemelpoortje open :D

Vandaag wel zo'n gruwelijk lekkere shave gehad!

Ik wilde deze zeep zo graag hebben en na een poos wachten, kwam de postbode precies op het juiste moment aan de deur zetten met een pakketje van Barbiere di Figaro!

En voldeed het aan de eis die ik in m'n hoofd had staan voor deze zeep? Hell yes!

Ruikt een naar beetje limoen/citroen en lekker klein beetje kruidig erbij, de kaneel zoals je bij de Ogallala Bay Rum vrij sterk ruikt is hier vrijwel niet aanwezig. De spice is aanwezig, maar niet al te sterk. het is wat dat aangaat een vrij zoetige Bay Rum. Iets wat de zeep naar mijn idee voor een wat groter publiek aantrekkelijker maakt.

In het geval van de aftershave, little goes a pretty long way.
Tis sterk spul :D

De aftershave/EDT doet daar nog een beetje anijs/dropperig geurtje bij om de boel compleet te maken.

Als het direct uit de fles komt, denk je WOW wat is dit?!
Tot je het opsmeert en de geur wat "uitwaaiert" for a lack of better words
Dan valt alles op zn plaats :D

Stevig aanwezig geurtje en als je het als set gebruikt is het echt een prachtige combo!
Alle geuren vallen zo mooi bij elkaar!

I'm hooked, dat kan ik je wel vertellen :D

Fijne dag heren!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 00:38
Zondag, scheerdag!

Ik had eigenlijk in m'n hoofd om van de Bay Rum weer eens een video te schieten, maar kon het toch niet laten om de Extro Tabacco te proberen,

Ik heb de Extro zeep hiervan pas 1x eerder gebruikt en vond dat ondanks dat ik bergen met aftershaves heb, eigenlijk geen enkele echt lekker matcht.
Dus ik heb geduldig gewacht op de Tabacco AS die erbij hoorde.
En laat die nou net met de Bay Rum afgelopen week binnen gekomen zijn! :D

Goed, de Extro Tabacco zeep is een donkere zoete tabaksgeur.
Niet net als Tabac, dat bloemige poederige.

Nee. echt flink donkere zoete tabaksgeur, zou bijna zeggen pijptabak (al vind ik het daar nog net niet zoet genoeg voor)
Echt iets totaal anders dan ik van (tot nu toe) alle andere tabakszepen gewend ben.

De zeep schuimt ERG makkelijk op en is heerlijk slick en scheert daardoor echt heerlijk weg :D

Nu de aftershave.
Eerst het flesje even goed omschudden om alles goed te mengen. Onder in het flesje zit een residu die je netjes even wil laten mengen met de rest.

Ook hier geldt weer, a little goes a very long way.
Tis een flink zware donkere tabaksaftershave waar je echt wel een beetje van moet houden.

De eerste paar seconden is het echt superdonker en daarna zwakt het zachtjes af.

Net als Tabac, een combo voor de liefhebbers!

Ik ruik iig weer lekker, ben weer gladjes geschoren! Ik kan er weer even tegenaan!


 • shdx
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 21:19
skoozie schreef op donderdag 23 februari 2017 @ 14:20:
maar laatst 3 cremes van Tailor of Old Bond Street (TOBS) gekocht en die scheren wel heel fijn.
- Avocado waar ik veel goeds over hoor, vind ik zelf niet heel lekker ruiken
- St James had ik er bij genomen voor gratis verzending en heeft een wat ouderwetse zeep geur. die beviel me bovenverwachts goed
Grappig, ik heb precies dezelfde ervaring! De St James wilde ik ook eens proberen, had er geen hoge verwachtingen van en is me erg goed bevallen, terwijl de Avocado, ondanks alle positieve geluiden, voor mij toch wat minder is.

Overigens, voor @Arjantje72, ik zou ook de TOBS aan kunnen raden als scheerzeep. Ik ben zelf ook begonnen met de harde scheerzeep van Edwin Jagger, maar ik kwam er al snel achter dat het een lastige zeep is om goed op te schuimen. Vooral als je niet precies weet wat goed schuim is. Een zachte zeep zoals TOBS is dan vele male makkelijker om goed op te schuimen.

 • YdieresiS
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 17-03 15:25
Wat ook kan is de palmolive zeep halen die in zo'n tube zit. Het is meer een creme en erg makkelijk op te schuimen, daarnaast ook helemaal niet duur om te proberen.

Ik doel dan op deze:

Kost vaak 2 a 3 euro, in Duitsland veel goedkoper te krijgen, maar schuimt makkelijk weg.

Zelf ben ik momenteel fan van de groene proraso. Een wat hardere zeep (niet heel hard), maar makkelijk op te schuimen en lekker fris. Werkt ook erg lekker in combi met de Osage Rub after shave splash. Heerlijk fris wakker worden 's ochtends :)

Latin capital letter y with diaeresis


 • Egocentrix
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 21:54

Egocentrix

Parttime zeurkous

Een tip die ik van mijn kapper heb gekregen over de juiste dikte van scheerzeep: Kwast een beetje opgeklopt schuim op je wijs- en middelvinger, wrijf erover met je duim. Goed schuim moet je huid beschermen tegen het mes, dus het moet een zeepachtig (duh) glad gevoel geven tussen je vingers en goed blijven zitten, en absoluut niet plakken.

Als het plakt is je zeep waarschijnlijk te droog en moet je er een paar druppels water bij doen. Te natte zeep loopt van je vingers af, of is weg na twee keer wrijven.

Hij gebruikte dit ook om te demonstreren dat De Vergulde Hand troep is in vergelijking met Proraso. Die laatste blijft veel langer zitten en glijdt beter, maar dat kan natuurlijk per persoon verschillen. Ik gebruik nog steeds af en toe DVH, maar vooral omdat het zo ontzettend lekker ruikt :D

The above message has been encrypted using a quadruple ROT13-algorithm. --- Bad grammar makes me sic.


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
Egocentrix schreef op maandag 27 februari 2017 @ 13:39:
Oh, Kruidvat dus :)
Ik wil hem zeker proberen, maar bij de Trekpleister hadden ze hem niet helaas. Ik zal volgend weekend eens het Kruidvat proberen, die zit alleen aan de andere kant van de stad. Ik ben nu wel benieuwd hoe de Palmolive is in vergelijking met de Proraso (wit) die ik heb staan.
Hij is ook online te verkrijgen:
https://www.scheerplein.n...assic/G3_H12_C26_P760145/

 • Anoniem: 235591
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Egocentrix schreef op maandag 27 februari 2017 @ 13:39:
Oh, Kruidvat dus :)
Ik wil hem zeker proberen, maar bij de Trekpleister hadden ze hem niet helaas. Ik zal volgend weekend eens het Kruidvat proberen, die zit alleen aan de andere kant van de stad. Ik ben nu wel benieuwd hoe de Palmolive is in vergelijking met de Proraso (wit) die ik heb staan.
Ik vind hem makkelijker te kloppen dan de rode Proraso en lekkerder ruiken. Scheert/glijdt naar mijn idee fijner.

 • Anoniem: 235591
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Maar als je dat graag wil zou ik een nieuw topic starten. Er lopen best wel wat baarden rond op Tweakers.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Caelorum
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 01:08
Chiron schreef op donderdag 2 maart 2017 @ 20:57:
[...] Als je druk moet zetten om erdoorheen te komen is je mesje bot en wordt het tijd voor een nieuwe.
Dat valt ook nog wel mee. Ik heb een slant en als ik dagelijks scheer hoef ik inderdaad niet veel te doen, maar als ik een dag of 4 niet heb geschoren, dan moet ik al iets meer druk zetten. Anders gaan de haren gewoon niet fatsoenlijk weg hoor, en kan ik er 10x overheen gaan voordat het een beetje glad is.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

De Whipped Dog synthetisch is binnen! ermee schuimen is erg prettig en het lijkt veel stabieler dan een dassenhaar. Voor 28 Euro lijkt het vooralsnog erg goed te zijn.

Alleen met 24 mm is het handvat relatief klein

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Trezzahn
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 19:02
Ondanks dat het vrijwel alleen gaat over scheren met mes heb ik het idee dat ook vragen/opmerkingen over scheerapparaten hier thuis (kunnen) horen.

Ik ben inmiddels toe aan een nieuw scheerapparaat, maar het kiezen vind ik toch erg lastig. Ik heb nu al jaren een simpele van Phillips maar ik wil, nu ik vaker scheer (elke 2 dagen om het netjes te houden (geen zware baardgroei)), een nieuwe. Ook binnenkort jarig, dus dat komt mooi uit.

Bij de Media Markt een aantal bekeken en een kleine selectie gemaakt wat ik mij wat lijkt. Ook op internet rond gekeken wat er is en daar een selectie uit gemaakt.

Ik ben er over uit dat:
- Er een (kleine) trimmer op moet zitten of op geklikt kan worden voor bakkebaarden
- Het een Phillips moet zijn
- Er een beschermkapje en/of etui bij moet zitten
- Geen directe voorkeur of er een reinigingssation bij zit. Heb ik nu ook niet en ik denk niet dat ik dit per se nodig heb of ga gebruiken

Voor reviews check ik altijd meteen Tweakers, maar bij geen van de apparaten is op Tweakers een review geplaatst. Ik moet me dus beperken tot de reviews van Kieskeurig. Aangezien het daar erg uiteen loopt weet ik het dus totaal niet meer. De ene zegt "Ja, een geweldig apparaat, scheert glad en geen irritatie" terwijl de ander zegt "Wat een flutding, alleen maar irritatie en scheert niet goed".

Ik ben benieuwd of er Tweakers zijn met ervaringen met een van deze apparaten of dat iemand een andere aan kan bevelen. Qua prijs zit ik te denken aan EUR 80 tot EUR 175, maar iets hoger is geen probleem als het een goed apparaat betreft.

De selectie die ik heb gemaakt is:
Philips SHAVER Series 7000 S7370/12
Philips SHAVER Series 7000 S7510/41
Philips SHAVER Series 7000 S7710/26
Philips SHAVER Series 9000 S9031/12
Philips SHAVER Series 9000 S9161/41

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ijdod
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23-03 15:07
Voor de vakantie eindelijk een keer een Pritt-stift omgebouwd tot scheerstick voor de Arko zeep. Had ik eerder moeten doen :D

Root don't mean a thing, if you ain't got that ping...


 • Ingelogd
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22:57
Anoniem: 235591 schreef op woensdag 12 april 2017 @ 17:38:
[...]

Ik heb de krabber binnen. Namaak of niet, ik betaal op Ali nog geen €7,50 terwijl ik hier in Nederland een prijs zou moeten betalen van minimaal €70,00 voor exact dezelfde krabber. Voelt solide aan en het weegt 98 gram schoon aan de haak. Met mesje 100 gram. Ik vind de scheerkop wel wat breed maar dat zal voor mijn hoofd scheren weinig uitmaken. Ik kreeg er een vijftal Apache Personna razor blades bij.

Morgen moet ik weer scheren. Zal mij benieuwen.
Er is ook nog een mooie houder beschikbaar.

 • Anoniem: 235591
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Leuk dingetje. Binnenkort maar eens bestellen.

De Qshave krabber scheert goed, voelt goed aan, zwaar en stevig. De Chinese mesjes die je erbij krijgt moet je links laten liggen, een Feather mesje komt in de Qshave helemaal tot zijn recht. Ik heb een andere krabber van Feather met een schroefkop en die scheert lang zo fijn niet. De Qshave kan je instellen van mild tot grof scheren. Voor mijn hoofd begin ik op twee en eindig op 3.5. Ik heb nog niet eerder gehad dat mijn koppie zo glad was. Heerlijk.

Het is trouwens geen imitatie van de Futur. Het patent van de Futur is afgelopen en iedereen kan en mag het ontwerp namaken. Ik heb dat her en der al gelezen en het scheelt je letterlijk €70,00 tegenover een Merkur Futur die precies hetzelfde is. Het is zeker geen slap aftreksel.

HIer te koop via Ali: https://nl.aliexpress.com...508.html?isOrigTitle=true

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 22:31
Ik ben het wel eens met Vaal.
Persoonlijk koop ik ook liever het "echte spul" ook al is dat best wel duurder. Redenen hiervoor zijn :
1) Gegarandeerde kwaliteit (meestal toch) versus Chinese namaak waarvan ik vaak de kwaliteit in vraag stel.
Nu kan je je voor de prijs van namaak wel geen bult vallen, maar toch.
2) Spullen gemaakt in Europa versus China. Kan in de huidige economie geen kwaad om onze eigen
Europese producenten te verkiezen boven niet-Europese. Is bijvb. ook de reden waarom de 8 leasewagen
die ik tot nu heb gehad allemaal van Europese makelijk zijn.
Daarnaast wordt heel veel export in China door de staat gesubsidieerd. Dat is ook de reden dat je zo'n
krabber nog goedkoper kan kopen dan je eigenlijk voor transportkosten alleen al zou moeten betalen.
3) Ecologische voetafdruk. Transport alleen al van China tot hier is milieubelastend. Niet dat ik zo'n groene
jongen ben, maar toch. Is bijvb ook de reden dat ik tot nu toe enkel maar Europese scheerproducten
gebruik alhoewel er in de VS toch heeeel wat goed spul te verkrijgen is.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 02:41

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Prima, ieder z'n ding. Zeep ik me nog eens in met Tabac of Proraso :p

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 22:31
@wiemelen
Zouden ze hier in de EU ook eens moeten doen, de prijzen wat lager houden inclusief de belastingen op de producten. Je kan we zeggen dat je liever producten uit de EU koopt, maar volgens mij heb je niet in de gaten wat er allemaal buiten de EU de EU in geloost wordt. Of denk je dat een Loewe televisie van 4000 Euro in de Eu gemaakt is? Zit gewoon een LG paneeltje in. Ander voorbeeld: zaklamp bij de Formido waarbij op de verpakking staat een EU producent á €19,95. Toevallig heb ik hier een exact hetzelfde lampje voor mij liggen via Ali á €5,55 incl. verzendkosten.

Met andere woorden: het maakt mij niet uit waar het vandaan komt. Het moet werken (als origineel), kwalitatief in verhouding zijn met de prijs en zo goedkoop mogelijk. Wil niet zeggen dat ik alles zou aanschaffen via Ali, maar er zijn hele leuke scheerproducten te koop die kwalitatief gewoon goed zijn.

Ieder zijn ding, ik ga nu aar het Kruidvat scheercrème halen :)
Ik snap je redenering, maar zoals je zelf al zegt ieder zijn eigen ding >:)
Persoonlijk blijf ik bij het standpunt dat als ik kan kiezen voor een Europese versus niet-Europese producent (dus effectieve productie, geen uitbesteding/herverpakking), dan probeer ik voor de Europese producent te kiezen. Voor elektronica zijn er helaas weinig tot geen echte producenten in Europa.
Maar aan de andere kant heb je dan weer een bedrijf als ASML dat in NL alleen al +7000 mensen tewerk stelt (plus nog heel wat tewerkstelling bij hun Nederlandse toeleveranciers) en waar al die elektronica fabrikanten weer afhankelijk van zijn voor hun chips. Dus helemaal zwart/wit kan je het nooit stellen :)

Maar terug on topic ... die tabac is (zowel zeep als EDT) is een prachtig product waar ik ook fan van ben.

 • M-ThijZ
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 22:53

M-ThijZ

Riding on Rails

Heb ik ook voorbij zien komen. Die reclame is wat mij betreft wat teveel gericht op de design-baardjes. :>

Verschillende opzetstukjes in plaats van een verstelbare kam lijkt mij niet ideaal. En de mesjes moeten elke zoveel maanden vervangen worden voor €15 per stuk. Wel slim, het Gilette-model toepassen op een elektrisch scheerapparaat.

Ik zal eens wat reviews opzoeken, misschien is het wel een handig ding.

Edit: Ik kijk alweer te snel, duurdere varianten hebben een opzetstuk met een draaiwiel.

[Voor 18% gewijzigd door M-ThijZ op 28-04-2017 11:50]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ingelogd
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 22:57
M-ThijZ schreef op donderdag 27 april 2017 @ 11:54:
Is dit ook het juiste topic voor baardtrimmers? Ik heb al vier jaar een Philips Series 3000 (QT4019) trimmer, die op zich goed is bevallen, maar de accu is nu op en ik heb steeds vaker een ingegroeide baardhaar. Dus tijd voor een nieuwe.

Ik heb altijd een 3-dagen baard. Mijn huidige trimmer gaat alleen van 2mm naar 3,5mm en dat is eigenlijk net te lang.

Een volle baard zal ik nooit laten staan. Dus gaat meer om de hals en bovenkant wangen te scheren de rest op 3mm te trimmen. Tips?
Ik heb er geen ervaring mee maar een kameraad van mij heeft de BaByliss For Men E886E. Hij is er erg tevreden mee, alleen voor precisiewerk gebruikt die een double edge scheermes om de bakkebaarden en nek te scheren.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • inf3rno89
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 21-03 20:47
Hallo heren, nieuw in dit topic. Ben een week geleden voor het eerst begonnen met een Mühle R41 DE. Heb er mesjes van Bluebeards Revenge bij besteld. Moet zeggen ik heb ontzettend veel minder last van irritatie bij mijn keel en onderkin. Helemaal glad krijg ik het nog niet, maar dat was met een Mach 5 ook niet het geval. Al met al ben ik zeer tevreden met mijn DE. Nu nog een scheerkwast en een goede scheercreme vinden, de BIC scheergel is wel goed te doen itt de Vergulde Hand scheerschui, maar zoek toch net dat extratje :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ijdod
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23-03 15:07
Rezta schreef op zondag 30 april 2017 @ 16:46:
[...]

Altijd goed bevalt het een beetje ;)
Ja, schuimt makkelijk en lekker. Smeert prima. De whiskygeur had iets sterker gemogen :D

Root don't mean a thing, if you ain't got that ping...


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • SR8
 • Registratie: Oktober 2004
 • Niet online
Bij Ekoplaza kan je Speick halen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 23-03 13:03
Bij de Etos hebben ze dacht ik Vergulden hand (varkens) kwast. de Kruidvat essentials (varkens) kwast vind ik prettiger. beide onder de 5 euro.

mijn kwast sla ik 1x uit en hang hem dan op om te drogen. af en toe verlies ik ook wel eens een haar, maar met die kosten maakt het weinig uit.

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • pannekoek
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 23-03 15:30
skoozie schreef op woensdag 31 mei 2017 @ 11:54:
[...]

Bij de Etos hebben ze dacht ik Vergulden hand (varkens) kwast. de Kruidvat essentials (varkens) kwast vind ik prettiger. beide onder de 5 euro.

mijn kwast sla ik 1x uit en hang hem dan op om te drogen. af en toe verlies ik ook wel eens een haar, maar met die kosten maakt het weinig uit.
ben inderdaad net naar de etos gelopen om een vergulde hand kwast aan te treffen. ik haal terug uit werk wel even een kwast bij de kruidvat.

het probleem is in mijn geval niet een enkele haar, maar tientallen die op mijn gezicht blijven plakken tijdens het kwasten.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • 4Br0k3n3rr0r
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 09-08-2022
Die van de Vergulde Hand verliest juist enorm veel haren. Ik ga er ook niet heel zachtzinnig mee om, maar het ding zou het moeten kunnen hebben.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 23-03 13:03
Rezta schreef op woensdag 31 mei 2017 @ 22:21:
[...]

Was van de week ook bij de barber waar ze Proraso schuim uit bus verkopen omdat ik in dit topic vernomen had dat het wel fijn spul was even na gevraagd volgens hem droogt het snel uit maar kan begrijpen dat het voor even snel wel zou kunnen misschien ga ik het gewoon eens proberen :) kan vast geen kwaad.
Prorasso spul ligt ook bij mijn lokale Etos, misschien kan je het daar ook vinden.

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16:48
@joramoudenaarde Dat mag lekker hollands maar het staat voor Baby Bil Glad (dus dan BBG)
Dit is de volledige lijst.
BBS: Baby's butt smooth
DFS: Darn fine Shave
CCS: Close, comfortable shave
SAS: Socially acceptable shave

Als ik mijn best doe is het meestal BBS en anders DFS en als ik geen tijd heb SAS.
SAS enkele ronde.
DFS 2 rondes
BBS 3 rondes super glad.

Je kan de creme proberen van deze deze schijnt heel mild te zijn: http://www.baume.be/shop-eng/. Ik zou als ik jouw was gewoon een paar proberen waar je makkelijk aan kan komen. en even kijken op shavingsociety.com daar zijn een aantal posts met goede tips voor de wat lastigere huid. Wat mij in het begin hielp was een pre-shave oil te gebruiken dat hielp erg goed.

Tesla MX - Leaf 2.zero


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Egocentrix
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 21:54

Egocentrix

Parttime zeurkous

Ik ben ook begonnen met Vergulde Hand en dat was een verademing, maar intussen heb ik vergelijkingsmateriaal opgebouwd.

Met duurdere zepen zoals ToBS heb ik nog geen ervaring, maar zowel Proraso zeep (heb de rode omdat ik niet van eucalyptus houd) als de Palmolive-creme zijn erg goed. Ze schuimen goed, niet te plakkerig en vooral het glijdende, zeperige gevoel is veel beter dan de Vergulde Hand en Mühle die ik ook heb.

(Ja, ik heb misschien teveel soorten zeep. Maar ja, nieuwe hobby, alles willen proberen enzo :P)

The above message has been encrypted using a quadruple ROT13-algorithm. --- Bad grammar makes me sic.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Grin
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 20:23

Grin

Ride si sapis.

jaydenjarno schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 10:33:
ik ben nog van de simpele scheerbeurten. MEsje kopen, scheergel in tube en gaan. Wist niet eens dat er cremes waren. Vond het al heel wat dat ik die kwast met vergulde hand had gehaald om te gebruiken :-)

Wie weet ga ik ooit nog een naar een krabber of zoiets. (lees er veel over in dit topic)
Douchen, creme op m'n kop smeren, 1-2 minuten laten intrekken, scheren en klaar. Een groter ritueel moet het ook niet worden, heb ik helemaal geen zin in! ;)

NewsBlur || My Fujifilm gear


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
jaydenjarno schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 18:11:
Ik net naar de Etos. Kijken voor scheercreme van palmolive. Hebben ze het niet. Maar wel van Nivea. Die maar gehaald en net geschoren met een baard van 4 dagen met een Wilkinson mesje die al 8 keer gebruikt was.
Man man man dat ik nu pas creme gebruik. Nog nooit zo soepel geschoren zonder ook maar 1 plekje of droog gevoel. Nu een heerlijk gevoel en geen trekkende huid.
Voor mensen die gewoon sxheersxhuim gebruiken. Stop ermee en haal creme !!!
Voor die van Palmolive moet je ook bij de Kruidvat zijn....

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 02:41

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

MeZZiN schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 16:37:
en daar gaat het om feather kosten meestal rond de 70 cent per mesje stukken duurder dan de astra's maar waar gaat het om het is extreem goedkoop in verhouding met gillette.
70 cent? Laatste keer heb ik 27 cent per mesje betaald, kan ze nu voor 26,5 cent kopen:

http://www.ebay.com/itm/1...55c93e:g:OXEAAOSwl8NVVeob

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • pannekoek
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 23-03 15:30
jaydenjarno schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 20:15:
Kwam alleen een Etos tegen 😁 maar ga die van palmolive ook halen. Deze is al geweldig
you're welcome haha
blij dat je er blij mee bent

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16:48
jaydenjarno schreef op dinsdag 11 juli 2017 @ 18:11:
Ik net naar de Etos. Kijken voor scheercreme van palmolive. Hebben ze het niet. Maar wel van Nivea. Die maar gehaald en net geschoren met een baard van 4 dagen met een Wilkinson mesje die al 8 keer gebruikt was.
Man man man dat ik nu pas creme gebruik. Nog nooit zo soepel geschoren zonder ook maar 1 plekje of droog gevoel. Nu een heerlijk gevoel en geen trekkende huid.
Voor mensen die gewoon sxheersxhuim gebruiken. Stop ermee en haal creme !!!
Mooi die zooi uit een bus is echt slecht..... simpele spullen zoals zeep / creme is gewoon stukken beter. Wacht tot je een wat luxere zeep heb gebruikt zoals Taylor of old bond street of scheermonnik dat is pas het echte werk :9

Tesla MX - Leaf 2.zero


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 08-03 20:19
woutur schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 22:18:
Weet iemand een fysieke winkel in Utrecht waar ze fatsoenlijke borstels verkopen?
Misschien bij die nieuwe barbershop op de amsterdamsestraatweg (Amsterdamsestraatweg 177 - Sultan Barber Shop)

[Voor 8% gewijzigd door Turdie op 29-07-2017 15:34]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
woutur schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 22:18:
Weet iemand een fysieke winkel in Utrecht waar ze fatsoenlijke borstels verkopen?
- Sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd (vrijwel alleen Mühle + Edwin Jagger en duur)
- Woortman, Neude 3 (beperkt, vooral mesjes en zeep/crêmes)
- Drogisterij Slamat, Zadelstraat 31 (in ieder geval zeep/crêmes, misschien een kwast)
En misschien dat je bij L'Occitane en Provance (Choorstraat 21) een kleine kans hebt. Ze hebben vooral crêmes / aftershave balsems e.d. Één keer heb ik in hun etalage ook een kwast gezien.

In het algemeen zijn winkels (zoals De Oude Tijd) met überhaupt enige keuze in kwasten een zeldzaamheid.
Als je het niet erg vindt om wat te rijden, dan kun je kijken naar bijv. The Dutch Shaving Shop van Paul Kox (Breukelen) of de winkel van Eric in Leiden (scheerwinkel.nl).

[Voor 20% gewijzigd door Bluepenguin op 29-07-2017 21:35]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 02:41

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

woutur schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 22:18:
Weet iemand een fysieke winkel in Utrecht waar ze fatsoenlijke borstels verkopen?
Kapperszaak Local Heroes op de Vredenburg 33 (tegenover Tivoli) of "De Droom van Utrecht" op de Schoutenstraat (zijstraat Neude) hebben ze ook kwasten en het gehele Proraso assortiment. :)

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 22:31
Mijn vraag, waar kan ik ergens (liefst in Eindhoven) nog een winkel/barbershop vinden, waar ze vele zepen hebben liggen die ik van te voren kan ruiken voordat ik ze koop?
https://www.scheersalon.nl/
Ligt in Bladel, maar is toch regio Eindhoven.

 • Willempie27
 • Registratie: Augustus 2017
 • Laatst online: 18:02
Eigenlijk al mijn leven lang (ben nu 32) altijd al last gehad van ingegroeide haren/puistjes ter hoogte van de keel/nek. En dacht dat dit normaal was en ik dit eenmaal zo had. Ik scheerde me altijd eerst met de Mach3 en daarna overgestapt op Fusion totdat ik dit forum doorlas. Ik ben nu 3 weken aan het scheren met een DE.

In china een goedkoop exemplaar gekocht van QSHAVE om te proberen. Deze is met vlindersluiting wat erg handig werkt. Tevens 100 Dorco (vietnam) mesjes besteld en bij de Kruitvat een scheerkwarts en scheercreme van Nivea en Palmolive en een aftershave balsem ook van Nivea Sensitive.
Alles bij elkaar nog onder de 25 euro.

Het resultaat is echt super goed. Geen last meer van bultjes en ingegroeide haren. Tevens is het ook veel gladder dan met de fusion mesjes. Hierbij moest ik dan echt hard duwen om het goed glad te krijgen. En ook continue verstopt. Ik heb me dan ook nog geen 1 keer gesneden of iets dergelijk terwijl ik er toch vlot mee over de huid gaat. Met de QSHAVE mesjes kon ik me niet glad scheren.Ik vervang na elke scheerbeurt het mesje.

Voor mij is alleen scheercrème momenteel weggelegd omdat het makkelijk op te kloppen is en niet eeuwig meegaat. Ik wil graag wat andere soorten proberen. Van Palmolive, Nivea en La Toja scheercreme vind ik de laatste het beste schuim maken maar die van Nivea ruikt weer lekkerder. Dus regelmatig afwisselen.

Bij kruitvat kost een tube scheercrème iets van 2,50 en de aftershave balsem 8 euro. Omdat je 2 producten van Nivea hebt krijg je 50% korting dus hoefde maar 5,50 af te rekenen. Scheelt toch weer.

Tevens scheer ik met de DE ook mijn beneden boel ermee zonder problemen. Op internet lees ik eigenlijk weinig hierover voor tips enzo.

Ik wil iedereen bedankt voor het fijne forum met veel informatie over de DE. Eindelijk scheren zonder bultjes

 • shdx
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 21:19
streamnl schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 09:59:
Nooit geweten. Waarom is dat dan? Want hij wordt dan minder scherp.
Ik gooi ook al jaren na 1 scheerbeurt mijn mesje weg.
Misschien moet ik het iets minder stellig zeggen, het verschilt nogal per persoon, per mes en per DE. Hier wordt er bijvoorbeeld over gesproken: https://www.badgerandblad...er-than-the-first.458527/
Het idee is inderdaad dat je mesje iets minder scherp wordt, waardoor je wat makkelijkere kunt scheren.
streamnl schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 09:59:
De mesjes van de Hema zijn prima maar omdat ik toch goede verhalen hoor, zijn deze nu onderweg. Komen (als het goed is) volgende week binnen.
Als je de smaak te pakken krijgt (of als de Astras niet bevallen), kan ik http://www.tryablade.com/ aanraden. Veel verschillende soorten mesjes, zodat je de perfecte voor jou kan vinden.

 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16:48
Ik doe meestal 3-4 rondjes met een scheermes en dan mag hij weg. Als ik hem voel trekken is het einde oefening anders is hij gewoon scherp zat.

Maar goed wat werkt voor je mesjes zijn goedkoop gelukkig dus voor kosten hoef je het niet te doen.

Zelf erg blij met de souplex moet de hema nog proberen (persona) feather ook geprobeerd alleen die voelde heel scherp dus die staan even in het straf hokje dus tijd om die weer te proberen. Muhle mesjes zijn ook vrij aardig ben ik mee begonnen prima alleen souplex is stukken beter.

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Hier maar eens melden. ;)

Na jaren elektrisch geschoren te hebben (van een goedkoop krijgertje 2e hands van pap tot inmiddels een dure Philips HQ9100 waar inmiddels ook al een nieuwe kop met mesjes op zat) was ik het van de week helemaal zat na de zoveelste irritatie met scheren en een hele rode keel tot bloedens aan toe. Ding in de hoek geflikkerd en dit gekocht gehad:


Gillette Mach 3 met Nivea Sensitive spullen

Waarom? Vanwege de goeie ervaringen van veel mensen om mij heen toch besloten om hiervoor te gaan. En Nivea aangezien ik slecht tegen alcohol en parfum kan (gevoelige huid, snel eczeem, droog, ellende).

Dan kom ik op de volgende reacties:
shaggy8675 schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 12:21:
[...]

Zonde van je geld. Had beter een klassieke krabber met 1 mesje gekocht, een goede echte scheerzeep voor gevoelige huid ipv die chemische zooi en je had zonder irritatie kunnen scheren en een stuk goedkoper aan het eind van de rit....

[afbeelding]
En:
shaggy8675 schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 12:49:
[...]

Als je jezelf met een Mach 23 kan scheren kan je dat ook met een safety razor. En scheerzeep een bende? Weet niet waar jij het allemaal smeert maar verder dan mijn kwast, gezicht en kopje komt het niet 😉
Waarom is dat per definitie beter? Het kost meer tijd en moeite en je hebt er meer werk/moeite mee. Dat is iig wat ik van meerderen hoor. Maar leg uit, ik ben wel benieuwd. :)


Mijn 1e ervaringen met het gekochte spul is iig meer dan prima te noemen. Geen irritatie of wondjes of wat dan ook. Gelijk glad ook. Eerst begonnen met de haren mee en zwaardere gedeeltes nog even nagewerkt tegen de haren voor extra glad resultaat. Ging perfect, lekker schoon en fris gevoel en mijn huid is vandaag een stuk schoner/rustiger. Aftershave had ik al en dat beviel sowieso al goed en hielp al iets, alleen nu voorkom je de irritatie/beschadigingen/bloedingen ook. :)

[Voor 12% gewijzigd door Joopieboy op 24-08-2017 13:26]

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • streamnl
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Joopieboy schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 13:23:
Waarom is dat per definitie beter? Het kost meer tijd en moeite en je hebt er meer werk/moeite mee. Dat is iig wat ik van meerderen hoor. Maar leg uit, ik ben wel benieuwd. :)
Je moet het ten eerste al geen "werk" noemen. Dan maak je scheren al meteen minder leuk ;)

Maar waarom ik met een safety krabber scheer is als volgt, het is voor mij een bewustwording. Je bent dan echt bezig voor jezelf.
Ik geniet van het opkloppen van de zeep, waardoor de heerlijke geur vrijkomt. Ook geniet ik van mijn zelfgemaakte schuim, die ik door middel van een kwast, aanbreng op mijn gezicht. En als je daarna bij het aanbrengen van de balsem voelt dat je Baby Butt Smooth bent, dat maakt dan het feestje compleet.

Klinkt vrij zweverig, I know . Maar dat is wel voor mij de reden dat ik met een safety krabber scheer. Ik kan echt genieten van scheren.

Voor mij ook de reden waarom ik een halfautomaat espresso heb. Bewust bezig zijn met een proces.
Heerlijk
!

[Voor 0% gewijzigd door streamnl op 24-08-2017 14:54. Reden: typo]

Meer dan ik dacht...


 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16:48
Joopieboy schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 14:28:
[...]

Mja als je de aanbiedingen in de gaten houdt valt het reuze mee. :) 16 mesjes voor 30 euro is imho prima te doen. En als ik ervaringen om mij heen hoor, o.a. broertje en mijn opa met de goedkopere mesjes dan hoor je toch idd wel eens wat over ingegroeide haartjes, snijden tijdens het scheren en dat soort gekke dingen.

Dan maar 'iets' meer geld en veel plezier. Daarom dat ik ook niet voor de Powerglide achtige dingen gaat, echt te gek duur.

Ben wel benieuwd naar scheerproducten met schuim en verzorging. Beetje de voors en tegens.
Prima oplossing voor jou :) vind het wel wat hebben een mooie krabber :) lekker old school.

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • kendo
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Joopieboy schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 13:23:
Hier maar eens melden. ;)

Na jaren elektrisch geschoren te hebben (van een goedkoop krijgertje 2e hands van pap tot inmiddels een dure Philips HQ9100 waar inmiddels ook al een nieuwe kop met mesjes op zat) was ik het van de week helemaal zat na de zoveelste irritatie met scheren en een hele rode keel tot bloedens aan toe. Ding in de hoek geflikkerd en dit gekocht gehad:
[afbeelding]
[afbeelding]
Gillette Mach 3 met Nivea Sensitive spullen

Waarom? Vanwege de goeie ervaringen van veel mensen om mij heen toch besloten om hiervoor te gaan. En Nivea aangezien ik slecht tegen alcohol en parfum kan (gevoelige huid, snel eczeem, droog, ellende).

Dan kom ik op de volgende reacties:

[...]

En:

[...]

Waarom is dat per definitie beter? Het kost meer tijd en moeite en je hebt er meer werk/moeite mee. Dat is iig wat ik van meerderen hoor. Maar leg uit, ik ben wel benieuwd. :)


Mijn 1e ervaringen met het gekochte spul is iig meer dan prima te noemen. Geen irritatie of wondjes of wat dan ook. Gelijk glad ook. Eerst begonnen met de haren mee en zwaardere gedeeltes nog even nagewerkt tegen de haren voor extra glad resultaat. Ging perfect, lekker schoon en fris gevoel en mijn huid is vandaag een stuk schoner/rustiger. Aftershave had ik al en dat beviel sowieso al goed en hielp al iets, alleen nu voorkom je de irritatie/beschadigingen/bloedingen ook. :)
Ik heb mijn 2 Philips scheerapparaten ook in de la gegooid. Ik heb op beide een jaar terug een nieuwe kop geplaatst à €60/stk. en binnen een half jaar is er bij beide 1 van de messen geëxplodeerd. En zelfs nieuwe koppen gaven niet het gewenste resultaat + idd. veel irritatie vanwege het vele heen en weer bewegen over de huid + een zware baardgroei.
Ik gebruikte altijd Gillette Sensitive gel voor het scheren met een mes, maar na de overstap naar Nivea Sensitive gel, voel ik dat die gewoon veel beter aanvoelt tijdens en na het scheren(minder irritatie). Voor het scheren zelf maakt het niet zoveel uit, ik kan zelfs met een douchegel nog glad scheren.

Na het scheren gebruik ik Nivea men creme of de gewone Nivea creme. De Men creme is wat dunner en wordt dus eerder opgenomen door de huid, De gewone creme is wat dikker en vetter waardoor de dekking wat beter is, wat 's winters wel prettig is. Een aftershave oid. is voor mij not done vanwege de irritatie.

Ik lees ook wel eens dat er mensen zijn die tot wel 20 scheerbeurten doen met 1 mesje, maar zelfs met een Fusion mesje voel ik na de eerste keer scheren al, dat deze bot begint te worden. Daarom gaan ze bij mij dan vaak ook niet langer mee dan 4 scheerbeurten. Maar dat ik kan ik met een wegwerper ook. En dan begint de prijs mee te spelen. Misschien dat ik nog eens een DE ga overwegen, maar voorlopig bevallen de wegwerpers van Derlon me dusdanig goed dat ik daar nog niet over na denk.

R7 5800X3D//B450 Tomahawk max II//RX6900XT//DDR4 32GB 3200MHz//M.2 980 1TB//MSI Optix MAG274GRF


 • cymric
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 01-02-2019
Joopieboy schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 13:23:Waarom is dat per definitie beter? Het kost meer tijd en moeite en je hebt er meer werk/moeite mee. Dat is iig wat ik van meerderen hoor. Maar leg uit, ik ben wel benieuwd. :)
Als je op een krabber overgaat moet je echt serieus opletten op wat je doet: goed natmaken, goede zeep of creme, goede schuimconsistentie, letten op je haargroeirichting, welke mesjes koop je, enzovoort. Dat kun je óók allemaal prima doen met een cartridge. Alleen zijn mensen die cartridge vaak zo zat dat die van alle ellende de schuld krijgt. Is niet helemaal terecht, vind ik. Ja, je betaalt meer voor de cartridges. Of je dat gaat merken is een punt van discussie.

Ik vind krabbers een gruwel omdat ik door de grootte van de scheerkop mijn hoofd zó ver moet afwenden dat ik met, met mijn toch al niet geweldige zicht, echt helemaal niet meer zie wat ik doe. Maar de ene cartridge is de andere niet. Standaard Mach3 vind ik bijvoorbeeld niet fijn; ik gebruik liever Mach3 Turbo.

Verder is spuitbusschuim meestal minder 'vet' dan dat van echte creme of zeep. Nivea is dan wel beslist een van de betere, maar ikzelf zou het absoluut niet gebruiken en vervangen door een tube Nivea scheercrème. Maar dan komt er nog twee variabelen bij: welke crème en hoe klop je een goed schuim.

Echter, als je goede resultaten haalt met wat je hebt gekocht... who cares. Het is nog steeds jouw huid immers.

 • kendo
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Jazzper schreef op maandag 28 augustus 2017 @ 09:48:
[afbeelding]
Iemand die hier elektrisch scheert?

Ik scheer al 20 jaar nat, waarvan de laatste 6 jaar ofzo met krabber, kwast, etc. Ervoor Sensor Excel van Gillette. Enfin, daar ouwehoeren we hier al jaren over :)

Nu heb ik ooit een Philips Coolskin HQ6707 van Philips gekregen (zie foto) toen ik meedeed aan een onderzoekje. Heeeeel vroeger heb ik ooit een eind jaren 90 Braun cadeau gehad. Beiden konden me niet bekoren.

Nu kwam ik die Philips van het weekend tegen (5x gebruikt in die jaren denk ik) en wilde het nog een kans geven. Eens kijken hoe ver je er mee kan komen. Het gaat me er niet om elektrisch scheren te bashen, maar KAN je uberhaupt met die dingen scheren? Ik krijg het amper eraf. Wangen gaat nog wel en kaaklijnen, maar hals is kansloos. En hoe meer ik druk hoe roder mijn huid wordt. Zijn er mensen die gewoon redelijk glad kunnen scheren? Of doe ik het fout?


[...]
Nou not even close, kan ik je vertellen.
Glad scheren met een apparaat is geduld hebben. Het duurt een eeuwigheid. En er zijn altijd haartjes die je niet kwijt raakt, hoe vaak je dat ding er ook overheen haalt. De afgelopen 25 jaar heb ik van alles door elkaar / naast elkaar gebruikt(mesjes en apparaten). Ik vind een apparaat wel eens makkelijk voor wanneer je geen zin hebt om de wasbak/douche weer schoon te maken na een natte scheerbeurt.
Maar na 2x in korte tijd een kapotte scheerkop(à €60) ben ik er wel weer even klaar mee. En om eerlijk te zijn, scheert een mesje aanzienlijk gladder en sneller dan een apparaat.

R7 5800X3D//B450 Tomahawk max II//RX6900XT//DDR4 32GB 3200MHz//M.2 980 1TB//MSI Optix MAG274GRF


 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 23-03 15:26

Jazzper

BB4E^Guerilla

Thanks voor alle updates! Ik weet genoeg. Einde experiment ;)

edit: vanochtend weer klassiek geschoren na 2x elektrisch. Godzijdank weer terug. Was zo blij dat ik acuut twee bloedende wonden creëerde, maar so be it haha :D

[Voor 57% gewijzigd door Jazzper op 31-08-2017 11:32]

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • woutur
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 22-03 10:52

woutur

Klauwtjes uit!

Anoniem: 235591 schreef op zondag 10 september 2017 @ 19:29:
[...]

Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar wat je zegt. Die Futur zet je bijna 70 Euro terug en de namaak Futur op Ali is wat lichter maar scheert wel erg fijn. En dat voor 8 Euro. En ik scheer mij drie maal per week met de namaak Futur en de krabber doet het nog steeds goed, dus zonder problemen na maanden van gebruik. Ik gebruik de Personna mesjes wat voor mijn hoofd een zeer goede combo is.

En waarom voor die prijs 'sowieso' geen roestvast staal? ik zie wel gekkere dingen op Ali.
En voor de liefhebber, wij hebben deze: https://nl.aliexpress.com...90-41ae-9050-64c9715a5f11

Geen ervaring met andere DE krabbers. Deze voldoet prima en ziet er na een paar maanden nog als nieuw uit. Staat bij mij in de douche, krijgt dus voldoende vocht.

Als je niet de moeite neemt je post in net Nederlands te schrijven, neem ik de moeite niet hem te lezen.


 • desmond
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Anoniem: 235591 schreef op zondag 10 september 2017 @ 19:29:
[...]

Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar wat je zegt. Die Futur zet je bijna 70 Euro terug en de namaak Futur op Ali is wat lichter maar scheert wel erg fijn. En dat voor 8 Euro. En ik scheer mij drie maal per week met de namaak Futur en de krabber doet het nog steeds goed, dus zonder problemen na maanden van gebruik. Ik gebruik de Personna mesjes wat voor mijn hoofd een zeer goede combo is.

En waarom voor die prijs 'sowieso' geen roestvast staal? ik zie wel gekkere dingen op Ali.
Je kilometrage kan natuurlijk variëren. Sinds ik 6 jaar geleden heb besloten over te stappen op de kwast en krabber, zit ik aan mijn derde krabber. De eerste, van een gerenommeerd merk zoals Muhle of Merkur o.i.d., begon na een jaar of twee te degraderen. 'Als ze dan toch moeten worden vervangen, kan ik net zo goed een wat goedkoper exemplaar nemen', dacht ik. Die begon al na een halfjaartje licht te roesten. Toen heb ik besloten om voor door-en-door RVS te gaan. Verder ben ik het met je eens dat je voor 8 euro prima de Ali-krabber kan uitproberen.

 • wiemelen
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 22:31
Joopieboy schreef op woensdag 11 oktober 2017 @ 21:50:
[...]

Hoezo heel lang? Met mijn Mach 3 mesjes doe ik zeker wel 20 scheerbeurten :)
Een Mach 3 is niet hetzelfde als een DE mesje :)
Veel hangt natuurlijk ook af van hoe "straf" je baardgroei is.
Maar als je scheerforums er op naleest, dan worden DE mesjes gemiddeld na 3 - 5 scheerbeurten gewisseld.
Ben je denk ik nog steeds goedkoper uit dan een Mach 3 :P

 • Kapotlood
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21-03 19:13
Die Baxter of California Shave Tonic die ik via Trendheads gekocht had werkte eigenlijk heel prettig. En die drooggetrokken huid die je normaal bij gewone alcohol hebt (dat probleem heb ik ook @Joopieboy ) had ik bij dat gedantureerde alcohol helemaal niet zelfs. Geen branderig gevoel, geen drooggetrokken huid, maar gewoon een lekker fris gevoel :)

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
oerbrood schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 18:17:
Hopelijk heeft iemand ervaring met het volgende. Ik scheer meestal met een gilette of wegwerpmesje, maar voor het gemak heb ik ook een philips scheerapparaat gekocht, een S5100/06 (5000 series). Echter voor mij is dit apparaat niet geschikt, het scheert totaal niet dicht genoeg op de huid. Is de 9000 series van Philips een merkbare verbetering t.o.v. de 5000 series? Volgens Philips wel maar heeft iemand ervaring in de praktijk? Of kan ik beter naar een Braun of Panasonic kijken? Of elektrisch scheren helemaal vergeten (vrij zware baard en snelle baardgroei).
Geen specifieke ervaring met de huidige 5000 én 9000 serie, maar op basis van ervaring met meerdere typen scheerapparaten van Philips / Braun etc. zou ik het zelf ongeveer als volgt inschatten.
De techniek gaat steeds een klein stukje vooruit, iets dat bij de 9000 serie waarschijnlijk meer merkbaar zal zijn dan bij een 5000. Niet alleen dingen als een display, maar ook de dubbele / driedubbele scheerkoppen zijn eerst op de luxere modellen beschikbaar gekomen. Wat betere / gladdere scheer resultaten kan geven.
Deels zijn er door de hogere prijs ook duurdere oplossingen voor de 'verende ophanging' van de drie scheerkopjes mogelijk en bijv. een dubbele scheerkop (2 roterende schijfjes van mesjes in één kopje) die net wat meer haartjes zal scheren dan bijv. een enkele kop. Scheelt deels in comfort (het niet als te zeer in de huid 'werken' van de mesjes) en deels in hoe snel hoe glad je kunt scheren.
En in het algemeen zijn de meeste Philips, Braun en Panasonic apparaten goed gemaakt. Sowieso zijn dat drie van de betere merken voor elektrische scheerapparaten.

De scheerkop van Braun is net iets anders gemaakt. Bestaat uit een zeer dun blad van rvs met vele gaatjes er in, waar de baardharen doorheen kunnen vallen. Mijn ervaring is dat je daarmee een klein beetje dichter op de huid kunt scheren, maar niet veel. Het verschil tussen een Braun systeem en nat scheren is wat dat betreft groter, dan het verschil tussen de Philips apparaten en een Braun.
Panasonic gebruikt een systeem dat nog het meest lijkt op die van Braun. Verschil is wel dat de meeste Pana's een soort scharnierend punt hebben tussen het deel dat je hand vast houdt en het deel waarin de scheerkop zit. Bij Braun kantelt / scharniert dit deel net wat anders en de wijze waarop het "mes" achter de folie werkt verschilt ook t.o.v. Panasonic. Vooral een kwestie van voorkeur. Hoe het gewicht van het apparaat in de hand voelt is duidelijk verschillend door dat scharnierpunt en hoe je arm houdt t.o.v. het gezicht verschilt ook door de andere wijze van kantelen.
En een deel van de betaalbaarder apparaten scharniert überhaupt niet, geldt zowel voor Braun als Panasonic. Bij Philips heb je dan vaak een wat simpeler 'verend systeem' waarin de kopjes zitten verwerkt.
Volgens Philips wel maar heeft iemand ervaring in de praktijk? Of kan ik beter naar een Braun of Panasonic kijken? Of elektrisch scheren helemaal vergeten (vrij zware baard en snelle baardgroei).
Met het wel bekende "Your Mileage May Vary" als waarschuwing er bij:
Voor "superglad" scheren ben je toch meer aangewezen op nat scheren met een mesje en schuim. Het is meer het gemak waarvoor je voor droog scheren kiest. Of in het geval dat je huid dat beter verdraagt.
Bij een lichte baardgroei en / of wat minder stugge / dikke baardharen kan elektrisch goed werken, omdat je relatief lang een netjes ogende "stoppelloze" huid hebt. Voor degenen die juist váák moeten scheren, kan de tijdsbesparing van elektrisch een gemak zijn.
En voor glad of de fun (met name 'klassiek' scheren ;) ) is vaak nat scheren de interessantere optie. Dat gezegd hebbende: ieders ervaring (comfort en effect) en zienswijze daarop (wat werkt fijn / handig / leuk) zal wisselen. Dus bouw ook vooral op je ervaring met beide wijzen van scheren. Een ander scheerapparaat kiezen geeft altijd wel wat verschil, maar het verschil met nat scheren blijft meestal duidelijk groter.

Als je "gewoon" of "normaal" glad geschoren wilt zijn is er eigenlijk rationeel gesproken niks aan te merken op de elektrische apparaten. Het resultaat is gewoon prima en het gemak vrij groot. Plus je scheert gemiddeld iets minder 'in' de huid ("wegschrapen" van de bovenste laag van de huid) dan bij een mesje.
Maar als je heel wat keren over het gezicht moet voor een oké resultaat, dan kan een mesje aantrekkelijker zijn. Immers, elke keer dat je over het gezicht gaat geeft frictie en 'schade' aan de huid. En uiteindelijk irritatie. Het hangt er vanaf hoe gevoelig jouw huid is, óf dit überhaupt een issue is.
Met een mesje en wat schuim bezig zijn kan daarentegen ook gewoon z'n eigen charme hebben. Zoals je misschien al gelezen hebt in dit topic, kun je er een volledige hobby van maken. :)

Hopelijk helpt je dit een beetje? :)

[Voor 13% gewijzigd door Bluepenguin op 05-12-2017 19:33]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Gusto
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 29-04-2021
Maar natuurlijk zijn er betere mesjes. ;)

 • Gusto
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 29-04-2021
Inderdaad, niet "glad". :)

 • Gusto
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 29-04-2021
Met D.E. scheren wordt je super glad, dus nog even oefenen!

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 23:12

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
woutur schreef op donderdag 28 december 2017 @ 20:47:
Over niet glad gesproken, met een Gillette Excel schoor ik me gladder dan met mijn double edge nu. Is dat kwestie van techniek of materiaal of inherent aan DE scheren?
Met Gillette moest ik meerdere keren ATG om te benaderen wat ik nu met DE haal met één WTG en één ATG.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • Gusto
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 29-04-2021
Om super-glad te scheren, moet ik een keer met de, en tegen de, en dwars op de haargroeirichting scheren.

 • woutur
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 22-03 10:52

woutur

Klauwtjes uit!

Kapotlood schreef op zaterdag 6 januari 2018 @ 09:09:
Ik heb al een poos niets meer gepost hier, maar wilde toch even een update geven :)

Ik kreeg van een vriend van me een tip over een Merkur replica op Aliexpress, genaamd Qshave. Op de foto's zagen ze er zo mooi uit dat ik een mat zwarte heb besteld voor letterlijk enkele euro's, en een replica badger kwast omdat die van mij een 2-jaar oud €5 kwastje van de Kruidvat was.

Zodra ze binnen zijn en ik er een paar keer mee heb geschoren zal ik m'n ervaringen hier eens delen. Het zijn deze, voor de mensen die nieuwschierig zijnl:
- https://www.aliexpress.co...=a2g0s.9042311.0.0.rSFfkf
- https://www.aliexpress.co...=a2g0s.9042311.0.0.rSFfkf
Ik heb ze allebei al. Prima spul!

Als je niet de moeite neemt je post in net Nederlands te schrijven, neem ik de moeite niet hem te lezen.


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 23:12

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Staat er waarschijnlijk zelfs op. Goede tip.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • A13X
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 23:16

A13X

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Anoniem: 248568 schreef op vrijdag 8 september 2017 @ 16:47:
Ik ben op zoek naar een nieuw scheerapparaat
Weet niet of je er nog iets aan hebt maar : ik ben begonnen met een goedkoop model van Philips om daarna over te stappen naar een duur (180ish) model. Nooit tevreden geweest met het resultaat en altijd veel irritatie. De roterende mesjes werken voor mij voor geen meter.

Na vele jaren dure wegwerp (gillette Power ofzoiets) verder kwam ik een cashback actie van Braun tegen en heb een serie 7 met reinigingsapparaat gekocht. Persoonlijk vind ik dit een fantastisch apparaat. Super glad vergelijkbaar met de wegwerp maar zonder enige irritatie. Nu zo'n 5-6 jaar in bezit, 1-2x per week en stugge stoppelbaard of 4-5mm hoofdhaar geschoren en hij scheert nog top.

Op dit moment heb ik een korte baard, maar heb alweer een ruim jaar mijn kop kaal. Ook daarvoor werkt hij fantastisch en super glad zonder irritatie.

Het enige minpunt en de reden dat ik hier rondneus is dat bij wat langere haar het mij te lang duurt. De wegwerp loopt snel vol en scheert dan amper nog, de braun niet maar maakt eerst alle haartjes klein waardoor je alsnog een half uur zoet bent.

Ik ben mij dus aan het oriënteren op een shavette, goedkoop en in een keer kort. Een open mes is voor nu nog een te grote/dure stap.

Iemand tips waar op te letten bij een shavette en de mesjes?

Ps: voor degene met een kaal geschoren hoofd... Hoe houden jullie de muts op de kop? Bij mij glijd hij steevast de eerste 2 dagen na het scheren omhoog en van mijn hoofd af :+

The tweaker formaldehyde known as Raym09


 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Ook met minder haar gebeurd dat hoor. :+ Gewoon irritant en weinig aan te doen volgens mij, ik heb nu van Asics een muts die wat strakker zit en dat gaat iets beter. :+

Braun heb ik zelf nooit geprobeerd trouwens maar ook de dure Philips toestellen hebben het bij mij nooit echt goed gedaan, tot later enorme irritaties en ellende aan toe. Nu al een jaar met all tevredenheid een Gillette Mach 3 scheersysteem met Nivea sensitive scheerschuim. :Y

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • A13X
 • Registratie: November 2015
 • Laatst online: 23:16

A13X

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Joopieboy schreef op zondag 21 januari 2018 @ 21:32:
Ook met minder haar gebeurd dat hoor. :+ Gewoon irritant en weinig aan te doen volgens mij, ik heb nu van Asics een muts die wat strakker zit en dat gaat iets beter. :+

Braun heb ik zelf nooit geprobeerd trouwens maar ook de dure Philips toestellen hebben het bij mij nooit echt goed gedaan, tot later enorme irritaties en ellende aan toe. Nu al een jaar met all tevredenheid een Gillette Mach 3 scheersysteem met Nivea sensitive scheerschuim. :Y
Kom jou ook echt overal tegen hé :+ o nee baardtopic niet :D

Dag 3 is het juist weer perfect met de muts, 1-3mm haar is net klitteband 8)

Met de braun kan ik echt blijven scheren tot het glad is. Ik kan best een miepert zijn en echt alles perfect glad willen hebben. Maar niks geen irritaties, bij de Philips had ik het al voor ik klaar was.

Nu doe ik mijn hoofd wekelijks en dat duurt mij gewoon te lang met de braun.

The tweaker formaldehyde known as Raym09

Pagina: 1 2 3 ... 32


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee