Toon posts:

Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 6
Acties:

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • ebia
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 15-03 23:57

ebia

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47

RoosW

Het Scheer - en Verzorgings Topic Deel III

Welkom!
Welkom in alweer het derde deel van het Scheer- en verzorging-topic!

Waar ooit eens de discussie is begonnen met de vraag "Hoe lang kun je een scheermesje gebruiken?", leidde dat tot een gesprek rond vooral klassiek DE scheren met handgeklopt schuim en een krabber. Verschillende delen van het Scheer topic volgden en na een samenvoeging met Het topic voor (mannelijke) verzorgingsproducten. is de serie van Het Scheer- en Verzorging-topic ontstaan.
Hartelijk dank aan ieder die heeft bijgedragen aan dit deel en alle voorgaande delen!

Iedereen is van harte welkom om mee te praten over alles wat met scheren en de verzorging er voor en er na te maken heeft. Daarbij zijn vrouwen uiteraard van harte welkom, maar informatie en kennis over de voor vrouwen belangrijke scheerproducten is hier wat minder aanwezig, maar praat vooral mee!


Ieder is dus welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord.
Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkaars scheer-overtuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.
Houd als je wilt ook in gedachten dat wat voor de één een starter-setup is, voor de ander het maximale is qua budget. Of dat nu het maximum is dat diegene kan of wil uitgeven.
Na eerst meer over de meest voorkomende scheerapparaten, daarna wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt.
Tot slot komen de gebruikte materialen, waar je ze kunt kopen en andere interessante zaken aan bod.

-- Vragen beantwoord voor de beginnende nat-scheerder
-- Over verzorging
-- Diverse scheerartikelen winkels


Scheerwerktuig
Cartridge mes
De veelgebruikte scheerapparaten van Gilette, Wilkinson en diverse huismerken van supermarkten / drogisterijen zijn zgn. cartridge messen.
Het woord cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn, kan de cartridge worden vervangen voor een nieuwe. Niet alle cartridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Zo past een Gillette Mach3 cartridge niet op een Fusion houder en omgekeerd.Cartridge messen zijn relatief veilig, omdat de mesjes slechts beperkt worden blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt vaak mee tijdens het scheren. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Tijdens het scheren wordt door de lichte druk op de huid de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Het gevolg kan soms zijn dat dit leidt tot ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.
Daarnaast zijn cartridges relatief duur; één van de hoofdredenen dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van alternatieven.
Dat overigens 'innovatieve nieuwe techniek' van sommige cassette fabrikanten niet erg origineel en innovatief is bewijst deze foto wel:

Met dank aan Richard (Efsk op het Nederlandse forum)

Wegwerpscheermessen
Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge en zijn vaak wat simpeler gemaakt. Zodra het mesje bot wordt, gooi je het hele ding weg. Wegwerpmesjes zijn er van zeer simpel met één mesje en een dun plastic handvat tot aan de luxe varianten die praktisch alleen van de cartridges verschillen in het handvat (lichter) en dat het mesje zelf niet te vervangen is. De prijzen variëren dan ook van een zeer betaalbaar niveau tot weinig verschillend van cartridges.
Dit type mesjes wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om lichaamsbeharing voor chirurgie te verwijderen.
Voor degenen die een simpel mesje prefereren of er voldoende aan hebben zijn wegwerpscheermesjes een uitstekende optie. Daarnaast kunnen dit soort mesjes ook een uitkomst zijn voor reizen en dan met name met het vliegtuig.


Krabber
De krabber wordt ook wel safety razor genoemd. Het is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt en worden nog steeds gemaakt.

De krabbers zelf is de houder voor DE (Double Edge) mesjes. Er is een grote variatie in handvaten op bijv. lengte, gebruikte materialen, de vorm van de zgn. "kam" en de plaatsing van het mesje. DE mesjes zijn ook van vele merken in vele typen te koop en zijn door de universele maatvoering met vrijwel alle safety razors te gebruiken.
Een paar termen die van belang zijn bij het lezen over krabbers, de diverse types:


Slant - Een krabber waar het mes niet horizontaal op de greep staat, maar diagonaal waardoor je (als een guillotine) effectiever scheert) dit kan door het mesje in de kop 'scheef' te monteren, dan wel door het gehele mesje door de vorm van boven en onder plaat te verbuigen, en sommige fabrikanten ging dat nog niet ver genoeg in de nooit eindigende zoektocht naar efficiënter scheren, die hebben beide in een krabber verwerkt.
Wederom is het bij de meeste slants, wel of geen torsie, zaak geen druk uit te oefenen, iets wat even wennen kan zijn.

Open kam - er steken dan 'tanden' uit die de huid van het DE mesje weghouden, daardoor is er meer contact met het mesje ergo effectiever scheren. Dit wordt echter niet door iedereen zo ervaren, sterker nog er zijn er die een Open Kam erg oncomfortabel vinden. Agressiever als hun gesloten tegenhanger zijn ze wel snel, iets te veel druk en je kunt met de aluin in de weer.
Gesloten kam (safety bar) - Een schuimbalk (bar) al dan niet met inkepingen, wordt door twee of meer afstandhouders iets voor het mesje uitgestoken en beschermt daarmee de huid voor te direct mes-contact.

Het ontwerp van Krabbers kent actueel drie varianten, er waren er meer, in de beginjaren werd er woest geëxperimenteerd en waren er de wonderlijkste constructies, heel leuk materiaal voor een kleine verzameling, als je ze kunt vinden dan wel.
De eerste is de Vlinder sluiting (links), een krabber als geheel die een tweetal deurtjes bovenop heeft waar het DE mesje onder geplaatst word. Op de steel, aan het einde of elder als draairing bevindt zich een optie om de deurtjes open en dicht te draaien. Door de relatief ingewikkelde en kwetsbare constructie zie je de twee andere varianten vaker.
De tweede is de tweedelige krabber (midden), de bodemplaat vormt één geheel met de handgreep, een dop of draairing laat het los- en vast-draaien van de top-plaat met lang schroefdraad toe.De derde is de tegenwoordig meest voorkomende variant, de driedelige krabber (rechts), bestaande uit een handvat, een bodemplaat en een top-plaat die met een kort schroefdraad door de bodemplaat heen in het handvat geschroefd wordt, dit heeft het ook mogelijk gemaakt dat fabrikanten meerdere soorten bodemplaten bij hun scheermes kunnen aanbieden, die heel eenvoudig het karakter van je krabber volledig kunnen veranderen..
Net als het cartridge mes is dit hele systeem redelijk veilig in gebruik. Het DE mesje komt voor maar een klein stukje buiten de houder, waarmee de kans op snijden in de huid vrij klein is. Met één mesje tegen de huid, is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt dan bij cartridge systemen.

Krabbers en dubbelzijdige mesjes zijn in de doorsnee winkel niet te koop. Bij een enkele lokale drogist zijn wel de houders en mesjes te koop, bij een ander hooguit de mesjes; bijvoorbeeld bij de Hema zijn DE mesjes (eigen merk) verkrijgbaar. Voor uitgebreidere keuze en de betere mesjes moet je naar de enkele speciaalzaak of via webshops bestellen. (zie ook de 'voor de beginner' post)

Open mes
Voor de krabber waren er open scheermessen (straight razor) in gebruik.
Het open mes is een volwaardig mes dat gemaakt is voor het scheren van de baard; voorzien van een lemmet en een heft. De Europese modellen hebben oorspronkelijk een draaibaar lemmet, wat toelaat om het mes op diverse manieren vast te pakken en de snede veilig op te bergen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar heeft een beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan snijden of dat er voor zorgt dat het mes altijd onder de juist hoek op het gezicht staat.

Het mes wordt niet vervangen en zal daarom moeten worden onderhouden. Daarvoor kun je het mes stropen (op een lederen huid of riem) en honen (slijpen) wanneer in de loop van de tijd bot is geworden.

De meeste kappers gebruiken geen open messen meer, vanwege de hygiëne en gezondheids wet- en regelgeving. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt meestal een open scheermes gebruikt waarin een vervangbaar mesje kan worden gezet, ook wel een Shavette genoemd.
Verzorging

Naast scheerapparaten in welke vorm dan ook gebruiken we bij het natscheren natuurlijk ook Zeep, Gel, Olie, Scheerschuim of Crème om een mooie glijlaag te creëren zodat het metaal van het mesje een buffer vindt tussen zich en de kwetsbare huid.
Dit al dan niet gecombineerd met een pre-shave, dit kunnen wederom oliën, crèmes of zepen zijn bedoeld om nog een extra glij en beschermlaag aan te brengen en vaak ook direct wat huidverzorging toe te passen. Het is allemaal persoonlijke smaak, en waar de een bij zweert daar rent de ander gillend voor weg. Uitproberen is de enige weg, ontdekken wat voor jou zelf het allerbeste werkt, een groot onderdeel van het scheer plezier vind ik!
Over de geuren van diverse scheerproducten valt niet te twisten:
-- Doe dit dan ook niet!
Als er iets onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, is dat het wel! Waar de een staat te kwijlen als ie spruitjes ruikt slaat de ander met een groen gezicht op de vlucht (reken mij tot de laatste categorie)
Ditzelfde gaat natuurlijk ook op voor Aftershave, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Splashes, Parfum en Aftershave Balm.
Kibbelen over wat, wel of niet, waar, te gebruiken, is zinloos, een product aanprijzen omdat je de geur (graag ook beschrijven dan!) zo geweldig vind mag natuurlijk, iedereen alhier vind het leuk nieuwe dingen te ontdekken en te proberen, anders waren ze al niet tot hier gekomen ;-)
Nu heb je natuurlijk ook nog een heel scala aan andere lichaamsverzorgingsproducten (wat een scrabble-woord!), bij elkaar passende geuren vinden is daarbij vaak ook niet zo makkelijk
Voor scheerzeep en Aftershave duiken ook problemen op als ze niet in de EU gefabriceerd worden.
Bijvoorbeeld Alcoholhoudende producten worden niet geëxporteerd uit de VS waardoor je die prachtige bijbehorende Aftershave bij die geweldige VS Artisanale zeep nooit kunt krijgen :-(
Dan een bijpassende geur vinden is dan wel een dingetje hoor! Tips op dat gebied zijn natuurlijk altijd welkom.

Veel plezier dan maar, en brand los :-D


De vragen van de beginnende scheerder
 1. Is het echt goedkoper?
 2. Wat zijn al die afkortingen?
 3. Wat heb je absoluut nodig?
 4. Waar vind ik {vul hier uw wens in}?
 5. Wat is een goedkoop begin setje?
 6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?
 7. Wat zijn 'goede' krabbers?
 8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?
 9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?
 10. En, wat nu?
Addendum:
A - In Nederland makkelijk verkrijgbare Zepen en Crèmes merken
B - In Nederland makkelijk verkrijgbare Krabbers merken
C - In Nederland makkelijk verkrijgbare DE mesjes merken


1 - Is het goedkoper

Ja, het kan goedkoper zijn, zolang je geen RAD oploopt ;-), neen dat is geen enge ziekte maar wat in het Engels Razor Acquisition Disorder wordt genoemd (Aankoop verslaving van scheerproducten), en geloof me dat kan bij sommige mensen behoorlijk uit de hand lopen ;-)

Wat het goedkoper maakt is, om maar even een voorbeeld te geven, 100 DE (double edge) mesjes kosten voor kwaliteits spul (Rapira bijvoorbeeld) zo om en nabij een 10 euro (10 eurocent per mesje!), en je kunt je afhankelijk van je baard haar samenstelling en de kwaliteit van het mesje zo tussen de 4 en 8 scheerbeurten per mesje mee doen.
Dat maakt zo een pakje van 100, goed voor minimaal 400 scheerbeurten, en aangezien ik me om de dag scheer, of zelfs wel een dag meer niet scheer, plus meestal 6 a 7 x met een mesje doe, is dat ruim 4 jaar scheer plezier op zijn minst, voor 10 euro.

Leg dat eens naast je cartridge aankopen over 4 jaar, dan mag zo een krabber een paar dubbeltjes kosten toch? Helemaal omdat een goede krabber snel 10+ jaar meegaat, of zelfs héél veel langer in het RVS of Brons segment, die gaat ook voor je achterkleinzoon in de erfenis nog bruikbaar zijn.

2 - Wat zijn al die afkortingen?

AS - After Shave
ASB - After Shave Balsem
ATG – Against The Grain (tegen de haargroei in)
BBS – Baby Butt Smooth (Baby Billen Zacht)
Cartridge of Cassette Mesje(s) - Hedendaagse wegwerp-scheersystemen met 1 tot 5 mesjes in een plastic houder, denk aan Mach 3 en Fusion.
DE – Double Edge (2 zijdige wegwerpscheermesje gebruikt in DE krabbers)
DFS – Damn Fine Shave (verrekt goede scheerbeurt)
EDT – Eau de Toillette (luchtje, denk aan de Douglas)
Krabber(tje) - Voorloper van de huidige opzet-scheermesjes, het krabbertje is de houder waar DE scheermesjes in gaan.
RAD – Razor Acquisition Disorder (Aankoop verslaving van scheerproducten)
SE – Single Edge (Disposable scheermesjes met 1 snijdende kant)
SR – Straight Razor (Recht-mes of klap mes, klassiek scheermes)
WTG – With The Grain (met de haargroei mee)
XTG – Across The Grain (dwars over de haargroei)
YMMV – Your Mileage May Vary

3 - Wat heb je absoluut nodig
 • Krabber
 • DE mesjes
 • Scheerborstel
 • Zeep/Crème
Eventueel ook een scheerkom(metje) een simpel schaaltje of bakje met een doorsnee zo tussen de 11 en 14 cm is ruim voldoende.
Er zijn specifieke scheer kommetjes met richels dan wel horizontaal of verticaal speciaal om het schuim kloppen nog makkelijker te maken, maar noodzakelijk zijn ze niet.
Ook zijn er ingewikkelder constructies, waar je warm water in een houder giet, die je schuim in de kom er direct boven, warm houd gedurende je scheerbeurt. Het is maar net wat je nodig denkt te hebben.
Een andere eventueel is Pre-shave, producten die bedoeld zijn om extra glijlagen - bescherming - verzorging te geven gedurende je scheerbeurt, je hebt ze als zeep, crème of olie. Niet noodzakelijk vinden velen, maar even de moeite van vermelding waard.
Dan heb je natuurlijk ook nog een hele waslijst aan post-shave producten, Aftershave, Aftershave Balm, Splashes en dergelijke, niet noodzakelijk, kunnen wel heel erg lekker zijn.
Apart te vermelden, Witch Hazel producten, om je huid te reinigen, ik ben er nog steeds niet uit of ik die nu voor of na het scheren het best kan gebruiken.

4 - Waar vind ik ….

DE Mesjes - Voor degene die webwinkels liever vermijden: de Hema heeft prima DE mesjes van eigen merk (deze zijn van de fabrikant Personna) Etos verkoopt Gillette DE mesjes, en het kan lonen bij de diverse drogisterijketens te kijken naar Wilkinson. Een deel van de DA drogisten heeft bijv. mesjes van Solingen of Hans Baier (vaak net wat duurder dan online of Hema - Etos)
Online niet alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops, maar ook bij BOL.com (zoek op 'scheermes double' ) en Amazon(.de) heeft het nodige (zoek op Rasierklingen).
Voor beide is het wel zo: op merk zoeken gaat makkelijker, maar dan moet je wel weten wat je wilt hebben.

Natuurlijk hebben we ook diverse (web)winkels waar je alles kunt vinden dat nodig is voor een aangename scheerbeurt, een aantal zijn vermeld (enkel de namen, geen link, we zijn hier geen advertentie bureau, Google is your friend) onder punt 6
Heel veel informatie is bijvoorbeeld te vinden op het Nederlandse Scheerforum Shavingsiciety in het volgende onderwerp:
Shaving Society DE Mesjes reviews van Harkos
Maar, dit zijn de persoonlijke beoordelingen en uw ervaring kan anders zijn, een mesje dat heel hoog scoort bv van het merk Kai, vind ik persoonlijk onplezierig om mee te scheren. Maar over het algemeen zijn de 4* beoordeling absoluut aankoop waardig. Ik vind de Rapira Platinum Lux geweldig, maar er zijn ook scheerders die het maar een middelmatig mesje vinden YMMV wederom.

Krabbers - Eveneens diverse te vinden via de bij DE Mesjes genoemde bronnen, bijvoorbeeld de Etos (Gillette), een deel van de DA winkels en ook sommige andere drogisterijen kunnen simpel scheergerief aanbieden. Hoe fijn ze wel of niet scheren, is een heel andere discussie. Hier geldt net zo goed, als je merknamen kent en weet wat je wilt kun je genoeg vinden via webshops en dergelijke.

Scheerzeep, crême en kwasten
Mocht je net beginnen, dan kun je vaak al een aardige eerst indruk opdoen met je de scheerschuim die je al hebt. Let er wel op dat je iets meer water gebruiken wilt bij DE scheren wanneer dat schuim uit een spuitbusje komt.
Een deel van de lokale winkels (supermarkt of drogist) zal waarschijnlijk ook een kommetje scheerzeep of scheercrême van de Vergulde Hand aanbieden. Soms kom je van andere merken ook zeep of crême tegen (bijv. Proraso, Wilkinson of Kruidvat's eigen merk). Op zich zijn dat redelijk goede zepen (zeker voor het geld), maar om te beginnen kan een scheercrême makkelijker zijn en webwinkels bieden veel meer keuze en vaak een assortiment met de wat betere merken.
Kwasten kun je soms tegenkomen bij de Etos, DA of Kruidvat of andere lokale drogist, maar zijn in de regel wat minder makkelijk te vinden. De meest betaalbare kwast van Vergulde Hand (ca. 5 euro) is wat ruw, idem voor de Mühle's onder de ca. 10 euro, de iets duurdere kappersversie van Vergulde Hand is een oké kwast (ca. 8 - 12 euro) en soms kom je bijv. een Wilkinson dassenhaar kwast of andere kwasten tegen met wat zoeken (vaak beter, maar wisselende prijs/kwaliteits verhoudingen).
Mocht je van een schuim uit een tube of spuitbus willen overstappen naar zelf geklopt schuim, dan is het vaak een goed moment om ook bij webshops te gaan kijken.


Let alleen bij buitenland aankopen op, buiten Europa betaal je vaak BTW en Importheffing:

Voor pakketten tot en met € 22 betaalt u niets extra's - Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22.
Voor pakketten van meer dan € 22 moet u wél betalen - Btw bijvoorbeeld. En als uw pakket meer waard is dan € 150 óók invoerrechten. Beide rekent u af met uw bezorger.}


Let op, dit zijn de tarieven van 2019!


-=- Hier kunt u berekenen wat mogelijke extra kosten zijn:
Invoer heffing calculator Belastingdienst

Verder is het materiaal van de krabbers belangwekkend, je hebt diverse kunststoffen, bakeliet, catalin, en aanverwante vroege plastics. Qua metaal zijn er diverse legeringen vaak onder de naam Zamak maar ook van aluminium, koper, messing, brons en staal. De laatste twee zijn veel zwaardere materialen als de overige opties en zijn ook om duurzaamheid en precisie fabricage ook vaak duurder, ze gaan alleen wel een heel leven, zo niet meerdere levens mee! Een puntje bij Brons is dat je scheermes op den duur gaat verkleuren, als dat je stoort, kun je dit tegengaan door direct na gebruik en schoonmaak een heel dun laagje (antiek) was over het geheel aan te brengen.

Je hebt qua opbouw drie hoofdgroepen krabbers, Vlindersluitingen, en krabbers gemaakt met twee of drie onderdelen.
De eerste heeft een draaibare knop of rand waar je deurtjes bovenaan mee opendraait waar het mesje onder komt te liggen. Bij de krabbers uit twee delen zit de onderplaat aan het handvat vast, en een lange schroef gaat van de bovenplaat naar wederom een knop of draairing waar je de bovenplaat mee los en vast schroeft.
De krabbers uit drie delen bestaan uit een Bovenplaat met schroefdraad, een Onderplaat en een Handvat, waar het schroefdraad aanzienlijk korter is en door de onderplaat direct in het handvat schroeft. Voordeel van deze laatste constructie, sommige fabrikanten leveren brede keuzes aan Onderplaten waardoor je voor relatief weinig geld een heel andere krabber creëert.

Elk soort krabber heeft een eigen 'agressie' zeg maar van Zeer Mild tot Uiterst agressief, wat zoveel betekent, dat de hoek waarin het mesje in de krabber staat en hoe ver het uitsteekt (en contact met de huid maakt) uitmaakt hoe makkelijk/moeilijk het te gebruiken is zonder een bloedbad aan te richten.
Over het algemeen kun je zonder aarzeling stellen bij het gebruik van krabbers: nooit druk uitoefenen! Ik kan het niet genoeg herhalen.
Dit is typisch Iets wat voor cartridge scheerders moeilijk zal zijn, ook aangezien het systeem van cartridge scheren je niet afstraft als je wel druk zet, dus doen de meeste scheerders met cartridge mesjes dat dan ook.
Opmerkelijk genoeg is het vaak het aantal mesjes in de cartridge die uiteindelijk weer voor irritatie kan zorgen, je gaat tenslotte maar liefst 5x met een mesje over dezelfde plek in één gang. Bij gewoon nat scheren doe je drie gangen, ikzelf 1x WTG, ATG & XTG, natuurlijk bij elke gang opnieuw inzepen.

Open Mes - Op de diverse Fora kun je veel extra informatie vinden, ga anders naar bijvoorbeeld één van de vermelde scheerartikelen winkels en bekijk wat er aan mogelijkheden te koop is, vertel de verkoper dat je ermee wilt beginnen, hij of zij zal je dan makkelijk op een Open Mes geschikt voor beginners kunnen wijzen! Denk er aan, Vragen staat vrij, het kan vele pijnlijke vergissingen voorkomen, onwetendheid is geen schande, maar een goede reden om de juiste vragen te stellen :-)
Ik zou voor een beginnend scheerder Marktplaats en Ebay vermijden wat betreft Open messen, je wilt een scheerklaar exemplaar, en van een onbekende verkoper ga je dat nooit zeker weten. De diverse Fora hebben wel Koop en Verkoop hoeken, maar daar kun je vaak pas terecht als je meestal een maand lid bent en meer als x berichten hebt gepost. Dit kan wel degelijk de moeite waar zijn, de artikelen hier aangeboden kunnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en je hebt meteen iemand om je vragen te beantwoorden. Ook kun je op de diverse Fora mensen vinden die als hobby Open Messen slijpen, mocht je je eerste mes hebben laten vallen of anderszins beschadigd, dan is het een goed idee er niet zelf met te gaan rommelen, maar een ervaren iemand de boel weer gebruiksklaar te laten maken.

Borstels of Kwasten - Van links naar rechts, een Dassenharen borstel, een Varkensharen borstel, en een Synthetische borstel. Wederom geldt de diverse Webshop mogelijkheden, maar er zijn drogisterijketens die Omega en andere goedkopere merken voeren voor borstels. Heel betaalbaar en goed, bijvoorbeeld naast Omega (vaak varkenshaar) NOM, een goedkoper sub-merk van Mühle waar ze de oude modellen verkopen onder deze naam. Prima synthetische borstels. En daar stippen we meteen een puntje van belang aan:


Wat voor borstels zijn er?
 • Synthetisch
 • Varkenshaar
 • Dashaar
 • Paardenhaar
Elke soort heeft weer voor en nadelen, en tja persoonlijke smaak speelt ook een grote rol. Veel scheerders neigen tegenwoordig naar Synthetisch omdat de kwaliteit ervan de laatste jaren enorm verbeterd is, en ook omdat zeker Dassenhaar met veel dierenleed gepaard gaat. Varkenshaar wordt bij de slacht 'geoogst' en paardenhaar is van de staart (geloof ik) mocht je meer interesse hebben, Youtube heeft video's die te vinden zijn waar de 'oogst' van diverse haarsoorten te zien is, let op sterke maag noodzakelijk bij sommige beelden.
Paardenhaar heeft de naam wat slapper (minder 'backbone') te zijn, en zou naar verluid beter met crèmes werken.
Elk van deze haarsoorten voelt en werkt anders, de natuurlijke moet je vaak voorweken voor gebruik, een varkentje moet 'ingewerkt' worden, de haren splitsen zich na een scheerbeurt of 10 waardoor de borstel zijn initiële stijfheid verliest en fijner aanvoelt.

Zepen/Crèmes - En jawel dezelfde webshops, zoek naar scheerzeep, en de meeste drogisterijen hebben wel een of meerdere varianten van bekende merken op de plank staan, winkels als Douglas dan weer niet. Ook de Body Shop en bijvoorbeeld Rituals verkopen scheergels en dergelijke.
Natuurlijk kun je ook over de grens kijken, de Nederlandse keuze is armetierig te noemen als je naar bv de US kijkt, waar 'artisane' scheerzepen en crème je om de oren vliegen. Let daarbij op, de verzendkosten kunnen erg oplopen, maar het is de moeite waard om te controleren, sommige Amerikaanse webshops hebben een heel schappelijk verzendtarief naar de EU. DIt kan variëren, vraag om tips in de gewone draad, mensen zat met ervaring die je op weg kunnen helpen.
Een tweede dingetje, sommige mensen kunnen heftig reageren op de geurstoffen die in zepen en dergelijke verwerkt worden, zoek dan naar 'sensitive skin', of neem niet geurende zepen.

5. Wat is een goedkoop begin setje?

Daar zijn duizend en één varianten op te bedenken, ik houd het bij de allergoedkoopste opties.

Mesjes (DE) De Hema verkoop eigen merk DE mesjes voor een redelijke prijs, voor mesjes geldt hoe meer, hoe goedkoper, maar probeer eerst een kleine verpakking voor je met een berg mesjes zit die je niet lekker vind. Overigens in je speurtocht, blijf weg van SuperMax mesjes, deze worden haast universeel als onprettig beschouwd.

Krabber Zoek op het Internet naar Wilkinson Sword Classic, hij is bij Nederlandse webwinkel te verkrijgen voor weinig, of van Lord, de Lord 6, zoek deze op ebay. De Fatip Picollo (op Amazon.de nog geen 16 euro[2019]) is geweldig, maar vraagt oefening om mee om te gaan, bij de minste druk hapt ie naar de baas.
Of via Aliexpress, zoek naar de Qshave Futur voor een betaalbare verstelbare (milde) krabber

Open Mes Ik heb werkelijk niet voldoende verstand van zaken om hier enig advies over te kunnen geven, althans niet wat betreft merken, gebruik de diverse (web)winkels bijvoorbeeld.

Zeep Vergulde hand scheerzeep, nog geen 2 euro bij het Kruitvat of Palmolive scheerstick. Ook Van der Lovett heeft heel goedkoop (en lekker ruikend!) scheerzeep en Aftershave Balsem.

Borstel Dezelfde Kruitvat heeft ook een goedkoop borsteltje een varkentje, geen idee of het wat voorstelt, maar denk er om de eerste 10 - 20 beurten voelt ie best wel stijf aan, of doe een internet zoekopdracht naar NOM scheerkwast eventueel Synthetisch, prima borstel voor redelijke prijzen. Mocht je nabij de Duitse grens wonen, de meeste DUitse drogisterij ketens voeren scheerartikelen, ik heb daar mijn NOM voor onder 10 euro gekocht[2019]

6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?

Allereerst diverse Fora:Een aantal scheer winkels;
NederlandUK (na de Brexit duurder ivm heffingen etc)US7. Wat zijn 'goede' krabbers?

Dat is een moeilijke vraag, een krabber die ik als geweldig ervaar kan voor een ander veel te agressief zijn of juist te mild. Ik houd het dus bij wat merknamen, en laat jullie zelf het internet afgrazen of dit of andere fora naar meer informatie :-)
De enige krabbers die universeel als goede 'begin krabber' te boek staan zijn de Mühle R89, en de Edwin Jagger DE89.
Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip zijn een paar goede merken van redelijk betaalbare krabbers die je makkelijk in Nederland kunt verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere merken, maar die zijn vaak niet direct in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld Razorock, Rockwell, Timeless, en vele anderen.
Je kunt ook naar 'vintage' krabbers op zoek gaan, maar je doet er goed aan eerst wat kennis op te doen voor je je woest in een veiling stort op Ebay of Marktplaats.

8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?

Je kunt van een aantal merken een Blade Bank kopen (even op Google zoeken) waar je werkelijk heel veel jaren lang mesjes in kan doen voor ie vol is, mesjes die in kunstof houdertjes verkocht worden (dan meestal per 10) hebben aan de onderkant van de houder een gleuf waar je een gebruikt mesje veilig in kan opbergen, pakje leeg (en dus vol met gebruikte mesjes) kan dan zo bij het restafval.
Creatievelingen gebruiken bv blikjes van snoepgoed (daar kun je jaren en jaren in dumpen voor hij vol is) of dikke plastic flesjes waar een gleuf in is gemaakt.
Gooi ze in ieder geval niet (al dan niet verpakt in papier) los in het afval, bij de minste druk snijden ze overal doorheen, inclusief je handen als je niet uitkijkt.

9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?


Wat een Open mes is? Een open mes is een stalen mes dat dichtgeklapt tussen twee beschermende plaatjes valt (zogenaamde 'Scales'), al zijn er ook Japanse uitvoeringen die niet opklapbaar zijn, het mes is daar dus altijd 'open'. Deze scheermethode was gangbaar voor de uitvinding van de eerste krabbertjes, en werd vaak door professionele barbiers gebruikt, je ziet hier nu weer een terugkeer van, Barbershops die volledige 'ouderwetse' scheerbeurten aanbieden, zeker de moeite waard om eens te ondergaan.

Informatie over scheren met een open mes is verstrekt door Scheerwinkel 't Scheerhuys.

- Allereerst, wat is noodzakelijk om dit zelf te gaan doen:
 • Open Mes
 • Span of Strop riem
 • Slijp pasta
 • Scheerborstel
 • Zeep/Creme
- Tips voor aankoop van een eerste Open Mes
 • Open messen worden in Engelse Inches gemeten, dit is dus een maatvoering die je steeds weer terug zult zien keren.
 • Kies voor een eerste mes het liefst voor een 5/8” inch scheerblad. Dit is een breed en gangbare maat scheerblad.
 • Kies bij voorkeur voor een scheerblad van Carbonstaal. Carbonstaal is makkelijk te slijpen en polijsten. Het is ook erg soepel waardoor het fijn scheert.
 • Kies een scheerblad met een afgeronde punt. Dit verminderd de kans op verwondingen bij uw eerste scheerbeurten.
 • Begin niet met een te duur open mes.
- Hoe onderhoud je een open scheermes?
 • Droog uw scheermes altijd goed af na gebruik.
 • Bewaar je Open Mes dicht op een droge plek.
 • Laat het scheermes 24 uur rusten na gebruik, het vervormd een heel klein beetje bij gebruik en heeft de rustperiode nodig om te herstellen.
 • Gebruik je Strop riem om de snede in goede staat te houden
Als u uw open scheermes goed onderhoud gaat hij een levenlang mee.

- Hoe scheer ik (veilig) met een open scheermes?

Waarschuwingen vooraf
 • Bewaar uw scheermessen altijd buiten bereik van kinderen!
 • Wees altijd uitermate voorzichtig met een open scheermes. Een goed geslepen klassiek open scheermes is vlijmscherp. Je kunt de scherpte testen door wat haren van uw voorarm af te scheren. Mocht dit niet makkelijk gaan dan is uw open scheermes waarschijnlijk bot en kan hij een slijpbeurt gebruiken.
 • Zolang u niet scheert houd het mes dan dichtgeklapt.
 • Ga dus nooit met een open geklapt scheermes rondlopen.
 • Wees voorzichtig met het scheerblad. Zodra de scheersnede beschadigd is, als het mes bijvoorbeeld gevallen is en er een hapje uit is, kunt u er niet meer mee scheren. Indien de beschadiging niet te groot is, zal u het mes dan eerst opnieuw moeten (laten) slijpen tot het scheerblad weer een mooie rechte snede heeft.
 • Het is niet verstandig om onder de douche of in bad te scheren met een open scheermes, mocht het scheermes uit uw handen vallen dan bieden normalieter uw kleding en schoenen bescherming voor uw huid.
 • Probeer een vallend open scheermes ook nooit op te vangen met uw handen.
- Scheren met een open scheermes stap voor stap
 1. Was je gezicht, gewoon met warm water. Dit opent de poriën en zorgt er voor dat je baardharen overeind komen te staan. Hierdoor kunnen ze makkelijker afgeschoren worden.
 2. Breng de scheerzeep aan met je scheerkwast.
 3. Pak het opengeklapte scheermes tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast of als je dat prettiger vindt dan kunt je je ringvinger ook gebruiken.
 4. Plaats het scheerblad ongeveer in een hoek van 30 graden op je huid.
 5. Houd het scheerblad horizontaal op de huid met de snede naar beneden.
 6. Houd de huid strak.
 7. Beweeg altijd van boven naar beneden (verticaal) met een open scheermes. Maak je een zaagbeweging (horizontaal) dan snijd je jezelf!
 8. Ga rustig aan te werk en let goed op wat je doet.
 9. Scheer de eerste gang altijd met de haarrichting mee en maak het scheermes tussendoor regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld op afstrijkbakje van rubber.
 10. Indien nodig kun je nogmaals een gang scheren met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in als je je heel zeker voelt, maar breng van te voren wel weer voldoende scheerzeep aan.
 11. Spoel uw gezicht af.
 12. Gebruik voor het kalmeren van de huid een after shave balm of lotion.
- Scheerriem of Spanriem

Scheerriem
Een scheerriem heeft 2 zijde. Een canvas zijde en een lederen zijde. Een scheerriem hang je aan één kant vast aan bijvoorbeeld de deurklink van de badkamer. Je houd de andere kant zelf vast.
Zorg er voor dat je de scheerriem op voldoende spanning houd. De scheerriem mag niet te veel doorbuigen. Anders kun je het open scheermes niet op een goede manier over de scheerriem halen. Houd uw open scheermes tussen duim en wijsvinger vast aan de tang. Het smalle gedeelte achter het blad, en beweeg het scheermes van onder naar boven over de scheerriem. Houd het mes vlak op de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Als je boven aan de scheerriem aangekomen bent draait je het mes om en beweegt je het weer rustig naar beneden. Let er op dat je de snede zonder druk over de scheerriem haalt en dan je hem vlak houd!

Gebruik canvas zijde
De canvas zijde gebruikt je als eerst om de metaaldeeltjes die nog niet in de goede richting staan na de rust tijd weer in de goede richting te krijgen. Dit heet daarom ook het richten van je mes, haalt het scheermes hier ongeveer 15 maal overheen.

Gebruik lederen zijde
De lederen zijde gebruikt je om het scheermes te polijsten.
Haalt het scheermes hier ongeveer 20 tot 25 maal overheen.

---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---


Zo, nu heb je een krabber (of Open Mes), een borstel, zeep, en bij een krabber DE mesjes plus mogelijk een scheerkommetje en is het hoog tijd om aan de gang te gaan.
Geniet er van en neem, zeker in het begin, de tijd voor je scheerbeurt!
Probeer wat je bevalt, warm water, of juist koud, eerst douchen of meteen aan de bak, wel of geen pre-shave enzovoorts, creëer je eigen ritueel, en doe waar je je goed bij voelt, en bij twijfel, aarzel niet om te vragen, geen enkele vraag is dom. Houd wel in gedachte dat jouw vraag best al eens beantwoord kan zijn en kijk eerst even een paar pagina's door voordat je hem post:-)
Als dingen niet bevallen aan je krabber, onthoud dan deze mantra 'Geen Druk', en er zijn combinaties met DE mesjes die gewoon niet lekker scheren, dus het kan lonen meerdere merken mesjes in huis te hebben, kijk eens naar een proef-pakket met meerdere merken bij de diverse scheer-winkels die al vermeld zijn, mocht je andere dingen willen gaan wijzigen probeer dan te letten op een heel belangrijk iets:
Consistentie
Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was. Wijzig je meerdere dingen, dan zul je die ene keer dat je je absoluut BBS+DFS perfect & subliem geschoren had nooit meer kunnen herhalen. En in het begin kan het lijken alsof het nooit heel fijn gaat worden, maar hoe handiger je erin wordt, hoe fijner je scheerbeurt, ik kijk nu met veel plezier naar krabbertjes waar ik de eerste scheerbeurten van dacht 'Oei, die is me veel te eng hoor!' Oefening, zoals zo vaak, baart kunst.


A - Vergulde Hand, Palmolive, Prorasso, Van der Lovett, Tcheon Fung Sing, Haslinger, Taylor Old Bond Street

B - Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip

C - Rapira, Derby, Astra, Gillette, Lord, Shark, Wilkinson, Persona (Hema)

[Voor 255% gewijzigd door Bluepenguin op 17-06-2021 22:37. Reden: Etos voert sinds voorjaar 2021 ook DE mesjes en een houder van Gillette :)]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
post nummer twee, gereserveerd voor een korte tekst voor beginnende scheerders :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Reserveringspost 3: een keer ;) wordt deze aangepast om kort de veranderingen in de TS weer te geven.
edit: af en toe een kleine bewerking en dat met enige regelmaat. :)

[Voor 33% gewijzigd door Bluepenguin op 29-07-2017 21:37]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
lanerios schreef op woensdag 22 april 2015 @ 08:32:
Nieuw topic! the lurker of lurkers is back! Trillende handen worden alleen maar erger :-( Dus nog even alles op pauze staan.

Over 2 weken zit ik in Italië, dus de proraso maar gelijk inslaan. Iemand nog goede merken die in italie goed te krijgen zijn?
Cella is een aanrader, het heeft een heerlijke zachte amandel geur. Erg lekker voor in het najaar en de winter.

Verder is er vaak met wat zoekwerk wel Palmolive Sensitive / Menthol, Valobra, Vitos, Omega en Prep scheerzepen / crêmes te vinden. Heel misschien ook Acca Kappa. Mocht je de moderne lijn van Proraso (Proraso Sul Fiio) voor een redelijk bedrag tegen komen, dan kan het het proberen waard zijn; al is die serie niet spectaculair. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Caelorum schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 22:32:
[...]

Het Scheer- en verzorgingstopic deel II Die wil je eigenlijk hebben daarvoor. Geen idee of je daar wel toegang toe hebt overigens. In die topicstart staat echt een hele hoop informatie over scheren en het kopen van spul. Geen idee, waarom het grootste deel niet gewoon is overgenomen voor dit topic, maar ok.
Om een bijgewerkte tekst hier te kunnen plaatsen bij het begin van het topic. Waarbij ik als TS een groot deel van degenen met hun scheer-gear in de TS eerst wil vragen of ze dat wel op een publiek forum willen. We zijn immers van SG/TL naar Algemene Zaken verkast op GoT. Ik vind het persoonlijk niet heel boeiend om in een met Google doorzoekbaar forum te hebben staan dat ik graag met Palmolive en Proraso scheer. Maar anderen kunnen daar anders over denken. Zeker met een uitgebreide verzameling van bijv. klassieke scheermessen in uitstekende staat kan de waarde van een collectie snel oplopen.
tweakerdennis schreef op zaterdag 25 april 2015 @ 22:40:
[...]


[...]

Ik denk dat de topicstarter niet teveel tijd wilde spenderen, ik las dat de eerste 50 mensen die een 'oud verzameltopic' opende een beloning kregen.... Waarschijnlijk was dat een motivatie zo snel mogelijk een topicstart te maken zonder deze inhoudelijk te maken :)
Nee, dit is geen oud verzameltopic openen. Dit is een geheel nieuw deel in de serie "Het Scheer- en Verzorgingstopic". Wat voor beloning er zou zijn, weet ik niet. Niks van gemerkt of gezien in ieder geval. Dit topic is gemaakt in overleg en met hulp van de moderators.

Waarom? Wel, vrij simpel: de moderators beschouwen wat we hier zeggen als niet bijzonder privacy-gevoelig dan wel als iets dat in een afgeschermd subforum hoort. Wanneer het gaat over scheren, gaat het ook over de huid. Dat betekent dat bij bijv. acne e.d. het ook gaat over gezondheidszaken. Niet iedereen zal het zo zien, maar voor sommigen kan dat soort zaken geestelijk zwaar op hen drukken.
Er zijn dus in het hieraan voorafgaande deel mogelijk posts geschreven die zijn gemaakt in het vertrouwen dat e.e.a. in een afgeschermd forum staat. Om te voorkomen dat zoiets openbaar wordt en met zoekmachines op te zoeken is, is het verplaatsen van het bestaande deel van de serie niet wenselijk.

De mods zien dit topic graag in AZ en dus lag het aanmaken van een nieuw deel in de serie voor de hand. En op dat punt zijn we sinds een paar dagen. Ik heb de TS van het vorige deel gekopieerd en dat zal in aangepaste vorm in de komende tijd plaatsen.
Een deel van de teksten verdiende een update, iets dat ik in ruwe vorm op de plank heb liggen. En een nieuw topic goed beginnen met verse tekst, lijkt me een mooi iets.
Verder, zoals hierboven eerder gezegd, weet ik niet of ieder zomaar zijn / haar scheermaterialen in een publiek forum geplaatst wil zien. Dat heb ik al een aardig deel van de mensen hier gevraagd, dus het is ook even wachten op hun antwoorden. :)

Dat allemaal gezegd hebbende: ik verwacht in de loop van de komende twee à drie dagen het grootste deel van de TS te hebben opgefrist en geplaatst.

[Voor 7% gewijzigd door Bluepenguin op 25-04-2015 23:39]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
icecreamfarmer schreef op donderdag 30 april 2015 @ 10:11:

Het enige wat ik deed was tegengesteld aan de scheerrichting het mesje 10x over mijn arm wrijven.
Had echt niet verwacht dat dat zou werken.
geen Panganstars :) De meeste "systemen" die worden aangeboden als "levensduur verlengend" voor cartridges zijn een soort van kunstrubber matje in één of andere vorm. Net zoals dat je over je arm kunt gaan met een cartridge, zorgt dat er voor dat vuil (restjes schuim/huidschilfers/haren/etc.) van de mesjes in de scheerkop af gaat. En zoiets kan de levensduur aanzienlijk verlengen.
Dat je een jaar er mee hebt gehaald is wel heel lang, meestal heeft voor die tijd de corrossie wel vat gekregen op de mesjes.

P.S. wat ook goed helpt tegen achteruitgang van mesjes in het algemeen is ze op een droge plek bewaren en een scheermes op een droge plek laten tussen scheerbeurten. Bijv. een badkamer is vaak erg vochtig en dat helpt niet, omdat je in feite met stalen mesjes scheert. Enige wat de corrossie / roest echt tegenhoudt is de coating op de blades en droog maken voor dat je het mes weglegt. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
icecreamfarmer schreef op donderdag 30 april 2015 @ 15:58:
[...]


Ik merkte na een jaar wel dat een nieuw mesje gladder scheerde maar ik had er mee door kunnen gaan zonder al te veel moeite. Een groot verschil met eerst toen ik ongeveer 1 maand met een cartridge deed.

Overigens nooit roest gehad op mijn mach 3 turbo :?
hoeft ook niet per se heel zichtbaar te zijn. We hebben het over een uiterst kleine schaal waarop het gebeurd :) ; met scheren merk je vooral dat de mesjes minder goed snijden en een meer 'harkerig' gevoel.

Scheer ze!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Janar schreef op maandag 04 mei 2015 @ 08:44:
Ik ben sinds een jaar ook over op DE scheren.
Leuk dat je dit topic gevonden hebt! Welkom :)
Qua scheercreme en aftershave ga ik me later oriënteren. Maar ik doe wel erg lang met een tube/flesje.
Welke crêmes en zepen heb je al geprobeerd? En hoe zijn die bevallen? Dan kunnen we je misschien tips geven voor een volgende aankoop ;)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ardana schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 01:29:
Ik vraag me af of er mensen zijn die met DE-mesjes scheren in combinatie met scheerolie? En hoe dat bevalt?
ja, af en toe wel eens geprobeerd. In zekere zin werkt het beter dan met een 'normaal' cartridge of wegwerp mesje, omdat een DE mes niet verstoppen kan met een mix van haren en olie.
Anderzijds ben ik er niet van overtuigd als combinatie. Bij een cartridge lijken de mesjes iets meer over de olie te "glijden" en bij een DE mesje lijkt de huid er ietsje minder goed door beschermd.

Maar wat houd je tegen om het zelf een keertje te proberen? ;) Ieders huid is anders en heeft een net even andere ervaring met dezelfde scheermiddelen.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Janar schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 06:24:
[...]


Tot nu toe eentje uit de Trekpleister(gele pot met blauwe deksel, kom niet op de naam).
Waarschijnlijk een zeep van de Vergulde Hand.
Daarna eigenlijk direct met Proraso Groen begonnen en dat bevalt al goed. Ik heb nog een sandelhout crème tester meegekregen, maar nog niet gebruikt.

Ik heb alle tijd mbt uitzoeken nieuwe crème en aftershave. Ik wil sowieso niet te veel geld uitgeven. Ik vind het momenteel al luxe genoeg.
Neem vooral de tijd. :) Met een kuipje VGH en een tube of potje Proraso heb je twee goede zepen/crêmes; en die gaan inderdaad een aardige tijd mee :P

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ardana schreef op zaterdag 09 mei 2015 @ 19:08:
[...]

Wat houd me tegen? Dat ik geen baardgroei heb :P

Ik vroeg het voor m'n vriend :) Dank voor de reacties, hij gaat het weer overwegen!
Sommige dames scheren ook met een DE, bijv. hun benen. Succes met de overweging voor jouw vriend! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Kenzi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 17:51:
Doordat de beschikbaarheid hier in China wat minder is van mij favoriete cartridges, en de prijzen asociaal hoog, en nu mijn Philips scheermachine echt aan vervanging toe is (en de koppen hiervoor zijn niet meer te verkrijgen) zit ik te denken om maar eens met een krabber te beginnen.

Ik heb de ts al doorgelezen, maar welke zouden jullie een starter in het krabben aan raden?
Als je in China bent, mainland China verschilt daarin wel wat van Hong Kong, schijn je in een deel van de supermarkten (Wallmart) een simpele, lichte krabber van Gillette te kunnen kopen voor omgerekend een paar euro. Het is dat Jigu-Yong hier niet meer regelmatig post, anders had je het hem heel goed kunnen vragen.
Ik heb van hem enkele mesjes gekregen om te proberen, de Flying Eagles en de Gillette (tenminste de originele) zijn heel redelijk.
Maar houd zoals bij veel dingen in China rekening met namaak. Zelfs iets betaalbaars als een simpel DE mesje wordt gekloond en lang niet altijd even goed.
Zo'n DE krabber van Gillette is licht gebouwd met een kunststof handvat en een simpele scheerkop. Maar het is wel een mooie krabber om mee te beginnen. Het ding is niet aggressief en tegelijkertijd ook weer niet zo mild dat het scheren niet op schiet. Als je in de supermarkt bent, dan kun je letten op zo'n of anders zo'n krabber van Gillette.
ps. door het hete weer (32-35c) hier zweet je nog al snel en dat is na het scheren met een machine niet zo heel fijn, met cartridges is dat een heel stuk minder. is dat ook zo met een krabber?
Ja, dat is wel zo. Neemt niet weg dat scheren met een krabber net even wat anders is dan met een cartridge ;)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
lowfi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 20:25:
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?
Zeker! Leuk dat je het topic gevonden hebt
Ik heb een eeuwige 3,4 of 5 dagen baard. Nu gebruik ik hiervoor een braun baardtrimmer alleen is hiervan de lengte instelling redelijk opgebruikt. DWZ dat hij tijdens het trimmen afentoe van stand wisselt...

Dus trimmer tips?
Je hebt een trimmer met een verstelbaar opzetstuk, neem ik aan? Weet je in dat geval of dat verschuiven tijdens het scheren door slijtage van alleen het opzetstuk komt of gaat het om het ook om slijtage op de punten waarop het ding op de trimmer zit?
Want waarschijnlijk is zo'n opzetstuk nog wel goed los te bestellen voor niet al te veel geld. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Fratti schreef op maandag 18 mei 2015 @ 12:51:
Ook hier iemand die op korte termijn een krabber wil gaan kopen en scheren met DE mesjes.

Ik vraag mij alleen een paar dingen af. Ik heb zelf een flinke baard en scheer dus alleen de contouren ervan, is een krabber ook hiervoor aan te raden? Zit zelf aan deze te denken https://www.scheerwinkel....ige-scheerset-detail.html
Welkom! :w Je hebt een prachtige scheerset gevonden, maar wel één die aan de prijs is. Is dat een bewuste keuze? Met o.a. een DE89 of R89 van Mühle / Edwin Jagger ben je namelijk ook voorzien van een DE krabber die lang meegaat en van hoge kwaliteit is.
Eigenlijk elke krabber met de 'standaard' Mühle kop (Edwin Jagger gebruikt die ook) vanaf een euro of 30 en elke Merkur vanaf hetzelfde bedrag is gemaakt om lange tijd mee te gaan. De meeste scheerders zijn iets enthousiaster over de afwerking van Mühle's / Edwin Jagger's handvatten dan over de Merkur's, maar voor een beginner zijn die drie merken min of meer de standaard aangeraden krabbers.
Ook vraag ik mij af wat de functie van de tandkam is?
Er bestaan open en gesloten tandkammen / combs. De open variant scheert iets directer / agressiever. En er is een soort variant op de standaard T-vormige krabber met de zgn. (barberpole) 'slants'. Dat zijn krabbers waarbij de lijn waarin het mesje wordt gehouden niet horizontaal is, maar in een licht gebogen vorm; iets dat weer meer mogelijkheden biedt voor gevorderde scheerders. :)
Ik ben op zoek naar een goede, kwalitatieve en duurzame krabber (mag wat kosten) en geen lowbudget type en bijbehorende borstel. Suggesties zijn uiteraard welkom.
Merkur 34c HD / Merkur 20c / Edwin Jagger R89 / Mühle DE89 / Mühle R106 of 107 worden vaak als 'standaard' gezien. Kwalitatief uitstekend en gaan jaren mee. Daarbij zijn de laatste 4 genoemde modellen voorzien van dezelfde scheerkop; wat dat betreft zijn een boel Mühle koppen in gebruik op verschillende handvaten. Kijk vooral wat je mooi vindt en handig lijkt. De handvaten met patronen en kunstrubber bieden vaak net wat meer grip en de wat langere handvaten (9cm +) zijn handig als je gewend bent aan een standaard Fusion of Quattro cartridge.

Kwasten zijn wat tricky om aan te raden. Ieder heeft z'n voorkeuren, maar globaal gesproken is er de verdeling dassen / varkens / kunstharen. Dassenhaar (badger) wordt gezien als luxe en goed, maar is vooral een stuk zachter dan varkensharen. Kunstharen wisselen, maar zitten in de regel er tussenin. Meestal neigen die naar wat nog het meeste lijkt op een dassenachtige zachtheid. De betere fibers zijn vanaf een euro of 25 à 30 te koop en zijn kwalitatief gewoon goed tot uitstekend.
De rest is vooral voorkeur: onder de 20 euro zijn er wel goede kwasten (bijv. de Semogue 1305, 1520 e.d.), maar daarboven zit je vrijwel gegarandeerd goed bij merken als Semogue / Mühle / Simpsons / Omega.
Er is een pure badger van Mühle of Edwin Jagger voor ergens rond de 20 tot 25 euro, dat is een mooie instapper voor een dassenkwast. De 1520 of 1305 zijn dat voor varkensharen kwasten en een Omega of HJM syntethic is dat voor kunstharen.

Zoals gezegd: het is vooral voorkeur. Velen ervaren het zijdezachte van dassenharen als ultieme luxe. Varkensharen zijn wat steviger, maar zullen na een tijdje zachter en zachter (minimaal een maand) worden totdat ze vrijwel even zacht zijn als een dassen.
Kunsstof verandert niet veel gedurende de levensduur, een goede Mühle van de laatste generatie bijv. zit dicht tegen een gelijk geprijsde dassen aan.
Ik zou je aanraden om te kijken naar een kwast van rond de 20 euro. Kijk of het je bevalt en kijk welke soort zepen / crêmes je bevallen. Daarna kun je altijd makkelijk upgraden. Zepen en varkensharen gaan goed samen, maar varkens is iets minder goed in veel crêmes. Bij dassen precies omgekeerd. Synthethisch zit er tussenin, maar de betere kunstharen neigen meer naar een zachte das dan een wat steviger varkensharen kwast qua eigenschappen.
Overigens zal een syntheet ook minder de geur van je zepen opnemen, zoals de natuurlijke haren wel doen.

Succes!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Loei123 schreef op maandag 18 mei 2015 @ 17:50:
Ik ben nog benieuwd of het scheren met een krabber gewoon met scheerschuim kan, of dat je dan beter direct met een kwast kunt gaan beginnen.

Zijn er ervaringen met het scheren met een krabber en gewoon scheerschuim?
jawel. Het kan prima, het enige waar je rekening mee moet houden is het volgende. Wanneer je begint met DE scheren, dan ben je wat langzamer uiteraard. Het schuim uit de spuitbus droogt dan wat meer op.
In het algemeen geldt dat schuim uit een busje vrij droog is, wat dat betreft is scheren met zelfgemaakt schuim eigenlijk altijd een vooruitgang; of je nou met een cartridge of krabber scheert. :)
Maar mocht je de stap willen maken met spuitbusschuim en een DE krabber, dan kun je uiteraard ook de ene helft van het gezicht inschuimen, scheren en dan de andere helft licht vochtig maken met warm water en vervolgens daar schuimen en scheren.

Houd in het achterhoofd als je wilt dat een écht goed schuim maken met een kwast een stap lastiger is dan scheren met een DE mesje en krabber. De scheertechniek is duidelijk anders, maar een goed schuim maken vraagt simpelweg vele malen proberen.

Succes!


P.S. kijk anders ook eens op Youtube bij de filmpjes van Mantic59. Hij laat zeer goed zien hoe je een prettig schuim zelf kunt maken en ook hoe je beginnen kunt met DE scheren. :)

[Voor 7% gewijzigd door Bluepenguin op 18-05-2015 19:53]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Loei123 schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 13:01:
Zojuist een borstel van de Vergulde Hand bij een Duitse trekpleister in Oldenzaal gezien.
van DVH zijn er twee kwasten te koop: een standaard kwast die niet echt de moeite of geld waard is & de "kapperskwast" en die is best oké voor het geld. Al biedt de genoemde Omega wat meer waar voor het geld.
Als ik de reacties lees over de Omega dan ga ik die eerst een poging geven.

Ik moet zeggen dat het me nog meevalt dat je shaving sticks nog wel veel kunt vinden, ook bij de gebruikelijke trekpleisters.

Binnenkort maar eens die Edwin Jagger en een probeer set mesjes bestellen dan! d:)b
Mocht je wat mesjes gaan proberen, kijk dan of je anders niet wilt beginnen met een setje van de Hema. Voor een paar euro koop je bij vrijwel elke Hema 10 DE mesjes van redelijke kwaliteit.
Geen bijzonder goede mesjes, maar je kunt in ieder geval een keer of twee scheren uit elk halen. Plus je techniek verbeteren, zodat je die probeerset mesjes goed kunt benutten en de mesjes beter kunt inschatten :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Franco10 schreef op dinsdag 19 mei 2015 @ 15:22:
[...]


En werkt dat een beetje? Weet niet meer welke roller ik ooit had geprobeerd. Ik heb ook volledig onafhankelijk van hoeveel ik heb geslapen altijd donkere wallen. Dan heb ik het niet over die zwarte kringen direct rondom de ogen maar meer een zwarte veeg naar mijn wangen toe.
is het niet ook een beetje dat dat soort rollers een opbouwend effect hebben? Als in: dat dagelijks licht gebruik meer effect heeft voor die ene slechte dag dan op die slechte dag meer opbrengen?
Een deel van het effect zit bij die rollers dacht ik vooral in de vochtinbrengende hoek, en dat is iets dat langzaam opbouwt bij de meeste mensen.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Layumi schreef op donderdag 21 mei 2015 @ 18:19:

Ben vandaag even bij een ouderwetse drogist in Utrecht centrum geweest.
Welke drogist was dat? De Oude Tijd / Woortman / Slamat ? Als het de De Oude Tijd was, houd dan wel in gedachten dat men daar vooral Edwin Jagger verkoopt en tegen prijzen die duidelijk hoger liggen dan bij webshops.
Dat brengt me op 2 vragen
- krabber merk Parker, kwam ik in de fora weinig tegen. Is dat een goed merk?
Weinig mis mee, maar ook geen top merk. Als je de vergelijking wilt maken met de auto markt, dan zou het een Hyundai of Kia zijn. Edwin Jagger, Mühle, Feather, Merkur en iKon zijn de bekendere, betere merken.
Het verschil merk je doordat een Parker in de regel een minder mooie afwerking heeft en waarschijnlijk wat minder lang mee gaat. Het zijn over het algemeen wel prima krabbers. :)
- hij had krabbers met een vlinder sluiting en een schroef sluiting. Zit daar nog verschil in?
puur wat je makkelijk vindt. Vlindersluitingen kunnen net iets makkelijker stuk, maar dat scheelt niet veel. Plus ze zijn vaak ietsje duurder, omdat het een iets complexer mechanisme is om te maken.
Daarnaast viel me op dat de opening bij het mesje tussen een vlinder en een draaisluiting anders is. Lijk alsof de schroefsluiting meer ruimte of een andere hoek vergt bij t scheren. (hoop dat t duidelijk is)
dat hangt niet zozeer samen met de vorm van de sluiting, schroef of vlinder. Hoe sterk een mesje in een hoek wordt gezet door de scheerkop is vooral een keuze van de fabrikant. Neemt overigens niet weg dat een vlindersluiting geen logische combi is met een (barber) slant of andere koppen waarbij de mesjes relatief sterk worden 'gebogen'.

[Voor 5% gewijzigd door Bluepenguin op 21-05-2015 18:48]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Layumi schreef op donderdag 21 mei 2015 @ 20:04:
[...]


Ik was bij Slamat. Oude baas in de winkel die al 10 jaar geen krabber heeft aangeraakt, gezien zijn baard :*) .
Hij wist wel een hoop te vertellen en dat was leuk om te horen.
Verder lagen alle gangbare mesjes te koop en e.e.a. van Proraso.
leuke winkel inderdaad :) Ben er ook wel een aantal keer geweest; het zijn vriendelijke mensen. Woortman aan het Neude is op zich ook een aanrader in dat opzicht. Iets ander soort winkel, maar even goed leuk.
De prijs van de Parker in de winkel was gelijk aan een DE van Edwin Jager (89L) in een webshop.
Beetje afhankelijk van het model Parker (daar zijn ook wel duurdere typen bij), klinkt het als dat je bij Slamat ongeveer een euro of 5 tot 10 meer betaald dan wat webshops rekenen voor dezelfde krabber.
Zover de modellen van Parker met een butterfly mechanisme me te binnenschieten, zijn veel verkochte Parker tto modellen de 22 / 90 / 96 / 99 (R). Die worden meestal verkocht bij webshops voor rond de 25 euro. Voor dat bedrag naar mijn mening prima waar voor het geld. Zeldzamer zijn de 82R, 60R en 86R.
Mocht Slamat op een euro of 35 komen voor één van de eerste genoemde modellen, dan zou ik in jouw schoenen heroverwegen of je bij Slamat wilt kopen.
Van de grotere webshops is Connaught één van de weinige Europese shops met een redelijk Parker assortiment.
Wederom even een vraag. Ik herinner mij van vroeger dat ik met de kwast over de zeep ging en de zeep rechtstreeks op mn gezicht aanbracht. Diverse filmpjes kijkende merk ik dat dat niet de manier en je moet opkloppen. Klopt dat?
opkloppen in een kommetje wordt vaak aangeraden voor degenen die willen beginnen met zelf schuim maken. Je kunt immers heel goed zien of het schuim genoeg is opgeklopt en/of er misschien een drupje water extra nodig is. Al is het zeker niet enige methode die goed kan werken. Doe vooral wat goed werkt voor jou. Zeker met jouw ervaring komt het toch neer op wat zeep + water + kwast + geduldig kloppen.

Met een licht vochtige kwast over de zeep en die daarna op een licht vochtige gezichtshuid doen, kan prima werken. Je gaat immer daarna met wat meer water in de kwast als het ware de zeep op het gezicht "opkloppen". Sterker: sommigen zeggen dat dit een betere methode is dan werken met een kommetje. Je masseert namelijk de gezichtshuid en de baardharen worden van alle kanten uitgebreid ingezeept. Vaak laat je op die manier toch ook de haren wat langer "weken" in het schuim, waar ze weer ietsje 'zachter' / beter scheerbaar van worden.

Er zijn ook mensen die werken met een scheercrême door die letterlijk op een vochtige kwast te doen en daarna direct op het gezicht gaan opschuimen. Beetje het idee van een tandenborstel waar je tandpasta op doet :)

Succes!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Timons106 schreef op vrijdag 22 mei 2015 @ 22:17:
Na een aantal keren geschoren te hebben met de Mach 3 Sensitive blijf ik het lastig vinden om in mijn nek en mijn kin te scheren. Ik mijn nek kan ik ook maar een pas maken, anders gaat het gewoon niet goed.
Ik heb mijn gezicht al proberen te scrubben voor het scheren, ook gebruik ik pre-shave oil en een shaving gel voor de gevoelige huid.

Iemand nog tips? Of kan ik beter een dermatoloog bezoeken voor dit soort vragen?
Zoals hierboven ook gezegd: voordat je langs een dermatoloog of schoonheidsspecialist (een deel van hen biedt ook huidbehandelingen aan) of een kliniek/aan een ziekenhuis verbonden schoonheidsspecialist langs gaat, ga liefst eerst langs de huisarts. Een dermatoloog of andere specialist krijg je anders niet vergoed en bij een specialist lopen de kosten aardig op.

Op zich nog wel een paar tips, die goed kunnen helpen. Zal die straks hier even uittypen. Er is nog redelijk veel dat je kunt optimaliseren aan je scheren, ook met een cartridge zoals de Mach 3.
Vooral met je baardharen met warm water 'voorbehandelen' kun je veel resultaat behalen.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Layumi schreef op maandag 25 mei 2015 @ 00:04:
Heren, nog een vraag....

Ben aan t lezen over scheerkwasten en kom steeds de term kapperskwast tegen.

Wat is het verschil met de andere kwasten?
geen, het is een reclame-woord. Het idee dat mensen bij een kapper / barbier hebben wordt gebruikt om de kwast wat marketing-glans te geven.
Op zichzelf zegt het woord dus niks, al zie je het relatief vaak bij niet al te dure kwasten om het verschil met de instapmodellen / budget kwasten duidelijk te maken. Zo wordt bijv. door de Vergulde Hand hun kwast van ca. 9 euro aangeprezen als "kapperskwast", in tegenstelling tot de betaalbare 5 euro variant.

Maar ook een uitstekende Omega 21762 wordt vaak aangeprezen als 'professional' of 'barber / kapper' kwast. En de 21762 is echt van een andere klasse dan die VGH van 9 euro.
Als ik je iets zou mogen adviseren: kijk vooral naar wat voor haren je wilt, synthetisch / dassen / varken op basis van jouw voorkeuren en of je veel zeep (varken) of meer crêmes (dassen) er mee wilt opschuimen. Verder kun je vanaf een euro of 12 geen echt slechte kwasten kopen van merken als Semogue / Omega / Edwin Jagger / Mühle / Simpson. Vanaf een euro of 20 à 25 worden de kwasten ook wat luxer en zullen ze vaak ietsje langer goed bevallen / meegaan.

Maar dat zijn mijn 2 centen. Succes! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
jringel77 schreef op woensdag 27 mei 2015 @ 16:17:
hoeveel tijd kost het extra om te scheren met safety razor tov een cartridge scheermes?

Het spreekt me wel aan om te beginnen met een krabber, echter kijk ik tegen de extra scheertijd op.

met een cartridge heb ik geen last van irritatie en ben ik snel klaar. Raden jullie nog wel aan om over te stappen dan?
Gesteld dat je meteen zou beginnen met een kwalitatief goede set (denk aan een euro of 60 totaal) én het zou je goed bevallen, dan kun je op termijn geld besparen met deze 'klassieke' manier van scheren en een deel van de mensen heeft er duidelijk betere resultaten van. Dan kun je denken aan minder huid irritatie, minder sneetjes / wondjes en overall een heel grote keuze uit de scheermaterialen.
Of je nu een dennengeur, marsepein, rum, speculaas, ijskoude pepermunt, kokos of de geur van duindoornbessen prefereert, het is te vinden. Je kunt kiezen uit vele merken en modellen safety razors, modern of klassiek. Wat dat betreft kun je echt je eigen scheerbeurt samen stellen. :)
Hopelijk klinkt dat niet te vaag ;)

Als ik je zou mogen adviseren, dan zou ik zeggen dat het vooral er vanaf hangt of je het leuk vindt om een 'rust-moment' in de dag in te bouwen. Het kan door wat luxere zepen/crêmes veel rijker ruiken en heerlijk scheren met een krabber en kwast. Je kunt een simpele of luxe setup gebruiken en eenvoudig weg genieten van een moment rustig aanklooien met een kwast, water, zeep en een scheermes.
Je creëert je eigen 'scheermoment' daarmee. En dat is niet zozeer zweverig als wel dat het voor DE scherenden vaak een prettig moment op de dag is: een rustig, simpel moment in een drukke dag. En als je het prettig vindt, dan kun je eindeloos variëren met de diverse geuren van zepen / crêmes en en aftershaves / aftershave balsems.

Voor de ander is het scheren uiteraard een ding dat moet gebeuren om er representatief uit te zien of het uiterlijk bij te houden. Dan ben je gewoon snel en makkelijk klaar met je favoriete cartridge en busje met schuim.
In het begin zul je met een kwast en safety razor moeten leren omgaan, na een paar maanden hoeft het niet veel meer tijd te kosten dan scheren met een cartridge. Als je je snel wilt scheren met een DE krabber, dan red je dat in 5 minuten met wat oefening. Opkloppen van schuim kost iets meer tijd dan een spuitbus (+ 1 minuut) en af en je zult om de 2 tot 6 scheerbeurten een mesje moeten wisselen. Daar zit het grootste tijdsverschil in.

Een leuk filmpje daarbij:
En dan moet je weten dat Mantic een uitgebreide / complete scheerbeurt doet.

Uiteraard is het aan jou, maar wanneer je bereid bent om de eerste maanden wat tijd en geld te investeren, dan kan het zeker de moeite zijn. De vraag is of je er plezier uit kunt halen om de tijd te nemen en een moment van ontspanning uit scheren te halen. Zo niet, dan haal je ongetwijfeld meer plezier uit die minuten door een biertje te pakken of een goed boek te lezen. :)

[Voor 7% gewijzigd door Bluepenguin op 27-05-2015 19:11]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
jringel77 schreef op woensdag 27 mei 2015 @ 19:38:
[...]


Erg bedankt voor je zeer uitgebreide antwoord. Ik ben bang dat ik het nog niet echt kan zien als rust momentje en er plezier uit zal halen. Ik zie het echt nog als een onnodig kwaad het hele scheren haha. Een biertje drinken halen ik dan inderdaad meer voldoening uit ;)

ik heb daarentegen wel genoten van het filmpje! en mocht ik last krijgen van irritatie of misschien later toch plezier halen uit het scheren, kan ik alsnog beginnen met een krabbertje
vooral doen waar je het meeste uit haalt! :) En als voor jou een cartridge prima werkt, dan haal je niet per se meer uit het scheren met een krabber.
Maar heel misschien is het een idee voor later. Een deel van de tweakers hier heeft kinderen en een drukke baan, dan kan 10 minuten rust en iets simpels doen een zegen zijn. Even jezelf opladen zogezegd :)

Er zijn overigens misschien wel een paar tips van het klassiek scheren, waarmee je je scheren kunt 'upgraden':
• voor het scheren douchen helpt om het scheren makkelijker te maken, doordat het de baardharen als het ware zachter maakt. Sneller is om lauw tot heet water te gebruiken om het gezicht te wassen voor het scheren als je geen tijd hebt voor een douche. Een kleine handdoek met dampend water tegen het gezicht houden voor een halve minuut tot een minuut is een mooie tussen oplossing. Sneller dan een douche en met meer effect dan alleen wat water in het gezicht plenzen.
• een aftershave is te vervangen door een aftershave balsem wanneer je een keer meer huidirritatie hebt na het scheren. Ook prettig wanneer je in de winter kort na het scheren naar buiten moet. Balsems zijn er in vele maten van vloeibaarheid en vettigheid. Een asb die veel mensen goed bevalt is Nivea Sensitive of de 'klassieke' donkerblauwe versie.

Geniet van het biertje! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Layumi schreef op woensdag 27 mei 2015 @ 20:06:
[...]


Geen idee of ik varken, synthetisch of dassen haar wil.
Wat ik wel weet is dat ik met een proraso zeep wil starten. Dus dan zou het varken of synthetisch worden als ik je goed begrijp.
Las een paar keer ook over de Omega van de Trekpleister, maar het is moeilijk voorstellen dat een kwast van die prijs goed is.
Denk dat een semogue 1250 oid wel OK is. Ga ook niet gelijk de hoofdprijs uitgeven
varkensharen zijn het meest betaalbaar, maar sla de goedkoopste modellen maar over. Vanaf een euro of 12 heb je wel een redelijke varkensharen kwast van Omega of Semogue. De kwast van het Trekpleister is gemaakt door Omega en wordt door heel Europa verkocht als een drogeristerij/supermarkt huismerk. Weinig mis mee en prima voor het geld, al is een 1250 of 620 wel een stapje beter.
De kwast van het Trekpleister voldoet meer dan ruim voor uitproberen of DE scheren iets is voor je + kan enkele jaren mee.

Een dassenharen of synthetische kwast is iets duurder. Vanaf een euro of 20 zijn die de moeite waard. Bijv. een Edwin Jagger (das) of HJM kwast (synth.) van een euro of 20-25 zijn goede instappers die comfortabel werken en mooi schuim maken. Enige uitzondering is naar mijn ervaring de syntheten van Omega, daar kun je af en toe geluk mee hebben en een goede synth. tussen vinden voor ca. 12 euro.

Varkensharen kwasten kunnen heel zacht zijn, maar hebben een tijdje nodig om dat te worden. Tot dat moment zijn ze 'borstelliger'. Dat wat stevigere maakt ze meer dan synth. of dassen geschikt om harde zepen op te schuimen. Dassen is zacht en voelt comfortabel op de huid vanaf het begin. De meeste harde zepen kun je er prima mee opschuimen, maar dat gaat minder makkelijk en meestal met een iets minder resultaat dan met een varkensharen kwast.
Synth. kwasten zijn er in vele varianten. De betere versies komen zeer dicht in de buurt van dassenharen kwasten en dan moet je denken aan een top-of-the-line Omega of een derde generatie fiber van Mühle. Die kwasten kosten wel zo'n 40 euro. Met een kwast van 20 à 25 ben je op zich ook heel goed af, maar die voelen niet als een dierlijke haar aan. Eerder wat borstelliger dan een dassen van hetzelfde geld.

Naar mijn mening is een varkensharen kwast van 20 tot 25 euro op zich even goed als een synt. of dassenharen kwast. De ondergrens voor een acceptabele kwast ligt daarentegen anders per soort, zoals hierboven omschreven (de genoemde 12€ en 20-25€).
De verschillen zijn op zich niet enorm; een varkensharen kwast kan ook goed een crême opschuimen, net zoals een dassenharen vaak mooi schuim uit een harde zeep haalt. De meeste synth. kwasten liggen qua stevigheid tussen de dassen en varkensharen in. Sommige zijn zacht als een das, andere modellen houden het midden tussen varkens en dassen.

Voor gebruik met een potje Proraso maakt het eigenlijk niet uit. Zachte zepen kunnen alledrie de soorten goed opschuimen.
Syntheten worden steeds beter, maar alleen de duurdere zijn echt on-par met gelijkgeprijsde dassen of varkensharen kwasten. Dus als ik je zou mogen adviseren: kijk naar een goede instapper met varkens- of dassenharen. Onder de 20 euro zou ik je per definitie een varkensharen aanraden, daarboven is het vooral een voorkeur. Wanneer je ook wilt gaan 'face-latheren' (schuim aanmaken op het gezicht ipv in een kommetje) dan is een dassenharen kwast meer aan te raden.
Maar wil je het simpelweg uitproberen of DE scheren bevalt, pak dan gerust een 620, 830 of 1250 van Semogue of één van de Omega's 83, 48 en 20102.
Mocht je reviews willen zoeken voor de Trekpleister kwast, het is eigenlijk een Omega 10081, welke redelijk goed te vergelijken is met de professional 48.

Succes! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Obelink schreef op donderdag 04 juni 2015 @ 21:32:
Momenteel zit ik op een moeilijk punt met het scheren. Het word steeds moeilijker de baardharen weg te krijgen. En ze komen steeds sneller terug. Jarenlang kon ik toe met een scheerbeurt tijdens het douchen voor het slapen gaan en er de volgende dag fatsoenlijk uitzien. Dat lukt niet meer.

Wil ik er behoorlijk uit zien is de ochtend scheerbeurt onontkoombaar. En dan nog kost het veel moeite, vooral op en rond de kin.

De Wilkinson met 5 mesjes blijkt wat te heftig voor mijn huid. Daarom kies ik voor de Quattro, en een dubbel mesje voor de lastige plekken. Ik heb nu een Gilette met 3 mesjes in probeer, maar het maakt niet veel uit. De lastige plekjes pakt die niet, en het risico van snijden is wat groter dan met de Wilkinsons.
Het probleem is dus vooral dat het scheren lastig gaat door de relatief stugge baardharen?

Je geeft niet echt aan hoe je scheert, dus misschien doe je het volgende al. Anders kan het je misschien helpen. Wat in dit topic min of meer algemeen als een goede manier wordt gezien om te scheren, is het volgende:
• een geschikt moment kiezen om te scheren: rustige badkamer, neem wat tijd er voor en zorg dat zowel je handen als je scheerspullen schoon zijn. Lijkt me geen probleem, maar zeg het toch maar :)
• eerst kun je de baardharen makkelijker te scheren maken door dit na douchen te doen. Of je kunt een (kleine) handdoek nemen, beetje dampend heet water er op doen en voorzichtig tegen het gezicht aan houden & dat nog een keer herhalen. In totaal moet je denken aan ongeveer een halve minuut tot een minuut voor de handdoek methode.
• de huid is als het goed is licht vochtig na bovenstaande, Niet nat!
• daarna breng je scheerschuim op het gebied met de baardharen aan. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Laat dit laagje liefst kort op het gezicht, voordat je gaat scheren. Naast het water zal dan ook het schuim de baardharen wat 'verzachten'.
• scheer vervolgens één keer met de haargroei richting mee. Je kunt dit voor het scheren eenvoudig voelen met de hand. Dit kan voor verschillende delen van het gezicht anders zijn. Let daar goed op, het is één van de eenvoudigste én beste manieren om wondjes bij het scheren te voorkomen.
• druk tijdens het scheren nauwlijks het scheermes tegen je gezicht, laat het simpelweg er over glijden. Een goede vuistregel hiervoor is dat je precies de schuimlaag mee weg hebt, maar dan ook precies. Dat betekent namelijk dat het scheermes over de huid heen glijd, een groot deel van de baardharen snijdt en niet in de huid zal snijden.
• ga maar één keer over een plek. Het schuim beschermt je huid en voorkomt dat je onnodige huidirritatie op loopt.
• waarschijnlijk zal je met bovenstaande een tweede maal schuim opbrengen en scheren nodig hebben.
• na het scheren was je liefst het gezicht met koud water. De kou zorgt er voor dat de porieën van de huid zich weer sluiten.
• wanneer je dan aftershave balsem (afgekort: asb) aanbrengt komt de balsem niet onnodig in de huid zelf terecht. En dat zorgt voor minder irritatie.

Verder een paar algemene tips:
• blijf in de gaten houden of de scheerspullen die je gebruikt goed voor je blijven werken. De scheersystemen die je noemt zijn op zich prima.
Mocht je geen asb gebruiken, dan zou je eens kunnen kijken naar bijv. Wilkinson Hydro asb, mild, licht en betaalbaar (al is niet ieder kapot van de geur). Een vettere, goede asb is bijv. de Vergulde Hand asb. Er tussenin zitten de Nivea sensitive en 'originals' asb. Die werkt voor heel veel mensen goed.
• heel waarschijnlijk vervang je de scheermesjes regelmatig??
• haal tijdens het scheren regelmatig het scheermes door het water in de wasbak of onder een stromende kraan. Dat voorkomt dat een mesje verstopt raakt en scheert effectiever en comfortabeler.
• bij sneetjes kun je deze nabehandelen met aluin. Te koop in kleine blokjes bij drogisterijen. Je maakt het nat, gaat één maal over de snee heen (prikt wel even) en laat de plek vervolgens met rust. Breng ook een minuut of tien daar geen asb op aan.

Bovenstaande is natuurlijk een stukje 'optimalisatie' van wat je nu doet. Een groter verschil kan het maken om bijv. het scheermes of het schuim te vervangen. In dit topic zijn veel mensen enthousiast over het scheren met een zgn. krabber en DE mesje (zie ook TS). Dat werkt simpel en doeltreffend; redelijk wat mensen scheren er in ieder geval makkelijker stugge baardharen mee.
Je zou ook kunnen overwegen naar het vervangen van schuim uit een spuitbus door een kommetje + kwast + water + scheerzeep/crême. Daarmee kun je het schuim ook op de gezichtshuid 'in masseren', wat de baardharen verder 'verzacht'. Klinkt wat zweverig, maar het werkt wel ;)

Succes, hopelijk heb je er wat aan!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
edit: het is toch wel een hele woorden brij geworden, hopelijk kom je er door heen :)
Obelink schreef op zondag 07 juni 2015 @ 08:07:
[...]

Hey, bedankt voor je uitvoerige reactie. In principe is het scheren de laatste handeling van het douchen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Als ik aan de wastafel scheer neem ik wel tijd het scheerschuim (Palmolive Sensitive) te laten inwerken. Wat je zegt over stugge baardharen slaat de spijker op de kop. Als ik er gewoon losjes overheen ga blijft er een heleboel zitten.
Waarschijnlijk begrijp ik enigszins wat je bedoeld, maar het blijft lastig om op afstand advies te geven. In het volgende klinkt wellicht een grote mate van zekerheid door, maar het is meer het proberen te noemen van relatief veel voorkomende zaken :)

Je zegt dat bij losjes scheren er regelmatig haren overblijven. Zover mij bekend kun je dan wellicht tegen een paar zaken aan lopen in dat geval.
• je hebt snel groeiende baardharen, dat geef je zelf ook aan. Dat betekent dat de haren wat langer zijn dan comfortabel / normaal door de mesjes kunnen worden afgesneden.
• het scheermes raakt snel verstopt. Met een dichte baard + snelle baardgroei is er relatief veel te scheren per keer dat je het mes over het gezicht laat gaan.
• een bot mesje. Meest voorkomend, maar gezien dat je opmerkt dat 'soms na 2 à 3 keer gebruik de mesjes al bot voelen', ga ik er vanuit dat je de mesjes regelmatig vervangt.
• het mesje gaat niet soepel over de huid; zeer gechargeerd 'hapt' of 'stuitert' het mesje over de huid.

In het eerste geval heb je wellicht de mogelijkheid om met een enkele keer elektrisch scheren (enkel als in: maar één maal over elke plek op het gezicht) met de haren mee (with the grain, WTG) te scheren. En daarna is er met een mesje de dan veel kortere haren makkelijker te minimaliseren. Blijft een beetje dubbelop, zeker met voor/na douchen scheren, maar het kan soms een voordeel hebben. Je geeft aan dat je de huid liever niet al te zeer belast, dit kan daarbij soms helpen. Met name wanneer een elektrisch scheerapparaat meer roodheid veroorzaakt dan scheren met een mesje. Zo komt de scheerkop niet te dicht op de huid, wat roodheid wat tegengaat , en heb je met het mesje een glad geschoren gezicht.

Tweede optie: soms zou je het bovenstaande dubbele scheren (elektrisch + mesje) kunnen overwegen hiervoor. Een deel van het haar is immers dan al weg en kan dan niet meer het mesje verstoppen.
Verder heb je dat bij een dichte baard het nodig kan zijn om bij wijze van spreken elke centimeter dat je het mes beweegt je de haren kan uitspoelen onder de kraan / in water uit de wasbak mag schudden. Sommige cartridges zijn zeer snel verstopt wat dat betreft. Met name de afstand tussen de mesjes is hiervoor een goede indicator. De Hydro's zijn hiervoor niet slecht, bij Gillette wisselt het sterk per product. Bic heeft enkele systemen met meer ruimte tussen.
Verder zou ook de Quattro niet de eerste aanrader zijn wat dat betreft. Het concept van de Quattro zit er namelijk in dat de mesjes niet in de huid zouden moeten kunnen snijden, doordat de mesjes aan een soort 'gaas' zitten. Dat voorkomt dat één mesje al te zeer kan bewegen en zou het snijden in de huid moeten voorkomen omdat letterlijk de mesjes worden tegengehouden.
De Hydro 5 (en 3) hebben wel een ander minpunt: de aloë vera gel komt met name de eerste scheerbeurten heel snel uit de cartridge. Wat samen met de baardharen een kans geeft dat het een massa zooi wordt tussen de mesjes. Sommige Gillette's hebben hier ook fors last van.

In het vierde geval ligt e.e.a. wat complexer. Vaak is er niet per se één 'oorzaak' aan te wijzen. Sommigen hebben een vrij droge huid, daarbij kan het schuim niet voldoende de 'frictie' tussen mes en huid tegen gaan, waardoor je alsnog een 'stuiterend / happend' mesje hebt. Samen met een wat onregelmatige huid (als in: oppervlakte technisch gezien niet glad) waarschijnlijk een wat meer voorkomende reden van een stuiterend/happend mesje, wanneer je geen botte mesjes gebruikt.
Variëren met scheerschuim kan ook nog wel eens helpen. Ik neem aan dat je de spuitbus variant van Palmolive Sensitive gebruikt? Persoonlijk ben ik daar geen al te grote fan van, omdat ie i.c.m. mijn huid wat droog scheert en de haren niet echt lekker 'voor weekt'. Maar anderen heb ik er heel enthousiast over gehoord. Wat maar wil zeggen dat de ene huid + baard de andere zeker niet is. Mocht je na veel proberen op dit schuim zijn uitgekomen, vergeet dan alsjeblieft de laatste zinnen :)
In de regel zal een 'klassiek' schuim, gemaakt met een kwast, water en scheercrême/zeep een wat 'natter' schuim geven. Dat kun je overigens ook min of meer wel bereiken door een iets vochtiger huid te hebben / creeëeren voordat je het schuim opbrengt en daarna dat met vochtige hand wat 'inmasseren'. Mocht dat vochtiger maken van een spuitbus schuim helpen, dan is het 'klassieke' gebeuren met een kwast zeker een overweging waard. In plaats van vijf vingers heb je dan een enorm aantal kleine zachte haren die dat werk voor je doen. Zeker bij het opschuimen van een scheercrême op het gezicht. Wat dat betreft is variaties proberen toch een beetje de sleutel hierin.
Exotischer is dat de hoek waaronder de mesjes in de houder staan simpelweg niet werkt met jouw huid/haar combinatie. Dan kan een mesje onder een dergelijke hoek komen dat het simpelweg bijna per definitie zich 'vast zet' in de haren of in de huid snijdt. Of in een enkel geval: een mesje werkt simpelweg niet goed bij iemand. Niet altijd hoeft alles voor een leek, ben ik ook, duidelijk te zijn. :) In ieder geval zit er tussen Gillette en Wilkinson een redelijk verschil op dit punt, vaak de reden dat een Wilkinson wat aggressief voelt voor iemand die Gillette gewend is.Obelink in "Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3"
Ik ga in ieder geval proberen wat ik nog kan verbeteren met je tips!
Maar ook is het zo dat na ca. 12 uur de haartjes weer duidelijk zichtbaar en voelbaar worden. Dus moet er dan vaak weer geschoren worden wat een extra belasting voor de huid is. Ik probeer het op 1x per dag te houden maar dat lukt dus niet altijd.
Met de mesjes is het heel raar, soms voelen ze al na twee, drie keer gebruik bot aan. Ik heb me wel eens afgevraagd of ik dan merk-vervalste imitatie mesjes had gekocht.
In Nederland en Vlaanderen is de kans op namaak behoorlijk klein. Tenzij je regelmatig van de 1 euro winkels of van de markt de mesjes haalt, lijkt me die optie haast uitgesloten.
Wat wel goed zou kunnen is dat je merkt dat de aloë vera of andere magische lubricatie strip is uitgewerkt. De gel verzacht dan niet meer als een soort asb en maakt ook dat het mes iets minder kan glijden over de huid. Eigenlijk voel je dan hoe een cartridgemesje écht is, zonder de gel camouflage ;)
Mocht je dat botte gevoel / idee van namaak hebben gehad bij de Hydro, dan kan dat het zijn geweest i.c.m. de hoek van de mesjes in het plastic.
Tip bij de Hydro (3 en 5): wanneer de gel op lijkt of nauwelijks meer vrij komt, zet de scheerkop kort in dampend heet water (niet kokend!). Na een minuut ongeveer komt de gel uit de bodem van het reservoirtje naar boven en kun je nog enkele scheerbeurten met gel scheren. Daarna is t wel echt afgelopen.

Daarnaast kun je bij elk mes, cartridge of DE, de mesjes in het algemeen wat langer mee laten gaan door een paar dingen te doen:
• tijdens en na gebruik goed uitspoelen. Hoe minder zooi over blijft hoe beter. Schuim etc. kan zich namelijk op gaan hopen.
• schudt het mes goed uit na gebruik, vocht tast na verloop van tijd het mesje licht aan
• berg een mesje op, op een droge plek waar ook waterdamp weg kan. In een badkamer waar het vaak langere tijd dampig is, zal die damp uiteindelijk (net als water) vat krijgen op het mesje. Wat dat betreft zijn die kastjes in de badkamer geen ideale plek voor een scheermes.
Sommigen gaan nog een stap verder. Of je dat de moeite waard vindt en in de werkzaamheid er van gelooft, is aan ieder voor zich.
Je kunt in ieder geval na het scheren met de mesjes mee (dus niet-scherend) deze drogen met een handdoek of tegen de droge huid van bijv. een arm of been. Een iets steviger variant hierop is hetzelfde maar dan met een stukje siliconen. Het wordt vaak in allerlei fancy vormen verkocht als een 'vernieuwingsset' voor cartridges, maar in de basis komt het neer op hetzelfde principe: de onregelmatigheden op het snijvlak van de mesjes ietwat wegnemen (geen slijpen) en vuil van de mesjes halen. Een siliconen lapje zoals dat wel eens voor in de keuken wordt verkocht als bakmat of panlap kun je hiervoor gebruiken.
Een 'ouderwetse' variant hierop is een leren scheerstrop. In de regel worden die voor een ander soort scheermes verkocht, het open scheermes, maar het werkt ook voor cartridges als je het met enig beleid doet.

Hopelijk is het niet te veel een opsomming geworden. En het zal ongetwijfeld met het snelle typen her en der geen 10 voor leesbaarheid hebben, hopelijk is het wel duidelijk :)Laat als je wilt weten hoe de eerdere tips hebben uitgepakt, dat is zeer handig om verder te kunnen praten hier.
Tot slot. Ik neem aan dat je in de afweging tussen een zeer gladde huid of gladde huid wat wel / niet meer scheerirritatie geeft, je zou kiezen voor de optie met een minder goed resultaat + met minder irritatie? In dat geval zou je een iets meer onorthodoxe methode kunnen overwegen.
Om droge huid en andere factoren die tot een soort 'stuiterend / happend' mesje leiden uit te sluiten, zou je een pre-shave kunnen overwegen. Pre-shaves zijn een soort laagje dat je héél dun aanbrengt op de huid en daarna doe je het schuim er over heen. Het is vaak een wat dichtere, vettiger zalfachtige substantie die op de huid zit en de huid extra beschermt bij het scheren. Sommigen gebruiken hiervoor pre-shave die kant en klaar te koop is (meer online dan in de gemiddelde drogist) anderen hebben een vrijwel zelfde resultaat met een blikje Nivea.
Het komt met een paar nadelen om Nivea te pakken, maar hoogstwaarschijnlijk heb je het al in huis en anders kost het in ieder geval ruim minder dan pre-shave. Het is een stap vettiger dan veel preshaves en daarom is het aan te raden om na het scheren het weg te wassen (hoeft niet uitgebreid) met wat water. Daarnaast voelt het voor velen vaak wat minder prettig dan een pre-shave. Maar het werkt wél en kan een uitstekende manier zijn om te testen of een pre-shave kan werken.

P.S. Als je met een cartridge minder-goed-dan-gewenst resultaat haalt, overweeg dan ook eens scheren met een zgn. krabber. Niet voor iedereen even effectief, maar velen met een zware baardgroei hebben er betere resultaten mee dan met een elektrisch apparaat of een cartridge systeem.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
TimmieN schreef op vrijdag 12 juni 2015 @ 21:14:

Welke Ebay verkoper kunnen jullie aanraden qua prijs en levering (en zonder risico op namaak te lopen)?
dacht dat er een tijdje geleden in dit topic een Thaise verkoper werd genoemd. Misschien dat Marzman, Lampuhkap of Marcel die nog weten.
Het waar je wel tegen aan gaat lopen is dat de douane voor elk pakket boven de iets van 22 euro een BTW heffing doet. Met internationaal bestellen kom je toch al gauw op pakken van 100 of meer mesjes wil het echt de moeite zijn. En met Feathers kom je dan heel snel boven die douane-grens uit.

Binnen Europa blijven Feather mesjes gewoon vrij duur; gelukkig gaan ze wat langer mee dan gemiddeld, dat scheelt dan weer. :)
Je zou eens een setje Rapira mesjes kunnen mee bestellen met de Feathers. Volgens velen is er niks scherper dan een Feather, maar Rapira's hebben een goede reputatie als het om scherpte gaat. Ze zijn wel iets meer smooth en gaan gemiddeld lang mee voor een DE mesje. Ook iets minder scherp dan Feathers zijn Shark mesjes, die bevallen ook veel mensen goed qua scherpte.
Er zijn drie types die veel worden aangeboden van Rapira: de meest bekende zijn die in de rood-zwarte verpakking, daarnaast zijn er de Lux en de Swedish supersteel. Van Shark wil je de standaard Super Stainless versie. Mocht één van die mesjes goed bevallen, dan kun je die voor veel lagere prijzen vinden dan de Feathers. Vooral bestshave biedt die mesjes erg goedkoop aan (in Turkije zijn veel klassieke scheerspullen erg betaalbaar).

Succes met zoeken in ieder geval en laat het ons als je wilt weten waar je uiteindelijk betaalbare Feathers hebt kunnen vinden! :) Onder de 31ct./st. ben ik ze buiten eBay en binnen de EU nog niet tegengekomen namelijk.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
weet die verkoper weer die eerder in het topic is genoemd: thailamps / thai lamps. Niet helemaal zeker van de spelling, maar dat is m. Enkele tweakers hier hebben er goede ervaring mee als ik me niet vergis.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
kaiiestan schreef op woensdag 05 augustus 2015 @ 16:37:

Ondertussen 2 keer mee geschoren. De eerste keer, 5 wondjes en flink bloeden maar de 2e keer ging het al beter. Het voelt wel echt super glad.
gebruik je voor de wondjes al aluin? Dat kan behoorlijk helpen om na het scheren, het wassen van het gezicht met koud water, de bloeding te stoppen. Wel een kwartiertje o.i.d. niet aan komen verder of de aluin weg wassen.
Alleen naderhand heb ik een branderig gevoel. De huid voelt helemaal heet aan, na een dag is dit weg. Hebben jullie nog tips welk spul ik kan gebruiken
Gebruik je al een aftershave balsem? Een asb kan veel verkoeling geven en de huid helpen herstellen. Een asb helpt veel meer daarvoor dan een aftershave.
Veel mensen vinden de Nivea men Sensitive prettig. Een iets goedkopere asb is die van Wilkinson, die is duidelijk lichter (handig voor een wat vettiger huid) en trekt snel in. Al is de geur er van wellicht wat chemisch en verzorgt het de huid iets minder dan de Nivea.
Idem voor de asb van de Lidl, al is dat misschien niet de eerste super die je verwacht een goede asb te hebben. Hun Cien balsem wordt gemaakt door het Duitse Mann & Schröder en is prima voor het geld, net als de Wilkinson.
Een wat vettiger, zwaardere asb is die van de Vergulde Hand. Voor de meeste mensen meer een asb voor de winter, wanneer de huid al vrij droog is.

Bovenstaande is wat je gemakkelijk en betaalbaar kunt vinden in de lokale super of drogist. Online is de keuze uiteraard vele malen groter. Kijk bijv. eens bij Barbieredifigaro of shaving.ie om daar een idee van te krijgen.

Succes!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
bnijssen schreef op dinsdag 11 augustus 2015 @ 15:08:
Wat een leuk topic. Na éen dag lezen ook direct een 'starterskit' besteld, op basis van de adviezen hier en dit topic.
Dus een Edwin Jagger DE89 Razor, blikje Proraso en wat Aluin. Kwastje en balsem heb ik reeds. Vergeet ik nog iets?
Nu nog even goed inlezen en dan aan de slag! Zin in een nieuwe hobby...
Leuk dat je het topic gevonden hebt! Zo te lezen ben je niet echt iets vergeten. Misschien dat je nog een kommetje wilt voor het opkloppen van de zeep?
De video's van Mantic59 en Geofatboy op Youtube zijn de moeite om mee te starten, beide hebben goede video's voor startende DE scheerders. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Sjoerd_87 schreef op donderdag 27 augustus 2015 @ 10:13:
Hebben jullie nog aanraders voor scheerzepen? Binnenkort weer eens van plan wat nieuwe zepen te proberen. Ik ben nog niet zo lang met DEs aan het scheren en heb nu aan scheerzeep:
- Edwin Jagger aloe vera
- TOBS coconut
- TFS crazy sandalwood
- Cella sandalwood

TOBS is, by far, mijn favoriet. Makkelijk op te schuimen, goede dikke schuim en lekkere geur. Als jullie iets hebben wat hierbij in de buurt komt: ik hoor het graag. De TFS vind ik ok, al heb ik daar al wat meer moeite om het goed schuimend te krijgen. EJ ruikt erg lekker, maar krijg ik met geen mogelijkheid goed schuimend. Cella gooi ik het liefst weg, aangezien de geur echt vreselijk is. Zijn er nog wat merken en/of geuren die ik echt geprobeerd moet hebben?
De EJ en TFS zijn in de basis prima zepen en zouden goed moeten kunnen worden opgeschuimd, zoals YdieresiS ook zegt. Meestal is het spelen met de water / zeep verhoudingen om een lekker schuim te krijgen. Geofatboy en Mantic59 hebben goede video's hierover op Youtube staan.

Meestal begin met een licht vochtige kwast een eerste maal over de zeep te gaan om daarvan de bovenlaag wat water te geven & zachter te laten worden. Gewoon heel kort laten staan dat ieniemienie beetje water. Daarna de kwast 'laden' zoals t vaak wordt genoemd: met een licht vochtige kwast over de zeep totdat er een redelijke hoeveelheid zeep in de haren zit. Die zeep moet zacht zijn op dat moment, niet korrelig of uiterst droog. Je wilt namelijk op dat moment eigenlijk iets hebben dat een tussenstap tussen de droge zeep is en een mooi schuim qua zeep/water verhouding. Dan doe je een héél klein beetje water in een kommetje en ga je met de kwast zachtjes kloppen. Telkens voeg je ietsje meer water toe, met een paar druppels per keer. Op een gegeven moment zie je 'ineens' het schuim ontstaan. Vaak zit je dan dicht bij het punt dat je genoeg water hebt, nog een beetje water er bij en je bent er. :)
Als je op het gezicht opschuimt, dan moet je gezicht licht vochtig zijn en kan je de kwast wat druppels water geven. Eventueel kun je ook in het kommetje van de zeep zelf opschuimen, maar ik zou je niet aan raden om daar mee te beginnen als je opschuimen niet gewend bent.

Mocht het lastig blijven, dan kan de tussenstap met een scheercrême mogelijk een oplossing zijn om wat handiger te worden met schuim maken. Crême is een stuk makkelijker op te schuimen.

Welke zepen aanraders zijn, hangt sterk af van je voorkeuren. Zowel geur als hoe een bepaald schuim op jouw huid werkt zijn dan factoren, naast de prijs.
Bekend merk dat voor heel veel mensen goed werkt is Proraso. Als de sandelwood geur je bevalt, dan is de rode Proraso een aanrader. Wanneer je een licht fris schuim wilt, dan de witte variant of eventueel de blauwe. De groene Proraso is een echte klassieker zogezegd, vooral in de zomer is die erg lekker fris (menthol fris).

Bekende zeep / scheercrême merken zijn verder o.a. Geo F Trumper, Musgo Real, Dr. Harris, Vergulde Hand, Truefitt & Hill, Mühle begint een reputatie op te bouwen voor zeep/crême, Acca Kappa, Cyril R Salter, Tabac en Mitchell's Woolfat. Daarbij zou ik je hoe dan ook Geo F Trumper en Mitchell's Woolfat niet aanraden voor nu. Beide zijn lastig om precies goed op te schuimen.
Houd overigens in gedachten dat als je niet van het amandel / marsepein achtige geurtje van Cella houdt, dat veel Italiaanse zepen je waarschijnlijk minder goed zullen bevallen. Veel van de mild geurende zepen (TFS incl.) hebben bij een deel van de zepen een hint van die marsepein achtige zoetigheid.

Als ik je één zeep / crême mag aanraden, zou ik zeker aanraden om een tube Proraso groen scheercrême te proberen. Zeer makkelijk op te schuimen, wat ideaal is om te oefenen in schuim maken, en de geur / frisheid zit dicht bij die van de zepen.

Succes! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
walterworld schreef op vrijdag 04 september 2015 @ 18:20:
Nu vroeg ik mij of er een soort van starterpakket samples DE te halen valt. Zoiets als dit.

Na lang zoeken ben ik dit pakket tegengekomen. :) Is dit een mooi pakket om mesjes uit te proberen? Het mooie lijkt mij dat je meerdere mesjes van elk soort krijgt. Je kan ze dan meerdere keren gebruiken en een mooi oordeel geven.
shaving.ie heeft een redelijk uitgebreid pakket. Niet duur, maar je hebt eigenlijk wel Paypal of een creditcard nodig voor bestellingen. Idem voor Connaughtshaving.
Misschien heb je er wat aan.

Sjoerd_87 schreef op zondag 06 september 2015 @ 19:47:
Bedankt voor deze tips. Ik weet niet of het nu aan deze kleine verandering heeft gelegen, maar nu ik de zeep een beetje nat maak van tevoren, lijkt het allemaal een stuk beter te gaan! De EJ is nog altijd lastig (ik heb het gevoel dat die minder lekker glijdt dan de rest), maar de TFS lukt nu echt goed.
Mooi dat t zo goed gaat. Door de zeep een klein beetje voor te weken, schuim t niet alleen makkelijker maar vaak ook gelijkmatiger op.
Gebruiken jullie overigens ook een pre-shave?
meestal niet. Het is iets waarvan ik denk dat het alleen handig is als je een hele gevoelige huid hebt met hele stevige baardharen. Of wanneer je alleen het gezicht wast met lauw-warm water voor het scheren. Dan zijn de baardharen toch een stapje minder 'zachter' gemaakt dan bij een douche.
Als je doucht voor het scheren, zal het bij maar weinigen nodig, nuttig of van toegevoegde waarde zijn. Dat neemt niet weg dat voor sommigen het veel meer om het ritueel draait bij scheren, en zo'n pre-shave kan dan een onderdeel zijn een uitgebreide scheerronde. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
walterworld schreef op maandag 07 september 2015 @ 10:34:
[...]

Leuke website, Het aanbond wat betreft probeerpakket niet zo groot. Of kijk ik verkeerd?
Het enige wat ik heb kunnen vinden is deze: http://www.shaving.ie/pro...um-selection-sampler.html
Deze is er ook nog: http://www.shaving.ie/pro...de-blade-sample-pack.html
Het klopt verder dat er niet heel veel verdere variaties zijn, maar hoeveel varianten probeerpakketten wil je hebben? ;) De meeste mensen hebben aan één wat uitgebreider pakket genoeg om een idee te krijgen welke merken en typen hen bevallen. :)

Succes!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Basekid schreef op dinsdag 22 september 2015 @ 19:16:
Hm, zou dit wat kunnen zijn?

https://www.kickstarter.c...azor-21st-century-shaving

Aan de ene kant klinkt het als erge bullshit, maar misschien ook wel mogelijk?
ik denk dat het zou kunnen werken. Op de pagina met comments wordt door Skarp aangegeven dat ze binnenkort een video met werkend prototype laten zien, zodat ieder daadwerkelijk het scheren zelf kan zien.
Verder wordt er gelinkt naar een patent, dat ziet er redelijk breed uit. Maar wie weet lukt t allemaal wel.

Ik zou in jouw geval de video die ergens komende week verschijnt afwachten. Voorlopig blijf ik ook enigszins sceptisch, maar het ziet er naar mijn mening duidelijk beter uit dan alle diamanten scheermessen en andere Kickstarter projecten gericht op scheren. Wie weet gaat het goed werken meteen vanaf het eerste model / de eerste generatie van het mes.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ijdod schreef op vrijdag 02 oktober 2015 @ 14:25:
De bodem van mijn Ogallala Bay Rum fles komt in zicht, en ik kom er achter dat men tegenwoordig erg moeilijk doet over het versturen er van. Zijn er nog mogelijkheden om eea toch te verkrijgen?
Lampuhkap heeft een tijdje achter enkele varianten aangejaagd, als ik me niet vergis. Misschien dat hij een idee heeft? Mocht je bij een shop in het VK kijken, een enkele keer hebben die ook een verzending per koerier als mogelijkheid (wel duurder). Een deel van de koeriers kan weer wél alcoholhoudende cosmetica vervoeren.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
jaydenjarno schreef op woensdag 20 januari 2016 @ 22:14:
Ik heb zelf een hekel aan scheren. Nu scheer ik met een apparaat gevolgd door een mesje. Gewoon een Gilette proglide. Maar scheerapparaat maakt alleen m'n kin glad genoeg vind ik. Is het verstandig om een keer een krabber te proberen? Die kan je denk ook goed gebruiken bij een 3 of 4 dagen baardje? Iemand tips om goedkoop een krabber te proberen?
Een krabber gaat niet heel veel verschil geven met een Proglide als je kijkt naar hoe glad je er je mee kunt scheren. Wél in de irritatie van de huid achteraf.
De vijf mesjes van een Proglide werken uitstekend, begrijp me niet verkeerd, maar elke maal dat een mesje over de huid gaat, haal je ook iets van de bovenste huidlaag weg. Dat kan irritatie achteraf geven van de huid. Wanneer je een krabber gebruikt gaat er maar één mesje over de huid per keer dat je het mes over het gezicht beweegt.
Soms zul je dan wel een keertje extra over de huid moeten met een DE mes, maar uiteindelijk is voor de meeste mensen een krabber wat comfortabeler voor de huid.

Scheren met een DE mesje in een krabber kan je zeker helpen. De genoemde weekend-baard gaat er ook redelijk goed af met een DE mes. Al kan het even goed met een tondeuse + jouw Gillette.
Goed leren scheren met een krabber kan wel wat tijd kosten. De eerste weken is het een beetje zoeken naar de balans van het mes, de iets andere wijze van scheren en voorkomen dat je per ongeluk een klein wondje op loopt. Wanneer je echt een hekel hebt aan scheren kan dit klassieke scheren het een stapje leuker maken. Sommigen van de vaste bezoekers in dit topic zien het als hun 'rustige' moment in de dag of als een relaxte start van de ochtend en genieten van het maken van een schuim een rustig scheren.
Blijft het puur praktisch: houd er dan rekening mee dat je vooral de eerste maand gewoon redelijk wat tijd moet maken om te scheren. Onder de 10 min kom je er in de regel anders niet vanaf zonder scheerwondjes of een matige scheerbeurt te hebben. De eerste week meestal niet in minder dan een 20 min à een kwartier alles bij elkaar.

Als je een redelijk betaalbare start wilt maken, zou je eens kunnen kijken wat er verkrijgbaar is op de diverse scheerfora. Op die fora kun je namelijk vaak wel een goede beginnerset voor weinig over nemen van iemand die graag z'n DE krabber wil gaan 'upgraden'. In Nederland / Vlaanderen is bijv. het forum van Shaving Society redelijk groot.
Wanneer je liever zelf een set koopt van krabber + wat mesjes + zeep + kwast, dan kom je al gauw uit op een euro of 30 waneer je de wat betaalbaarder krabbers en kwasten kiest (nog steeds prima, maar je wilt die meestal na een jaar wel vervangen door iets beters als je dagelijks scheert). Een goede kwast en krabber die jaren mee gaan i.c.m. mesjes en zeep gaat eerder richting de 50€.

http://winkelplein.nu/barbershopsuply Biedt een redelijk assortiment van betaalbare krabbers, zoals een Lord of Timor krabber. http://www.barbieredifigaro.nl/ is behoorlijk uitgebreid en één van de grotere Nederlandse shops die gespecialiseerd is in scheer materialen.
Verder biedt o.a. shaving.ie vaak leuke sets van krabbers en andere scheermaterialen aan.

De 'default' voor een wat betaalbaardere krabber is min of meer merken als Lord en de instapper van Feather. De betere en veel aangeraden starters-krabber zijn de Edwin Jagger's / Muhle's van rond de 30-35 euro, zoals de R41 en DE87. Ook een Merkur 34c is een aanrader.
Van veel modellen is er ook een variant te verkrijgen met een langer handvat, dat is net wat makkelijker scheren als je het relatief lange handvat van een Proglide gewend bent.
Een goede zeep is bijv. Proraso Groen of Wit (Sensitive).
Kwasten van Mühle, Omega en Semogue kun je je geen buil aan vallen. Een Semogue 1305 zou één van mijn persoonlijke favorieten zijn, wanneer je voor onder de 20 euro een goede kwast wilt. Of misschien een synthetische kwast van Omega. :)

P.S. mocht je een 2e hands kwast en krabber overnemen: meestal zijn die netjes schoon, maar een sopje met afwasmiddel ruim voldoende om daar zeker van te zijn. Agressieve middelen wil je meestal vermijden met een kwast / krabber.

Succes! :)

[Voor 7% gewijzigd door Bluepenguin op 20-01-2016 23:24]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Anoniem: 443399 schreef op zondag 24 januari 2016 @ 23:20:
Zo heb wat aankopen gedaan :P
Simpel 15 Double Edge Razor Blades Sample set gekocht 8)
Setje proraso scheerzeep bakjes alle 3 de soorten voor nog geen 20 dollar via ebay
en een vlinder de mes model: 9306-C Extended Edition
Zal wel lang wachten zijn maar dan kan ik ook eens kijken of zo scheren fijner is dan normaal 3blads messen ;)
Neem rustig de tijd zou ik zeggen :) Dat scheelt een heleboel voor de kans op kleine sneetjes en maakt t mogelijk om rustig wat te variëren met de hoek waaronder je de krabber houdt.

De 9306 die je noemt is in de basis een prima krabber om mee te beginnen. Mild en je kunt heel makkelijk met de hoek van scheren experimenteren zonder meteen 'gebeten' te worden ;) Het is een design dat onder heel wat namen is verkocht, je zou het ontwerp kunnen herkennen in onder andere enkele Gillette's voor niet-Westerse landen / opkomende economiën (een soort reïncarnatie van een klassiek ontwerp uit de jaren '50) en Timor krabbers van de afgelopen jaren.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
yeth3119 schreef op woensdag 03 februari 2016 @ 15:10:
Ik hoor jullie allemaal praten over scheerzeep, maar ik scheer mij zelf vaal onder het douch. Heb begrepen dat scheerolie dan handiger is, het probleem is dat ik niet heelveel informatie kan vinden over scheerolie en hoe ze zijn.
Ook een scheergel kan vaak heel behoorlijk werken en in ieder geval een stapje beter dan een schuim uit een spraybus.
Enige die ik heb gevonden is de Oscar (sensitive) scheerolie, maar die is bijna niet verkrijgbaar in Nederland. Heeft iemand ervaring met die Oscar scheerolie (en hoe ik hem kan kopen) of met een ander scheerolie?
Bij de Etos is die verkrijgbaar, al zou je moeten kijken of jouw lokale Etos het heeft. Met name de wat grotere hebben het vaak wel. Overigens met de notitie dat ik er al enkele maanden niet meer ben geweest.
Online heeft de bol.com de sensitive versie, de AH, Douglas en Dutch Shaving Shop ook één of beide varianten.

Voor een scheerolie is de Oscar olie zeker een goede. Naar mijn mening ietsje beter / luxer dan de Wilkinson olie waar je veel (buitenlandse) fora nog naar ziet verwijzen. De blauwe variant heeft een duidelijke munt / menthol geur en feel, de groene (sensitive) variant heeft dat lichtjes.
Bij het scheren merkte ik dat je vaak nét even wat meer van de Oscar olie gebruikt per scheerbeurt, het is wat dunner / minder olie-achtig dan bijv. een Kruidvat of Etos eigen merk olie. De Kruidvat en Etos eigen merk zijn overigens vrijwel uitwisselbaar.
Een deel van de Kruidvat winkels heeft ook van het merk "the shave doctor" een scheerolie. Net als de Oscar een wat dunnere / luxere olie, die prima werkt. Heeft een lichte sinasappel geur.

Wanneer je de scheerolie zeer dun aanbrengt als een soort van onderlaag voor schuim, dan is de olie van the shave doctor goed te combineren met andere producten van hetzelfde merk. Vaak wordt het schuim van een gel of zeep niet altijd even 'vol' als je het over een olie opschuimt (althans voor mij, YMMV). Bij die shave doctor lijn lijkt alles goed te combineren zonder het elkaar tegen werkt.
Daarmee zeg ik je niet dat dát merk aan te raden is per sé. Het hangt er vooral vanaf wat je zoekt in een scheerolie. Voor een makkelijk en compacte olie voor in de handbagage met vliegen, zijn de Kruidvat en Etos eigen merk olieeën echt prima. Simpel en prima spul, precies wat je van een olie verwacht: vettig en prima scherend. Qua prijs-kwaliteit onverslaanbaar zo'n beetje.
Degenen die liever een licht geurtje er in hebben of graag wat meer geld neerleggen voor een iets betere olie & luxere 'ervaring', zijn met zowel Oscar als de Shave Doctor prima af.

Nadeel of juist voordeel van de Oscar olie is overigens dat het in een flesje met een pompje komt. Perfect als die hoeveelheid precies goed is voor jou, maar reuze onhandig als je nét wat meer of minder olie wilt gebruiken. Voor mij werkte het om het pompje niet 100% in te duwen, maar nét even minder, tot 3/4 ongeveer.

Mocht het je eerste scheerolie zijn, dan zijn de Kruidvat / Etos prima om kennis te maken met wat scheerolie is de basis is (vettig en simpel).
De Oscar en TSD zijn anderzijds wel wat 'makkelijker' / toegankelijker en geven je een lekker geurtje, voor duidelijk meer euro's.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
saert schreef op woensdag 17 februari 2016 @ 16:08:
Gaat jullie voorkeur uit naar scheerschuim of zeep? En wat is beter bij een gevoelige huid.
Uiteindelijk heb je bij alle soorten zeep / crême / spuitbus een scheerschuim, dat is wat je op het gezicht wilt voor het scheren. En eventueel is er ook nog scheerolie.
Wat het beste werkt i.c.m. jouw huid weet niemand van te voren. Dat is puur uitproberen. Je hebt alleen vaak wel dat een schuim uit een spuitbus wat droog is of dat snel wordt. Een gel uit een spuitbus heeft dat niet, omdat je er zelf water aan toevoegt. Kortom: komt t schuim uit een busje, doe er dan een klein beetje water bij of start met een vochtige huid. Hoeveel water goed werkt verschilt per persoon (huid etc.) en met de andere scheermaterialen (zoals pre-shave en de scheermessen/apparaten).

Met zeep of crême die je zelf opschuimt m.b.v. een kwast en wat water, heb je met een gevoelige huid een wat betere kans om minder wondjes en/of irritatie op te lopen. Dat zit er in dat één van de manieren van opschuimen direct op het gezicht is. Daarmee maak je niet alleen schuim met de zeep/crême in de kwast, maar masseer + verspreid je die ook tegelijk uitgebreid in de plek tussen de haartjes / over het hele te scheren gebied.

Kijk anders ook eens op Youtube voor instructiefilmpjes, o.a. Geofatboy en Mantic59 hebben erg goede video's over het opschuimen van zeep en crême.

[Voor 5% gewijzigd door Bluepenguin op 17-02-2016 22:47]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
gop1 schreef op woensdag 17 februari 2016 @ 23:10:
Ik heb me na een jaar niet geschoren te hebben (alleen af en toe trimmen) pas weer eens geschoren en de reden dat ik gestopt was met scheren is me meteen weer duidelijk: mijn huid vind het absoluut niet fijn.

Op de dag van het scheren zelf en de dag erna heb ik nergens last van, maar na 2 dagen begint de ellende. Het begint met een enorme hoeveelheid witte puskukkels, die ik stuk voor stuk moet uitknijpen. Na ongeveer 5 dagen begint de huid enorm te schilferen en ik moet echt actief de boel netjes houden. Pas na 3-4 weken, soms zelfs langer is mijn huid weer hersteld.

Weet iemand hier een oplossing voor? Ik ben zelf bang dat de enige oplossing is gewoon nooit meer scheren. :'(
klinkt vrij extreem, ga anders eens langs bij je huisarts of een schoonheidsspecialist die zich toelegt op huid behandelingen. Tenzij je heel raar scheert, is er met een advies van ons niet zúlke sterke reacties van de huid te voorkomen. En het lijkt me niet dat je zulke gekken dingen doet met scheren ;)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
gop1 schreef op donderdag 18 februari 2016 @ 19:57:
Bedankt voor de reacties, ik gebruik altijd schone, scherpe mesjes. Wat ik denk dat er gebeurt is dat de haartjes bij het weer aangroeien vast komen te zitten in de haarzak en dat hier die witte pukkels vandaan komen. Maar als dat de verklaring zou zijn, zouden meer mensen er last van moeten hebben. Het gebeurt echt alleen bij glad scheren. Bij bijvoorbeeld trimmen op 0,5 mm heb ik nergens last van.
dat wordt ingegroeide baardharen genoemd of in het Engels "ingrown hairs". Wat je beschrijft qua pukkels komt daar niet echt mee overeen, vaak zijn dat meer bultjes die dan ontstaan. Maar kijk anders de video van Mantic59 daarover eens: YouTube: Dealing With Ingrown Hairs
Naar mijn mening niet echt Mantic's beste video, maar het geeft je wellicht een nét even andere kijk er op dan normaal.

Zover je iets op afstand hierover kunt zeggen & zonder een dermatoloog of andere specialist te zijn, denk ik eerder het volgende. Met name het schilferen en de drie tot vier weken hersteltijd zijn abnormaal. Echt abnormaal. Tenzij je als een houthakker op je gezicht losgaat, klopt de reactie van de huid niet met wat je doet. Althans, in vergelijking met een meer gemiddelde mens.
De reactie lijkt mij eerder iets dat komt doordat je de bovenste laag van de huid beschadigd. Die bovenste laag 'weghalen' hoort bij scheren; het is een laagje dode cellen die de cellen daaronder bescherming biedt. Een soort buffertje. Het lijkt er op dat wanneer je glad scheert, jouw huid dat niet goed kan opvangen.
Of, zoals Marzman zegt, een sterke allergische reactie. Mocht dat zo zijn, dan breng je met scheren direct die voor jou allergene stof direct in contact met de huid.
Welke van de twee maakt niet heel veel uit: we zijn geen experts. En die zul je wél nodig hebben om te bepalen wat er mis gaat. Een allergische reactie of een huid die structureel afwijkt van gemiddeld, daar kan geen goedbedoeld scheeradvies tegenop.

Zonder te weten hoe je precies scheert, zou je in de tijd totdat je een specialist om advies vraagt, het volgende kunnen doen. Je wilt voorkomen dat haren ingroeien en er zijn een paar manieren om de kans daarop klein te maken:
• gebruik geen 5 of 6 blads cartridges. Zo veel mesjes na elkaar tillen namelijk elk het haartje een héél klein beetje op. Bij die laatste snede kan de haar dan prima tot zoverre worden getild dat ie daarna bij het terug'veren' onder de huid schiet.
• liever een enkel of dubbelblads cartridge of een DE mesje. Of een zeer simpel scheerapparaat (de modernere / duurdere tillen namelijk ook de haartje op + hebben meerdere snedes zeer kort achter elkaar).
Bijv. een goed enkel wegwerp Bic mesje (die oranje-witte, zeer goedkope) of een Gillette II wegwerper zijn prima hiervoor.
• scheer vooral met de haarrichting mee. Werkt ook om te voorkomen dat de haartjes zover kunnen worden gesneden, dat ze onder de huid 'terugschieten'.
• scheer na het gebruik van een trimmer of tondeuse om zoveel mogelijk haar al weg te krijgen. Je hoeft dan minder keren over de huid daarna met de mesjes en dat scheelt irritatie.
• scheer ná douchen of uitgebreid met warm water 'voorweken' van de haren. Dat geeft minder 'sterke' haren die makkelijker te snijden zijn voor de mesjes.
• in het geval dat het geen allergische reactie of iets anders in een specifieke gel / schuim uit bus / zeep / crême is: sommigen hebben succes met een heel dun laagje pre-shave, Nivea crême of scheerolie als laagje voor onder de schuimlaag.
• sommigen hebben geluk met een speciaal product tegen ingegroeide haren. Bij de betere drogisten en apotheek te koop. Je gebruikt die middelen vaak als een soort pre-shave en nabehandeling naast de aftershave balsem.
• heel waarschijnlijk doe je het al: scheer maar één maal met de haarrichting mee en stop daarna.
• idem: waarschijnlijk doe je het al, maar na het scheren de huid wassen moet koud water helpt om restanten schuim etc. weg te spoelen. En de koelte van het water sluit als het ware de poriën die iets opener zijn geworden door het warme water van de douche of het wassen.
Droog daarna zachtjes de huid door deze te deppen i.p.v. droog te wrijven, scheelt wederom irritatie. En wacht een minuutje voordat je een aftershave-balsem op doet. Dat geeft de huid even een klein stukje tijd om aan te passen en ietsje rustiger te worden.

Als je wilt kijken of het een ingrediënt is van de zepen / etc. dan zou je eens onder de douche met alleen water en een mesje zonder lubricatiestrip kunnen scheren. Dat haalt alle verzorgingsproducten weg van de huid, hooguit het metaal / plastics / coatings van het mesje hebben dan nog invloed.
Lijkt me geen aanrader om bovenstaande tips toe te passen, want je hebt waarschijnlijk nog een vrij grote kans op wekenlang een verstoorde huid. Maar mocht je liever eerst zover mogelijk willen komen op je zelf, zonder naar de huisarts te gaan, dan is het misschien een overweging waard.

Succes en veel geluk ermee in ieder geval! De huid blijft een behoorlijk complex orgaan, maar hopelijk heb je geluk! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
yeth3119 schreef op zondag 28 februari 2016 @ 08:04:
[...]


[...]

Ik kon de Oscar scheerolie bij geen enkel drogisterij vinden, ook niet bij etos. Bij bol heb ik ze gezien, maar om nou zoveel voor een scheerolie te betalen vindt ik te veel (er komt ook nog verzendkosten erbij).
The Shave Doctor heeft scheerolie in oranje verpakking die bij een behoorlijk deel van de Kruidvat winkels ligt. Kan een alternatief zijn, scheelt je namelijk de verzendkosten van bijv. Bol.com. En je hebt meer scheerolie / iets meer scheerbeurten voor wat minder geld.
Ik heb nu wel paar keer de scheerolie van etos huismerk gebruikt. De olie blijft inderdaad langer op mijn huid, maar vindt toch dat het minder fijn scheerd, vooral als ik tegen de haar richting scheer dan doet het aanzienlijk meer pijn. Als ik dat niet doe, dan is het nooit echt helemaal glad. Denk dat ik hierom toch maar blijf bij scheerschuim/scheergel. Toch bedankt voor je reactie, heb wel kunnen uitproberen of het werkte of niet.
scheerolie werkt niet voor iedereen altijd goed. Mocht je nog een keer in de verleiding komen om een scheerolie te proberen, dan kun je met een iets duurdere olie als de TSD / Oscar mogelijk een wat beter resultaat hebben. Daar is net wat makkelijker mee te scheren en het is een stap minder vettig / olie-achtig.

Dat neemt niet weg dat het ook juist bij olie belangrijk is om de baardharen voor te weken. Denk aan iets van 5 minuten onder de douche of een minuut lang met een handdoek verzadigd met dampend heet water.
Met scheercreme en kwast is het inderdaad ook mogelijk, maar heb niet altijd de tijd zolang onder de douche te staan, soms moet ik kort gaan douchen en scheren, dan duurt dat toch net iets te lang.
iets van een simpele Gillette II of vergelijkbaar en een busje gel blijft één van de snellere oplossingen. De combinatie van én snel klaar zijn met scheren én erg glad willen scheren, betekent meestal dat je de huid extra belast. Afhankelijk van je gezichtshuid geeft dat wel / geen irritatie.
Met kwast en crême valt snel te scheren, maar dat vraagt redelijk wat oefening. En uiteindelijk is het voor de meeste mensen toch een paar minuten langer dan met kant-en-klaar schuim uit een busje + cartridge. Een cartridge mes laat immers behoorlijk wat 'raggen' over het gezicht toe, een DE mes moet je wat meer en zorgvuldiger sturen.

Lang verhaal kort: als je binnen één week een methode wilt hebben die je toelaat om in twee minuten onder de douche te scheren, vergeet dan klassiek scheren en DE-mesjes/kwasten/crêmes.
Ervaren scheerders komen met DE-scheren en kwast/crême op een kleine 10 minuten voor het totaal*. Dat is dan inclusief opruimen en asb / aftershave op doen. Om dat te leren ben je een paar maanden verder.
De meesten hier doen het deels ook voor een rustig momentje op de dag. Je neemt wat tijd voor jezelf, wat een prettige 'oase' van tijdelijk rust geeft, voordat je verder gaat met werknemer / ondernemer / vader / echtgenoot te zijn.*bij interesse: kijk eens naar de video van Mantic59 op Youtube over "the 10 minute shave" die hij doet.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Houd anders ook de site van Paul Kox in de gaten, hij heeft vrij regelmatig vintage krabbers voor een niet al te hoge prijs.
Heb geen belang bij het noemen van zijn webshop, maar het past prima bij je vraag. Zijn service en het assortiment zijn naar mijn mening/ervaring prima, iets dat je mogelijk niet verwacht aan de hand van hoe de site er uit ziet (die oogt wat vaag / achterhaald).

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
P. Mekes schreef op zaterdag 30 juli 2016 @ 00:07:
Dit triggerde mij om verder te kijken naar "beter" scheren . En kom ik dus op DE scheren uit. Maar ik zie dat iedereen die dat doet, gebruik maakt van zeep en kwast. Mijn vraag is dus of je ook DE kan scheren met gewoon schuim?
Dat kan zeker, geen enkel probleem.

En in het algemeen is het sterk aan te raden om in de gaten te houden hoe 'vochtig' het schuim is. Meestal is het schuim uit een spuitbus veel te droog, wat minder goed scheert. Het is namelijk het water dat je comfortabel doet scheren, het schuim zorgt er slechts voor dat er water op je huid kan worden vastgehouden.
Begin dus liefst met een natte huid. Bij het scheren van de baard, kun je bijvoorbeeld dat na het douchen doen en het gezicht niet drogen voor het scheren. Of je wast bijvoorbeeld kort het gezicht. Wanneer je daarna het schuim opbrengt, dan mix je in feite schuim en water op de huid.
Sommige bussen zijn echt erg droog i.c.m. je huid, dan kun je bijvoorbeeld het schuim op de hand spuiten. Doe er een klein beetje water bij en breng het daarna aan op het gezicht.
En hoe hoe glad het wordt met enkel WTG ? Is dat vergelijkbaar met een enkele pass mach3?
Dat is niet echt te vergelijken. Een Mach3 heeft drie mesjes in één scheerkop, bij een DE-mesje is dat er één. Het resultaat na één pass is bij een DE duidelijk minder glad, tenzij je baardharen erg licht (als in: niet stug) zijn. De meeste mensen hebben dus twee passes WTG nodig met een DE voor hetzelfde resultaat als met een Mach3 of een bijv. een Quattro.

Verschil is wel, dat in de regel bij een baard van een dag, je bij beide sowieso maar één pass nodig hebt om er normaal netjes uit te zien.
Een derde verschil is er bij meerdaagse baardgroei. Mocht je bijvoorbeeld een halve week of een week lang niet scheren, dan zijn de baardharen vrij lang. Een DE-mesje gaat daar prima door heen. De meeste normale cartridge messen (Gilletes / Wilkinsons / Bic etc.) raken door langere baardharen snel verstopt. Of overdreven gezegd, je bent met aan het harken en hakken door de haren heen. En dat laatste is bij de meeste mensen niet goed voor de huid en geeft irritatie.

Bovenstaande is in het algemeen gesproken en mijn visie er op. YMMV. Succes :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
AversusZ schreef op maandag 25 juli 2016 @ 10:07:
Vereist het scheren met een krabber scheerschuim? Momenteel scheer ik namelijk op basis van scheerolie i.s.m. Gillette fusion scheermesjes
nee, dat is niet nodig. Het gaat er bij eigenlijk alle variaties van scheren om dat je een mesje over de huid laat glijden. Zowel olie, schuim, gel en zachte/harde scheerzepen kunnen dat voor je doen.
Houd er rekening mee dat sommige DE handvaten niet per se een goede combinatie zijn met een olie. Waar je een standaard Fusion / Quattro / whatever al goed moet uit spoelen na scheren met olie, moet dat bij de DE handvaten helemaal. Sommige daarvan hebben als nadeel dat door het ontwerp de olie in de hele kop kan komen, wat je meer schoonmaak werk geeft.

Voor iemand die begint met DE scheren kunnen er wel een paar voordelen zitten aan het scheren met een schuim of gel in plaats van met een olie.
• de gel of het schuim laat duidelijk zien waar je al hebt geschoren. Dubbel over een plek gaan zonder eerst nieuw schuim/olie/iets is nooit handig. Maar in de eerste weken scheren met DE helemaal onhandig. Je zet namelijk direct een mesje op de huid en dat is minder vergevingsgezind dan een Mach3/Hydro etc.
• de meeste mensen scheren makkelijker met schuim of gel dan met een olie. Tenzij je 100% gewend bent aan olie, zou ik je aanraden eerst een busje te pakken en daarmee de eerste weken DE scheren doen. YMMV, maar naar mijn ervaring komt de hoek waaronder je een DE vast houdt wat nauwer bij olie dan bij een schuim.

Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust. We hebben hier met elkaar vele jaren aan ervaring met DE scheren en alles dat er bij komt kijken.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Egocentrix1 schreef op vrijdag 29 juli 2016 @ 22:41:
Volgens een aantal reviews zouden daar vijf Derby-mesjes bij zitten, maar ik heb een pakje Feather gekregen. Nu heb ik de nodige horrorverhalen gehoord over héle scherpe mesjes, dus ik ben een beetje huiverig om ze te gebruiken.
Wat raden jullie aan? Gewoon proberen of toch echt met minder scherpe mesjes beginnen?
Hangt er vanaf hoeveel handigheid je er in hebt ;) Nee, maar zonder flauwekul, een Feather is een goed scherp DE mesje. Redelijk vergevingsgezind en enigszins smooth, maar wel erg scherp.

Je zult na het overstappen een soort van opnieuw moeten leren scheren en vooral moeten gaan leren dat je het mesje onder een bepaalde hoek moet houden. Plus dat je absolúút níet het mes stevig tegen het gezicht moet drukken. Bij een GII kun je redelijk makkelijk veel druk zetten en redelijk onnauwkeurig scheren.
Een DE vereist dat je nauwkeurig scheert en voortdurend wat meer oplet. Pas na een tijd kun je echt gemakkelijk scheren met een DE, zonder al te veel continue nadenken. Je zorgt er uiteraard wel voor dat het mesje boven de huid zit, maar tegen de huid aandrukken is een no-go. Dan snijd je namelijk in de huid.

Al met al is een mesje dat én vergevingsgezind is én niet super-scherp de beste optie om mee te beginnen voor de meeste mensen. Je kunt starten met een Feather, maar dan maak je het je wel lastig.
YMMV maar mijn advies zou zijn om bij een Hema een setje DE mesjes op te pikken. Een klein setje daar kost iets meer dan een euro en veel Hema winkels hebben die mesjes standaard op voorraad. Niet alle winkels, maar de meeste Hema's wel.

Succes! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
MdO82 schreef op dinsdag 02 augustus 2016 @ 12:39:
[...]


Heb je wellicht een link van deze mesjes ?
Ik kwam ze online niet tegen
De mesjes waar Dido naar linkt, zijn het inderdaad. Langs een Hema lopen is veruit het makkelijkst. Zeker omdat je waarschijnlijk niet meer dan één pakje er van wilt. Prima mesjes om mee te starten en te zien of het DE scheren wat is. Daarna kun je beter variety pakken kopen om echt te gaan proberen wat bevalt. De stap daarna is bulk-pakken van je favoriete mesje(s) :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
2Dutch schreef op zondag 06 november 2016 @ 17:21:
[...]

Zo dan, had em gister al binnen! En scheert prima, vrijwel identiek aan de Merkur alleen dan voor de helft van het geld, lekkere grippy steel en erg licht. Mijn eigen Derby-mesjes gepakt, maar als deze "op" is, eens zo'n Feather mesje proberen. Nogmaals dank dus, ben d'r blij mee d:)b
Hopelijk bevalt ie je ook met een Feather mesje er in goed :) Zelf merk ik dat het toch min of meer m'n 'go to' krabber is geworden voor veel scheerbeurten, omdat het makkelijk / redelijk glad / vergevingsgezind scheert voor alle dag.

Mag ik je een tip geven? Let er wel op hoe strak je het vlindermechaniek aandraait. Het lijkt min of meer het zwakste punt te zijn van de Popular bij intensief gebruik. Wanneer je dan de boel stevig aandraait, komt er eigenlijk meer 'spanning' op te staan dan het voor een lange tijd kan hebben. Soms gaat de Feather dan kapot of je krijgt het mesje niet meer goed vast geklemd door de speling die er kan ontstaan.

Geniet van de Feather! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
ter aanvulling op Star65:
wiemelen schreef op woensdag 09 november 2016 @ 18:47:

Krabber
Om te starten ga ik me denk ik beperken tot een Muhle R89 or Edwin Jagger DE89LBL.
Niet te duur, vaak aangeraden op dit en andere forums.
Gezien beide blijkbaar zeer gelijkaardig zijn, heeft er iemand misschien een reden waarom 1 specifiek wel of niet voor een model zou kiezen?
Beide zijn te krijgen met heel wat verschillende ontwerpen van het handvat. Afhankelijk van wat je verwacht dat bij jou lekker in de hand ligt, zou ik in jouw geval de keuze maken. Voor de meeste mensen die overstappen van Wilkinson / Gillette / etc. cartridges (Fusion, Quattro etc) zijn overigens de wat langere handgrepen vaak comfortabeler en makkelijker om mee te beginnen.
Als je onder de douche wilt scheren kan het overigens een aanrader zijn om een handvat met wat meer profiel / ribbels / patronen er op te kiezen. Dat geeft je namelijk net wat meer grip.
Mesjes
Zoveel keuze ook weer :)
Na wat onderzoek heb ik de keuze voorlopig beperkt tot Feathers (zeer scherp) en Rapira.
Heeft iemand enige voorkeur voor mesjes i.c.m. de eerder genoemde krabbers?
Zonder je een mening op te willen dringen, het volgende. Je zou kunnen overwegen om eerste een setje van 10 DE mesjes bij de Hema te kopen. Voor iets meer dan 2€ liggen ze in veel van de Hema winkels. Het zijn geen bijzondere mesjes, maar wel vrij makkelijke DE's om mee te beginnen. Nadat je met die eerste mesjes je techniek / muscle memory wat hebt geoefend, zou je een probeer pakket met veel verschillende mesjes kunnen overwegen. En tot slot grote pakketten van je favoriete mesjes online gaan bestellen ;)
Kwast
Is een moeilijke. Keuze tussen synthetisch, das, varken ... moet niet duur zijn, maar het oog wil ook wat :)
Ik denk dat ik ga kiezen voor scheercreme i.p.v. zeep, maar kan zelf wat moeilijker inschatten welke kwast er beter/minder goed mee omkan.
Hier is mijn shortlist ingeperkt tot 4 modellen:
- Muhle V2 (synthetisch)
- HJM by Muhle pure badger (das)
- Semogue Owners Club (varken)
- TFS model
Synthetisch werkt vaak wat beter met een crême, net zoals de dassenharen kwasten. Een varkensharen kwast kan wat makkelijker overweg met harde zepen.
HJM is een dochtermerk van Mühle en meer gericht op waar/geld dan Mühle zelf. Alle materialen van Mühle en Edwin Jagger (nog een 'dochtermerk' van Mühle) zijn veel meer gericht op luxe en quality first zogezegd. HJM gebruikt wat mindere materialen. Niks mis mee, alleen wel een andere insteek.
Van de door jou genoemde kwasten zou ik zelf, en dat is een mening, de Mühle V2 als veruit de beste zien. Dan de Semogue en vervolgens zijn de HJM en TFS min of meer gelijken.

Voor jouw gebruik (scheercrême) en dat het je eerste kwast is, zou ik zelf in jouw geval kijken naar bijv. een goede varkensharen kwast van Omega of Semogue (betaalbaar), een redelijk goede dassenharen (ca. 25 - 30 €) of een redelijke synthetische kwast (denk ca 20€).

Begin je zoektocht anders met de keuze voor het soort kwast. Das ervaren de meeste mensen als luxer, omdat de haren meteen heerlijk zacht aanvoelen.
Een varkensharen kwast van dezelfde kwaliteit kost minder en is na een maand ook zacht. Al gaat dat laatste niet op voor de goedkoopste varkensharen kwasten vanwege het productieproces (sub 15€ zeg maar).
Synthetisch zweeft er een beetje tussenin en varieert sterk per fabrikant hoe goed het voelt en wat de eigenschappen zijn. Meestal ligt het meer richting dassenhaar. Wellicht het meest interessant wanneer je veel verschillend ruikende zepen / crêmes gebruikt (de geur gaat er nauwelijks in zitten), houdt van nieuwe dingen of bezwaar hebt tegen het gebruik van dierlijke haren.
Scheercreme
om te beginnen denk ik aan Taylor of Old Bond Street en/of TFS.
Binnen deze 2 merken is de keuze toch al groot genoeg.
vergeet Proraso ook zeker niet! :)
Accessoires
Kan iemand een merk van stick aanraden. Had er eentje toen ik jong was. Of toch maar beter aluin gebruiken?
Sticks lossen vaak veel sneller op in water en verliezen hun stevigheid vrij snel daardoor. Een blokje aluin gaat dan vaak langer mee. Veel drogisten hebben van De Vergulde Hand een aluin blokje in het assortiment. Iets waar je lange tijd mee kunt doen.

Have fun!

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
shadowman12 schreef op woensdag 09 november 2016 @ 22:32:
Ik heb een hele sterke baard en bij featers heb ik na drie passes nog steeds haartjes, Iemand een idee of er ander DE mesjes het proberen waard is? Ze worden bij mij ook heel snel bot.

Heb ook naar een open scheermes zitten kijken.
Zonder te weten hoe jouw voorbereiding is op het scheren, kunnen we op afstand wat lastiger met je meedenken. Jouw vraag doet namelijk vermoeden dat je misschien daarin nog wel winst kunt behalen.

Wat doe je voor het scheren? Wassen met warm water (handdoek prep), een pre-shave gebruiken, kort na het douchen het scheren doen etc. bijvoorbeeld? Alles wat de baardharen als het ware 'voor weekt', helpt je namelijk enorm met de door jou beschreven vragen.
En andere mesjes proberen kan natuurlijk altijd. Persona Super preps (blauwe verpakking / USA), Permasharps, Iridiums of Sharks bevallen sommigen ook goed als scherpe mesjes.

Als je iets meer wilt zeggen over je scheerprep, dan kunnen we wellicht makkelijker met je meedenken! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Anoniem: 235591 schreef op woensdag 8 februari 2017 @ 09:47:
Zijn er ook krabbers die een iets agressievere stand hebben qua mesje? Ik heb nu een krabber (https://www.scheerwinkel....-edge-krabber-detail.html) die naar mijn idee niet lekker werkt. Het mes mag wel wat meer op de huid om alles weg te krijgen. Ik moet hem bij wijze van spreken haaks op de huis zetten om stoppels weg te krijgen.

Ik gebruik Feather mesjes en Astra mesjes maar beiden met hetzelfde resultaat. Ik heb ook verschillende scheercremes en schuimen (normale scheerschuim van Gillette, Proraso creme en Vergulde Hand) gebruikt maar ook dat werkte niet. Dus als er een krabber is die is agressiever op de huid staat hoor ik het graag.
Bij de Feather Popular is het mesje juist relatief afgeschermd. Daarmee is het één van de mildste krabbers die je kunt kopen. Zelf nog steeds in gebruik na redelijk wat jaren, juist omdat het zo heerlijk ongecompliceerd scheert.

De DE89 en L6 die Marzman noemt heb ik ook, beide zijn net een stapje 'agressiever' dan de Feather, maar nog steeds erg mild.
Mocht je graag een iets aggressievere houder hebben, dan is misschien Merkur als merk interessant voor je. Een vrijwel gelijke hoge kwaliteit van afwerking als Edwin Jagger, maar met eveneens een closed comb vaak nét een stapje aggressiever.
Een volgende stap zou overstappen van een zogeheten closed comb naar een open comb krabber zijn. Of wellicht een slant bar model, die laten ook meer van de DE mesjes direct in contact komen met de huid.

@Chiron de mesjes van Feather zijn razendscherp, maar hun houders voor DE mesjes zijn juist vrij mild. De betaalbare Popular is zelfs erg mild en de topmodellen uit de AS serie staan ook bekend als behoorlijk mild en vooral gebalanceerd.

[Voor 13% gewijzigd door Bluepenguin op 08-02-2017 15:21]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Stoney3K schreef op donderdag 2 maart 2017 @ 12:01:
[...]


Lekker even een stokoude post quoten maar daarom niet minder relevant :+

Die ultra-cheap krabber van Gilette heb ik hier ook icm. Feather mesjes. Doet het werk, maar verwacht niet dat het supercomfortabel scheert. Als je die krabber hebt in combinatie met een Kruidvat varkensharen scheerkwast en een Vergulde Hand zeep, heb je wel een prima basissetje om DE mee te scheren voor een paar tientjes.

Voor mij is het ding gewoon veel te licht want de steel is van plastic, dus ik ga toch maar eens de upgrade wagen naar een wat 'serieuzere' DE. Ik twijfel nog tussen een Edwin Jagger DE89 en één van de Duitse krabbers. Gelijk mezelf maar eens trakteren op een dassenharen scheerkwast. :Y)
Zeker eens, de Gillette is uitstekend voor het geld en een leuke krabber om mee te beginnen. Een Feather Popular is dan al een stukje beter en het is geen vergelijk met de bouwkwaliteit van bijv. een goede Merkur etc. Al zou mijn mening zijn dat je beide betaalbare krabbers ook prima voor een langere tijd kan gebruiken, iets dat ik zelf al weer een paar jaar doe. En ook voor reizen kunnen de Popular en Chinese Gillette een prettige optie zijn, als zeg maar een '2e krabber' voor erbij.

Advies was destijds vooral een reactie op de vraag van Kenzi, hij was op dat moment in China en wilde gaan starten met een DE kitje.
Geniet van je nieuwe kwast en krabber! (en vergeet bij het uizoeken de synthetische Mühle kwasten niet ;) )

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
woutur schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 22:18:
Weet iemand een fysieke winkel in Utrecht waar ze fatsoenlijke borstels verkopen?
- Sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd (vrijwel alleen Mühle + Edwin Jagger en duur)
- Woortman, Neude 3 (beperkt, vooral mesjes en zeep/crêmes)
- Drogisterij Slamat, Zadelstraat 31 (in ieder geval zeep/crêmes, misschien een kwast)
En misschien dat je bij L'Occitane en Provance (Choorstraat 21) een kleine kans hebt. Ze hebben vooral crêmes / aftershave balsems e.d. Één keer heb ik in hun etalage ook een kwast gezien.

In het algemeen zijn winkels (zoals De Oude Tijd) met überhaupt enige keuze in kwasten een zeldzaamheid.
Als je het niet erg vindt om wat te rijden, dan kun je kijken naar bijv. The Dutch Shaving Shop van Paul Kox (Breukelen) of de winkel van Eric in Leiden (scheerwinkel.nl).

[Voor 20% gewijzigd door Bluepenguin op 29-07-2017 21:35]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
skoozie schreef op zondag 10 september 2017 @ 21:35:
Nu op Massdrop: https://www.massdrop.com/buy/rockwell-razors-shaving-sets
20 euro voor 100 mesjes is niet heel duur en dan zit er nu ook een mes en een bladebank bij. het mes schijnt een goedkope rebrand te zijn, iemand enig idee of de mesjes zelf wat zijn?
met verzendkosten dus voor 28 euro.
Er is een goede kans dat Rockwell niet zelf de mesjes heeft gemaakt, maar dat deze zijn geproduceerd in bijv. de fabriek van Gillette bij Sint Petersburg. Er zijn namelijk niet al te veel echt grote fabrieken waar DE mesjes worden gemaakt.
Hoe goed ze dan zijn, is lastig in te schatten. Er zijn redelijk wat mesjes die gemaakt worden met 'Swedish stainless steel'. Ook mesjes van Personna, Ladas, Derby en Rapira worden er mee gemaakt. En die verschillen onderling wel redelijk.
Zou je er op gokken dat het inderdaad mesjes zijn uit St. Petersburg, dan zijn de meeste blades die daar vandaan komen gemiddeld redelijk vergevingsgezind en behoorlijk scherp. Prima over het algemeen dus. In de enkele review of reactie op een forum over de Rockwell's kom je tegen dat het niet superscherpe mesjes zijn en vergevingsgezind.

Is Massdrop overigens niet Amerikaans? Dan komt er wellicht bij de 28 euro nog import kosten. Is die mesjes los kopen bij een Europese webshop dan niet interessanter? Bijv. bij shaving.ie:
https://www.shaving.ie/pr...ell-100-razor-blades.html
https://www.shaving.ie/products/rockwell-r1-butterfly.html
https://www.shaving.ie/products/feather-blade-bank.html
Bij elkaar €36,80; en zover mijn ervaring met shaving.ie gaat, heb je de spullen meestal met 2 à 3 werkdagen in huis. Ik heb verder geen belang bij de webshop, het is in dit geval puur een voorbeeld van een shop die Rockwell spullen verkoopt. Als Europese shop wellicht sneller levert dan Massdrop vanuit de V.S. kan.

De krabber ziet er uit als één van de vele krabbers die is geïnspireerd op de Gillette Tech's uit de jaren '30, '40 en '50. Die Gillette's (en de meeste daarop lijkende krabbers) staan bekend als erg mild en als goede beginners krabbers voor degenen die willen overstappen naar klassiek scheren.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Tigerblood schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 13:46:
[...]

Mijn routine is nu als volgt:
 1. Gezicht goed vochtig maken met warm water
 2. Kwast nat maken met warm water
 3. Scheercrème op kwast aanbrengen
 4. Crème aanbrengen op de huid en vervolgens minuutje in laten trekken
 5. Vervolgens op stand 5.5 met de Qshave safety razor met baardgroei mee
 6. Gezicht afspoelen met warm water en een tweede laag crème aanbrengen
 7. Op stand 3 tegen de baardgroei in scheren
 8. Afspoelen met koud water en vervolgens Nivea Sensitive after shave balsem (0% alcohol) erop
Mocht ik iets fout doen of het op een andere manier mogelijk beter kunnen doen hoor ik het graag :)

Ik heb zelf het vermoeden dat mijn scheercrème niet genoeg verdund wordt. De krabber loopt immers erg snel vol met de crème en het lijkt dan net op die oldschool Nivea creme uit dat blauwe blik zo dik dat het is. Maar misschien hoort het zo, maar het verschil qua dikte is nogal groot vergeleken met scheerschuim.
Even een snelle kopie-plak van een eerdere post van mezelf:
Voor degenen die willen gaan beginnen met DE scheren of hun bestaande shave prettiger willen maken kan het volgende een comfortabele, algemeen bruikbare manier van scheren zijn:
• zorg voor een geschikt moment om te scheren: rustige badkamer, neem wat tijd er voor en zorg dat zowel je handen als je scheerspullen schoon zijn.
• eerst de baardharen makkelijker te scheren maken door het scheren na douchen te doen. Of je kunt een (kleine) handdoek nemen, beetje dampend heet water er op en voorzichtig tegen het gezicht aan houden & dat nog een keer herhalen. In totaal moet je denken aan ongeveer een halve minuut tot een minuut voor de handdoek methode. Gebruik je de handdoek manier, dan moet je wel (zeep is niet nodig) in de gaten houden dat
• de huid licht vochtig moet zijn na bovenstaande, Niet nat!
• daarna breng je scheerschuim op het gebied met de baardharen aan. Dit hoeft geen dikke laag te zijn.
• scheer vervolgens één keer met de haargroei richting mee. Hoe je bepaalt welke kant de haren op groeien? Vóór het scheren voel je met de hand door over het gezicht te gaan en kun je met een beetje moeite voelen welke kant de haren op groeien. Dit kan voor verschillende delen van het gezicht anders zijn. Let daar goed op, het is één van de eenvoudigste én beste manieren om wondjes bij het scheren te voorkomen.
• druk tijdens het scheren nauwlijks het scheermes tegen je gezicht, laat het simpelweg er over glijden. Een goede vuistregel hiervoor is dat je precies de schuimlaag er mee weg hebt, maar dan ook net aan. Dat betekent namelijk dat het scheermes over de huid heen glijd, een groot deel van de baardharen snijdt en niet in de huid zal snijden.
• ga maar één keer over een plek. Het schuim beschermt je huid, als het weg is houdt de bescherming uiteraard op :)
• wanneer je merkt dat je niet alle baardgroei weg hebt kunnen halen, dan kun je een tweede keer schuim pakken en scheren. Wanneer je na die 2e maal merkt dat je huid geïrriteerd raakt, dan kun je in het vervolg beter geen tweede keer scheren. Nee, serieus, géén tweede keer! De schade stapelt zich dan namelijk op. Van een gezicht met weinig problemen, kun je meer problemen gaan veroorzaken. Je kunt dan beter in plaats van bijvoorbeeld drie tot vijf keer in de week scheren naar dagelijks gaan.
• na het scheren: was je gezicht met koud water. De kou zorgt er voor dat de porieën van de huid zich weer sluiten.
• wanneer je dan aftershave balsem (afgekort: asb) aanbrengt komt de balsem niet onnodig in de huid zelf terecht. En dat zorgt voor minder irritatie.

Verder een paar algemene tips:
• blijf in de gaten houden of de scheerspullen die je gebruikt goed voor je blijven werken. Af en toe een andere zeep of asb uitproberen kan de moeite waard zijn.
• je hebt van alles maar een beetje nodig: té veel schuim helpt niet, een laagje van een paar mm is voldoende. Asb heb je ook maar een dun laagje van nodig. Bij veel irritatie kun je beter twee keer een dun laagje aanbrengen. Denk aan ongeveer een kwartier tussen die twee keer smeren in.
• vervang je scheermesjes op tijd. De meeste DE blades gaan over het algemeen een scheerbeurt of 3 tot 5 mee. Houd in het begin, als je techniek nog wat minder is, het op een keer of drie gebruiken per mesje.
• haal tijdens het scheren regelmatig het scheermes door het water in de wasbak of onder een stromende kraan. Dat voorkomt dat een mesje verstopt raakt en scheert effectiever en comfortabeler.
• bij sneetjes kun je deze nabehandelen met aluin. Te koop in kleine blokjes bij drogisterijen. Je maakt het nat, gaat één maal over de snee heen (ja, het prikt lekker) en laat de plek vervolgens met rust. Breng ook een minuut of tien daar geen asb op aan. Spoel de aluinstick/blok uiteraard even na en schud er het achtergebleven water rustig af.
"

@Tigerblood je mist dus één van de belangrijker dingen momenteel: het schuim dat je maakt mét water en scheerzeep / scheercrême is slechts een manier om water en wat lubricerende middelen op de huid vast te houden. Een scheercrême is absoluut niet bedoeld om 'op zichzelf' te worden gebruikt direct uit de tube. Wat dat betreft nét anders dan het "standaard" scheren met een spuitbus dat de meesten gewend zijn. En het lijkt wat meer op scheren met een gel uit een spuitbus.

Klassiek scheren heeft als één van de belangrijkste verschillen met spuitbus + cartridge (Mach3, Quattro etc.) dat je een schuim aanmaakt met een kwast. (een enkele uitzondering daar gelaten) Of je dat nu met een kommetje doet (zoals Cymric aangeeft) of direct op het gezicht het schuim creëert.
Mocht je direct op het gezicht willen doen, dan kan het volgende goed werken:
• neem wat (lauw)warm water en spoel daarmee de scheerkwast. Schud die een klein beetje uit, zodat het water er niet meer uit loopt, maar niet meer dan dat.
• doe op de kwast iets van een centimeter aan Palmolive
• maak daarmee op een vochtige huid zachte, draaiende bewegingen en ga over alle baardharen. De crême zal met één of twee keer lichtjes over de huid bewegen, langzaam opschuimen.
• schuimt het niet echt (goed schuim kleurt wit en heeft kleine luchtbubbeltjes)? Haal dan héél kort de kwast door het warme water, schud m opnieuw lichtjes uit en ga nog een keer over het gezicht. Palmolive schuimt uiterst makkelijk goed op, dus met de 2e keer heb je als het goed is een mooi schuim of zie je dat ontstaan. Een 2e of 3e keer is soms niet eens echt nodig, als de 1e keer je al precies de goede verhouding zeep/water hebt. Maar meestal is een 2e maal handig.

Zodra je schuim hebt op het gezicht, dan kun je het eventueel 'in laten trekken'. Maar als je bijv. van links naar rechts de baard in schuimt én al 2 keer erover bent gegaan met de kwast, dan kun je meestal meteen links beginnen met scheren. Zeker als je net begint met klassiek scheren, heeft de crême / zeep ruim de tijd gehad een beetje in te trekken. Daarnaast masseert de kwast de haren goed in met het schuim ,dus dat komt wel goed.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande lange tekst. Happy shaving! :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
oerbrood schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 18:17:
Hopelijk heeft iemand ervaring met het volgende. Ik scheer meestal met een gilette of wegwerpmesje, maar voor het gemak heb ik ook een philips scheerapparaat gekocht, een S5100/06 (5000 series). Echter voor mij is dit apparaat niet geschikt, het scheert totaal niet dicht genoeg op de huid. Is de 9000 series van Philips een merkbare verbetering t.o.v. de 5000 series? Volgens Philips wel maar heeft iemand ervaring in de praktijk? Of kan ik beter naar een Braun of Panasonic kijken? Of elektrisch scheren helemaal vergeten (vrij zware baard en snelle baardgroei).
Geen specifieke ervaring met de huidige 5000 én 9000 serie, maar op basis van ervaring met meerdere typen scheerapparaten van Philips / Braun etc. zou ik het zelf ongeveer als volgt inschatten.
De techniek gaat steeds een klein stukje vooruit, iets dat bij de 9000 serie waarschijnlijk meer merkbaar zal zijn dan bij een 5000. Niet alleen dingen als een display, maar ook de dubbele / driedubbele scheerkoppen zijn eerst op de luxere modellen beschikbaar gekomen. Wat betere / gladdere scheer resultaten kan geven.
Deels zijn er door de hogere prijs ook duurdere oplossingen voor de 'verende ophanging' van de drie scheerkopjes mogelijk en bijv. een dubbele scheerkop (2 roterende schijfjes van mesjes in één kopje) die net wat meer haartjes zal scheren dan bijv. een enkele kop. Scheelt deels in comfort (het niet als te zeer in de huid 'werken' van de mesjes) en deels in hoe snel hoe glad je kunt scheren.
En in het algemeen zijn de meeste Philips, Braun en Panasonic apparaten goed gemaakt. Sowieso zijn dat drie van de betere merken voor elektrische scheerapparaten.

De scheerkop van Braun is net iets anders gemaakt. Bestaat uit een zeer dun blad van rvs met vele gaatjes er in, waar de baardharen doorheen kunnen vallen. Mijn ervaring is dat je daarmee een klein beetje dichter op de huid kunt scheren, maar niet veel. Het verschil tussen een Braun systeem en nat scheren is wat dat betreft groter, dan het verschil tussen de Philips apparaten en een Braun.
Panasonic gebruikt een systeem dat nog het meest lijkt op die van Braun. Verschil is wel dat de meeste Pana's een soort scharnierend punt hebben tussen het deel dat je hand vast houdt en het deel waarin de scheerkop zit. Bij Braun kantelt / scharniert dit deel net wat anders en de wijze waarop het "mes" achter de folie werkt verschilt ook t.o.v. Panasonic. Vooral een kwestie van voorkeur. Hoe het gewicht van het apparaat in de hand voelt is duidelijk verschillend door dat scharnierpunt en hoe je arm houdt t.o.v. het gezicht verschilt ook door de andere wijze van kantelen.
En een deel van de betaalbaarder apparaten scharniert überhaupt niet, geldt zowel voor Braun als Panasonic. Bij Philips heb je dan vaak een wat simpeler 'verend systeem' waarin de kopjes zitten verwerkt.
Volgens Philips wel maar heeft iemand ervaring in de praktijk? Of kan ik beter naar een Braun of Panasonic kijken? Of elektrisch scheren helemaal vergeten (vrij zware baard en snelle baardgroei).
Met het wel bekende "Your Mileage May Vary" als waarschuwing er bij:
Voor "superglad" scheren ben je toch meer aangewezen op nat scheren met een mesje en schuim. Het is meer het gemak waarvoor je voor droog scheren kiest. Of in het geval dat je huid dat beter verdraagt.
Bij een lichte baardgroei en / of wat minder stugge / dikke baardharen kan elektrisch goed werken, omdat je relatief lang een netjes ogende "stoppelloze" huid hebt. Voor degenen die juist váák moeten scheren, kan de tijdsbesparing van elektrisch een gemak zijn.
En voor glad of de fun (met name 'klassiek' scheren ;) ) is vaak nat scheren de interessantere optie. Dat gezegd hebbende: ieders ervaring (comfort en effect) en zienswijze daarop (wat werkt fijn / handig / leuk) zal wisselen. Dus bouw ook vooral op je ervaring met beide wijzen van scheren. Een ander scheerapparaat kiezen geeft altijd wel wat verschil, maar het verschil met nat scheren blijft meestal duidelijk groter.

Als je "gewoon" of "normaal" glad geschoren wilt zijn is er eigenlijk rationeel gesproken niks aan te merken op de elektrische apparaten. Het resultaat is gewoon prima en het gemak vrij groot. Plus je scheert gemiddeld iets minder 'in' de huid ("wegschrapen" van de bovenste laag van de huid) dan bij een mesje.
Maar als je heel wat keren over het gezicht moet voor een oké resultaat, dan kan een mesje aantrekkelijker zijn. Immers, elke keer dat je over het gezicht gaat geeft frictie en 'schade' aan de huid. En uiteindelijk irritatie. Het hangt er vanaf hoe gevoelig jouw huid is, óf dit überhaupt een issue is.
Met een mesje en wat schuim bezig zijn kan daarentegen ook gewoon z'n eigen charme hebben. Zoals je misschien al gelezen hebt in dit topic, kun je er een volledige hobby van maken. :)

Hopelijk helpt je dit een beetje? :)

[Voor 13% gewijzigd door Bluepenguin op 05-12-2017 19:33]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Gonadan schreef op donderdag 28 december 2017 @ 20:33:
[...]

Oeh, die is toch wel heel persoonlijk moet ik zeggen. Want wat elektrisch bereikt kan ik met geen mogelijkheid glad noemen. Dat blijft altijd ruw.
Ben ik dan gewoon erg verwend? Ik vind het pas glad aan voelen na een ATG pass. :D
na elektrisch scheren voel je meestal inderdaad de baardharen een beetje. Daar heb je gelijk in.
Mijn antwoord is meer een reactie op de vraag van oerbrood, hij leek zich in het algemeen te oriënteren en daarbij een 'praktische oplossing' te zoeken. (zie ook)

Met "gewoon" of "normaal" glad geschoren (uit de eerdere reactie) bedoelde ik dat het naar algemene maatstaven een geschoren gezicht geeft. Je zult er op het werk geen opmerkingen over krijgen van je baas of collega's dat je er ongeschoren bij loopt.
Om dat effect te bereiken (verzorgd naar 'algemene maatstaven') voldoet elektrisch scheren goed. Je hebt er een praktische en vrij tijdsefficiënte oplossing voor elke dag mee. Dat was min of meer wat ik probeerde aan te geven met verwoordingen als "rationeel gezien" en ""gewoon" of "normaal" glad geschoren".
Maar ja, binnen dit topic en zo .....

Of het de leukste oplossing is? ;) Die vraag beantwoorden wij en andere liefhebbers waarschijnlijk net wat anders dan de gemiddelde Nederlander / Vlaming / mede-tweaker. :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
cymric schreef op maandag 28 mei 2018 @ 01:27:
[...]

Niet dat ik het weet bij Europese borstels... maar het idee om producten van dierlijke oorsprong in Azië te bestellen betekent volgens mij bijna een garantie op enorm dierenleed. Ik ben sterk geneigd om daarnaar te gaan vragen bij wat voor bestelling dan ook. En dat zal binnenkort wel gaan gebeuren want mijn twee zilverspitsen zijn na 10 jaar trouwe dienst wel aan vervanging toe.
Dirk0s schreef op maandag 28 mei 2018 @ 09:24:
[...]


Zo te zien moet ik die uit Amerika laten komen?
Zoals Denko ook zegt: de synthetische kwasten zijn echt stukken beter geworden. Bijv. Omega en Muhle maken goed verkrijgbare en goede sythetische kwasten. Redelijk goed verkrijgbaar in Europa ook.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
anandus schreef op vrijdag 27 juli 2018 @ 11:57:

echter lui, vind het te lang duren, plus ben het zat om elke paar weken weer nieuwe mesjes te moeten kopen, etc.

Dus ik zat te overwegen om misschien een scheerapparaat te kopen om hops-hops-hops, snel en zonder teveel moeite onder de douche te scheren, bijv.
als je het mij vraagt, dan ben ik het met Denko eens: een baardtrimmer kost je in de regel iets minder tijd. Je komt gewoon makkelijker weg met een marge van een paar dagen baardgroei.
Ik zat te kijken naar de Philips Aquatouch, amar kreeg te horen dat roterende koppen echte 'harentrekkers zijn' en dat een foil beter is.
haren trekken doen elektrische apparaten vooral wanneer de accu bijna leeg is, bij botte mesjes of wanneer de motor eigenlijk niet genoeg kracht heeft. Philips apparaten met de draaiende kopjes kunnen uitstekend werken, net zoals bijv. een folie apparaat van Braun of Panasonic dat kan bieden.
Ervaringen wisselen, voor de één werkt een folie scheerapparaat gewoon beter, de ander zal zweren bij zo'n systeem met roterende scheerkoppen.
Naar eigen ervaring zou ik zeggen dat de meest betaalbare scheerapparaten soms een wat minder krachtige motor kunnen hebben (bijv. Philips AT750/1) of onderdelen die wat sneller slijten. En voor betaalbare apparaten die met opzetstukken kunnen scheren, trimmen etc. geldt hetzelfde. Dat gezegd hebbende, wat voor mij een onvoldoende krachtig apparaat is met mijn normale tot enigszins stugge baardharen, kan voor jou wellicht uitstekend werken.
YMMV :)
Nu kijk ik naar bijv de OneBlade, maar is dat zoveel beter dan bijv gewoon met een normaal scheermesje te scheren?
Het lijkt meer op scheren met een elektrisch apparaat naar mijn idee. Je scheert wat minder dicht op de huid dan met een scheermesje; en sommige wat duurdere elektrische scheerapparaten scheren ook net wat gladder. Zover het aanvoelt, kan het ding niet al te vaak vallen of een tik hebben, het deel waar de mesjes op worden gezet lijkt me dan op de lange duur toch te lijden te hebben. Geldt uiteraard voor meer apparaten, maar toch.
Grootste voordeel is wel dat je er makkelijk en vrij snel mee kunt scheren. Vrij glad en door de kleine afstand tot de huid met een kleinere kans op huidirritatie. Relatief een redelijk veilig ding om snel mee te scheren, écht er mee raggen is niet handig, maar je komt met relatief veel goed weg. En met één keer rustig over het gezicht gaan, kom je aanzienlijk verder dan met één keer over het gezicht met qua prijs vergelijkbare elekrische apparaten. Al betaal je elke .. maanden wel redelijk wat per blade.
Voor jouw gebruik lijkt het me een prima optie eigenlijk. Buiten dat je af en toe mesjes / opzetstukjes moet aanschaffen. En wellicht dat je met stug haar ietsje minder snel door de baardharen heen kan dan de meeste mensen; of dat de opzetstukken voor trimmen sneller vol raken.
Een lange baard scheren zou ik er niet mee doen: de opzetstukken voor trimmen raken dan snel vol. En het stuk tussen de 'blade' en het handvat verzamelt haren, die er aardig omheen gevlochten raken. Heb je dat, dan scheert t echt voor geen meter meer. Voor het trimmen werkt het prima, zo lang je maar niet meer dan een paar millimeter per keer weg wilt halen of je moet in stappen de 'baardreductie' ;) aanpaken.

Voor als je snel en gemakkelijk een soort van glad en 'representatief voor werk / sociale omgeving' wilt scheren, is zo'n OneBlade eigenlijk een prima optie. Of de baard trimmen binnen de marges van wat het apparaat en de opzetstukken aankunnen. Je betaalt Philips er daarentegen wel ruim voor.

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Hallo allemaal,
Ik scheer me al weer geruime tijd met DE, en gebruik: Taylor of Old Bond Street - Scheerzeep Sandalwood.
Nu wil ik eigenlijk wel eens wat anders, maar kan werkelijk niet 1-2-3 uit de kluwen van soorten scheerzeep komen, is er ergens een 'bundeltje' probeer-zepen te koop o.i.d.? Dan kan ik eens uit gaan proberen welke lekker schuimen, ruiken en het goede soort schuim opleveren.

Wat zijn overigens de meest gebruikte scheerzepen hier?

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
wiemelen schreef op vrijdag 21 december 2018 @ 13:30:
[...]

Samples zijn vaak te verkrijgen bij de fabrikanten zelf.
Maar ik shop hier altijd voor samples : https://shavedash.com/
Enorme keuze, maar ik beperk me meestal tot Europese merken gezien de transportkosten als je iets uit de VS bestelt.
Huh, gezien de prijzen lijkt het me een UK shop, 4 totaal verschillende zepen besteld, 3-5 werkdagen, het zal mij benieuwen.

Ben overigens naar menig pagina in dit topic doorsnuffelt te hebben eens in Aliexpres gedoken een een aantal verschillende borstelhouders, borstels (synthetisch, heb nu dashaar, maar werd een beetje bleek om de neus toen ik las hoe dit verkregen werd) scheerkommetjes en een andere meshouder (krabber) besteld. wat mij niet bevalt wil mijn zoon vast hebben ;-) oh en een ophang standaard voor mn krabbers, t voetje dat ik nu heb is irritant, je moet de krabber precies zo houden om hem eraf te pakken, anders neemt ie de voet mee bij het oppakken.

Fijn topic dit overigens!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
wiemelen schreef op vrijdag 21 december 2018 @ 23:55:
[...]

Is ook een Engelse site :)
Ik bedoelde dat ik van hen meestal geen Amerikaanse samples bestel omdat de transportkosten best hoog zijn als je uiteindelijk een heel potje zeep in de VS moet bestellen.
Persoonlijk kan ik je trouwens de zepen van Wickham, TFS, Razor Master, Razorock en Proraso wel aanraden.
Wat is je eigen favoriet?

Ik zal alleen wel een andere bron moeten opsporen in de EU na de (Br)Exit, hmm, ik hoop maar dat die er ook zijn, zeep staat erg hoog op mijn lijstje 'Niet uit China bestellen' artikelen, gezien bv de 'Plastic as rijst' en 'Gifzooi door melkpoeder' duidelijk maakte hoe ze daar over veiligheid denken.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Bedankt, vooral @wiemelen & @cymric, ik denk dat ik maar wat samples van de drie verschillende hoofdsoorten probeer te scoren, dan beslissen welke het beste bij mijn eigenwijze smaak past, om dan op zoek te gaan naar welke geuren me plezieren.
Een heel avontuur, het zal mij benieuwen ;-)
Tabac ken ik van vroeger, mijn vader gebruikte aftershave geloof ik van ze (maar liever Old Spice) waar ikzelf de Tabac vroeger echt niet lekker vond ruiken.
Gelukkig word het hele 'Barbershop' gebeuren steeds populairder, waardoor, neem ik aan, ook de benodigdheden wat breder beschikbaar komen, het is wat mij betreft best wel moeilijk om (letterlijk) te snuffelen bij webwinkels.
Mooie tip van dat schaaltje, zal ik zeker in gedachten houden!

[Edit]
Ik heb vanochtend de Scheermonnik Delfts Wit geprobeerd, wat een lekker luchtje, en prima schuim+scheren, de lucht blijft ook lekker lang 'aanwezig' (het enige dat me van de TOBS wat tegen), al kan dat ook met mijn favoriete Aftershave te maken hebben, Aramis, de Scheermonnik lijkt die te versterken, waar de TOBS echt weggeblazen word.

[Voor 19% gewijzigd door RoosW op 23-12-2018 15:57]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Gusto schreef op woensdag 26 december 2018 @ 09:09:
[...]


Je kan ook eens naar Naarden rijden en daar zepen ruiken/proberen. ;)
https://www.manandshaving.nl/over-ons
We wonen dicht in de buurt, dat zou zeker moeten lukken!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Gusto schreef op woensdag 26 december 2018 @ 13:28:
Welke de-mesjes gebruiken jullie?
Ik heb op dit moment ook nog Feather (nog een stuk of 6 over) omdat die (Wat wist i en nu van?) middle of the road waren wat prijs betrof. Maar ik heb nu een hele berg verschillende merken probeer mesjes besteld bij tryablade.com, en na heeeel veel lezen in het ShavingSociety Forum kwam ik een lijst tegen met echt een ellenlange lijst met geteste mesjes, met sterren beoordeling (dacht 'mooi, dan bestel ik kleine hoeveelheden van de 3 en 4 sterren, maar dat zouden er dan 100 of zo worden) en heb na wat beraad maar de best beoordeelde 4* mesjes besteld, waarbij een zo bejubeld werd dat ik voor die paar euro meer maar een pakketje van 100 gekozen heb.
Ik denk alleen dat ik ook wat moet gaan investeren in andere krabbers, maar ja, dat denk ik ook over zeep en kwasten :P
Ik denk dat ook de mesjes zal afhangen van je persoonlijke smaak, en hoe agressief je een en ander wilt, Feather begreep ik zijn nogal agressieve mesjes, maar aangezien ik die als start mesjes kocht in mijn onwetendheid, ben ik er nu wel aan gewend.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
O mijn hemel, ik heb het scheervirus goed te pakken, daar gaan mijn spaar plannen.. Op in mesjes, krabbers, zeepjes en kwasten, vooral die laatste intrigeren mij bijzonder, en moeders de vrouw maar mopperen ;P

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Gusto schreef op zaterdag 29 december 2018 @ 14:36:
@RoosW , mocht je van eerlijke zeep-geuren houden, kijk eens naar Le Pere Lucien. ;)
Tja, ik zal eens een scheer winkel in de buurt (Naarden?) moeten bezoeken en snuffelen, ik had op enthousiaste reviews van deze en gene besloten dat voor die prijs ik wel een gok wilde wagen met de Mühle Sea Buckthorn, maar nee, 1x gebruikt en de geur is mij te zoet, jammer.. Ach, YMMV zegt men dan ;)
Ik zal de naam zeker in mijn oren knopen, en bij een 'screening' meenemen.

Overigens, in China de QSHAVE Adjustable Safety Razor Double Edge Classic gekocht voor weinig, op zich een aardig dingetje, benieuwd hoe hij scheert, al ben ik niet overtuigd van het opklik systeem van de bovenkant van de meshouder.
De standaard die ze er bij aanprijzen gewoon laten liggen overigens, ik heb t ding, maar hij is zeker een millimeter wijder als het handvat breed is, en staat dus te wiebelen, veroorzaakt heel erge OCD kriebels bij mij :F

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
:? 10?? Waarom dat dan? Of zijn het 10 verschillende soorten van hetzelfde merk?

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Ik heb onderweg naar mij nu in de post: Merkur 39C krabber en deze, vond ik te mooi om te laten lopen :D


https://www.yourshaving.c...e-safety-razor-42121.html

de FATIP Piccolo Special Edition.
Ik ben daarna maar op mijn handen gaan zitten, zoveel mooie dingen te koop [zucht]

Overigens scheert dat Chineese ding best aardig, al vind ik hem te zwaar vergeleken met wat ik gewend ben. op stand 4.5 scheert ie lekker glad zonder moeite, 2x slechts, de Muhle 89R moet ik 3x en dan is het nog niet super glad (beetje wat ik met de Gillette Fusion had).

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
evanraalte schreef op zondag 6 januari 2019 @ 19:34:
Het is voor mij dus puur een probeersel, dus ik zou er het liefst (in eerste instantie) niet te veel geld aan willen uitgeven. Als ik mannenzaak.nl bekijk, ben je voor een mes al snel >30 euro kwijt. Een Chinees mes zoals de BT173 is daarentegen maar 7 euro. Zit hier een wereld van verschil tussen, of maakt het om mee te beginnen eigenlijk niet uit?
Qua DE krabber, één goede maar zeer betaalbare optie: https://www.ebay.nl/itm/332160083557
Of de Chinese QShave verstelbare, al duurt bij beide de verzending best wel even.
Ik heb geen ervaring met andere Chinese messen. Ik weet wel dat er een Nederlands Scheerforum is waar je als je er lid van bent als je wilt een probeerset toegestuurd kunt krijgen (met een Statiegeld betaling natuurlijk) om het eens te ervaren zonder direct veel geld uit te geven, na wat scheer genot stuur je de probeerset schoon en netjes terug en je statiegeld word weer geretourneerd. Misschien dat dat een idee voor je is :-)

@SR8 Cool, goed idee! d:)b

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op zondag 6 januari 2019 @ 23:49:
[...]


Heb je nog een linkje naar die beoordelingen?
https://www.shavingsociet...b=comments#comment-137672

Het kan zijn dat je eerst lid moet worden, geen idee of je het van 'buitenaf' kunt zien.

[Voor 13% gewijzigd door RoosW op 07-01-2019 09:44. Reden: commentaar toegevoegd]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op dinsdag 8 januari 2019 @ 17:07:
Ik zit nog steeds op mijn Parker shavette, hij is de 26e via ebay al verstuurd uit de UK, en nog steeds niet binnen, helaas zonder tracking. Iemand nog tips wat te doen?

Ik heb natuurlijk Paypal aankoopbescherming,maar om dat traject op te starten is ook weer zowat, maar het is wel een optie die overweeg.
Ik zit zelf te wachten op samples uit de UK, 20e December besteld, nog steeds niets gehoord of gezien, is wel een dingetje geen T&T uit de UK. Geduld is een schone zaak, op het Scheer forum was de consensus dat 3 weken voor kon komen, daarna aan de bel trekken :X

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
@Dacuuu
Ik heb hier een berg Lord Stainless Steel mesjes liggen (erg fijne mesjes, en niet duur), als je me een pm stuurt, drop ik wel een pakje van 5 op de post om te proberen.
Heb er ook nog wel wat andere merken om bij te stoppen, proberen is ten slotte het beste, wat de een bevalt hoeft de ander niet te liggen.

[Voor 37% gewijzigd door RoosW op 11-01-2019 22:30]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op vrijdag 11 januari 2019 @ 20:34:
Heb vandaag de Taylor of Old Bond Street scheerzeep (Sandalwood) in zo'n mooie houten bakje binnen gekregen, en als test een beetje opgeklopt, echt fijne zeep en ruikt ook lekker ;).

Ook nog wat andere dingen binnen gekregen zoals Proraso Pre Shave en de Proraso Creme voor als ik onderweg ben enzo.

Ook talkpoeder ontdekt, als ik dat na het scheren er op doe is mijn huid een stuk rustiger, zag daar een mooi artikel over op scheersalon.nl
https://www.scheersalon.nl/talkpoeder
Ik heb dezelfde nu iets van 1 1/2 jaar, en de heerlijke geur heeft de benen genomen :-(

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Kapotlood schreef op donderdag 17 januari 2019 @ 14:39:
Heeft iemand hier toevallig de "PHOENIX ARTISAN ACCOUTREMENTS Black Bakelite Razor" wel eens geprobeerd? Ik kwam deze per toeval tegen, en het futuristische ontwerp en leuke kleuren deden m'n gadget-radar oplichten :)

....Laat ik nou over anderhalve maand jarig zijn, en dit ding mooi kunnen vragen ;)
Volgens het Shaving Society forum: "Ik heb er zelf een. En dit is de krabber waar ik het minste druk mee moet zetten omdat hij erg agressief is, maar ook heel effectief. "
Stond er ook een heel kort te koop, moest weg omdat de toenmalige eigenaar hem veel te agressief vond scheren, elke vergissing word afgestraft zeg maar..
Ik denk dat ik deze op mijn verjaardag lijstje ga zetten, met 3 basisplaten die elk 2 verschillende zijdes hebben, 6 verschillende scheer mogelijkheden! https://www.amazon.de/dp/...sc=0&ref_=lv_ov_lig_dp_it

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
koesie schreef op zaterdag 19 januari 2019 @ 22:26:
[...]


Heb via Etsy KEPKINH (uit Griekenland) zeep gekocht en die vindt ik ook erg fijn.
Ik heb een hele riedel samples bij hem besteld, alles dat niet uitverkocht was dus, zit met smart te wachten achter de brievenbus, hoor veel goede dingen over zijn zepen!

@shadowman12 Die Feathers (afhankelijk welk type) zijn vast wel door te verkopen, althans als die Kai je zoveel beter bevallen, zo duur is een pak van 100 nu ook weer niet :-)

En nog een vraag in het algemeen, welke krabbers hebben jullie allemaal, en hebben jullie een specifieke voorkeur?

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Ha, @shadowman12 jij bent dus van het agressieve werk, ik heb zelf o.a. de Fatip Piccolo (Limited Edition met open en gesloten basisplaat) als agressieveling, die hapt behoorlijk naar de baas als je niet uitkijkt! Ik hoor dat de R41 (afhankelijk van productiedatum) ook wel een hapje scheerder lust.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
@Lampuhkap Ananas fan zie ik :-D

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op zaterdag 26 januari 2019 @ 12:05:
[...]


@RoosW
Is die Fatip Piccolo (Limited Edition met open en gesloten basisplaat) nog ergens te krijgen, en zo ja waar?
https://www.yourshaving.c...e-safety-razor-42121.html
Daar heb ik hem gekocht, voor zover ik toen kon vinden de laatste bron voor deze versie.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Prae schreef op dinsdag 29 januari 2019 @ 14:30:
Heeft er hier iemand toevallig Stirling Gentleman zeep + AS, waar hij vanaf wilt?
Of een adresje waar je beide kan bestellen, zonder torenhoge shipping costs?
https://www.maggardrazors...s/stirling-soap-co-soaps/
Rekent geloof ik 4 euro verzendkosten, laat markeren als Gift, en blijf onder de magische grens (incl verzendkosten, die word vaak gewoon meegeteld):
Niet-EU-land**
Alle goederen

Waarde maximaal € 45. Dit is inclusief de waarde van tabaksproducten en alcoholhoudende dranken/producten, waarvoor onderstaande maximale hoeveelheden gelden.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
schumi2004 schreef op maandag 11 februari 2019 @ 11:14:
Het heeft even geduurd maar ik ben ook overgestapt op een krabber en om het budget technisch enigszins leuk te houden mocht het niet bevallen met de Qshave Merkur Futur kloon begonnen en tot nu toe is mijn gevoel dat ik hier veel eerder mee had moeten beginnen.
Ik ben nu dus links en rechts wat spullen aan het verzamelen als in een goede kwast, oriënteren op mesjes, houder om de krabber en kwast netjes in op te bergen en een kom voor de zeep alleen daar heb ik een vraag over en nog wat andere vraagjes waar ik het antwoord niet op vinden kon.

Hebben jullie bijvoorbeeld meerdere kommen om als het zeep eenmaal schuimt dan in een andere kom zonder die puk zeep verder te gaan?
Een zeep advies welke (niet al te dure) om als beginnende gebruiker mee te starten? Bv van een kruidvat/etos of andere toegankelijke winkel?)
En hoe nemen jullie alles mee als je op vakantie gaat, zijn er speciale etui's om alles in mee te nemen?
https://nl.aliexpress.com...6fUgD8pg&isOrigTitle=true
Hier heb ik deze doosjes besteld, aluminium (rvs gaat uiteindelijk toch roesten), hopelijk komen ze ook nog eens aan, het Chinese Nieuwjaar gooit roet in het eten, duurt tot 14 Februari heb ik begrepen, dan komt alles weer in beweging.
Wat betreft borstel: https://yaqibrush.nl.alie....pcShopHead_6516081.1_3_0
Die (recente!) Chinese syntheten zijn puur scheergenot, houden prima water vast, zonder alle nadelen van varkenshaar en vooral ook zonder dat er dassen voor een bijzonder akelig leven voor hebben gelaten, ook op Aliexpress, goedkoper als de Yaqi borstels, met houten handvat:
DCosmetic https://nl.aliexpress.com...042311.0.0.27424c4dliNXGg
Die laatste is mijn favoriet op het moment, maar goed ik heb dan ook nog geen Yaqi, staat op de 'must buy' lijst, zo een tuxedo :-)
Ik heb ook van Aliexpress een houten bowl en een RVS bowl met deksel gekocht, dan hoeft de kraan niet steeds te lopen.
Ik heb overigens ook diverse andere krabbers gekocht en geprobeerd uit China, die Qshave Futur clone is wel het beste zo ongeveer, de rest kan ik niet aanraden.
Voor zeepsamples: https://shavedash.com zolang Brexit nog geen spaak in het douane-wiel heeft gestoken.
Omdat ik mijn reactie op de overweldigende keuze nog heel goed voor de geest heb, check de geuren van Nobel Otter, Stirling, Taylor of Old Bond Street en Chiseled Face, probeer ook een of meer menthol houdende zepen, weet je ook of dat je ding is..
Van deze https://www.etsy.com/shop...GR?ref=l2-shopheader-name heb ik ook een hele zak samples (uit Griekenland) besteld, ongelooflijk lekker gladde en schuimende scheerzepen, al moet je natuurlijk wel het luchtje treffen dat jij lekker vind.
Voor luchtjes (Aftershave & Eau de Toilette) samples: https://www.dutchshavingshop.nl/testers-a-s-cologne-e-d-t
Oh ja, en veel plezier :-)

P.S. Kijk op marktplaats naar setjes van Gillette (antiek zo ongeveer, en jawel compleet met krabber van Gillette!) in een etui, ik heb er een gevonden voor 15 euro, de verschaalde zeepstaaf weggemikt en de vieze borstel ook, een kleine sytheet erin, een schoonmaakbeurt voor de houder (waarvoor ik een nieuwe scheerzeep staaf van Tabac of zo ga kopen) en het krabbertje (ook een nieuw mesje er in).
Zelfs mijn Fatip Piccolo Limited Edition had nog plaats :-)

[Voor 6% gewijzigd door RoosW op 11-02-2019 16:20. Reden: Etui info toegevoegd]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Ik gebruik een spotgoedkope Chinese Synthetische kwast, je kunt het ook met kwasten net zo gek maken als je wilt, op het scheer forum waar ik op zit plaatsen veel mensen hun dagelijkse scheerbeurt en wat ze er voor gebruikt hebben, en als ik weer eens ene product voorbij zie komen dat ik niet ken (zeer regelmatig) google ik dat.
Om je een idee te geven Declaration Grooming was er laatst zo een: https://www.declarationgr...ections/shaving-brushes-1
WTF
Krabbers van honderden euro's, zepen van 60+ euro voor een normale hoeveelheid in een wat chicer kommetje, het kan niet op. Natuurlijk is het bij zepen en Aftershaves en dergelijke natuurlijk ook wat je neus lekker vind, en die kan een duurdere smaak hebben, mijn Aramis is ook bepaald niet goedkoop.
Nu schijnen die krabbers uit het top segment wel heel erg lekker te scheren, maar 400+ euro lekkerder? Bij een borstel kan ik me al helemaal geen voorstelling maken over wat de prijs zo idioot hoog maakt anders als een 'opschep-waarde' helemaal om dat alle borstel knopen tegenwoordig uit dezelfde bron komen, das, varken, paard en syntheet is allemaal China.
Ik heb zelf wel een 'duurder' krabbertje op het oog, maar boven de 150 euro gaat het echt niet worden, en mijn volgende borstel word een Yaqi (chinees) synthetische voor onder de 25 euro.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
schumi2004 schreef op woensdag 13 februari 2019 @ 11:47:

Een bloedbad is het nog niet geworden. * schumi2004 klopt af op stuk hout.
Ik heb o.a. de Qshave Futur, en hoewel een prima krabber, heeft ie één makke, de instelling 'klikt' niet vast, als zodanig kan bij bv schoonmaak het scheermes in stand verzet worden zonder dat je het in de gaten hebt. Dit is mij eenmalig overkomen, de stand was voorbij de uiterste stand geschoven, en ik had dat niet gezien (want, ingesteld dus is toch ok?) Na de eerste twee halen (het duurde even voor de pijn impact had) letterlijk alsof ik een aardapelschilmesje gebruikt had, gewoon hele stukjes opperhuid wieberen, dat was echt een bloedbad :-/ sindsdien check ik voor elke scheerbeurt met dit prettige krabbertje, in welke stand ie staat :-D

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op donderdag 14 februari 2019 @ 13:11:
[...]


Ik koop 200 mesjes van Feather (de scherpste mesjes ter wereld, kun je wel maar een keer gebruiken in je krabber) via ebay voor ongeveer 40 euro.
Een Feather mesje doet bij mij minimaal 7 rondes, weliswaar enkel wangen en nek (ik heb een ringbaardje en snor) al moet je wel opletten dat Feather mesjes niet met elke krabber goed combineren, met de Merkur 39C (slant) bijvoorbeeld, de Rapira Platinum Lux doen het daar veel beter in.
Om het samen te vatten, als er veel mes <-> huid contact is en een aggressive krabber word gebruik, neem dan iets anders als Feather. In mijn Muhle 89R is het een goddelijk mesje, maar ja, je kunt je met de 89 ook haast niet snijden ;-) Ook in de Qshave Futur doet Feather het prima als ik setting 3 of lager gebruik en geen druk uitoefen!
Voor de Merkur 39C is een Lord Classic of een Lord Super Stainless een betere keuze.
Voor de Qshave Futur prefereer ik de Rapira Platinum Lux of de Lord Classic.

[Voor 3% gewijzigd door RoosW op 14-02-2019 14:37]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Al vind ik de zepen van Proraso niet geweldig, de pre-shave kan ik van harte aanbevelen @luukmans7 @shadowman12 https://www.drogisterij.n...tys-menthol-8004395001019

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
@shadowman12 tja ik wist niet of het me beviel dus de kleine gedaan, de volgende word ook de grote, ik vind die groene menthol versie heerlijk 😁
Enkel citroen vind ik in zepen en Aftershaves niet lekker, heb hier nog een pot Speick zeep staan met dus enkel citroen geur, één maal gebruikt, echt niet mijn ding. Op zich een prima zeep hoor, maar ja, bij ruimtegebrek gaat ie in de kiepelton.

[Voor 45% gewijzigd door RoosW op 16-02-2019 22:37]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 22:57:
[...]


@RoosW Kan ik anders die Speick zeep van je overnemen? Zonde om weg te gooien

Maar het is niet echt een citroen geur, het is meer mint,limoen en appel. Echt lekkere geur. De limoen is heel licht aanwezig niet overdadig sterk.Die groene Proraso is inderdaad ook geweldig, heb de zeep en de pre-shave.

Trouwens wat volgens mij ook hele goede scheerzepen zijn, zijn die van Stirling, net eentje besteld
Ik zag het op het scheer forum :-)
Natuurlijk, voor de verzendkosten is ie van jou, word wel dinsdag of woensdag voor ik hem kan versturen, heb nu geen doosje waar ie inpast, en maandag zijn we de hele dag weg. PM me jouw adres, ik puzzel dan even uit wat het verzenden kost en laat het je weten.
Overigens, als citroen je ding is, de Pinaud Lemon Sec is een geweldige citroen Cologne, echt een heel lekkere natuurlijke geur, je kunt bij https://www.dutchshavingshop.nl/testers-a-s-cologne-e-d-t een sample kopen voor rond de 1,50 euro (en natuurlijk ook van veel andere geuren) zie: https://www.shavingsociet...1-verslag-as-edt-testers/
Overigens, uit Griekenland, hier ook prima zeep samples te bestellen, je moet alleen wel jouw geur treffen :-)
https://www.etsy.com/shop...f=simple-shop-header-name
Fijn weekend!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
De Lord Classic is geweldig in de Futur Clone, net als de Rapira Platinum Lux, gebruik wel een goede zeep of creme, een perfecte glijlaag is belangrijk voor het scheercomfort, ikzelf ben overigens nog wel tot 2025 aan het mesjes testen, ten minste als ze allen zo lang mee gaan als de Rapira Platinum Lux, 7 keer gaat toch makkelijk, en ik scheer om de dag (lichte baard en baardgroei).
Veel plezier gewenst, begin met een van de twee genoemde in de futur clone, dat geeft je een mooie eerste indruk, de Feathers bv zijn erg scherp, en vind ik wat minder in dit krabbertje (maar weer helemaal geweldig in de Muhle 89R).

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op zondag 3 maart 2019 @ 18:00:
Zoals ik net schreef, ik stond klaar om ze te gaan proberen :) En die link heb ik eerder gebruikt idd, goede tip.

Maar Feathers = no go, veel te agressief

Waar de Mach 3 soepel over mijn huid gaat en dan misschien niet zo glad was, voelde ik bij mijn baard al dat die en goed scherp, maar ook erg agressief was. Dat ging nog, maar onder mijn kin al heel snel kleine bultjes en dingen die open gingen. Met die ervaring hem in stand 2 laten staan en bovenop begonnen waar ik al snel voelde dat die naar het baasje ging happen.

Bovenop merendeel ging nog wel, alleen mijn moedervlek viel al snel prooi aan het mesje, en achterop was het helemaal trekkerig en vervelend, zo erg en na een paar kleine bloedingen dat ik de poging heb afgebroken en het voorzichtig heb afgemaakt met mijn vertrouwde scheersysteem.

Echt geen succes dus. :)

Dus mocht iemand een setje Feathers mesjes willen. :+
Bewaar ze voor als je een Mühle 89R hebt, een geweldige combinatie, de mildheid van de 89 temt de Feather tot aangename efficiëntie zonder bloedbad.
@schumi2004 Een Smint blikje werkt uitstekend, en kan jaren en jaren aan mesjes bevatten.
Ik gebruik zelf een blikje van de hoestpastilles, genoeg ruimte voor de rest van mijn leven..

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op zondag 3 maart 2019 @ 22:13:
[...]

Goeie tip! Ga ik zeker doen dan. Voor nu was het vooral de teleurstelling en de ergernis. Eigenlijk had ik gehoopt op een lekkere scheerbeurt en een goed resultaat. Hoop uren uitzoekwerk, filmpjes kijken, spullen halen, voorbereiding. Best wel erg jammer.

Ik weet dat ik een gevoelige huid heb, weliswaar een lichte baardgroei maar het beetje haar wat ik nog heb bovenop is erg stug en weerbarstig, de nodige moedervlekken en bultjes her en der, niet echt ideaal.

Maar goed, dit even tot rust laten komen, dinsdagavond even met de vertrouwde Gillette erover, dan donderdag maar eens een ander mesje proberen, mijn voorkeur gaat uit naar de Lord Classic. :)
Ik starte met de Feathers, maar dan wel (geheel en totaal toevallig) met de Mühle 89R, dat beviel uitstekend, toen kocht ik de Qshave dropte er een Feather in en .. Horror, ik heb net al jij een gevoelige huid, daarnaast ook een heel dunne huid. Ik wilde het al opgeven toen ik wat las over hoe verschillend mesjes waren, ik ben toen naar scheerfora gaan zoeken en vond https://www.shavingsociety.com alwaar iemand enorm veel tijd en moeite had gedaan om behulpzaam te zijn: https://www.shavingsociet...b=comments#comment-137672
Zo ben ik aan de Lord Classic en de Rapira Platinum Lux gekomen, er zijn betere, maar voor mijn Qshave zijn het momenteel de toppers, sinds kort gevolgd door Voskhod (maar ja daar heb ik maar 3 mesjes van, gelukkig op Amazon.de voor 11 euro 100 stuks).
Ik heb na de Qshave nog een aantal andere krabbers aangeschaft, bijvoorbeeld een Merkur 39C (Slant, scheef) ook in die is de Feather voor mij niet te gebruiken, de Voskhod zijn daar favoriet in op dit moment. Blijf overigens weg van de vele 1 tot 3 euro krabbers, ik heb er een paar, het merk weishi (of zoiets) had ik gelezen was redelijk tot goed. Dus heb ik daar een butterfly krabber van gekocht (die schroef je aan de onderkant, dan gaan twee deurtjes open waar je je mesje in en uit kan halen) maar het mesje ligt bij het scheren niet stabiel in de kop, bedenk zelf maar hoe dat huishoud :F

Ook ik heb best even tijd nodig gehad (weken :'( ) om mijn eerste BBS (Baby Bottom Smooth) scheer resultaat te krijgen, het is een handigheidje, de hoek van je scheerapparaat is belangrijk, daarom ook mijn gebruik op de QShave van stand 3, dan maakt ie hoorbaar geluid als ie optimaal op de haartje inhakt, dat helpt erg mee de goede hoek aan te houden.

Succes!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op maandag 4 maart 2019 @ 09:32:
Dat geluid is wel een grappige, dat had ik al meer gelezen maar bij mijn Gillette staat dan gelijk met 'trekken' en mesjes die niet helemaal scherp meer zijn. :+

Sommige stukken (met name op de wangen) waren na 1 beweging al gladder dan ik ook ooit heb gehad. :X Alleen met name onder de kin blijft het een ramp. :P

Maar goeie tips, volgende wordt idd een Lord mesje. Dit advies van jou is voor meerderen wel erg handig denk ik zo. :)
Tja, daar verschillen krabbers dus ook in, sommige geven geluid, anderen niet, geloof dat het ligt aan hoe de zeep afgevoerd / opgeslagen word tijdens het scheren, zonder versterkende 'geluidskamer' hoor je het niet. Ja de rasp van een Fusion op zijn einde ken ik ook, onder de kin en neus scheer ik nooit (meer) jaren geleden voor de grap een klein baardje met snor laten staan, en mijn vrouw was er tot mijn verbazing direct een fan van (mijn ex vond het vreselijk) maar dat bespaard me dus het geklungel met goed de hoek om gaan op die moeilijke punten. Er zijn Youtube Videos te vinden hoe dit goed te doen, of makkelijker te doen geloof ik. Er zit overigens best wel de nodige onzin in sommige videos, zo zag ik een Amerikaan een pot schuim ondersteboven opkloppen.. Het moet niet gekker worden.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op maandag 4 maart 2019 @ 09:56:
Zelfde als met high end audio, sommige prijzen en tips en adviezen slaan echt finaal door idd. :P

Maar daar scheelt, absoluut. Ik mocht van mijn vorige vriendin (en moeder nog steeds niet) mijn restharen er eigenlijk ook niet afhalen. Vriendin weg, haar weg, computer terug in de kamer.
Eigenlijk best goed om af en toe eens te vernieuwen van vriendin. :+
Mijn voorkeur ging toch echt wel uit naar bij één blijven, helaas loopt het leven anders als je zou wensen (en dat eigenlijk standaard, bastards..) Nu ondertussen al weer bijna 11 jaar samen met mijn huidige vrouw, en een gelukkig mens :) Maar goed je leven zo af en toe overhoop schoppen is prima, vast zitten in een eindeloze sleur loop is het echt niet, maar er zijn makkelijker manieren om wat te veranderen zonder je relatie in de kiepelton te donderen :9

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op maandag 4 maart 2019 @ 09:32:
Sommige stukken (met name op de wangen) waren na 1 beweging al gladder dan ik ook ooit heb gehad. :X Alleen met name onder de kin blijft het een ramp. :P
Ik heb daar nog even over terug gedacht, ik had soortgelijke problemen, vooral omdat ik van de Mach 3 en de Fusion gewend was dat lange halen het beste resultaat gaven, ik doe nu korte haaltjes, zeg maar 1 cm, en als ik 3-4 haaltjes gedaan heb (steeds iets verder natuurlijk, anders houd je geen huid meer over) even met warm water de krabber spoelen, duurt langer maar, resultaat, bij mij, excellent, en door de korte haaltjes kun je ook makkelijker de hoek om..

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Mijn eigen grootste probleem was druk, ik was gewend van de Gillette cassette mesjes dat je best wat druk kon zetten, met een D.E. dus echt niet, de mildste vergeven je nog net, de agressievste gaan tot het bot. Het gewicht van de krabber tegen de huid moet genoeg zijn, het is wonderlijk hoe glad je daarmee kunt worden bij de goede combinatie van krabber en mesje.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
thunderfury schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 09:05:
Ik volg al enige tijd dit topic en ik geraak meer en meer overtuigd van een DE scheermesje.

Tot kort gebruikte ik een of andere Gilette scheergel in combinatie met Gilette Fusion scheermesjes. De laatste tijd heb ik meer en meer last van irritaties en heb ik het gevoel dat de mesjes al na een keer of 4-5 niet meer scherp genoeg zijn. Aangezien Fusion mesjes niet goedkoop zijn, is scheren dus een dure bezigheid geworden.
Sinds kort heb ik het sensitive gamma van Proraso (preshave, scheerzeep, aftershave lotion) ontdekt. Ik ben hier best tevreden van en heb over het algemeen het gevoel dat de scheerbeurt iets minder trekkerig verloopt.

Nu vraag ik mij af wat de volgende stap hier kan zijn. Ik ben al enige tijd aan het kijken naar een safety razor, maar ik zie door het bos de bomen niet meer. Ik ben op zoek naar een goede combinatie van razor en mesje maar weet niet juist welke kant ik op moet. Zoals gezegd krijg ik dus snel last van scheerirritaties, ik heb een (tamelijk) jonge huid van een jaar of 25 die af en toe nog wel eens last heeft van wat acne. Qua baardgroei, heb ik een redelijk snel groeiende en harde baard.

Ik weet dat hier al meermaals gezegd is dat een scheerervaring voor iedereen uniek is, maar ik zou toch nog graag wat extra tips en suggesties van jullie horen om te voorkomen dat ik een half jaar rood van het bloed en de irritaties moet rondlopen tot ik de juiste combinatie gevonden heb! Bedankt!
Tja, dat hangt er ook vanaf wat je er voor wilt uitgeven, ga je de China weg (goedkoop, maar met wat risico's) of Europees en betrouwbaar als middenweg of US voor extreem (duur vooral) en Stainless Steel of Titanium scheermonsters (tot wel 700 euro per krabber)
De genoemde Futur Clone (van Qshave) is (mist goed geassembleerd) een aanrader, je kunt hem verstellen van heel mild tot erg agressief in de goedkope klasse, de middenmoot is bv de Mühle 89R (ook een goede start krabber) en wat betreft de toppers, ATT (Above The Tie) Timeless, Wolfman, Charcoal en vele anderen staan te blinken in het topsegment, vaak zijn het beperkte runs van een handgemaakt model, dat kost een arm en een been als je niet uitkijkt.
Het is een hele grote wereld wat dat betreft, en je kunt natuurlijk ook de kant van de klassieke Vintage krabber opgaan, dan staat je nog veel lees en zoek werk te wachten. Je goed oriënteren kan bv hier https://www.shavingsociety.com alwaar je info over alle onderdelen van het scheren, tot de Aftershaves aan toe, kunt vinden. Hele vriendelijke lui daar vind ik :-)

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
shadowman12 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 19:39:
[...]


Mijn eerste krabber was een Merkur 34C, dat is een prima safety razor voor een beginner denk ik. De eerste aanschaf zal ik best wel wat geld zijn maar realiseer je je dat met een krabber wel 5 jaar kan doen, omdat ze meestal van chroom.
5 Jaar? Op het scheerforum scheren dagelijks mensen zich met krabbers uit 1920-1950 en misschien nog wel ouder, bij goed onderhoud gaan die dingen een leven lang mee, helemaal de moderne Stainless Steel uitvoeringen die je naast scheren ook vaak als hamer of werp-wapen kunt gebruiken zonder dat er enige schade aan het apparaat is, die worden waarschijnlijk over 600 jaar uit de grond gehaald door verbijsterde onderzoekers. De China exemplaren geef ik inderdaad niet veel meer als 5 jaar, daar is de prijs ook naar, de EU spullen, verzinkt metaal, of met chroomlaag, die gaan echt bij redelijk goed schoonhouden decennia mee hoor!

Voskhod (zijn van Rapira geloof ik?) zijn geweldige mesjes, al kan de kwaliteit variabel zijn, althans ik had 1 in mijn pakje van 10 die ik na twee keer weggemikt heb, de overige (tot nog toe) allemaal uitstekend en super soepel scheergemak!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Joopieboy schreef op donderdag 7 maart 2019 @ 20:11:
Ik zit al te lezen, mijn lijstje groeit en groeit :$
Het beste kun je samples aanschaffen, bij bijvoorbeeld http://www.maggardrazors.com/product-category/samples/ kun je bergen samples aanschaffen (en later de zepen kopen, de verzend kosten zijn ongeveer 3 euro per product, houd de max import grens in de gaten om onaangename douane verrassingen te voorkomen), één sampletje is goed voor een keer of 5 scheren. Je kunt ook bij https://shavedash.com (althans tot de Brexit) samples bestellen (maar niet de daadwerkelijke zepen).
Op die manier kun je enigsinds betaalbaar uitzoeken welke kant jouw neus op staat qua geur, er zijn zoveel mogelijkheden!
Binnen europa heb je ook nog https://www.etsy.com/shop...name&listing_id=623043673 (Griekenland) die waarlijk geweldige zepen maakt, ik zit de frosty lemon te overwegen, zepen zat, maar de kwaliteit van de Amerikaanse zepen is vaak beter als die van de EU, mede door de regelgeving is het heel moeilijk voor kleine producenten om kleine batches te maken en verkopen terwijl ze gaandeweg dingen veranderen om een beter resultaat te krijgen. Elke verandering vraagt 90 A4 tjes aan formulieren en dure testen :( Dat maakt het voor kleine zieders oninteressant in Europa iets te beginnen, dus hebben we in principe enkel de grote chemie reuzen die af en toe wat maken.

Succes in je speurtocht!

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Raym09 schreef op vrijdag 8 maart 2019 @ 08:33:
[...]


Er is een baarden en snorren topic, ik mag in beide komen met mijn kale kop en korte baard :*)


:P

Om nog iets nuttigs te zeggen, de krabber van Ali de Merkur kloon, doet het opzich echt goed. Enige nadeel is dat het verstellen erg makkelijk gaat waardoor hij soms verloopt tijdens het scheren.
De mijne (Futur Clone) doet het prima, enkel bij het schoonmaken na de scheerbeurt wil ie nog wel eens verschieten, kwestie van op letten, heb hem al een keer ver voorbij de hoogste stand gezet, alsof je een aardappelschil mesje hebt gebruikt!! Dus nu, voor het scheren, even checken hoe ie staat, zekerheid voor alles :9
Verder is ie wat lomp van vorm, maar hij scheert echt als een trein met de juiste mesjes (blijf weg van Feather voor de Futur clone)
Het is mij ondertussen wel duidelijk geworden dat zo ongeveer elke krabber wel een mesje heeft waar ie optimaal mee functioneert (of meerdere) maar dat echt niet elk top mesje top functioneert in willekeurig welke krabber.

We hebben het ter algemene verduidelijking voor de nieuwelingen op scheergebied over dit exemplaar:
https://nl.aliexpress.com...5bbfe&transAbTest=ae803_4

[Voor 21% gewijzigd door RoosW op 08-03-2019 09:27. Reden: link toegevoegd]


 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Raym09 schreef op vrijdag 8 maart 2019 @ 09:49:
[...]


Feather werkt bij mij juist het beste tot nu toe :7

Even opletten de eerste scheerbeurt aangezien ze goed scherp zijn, maar daarna kan ik er op standje 6 (agressief) een aardig tijdje mee scheren. Al scheer ik mijn hoofd er mee, dat is (veel) zachter haar dan een baard.

En idd het verlopen is gewoon een beetje opletten tijdens het scheren. Sowieso slim om te doen, iets zijwaarts met het mes over het hoofd en je hebt een sneetje.
Probeer eens een Lord Classic of een Rapira Platinum Lux danwel een Voskhod op stand 3,5 of 4 superfijn scheren! geen druk zetten, al helemaal niet overigens met de Feather, ik vermijd die het liefst voor de Futur, wel geweldig in mijn Mühle 89R, maar bv ook weer behoorlijke huidschade in mijn Merkur 39C, ook daarin doet de Lord Classic het geweldig.
Ik moet zeggen dat de Feathers echt prima mesjes zijn, maar uit eigen ervaring niet in alles, en je moet er mee leren omgaan.

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 08:47
Jawel, had ze gezien hoor, maar ik vind heel veel van die 'doe het op deze manier' filmpjes (zeker Amerikaanse) vaak erg onnozel, ik kon gegrinnik echt niet onderdrukken toen ie in het eerste filmpje met een bloedserieus gezicht gespannen rondjes met zijn kwast draaide in de op zijn kant gehouden zeepkom. Goed voor een grijns en een lach, dat dan wel, beste tip voor goed scheerschuim? Geduld met kloppen (hangt erg af van je borstel) en een goed opschuim kommetje met ribbels, dan krijg je van bijna alle zepen van enige naam en kwaliteit een prima romig dik schuim. Ik heb niet altijd geduld, dan smeer ik mijn bakkes in met het dunne waterige schuim en schuim na op mijn hoofd, werkt ook prima (en snel), de stoppels zijn prima ribbels om schuim op te kloppen ;-)
Pagina: 1 2 3 ... 6


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee