Toon posts:

Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3 Overzicht

Pagina: 1
Acties:

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: juni 2011
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • ebia
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 19-01 00:20

ebia

 • RoosW
 • Registratie: mei 2009
 • Laatst online: 18:42

RoosW

Het Scheer - en Verzorgings Topic Deel III

Welkom!
Welkom in alweer het derde deel van het Scheer- en verzorging-topic!

Waar ooit eens de discussie is begonnen met de vraag "Hoe lang kun je een scheermesje gebruiken?", leidde dat tot een gesprek rond vooral klassiek DE scheren met handgeklopt schuim en een krabber. Verschillende delen van het Scheer topic volgden en na een samenvoeging met Het topic voor (mannelijke) verzorgingsproducten. is de serie van Het Scheer- en Verzorging-topic ontstaan.
Hartelijk dank aan ieder die heeft bijgedragen aan dit deel en alle voorgaande delen!

Iedereen is van harte welkom om mee te praten over alles wat met scheren en de verzorging er voor en er na te maken heeft. Daarbij zijn vrouwen uiteraard van harte welkom, maar informatie en kennis over de voor vrouwen belangrijke scheerproducten is hier wat minder aanwezig, maar praat vooral mee!


Ieder is dus welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord.
Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkaars scheer-overtuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.
Houd als je wilt ook in gedachten dat wat voor de één een starter-setup is, voor de ander het maximale is qua budget. Of dat nu het maximum is dat diegene kan of wil uitgeven.
Na eerst meer over de meest voorkomende scheerapparaten, daarna wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt.
Tot slot komen de gebruikte materialen, waar je ze kunt kopen en andere interessante zaken aan bod.

-- Vragen beantwoord voor de beginnende nat-scheerder
-- Over verzorging
-- Diverse scheerartikelen winkels


Scheerwerktuig
Cartridge mes
De veelgebruikte scheerapparaten van Gilette, Wilkinson en diverse huismerken van supermarkten / drogisterijen zijn zgn. cartridge messen.
Het woord cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn, kan de cartridge worden vervangen voor een nieuwe. Niet alle cartridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Zo past een Gillette Mach3 cartridge niet op een Fusion houder en omgekeerd.Cartridge messen zijn relatief veilig, omdat de mesjes slechts beperkt worden blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt vaak mee tijdens het scheren. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Tijdens het scheren wordt door de lichte druk op de huid de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Het gevolg kan soms zijn dat dit leidt tot ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.
Daarnaast zijn cartridges relatief duur; één van de hoofdredenen dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van alternatieven.
Dat overigens 'innovatieve nieuwe techniek' van sommige cassette fabrikanten niet erg origineel en innovatief is bewijst deze foto wel:

Met dank aan Richard (Efsk op het Nederlandse forum)

Wegwerpscheermessen
Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge en zijn vaak wat simpeler gemaakt. Zodra het mesje bot wordt, gooi je het hele ding weg. Wegwerpmesjes zijn er van zeer simpel met één mesje en een dun plastic handvat tot aan de luxe varianten die praktisch alleen van de cartridges verschillen in het handvat (lichter) en dat het mesje zelf niet te vervangen is. De prijzen variëren dan ook van een zeer betaalbaar niveau tot weinig verschillend van cartridges.
Dit type mesjes wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om lichaamsbeharing voor chirurgie te verwijderen.
Voor degenen die een simpel mesje prefereren of er voldoende aan hebben zijn wegwerpscheermesjes een uitstekende optie. Daarnaast kunnen dit soort mesjes ook een uitkomst zijn voor reizen en dan met name met het vliegtuig.


Krabber
De krabber wordt ook wel safety razor genoemd. Het is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt en worden nog steeds gemaakt.

De krabbers zelf is de houder voor DE (Double Edge) mesjes. Er is een grote variatie in handvaten op bijv. lengte, gebruikte materialen, de vorm van de zgn. "kam" en de plaatsing van het mesje. DE mesjes zijn ook van vele merken in vele typen te koop en zijn door de universele maatvoering met vrijwel alle safety razors te gebruiken.
Een paar termen die van belang zijn bij het lezen over krabbers, de diverse types:


Slant - Een krabber waar het mes niet horizontaal op de greep staat, maar diagonaal waardoor je (als een guillotine) effectiever scheert) dit kan door het mesje in de kop 'scheef' te monteren, dan wel door het gehele mesje door de vorm van boven en onder plaat te verbuigen, en sommige fabrikanten ging dat nog niet ver genoeg in de nooit eindigende zoektocht naar efficiënter scheren, die hebben beide in een krabber verwerkt.
Wederom is het bij de meeste slants, wel of geen torsie, zaak geen druk uit te oefenen, iets wat even wennen kan zijn.

Open kam - er steken dan 'tanden' uit die de huid van het DE mesje weghouden, daardoor is er meer contact met het mesje ergo effectiever scheren. Dit wordt echter niet door iedereen zo ervaren, sterker nog er zijn er die een Open Kam erg oncomfortabel vinden. Agressiever als hun gesloten tegenhanger zijn ze wel snel, iets te veel druk en je kunt met de aluin in de weer.
Gesloten kam (safety bar) - Een schuimbalk (bar) al dan niet met inkepingen, wordt door twee of meer afstandhouders iets voor het mesje uitgestoken en beschermt daarmee de huid voor te direct mes-contact.

Het ontwerp van Krabbers kent actueel drie varianten, er waren er meer, in de beginjaren werd er woest geëxperimenteerd en waren er de wonderlijkste constructies, heel leuk materiaal voor een kleine verzameling, als je ze kunt vinden dan wel.
De eerste is de Vlinder sluiting (links), een krabber als geheel die een tweetal deurtjes bovenop heeft waar het DE mesje onder geplaatst word. Op de steel, aan het einde of elder als draairing bevindt zich een optie om de deurtjes open en dicht te draaien. Door de relatief ingewikkelde en kwetsbare constructie zie je de twee andere varianten vaker.
De tweede is de tweedelige krabber (midden), de bodemplaat vormt één geheel met de handgreep, een dop of draairing laat het los- en vast-draaien van de top-plaat met lang schroefdraad toe.De derde is de tegenwoordig meest voorkomende variant, de driedelige krabber (rechts), bestaande uit een handvat, een bodemplaat en een top-plaat die met een kort schroefdraad door de bodemplaat heen in het handvat geschroefd wordt, dit heeft het ook mogelijk gemaakt dat fabrikanten meerdere soorten bodemplaten bij hun scheermes kunnen aanbieden, die heel eenvoudig het karakter van je krabber volledig kunnen veranderen..
Net als het cartridge mes is dit hele systeem redelijk veilig in gebruik. Het DE mesje komt voor maar een klein stukje buiten de houder, waarmee de kans op snijden in de huid vrij klein is. Met één mesje tegen de huid, is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt dan bij cartridge systemen.

Krabbers en dubbelzijdige mesjes zijn in de doorsnee winkel niet te koop. Bij een enkele lokale drogist zijn wel de houders en mesjes te koop, bij een ander hooguit de mesjes; bijvoorbeeld bij de Hema zijn DE mesjes (eigen merk) verkrijgbaar. Voor uitgebreidere keuze en de betere mesjes moet je naar de enkele speciaalzaak of via webshops bestellen. (zie ook de 'voor de beginner' post)

Open mes
Voor de krabber waren er open scheermessen (straight razor) in gebruik.
Het open mes is een volwaardig mes dat gemaakt is voor het scheren van de baard; voorzien van een lemmet en een heft. De Europese modellen hebben oorspronkelijk een draaibaar lemmet, wat toelaat om het mes op diverse manieren vast te pakken en de snede veilig op te bergen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar heeft een beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan snijden of dat er voor zorgt dat het mes altijd onder de juist hoek op het gezicht staat.

Het mes wordt niet vervangen en zal daarom moeten worden onderhouden. Daarvoor kun je het mes stropen (op een lederen huid of riem) en honen (slijpen) wanneer in de loop van de tijd bot is geworden.

De meeste kappers gebruiken geen open messen meer, vanwege de hygiëne en gezondheids wet- en regelgeving. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt meestal een open scheermes gebruikt waarin een vervangbaar mesje kan worden gezet, ook wel een Shavette genoemd.
Verzorging

Naast scheerapparaten in welke vorm dan ook gebruiken we bij het natscheren natuurlijk ook Zeep, Gel, Olie, Scheerschuim of Crème om een mooie glijlaag te creëren zodat het metaal van het mesje een buffer vindt tussen zich en de kwetsbare huid.
Dit al dan niet gecombineerd met een pre-shave, dit kunnen wederom oliën, crèmes of zepen zijn bedoeld om nog een extra glij en beschermlaag aan te brengen en vaak ook direct wat huidverzorging toe te passen. Het is allemaal persoonlijke smaak, en waar de een bij zweert daar rent de ander gillend voor weg. Uitproberen is de enige weg, ontdekken wat voor jou zelf het allerbeste werkt, een groot onderdeel van het scheer plezier vind ik!
Over de geuren van diverse scheerproducten valt niet te twisten:
-- Doe dit dan ook niet!
Als er iets onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, is dat het wel! Waar de een staat te kwijlen als ie spruitjes ruikt slaat de ander met een groen gezicht op de vlucht (reken mij tot de laatste categorie)
Ditzelfde gaat natuurlijk ook op voor Aftershave, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Splashes, Parfum en Aftershave Balm.
Kibbelen over wat, wel of niet, waar, te gebruiken, is zinloos, een product aanprijzen omdat je de geur (graag ook beschrijven dan!) zo geweldig vind mag natuurlijk, iedereen alhier vind het leuk nieuwe dingen te ontdekken en te proberen, anders waren ze al niet tot hier gekomen ;-)
Nu heb je natuurlijk ook nog een heel scala aan andere lichaamsverzorgingsproducten (wat een scrabble-woord!), bij elkaar passende geuren vinden is daarbij vaak ook niet zo makkelijk
Voor scheerzeep en Aftershave duiken ook problemen op als ze niet in de EU gefabriceerd worden.
Bijvoorbeeld Alcoholhoudende producten worden niet geëxporteerd uit de VS waardoor je die prachtige bijbehorende Aftershave bij die geweldige VS Artisanale zeep nooit kunt krijgen :-(
Dan een bijpassende geur vinden is dan wel een dingetje hoor! Tips op dat gebied zijn natuurlijk altijd welkom.

Veel plezier dan maar, en brand los :-D


De vragen van de beginnende scheerder
 1. Is het echt goedkoper?
 2. Wat zijn al die afkortingen?
 3. Wat heb je absoluut nodig?
 4. Waar vind ik {vul hier uw wens in}?
 5. Wat is een goedkoop begin setje?
 6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?
 7. Wat zijn 'goede' krabbers?
 8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?
 9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?
 10. En, wat nu?
Addendum:
A - In Nederland makkelijk verkrijgbare Zepen en Crèmes merken
B - In Nederland makkelijk verkrijgbare Krabbers merken
C - In Nederland makkelijk verkrijgbare DE mesjes merken


1 - Is het goedkoper

Ja, het kan goedkoper zijn, zolang je geen RAD oploopt ;-), neen dat is geen enge ziekte maar wat in het Engels Razor Acquisition Disorder wordt genoemd (Aankoop verslaving van scheerproducten), en geloof me dat kan bij sommige mensen behoorlijk uit de hand lopen ;-)

Wat het goedkoper maakt is, om maar even een voorbeeld te geven, 100 DE (double edge) mesjes kosten voor kwaliteits spul (Rapira bijvoorbeeld) zo om en nabij een 10 euro (10 eurocent per mesje!), en je kunt je afhankelijk van je baard haar samenstelling en de kwaliteit van het mesje zo tussen de 4 en 8 scheerbeurten per mesje mee doen.
Dat maakt zo een pakje van 100, goed voor minimaal 400 scheerbeurten, en aangezien ik me om de dag scheer, of zelfs wel een dag meer niet scheer, plus meestal 6 a 7 x met een mesje doe, is dat ruim 4 jaar scheer plezier op zijn minst, voor 10 euro.

Leg dat eens naast je cartridge aankopen over 4 jaar, dan mag zo een krabber een paar dubbeltjes kosten toch? Helemaal omdat een goede krabber snel 10+ jaar meegaat, of zelfs héél veel langer in het RVS of Brons segment, die gaat ook voor je achterkleinzoon in de erfenis nog bruikbaar zijn.

2 - Wat zijn al die afkortingen?

AS - After Shave
ASB - After Shave Balsem
ATG – Against The Grain (tegen de haargroei in)
BBS – Baby Butt Smooth (Baby Billen Zacht)
Cartridge of Cassette Mesje(s) - Hedendaagse wegwerp-scheersystemen met 1 tot 5 mesjes in een plastic houder, denk aan Mach 3 en Fusion.
DE – Double Edge (2 zijdige wegwerpscheermesje gebruikt in DE krabbers)
DFS – Damn Fine Shave (verrekt goede scheerbeurt)
EDT – Eau de Toillette (luchtje, denk aan de Douglas)
Krabber(tje) - Voorloper van de huidige opzet-scheermesjes, het krabbertje is de houder waar DE scheermesjes in gaan.
RAD – Razor Acquisition Disorder (Aankoop verslaving van scheerproducten)
SE – Single Edge (Disposable scheermesjes met 1 snijdende kant)
SR – Straight Razor (Recht-mes of klap mes, klassiek scheermes)
WTG – With The Grain (met de haargroei mee)
XTG – Across The Grain (dwars over de haargroei)
YMMV – Your Mileage May Vary

3 - Wat heb je absoluut nodig
 • Krabber
 • DE mesjes
 • Scheerborstel
 • Zeep/Crème
Eventueel ook een scheerkom(metje) een simpel schaaltje of bakje met een doorsnee zo tussen de 11 en 14 cm is ruim voldoende.
Er zijn specifieke scheer kommetjes met richels dan wel horizontaal of verticaal speciaal om het schuim kloppen nog makkelijker te maken, maar noodzakelijk zijn ze niet.
Ook zijn er ingewikkelder constructies, waar je warm water in een houder giet, die je schuim in de kom er direct boven, warm houd gedurende je scheerbeurt. Het is maar net wat je nodig denkt te hebben.
Een andere eventueel is Pre-shave, producten die bedoeld zijn om extra glijlagen - bescherming - verzorging te geven gedurende je scheerbeurt, je hebt ze als zeep, crème of olie. Niet noodzakelijk vinden velen, maar even de moeite van vermelding waard.
Dan heb je natuurlijk ook nog een hele waslijst aan post-shave producten, Aftershave, Aftershave Balm, Splashes en dergelijke, niet noodzakelijk, kunnen wel heel erg lekker zijn.
Apart te vermelden, Witch Hazel producten, om je huid te reinigen, ik ben er nog steeds niet uit of ik die nu voor of na het scheren het best kan gebruiken.

4 - Waar vind ik ….

DE Mesjes - Voor degene die webwinkels liever vermijden: de Hema heeft prima DE mesjes van eigen merk (deze zijn van de fabrikant Personna) Etos verkoopt Gillette DE mesjes, en het kan lonen bij de diverse drogisterijketens te kijken naar Wilkinson. Een deel van de DA drogisten heeft bijv. mesjes van Solingen of Hans Baier (vaak net wat duurder dan online of Hema - Etos)
Online niet alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops, maar ook bij BOL.com (zoek op 'scheermes double' ) en Amazon(.de) heeft het nodige (zoek op Rasierklingen).
Voor beide is het wel zo: op merk zoeken gaat makkelijker, maar dan moet je wel weten wat je wilt hebben.

Natuurlijk hebben we ook diverse (web)winkels waar je alles kunt vinden dat nodig is voor een aangename scheerbeurt, een aantal zijn vermeld (enkel de namen, geen link, we zijn hier geen advertentie bureau, Google is your friend) onder punt 6
Heel veel informatie is bijvoorbeeld te vinden op het Nederlandse Scheerforum Shavingsiciety in het volgende onderwerp:
Shaving Society DE Mesjes reviews van Harkos
Maar, dit zijn de persoonlijke beoordelingen en uw ervaring kan anders zijn, een mesje dat heel hoog scoort bv van het merk Kai, vind ik persoonlijk onplezierig om mee te scheren. Maar over het algemeen zijn de 4* beoordeling absoluut aankoop waardig. Ik vind de Rapira Platinum Lux geweldig, maar er zijn ook scheerders die het maar een middelmatig mesje vinden YMMV wederom.

Krabbers - Eveneens diverse te vinden via de bij DE Mesjes genoemde bronnen, bijvoorbeeld de Etos (Gillette), een deel van de DA winkels en ook sommige andere drogisterijen kunnen simpel scheergerief aanbieden. Hoe fijn ze wel of niet scheren, is een heel andere discussie. Hier geldt net zo goed, als je merknamen kent en weet wat je wilt kun je genoeg vinden via webshops en dergelijke.

Scheerzeep, crême en kwasten
Mocht je net beginnen, dan kun je vaak al een aardige eerst indruk opdoen met je de scheerschuim die je al hebt. Let er wel op dat je iets meer water gebruiken wilt bij DE scheren wanneer dat schuim uit een spuitbusje komt.
Een deel van de lokale winkels (supermarkt of drogist) zal waarschijnlijk ook een kommetje scheerzeep of scheercrême van de Vergulde Hand aanbieden. Soms kom je van andere merken ook zeep of crême tegen (bijv. Proraso, Wilkinson of Kruidvat's eigen merk). Op zich zijn dat redelijk goede zepen (zeker voor het geld), maar om te beginnen kan een scheercrême makkelijker zijn en webwinkels bieden veel meer keuze en vaak een assortiment met de wat betere merken.
Kwasten kun je soms tegenkomen bij de Etos, DA of Kruidvat of andere lokale drogist, maar zijn in de regel wat minder makkelijk te vinden. De meest betaalbare kwast van Vergulde Hand (ca. 5 euro) is wat ruw, idem voor de Mühle's onder de ca. 10 euro, de iets duurdere kappersversie van Vergulde Hand is een oké kwast (ca. 8 - 12 euro) en soms kom je bijv. een Wilkinson dassenhaar kwast of andere kwasten tegen met wat zoeken (vaak beter, maar wisselende prijs/kwaliteits verhoudingen).
Mocht je van een schuim uit een tube of spuitbus willen overstappen naar zelf geklopt schuim, dan is het vaak een goed moment om ook bij webshops te gaan kijken.


Let alleen bij buitenland aankopen op, buiten Europa betaal je vaak BTW en Importheffing:

Voor pakketten tot en met € 22 betaalt u niets extra's - Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22.
Voor pakketten van meer dan € 22 moet u wél betalen - Btw bijvoorbeeld. En als uw pakket meer waard is dan € 150 óók invoerrechten. Beide rekent u af met uw bezorger.}


Let op, dit zijn de tarieven van 2019!


-=- Hier kunt u berekenen wat mogelijke extra kosten zijn:
Invoer heffing calculator Belastingdienst

Verder is het materiaal van de krabbers belangwekkend, je hebt diverse kunststoffen, bakeliet, catalin, en aanverwante vroege plastics. Qua metaal zijn er diverse legeringen vaak onder de naam Zamak maar ook van aluminium, koper, messing, brons en staal. De laatste twee zijn veel zwaardere materialen als de overige opties en zijn ook om duurzaamheid en precisie fabricage ook vaak duurder, ze gaan alleen wel een heel leven, zo niet meerdere levens mee! Een puntje bij Brons is dat je scheermes op den duur gaat verkleuren, als dat je stoort, kun je dit tegengaan door direct na gebruik en schoonmaak een heel dun laagje (antiek) was over het geheel aan te brengen.

Je hebt qua opbouw drie hoofdgroepen krabbers, Vlindersluitingen, en krabbers gemaakt met twee of drie onderdelen.
De eerste heeft een draaibare knop of rand waar je deurtjes bovenaan mee opendraait waar het mesje onder komt te liggen. Bij de krabbers uit twee delen zit de onderplaat aan het handvat vast, en een lange schroef gaat van de bovenplaat naar wederom een knop of draairing waar je de bovenplaat mee los en vast schroeft.
De krabbers uit drie delen bestaan uit een Bovenplaat met schroefdraad, een Onderplaat en een Handvat, waar het schroefdraad aanzienlijk korter is en door de onderplaat direct in het handvat schroeft. Voordeel van deze laatste constructie, sommige fabrikanten leveren brede keuzes aan Onderplaten waardoor je voor relatief weinig geld een heel andere krabber creëert.

Elk soort krabber heeft een eigen 'agressie' zeg maar van Zeer Mild tot Uiterst agressief, wat zoveel betekent, dat de hoek waarin het mesje in de krabber staat en hoe ver het uitsteekt (en contact met de huid maakt) uitmaakt hoe makkelijk/moeilijk het te gebruiken is zonder een bloedbad aan te richten.
Over het algemeen kun je zonder aarzeling stellen bij het gebruik van krabbers: nooit druk uitoefenen! Ik kan het niet genoeg herhalen.
Dit is typisch Iets wat voor cartridge scheerders moeilijk zal zijn, ook aangezien het systeem van cartridge scheren je niet afstraft als je wel druk zet, dus doen de meeste scheerders met cartridge mesjes dat dan ook.
Opmerkelijk genoeg is het vaak het aantal mesjes in de cartridge die uiteindelijk weer voor irritatie kan zorgen, je gaat tenslotte maar liefst 5x met een mesje over dezelfde plek in één gang. Bij gewoon nat scheren doe je drie gangen, ikzelf 1x WTG, ATG & XTG, natuurlijk bij elke gang opnieuw inzepen.

Open Mes - Op de diverse Fora kun je veel extra informatie vinden, ga anders naar bijvoorbeeld één van de vermelde scheerartikelen winkels en bekijk wat er aan mogelijkheden te koop is, vertel de verkoper dat je ermee wilt beginnen, hij of zij zal je dan makkelijk op een Open Mes geschikt voor beginners kunnen wijzen! Denk er aan, Vragen staat vrij, het kan vele pijnlijke vergissingen voorkomen, onwetendheid is geen schande, maar een goede reden om de juiste vragen te stellen :-)
Ik zou voor een beginnend scheerder Marktplaats en Ebay vermijden wat betreft Open messen, je wilt een scheerklaar exemplaar, en van een onbekende verkoper ga je dat nooit zeker weten. De diverse Fora hebben wel Koop en Verkoop hoeken, maar daar kun je vaak pas terecht als je meestal een maand lid bent en meer als x berichten hebt gepost. Dit kan wel degelijk de moeite waar zijn, de artikelen hier aangeboden kunnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en je hebt meteen iemand om je vragen te beantwoorden. Ook kun je op de diverse Fora mensen vinden die als hobby Open Messen slijpen, mocht je je eerste mes hebben laten vallen of anderszins beschadigd, dan is het een goed idee er niet zelf met te gaan rommelen, maar een ervaren iemand de boel weer gebruiksklaar te laten maken.

Borstels of Kwasten - Van links naar rechts, een Dassenharen borstel, een Varkensharen borstel, en een Synthetische borstel. Wederom geldt de diverse Webshop mogelijkheden, maar er zijn drogisterijketens die Omega en andere goedkopere merken voeren voor borstels. Heel betaalbaar en goed, bijvoorbeeld naast Omega (vaak varkenshaar) NOM, een goedkoper sub-merk van Mühle waar ze de oude modellen verkopen onder deze naam. Prima synthetische borstels. En daar stippen we meteen een puntje van belang aan:


Wat voor borstels zijn er?
 • Synthetisch
 • Varkenshaar
 • Dashaar
 • Paardenhaar
Elke soort heeft weer voor en nadelen, en tja persoonlijke smaak speelt ook een grote rol. Veel scheerders neigen tegenwoordig naar Synthetisch omdat de kwaliteit ervan de laatste jaren enorm verbeterd is, en ook omdat zeker Dassenhaar met veel dierenleed gepaard gaat. Varkenshaar wordt bij de slacht 'geoogst' en paardenhaar is van de staart (geloof ik) mocht je meer interesse hebben, Youtube heeft video's die te vinden zijn waar de 'oogst' van diverse haarsoorten te zien is, let op sterke maag noodzakelijk bij sommige beelden.
Paardenhaar heeft de naam wat slapper (minder 'backbone') te zijn, en zou naar verluid beter met crèmes werken.
Elk van deze haarsoorten voelt en werkt anders, de natuurlijke moet je vaak voorweken voor gebruik, een varkentje moet 'ingewerkt' worden, de haren splitsen zich na een scheerbeurt of 10 waardoor de borstel zijn initiële stijfheid verliest en fijner aanvoelt.

Zepen/Crèmes - En jawel dezelfde webshops, zoek naar scheerzeep, en de meeste drogisterijen hebben wel een of meerdere varianten van bekende merken op de plank staan, winkels als Douglas dan weer niet. Ook de Body Shop en bijvoorbeeld Rituals verkopen scheergels en dergelijke.
Natuurlijk kun je ook over de grens kijken, de Nederlandse keuze is armetierig te noemen als je naar bv de US kijkt, waar 'artisane' scheerzepen en crème je om de oren vliegen. Let daarbij op, de verzendkosten kunnen erg oplopen, maar het is de moeite waard om te controleren, sommige Amerikaanse webshops hebben een heel schappelijk verzendtarief naar de EU. DIt kan variëren, vraag om tips in de gewone draad, mensen zat met ervaring die je op weg kunnen helpen.
Een tweede dingetje, sommige mensen kunnen heftig reageren op de geurstoffen die in zepen en dergelijke verwerkt worden, zoek dan naar 'sensitive skin', of neem niet geurende zepen.

5. Wat is een goedkoop begin setje?

Daar zijn duizend en één varianten op te bedenken, ik houd het bij de allergoedkoopste opties.

Mesjes (DE) De Hema verkoop eigen merk DE mesjes voor een redelijke prijs, voor mesjes geldt hoe meer, hoe goedkoper, maar probeer eerst een kleine verpakking voor je met een berg mesjes zit die je niet lekker vind. Overigens in je speurtocht, blijf weg van SuperMax mesjes, deze worden haast universeel als onprettig beschouwd.

Krabber Zoek op het Internet naar Wilkinson Sword Classic, hij is bij Nederlandse webwinkel te verkrijgen voor weinig, of van Lord, de Lord 6, zoek deze op ebay. De Fatip Picollo (op Amazon.de nog geen 16 euro[2019]) is geweldig, maar vraagt oefening om mee om te gaan, bij de minste druk hapt ie naar de baas.
Of via Aliexpress, zoek naar de Qshave Futur voor een betaalbare verstelbare (milde) krabber

Open Mes Ik heb werkelijk niet voldoende verstand van zaken om hier enig advies over te kunnen geven, althans niet wat betreft merken, gebruik de diverse (web)winkels bijvoorbeeld.

Zeep Vergulde hand scheerzeep, nog geen 2 euro bij het Kruitvat of Palmolive scheerstick. Ook Van der Lovett heeft heel goedkoop (en lekker ruikend!) scheerzeep en Aftershave Balsem.

Borstel Dezelfde Kruitvat heeft ook een goedkoop borsteltje een varkentje, geen idee of het wat voorstelt, maar denk er om de eerste 10 - 20 beurten voelt ie best wel stijf aan, of doe een internet zoekopdracht naar NOM scheerkwast eventueel Synthetisch, prima borstel voor redelijke prijzen. Mocht je nabij de Duitse grens wonen, de meeste DUitse drogisterij ketens voeren scheerartikelen, ik heb daar mijn NOM voor onder 10 euro gekocht[2019]

6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?

Allereerst diverse Fora:Een aantal scheer winkels;
NederlandUK (na de Brexit duurder ivm heffingen etc)US7. Wat zijn 'goede' krabbers?

Dat is een moeilijke vraag, een krabber die ik als geweldig ervaar kan voor een ander veel te agressief zijn of juist te mild. Ik houd het dus bij wat merknamen, en laat jullie zelf het internet afgrazen of dit of andere fora naar meer informatie :-)
De enige krabbers die universeel als goede 'begin krabber' te boek staan zijn de Mühle R89, en de Edwin Jagger DE89.
Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip zijn een paar goede merken van redelijk betaalbare krabbers die je makkelijk in Nederland kunt verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere merken, maar die zijn vaak niet direct in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld Razorock, Rockwell, Timeless, en vele anderen.
Je kunt ook naar 'vintage' krabbers op zoek gaan, maar je doet er goed aan eerst wat kennis op te doen voor je je woest in een veiling stort op Ebay of Marktplaats.

8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?

Je kunt van een aantal merken een Blade Bank kopen (even op Google zoeken) waar je werkelijk heel veel jaren lang mesjes in kan doen voor ie vol is, mesjes die in kunstof houdertjes verkocht worden (dan meestal per 10) hebben aan de onderkant van de houder een gleuf waar je een gebruikt mesje veilig in kan opbergen, pakje leeg (en dus vol met gebruikte mesjes) kan dan zo bij het restafval.
Creatievelingen gebruiken bv blikjes van snoepgoed (daar kun je jaren en jaren in dumpen voor hij vol is) of dikke plastic flesjes waar een gleuf in is gemaakt.
Gooi ze in ieder geval niet (al dan niet verpakt in papier) los in het afval, bij de minste druk snijden ze overal doorheen, inclusief je handen als je niet uitkijkt.

9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?


Wat een Open mes is? Een open mes is een stalen mes dat dichtgeklapt tussen twee beschermende plaatjes valt (zogenaamde 'Scales'), al zijn er ook Japanse uitvoeringen die niet opklapbaar zijn, het mes is daar dus altijd 'open'. Deze scheermethode was gangbaar voor de uitvinding van de eerste krabbertjes, en werd vaak door professionele barbiers gebruikt, je ziet hier nu weer een terugkeer van, Barbershops die volledige 'ouderwetse' scheerbeurten aanbieden, zeker de moeite waard om eens te ondergaan.

Informatie over scheren met een open mes is verstrekt door Scheerwinkel 't Scheerhuys.

- Allereerst, wat is noodzakelijk om dit zelf te gaan doen:
 • Open Mes
 • Span of Strop riem
 • Slijp pasta
 • Scheerborstel
 • Zeep/Creme
- Tips voor aankoop van een eerste Open Mes
 • Open messen worden in Engelse Inches gemeten, dit is dus een maatvoering die je steeds weer terug zult zien keren.
 • Kies voor een eerste mes het liefst voor een 5/8” inch scheerblad. Dit is een breed en gangbare maat scheerblad.
 • Kies bij voorkeur voor een scheerblad van Carbonstaal. Carbonstaal is makkelijk te slijpen en polijsten. Het is ook erg soepel waardoor het fijn scheert.
 • Kies een scheerblad met een afgeronde punt. Dit verminderd de kans op verwondingen bij uw eerste scheerbeurten.
 • Begin niet met een te duur open mes.
- Hoe onderhoud je een open scheermes?
 • Droog uw scheermes altijd goed af na gebruik.
 • Bewaar je Open Mes dicht op een droge plek.
 • Laat het scheermes 24 uur rusten na gebruik, het vervormd een heel klein beetje bij gebruik en heeft de rustperiode nodig om te herstellen.
 • Gebruik je Strop riem om de snede in goede staat te houden
Als u uw open scheermes goed onderhoud gaat hij een levenlang mee.

- Hoe scheer ik (veilig) met een open scheermes?

Waarschuwingen vooraf
 • Bewaar uw scheermessen altijd buiten bereik van kinderen!
 • Wees altijd uitermate voorzichtig met een open scheermes. Een goed geslepen klassiek open scheermes is vlijmscherp. Je kunt de scherpte testen door wat haren van uw voorarm af te scheren. Mocht dit niet makkelijk gaan dan is uw open scheermes waarschijnlijk bot en kan hij een slijpbeurt gebruiken.
 • Zolang u niet scheert houd het mes dan dichtgeklapt.
 • Ga dus nooit met een open geklapt scheermes rondlopen.
 • Wees voorzichtig met het scheerblad. Zodra de scheersnede beschadigd is, als het mes bijvoorbeeld gevallen is en er een hapje uit is, kunt u er niet meer mee scheren. Indien de beschadiging niet te groot is, zal u het mes dan eerst opnieuw moeten (laten) slijpen tot het scheerblad weer een mooie rechte snede heeft.
 • Het is niet verstandig om onder de douche of in bad te scheren met een open scheermes, mocht het scheermes uit uw handen vallen dan bieden normalieter uw kleding en schoenen bescherming voor uw huid.
 • Probeer een vallend open scheermes ook nooit op te vangen met uw handen.
- Scheren met een open scheermes stap voor stap
 1. Was je gezicht, gewoon met warm water. Dit opent de poriën en zorgt er voor dat je baardharen overeind komen te staan. Hierdoor kunnen ze makkelijker afgeschoren worden.
 2. Breng de scheerzeep aan met je scheerkwast.
 3. Pak het opengeklapte scheermes tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast of als je dat prettiger vindt dan kunt je je ringvinger ook gebruiken.
 4. Plaats het scheerblad ongeveer in een hoek van 30 graden op je huid.
 5. Houd het scheerblad horizontaal op de huid met de snede naar beneden.
 6. Houd de huid strak.
 7. Beweeg altijd van boven naar beneden (verticaal) met een open scheermes. Maak je een zaagbeweging (horizontaal) dan snijd je jezelf!
 8. Ga rustig aan te werk en let goed op wat je doet.
 9. Scheer de eerste gang altijd met de haarrichting mee en maak het scheermes tussendoor regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld op afstrijkbakje van rubber.
 10. Indien nodig kun je nogmaals een gang scheren met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in als je je heel zeker voelt, maar breng van te voren wel weer voldoende scheerzeep aan.
 11. Spoel uw gezicht af.
 12. Gebruik voor het kalmeren van de huid een after shave balm of lotion.
- Scheerriem of Spanriem

Scheerriem
Een scheerriem heeft 2 zijde. Een canvas zijde en een lederen zijde. Een scheerriem hang je aan één kant vast aan bijvoorbeeld de deurklink van de badkamer. Je houd de andere kant zelf vast.
Zorg er voor dat je de scheerriem op voldoende spanning houd. De scheerriem mag niet te veel doorbuigen. Anders kun je het open scheermes niet op een goede manier over de scheerriem halen. Houd uw open scheermes tussen duim en wijsvinger vast aan de tang. Het smalle gedeelte achter het blad, en beweeg het scheermes van onder naar boven over de scheerriem. Houd het mes vlak op de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Als je boven aan de scheerriem aangekomen bent draait je het mes om en beweegt je het weer rustig naar beneden. Let er op dat je de snede zonder druk over de scheerriem haalt en dan je hem vlak houd!

Gebruik canvas zijde
De canvas zijde gebruikt je als eerst om de metaaldeeltjes die nog niet in de goede richting staan na de rust tijd weer in de goede richting te krijgen. Dit heet daarom ook het richten van je mes, haalt het scheermes hier ongeveer 15 maal overheen.

Gebruik lederen zijde
De lederen zijde gebruikt je om het scheermes te polijsten.
Haalt het scheermes hier ongeveer 20 tot 25 maal overheen.

---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---


Zo, nu heb je een krabber (of Open Mes), een borstel, zeep, en bij een krabber DE mesjes plus mogelijk een scheerkommetje en is het hoog tijd om aan de gang te gaan.
Geniet er van en neem, zeker in het begin, de tijd voor je scheerbeurt!
Probeer wat je bevalt, warm water, of juist koud, eerst douchen of meteen aan de bak, wel of geen pre-shave enzovoorts, creëer je eigen ritueel, en doe waar je je goed bij voelt, en bij twijfel, aarzel niet om te vragen, geen enkele vraag is dom. Houd wel in gedachte dat jouw vraag best al eens beantwoord kan zijn en kijk eerst even een paar pagina's door voordat je hem post:-)
Als dingen niet bevallen aan je krabber, onthoud dan deze mantra 'Geen Druk', en er zijn combinaties met DE mesjes die gewoon niet lekker scheren, dus het kan lonen meerdere merken mesjes in huis te hebben, kijk eens naar een proef-pakket met meerdere merken bij de diverse scheer-winkels die al vermeld zijn, mocht je andere dingen willen gaan wijzigen probeer dan te letten op een heel belangrijk iets:
Consistentie
Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was. Wijzig je meerdere dingen, dan zul je die ene keer dat je je absoluut BBS+DFS perfect & subliem geschoren had nooit meer kunnen herhalen. En in het begin kan het lijken alsof het nooit heel fijn gaat worden, maar hoe handiger je erin wordt, hoe fijner je scheerbeurt, ik kijk nu met veel plezier naar krabbertjes waar ik de eerste scheerbeurten van dacht 'Oei, die is me veel te eng hoor!' Oefening, zoals zo vaak, baart kunst.


A - Vergulde Hand, Palmolive, Prorasso, Van der Lovett, Tcheon Fung Sing, Haslinger, Taylor Old Bond Street

B - Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip

C - Rapira, Derby, Astra, Gillette, Lord, Shark, Wilkinson, Persona (Hema)

[Voor 255% gewijzigd door Bluepenguin op 17-06-2021 22:37. Reden: Etos voert sinds voorjaar 2021 ook DE mesjes en een houder van Gillette :)]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee