Toon posts:

Het Scheer- en verzorgingstopic deel 3 Overzicht

Pagina: 1 2 3 ... 14
Acties:

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • ebia
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 24-03 20:50

ebia

 • RoosW
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

RoosW

Het Scheer - en Verzorgings Topic Deel III

Welkom!
Welkom in alweer het derde deel van het Scheer- en verzorging-topic!

Waar ooit eens de discussie is begonnen met de vraag "Hoe lang kun je een scheermesje gebruiken?", leidde dat tot een gesprek rond vooral klassiek DE scheren met handgeklopt schuim en een krabber. Verschillende delen van het Scheer topic volgden en na een samenvoeging met Het topic voor (mannelijke) verzorgingsproducten. is de serie van Het Scheer- en Verzorging-topic ontstaan.
Hartelijk dank aan ieder die heeft bijgedragen aan dit deel en alle voorgaande delen!

Iedereen is van harte welkom om mee te praten over alles wat met scheren en de verzorging er voor en er na te maken heeft. Daarbij zijn vrouwen uiteraard van harte welkom, maar informatie en kennis over de voor vrouwen belangrijke scheerproducten is hier wat minder aanwezig, maar praat vooral mee!


Ieder is dus welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord.
Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkaars scheer-overtuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.
Houd als je wilt ook in gedachten dat wat voor de één een starter-setup is, voor de ander het maximale is qua budget. Of dat nu het maximum is dat diegene kan of wil uitgeven.
Na eerst meer over de meest voorkomende scheerapparaten, daarna wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt.
Tot slot komen de gebruikte materialen, waar je ze kunt kopen en andere interessante zaken aan bod.

-- Vragen beantwoord voor de beginnende nat-scheerder
-- Over verzorging
-- Diverse scheerartikelen winkels


Scheerwerktuig
Cartridge mes
De veelgebruikte scheerapparaten van Gilette, Wilkinson en diverse huismerken van supermarkten / drogisterijen zijn zgn. cartridge messen.
Het woord cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn, kan de cartridge worden vervangen voor een nieuwe. Niet alle cartridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Zo past een Gillette Mach3 cartridge niet op een Fusion houder en omgekeerd.Cartridge messen zijn relatief veilig, omdat de mesjes slechts beperkt worden blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt vaak mee tijdens het scheren. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Tijdens het scheren wordt door de lichte druk op de huid de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Het gevolg kan soms zijn dat dit leidt tot ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.
Daarnaast zijn cartridges relatief duur; één van de hoofdredenen dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van alternatieven.
Dat overigens 'innovatieve nieuwe techniek' van sommige cassette fabrikanten niet erg origineel en innovatief is bewijst deze foto wel:

Met dank aan Richard (Efsk op het Nederlandse forum)

Wegwerpscheermessen
Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge en zijn vaak wat simpeler gemaakt. Zodra het mesje bot wordt, gooi je het hele ding weg. Wegwerpmesjes zijn er van zeer simpel met één mesje en een dun plastic handvat tot aan de luxe varianten die praktisch alleen van de cartridges verschillen in het handvat (lichter) en dat het mesje zelf niet te vervangen is. De prijzen variëren dan ook van een zeer betaalbaar niveau tot weinig verschillend van cartridges.
Dit type mesjes wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om lichaamsbeharing voor chirurgie te verwijderen.
Voor degenen die een simpel mesje prefereren of er voldoende aan hebben zijn wegwerpscheermesjes een uitstekende optie. Daarnaast kunnen dit soort mesjes ook een uitkomst zijn voor reizen en dan met name met het vliegtuig.


Krabber
De krabber wordt ook wel safety razor genoemd. Het is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt en worden nog steeds gemaakt.

De krabbers zelf is de houder voor DE (Double Edge) mesjes. Er is een grote variatie in handvaten op bijv. lengte, gebruikte materialen, de vorm van de zgn. "kam" en de plaatsing van het mesje. DE mesjes zijn ook van vele merken in vele typen te koop en zijn door de universele maatvoering met vrijwel alle safety razors te gebruiken.
Een paar termen die van belang zijn bij het lezen over krabbers, de diverse types:


Slant - Een krabber waar het mes niet horizontaal op de greep staat, maar diagonaal waardoor je (als een guillotine) effectiever scheert) dit kan door het mesje in de kop 'scheef' te monteren, dan wel door het gehele mesje door de vorm van boven en onder plaat te verbuigen, en sommige fabrikanten ging dat nog niet ver genoeg in de nooit eindigende zoektocht naar efficiënter scheren, die hebben beide in een krabber verwerkt.
Wederom is het bij de meeste slants, wel of geen torsie, zaak geen druk uit te oefenen, iets wat even wennen kan zijn.

Open kam - er steken dan 'tanden' uit die de huid van het DE mesje weghouden, daardoor is er meer contact met het mesje ergo effectiever scheren. Dit wordt echter niet door iedereen zo ervaren, sterker nog er zijn er die een Open Kam erg oncomfortabel vinden. Agressiever als hun gesloten tegenhanger zijn ze wel snel, iets te veel druk en je kunt met de aluin in de weer.
Gesloten kam (safety bar) - Een schuimbalk (bar) al dan niet met inkepingen, wordt door twee of meer afstandhouders iets voor het mesje uitgestoken en beschermt daarmee de huid voor te direct mes-contact.

Het ontwerp van Krabbers kent actueel drie varianten, er waren er meer, in de beginjaren werd er woest geëxperimenteerd en waren er de wonderlijkste constructies, heel leuk materiaal voor een kleine verzameling, als je ze kunt vinden dan wel.
De eerste is de Vlinder sluiting (links), een krabber als geheel die een tweetal deurtjes bovenop heeft waar het DE mesje onder geplaatst word. Op de steel, aan het einde of elder als draairing bevindt zich een optie om de deurtjes open en dicht te draaien. Door de relatief ingewikkelde en kwetsbare constructie zie je de twee andere varianten vaker.
De tweede is de tweedelige krabber (midden), de bodemplaat vormt één geheel met de handgreep, een dop of draairing laat het los- en vast-draaien van de top-plaat met lang schroefdraad toe.De derde is de tegenwoordig meest voorkomende variant, de driedelige krabber (rechts), bestaande uit een handvat, een bodemplaat en een top-plaat die met een kort schroefdraad door de bodemplaat heen in het handvat geschroefd wordt, dit heeft het ook mogelijk gemaakt dat fabrikanten meerdere soorten bodemplaten bij hun scheermes kunnen aanbieden, die heel eenvoudig het karakter van je krabber volledig kunnen veranderen..
Net als het cartridge mes is dit hele systeem redelijk veilig in gebruik. Het DE mesje komt voor maar een klein stukje buiten de houder, waarmee de kans op snijden in de huid vrij klein is. Met één mesje tegen de huid, is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt dan bij cartridge systemen.

Krabbers en dubbelzijdige mesjes zijn in de doorsnee winkel niet te koop. Bij een enkele lokale drogist zijn wel de houders en mesjes te koop, bij een ander hooguit de mesjes; bijvoorbeeld bij de Hema zijn DE mesjes (eigen merk) verkrijgbaar. Voor uitgebreidere keuze en de betere mesjes moet je naar de enkele speciaalzaak of via webshops bestellen. (zie ook de 'voor de beginner' post)

Open mes
Voor de krabber waren er open scheermessen (straight razor) in gebruik.
Het open mes is een volwaardig mes dat gemaakt is voor het scheren van de baard; voorzien van een lemmet en een heft. De Europese modellen hebben oorspronkelijk een draaibaar lemmet, wat toelaat om het mes op diverse manieren vast te pakken en de snede veilig op te bergen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar heeft een beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan snijden of dat er voor zorgt dat het mes altijd onder de juist hoek op het gezicht staat.

Het mes wordt niet vervangen en zal daarom moeten worden onderhouden. Daarvoor kun je het mes stropen (op een lederen huid of riem) en honen (slijpen) wanneer in de loop van de tijd bot is geworden.

De meeste kappers gebruiken geen open messen meer, vanwege de hygiëne en gezondheids wet- en regelgeving. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt meestal een open scheermes gebruikt waarin een vervangbaar mesje kan worden gezet, ook wel een Shavette genoemd.
Verzorging

Naast scheerapparaten in welke vorm dan ook gebruiken we bij het natscheren natuurlijk ook Zeep, Gel, Olie, Scheerschuim of Crème om een mooie glijlaag te creëren zodat het metaal van het mesje een buffer vindt tussen zich en de kwetsbare huid.
Dit al dan niet gecombineerd met een pre-shave, dit kunnen wederom oliën, crèmes of zepen zijn bedoeld om nog een extra glij en beschermlaag aan te brengen en vaak ook direct wat huidverzorging toe te passen. Het is allemaal persoonlijke smaak, en waar de een bij zweert daar rent de ander gillend voor weg. Uitproberen is de enige weg, ontdekken wat voor jou zelf het allerbeste werkt, een groot onderdeel van het scheer plezier vind ik!
Over de geuren van diverse scheerproducten valt niet te twisten:
-- Doe dit dan ook niet!
Als er iets onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, is dat het wel! Waar de een staat te kwijlen als ie spruitjes ruikt slaat de ander met een groen gezicht op de vlucht (reken mij tot de laatste categorie)
Ditzelfde gaat natuurlijk ook op voor Aftershave, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Splashes, Parfum en Aftershave Balm.
Kibbelen over wat, wel of niet, waar, te gebruiken, is zinloos, een product aanprijzen omdat je de geur (graag ook beschrijven dan!) zo geweldig vind mag natuurlijk, iedereen alhier vind het leuk nieuwe dingen te ontdekken en te proberen, anders waren ze al niet tot hier gekomen ;-)
Nu heb je natuurlijk ook nog een heel scala aan andere lichaamsverzorgingsproducten (wat een scrabble-woord!), bij elkaar passende geuren vinden is daarbij vaak ook niet zo makkelijk
Voor scheerzeep en Aftershave duiken ook problemen op als ze niet in de EU gefabriceerd worden.
Bijvoorbeeld Alcoholhoudende producten worden niet geëxporteerd uit de VS waardoor je die prachtige bijbehorende Aftershave bij die geweldige VS Artisanale zeep nooit kunt krijgen :-(
Dan een bijpassende geur vinden is dan wel een dingetje hoor! Tips op dat gebied zijn natuurlijk altijd welkom.

Veel plezier dan maar, en brand los :-D


De vragen van de beginnende scheerder
 1. Is het echt goedkoper?
 2. Wat zijn al die afkortingen?
 3. Wat heb je absoluut nodig?
 4. Waar vind ik {vul hier uw wens in}?
 5. Wat is een goedkoop begin setje?
 6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?
 7. Wat zijn 'goede' krabbers?
 8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?
 9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?
 10. En, wat nu?
Addendum:
A - In Nederland makkelijk verkrijgbare Zepen en Crèmes merken
B - In Nederland makkelijk verkrijgbare Krabbers merken
C - In Nederland makkelijk verkrijgbare DE mesjes merken


1 - Is het goedkoper

Ja, het kan goedkoper zijn, zolang je geen RAD oploopt ;-), neen dat is geen enge ziekte maar wat in het Engels Razor Acquisition Disorder wordt genoemd (Aankoop verslaving van scheerproducten), en geloof me dat kan bij sommige mensen behoorlijk uit de hand lopen ;-)

Wat het goedkoper maakt is, om maar even een voorbeeld te geven, 100 DE (double edge) mesjes kosten voor kwaliteits spul (Rapira bijvoorbeeld) zo om en nabij een 10 euro (10 eurocent per mesje!), en je kunt je afhankelijk van je baard haar samenstelling en de kwaliteit van het mesje zo tussen de 4 en 8 scheerbeurten per mesje mee doen.
Dat maakt zo een pakje van 100, goed voor minimaal 400 scheerbeurten, en aangezien ik me om de dag scheer, of zelfs wel een dag meer niet scheer, plus meestal 6 a 7 x met een mesje doe, is dat ruim 4 jaar scheer plezier op zijn minst, voor 10 euro.

Leg dat eens naast je cartridge aankopen over 4 jaar, dan mag zo een krabber een paar dubbeltjes kosten toch? Helemaal omdat een goede krabber snel 10+ jaar meegaat, of zelfs héél veel langer in het RVS of Brons segment, die gaat ook voor je achterkleinzoon in de erfenis nog bruikbaar zijn.

2 - Wat zijn al die afkortingen?

AS - After Shave
ASB - After Shave Balsem
ATG – Against The Grain (tegen de haargroei in)
BBS – Baby Butt Smooth (Baby Billen Zacht)
Cartridge of Cassette Mesje(s) - Hedendaagse wegwerp-scheersystemen met 1 tot 5 mesjes in een plastic houder, denk aan Mach 3 en Fusion.
DE – Double Edge (2 zijdige wegwerpscheermesje gebruikt in DE krabbers)
DFS – Damn Fine Shave (verrekt goede scheerbeurt)
EDT – Eau de Toillette (luchtje, denk aan de Douglas)
Krabber(tje) - Voorloper van de huidige opzet-scheermesjes, het krabbertje is de houder waar DE scheermesjes in gaan.
RAD – Razor Acquisition Disorder (Aankoop verslaving van scheerproducten)
SE – Single Edge (Disposable scheermesjes met 1 snijdende kant)
SR – Straight Razor (Recht-mes of klap mes, klassiek scheermes)
WTG – With The Grain (met de haargroei mee)
XTG – Across The Grain (dwars over de haargroei)
YMMV – Your Mileage May Vary

3 - Wat heb je absoluut nodig
 • Krabber
 • DE mesjes
 • Scheerborstel
 • Zeep/Crème
Eventueel ook een scheerkom(metje) een simpel schaaltje of bakje met een doorsnee zo tussen de 11 en 14 cm is ruim voldoende.
Er zijn specifieke scheer kommetjes met richels dan wel horizontaal of verticaal speciaal om het schuim kloppen nog makkelijker te maken, maar noodzakelijk zijn ze niet.
Ook zijn er ingewikkelder constructies, waar je warm water in een houder giet, die je schuim in de kom er direct boven, warm houd gedurende je scheerbeurt. Het is maar net wat je nodig denkt te hebben.
Een andere eventueel is Pre-shave, producten die bedoeld zijn om extra glijlagen - bescherming - verzorging te geven gedurende je scheerbeurt, je hebt ze als zeep, crème of olie. Niet noodzakelijk vinden velen, maar even de moeite van vermelding waard.
Dan heb je natuurlijk ook nog een hele waslijst aan post-shave producten, Aftershave, Aftershave Balm, Splashes en dergelijke, niet noodzakelijk, kunnen wel heel erg lekker zijn.
Apart te vermelden, Witch Hazel producten, om je huid te reinigen, ik ben er nog steeds niet uit of ik die nu voor of na het scheren het best kan gebruiken.

4 - Waar vind ik ….

DE Mesjes - Voor degene die webwinkels liever vermijden: de Hema heeft prima DE mesjes van eigen merk (deze zijn van de fabrikant Personna) Etos verkoopt Gillette DE mesjes, en het kan lonen bij de diverse drogisterijketens te kijken naar Wilkinson. Een deel van de DA drogisten heeft bijv. mesjes van Solingen of Hans Baier (vaak net wat duurder dan online of Hema - Etos)
Online niet alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops, maar ook bij BOL.com (zoek op 'scheermes double' ) en Amazon(.de) heeft het nodige (zoek op Rasierklingen).
Voor beide is het wel zo: op merk zoeken gaat makkelijker, maar dan moet je wel weten wat je wilt hebben.

Natuurlijk hebben we ook diverse (web)winkels waar je alles kunt vinden dat nodig is voor een aangename scheerbeurt, een aantal zijn vermeld (enkel de namen, geen link, we zijn hier geen advertentie bureau, Google is your friend) onder punt 6
Heel veel informatie is bijvoorbeeld te vinden op het Nederlandse Scheerforum Shavingsiciety in het volgende onderwerp:
Shaving Society DE Mesjes reviews van Harkos
Maar, dit zijn de persoonlijke beoordelingen en uw ervaring kan anders zijn, een mesje dat heel hoog scoort bv van het merk Kai, vind ik persoonlijk onplezierig om mee te scheren. Maar over het algemeen zijn de 4* beoordeling absoluut aankoop waardig. Ik vind de Rapira Platinum Lux geweldig, maar er zijn ook scheerders die het maar een middelmatig mesje vinden YMMV wederom.

Krabbers - Eveneens diverse te vinden via de bij DE Mesjes genoemde bronnen, bijvoorbeeld de Etos (Gillette), een deel van de DA winkels en ook sommige andere drogisterijen kunnen simpel scheergerief aanbieden. Hoe fijn ze wel of niet scheren, is een heel andere discussie. Hier geldt net zo goed, als je merknamen kent en weet wat je wilt kun je genoeg vinden via webshops en dergelijke.

Scheerzeep, crême en kwasten
Mocht je net beginnen, dan kun je vaak al een aardige eerst indruk opdoen met je de scheerschuim die je al hebt. Let er wel op dat je iets meer water gebruiken wilt bij DE scheren wanneer dat schuim uit een spuitbusje komt.
Een deel van de lokale winkels (supermarkt of drogist) zal waarschijnlijk ook een kommetje scheerzeep of scheercrême van de Vergulde Hand aanbieden. Soms kom je van andere merken ook zeep of crême tegen (bijv. Proraso, Wilkinson of Kruidvat's eigen merk). Op zich zijn dat redelijk goede zepen (zeker voor het geld), maar om te beginnen kan een scheercrême makkelijker zijn en webwinkels bieden veel meer keuze en vaak een assortiment met de wat betere merken.
Kwasten kun je soms tegenkomen bij de Etos, DA of Kruidvat of andere lokale drogist, maar zijn in de regel wat minder makkelijk te vinden. De meest betaalbare kwast van Vergulde Hand (ca. 5 euro) is wat ruw, idem voor de Mühle's onder de ca. 10 euro, de iets duurdere kappersversie van Vergulde Hand is een oké kwast (ca. 8 - 12 euro) en soms kom je bijv. een Wilkinson dassenhaar kwast of andere kwasten tegen met wat zoeken (vaak beter, maar wisselende prijs/kwaliteits verhoudingen).
Mocht je van een schuim uit een tube of spuitbus willen overstappen naar zelf geklopt schuim, dan is het vaak een goed moment om ook bij webshops te gaan kijken.


Let alleen bij buitenland aankopen op, buiten Europa betaal je vaak BTW en Importheffing:

Voor pakketten tot en met € 22 betaalt u niets extra's - Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22.
Voor pakketten van meer dan € 22 moet u wél betalen - Btw bijvoorbeeld. En als uw pakket meer waard is dan € 150 óók invoerrechten. Beide rekent u af met uw bezorger.}


Let op, dit zijn de tarieven van 2019!


-=- Hier kunt u berekenen wat mogelijke extra kosten zijn:
Invoer heffing calculator Belastingdienst

Verder is het materiaal van de krabbers belangwekkend, je hebt diverse kunststoffen, bakeliet, catalin, en aanverwante vroege plastics. Qua metaal zijn er diverse legeringen vaak onder de naam Zamak maar ook van aluminium, koper, messing, brons en staal. De laatste twee zijn veel zwaardere materialen als de overige opties en zijn ook om duurzaamheid en precisie fabricage ook vaak duurder, ze gaan alleen wel een heel leven, zo niet meerdere levens mee! Een puntje bij Brons is dat je scheermes op den duur gaat verkleuren, als dat je stoort, kun je dit tegengaan door direct na gebruik en schoonmaak een heel dun laagje (antiek) was over het geheel aan te brengen.

Je hebt qua opbouw drie hoofdgroepen krabbers, Vlindersluitingen, en krabbers gemaakt met twee of drie onderdelen.
De eerste heeft een draaibare knop of rand waar je deurtjes bovenaan mee opendraait waar het mesje onder komt te liggen. Bij de krabbers uit twee delen zit de onderplaat aan het handvat vast, en een lange schroef gaat van de bovenplaat naar wederom een knop of draairing waar je de bovenplaat mee los en vast schroeft.
De krabbers uit drie delen bestaan uit een Bovenplaat met schroefdraad, een Onderplaat en een Handvat, waar het schroefdraad aanzienlijk korter is en door de onderplaat direct in het handvat schroeft. Voordeel van deze laatste constructie, sommige fabrikanten leveren brede keuzes aan Onderplaten waardoor je voor relatief weinig geld een heel andere krabber creëert.

Elk soort krabber heeft een eigen 'agressie' zeg maar van Zeer Mild tot Uiterst agressief, wat zoveel betekent, dat de hoek waarin het mesje in de krabber staat en hoe ver het uitsteekt (en contact met de huid maakt) uitmaakt hoe makkelijk/moeilijk het te gebruiken is zonder een bloedbad aan te richten.
Over het algemeen kun je zonder aarzeling stellen bij het gebruik van krabbers: nooit druk uitoefenen! Ik kan het niet genoeg herhalen.
Dit is typisch Iets wat voor cartridge scheerders moeilijk zal zijn, ook aangezien het systeem van cartridge scheren je niet afstraft als je wel druk zet, dus doen de meeste scheerders met cartridge mesjes dat dan ook.
Opmerkelijk genoeg is het vaak het aantal mesjes in de cartridge die uiteindelijk weer voor irritatie kan zorgen, je gaat tenslotte maar liefst 5x met een mesje over dezelfde plek in één gang. Bij gewoon nat scheren doe je drie gangen, ikzelf 1x WTG, ATG & XTG, natuurlijk bij elke gang opnieuw inzepen.

Open Mes - Op de diverse Fora kun je veel extra informatie vinden, ga anders naar bijvoorbeeld één van de vermelde scheerartikelen winkels en bekijk wat er aan mogelijkheden te koop is, vertel de verkoper dat je ermee wilt beginnen, hij of zij zal je dan makkelijk op een Open Mes geschikt voor beginners kunnen wijzen! Denk er aan, Vragen staat vrij, het kan vele pijnlijke vergissingen voorkomen, onwetendheid is geen schande, maar een goede reden om de juiste vragen te stellen :-)
Ik zou voor een beginnend scheerder Marktplaats en Ebay vermijden wat betreft Open messen, je wilt een scheerklaar exemplaar, en van een onbekende verkoper ga je dat nooit zeker weten. De diverse Fora hebben wel Koop en Verkoop hoeken, maar daar kun je vaak pas terecht als je meestal een maand lid bent en meer als x berichten hebt gepost. Dit kan wel degelijk de moeite waar zijn, de artikelen hier aangeboden kunnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en je hebt meteen iemand om je vragen te beantwoorden. Ook kun je op de diverse Fora mensen vinden die als hobby Open Messen slijpen, mocht je je eerste mes hebben laten vallen of anderszins beschadigd, dan is het een goed idee er niet zelf met te gaan rommelen, maar een ervaren iemand de boel weer gebruiksklaar te laten maken.

Borstels of Kwasten - Van links naar rechts, een Dassenharen borstel, een Varkensharen borstel, en een Synthetische borstel. Wederom geldt de diverse Webshop mogelijkheden, maar er zijn drogisterijketens die Omega en andere goedkopere merken voeren voor borstels. Heel betaalbaar en goed, bijvoorbeeld naast Omega (vaak varkenshaar) NOM, een goedkoper sub-merk van Mühle waar ze de oude modellen verkopen onder deze naam. Prima synthetische borstels. En daar stippen we meteen een puntje van belang aan:


Wat voor borstels zijn er?
 • Synthetisch
 • Varkenshaar
 • Dashaar
 • Paardenhaar
Elke soort heeft weer voor en nadelen, en tja persoonlijke smaak speelt ook een grote rol. Veel scheerders neigen tegenwoordig naar Synthetisch omdat de kwaliteit ervan de laatste jaren enorm verbeterd is, en ook omdat zeker Dassenhaar met veel dierenleed gepaard gaat. Varkenshaar wordt bij de slacht 'geoogst' en paardenhaar is van de staart (geloof ik) mocht je meer interesse hebben, Youtube heeft video's die te vinden zijn waar de 'oogst' van diverse haarsoorten te zien is, let op sterke maag noodzakelijk bij sommige beelden.
Paardenhaar heeft de naam wat slapper (minder 'backbone') te zijn, en zou naar verluid beter met crèmes werken.
Elk van deze haarsoorten voelt en werkt anders, de natuurlijke moet je vaak voorweken voor gebruik, een varkentje moet 'ingewerkt' worden, de haren splitsen zich na een scheerbeurt of 10 waardoor de borstel zijn initiële stijfheid verliest en fijner aanvoelt.

Zepen/Crèmes - En jawel dezelfde webshops, zoek naar scheerzeep, en de meeste drogisterijen hebben wel een of meerdere varianten van bekende merken op de plank staan, winkels als Douglas dan weer niet. Ook de Body Shop en bijvoorbeeld Rituals verkopen scheergels en dergelijke.
Natuurlijk kun je ook over de grens kijken, de Nederlandse keuze is armetierig te noemen als je naar bv de US kijkt, waar 'artisane' scheerzepen en crème je om de oren vliegen. Let daarbij op, de verzendkosten kunnen erg oplopen, maar het is de moeite waard om te controleren, sommige Amerikaanse webshops hebben een heel schappelijk verzendtarief naar de EU. DIt kan variëren, vraag om tips in de gewone draad, mensen zat met ervaring die je op weg kunnen helpen.
Een tweede dingetje, sommige mensen kunnen heftig reageren op de geurstoffen die in zepen en dergelijke verwerkt worden, zoek dan naar 'sensitive skin', of neem niet geurende zepen.

5. Wat is een goedkoop begin setje?

Daar zijn duizend en één varianten op te bedenken, ik houd het bij de allergoedkoopste opties.

Mesjes (DE) De Hema verkoop eigen merk DE mesjes voor een redelijke prijs, voor mesjes geldt hoe meer, hoe goedkoper, maar probeer eerst een kleine verpakking voor je met een berg mesjes zit die je niet lekker vind. Overigens in je speurtocht, blijf weg van SuperMax mesjes, deze worden haast universeel als onprettig beschouwd.

Krabber Zoek op het Internet naar Wilkinson Sword Classic, hij is bij Nederlandse webwinkel te verkrijgen voor weinig, of van Lord, de Lord 6, zoek deze op ebay. De Fatip Picollo (op Amazon.de nog geen 16 euro[2019]) is geweldig, maar vraagt oefening om mee om te gaan, bij de minste druk hapt ie naar de baas.
Of via Aliexpress, zoek naar de Qshave Futur voor een betaalbare verstelbare (milde) krabber

Open Mes Ik heb werkelijk niet voldoende verstand van zaken om hier enig advies over te kunnen geven, althans niet wat betreft merken, gebruik de diverse (web)winkels bijvoorbeeld.

Zeep Vergulde hand scheerzeep, nog geen 2 euro bij het Kruitvat of Palmolive scheerstick. Ook Van der Lovett heeft heel goedkoop (en lekker ruikend!) scheerzeep en Aftershave Balsem.

Borstel Dezelfde Kruitvat heeft ook een goedkoop borsteltje een varkentje, geen idee of het wat voorstelt, maar denk er om de eerste 10 - 20 beurten voelt ie best wel stijf aan, of doe een internet zoekopdracht naar NOM scheerkwast eventueel Synthetisch, prima borstel voor redelijke prijzen. Mocht je nabij de Duitse grens wonen, de meeste DUitse drogisterij ketens voeren scheerartikelen, ik heb daar mijn NOM voor onder 10 euro gekocht[2019]

6. Zijn er meer bronnen van Informatie & Spullen?

Allereerst diverse Fora:Een aantal scheer winkels;
NederlandUK (na de Brexit duurder ivm heffingen etc)US7. Wat zijn 'goede' krabbers?

Dat is een moeilijke vraag, een krabber die ik als geweldig ervaar kan voor een ander veel te agressief zijn of juist te mild. Ik houd het dus bij wat merknamen, en laat jullie zelf het internet afgrazen of dit of andere fora naar meer informatie :-)
De enige krabbers die universeel als goede 'begin krabber' te boek staan zijn de Mühle R89, en de Edwin Jagger DE89.
Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip zijn een paar goede merken van redelijk betaalbare krabbers die je makkelijk in Nederland kunt verkrijgen. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere merken, maar die zijn vaak niet direct in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld Razorock, Rockwell, Timeless, en vele anderen.
Je kunt ook naar 'vintage' krabbers op zoek gaan, maar je doet er goed aan eerst wat kennis op te doen voor je je woest in een veiling stort op Ebay of Marktplaats.

8. Waar laat ik mijn gebruikte mesjes?

Je kunt van een aantal merken een Blade Bank kopen (even op Google zoeken) waar je werkelijk heel veel jaren lang mesjes in kan doen voor ie vol is, mesjes die in kunstof houdertjes verkocht worden (dan meestal per 10) hebben aan de onderkant van de houder een gleuf waar je een gebruikt mesje veilig in kan opbergen, pakje leeg (en dus vol met gebruikte mesjes) kan dan zo bij het restafval.
Creatievelingen gebruiken bv blikjes van snoepgoed (daar kun je jaren en jaren in dumpen voor hij vol is) of dikke plastic flesjes waar een gleuf in is gemaakt.
Gooi ze in ieder geval niet (al dan niet verpakt in papier) los in het afval, bij de minste druk snijden ze overal doorheen, inclusief je handen als je niet uitkijkt.

9. Wat is een Open Mes en hoe scheert dat?


Wat een Open mes is? Een open mes is een stalen mes dat dichtgeklapt tussen twee beschermende plaatjes valt (zogenaamde 'Scales'), al zijn er ook Japanse uitvoeringen die niet opklapbaar zijn, het mes is daar dus altijd 'open'. Deze scheermethode was gangbaar voor de uitvinding van de eerste krabbertjes, en werd vaak door professionele barbiers gebruikt, je ziet hier nu weer een terugkeer van, Barbershops die volledige 'ouderwetse' scheerbeurten aanbieden, zeker de moeite waard om eens te ondergaan.

Informatie over scheren met een open mes is verstrekt door Scheerwinkel 't Scheerhuys.

- Allereerst, wat is noodzakelijk om dit zelf te gaan doen:
 • Open Mes
 • Span of Strop riem
 • Slijp pasta
 • Scheerborstel
 • Zeep/Creme
- Tips voor aankoop van een eerste Open Mes
 • Open messen worden in Engelse Inches gemeten, dit is dus een maatvoering die je steeds weer terug zult zien keren.
 • Kies voor een eerste mes het liefst voor een 5/8” inch scheerblad. Dit is een breed en gangbare maat scheerblad.
 • Kies bij voorkeur voor een scheerblad van Carbonstaal. Carbonstaal is makkelijk te slijpen en polijsten. Het is ook erg soepel waardoor het fijn scheert.
 • Kies een scheerblad met een afgeronde punt. Dit verminderd de kans op verwondingen bij uw eerste scheerbeurten.
 • Begin niet met een te duur open mes.
- Hoe onderhoud je een open scheermes?
 • Droog uw scheermes altijd goed af na gebruik.
 • Bewaar je Open Mes dicht op een droge plek.
 • Laat het scheermes 24 uur rusten na gebruik, het vervormd een heel klein beetje bij gebruik en heeft de rustperiode nodig om te herstellen.
 • Gebruik je Strop riem om de snede in goede staat te houden
Als u uw open scheermes goed onderhoud gaat hij een levenlang mee.

- Hoe scheer ik (veilig) met een open scheermes?

Waarschuwingen vooraf
 • Bewaar uw scheermessen altijd buiten bereik van kinderen!
 • Wees altijd uitermate voorzichtig met een open scheermes. Een goed geslepen klassiek open scheermes is vlijmscherp. Je kunt de scherpte testen door wat haren van uw voorarm af te scheren. Mocht dit niet makkelijk gaan dan is uw open scheermes waarschijnlijk bot en kan hij een slijpbeurt gebruiken.
 • Zolang u niet scheert houd het mes dan dichtgeklapt.
 • Ga dus nooit met een open geklapt scheermes rondlopen.
 • Wees voorzichtig met het scheerblad. Zodra de scheersnede beschadigd is, als het mes bijvoorbeeld gevallen is en er een hapje uit is, kunt u er niet meer mee scheren. Indien de beschadiging niet te groot is, zal u het mes dan eerst opnieuw moeten (laten) slijpen tot het scheerblad weer een mooie rechte snede heeft.
 • Het is niet verstandig om onder de douche of in bad te scheren met een open scheermes, mocht het scheermes uit uw handen vallen dan bieden normalieter uw kleding en schoenen bescherming voor uw huid.
 • Probeer een vallend open scheermes ook nooit op te vangen met uw handen.
- Scheren met een open scheermes stap voor stap
 1. Was je gezicht, gewoon met warm water. Dit opent de poriën en zorgt er voor dat je baardharen overeind komen te staan. Hierdoor kunnen ze makkelijker afgeschoren worden.
 2. Breng de scheerzeep aan met je scheerkwast.
 3. Pak het opengeklapte scheermes tussen duim, wijsvinger en middelvinger vast of als je dat prettiger vindt dan kunt je je ringvinger ook gebruiken.
 4. Plaats het scheerblad ongeveer in een hoek van 30 graden op je huid.
 5. Houd het scheerblad horizontaal op de huid met de snede naar beneden.
 6. Houd de huid strak.
 7. Beweeg altijd van boven naar beneden (verticaal) met een open scheermes. Maak je een zaagbeweging (horizontaal) dan snijd je jezelf!
 8. Ga rustig aan te werk en let goed op wat je doet.
 9. Scheer de eerste gang altijd met de haarrichting mee en maak het scheermes tussendoor regelmatig schoon. Dit kan bijvoorbeeld op afstrijkbakje van rubber.
 10. Indien nodig kun je nogmaals een gang scheren met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in als je je heel zeker voelt, maar breng van te voren wel weer voldoende scheerzeep aan.
 11. Spoel uw gezicht af.
 12. Gebruik voor het kalmeren van de huid een after shave balm of lotion.
- Scheerriem of Spanriem

Scheerriem
Een scheerriem heeft 2 zijde. Een canvas zijde en een lederen zijde. Een scheerriem hang je aan één kant vast aan bijvoorbeeld de deurklink van de badkamer. Je houd de andere kant zelf vast.
Zorg er voor dat je de scheerriem op voldoende spanning houd. De scheerriem mag niet te veel doorbuigen. Anders kun je het open scheermes niet op een goede manier over de scheerriem halen. Houd uw open scheermes tussen duim en wijsvinger vast aan de tang. Het smalle gedeelte achter het blad, en beweeg het scheermes van onder naar boven over de scheerriem. Houd het mes vlak op de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Als je boven aan de scheerriem aangekomen bent draait je het mes om en beweegt je het weer rustig naar beneden. Let er op dat je de snede zonder druk over de scheerriem haalt en dan je hem vlak houd!

Gebruik canvas zijde
De canvas zijde gebruikt je als eerst om de metaaldeeltjes die nog niet in de goede richting staan na de rust tijd weer in de goede richting te krijgen. Dit heet daarom ook het richten van je mes, haalt het scheermes hier ongeveer 15 maal overheen.

Gebruik lederen zijde
De lederen zijde gebruikt je om het scheermes te polijsten.
Haalt het scheermes hier ongeveer 20 tot 25 maal overheen.

---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---=---


Zo, nu heb je een krabber (of Open Mes), een borstel, zeep, en bij een krabber DE mesjes plus mogelijk een scheerkommetje en is het hoog tijd om aan de gang te gaan.
Geniet er van en neem, zeker in het begin, de tijd voor je scheerbeurt!
Probeer wat je bevalt, warm water, of juist koud, eerst douchen of meteen aan de bak, wel of geen pre-shave enzovoorts, creëer je eigen ritueel, en doe waar je je goed bij voelt, en bij twijfel, aarzel niet om te vragen, geen enkele vraag is dom. Houd wel in gedachte dat jouw vraag best al eens beantwoord kan zijn en kijk eerst even een paar pagina's door voordat je hem post:-)
Als dingen niet bevallen aan je krabber, onthoud dan deze mantra 'Geen Druk', en er zijn combinaties met DE mesjes die gewoon niet lekker scheren, dus het kan lonen meerdere merken mesjes in huis te hebben, kijk eens naar een proef-pakket met meerdere merken bij de diverse scheer-winkels die al vermeld zijn, mocht je andere dingen willen gaan wijzigen probeer dan te letten op een heel belangrijk iets:
Consistentie
Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was. Wijzig je meerdere dingen, dan zul je die ene keer dat je je absoluut BBS+DFS perfect & subliem geschoren had nooit meer kunnen herhalen. En in het begin kan het lijken alsof het nooit heel fijn gaat worden, maar hoe handiger je erin wordt, hoe fijner je scheerbeurt, ik kijk nu met veel plezier naar krabbertjes waar ik de eerste scheerbeurten van dacht 'Oei, die is me veel te eng hoor!' Oefening, zoals zo vaak, baart kunst.


A - Vergulde Hand, Palmolive, Prorasso, Van der Lovett, Tcheon Fung Sing, Haslinger, Taylor Old Bond Street

B - Merkur, Mühle, Parker, Edwin Jagger, Fatip

C - Rapira, Derby, Astra, Gillette, Lord, Shark, Wilkinson, Persona (Hema)

[Voor 255% gewijzigd door Bluepenguin op 17-06-2021 22:37. Reden: Etos voert sinds voorjaar 2021 ook DE mesjes en een houder van Gillette :)]

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Janar schreef op vrijdag 08 mei 2015 @ 06:24:
[...]


Tot nu toe eentje uit de Trekpleister(gele pot met blauwe deksel, kom niet op de naam).
Waarschijnlijk een zeep van de Vergulde Hand.
Daarna eigenlijk direct met Proraso Groen begonnen en dat bevalt al goed. Ik heb nog een sandelhout crème tester meegekregen, maar nog niet gebruikt.

Ik heb alle tijd mbt uitzoeken nieuwe crème en aftershave. Ik wil sowieso niet te veel geld uitgeven. Ik vind het momenteel al luxe genoeg.
Neem vooral de tijd. :) Met een kuipje VGH en een tube of potje Proraso heb je twee goede zepen/crêmes; en die gaan inderdaad een aardige tijd mee :P

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Zo, vandaag wat nieuwe pomade aangeschaft nadat mn potje layrite op was. Ben benieuwd naar deze!
De layrite beviel iniedergeval heel erg goed dus die komt in de toekomst zeker terug (maar dan wellicht de extra strong hold, ik had nu de original (gele potje)).

[Voor 32% gewijzigd door Wannial op 13-05-2015 12:56]


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
Nice, dan als ik terugkom uit schotland ook maar een reuzel rood halen ;)
En dan nog een layrite extra hold bestellen denk ik.

Eerst in schotland maar eens de flessen Ogallala Bay Rum ophalen!


 • Wannial
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 25-03 08:50
lowfi schreef op woensdag 13 mei 2015 @ 20:25:
Ben ik hier ook goed voor baardtrimmers?

Dus trimmer tips?
Ik heb zelf recentelijk een wahl professional super taper aangeschaft, nog geen seconde spijt van gehad!
Komt met vaste lengte opzetstukjes, kan dus nooit gaan schuiven of verslijten op die manier!

[Voor 46% gewijzigd door Wannial op 14-05-2015 13:49]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CartmanMMA
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 08:34

CartmanMMA

Fallus Giganticus

Zo vandaag bij Kapper Eric in Leiden geweest (tevens eigenaar van Scheerwinkel.nl)

Erg vriendelijk ontvangen en goed advies gekregen. Ik heb zelf een baard, en ga deze set voornamelijk gebruiken voor de contouren want mijn baard gaat er zeker niet af ;)

Mijn setup is nu:

- Edwin Jagger DE3D14BL (link)
- Thiers-Issard Dassenharen Scheerkwast (link)
- Shaving Cream (link)
- DE Mesjes Derby Extra (link)Ik zal mijn ervaringen uiteraard delen.

PSN: CartmanMMA


 • Thedr
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15-03 14:26
Ook hier maar even mijn laatste aankoop/scheerupgrade spammen.
Na 2 jaar krabben met een cheapass Wilkinson Classic nu een upgrade.Niet om reclame te maken, maar zag hier en daar wat negatieve berichten over Shave and More; heb daar zondagavond besteld, vanmiddag alles netjes thuisbezorgd met 25% korting ivm opheffingsuitverkoop :)
Voor de geïnteresseerden:
Mühle R41
Edwin Jagger Synthetische scheerkwast - Ebony
Edwin Jagger scheerkom
ToBS - Shaving Shop Shaving Cream Bowl
pleisters had ik al klaarliggen, ben benieuwd hoe de R41 me gaat bevallen :X

Asus X5QSF || Dell XPS15 || Nokia 8.1


 • Thedr
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 15-03 14:26
Vandaag ook hier de tweede bestelling geleverd gekregen:Besteld: 3x4x10=120 Feather scheermesjes + 5 Bolzano scheermesjes. De andere scheermesjes en EJ Sandalwood Shaving Cream zijn goodies O+

Asus X5QSF || Dell XPS15 || Nokia 8.1


 • walterworld
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 24-03 14:03

 • walterworld
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 24-03 14:03
Onderstaande is van de week binnengekomen van Shave and more.


Het volgende heb ik er nog bijbesteld:
roestvrijstale bakje
houder
shavette

[Voor 29% gewijzigd door walterworld op 10-08-2015 13:36]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Zo, daar ben ik weer.
De laatste tijd druk geweest met de Grote Scheerzeeptest 2015 van Shaving Society en BDF en daarnaast ook niet al te best in m'n vel gezeten.
Waarom dan vraag je je misschien af? Vakantie komt eraan :P En dat is altijd een beetje stressvolle periode. Dus was niet echt in de mood om me bezig te houden met de SOTDs en de filmpjes. Maar goed, ik wil dat dus weer een beetje op gaan pakken. En laten we dan maar gewoon beginnen met de SOTD van vandaag :D

Mijn nieuwe Grip Schick die ik via Jarno Verhelst uit ruil heb verkregen bevalt me erg goed! Effectief, comfortabel en het levert me verdomd goede resultaten op :D Dit mes gaat mooi mee op vakantie, dat kan ik wel vast garanderen :D

Ik weet ook dat er 1 van mijn syntetische kwasten mee gaat, maar ik zit nog een beetje te dubben tussen de Stirling 26mm of mijn 24mm Frank Shaving. Wat vinden jullie?


 • Don Corleone
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 26-03 13:52
Dit is mijn "set-up":

Merkur 20C • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 22:55

Jazzper

BB4E^Guerillahttp://www.dx.com/p/stain...shelf-frame-silver-147764

Vandaag deze binnengekregen. Shavette heet dat toch? Wil het toch eens proberen. Iemand tips voor mooie tutorial. Scheer al jaren met DE safety razor (ook slant, ook open comb, ook scherpe mesjes) dus kan wel wat hebben, maar om nou mezelf gelijk te fileren is ook zo wat :)

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • chem
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 26-03 19:56

chem

Reist de wereld rond

En als je het over de duivel hebt: het schroefdraad van mijn 1,5 jaar oude DE89L is vanochtend volkomen verdwenen. En ik ben voor een jaar aan het rondreizen; ik weet niet snel hoe ik in Laos aan een vervanging ga komen :/

http://tweakers.net/ext/f/pQ7lDCiUL70GgYIzQaHkMaa8/thumb.jpg

Klaar voor een nieuwe uitdaging.


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Hallo, wist niet dat hier ook een topic liep. Scheer al een tijdje op de "klassieke" manier.
Op een ander forum had ik een op gemaakt met informatie wat wellicht hier ook aan de informatievoorziening kan bijdragen.

Alles over het open scheermes

Staalsoort

Een hedendaags open scheermes kan van diverse materialen worden gemaakt. Zachte staalsoorten hebben het voordeel dat ze makkelijk scherp te houden zijn en zich makkelijker plooien. Harde staalsoorten (zoals RVS) blijven langer scherp maar zijn moeilijker scherp te houden. Roest op het scheermes betekent, als het te diep is ingevreten, het einde van het scheermes als gebruiksvoorwerp.

Koolstofstaal: Het meest gebruikte staal voor open scheermessen.
Zilverstaal: Een gereedschapsstaallegering die tot 64 gr Rockwell kan worden gehard en tot een hoge glans kan worden gepolijst. Het bevat geen zilver: UK specification BS-1407, koolstof 0.95–1.25, mangaan 0.25–0.45, chroom 0.35–0.45, silicium 0.40 max.
Roestvast staal: Een zeer hard staal dat nauwelijks roest. Blijft langer scherp maar is moeilijker scherp te krijgen.
Damaststaal: Een uit laagjes met verschillende eigenschappen opgebouwd, zeer kostbaar staal met typisch patroon dat de eigenschappen van een heel hard en heel zacht tracht te combineren.
Maten

De breedte van een scheermes wordt weergegeven in achtsten van een inch. De gangbaarste messen zijn 5/8" breed wat overeenkomt met 1,8 centimeter. Hoe langer of zwaarder de baard hoe breder het scheermes mag zijn. Zachtere of lichtere baarden kunnen met een smaller mes geschoren worden. Welk mes men gebruikt is echter grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Slijping

Messen worden op de fabriek tussen 2 ronddraaiende slijpstenen geslepen, waardoor het holle flanken krijgt. Dit noemt men een full hollow ground. De snede wordt dan op een zeer fijne steen, bv. een Japanse watersteen of een Belgische coticulesteen, met een korrelgrootte van 6000 à 12000 geslepen, en vervolgens op een spanriem met slijppasta gepolijst. Ten slotte wordt het mes voor iedere scheerbeurt op een strijkriem met aan een zijde canvas en aan de andere kant juchtleer gericht en gepolijst, waarna het zo scherp is dat men er een haar zonder druk mee kan doorsnijden. Het goed scherpen van een scheermes is een kunst die men pas na oefening kan leren en waarbij ervaring tot voordeel strekt. Eenmaal scherp hoeft een scheermes bijna nooit meer op een steen te worden geslepen; de strijkriem en bij iets ernstiger botheid de spanriem met pasta zijn afdoende.

Punttypes

Punttypes- en dus de scheermessen kan men onderverdelen in 4 types:
Recht: Rechthoekig mes met een scherpe punt.
Franse punt (of oblique): Rechthoekig mes met een licht afgeronde punt.
Barbersnotch: Met een kleine inkeping op de punt.
Ronde punt: Rechthoekig mes met ronde punt.Het onderhouden van het open scheermes

Dagelijks onderhoud

Na een rustpauze van 24 tot 48 uur heeft het metaal van de snede zich weer grotendeels hersteld van de vervormingen opgelopen bij het doorsnijden van de baardharen. Voor het scheren richt u uw mes op de canvas zijde van een scheerriem om alle metaaldeeltjes weer in de goede richting te zetten. Dit gaat als volgt: Hang uw scheerriem aan een stevige haak, haal de onderzijde van de riem naar u toe en houd zoveel spanning op de riem dat hij nog iets doorbuigt, verwijder met uw hand de losse stofdeeltjes aan de canvaszijde en plaats het mes vlak op de onderzijde van de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Nu gaat u rustig zonder druk op het mes uit te oefen naar boven waarna u het mes boven aangekomen rustig over de rug omdraait en weer naar beneden beweegt.

Laat aan de uiteinden van de riem altijd wat canvas en leder ongebruikt zodat u het mes zeker niet beschadigd aan de uiteinden van de riem, herhaal dit ongeveer 15 keer. Vervolgens draait u de scheerriem met de lederzijde naar u toe en herhalen we dezelfde handelingen, maar dan op het leder om het mes een beetje bij te slijpen en te polijsten, herhaal dit tussen de 20 á 25 keer.Scherpen

Wanneer het mes bot aanvoelt, is het nodig een spanriem te gebruiken. Deze spanriem kent twee zijden: een gekleurde rode of groene zijde en een bruine zijde. De gekleurde zijde wrijft u in met een slijppasta, dit hoeft niet iedere keer, zolang het mes een slijpend geluid op de riem maakt zit er voldoende pasta op. Laat de pasta even indrogen wanneer u hem opgezet heeft, en vervolgens beweegt u het mes op dezelfde wijze als op de scheerriem ongeveer 10 keer over de spanriem. Daarna 10 keer op het canvas en 20 keer op het leder van de scheerriem.

Is de snede van uw mes werkelijk beschadigd, dan gebruikt u een slijpsteen om de snijvlakken te herstellen. Hiervoor gebruikt u de Belgische Blauwe Wetsteen (korrelgrootte 4000) of liever nog de Coticule, deze Coticule is een natuurlijke slijpsteen met een gele kleur en een zeer fijne korrelgrootte (8000). U kunt meer over deze bijzondere slijpsteen lezen onder de rubriek “onze merken”, Ardennes Coticule. Voordat u de steen gebruikt besprenkeld u hem met water vermengt met een druppel afwasmiddel, daarna neemt u een klein stukje coticule en wrijft hiermee over de gele zijde van de steen tot er een melkwit papje op de steen ontstaat. Dit papje bevat vele miljoenen slijpdeeltjes.

Nu legt u uw scheermes volledig vlak op de slijpsteen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger en een vinger van de andere hand legt u op de bovenzijde van het lemmet enkel voor de begeleiding van het mes. Oefen zeker geen druk uit! Nu beweegt u het mes heen en weer over de steen en beschrijft u als het ware een letter “X” waardoor u de gehele snede van het mes raakt, maar anders dan bij de scheerriem volgt de rug van het mes nu de snede.

Draai het mes altijd over de rug, wanneer u het mes per abuis over de snede draait is het weer bot. Een scheermes wat terug scherp gemaakt moet worden heeft genoeg aan zo’n 10 bewegingen over de slijpsteen. Een mes wat beschadigd is vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet uw slijpsteen en snede tussendoor braamvrij te maken, anders zou u uw scheermes enkel maar beschadigen. Na het slijpen op de steen maakt u lemmet droog met een doekje zonder de snede te raken, vervolgens maakt u met uw mes weer een slijpbeweging over de natte slijpsteen. Wanneer het water nu op het lemmet komt en er niet onderdoor gaat weet u dat uw mes volledig vlak is, maak u mes nu weer droog en herhaal dit ook aan de andere zijde van het mes. Nu de snede weer hersteld is en u met uw mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt om de eventuele braam te verwijderen, kunt u de scherpte van uw mes testen. Dit gaat als volgt: maak uw duimnagel vochtig in uw mond, beweeg de snede langzaam naar uw natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt, het mes bijt als het ware in je nagel.

Nu nemen we de spanriem en maken we zo’n 15 bewegingen, vervolgens het canvas van de scheerriem zo’n 10 bewegingen, waarna we de snede polijsten op de lederen kant ongeveer 20 keer. Uw mes zou nu weer in een optimale staat moeten zijn, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Tevens nog wat handige achtergrondinformatie over Taylor of Old Bond street. Ik lees vaak van mensen hoe de geuren precies ruiken. Nu is het bij iedereen anders, maar een poging is als volgt:Taylor of Old Bond Street is opgericht 1 september 1854 door Jeremia Taylor, de overgrootvader van de huidige directeur. Jeremia Taylor opende zijn Hair Treatment Salon in het hart van Londen's West End in Bond Street. Hij had al snel een reputatie in de Britse samenleving voor zijn plantenextract voor haar en hoofdhuid behandeling.

De traditie wordt voortgezet van generatie op generatie en sinds 1930 gevestigd in de Jermyn Street. Vandaag de dag, met meer dan 150 jaar ervaring in het ontwikkelen van hoge kwaliteit haar, huid en scheerproducten.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Van de week op weg terug naar het noorden bij man and shaving langs geweest.
Erg goed geholpen, veel verschillende zepen geroken.

Uiteindelijk met Dr. Harris - Windsor naar huis gegaan.
Erg frisse geur met een vleugje zwarte peper. Perfect voor het voorjaar.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Franco10 schreef op dinsdag 16 februari 2016 @ 09:51:
[...]


Dank voor de tips!

Ik heb nu een eeeuuh fusion proglide power? Met 5 mesjes. Het was ten opzichte van de 3 mesjes wel een vooruitgang, maar ik moet alsnog met chirurgische precisie aan de slag om wonden te voorkomen. En om heel eerlijk te zijn kijk ik er tegenop om allemaal extra middeltjes te komen en dat scheren een halve ochtend in beslag moet nemen. Ik scheer me daarom ook altijd bijna met een tondeuse, superglad met mesjes doe ik als er belangrijke meetings zijn op werk of ergens op een zondag als ik er rustig de tijd voor kan nemen na het douchen.
Het hoeft geen uren in beslag te nemen. Ik scheer mij tegenwoordig 'S ochtends zelfs blind met double edge onder de douche ;) .

Iets betere spullen gebruiken kan al de helft schelen. Zo'n preshave werkt vaak wel even beter om je haartjes wat zachter te maken. Kan je ook al gebruiken icm zo' n fusion.

Verdiep je eens in een klassiek krabbertje. Dat is allicht beter voor je huid dan zo' n elektrisch scheerapparaat. Maar goed. Ieder z' n meug.

Voor jouw beeldvorming: Double edge vs een elektrisch scheerapparaat.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Ik weet niet of het mag. Maar hier heb ik goede ervaringen mee.

psn: NL-SosuA-


 • Sosua
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 09:26
Hier twee voorbeelden van veel gebruikte mesjes:


https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop2027500.images.astraextrainfo.jpg
Scheerkarakter:

Scherp, mild

Omschrijving:

Zeer scherpe mesjes met een zeer lange levensduur, geïmporteerd uit Rusland. Afzonderlijk in paraffinepapier verpakt in een doosje van 5 stuks. Nadat Gillette het Tsjechische Astra kocht werd de productie van deze mesjes verplaatst naar Rusland. Astra Superior Platinums zijn agressiever dan de meeste blades, maar als je een gevoelige huid hebt zou de scherpte je wel eens kunnen bevallen.


https://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop2027500.images.featherextrainfo.jpg
Scheerkarakter:

Extreem scherp, Agressief

Omschrijving:

Feather mesjes zijn gemaakt met dezelfde apparatuur en voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitsnormen als een chirurgisch mesje en worden geïmporteerd uit Japan. Afzonderlijk in paraffinepapier verpakt in een doosje van 10 stuks. Bij de Feather Safetyrazor Co. telt alleen de beste state-of-the-art technologie bij elke stap van het productieproces. De scherpte is ongeëvenaard. Zeer geschikt voor een grove baardgroei. Het mes kan voor de beginnende scheerder of mensen met een gevoelige huid agressief overkomen. Het gebruik van deze blades vereist dan ook dat je weet hoe je de huid moet voorbereiden en hoe je met scheerzeep of -crème een beschermende laag schuim kunt creëren. Gemiddeld goed voor zon 8 tot 12 comfortabele scheerbehandelingen.


Nu is het natuurlijk per krabber verschillend hoe deze mesjes presteren. Maar het is een goede graadmeter.

Ikzelf gebruik een Gilette Superspeed uit 1961.

psn: NL-SosuA-


 • Kraz
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 08:36

Kraz

Saving the world

Kraz schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 14:55:
Heren,

Ik ben eigenlijk op zoek naar de Vanilla / Eucalyptus / Mint scheerpzeep van LA Shaving Soap.
Bij een bestelling van een jaar geleden heb ik hiervan een sample ontvangen en hoewel ik meer van de scheercreme ben, vind ik deze zo lekker dat ik 'm wil hebben!

Maarrr.... voor zover ik kan vinden is deze nergens te krijgen. De sample kwam destijds van ShaveAndMore en die winkel heeft m niet meer (stopt er ook mee).

Weet 1 van jullie waar deze nog binnen NL te bestellen is?

Als ik direct bij de LA Shaving Soap zelf bestel komt er zo'n 17 dollar aan verzendkosten bij. Dat hoeft voor mij ook weer niet. :)
Voor de rest vind ik alleen buitenlandse winkels.
Mezelf maar even quoten...
Toch 'gewoon' maar besteld bij LA Soaps zelf. En als je dan toch besteld...gelijk maar ALLES besteld!
Het duurde even met verzenden, maar eindelijk zijn ze er dan.
*Ik heb weer voor de komende jaren zeep. :*)

Alles is begonnen met dat ene sampletje wat ik 1,5 jaar geleden heb gehad; Vanilla / Eucalyptus / Mint
Dat wordt lekker scheren morgen!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • YdieresiS
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 17-03 15:25
Er staat vaak een tekentje op dat het tot een x aantal maanden na opening te bewaren is. Zoals onderstaande:


Als je het product dus eenmaal geopend hebt, kunnen ze de kwaliteit nog "redelijk" garanderen tot 12 maanden na eerste opening. Vaak zal het wel langer goed zijn, maar kunnen ze de werking van de stoffen niet meer garanderen. En ik heb wel eens gehoord dat sommige stoffen dan ander gedrag kunnen gaan vertonen, waardoor je irritatie kunt oplopen.

Latin capital letter y with diaeresis


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 08:09

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Na ruim twee jaar scheren met een Merkur 23C wilde ik toch wat anders. Dus maar voor een Merkur Futur gegaan, op Amazon kunnen kopen voor minder dan 70 euro, hele nette prijs :) Ook maar gelijk 200 Feather mesjes besteld op eBay, je kan d'r maar genoeg hebben :p

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


 • S_Chief
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online
Ik ga hier toch heel voorzichtig iets over trimmers vragen... :+ Ik heb al jaren zo'n apparaat:Een Braun Series 3 Wet & Dry. Da's een scheerapparaat, dat klopt. Ik blijk er echter totaal niet tegen te kunnen, krijg uitslag als een malle als ik dat gebruik. Maar, aan de achterkant zit dit:En laat ik dat nou net helemaal geweldig vinden. Een zo kort mogelijke baard is precies wat ik wil, en dit helpt mij daarbij. Je kan er lomp mee doen en het zal nooit snijden. Daarnaast is de vertanding zo fijn dat ik nooit last heb van haartjes die eruit worden getrokken ipv afgeknipt. Het probleem: mijn trouwen Series 3 is inmiddels al op leeftijd en hij heeft al een paar keer de badkamervloer van dichtbij gezien. De trimmer zit vast met plakband (jawel!), maar het mesje begint nu ook versleten te raken.. Ik heb het volgende al gehad:Toch een grovere vertanding waardoor haartjes worden getrokken (auch). Daarnaast viel het apparaat langzaam uit elkaar, dus in de garantie omgeruild voor:Een Babyliss E845E. Prima dingetje, maar ook hiervan is de vertanding te grof.. Wie o wie kent een apparaat dat net zo goed trimt als een Braun scheerapparaat ( :+ )?

You save everyone, but who saves you?


 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
Ik gebruik nu een aantal jaar een Philips QT4022 en bevalt mij erg goed.

De minimale lengte is 0,5 mm waardoor je nooit last hebt van ingegroeide haartjes, maar je bent dus ook niet gladgeschoren.

[Voor 10% gewijzigd door Ernemmer op 09-06-2016 17:58]


 • YdieresiS
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 17-03 15:25
Zelf heb ik een Gilette Rocket uit ongeveer 1960:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/14/d1/a1/14d1a18b0c927936de3c13397bf909f1.jpg
Erg fijn scheermes. Wel even zoeken op verschillende sites om er één te bemachtigen, maar als je geluk hebt, doe je hier een goede koop aan.

Met de messen die jij noemt heb ik zo geen ervaring.

Latin capital letter y with diaeresis


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 26-03 12:08

Shaggy

Misantroop pur sang

Zal hier ook maar een berichtje plaatsen, wel zo netjes. Kan weer scheren :)

Making an ass of myself since the 70's


 • Shaggy
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 26-03 12:08

Shaggy

Misantroop pur sang

Een geschenkje van Truefitt & Hill London.

Een doosje met veel lekkere spulletjes, inclusief hun nieuwste geur Cologne, Apsley. Word vervolgd ;)

Making an ass of myself since the 70's


 • MeZZiN
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 24-03 17:27
Had een half jaar geleden besloten om over te stappen op echt scheren. Ik heb nu fusion daarvoor mach 3, wilkinsons weggooi mesjes als eerste mee geschoren. Ergens tussen door nog scheerapparaat gebruikt maar dat was geen groot succes.

Dus een tijd je geleden een DE (Rockwell T Razor) gebacked op kickstarter (https://www.kickstarter.c...-shaving-pe/description). Die komt pas in maart volgend jaar om dan over te stappen van mijn Fusion. En sinds mijn scheerschuim op is wil ik alvast gaan overstappen op scheerzeep en kwast. Plus gisteren ging het scheren weer niet van harte dus tijd voor een upgrade.

Loop zo even langs bij een winkel hier om te hoek van mijn werk om even te kijken en misschien gelijk wat te halen zodat ik eindelijk een stap ga zetten naar echt goed scheren nooit geleerd verder hoe het echt moet dus gewoon maar wat gedaan. En dankzij dit topic erachter gekomen dat er toch meer bij komt kijken.

Beginnen maar met een kwast en wat goed zeep en voor nu nog even mijn oude fusion of gelijk een instap DE kopen zodat ik al de rockwell binnenkomt kan overstappen. Dan kan vrouw lief mijn fusion mesjes opmaken zij is daar groot fan van. Dus mijn vraag is is het handig om een start mes te kopen om al vast voor te breiden op het 'betere' mes of lekker de fusion gebruiken (waar ik op zicht niet grote problemen met heb minus het feit van missende scheerschuim)

EDIT:
Dus maar even een set gekocht kwam niet heel veel duurder uit en KS hebben de neighing om erg lang op zich te laten wachten en tja een nieuwe set fusion mesjes kosten ongeveer het zelfde als 1 DE mes.
Nu nog even eerst met mijn eigen mes om goed schuim te maken is nog niet zo simpel maar gaat al beter.


Scheer resultaat is al stukken beter dan met wat ik hiervoor gebruikte nu alleen nog mes wisselen en gaan. Plus mijn vrouw was erg blij met de geus en het resultaat (en de kids klaagde ook minder die hebben ook een hekel aan dat papa prikt)

Goed geholpen bij deze winkel net om te hoek van mijn klus erg handig! http://www.hisamsterdam.nl/ prima winkel en voorlichting.

Tnx voor alle info in het topic erg behulpzaam! En nu nog echt leren scheren 8) Volgende weekend maar even proberen op vrijdag zodat ik maandag niet (als het tegen zit) er uit zie als of ik uit een horror film komt.

[Voor 27% gewijzigd door MeZZiN op 18-09-2016 12:06]

Tesla MX - Leaf 2.zero


 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
2Dutch schreef op woensdag 26 oktober 2016 @ 12:17:
Na een jaartje of acht de Merkur 23C gebruikt te hebben, liet ik hem echter ongelukkig vallen en was het einde verhaal :( De Lady Blue Star die ik nu gebruik (eigenlijk bedoeld voor de missus, maar die laat zich scheren :P ), vind ik niet glad/fijn genoeg scheren, maar het vlindermechanisme is weer wel fijn.. De lange steel is een must (handig voor mijn benen). Zoek dus iets met lange steel / goede grip / vlindermechanisme als het kan, misschien moet ik gaan voor instelbaar om zeker te weten dat het fijn genoeg scheert? Kan het ding immers niet uitproberen en dan terugsturen ivm hygiëne natuurlijk :)

Deze kwamen naar voren als keuze:
- Merkur 20c: goede grip, lange steel (40 euro)
- Mühle Pinsel Safety Razor R89 Grande: goede grip, lange steel (45 euro)
- Timor klassiek scheermes met 10cm steel: vlindermechanisme, lange steel (48 euro)

Deze vielen af:
- Merkur 510: instelbaar, lange steel, lelijke witte knop en zeer gladde steel dus twijfel over de grip (70 euro)
- Merkur Futur 700/701: instelbaar, geen vlindermechanisme, steel is glad (70 euro)

Nu ben ik niet thuis in de verschillen in kwaliteit tussen de merken, afgaand op de eisen is de Timor een betaalbare keus. Zijn er misschien krabbers die ik ook zou kunnen overwegen? Gebruik al jaren de Derby-mesjes en ben daar zeer tevreden over :)

Alvast bedankt voor de input :)
Feather Popular al eens geprobeerd? Laat je niet afschrikken door de lage prijs. Wat mij betreft een van de beste DE van dit moment met een goede grip. Goed verkrijgbaar op oa. eBay.

Aka de Honda van de DE-razors.


 • CR2032
 • Registratie: Juli 2016
 • Niet online
2Dutch schreef op zondag 30 oktober 2016 @ 15:55:
[...]

Nooit van gehoord maar dat schrikt me nooit af, dus zat even in te lezen en dat ziet er goed uit/goede reviews: lange steel en een handigere plek (vind ik) voor het opendraaien voor het vervangen van de mesjes. Dus voor nog geen 14 dollar gewoon maar besteld :) Als ie binnen is zal ik weer even van me laten horen. Dank voor de tip!
Top, benieuwd hoe je die gaat bevallen. Hun DE-mesjes zijn ook een aanrader, staan bekend als de scherpste die er te krijgen zijn. Feather is een Japanse hoge kwaliteit messen specialist, ook heel voor andere vakgebieden. ;)

http://www.feather.co.jp/eindex.html


 • Valandil
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 08:55
Al enige tijd in bezit van een Edwin Jagger scheermes.
Deze bevalt prima, alleen je moet geen haast hebben.

Gisteren een Parker 33R besteld.
Kijken hoe zoiets bevalt!

wijze woorden


 • Dalike
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 09:33
Ik heb de indruk dat het hier niet helemaal gewenst is :-) Maar ik scheer me als volwaardig heiligschender nog altijd met een scheermachine. Ik heb eentje met een Philips Jet Clean. Zijn er hier nog mensen die dat hebben? En dan vooral mensen die hun eigen sopje maken om dit toestel te cleane? Want de vulling van Philips vind ik wat duur :(
Het gaat om volgende kuisproduct:


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Nu online

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Welke krabber heb je precies? De krabber van Feather zelf is een berucht apparaat, dan moet je de hoek van het mesje op je huid expres nog wat platter maken, in plaats van bijna haaks. Dat scheelt ook enorm. Merkur krabbers zijn wat dat betreft wat vergevingsgezinder (tenzij je die met verstelbare hoek hebt, of de slanted).

En wat druk betreft, eigenlijk helemaal geen druk. Alsof je met je krabber een ballon scheert, en die heel moet houden; zo weinig 'druk' moet je zetten. Op de kappersschool leren ze het nog steeds zo trouwens:

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 00:05
Ik was laatst jarig en ik heb toen zo'n shavette / open mes / straight edge razor (geen idee dus, misschien betekend dat allemaal hetzelfde :P ) gekregen waar van die halve mesjes in moeten. Is het mogelijk om daarmee snel te leren scheren of moet dat echt zo langzaam en dat je goed moet opletten? Want om eerlijk te zijn heb ik daar totaal geen zin in. Als het nou zo'n grote met vast mes had geweest had ik het nog wel willen proberen, maar van dit ding zie ik het nut niet. Ik gebruik normaal gesproken een krabber en daarmee ben je zo klaar en moet je wel heel erg je best doen wil je jezelf snijden. En met zo'n grote vaste kan je je leven lang mee doen, dus dat vind ik nog wel een leuk idee. Maar dit ding..?

Maar goed, kan je je hiermee snel scheren na wat oefening of kan ik maar beter bij een krabber blijven? Ik denk dat ik weet waar hij vandaan komt, maar ik heb geen bonnetje en volgens mij is hij al 1-2 maanden geleden gekocht, dus de winkel zal er ook niet zo blij mee zijn als ik hem probeer terug te brengen.

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • Chaot
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 09:06
Mooi bijpassend bij de discussie ga ik eens een keer een deel van mijn spullen voor dagelijks gebruik voorstellen.


Van boven naar beneden:
 • Filarmónica 4/8 roestvrij staal
 • Kron-Vest S.A. Jaguar 7/8
 • Filarmónica Doble Temple 7/8
 • Mannos Solingen 7/8 met door mij handgemaakt handvat
Al mijn scheerbeurten doe ik met deze messen, uitgezonderd mijn oksels, en ik roteer dag per dag. Als er eentje bot wordt valt ie uit de rotatie, en als er 2 bot zijn slijp ik het paar. Sinds ik met de open scheermessen ben begonnen heb ik geen behoefte om terug te gaan naar de safety-razor.

Ankedote: voor ik met de open messen begonnen ben heb ik een paar keer een shavette geprobeerd. (Cadeau van mijn vriendin.) Ik heb me welgeteld nul keer kunnen scheren met een shavette. Voor mij werkte dat absoluut niet. De open messen waren echter liefde bij de eerste aanraking.

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Zo, dat was even een fris ochtendje met -5 buiten!
En dan ook nog deze toch wel frisse shave erbovenop.

Lekker fris munt geurtje en een splash met een licht citroen tintje, heerlijk!
De (voor mij op dit moment) onbekende slantje doet behoorlijk goed en effectief zijn werk met de Feather die er nu in zit!

Prima scheerbeurtje wat mij betreft!

Fijne dag heren!

[Voor 9% gewijzigd door Lampuhkap op 05-02-2017 13:09]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Na een paar dagen al flink grieperig en verkouden zijn, me toch maar weer eens even geschoren.
4 dagen stoppels van m'n bakkes af!
CHOP CHOP!
Spulletje afgerond met een paar spraytjes Paco Rabanne - One Million.

[Voor 13% gewijzigd door Lampuhkap op 05-02-2017 13:08]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Nog steeds beroerd, maar gaat wel langzaam de beterende kant op.
Mijn klacht vandaag, is dat ik niet snap waarom de Semogue zepen zo ontzettend weinig aandacht krijgen op de fora en groepen! Ik heb vandaag mijn Sandalwood eens geprobeerd De prijs is redelijk (niet de goedkoopste, maar ook zeker niet duur), de geur is lekker mild, dus matcht overal bij. Laad makkelijk (zelfs met mijn 1305) en is echt superslick! Laat de huid ook heerlijk zachtjes achter na het scheren. Echt wel topspul, maar zo ontzettend underrated door alles en iedereen......Snap er werkelijk waar geen zak van!

[Voor 6% gewijzigd door Lampuhkap op 05-02-2017 13:07]


 • O88088
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 21:57
Het super-budget scheren bevalt mij eigenlijk wel best. Weishi houder uit China, simpele kwast en kommetje en een berg mesjes uit Rusland. Ik had eerder al 100 Rapira mesjes, maar omdat afwisseling toch wel erg leuk is zijn er onlangs ook 140 mesjes van 7 verschillende merken bijgekomen.

De losse Rapira's zijn voor gewoon simpel scheren prima. Verwacht geen superfijn, superglad gevoel maar ze zijn dan ook maar 6 cent per stuk. De Swedisch Supersteel zijn een stuk beter volgens mij en de Sputniks zijn acceptabel. Aan de rest ben ik nog niet toegekomen :)

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Tis een varkentje, die van de Kruidvat.

Zo, lekker simpel scheerbeurtje vandaag!
Merkurtje 34C HD met een Super Iridiummetje, BdF Classico II en een NOS Omegaatje uit de 80's en de Lustray Coachman AS
Heerlijk!


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08Als Bay Rum liefhebbers, gaat er op t moment een hemelpoortje open :D

Vandaag wel zo'n gruwelijk lekkere shave gehad!

Ik wilde deze zeep zo graag hebben en na een poos wachten, kwam de postbode precies op het juiste moment aan de deur zetten met een pakketje van Barbiere di Figaro!

En voldeed het aan de eis die ik in m'n hoofd had staan voor deze zeep? Hell yes!

Ruikt een naar beetje limoen/citroen en lekker klein beetje kruidig erbij, de kaneel zoals je bij de Ogallala Bay Rum vrij sterk ruikt is hier vrijwel niet aanwezig. De spice is aanwezig, maar niet al te sterk. het is wat dat aangaat een vrij zoetige Bay Rum. Iets wat de zeep naar mijn idee voor een wat groter publiek aantrekkelijker maakt.

In het geval van de aftershave, little goes a pretty long way.
Tis sterk spul :D

De aftershave/EDT doet daar nog een beetje anijs/dropperig geurtje bij om de boel compleet te maken.

Als het direct uit de fles komt, denk je WOW wat is dit?!
Tot je het opsmeert en de geur wat "uitwaaiert" for a lack of better words
Dan valt alles op zn plaats :D

Stevig aanwezig geurtje en als je het als set gebruikt is het echt een prachtige combo!
Alle geuren vallen zo mooi bij elkaar!

I'm hooked, dat kan ik je wel vertellen :D

Fijne dag heren!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Zondag, scheerdag!

Ik had eigenlijk in m'n hoofd om van de Bay Rum weer eens een video te schieten, maar kon het toch niet laten om de Extro Tabacco te proberen,

Ik heb de Extro zeep hiervan pas 1x eerder gebruikt en vond dat ondanks dat ik bergen met aftershaves heb, eigenlijk geen enkele echt lekker matcht.
Dus ik heb geduldig gewacht op de Tabacco AS die erbij hoorde.
En laat die nou net met de Bay Rum afgelopen week binnen gekomen zijn! :D

Goed, de Extro Tabacco zeep is een donkere zoete tabaksgeur.
Niet net als Tabac, dat bloemige poederige.

Nee. echt flink donkere zoete tabaksgeur, zou bijna zeggen pijptabak (al vind ik het daar nog net niet zoet genoeg voor)
Echt iets totaal anders dan ik van (tot nu toe) alle andere tabakszepen gewend ben.

De zeep schuimt ERG makkelijk op en is heerlijk slick en scheert daardoor echt heerlijk weg :D

Nu de aftershave.
Eerst het flesje even goed omschudden om alles goed te mengen. Onder in het flesje zit een residu die je netjes even wil laten mengen met de rest.

Ook hier geldt weer, a little goes a very long way.
Tis een flink zware donkere tabaksaftershave waar je echt wel een beetje van moet houden.

De eerste paar seconden is het echt superdonker en daarna zwakt het zachtjes af.

Net als Tabac, een combo voor de liefhebbers!

Ik ruik iig weer lekker, ben weer gladjes geschoren! Ik kan er weer even tegenaan!


 • YdieresiS
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 17-03 15:25
Wat ook kan is de palmolive zeep halen die in zo'n tube zit. Het is meer een creme en erg makkelijk op te schuimen, daarnaast ook helemaal niet duur om te proberen.

Ik doel dan op deze:

Kost vaak 2 a 3 euro, in Duitsland veel goedkoper te krijgen, maar schuimt makkelijk weg.

Zelf ben ik momenteel fan van de groene proraso. Een wat hardere zeep (niet heel hard), maar makkelijk op te schuimen en lekker fris. Werkt ook erg lekker in combi met de Osage Rub after shave splash. Heerlijk fris wakker worden 's ochtends :)

Latin capital letter y with diaeresis


 • pannekoek
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 24-03 11:17
Dag scheerliefhebbers,

kunnen jullie mij helpen met de volgende vraag?

Ik ben sinds een paar dagen op zoek naar een mooie scheerset in leder. Ik heb mijn oog laten vallen op onderstaande en een andere, die bestaat uit bakjes in plaats van kokers.
Ik begrijp dat 1 koker voor de kwast is en 1 koker voor scheerzeep, maar hoe krijg je de scheerzeep in, en belangrijker, uit de koker op een handzame manier?

verder, als iemand ervaring heeft met een soortgelijke set, zou die persoon dan zijn licht willen schijnen daarop? ben erg benieuwd naar verhalen omtrent dit soort productenvriendelijk en bijvoorbaat dank voor de moeite

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Ben ik weer!
Man man, wat een heerlijke dag!
De honden zijn goed gehumeurd vandaag, zonnetje schijnt en het temperatuurtje buiten is uitstekend. Wat wil een mens nog meer?

Nou......een fijne shave! En die heb ik gehad!

Gisteren al het pakket binnen gekregen waar deze Extro Bergamotto di Calabria in zat.
En meteen bij de eerste snuf uit de pot wist ik al, dit word een lekkere!

Uit de pot is het al een lekker zoetige citrusblend waar vooral de sinaasappel in eerste instantie de boventoon voert.
Al een goed begin :D

Opkloppen gaat zoals bij alle Extro's zonder enige moeite met de grote Rod Neep kwast.
Dik mooi schuim dat er vanaf komt en het ruikt......hemels!

Als ik het qua geur een beetje vergelijken wil dan bungelt het een beetje tussen de TFS Bergamotto Neroli en de Zagara e Gelsomino in. Heeft niet dat hele zoete van de Bergamotto Neroli, maar ook niet dat milde van de Zagara. Hangt er keurig tussenin.

Van de citrusgeuren is wel de sinaasappel die in het schuim het meest naar voren komt. Heerlijk zoet luchtje met een fris tintje eraan.

Het scheren gaat, zoals gewoonlijk met de Extro's, prima.
Heerlijk slick, lekker verzorgend. Niets op aan te merken.

De aftershave (ook hier weer, even de fles goed schudden om alles goed te laten mengen!), complimenteert de zeep, zoals bij alle Extro combinaties weer echt uitstekend!

Hierin komen de wat meer bittere/zurige geuren wat naar voren en verschuift de sinaasappel kant wat naar achteren toe.

Echt, wat een heerlijke combo! Zo lekker zoet en fris bij elkaar!
En past echt perfect bij het mooie zonnige warme weer!

En het mooiste van het hele spulletje, ik kan het aanvullen met een heerlijke pomade die qua geurprofiel er perfect bij past!

Dus vandaag ook nog de Nostalgic Handmade Clean Cut Citrus ingedaan!

Mijn dag kan voorlopig niet meer stuk!

Fijne dag jongens, geniet van het zonnetje! • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-03 18:17
Op vakantie wel scheerzeep meenemen en een kwast en after shave en vervolgens je mes vergeten |:( Gelukkig heb ik op vakantie een 2e krabber kunnen kopen (hoopte eigenlijk een shavette te vinden) Voor het lage bedrag van 8 euro een heuse WIlkinson Sword!! Deze gaat thuis gebruikt worden onder de douche voor de okseltjes. Heb nu ook extra mesjes om te proberen :)

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • ijdod
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 22:37


Kadootje van mijn lief :D

Root don't mean a thing, if you ain't got that ping...


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-03 18:17
Het enige wat ik me kan voorstellen is dat de coating beter is als je het mes flipt. Maar je snijdt nog steeds met de zelfde rand. Vandaag trouwens mee genomen bij de Action voor nog geen 6 euro:

sorry voor crapy foto.
Scheerzeep
Aftershave balsem
Scheerkwast
Wax
Houten kam

[Voor 7% gewijzigd door skoozie op 02-06-2017 21:15]

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • pannekoek
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 24-03 11:17
Alcohol en scheren gaan niet samen?? Mwa..

[Voor 15% gewijzigd door pannekoek op 15-07-2017 20:07]


 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Hier maar eens melden. ;)

Na jaren elektrisch geschoren te hebben (van een goedkoop krijgertje 2e hands van pap tot inmiddels een dure Philips HQ9100 waar inmiddels ook al een nieuwe kop met mesjes op zat) was ik het van de week helemaal zat na de zoveelste irritatie met scheren en een hele rode keel tot bloedens aan toe. Ding in de hoek geflikkerd en dit gekocht gehad:


Gillette Mach 3 met Nivea Sensitive spullen

Waarom? Vanwege de goeie ervaringen van veel mensen om mij heen toch besloten om hiervoor te gaan. En Nivea aangezien ik slecht tegen alcohol en parfum kan (gevoelige huid, snel eczeem, droog, ellende).

Dan kom ik op de volgende reacties:
shaggy8675 schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 12:21:
[...]

Zonde van je geld. Had beter een klassieke krabber met 1 mesje gekocht, een goede echte scheerzeep voor gevoelige huid ipv die chemische zooi en je had zonder irritatie kunnen scheren en een stuk goedkoper aan het eind van de rit....

[afbeelding]
En:
shaggy8675 schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 12:49:
[...]

Als je jezelf met een Mach 23 kan scheren kan je dat ook met een safety razor. En scheerzeep een bende? Weet niet waar jij het allemaal smeert maar verder dan mijn kwast, gezicht en kopje komt het niet 😉
Waarom is dat per definitie beter? Het kost meer tijd en moeite en je hebt er meer werk/moeite mee. Dat is iig wat ik van meerderen hoor. Maar leg uit, ik ben wel benieuwd. :)


Mijn 1e ervaringen met het gekochte spul is iig meer dan prima te noemen. Geen irritatie of wondjes of wat dan ook. Gelijk glad ook. Eerst begonnen met de haren mee en zwaardere gedeeltes nog even nagewerkt tegen de haren voor extra glad resultaat. Ging perfect, lekker schoon en fris gevoel en mijn huid is vandaag een stuk schoner/rustiger. Aftershave had ik al en dat beviel sowieso al goed en hielp al iets, alleen nu voorkom je de irritatie/beschadigingen/bloedingen ook. :)

[Voor 12% gewijzigd door Joopieboy op 24-08-2017 13:26]

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 22:55

Jazzper

BB4E^Guerilla


Iemand die hier elektrisch scheert?

Ik scheer al 20 jaar nat, waarvan de laatste 6 jaar ofzo met krabber, kwast, etc. Ervoor Sensor Excel van Gillette. Enfin, daar ouwehoeren we hier al jaren over :)

Nu heb ik ooit een Philips Coolskin HQ6707 van Philips gekregen (zie foto) toen ik meedeed aan een onderzoekje. Heeeeel vroeger heb ik ooit een eind jaren 90 Braun cadeau gehad. Beiden konden me niet bekoren.

Nu kwam ik die Philips van het weekend tegen (5x gebruikt in die jaren denk ik) en wilde het nog een kans geven. Eens kijken hoe ver je er mee kan komen. Het gaat me er niet om elektrisch scheren te bashen, maar KAN je uberhaupt met die dingen scheren? Ik krijg het amper eraf. Wangen gaat nog wel en kaaklijnen, maar hals is kansloos. En hoe meer ik druk hoe roder mijn huid wordt. Zijn er mensen die gewoon redelijk glad kunnen scheren? Of doe ik het fout?
De Cool Skin roestvrijstalen scheerkoppen van de Philips HQ6707 Cool Skin verzorgen niet alleen de huid. De hierin verwerkte mesjes leveren uiteraard ook een uitstekend scheerresultaat op, met name dankzij het geïntegreerde Super Lift & Cut-systeem. Deze maakt korte metten met elke opstandige baardhaar. Het twee messen tellende systeem scheert de sprieten extra diep af voor een langdurig glad resultaat.
Nou not even close, kan ik je vertellen.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • sloth
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Smultie schreef op zaterdag 3 februari 2018 @ 09:56:
Hoeveel scheerbeurten doen jullie ongeveer met een Feather Double Edge?
Deze mesjes bedoel je, toch?

Ik scheer er maximum twee keer mee, en merk dan al een groot verschil tussen een gebruikt en nieuw mesje.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kapotlood
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21-03 19:13
Ik heb sinds vorige week 2 krabbertjes van Aliexpress binnen: de Baili BT173 (goud) en Baili BD176 (zilver). Ik had al eerder een Merkur kloon (Qshave) gekocht waarmee je de mildheid kon instellen, maar die was zo massief met een mesje wat er net niet 100% recht in ging, dat deze me eigenlijk nogal tegen viel.

Maar de twee van Baili bevallen meer dan uitstekend! Deze zondag de gouden geprobeerd, die een wel heel vlakke en dunne kop heeft. Hij is een tikkeltje aan de lichte kant, maar wat scheert hij heerlijk zeg. Ik merk echt dat ik een veel beter resultaat heb met vlakke/platte DE-krabbers. Veel minder rode plekjes al gelijk bij de eerste keer, en veel gladder. Ook het stukje net onder je neus pakt hij goed mee :)

Al met al, voor ongeveer €8 per krabber, en hij scheert i.c.m. mijn hoekige bakkes bij mij een stuk prettiger dan m'n Edwin Jagger DE89. De zilveren wil ik volgend weekend nog eens goed proberen; deze heeft een iets rondere kop, dus ik ben benieuwd. Maar ik had geen idee dat een goedkoop merk als deze zo prettig zou scheren. Absoluut een top aankoop geweest dus :)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Joosie200
 • Registratie: September 2007
 • Niet online
Zeker. In de winter laat ik mijn baard gewoon groeien al moet ik mij inhouden wanneer ik het teveel vind kriebelen. Want dan ben ik resoluut, gladde bakkes en de kriebel is weg :P Maar net wat je zegt bij guur nat weer, als het vriest is een wintervachtje op het gezicht wel prettig (8> Zodra het dan warmer begint te worden gaat ie eraf. Ik heb nog steeds Astra SP mesjes. Die zijn mij het beste bevallen. Kocht een slof van 100/200 stuks jaren terug en ik kan er nog wel mee voort zo.Die heb ik meegenomen vanuit Rome. Lekker marsepein voor het winterseizoen :9

[Voor 31% gewijzigd door Joosie200 op 09-03-2018 22:47]


 • Denko
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 09:15

Denko

|{ing Øf ßlitz

Nou, sinds een week de Qshave imitatie Merkur Futur binnen. En even getest met de bijgevoegde scheermesjes (huismerk qshave) Nu moet ik eerlijk zijn dat ik volledig nieuw ben met DE scheren. Scheer al jaren met een straight en als ik echt haast heb een ghetto 2 mesjes systeem van de aldi.

Maar hij scheert eigenlijk behoorlijk goed, heb de eerste scheerbeurt op gevoeligheid 1 gedaan, en de 2e op standje 2. Maar hij mag nog wel wat agressiever wat mij betreft (ligt wellicht ook aan de mesjes, ik kijk volgende week wel met een pakje feathers) Voor die 8 euro oid is het een geweldige instap voor DE scheren. Ik zou het op het moment voor mijzelf ergens tussen een mach 3 scheerbeurt en straight in plaatsen. Ik moet na 2 dagen wel echt weer scheren zeg maar, en met een straight kan ik wel 3 dagen door.

Het ging mij er vooral om dat ik met reizen niet een strop en het geheel hoef mee te nemen. Maar gewoon een pakje van 5 mesjes in de ruimbagage (of daar kopen) en de rest kan lekker mee met de handbagage. Dat hoef je met de straight niet te proberen.

PSN & XBL: Denkoyugo


 • Vaal
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 08:09

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

emil_406 schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 14:13:
Scheer me sinds kort met een DE scheermes. Heerlijk om even een tijdje met scheren bezig te zijn. Hoe doe jullie dit op vakantie bijvoorbeeld tijdens het kamperen? Scheer spullen mee of grijpen jullie dan terug naar een mach3 ofzo?
Kamperen en scheren? :? 8)7

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • iChaos
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 26-03 16:19

iChaos

It's Lupus.

Na bijna twee jaar double edge geschoren te hebben met mijn oude vertrouwde DE89, wilde ik iets nieuws proberen.Dus overgestapt op een shavette :) Op Reddit werd heel veel ge-echo'd dat shavettes niet geschikt zijn om te scheren en alleen goed zijn voor de randen van de baard, maar ik wilde de gok toch eens nemen. En verrek: het gaat me best wel goed af! Heb mesjes van Mühle gebruikt met een simpele scheerzeep van De Vergulde Hand, en zonder bloeden alles weg kunnen halen. Granted, duurde wel een kwartier langer dan met een double edge, maar wel een hele toffe ervaring om op je gemak te doen :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Cardinal
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 09:27
Kwam dit topic tegen en gezien mijn last van huid irritatie leek het wel een goed idee. Gelijk een Feather Popular en een berg Feather mesjes besteld.

Les 1: Een DE razor is niet hetzelfde als een standaard gillette.


Nee dat is geen irritatie, dat is bloed... ;(

Mijn derde scheerbeurt is met een klein sneetje en mijn nek heb ik maar even gedaan moet een gillete, maar de rest ging prima en het resultaat is super.

Heb nu maar een set verschillende mesjes + een merkur 34C in de bestelling staan. oOo

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kapotlood
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 21-03 19:13
Ik heb zelf de zwarte versie van degene die @Denko gelinkt heeft, maar die vond ik persoonlijk zo'n 'bulky' kop hebben dat hij voor mijn gezicht niet lekker scheert. Zelf hou ik meer van mesjes met een wat dunnere kop zoals deze:
https://tweakers.net/ext/f/uJcvTpKaDjzkUGpn78N3TrbF/full.jpg

Die DE-kabbertjes hoeven in elk geval niet duur te zijn, dus je kunt een stuk makkelijker even kijken wat voor jou prettig scheren is. Geef vooral niet op als je een krabber, los mesje, zeepje o.i.d. hebt die niet direct een fijne scheerervaring geven. Het is voor iedereen vaak persoonlijk wat ze lekker of goed vinden. Dat maakt het ook gelijk zo leuk denk ik, omdat je voor relatief weinig geld wat meer verschillende mesjes/krabbers/zeepjes kunt proberen.

Maar áls je dan een gouden combinatie te pakken hebt, dan scheert het fenomenaal vergeleken met die peperdure Mach3 mesjes! :)

[Voor 3% gewijzigd door Kapotlood op 15-05-2018 12:49]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Denko
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 09:15

Denko

|{ing Øf ßlitz

Overigens, wellicht nog wel leuk om te zien wat aanpaswerk in actie:

Ik heb voor een vriend van me die in de ruimtevaart werkt een Yaqi borstel aangepast. Nog niet helemaal klaar, hij moet nog gepolijst worden aan de onderkant. En een matte band bij het smalle stuk wordt ingeschuurt. Maar het is een gulden uit zijn geboortejaar zeg maar.

PSN & XBL: Denkoyugo


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sloth
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Tja, waarom geeft iemand veel geld uit aan auto detailing producten als je je auto ook schoon krijgt met wat afwasproduct?

Ik ben erg blij met mijn Mühle kwast van dassenhaar. Met plezier zelfs 3 tientjes voor betaald ;)Wat voor mij de redenen waren:

Kwaliteit
Uiterlijk (ik vind het hout met chroom erg fraai)
Eigenschappen dassenhaar (zacht en neemt veel water op)
Duurzaamheid (dit is geen wegwerpproduct maar heb je jaren plezier van)

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • gambieter
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online

gambieter

Just me & my cat.

Opa * gambieter gaat een verhaaltje vertellen over die borstels :p

uit een college dat ik geef aan diergeneeskunde studenten: Anthrax Cases Associated with Animal-Hair Shaving Brushes
During the First World War, anthrax cases in the United States and England increased greatly and seemed to be associated with use of new shaving brushes. Further investigation revealed that the source material and origin of shaving brushes had changed during the war. Cheap brushes of imported horsehair were being made to look like the preferred badger-hair brushes. Unfortunately, some of these brushes were not effectively disinfected and brought with them a nasty stowaway: Bacillus anthracis. A review of outbreak summaries, surveillance data, and case reports indicated that these cases originated from the use of ineffectively disinfected animal-hair shaving brushes. This historical information is relevant to current public health practice because renewed interest in vintage and animal-hair shaving brushes has been seen in popular culture. This information should help healthcare providers and public health officials answer questions on this topic.
In de Eerste Wereld Oorlog werd mosterdgas gebruikt, en moesten de Amerikanen miljoenen gasmaskers uitdelen. Maar toen had men nog allerlei leuke snorren, baarden etc. Dus snel scheergerei geritseld, inclusief goedkope borstels gemaakt van dierenhuiden die niet goed gedisinfecteerd werden.

Die borstels waren verontreinigd met sporen van Bacillus anthracis, de veroorzaker van Anthrax (miltvuur voor Nederlanders). Die groeien alleen uit als er geen zuurstof is. Bij het scheren werd de huid beschadigd, de sporen kwamen in de wond, en veroorzaakten huidanthrax. En dat wil je niet. De introductie van scheerschuim dat je met je handen kon aanbrengen in 1925 loste het probleem op.Dus je wilt wel kwaliteit borstels hebben :p

++?????++ Out of Cheese. Narf! Poit! Egad! Zort! Error. Redo From Start.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jaqenhghar
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 24-03 07:16

Jaqenhghar

Valar morghulis

gambieter schreef op zaterdag 2 juni 2018 @ 21:39:
[...]

Scheren en leren tegelijk ;)

(Miltvuur ;))
Oeps :+

Naar aanleiding van een post van @Denko een paar pagina's terug heb ik deze aangeschaft.

Hiervoor heb ik mij een poosje met deze

geschoren om te kijken of het scheren met een open scheermes iets voor mij was. Moet zeggen dat me dat aardig beviel, veel minder/geen irritaties _/-\o_. Het enige probleem is dat het zo'n tijd in geslag neemt.

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Anoniem: 235591
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Ik zeg vraag weleens aan mensen of ze het volgende zouden willen eten (denk de banaan er even niet bij) en dan lees ik de ingrediëntenlijst voor met de chemie/scheikundige namen van de banaan. Kan je vertellen dat iedereen zegt dat ze het niet gaan eten. Pas als ik zeg dat het een banaan is....

Ingrediëntenlijst is leuk maar dan moet er wel alles in staan. Niet alles is namelijk slecht of ongezond.


 • Denko
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 09:15

Denko

|{ing Øf ßlitz

Jaqenhghar schreef op vrijdag 29 juni 2018 @ 08:22:
[...]


Tartaarsaus -O-

Voor zo'n bedrag zou je toch zeggen dat je zoiets voor het leven koopt...
Beetje een crapshoot altijd met die dingen, mijn oom scheert zich nog met de eerste coolskin die ik hem kado heb gedaan in 2000 ongeveer. Volgens mij wel 1 of 2x de messen al vervangen.
Zo'n ding zeg maar:

PSN & XBL: Denkoyugo


 • SR8
 • Registratie: Oktober 2004
 • Niet online
Nu ben je nog niet echt duidelijk. ;)
In de 7 o'clock reeks zijn er verschillende mesjes, die in Rusland of India worden gemaakt.

Ik heb onderweg naar mij nu in de post: Merkur 39C krabber en deze, vond ik te mooi om te laten lopen :D


https://www.yourshaving.c...e-safety-razor-42121.html

de FATIP Piccolo Special Edition.
Ik ben daarna maar op mijn handen gaan zitten, zoveel mooie dingen te koop [zucht]

Overigens scheert dat Chineese ding best aardig, al vind ik hem te zwaar vergeleken met wat ik gewend ben. op stand 4.5 scheert ie lekker glad zonder moeite, 2x slechts, de Muhle 89R moet ik 3x en dan is het nog niet super glad (beetje wat ik met de Gillette Fusion had).

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
RoosW schreef op vrijdag 25 januari 2019 @ 13:05:
Ha, @shadowman12 jij bent dus van het agressieve werk, ik heb zelf o.a. de Fatip Piccolo (Limited Edition met open en gesloten basisplaat) als agressieveling, die hapt behoorlijk naar de baas als je niet uitkijkt! Ik hoor dat de R41 (afhankelijk van productiedatum) ook wel een hapje scheerder lust.
Dat is de 2011 waar jij het over hebt die zo heerlijk agressief is. Die wil idd met sommige mesjes erin best happen ja :P Ik heb m zelf hier op de plank liggen. Fijn ding
Zal ik dan ook maar weer eens even wat van me laten horen? :P 8)

[Voor 51% gewijzigd door Lampuhkap op 26-01-2019 10:08]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08

 • koesie
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
schumi2004 schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 09:23:
Ik dacht dat ik alles wel zo'n beetje gevraagd had maar 2 dingen vind ik in dit topic (heb de vorige niet gecheckt) niet een antwoord op.

Hoe scheer je als je bv een bultje/puistje op je gezicht hebt? Mijn idee is als je net aan een nieuw mesje begint je er wel snel vanaf bent maar geeft zo'n bloederige bende ben ik bang?
Ik heb namelijk het idee dat als je DE scheert deze niet zo vergevingsgezind is.

En hoe gooien jullie die mesjes weg? Ik heb zelf nog jonge kinderen en ik weet wel dat deze niet in prullenbakjes gaan rotzooien maar als de kleine prullenbakjes op de grote hoop gaan en de mesjes zwerven los door die zakken heen geeft mij toch geen prettig gevoel.
Sparen jullie de mesjes op en gaan ze bij het "oud ijzer" of wat?
Op vraag een heb ik geen andwoord.

Ik heb een plastic flesje, de doorgang is net te smal om er een mesje door te krijgen.
Door het mesje een klein beetje te flexen gaat het wel, dus erin kan wel eruit nooit meer.
Mensen gebruiken ook dichte spaarpotten of bierblikjes.
Je kan ook kant en klare blade banks kopen, feather heeft er een


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Ik heb een Muhle Vivo Pruimenhout te koop. Prijs 37,50 (verzendkosten voor koper of ophalen in Utrecht)
Normaliter is onderdeel van een scheershet, maar ik heb alleen het mes. Heb hem bij mijn barbier gekocht en die hadden de set al verkocht maar hadden deze nog te koop. Zelf twee keer mee geschoren.


Mocht je nog geen mesjes hebben dan kan ik er een wat Feather of Kai mesjes bij doen indien gewenst (hele scherpe mesjes)

Hier een link waar ie te koop is bij een leverancier.
https://www.schuym.com/mu...ty-razor-pruimenhout.html

Mocht iemand interesse hebben stuur even een PM.

[Voor 65% gewijzigd door Turdie op 01-03-2019 18:38]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Joopieboy
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Hier inmiddels mijn collectie aardig compleet:

@RoosW en @shadowman12 nogmaals bedankt voor de mesjes!

Zelf nog wat bijbesteld of gekregen, in totaal deze lijst om te proberen:
- Gillette Rubie Platinum Plus
- Gillette 365
- Gillette 7 O'Clock
- Lord Classic
- Personna Lab Blue
- Personna Platinum Chrome
- Personna Super
- Polsilver Super Iridium
- Rapira Platinum Lux
- Feather Hi-Stainless (die zit nu in mijn krabber)
- Captain ExtraQuality
- Souplex
- Astra Superior Stainless
- Treet Dure Sharp

Kan ik wel even mee vooruit. :+

Het leven is te kort om geduld te hebben!


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • koesie
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
thunderfury schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 09:05:
Ik volg al enige tijd dit topic en ik geraak meer en meer overtuigd van een DE scheermesje.
Als je het voor weinig een keer wilt proberen, kan je een Wilkinson Classic halen (minder als €5,-).
Heel simpel plastic ding die vrij mild werkt, zeer geschikt voor beginners naar mijn mening.
Als je vaker bij Amazon besteld kan je hem daar ook mee bestellen.

Gaat om dit ding:


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • schumi2004
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 09:34

schumi2004

PSN: whocarez-

Joopieboy schreef op zondag 3 maart 2019 @ 16:13:
Hier inmiddels mijn collectie aardig compleet:
[Afbeelding]
@RoosW en @shadowman12 nogmaals bedankt voor de mesjes!

Zelf nog wat bijbesteld of gekregen, in totaal deze lijst om te proberen:
- Gillette Rubie Platinum Plus
- Gillette 365
- Gillette 7 O'Clock
- Lord Classic
- Personna Lab Blue
- Personna Platinum Chrome
- Personna Super
- Polsilver Super Iridium
- Rapira Platinum Lux
- Feather Hi-Stainless (die zit nu in mijn krabber)
- Captain ExtraQuality
- Souplex
- Astra Superior Stainless
- Treet Dure Sharp

Kan ik wel even mee vooruit. :+
Waar heb je je mesjes besteld als ik vragen mag? Had wel een linkje maar dat was een selectie van mesjes die ik nu juist niet wilde (althans dat denk ik).
Ik kreeg dus bij mijn Futur kloon die Qshave Titanium blades en die deed het best okay, toen Tian Li Blue blades via Ali maar jemig wat is dat bocht ( kan ook niet anders voor 3 euries per 50).
Nu paar Derby Extra en Rapira Platinum Lux van @woutur gekregen (waarvoor dank) maar zou nog graag Feather (ook al wordt er gezegd dat de Futur kloon er niet geschikt voor is) en Kai willen proberen omdat ik die veelvuldig voorbij zie komen. Andere hoef ik eigenlijk niet omdat deze laatste 4 genoemde toch wel het meest voorbij komen.
Kan je niet ergens een setje samenstellen van mesjes die je graag wil proberen?

/Edit
Mijn setje overigens, allemaal Qshave omdat het kan.

En gebruik er de Palmolive creme bij.
Het basis materiaal heb ik nu en ben me nu dus aan het oriënteren op crème, zeep, mesjes en aftershave enzo.

[Voor 7% gewijzigd door schumi2004 op 12-03-2019 23:45. Reden: Typo]


 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Smultie schreef op dinsdag 26 maart 2019 @ 09:39:
Goed, ik scheer alweer een jaartje oid met DE mesjes, en wil eigenlijk een stapje omhoog maken vanaf mijn Q-Shave Ali-mes. Iemand aanraders?
Ik heb nog een MÜHLE Vivo(Plum wood) te koop voor 30 euro, erg mooi en fijn scheermes ;). Zelf ongeveer 5 keer mee geschoren, bij mijn barbier gekocht was onderdeel van een set, maar hij had deze los te koop.

Vanochtend als scheerpep een keer met koud water geschoren, en volgens mij is het resultaat ietsje gladder.

[Voor 51% gewijzigd door Turdie op 26-03-2019 09:55]


 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08


Blijft een onderschatte zeep/ASB combo!

De geur van dit setje 😍

En ja, dat is de OG #01 Shaving Society scheerkwast van Rod Neep!

Foutloze beurt zo met de Feather, lekker glad! :D

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Ik had vanochtend wat hele kleine scheerwondjes en wat naast aluin ook goed werkt is een heel simpel iets als vaseline

Edit:
Kwam trouwens een intressant plaatje tegen hoe een safety razor een haar afsnijdt:

[Voor 37% gewijzigd door Turdie op 31-03-2019 21:36]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08


Oh, wat heb ik dit geurtje gemist! Ik heb m echt al MAANDEN niet meer aangeraakt omdat er zoveel anderen ook nog aandacht wilden :P

Maar ik ben weer terug bij mjin TFSjes de aankomende weken! ❤️ Mooi spul!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08


Tadaaa van gisteren!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58


Ik heb vandaag mijn custom made Koraat binnen gekregen, was wel even wennen om mee te scheren, maar ging best aardig.

[Voor 75% gewijzigd door Turdie op 11-04-2019 18:08]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08


En voila, van vanmorgen!

Acties:
 • +1Henk 'm!
ThatsHollywood schreef op donderdag 16 mei 2019 @ 11:09:
heeft iemand nog tips voor een goede gezichtscrème voor heren? laatste tijd veel last van rode en droge huid welke ook enigzins door de Proraso aftershave lijkt te komen op de scheergedeeltes
Ik vind de Van der Lovett Aftershave Balm erg fijn (is er in 3 geuren) en kost geen drol.. Zelfs als mijn huid erg rood is na een mindere scheerbeurt kalmeert deze, ruikt lekker (de Sailors Blend in mijn geval) en trekt snel in de huid dus geen witte smurrie overal!

https://www.drogisterij.n...ekterm=van%20der%20lovett

En vanochtend bij de douane, nu al in huis :-D De Gamechanger 0.84P


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Zo, dat waren de afgelopen weken voor mij :P

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Wat een heerlijk frisse combo is dit.

De MdC is zeer indrukwekkend spul. In nog geen 4 seconden de 30mm Yagi Synthetic vol met sop.

Super romig, dik, slick en enorm verzorgend.

En de LPL splash past er perfect bij. 😍 Goede aankoop, dat is zeker!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
shadowman12 schreef op zondag 2 juni 2019 @ 20:20:
Kwam net een heel interessant (oud) filmpje tegen hoe open messen destijds werden gemaakt in sheffield (nu niet meer),
https://vimeo.com/268814380


[...]


Ik heb ook een 30mm kwast, sinds een paar weken, de Kent B12 Silvertip (gekocht via het Nederlandse scheerforum, waar we ook allebei lid zijn), en het was wel even wennen, maar de haren zijn erg zacht van deze kwast en bevalt toch wel af toe, je kunt er prima zijwaartste bewegingen meemaken over je gezicht en dan zit je snel vol met scheerzeep.


[...]


Bij mij staat MdC(Martin de Candre voor de niet kenners onder ons) ook op het lijstje om te proberen binnenkort, naast nog wat andere zepen ;). Maar ik recentelijk mijn collectie uitgebreid met wat duren zepen van Saponificio Varesino(aanrader trouwens, geweldige zepen), dus moet even pas op de plaats maken, maar het is allemaal zo verleidelijk, al die zepen mooie zepen, en je ontdekt steeds maar weer nieuwe, en denk je van shit die wil ik ook hebben.
SV is wat meh, zijn goede zepen hoor maar de geuren zijn niet mijn ding en er zijn behoorlijk wat klachten geweest over de bijpassende balms die gingen schiften. Begin ik niet meer aan.
MdC staat idd nog een unscented bij mij aan te komen.

Ja, de shaving rabbit hole goes deep, very very deep :D


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Katmi schreef op dinsdag 4 juni 2019 @ 20:00:
Mijn Qshave en brush waren gisteren binnen dus vandaag eens de 1ste keer geprobeerd.

De brush een half uurtje laten zitten in shampoo en uitgespoeld, ff wat droger geschud en dan rechtstreeks in mijn Proraso kuipje aan het ''latheren'' geslagen bovenop de zeep en dat lukte vrij goed voor een eerste keer.
Meegeleverd Qshave blade erin en blade alignment is recht, enkel op stand 6 is het wat ''wobbly'' en voel je dat de veer beweegt maar stand 6 gaat nooit voor mij zijn en tussen stand 1 en 4 merk je er helemaal niets van, dus op stand 1 gezet en eraan begonnen.

Buiten 2 plekjes in mijn nek net links en rechts van mijn adamsappel voelt het toch overal smooth, voor mij smooth genoeg en die meegeleverde mesjes voelde ook niet alsof ze trokken of bleven hangen.
Moet wel zeggen op die 2 spots in nek groeit mn baard in werkelijk elke richting dus zullen wel altijd probleem spots blijven.

Moet wel zeggen dat ik bij de 2de pas, XTG, wel wat moeite had om de juiste hoek te houden van het mes, ging vaak niet schuin genoeg dus sneed er ook niks af :P maar dat zal wel practice zijn, ik vond dat ik de hoek niet goed kon zien, bij with the grain zag ik meteen de hoek van de kop.
2 heel kleine ''cuts'' rond mn kin maar meteen opgelost met aluin en een cold rinse.

Moet zeggen dat het overall gezien veel beter ging dan ik had verwacht voor een 1ste keer, ik durf zelfs te zeggen dat ik stand 1 misschien ook wat te soft vond, volgende shave eens op stand 2 want er mocht iets meer feedback zijn.

Had een beetje schrik omdat ik had gelezen dat voor sommige die Proraso green veel te intens voelde op hun gezicht en ik heb al gevoelige huid maar mocht voor mij nog frisser :P maar op zich is het goed zo :)
De truc voor de juiste hoek met een scheerhoek, is om het mes horizantool met de bolling op je gezicht te zetten, en dan te "tilten" todat je voelt dat ie haren pakt, ongeveer 30 graden.
http://www.shaveinfo.com/images7/blade-angle.jpg
The easiest place to learn about blade angle is on the cheek. Begin with the head of the razor pointing toward the face as shown in the first photo segment. Then start to bevel the handle downward as you slowly start to engage the blade to the whiskers and continue beveling more until you hit the "sweet spot" - typically regarded as being about a 30 degree angle to the shaving surface. Use this as a guide because various blades and razors may differ slightly.

Once you master the angle concept and gain experience with what works best for your situation you will be able to apply this to more difficult shaving areas. With patience you will be able to obtain close, comfortable and nick-free shaves.


Proraso valt inderdaad wel mee qua verkoeling, ik heb hier thuis de Glacial lijn van Stirling staan, die hebben de sterkste menthol concentratie die er bestaat, wat zorgt voor de verkoeling, dat is een hele andere dimensie qua verkoeling.
Mijn stapel groeit wederom, veel van deze groene potjes, al moet het even van mijn hart dat ik de Satsuma op een steviger geur geschat had toen ik mijn neus even in de zeepbakjes hing, ik ben benieuwd hoe hij is als de natte kwast er aan te pas komt!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08
Zoo, weer een kwastje erbij :D


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Ik heb hem al 4 maanden willen hebben, en het is me eindelijk gelukt er eentje te krijgen. Ik heb mijn eerste Declaration Grooming B7 scheerkwast binnen gekregen.

[Voor 24% gewijzigd door Turdie op 08-06-2019 12:43]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
thunderfury schreef op vrijdag 14 juni 2019 @ 12:15:
Vandaag zijn, na wat vertraging, 100 Rapira Platinum Lux mesjes geleverd. Meteen getest in mijn Qshave Futur kloon en een sample van DR Harris. De meest soepele scheerbeurt tot nu toe! Ik ben enkel niet weg van de geur die de DR Harris Windsor zeep heeft.
Ik ben echt enorm fan van D.R. Harris Windsor, vanochtend nog mee geschoren, super pul. Arlington schijnt ook wel lekker te zijn wat ik begreep. Behoort wat mij betreft binnen de top 3 van zepen verkrijgbaar. Heb ook de aftershave balsem die is ook erg fijn. Het is inderdaad een klassieke Engelse geur, daar moet je van houden, soms heb je na een paar scheerbeurten, hij is toch eigenlijk wel lekker, soms blijf je hem niet fijn vinden.

Kleine tip, via de website trythatsoap.com, kun je gemakkelijk zoeken op geuren die je lekker vindt, en de scheerzepen die daarbij horen

[Voor 20% gewijzigd door Turdie op 14-06-2019 13:43]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Lampuhkap
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:08


Vandaag de Paco Rabanne One Million ASL gekregen voor vaderdag :D

 • vinpower
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 09:11
Wat geven jullie eigenlijk uit aan een krabber?
Ik ben weer op zoek naar een nieuwe.
Ik heb momenteel de Merkur, 30C. Deze heb ik nu 6 jaar, maar vind hem toch te kort en te licht..

Nu ziet die Rocca van Muehle wel erg mooi uit, en stukje groter. Maar wat een prijs.. 100 euro.Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
RoosW schreef op woensdag 19 juni 2019 @ 09:15:
[...]

Inderdaad, helaas moeilijk verkrijgbaar, de vraag is veel groter dan de productie aankan.
Mwah ik kwam hier tegen gisteren:
https://shavelounge.co.uk...0-84-p-double-edge-razor/
Ik krijg trouwens binnenkort de FatIp Piccolo binnen @RoosW , ben benieuwd naar die safety razor, jij gebruikt die toch ook?

[Voor 29% gewijzigd door Turdie op 19-06-2019 13:11]

Mijn laatste aanwinsten, tjonge wat ruikt die Monarch lekker, en die Waterlyptus is een heel intrigerende geur, benieuwd hoe beide tijdens het scheren presteren :-) Gaat moeilijk worden een passende EdT of AS te vinden bij deze twee.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • koesie
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
0xDEADBEEF schreef op vrijdag 21 juni 2019 @ 14:02:
Onderweg: wat DE-mesjes van Derby, Personna, Astra en Feather.

Met het mesje van Feather had ik al ervaring, momenteel gebruik ik mesjes van de HEMA. Dat was een aankoop uit gemakzucht :P
De HEMA mesjes schijnen door Personna gemaakt te worden.
Het doosje waar ze in komen is in ieder geval exact gelijk aan elkaar
En ik vindt ze beiden fijn scheren.Nice terwijl ik dit bericht aan het typen ben staat de UPS mevrouw voor de deur.
Met een Razorock Game Changer 0.84 met Bulldog Handle, Razorock Amici zeep en een Razorock plissoft borstel met Bruce handle.
Twee dagen geleden besteld, en nu al hier en zonder dat vadertje staat zijn handjes ophoud.
Erg blij mee, vanmiddag gelijk proberen.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • koesie
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Belecthor schreef op vrijdag 21 juni 2019 @ 23:40:

Daarnaast vroeg ik het volgende af: hoe gooien jullie de mesjes weg? Ik stop ze nu in WC papier en gooi ze in de afvalbak, maar ik weet niet of dit juist is.
Ik gebruik een plastic flesje waar ik ze in doe.
De opening is net niet groot genoeg, dus ik moet het mesje heel licht flexen voor het erin past.
Maar komt er daardoor ook nooit meer uit.
Andere mensen gebruiken een spaarpot, en je kan ook een blade bank kopen.
Ik vindt het wel belangrijk dat niemand meer in contact kan komen met je gebruikte mesjes.
Bij mij lopen ook kleine kinderen rondt, die heb ik wel een duidelijke instructie gegeven, maar het zal maar gebeuren.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • koesie
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Net de gisteren toegekomen Game Changer voor het eerst gebruikt.
Ik moet zeggen dat ik lichtelijk geïntimideerd was, ik denk dat het het gewicht was.
Maar dat was niet nodig geweest, wat een heerlijk ding om mee te scheren.
Heerlijk glad geschoren.

22-6-2019 Middag
Razorock Game Changer 0.84-P Bulldog
BIC Chrome Platinum (2)
Razorock BRUCE 24mm Plissoft
Proraso Pre shave
Margaritas in the Arctic Glacial
Aluin (De Vergulde Hand op voetje)
Floïd AS Menthol Vigoroso


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Turdie
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 01:58
Meubelmaker schreef op zondag 30 juni 2019 @ 16:06:
[...]


Trucendozen vol bij de specialisten @shadowman12 en @RoosW. De snor laten staan zal leiden tot een scheiding 😥 De neus truc zal ik onthouden.

Al met al nog geen idee of de WS lomper is dan de Mühle R89.🤔
Wat ik lees is de Mühle R89 best mild en geschikt voor veel mensen, vergelijbaar met de Edwin Jagger DE89. Ik heb nog een Mühle Vivo te koop trouwens.

Of je zou deze mogen lenen, misschien kom je daarmee wel beter onder de neus :) ;) :

[Voor 21% gewijzigd door Turdie op 30-06-2019 16:42]


Acties:
 • 0Henk 'm!
@Meubelmaker Ik hoop dat dit je een goed idee geeft over de Mühle R89 kop.Pagina: 1 2 3 ... 14


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee