Het is lang geleden dat ik hier iets van een setup heb laten zien. Deze is de afgelopen jaren ook verschillende keren gewijzigd. Tevens ben ik 2 jaar geleden verhuisd van een appartement naar een rijtjeswoning.
Hier had ik een bescheiden zolder tot mijn beschikking, die ik inmiddels heb omgetoverd tot een homecinema.
Ben er af en aan zo'n driekwart jaar mee zoet geweest.
Het is mijn eerste echte klus die ik zelfstandig heb uitgevoerd. Ik ben niet de handigste en sommige zaken had ik achteraf beter anders gedaan, maar het is letterlijk "learn by doing" geweest. Leuk en leerzaam
Hierbij wat indrukken van mijn project...
Allereerst betreft dit een huurwoning uit 2009. Die is op zich goed geïsoleerd, maar de eerste tests waren niet heel bemoedigend. Wanneer ik de subwoofer testte, kon ik buiten in de achtertuin de klappen goed horen (en zelfs voelen(!). De druk ging dus gewoon door de knieschotten en het dakbeschot heen. Vooralsnog keek ik film in de woonkamer. Daar heb ik een bescheiden subje staan (daarover later meer), maar zelfs die kleine subwoofer was bij de buren te horen. Ook de woningscheidende wanden (ankerloze spouwmuur) hielden dus niet alles tegen. Ondanks dat dit een huurwoning betreft, heb ik toen besloten toch e.e.a. aan isolatie in het project mee te nemen. Ik ben van plan hier wel een tijdje te wonen en aangezien het mijn grootste hobby betreft, vond ik het de moeite waard hierin te investeren.
Om te beginnen:
De "kale" zolder. Het lijkt vrij groot, maar dat komt door de groothoek. De ruimte is grofweg 4m breed en 5m lang. Van de breedte blijft een meter of 3 over, na het plaatsen van een scheidingswand. Van de hoogte blijft netto 2,4m over na het plaatsen van een plafondconstructie wat precies tussen dakraam en het ventilatierooster daarboven zit. De knieschotten zijn 1,2m hoog, dus die komen tot de helft van de hoogte van de uiteindelijke ruimte. Ik ben een fan van projectie, waarbij ik heb gekozen om van de kant van het dakraam naar de andere schuine kant te projecteren (in de lengterichting dus).
Er is zogezegd een scheidingswand met deur gezet. Dit is het enige wat ik overigens wel door een vakman heb laten doen. Het was me iets te gortig om dit in mijn eentje, zonder enige ervaring neer te zetten.
Daarop een balklaag naar de woningscheidende wand. Ik ben niet voluit voor kamer in kamer gegaan (dat was sowieso een lastige met het dakraam), dus en her en der heb ik wel wat concessies gedaan. De constructie is echter wel op en tegen isolerende stroken gezet, om de meeste contactpunten te dempen. Aan de buitenzijde is alles afgetimmerd met 18mm OSB. Boven het plafond heb ik tevens extra bergingsruimte.
Ik heb vervolgens de wand (en later ook het plafond) opgevuld met Rockwool. De wand is aan de binnenzijde vervolgens weer afgetimmerd met 18mm OSB. Tegen het plafond zijn later gipsplaten op een lattenwerk geschroefd.
Om de trillingen van de sub op te vangen, heb ik een zwevende vloer gelegd. Hierbij heb ik gekozen voor vlokkenschuim platen van 3cm dik. Rondom de platen heb ik een opstaande rand gemaakt, zodat de vloerplaten later geen contact konden maken met de constructie. Op het vlokkenschuim ligt 12mm OSB, een laag rubber (massa) en weer een laag 12mm OSB.
Ook de knieschotten heb ik verzwaard met 18m OSB en een rubber laag. Vervolgens heb ik deze knieschotten en de woningscheidende wand voorzien van veerregels. Daarna ook hier de boel opgevuld met Rockwool isolatie.
Deze wanden zijn later dichtgezet met een enkele laag 12,5mm gipsplaat.
Vervolgens moest er ook iets gemaakt worden voor de verlichting en de ventilatie.
In het plafond heb ik twee openingen gemaakt. Eén voor de aanvoer van frisse lucht en één voor de afzuiging. De (geluidsisolerende) slangen zijn boven het plafond beiden voorzien van een buisventilator, waarbij de slang voor de aanvoer van frisse lucht is aangesloten op dat ventilatierooster wat boven het dakraam zat

De afzuiging loopt gewoon via een slang de vrij zolderruimte in. Het gaat erom dat ik voldoende luchtcirculatie in de ruimte heb.
Voor de spotjes en de verlichting van een zwevend plafondeiland (later meer) heb ik elektra getrokken en met lasklemmen in lasdozen gesplitst.
Daarna heb ik het plafond afgemonteerd met gipsplaten en zijn de wanden (met uitzondering van het dakbeschot) voorzien van glasweefselbehang.
Daarna was het tijd om een frame te zetten om later het projectiescherm tegen te zetten. Ik was er toen nog niet over uit of het een gewoon scherm, of een akoestisch transparant scherm ging worden. Bij de bouw heb ik er rekening mee gehouden dat er luidsprekers en subwoofer(s) geplaatst konden worden. Tevens moest er genoeg ruimte zijn voor de basstraps in de hoeken. Zoals je kunt zien heb ik 3 plaatsen gemaakt, waar een subwoofer "ingeschoven" kon worden
In de tussentijd heb ik ook wat absorptiepanelen gemaakt om later tegen de wanden te hangen.
Gewoon een houten frame, opgespannen met akoestisch transparante luidsprekerstof en gevuld met 75mm Akotherm D20. Hiervan heb ik er 4 gemaakt. Aan weerszijden van de lange wanden 2 stuks.
Daarmee maak ik gelijk een sprongetje naar mijn bescheiden woonkamer setup

Deze bestaat uit:
TV:
Samsung UE55NU8070
Luidsprekers:
Q-Acoustics 3050i
Subwoofer:
BK P12 300SB-FF
Versterker:
Sonos Amp
Bron:
Nvidia ShieldTV (2017)
Dat terzijde...
Ook voor het plafond heb ik een absorberend paneel gemaakt. Dit heb ik tevens voorzien van een Hue Lightstrip. Ook hierin zit 75mm Akotherm D20 en is het opgespannen met dezelfde stof als de wandpanelen. Al met al een behoorlijk gewicht en het geheel hangt dan ook aan haken die in de latten in het plafond geschroefd zijn.
En toen...
Tijd om alles zwart te maken!
Het kozijn, de deur en de wanden zijn allen geschilderd/getext in RAL9005. Gewoon gitzwart dus.
Voor de vloer heb ik gekozen voor tapijttegels met een subtiel blokmotief. Niet te dun, maar ook niet te hoogpolig en makkelijk schoon te maken, mocht er een keer iets overheen gaan.
En dan ziet het er ineens heel anders uit

en gaat het heel hard. Tijd om speelgoed uit te pakken.
Ik heb de opening van het dakraam een klein stukje dichtgezet (hoger gemaakt) en voorzien van een soort verhoogde/verdiepte vensterbank waar het geheel veilig onder kon staan. Apparatuur staat allemaal in een massief MDF meubel (wat ik overigens ook zelf heb gemaakt). Het geheel staat vervolgens op Soundcare Superspikes op een granieten tegel van 60x60.
Wat je ziet:
Projector:
JVC N5
Blu-ray speler:
Oppo UDP-203
Netfilter/stekkerblok:
Audioquest Niagara 1200
Receiver:
Arcam AVR550
Wat je niet ziet:
Audiobron:
Sonos Connect 1st Gen
Videobron:
Zidoo Z9X
Opslag:
Synology DS1618+
Terugkomend op het scherm. Omdat de fronts uiteindelijk het beste tot hun recht komen voor het scherm, heb ik gekozen voor een normaal projectiescherm. Ook de center is ervoor geplaatst, dus uiteindelijk staat alleen de sub achter/onder het scherm.
Het scherm is 99 inch groot in 16:9 verhouding. Het betreft een
Projecta Homescreen Deluxe met
0.9 gain HD progressive doek. De netto kijkbreedte van dit scherm bedraagt 220cm en de uiteindelijke kijkafstand is 285-290cm. De zij- en onderkanten zijn dichtgezet met houten frames waarop weer diezelfde akoestisch transparante stof gespannen is, die ik ook voor de panelen heb gebruikt.
Dan nog wat informatie over het geluid. Luidsprekers staan in een 5.1.2 opstelling. Het betreft hier de
Revel Performa3 serie (monitoren en center). De subwoofer is een enkele
Rythmik E15HP.
Naast de akoestische panelen die ik zelf heb gemaakt, heb ik nog akoestisch advies ingewonnen bij
GIK acoustics. Op basis van dat advies heb ik 4
basstraps met range-limiter in de hoeken geplaatst. 2
basstraps met scatterplates tegen de achterwand. En 4
absorber/diffusers naast de luisterposities.
Al met al ben ik hier zeer tevreden over. Gisteren heb ik voor het eerst alles ingemeten met DiracLive en nagenoeg alle metingen zaten al dicht tegen de targets aan. Ik had alleen bij de center luidspreker een dip rond de 50Hz, maar omdat de crossover op 80Hz staat, levert dit geen probleem op.
En het allerbelangrijkste... Ik kan het volume openzetten op standje "harder-hoeft-voor-mij-niet" en de buren hebben geen last! Zelfs als ik het dakraam niet helemaal sluit, geen klachten. Dat zegt mij dat met name het dempen van de trillingen van de subwoofer in ieder geval een succes is. Als ik nu de boel open zet en in de tuin ga luisteren, hoor ik hem minimaal. De veerregels, de Rockwool en het schuim doen dus goed hun werk
Al die isolatie heeft echter ook een keerzijde. De temperatuur kan snel oplopen en de warmte blijft dus goed in de ruimte hangen. Een uur kijken met 1 persoon resulteert in een temperatuurstijging van 1 graad per uur. Na een film van 3 uur kan het dus zomaar van 20 naar 23 graden gaan. Helaas staat de woningbouw niet toe dat er airco's tegen de gevel geplaatst worden, dus voorlopig moet ik het doen met een mobiele airco. Deze leid ik door een opening in dat getimmerde paneel door het dakraam naar buiten. Maar ideaal is het niet. Het is wachten tot er een keer een echt stille mobiele airco op de markt komt

. Meestal zorg ik ervoor dat de temperatuur op peil is, zodat ie daarna uit kan en ik film kan gaan kijken.
Enkele impressies:
Boven de projector heb ik het dakraam "dicht" gemaakt met een opgespannen doek. Dit kan ik makkelijk met elastieken openen om het dakraam te bedienen en de ruimte zonodig te luchten. Relaxen doe ik op een 2,5 zits met recliner-functie.
Nog te doen:
- Tegen de lange wanden komen nog enkele lijsten te hangen met prints (Displate artwork).
- Blu-ray collectie uitbreiden

- Masking systeem maken voor 21:9 content.
Voor 21:9 content schuif ik het beeld met de lensmemory tot op de onderste lijst van het scherm. De bedoeling is dat de masking dan van bovenaf neergeklapt kan worden, zodat 16:9 verkleind wordt naar 21:9
Tot slot nog een shot uit een film.
(10 punten voor degene die weet uit welke

).