Mr_gadget schreef op dinsdag 29 maart 2022 @ 20:43:
[...]
Ballistische raketten onderscheppen is belangrijk. Hoewel de Russen en anderen ook al bezig zijn met hypersonische raketten die laag vliegen.
Sinds Bosnië is men er achter gekomen dat luchtsteun van andere landen niet altijd komt. Daarom hadden we in Afghanistan ook eigen F16s. Kruisraketten lijkt me een goede aanvulling daarop. Dan kan je altijd een klap uitdelen indien nodig.
Kruisraketten zijn dat absoluut niet om een aantal redenen.
Ten eerste is er de kwestie van budget. Op een gegeven moment zal ons kabinet, schreeuwend en spartelend als een kleuter, naar die 2% gedwongen worden. En daar zal het ook ophouden. En ik heb daar ook vrede mee omdat ik denk dat dit afdoende kan zijn, mits je verstandig investeert en keuzes maakt waarin je investeert.
Het probleem is dat er heel veel moet gebeuren. De M-fregatten en Walrus onderzeeboten moeten nu echt vervangen worden en dat is een enorme kostenpost. Zeker als je meer schepen aanschaft dan nu de planning is. Ook heeft de marine inmiddels een beter luchtdoelsysteem dan Goalkeeper nodig en de ambities van de KM om meer te zijn dan een "bruinwater marine", vereisen bijvoorbeeld ook extra logistieke schepen.
De KLu is voorzien in een absolute basis inzetbaarheid, hoewel ze daar altijd zullen azen op meer F-35A's alsmede extra capaciteiten voor die toestellen. Daarnaast zal de vraag om een breed scala aan drones alsmede de verdediging hiertegen, nu veel actueler worden en is er ook nog de Apache. Voor beide organisaties geld alleen dat de bedragen die opgaan in de investering in materiaal, enorm zijn. Het zijn veelal een paar grote investeringen en vervolgens zijn ze duur om inzetbaar te houden.
De KL dan, tja die moet misschien wel helemaal herbouwd worden...
Want nu heb je een brigade (43ste) die voor echt hoge intensiteitsoorlogsvoering is, zonder tanks or organische artillerie. Een behoorlijk mobiele brigade (11de) die voornamelijk snel te verplaatsen moet zijn en een brigade (13de) die er een beetje ertussenin zit. Dit terwijl je minstens twee, eigenlijk alle drie de brigades voor hoge intensiteitsoorlogvoering zou willen hebben omdat het primaire probleem gewoon Rusland is. Dat zou dus alleen al de aanschaf van drie bataljons aan Leopard 2A7V tanks betekenen alsmede nog een partij aan PzH2000 bovenop al die houwitsers die nu in opslag staan, weer in gebruik nemen. Vervolgens moet je Boxer en CV90 gaan herverdelen tussen de bataljons, meer voertuigen aanschaffen en kan je heel wat materiaal eigenlijk ook verkopen als overtollig. Dat is wel een keuze die je dan moet maken, en zeker geen goedkope.
Dat is het absolute beginpunt en dat kost al ver over de €100 miljoen aan initiële uitgaven voor alleen materieel. Vervolgens moet je ze bemannen, ermee trainen en gaan kijken naar achterstallig onderhoud, voorraden opbouwen, de opbouw van een fatsoenlijk logistiek apparaat, serieus gaan nadenken wat je gaat doen met lokale luchtafweer gezien drones oh en niet te vergeten, het personeel daadwerkelijk voorzien van perspectief. Bij elkaar gaat dit structureel in de honderden miljoenen euro's extra lopen.
Als je na dit allemaal nog ergens geld overhebt, en dat durf ik te betwijfelen, dan kan je misschien kijken naar kruisraketten. Maar zelf dan nog is er een probleem. De kruisraket is een zeer kostbare manier om 450kg aan explosieven af te leveren. Zelfs een F-35 is vele malen goedkoper en artillerie nog veel goedkoper.
En laat nu juist de F-35, de traditionele kruisraket eigenlijk ook serieus bedreigen in haar voortbestaan. Het hele punt van een kruisraket is immers om een doel uit uit te kunnen schakelen zonder dat je een nog veel duurdere straaljager met piloot in gevaar brengt omdat het doel te zwaar verdedigd is. Het hele punt van de F-35 is dat dit toestel, veel beter in staat is om zwaar verdedigde doelen aan te vallen, buiten bereik van vijandelijke luchtafweer. Komt bij dat de F35 al is aangeschaft, meer kan dan een kruisraket, herhaaldelijk inzetbaar is en meerdere doelen kan vernietigen per vlucht en vervolgens weer kan landen voor de volgende missie. Dat is het hele bestaansrecht van straaljagers want als ze vrijwel gegarandeerd niet meer terugkomen, dan ga je voor geleide raketten. De Britten hebben dit serieus overwogen (1957 White Paper) en het koste het hun destijds vooraanstaande luchtvaartindustrie. We hebben nog steeds straaljagers...
De kruisraket zit verder in principe vast aan een schip en dat schip moet eerst naar de locatie varen, wat weer veel geld kost. Komt bij dat zeker met moderne munitie, de trend niet langer meer "grote explosie" is, maar precies uitschakelen. Want dat is als je gaat doorrekenen, ook goedkoper. Dat is ook de reden dat de KLu inmiddels ook beschikt over de GBU-39 SBD. De tijd van 500 of zelfs 2000 ponder JDAM's is eigenlijk ook wel voorbij. Je hebt gewoon niet zoveel explosieve kracht meer nodig voor de meeste doelen omdat je inmiddels zo precies kan zijn. Het hele punt van JDAM was ook dat je ongeleide munitie, geleid kan maken. Dat maakte het zo aantrekkelijk en universeel. Maar als je eenmaal door je voorraad oude munitie heen bent, tja dan heb je waarschijnlijk meer aan een groter aantal SBD bommen en een kleinere voorraad zwaardere munitie.
[
Voor 3% gewijzigd door
DaniëlWW2 op 29-03-2022 22:21
]
Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.