hackbard schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 22:08:
ik snap het nog steeds niet. (nieuw hier, heb ook alleen de laatste van de 53 pagina's gelezen, en de info van de netbeheerder over de SJV). Is een topicstart met een overzicht/ FAQ misschien handig?
Dat lijkt me een goed idee, klopt het dan alleen de topic-starter zelf dit kan doen? Ik heb een bericht gestuurd, maar de topic starter lijkt niet zo actief meer op het forum.
Ik heb sinds een jaar een warmtepomp en sindsdien zo'n 80m3 gas verbruikt. Maar betaal nog steeds de hogere vergoeding voor >500m3 op de maandfactuur. Wordt die straks automatisch verrekend, zodat ik het verschil van een jaar terug krijg met de jaarafrekening?
Nee, deze wordt niet retroactief aangepast, het is geen voorschot
Of betaal ik nog 2 jaar het hoge tarief door als ik niks doe? Of iets ertussen in?
Het laatste, mits er keurig netjes standen worden ingediend bij je jaarafrekening
Met het uitleg op de site van de netbeheerder over calorien ect. wordt ik echt niet beter.
Nee, met wat nu op de site van de netbeheerder wordt je niet echt wijzer, dan is puur een plek om je data vandaan te halen die nodig is voor de berekening. Toelichting op hoe je moet berekenen vind je in de Informatiecode Elektriciteit en Gas, zoek daar op 'B3.4. Het standaardjaarverbruik gas', of lees mijn posts na.
En de netbeheerder zegt ik moet bij de leverancier zijn, en die stuurt me naar de netbeheerder

.. bekend verhaal neem ik aan.
De leverancier heeft in dat geval ongelijk. We hebben in Nederland voor kleinverbruikers een leveranciersmodel, waarbij de leverancier alle vragen over de energierekening, inclusief tarieven, moeten afhandelen (dat model is er gekomen op expliciet verzoek van de leveranciers zelf). Als het om zaken gaat die de netbeheerder berekend, of vaststelt, is de verleiding bij leveranciers echter groot om even zijn verantwoordelijkheid te vergeten (zij horen de vraag zelf beantwoorden, al dan niet na ruggespraak met de netbeheerder) en te klant direct te verwijzen naar de netbeheerder. De netbeheerder is echter met handen en voeten gebonden aan de marktafspraken; alleen de leverancier mag standen indienen (tenzij te meter gewisseld wordt, of gecontroleerd).
Zou de netbeheerder een andere aanpak kiezen, dan loopt ze grote kans op de vingers getikt te worden door de toezichthouder. Voor de buitenstaander kan dit uiteraard een gevalletje 'paarse krokodil' lijken. Vandaar dat ik wat tips en uitleg heb toegevoegd om dit toch in goede banen te leiden, en onnodige 'kastje-muur' en verspilling van tijd te voorkomen.
Als ik de laatste berichten hier goed begrijp, had ik toch maar 2 maanden geleden al de leverancier kunnen lastig vallen met de goede vraag, namelijk standen indienen.
Eens, maar je bent helaas aan de kennis en bereidwilligheid van de leverancier overgeleverd om dit ook echt te doen. Ze zijn er niet toe verplicht (behalve standen voor jaarafrekeningen en switches). Gelukkig is er keuze qua leveranciers
Eerst echter wat huiswerk; Reken hoe dan ook met behulp van je huidige stand, en de stand op een jaarafrekening die minimaal 300 dagen oud is, en minsten januari en februari omvat, plus de temperatuur gecorrigeerde profielfracties voor die periode (zie link op eancodeboek.nl) uit of je al op een SJV onder de 500m3 uitkomt. Is dat niet het geval, dan gaat geen enkele actie helpen, behalve wachten tot je volgens die berekening er wel onder komt.
Als dat eenmaal het geval is; De enige partij die volgens de marktafspraken het SJV kan beïnvloeden is de leverancier, door het indienen van (extra) standen in de meetreeks. Extra standen indienen, naast de vanuit de Informatiecode verplichte (jaarstand en switchen), blijkt echter alles behalve regulier proces bij de meeste leveranciers; het is regelmatig niet bekend bij de klantenservice dat dit kan, zeker niet bij de eerste lijn.
Werkt de leverancier hier niet aan mee (uit principe, wat uiteraard hun recht is binnen de marktafpraken, of uit incompetentie), dan is je enige alternatief binnen de markafspraken
a) afwachten tot het indienen van de jaarstand (kijk dus wanneer dit weer is op basis van je vorige jaarafrekening, of eindafrekening als je bent overgestapt, of
b) het wisselen van leverancier (wat het indienen van een stand in de meetreeks verplicht). Dat werkt uiteraard alleen goed als je geen jaarcontract hebt dat je 'moet' uitdienen, of als de boete van niet uitdienen van het jaarcontract kleiner is dat het voordeel qua nettarief
Overweeg dan bij de nieuwe leverancier direct een beroep op Artikel 2 lid 3 van hun algemene voorwaarden, om de overstap en het indienen van de meterstand te versnellen.
Uitleg; Algemene Voorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers 2017 (welke elke leverancier verplicht moet opnemen in zijn eigen voorwaarden), artikel 2 lid 3; "
3. In deze periode van veertien kalenderdagen zullen wij uw oude energieleverancier nog niet vragen de overeenkomst met u te beëindigen. Ook zullen wij de netbeheerder nog niet doorgeven dat u overstapt naar ons. Wilt u tijdens deze periode wel al geleverd krijgen, dan moet u dat schriftelijk of digitaal bij ons aanvragen. Wij zullen dan direct de overeenkomst met uw oude energieleverancier opzeggen en aan de netbeheerder doorgeven dat u naar ons overstapt." ). Mij is geen leverancier bekend die kosten in rekening brengt voor het breken van de opzegtermijn (ik bedoel niet breken jaarcontract, maar binnen opzegtermijn overstappen als je vast contract verlopen is, of als je op variabel of dynamisch contract zit.), maar mocht iemand anders die wel kennen, dan hoor ik het graag. Je kan uiteraard ook gewoon de opzegtermijn afwachten, dat is ook de standaard aanpak die de nieuwe leverancier gebruikt.
Nogmaals, start dit hele circus pas als je zelf berekend hebt dat dit het gewenste effect gaat hebben (gebruik actuele stand gasmeter, en de voorliggende standen in je jaarafrekeningen), anders zit je zowel je eigen tijd als die van de leverancier(s) te verspillen. Alle gegevens die je daarvoor nodig hebt zijn zeer waarschijnlijk beschikbaar (tenzij je korter dan een jaar op het adres woont).
Als de standen eenmaal zijn ingediend, en je voldoet aan de criteria, dan komt er 'vanzelf' (als in; volledig geautomatiseerde berekening van het nieuwe SJV, en als gevolg daarvan geautomatiseerde wijziging van de 'captarcode' die het tarief op de factuur drijft) een signaal binnen bij de leverancier dat hij zijn tarief moet aanpassen op jouw rekening. Aangezien hij dit tarief factureert namens de netbeheerder, moet hij dit direct doorzetten.
Hoop dat dit helpt.
[Voor 27% gewijzigd door ntram op 01-06-2023 00:30]