Hoge luchtvochtigheid, tegels in de keuken+gang nat (druppels). En dat vooral aan de onderkant van de muur.
Mijn professionele ervaring is dat in dergelijke oude, verbeterde woningen vooral vochtproblemen ontstaan als gevolg van ventilatieproblemen. Dit gebeurt echt al veel sneller dan je zou denken.
Gezien het huis, en dan zeker de benedenverdieping, niet echt luchtdicht is, en de plek waar dit is zowel enkel glas als een niet goed sluitende achterdeur heeft verwacht ik dat er voldoende ventilatie is. Maar zeker weet ik dat dus niet. Punt is wel dat de condensatie op de tegels plaats vindt en niet op de ruiten met enkelglas (zijn glas in loodramen en die zijn duur/lastig te vervangen door soortgelijke dubbelglas ramen)
Dit probleem ontstaat vaak omdat er naast de aanvullende isolatie en afdichtingen onvoldoende rekening gehouden wordt met het aanbrengen van een ventilatiesysteem (mechanisch) om te compenseren voor alle naden en kieren waarlangs het huis voorheen op natuurlijke wijze werd geventileerd. Doordat de relatieve luchtvochtigheid in de woning hoger oploopt ontstaat er bij lage buitentemperaturen oppervlaktecondensatie op de koudste delen van de thermische schil van de woning. "Vroeger" was dat het (enkel) glas en de stalen kozijnen dat besloeg. Nu de beglazing vervangen is door geïsoleerde kozijnen met HR++ glas verplaatst dit koudste punt zich naar elders in de woning.
Tja, het voornaamste wat er beneden gebeurt is, is spouwmuurisolatie. Ik verwacht zelf dat daar het vochtprobleem mee samen hangt, omdat het vocht vroeger de muren in kon trekken, maar dat dat nu een stuk minder kan.
Dit zijn bijvoorbeeld koudebruggen (eigenlijk warmtebruggen) als gevolg van bouwkundige details die zonder thermische onderbreking zijn gemaakt zoals betonvloeren die doorlopen in een balkon, onvolledige na-isolatie of valspecie in de spouwmuren waardoor hier überhaupt geen isolatie kan worden aangebracht. Ik heb in oudere woningen zelfs "spouwankers" gezien die bestonden uit metselstenen die overdwars in de muur gemetseld zijn en zo het binnen- en buitenspouwblad met elkaar verbinden.
Daar waar deze oppervlaktecondensatie ontstaat zie je vaak de bekende zwarte schimmelvorming ontstaan.
Omdat dergelijke bouwkundige gebreken erg moeilijk en betaalbaar te herstellen zijn is ons advies vrijwel altijd om beter te ventileren.
Wat ventilatie betreft komt er straks met de nieuwe keuken een veel betere afzuiging, wat al zal helpen. Aan de andere kant ben ik van plan de tuindeuren te vervangen door exemplaren die beter afsluiten wat juist voor wat het vochtprobleem juist erger kan maken.
Uiteindelijk verwacht ik, wat jij ook al noemt, dat het hier om valspecie gaat. Vooral omdat er echt alleen onderaan in de muren echt vocht te zien is. Ik denk dus ook dat ik de oorzaak van het probleem niet makkelijk aan zal kunnen pakken. Maar vandaar dat ik wel eens wat wilde gaan meten om te kijken waar ik nu echt koude plekken heb en wat er nu wel/niet goed afsluit. Gewoon vooral om te kijken of het idee klopt.