Ik kwam dit topic bij toeval tegen, heb het volledig doorgelezen en ben het daarna blijven volgen. Klasse hoeveel informatie er beschreven staat, en hoe behulpzaam er gereageerd wordt. Aangezien ik a-technisch ben (ik heb een financiële achtergrond) ben ik wat huiverig om zelf aan de ketel te zitten, ik vind mezelf al een hele held dat ik de kap eraf gehaald heb.. Toch wil ik kijken of ik gas kan besparen, aangezien een eerste meting via de gasmeter aangaf dat wij zo'n 13 m3 gas per dag gebruiken. Inmiddels heb ik een mindergas.nl account aangemaakt en laat ik de meter dagelijks uitlezen; het gemiddelde gasverbruik in januari is 0,79 m3 per graaddag. En dan moet het nog koud worden.
Situatieschets
Ik woon samen met mijn vriendin sinds mei vorig jaar in dit huis. Het huis is van 1910 en ooit geisoleerd door middel van voorzetwanden, maar qua isolatie niet te vergelijken met een modern huis. Het huis is technisch gezien een twee-onder-een-kap, met aan de ene kant buren en aan de andere kant een doorgang naar de achtertuin. Ik ben me ook bewust dat ik nooit een bespaarrecord ga neerzetten, zeker gezien het feit dat we niet aan comfort willen inleveren door bijvoorbeeld korter douchen of minder vaak in bad.
De CV ketel is een Nefit Proline uit 2012, die in de schuur hangt. Naast de ketel hangt de oude designradiator uit de badkamer die we vernieuwd hebben. De leidingen komen vanuit de schuur binnen in de kelder, waar een verdeelstation zit van waaruit de individuele radiatoren (of groepen, dat weet ik niet precies) gevoed worden. In de woonkamer hangt de Nefit Easy thermostaat, die volgens een klokprogramma de ketel aanstuurt op basis van ruimteregeling, dit wil ik in de toekomst weersafhankelijk gaan doen.
Vanmorgen ben ik met thermometers in de weer geweest om de dT waarden te meten, hieronder staat het overzicht. Aangezien ik maar 4 thermometers heb, heb ik er twee constant aan de ketel gehad en twee gebruikt om de andere punten te meten, er kan dan ook een tijdverschil tussen de momentopnames zitten.
Ketelinstellingen hierbij (hier heb ik nog niet aangezeten)
Vermogen 100% (24kW)
Max CV temperatuur 80 graden Celcius
Min pompsnelheid 50%
Max pompsnelheid 100%
Wat wil ik gaan doen
Om te beginnen wil ik de maximale CV water temperatuur verlagen naar 70 graden, en de maximale pompsnelheid beperken op 80%, bij gebrek aan een schakelaar op de pomp. Eerder heb ik al een foto van de pomp geplaatst, het lijkt een driestandenpomp alleen kan ik zonder onderdelen te demonteren geen standenschakelaar ontdekken. En zelf onderdelen uit de ketel demonteren, zie hierboven.. Daarna wil ik de radiatoren in de hal en voorkamer opnieuw meten en indien nodig wat dichtdraaien.
Alle suggesties of opmerkingen op bovenstaande zijn welkom! Er is eerder al gesuggereerd om de maximale pompsnelheid op 66% te zetten, maar dan lijkt me de range 50%-66% wat beperkt?
Met betrekking tot isoleren wil ik radiatorfolie op de radiatoren die aan een buitenmuur grenzen plakken, daarnaast staat ergens de komende jaren gevelonderhoud, onder andere voegen vernieuwen, op de planning. Andere isolatiemogelijkheden sta ik voor open, echter is enig breek of sloopwerk aan de binnenkant uitgesloten aangezien de binnenkant vorig jaar opnieuw gestucd is.
Verder hoor ik graag jullie mening over de wijze waarop de radiator in de schuur is aangesloten. De aanvoerleiding uit de ketel gaat omlaag, waarna er een T koppeling op zit met een leiding met grote diameter naar het huis in een hoek van 90 graden, en een leiding met kleinere diameter loopt verder omlaag richting de radiator in de schuur. Nu lijkt me dat water het makkelijkst omlaag stroomt, en dus in eerste instantie de radiator in de schuur verwarmt wordt. Dit heb ik al ondervangen door de radiatorknop ongeveer 10 procent open te draaien, maar ik vraag me af of de radiator niet beter aan de retourleiding aangesloten kan worden? Ik besef me dat dit raar klinkt, maar het enige doel van de radiator is het voorkomen dat de ketel bevriest. Ik heb in december iedere dag de minimumtemperatuur in de schuur bijgehouden, en zelfs bij -4 's nachts werd de temperatuur niet lager dan 8 graden, terwijl de nachtverlaging van het klokprogramma ingesteld staat op 16 graden. De ketel zal dus niet/nauwelijks aangeweest zijn.
Tot slot, ik zoek nog een goede installateur voor het onderhoud van de ketel, in de omgeving van Breda. Als iemand een suggestie heeft hoor ik die graag, bij voorkeur via PB om ontopic te blijven.