Weer mythes over batterijen zo te horen.
Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk. 15 Jaar geleden was het allemaal niet zo ingewikkeld, er waren maar enkele type batterijen en de manier dat je voor deze moest zorgen was grotendeels hetzelfde.
Ondertussen hebben we (in mobiel formaat) Alkaline, ni-mh, ni-cd, li-ion, li-poly, etc.
Mobiele telefoons hebben inmiddels allemaal li-ion en li-poly, welke vergelijkbare eigenschappen bezitten. Mobiele telefoons waren een paar jaar geleden nog voorzien van ni-mh. En dat is dan ook precies waar alle verwarring vandaan komt.
ni-mh moet leeg getrokken worden omdat er anders na een tijdje een geheugen effect ontstaat. Dus bijladen is lastig.
Bij li-ion is dit heel anders. Als je het voor elkaar zou krijgen dat je de cellen leeg getrokken krijgt, is de batterij dood. Hiervoor zitten protectie mechanismes in de batterij welke er voor zorgen dat ze vanaf 10% geen stroom meer leveren. Dat is dan ook precies de reden dat als je tegenwoordig een apparaat koopt met een li-ion of li-poly accu, deze altijd meteen wat stroom in de batterij zal hebben. Is dat niet zo, dan moet je goed kijken of de batterij nog goed is.
Verder heeft li-ion nog een ander nadeel welke bijvoorbeeld ni-mh niet heeft. De batterij op volle capaciteit houden is ook slecht voor de cellen. Zie het zo dat je een opblaasbaar iets constant op piek vermogen vol laat zitten, hiervan slijt het hard. Hetzelfde geld voor een li-ion batterij. Hoe langer op 100% hoe sneller de levensduur achteruit gaat. Hiervoor zitten tegenwoordig ook weer intelligente mechanismes in de batterijen en laders welke bij 100% het laden stoppen tot 75% a 80% en vervolgens weer opladen en deze cycles herhalen. Zit je laptop bijvoorbeeld constant aan de stroom, gebruik dan een tool welke dit voor je regelt!
Verder heeft li-ion/li-poly natuurlijk ook veel voordelen! Batterij vermogen is hoog, vermogen is goed uitleesbaar, kan (en moet) constant bij geladen worden zonder geheugen effect. Verliest niet snel zijn lading op de plank/niet in gebruik (oplaadbare batterijen hebben hier veel last van), levensduur is best goed (15% vermindering totale capaciteit per jaar gemiddeld), doet het best aardig met verschillende temperaturen, etc.
Deze informatie is overal goed beschikbaar, maar helaas hebben veel moeite met de verschillen te herkennen, of überhaupt uit te zoeken hoe het werkt. Daardoor komen er veel 'urban' myths. Verkopers welke al jaren hetzelfde vertellen, etc. maar eigenlijk niet weten hoe het zit.
Dan de vraag, je kunt stoppen met laden als het toestel aangeeft dat deze vol is. Het laden stopt dan toch, met of zonder stekkertje erin.
