De white glow vind ik meevallen op de U2711, de U2410 en U3011 hadden er meer last van (ik weet even niet meer welke van de twee het meeste).grimson schreef op maandag 02 mei 2011 @ 10:00:
Verder Googlen leert dat ik eerder de 'IPS White Glow' verwar met backlightbleeding. In mijn geval zie ik inderdaad als ik het scherm onder bepaalde hoeken bekijk een lichte witte gloed.
Je kan niet simpel zeggen dat hoe lager de gebruikte helderheid, hoe langer de levensduur.De CCFL backlight heeft zoals gesteld een levensduur van 40.000 uur (datasheet) maar als je bijvoorbeeld een lagere helderheid instelt heeft dit van invloed op de CCFL levensduur?
(Ik denk hoe minder 'fel' hoe langer de levensduur).
Een CCFL kan niet echt gedimd worden, je kan er niet zomaar een lagere spanning opzetten met een lagere helderheid als resultaat, zoals je bij een gloeilamp ziet. De CCFL's in beeldschermen worden gedimd door Pulse Width Modulation. Een lagere helderheid betekent een kortere duty cycle.
Je ziet het beeld niet heel erg knipperen door de traagheid van de gebruikte fosfors met oplichten en uitdoven, maar eigenlijk wordt de CCFL dus de hele tijd aan en uit geschakeld op een helderheidsstand lager dan 100%.
De CCFL brandt dus altijd op 100% als hij brandt, het is alleen de duty cycle die variabel is.
Een constante belasting van 100% zorgt natuurlijk voor slijtage, maar constant aan en uitschakelen ook. Ik weet vrij zeker dat de CCFL een merkbaar langere levensduur heeft op 100% dan op 99%, maar ik heb geen idee hoe dat is met bijvoorbeeld 100% tegenover 50%, of 10%.
Verder zou ik me voor kunnen stellen dat de tijd van een hele cyclus korter wordt bij erg lage helderheidsstanden, om zichtbaar knipperen te voorkomen. Zodat het PWM-circuit bijvoorbeeld op 180 Hz schakelt voor de standen 67-99, 200 Hz voor 34-66 en 220 Hz voor 0-33.
Daar ben ik het niet mee eens. Juist als je de U2410, U2711 of U3011 gebruikt in de Adobe RGB of sRGB modus gebruik je het scherm niet in zijn volle potentie.Ook lees hier bijvoorbeeld hier http://forums.whirlpool.net.au/archive/1511987 dat alleen de sRGB en AdobeRGB factory gecalibreerd zijn en indien niet gebruikt je niet dé potentie van dit scherm gebruikt? (Standaard staat het scherm op RGB).
Die kalibratie verloopt namelijk via het paneel, wat met name voor sRGB behoorlijke gevolgen heeft, aangezien die kleurruimte een veel kleiner bereik heeft dan het standaard kleurbereik van die drie beeldschermen.
Hierdoor zal de maximale helderheid afnemen, het contrast zal afnemen (de helderheid van zwart blijft namelijk gelijk) en er vallen meer gaten in je kleurbereik omdat je niet de volledige kleurdiepte van het paneel kan gebruiken. Waar je normaal 2563 = 16.777.216 mogelijkheden hebt om de kleuren over te verdelen is dat dan bijvoorbeeld 243 x 218 x 254 = 13.455.396 (getallen heb ik grof geschat op basis van een vergelijking met het kleurbereik van die drie schermen met het kleurbereik van de sRGB kleurruimte).
Ik heb zelf alleen de kleurtemperatuur van het witpunt, de gamma-curve en de helderheid gekalibreerd. De grootte van het kleurbereik blijft dan vrijwel ongewijzigd. Hierdoor heb je ook veel minder last van een kleiner dynamisch bereik.