Trommelrem schreef op donderdag 05 december 2013 @ 23:40:
Vind ik alsnog knap. Er moeten chauffeurs van vakantie worden teruggeroepen die wellicht ook nog in het buitenland zitten. De Canarische Eilanden zijn populair voor Nederlanders om de winterslaap te houden. Met dit weer land je niet zomaar even op Schiphol. Daarnaast moeten ineens alle bussen zo snel mogelijk uit de loodsen worden gehaald, worden schoongemaakt en worden ingezet. Of worden ze constant rijklaar gehouden? Wie betaalt dat dan? Betaalt de NS uit mijn treinkaartje het rijklaar houden van die bussen? Die busmaatschappijen gaan echt niet gratis hun busdiensten op SLA basis aanbieden.
Naast wat schoolreisjes en andere tripjes is het voeren van een touringscarbedrijf meestal seizoenswerk. De chauffeurs zijn dan vaak buiten het seizoen taxi-chauffeur. Die bedrijven worden dik betaald om de nooddiensten te voeren maar hier zitten wel strenge condities aan. Het lijkt mij niet dat ze speciaals chauffeurs gaan invliegen die zijn er genoeg. Bovendien zijn er ook veel mensen via uitzendbureau's in te zetten. Bussen worden bij een normaal bedrijf na gebruik altijd schoon in het depot neergezet.
Het is voor de NS een simpele rekensom, of je moet op elk groot station 6400's+storingsdienst gaan plaatsen om defecte treinen snel en effectief weg te slepen. Óf je legt bij een paar honderd busbedrijven een contract neer dat je die kan opbellen in geval van nood.
Overigens heb ik niet het gevoel dat die bedrijven er dan ook binnen 15 minuten staan, volgens mij is de oproeptijd bij storingen ruim 2 uur en dan vaak met een interval van 30-60 minuten, daar heb je niet echt veel bussen voor nodig voor een dienst.
GoldenSample schreef op woensdag 04 december 2013 @ 23:48:
Voordeel is idd dat 25kV meer een standaard is -> goedkoper materieel, kortere levertijden/meer flexibiliteit, integratie van HSL/Betuwenlijn in reguliere trajecten/lijnen is eenvoudiger en meer potentiele andere vervoerders..
Sowieso lijkt het mij wenselijk om wisselspanning te hebben omdat het hele net dat is. De vraag is echter of je loks simpeler ombouwt van 1500 V naar 3000 V, dan van 1500 V naar 25 kV.
Ik dacht dat er bij VIRM en de SLT een DC-AC converter in zat voor tractie, dan is het volgens mij een kwestie om een paar componenten uit deze converter te vervangen door exemplaren die geschikt zijn tot 3 kVDC.
Hoe dan ook is 25 kV voor een boemeltje totale onzin. Maar mochten bestaande lijnen geëlektrificeerd worden óf de bovenleiding van bestaande lijnen vervangen dan zou ik die wel meteen omzetten naar een bovenleiding die qua isolatie e.d. 25 kV aan kan.
Maar dan zit je wel met het punt dat eigenlijk alle treinen naast 1500V en 3000V ook 25 kV moeten ondersteunen. Kan een bedrijf een goedkope converter maken tussen deze spanningen naar tractiespanning? Lijkt mij een leuke aanbesteding.