Skip TS
![]() Welkom in alweer het 22e deel van het spoorwegentopic! Hier kun je terecht met alle vragen, opmerkingen en discussies met als onderwerp: 'treinen' en aanverwante zaken. Lees eerst eens de startpost door, zo wordt voorkomen dat dezelfde vraag vaak opnieuw gesteld wordt. De startpost is grotendeels gekopieerd van het vorige deel. Op- en/of aanmerkingen graag via DM of in het topic. |
GeschiedenisZie: Topicreeks: Het grote spoorwegentopic |
VervoerdersReizigers
Goederen
|
TreinstelselDe spoorwegen in Nederland kennen in principe vier soorten reizigerstreinen:
|
Elektrische treinstellenNS Reizigers heeft aangegeven af te willen van het getrokken materieel. Het is daarom niet verwonderlijk dat er grote hoeveelheden treinstellen in Nederland rondrijden.
|
RijtuigenOp dit moment is er nog maar 1 type rijtuig in de reguliere dienst te vinden: ICR(m) (de "standaard" intercityrijtuigen). ICR zie je meestal ten zuiden van Nederland rondrijden.
HogesnelheidstreinenIn Nederland rijden twee types hogesnelheidstreinen op het normale net, dus max. 140/160 km/u. Eind 2009 zal 1 van deze hogesnelheidstreinen op de HSL mogen gaan rijden met 300km/h(Thalys). In 2010 zal er nog een derde hogesnelheidstrein instromen, namelijk de V250.
MeettreinenOm de veiligheid bij het spoorvervoer te waarborgen, wordt de infrastructuur regelmatig gecontroleerd op gebreken.
Video SchouwtreinenEen speciaal soort meettrein, de videoschouwtrein, wordt steeds meer gebruikt om het spoor te controleren. Deze trein vervangt het intensieve en soms gevaarlijke werk van baanmedewerkers die zelf langs het spoor moesten lopen om defecten te constateren. Dankzij deze nieuwe technische inovatie hoeft het spoor niet meer buitendienst gesteld te worden, en kan tussen het normale treinverkeer door gecontroleerd worden of het spoor nog in optimale staat is. Een emplacement wordt 1x per week gecontroleerd, en een stuk van de vrije baan wordt om de 2 maanden gecontroleerd.
Buitenlands materieel in NederlandOok buitenland materieel is regelmatig in Nederland te bewonderen. Meestal tot het grensstation, soms echter een stuk verder het land in.
|
Taakverdeling betrokken instantiesVervoerders (reizigers & goederen)
InfrabeheerAannemers (infra)Ingenieursbureau's (spoor)InspectieMaterieelonderhoud |
Telegrafische verkortingenVerkortingen van plaatsnamen, personeel en materieelVoor het verkorten van plaatsnamen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde telegrafische verkortingen. Niet alleen de spoorwegen, maar ook de post en de overheid gebruikten deze. Binnen de spoorwegwereld hebben wagentypes een code, waarmee hun eigenschappen vastliggen. Ook de verschillende functies binnen de spoorwegen hebben hun verkortingen.Een overzicht met de verkortingen van plaatsnamen is hier te vinden. BakafkortingenVerder worden nog onder andere de volgende bakafkortingen gebruikt:m=motorrijtuig A=1e klas B=2e klas k=koprijtuig D=dienstrijtuig s=stuurstand v=verdieping f=fietsenrijtuig |
DiversenVerwijzingen naar informatieve teksten
Interessante weetjes
DisclaimerWanneer iemand zijn foto hier ziet staan en daar problemen mee heeft, moet hij even contact met mij opnemen via een Direct Message. Ik zal er dan voor zorgen dat deze foto verwijderd wordt.Change Log
|
[ Voor 5% gewijzigd door Maasluip op 05-01-2017 09:11 ]