Toon posts:

Het Ligfietstopic - Deel 3 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 44 Laatste
Acties:

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Mede-auteur:
 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

m

Welkom in dit topic over ligfietsen.

De ligfiets is niet een erg bekend verschijnsel. Onder de ligfietsers is het aandeel mensen met een wat meer technische achtergrond vrij hoog. In deel 1 hebben we dan ook vastgesteld dat er behoorlijk wat tweakers met ligfietsen rondrijden. Het grappige is dat in bijvoorbeeld het Mountainbike topic en het wielrentopic een hoop goede amateurs rondlopen die op hoog niveau over de meest intieme details van hun fiets aan het praten zijn - in het ligfietstopic hangt een wat informelere sfeer. De onderdelen van ligfietsen, verschillen tussen ligfietsen, rijstijl en ervaringen zijn zo ontzettend gevarieerd dat je niet kunt veronderstellen dat mensen over jouw situatie veel weten. Iedereen kan gemakkelijk meepraten!

Deze startpost is vrij groot. Lees wat je interessant lijkt, wat je niet interesseert laat je gewoon lekker links liggen. Plaats je reacties over je eigen ervaring(en) met ligfietsen, als berijder of mogelijk als iemand die al eens een 'aanvaring' gehad heeft met een ligfiets. Misschien heb je zelf een ligfiets gebouwd, meld het hier. Gezien de ligfiets voor sommige mensen nog een behoorlijk controversieel apparaat is, dat door zijn soms geforceerde plek in het verkeer mogelijk ergernissen met zich meebrengt kan de discussie nog wel eens wat minder aardig worden. Vanzelfsprekend is het dus niet de bedoeling om je ergernissen over een aanvaring af te reageren in dit topic.

Met dank aan Benoni voor het aanleveren van het nieuwe headerplaatje

Kort stukje geschiedenis
De uitvinder van de ligfiets is Charles Mochet. In de geschiedenis komen vrij veel ‘trapauto’s voor volwassenen’ voor waaronder de ‘Vélocar’ van Charles Mochet. Het betrof een voertuig op 4 fietswielen welke werd aangedreven door de mens met behulp van trappers.
Mochet heeft de Vélocar in 1930 als het ware in tweeën gehakt; de eerste ‘ligfiets’ was geboren, een fiets met 2 wielen waarbij de trappers niet ónder de berijder zaten maar vóór de berijder.

In de jaren 30 heeft een ‘onbekende’ amateurrijder met de Vélocar meegereden in de Tour de France. Deze amateurrijder heeft alle kopstukken eruit gereden. Hierna is de ligfiets door de UCI (Internationale Wielerbond) ‘verbannen’ uit de Tour de France.

Jarenlang is er maar weinig van de ligfiets vernomen. In de jaren 70 is de ligfiets herontdekt tijdens de oliecrisis. Sindsdien wint de ligfiets aan populariteit. Het gaat niet snel maar het stijgt gestaag.
Bron

Soorten fietsen
Bij ‘normale’ fietsen kan je de fietsen onderverdelen in een flink aantal soorten fietsen zoals mountainbikes, crossfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, racefietsen etc. Bij ligfietsen geldt dat ook maar daarbij zijn er zóveel verschillende modellen zijn dat het eigenlijk niet te doen is om ze allemaal te gaan melden. Ik wil daarom een paar verschillende aspecten belichten.
Allereerst wil ik een rijtje met modellen fietsen op een rij zetten waarbij de houding van de berijder opeenvolgend is, hierbij wordt duidelijk waar de ligfiets geplaatst kan worden.

Buikligfiets: vrij onbekende ligfiets waarbij de berijder op de buik ligt, de trappers zitten ‘achter’ de berijder.
Racefiets/wielrenfiets (bukfiets): de bestuurder leunt vrij sterk voorover, de trappers zitten onder de berijder.
Sportfiets/mountainbike: de bestuurder steunt een beetje voorover, de trappers zitten onder de berijder
Stadsfiets/omafiets: de bestuurder heeft het bovenlichaam vrijwel rechtop, de trappers zitten onder de berijder
Zitfiets: De EZ-Bikes die een paar jaar geleden op de markt zijn gekomen, de bestuurder zit lichtelijk achterover, de trappers zitten verder naar voren geplaatst
Ligfiets: de bestuurder hangt met het lichaam naar achteren waarbij de benen naar voren steken, de trappers bevinden zich dan ook voor de berijder.

Maar nu de meest gangbare ligfietsen:

Allereerst wil ik het verschil maken tussen tweewielers en driewielers. Uitleg is hierbij niet echt nodig lijkt me. De driewielers hebben als voordeel dat ze stabieler zijn door de 3 wielen - dit is handig om bijvoorbeeld (met bagage) bergop te gaan. Binnen de driewielers is er nog een onderverdeling te maken tussen driewielers met twee wielen voor en één achter (tadpole - kikkervis-configuratie), of andersom (delta-configuratie). Het meest voorkomende type is de tadpole, en daar is doorgaans het achterwiel aangedreven en zijn de 2 voorste gestuurd, maar er bestaan voorbeelden van elke permutatie van sturende en aangedreven wielen.

Een klassieke onderverdeling binnen tweewielerligfietsen is:
Long wheelbase. Hier zit het achterwiel achter de berijder en het voorwiel voorbij de trapas. Dit type fiets is door zijn lange wielbasis (heee....) heel erg stabiel en makkelijk te berijden. Niet verwonderlijk zijn veel beginners snel aangetrokken tot dit type omdat ze denken dat ligfietsen moeilijk zijn, en dit de makkelijkste instap is. Vaker dan eens wegen de nadelen hier wel zwaar - een lwb is langer en meestal zwaarder dan andere types, het voorwiel is doorgaans klein en de besturing is doorgaans indirect (dat is, met kabels of een stang). In amerika is dit een erg populair type.
Compact long wheelbase. Hier is het voorwiel heel klein gemaakt en zo dicht mogelijk bij (onder) de trapas gezet, en de besturing direct. Een zogenaamd klapstuur of een conventionele stuurboog is dan mogelijk. Het voorwiel is zoals gezegd wel erg klein, zonder vering kan dat oncomfortabel zijn. De meeste lwb fietsen in europa zijn van het clwb type, bijvoorbeeld de Flevobike OKe-Ja, of Cannondale's ligfiets. Ook de meeste 'comfortfietsen' zijn van dit type. De olympische zit/ligfiets was ook dit type. clwb's hebben nog meer dan een rechtopfiets de eigenschap dat opstappen en afstappen eigenlijk geen handelingen zijn, je zit erop en kunt meteen weg.
Short wheelbase. Hier zit het voorwiel dichterbij de stoel dan de trapas. Veruit het meest populaire type in Europa, en eigenlijk vrijwel overal. De korte wielbasis zorgt voor een fiets die, als je er voor het eerst op stapt, heel onstabiel aanvoelt bij lage snelheden. Je kunt je voorwiel ook niet zien. Ook steekt dat grote zaagtandblad lekker uit om overal krassen en vleeswonden in te maken. In werkelijkheid valt het wel mee - de meeste mensen vinden zo'n fiets al snel 'responsief' en 'direct' aanvoelen in plaats van 'onstabiel' of 'eng', en de wendbaarheid maakt het ook een goed ligfietsconcept voor in de stad. Wel moet je er altijd mee rekening houden dat je naar voren wat meer uitsteekt. Onderstuurmodellen zijn niet geschikt voor mensen met korte benen - althans, dan moet je er een met kleine wielen en/of een lage zit nemen. Bovenstuur heeft het toegevoegde voordeel dat men meent dat het aerodynamischer is, en dat je een plek hebt voor je fietscomputer, navigatie, vaste spiegels en wat dies meer zij.

Verder is een groot verschil te vinden in het wel, niet of gedeeltelijk hebben van een stroomlijn. Open ligfietsen kunnen voorzien worden van bijvoorbeeld een staartpunt welke de stroomlijn achter de berijder verbetert, ook kan er een zogenaamde 'streamer' voorop geplaatst worden die de stroomlijn aan de voorkant verbetert. Zowel streamer als staartpunt kunnen in principe op elke ‘open’ ligfiets gemonteerd worden. Ook kan er een fiets gekozen worden met volledige stroomlijn. We spreken dan over een velomobiel (ook wel ‘sigaar’ of ‘banaan’ in de volksmond). Veelal zijn deze velomobielen voorzien van 3 wielen maar 2 of 4 kan ook.

Naast de verschillende modellen ligfietsen is er ook een flink verschil in manieren van sturen:
direct onderstuur, het stuur zit onder de bestuurder. Dit stuur is direct verbonden met de voorvork
indirect onderstuur met stang, het stuur zit onder de bestuurder. Het stuur heeft een ander scharnierend punt dan de voorvork. Het stuur en de voorvork zijn verbonden met een stang.
indirect onderstuur met kabels, idem als indirect onderstuur met stang maar in dit geval is de verbinding tussen stuur en voorvork met een kabel. Dit principe wordt tegenwoordig zelden of nooit meer toegepast.
direct bovenstuur, idem als direct onderstuur maar in dit geval bevindt het stuur zich boven de berijder.
Stuurknuppels, vrijwel alleen toegepast op driewielers. Het doet denken aan de stuurknuppels van een F16 of van moderne conceptcars
besturing met de benen (kantelknikbesturing), sturen met de handen is niet mogelijk. Zowel trappen als sturen gebeurt met de benen.

Verder is er verschil in voorwielaandrijving en achterwielaandrijving. Zeker geveerde voorwielaangedreven ligfietsen (bekendste en meest voorkomende type: flevobike) staan erom bekend om nogal lastig te zijn met het accelereren op een gladde ondergrond, of bergop fietsen omdat het voorwiel minder grip heeft dan het achterwiel. Daarentegen is het een groot pluspunt dat de ketting een stuk korter is.Leren ligfietsen
Is ligfietsen moeilijk? Nee, in principe kan iedereen leren ligfietsen. Sowiezo zijn er de ligfietsen met meer dan 2 wielen. Evenwicht houden is daarbij in de meeste gevallen niet nodig, op die modellen kan iedereen direct fietsen. De meeste tweewielers kosten iets meer energie maar de praktijk wijst uit dat bijna iedereen binnen 5 minuten goed kan fietsen op een ligfiets.
3 modellen ligfietsen waarop mensen níet zomaar wegrijden zijn de Flevobike (tegenwoordig onder de naam Tempelman) Bike, Trike en Racer. Het betreft hier fietsen met een zogenaamde kantelknikbesturing waarbij gestuurd moet worden met de benen in plaats van met de armen.

Wel is duidelijk dat het lichaam (de benen) moeten wennen aan de andere houding. Een beginnend ligfietser zal ongeveer een half jaar de tijd nodig hebben om de beenspieren te laten wennen aan de houding. Tot die tijd zal de ligfiets veel minder voordeel bieden als het gaat om snelheid in vergelijking met een normale fiets.

Voordelen en nadelen van de ligfiets
Voordelen:
Nadelen:
• Zaken als last van de rug, polsen, nek en achterwerk behoren veelal tot de verleden tijd
• Één ligfietsfabrikant heeft een naam die eigenlijk een duidelijk punt heeft: M5: Meer Meters Met Minder Moeite. Met een ligfiets worden gemakkelijker grotere afstanden afgelegd.
• Met een wat vlottere ‘rechtop/buk’-fiets moet moet het hoofd ‘achterover’ gehouden worden om zicht te houden op de horizon. Met de ligfiets is de houding als lekker lui op de bank hangen voor de televisie. Het hoofd bevindt zich in een prettige houding waarbij de horizon zich in een mooi panorama toont. Met een ligfiets zie je meer.
• Er zijn al vaker medische publicaties geweest over normale (en met name racefiets-) zadels dat die problemen kunnen veroorzaken met ondermeer de prostaat, dit doordat het zadel een klein drukpunt is in het kruis. Met een ligfiets is dat totaal niet aan de orde.
• Omdat het frontaal oppervlak van een ligfiets doorgaans kleiner is dan die van een 'normale' fietser, is de luchtweerstand kleiner. Met tegenwind hoef je met een ligfiets dan ook minder hard te ploeteren dan met een normale fiets. Helemaal leuk wordt het met een velomobiel. Met wind schuin op de kop, kan de fiets gaan werken als een zeil waardoor wind-tegen dus een positief effect heeft op de snelheid van de fiets! Dat soort momenten is voor mij helaas schaars binnen de bebouwde kom maar in de polder schijnt het vaker voor te komen.
• Een velomobiel heeft nog als extra voordelen (ook boven een normale ligfiets) dat je droog zit, warm zit en stabiel kan rijden door de 3 wielen. Verder heeft een velomobiel een forse bagageruimte.
• De aanschafprijs is vrij vaak een stuk hoger dan die van normale fietsen. Sinds kort zijn er echter nieuwe ligfietsen te koop voor minder dan 1000 euro
• Een ligfiets is vaak lager dan een normale fiets. Defensief rijgedrag is in sommige situaties nodig als het zicht op de ligfietser belemmerd wordt door bijvoorbeeld een auto, een heg of ander zichtbelemmerend voorwerp. In de praktijk valt dit enorm mee
• De gemiddelde ligfiets bereikt hogere snelheden dan de gemiddelde ‘rechtopfiets’ waardoor andere verkeersdeelnemers de situaties soms verkeerd inschatten.
• Het is maar hoe je het bekijkt. Ligfietsen zijn nog altijd geen alledaags verschijnsel. Als ligfietser zullen veel blikken op je gericht zijn en zullen mensen zich soms vreemd gedragen (commentaar als ‘wakker worden!’ of vreemd lachen)
• Afhankelijk van de persoon kan zweet op de rug een minder aangenaam punt worden. Omdat de rug tegen de zitting leunt, is er minder ventilatie waardoor de rug bij sommige mensen flink nat wordt
• Ligfietsen zijn gemiddeld zwaarder dan normale fietsen (hoewel er inmiddels ook ligfietsen zijn van minder dan 10 killogram maar een doorsnee ligfiets zit vaak al snel bij de 20 kilogram in de buurt). Met name de velomobielen zijn zwaar, daarbij variëert de massa al snel van 32 kilogram voor bijvoorbeeld een Mango tot 40 kilogram voor een Versatile. Op de vlakke weg is dat niet zo'n punt maar heuvelop zijn de extra kilogrammen wel te merken.

Waarom ligfietsen?
De redenen om te gaan ligfietsen kunnen zeer uiteen lopen:
• Er zijn mensen die het doen vanuit milieu-oogpunt
• Weer een ander doet het wegens de steeds hoger wordende brandstofkosten
• Sommige mensen hebben rugklachten gekregen waardoor een normale fiets geen optie meer is, ligfietsen blijken daar vaak een goede oplossing voor te zijn
• Mensen met een andere lichamelijke handicap (zoals evenwichtstoornis) kunnen vaak goed uit de voeten met een driewieler
• Ligfietsen is een stuk comfortabeler dan gewoon fietsen
• Ligfietsen is gewoon een stuk sneller en leuker
Het is even een kleine greep redenen waarom een mens zou kunnen gaan ligfietsen. Er zijn vast nog heel wat meer redenen te verzinnen.

Ligfiets en bagage, gaat dat samen?
Menig mens denkt dat de ligfiets niet veel meer is dan een speelgoedje waar je weinig meer mee kan dan gewoon een stukje op fietsen. Dat een ligfiets zéér praktisch kan zijn voor bijvoorbeeld fietsvakanties, kunnen mensen zich vaak moeilijk voorstellen. Lang niet alle ligfietsen hebben bagagedragers. En redelijk wat modellen die wel een bagagedrager hebben, hebben vaak een wat korter model dan men gewend is bij 'normale' fietsen. Dan te bedenken dat op een 'normale' trekking-fiets ook nog eens tassen aan het voorwiel gehangen kunnen worden, dat kan bij een ligfiets niet.
Maar waar laat je je bagage dan?

Bij een ligfiets wordt de bagage onder de zitting van de fiets gehangen met zijtassen. Ook kan gekozen worden voor toptassen welke achter de zitting gemonteerd worden. Een ligfiets met bagagedrager kan beide tassen kwijt:


Een heel mooi voorbeeld van een Tweaker die ervaring heeft met véél bagage:
benoni in "Het ligfietstopic" (afbeeldingen)
benoni in "Het ligfietstopic" ('waslijst' met de dingen die meegenomen worden)

Dit soort tassen is in diverse maten verkrijgbaar. Voor mensen die véél willen meezeulen, de zijtassen zijn bijvoorbeeld te krijgen in 2x 35 liter, samen 70 liter dus. Plaats daar een 30 liter toptas bij en je hebt 100 liter bagageruimte. Als dat niet genoeg is....

Verder kan ook gedacht worden aan een velomobiel. Die fietsen hebben vaak een zee van ruimte binnenin.


Meer over aandrijving

Ligfietsen zijn weliswaar erg aerodynamisch, maar door de liggende houding zitten de benen en trapas wel op een erg onhandige plek ten opzichte van het aangedreven wiel. Vaak is een gigantische ketting nodig van het crankstel naar de cassette. Op mijn eigen M5 Blue Glide zit een ketting die gemaakt is van 3 'normale' fietskettingen. Dit zorgt ervoor dat het op spanning houden, maar ook het uberhaupt in goede banen leiden van de ketting voor problemen kan zorgen. Kettinggeleiders, kettingbuizen en/of kettingrollen zijn eigenlijk onmisbaar in elk ontwerp, want zelfs de stijfste derailleurveer kan zo'n lange ketting niet strak genoeg houden. Kettingbuizen hebben het toegevoegde voordeel dat ze je kleding schoonhouden, maar ze geven wel flink wat weerstand! Kettingrollen echter kunnen niet altijd voorkomen dat je ketting gaat klepperen, wat voor schakelproblemen kan zorgen. Lage racers hebben een kettinglijn die meestal 3 of 4 kettingrollen vereist, in sommige gevallen zijn er zelfs 3 knikken in de kettinglijn aangebracht (wat het totaal op 6 kettingrollen brengt als bende kettingen elke keer een aparte rol nodig hebben).

Dan is er nog de grote variëteit aan wielgroottes in combinatie met verzetten. Door de kleine aangedreven wielen (16 of 20 inch) op sommige ligfietsen en de hoge snelheid waarmee je je in het zwaarste verzet wilt verplaatsen is het vinden van een geschikte aandrijving soms lastig - zeker het combineren van klimmen en 45-50 km/h kunnen gaan is interessant. Er zijn twee populaire oplossingen:
• De Rohloff Speedhub 500
• De Sachs (tegenwoordig SRAM) 3x7 naaf in combinatie met achter- en mogelijk voorderailleur

De Rohloffnaaf is een naafversnelling die in tegenstelling tot de misschien wat ouderwetse publieke opinie zeer geschikt is voor het zetten van veel kracht, en daarbij ook een gigantisch schakelbereik heeft, namelijk meer dan 500%. Andere naafversnellingen komen maar net boven de 300% uit, wat een stuk minder is dan het bereik dat je met een aardig setje voor- en achterderailleurs kunt bereiken, en dat heeft eigenlijk al een te beperkt bereik voor sommige ligfietsen.

De tweede optie is een naafversnelling waarop een freewheel voor derailleurcassettes zit (voor zover ik weet bestaat in deze vorm enkel de 3x7). De naafversnelling heeft 3 versnellingen (wide range) waarmee je grof kunt schakelen, en op de freewheel kun je uiteraard elke willekeurige cassette zetten. Met een 11-34 cassette krijg je op die manier net iets meer bereik dan de Rohloff. Met een voorderailleur kun je dit bereik zelfs uitbreiden tot boven de 1000%, hoewel ik me niet veel nuttige toepassingen voor zo'n ridicuul bereik kan voorstellen.

De 3x7 is het goedkopere broertje van de Rohloff, en zo moeilijk is dat ook niet. Momenteel betaal je ruwweg 800 euro voor de Rohloff!
Iets over wielen en banden

Rechtopfietsen zijn beestjes waar je je eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken over wielen en banden, alles is 28". Zodra je met mtbs bezig bent kom je al iets meer in de problemen, gezien er veel verschillende soorten 26 inch zijn. Echter, vrijwel alles daar is ook 26 of 28 inch. Bij ligfietsen staat de wereld op zijn kop, draait een paar rondjes en maakt dan een onmogelijke salto - als het om bandenmaten gaat.

Er is een standaard voor bandenmaten, dit zijn bandenmaten volgens de ETRTO - The European Tyre and Rim Technical Organisation (web 1.0 alert!). Een bandenmaat wordt aangegeven met twee cijfertjes - het eerste cijfer is de (opgeblazen) breedte, het tweede is een gestandaardiseerde velgmaat: de zogenaamde bead set diameter. Dit is de diameter van de rand van de band die in de velg zit. Een smalle 28 inch raceband is bijvoorbeeld 28-622, een dikke mountainbikeband is 50-559 (26 inch). Niet elke breedte band kan op elke breedte velgrand worden gezet: een mountainbikeband moet op een brede velg, een raceband op een smalle. Een goede uitleg hierover is te vinden op deze pagina van Sheldon Brown.

Ligfietsen hebben veel verschillende maten. Meest voorkomend is volledig 406 (20"). Erg populair is tegenwoordig de brede 406 velg waarop comfortabele lagedruk-stadsbanden kunnen. Echter, M5 maakt nogal eens gebruik van 451 banden wat een andere 20" maat is. Dan gebruikt Flevobike graag 16" 340 bandjes, en veel short wheel base ligfietsen hebben een 26" achterwiel in 559 of 590mm. High racers worden nu ook graag met 28" uitgerust. Moraal van het verhaal is: Zeker met 26 en 20 inch wielen moet je uitkijken welke maat je precies hebt als je bandjes gaat wisselen of je koopt geheid het verkeerde. Gezien de exclusiviteit en persoonlijkheid van ligfietsen kun je er zeker niet vanuit gaan dat hetzelfde model ook altijd dezelfde wielen gebruikt, ik ben namelijk 3 verschillende 26" velgen tegengekomen op de M5 Blue Glide van mezelf, die van m'n vriendin en die van een vriend van me! (ik en mijn vriendin hebben 559 15 en 13mm, mijn vriend 590 met een 13mm velgbreedte)

Ligfietsen zijn intensief gebruikte fietsen - doorgaans. Waar normale fietsen hoogstens 2000 km per jaar van de weg zien, zijn er liggers die meer dan 10.000 km per jaar fietsen (dat is *gemiddeld* 30 km per dag). Om niet te veel stil te staan heeft het nut - zeker met die kleine wielen - om naar duurzame banden te kijken. Op Ligfiets.net staan daarom vooral over banden een hoop ervaringen. Kijk niet raar op als je 50 euro moet lappen voor een set nieuwe bandjes op je ligfiets - het lijkt veel, maar je betaalt dan voor banden die doorgaans in de orde van 10.000-20.000 km mee gaan, tegen normale banden die na 3000 km op zijn.

Nog iets over druk, comfort en bandbreedte. Smallere banden = hogere druk = minder comfort. De overbekende Schwalbe Stelvio en zijn aangekondigde opvolger - de Durano S is 28mm breed (Durano: 25mm) en moet op 8 bar worden opgepompt. Dit is een slick, dus goede grip en ontzettend weinig weerstand. Je voelt echter wel werkelijk elk hobbeltje in de weg - hobbelweggetjes worden lastig om op hoge snelheid te nemen (en in de stad zul je dus al gauw minder snel zijn met zulke bandjes!). Aan de andere kant van de schaal hebben we de hele brede banden - Schwalbe heeft de Big Apples en Marathon Plus bijvoorbeeld. Drie keer zo zware banden, 50-60mm breed en 4,5-5,5 bar. Ze lopen uiteraard wat zwaarder maar bieden wel veel comfort in een stadsomgeving. Zoals eerder gezegd past niet elke band op elke velg, check vooral Sheldon Brown's tabel en ook belangrijk: je vorkbreedte en remmen voor je overstapt. Vergeet ook niet je fietscomputer even opnieuw in te stellen ;-)


Zittingen

Het laatste grote verschil tussen een moeilijkfiets en een ligfiets is de zitting. Verschillen hiertussen zijn groot en er is niet te zeggen dat het een persé beter is dan het ander. Kort gezegd zijn er drie echt verschillende concepten:
• Het M5/Zephyr-zitje. Een gebogen stuk rechthoekig hout met afgeronde hoeken. Het originele M5 zitje is ook in koolstofvezel verkrijgbaar. Handig door de smalheid, redelijk comfortabel, licht en het lijkt alsof de verschillende fabrikanten het redelijk eens zijn over de bevestigingspunten, deze zitten op (vrijwel) dezelfde punten tussen de verschillende kopieën/aanpassingen. Dit is één van het meestgebruikte zitje. Grootste nadeel is dat het vrijwel altijd dicht is, omdat dat ook nodig is gezien je vrijwel overal op het zitje steunt of kracht zet.
• Het Flevobike/Batavuszitje. Dit is een soort comfortabele stoel met een lederen of kunststof driehoekig deel waar je achterwerk op gaat en twee pilaren met een netje of kussen ertussen waar je met je rug tegenaan zit. Persoonlijk vind ik het erg lelijk maar ik moet toegeven dat het geweldig comfortabel zit. Voordeel is dat bij de types met twee pilaren ertussen een netje zit waar lucht doorheen kan ventileren - in een warme velomobiel is dit een veelgeziene zitvorm. Als het zitje niet zo goed is ontworpen (bij de Batavus Relaxx4all waren de pilaren origineel nogal zwak) kun je niet zo goed kracht zetten als in een M5-zitje.
• Kuipstoeltjes. Dit zijn onder andere de stoeltjes zoals op een Flevobike Bike/Trike/Racer, sommige Optima modellen. Kenmerkend is dat er lendensteunen in zitten en doorgaans het zitvlakgedeelte wat breder is dan het ruggedeelte (maar niet altijd). Deze stoeltjes zitten stabieler dan M5-stoeltjes en - persoonlijk - vind ik ze een stuk comfortabeler om direct op te liggen dan M5. Nadeel is wederom dat het dichte stoeltjes zijn.

Om het nadeel van de dichte stoeltjes tegen te gaan bestaan er ruwweg twee opties: Open-cel zitschuim (geen specifieke leverancier, sommige fabrikanten kunnen dit op maat bijleveren, maar meestal kun je het beter zelf zoeken. ELFiets heeft het schuim ook) of een Ventisit. Die laatste is een soort op maat gemaakte gevouwen mat van een geweven materiaal dat veel lucht doorlaat, maar niet zo makkelijk ingedrukt kan worden als een schuimen zitting (waardoor de luchtgaatjes zouden worden dichtgedrukt). Als je last hebt van een natte rug kun je beiden eigenlijk wel overwegen - Open-cel schuim is goedkoop (orde 10-20 euro - hoogstens) en een flinke verbetering ten opzichte van een dicht stoeltje of een schuimrubber zitje. Een Ventisit is ongeveer een even zo grote verbetering ten opzichte van het open-cel schuim, maar kost dan ook 60-80 euro. Ik heb ervaring met beiden maar eerlijk gezegd - het is zeker handig en het werkt heel goed, maar de meest doorweekte rug kan mij eigenlijk niet zoveel schelen als ik voor m'n lol fiets. Naar school of naar het werk is het uiteraard wel ernstig handig.Tot slot nog een paar links die ik het noemen waard vind

Het Ligfietstopic - Deel 1
Het Ligfietstopic - Deel 2

Wikipedia: Ligfiets
Wikipedia: Velomobiel

http://www.ligfiets.net
http://www.ligfiets.net/advertisement (voor tweedehands ligfietsen, zowel aanbod als vraag)
http://groups.google.com/group/ligfiets (ligfietsmailinglist)
http://www.deligfietsspecialisten.nl
http://ligfiets.pagina.nl
http://www.gentseliggers.net
http://www.cyclevision.nl (grootste ligfietsevenement van Europa op 20 en 21 mei op het circuit van Zandvoort)

Fabrikant van (ondermeer) bagagetassen op ligfietsen:
http://www.radicaldesign....allfa_ligfietstassen.html

benoni heeft hier iets aan toe te voegen (benoni in "Het Ligfietstopic - Deel 2"):
Elan in Nijmegen (www.elan.cc) maakt vergelijkbare tassen die vooral erg sterk zijn, en redelijk praktisch in gebruik (met insteekvakken en bidonhouders). M5 heeft ook ligfietstassen, die zijn vooral gestroomlijnd (bij zware belasting minder duurzaam). Ortlieb maakt sinds een jaar ook speciale ligfietstassen, die zijn ook bij zware belasting waterdicht (zelf niet geprobeerd, maar van Ortlieb valt te verwachten dat de afdichtingen uitstekend zijn afgewerkt), erg praktisch in gebruik, maar hebben zo te zien een zwaar belabberde stroomlijn die je gemiddeld zo een kilometer per uur kan kosten.
Niet zozeer een ligfietslink maar wel zeer aan te bevelen:
http://www.fietsersbond.nl , dan klikken op [webwinkel]. Daar staat een brochure genaamd 'Ligfietsen' voor maar € 3,50. Deze heb ik destijds aangeschaft. Ik heb er erg veel aan gehad.

Knutselen en onderhoud van fietsen? Van simpel tot ingewikkeld:
http://www.m-gineering.nl/techdex.htm
Links in het menu staat onder 'leesvoer' veel nuttig materiaal.

En dan nog wat wetsteksten over Fietswetgeving, o.a. dus ook over fietsverlichting:
En nog een tip van NielsTn: De ligfiets mag net als elke andere fiets mee in de trein:

NS Dagkaart Fiets: €6

Let op! Enkel buiten de spits (de spits is gedefinieerd als van 06.30 tot 09.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur) en in de toegewezen compartimenten. De fiets heeft in deze treindelen voorrang, je mag medereizigers gerust hierop wijzen want ondanks dat zij misschien moeten opstaan, staat je fiets daar, zeker in het geval van een ligfiets, een stuk stabieler en handiger dan dat je hem midden op het pad moet vasthouden.

Vouw(lig)fietsen mogen gratis mee, ook in de spits! Zij moeten vooraf aan het instappen volledig opgevouwen zijn en mogen pas na het uitstappen uitgevouwen worden. De Flevobike bike is een vouwfiets! Ook zijn er in meer conventionele configuraties vouwligfietsen te vinden, zoals de M5 Cmpct.Ligfietsers op GoT
UserLigfiets(en) (eventueel met website/-log)Woonplaats
7_feet_up• Flevobike Bike
aheitl• Flevobike Alleweder type 2 (2 stuks)Omgeving Zaandam
AikonNazca FuegoR'dam
arnold_m• M5 (blueglide?)
ATS• Challenge Twister
Bart-Man• Optima Condor (wordt weinig gebruikt)
bartware• Flevobike Racer
benoni
(en vriendin)
• Baron S' familie (voorganger van de Optima Baron)• M5 20/28• Thys Funfiets• (M5 Low Racer)
BlackSash• Alligt Modern
budi• Optima Lynx• Alligt Alleweder• Velomobiel.nl Quest
DeadLock• Challenge Furai 26"
Deom
(en vrouw)
• Flevobike 50/50• Optima Rider• (Flevobike 50/50)
-DG-• Challenge Jester
elguapo• Challenge SeiranUtrecht
Gizz• Challenge Hurricane
Goose• Nazca Fuego• Hase Pino• Velomobiel.nl Quest• M5 Lowracer
Grrrrrene• Nazca Fuego
JazzperDutch Speed Bicycles KS2Zeist
Jerommel• Challenge Mistral• Flevobike BikeDen Haag
Joost E. Boere
(en vriendin)
• HP Velotechnik Streetmachine GTe (2x)
Joto
(en vrouw)
• Optima Condor• (Optima Lynx)
JP12• Alligt ModernDelft
maca• Hase Kett Wiesel
marcieking• Flevobike Trike
MerijnB• Optima Condor
Metro2002• Optima Dingo• Velomobiel.nl MangoSchiedam
MR0522• Nazca Fiëro• Optima DragonMeppel
mux
(en vriendin)
• M5 Blue Glide• Flevobike Bike• Flevobike Alleweder• (M5 Blue Glide)Berkel en Rodenrijs
Neelon• Challenge Fujin
NielsJ• HP Velotechnik Scorpion
NielsTn• Optima StingerN-Limburg
nsa1984• Velomobiel.nl Quest• Alligt Kleine• Fuenda Calyspo onderstuur• Challenge Mistral onderstuurZutphen
ookhoi• Velomobiel.nl Quest• ??
ronjonM5 20/26`Flevobike BikeApeldoorn
Skuzz• Zephyr Lage Racer
Smiling Pitbull • Zelfbouw
Solosmots• M5 Lowracer
The System• Hase Kettwiesel
thijsvk• Challenge Hurricane• Optima Baron
Tomino• Zelfbouw exemplaar (niet zelf gebouwd)• Challenge FujinDen Haag
TwOkkie• Nazca FuegoHilversum
Varienaja• Flevobike Racer
vehpol• Optima Dingo
wernert• Nazca Cruiser
WFvN
(en vrouw)
Velomobiel.nl Quest• Challenge Fujin• (I.C.E. Adventure FS HD)• (Challenge Hurricane)Zwolle
wimjongil• Challenge Hurricane SportEibergen (Achterhoek)
kakanox• M5 28/26 (rood)

[Voor 200% gewijzigd door mux op 08-12-2015 20:25]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07-02 18:00

Jazzper

BB4E^Guerilla

in het wielrentopic en ook bij de mtbers kun je ook links naar website, blog of foto meegeven in de startpost. Misschien wel leuk? Thumbnails is dan wel weer een brug nog verder, maar linkje zou al leuk zijn. Meesten hier hebben wel site of blog toch?

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Zoiets valt natuurlijk mooi in de lijst met fietsers te plaatsen.
Mocht je je ligfietsgerelateerde weblog of website in de lijst willen hebben, laat maar weten. Bij voorkeur via een Direct Message. Scheelt wat vervuiling van het topic.

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
WFvN schreef op woensdag 14 april 2010 @ 13:47:
Wat betreft die afstand van 100 kilometer. Inderdaad. Daar heb ik toch meer dan eens te weinig aan. Meestal blijf ik wel binnen de 100 km maar 1 a 2x per jaar maak ik 105 kilometer op een dag voor het werk. En zo af en toe ook een tochtje met bijvoorbeeld Plat Zwolsch. Bovendien wil ik nog een keer de Veluweroute in één keer rijden. Dan heb je aan 100 kilometer lang niet genoeg :+
Pittig hoor, je weet dat ik lange afstanden niet schuw, maar binnen Nederland heb ik nooit 270 km op een dag gereden. Niet omdat 't je 't land zo snel uit bent, maar omdat je er zo lang over doet vanwege al die fietspaadjes. Dit is dan wel een uitgepijlde en redelijk onderhouden route, maar zo te zien krijg je nog aardig wat paaltjes, hekjes, oversteekplaatsen en woonwijken voor je kiezen...

 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Ik heb al eens een Veluweroutevariant gereden. Niet perfect de route maar enigszins afwijkend maar in grote lijnen wel de route volgend. We zijn daarbij 3x de Postbank over geweest; beetje zigzaggend van de ene kant naar de andere.

Woonwijken en oversteekplaatsen vind ik best maar hekjes en paaltjes zit ik niet echt op te wachten. Daar zou ik snel de balen van krijgen.

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Mag je nog blij zijn dat je geen trappen hoeft te lopen zoals in België langs de Zuid-Willemsvaart :+

 • budi
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 13:19

budi

Digital Pizza Crew

Bij mij mag woonplaats Bussum er wel bij in het overzicht, daarnaast eventueel Lynxx met 2 xxen, tenminste, volgens mij is het met xx, zal nog eens op het frame kijken anders :)
Als ik nog meer mag zeuren dan heb ik nog graag A4 achter de Alleweder staan.

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
benoni schreef op woensdag 14 april 2010 @ 14:18:
Mag je nog blij zijn dat je geen trappen hoeft te lopen zoals in België langs de Zuid-Willemsvaart :+
Mijn hemel.... die 13 graden zou ik nog liever fietsend doen dan m'n fiets tegen een trap met dezelfde helling gaan opduwen. Ik begin een idee te krijgen waar de Belgenmoppen vandaan komen :+ De bedenkers van die brug zijn daar medeveroorzakers van :+

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
WFvN schreef op woensdag 14 april 2010 @ 14:25:
[...]

Mijn hemel.... die 13 graden zou ik nog liever fietsend doen dan m'n fiets tegen een trap met dezelfde helling gaan opduwen. Ik begin een idee te krijgen waar de Belgenmoppen vandaan komen :+ De bedenkers van die brug zijn daar medeveroorzakers van :+
De beneluxtunnel is anders niet veel beter met aan beide kanten een trap :') maar daar heb je in elk geval ook nog een lift, al zou ik liever gewoon fietsen. Die lift heb ik al meermalen zien stilhangen en als er net een brommer in gestaan heeft stik je de dievenmoord :r

 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07-02 18:00

Jazzper

BB4E^Guerilla

mooie deal! ronajon en ik hebben een combideal. 2 sets AGU Quorum tassen met elke set bestaande uit 2 voor, 2 achter, voor enkele tientjes. Recht zo die gaat!

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ohja, gisteren heb ik nog gezellig gekletst met een ligfietser die uit het LUMC kwam (universitair medisch centrum in Leiden). Hij was op een Flevobike Greenmachine, wat altijd leuke fietsen zijn om wat langer te kunnen bewonderen :)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
iemand nog een goed idee om die tassen achter aan mijn m5 2026 te hangen zodat ze passen en niet tegen mijn achterbrug of casette aan komen?
Jazzper schreef op woensdag 14 april 2010 @ 14:38:
mooie deal! ronajon en ik hebben een combideal. 2 sets AGU Quorum tassen met elke set bestaande uit 2 voor, 2 achter, voor enkele tientjes. Recht zo die gaat!

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Stukken binnenband om de vorkpoten doen?
Metro2002 schreef op woensdag 14 april 2010 @ 14:28:
De beneluxtunnel is anders niet veel beter met aan beide kanten een trap :') maar daar heb je in elk geval ook nog een lift, al zou ik liever gewoon fietsen. Die lift heb ik al meermalen zien stilhangen en als er net een brommer in gestaan heeft stik je de dievenmoord :r
Dat zou toch helemaal aangepast worden? Ach wat, ik lees het nu ik er op zoek, ze hebben nog steeds van die gevaarlijk lange roltrappen. Ook hulpdiensten klagen over de slechte bereikbaarheid, er is een alarmsysteem aangelegd wat vaak niet blijkt te werken, er zijn nu liften bijgekomen maar die zijn regelmatig stuk...

Ze kunnen daar beter definitief de fietsroute verleggen naar de nieuwe servicetunnel.

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
benoni schreef op woensdag 14 april 2010 @ 14:56:
Stukken binnenband om de vorkpoten doen?


[...]


Dat zou toch helemaal aangepast worden? Ach wat, ik lees het nu ik er op zoek, ze hebben nog steeds van die gevaarlijk lange roltrappen. Ook hulpdiensten klagen over de slechte bereikbaarheid, er is een alarmsysteem aangelegd wat vaak niet blijkt te werken, er zijn nu liften bijgekomen maar die zijn regelmatig stuk...

Ze kunnen daar beter definitief de fietsroute verleggen naar de nieuwe servicetunnel.
Tis nog steeds helemaal kut ja. En het houdt ook ontzettend op als ik bv van Schiedam naar spijkenisse wil. Al moet ik zeggen dat de rest vd route (langs de A15) echt SUPER is. Gewoon 1 lang recht stuk geasfalteerd fietspad _/-\o_

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ik vermaak me eigenlijk best hoor, in die tunnels door Rotterdam. Lekker stampen door de enigszins featureloze stad, kom je bij een schijnbaar functieloos huisje waarin een gigantische roltrap blijkt te zijn (waarbij je hart wat sneller gaat kloppen ondanks dat je net gestopt bent met hard fietsen), onderaan kun je eventjes de 40 km/h aanstippen, lekker hard remmen zodat de piep de tunnel doorgonst en weer omhoog.

Hierbij moet gezegd worden dat dit vooral goed werkt rond middernacht. Op drukkere tijdstippen lijkt het me een bijzonder slechte constructie...

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Tomino
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 13:32
Voor de SP, zet mij er maar bij met als woonplaats; Den Haag!

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Die roltrappen én liften bij de beneluxtunnel doen het vaker niet dan wel, het is echt een schande. Wel staan er dan weleens taxibusjes om invaliden/slecht ter been te vervoeren, dat is wel netjes.

Maar met die lift hoef je niet eens uit te klikken, zo naar binnen rijden en er weer uit, wel relax :)

voor de TS: woonplaats r'dam, linkje naar ligfietsvakantie.nl aub

 • nsa1984
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 13:04
@metro2002
Je bent tweaer of je bent het niet he ;)
So true :)
Vind het er trouwens nog best netjes uit zien.

@benoni
Hoe bedoel je een paar seconden langer dat alles gereset word?
Je moet standaard al die knop iets van 3 seconden vasthouden, maar nog langer dan wist die alle "tripgegevens"?

Wat betrefte het afronden van fiets computers, tjah ik gebruik ze vooral indicatie van hoeveel en hoesnel er gefietst is, als ik het precies wil weten pak ik de gps log er wel bij :)

Ben trouwens wel een beetje trots op mezelf, vandaag vanuit Zutphen naar ACE in Winterswijk gefietst en weer terug. Toch goed voor 105,88km en een gemiddeld van 22,85km/h.

Ben minder blij met een opmerking van Mark Burgers, al zal die waarschijnlijk wel gelijk hebben. De reden dat de bovenste punt tussen me schouder me probeerd lek te prikken is, dat ik eigenlijk net telang ben voor het stoeltje, met die kussen. Het kussen kan een tussenlaag uit, misschien dat het dan goed past. Mocht het met het aangepaste of zonder kussen niet goed gaan, dan zal er een andere stoel op moeten a 150 euro :$.

(ps Ik mag ook wel in de TS geparkeerd worden, Zutphen, Fuenda Calypso en Alligt Kleine (ja die blijft voorlopig in mijn bezit als tweede fiets))

De waarheid is leuk, maar hoe heb je die gevonden?


 • TwOkkie
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 07-02 20:47
Ik ben een ligfietser met een Nazca Fuego en woon in Hilversum. Maar ben ik ook een Tweaker?

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
TwOkkie schreef op woensdag 14 april 2010 @ 18:27:
Ik ben een ligfietser met een Nazca Fuego en woon in Hilversum. Maar ben ik ook een Tweaker?
* benoni checkt gallery...
Status Wannabee-Tweaker
Komt wel goed ;)
nsa1984 schreef op woensdag 14 april 2010 @ 17:51:
@benoni
Hoe bedoel je een paar seconden langer dat alles gereset word?
Je moet standaard al die knop iets van 3 seconden vasthouden, maar nog langer dan wist die alle "tripgegevens"?
Yep, daarvoor moet je 'm nog even langer vasthouden. Dat je in de praktijk al bijna 100 m in de koers zit voordat je de teller op nul hebt staan hebben ze even niet aan gedacht :P

offtopic:
Zet bij mij maar 'Betuwe' erbij

[Voor 26% gewijzigd door benoni op 14-04-2010 18:45]


 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Moet wel.... ik zie bij mezelf tot m'n stomme verbazing staan:
Status Godlike
*O*
Als ik het kan, kan jij het ook.

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Net gezellig een stukje met budi gefietst (IJburg-Monnickendam en terug), was erg leuk. Er stond flink wat wind maar ondanks zijn Quest (waar ik niet in pas, budi zal ongetwijfeld de foto posten) deed hij rustig aan :) Erg mooie omgeving, daar zal ik zeker weten nog eens vaker gaan fietsen.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
ssj3gohan schreef op woensdag 14 april 2010 @ 20:18:
Net gezellig een stukje met budi gefietst (IJburg-Monnickendam en terug), was erg leuk. Er stond flink wat wind maar ondanks zijn Quest (waar ik niet in pas, budi zal ongetwijfeld de foto posten) deed hij rustig aan :) Erg mooie omgeving, daar zal ik zeker weten nog eens vaker gaan fietsen.
Waaide het zo hard? Ik had dat niet eens erg gemerkt. Of net op dat stuk misschien :)


en over mezelf:
Status Tweakotine-addict

Nog niet eens godlike :P tja.

 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07-02 18:00

Jazzper

BB4E^Guerilla

je hebt het linkje naar de site bij mij onder mijn naam gezet en bij anderen onder de fiets. Doe maar onder de fiets. En woonplaats Zeist.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Gewijzigd en toegevoegd.

Ik had in eerste instantie de linkjes onder de username gezet maar toen kwam ronjon roet in het eten gooien met 2 linkjes :+ dus heb ik vervolgens de linkjes maar aan de fietsen geplakt. Alleen ben ik de jouwe vergeten te wijzigen. Direct heb ik Aikon ook even gewijzigd, die had z'n linkje gekregen van ssj3gohan

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
:+ ombewust, maar ja 1 hobby erbij en voor je het weet heb je weer 2 extra fietsen in de toch al krappe schuur staan. (verspreid tussen achtertuin, tuinhuis, oprit en schuur voor nu de stand op 7 voor mijzelf en dan ook nog eens 6 voor 1 vriendin en 2 kids. tijd om echt te gaan werken aan die grotere schuur in de achtertuin)
WFvN schreef op woensdag 14 april 2010 @ 21:38:
Gewijzigd en toegevoegd.

Ik had in eerste instantie de linkjes onder de username gezet maar toen kwam ronjon roet in het eten gooien met 2 linkjes :+ dus heb ik vervolgens de linkjes maar aan de fietsen geplakt. Alleen ben ik de jouwe vergeten te wijzigen. Direct heb ik Aikon ook even gewijzigd, die had z'n linkje gekregen van ssj3gohan

 • TwOkkie
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 07-02 20:47
WFvN schreef op woensdag 14 april 2010 @ 18:49:
Als ik het kan, kan jij het ook.
Maar toch sta ik niet in het lijstje... :+

Hey, trouwens, by the way, geen PZ nieuwjaarstocht dit jaar? Die van vorig jaar was toch aardig succesvol in het water gevallen, toch? Daar heb ik je Versatile nog kunnen bewonderen.

 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Hm.... status Godlike dus bij mij maar alziend ben ik overduidelijk niet. Maar bij deze ben je toch toegevoegd.

Maar ik zit even hard na te denken. PZ tochtje vorig jaar, veel regen? * WFvN checkt oude weblog
zondag 15 februari 2009
[knip]
Het weer was vandaag gerust waardeloos te noemen (hoewel.... echt velomobielenweer). De opkomst was er niet minder om. Met zo'n 9 velomobielen en 7 blote ligfietsen zijn we op pad gegaan. Ik heb ook kennis gemaakt met wat lezers en mensen die reacties geven op m'n weblog. Okkie en XL-Network reden vandaag ook mee.
Je hebt dus een lichte naamsverandering ondergaan :)

Maar ik kan me jou zo niet meer herinneren tenzij je Beekie bent maar die woont volgens mij in Amsterdam. Dat XL-Network toen meereed, weet ik nog wel.
* WFvN gaat op zoek naar fotootjes en gokt eerst op de weblog van Beekie

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Tip: zoek een link in een van mijn posts aan het einde van het vorige deeltje ;)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • TwOkkie
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 07-02 20:47
Tja, als "Okkie" al bezet is, moet ik wel varieren. Soms heet ik ligokkie, soms okkie68. Mijn aanmelding op tweakers.net dateert al van voor mijn eerste ligfiets, dus Tweaker-Okkie => TwOkkie. Maar beekie is toch echt heel iemand anders. Hij praat op zijn blog over mij in de derde persoon, dat moet toch wat zeggen.

Overigens weet ik ook niet zeker of ik jou zou herkennen zonder fiets. ;-)

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
vandaag voor het eerst met de telefoon op de fiets gefietst met GPS cycle computer en dit is het ritje geworden van mijn huis naar het werk :Opvallend hoe nauwkeurig de fietscomputer nog is ten opzichte van de GPS, bij 29,5km/u week de snelheid nog geen km af van de GPS (die stond op 28,8) en onder de 25 was het eigenlijk nagenoeg gelijk.

Gemiddelde GPS snelheid over dit stukje: 22km/u
Max GPS snelheid over dit stukje: 28,8 km/u

en DAMN wat was het koud vanochtend, wou dat ik een jas aan had gedaan :X

 • Tomino
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 13:32
Ik roei vrij vaak op de vliet van rotterdam naar delft. Kom echt bijzonder veel ligfietsen/bananen tegen.. Met die mooie weer elke keer wel 1. Leuk als je aan het roeien ben :)

 • Solosmots
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 07-02 21:42
nsa1984 schreef op dinsdag 13 april 2010 @ 22:44:
....

@Solosmots
Gefeliciteert, mag ik brutaal vragen wat je er uiteindelijk voor hebt gekregen? (Als je het liever niet verteld, het is geen moeten (ben gewoon nieuwsgierig))
350, moet er bij zeggen dat de complete aandrijving vervangen moest worden, is nog de eerste montage van 2001 .. heeft er meer dan 13.000km opgezeten.

 • nsa1984
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 13:04
Hmmm dat valt me een beetje tegen. De advertentie heb ik op ligfiets.net zien staan, maar wilde liever een fiets uit een fabriek. Dat je in al die jaren geen last hebt gekregen van een doorslaande ketting is wel erg netjes. :)

De waarheid is leuk, maar hoe heb je die gevonden?


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Mijn dingo heeft ook in mijn bezit pas een nieuwe aandrijflijn gekregen, die had ook al minstens 15k weg toen ik hem kocht.
Volgens mij gaat de boel langer mee op een ligfiets, misschien omdat de ketting 3 x zo lang is en dus 3x langer meegaat? Misschien omdat je minder last hebt van tegenwind en dus minder kracht hoeft te zetten?
Aan de andere kant kán je er wel meer kracht op zetten volgens mij dus tja.

Op mijn gewone fiets zat de ketting en tandwielen er ook alweer een dikke 8000km op en heb onlangs daar de ketting van vervangen omdat ie vastgeroest zat door de pekel van afgelopen winter, niet omdat ie ver versleten was.

 • nsa1984
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 13:04
Dat vastroesten is inderdaad een probleem, maar ik denk dat je met "minder kracht" inderdaad veel invloed heeft. De lengte van de ketting kan volgens mij nooit heel veel invloed uitoefenen omdat de ketting in principe een een op een overdracht is van het crankstel naar de tandwielen achter. Ik denk dat soepel en met weinig kracht trappen best een hoop kan schelen op de duurzaamheid van een aandrijflijn.

De waarheid is leuk, maar hoe heb je die gevonden?


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Je ketting en tandwielen slijten doordat je druk uitoefent met de tanden op de busjes in de ketting. Deze busjes slijten door de combinatie van aanhaken en kracht. Naarmate de busjes slijten 'rekt' de ketting - de busjes krijgen speling in hun 'lagering'. Doordat de ketting langer wordt gaan de tandwielen inslijten (het bekende haaievinneneffect; één kant van de tanden op je tandwielen slijt in). Zo slijten de tandwielen en kettingen op elkaar in.

Een langere ketting is inderdaad de belangrijkste reden waarom je ketting en tandwielen langer meegaan op een ligfiets. Alle kettingschakels slijten pas als ze contact maken en er kracht op wordt uitgeoefend, de kettingschakels tussen de tandwielen slijten niet. Meer schakels betekent dat het langer duurt voordat de hele ketting een bepaalde hoeveelheid slijt.

De hoeveelheid slijtage tijdens het kracht zetten hangt af van de kracht en de hoeveelheid schakels waar kracht op wordt gezet. Grotere tandwielen helpen dus altijd om de levensduur van de ketting te maximaliseren: je vermindert de kracht (groter tandwiel->bij hetzelfde aandrijfmoment een langere arm dus een kleinere kracht) en je geeft de ketting meer plaatsen (tanden) om aan te liggen en kracht over te brengen van tandwiel naar ketting. Dat laatste effect is overigens niet heel groot; doordat je ketting ook een beetje elastisch rekt dragen de eerste tandjes en schakels aan de trekkant veel meer last dan de opvolgende schakels, en je kunt naar alle redelijkheid aannemen dat er geen kracht meer wordt overgebracht na 8-10 schakels.

Ik heb dus ook op mijn Flevobike, omdat deze een korte ketting heeft maar ik alsnog wil dat m'n ketting zo lang mogelijk meegaat, een 65T blad op mijn crankstel en een 23T (grootste wat je kunt krijgen) pignon op de versnellingsnaaf. Gecombineerd met een longlife (geharde) ketting zou dit superlang moeten meegaan. Op mijn M5 heb ik een vergelijkbaar trucje uitgehaald, maar dan iets minder extreem (omdat de ketting ook al heel lang is) en een 53T blad voor met 23T pignon achter.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Naar mijn idee is de hoeveelheid kracht - met name met accelleren dan uiteraard - de grootste veroorzaker van slijtage op je ketting. Dat je ketting langer is zorgt voor minder slijtage, maar ik denk niet dat een drie keer zo lange ketting drie keer zo lang meegaat. Dat is althans niet mijn ervaring.

Ik mag morgen m'n fiets weer ophalen bij de lbs, inclusief nieuwe ketting en tandwielen. Met een ovaal tandwiel voorop, hij had de normale niet op voorraad en deze verkocht niet dus mocht ik voor een aardige prijs meenemen. Hij zegt dat je er niet veel van merkt, dus ik ben benieuwd :)

Van de week ook al nieuwe ketting en tandwielen op de motor gezet, nieuwe lager in m'n fietsvoorwiel, achterwiel laten stellen en nieuw schroefdraad getapt voor een kettingrol. Gelukkig was dat laatste dan nog gratis :P Ik kijk er heel erg naar uit om morgen gewoon een aantal uurtjes lekker te liggen en misschien zelfs wel in alleen een kort broekje als het mee zit. :)

 • jules
 • Registratie: Oktober 2002
 • Niet online

jules

leend3rs.nl

Hey leuk, weer een nieuw deeltje! Wat gaat het hier hard de laatste tijd! Moet ook zeggen dat de ligfietsers me meer opvallen de laatste tijd, of het komt doordat ik er nu meer op let of omdat het er echt meer zijn weet ik niet...

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Ik zie ze de laatste tijd ook wat meer. Gisteravond in Schiedam 's gravenland , vlakbij de Doenbrug, nog een ligfietser op iets wat leek op mijn dingo, kon het niet helemaal goed zien. Mijn vriendin had gister in Vlaardingen nog een oranje ligger gezien en bij mij in de straat rijdt er ook regelmatig eentje op een zwarte met onderstuur , weet niet welk type.

Gister dus 3 spots op een dag, das best veel vind ik zelf :)
Aikon schreef op vrijdag 16 april 2010 @ 16:53:
Naar mijn idee is de hoeveelheid kracht - met name met accelleren dan uiteraard - de grootste veroorzaker van slijtage op je ketting. Dat je ketting langer is zorgt voor minder slijtage, maar ik denk niet dat een drie keer zo lange ketting drie keer zo lang meegaat. Dat is althans niet mijn ervaring.

Ik mag morgen m'n fiets weer ophalen bij de lbs, inclusief nieuwe ketting en tandwielen. Met een ovaal tandwiel voorop, hij had de normale niet op voorraad en deze verkocht niet dus mocht ik voor een aardige prijs meenemen. Hij zegt dat je er niet veel van merkt, dus ik ben benieuwd :)
Ben benieuwd of je iets merkt van dat ovale tandwiel voor, laat maar weten als je ermee gereden hebt :)

[Voor 48% gewijzigd door Metro2002 op 16-04-2010 17:54]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
jules schreef op vrijdag 16 april 2010 @ 17:38:
Hey leuk, weer een nieuw deeltje! Wat gaat het hier hard de laatste tijd! Moet ook zeggen dat de ligfietsers me meer opvallen de laatste tijd, of het komt doordat ik er nu meer op let of omdat het er echt meer zijn weet ik niet...
Wanneer word je er zelf eentje? :D

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • DeadLock
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 26-01 20:14

DeadLock

Vastlopen is relatief....

Straks (hopelijk) mijn eeste wedstrijd rijden in Wilrijk (be), een race van een uur. Enigste reden waarom ik niet zou kunnen meedoen is omdat een kettingbladbeschermer verplicht is en ik geen idee heb waar er een te vinden. Telefonisch contact met lbs gehad en die kon me niet verder helpen... al lijkt het me een 'normaal' fietsonderdeel.

Deze week nog een toch van twee dagen gemaakt, Leuven - Oostende - Calais. Een nachtje gekampeerd en de volgende dag terug. Gelukkig was het zonnetje van de partij en werd het een erg aangename (doch héél lange) tocht. Gelukkig was mijn route redelijk goed, ik had in het gedeelte Leuven - Oostende voor 80% van de tijd jaagpaden en andere verkeersarme wegen. Onderweg wel nog last gehad van een verbogen schakel in mijn ketting, gelukkig had ik een kettingpons bij en was het euvel snel opgelost :).

Strava


 • Jazzper
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07-02 18:00

Jazzper

BB4E^Guerilla

als niemand je aan zo'n lelijke schijf kan helpen moet je anders een kijken op marktplaats. Voor 5 tot 20 euro scoor je een uiterst gare midden jaren 90 mountainbike en die kwamen toen standaard met die discs.

Zelfs gratis mtbs zie ik nu:
Selectie van alles tot 30 euro inclusief geen prijs:
http://kopen.marktplaats....t=pu&ig=&mv=&submit1=Zoek

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Metro2002 schreef op vrijdag 16 april 2010 @ 17:52:
Ben benieuwd of je iets merkt van dat ovale tandwiel voor, laat maar weten als je ermee gereden hebt :)
Gisteren de fiets opgehaald en er 60km mee gefietst. Merkte weinig van het blad, eigenlijk niks. Wel gigantische krampen de laatste 20km nadat ik in het begin toch flink doortrapte met tussen de 30 en 35 als kruissnelheid.

 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
vanmiddag lekker een ritje van behoorlijke afstand gereden, uiteindelijk stond er 72,3 km op de dagteller, gemiddeld 26,2 km/h gereden.
ondanks dat we ca. 3 uur aan het cruizen waren, beviel het mij erg goed en had ik geen problemen met deze lange afstand!

alleen de ergernis van slingerende, onzekere medefietsers was te veel van het goede.... volgende keer gaat dit 'snelverkeer' gewoon over de weg ;)

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Vandaag 55km gefietst met mijn vriendin samen (ik op de ligger). 2 ligfietsers gespot vandaag, 1 die bij Maasluis richting de waterweg ging en 1 vlakbij Hoek van Holland. Deze laatste heb ik nog even begroet :)

Snelheid zat er vandaag niet in, gemiddeld 17km/u omdat ik rekening moest houden met mijn vriendin die op een niet-passende bukfiets fietste :P

Wel had ik na afloop een beetje last van mijn rechterbil. Net of die niet helemaal goed op het zitje zit ofzo en er een beetje naast hangt :P Niet dat ik zo'n dikke kont heb dus waar het door komt :?

zal zo nog even een youtube filmpje van de rit uploaden :P

 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
Overigens, by the way, ik kwam tijdens de rit vanmiddag nog welgeteld twee ligfietsers tegen!
2 reden (onafhankelijk) over de brug bij Grave naar Grave zelf toe (waarvan 1 zo'n Thijs-roeifiets is), de andere was iemand met een onderstuur ligfiets (en wat bagage achterop).
lijkt me wel leuk om eens te proberen zo'n roeifiets.... t' schijnt goed voor je wasbordje en conditie te zijn :+

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • DeadLock
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 26-01 20:14

DeadLock

Vastlopen is relatief....

Gisteren mijn eerste wedstrijd gereden te Wilrijk, samen met 25 andere liggers :). Alleen jammer dat ik de enigste was met een 'normale' fiets (lees: vering, marathon banden, bagagedrager, lichten, spatborden) terwijl de rest allemaal leuke race-fietsen hadden, veelal erg laag bij de grond :).

Het mocht de pret voor me echter niet drukken, heb me niet teveel druk gemaakt over het feit dat ik regelmatig ingehaald werd en op het uur nét 40km kunnen afleggen. Niet slecht al valt het me wel wat tegen om zoveel tijd op de fiets door te brengen :P. Jammer genoeg zit een echte race-fiets er momenteel niet in voor me (zie wel een leuke tweedehands jester staan voor 700€), maar zoveel geld voor een fiets die eigenlijk alleen maar geschikt is om dit jaar 2-5 keer te gaan racen op een piste...

Sinds januari ben ik aan het ligfietsen en vooral gefocust geweest om langere afstanden te rijden, met als doel in juni naar de Noordkaap te fietsen. Dit gaat me ondertussen erg goed af, alleen kan ik nog veel verbeteren aan de snelheid. Ik ga de ritjes naar (en vooral van het werk terug naar huis) eens proberen te gebruiken om wat aan mijn snelheid te werken.

Strava


 • Tomino
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 13:32
Fijn. Ligfiets net opgehaald van de fietsemaker na lánge tijd.
Nieuwe schijfremblokjes, nieuw binnenwerk van de schijfremmen én nieuwe olie in de leidingen.
Omdat m'n fiets er bizar lang stond tegen kostprijs mee mogen nemen. Toppie.

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Vanochtend in de verte nog een rode Quest gespot op het Hazepad in Schiedam. Het gaat bijna hard met de ligfiets spots of ligt het aan mij dat ik er steeds meer zie :P ?

en hierbij mijn youtube filmpje van gister:

http://www.youtube.com/watch?v=FgKD7FIWFcA

en mên wat ben ik verbrand zeg :X rode nek, knalrode armen en een verbrande kop :+

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Het zijn echte mooiweerrijders hè...

edit: wat Aikon zegt, je voeten staan heeeeeel eng op de pedalen! dat ga je heel erg in je knieën en voeten voelen...

[Voor 62% gewijzigd door mux op 19-04-2010 10:51]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Dat blijkt maar weer, stelletje luilakken.

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Ga eens ff klikpedalen halen joh. Je hebt je voeten wel erg scheef op die pedalen trouwens...

En met die paarden, jij liever dan ik er zo achterlangs. Paarden zien ligfietsers vanwege hun hoogte aan voor roofdieren en kunnen weleens schrikken. Maar goed, ik heb het sowieso al niet op paarden hoor.

Hier ook flink verbrandt inderdaad, beide dagen de hele dag buiten geweest... :)

[Voor 53% gewijzigd door Aikon op 19-04-2010 10:46]


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Aikon schreef op maandag 19 april 2010 @ 10:44:
Ga eens ff klikpedalen halen joh. Je hebt je voeten wel erg scheef op die pedalen trouwens..
Lijkt erger dan het in werkelijkheid is hoor, komt ook omdat ik met 1 hand moest sturen en een behoorlijk zware fietstas (gereedschap ed) aan 1 kant vd fiets had hangen en een GPS aan het stuur die ook vrij zwaar was, dus was ook een beetje aan het balanceren intussen :P Maar ik heb ook wel een beetje scheve poten ja :P

Klikpedalen durf ik nog niet direct aan , bang dat ik ze een keer vergeet uit te klikken :+ Voor lange afstanden is het wellicht wel fijner, ik heb echt geen idee.
En met die paarden, jij liever dan ik er zo achterlangs. Paarden zien ligfietsers vanwege hun hoogte aan voor roofdieren en kunnen weleens schrikken. Maar goed, ik heb het sowieso al niet op paarden hoor.
ik ging er al redelijk ruim achterlangs maar ik heb het ook echt niet op paarden. Veel te groot en eng :o
Hier ook flink verbrandt inderdaad, beide dagen de hele dag buiten geweest... :)
Ging best hard inderdaad. Pijnlijke zaak onder de douche vanochtend :X

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Metro2002 schreef op maandag 19 april 2010 @ 11:26:
[...]Klikpedalen durf ik nog niet direct aan , bang dat ik ze een keer vergeet uit te klikken :+
Ga je ook vergeten. Toch gewoon doen. :)

 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
Aikon schreef op maandag 19 april 2010 @ 12:02:
[...]

Ga je ook vergeten. Toch gewoon doen. :)
up with AIkon! eenmaal gewend, is het erg makkelijk oook het uitklikken!

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • DeadLock
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 26-01 20:14

DeadLock

Vastlopen is relatief....

Aikon schreef op maandag 19 april 2010 @ 12:02:
[...]

Ga je ook vergeten. Toch gewoon doen. :)
Ik heb sinds een kleine maand ook klikpedalen en wil nu niet meer zonder rijden. Zeker een aanrader :). Voor mij staat het aantal keer (om)vallen gelukkig nog op 0 al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik toch een paar keer nét niet gevallen ben bij het stoppen :P.

Strava


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Misschien toch maar eens overwegen, wat zijn de voordelen van klikpedalen behalve dat je ook aan je pedalen kan trekken :P ?

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Je hoeft je voeten/benen niet omhoog te houden, je gaat harder, euhmmm, gewoon alles. Er is niemand die niet overtuigd is na het rijden met klikpedalen.

 • TwOkkie
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 07-02 20:47
Grootste voordeel: je voeten blijven vanzelf op de pedalen. Ze schieten er ook niet af als je onverwacht over een hobbel rijdt. Bij een rechtopfiets helpt de zwaartekracht dit voorkomen, maar bij een ligfiets moet je zelf druk op de pedalen houden om te voorkomen dat je voeten eraf schieten.

Een ander voordeel geef je zelf al aan: trekken aan de pedalen. Of nog mooier, gedurende de hele 360 graden kracht uitoefenen wat een veel soepelere beweging oplevert. Oefening: fietsen met 1 voet ingeklikt en de andere steunend op de boegspriet. Als je dan mooi ronddraait weet je het voordeel van klikpedalen echt te benutten.

Op gewone fietsen heb ik nooit klikpedalen gehad. Wel vroeger van die riempjes op mijn racefiets. Dat was pas eng, want als je even echt hard wou, trek je die aan en krijg je ze niet meer makkelijk los zonder je handen te gebruiken. Toch nooit een probleem mee gehad.

Op mijn ligfiets heb ik al heel gauw SPD's gezet. Eerst nog heel lafjes van die dingen met een gewoon platform aan de ene en SPD aan de andere kant, maar dat was alleen maar lastig. De wet van Murphy zorgt er dan voor dat je nooit de goeie kant te pakken hebt. En zonder SPD fiets ik toch nooit. Die dingen zitten nu op mijn (weinig gebruikte) MTB en op mijn ligfiets zitten dubbele SPD's.

Er circuleert een wijsheid die zegt dat er twee soorten SPD-rijders zijn: Zij die een keer lullig zijn gevallen en Zij die dat nog een keer gaan doen. Vooralsnog hoor ik tot die laastste groep. :afklopsmiley:

Oh ja, voordat ik SPD gebruikte stonden mijn voeten minstens net zo "Charlie Chaplin" als die van jou. Blijkbaar een kwestie van gewenning want ik merk er niks meer van dat ik ze nu wel recht moet houden.

 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
trekken aan de SPD doe ik alleen met klimmen... zal toch eens trachten vanavond daar op te oefenen tijdens vlakke stukken

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • jules
 • Registratie: Oktober 2002
 • Niet online

jules

leend3rs.nl

ssj3gohan schreef op vrijdag 16 april 2010 @ 22:10:
[...]

Wanneer word je er zelf eentje? :D
Op het moment speelt budget nog een rol. Ben inmiddels m'n MTB hobby ten volste aan het benutten; afgelopen weekend 2x de Land van Wijk en Wouden route gereden (2x 39 km), in totaal een 140 km gefietst. Voor een ligfietser/racefietser misschien niet zo veel, maar offroad tellen die km's veel zwaarder.

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Met MTB'en ben ik na 15 km helemaal bekaf... Bovendien heb ik dat alleen zonder spd gedaan, dus dat ging niet eens zo snel (ik was bang dat mn voeten van de pedalen af gleden). Maargoed, ik ben ook altijd zwaar geweest, dus dan is dat automagisch een stuk moeilijker.

Vandaag was ik echt op dreef; woon-werk (vandaag ~20km totaal) heb ik continu, voor zover dat kon, boven de 30 gereden (op m'n flevo!). Bovendien had ik een record; ik was sneller klaar met het demonteren van de flevo in de trein dan twee andere vouwfietsen die tegelijk instapten. Wat nou onhandig?

Extra reclame: *jingle* een vouwfiets kan alles zijn! Snel, comfortabel, praktisch en veelzijdig. Koop een flevobike!

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Ik heb net 27km gepakt, rondje Schiedam -> schipluiden -> maasland -> maassluis -> Vlaardingen en weer terug naar Schiedam.

De tijd? exact een uur. De gemiddelde snelheid mag je zelf uitrekenen :P

3x dezelfde ligfietser gespot, een oranje ligfiets, merk en type kon ik zo in het voorbij gaan niet zien. Zat een man op met grijs haar en een petje. Eerst kwam ik hem in Maassluis tegen en daarna in Vlaardingen kwam hij mij voorbij toen ik mijn vest uitdeed en daarna reed ik hem weer voorbij verderop in Vlaardingen.

edit: filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=-a0M4452Rcc

http://www.youtube.com/watch?v=KAFmKkU8xpU

ja ik heb een nieuwe camera , sue me :P

[Voor 13% gewijzigd door Metro2002 op 19-04-2010 20:12]


 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
pff die gemiddelden gaan mij te hoog.
vandaag 66 km gereden in 3 uur, maakt 22 km/h gemiddeld.
voor een racefietser / mountainbiker voelt dat redelijk bedroevend aan :'( ik had verwacht dat mijn gemiddelden toch minimaal op niveau racefiets zouden liggen (lees 30 gemiddeld)

enige excuus wat ik me kan verzinnen is dat het dalen als een trein gaat, maar klimmen is echt een drama.
de posbank ga ik met 12 a 13 in het uur omhoog (en 45 omlaag)

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
ronjon schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:07:
pff die gemiddelden gaan mij te hoog.
vandaag 66 km gereden in 3 uur, maakt 22 km/h gemiddeld.
voor een racefietser / mountainbiker voelt dat redelijk bedroevend aan :'( ik had verwacht dat mijn gemiddelden toch minimaal op niveau racefiets zouden liggen (lees 30 gemiddeld)

enige excuus wat ik me kan verzinnen is dat het dalen als een trein gaat, maar klimmen is echt een drama.
de posbank ga ik met 12 a 13 in het uur omhoog (en 45 omlaag)
Pas net aan het ligfietsen? je spieren moet nog wel wennen aan een ligfiets. Bij mij duurde het ook een km of 500 tot 1000 voor ik net zo snel was als op mijn 'gewone' fiets. Nu pas begin ik sneller te worden dan op de gewone fiets

Omhoog fietsen op een ligfiets kost iets meer kracht omdat je niet op je pedalen kan gaan staan maar gewoon lekker omhoog bollen in een lichte versnelling gaat prima.

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
is inderdaad de 2e rit, denk kwestie van verwachtingen te hoog en ego te groot :P

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Tsja, je zult nog moeten wennen. Voel je je benen alsof ze moe zijn tijdens een klim? En verderop ook nog? Dat is typisch voor als je begint.

Wanneer je meer ingereden bent zul je langzaam naar je 'gewone' gemiddelden gaan.

Is dat op je M5?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
ik voel mijn benen tijdens het klimmen op zich niet zoveel, behalve een beetje boven de knieen. had al gelezen dat je op souplesse naar boven moest, ivm beschadigen knieen, dus daar probeer ik rekening mee te houden. nu (paar uurtjes later) voel ik vooral mijn bovenbenen.

de rit is op de M5 gemaakt, durf nog niet snel te dalen met de flevobike.

wat me wel opvalt is dat het frame nogal "flext", het is niet echt stijf.
en zonder handen rijden > 20 km/h is echt suicide, het voorwiel, vork en stuur gaan dan als een gek zwabberen, zelf met 1 hand fietsen is al lastig. MErk wel dat dat alleen is als je kracht op de pedalen zet.
is dat normaal voor dit soort fietsen?
ssj3gohan schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:21:
Tsja, je zult nog moeten wennen. Voel je je benen alsof ze moe zijn tijdens een klim? En verderop ook nog? Dat is typisch voor als je begint.

Wanneer je meer ingereden bent zul je langzaam naar je 'gewone' gemiddelden gaan.

Is dat op je M5?

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
ronjon schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:30:
ik voel mijn benen tijdens het klimmen op zich niet zoveel, behalve een beetje boven de knieen. had al gelezen dat je op souplesse naar boven moest, ivm beschadigen knieen, dus daar probeer ik rekening mee te houden. nu (paar uurtjes later) voel ik vooral mijn bovenbenen.

de rit is op de M5 gemaakt, durf nog niet snel te dalen met de flevobike.

wat me wel opvalt is dat het frame nogal "flext", het is niet echt stijf.
en zonder handen rijden > 20 km/h is echt suicide, het voorwiel, vork en stuur gaan dan als een gek zwabberen, zelf met 1 hand fietsen is al lastig. MErk wel dat dat alleen is als je kracht op de pedalen zet.
is dat normaal voor dit soort fietsen?


[...]
Ik kan ook niet zonder handen fietsen op mijn optima, met 1 hand lukt wel goed. Denk dat het komt door mijn 20 inch voorwiel. Wendbaar maar ook erg zenuwachtig.

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
ronjon; die M5 is inderdaad geen stijve fiets. Ik weet er alles van (3 in onderhoud hier) :P. Maar dat is geen enkel probleem. Dat het stuur gaat zwabberen is een beetje een consequentie van de balhoofdhoek. Je kunt je demper helemaal naar boven schuiven (als hij dat nog niet doet) in de bracket zodat je fiets in zijn geheel iets meer naar achteren leunt, dat kan een beetje helpen. Maargoed, niet-flevobikes zijn gewoon niet gemaakt om zonder handen te fietsen. Je kunt ook overwegen later een klapstuur erop te installeren, die kun je op je buik laten rusten met één hand eraan, fietst ook wat rustiger. Helaas kun je dan niet zoveel meer kwijt op het stuur.

Kun je al goed fietsen op de flevo? Dat heb je dan snel geleerd!

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
de demper staat al in zijn hoogste positie (laagste zithoek) dus denk dat ik er mee moet leren leven.
laatste tijd niet veel op de flevo gefietst, heb laatst het scharnierpunt eens losgehaald om alles schoon te maken en te smeren, en kwam erachter dat mijn diabolo scheef is. (waarschijnlijk ouderdom en slijtage)
wil binnenkort eens naar tempelman gaan om rond te neuzen en direct een diabolo mee te nemen.
ssj3gohan schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:40:
ronjon; die M5 is inderdaad geen stijve fiets. Ik weet er alles van (3 in onderhoud hier) :P. Maar dat is geen enkel probleem. Dat het stuur gaat zwabberen is een beetje een consequentie van de balhoofdhoek. Je kunt je demper helemaal naar boven schuiven (als hij dat nog niet doet) in de bracket zodat je fiets in zijn geheel iets meer naar achteren leunt, dat kan een beetje helpen. Maargoed, niet-flevobikes zijn gewoon niet gemaakt om zonder handen te fietsen. Je kunt ook overwegen later een klapstuur erop te installeren, die kun je op je buik laten rusten met één hand eraan, fietst ook wat rustiger. Helaas kun je dan niet zoveel meer kwijt op het stuur.

Kun je al goed fietsen op de flevo? Dat heb je dan snel geleerd!

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
trouwens even een andere vraag:
wat voor verzet rijden jullie? ik merkte vandaag dat ik bij hogere snelheden op mijn max verzet rondtrap, maar dat het moeilijk wordt om dan nog gecontroleerd rond te trappen, de toren worden op een gegeven moment te hoog voor mijn benen, met als resultaat instabiliteit (eerst van mijn eigen lichaam, daarna volgt de rest van de fiets automatisch ;) )

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
max verzet gebruik ik niet heel vaak, pas boven de 38-40km/u gaat ie in zijn zwaarste verzet. Normaal gebuik ik van de interne versnellingsnaaf de middelste versnelling van de 3 en op de achtercassette rij ik meestal 2e of 3e versnelling (gezien vanaf de zwaarste kleinste versnelling).

Hoe dat technisch gezien allemaal heet weet ik verder niet hoor :P

 • jules
 • Registratie: Oktober 2002
 • Niet online

jules

leend3rs.nl

ssj3gohan schreef op maandag 19 april 2010 @ 17:53:
Met MTB'en ben ik na 15 km helemaal bekaf... Bovendien heb ik dat alleen zonder spd gedaan, dus dat ging niet eens zo snel (ik was bang dat mn voeten van de pedalen af gleden). Maargoed, ik ben ook altijd zwaar geweest, dus dan is dat automagisch een stuk moeilijker.
* jules fietst ook zonder spd, daar is dus nog een hele slag in te behalen bij mij ;). Overigens doet een andere houding ontzettend veel. Maar volgens mij hadden we het er in het vorige deeltje ook over.
Vandaag was ik echt op dreef; woon-werk (vandaag ~20km totaal) heb ik continu, voor zover dat kon, boven de 30 gereden (op m'n flevo!). Bovendien had ik een record; ik was sneller klaar met het demonteren van de flevo in de trein dan twee andere vouwfietsen die tegelijk instapten. Wat nou onhandig?

Extra reclame: *jingle* een vouwfiets kan alles zijn! Snel, comfortabel, praktisch en veelzijdig. Koop een flevobike!
Haha, nice!

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
ronjon schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:57:
trouwens even een andere vraag:
wat voor verzet rijden jullie? ik merkte vandaag dat ik bij hogere snelheden op mijn max verzet rondtrap, maar dat het moeilijk wordt om dan nog gecontroleerd rond te trappen, de toren worden op een gegeven moment te hoog voor mijn benen, met als resultaat instabiliteit (eerst van mijn eigen lichaam, daarna volgt de rest van de fiets automatisch ;) )
geen flauw idee welk verzet. Juist dat verzet waar ik lekker een trap-ritme kan handhaven.
Zojuist weer terug van een 30km ronde met 26,6 gemiddeld, en op rechte stukken zal ik denk ik in zijn 5e versnelling rijden (van de 7 of 8)
de laatste 2 zware verzetten doe ik vaak bij het afdalen gebruiken voor dat beetje extra snelheid ;)
maar dan rijd ik ca. 60 km/u zonder helm....en dan houd ik het voor gezien

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Wat halen jullie op vlakke weg qua snelheid (vraag voor de open liggers )? ik kom niet veel verder dan 43-45km/u en dan is het echt op. Alsof er een onzichtbare snelheidsbegrenzer ingrijpt op dat moment :P Op mijn bukfiets heb ik op het vlakke stuk wel harder gehaald dan dat (50km/u)
En dat terwijl ik redelijk makkelijk (met weinig wind) 30-35km/u kan aanhouden, je zou zeggen dat je dan ook een hogere top zou moeten kunnen halen maar helaas ;(

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
rond de 45 km/h stopt het wel ja. Op zich kan ik dat achter een brommer wel een hele tijd volhouden, heb zelfs nog eens brommers ingehaald op die manier. Op een bukfiets haal ik dezelfde snelheid, zoveel verschil zit er op zich niet tussen ligger en bukker. Het verschil zit hem in tegenwind (merkbaar voordeel) en lange afstanden (ik houd 30 km/h veel makkelijker vol op de ligger). Op de bukker sta ik dan wel met een groot deel van m'n gewicht op de trappers dus heb ik minder snel last van zadelpijn - wat mijn grootste reden is om te liggen - maar het vermoeit op een bepaalde manier ook gewoon meer om te bukfietsen.

Maareh... 45 km/h is op de meeste ligfietsen ook gewoon 250W. Je kunt als niet-heel-erg-getraind persoon wel knallen met meer dan 250W, maar dat houd je ongeveer precies even lang vol als dat het duurt om überhaupt op de 45 te komen. Tegen de tijd dat je 45 rijdt produceer je weinig meer dan 250W, en dan heb je het wel gehad.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
Dat wordt dus nog meer trainen voor mij :P vanavond maar weer een rondje doen :+
Heb er sinds zondag alweer bijna 100 km opzitten :o

Momenteel ben ik bezig met een ander huis (samenwonen) maar zodra dat allemaal klaar is ga ik denk ik sparen voor een wat sneller model ligfiets (lowracer) :9

Kan blijkbaar toch niet rustig aan fietsen. Elke keer als ik rustig aan begin eindig is toch weer op hoge snelheden :X dan maar de tering naar de nering zetten en een snel exemplaar kopen om in mijn need for speed te voorzien 8)

[Voor 65% gewijzigd door Metro2002 op 20-04-2010 08:33]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Lowracers zijn niet persé sneller dan andere modellen hè...

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
ssj3gohan schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 08:33:
Lowracers zijn niet persé sneller dan andere modellen hè...
Merkte op de ligfiets opstapdag dat je wel minder last hebt van wind dus theoretisch zou je ook sneller moeten kunnen toch :P?

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Op zich kan ik wel 60 halen op een vlakke weg, maar dan moet ook alles meezitten, maar 45-50 is toch wel prima te doen.

Ik ga bij 35 ongeveer naar het grote blad voor.

Mijn gemiddelde over de laatste 20 uur ofzo is 26,55, wat vooral woon-werk is.

Zo heb ik alle punten gehad toch? ;)

Vanochtend trouwens op een oude stadsfiets met keihard zadel naar m'n werk gefietst, 18km. Maar wel met een collega, heb ik toch eens 1 kunnen overtuigen :)

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
mijn max ligt ook ongeveer op 45 per uur, maar dat is wel aanpoten geblazen.
tussen de 25 en 30 is goed te doen.

wel grappig dat ik gisteren 3 keer dezelfde racefietser heb ingehaald. (of hij mij 2 keer ...)
vooral bergop wordt ik door bejaarden en peuters volledig zoek gereden, bergaf daartegen is 1 groot feest, zonder te trappen worden dan snelheden van 40+ makkelijk gehaald.

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
ik heb laatst bouwtekeningen doorgemaild gekregen voor het maken van je eigen zephyr lage racer. als er interesse is dan kan ik deze wel online zetten.
Metro2002 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 08:31:
Dat wordt dus nog meer trainen voor mij :P vanavond maar weer een rondje doen :+
Heb er sinds zondag alweer bijna 100 km opzitten :o

Momenteel ben ik bezig met een ander huis (samenwonen) maar zodra dat allemaal klaar is ga ik denk ik sparen voor een wat sneller model ligfiets (lowracer) :9

Kan blijkbaar toch niet rustig aan fietsen. Elke keer als ik rustig aan begin eindig is toch weer op hoge snelheden :X dan maar de tering naar de nering zetten en een snel exemplaar kopen om in mijn need for speed te voorzien 8)

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 04-01 19:10
ronjon schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 09:25:
mijn max ligt ook ongeveer op 45 per uur, maar dat is wel aanpoten geblazen.
tussen de 25 en 30 is goed te doen.

wel grappig dat ik gisteren 3 keer dezelfde racefietser heb ingehaald. (of hij mij 2 keer ...)
vooral bergop wordt ik door bejaarden en peuters volledig zoek gereden, bergaf daartegen is 1 groot feest, zonder te trappen worden dan snelheden van 40+ makkelijk gehaald.
tip: neem een flink aanloopje en probeer goed je traptempo vast te houden als je omhoog rijdt. Ook kan je je afzetten tegen je stoeltje. Ik ben op mijn ligger niet langzamer een heuvel op als op de bukker.
ronjon schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 09:27:
ik heb laatst bouwtekeningen doorgemaild gekregen voor het maken van je eigen zephyr lage racer. als er interesse is dan kan ik deze wel online zetten.


[...]
ik heb echt 2 linker handen dus of dat nou zo'n goed plan is :P maar het is wel leuk om te zien misschien dus zet ze maar online :D

Ik had gister ondanks mijn ventisit een drijfnatte rug van het fietsen. Had gehoopt dat dat minder zou worden met zo'n zitje maar helaas. Meer mensen hier last van?

[Voor 29% gewijzigd door Metro2002 op 20-04-2010 09:46]


 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
ronjon schreef op maandag 19 april 2010 @ 20:57:
trouwens even een andere vraag:
wat voor verzet rijden jullie?
Met een 26" achterwiel (ook handig om te weten)
Voorblad 52, achterblad 11

Dit is voor mij genoeg om bij een kadans van 90 al 53 km/h te rijden. Gezien 90 zo'n beetje mijn normale kadans is, is dat meer dan genoeg.
Bij stevig doortrappen de bult op ga ik vaak al iets van kadans 110 trappen, dus in een sprint moet dat ook kunnen. Dan zit ik al aan 65 km/h in de hoogste versnelling (bultje af natuurlijk :+ )
En desnoods trap ik nog wat hoger. Ook kadans 130 heb ik wel eens getrapt maar dat verzuurt heel snel. Maar daarbij zou ik al 77 km/h rijden.
ik merkte vandaag dat ik bij hogere snelheden op mijn max verzet rondtrap, maar dat het moeilijk wordt om dan nog gecontroleerd rond te trappen, de toren worden op een gegeven moment te hoog voor mijn benen, met als resultaat instabiliteit (eerst van mijn eigen lichaam, daarna volgt de rest van de fiets automatisch ;) )
Wat heb jij op je fiets zitten dan?

Grootste voorblad
Kleinste achterblad
Formaat aangedreven (achter?)wiel
Eventueel aanwezige naafversnelling, zo ja, welke?

 • Aikon
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Heuvelop ben ik ook niks hoor, beste is vooral proberen een hoge candans te behouden.

Natte rug blijf je houden, doe je eigenlijk weinig aan.

 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Ik ook. Bij hoge uitzondering kan ik met 30 km/h tegen de Oude IJsselbrug bij Zwolle op maar doorgaans vind ik ergens tussen de 18 en 22 km/h meer dan zat.
Het best is maar gewoon te accepteren.

Onlangs heb ik op die manier een racefietser uit zien lopen maar enige tijd later op het vlakke alsnog ingehaald.

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Metro2002 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 08:00:
Wat halen jullie op vlakke weg qua snelheid (vraag voor de open liggers )? ik kom niet veel verder dan 43-45km/u en dan is het echt op. Alsof er een onzichtbare snelheidsbegrenzer ingrijpt op dat moment :P Op mijn bukfiets heb ik op het vlakke stuk wel harder gehaald dan dat (50km/u)
Een Optima Dingo lijkt me geen snelheidsmonster inderdaad. Het stoeltje staat nog best rechtop, en er zitten nogal wat onderdelen (vorken, rolletjes, achterderailleur en zo) ver buiten het profiel van de fietser (frontaal gezien), waardoor ze een eigen turbulentiespoor trekken. Het is ongeveer vergelijkbaar met een racefiets.

Als je op de racefiets 50 km/u kunt trappen is dat wel fors. Mij lukt dat momenteel op de low racer niet eens. En gisteren hield ik een paar 'wandelende' wielrenners (25 km/u) niet meer bij 8)7

Ik had dan ook een tijd niet gegeten, want ik was bij de tandarts geweest en moest nog een rondje rijden om wat gereedschap op te halen. Na een kilometer of 30 was de snelheid er al een beetje uit, en toen ik m'n fiets volgeladen en m'n benen leeggereden had kwam de man met de hamer :P
Ach ja, het wintervet moet er ook afgereden worden... ik ben thuisgekomen, met 80 km op de teller.

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
ik rijd ook met een 26" achterwiel, hier zit ook de aandrijving op.
ik heb geen naafversnelling maar derailleurs.

grootste blad voor is 42 en achter kleinste 12 dacht ik.
ik heb nog een 52 liggen, dus ik denk dat ik deze als grootste blad neem, dan de 42 op het midden en klein zal ik nog even moeten kijken.
WFvN schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 09:57:
[...]

Met een 26" achterwiel (ook handig om te weten)
Voorblad 52, achterblad 11

Dit is voor mij genoeg om bij een kadans van 90 al 53 km/h te rijden. Gezien 90 zo'n beetje mijn normale kadans is, is dat meer dan genoeg.
Bij stevig doortrappen de bult op ga ik vaak al iets van kadans 110 trappen, dus in een sprint moet dat ook kunnen. Dan zit ik al aan 65 km/h in de hoogste versnelling (bultje af natuurlijk :+ )
En desnoods trap ik nog wat hoger. Ook kadans 130 heb ik wel eens getrapt maar dat verzuurt heel snel. Maar daarbij zou ik al 77 km/h rijden.

[...]

Wat heb jij op je fiets zitten dan?

Grootste voorblad
Kleinste achterblad
Formaat aangedreven (achter?)wiel
Eventueel aanwezige naafversnelling, zo ja, welke?

 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
Maar met een combinatie 42-12-26" zit je met 39 km/h nog maar aan een kadans van 90. Bij 43,5 zit je aan 100 km/h. Daar zou ik onder de meeste omstandigheden (vlak wegdek) ook al genoeg aan hebben.

Ik heb de indruk dat jij met een vrij lage kadans rijdt. Klopt dat?

 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
Bouwbeschrijving Zephyr Lage Racer
Foto's kettingloop Zephyr
Geschiedenis van de ligfiets in NL - Zephyr
Metro2002 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 09:32:
[...]

ik heb echt 2 linker handen dus of dat nou zo'n goed plan is :P maar het is wel leuk om te zien misschien dus zet ze maar online :D

[Voor 43% gewijzigd door ronjon op 20-04-2010 11:38]


 • ronjon
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:23
ik zal vanavond voor de zekerheid nog ff mijn tandjes gaan tellen.
Op zich rijd ik al wel snel op mijn max verzet, kruissnelheid is dan ca 30 km/h
volgens mij eigen berekeningen is de kadans dan rond de 70
WFvN schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 11:18:
Maar met een combinatie 42-12-26" zit je met 39 km/h nog maar aan een kadans van 90. Bij 43,5 zit je aan 100 km/h. Daar zou ik onder de meeste omstandigheden (vlak wegdek) ook al genoeg aan hebben.

Ik heb de indruk dat jij met een vrij lage kadans rijdt. Klopt dat?

 • nsa1984
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 13:04
Wat betreft snelheid op een vlakke weg, kom ik normaal gesproken in de omgeving van 30km/h ongeveer, max heb ik recent in de stad gezet op 39,8km/h maargoed dat was dan ook van korte duur.
Verzet wat ik daarvoor gebruikte weet ik niet, maar was versnelling 8 op de fuenda Calypso (zal straks misschien nog wel even tellen). Bergop/Heuvelop wil ik nog wel een keer ontdekken op de posbank, maar dat moet voorlopig nog maar even wachten.

Wat betreft SPD pedalen. Ik zie dat iedereen er eigenlijk best positief over is, maar als ik het goed begrijp moet ik mijn reguliere schoenen (leger kisten) inleveren als ik met spd wil fietsen :( Is dat echt zo of kun je die plaatjes ook zonder problemen onder normale schoenen schroeven?

Verder gisteren mezelf weer volkomen voor paal gezet.
Reed de straat voor mijn huis in, tussen de paaltjes aan het begin van de straat door. Althans ik dacht dat ik er tussendoor reed, mijn stuur (met name de linkerhelft(met spiegeltje)) was het daar niet mee eens. Nog net het paaltje gepakt dus. Plof ik op de grond, fiets op de grond. Ik sta weer op en pak de fiets op, blijft de linkerhelft van het stuur op de grond liggen. De beugel voor onderstuur gebroken.

Nu moest ik toch al bellen met ACE voor een grotere stoel, maar moet nu dus ook een nieuwe beugel hebben. Iemand een idee hoeduur zoon beugeltje zou zijn?

PS Ronjon dankjewel voor de pdfjes over de zephyr, is leuk leesvoer :)

De waarheid is leuk, maar hoe heb je die gevonden?


 • NielsTn
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 14:23
nsa1984 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 12:53:
..
Wat betreft SPD pedalen. Ik zie dat iedereen er eigenlijk best positief over is, maar als ik het goed begrijp moet ik mijn reguliere schoenen (leger kisten) inleveren als ik met spd wil fietsen :( Is dat echt zo of kun je die plaatjes ook zonder problemen onder normale schoenen schroeven?
..
ik heb bij een fietsenzaak een opruiming gevonden: Shimano schoenen + gratis SPD -set voor 99 eur.
wellicht is dat een optie, of anders marktplaats (mensen die er uit gegroeid zijn etc).

Tesla Model 3 LR DualMotor - AP & FSD | 4800Wp solar panels | 11.4GJ thermal solar panels


 • nsa1984
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 13:04
NielsTn schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 13:25:
[...]


ik heb bij een fietsenzaak een opruiming gevonden: Shimano schoenen + gratis SPD -set voor 99 eur.
wellicht is dat een optie, of anders marktplaats (mensen die er uit gegroeid zijn etc).
Probleem voor mij is dat ik vrij vreemde voeten heb. En vrijwel alles om mijn voeten binnen 3 maanden kapot gaat :( Alleen leger kisten kan ik mits ik om de dag een ander paar aantrek een jaar mee doen. (dus ik verslijt twee paar in een jaar) Vandaar dus ook dat ik spd voor mezelf niet zie zitten omdat ik dan (volgens mij) verplicht naar andere schoenen moet. Zou ik spd plaatjes onder kisten kunnen schroeven dan zou ik het best eens willen proberen, want ik zie de voordelen er best van in.

De waarheid is leuk, maar hoe heb je die gevonden?


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 07-02 16:09

mux

99% efficient!

Topicstarter
Je kunt de cleats niet zomaar onder je schoenen bevestigen. Althans - ja, het kan, maar dan kun je er niet lekker mee rondlopen in het dagelijks leven. Je kunt beter aparte fietsschoenen gebruiken.

Ik zou eigenlijk ook gewoon overal spd moeten gebruiken, maar ik sta erop (hehe) dat ik mijn sandalen en schoenen ook moet kunnen gebruiken. Combipedalen zijn dan een uitkomst maarja... Die hebben dan weer het eerdergenoemde probleem dat je altijd de verkeerde kant te pakken hebt.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Tomino
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 13:32
Verkeerde kant, dat is net zo easy te gewennen als SPD direct erin klikken. Als je normale schoenen aan hebt en je hebt combi pedalen, dan staan de pedalen ook altijd dezelfde kant op ivm dat de ene kant zwaarder is als de andere. Vormt geen enkele belemmering hier..!

 • benoni
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
nsa1984 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 12:53:
Wat betreft SPD pedalen. Ik zie dat iedereen er eigenlijk best positief over is, maar als ik het goed begrijp moet ik mijn reguliere schoenen (leger kisten) inleveren als ik met spd wil fietsen :( Is dat echt zo of kun je die plaatjes ook zonder problemen onder normale schoenen schroeven?
Ha! Dat heb ik in m'n studententijd wel eens geprobeerd, maar het zat voor geen meter :)

Grootste probleem is de constructie van het voetbed. De onderzool moet niet alleen dik genoeg zijn zodat het SPD-plaatje er tussen valt (dat zal nog wel gaan bij legerkisten), maar je tussenzool moet een stevige, stugge plaat zijn waarop je de boutjes kunt vastzetten. Ik had bij een paar oude schoenen in de zolen het gat voor de SPD opengesneden, en toen zover mogelijk de buitenzool van de binnenzool losgestoken en 2 mm kunststof plaatjes er tussen geschoven. Maar die plaatjes waren veel te buigbaar en te kort. Je voelt dan onderweg de SPD plaatjes telkens loskomen en weer in je voetzool drukken.

Toch zou je kunnen proberen om het wel goed te krijgen, als je het leuk vindt om te experimenteren. Kijk vooraf even goed hoe het bij SPD-schoenen uit de fabriek zit. Als je schoenen hebt die je iets te ruim zijn en waar een dikke inlegzool in zit, dan kun je inlegplaten op maat maken van die inlegzool en die er tussen doen. Ik denk dat je voor metaal moet kiezen, het extra gewicht is jammer, maar je hebt echt een stijve plaat te grootte van je voetzool nodig. Op de plaats waar de schoenplaatjes komen moet je een verzonken vlak in de voetplaat kloppen waar het montageplaatje van de SPD-set in past, zodat de boutjes niet in je voetzool prikken. Als je een paar oude kistjes hebt staan die toch verzoold moeten worden, zou je ook zo'n ouderwetse schoenmaker kunnen opzoeken en samen een oplossing maken.

 • WFvN
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 28-01 09:25

WFvN

Van den Brink Koeltechniek

Topicstarter
nsa1984 schreef op dinsdag 20 april 2010 @ 12:53:
Wat betreft SPD pedalen. Ik zie dat iedereen er eigenlijk best positief over is, maar als ik het goed begrijp moet ik mijn reguliere schoenen (leger kisten) inleveren als ik met spd wil fietsen :( Is dat echt zo of kun je die plaatjes ook zonder problemen onder normale schoenen schroeven?
Zonder problemen zeker niet.

Ik droeg voorheen altijd bergschoenen maar tegenwoordig (sinds SPD) dus fietsschoenen.
Er zijn ook bergschoenen met SPD maar helaas passen die mij niet anders had ik die wel aangeschaft. Voor jou zou het wellicht een goede vervanger zijn.
Pagina: 1 2 3 ... 44 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee