Het Ligfietstopic - Deel 2 Vorige deel Overzicht Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 11 Laatste
Acties:

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Mede-auteur:
  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Ligfietstopic Deel 2 header
Welkom in dit topic over ligfietsen.

De ligfiets is niet een erg bekend verschijnsel. Onder de ligfietsers is het aandeel mensen met een wat meer technische achtergrond vrij hoog. In deel 1 hebben we dan ook vastgesteld dat er behoorlijk wat tweakers met ligfietsen rondrijden. Het grappige is dat in bijvoorbeeld het Mountainbike topic en het wielrentopic een hoop goede amateurs rondlopen die op hoog niveau over de meest intieme details van hun fiets aan het praten zijn - in het ligfietstopic hangt een wat informelere sfeer. De onderdelen van ligfietsen, verschillen tussen ligfietsen, rijstijl en ervaringen zijn zo ontzettend gevarieerd dat je niet kunt veronderstellen dat mensen over jouw situatie veel weten. Iedereen kan gemakkelijk meepraten!

Deze startpost is vrij groot. Lees wat je interessant lijkt, wat je niet interesseert laat je gewoon lekker links liggen. Plaats je reacties over je eigen ervaring(en) met ligfietsen, als berijder of mogelijk als iemand die al eens een 'aanvaring' gehad heeft met een ligfiets. Misschien heb je zelf een ligfiets gebouwd, meld het hier. Gezien de ligfiets voor sommige mensen nog een behoorlijk controversieel apparaat is, dat door zijn soms geforceerde plek in het verkeer mogelijk ergernissen met zich meebrengt kan de discussie nog wel eens wat minder aardig worden. Vanzelfsprekend is het dus niet de bedoeling om je ergernissen over een aanvaring af te reageren in dit topic.

Met dank aan Benoni voor het aanleveren van het nieuwe headerplaatje

Kort stukje geschiedenis
De uitvinder van de ligfiets is Charles Mochet. In de geschiedenis komen vrij veel ‘trapauto’s voor volwassenen’ voor waaronder de ‘Vélocar’ van Charles Mochet. Het betrof een voertuig op 4 fietswielen welke werd aangedreven door de mens met behulp van trappers.
Mochet heeft de Vélocar in 1930 als het ware in tweeën gehakt; de eerste ‘ligfiets’ was geboren, een fiets met 2 wielen waarbij de trappers niet ónder de berijder zaten maar vóór de berijder.

In de jaren 30 heeft een ‘onbekende’ amateurrijder met de Vélocar meegereden in de Tour de France. Deze amateurrijder heeft alle kopstukken eruit gereden. Hierna is de ligfiets door de UCI (Internationale Wielerbond) ‘verbannen’ uit de Tour de France.

Jarenlang is er maar weinig van de ligfiets vernomen. In de jaren 70 is de ligfiets herontdekt tijdens de oliecrisis. Sindsdien wint de ligfiets aan populariteit. Het gaat niet snel maar het stijgt gestaag.
Bron

Soorten fietsen
Bij ‘normale’ fietsen kan je de fietsen onderverdelen in een flink aantal soorten fietsen zoals mountainbikes, crossfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, racefietsen etc. Bij ligfietsen geldt dat ook maar daarbij zijn er zóveel verschillende modellen zijn dat het eigenlijk niet te doen is om ze allemaal te gaan melden. Ik wil daarom een paar verschillende aspecten belichten.
Allereerst wil ik een rijtje met modellen fietsen op een rij zetten waarbij de houding van de berijder opeenvolgend is, hierbij wordt duidelijk waar de ligfiets geplaatst kan worden.

Buikligfiets: vrij onbekende ligfiets waarbij de berijder op de buik ligt, de trappers zitten ‘achter’ de berijder.
Racefiets/wielrenfiets (bukfiets): de bestuurder leunt vrij sterk voorover, de trappers zitten onder de berijder.
Sportfiets/mountainbike: de bestuurder steunt een beetje voorover, de trappers zitten onder de berijder
Stadsfiets/omafiets: de bestuurder heeft het bovenlichaam vrijwel rechtop, de trappers zitten onder de berijder
Zitfiets: De EZ-Bikes die een paar jaar geleden op de markt zijn gekomen, de bestuurder zit lichtelijk achterover, de trappers zitten verder naar voren geplaatst
Ligfiets: de bestuurder hangt met het lichaam naar achteren waarbij de benen naar voren steken, de trappers bevinden zich dan ook voor de berijder.

Maar nu de meest gangbare ligfietsen:

Allereerst wil ik het verschil maken tussen tweewielers en driewielers. Uitleg is hierbij niet echt nodig lijkt me. De driewielers hebben als voordeel dat ze stabieler zijn door de 3 wielen - dit is handig om bijvoorbeeld (met bagage) bergop te gaan. Binnen de driewielers is er nog een onderverdeling te maken tussen driewielers met twee wielen voor en één achter (tadpole - kikkervis-configuratie), of andersom (delta-configuratie). Het meest voorkomende type is de tadpole, en daar is doorgaans het achterwiel aangedreven en zijn de 2 voorste gestuurd, maar er bestaan voorbeelden van elke permutatie van sturende en aangedreven wielen.

Een klassieke onderverdeling binnen tweewielerligfietsen is:
Long wheelbase. Hier zit het achterwiel achter de berijder en het voorwiel voorbij de trapas. Dit type fiets is door zijn lange wielbasis (heee....) heel erg stabiel en makkelijk te berijden. Niet verwonderlijk zijn veel beginners snel aangetrokken tot dit type omdat ze denken dat ligfietsen moeilijk zijn, en dit de makkelijkste instap is. Vaker dan eens wegen de nadelen hier wel zwaar - een lwb is langer en meestal zwaarder dan andere types, het voorwiel is doorgaans klein en de besturing is doorgaans indirect (dat is, met kabels of een stang). In amerika is dit een erg populair type.
Compact long wheelbase. Hier is het voorwiel heel klein gemaakt en zo dicht mogelijk bij (onder) de trapas gezet, en de besturing direct. Een zogenaamd klapstuur of een conventionele stuurboog is dan mogelijk. Het voorwiel is zoals gezegd wel erg klein, zonder vering kan dat oncomfortabel zijn. De meeste lwb fietsen in europa zijn van het clwb type, bijvoorbeeld de Flevobike OKe-Ja, of Cannondale's ligfiets. Ook de meeste 'comfortfietsen' zijn van dit type. De olympische zit/ligfiets was ook dit type. clwb's hebben nog meer dan een rechtopfiets de eigenschap dat opstappen en afstappen eigenlijk geen handelingen zijn, je zit erop en kunt meteen weg.
Short wheelbase. Hier zit het voorwiel dichterbij de stoel dan de trapas. Veruit het meest populaire type in Europa, en eigenlijk vrijwel overal. De korte wielbasis zorgt voor een fiets die, als je er voor het eerst op stapt, heel onstabiel aanvoelt bij lage snelheden. Je kunt je voorwiel ook niet zien. Ook steekt dat grote zaagtandblad lekker uit om overal krassen en vleeswonden in te maken. In werkelijkheid valt het wel mee - de meeste mensen vinden zo'n fiets al snel 'responsief' en 'direct' aanvoelen in plaats van 'onstabiel' of 'eng', en de wendbaarheid maakt het ook een goed ligfietsconcept voor in de stad. Wel moet je er altijd mee rekening houden dat je naar voren wat meer uitsteekt. Onderstuurmodellen zijn niet geschikt voor mensen met korte benen - althans, dan moet je er een met kleine wielen en/of een lage zit nemen. Bovenstuur heeft het toegevoegde voordeel dat men meent dat het aerodynamischer is, en dat je een plek hebt voor je fietscomputer, navigatie, vaste spiegels en wat dies meer zij.

Verder is een groot verschil te vinden in het wel, niet of gedeeltelijk hebben van een stroomlijn. Open ligfietsen kunnen voorzien worden van bijvoorbeeld een staartpunt welke de stroomlijn achter de berijder verbetert, ook kan er een zogenaamde 'streamer' voorop geplaatst worden die de stroomlijn aan de voorkant verbetert. Zowel streamer als staartpunt kunnen in principe op elke ‘open’ ligfiets gemonteerd worden. Ook kan er een fiets gekozen worden met volledige stroomlijn. We spreken dan over een velomobiel (ook wel ‘sigaar’ of ‘banaan’ in de volksmond). Veelal zijn deze velomobielen voorzien van 3 wielen maar 2 of 4 kan ook.

Naast de verschillende modellen ligfietsen is er ook een flink verschil in manieren van sturen:
direct onderstuur, het stuur zit onder de bestuurder. Dit stuur is direct verbonden met de voorvork
indirect onderstuur met stang, het stuur zit onder de bestuurder. Het stuur heeft een ander scharnierend punt dan de voorvork. Het stuur en de voorvork zijn verbonden met een stang.
indirect onderstuur met kabels, idem als indirect onderstuur met stang maar in dit geval is de verbinding tussen stuur en voorvork met een kabel. Dit principe wordt tegenwoordig zelden of nooit meer toegepast.
direct bovenstuur, idem als direct onderstuur maar in dit geval bevindt het stuur zich boven de berijder.
Stuurknuppels, vrijwel alleen toegepast op driewielers. Het doet denken aan de stuurknuppels van een F16 of van moderne conceptcars
besturing met de benen (kantelknikbesturing), sturen met de handen is niet mogelijk. Zowel trappen als sturen gebeurt met de benen.

Verder is er verschil in voorwielaandrijving en achterwielaandrijving. Zeker geveerde voorwielaangedreven ligfietsen (bekendste en meest voorkomende type: flevobike) staan erom bekend om nogal lastig te zijn met het accelereren op een gladde ondergrond, of bergop fietsen omdat het voorwiel minder grip heeft dan het achterwiel. Daarentegen is het een groot pluspunt dat de ketting een stuk korter is.



Leren ligfietsen
Is ligfietsen moeilijk? Nee, in principe kan iedereen leren ligfietsen. Sowiezo zijn er de ligfietsen met meer dan 2 wielen. Evenwicht houden is daarbij in de meeste gevallen niet nodig, op die modellen kan iedereen direct fietsen. De meeste tweewielers kosten iets meer energie maar de praktijk wijst uit dat bijna iedereen binnen 5 minuten goed kan fietsen op een ligfiets.
3 modellen ligfietsen waarop mensen níet zomaar wegrijden zijn de Flevobike (tegenwoordig onder de naam Tempelman) Bike, Trike en Racer. Het betreft hier fietsen met een zogenaamde kantelknikbesturing waarbij gestuurd moet worden met de benen in plaats van met de armen.

Wel is duidelijk dat het lichaam (de benen) moeten wennen aan de andere houding. Een beginnend ligfietser zal ongeveer een half jaar de tijd nodig hebben om de beenspieren te laten wennen aan de houding. Tot die tijd zal de ligfiets veel minder voordeel bieden als het gaat om snelheid in vergelijking met een normale fiets.

Voordelen en nadelen van de ligfiets
Voordelen:
Nadelen:
• Zaken als last van de rug, polsen, nek en achterwerk behoren veelal tot de verleden tijd
• Één ligfietsfabrikant heeft een naam die eigenlijk een duidelijk punt heeft: M5: Meer Meters Met Minder Moeite. Met een ligfiets worden gemakkelijker grotere afstanden afgelegd.
• Met een wat vlottere ‘rechtop/buk’-fiets moet moet het hoofd ‘achterover’ gehouden worden om zicht te houden op de horizon. Met de ligfiets is de houding als lekker lui op de bank hangen voor de televisie. Het hoofd bevindt zich in een prettige houding waarbij de horizon zich in een mooi panorama toont. Met een ligfiets zie je meer.
• Er zijn al vaker medische publicaties geweest over normale (en met name racefiets-) zadels dat die problemen kunnen veroorzaken met ondermeer de prostaat, dit doordat het zadel een klein drukpunt is in het kruis. Met een ligfiets is dat totaal niet aan de orde.
• Omdat het frontaal oppervlak van een ligfiets doorgaans kleiner is dan die van een 'normale' fietser, is de luchtweerstand kleiner. Met tegenwind hoef je met een ligfiets dan ook minder hard te ploeteren dan met een normale fiets. Helemaal leuk wordt het met een velomobiel. Met wind schuin op de kop, kan de fiets gaan werken als een zeil waardoor wind-tegen dus een positief effect heeft op de snelheid van de fiets! Dat soort momenten is voor mij helaas schaars binnen de bebouwde kom maar in de polder schijnt het vaker voor te komen.
• Een velomobiel heeft nog als extra voordelen (ook boven een normale ligfiets) dat je droog zit, warm zit en stabiel kan rijden door de 3 wielen. Verder heeft een velomobiel een forse bagageruimte.
• De aanschafprijs is vrij vaak een stuk hoger dan die van normale fietsen. Sinds kort zijn er echter nieuwe ligfietsen te koop voor minder dan 1000 euro
• Een ligfiets is vaak lager dan een normale fiets. Defensief rijgedrag is in sommige situaties nodig als het zicht op de ligfietser belemmerd wordt door bijvoorbeeld een auto, een heg of ander zichtbelemmerend voorwerp. In de praktijk valt dit enorm mee
• De gemiddelde ligfiets bereikt hogere snelheden dan de gemiddelde ‘rechtopfiets’ waardoor andere verkeersdeelnemers de situaties soms verkeerd inschatten.
• Het is maar hoe je het bekijkt. Ligfietsen zijn nog altijd geen alledaags verschijnsel. Als ligfietser zullen veel blikken op je gericht zijn en zullen mensen zich soms vreemd gedragen (commentaar als ‘wakker worden!’ of vreemd lachen)
• Afhankelijk van de persoon kan zweet op de rug een minder aangenaam punt worden. Omdat de rug tegen de zitting leunt, is er minder ventilatie waardoor de rug bij sommige mensen flink nat wordt
• Ligfietsen zijn gemiddeld zwaarder dan normale fietsen (hoewel er inmiddels ook ligfietsen zijn van minder dan 10 killogram maar een doorsnee ligfiets zit vaak al snel bij de 20 kilogram in de buurt). Met name de velomobielen zijn zwaar, daarbij variëert de massa al snel van 32 kilogram voor bijvoorbeeld een Mango tot 40 kilogram voor een Versatile. Op de vlakke weg is dat niet zo'n punt maar heuvelop zijn de extra kilogrammen wel te merken.

Waarom ligfietsen?
De redenen om te gaan ligfietsen kunnen zeer uiteen lopen:
• Er zijn mensen die het doen vanuit milieu-oogpunt
• Weer een ander doet het wegens de steeds hoger wordende brandstofkosten
• Sommige mensen hebben rugklachten gekregen waardoor een normale fiets geen optie meer is, ligfietsen blijken daar vaak een goede oplossing voor te zijn
• Mensen met een andere lichamelijke handicap (zoals evenwichtstoornis) kunnen vaak goed uit de voeten met een driewieler
• Ligfietsen is een stuk comfortabeler dan gewoon fietsen
• Ligfietsen is gewoon een stuk sneller en leuker
Het is even een kleine greep redenen waarom een mens zou kunnen gaan ligfietsen. Er zijn vast nog heel wat meer redenen te verzinnen.

Ligfiets en bagage, gaat dat samen?
Menig mens denkt dat de ligfiets niet veel meer is dan een speelgoedje waar je weinig meer mee kan dan gewoon een stukje op fietsen. Dat een ligfiets zéér praktisch kan zijn voor bijvoorbeeld fietsvakanties, kunnen mensen zich vaak moeilijk voorstellen. Lang niet alle ligfietsen hebben bagagedragers. En redelijk wat modellen die wel een bagagedrager hebben, hebben vaak een wat korter model dan men gewend is bij 'normale' fietsen. Dan te bedenken dat op een 'normale' trekking-fiets ook nog eens tassen aan het voorwiel gehangen kunnen worden, dat kan bij een ligfiets niet.
Maar waar laat je je bagage dan?

Bij een ligfiets wordt de bagage onder de zitting van de fiets gehangen met zijtassen. Ook kan gekozen worden voor toptassen welke achter de zitting gemonteerd worden. Een ligfiets met bagagedrager kan beide tassen kwijt:
Afbeeldingslocatie: http://www.bikeiowa.com/uploads/gallery/recumbent-castle.jpg

Een heel mooi voorbeeld van een Tweaker die ervaring heeft met véél bagage:
benoni in "Het ligfietstopic" (afbeeldingen)
benoni in "Het ligfietstopic" ('waslijst' met de dingen die meegenomen worden)

Dit soort tassen is in diverse maten verkrijgbaar. Voor mensen die véél willen meezeulen, de zijtassen zijn bijvoorbeeld te krijgen in 2x 35 liter, samen 70 liter dus. Plaats daar een 30 liter toptas bij en je hebt 100 liter bagageruimte. Als dat niet genoeg is....

Verder kan ook gedacht worden aan een velomobiel. Die fietsen hebben vaak een zee van ruimte binnenin.


Meer over aandrijving

Ligfietsen zijn weliswaar erg aerodynamisch, maar door de liggende houding zitten de benen en trapas wel op een erg onhandige plek ten opzichte van het aangedreven wiel. Vaak is een gigantische ketting nodig van het crankstel naar de cassette. Op mijn eigen M5 Blue Glide zit een ketting die gemaakt is van 3 'normale' fietskettingen. Dit zorgt ervoor dat het op spanning houden, maar ook het uberhaupt in goede banen leiden van de ketting voor problemen kan zorgen. Kettinggeleiders, kettingbuizen en/of kettingrollen zijn eigenlijk onmisbaar in elk ontwerp, want zelfs de stijfste derailleurveer kan zo'n lange ketting niet strak genoeg houden. Kettingbuizen hebben het toegevoegde voordeel dat ze je kleding schoonhouden, maar ze geven wel flink wat weerstand! Kettingrollen echter kunnen niet altijd voorkomen dat je ketting gaat klepperen, wat voor schakelproblemen kan zorgen. Lage racers hebben een kettinglijn die meestal 3 of 4 kettingrollen vereist, in sommige gevallen zijn er zelfs 3 knikken in de kettinglijn aangebracht (wat het totaal op 6 kettingrollen brengt als bende kettingen elke keer een aparte rol nodig hebben).

Dan is er nog de grote variëteit aan wielgroottes in combinatie met verzetten. Door de kleine aangedreven wielen (16 of 20 inch) op sommige ligfietsen en de hoge snelheid waarmee je je in het zwaarste verzet wilt verplaatsen is het vinden van een geschikte aandrijving soms lastig - zeker het combineren van klimmen en 45-50 km/h kunnen gaan is interessant. Er zijn twee populaire oplossingen:
• De Rohloff Speedhub 500
• De Sachs (tegenwoordig SRAM) 3x7 naaf in combinatie met achter- en mogelijk voorderailleur

De Rohloffnaaf is een naafversnelling die in tegenstelling tot de misschien wat ouderwetse publieke opinie zeer geschikt is voor het zetten van veel kracht, en daarbij ook een gigantisch schakelbereik heeft, namelijk meer dan 500%. Andere naafversnellingen komen maar net boven de 300% uit, wat een stuk minder is dan het bereik dat je met een aardig setje voor- en achterderailleurs kunt bereiken, en dat heeft eigenlijk al een te beperkt bereik voor sommige ligfietsen.

De tweede optie is een naafversnelling waarop een freewheel voor derailleurcassettes zit (voor zover ik weet bestaat in deze vorm enkel de 3x7). De naafversnelling heeft 3 versnellingen (wide range) waarmee je grof kunt schakelen, en op de freewheel kun je uiteraard elke willekeurige cassette zetten. Met een 11-34 cassette krijg je op die manier net iets meer bereik dan de Rohloff. Met een voorderailleur kun je dit bereik zelfs uitbreiden tot boven de 1000%, hoewel ik me niet veel nuttige toepassingen voor zo'n ridicuul bereik kan voorstellen.

De 3x7 is het goedkopere broertje van de Rohloff, en zo moeilijk is dat ook niet. Momenteel betaal je ruwweg 800 euro voor de Rohloff!




Iets over wielen en banden

Rechtopfietsen zijn beestjes waar je je eigenlijk nooit zorgen hoeft te maken over wielen en banden, alles is 28". Zodra je met mtbs bezig bent kom je al iets meer in de problemen, gezien er veel verschillende soorten 26 inch zijn. Echter, vrijwel alles daar is ook 26 of 28 inch. Bij ligfietsen staat de wereld op zijn kop, draait een paar rondjes en maakt dan een onmogelijke salto - als het om bandenmaten gaat.

Er is een standaard voor bandenmaten, dit zijn bandenmaten volgens de ETRTO - The European Tyre and Rim Technical Organisation (web 1.0 alert!). Een bandenmaat wordt aangegeven met twee cijfertjes - het eerste cijfer is de (opgeblazen) breedte, het tweede is een gestandaardiseerde velgmaat: de zogenaamde bead set diameter. Dit is de diameter van de rand van de band die in de velg zit. Een smalle 28 inch raceband is bijvoorbeeld 28-622, een dikke mountainbikeband is 50-559 (26 inch). Niet elke breedte band kan op elke breedte velgrand worden gezet: een mountainbikeband moet op een brede velg, een raceband op een smalle. Een goede uitleg hierover is te vinden op deze pagina van Sheldon Brown.

Ligfietsen hebben veel verschillende maten. Meest voorkomend is volledig 406 (20"). Erg populair is tegenwoordig de brede 406 velg waarop comfortabele lagedruk-stadsbanden kunnen. Echter, M5 maakt nogal eens gebruik van 451 banden wat een andere 20" maat is. Dan gebruikt Flevobike graag 16" 340 bandjes, en veel short wheel base ligfietsen hebben een 26" achterwiel in 559 of 590mm. High racers worden nu ook graag met 28" uitgerust. Moraal van het verhaal is: Zeker met 26 en 20 inch wielen moet je uitkijken welke maat je precies hebt als je bandjes gaat wisselen of je koopt geheid het verkeerde. Gezien de exclusiviteit en persoonlijkheid van ligfietsen kun je er zeker niet vanuit gaan dat hetzelfde model ook altijd dezelfde wielen gebruikt, ik ben namelijk 3 verschillende 26" velgen tegengekomen op de M5 Blue Glide van mezelf, die van m'n vriendin en die van een vriend van me! (ik en mijn vriendin hebben 559 15 en 13mm, mijn vriend 590 met een 13mm velgbreedte)

Ligfietsen zijn intensief gebruikte fietsen - doorgaans. Waar normale fietsen hoogstens 2000 km per jaar van de weg zien, zijn er liggers die meer dan 10.000 km per jaar fietsen (dat is *gemiddeld* 30 km per dag). Om niet te veel stil te staan heeft het nut - zeker met die kleine wielen - om naar duurzame banden te kijken. Op Ligfiets.net staan daarom vooral over banden een hoop ervaringen. Kijk niet raar op als je 50 euro moet lappen voor een set nieuwe bandjes op je ligfiets - het lijkt veel, maar je betaalt dan voor banden die doorgaans in de orde van 10.000-20.000 km mee gaan, tegen normale banden die na 3000 km op zijn.

Nog iets over druk, comfort en bandbreedte. Smallere banden = hogere druk = minder comfort. De overbekende Schwalbe Stelvio en zijn aangekondigde opvolger - de Durano S is 28mm breed (Durano: 25mm) en moet op 8 bar worden opgepompt. Dit is een slick, dus goede grip en ontzettend weinig weerstand. Je voelt echter wel werkelijk elk hobbeltje in de weg - hobbelweggetjes worden lastig om op hoge snelheid te nemen (en in de stad zul je dus al gauw minder snel zijn met zulke bandjes!). Aan de andere kant van de schaal hebben we de hele brede banden - Schwalbe heeft de Big Apples en Marathon Plus bijvoorbeeld. Drie keer zo zware banden, 50-60mm breed en 4,5-5,5 bar. Ze lopen uiteraard wat zwaarder maar bieden wel veel comfort in een stadsomgeving. Zoals eerder gezegd past niet elke band op elke velg, check vooral Sheldon Brown's tabel en ook belangrijk: je vorkbreedte en remmen voor je overstapt. Vergeet ook niet je fietscomputer even opnieuw in te stellen ;-)


Zittingen

Het laatste grote verschil tussen een moeilijkfiets en een ligfiets is de zitting. Verschillen hiertussen zijn groot en er is niet te zeggen dat het een persé beter is dan het ander. Kort gezegd zijn er drie echt verschillende concepten:
• Het M5/Zephyr-zitje. Een gebogen stuk rechthoekig hout met afgeronde hoeken. Het originele M5 zitje is ook in koolstofvezel verkrijgbaar. Handig door de smalheid, redelijk comfortabel, licht en het lijkt alsof de verschillende fabrikanten het redelijk eens zijn over de bevestigingspunten, deze zitten op (vrijwel) dezelfde punten tussen de verschillende kopieën/aanpassingen. Dit is één van het meestgebruikte zitje. Grootste nadeel is dat het vrijwel altijd dicht is, omdat dat ook nodig is gezien je vrijwel overal op het zitje steunt of kracht zet.
• Het Flevobike/Batavuszitje. Dit is een soort comfortabele stoel met een lederen of kunststof driehoekig deel waar je achterwerk op gaat en twee pilaren met een netje of kussen ertussen waar je met je rug tegenaan zit. Persoonlijk vind ik het erg lelijk maar ik moet toegeven dat het geweldig comfortabel zit. Voordeel is dat bij de types met twee pilaren ertussen een netje zit waar lucht doorheen kan ventileren - in een warme velomobiel is dit een veelgeziene zitvorm. Als het zitje niet zo goed is ontworpen (bij de Batavus Relaxx4all waren de pilaren origineel nogal zwak) kun je niet zo goed kracht zetten als in een M5-zitje.
• Kuipstoeltjes. Dit zijn onder andere de stoeltjes zoals op een Flevobike Bike/Trike/Racer, sommige Optima modellen. Kenmerkend is dat er lendensteunen in zitten en doorgaans het zitvlakgedeelte wat breder is dan het ruggedeelte (maar niet altijd). Deze stoeltjes zitten stabieler dan M5-stoeltjes en - persoonlijk - vind ik ze een stuk comfortabeler om direct op te liggen dan M5. Nadeel is wederom dat het dichte stoeltjes zijn.

Om het nadeel van de dichte stoeltjes tegen te gaan bestaan er ruwweg twee opties: Open-cel zitschuim (geen specifieke leverancier, sommige fabrikanten kunnen dit op maat bijleveren, maar meestal kun je het beter zelf zoeken. ELFiets heeft het schuim ook) of een Ventisit. Die laatste is een soort op maat gemaakte gevouwen mat van een geweven materiaal dat veel lucht doorlaat, maar niet zo makkelijk ingedrukt kan worden als een schuimen zitting (waardoor de luchtgaatjes zouden worden dichtgedrukt). Als je last hebt van een natte rug kun je beiden eigenlijk wel overwegen - Open-cel schuim is goedkoop (orde 10-20 euro - hoogstens) en een flinke verbetering ten opzichte van een dicht stoeltje of een schuimrubber zitje. Een Ventisit is ongeveer een even zo grote verbetering ten opzichte van het open-cel schuim, maar kost dan ook 60-80 euro. Ik heb ervaring met beiden maar eerlijk gezegd - het is zeker handig en het werkt heel goed, maar de meest doorweekte rug kan mij eigenlijk niet zoveel schelen als ik voor m'n lol fiets. Naar school of naar het werk is het uiteraard wel ernstig handig.



Tot slot nog een paar links die ik het noemen waard vind

Het Ligfietstopic - Deel 1

Wikipedia: Ligfiets
Wikipedia: Velomobiel

http://www.ligfiets.net
http://www.ligfiets.net/markt (voor tweedehands ligfietsen, zowel aanbod als vraag)
http://groups.google.com/group/ligfiets (ligfietsmailinglist)
http://www.deligfietsspecialisten.nl
http://ligfiets.pagina.nl
http://www.gentseliggers.net
http://www.cyclevision.nl (grootste ligfietsevenement van Europa op 20 en 21 mei op het circuit van Zandvoort)

Fabrikant van (ondermeer) bagagetassen op ligfietsen:
http://www.radicaldesign....allfa_ligfietstassen.html

benoni heeft hier iets aan toe te voegen (benoni in "Het Ligfietstopic - Deel 2"):
Elan in Nijmegen (www.elan.cc) maakt vergelijkbare tassen die vooral erg sterk zijn, en redelijk praktisch in gebruik (met insteekvakken en bidonhouders). M5 heeft ook ligfietstassen, die zijn vooral gestroomlijnd (bij zware belasting minder duurzaam). Ortlieb maakt sinds een jaar ook speciale ligfietstassen, die zijn ook bij zware belasting waterdicht (zelf niet geprobeerd, maar van Ortlieb valt te verwachten dat de afdichtingen uitstekend zijn afgewerkt), erg praktisch in gebruik, maar hebben zo te zien een zwaar belabberde stroomlijn die je gemiddeld zo een kilometer per uur kan kosten.
Niet zozeer een ligfietslink maar wel zeer aan te bevelen:
http://www.fietsersbond.nl , dan klikken op [webwinkel]. Daar staat een brochure genaamd 'Ligfietsen' voor maar € 3,50. Deze heb ik destijds aangeschaft. Ik heb er erg veel aan gehad.

Knutselen en onderhoud van fietsen? Van simpel tot ingewikkeld:
http://www.m-gineering.nl/techdex.htm
Links in het menu staat onder 'leesvoer' veel nuttig materiaal.

En dan nog wat wetsteksten over Fietswetgeving, o.a. dus ook over fietsverlichting:
En nog een tip van NielsTn: De ligfiets mag net als elke andere fiets mee in de trein:

NS Dagkaart Fiets: €6

Let op! Enkel buiten de spits (de spits is gedefinieerd als van 06.30 tot 09.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur) en in de toegewezen compartimenten. De fiets heeft in deze treindelen voorrang, je mag medereizigers gerust hierop wijzen want ondanks dat zij misschien moeten opstaan, staat je fiets daar, zeker in het geval van een ligfiets, een stuk stabieler en handiger dan dat je hem midden op het pad moet vasthouden.

Vouw(lig)fietsen mogen gratis mee, ook in de spits! Zij moeten vooraf aan het instappen volledig opgevouwen zijn en mogen pas na het uitstappen uitgevouwen worden. De Flevobike bike is een vouwfiets! Ook zijn er in meer conventionele configuraties vouwligfietsen te vinden, zoals de M5 Cmpct.



Ligfietsers op GoT
UserLigfiets(en)Woonplaats
Aikon• Nazca Fuego
ATS• Challenge Twister
Bart-Man• Optima Condor (wordt weinig gebruikt)
bartware• Flevobike Racer
benoni
(en vriendin)
• Baron S' familie (voorganger van de Optima Baron)• M5 20/28• Thys Funfiets• (M5 Low Racer)
BlackSash• Alligt Modern
budi• Optima Lynx• Alligt Alleweder• Velomobiel.nl Quest
DeadLock• Challenge Furai 26"
Deom
(en vrouw)
• Flevobike 50/50• Optima Rider• (Flevobike 50/50)
-DG-• Challenge Jester
elguapo• Challenge SeiranUtrecht
Gizz• Challenge Hurricane
Jazzper• Dutch Speed Bicycles KS2
Joost E. Boere
(en vriendin)
• HP Velotechnik Streetmachine GTe (2x)
Joto
(en vrouw)
• Optima Condor• (Optima Lynx)
maca• Hase Kett Wiesel
marcieking• Flevobike Trike
MerijnB• Optima Condor
Metro2002• Optima DingoSchiedam
Neelon• Challenge Fujin
NielsJ• HP Velotechnik Scorpion
NielsTn• Optima StingerN-Limburg
ookhoi• Velomobiel.nl Quest• ??
ronjon• M5 20/26• Flevobike Bike
Skuzz• Zephyr Lage Racer
Smiling Pitbull • Zelfbouw
Solosmots• M5 Lowracer
ssj3gohan
(en vriendin)
• M5 Blue Glide• Flevobike Bike• (M5 Blue Glide)Omg. Den Haag
The System• Hase Kettwiesel
Tomino• Zelfbouw exemplaar (niet zelf gebouwd)• Challenge Fujin
Varienaja• Flevobike Racer
vehpol• Optima Dingo
WFvN
(en vrouw)
• Velomobiel.nl Quest• Challenge Fujin• (Flevobike Versatile)• (Challenge Hurricane)

[ Voor 21% gewijzigd door WFvN op 13-04-2010 23:00 . Reden: Verkochte zelfbouw Solosmots verwijderd ]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ik heb e.e.a. aangepast, onder andere drie nieuwe kopjes over aandrijving, stoelen en wielen/banden. Hierin ben ik van mijn eigen kennis en ervaring uitgegaan, maar die is uiteraard beperkt (ik ligfiets nog maar een jaar en een beetje, heb op maar liefst 2 types uitgebreid gereden en nog 2 types heel kort). Ik kan het dus aan het verkeerde eind hebben. Lees het door en spui uw commentaar, zodat later mensen niet verkeerde of ongenuanceerde informatie gevoerd krijgen door deze TS te lezen.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 29-03 15:34

Jazzper

BB4E^Guerilla

mooi uitgebreid!

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 3431

Wanneer kom jij in de lijst Jazzper? ;-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aikon
  • Registratie: Februari 2001
  • Niet online
Mooie opening, missen nog wat foto's, kan wel wat aanleveren misschien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Graag, de meeste standaardplaatjes op bentrider, sheldon brown zijn inmiddels ook van een verouderingsgehalte dat je zegt 'nah, toch maar niet'.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Iemand hier die op een batavus relaxx 4 all rijdt? Hij zijn deze fietsen? Went een ligfiets snel tov een zit-rechtop-fiets? Kom je heuveltjes ermee op (bv door de beneluxtunnel) En ook best belangrijk: krijg je ze mee op een fietsendrager achterop de auto?

Ik heb ook eens zitten rondneuzen maar zo'n ligfiets met het stuur onderaan (bv flevobike) lijkt me enorm eng fietsen en een hoop ligfietsen zijn letterlijk LIG fietsen, je ligt vrij plat voor het idee, bij de batavus zit je wat meer rechtop en het stuur zit boven dus vandaar mijn interesse voor deze fietsen.

Afbeeldingslocatie: http://i119.photobucket.com/albums/o153/metro2005/relaxx.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Batavus relaxx4all is vooral een goedkope ligfiets. Hij zit wat ligfietsen betreft vrij slecht in elkaar, niet bepaald een torsiestijf frame en hij is opgetrokken uit zoveel mogelijk standaard fietsonderdelen, wat leuk is voor de lbs (local bike shop) die hem wil repareren, maar niet voor de duurzaamheid, performance, gewicht... Bovendien is batavus, voor zover je daar waarde aan hecht, helemaal geen bekend ligfietsmerk, weinig prestaties op het gebied zeg maar.

Aan de andere kant is het de ligfiets met samen met de grootste zithoek, althans is hij zelfs groter dan een Challenge Focus wat al een behoorlijke rechtopligfiets is. Er zit een heuse bagagedrager op waar je normale fietstassen op kwijt kunt (redelijk uniek, en zeker weten handig voor de beginner). Van de swb ligfietsen is het één van de langste wielbasissen, dus het rijdt rustig. Bergop gaat hij uiteraard prima (net als elke andere fiets, zolang er maar genoeg verzetten op zitten). Achterop de auto is lastig over het algemeen, en zeker dit soort langerds willen wel problemen geven. Echter, ik kan me voorstellen dat batavus slim is geweest en de wielbasis hetzelfde als een normale fiets heeft gemaakt, dat moet je even testen. Ligt ook aan je fietsdrager, die van mijn ouders en die van mijn broer hebben bijvoorbeeld een houder voor de trappers om de fiets echt mee vast te zetten, dat...gaat...natuurlijk... niet :)

Ik vind persoonlijk de hele rechtopligfietsen erg oncomfortabel. Je kunt je veel minder goed afzetten, je ligt niet in een natuurlijke positie om kracht te zetten. Het is alsof je in een normale stoel zit en kracht probeert te zetten op trappers die recht voor je zitten, lastig om bij te komen en al helemaal om kracht tegen te zetten. Het zitje is ook niet heel geschikt om kracht tegen te zetten. Verder achterover liggen heeft naast het aerodynamische voordeel ook echt een ergonomisch voordeel. Als je naar deze prijsklasse/typen fietsen gaat kijken zou ik sterk aanraden om een M5 26/20 of Blue Glide te proberen, een Challenge Focus, Challenge Wizard, dat soort modellen. Onderstuur is iets relaxter fietsen, maar voor een beginneling lastiger dan bovenstuur (waar je zo op wegrijdt).

Dat ligfietsen eng zijn is een logische gedachtengang (blijkbaar) voor de meeste mensen, maar het is een kwestie van gewoon eens proberen. Een paar procent (misschien enkele tientallen) blijven het daadwerkelijk eng en onpraktisch vinden, en de rest ziet meestal in dat het helemaal zo erg nog niet is. Laat je niet misleiden, de meest stabiele, rechtste fiets met viervoudige vering, ballonbanden, boven én onderstuur, comfortabele loungestoel en negen wielen lijkt misschien wel ideaal op papier, maar tijdens het fietsen is die twitchy swb met kleine wieltjes en ver achterovergeleund zitje misschien toch een stuk fijner om op te fietsen.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Grootste redenen om voor een ligfiets te gaan zijn voor mij: comfortabel zit en minder last van tegenwind hebben (en evt wat sneller fietsen). Daarnaast moet hij ook praktisch zijn dus er moeten in elk geval fietstassen op kunnen of iets waar ik wat spullen kwijt kan.
Op papier ziet deze fiets er dus leuk uit maar is bv een zithouding die iets meer achterover leunt beter voor de kracht die je kan zetten en voor de aerodynamica.

Wat zijn nog de voor en nadelen van een boven of onderstuur? en moet je opnieuw leren fietsen?(gebruik je andere spiergroepen dan bij een zitfiets?) En laatste vraag ( :+ sorry ): ik lees her en der wat over pijnlijke knieen en andere gewrichtspijn na lang fietsen op een ligfiets, is dat iets waar ik me zorgen om moet maken en wat kan ik doen om dat te voorkomen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Beginnen met ligfietsen is voor veel mensen het beginnen met véél fietsen, en dat brengt alle problemen van beweging met zich mee. Zorg dat je niet teveel kracht zet (licht verzet, veel toeren maken!), dat spaart je knieën. Verder gebruik je inderdaad je spieren anders, dus je doet er zoals in de TS aangegeven ongeveer een half jaar à een jaar over voordat je echt veel sneller gaat op de ligfiets. Veelgehoorde klachten op de ligfiets zijn dove tenen, pijnlijke bovenbeenspieren, pijnlijke knieën en nek. In de eerste twee gevallen is het aan te raden - als dit aanhoudt - om klikpedalen en -schoentjes te nemen zodat je niet zoveel moeite hoeft te doen om je benen omhoog te houden, en je voet op de juiste plek op het pedaal zit. Dove tenen komen ook vaak door te zachte zolen of een ongelukkig drukpunt. Een pijnlijke nek komt door te gespannen op de fiets zitten, de bedoeling is dat je hoofd in rusthouding staat (laat je kin maar eens op je borst vallen, zo dus, geen kracht nodig). Bij sommige stoeltjes zitten er drukpunten op je rugspieren, dat kan ook nek- en rugpijn veroorzaken, bij mij wel in ieder geval :+. Ook belangrijk is dat je niet met O-benen fietst (bijvoorbeeld om kabels/stuurboom te ontwijken), dat veroorzaakt heuppijn als nooit tevoren.

Boven- versus onderstuur: Onderstuur ligt relaxter, vrij uitzicht, stuurt responsiever (soms), je kunt je aan het stuur vasthouden als je veel kracht zet (en dan jezelf omhoog uit het stoeltje duwt), compacter. Maar ook: moeilijk om spiegeltje te monteren, beperkte keuze in verstellers (twist-grip shifters bedienen irritant, persoonlijke mening), je oksels krijgen weinig lucht, je hebt een iets groter aerodynamisch oppervlak, ook geen plek voor andere elektronica, op/afstappen is lastiger met korte benen. Bovenstuur heb je ook in klapstuurvariant, waar het uitzicht-, opslag- en opstapprobleem min of meer opgelost zijn. Het stuur kan dan naar je toe klappen tijdens het fietsen, en van je af als je wilt op/afstappen.

Overigens is het wel degelijk lastig om op een *goedkope* manier aan veel bagageruimte te komen op de ligfiets. Echt nette oplossingen zoals een M5 backbone (oude alu achterbaktype) of Tail Bag (nieuwe carbon variant) kosten evenveel als een hele relaxx4all, of zelfs meer. De mogelijkheid om fietstassen te gebruiken is op veel van de typisch smalle rekjes gewoon niet mogelijk. Je zult voor jezelf moeten kijken hoe je dat oplost. Ik heb persoonlijk in de afgelopen 2 maanden een glasvezel achterbak op mijn fiets gebouwd, maar dat is een tweakeroplossing. Normale fietstassen passen voor zover ik weet enkel op de relaxx4all, zelfs bij een Focus moet je al een beetje gaan modden.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

ssj3gohan schreef op vrijdag 11 september 2009 @ 11:06:
Beginnen met ligfietsen is voor veel mensen het beginnen met véél fietsen, en dat brengt alle problemen van beweging met zich mee. -knip -
Dat is voor mij geen punt, ik fiets al veel en ook vaak lange stukken. Bedankt voor de informatie!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aikon
  • Registratie: Februari 2001
  • Niet online
Metro2002 schreef op vrijdag 11 september 2009 @ 10:34:
Grootste redenen om voor een ligfiets te gaan zijn voor mij: comfortabel zit en minder last van tegenwind hebben (en evt wat sneller fietsen). Daarnaast moet hij ook praktisch zijn dus er moeten in elk geval fietstassen op kunnen of iets waar ik wat spullen kwijt kan.
Luchtweerstandlijkt me gigantisch op je batavus, iig niet minder dan met een normale fiets.

Onderstuur heb ik wel wat ervaring mee, rijdt best makkelijk, maar ik vind het vreselijk dat er geen spiegels gemonteerd kunnen worden.

Normale tassen zijn overigens sinds kort op de Nazca Fuego (mijn fiets) te monteren, dus echt standaard fietstassen. Verder is de Fuego 1 van de beste ligfietsen die er is denk ik ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • benoni
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Op zo'n Batavus Relaxx heb ik wel eens wat stukjes proefgereden. Het stoeltje zit erg rechtop en is niet zo ergonomisch, dat gaat op lange afstanden een beetje tegenvallen. Ook het aerodynamische voordeel is minimaal. Maar voor snel optrekken en klimmetjes is het wel een fijn frame, want je bovenbenen zitten in een kleinere hoek, zodat je makkelijker kracht kunt zetten. Het is een leuke fiets om voor een klein bedrag tweedehands te kopen, en dan een jaartje te rijden om aan het ligfietsen te wennen, alvorens een echte snelle ligfiets te kopen. De Relaxx kun je dan doorverkopen of blijven gebruiken als boodschappenfiets in stadsverkeer. Want vooral daarvoor is het een geschikt werkpaardje.

Voor lange ritten en fietsvakanties zou het mijn voorkeurkeuze niet zijn, ook vanwege de beperkte versnellingen. Je kunt er trouwens wel een cranckstel met meerdere voorbladen op monteren (van een oude MTB of zo), een voorderailleur is daarbij niet echt nodig. Als je een stuk tyleenbuis om de ketting hebt zitten dat tot iets voor het voorblad doorloopt, kun je dat onder het rijden makkelijk met de hand omleggen naar een ander voorblad.

Over achterrekjes gesproken:
Afbeeldingslocatie: http://xen03.settembre.nl/tweaks/benoni-Baron-S-600px.jpg
Ooit heb ik door Dries Baron (de ontwerper en bouwer van dit frame) een stevige aluminium beugel en achterrek laten lassen, en dat is niet stuk te krijgen. Eén ribbe van de vakwerkconstructie is een beetje verbogen toen ik een lading oude spullen naar de milieustraat bracht, en de fietskar achter mij uit de bocht vloog (het was niet die kar van de foto maar een smallere). Inmiddels heb ik van de fietskar die op de foto staat de dissel stukgetrokken (na een paar ritten met grind gereden te hebben, zal een paar honderd kg per lading zijn geweest). Maar het achterrekje geeft geen krimp en het zwabbert niet, hoe je het ook belast. Dat komt eigenlijk vooral doordat het rekje aan de voorkant breed is (om grote zijtassen bij de rem vandaan te houden) en achter smal (voor optimale stroomlijn). Ik snap eigenlijk niet dat dit soort combinaties van beugel en achterrek niet standaard te koop zijn. Die beugel was eigenlijk alleen bedoeld om een toptas op de low racer kwijt te kunnen, maar in de praktijk (bijvoorbeeld op fietsvakantie, meenemen in de trein) blijkt een lage ligfiets ook veel makkelijker te hanteren als er een stevige beugel aanzit die je zonder te bukken kunt vasthouden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Metro2002 schreef op vrijdag 11 september 2009 @ 09:19:
Ik heb ook eens zitten rondneuzen maar zo'n ligfiets met het stuur onderaan (bv flevobike) lijkt me enorm eng fietsen en een hoop ligfietsen zijn letterlijk LIG fietsen, je ligt vrij plat voor het idee, bij de batavus zit je wat meer rechtop en het stuur zit boven dus vandaar mijn interesse voor deze fietsen.
Even een héél korte reactie:

De ervaring leert dat heel veel mensen die, vaak vanuit onwennigheid en/of angst, een meer 'rechtop' ligfiets kopen, al snel toch over willen stappen naar een ligfiets met een 'plattere' zitting.

Niets ten nadele van Batavus maar ik beschouw dit nou niet echt als het topmodel van ze. Laat ze lekker fietsen maken met het frame waar ze verstand van hebben en laat het bouwen van ligfietsen over aan de echte liefhebbers.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • benoni
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Zo, eindelijk de topicstart helemaal doorgelezen. Uitstekend stuk werk!

Paar kleine aanvullingen mijnerzijds nog:
ssj3gohan schreef op donderdag 10 september 2009 @ 23:19:
Veelal zijn deze velomobielen voorzien van 3 wielen maar 2 of 4 kan ook.
Volgens mij hoort bij een velomobiel dat deze stabiel parkeert zodat je makkelijk in- en uit kunt stappen. Tweewielers noem je dus geen velomobiel, misschien op een enkele uitzondering na (als het iets in de vorm van een landingsgestel heeft).
Het M5/Zephyr-zitje. Een gebogen stuk rechthoekig hout met afgeronde hoeken.
De originele M5-zitjes heb je in twee uitvoeringen: berkenmultiplex en carbon.
Fabrikant van (ondermeer) bagagetassen op ligfietsen:
http://www.radicaldesign....allfa_ligfietstassen.html
Elan in Nijmegen (www.elan.cc) maakt vergelijkbare tassen die vooral erg sterk zijn, en redelijk praktisch in gebruik (met insteekvakken en bidonhouders). M5 heeft ook ligfietstassen, die zijn vooral gestroomlijnd (bij zware belasting minder duurzaam). Ortlieb maakt sinds een jaar ook speciale ligfietstassen, die zijn ook bij zware belasting waterdicht (zelf niet geprobeerd, maar van Ortlieb valt te verwachten dat de afdichtingen uitstekend zijn afgewerkt), erg praktisch in gebruik, maar hebben zo te zien een zwaar belabberde stroomlijn die je gemiddeld zo een kilometer per uur kan kosten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Fixed, afgezien van het stukje over velomobielen. Ik ben van mening dat het verschil tussen een ligfiets en velomobiel hem in het kapje eromheen zit. Stabiel parkeren is een handige bijkomstigheid, maar imo niet de definierende eigenschap van een velomobiel - dat is de volledige stroomlijn. Nietwaar?

Als je het hier fundamenteel mee oneens bent kan ik je alsnog quoten in de startpost. In ieder geval sowieso bedankt voor het meedenken.

In other news: ik heb vandaag Schwalbe Marathon Plus banden onder mijn flevobike gezet en de wielen nog wat netter uitgelijnd (ik heb ze vorige week volledig opnieuw ingespaakt, het achterwiel om er een rollerbrake in te zetten, het voorwiel omdat die zo verwaarloosd was). Nu fietst hij echt een stuk stabieler op snelheid, morgen komt er een kilometerteller op en probeer ik de 33 km/h gemiddeld die een vriend van me op een stuk van 6 km lengte heeft gezet te verbeteren. Op mijn M5 zou dat geen probleem zijn, maar op de flevo durf ik eigenlijk niet zo snel te fietsen.

@hieronder: fixed!

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • benoni
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
ssj3gohan schreef op vrijdag 11 september 2009 @ 23:18:
Als je het hier fundamenteel mee oneens bent kan ik je alsnog quoten in de startpost. In ieder geval sowieso bedankt voor het meedenken.
Kijk maar wat anderen er van vinden, je kunt 't altijd nog aanpassen ;)

Nog één zeurpuntje: O-)
De 3x7 is het goedkopere broertje van de Rohloff, en zo moeilijk is dat ook niet. Momenteel betaal je ruwweg 800 euro voor deze versnellingsnaaf!
Van die 800 euro is niet precies duidelijk of het op de 3x7 of de Rohloff slaat.

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Dacht al, nieuw topic. Ik zag het al niet meer omhoog komen in mijn eigen active topic geschiedenis...

Donderdag 2 ligfietsers tegen gekomen. Omstreeks 16.00u eentje op de Laan van NOI in Den Haag en rond 18.00u een witte (?) alleweder op de N44 (fietspad) richting wassenaar, nabij Bijhorst/Van der Valk. Dan zie je ze nooit en dan zie je er opeens 2 op 1 dag in het wild!

Viel me trouwens op dat je bij die eerste idd wat lager zit, maar wel nog eenzelfde hoogte als een kind van een jaar of 8-10. Laan van NOI is nog prima te doen met een ligfiets. Geen idee wat de verdere route van die man was?

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ik zal eens opletten op de verschillende hagenezen in het mtb-topic, ik fiets daar regelmatig rond (donderdag toevallig niet, dus dat kan het niet zijn geweest).

Trouwens, alle aanpassingen aan mijn flevobike hebben hem flink zwaarder gemaakt. Net op de weegschaal gestaan - 19 kg! Bandjes, naafrem, versnellingsgedoe, derailleur, aanpassingen aan het stuur hebben bij elkaar ruwweg 3,5 kg verschil gemaakt, plus verf en rubber randje om de stoel die bij elkaar ook ruim 500 gram wegen. Ooit was hij 15 kg...

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Morgen is het de aftrap van de Week van de Vooruitgang. In Zwolle vindt die aftrap plaats in mijn woonwijk. Daar wordt ondermeer een stel wedstrijden gereden met ligfietsen, roeifietsen en steps. Ik ga morgen ook deelnemen aan de ligfietswedstrijd. Niet alleen maar samen met een andere Zwolse ligger op zijn Hase Pino. Ben benieuwd hoe dat is, tandemrijden :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ik heb vandaag nog gesproken met Wim Thijs, prof aan de TU Delft en beschermheer van de verschillende studentenprojecten (onder andere Formula Zero, waar ik chief electrical engineer ben geweest). Hij is broer van Derk Thijs, en heeft mij laten weten dat hij misschien Derk nog eens een praatje wil laten houden over zijn ligfietsen en roeifietsen. En verder heb ik natuurlijk ellenlang over allerlei aspecten van mijn en Wim's ligfietsen zitten praten ;)

Verder, ik heb het eerder al wel eens geopperd, maar ik ben er nu vrij zeker van: ik denk dat ik een naafversnelling op m'n M5 wil. Ik ben cheapass dus ik heb min of meer 3 keuzes:
- Nexus 7
- Nexus 8
- SRAM Spectro 7

De eerste is een soort wegwerpoptie: ik heb ervaring met deze naaf en hij is hopeloos gevoelig. Hij heeft ook maar een spreiding van 240% wat nauwelijks beter is dan m'n huidige derailleur, en die is al eigenlijk niet wijd genoeg. Echter, je kunt deze naven voor ~25 euro (inclusief nutteloos 28 inch wiel doorgaans) op marktplaats krijgen dus al rijd je er maar 2000 km mee, hij is nog cheap.

De nexus 8 schijnt een heel stuk beter te zijn op eigenlijk alle punten: steviger, minder onderhoud, veel wijdere range (300%). De SRAM is basically hetzelfde, maar dan met één versnelling minder.

Andere naven zijn 3/4/5-speeders met een veel te krappe range. Rohloff en Alfine naven, alsmede Premium Nexus naven bestaan ook wel, maar het wat niet mijn bedoeling om om te beginnen meer dan 100 euro aan een (tweedehands) naaf en spaakjes uit te geven.

Echter.

Ga ik veel verliezen op het gebied van efficientie met een naafversnelling? Heeft iemand hier een test van? Ik kan er bar weinig over vinden. En afgezien van Alfine en Rohloffnaven - gebruikt iemand dit soort naven in een serieuze ligfiets?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Allewedertje uit België heeft een 8x naaf in z'n Alleweder zitten. Je zou dus op de Belgische lijst eens te rade kunnen gaan"

http://www.gentseliggers.net/forum

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
ssj3gohan schreef op dinsdag 15 september 2009 @ 23:15:

Ga ik veel verliezen op het gebied van efficientie met een naafversnelling? Heeft iemand hier een test van? Ik kan er bar weinig over vinden. En afgezien van Alfine en Rohloffnaven - gebruikt iemand dit soort naven in een serieuze ligfiets?
Ik kan je alleen mijn eigen ervaring vertellen denk ik, dus het is niet bepaald wetenschappelijk, maar toch. Ik ben recentelijk van een Alleweder A4 met Rohloffnaaf overgestap naar een Quest velomobiel (met derailleur). Op een van mijn opties als woon-werk route kom je langs het treinspoor van Weesp over het Amsterdams-Rijnkanaal. In de richting van Amsterdam is dat een echt gemeen steile helling waar ik met de Alleweder in de allerlichtste versnelling naar boven.
Met de Alleweder ging ik daar altijd vrij steevast met 13 km/u omhoog, nu met de Quest is dat zo'n 19 km/u, een behoorlijk verschil. De betere stroomlijn is met die Quest niet echt een factor bij die snelheid en de rolweerstand ook niet echt denk ik. Dan blijft dus alleen de aandrijving over. Goed, nu heb je wel dat de Rohloffnaaf in die versnelling intern zo'n beetje alle radertjes aanroept (vandaar ook de herrie), dus dan heb je wel het maximale verlies.
Toch heb ik, toen ik van de vorige Alleweder met derailleur naar de nieuwe met naaf overstapte jaren terug altijd een beetje het 'zwaar trappen' gevoel gehad om op een bepaalde snelheid te blijven. Maar goed, dan met kruissnelheden heb je natuurlijk weer wel met je stroomlijn te maken enzovoort.

Maar al met al, ik heb 21.000 km in die Alleweder met naaf gereden, heb ik toch een beetje het gevoel dat de efficientie van die naaf niet zo hoog is als dat de marketing afdeling je wilt doen geloven. Bij de beurt van 16.000 km heb ik nog een kleinere tandwiel voor laten monteren, zodat ik hoger in de versnellingen uitkwam en zo meer in de efficientere versnellingen zou rijden, maar ik heb daar eigenlijk nooit een verbetering in gevoeld.

Goed, ik hoop dat je wat hebt aan deze totaal niet wetenschappelijke benadering ;)

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
budi schreef op woensdag 16 september 2009 @ 13:02:
Met de Alleweder ging ik daar altijd vrij steevast met 13 km/u omhoog, nu met de Quest is dat zo'n 19 km/u, een behoorlijk verschil. De betere stroomlijn is met die Quest niet echt een factor bij die snelheid en de rolweerstand ook niet echt denk ik. Dan blijft dus alleen de aandrijving over.
Je vergeet denk ik toch wel een belangrijke factor: het gewicht van de fiets. Hoe zwaar is de V14? Hoe zwaar is de Quest? Daar zitten wel wat kilogrammetjes verschil in. Misschien dat de banden ook nog een rol spelen?

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
Nee, het gewichts verschil is niet zo heel groot volgens mij: de Alleweder was vrij licht uitgevallen met zo'n 32 kilo, maar ik weet niet wat de Quest weegt maar dat is toch ook zoiets? De banden lijken me op die snelheden maar een hele kleine rol spelen. Maar de Alleweder was uitgerust met Vredestein Perfect Moiree banden (die bredere) die ongeveer net zo soepel zouden moeten lopen als die Kojaks die onder de Quest nog steeds zitten. (nu 4300 km en nog niet helemaal op)

De laatste tijd gaat het met mij ook erg hard nu in de Quest. Ik heb ontdekt dat de parallelweg langs de A1 over het eerder genoemde kanaal bij de Maxis richting Diemen open is, vooral richting Amsterdam downhill blijf ik gewoon op de weg rijden en zit ik het hele stuk tot bijna bij de woonkern een paar kilometer tussen de 50 en 60 km/u te trappen, dus ook nog een heel stuk nadat het plat is geworden. Erg leuk om te doen in elk geval :)

De laatste drie keer is het me gelukt om op de heenweg de 'nul' te houden, dus minder dan 1 uur te rijden over de 33 km en met de terugweg erbij het binnen de 2 uur te houden. Ik ben dus ook nog altijd een tevreden Quest berijder :)

@ssj3gohan, zou je bij mijn naam een Quest toe willen voegen in de TS?

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
budi schreef op woensdag 16 september 2009 @ 13:51:
Nee, het gewichts verschil is niet zo heel groot volgens mij: de Alleweder was vrij licht uitgevallen met zo'n 32 kilo, maar ik weet niet wat de Quest weegt maar dat is toch ook zoiets?
32 kg? Dan is de Quest zelfs zwaarder. Ik meen dat die iets van 36 kg is.
De banden lijken me op die snelheden maar een hele kleine rol spelen. Maar de Alleweder was uitgerust met Vredestein Perfect Moiree banden (die bredere) die ongeveer net zo soepel zouden moeten lopen als die Kojaks die onder de Quest nog steeds zitten. (nu 4300 km en nog niet helemaal op)
Ik vraag me toch een beetje af of er daadwerkelijk zo weinig verschil is tussen de PM's en Kojaks.

Hoe dan ook, of het de weerstand is in de Rohloffnaaf, dat is dus inderdaad de vraag. Hopen dat iemand een keer een onafhankelijke test uitvoert.
De laatste tijd gaat het met mij ook erg hard nu in de Quest. Ik heb ontdekt dat de parallelweg langs de A1 over het eerder genoemde kanaal bij de Maxis richting Diemen open is, vooral richting Amsterdam downhill blijf ik gewoon op de weg rijden en zit ik het hele stuk tot bijna bij de woonkern een paar kilometer tussen de 50 en 60 km/u te trappen, dus ook nog een heel stuk nadat het plat is geworden. Erg leuk om te doen in elk geval :)
Valsplat :D Heerlijk is dat.
De laatste drie keer is het me gelukt om op de heenweg de 'nul' te houden, dus minder dan 1 uur te rijden over de 33 km en met de terugweg erbij het binnen de 2 uur te houden. Ik ben dus ook nog altijd een tevreden Quest berijder :)
Dat is nog het mooiste ja. Maar 33 km/h gemiddeld ga ik niet halen op mijn woon-werk-route helaas.

[ Voor 5% gewijzigd door WFvN op 16-09-2009 14:37 ]


  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
WFvN schreef op woensdag 16 september 2009 @ 14:36:
[...]

32 kg? Dan is de Quest zelfs zwaarder. Ik meen dat die iets van 36 kg is.
Hmmmm het zou natuurlijk ook kunnen dat die Alleweder toen gewogen is op de weegschaal van de vrouw van Leo ;)
Dat is nog het mooiste ja. Maar 33 km/h gemiddeld ga ik niet halen op mijn woon-werk-route helaas.
Jouw route was toch een stuk korter en (daarmee) ook door meer stedelijke kernen? Mijn route is ongeveer een derde deel door Amsterdam heen, maar dan wel een redelijk snelle route achter CS langs en de rest weiland en natuurlijk ook een stuk door Bussum waar ik nu steevast over de hoofdrijbaan dender. Gelukkig nog niet veel getoeter gehoord, dat valt me weer mee :)

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Kijk - als ik op gebruikerservaringen moet afgaan komt er volgens mij 90% gevoel en 10% daadwerkelijk effect bij kijken. Ik heb even het gentse liggersforum afgesnord (op aanraden van WFvN) en daar worden mensen ook gewoon keihard tegengesproken - de een zegt geen verschil tussen zijn (Premium) Nexus en derailleur te voelen, de ander vindt zijn naaf superzwaar trappen in de winter en bij nader inzien eigenlijk ook in de zomer, en zo verder.

Ik heb hier niet zo heel veel aan. Voor mij lijken de voordelen flink: ik krijg een veel beter onderhoudbare, schonere kettinglijn, het geheel is echt wel duurzamer, ik kan stilstaand of langzaam/zwaar trappend (veelvoorkomend probleem) schakelen. Nadelen: flink dure velg opnieuw moeten inspaken, efficientie. Kosten zijn prima binnen de perken, en bovendien moet ik mijn derailleur en cassette toch heel snel vervangen, komt zowat op dezelfde kosten uit.

Ik zit ernaar te neigen om gewoon een naaf te kopen en zelf maar te testen. Op zich is er op de TU Delft een fietsrollerbank, dus kan ik misschien iemand zo ver krijgen om e.e.a. te testen. Anders moeten we het maar met mijn eigen niet-zo-wetenschappelijke ervaring doen, namelijk een setje tijdritten met windmeting. Nadeel daarvan is dat jullie zien hoe langzaam ik eigenlijk ben ;)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
Ondanks het gevoel dat ik had dat ie zwaar trapte, heb ik nooit spijt gehad van mijn naaf aankoop. Wat jij aangeeft aan voordelen o.a. kwa onderhoud en gemak wegen ook zeker zwaar! Wat ik in mijn geval met de Alleweder wel tegen vond vallen was dat de ketting toch sneller versleten was dan ik had verwacht. Na 16.000 km begon ie toch wel zo zwaar te trappen, het was overigens wel winter, dat ik nog amper de 30 kon halen. Toen vond ik het te gortig worden en heb ik hem laten vervangen wat weer een paar km/u snelheidswinst opleverde.

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
ssj3gohan schreef op woensdag 16 september 2009 @ 17:22:
Ik heb hier niet zo heel veel aan. Voor mij lijken de voordelen flink: ik krijg een veel beter onderhoudbare, schonere kettinglijn, het geheel is echt wel duurzamer, ik kan stilstaand of langzaam/zwaar trappend (veelvoorkomend probleem) schakelen.
En daar noem je inderdaad de grote voordelen van naafversnelling boven derailleur. Ik ben nog altijd een groot fan van de Rohloffnaaf ook al draait die in de winter voelbaar zwaarder. Het is dat de Quest niet meer met tussenas wordt uitgevoerd, anders had ik er vermoedelijk een Rohloff in laten plaatsen.

Trouwens, er zijn echte speedbikes die met Rohloff rijden. Als die daadwerkelijk merkbaar meer energie zouden vreten, denk ik niet zo snel dat ze op Battle Mountain aan het knooien zouden gaan met zo'n naaf.
Maar goed, dan spreken we dus over de Rohloff en niet over Nexus e.d.

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
Ik heb nog eens goed gekeken in mijn, zeer uitgebreide, statistieken en ik zie nu dat ik in het eerste jaar van mijn nieuwe Alleweder juist hogere gemiddeldes reed dan in het tweede jaar, terwijl je eigenlijk andersom zou verwachten. In augustus 2007 bijvoorbeeld reed ik toch vaak gemiddeldes van tegen de 30 met woon-werk verkeer. Als ik nu een jaar later kijk, zie ik dat de gemiddeldes gedaald zijn naar 28!

De verschillen zijn
  • kilometerstanden 2000 in 2007 en 12000 in 2008
  • dezelfde banden: marathon plus, alleen in 2008 de dunnere variant
Voor en na de vervanging van de banden zijn de gemiddeldes ongeveer in lijn gebleven dus ik denk niet dat dat heel veel van invloed geweest is. Blijft in principe iets in de Alleweder over of natuurlijk iets in Budi zelf :)

Nu werpt dit wel ander licht op de zaak waarom die Quest zo idioot veel sneller gaat. Het is toch wel raar dat ik met ongeveer dezelfde inspanning dat ik 34 km/u in de Alleweder 42 in de Quest rijd. Dat verschil is wel ERG groot, dus misschien dat er toch iets niet helemaal lekker zit in mijn Alleweder.

Ik vraag me ook af wat eigenlijk de effecten zijn van slijtage op de Rohloffnaaf. Ik heb er nu 21.000 km mee gereden, wat dus ongeveer een vijfde deel van de beoogde levensduur is. Wat doet dat met de efficientie? Ik heb redelijk netjes optijd de olie vervangen bij 6000 en 16000 km. Ik weet ook dat Leo (van Alligt, de leverancier van de Alleweder) nu zonder olie rijdt. Hij heeft er alleen wat teflon spray in gespoten. Ik weet alleen niet wat zijn ervaringen daarmee zijn.

OK, ook allemaal niet wetenschappelijk, maar misschien wel interessant leesvoer :)

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Zonder olie rijden die dingen superefficient, maar lang gaan ze op die manier niet mee. Ik weet niet hoeveel de teflonspray helpt, maar de olie heeft definitely een functie naast het minder efficient maken. Kan Leo niet even naar dit forum geschopt worden om e.e.a. toe te lichten :+

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Leo heeft geen internetverbinding :D Niet op het werk in ieder geval. Daarover valt hééééél wat te lezen op Alligt.nl :D

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Riiight... Ik begrijp hem al. Overigens heb ik eindelijk iets gevonden over efficientie - en het is nog fatsoenlijk wetenschappelijk ook!

http://www.ihpva.org/HParchive/PDF/hp52-2001.pdf

Let wel op alle mitsen en maren in dit onderzoek - niet alle versnellingsconfiguraties waren in nieuwstaat. De Rohloff komt trouwens niet al te best uit de bus qua efficientie - gemiddeld ruwweg 90% waar een oude 3 speed met lichte olie 95% doet - dezelfde regionen als je derailleur. Dat zijn toch flinke verschillen, in de orde van wat je verliest op kettingbuizen en roestige kettingen.

edit: ohjee... hier zeggen ze dat Rohloff 97% efficient is: http://hubstripping.wordpress.com/speedhub-rohloff/

[ Voor 8% gewijzigd door mux op 16-09-2009 22:37 ]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Ben me momenteel aan het orienteren op een ligfiets en had zelf deze gezien:

Afbeeldingslocatie: http://i119.photobucket.com/albums/o153/metro2005/optimalynx.jpg

Een Optima lynx, 2e hands of nieuw (gezien de prijs denk ik 2e hands) of bv een challenge hurricane of een optima stinger of iets in die richting.

Dit lijkt mij qua houding het meest ideaal, je handen hebben een goede rustige houding, stabiel en je kan je goed afzetten. Een onderstuur lijkt me vrij instabiel rijden en een stuur wat heel erg recht staat zoals bij deze optima condor:

Afbeeldingslocatie: http://i119.photobucket.com/albums/o153/metro2005/optimacondor.jpg

Lijkt me dan weer erg oncomfortabel. (of vergis ik me daarin :P ? )

Dan nog een vraag, kan je de afstand tussen de trappers en het 'zadel' verstellen? Of is dat een vaste afstand? Mijn vriendin wil er nl misschien ook 1 maar die heeft behoorlijk korte pootjes :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aikon
  • Registratie: Februari 2001
  • Niet online
Ja, die kan je verstellen. Dat is zoals de zadelhoogte op een normale fiets.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Metro2002 schreef op vrijdag 18 september 2009 @ 15:36:
Een onderstuur lijkt me vrij instabiel rijden
Ligt er helemaal aan. Ik vind indirect onderstuur niet prettig rijden, mogelijk omdat ik het niet gewend ben. Direct onderstuur heb ik bijvoorbeeld geen problemen mee. Maar ook dat is niet verwonderlijk omdat dat hetzelfde werkt als het bovenstuur op m'n Fujin en op de Optima van je foto. Je hebt daarbij een beetje een 'helmstokidee' zoals bij boten, je moet het ding niet draaien maar heen en weer bewegen. Dit in tegenstelling tot die andere fiets die je als tweede aangeeft:
en een stuur wat heel erg recht staat zoals bij deze optima condor:

[afbeelding]

Lijkt me dan weer erg oncomfortabel. (of vergis ik me daarin :P ? )
Ik zou erop moeten liggen om daar antwoord op te geven maar m'n gevoel zegt zo in eerste instantie hetzelfde. Maar dan nog: die onderste fiets kan ik met m'n korte beentjes bijna niet op komen :D
Dan nog een vraag, kan je de afstand tussen de trappers en het 'zadel' verstellen? Of is dat een vaste afstand? Mijn vriendin wil er nl misschien ook 1 maar die heeft behoorlijk korte pootjes :+
Dat doe je door de neusbuis, waaraan de trappers zitten, uit of in te schuiven. De zitting staat doorgaans vast op z'n plek en wil alleen meer of minder hellen. Er zijn trouwens wel modellen waarbij je de zitting kan verplaatsen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

WFvN schreef op vrijdag 18 september 2009 @ 16:16:


Dat doe je door de neusbuis, waaraan de trappers zitten, uit of in te schuiven. De zitting staat doorgaans vast op z'n plek en wil alleen meer of minder hellen. Er zijn trouwens wel modellen waarbij je de zitting kan verplaatsen.
Moet je dan zelf de ketting nog inkorten of hoeft dat niet? (en kan een leek dat zelf :+ ik heb echt 2 linkerhanden wat fietsen betreft)

[ Voor 8% gewijzigd door Metro2002 op 18-09-2009 16:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Johnny
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 23-05 12:35

Johnny

ondergewaardeerde internetguru

Metro2002 schreef op vrijdag 18 september 2009 @ 15:36:

Dan nog een vraag, kan je de afstand tussen de trappers en het 'zadel' verstellen? Of is dat een vaste afstand? Mijn vriendin wil er nl misschien ook 1 maar die heeft behoorlijk korte pootjes :+
Zoals als gezegd kan je aan de voorkant het telescoopstuk in en uit het frame schuiven net zoals je het zadel op een gewone fiets hoger en lager kan zetten. Echter zodra je dit meer dan een paar centimeter doet moet je de ketting wel verlengen of inkorten. Je kan er dan wel op fietsen voor een proefritje, maar schakelen zal niet zo lekker gaan, de ketting kan er makkelijk af lopen en geluid maken tijdens het rijden.

Voor echt kleine mensen is het soms nodig om het frame/telescoopstuk in te korten door er een stuk af te zagen. Een probleem wat in sommige fietsen dan ontstaat is dat je met je hiel tegen het wiel kan komen bij het nemen van scherpe bochten.

Als de fiets echter teveel is ingekort kan je met de trapper/crank tegen het wiel komen, wat levensgevaarlijk kan zijn. De oplossing is dan om een kleiner voorwiel te gebruiken, wat dus ook een kleinere voorvork betekent.

Aan de inhoud van de bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij dit expliciet in dit bericht is verwoord.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Metro2002 schreef op vrijdag 18 september 2009 @ 16:29:
Moet je dan zelf de ketting nog inkorten of hoeft dat niet? (en kan een leek dat zelf :+ ik heb echt 2 linkerhanden wat fietsen betreft)
Tja, ik draai er m'n hand niet voor om. Maar een gewone fietsenmaker kan het ook wel hoor. Maar ja, je moet de ketting dan wel op lengte aanpassen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Tis toch een kwestie van die pennetjes er met een speciaal apparaatje (toch? ) uitdrukken, schakeltje ertussen uit en dan weer aan elkaar maken?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Ja. Een mooie beschrijving kan je hier vinden:
http://www.m-gineering.nl/ketting.htm

  • maca
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 30-04-2022
Op het geocaching forum las ik dat Quest 233 van een ligfietsende geocacher is gestolen. Na overleg met hem heb ik aangeboden om hier ook een berichtje te plaatsen, want wie weet wordt de quest nog terug gevonden.

Het originele bericht staat hier: http://forum.geocaching.nl/index.php?showtopic=14707
en de tekst:
Vanavond is rond 19:00 mijn (Technetium) Quest 233 (TB26YT8) gestolen. Dat is gebeurd in Tilburg aan de Kalverstraat ter hoogte van de Moerstraat. Ik had hem daar geparkeert om te gaan zoeken naar een nabije geocache.

Er zit een zwarte TB sticker op (een scarabee opgebouwd uit streepjescode). Verder geen opvallende bestickering.

Mocht je deze quest gezien hebben dan kan je technetium bereiken via mail naar mij of door hem zelf te mailen via ligfiets.net daar staat de fiets ook als vermist gemeld.

Afbeeldingslocatie: http://img.geocaching.com/track/c0dc6b01-f85e-4cb8-bdb1-b106a9dc4626.jpg

Nikon D300 + Nikon D70 + Pentax Optio S5z


  • maca
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 30-04-2022
budi schreef op woensdag 16 september 2009 @ 20:33:
Ik heb nog eens goed gekeken in mijn, zeer uitgebreide, statistieken en ik zie nu dat ik in het eerste jaar van mijn nieuwe Alleweder juist hogere gemiddeldes reed dan in het tweede jaar, terwijl je eigenlijk andersom zou verwachten. In augustus 2007 bijvoorbeeld reed ik toch vaak gemiddeldes van tegen de 30 met woon-werk verkeer. Als ik nu een jaar later kijk, zie ik dat de gemiddeldes gedaald zijn naar 28!
Euhm Budi, had jij niet in de wintersport van 2007 je knie verwond? Je bent er dan wel nooit mee naar de dokter geweest, maar zo mank als je liep, dat was niet best ... en dat duurt wel ff voor dat dat over is. dat zou ook je reden kunnen zijn.

Nikon D300 + Nikon D70 + Pentax Optio S5z


  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Interessant verhaal. Mijn LBS had laatst zelfstandig mijn kettingen met normale olie gesmeerd. Zware kleverige olie die binnen no time straatvuil aantrok. Met het gevolg ook mijn broeken vies.
Het schoonmaken daarna was ook zeker geen pretje. Geen idee wat hij erop gesmeerd had, maar bij het eerst volgende bezoek aan hem heb ik hem verzocht om dat nooit meer te doen bij mijn fietsen.

Ondanks z'n verhaal dat de moderne olieën nauwelijks smeren, vind ik het wel prima. Bij minimaal onderhoud gaan ze zeker een jaar mee, dat vind ik lang genoeg :)

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Wat deed je bij je LBS? Je bent toch redelijk enthousiast mtb'er... dacht dat die al helemaal alles zelf deden?

Ik doe sinds m'n ligfiets werkelijk alles aan mn fietsen ook zelf, stukken goedkoper en beter*.

* alvast geen commentaar in het geval morgen bij mn eerste lange, snelle rit op nieuw gespaakte flevobike met nieuwe banden één van de wielen het begeeft

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 29-03 15:34

Jazzper

BB4E^Guerilla

die gejatte quest: dat moet toch haast wel joyriding zijn en nu afgezonken in het kanaal ofzo? elk nadenkend mens snapt dat het een klein wereldje is en die fiets opvalt (nou ja, het is wel standaardkleuren, maar toch).

toch?

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
maca schreef op zaterdag 19 september 2009 @ 22:19:
[...]


Euhm Budi, had jij niet in de wintersport van 2007 je knie verwond? Je bent er dan wel nooit mee naar de dokter geweest, maar zo mank als je liep, dat was niet best ... en dat duurt wel ff voor dat dat over is. dat zou ook je reden kunnen zijn.
Het zit je wel dwars dat ik niet naar de dokter ben geweest, nietwaar? :P :+
Maar om antwoord te geven op je vraag: nee, lijkt me aardig uitgesloten. Al na een paar weken ben ik begonnen met het ligfietsen op mijn twee wieler om mijn knie soepel te maken en te houden (ongetwijfeld iets wat de dokter ook zou hebben voorgesteld). Een maand na het ongeval heb ik de landelijke ligfietsdag gereden wat goed was voor 140 km zonder last te hebben gehad.
Op zich logisch: het ging om een gescheurde knieband die zorgt voor de stabiliteit in je knie. Met lopen heb je daar last van bij het optillen van je benen, maar bij het fietsen is dat niet nodig, dan druk je de benen op de pedalen en blijft het geheel stabiel.
Maar ook voordat ik mijn Quest kreeg zijn de snelheden duidelijk lager dan het eerste jaar, dus er is wel iets vreemds met de Alleweder aan de hand.

We zijn die dag nog het 'kopje' opgereden bij Zandvoort geloof ik. Een stuk flink omhoog. Ik rijd altijd graag in een hoog traptempo, maar mijn lichtste versnelling was eigenlijk te zwaar. Ik ben toen toch als een gek naar boven geraasd om dat hoge tempo te kunnen houden en niet stil te vallen. Boven aangekomen kwam er een brandlucht uit mijn fiets! Volgens mij is dat toch een teken dat er ergens teveel wrictie plaats vindt.

Over die gestolen Quest, je kan er hier meer over lezen:
http://groups.google.nl/g.../thread/23ac5af07efe380c#

[ Voor 8% gewijzigd door budi op 20-09-2009 09:33 ]

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

ssj3gohan schreef op zaterdag 19 september 2009 @ 22:40:
Wat deed je bij je LBS? Je bent toch redelijk enthousiast mtb'er... dacht dat die al helemaal alles zelf deden?

Ik doe sinds m'n ligfiets werkelijk alles aan mn fietsen ook zelf, stukken goedkoper en beter*.

* alvast geen commentaar in het geval morgen bij mn eerste lange, snelle rit op nieuw gespaakte flevobike met nieuwe banden één van de wielen het begeeft
Paar jaar geleden idd besloten om zo veel mogelijk zelf te gaan doen aan m'n fietsen. Er blijven alleen enkele dingen liggen die ik niet kan doen. O.a. velgen spaken/richten, spaken spannen etc. Bij mijn vouwfiets geprobeerd, maar dat heeft me wel een wiel gekost (de spaken bleven springen :X ). En balhoofd vervangen vond ik wat eng klinken (met balhoofd erin persen etc).

Bij mijn MTB had ik een slag in mijn achterwiel opgelopen, vandaar. Waarom ie ook nog eens mijn ketting geolied had weet ik niet. Service van de zaak denk ik. ;( (waarschijnlijk ie ieder ander er wel happy mee had gemaakt)

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Knappende spaken? Ik gok in eerste instantie op twee oorzaken:
1) spaken gewoon véééél te hard gespannen
2) spaken niet vrij evenredig gespannen maar een paar snoeihard en een paar anderen juist vrij losjes

http://www.m-gineering.nl/spaak.htm

Er zijn nog veel meer van die leuke klustips te vinden.

* WFvN heeft geen aandelen en kent de mensen zelf niet maar maakt met veel plezier gebruik van die site als het nodig is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 29-03 15:34

Jazzper

BB4E^Guerilla

ja m-gineering is geniaal. Net als alles van Sheldon Brown (RIP) en ParkTools Repair Help.
Maar op youtube heb je ook nog 1001 fixit filmpjes. Hoe deden ze dat vroeger? naar de fietsenmaker gaan? ;)

vandaag 55km rechtop gefietst. Onderweg nog een dude in legerbroek, bril en paardestaart op een zeer lage ligfiets gezien tussen woudenberg en maarn. Naast de velomobiel vind ik zo'n lage ook wel erg cool.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

WFvN schreef op zondag 20 september 2009 @ 19:53:
Knappende spaken? Ik gok in eerste instantie op twee oorzaken:
1) spaken gewoon véééél te hard gespannen
2) spaken niet vrij evenredig gespannen maar een paar snoeihard en een paar anderen juist vrij losjes

http://www.m-gineering.nl/spaak.htm

Er zijn nog veel meer van die leuke klustips te vinden.

* WFvN heeft geen aandelen en kent de mensen zelf niet maar maakt met veel plezier gebruik van die site als het nodig is.
Bij de MTB zat gewoon een slag in de velg.
Bij de vorig jaar nieuw gekochte vouwfiets ben ik niet na het infietsen terug gegaan om de spaken opnieuw te laten spannen, waardoor je dus altijd gezeik krijgt (somehow wist ik dat dus nog niet). En helaas fietste ik regelmatig tegen het maximale gewicht aan wat zo'n vouwfiets mag hebben. Na de eerste keer waren er iedere keer na 2-5 ritjes waren er weer 2-3 spaken gebroken. Er kwam geen einde aan. Inmiddels een nieuwe velg erin gedaan. Deze jongen is wel heel wat steviger dan de vorige :)

Die site ziet er wel puik uit ja (kwa technische info). Ga ik eens vaker op neuzen :)
Draai de spaak aan totdat het gevoel en geluid (als je gitaar speelt) weer overeen komt met de andere spaken aan die kant.
De eerste keer dat ik de spaken van die vouwfiets repareerde had ik dit trucje zelf al ontdekt (hoe kom je er anders achter zonder (duur) gereedschap wanneer ie op de juiste spanning is?). Maar somehow had ik het dus alsnog verkeerd gedaan. De horizontale slag was er redelijk uit, maar ik had er een verticale slag ingekregen :X

[ Voor 19% gewijzigd door jules op 21-09-2009 11:57 ]

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Dan heb je inderdaad iets grandioos verkeerd gedaan. Als je een wiel spaakt, haal je eerst de hoogteslag eruit en dan paas de breedteslag. En dat is niet voor niets. Om een hoogteslag eruit gehalen ná de breedteslag, dan moet je echt stevig aan het spannen gaan :+ Omgekeerd, eerst de hoogteslag en dan de breedteslag gaat veel gemakkelijker met kleine verschillen in spaakspanning

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Tsja, het klonk grotendeels ook vrij logisch toen ik alles las. Eerst hoogteslag, daarna breedteslag. En kwa gitaarspelen met de snaren, de kant van de casette klinkt anders dan de andere kant waar geen casette zit, omdat het paraplu gespaakt is (om het wiel in het midden van de as te houden). Terwijl ik waarschijnlijk alles op dezelfde toonhoogte heb proberen te spannen.

Ach ja, zo leer je nog eens wat :P. Kost een paar centen helaas, maar uiteindelijk kom je er wel. Ben nu in het bezit van een oerdegelijk achterwiel, ik geloof zelfs 4 kruis gespaakt om het extra stevig te maken. Helaas nog niet kunnen testen, heb nog een spacer nodig omdat de casette nog ietswat speling heeft.

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Iemand ervaring met Forty Bikes? Ik neig zelf naar deze fietsen ivm de aantrekkelijke prijs (net iets meer dan 1000 euro nieuw) maar ze hebben in mijn ogen 1 nadeel en dat is dat ze van staal gemaakt zijn (19kg, is dat te zwaar? )

http://www.fortybike.nl/start.htm

Tevens de vraag of er veel verschil zit in voor of achterwiel aandrijving.

[ Voor 13% gewijzigd door Metro2002 op 23-09-2009 12:09 ]


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Poeh, dat is wel heftig als ik eerlijk moet zijn. Je wilt perse nieuw? Ik vind dat gezien de hoge afwerkingskwaliteit van zelfs de oudjes onder de ligfietsen een tweedehands geen enkel probleem is.

Bij fortybike heb ik het idee dat er gewoon niet is nagedacht over het ontwerp ofzo. Een M5 Blue Glide (10+ jaar oud ontwerp) is 14kg en ook van staal gemaakt. En dat is absoluut geen kleine fiets.

Een tweedehandsje is volgens mij ook niet bijster veel onderhoudsgevoeliger als je hem in goede staat koopt. En voor 1000 euro kun je tegenwoordig tweedehands zelfs velomobielen krijgen, net als zeer hoge kwaliteit lowracers en stadsligfietsen.

Verder heb ik geen enkele ervaring met fortybike en misschien is het wel een kwestie van 'deceiving looks'. De website en de plaatjes van de fietsen zien er brak uit. Beste lijkt me om er eens eentje een dagje te huren, en dan eens bijvoorbeeld een M5, Challenge of Optima fietsje te huren. Merk je verschil, hoe is de afwerking, voelt het duurzaam aan, wil je hier dit geld aan uitgeven?

En vergeet niet dat er in hetzelfde prijssegment meer te koop is. Als je lagere afwerkingskwaliteit en missende vering niet erg vindt kun je naar Flamingo kijken (<500e), als je een relatief lichte fiets voor weinig geld wil kun je naar de M5 20/20 ECO kijken (1050-1300 euro). Als je 'echte kwaliteit' eens wilt proeven kun je naar de Flevobike Greenmachine, nieuwe generatie Challenge Hurricane of M5 Shock Proof kijken, maar die beginnen allemaal in de buurt van de 2000 euro (greenmachine zelfs nog een heel stuk meer).

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

ssj3gohan schreef op woensdag 23 september 2009 @ 12:20:
Poeh, dat is wel heftig als ik eerlijk moet zijn. Je wilt perse nieuw? Ik vind dat gezien de hoge afwerkingskwaliteit van zelfs de oudjes onder de ligfietsen een tweedehands geen enkel probleem is.

Bij fortybike heb ik het idee dat er gewoon niet is nagedacht over het ontwerp ofzo. Een M5 Blue Glide (10+ jaar oud ontwerp) is 14kg en ook van staal gemaakt. En dat is absoluut geen kleine fiets.

Een tweedehandsje is volgens mij ook niet bijster veel onderhoudsgevoeliger als je hem in goede staat koopt. En voor 1000 euro kun je tegenwoordig tweedehands zelfs velomobielen krijgen, net als zeer hoge kwaliteit lowracers en stadsligfietsen.

Verder heb ik geen enkele ervaring met fortybike en misschien is het wel een kwestie van 'deceiving looks'. De website en de plaatjes van de fietsen zien er brak uit. Beste lijkt me om er eens eentje een dagje te huren, en dan eens bijvoorbeeld een M5, Challenge of Optima fietsje te huren. Merk je verschil, hoe is de afwerking, voelt het duurzaam aan, wil je hier dit geld aan uitgeven?

En vergeet niet dat er in hetzelfde prijssegment meer te koop is. Als je lagere afwerkingskwaliteit en missende vering niet erg vindt kun je naar Flamingo kijken (<500e), als je een relatief lichte fiets voor weinig geld wil kun je naar de M5 20/20 ECO kijken (1050-1300 euro). Als je 'echte kwaliteit' eens wilt proeven kun je naar de Flevobike Greenmachine, nieuwe generatie Challenge Hurricane of M5 Shock Proof kijken, maar die beginnen allemaal in de buurt van de 2000 euro (greenmachine zelfs nog een heel stuk meer).
Perse nieuw hoeft niet maar ik wil er wel 2 (vriendin wil er ook 1) en dan is een prijsverschil van een paar honderd euro wel een aardig verschil + dat we allebei dezelfde fiets willen :P . Ik heb 2e hands ook wel het eea gezien (optima Lynx, M5 ed) maar die zijn ook al snel 700-1000 euro 2e hands en dan koop ik liever nieuw zeg maar. Bovendien wil ik er perse 1 met bovenstuur en dan ook nog eens een gebogen / wegklapbaar bovenstuur en de meeste 2e handsjes zijn met onderstuur of een recht omhoog stuur. En om nou 2000 euro voor een ligfiets uit te geven (4k voor 2 dus! ) gaat me iets boven het budget. Maar het prijsverschil zal vast wel ergens in zitten inderdaad. Maar om nou 2 dure fietsen te hebben ... (ik heb al een dure jan jansen bukker :P )

Als het bevalt kan ik altijd nog een duurdere nemen, ik ben in de auto ook begonnen in een alto :+

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Maar.... mijn punt is dat je een geweldige tweedehands kunt hebben (wat kwaliteit betreft dan), of een brakke nieuwe voor dat geld. Maar ik geloof niet dat geld écht een issue bij jou is, dus ik hoef je niet richting diehard tweedehands te sturen (mijn ligfietsen waren tweedehands 40, 125 en 270 euro). Toch raad ik je aan liever een goed onderhouden hurricane SL met geweldige afmontage te kopen, dan een flink kwalitatief mindere fortybike - waarbij direct de kanttekening moet worden gemaakt dat ik geen enkele objectieve reden heb om aan te nemen dat fortybike slecht is, puur subjectief.

Maar... je zegt dat je vriendin dezelfde fiets wilt? Weet ze dat zeker? Weet jij dat zeker? Er is zo ontzettend veel verschil in die dingen, en iedereen wil wat anders. Ik zie mijn vriendin nooit op een lowracer zitten, en de flevobike vond ze wel leuk maar onderstuur, kettinglijn en afstelling maakten het niet bepaald comfortabel. Ik daarentegen zou graag eens een high/lowracer uitproberen, en de flevobike begint zo langzamerhand mijn absolute favoriet te worden.

Wil je de ligfiets trouwens ook voor serieuze dingen gebruiken, of wordt het een recreatieve fiets?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • benoni
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Als je het niet erg vindt om zelf aan je fiets te klussen dan kun je inderdaad net zo goed met oude ligfietsen beginnen. Het kost je een avond of drie per jaar, en een paar honderd euro om wat speciaal gereedschap in huis te hebben en wat reservematerialen op voorraad te houden (die kun je makkelijk telefonisch bestellen bij de ligfietsenbedrijven). Groot voordeel hierbij is dat als je panne krijgt met je fiets, dat je dat meestal zelf kunt oplossen zonder je fiets weg te hoeven brengen.

De 'grote' ligfietsmerken hebben ook wel betaalbare nieuwe budget-modellen die ze in Polen laten maken, en er is ook een bedrijfje dat uit Zuid-Korea importeert dacht ik (ben even de naam kwijt). Dan heb je er in ieder geval redelijke onderdelen op zitten voor je budget-prijs. Alleen het frame is vaak wat zwaarder.

Let ook even op de site van M5 ligfietsen, daar zag ik 'huurfietsen in de aanbieding!' met aardige Shock Proofs en 26/20's. Let op dat het wel makkelijk is als je beiden dezelfde wielmaat rijdt (de meeste M5 modellen hebben 451 mm velgen voor de 20" wielen, afwijkend van de rest van de markt die meestal voor 406 kiest). Verder kun je natuurlijk de ligfietswinkels eens afbellen, misschien weten ze wel van hun klanten dat iemand plannen heeft om binnenkort de ligfiets in te ruilen voor een nieuw model.

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

ssj3gohan schreef op woensdag 23 september 2009 @ 13:48:
Maar.... mijn punt is dat je een geweldige tweedehands kunt hebben (wat kwaliteit betreft dan), of een brakke nieuwe voor dat geld. Maar ik geloof niet dat geld écht een issue bij jou is, dus ik hoef je niet richting diehard tweedehands te sturen (mijn ligfietsen waren tweedehands 40, 125 en 270 euro). Toch raad ik je aan liever een goed onderhouden hurricane SL met geweldige afmontage te kopen, dan een flink kwalitatief mindere fortybike - waarbij direct de kanttekening moet worden gemaakt dat ik geen enkele objectieve reden heb om aan te nemen dat fortybike slecht is, puur subjectief.
Klinkt ook wel weer logisch, misschien moet ik me toch meer op 2e hands concentreren, alleen moet je dan wel goed zoeken of je een fiets vindt die je wil. Bij een winkel kan je gewoon kiezen.
Maar... je zegt dat je vriendin dezelfde fiets wilt? Weet ze dat zeker? Weet jij dat zeker? Er is zo ontzettend veel verschil in die dingen, en iedereen wil wat anders. Ik zie mijn vriendin nooit op een lowracer zitten, en de flevobike vond ze wel leuk maar onderstuur, kettinglijn en afstelling maakten het niet bepaald comfortabel. Ik daarentegen zou graag eens een high/lowracer uitproberen, en de flevobike begint zo langzamerhand mijn absolute favoriet te worden.
Goed punt, was eigenlijk meer om discussies te voorkomen dat de ene fiets sneller is dan de ander :+
Wil je de ligfiets trouwens ook voor serieuze dingen gebruiken, of wordt het een recreatieve fiets?
Ik doe woon-werk verkeer nu op de fiets en dat wil ik per ligfiets gaan doen, zeker als ik straks ga verhuizen en wat verder weg ga wonen :) En uiteraard ook voor recreatiedoeleinden. Moet wel zo veel mogelijk een auto-vervanger worden dus er moeten wel tassen aan gehangen kunnen worden en comfortabel langere stukken mee gereden worden (lange stukken lukt nu ook wel maar niet zonder zadelpijn :X )

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Als er echt e.e.a. in moet kunnen is er echt één gouden greep, en dat is de M5 26/20 (ook wel Blue Glide) met Backbone. Dat is de voorloper van de huidige carbon staartpunt, van aluminium gemaakt. Vriend van me heeft er zoeen gekocht voor ruwweg 350 euro tweedehands, 150 euro reparaties+upgrades en het is werkelijk een geweldige oplossing voor snel, wendbaar, redelijk licht (17 kg incl achterbak) en bagageruimte tegelijk. Flevobike heeft natuurlijk ook de trike met achterbak maar een driewieler vind je vast niet zo sex. De besturing is meer dan even wennen, daar doe je wel een maand over.

De achterbak is een praktische vaste plek voor zooi, er kunnen altijd ook nog banaantassen aan gehangen worden. Denk niet dat dat praktisch is, voor die ene keer dat je zoveel moet versjouwen zou ik gewoon de auto pakken (of als je die wegdoet: de auto van iemand anders lenen/huren/whatever).

Maar, dat zijn slechts een paar aanraadsels. Beste is dat je sowieso eerst zelf eens op die krengen gaat fietsen, ligfietswinkels en -verhuurders zijn daar een prima keuze voor. Tweakers en ligfietsconventieapparaten ook wel, maar die zijn meestal niet zo snel in de buurt, en altijd precies op dat moment dat jij niet kan.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • maca
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 30-04-2022
Even een update over Quest 233, Ik lees net dat deze op 21 september is teruggevonden.
Toni, heeft hem inmiddels opgehaald op het politiebureau.

Nikon D300 + Nikon D70 + Pentax Optio S5z


  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:16
Afgelopen zondag was de Schoner Vervoer Toer in Amsterdam, waar ook een paar ligfietsen waren. Het was een divers gezelschapm aan dichte ligfietsen heb ik minimaal een Sunrider, een WAW, een Quest en de dubbele Quest voorbij zien komen, en ook een stel Whikes.

Ik heb een filmpje gemaakt met een impressie van die dag, wellicht is het leuk voor de ligfietsers: klik.

Die dubbele Quest is echt cool! Het is net een klein autootje om te zien, en helemaal met dat kleine kindje wat boven de rand uitsteekt ziet dat er echt heel schattig uit.

Xtool D1 10w laser cutter - IoT moet nooit op internet


  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

JeroenH schreef op woensdag 23 september 2009 @ 22:47:
Afgelopen zondag was de Schoner Vervoer Toer in Amsterdam, waar ook een paar ligfietsen waren. Het was een divers gezelschapm aan dichte ligfietsen heb ik minimaal een Sunrider, een WAW, een Quest en de dubbele Quest voorbij zien komen, en ook een stel Whikes.

Ik heb een filmpje gemaakt met een impressie van die dag, wellicht is het leuk voor de ligfietsers: klik.

Die dubbele Quest is echt cool! Het is net een klein autootje om te zien, en helemaal met dat kleine kindje wat boven de rand uitsteekt ziet dat er echt heel schattig uit.
Leuk filmpje :D En inderdaad die dubbele quest is echt cool :9 Alleen minder praktisch op een fietspad lijkt me.

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Ik ga later ook echt een duoquest willen, alleen zouden kinderzitjes/uberhaupt zitjes wel erg praktisch zijn voor zo'n ding. En dan natuurlijk wel covers voor de aerodynamica zodat je met z'n tweeën 50-60 km/h kunt.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


  • JeroenH
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 09:16
ssj3gohan schreef op donderdag 24 september 2009 @ 09:22:
Ik ga later ook echt een duoquest willen, alleen zouden kinderzitjes/uberhaupt zitjes wel erg praktisch zijn voor zo'n ding. En dan natuurlijk wel covers voor de aerodynamica zodat je met z'n tweeën 50-60 km/h kunt.
Er werd mij alleen verteld dat deze niet in productie gaat. Hoewel, als nou voldoende mensen serieuze belangstelling tonen... alleen aan wat voor prijs zou je moeten denken? Twee keer Quest-prijs (materiaalkosten zullen lager zijn maar het zal om een flink lager stuksaantal gaan)? Dan wordt het toch wel een heel duur apparaat.

Maar je bent wel hip met zo'n ding 8)

Xtool D1 10w laser cutter - IoT moet nooit op internet


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
JeroenH schreef op woensdag 23 september 2009 @ 22:47:
Die dubbele Quest is echt cool! Het is net een klein autootje om te zien, en helemaal met dat kleine kindje wat boven de rand uitsteekt ziet dat er echt heel schattig uit.
Hij's echt koel kan ik je uit ervaring vertellen. Ik heb er 50 km mee mogen fietsen :D

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Van wie is de Koe velomobile (volgens mij een quest) die ik regelmatig in Schiedam en vlaardingen zie rijden :P Toevallig iemand van hier? Kwam hem net nog tegen op de spoorsingel in vlaardingen.

[ Voor 6% gewijzigd door Metro2002 op 24-09-2009 19:32 ]


  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
'Ligfries' uit Gouda
http://quest.ligfries.com/fotoos.php

[ Voor 178% gewijzigd door WFvN op 24-09-2009 20:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Morgen kijken voor een ligfiets :P (optima dingo ) ben benieuwd of het wat is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Ik mag me ook bij de ligfietsers aansluiten sinds gister >:) Heb gister een 2e hand optima dingo gekocht (500 euro) , met wegklapbaar bovenstuur en korte wielbasis met 20/26 wielen en 21 versnellingen.

Het rijden op een ligfiets viel me wel tegen moet ik zeggen, het stuurt wel héél direct dus ik ben al heel wat keren bijna gevallen :P en scherpe bochten maken lukt ook nog niet zo goed. Na een uurtje proberen in de straat heb ik het een beetje onder de knie, al ben ik nog wel wat slingerig, zeker op lage snelheden. Wel heb ik al gemerkt dat het comfort echt SUPER is, je zit heerlijk, de vering filtert prima een hoop weg en je ziet veel meer om je heen! Had wel het gevoel dat ik met gemak lange afstanden kan fietsen op dat ding, bovendien gaat het trappen best soepel en licht :9 Alsof het trappen maar bijzaak is zeg maar :+

Al een hele hoop verbaasde blikken gehad gister tijdens het oefenen, en ook al direct mensen die wilden weten wat het was :+ wist niet dat mensen zo'n tunnelvisie hadden dat je er nog nooit van gehoord hebt maarja :D grappig is het wel.

Is er nog een truuk om goed weg te kunnen rijden? afzetten gaat niet echt en om nou alle kracht op je pedaal te zetten lijkt me ook niet zo goed voor je aandrijflijn. Vooral bij heuvel op lijkt het me erg lastig om vanuit stilstand in beweging te komen :o

Vandaag maar eens mijn eerste ritje maken denk ik, eens kijken hoevaak ik de grond ga kussen :P

[ Voor 26% gewijzigd door Metro2002 op 27-09-2009 09:29 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Altijd zorgen dat als je stil gaat staan, je een comfortabel lage versnelling kiest (ik neem aan dat je - gezien de leeftijd van de dingo - een shimano deore of alivio 3x7 hebt). In het begin is het dan handig om je primaire voet (waarmee je het makkelijkst kracht kunt zetten, bij mij is dat nummer rechts) op de trapper te laten en je andere op de grond. Als je dan wilt wegrijden geef je gewoon een flinke slinger aan het pedaal, houd je evenwicht en breng je andere voet naar de pedalen, nu kun je verder rijden.

Je moet even doorhebben hoe je je evenwicht houdt. Je kunt niet zoals op een moeilijkfiets met je lichaam balans houden, je hebt in principe enkel je benen voor de balans. Het is handig dat de wielbasis kort is, hij is dan erg responsief dus je kunt je balans ook goed houden met stuurbewegingen.

Ik was eergisteren trouwens weer eens gevallen met mn flevobike. Ik kwam los van het zitje (van een drempel af, 35 km/h) en heb toen een meter of 100 rustig maar onbeheerst geslingerd toen ik zijwaarts eraf viel. Een stuk beter dan voorlangs eraf vallen (wat mijn andere twee valpartijen zijn) maar het bewijst wel weer een beetje dat zo'n flevo toch een stuk lastiger is in moeilijke situaties. Stabiliteit bij lage snelheid is ook nog steeds een punt. Verder is het trouwens de meest perfecte fiets.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Ik zie dat de Dingo een stuur heeft wat tamelijk rechtop staat. Dat in combinatie met een klein voorwiel maakt inderdaad een wat zenuwachtigere fiets. Dat merk ik ook als ik het stuur van m'n Fujin rechtop zet tijdens het fietsen. Trek ik hem weer op me aan, dan stuurt hij een stuk rustiger.

Verder scheelt het ook als je gewoon relaxed met je rug tegen de zitting aan gaat liggen. Veel beginners zitten veel te krampachtig op de fiets en zelfs met hun rug los van de zitting. Dat maakt het echt niet gemakkelijker.

Wat betreft het opstarten: net wat ssj3gohan zegt: in een geschikte versnelling zetten. Zeker niet te hoge!. Liever iets te lage. Begin dus gewoon te proberen in de laagste versnelling.

Maar langzaam rijden moet je, net als op een gewone fiets, ook even leren. Ik kan probleemloos stapvoets rijden (minder dan 5 km/h). Leer eerst gewoon relaxed rijden op je fiets, dan voel je hem vanzelf goed genoeg aan om ook heel langzaam te rijden en krappe bochtjes te draaien.

* WFvN heeft gisteren en vandaag z'n Quest onder handen genomen omdat een achterlicht bezig was te sterven

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Zojuist mijn eerste 35km op de fiets gedaan, gemiddelde snelheid van ongeveer 20km/u gereden. Nog steeds erg wennen, afzetten om weg te rijden kan ik het beste met mijn linkerbeen.Rechtuit rijden gaat al redelijk maar nog een klein beetje zwalkend :P Heuveltjes op gaat echt beter dan verwacht, zelfs beter dan op mijn gewone fiets en uit laten rollen gaat ook nog eens stukken langer dan op een gewone fiets. Krappe bochtjes ed gaat redelijk nu. Het is vooral een kwestie van veel km's maken denk ik. Qua comfort is het prima ondanks dat de voorvork geen vering heeft (achter wel) alleen is het zitje net iets te smal voor mijn kont (en ik ben niet echt dik :/ ). Merk wel dat ik andere spieren gebruik, op platte stukken vooral mijn bovenbeenspieren en heuvel op voel ik vooral mijn kuiten. Dat moet nog even wennen dus maar tot nu toe een geslaagde maagdelijke reis gehad en beste van alles: ik was na de rit nog fris en fruitig! Nergens last van ! 8) Alleen een zeiknatte rug :+

De fiets in kwestie:

Afbeeldingslocatie: http://i119.photobucket.com/albums/o153/metro2005/100_1766-1.jpg

Al even goed schoongemaakt (was blijkbaar nog nooit gedaan :r ) ,ketting even goed gesmeerd en alle ranzigheid tussen de derailleur uitgehaald en het voorste spatbord vastgezet.

[ Voor 12% gewijzigd door Metro2002 op 27-09-2009 17:32 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

wordt er nog geligfietst :P of heb ik het topic echt dood gemaakt :o


ben vandaag voor het eerst op de optima naar mijn werk gegaan, wel even eng omdat er een aantal oversteekplaatsen zijn (waaronder een behoorlijk gevaarlijk kruispunt ) maar het ging behoorlijk goed, viel alleen bijna bij het wegrijden thuis maar ik begin er na vandaag best handigheid in te krijgen! Voel wel mijn spieren in mijn bovenbenen een beetje intussen. Heb een gemiddelde snelheid van 24 km/u neergezet op de weg van werk naar huis, best netjes voor een newbie lijkt me :P

Ook bochtjes ed lukken goed nu, alleen gaat het niet zo hard nog maar dat hoeft ook niet :) wegrijden lukt ook al best goed nu :P

[ Voor 3% gewijzigd door Metro2002 op 29-09-2009 19:16 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
meh, dit topic pleegt regelmatig een weekje stil te staan doordat niemand echt iets heel opvallends te melden heeft. Dat betekent dat het goed gaat ;)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Maar laat ik er dan maar even wat zinnigs tegenaan gooien.

Metro2002: je voelt je bovenbenen. Hoeft niets mis mee te zijn. Gewoon spierpijn omdat je niet gewend bent die spieren te gebruiken neem ik aan.
Maar wel blijft het zaak om verd*md goed je knieën in de gaten te houden. Zorg dat je niet te zwaar trapt. Zorg dat je je knieën niet overbelast. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden tegen beginners. Ook ik ben de dans niet ontsprongen met een half jaar zeurende knie als gevolg.

Heb je enig idee hoe vlot je rondtrapt met je benen? Oftewel: wat is je kadans?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
WFvN schreef op dinsdag 29 september 2009 @ 20:47:

Heb je enig idee hoe vlot je rondtrapt met je benen? Oftewel: wat is je kadans?
Zelf vind ik trouwens het makkelijkste om de kilometerteller op tijdstand te zetten, dan je kruissnelheid te bereiken, daarna op een recht stuk te wachten totdat er xx:xx:00 of ..15 of ..30.. of 45 staat en dan omwentelingen te gaan tellen tot de volgende 15 op de secondeteller staat. Wat daar dan uit komt vermenigvuldigen met 4 en je hebt je cadans.
Met mijn Quest trap ik bij 43 km/u ongeveer met een cadans van 120, ik krijg al snel last van mijn knien als ik langere tijd langzamer trap, tenzij ik ook trager ga rijden natuurlijk. Het gaat ook vooral om hoeveel kracht je moet zetten op je pedalen. Hoe meer kracht je zet, hoe belastender dat is voor je knien. Met mijn 2 wielerige ligfiets tour ik vaak wat relaxder en dan is mijn cadans uiteraard een stuk lager: 90 tot 100 met een lagere snelheid van zo'n 25 tot 28 km/u.

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

WFvN schreef op dinsdag 29 september 2009 @ 20:47:
Maar laat ik er dan maar even wat zinnigs tegenaan gooien.

Metro2002: je voelt je bovenbenen. Hoeft niets mis mee te zijn. Gewoon spierpijn omdat je niet gewend bent die spieren te gebruiken neem ik aan.
Maar wel blijft het zaak om verd*md goed je knieën in de gaten te houden. Zorg dat je niet te zwaar trapt. Zorg dat je je knieën niet overbelast. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden tegen beginners. Ook ik ben de dans niet ontsprongen met een half jaar zeurende knie als gevolg.

Heb je enig idee hoe vlot je rondtrapt met je benen? Oftewel: wat is je kadans?
Hoe vlot ik rondtrap, jeetje geen idee. Ik heb hem niet echt in zware verzetten gezet nog dus trap vrij snel rond, sneller dan op mijn rechtopfiets omdat ik inderdaad anders mijn knieeen ga voelen op den duur, dat wil ik wel voorkomen, ook krijg ik bij een te zwaar verzet last van dode tenen dus mijn lichaam waarschuwt iig op tijd heb ik het idee als ik te zwaar trap. Ik probeer er in elk geval goed op te letten, ook na wat waarschuwingen van andere ligfietsers van trap niet te zwaar !

Was vandaag weer even spannend, stond een flinke vrachtwagen moeilijk te doen in de straat voor mijn werk dus kon er niet langs en het verkeer reed heel langzaam dus was gelijk een mooie oefening voor langzaam rijden maar dat lukt best goed 8) De trappers achteruit draaien scheelt ook in de balans had ik gemerkt als ik bijna tot stilstand gekomen ben, kan daarna vlot weer doorrijden.

[ Voor 25% gewijzigd door Metro2002 op 30-09-2009 09:03 ]


  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

€ 500,- voor een ligfiets is geen geld. Lijkt me een mooie koop! Zo'n prijs zorgt er alleen maar voor dat mijn interesse in een ligfiets nog meer gewekt word.

Wat me overigens bij meer ligfietsen opvalt, is dat de ketting door een soort buis loopt, met name daar waar je met je benen tegen de ketting aan kan komen. Nu vind ik het op zich wel logisch dat het door een buis loopt, het voorkomt dat je broek/benen vies worden, daarnaast geleid het de ketting beter zodat hij minder op en neer/heen en weer slingert op hobbelwegen (en wellicht van het tandwiel loopt). Maar ik vraag me af of hij daardoor niet veel zwaarder loopt bij het trappen dan bijv andere fietsen? Bij deze Dingo is die nl wel erg lang. Bij andere fietsen heb ik halverwege nog wel eens een tandwiel gespot.

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


  • mux
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 21-05 13:41

mux

99% efficient!

Topicstarter
Mijn M5 loopt echt aanmerkelijk zwaarder dan mijn flevobike ja. Ook als je met je handen voelt loopt hij gewoon zwaar. Buizen zijn vreselijk voor je trapweerstand, veel slechter dan bijv. een rohloff installeren. Ik overweeg ook om een spatbord van glasvezel te fabriceren ipv die kettingbuizen, en het geleiden inderdaad met rollen te doen.

Je hebt zelf vast de ervaring met mtb's dat die kleine wielen (in jouw geval ongelijke grond) ervoor zorgen dat er een hoop troep in je derailleur en zo je ketting komt, en dat spat op de een of andere manier wel altijd tegen je kleding aan, dus bescherming is fijn behalve als je mooiweerfietser bent.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Iets met middelpunt vliegende kracht. Zelfde baansnelheid, maar kleinere straal (MTB versus vouwfiets). Het vuil vliegt er dus eerder vanaf (er vanuitgaande dat je met beide fietsen even hard fietst)
Magoed, nu ben ik met de MTB een mooi weer fietser (zonder spatborden) en ben ik blij dat die vouwfiets ze juist wel heeft.

Beter vergelijk is wellicht mijn oma fiets die ik wel met minder weer gebruik. Die poets ik noooit :+ (gesloten kettingkast, 28") En vergelijk dat eens met de kleinere wielen van een ligfiets en de hogere snelheid die je er mee rijd.... Yip, I get your point :)

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Die buizen geven inderdaad wel wat weerstand maar niet dramatisch ofzo.

Begin na bijna een week ligfietsen wel mijn spieren echt te voelen. Hoop dat ze een beetje snel wennen :/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Lekker doorzetten :). Overigens kom ik op mijn MTB ook overal fris en fruitig aan als ik maar 20 km/h fiets (op een natte rug na wellicht), ongeacht de afstand (tot 50 km). Ik voel hooguit mijn rug omdat maar 20 km/h op dit langzame tempo volhouden somehow niet prettig is.

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

jules schreef op donderdag 01 oktober 2009 @ 14:35:
Lekker doorzetten :). Overigens kom ik op mijn MTB ook overal fris en fruitig aan als ik maar 20 km/h fiets (op een natte rug na wellicht), ongeacht de afstand (tot 50 km). Ik voel hooguit mijn rug omdat maar 20 km/h op dit langzame tempo volhouden somehow niet prettig is.
Je gaat toch vanzelf harder, dat heb ik ook (op elke willekeurige fiets). Ik kan eigenlijk alleen op mijn max rijden ;(

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Vervelend is dat he? Rustig aan doen is er bij mij ook niet bij. Gewoon wat je max op langere afstand kan rijden of gewoon nóg harder als je wat minder ver hoeft. Verzuur je dan? Ach, als de resterende afstand niet te groot is, is het ook geen probleem :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

Nou, op mijn oma fiets kan 20km/h al de top zijn voor langere afstand. Je fietst je al snel de tandjes op het ding en je gaat dan alsnog amper sneller dan je omgeving. Maar het ding is ook maar singlespeed, uitgerust met een freewheel (en terugtraprem) en bestaat uit een stalen frame ;).

Met de MTB en de vouwfiets is het anders wel regelmatig vol, of net wat meer dan vol :). (laatst met mijn ouders gefietst, die fietsen niet zo hard, dus moest ik me inhouden, zo kwam ik er ook achter dat ik op de langzame momenten mijn rug ga voelen.)

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Gisteravond even nieuwe remblokken en handlebars gemonteerd (en een nieuwe standaard ,maar die was te klein |:( dus nog ruilen) dus ik kan nu ook weer deftig remmen :)

Verder begon ik gister wel een klein beetje mijn knieeen te voelen dus vandaag maar even rustig aan gereden, een langzame cadanssnelheid deed de pijn overigens minder worden ipv meer, zolang ik maar niet te veel kracht zet. Dus langzaam trappen bij vlakke weg en sneller als de weg iets omhoog loopt. Maar het moet allemaal nog wennen. Mijn knieeen moet ik wel echt mee oppassen, dat heb ik inderdaad wel gemerkt!

Inmiddels na 6 dagen ligfietsen de eerste 50km te pakken op het ding. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 3431

50km in totaal? Als je dat in 6 dagen doet en dan al last hebt van je knieen zou ik inderdaad heel erg op gaan letten. Hoewel na een enkele rit van 50km last hebben natuurlijk ook niet goed is.

Is de afstand tussen je zitje en je trappers wel goed? Als die te kort is krijg ik enorm snel last, 1-2 cm kan al een hoop schelen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

Anoniem: 3431 schreef op vrijdag 02 oktober 2009 @ 14:56:
50km in totaal? Als je dat in 6 dagen doet en dan al last hebt van je knieen zou ik inderdaad heel erg op gaan letten. Hoewel na een enkele rit van 50km last hebben natuurlijk ook niet goed is.

Is de afstand tussen je zitje en je trappers wel goed? Als die te kort is krijg ik enorm snel last, 1-2 cm kan al een hoop schelen.
Ik heb verkeerd gerekend, ik heb 80km gefietst deze week.

Afstand tussen mijn zitje en trappers lijkt me wel goed, als ik mijn been strek dan is mijn knie net een klein beetje gebogen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Maar zoals elquapo terecht zegt: zelfs 1 centimeter verschil kan een wereld van verschil zijn!

Vuistregel is hak op de trapper en de trapper zo ver mogelijk bij je vandaan. Dan het been gestrekt. Vanaf daar is het luisteren naar je lichaam om te zien of hij goed staat, dichterbij moet of verder weg.

Even een quote uit de FAQ van ligfiets.net;
Voel je kleine steken in de holte van je knie, dan betekent dat de bracket te ver/dichtbij staat. Voel je kleine steken op de knie/aanhechting van de knieschijf, dan betekent dat de bracket te ver/dichtbij staat. Een paar mm verschil kan al heel veel schelen, dus een kwestie van uitproberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

WFvN schreef op vrijdag 02 oktober 2009 @ 19:46:
Maar zoals elquapo terecht zegt: zelfs 1 centimeter verschil kan een wereld van verschil zijn!

Vuistregel is hak op de trapper en de trapper zo ver mogelijk bij je vandaan. Dan het been gestrekt. Vanaf daar is het luisteren naar je lichaam om te zien of hij goed staat, dichterbij moet of verder weg.

Even een quote uit de FAQ van ligfiets.net;

[...]
Ik heb geen steken ofzo, maar zal eens met de afstelling pielen als het niet weg gaat of erger wordt. Vooralsnog kan ik toch niet echt aan van mijn lichaam want ik ben al de hele week grieperig en zelfs een pot pindakaas opendraaien voelt al als een zware bevalling :X

even een foto gemaakt van de afstelling momenteel, lijkt mij goed (als leek zijnde)

Afbeeldingslocatie: http://i119.photobucket.com/albums/o153/metro2005/100_1771.jpg

[ Voor 10% gewijzigd door Metro2002 op 02-10-2009 20:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
Dat ziet er zo op het oog wel erg kort uit. Je hebt géén schoenen aan dus de, zeg, 2cm zool ontbreekt er nog aan. Verder steekt je voet nu al zo'n 2 cm met de zool voor de trapperas uit. Ik weet niet of je ook goed in je zitting zit maar als dat laatste wel het geval is, denk ik toch dat je je trappers maar eens te beginnen 3 cm vooruit moet schuiven (mogelijk dus nog meer).

Maar met de hak tégen de trapper is dus niet óp de trapper :P

Dus: schoentjes aan,
Boel een centimeter of 3 naar voren schuiven, nog een keer passen en eventueel nog wat verder opschuiven.

[edit]
Ohja, de vuistregel geldt niet voor naaldhakken :+

[ Voor 28% gewijzigd door WFvN op 02-10-2009 20:49 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

zojuist wat schoenen aangedaan en gemeten maar inderdaad, de hak van de schoen kwam bijna aan het einde vd trapper dus ik heb de buis nu wat verder eruit geschoven, 2cm om precies te zijn (eerst even een lijntje getekend om te zorgen dat ie na afloop nogrecht staat :+ ) en nu komt de zool vd schoen preciesin het midden van de trapper. Ben benieuwd wat dat voor een impact heeft op het rijden :) ik heb op mijn normale fiets ook al gemerkt dat een cm al een wereld van verschil kan maken bij de zadel hoogte.


Intussen werkt mijn fietscomputertje ook weer (batterij was leeg) dus kan ik eindelijk echt goed zien hoe hard ik rij :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jules
  • Registratie: Oktober 2002
  • Niet online

jules

leend3rs.nl

WFvN schreef op vrijdag 02 oktober 2009 @ 19:46:
Maar zoals elquapo terecht zegt: zelfs 1 centimeter verschil kan een wereld van verschil zijn!

Vuistregel is hak op de trapper en de trapper zo ver mogelijk bij je vandaan. Dan het been gestrekt. Vanaf daar is het luisteren naar je lichaam om te zien of hij goed staat, dichterbij moet of verder weg.
Hmz, apart, bij bukfietsen is het de regel dat je je knie tijdens het trappen nog net gebogen moet houden. De bal van je voet op de trapper plaatsen en dan je been strekken, waarbij je je hak dus verder naar onderen duwt dan de bal van je voet zelf. Oftewel, je strekt je kuitspieren dus.

Ook bij mij komt het op cm's te recht bij een bukfiets. Krijg je pijn in je rug dan staat waarschijnlijk je zadel te laag ;). (dat langzame fietsen is weer wat anders bij mij, denk een te sportieve houding voor de lage snelheid die ik fiets)

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WFvN
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 03-05 08:31

WFvN

Gosens Koeling en Warmte

Topicstarter
jules schreef op vrijdag 02 oktober 2009 @ 22:02:
Hmz, apart, bij bukfietsen is het de regel dat je je knie tijdens het trappen nog net gebogen moet houden. De bal van je voet op de trapper plaatsen en dan je been strekken, waarbij je je hak dus verder naar onderen duwt dan de bal van je voet zelf. Oftewel, je strekt je kuitspieren dus.
Van m'n pa heb ik geleerd over een bukfiets: recht op het zadel zitten, teen onder de trapper en dan moet de voet horizontaal zijn.
Maar inderdaad: afstand op een bukker is een stuk kleiner dan op een ligger, tenminste, zoals ik het heb geleerd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Metro2002
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20-05 19:47

Metro2002

Memento mori

we merken het vanzelf wel als ik weer een stuk ga fietsen :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • budi
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 23:23
Zo, zaterdag vond ik het na 5000 km op de Schwalbe Kojaks wel tijd worden voor de winterbandjes. Zeker met het regenachtige weer in het verschiet durfde ik het niet meer aan. Ik had van mijn Alleweder nog 'net ingereden' Schwalbe Marathon Plus banden liggen die 10.000 km op hebben zitten zonder lekkage en waarvan het blauw nog net niet zichtbaar is. Het zijn dus eigenlijk slicks nu.

Daarna heb ik een proefrit gemaakt, het waaide flink die dag, maar toch wist ik er een gemiddelde van 36,5 km/u van te maken op een snelle route door de weilanden. Dat is maar net onder mijn record van 37,1 op de Kojaks op een vergelijkbare route. Ik kan dus niet zeggen dat ik nou echt een groot verschil merk. Ik heb nog even gedacht dat het misschien aan de teller kon liggen, maar vanochtend op mijn 'referentie' route naar mijn werk was de afwijking maar iets van 0,2 km op 38 km, dus niets schokkends.

Overigens moet ik nog een keer die Schwalbe Surpremes proberen, maar die heb ik nog niet. Ik vraag me wel af of dit nu betekent dat die Schwalbe's gewoon trager zijn dan je zou verwachten, of dat een goed in gereden Marathon Plus band gewoon sneller is dan wanneer ie nog nieuw is.

De configuratie is nu dus: op de zijwielen marathon plus 35-406 en achter nog de originele Schwalbe Kojak 50-559.

MY Systemconfiguration: 10fingers@5chars/s; 2legs@5km/h; 1mouth@14k4; 2ears@18Khz; 2eyes@-6&-7


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aikon
  • Registratie: Februari 2001
  • Niet online
Wat trouwens ook belangrijk is tegen zere knieen: veel toeren maken. Altijd terugschakelen als je gaat stoppen, en dan telkens opschakelen als je sneller gaat. Klinkt logisch, maar je moet dit consequent doen! Leer jezelf souplesse aan, in het begin denk je misschien dat je idioot snel trapt, maar daar wen je snel aan. Vergelijk anders ook met wielrenners in strakke pakjes, die doen het meestal wel goed :)

Maar 50km in 6 dagen, dat is 8km per dag ofzo, dat is wel erg weinig hoor, als je nu al last hebt zou ik heel voorzichtig aan doen.
jules schreef op vrijdag 02 oktober 2009 @ 00:48:
Nou, op mijn oma fiets kan 20km/h al de top zijn voor langere afstand. Je fietst je al snel de tandjes op het ding en je gaat dan alsnog amper sneller dan je omgeving. Maar het ding is ook maar singlespeed, uitgerust met een freewheel (en terugtraprem) en bestaat uit een stalen frame ;).
Nou ik ben vorige week definitief afgestapt van de terugtraprem. ;)

Kon namelijk niet meer op tijd remmen voor een scooter welke mij voorrang had moeten geven. Ding kwam met 30-40 vol in m'n flank waardoor ik een paar meter de lucht doorvloog, en keihard neerkwam. Ambulance en alles erbij want kreeg 15 min. amper lucht. Verder niet zoveel aan over gehouden hoor; wat schaafwonden en een vrije dag. :) Maar voor mij geen terugtraprem meer, werkt echt voor geen meter.


Zou trouwens nog wat foto's proberen te fixen voor de TS, maar heb er eigenlijk amper tijd voor. Wellicht later...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 3431

Ik trapte gister zomaar ineens naar de 50! En dat op een vlak stuk met een klein beetje tegenwind 8) Hield het niet heel lang vol, maar wel lang genoeg om een uur of wat later opmerkingen te krijgen over de grijns op m'n gezicht :P
Pagina: 1 2 ... 11 Laatste