Anoniem: 22659

Topicstarter

Videocamera FAQ


Inhoudsopgave
Introductie

Welkom in de FAQ over camcorders (ook wel videocamera’s genoemd). Dit is de plek waar je voordat je een camera gaat aanschaffen even zou moeten kijken om te begrijpen waar het om gaat. Ook is het bedoeld als naslagwerk voor onbekende begrippen in de wondere wereld der camcorders. Deze FAQ is een verzamelplek geworden van informatie uit allerhande bronnen. Een deel van deze bronnen staan vermeld bij Links.

Mocht je op- of aanmerkingen (graag!) hebben over delen van de FAQ dan kun je contact opnemen met de crew. Wij zijn bereikbaar op deze manieren.

« · ^

Disclaimer

Deze FAQ is tot stand gekomen op basis van eigen initiatief van de mods van GoT en is gebaseerd op de eigen ervaring van GoT. Tweakers.net is op geen enkele wijze betrokken bij de totstandkoming ervan en ervaart ook geen aansprakelijkheid voor gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van deze FAQ.

Denk daarbij na over het gebruik van deze FAQ. Als je een beperkt budget hebt, dan is het uiteraard onmogelijk om alle gave snufjes op je camera te hebben. Denk goed na wat je minimaal nodig hebt voordat je een camera gaat kopen.

Gebruik andere bronnen dan GoT. Gebruik websites als vimeo en youtube voor het bekijken van materiaal dat geschoten is met de camera. Ook al is het gecomprimeerd en een lagere resolutie, het vertelt wel zaken als beeldstabilisatie, helderheid van de opname bij weinig licht, hoe het geluid van de camera is, enz. Lees daarnaast reviews van de camera.

Pas op met het gebruik van gebruikerservaringen van camcorders. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste heb je geen idee wat de referentie van iemand is. Wellicht heb je te maken met een pro die het beeld helemaal niks vindt of heb je juist te maken met iemand die geen moer om beeldkwaliteit geeft en overal tevreden mee is. Reviews gebruiken vaak eenzelfde referentiepunt en zijn daarom te prefereren. Ten tweede klagen mensen eerder over een slecht product dan dat zij een positieve ervaring delen met anderen. Je kunt dit wel gebruiken om de minpunten van een camera in beeld te brengen en dit zelf verder te onderzoeken.

Deze FAQ wordt gepubliceerd onder een Creative Commons (CC-BY-NC-SA) licentie.

« · ^

Algemene concepten


Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera? Welke specs geven een indicatie over de kwaliteit van de camera? Op deze en andere vragen zal hieronder dieper ingegaan worden.

De eerste keuze die je je als potentiële koper moet stellen is op welk medium je wilt opnemen. Momenteel is het aanbod in camcorders te verdelen in flashgeheugen gebaseerde camcorders en harddisk (HDD) gebaseerde camcorders. Veel fabrikanten hebben hetzelfde model camcorder in de range met flashgeheugen en met HDD. De keuze van de consument is dan feitelijk terug te leiden op de behoefte aan ruimte (dus opnameduur). Dit houdt in dat wanneer je >10 uur wilt kunnen opnemen op de camera, je goedkoper uit bent met een HDD camera. Een eventueel tweede reden om voor een HDD camera te gaan is dat deze camcorders vaak ietsje groter zijn. Voor sommigen levert dit een betere handligging op. Anderen verkiezen de compactheid van de flash gebaseerde camcorders.

Tot 2009 hadden consumenten ook nog de keuze voor modellen die opnamen op mini-DVD (8 cm DVD waarop circa 25 minuten kon worden opgenomen) en miniDV (tape-gebaseerd en jarenlang de standaard voor camcorder). Gezien de nieuwe line-ups van de fabrikanten en de verkoopcijfers van deze groepen worden deze groepen niet meer actief meegenomen in deze FAQ.

De line-up van de fabrikanten mbt camcorders is vaak in te delen in drie segmenten: budget, middensegment en high-end. Je haalt het segment van de camera vaak uit de grootte van de aanwezige sensor. Hoe groter hoe hoger het product in de range geplaatst is. Typisch -op het moment van schrijven (januari 2010)- is dat 1/8" en 1/6" is voorbehouden aan het budgetsegment. 1/5" en 1/4" is veelal een middensegment en 3x 1/4" en groter is het high-end segment.

Veel fabrikanten bieden camcorders aan met eenzelfde specificaties voor de opname, maar met kleine verschillen, zoals een lampje extra, een grotere HDD, een AB. Deze camcorder krijgt dan een ander typenummer mee dat erg lijkt op het product zonder de extra accessoires.
« · ^

De sensor

Bij aanschaf van een digitale videocamera is de grootte van de sensor heel belangrijk. Hoe groter de sensor, hoe groter de pixels op deze sensor en hoe gevoeliger deze pixels worden voor licht (ze kunnen immers meer licht opvangen). De camera’s uit het instapsegement hebben vaak een sensor met een grootte van 1/8e of 1/6e inch. Dit is het kleinste formaat dat momenteel wordt gebruikt bij video camera’s en levert dan ook niet de beste resultaten die je je kunt voorstellen. Je ziet dat de grootte van de sensor toeneemt naarmate de camera’s duurder worden. Vaak hebben camera’s in het middelste segment een chipgrootte van 1/5e inch en camera’s in het amateur segment hebben chips van ¼ inch of zelfs van 1/3 inch. Onthoud in ieder geval maar dat groter beter is in dit geval!

Naast de grootte van de chips zit er nog onderscheid in het gebruik van CCD’s of CMOS sensoren. De fabrikanten schakelen steeds meer over op de CMOS ipv de CCD. Dit heeft te maken met de hogere gevoeligheid van de CMOS sensor en het feit dat ze goedkoper te produceren zijn. CMOS heeft tov CCD wel een belangrijk nadeel, dat veelal in de heel goedkope camcorders is aan te treffen: rolling shutter, Het gaat te ver om dat hier te behandelen, maar check even of de camera er last van heeft! Feitelijk is het niet heel erg belangrijk welke sensor erin zit. Lees gewoon reviews om te kijken hoe de prestaties van de camera zijn!
« · ^

1 of 3 sensoren (CCD of CMOS)

De meeste consumenten camera’s gebruiken 1 CCD/CMOS voor het opvangen van het licht. Bijna alle professionele camera’s gebruiker er echter 3. Het voordeel van 3 CCD’s/CMOS is dat er voor iedere primaire kleur een CCD/CMOS beschikbaar is (rood, groen en blauw). Dit resulteert in een betere kleurweergave en in een betere kleurscheiding. Onthoudt hierin dat 3 CCD’s/CMOS beter zijn dan 1 CCD/CMOS. Als consument zul je vaak voor de keuze staan of 1 grote CCD?CMOS of 3 wat kleinere CCD’s/CMOS. Wat dan de meest verstandige keuze is, hangt af van de manier waarop je de camera gebruikt.
« · ^

De lens

De lens bepaalt een deel van de scherpte van de opname en laat een bepaalde hoeveelheid licht door. Helaas is het moeilijk om te zeggen op basis van de specificaties welke lens beter is. Laat je niet misleiden door namen als Carl Zeiss en Konica Minolta op de lens. Dat er een objectief inzit dat ontwikkeld is door die fabrikant, maakt het objectief niet per definitie beter dan dat van een ander merk. De enige manier om hier achter te komen is door het lezen van reviews. Wel zou je kunnen zeggen dat een groter stuk glas waarschijnlijk optisch beter is dan een kleiner stuk glas.

Het tweede aspect van de lens is de lichtsterkte. Dit wordt aangeduid met een zogenaamde “f” waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer licht er in de lens valt. Voor een verdubbeling van de lichtsterkte moet je de f-waarde delen door wortel 2. Dit betekent dat een lens met een lichtsterkte van F/1.4 tweemaal zo lichtsterk is als een lens met een lichtsterkte van F/2. (Het betreft hier de oppervlakte van een cirkel, vandaar de waarde wortel 2.) Veel camera’s gebruiken lenzen met een lichtsterkte van F/1.8, maar een duurder model kan bijvoorbeeld een lichtsterkte hebben van F/1.2. Hier nog een rijtje met het verloop van lichtsterktes (hele stops): F/1.0, F/1.4, F/2.0, F/2.8, F/4.0, F/5.6, etc. Op sommige objectieven worden 2 waardes genoemd voor de lichtsterkte. In dat geval is de eerste waarde voor de groothoekstand en de tweede voor de telestand.

Let overigens op dat de lichtsterkte waarschijnlijk meer wordt bepaald door de grootte van de chip dan door de lichtsterkte van de lens.
« · ^

Zoom

Digitale video camera’s hebben net als digitale fotocamera’s optische en digitale zoom. Digitale zoom is niets anders dan een vergroting in de camera van de pixels van het opgenomen plaatje (alsof je op je computer een plaatje vergroot). Dit is zeer nadelig voor de resolutie van de opname en dus voor de beeldkwaliteit. Ik raad je dan ook aan om niet naar deze waarde te kijken.

Optische zoom is echte zoom als gevolg van het verschuiven van lensdelen. Deze manier van zoomen behoudt de resolutie van de opname. Veel consumenten denken dat meer automatisch beter is. Dit is echter niet zonder meer waar. De vraag is even wat je wilt gaan doen met de optische zoom. Wanneer je vanaf grote afstand details wilt vastleggen (denk aan een kerkklok, overbuurvrouw, etc) of wanneer je heel specifieke hobby’s hebt (bijv. vogelen), dan is optische zoom belangrijk. Voor alledaags gebruik is 10x optische zoom meer dan voldoende en alle camera’s hebben dat.
Een nadeel van een groot optisch zoombereik is dat de opname last heeft van trilling van de hand. Als vuistregel kun je gebruiken dat een opname nog mooi stabiel is tot een maximum van 10x optische zoom. Daarboven wordt het gebruik van een statief bijzonder aanbevolen.
« · ^

Beeldstabilisatie

Iedere digitale videocamera beschikt over een beeldstabilisatie. De meeste camera’s gebruiken hiervoor een elektronische beeldstabilisator (EIS). Deze manier van stabiliseren gebruikt pixels van de chip om het plaatje trillingsvrij te tonen. De tegenhanger is optische beeldstabilisatie (OIS). Dit komt over het algemeen alleen in de duurste camera’s voor, maar werkt veel efficiënter door gebruik te maken van bewegende lensdelen. Het voordeel hiervan is dat de beeldstabilisator sneller reageert en dat alle pixels op de chip gebruikt kunnen worden voor de opname.

Wanneer je de camera wilt gaan gebruiken voor extreme sporten (racen/parachute springen), dan mag de camera niet voorzien zijn van een OIS, aangezien de IS unit zich dan geen raad weet met alle trillingen en je een slechter beeld krijgt ipv een beter beeld. In dat geval is een EIS beter.
« · ^

Standard Definition versus High Definition

Op het moment van schrijven (januari 2010) zijn er nog beperkt camcorder die opnemen in standard definition (SD) te koop. De verwachting is dat dit in 2011 gereduceerd is tot een enkel model en in 2012 volledig is uitgefaseerd. SD camcorders nemen op in een PAL resolutie (namelijk 720x576i voor 4:3 opnames en 1024x576i voor 16:9 opnames). De beelden zijn interlaced. In dit segment zit om bovengenoemde reden weinig/geen ontwikkeling en het is meer van hetzelfde. Ook zijn in dit type camera de segmenten verdwenen; er bestaat alleen nog een instapsegment. Wil je beter dan moet je naar een high definition (HD) camera.

HD camcorders bestaan in twee varianten: 720P en 1080i/p. De eerste groep valt in de categorie altijd-bij-je-op-zak hebben en bekende voorbeelden hiervan zijn de Flip Mino en de Creative Vado HD serie. Deze camcorders nemen op in een resolutie van 1280x720 en doen dit in een progressive formaat. De reguliere HD camcorders filmen in 1920x1080 interlaced of progressive. Naarmate het beeld meer pixels bevat, wordt de mate van detaillering groter en ziet het beeld er mooier uit. Een beeld in 1920x1080 bevat ruim 4x zoveel pixels dan een PAL beeld. Indien je budget hebt om een HD camera te kopen, dan is dit zeer aan te raden boven een SD model. De beelden die je nu schiet, gaan hopelijk nog heel lang mee en het zou zonde zijn als je in de toekomst naar een niet-gedetailleerd plaatje zit te kijken omdat je nu geen investering hebt gedaan in HD. Die waardevolle momenten kun je moeilijk over doen!

De resolutie van videomateriaal wordt vaak aangeduid door het aantal beeldlijnen (het aantal horizontale lijnen met pixels) te noemen, gevolgd door een indicatie of het interlaced of progressive materiaal is, dus bijvoorbeeld 1080i voor 1920x1080 materiaal in interlaced.

Om een idee te geven van de verhoudingen zie het onderstaande plaatje:

Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/f5ezPsnS2ceTru9KmgVBOxND/full.jpg

« · ^

Interlaced versus progressive

Oude tvs met beeldbuizen waren in de beginjaren van televisie niet snel genoeg met het opbouwen van het beeldje. Het electronenkanon kon niet snel genoeg alle beeldlijnen (de horizontale rijen met pixels, voor PAL dus 576) op het beeld toveren. Om dit te overkomen werd het interlaced signaal uitgevoerd. Hierbij werden om beurten de even en oneven beeldlijnen geprojecteerd. Hierdoor was het beeld snel genoeg, maar werd op ieder moment slechts de helft van het beeld getoond. Dit signaal wordt aangeduid met een i achter het aantal horizontale lijnen van het materiaal, dus bijvoorbeeld 1080i. Camcorders kunnen allemaal opnemen in het interlaced formaat.

Met de introductie van betere buizen en digitale panelen werd het mogelijk om toch het hele plaatje in een keer te tonen. Dit heet het zogenaamde progressive formaat en wordt aangeduid met een p; bijvoorbeeld 1080p voor 1920x1080 progressive materiaal. Het aantal camcorders dat in dit formaat kan opnemen, neemt steeds verder toe. Dit formaat is mooier, maar alle camcorders van dit moment nemen in de progressive stand op met 25 beelden per seconde ipv 50 beelden per seconde in het interlaced formaat. Snellere bewegingen kunnen er daarmee minder mooi uitzien. Houd hiermee rekening voordat je al je materiaal progressive schiet en je er naderhand achter komt dat je het niet mooi vindt.

« · ^

AVCHD (&HDV)

AVCHD staat voor Advanced Video Codec High Definition. Deze codec maakt gebruik van MPEG4 en is dus efficiënter in de opslag dan het DV-AVI signaal van klassieke camcorders. De standaard is een onderdeel van de BluRay (BR) standaard. Feitelijk is het een h.264 beeldcodec icm een andere audiocodec. Het voordeel hiervan is dat de beelden direct afspeelbaar zijn op iedere BR speler. Nadeel van deze methode is dat de compressie zo zwaar is dat er een krachtige PC nodig is. Pinnacle raadt voor studio versie 14 voor het monteren van AVCHD materiaal minimaal een 2.66GHz sterke quadcore aan. Op een normale DVD past ongeveer 35 minuten aan HD materiaal uit een videocamera.
Alle HD camcorders die filmen op een HDD of flash geheugen nemen op in AVCHD. Op het moment zit er wel wat verschil in de bitrate van de opname. Technisch gezien is AVCHD gelimiteerd op 24 mbit/s. Sommige camcorders halen dit al, andere nog niet. Een hogere bitrate levert meer tekening in bewegingen op!

Tegenover de HDD en flashcamcorders staan de modellen die op een tape opnemen. Deze filmen in het HDV formaat; een HD variant van DV-AVI. In deze codec is de resolutie gelimiteerd tot 1440x1080. Het voordeel van deze codec is dat er veel minder compressie inzit, waardoor het materiaal eenvoudiger kan worden bewerkt.
« · ^

Mogelijkheden op de camcorder


De volgende zaken kunnen op de ene camcorder aanwezig zijn en ontbreken op een ander model. Doel van dit overzicht is om inzichtelijk te maken waarin modellen kunnen verschillen.
  • Ingebouwde videolamp. Een klein lampje van 1 a 2 Watt. Dit lampje heeft alleen als doel om een gezicht wat bij te lichten. Nadeel is dat het erg fel schijnt, maar het kan soms een opname redden.
  • Afstandsbediening.
  • HMDI-aansluiting. Dit kan ook van het type miniHDMI zijn. Deze kabel wordt veelal niet meegeleverd.
  • Dock. Sommige camcorders worden geleverd met een dock om makkelijk je kabels op aan te sluiten. Let erop of dit erbij zit en of dit voor jou handig is. Als de HDMI aansluiting bijvoorbeeld alleen op het dock zit, dan moet je dat altijd bij je hebben om beelden te laten zien.
  • Accu. De meeste camcorders worden geleverd met de zwakste accu van het assortiment. Sommige modellen worden geleverd met een zwaardere.
  • Zoeker. Tegenwoordig hebben bijna alle camcorders alleen nog een LCD. Als een zoeker belangrijk is voor je dan ben je beperkt tot een klein aantal camcorders.
  • LCD grootte. De grootte van het LCD scherm kan varieren van 2" tot circa 3".
  • Resolutie van het LCD scherm. Er kunnen grote verschillen zitten in de resolutie van het LCD scherm van de camera. Let hierop.
  • Touchscreen. Sommige camcorders hebben een joystick, sommige hebben knoppen en andere hebben een touchscreen bediening. Het ene is niet beter dan het andere, maar kijk wat je handig vindt.
  • Knop voor bediening. Sommige camcorders hebben een dedicated knop voor het veranderen van de focus/diafragma, Als je van handmatige bediening houdt, dan kan dit belangrijk zijn.
  • Handmatige instellingen. Camcorders kunnen een enorm verschillend pakket hebben met handmatige mogelijkheden. Zoek uit of jouw beoogde camera degene heeft die je zoekt. Voorbeelden hiervan zijn: witbalans, gain, geluidsniveau, onder en overbelichten, diafragma, sluitertijd, etc.
  • Accessoireschoentje. Het klinkt standaard, maar steeds minder camcorders hebben er een.
  • Filterdraad. Niet iedere camcorder is geschikt om filters op te schroeven. Check het objectief of er een schroefdraad aanwezig is.
  • Tweede zoomknop. Sommige camcorders hebben twee knopjes voor het bedienen van de zoom. Een bovenop de camera en een op het LCD scherm.
« · ^

Accessoires


Dit hoofdstuk behandelt de mogelijke accessoires die je kunt kopen bij een digitale videocamera. Het is niet mijn bedoeling om hierin compleet te zijn, maar om in ieder geval een handvat te geven over de mogelijkheden.

Geheugenkaarten voor camcorders
Bij het kopen van een geheugenkaart voor het opnemen van video is er maar één specificatie van de kaart van belang: de class aanduiding. De class aanduiding levert de minimaal gegarandeerde snelheid van de kaart. Een class2 kaart schrijft minimaal 2 megabyte per seconde weg, class4 doet minimaal 4 megabyte per second, class 6 minimaal 6 megabyte per seconde, enzovoort. Andere aanduidingen op de verpakking kun je negeren.

De volgende stap in het maken van een keuze voor de juiste kaart is nakijken in welke bitrate je camera video opneemt. Neemt je camera bijvoorbeeld op in AVCHD dan is de theoretische limiet 24 megabit per seconde. Dat levert je dus een datastroom op van 3 megabyte per seconde. Een class2 kaart volstaat in dat geval dus niet, maar een class4 kaart wel. Als je kiest voor een kaart met een te lage class aanduiding dan werkt de videofunctie slechts in een lagere kwaliteit of geheel niet (verschilt per camera). Dit voorbeeld kun je ook door trekken naar camera's die met 16mbit/s of 35 mbit/s opnemen. Gewoon even terugrekenen naar megabyte per seconde (dus delen door 8 ) en je weet de minimale class die je nodig hebt. Een kaart kopen van een hogere class kan geen kwaad (check wel even of je camera overweg kan met die class).

Op de verpakking van de kaarten staan naast de class aanduiding vaak wel andere snelheidsaanduidingen. Dit zijn de theoretisch maximale snelheidsaanduiding. De kaart schrijft dus ergens tussen de minimale schrijfsnelheid (=class aanduiding) en de maximum snelheid (zie verpakking).

Als je een kaart koopt voor video dan raad ik aan om altijd even op de verpakking te kijken (of in geval van bestelling via internet duidelijk aan te geven wat de minimale class moet zijn als dit niet is aangegeven) aangezien -ten tijde van schrijven- Sandisk bijvoorbeeld UltraII kaarten uitgeeft met zowel class2 als class4. Wil je gegarandeerd een class4 kaart hebben, dan moet je die uitzoeken in de winkel of een VideoHD kaart kopen.
« · ^


Starterskits
Een videocamera wordt standaard nogal kaal geleverd. Geen van de huidige modellen wordt geleverd met een tas. De mini-DVD camera’s worden geleverd zonder mini-DVD en de miniDV camera’s worden geleverd zonder miniDV cassettes en zonder firewire kabel. Veel fabrikanten bieden een starterskit aan voor de camera’s. Deze bestaat uit een tasje en een extra accu voor de camera (en een miniDV/ mini-DVD). Of je een tweede accu nodig hebt is aan jezelf. In de meeste gevallen gaat de camera een klein uurtje mee op een accu.
« · ^



Accu’s
Wil je een extra accu hebben voor de camera dan kun je vaak kiezen uit twee of drie verschillende modellen. Deze hebben een grotere capaciteit tov het standaard model. Bedenk jezelf hoe lang je maximaal op 1 accu moet filmen en kies de juiste accu hiervoor. Wellicht dat het met twee accu’s ook handig is om een externe acculader te kopen, zodat je de ene accu kunt opladen terwijl je met de andere filmt. Het gebruik van merkloze accu’s is geen enkel probleem, mits ze in staat zijn te werken met de nieuwste modellen. Met name Sony en JVC zijn er in de handel berucht om om eens in de zoveel tijd een nieuwe chip in de camera te plaatsen waardoor samenwerking met universele accu´s niet meer mogelijk is. Zij moeten de accu´s dan weer aanpassen aan deze nieuwe chip. Kies je een kloon accu, ga dan niet voor de allergoedkoopste eBay accu die je kunt vinden, maar zoek naar een merk met een goede reputatie en goede cellen. Een indicatie is vaak de garantietermijn die ze erop leveren. Daarnaast zijn voor sommige camcorders reserve accu’s te koop die alleen opgeladen kunnen worden door de meegeleverde lader. Let hierop bij aanschaf.
« · ^



Microfoon
De ingebouwde microfoon van de camera is vaak weinig richtingsgevoelig en heeft een beperkt bereik. Door middel van een externe microfoon kun je de geluidskwaliteit aanzienlijk doen toenemen. Als je een camera gaat aanschaffen en je overweegt om een externe mic te gebruiken, let hier dan op bij aanschaf van de camera, want de fabrikanten halen steeds vaker deze aansluiting weg van de camera. De prijzen van externe mics kunnen uiteen lopen van een tientje tot een paar honderd euro.
Tegenwoordig maken de camerafabrikanten gebruik van een eigen maat voor het accessoireschoentje. Vroeger was dit een standaard maat, maar de huidige camcorders hebben een smaller schoentje waardoor alleen de accessoires van het eigen merk passen. Op die manier hopen de fabrikanten de eigen sales te stimuleren.

Wanneer de camera is voorzien van een mic aansluiting in de vorm van bijvoorbeeld een mini jack aansluiting dan kun je ervoor kiezen om een ander merk dan het eigen merk te kopen voor de camera. Veel verkochte mics zijn de Rode Videomic en de Sennheiser MKE400 (monomicrofoons die perfect zijn voor het opnemen van stemmen bij spraak) of de Rode Videomic stereo (veel minder richtingsgevoelig, maar een goed stereogeluid). Je kunt op youtube en vimeo voorbeelden vinden van hoe een mic klinkt. Maak daar gebruik van!

Lees meer over Sony mics van een ervaringsdeskundige: Sir_Hendro in "Het grote digitale video camera topic de..."
« · ^



Lamp
Sommige camera’s hebben een ingebouwde videolamp. Let erop dat zij zeker nuttig kunnen zijn, maar in een gemiddelde kamer geen enkel effect hebben. Er zijn in de handel ook losse lampen verkrijgbaar om de films in de avond een wat beter aanzien te geven. Voor simpel portretwerk kan volstaan worden met een lampje van een paar watt. Voor het verlichten van grotere ruimtes heb je lampen van 20 of 30 watt. Daarna ga je al snel naar complete studiesets en die vallen buiten dit topic. Lampen kunnen werken op batterijen (AA of AAA), geleverd worden met een eigen accu en lader, werken op een accu van een videocamera (in dat geval wordt de lader en accu niet meegeleverd) of op de hotshoe van de camera. Let erop dat halogeen lampen heel veel energie vragen van de accu/ batterijen en dat de effectieve filmduur vaak is beperkt tot maximaal een half uur.

De laatste tijd worden er steeds meer lampen uitgebracht die voorzien zijn van LED verlichting. Het voordeel van deze lampen is dat zij veel licht geven en weinig stroom gebruiken. Een van de eerste die dit concept goed ontwikkelden was Litepanels. Zijn hebben de Litepanels Micro die erg goed bekend staat. Hiervoor komen inmiddels via eBay steeds meer alternatieven beschikbaar.
« · ^



Filters
Een UV-filter kan op de lens van de camera geschroefd worden om de lens tijdens het filmen te beschermen. Mocht de camera vallen dan zal de filter de grootste klap opvangen en hoef je slechts het filter te vervangen ipv de frontlens van de camera. Daarnaast filtert een UV filter een blauwzweem weg uit de opname. Met name bij filmen aan zee of in de bergen kun je hier last van hebben. Een UV-filter kost tussen de 15 en 30 euro. Goede merken hiervoor zijn B&W en Hoya. In de gebruiksaanwijzing staat de filtermaat die je nodig hebt.

Naast UV filters wordt nogal eens gebruik gemaakt van polarisatiefilters (om de luchten mooi blauw te maken) en ND filters (om een groter diafragma te kunnen gebruiken). Meer informatie over filters vind je in Het grote filter topic.
« · ^



Statief
Bijna alle camera’s hebben aan de onderzijde een statiefschroefgat zitten. Deze maat is standaard en in principe kun je ieder statief hiervoor gebruiken. Er zit echter onderscheid tussen foto en video statieven. Een fotostatief moet namelijk ook in de portretstand te gebruiken zijn en een video statief weer niet. Let er bij aanschaf op dat het statief stevig is en dat bewegingen vloeiend gaan. Metalen statieven zijn te verkiezen boven plastic statieven uit het oogpunt van stevigheid en duurzaamheid.

Lees meer over statieven in [Advies] Statief.
« · ^

Filmen met een digitale spiegelreflexcamera


Inmiddels zijn er digitale spiegelreflexcamera’s (dSLRs) op de markt gekomen die eveneens kunnen filmen. Hieronder een lijstje met verschillen zoals zij op het moment van schrijven (januari 2010) bestaan:
  • De sensor van een dSLR is veel groter dan van een videocamera. Dit draagt bij aan een hogere gevoeligheid voor licht. dSLRs presteren dan ook goed voor filmen bij weinig licht.
  • Door de grootte van de sensor is het goed mogelijk om met een kleine scherptediepte (depth of field ofwel DOF) te filmen, Dit levert beelden op die normaliter alleen door de industrie geschoten konden worden.
  • AF (autofocus) tijdens het filmen is voor dSLRs een probleem. Je zult het hoofdzakelijk moeten doen met handmatig scherpstellen.
  • Niet iedere camera ondersteunt handige formaten. Sommige modellen filmen bijvoorbeeld met 20 beelden per seconde. Dit levert schokkerige opnames op. De volgende framerates zijn goed bruikbaar: 24bps, 25bps, 30bps, 50bps en 60bps.
  • De handligging van een dSLR is niet ideaal voor bediening van de camera tijdens het filmen.
  • De dSLRs hebben nauwelijks mogelijkheden voor het regelen van het geluid.
  • De kosten van een dSLR zonder objectieven ligt redelijk hoog in vergelijking met een videocamera.
  • De opname is erg gevoelig voor trillingen, dus zorg voor een gestabiliseerde body/objectieven.
  • Ieder objectief (dat geschikt is voor de camera) kan gebruikt worden; van ultragroothoek tot supertele tot macro. Hiermee kun je precies bereiken wat je wilt.
Meer info over filmen met een dSLR vind je in Video voor fotografen.
« · ^

Overige informatie

Aansluiting van een miniDV camera op een computer

Dit hoofdstuk heb ik toegevoegd omdat veel gebruikers hierover vragen hebben. De aansluiting van de digitale video camera op de PC gebeurt niet met een USB kabel. Ik herhaal NIET met een USB kabel. Om de videobeelden te streamen naar de computer gebruik je een firewire kabel. Deze zit niet in de doos, maar dien je zelf aan te schaffen bij de camera. Laptops en desktops gebruiken twee verschillende type aansluitingen. Een desktop gebruikt een 6-pins aansluiting en een laptop een 4-pins aansluiting.

Als je de juiste kabel hebt gekocht, dan sluit je de camera aan op de PC en zet dan de camera aan op de weergave stand (playback of VCR) of op de PC stand (bij bijvoorbeeld Panasonic). Je ziet nu een ballontje opkomen in de taakbalk. Zet nu je capture programma aan (vaak niet meegeleverd met de camera), zoals het gratis te gebruiken Microsoft Windows Movie Maker. In dit programma kun je kiezen voor de optie “vastleggen vanaf videoapparaat”. De camera zal nu de beelden gaan afspelen terwijl de computer opneemt.
Nog even een paar kleine tips. Houd rekening met de grote hoeveelheid ruimte die een DV opname inneemt. 1 uur film is circa 13 GB aan data. Voor optimale snelheid en minste kans op frame drops, kun je de beelden het beste op een tweede fysieke HDD plaatsen (dus niet op een andere partitie, maar echt op een tweede HDD).
Waarom zit er dan toch een USB aansluiting op mijn camera hoor je sommigen al vragen. De reden hiervoor is vrij simpel, vaak heeft een camera met USB aansluiting een geheugenkaartslot om digitale foto´s mee te maken. Om deze foto´s van je camera af te halen gebruik je de USB kabel. Daarnaast kun je via USB de camera soms als webcam gebruiken.
« · ^

Problemen met firewire in Windows 7

Op een blog kwam ik problemen tegen van Windows 7 icm firewire. Ik heb hiermee zelf geen ervaringen en zal daarom het stuk tekst citeren:
Windows 7 heeft soms moeite met het herkennen van camera's met firewire-aansluiting. Dit probleem kan snel worden verholpen zowel voor de 32 bit als de 64 bit versie van Windows 7.

De problemen onstaan doordat Windows 7 van een nieuw driver model gebruik maakt voor firewire. Dit nieuwe model kan problemen opleveren bij het aansluiten van oudere camera's via firewire. Je kunt dit oplossen door naar apparaatbeheer te gaan en daar de IEEE 1394 driver te updaten.

Selecteer het firewire apparaat, klik met de rechtermuisknop en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Stuurprogramma en kies 'Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken'. Kies daarna 'Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s, en alle stuurprogramma’s in dezelfde categorie als het apparaat'. Selecteer daar de oude firewire driver. Dit werkt zowel voor 32 als 64 bit versies van Windows 7.

Let er wel op dat u de camera eerst afkoppelt als u de drivers vervangt en dat u de camera pas aansluit nadat de firewire kabel is aangekoppeld.
« · ^

Digitaliseren van analoge opnames

Het digitaliseren van een opname van een analoge camcorder is wat omslachtiger, aangezien de opname niet zonder kwaliteitsverlies overgezet kan worden. Analoge camcorders beschikken namelijk niet over een digitale aansluiting voor een computer. Er zijn grofweg drie mogelijkheden om analoge beelden te digitaliseren: gebruik van een videaocapture-kaart in je computer, gebruik van een USB video grabber of je camera aansluiten op een HDD recorder en gewoon 1:1 overzetten op DVD. Met de eerste twee manier is -in tegenstelling tot de derde manier- het nog mogelijk om op de pc de film te monteren. Lees meer over dit onderwerp in HI8 films naar pc?.
« · ^

Links


Bij het schrijven van deze FAQ is o.a. gebruik gemaakt van de volgende topics:
Het grote Digitale Video Camera topic
Het grote digitale video camera topic deel II
Betaalbare HD Videocameras
Betaalbare HD Videocameras - Deel 2
HI8 films naar pc?

Daarnaast nog een aantal nuttige websites.
Camcorderinfo. Dit is een hele goede startpagina voor digitale videocamera’s. Let er wel op dat het een US site is en daar verschillen sommige typenummers.
http://www.dvscene.nl/
Tutorial videomontage
Reviews van montagepakketten
Camcorder buying guide.
Panasonic 3 CCD user forum
DVspot. Tijdelijk niet meer geupdate. Hopelijk komt er een vervolg.
Camcorder service. Algemeen reparatiebedrijf voor camcorders (geen spam!).
CMOS versus CCD