Anoniem: 22659

Topicstarter

Het grote digitale video camera topic deel II


Algemeen

Welkom in dit nieuwe topic over digitale video camera’s. Dit is de plek om lekker te ouwehoeren over miniDV, miniDVD of HDD camera’s uit het consumentensegment. Heb je vragen over nieuwe modellen, zoek je koopadviezen of kom je er niet uit hoe je (oude) video camera werkt? Dit is de juiste plek om die vraag te stellen!

In dit topic komt eerst een stukje algemene theorie over camcorders voorbij alvorens we overspringen naar de diverse typen camera’s. Als indeling wordt gekozen door het oudste medium (miniDV) eerst te nemen en toe te werken naar het nieuwste medium (HDD). Er zijn meerdere volgordes mogelijk, maar dit leek mij de handigste. Het is verder niet gebaseerd op enig vooroordeel of voorkeur voor een bepaald medium. Uiteraard zijn er meerdere vormen mogelijk (Hitachi biedt momenteel een hybride camera aan met DVD en HDD), maar mijn tijd is gelimiteerd en ik denk dat dit een overzichtelijk en werkbaar startpunt is.

Index

Topicregels
Algemene concepten
De sensor
1 of 3 CCD’s
De lens
Zoom
Beeldstabilisatie
MiniDV camera’s
Voordelen
Nadelen
Aansluiting op PC
Mini-DVD camera’s
Voordelen
Nadelen
HDD camera’s
Voordelen
Nadelen
High definition camera’s
HDV
AVCHD
Accessoires
Links
Aanvullingen en wijzigingen

Topicregels

Regeltjes
In dit topic zijn natuurlijk de algemene topicregels van toepassing. Hierin staat onder andere dat een gebruiker wel vooronderzoek moet doen voor het stellen van een vraag. Dit geldt in dit topic ook. Vragen die eindeloos herhaald worden daar heeft niemand wat aan. Een voorbeeld van een dergelijke vraag is de aansluiting van een miniDV camera op een computer. Deze en meer vragen heb ik dan ook opgenomen in de OP.

Een goed startpunt voor algemene informatie is www.camcorderinfo.com Lees hier de reviews van je camera na en dit zal vele van je vragen beantwoorden. Vaak staat er op deze website een US typenummer van de camera die je wilt kopen, dus je moet hem zelf even omnummeren aan de hand van plaatjes en specs. Bedenk daarbij dat twee typenummers vaak alleen verschillend zijn in opties. De reviewer zal dan vaak de meest uitgebreide camera testen om zo ook een oordeel te kunnen geven over deze extra functies.

Mocht je een koopadvies willen, denk dan bij voorkeur eerst even na over welk medium je wilt gaan gebruiken. Beperk jezelf daarna alvast tot een paar modellen, zodat we niet de hele camcorderlijn met je hoeven te doorlopen.

Disclaimer
Let er goed op dat een review wordt geschreven op basis van de ervaring van het moment. Probeer altijd vergelijkingsmateriaal te vinden en plaatjes te bekijken. Kijk niet alleen naar het eindoordeel. Pas daarnaast op met het gebruik van websites als kieskeurig aangezien je bij dergelijke meningen niet weet welke referentie gebruikers hebben en wat hun kwaliteitseisen zijn!


Algemene concepten


Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera? Welke specs geven een indicatie over de kwaliteit van de camera? Op deze en andere vragen wil ik hieronder dieper ingaan.

De eerste keuze die je je als potentiële koper moet stellen is op welk medium je wilt opnemen. Wil je een camera met een bandje, wil je direct op DVD opnemen of vind je een harddisk (HDD) toch handiger. De verschillen hiertussen worden in het volgende hoofdstuk behandelt, maar het is wel de eerste vraag die je jezelf moet stellen.

De makers van videocamera’s hebben het de consument makkelijk gemaakt. Iedere fabrikant heeft namelijk zijn aanbod ingedeeld in drie segmenten: prijs-instap, alledaags gebruik en amateur gebruik. Grofweg kun je de drie segmenten van elkaar onderscheiden door te kijken naar de hoeveelheid pixels die de camera heeft. Het prijs-instap segment bestaat uit 800.000 pixels, de camera’s voor alledaags gebruik hebben tussen de 1.000.000 en 2.000.000 pixels en de camera’s voor amateur gebruik hebben meer dan 2.000.000 pixels. Let op dit is indicatief en zal veranderen in de loop der tijd (deze post kan dus achter lopen bij de actuele situatie). Vaak bieden de makers van camcorders diverse modellen aan met eenzelfde aantal pixels. Het verschil tussen deze camera’s zit hem dan vaak niet zozeer in de beeldkwaliteit, maar in de opties/ mogelijkheden op de camera (bijvoorbeeld een geheugenkaart, een analoge ingang, een grotere HDD, een afstandsbediening, etc).

De sensor

Bij aanschaf van een digitale videocamera is de grootte van de sensor heel belangrijk. Hoe groter de sensor, hoe groter de pixels op deze sensor en hoe gevoeliger deze pixels worden voor licht (ze kunnen immers meer licht opvangen). De camera’s met 800k pixels hebben vaak een sensor met een grootte van 1/6 inch. Dit is het kleinste formaat dat momenteel wordt gebruikt bij video camera’s en levert dan ook niet de beste resultaten die je je kunt voorstellen. Je ziet dat de grootte van de sensor toeneemt naarmate de camera’s duurder worden. Vaak hebben camera’s in het middelste segment een chipgrootte van 1/5 inch en camera’s in het amateur segment hebben chips van ¼ inch of zelfs van 1/3 inch. Onthoud in ieder geval maar dat groter beter is in dit geval!

Naast de grootte van de chips zit er nog onderscheid in het gebruik van CCD’s of CMOS sensoren. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan CCD’s vanwege de lagere ruisniveau’s, maar een merk als Sony verschuift naar het gebruik van CMOS chips in alle topmodellen. Ik zou niet teveel kijken naar deze specificatie, maar reviews lezen om te kijken wat de betere keuze is.

De nieuwste generatie videocamera’s gebruiken in de modellen met 1 megapixel eveneens sensoren van 1/6 inch. Er zijn nog geen reviews beschikbaar met de resultaten van 1 megapixel op een kleinere sensor, maar mijn verwachting is dat de mate van detail in de normale opname toeneemt, maar dat de prestaties bij minder licht niet veel beter zijn dan de instapmodellen.

1 of 3 CCD’s

De meeste consumenten camera’s gebruiken 1 CCD voor het opvangen van het licht. Bijna alle professionele camera’s gebruiker er echter 3. Het voordeel van 3 CCD’s is dat er voor iedere primaire kleur een CCD beschikbaar is (rood, groen en blauw). Dit resulteert in een betere kleurweergave en in een betere kleurscheiding. Onthoudt hierin dat 3 CCD’s beter zijn dan 1 CCD. Als consument zul je vaak voor de keuze staan of 1 grote CCD of 3 wat kleinere CCD’s. Wat dan de meest verstandige keuze is, hangt af van de manier waarop je de camera gebruikt.

De lens

De lens bepaalt een deel van de scherpte van de opname en laat een bepaalde hoeveelheid licht door. Helaas is het moeilijk om te zeggen op basis van de specificaties welke lens beter is. Laat je niet uitbuiten door commerciële trucjes van een merk als bijvoorbeeld Sony die adverteert met de naam Carl Zeiss (ik heb ooit een klant gehad die kwam voor een “Karel V” lens), want de lenzen van Canon, JVC of Panasonic doen echt niet per definitie onder aan die van Sony. De enige manier om hier achter te komen is door het lezen van reviews (en dan bedoel ik niet kieskeurig). Wel zou je kunnen zeggen dat een groter stuk glas waarschijnlijk optisch beter is dan een kleiner stuk glas.

Het tweede aspect van de lens is de lichtsterkte. Dit wordt aangeduid met een zogenaamde “f” waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer licht er in de lens valt. Voor een verdubbeling van de lichtsterkte moet je de f-waarde delen door wortel 2. Dit betekent dat een lens met een lichtsterkte van F/1.4 tweemaal zo lichtsterk is als een lens met een lichtsterkte van F/2. (Het betreft hier de oppervlakte van een cirkel, vandaar de waarde wortel 2.) Veel camera’s gebruiken lenzen met een lichtsterkte van F/1.8, maar een duurder model kan bijvoorbeeld een lichtsterkte hebben van F/1.2. Hier nog een rijtje met het verloop van lichtsterktes (hele stops): F/1.0, F/1.4, F/2.0, F/2.8, F/4.0, F/5.6, etc. Op sommige objectieven worden 2 waardes genoemd voor de lichtsterkte. In dat geval is de eerste waarde voor de groothoekstand en de tweede voor de telestand.

Let overigens op dat de lichtsterkte waarschijnlijk meer wordt bepaald door de grootte van de chip dan door de lichtsterkte van de lens.

Zoom

Digitale video camera’s hebben net als digitale fotocamera’s optische en digitale zoom. Digitale zoom is niets anders dan een vergroting in de camera van de pixels van het opgenomen plaatje (alsof je op je computer een plaatje vergroot). Dit is zeer nadelig voor de resolutie van de opname en dus voor de beeldkwaliteit. Ik raad je dan ook aan om niet naar deze waarde te kijken.

Optische zoom is echte zoom als gevolg van het verschuiven van lensdelen. Deze manier van zoomen behoudt de resolutie van de opname. Veel consumenten denken dat meer automatisch beter is. Dit is echter niet zonder meer waar. De vraag is even wat je wilt gaan doen met de optische zoom. Wanneer je vanaf grote afstand details wilt vastleggen (denk aan een kerkklok, overbuurvrouw, etc) of wanneer je heel specifieke hobby’s hebt (bijv. vogelen), dan is optische zoom belangrijk. Voor alledaags gebruik is 10x optische zoom meer dan voldoende en alle camera’s hebben dat.
Een nadeel van een groot optisch zoombereik is dat de opname last heeft van trilling van de hand. Als vuistregel kun je gebruiken dat een opname nog mooi stabiel is tot een maximum van 10x optische zoom. Daarboven wordt het gebruik van een statief bijzonder aanbevolen.

Beeldstabilisatie

Iedere digitale videocamera beschikt over een beeldstabilisatie. De meeste camera’s gebruiken hiervoor een elektronische beeldstabilisator (EIS). Deze manier van stabiliseren gebruikt pixels van de chip om het plaatje trillingsvrij te tonen. De tegenhanger is optische beeldstabilisatie (OIS). Dit komt over het algemeen alleen in de duurste camera’s voor, maar werkt veel efficiënter door gebruik te maken van bewegende lensdelen. Het voordeel hiervan is dat de beeldstabilisator sneller reageert en dat alle pixels op de chip gebruikt kunnen worden voor de opname.

Camcorders gebaseerd op miniDV


Tot vorig jaar was het meest voorkomende type digitale video camera de camera op een cassette, het zogenaamde miniDV bandje. Veel consumenten denken dat de opname op een cassette nooit digitaal kan zijn, maar wij als tweakers weten uiteraard wel beter. Het belangrijkste voordeel van camera’s op miniDV is de aantrekkelijke prijs. Dit type camera is veel goedkoper dan de camera’s op mini-DVD of HDD. Dit verklaart de nog altijd aanzienlijke verkoopcijfers voor dit type medium. Echter, aangezien veel consumenten kiezen voor andere types zie je dat de fabrikanten steeds minder modellen met tape uitbrengen en zich daarnaast ook nog eens alleen richten op de onderkant van de markt.

Voordelen


• Constante hoge bitrate van 25 Mbit/s. Hierdoor is miniDV als medium het beste type opslagmedium.
• Laagste compressie. Dit heeft uiteraard alles te maken met het hierboven genoemde punt, maar miniDV comprimeert minder dan mini-DVD en HDD.
• Lage kosten.
• Verkrijgbaarheid van miniDV tapes.
• Zeer goede ondersteuning door software pakketten.
• Indien voldoende tapes beschikbaar zul je nooit hoeven te stoppen met filmen.
• Grotere capaciteit dan mini-DVD op een bandje (1 uur vs 25 minuten).
• Tapes zijn meerdere malen te gebruiken.
• Digitale aansluiting naar een DVD/ HDD recorder.Nadelen


• Variabele kosten van tapes.
• Niet universeel afspeelbaar (zoals DVD), hiervoor moet de opname worden overgezet.
• Kopiëren naar computer gaat realtime.
• Er bestaat een kans dat in een rustige omgeving de motoren van het loopwerk worden opgepikt door de microfoon.
• Het is lastig om scènes te verwijderen. Hierdoor moet je alles kopiëren naar de PC voordat je het makkelijk kunt verwijderen.
• Opnametijd wordt gelimiteerd door de lengte van de tape.
• Minder sexy dan opname op mini-DVD of HDD.Aansluitingen op de computer

Dit hoofdstuk heb ik toegevoegd omdat veel gebruikers hierover vragen hebben. De aansluiting van de digitale video camera op de PC gebeurt niet met een USB kabel. Ik herhaal NIET met een USB kabel. Om de videobeelden te streamen naar de computer gebruik je een firewire kabel. Deze zit niet in de doos, maar dien je zelf aan te schaffen bij de camera. Laptops en desktops gebruiken twee verschillende type aansluitingen. Een desktop gebruikt een 6-pins aansluiting en een laptop een 4-pins aansluiting.

Als je de juiste kabel hebt gekocht, dan sluit je de camera aan op de PC en zet dan de camera aan op de weergave stand (playback of VCR) of op de PC stand (bij bijvoorbeeld Panasonic). Je ziet nu een ballontje opkomen in de taakbalk. Zet nu je capture programma aan (vaak niet meegeleverd met de camera), zoals het gratis te gebruiken Microsoft Windows Movie Maker. In dit programma kun je kiezen voor de optie “vastleggen vanaf videoapparaat”. De camera zal nu de beelden gaan afspelen terwijl de computer opneemt.
Nog even een paar kleine tips. Houd rekening met de grote hoeveelheid ruimte die een DV opname inneemt. 1 uur film is circa 13 GB aan data. Voor optimale snelheid en minste kans op frame drops, kun je de beelden het beste op een tweede fysieke HDD plaatsen (dus niet op een andere partitie, maar echt op een tweede HDD).
Waarom zit er dan toch een USB aansluiting op mijn camera hoor je sommigen al vragen. De reden hiervoor is vrij simpel, vaak heeft een camera met USB aansluiting een geheugenkaartslot om digitale foto´s mee te maken. Om deze foto´s van je camera af te halen gebruik je de USB kabel. Daarnaast kun je via USB de camera soms als webcam gebruiken.

Camcorders gebaseerd op mini-DVD


Sinds een paar jaar zijn er camera’s in de handel die direct opnemen op een mini-DVD. Het grote voordeel hiervan is dat er geen computer nodig is om de opname te kopiëren naar het gangbare DVD formaat. Het schijfje is kleiner dan de meeste DVD’s, namelijk 8 ipv 12 cm. Veel DVD spelers hebben echter een verzinking in het laatje waardoor je de DVD gewoon in de DVD speler kunt leggen. De doelgroep voor deze camcorders is dan ook mensen die niet willen bewerken.
Mini-DVD’s kunnen in principe een klein half uur aan beelden in de hoogste kwaliteit opslaan. Er bestaan wel dubbelzijdige schijfjes, maar die moet je halverwege toch omdraaien. De nieuwe aangekondigde modellen voor 2007 accepteren ook dual layer schijfjes. Deze kunnen wel een klein uur opnemen, maar zijn momenteel nog slecht verkrijgbaar en duur.

Voordelen


• Direct op DVD, geen omzetting noodzakelijk.
• Geen last van motorgeluid bij opname.
• Snelle overdracht naar PC (gewoon DVD in DVD speler steken)
• Kleinere bestanden dan miniDV.
• Bij voldoende schijfjes kun je veel opnemen.
• Verwijderen van laatste scène (bij gebruik van DVD-RW).
• Verwijderen van willekeurige scène (bij gebruik van DVD-RW in VR modus).


Nadelen

• Opnametijd op normale DVD gelimiteerd tot een klein half uur.
• Gebruik van compressie maakt dat niet alle programma’s DVD schijfjes kunnen bewerken.
• Gebruik van variabele bitrate (VBR) minder goed voor snel bewegende scènes.
• Schijfjes zijn wat duurder dan bandjes.
• Niet alle schijfjes zijn meerdere malen te gebruiken.


Camcorders gebaseerd op HDD


Momenteel de meest verkochte camera’s zijn de camera’s die gebruik maken van een interne harddisk (HDD). Deze zijn verkrijgbaar in capaciteiten tussen de 20 en 60 GB. Op 20 GB past 4.5 uur opname in de hoogste kwaliteit, op 30 GB past 7 uur opname in de hoogste kwaliteit en op 60 GB past 14 uur opname in de hoogste kwaliteit. Dit type camera heeft de hoogste vorm van sex appeal op consumenten. HDD camcorders gebruiken dezelfde compressie als mini-DVD camera’s (namelijk MPEG2 ofwel DVD compressie). Momenteel zijn JVC en Sony de twee merken die zich vol hebben gestort op de camera’s met HDD, Panasonic heeft twee modellen en nog eens 2 modellen die op SD geheugenkaarten filmen. Het meegeleverde 2 GB kaartje is goed voor 20 minuten opname.

Voordelen

• Lange maximale opnameduur.
• Scènes direct verwijderen.
• “Gemakkelijke” USB aansluiting naar PC.
• Kleinere bestanden dan miniDV.
• Snelle overzetting naar computer.
• Geen last van motorgeluid bij opname.
• Direct editten van scenes op de camera (alleen JVC).


Nadelen

• Gebruik van compressie maakt dat niet alle programma’s DVD schijfjes kunnen bewerken.
• Gebruik van variabele bitrate (VBR) minder goed voor snel bewegende scènes.
• Wanneer de HDD vol zit, is er een computer nodig om de camera te legen en weer te kunnen filmen. De meeste camera's hebben echter ook de mogelijkheid om nog te filmen op een geheugenkaart. Hiermee zou dit nadeel minder nijpend hoeven zijn.
• De camera kan alleen analoog worden aangesloten op DVD/ HDD recorders (muv van de JVC lijn van 2007, deze beschikt over firewire).
• Het is niet mogelijk om een opname snel aan iemand mee te geven zonder tussenkomst van een pc.
• Niet universeel afspeelbaar (zoals DVD), hiervoor moet de opname worden overgezet.


Camcorders in high definition (alle media)


High Definition (HD) heeft een hogere resolutie dan het normale PAL signaal. Er zijn ongeveer 4x zoveel pixels beschikbaar waardoor de opname veel scherper wordt. Een van de officiële resoluties voor HD is de resolutie van 1920x1080 beeldlijnen. De meeste HDV camera´s nemen op in deze resolutie. Binnen het HD kamp bestaan er twee verschillende typen camera´s, HDV of AVCHD camera´s.

HDV

Dit is de standaard van de industrie voor het opnemen van HD signaal op een camera. Het gebruikt MPEG2 compressie zoals dat is omschreven in de HD standaard. Een voordeel hiervan is dat veel software programma´s hiermee overweg kunnen en dat ook het afspelen geen enkel probleem is. Huidige modellen die opnemen in HDV zijn de Canon HV10 en HV20, de Sony HC1, HC3, HC5 en HC7 en de JVC GZ HD7. Alleen de laatste maakt gebruik van een HDD, de andere zijn miniDV camera´s. Daarnaast is de JVC de enige die de echte 1920x1080 resolutie opneemt. De Canon en de Sony´s nemen anamorf op in 1440x1080. Daarnaast nemen alle camera’s op in een interlaced signaal waarbij even en oneven lijnen om beurten worden getoond. De Canon HV20 is de enige camera die een progressive signaal kan opnemen waarbij alle beeldlijnen gelijktijdig zichtbaar zijn.

AVCHD

Naast het standaard HDV kamp hebben Sony en Panasonic een nieuwe standaard uitgevonden. Advanced Video Codec High Definition. Deze codec maakt gebruik van MPEG4 en is dus efficiënter in de opslag dan het standaard HDV signaal. Nadeel van deze methode is dat er een krachtige PC nodig is en dat er momenteel weinig programma´s en randapparatuur beschikbaar is dat overweg kan met deze codec. Momenteel biedt alleen mainconcept een plugin voor Adobe Premiere Elements om AVCHD te bewerken. Sony en Panasonic hebben aangegeven dat alle blue-ray apparaten AVCHD kunnen afspelen. Het voordeel van deze standaard is dat er high definition materiaal kan worden getoond op Blue Ray spelers in plaats van dat er dure BR schijfjes aangeschaft dienen te worden.

Meer info over high definition camera’s kun je vinden in Betaalbare HD Videocameras


Accessoires


Dit hoofdstuk behandelt de mogelijke accessoires die je kunt kopen bij een digitale videocamera. Het is niet mijn bedoeling om hierin compleet te zijn, maar om in ieder geval een handvat te geven over de mogelijkheden.

Starterskits
Een videocamera wordt standaard nogal kaal geleverd. Geen van de huidige modellen wordt geleverd met een tas. De mini-DVD camera’s worden geleverd zonder mini-DVD en de miniDV camera’s worden geleverd zonder miniDV cassettes en zonder firewire kabel. Veel fabrikanten bieden een starterskit aan voor de camera’s. Deze bestaat uit een tasje en een extra accu voor de camera (en een miniDV/ mini-DVD). Of je een tweede accu nodig hebt is aan jezelf. In de meeste gevallen gaat de camera een klein uurtje mee op een accu.

Accu’s
Wil je een extra accu hebben voor de camera dan kun je vaak kiezen uit twee of drie verschillende modellen. Deze hebben een grotere capaciteit tov het standaard model. Bedenk jezelf hoe lang je maximaal op 1 accu moet filmen en kies de juiste accu hiervoor. Wellicht dat het met twee accu’s ook handig is om een externe acculader te kopen, zodat je de ene accu kunt opladen terwijl je met de andere filmt. Het gebruik van merkloze accu’s is geen enkel probleem, mits ze in staat zijn te werken met de nieuwste modellen. Met name Sony en JVC zijn er in de handel berucht om om eens in de zoveel tijd een nieuwe chip in de camera te plaatsen waardoor samenwerking met universele accu´s niet meer mogelijk is. Zij moeten de accu´s dan weer aanpassen aan deze nieuwe chip. Mijn advies voor merkloze accu´s is om een goed merk te kopen zoals Hahnel. Dit is een van de merken die een goede after sales aanbiedt op de accu´s, waardoor je zeker weet dat de accu werkt op jouw camera. Daarnaast leveren zij nog eens twee jaar garantie op de accu.

Microfoon
De ingebouwde microfoon van de camera is vaak weinig richtingsgevoelig en heeft een beperkt bereik. Door middel van een externe microfoon kun je de geluidskwaliteit aanzienlijk doen toenemen. Als je een camera gaat aanschaffen en je overweegt om een externe mic te gebruiken, let hier dan op bij aanschaf van de camera, want de fabrikanten halen steeds vaker deze aansluiting weg van de camera. De prijzen van externe mics kunnen uiteen lopen van een tientje tot een paar honderd euro.
Sony is op dit gebied een beetje eigenwijs en maakt gebruik van een hot shoe ipv een standaard mini-jack aansluiting. Daarnaast is het schoentje smaller dan bij normale camera´s. Het gevolg hiervan is dat je alleen originele Sony accessoires (lees duur) kunt aanschaffen.

Lees meer van een ervaringsdeskundige: Sir_Hendro in "Het grote digitale video camera topic de..."


Lamp
Sommige camera’s hebben een ingebouwde videolamp. Let erop dat zij zeker nuttig kunnen zijn, maar in een gemiddelde kamer geen enkel effect hebben. Er zijn in de handel ook losse lampen verkrijgbaar om de films in de avond een wat beter aanzien te geven. Voor simpel portretwerk kan volstaan worden met een lampje van een paar watt. Voor het verlichten van grotere ruimtes heb je lampen van 20 of 30 watt. Daarna ga je al snel naar complete studiesets en die vallen buiten dit topic. Lampen kunnen werken op batterijen (AA of AAA) of geleverd worden met een eigen accu. Let erop dat halogeen lampen heel veel energie vragen van de accu/ batterijen en dat de effectieve filmduur vaak is beperkt tot maximaal een half uur.

Filters
Een UV-filter kan op de lens van de camera geschroefd worden om de lens tijdens het filmen te beschermen. Mocht de camera vallen dan zal de filter de grootste klap opvangen en hoef je slechts het filter te vervangen ipv de frontlens van de camera. Een UV-filter kost tussen de 15 en 30 euro. Goede merken hiervoor zijn B&W en Hoya. In de gebruiksaanwijzing staat de filtermaat die je nodig hebt.

Statief
Bijna alle camera’s hebben aan de onderzijde een statiefschroefgat zitten. Deze maat is standaard en in principe kun je ieder statief hiervoor gebruiken. Er zit echter onderscheid tussen foto en video statieven. Een fotostatief moet namelijk ook in de portretstand te gebruiken zijn en een video statief weer niet. Let er bij aanschaf op dat het statief stevig is en dat bewegingen vloeiend gaan. Metalen statieven zijn te verkiezen boven plastic statieven uit het oogpunt van stevigheid en duurzaamheid.

Links


Dit topic is een directe opvolger van deel I en bij het schrijven van het high definition deel is veelvuldig gebruik gemaakt van informatie opgedaan in het high definition videocamera topic. Hieronder de links naar deze topics.
Het grote Digitale Video Camera topic
Betaalbare HD Videocameras

Daarnaast nog een aantal nuttige websites.
Camcorderinfo. Dit is een hele goede startpagina voor digitale videocamera’s. Let er wel op dat het een US site is en daar verschillen sommige typenummers.
Video bewerkings tutorial
Camcorder buying guide.
Panasonic 3 CCD user forum
DVspot. Tijdelijk niet meer geupdate. Hopelijk komt er een vervolg.
Camcorder service. Algemeen reparatiebedrijf voor camcorders (geen spam!).

Aanvullingen en wijzigingen


Bij het schrijven van dit stuk ben ik uitgegaan van de meest recente informatie. Mocht je aanvullingen hebben of graag een wijziging zien dan kun je die aanvragen via de direct message (DM). Ik zal deze wijzigingen zo snel mogelijk doorvoeren.

Edit1: linkje toegevoegd in microfoon sectie.


Anoniem: 22659

Topicstarter
Gereserveerd voor todo list:

-evaluatie lenzendeel.
Geen bewijzen kunnen vinden dat Carl Zeiss superieur is. Waarschijnlijk zijn andere onderdelen van de camera doorslaggevender.

[Voor 86% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 05-07-2007 23:29]


Anoniem: 183025

Minder sexy dan opname op mini-DVD of HDD.
Apart nadeel... :P

Anoniem: 183025

Ik zal meteen even posten wat ik hier heb staan:

http://www.accesoriospc.com/images/imagenmedia/imagen1227.jpg

Met touchscreen.

Verder heb ik voor het filmen de volgende dingen:

Een externe mic met een voice recorder (AAN IEDEREEN AAN TE BEVELEN!).
Een starters pakket met batterij etc. etc.

Statief + steadycam er zelf bij gekocht. Ben nu (natuurlijk niet helemaal maar toch wel leuk-) professioneel aan het filmen.

Oh en nog even een opmerking over je intro:

Ik ben het niet eens met je opmerking dat lenzen van bijv. vario tessar niet beter zijn dan 'normale' lenzen. Ik heb namelijk 2 camera's gehad met precies de zelfde specifikaties (in de winkel dan wel) en 1 had er een Carl Zeiss lens en 1 niet. Nou die Carl Zeiss was echt stukken scherper (misschien komt da took wel een deel omdat het een andere camera is) en de hoeken waren ook een stuk beter.

De hoeken zijn namelijk slecht stuk bij slechte lenzen. Vooral bij de hoeken vervormt het beeld meestal.

[Voor 38% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 14-04-2007 22:26]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Anoniem: 215731 schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 23:00:
Ben net erachter gekomen dat de SR52 de mogelijkheid heeft middels een schoen aan de bovenkant een lamp te bevestigen. Dit zou dan de kwaliteit in low light condities ten goede komen.
Kwam ook tegen dat Sony ervoor heeft gezorgd haar batterijen van een chip te voorzien die door de camcorder herkent worden. Zonder deze chip zouden acuu's van een ander merk niet werken op een Sony Camcorder. Is dit wel waar?
Een lamp gebruik je om een onderwerp bij te lichten als je weinig licht hebt. Video is niets anders dan registratie van licht, dus als je meer licht hebt lukt die registratie vaak ook beter ;)

Wat betreft de communicatie tussen accu en camera verloopt die bij Sony inderdaad via een chip, waarmee zij proberen te voorkomen dat je een andere accu koopt dan een originele Sony. Zolang je niet een extreem goedkope marktplaats kloon koopt, zal ie gewoon werken. Koop hem anders in de winkel en zeg erbij voor welke camera het is. Dan krijg je zeker de goede en als hij het niet doet, kun je hem ruilen/ retourneren.

Edit:
Anoniem: 183025 schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 22:17:

Oh en nog even een opmerking over je intro:

Ik ben het niet eens met je opmerking dat lenzen van bijv. vario tessar niet beter zijn dan 'normale' lenzen. Ik heb namelijk 2 camera's gehad met precies de zelfde specifikaties (in de winkel dan wel) en 1 had er een Carl Zeiss lens en 1 niet. Nou die Carl Zeiss was echt stukken scherper (misschien komt da took wel een deel omdat het een andere camera is) en de hoeken waren ook een stuk beter.

De hoeken zijn namelijk slecht stuk bij slechte lenzen. Vooral bij de hoeken vervormt het beeld meestal.
Ik heb hier beelden van diverse merken camera's en ik merk weinig verschil in scherpte tussen een JVC en een Sony camera.

PS. schrijf nog even welk type camera je hebt. Het is mij namelijk niet precies duidelijk (hoewel ik denk dat je een megapixel model hebt, vanwege het breedbeeldschermpje).

[Voor 30% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 14-04-2007 23:14]


Anoniem: 183025

Anoniem: 22659 schreef op zaterdag 14 april 2007 @ 23:12:
[...]

Edit:

[...]

Ik heb hier beelden van diverse merken camera's en ik merk weinig verschil in scherpte tussen een JVC en een Sony camera.

PS. schrijf nog even welk type camera je hebt. Het is mij namelijk niet precies duidelijk (hoewel ik denk dat je een megapixel model hebt, vanwege het breedbeeldschermpje).
Inderdaad, 1 mega pixel model. Vrij goed ding. Maar ik merk het verschil tussen lenzen wel. ;)

En ik zie weer een klein foutje in je intro (niet erg hoor.)
Effecten in de camera (z/w, sepia, overgangen, etc) direct toepassen op de opname.
Mijn Minidv camera kan dat ook dus niet alleen hd camera's ;)

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 183025 op 15-04-2007 10:56]


Anoniem: 215731

Mig29.
Ten eerste bedankt voor de door jouw genomen moeite voor deze toch wel extensieve topic. _/-\o_

Ook thanx voor je input mbt tot de Sony accu's. Als ik het goed heb zijn er ook zogenoemde aftermarket accus's die op Sony camcorders passen voorzien van de chip. Gewoon een kwestie van uitproberen in de winkel.
Ik neig steeds meer naar de Sony SR52. Meer een kwestie van gevoel met een vleugje specs die me aanspreken. Voor de rest ben ik geen cams tegengekomen welke vergelijkbaar zijn met de SR52 en de MG255 qua prestatie en prijs. Natuurlijk hou ik mij aanbevolen. :)

Anoniem: 22659

Topicstarter
Anoniem: 183025 schreef op zondag 15 april 2007 @ 10:33:

En ik zie weer een klein foutje in je intro (niet erg hoor.)

Mijn Minidv camera kan dat ook dus niet alleen hd camera's ;)
Fixed. Dank voor de input.
Anoniem: 215731 schreef op zondag 15 april 2007 @ 14:25:
Mig29.
Ten eerste bedankt voor de door jouw genomen moeite voor deze toch wel extensieve topic. _/-\o_
Graag gedaan ;)

Anoniem: 127770

Idd! Mig bedankt voor het officiële Camera topic deel 2. Mooie duidelijke en handige Startpost!

 • BarnOwl
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 27-03 16:51
Wat ik me nog afvraag is of je op een goede kwaliteit CRT televisie (breedbeeld 82cm) het verschil ziet tussen een HD camera of een SD camera.
Ik gebruik hem alleen voor familie filmpjes maar ik wil een mooi beeld. In principe zou een Panasonic GS 320 prima voldoen maar ik heb een aantal filmpjes van HD camera's (Panasonic SD1/Canon HV20) gezien die gewoon vele malen scherper en gedetailleerder zijn dan de GS320 en zelfs de GS500.

Nu bekijk ik deze op mijn 24" pc scherm en dan zie je dat dus ook echt. In de praktijk zal ik alleen editen op de PC en de films zullen via DVD bekeken worden.

In de nabije toekomst zie ik geen nieuwe HD tv komen en zeker geen bluray speler.

Nu de GS320 kopen en over een paar jaar maar weer zien of alvast investeren in de toekomst en de HV20 of SD1 nemen?
Cruciaal is de vraag of met de twee keer zo dure HD cams er een manier is de films op DVD te zetten en af te spelen op een "gewone" breedbeeld zodat het kwaliteitsverschil met de GS320 ook zichtbaar is.

Jeroen


 • martin2005
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 26-02 20:34
BarnOwl schreef op maandag 16 april 2007 @ 09:13:
Nu de GS320 kopen en over een paar jaar maar weer zien of alvast investeren in de toekomst en de HV20 of SD1 nemen?
Cruciaal is de vraag of met de twee keer zo dure HD cams er een manier is de films op DVD te zetten en af te spelen op een "gewone" breedbeeld zodat het kwaliteitsverschil met de GS320 ook zichtbaar is.
Goede vraag. Ik zie het zo: mijn huidige camera is bijna 8 jaar in gebruik. Bij mij thuiswordt het niet echt gewaardeerd als ik elk jaar een nieuw speeltje koop, dus ik ga ervan uit dat de nieuwe camera ook weer een jaar of 8 mee moet. En dan denk ik dat tegen die tijd HD wel zo'n beetje standaard zal zijn. Dus richt ik me op HD camera's met op de shortlist de HV-10...de voorbeelden die hiervan over het net zwerven zijn voor mij overtuigend genoeg. Volgens mij is het geen probleem HD content om te zetten voor een "SD-DVD". En waar jij je bekommert om een DVD speler en een HD ready tv-toestel, maak ik me meer zorgen over de power in mijn PC om HD materiaal te bewerken.

Anoniem: 22659

Topicstarter
• Gebruik een standaard DVD brander om HD DVD formaat discs te converteren naar normale DVD media;
Volgens mij werkt het gewoon door een nieuw project op te starten in het normale PAL formaat, vervolgens een HDV film te importeren en het formaat van je project hetzelfde houden. In dat geval past de software de resolutie aan.

 • SooS
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 28-01-2018
hallo allemaal,

ik hoop dat iemand mij kan helpen.
ik zit te twijfelen tussen de sony hc47 en de panasonic gs230.

;als ik goed heb gelezen kan je als de film wilt bewerken beter eenb DV camera hebben.
dan een HD, toch ? ? ?
zodat je het beste beeld houd.

nog een vraag, de sony hc47 heeft een zoom van 25x en de panasonic een zoom van 10x.
maakt het verschil als je met een camera verder in zoemd.
dus hoe verder je inzoemt hoe minder de beeld kwaliteit ?

ik hoop dat iemand mij kan helpen , waar ik dus beter aan doen om te kopen ( sony hc47 of de panasonic gs230) .

gr SooS

 • GaMeOvEr
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 18:01

GaMeOvEr

Is een hork.

Hoi, en welkom op GoT. :)

De beste kwaliteit die een DV camera oplevert, is alsnog op tape, omdat dan uncompressed avi is, ongeveer 10GB aan data voor 60 minuten film. Als je veel wilt nabewerken, kun je het beste een tape based camera nemen. HD camera's slaan zover ik weet namelijk al meteen op met MPEG-2 compressie. (net zoals DVD zeg maar.)

Het gemak van HD camera's is hoger, echter de kwaliteit van tape camera's is hoger.

Wat betreft de zoom:

De kwaliteit van het ingezoomde beeld is heel erg afhankelijk van de lens, dus 25x zoom hoeft niet slechter te zijn dan 10x zoom. Let er wel op dat er verschil is in digitale zoom (gebeurd in software, is interpolatie en ook ruk voor je kwaliteit) en optische zoom. De enige relevante waarde bij zoomen is de optische zoom, digitale zoom wil je niet gebruiken.

Dit is zo bij zowel filmcamera's als fotocamera's.

Kortom, als beide camera's een optische zoom hebben, waarbij de ene 10x optisch heeft en de andere 25x optisch, hoeft dit niet te betekenen dat die 25x zoom slechter is. Echter wil je dan wel een soort anti-tril functionaliteit, aangezien er uit de losse hand eigenlijk niet met zo'n hoge zoomwaarde te filmen is. (trillen)

Voor de rest zou ik op het internet naar wat reviews snuffelen over beide apparaten, om te kijken wat de voor en nadelen van beide zijn, en daar je keuze op baseren. :)

edelsteenkralen.nl | daveweetraad.nl | deblijeekster.nl


 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Aan de andere kant heeft de Panasonic 3CCD's en zal dus veel scherpere en kleurrijkere beelden geven.

* voodooless heeft ff de titel wat duidelijker gemaakt.

Volgens mij zijn er binnen dit budget nog veel meer opties te vinden.

[Voor 17% gewijzigd door voodooless op 17-04-2007 15:59]

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


 • martin2005
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 26-02 20:34
Dudes... dit centrale topic is toch nog niet dood?

 • voodooless
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19-03 10:57

voodooless

Sound is no voodoo!

Geen slecht idee! Topic merged :P

Do diamonds shine on the dark side of the moon :?


Anoniem: 215731

Iemand nog evaring met de Sony SR52?
Ben nog steeds in dubio.

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 215731 op 19-04-2007 07:55]


Anoniem: 22659

Topicstarter
SooS schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 15:33:
hallo allemaal,

ik hoop dat iemand mij kan helpen.
ik zit te twijfelen tussen de sony hc47 en de panasonic gs230.
Lees Anoniem: 22659 in "Het grote Digitale Video Camera topic" en een paar posts verder even.
Anoniem: 215731 schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 17:49:
Iemand nog evaring met de Sony SR52?
Met nog steeds in dubio.
Wanneer heb je hem nodig? Ik hoop dit weekend even een vergelijking tussen beide modellen te kunnen maken (dan neem ik even beide modellen mee naar huis).... Overigens is de volgende zending van Sony mbt deze camera uitgesteld tot begin juli. Voor de SR32 geldt zelfs een datum van 16 juli.

Voor mensen die geinteresseerd zijn in de Canon HV20, deze wordt de laatste week april verwacht.

Anoniem: 215731

Mig29,

Ik heb de camera binnen 2 weken nodig. Ik kan dus ff wachten. Ben erg beniuwd naar je ervaring.
Ik begrijp niet zo goed wat jij bedoeld met het uitstel van de volgende bezending van Sony. Betekent het dat de SR52 ende SR32 voorlopig niet te krijgen zijn of dat er iets mis is met de camera's? Wat betekent dit uitstel voor de doornee consument?

Voor de rest THANK YOU voor je toewijding.

Anoniem: 22659

Topicstarter
Dit betekent dat wanneer de huidige voorraden uitverkocht zijn, de volgende zending pas in de eerste week van juli wordt geleverd bij Sony. Als dealer kun je inloggen op de Sony dealerpagina en dan zie je of producten voorradig zijn en indien niet, wat de verwachte levertermijn is.

Ik kan overigens niet garanderen dat ik een uitgebreide review voor je heb van het weekend, want mijn enige vrije dag deze week (zaterdag) ga ik niet alleen spenderen aan camcorders ;)

 • SooS
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 28-01-2018
Anoniem: 22659 schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 20:41:
[...]


Lees Anoniem: 22659 in "Het grote Digitale Video Camera topic" en een paar posts verder even.


[...]

Wanneer heb je hem nodig? Ik hoop dit weekend even een vergelijking tussen beide modellen te kunnen maken (dan neem ik even beide modellen mee naar huis).... Overigens is de volgende zending van Sony mbt deze camera uitgesteld tot begin juli. Voor de SR32 geldt zelfs een datum van 16 juli.

Voor mensen die geinteresseerd zijn in de Canon HV20, deze wordt de laatste week april verwacht.
ik moeten hem eigenlijk zaterdag bestellen, anders krijg ik hem telaat !
kan je dat nog regelen voor die tijd ?

Anoniem: 215731

Mig29, ik kan echt niet van je verwachten dat je ook je weekend aan camcorders besteed. Een summiere review zou ik en ik denk ook anderen heel erg dankbaar zijn. Uit jouw reactie begrijp ik dat je dealer van camcorders bent. Dat verklaart een heleboel. Na jou review gelezen te hebben zal ik de week daarop moeten handelen.

Anoniem: 22659

Topicstarter
SooS schreef op dinsdag 17 april 2007 @ 21:15:

ik moeten hem eigenlijk zaterdag bestellen, anders krijg ik hem telaat !
kan je dat nog regelen voor die tijd ?
Mijn reactie was op camboy. Ik heb deze week wel de beschikking over de Sony SR52 en de JVC MG255, maar niet over de HC47 (simpelweg omdat ik er daar maar heel weinig van heb besteld, gezien de geringe meerprijs van de Panasonic modellen). Ik zal me dan ook richten op het gebruik van de HDD modellen. Ik ben niet van plan om er direct een review over te schrijven, maar eerder om even te kijken hoe de beeldkwaliteit is.

Anoniem: 215731

Geen echt review, maar kijk wel uit naar je bevindingen mbt de beeldkwaliteit.
Ik vermoed dat het verschil in kwaliteit niet veel zal verschillen. De kwaliteit als merk (JVC vs Sony) schijnt ook in het voordeel van Sony te zijn.

[Voor 49% gewijzigd door Anoniem: 215731 op 19-04-2007 08:00]


Anoniem: 127770

Ik heb dus een camera. En ik zit op zwemmen, ik wil op zich wel gaan filmen hoe mijn techniek is en zo, maar ik hoorde dat je camera dan helemaal door de chloor lucht wordt "aangevreten". En dan je je camera dan na 2 jaar kan weggooien. Dit vooruitzicht vind ik schrikbarend, want ik wil zeker wel 8 jaar met mijn camera doen (jcv mg 757)
Dus mijn vraag is: tast een zwembad je camera aan? En is dit alleen bij veelvuldig gebruik in een zwembad, of ook als je eens in de 2 maanden filmt? Wat als je er een filter opzet (als die er zijn) of is er een andere manier om je camera te beschermen?

thanks!

 • WEBsel
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 16:53
Zijn er ook camera's die direct op een externe FireWire disk kunnen schrijven? Of moet die harddisk echt ingebouwd zijn?

Asrock Z77Pro4-M, i7 3770K ; Corsair PC3-12800K CMV8GX3M1A1600C11 x2 ; Zotac GeForce GTX1050 Ti 4GB ; Crucial MX500 500GB; Toshiba DT01ACA300 ; HP M375mw ; Synology DS115 + WD30EXRZ ; TP-Asus RT-AC68U asuswrt-merlin 386.2_4 ; Sony Xperia XZ1 ; Mazda 323


Anoniem: 183025

WEBsel schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 00:39:
Zijn er ook camera's die direct op een externe FireWire disk kunnen schrijven? Of moet die harddisk echt ingebouwd zijn?
Gewoon op je com. aansluiten en opdracht geven om hem op je firewire harddisc te laten schrijven... Nee ik denk niet dat je hij meteen naar je hard disc kan schrijven, en nee hij hoeft ook niet ingebouwt te zijn.

Anoniem: 22659

Topicstarter
Anoniem: 127770 schreef op vrijdag 20 april 2007 @ 20:46:
Ik heb dus een camera. En ik zit op zwemmen, ik wil op zich wel gaan filmen hoe mijn techniek is en zo, maar ik hoorde dat je camera dan helemaal door de chloor lucht wordt "aangevreten". En dan je je camera dan na 2 jaar kan weggooien. Dit vooruitzicht vind ik schrikbarend, want ik wil zeker wel 8 jaar met mijn camera doen (jcv mg 757)
Dus mijn vraag is: tast een zwembad je camera aan? En is dit alleen bij veelvuldig gebruik in een zwembad, of ook als je eens in de 2 maanden filmt? Wat als je er een filter opzet (als die er zijn) of is er een andere manier om je camera te beschermen?
Of het verhaal van chloor waar is weet ik niet. Ik zou even zoeken naar een forum van een grote zwemvereniging en deze vraag daar nogmaals stellen. Daarnaast staat in de gebruiksaanwijzing vast en zeker wat de maximale luchtvochtigheid mag zijn in de omgeving waarin je filmt. Tot slot kun je nog electronisch contact opnemen (ik zou hun antwoord op schrift willen hebben en dit bij het garantiebewijs bewaren) met de vraag of deze camera geschikt is voor jouw toepassing!

Een oplossing is zeker voorhanden en deze heet JVC WR-MG88. Dit is een onderwaterhuis waar jouw camera volgens mij inpast. Hiermee kun je onderwater filmen, dus boven water moet ook wel lukken. Dit is overigens geen goedkope oplossing.
WEBsel schreef op zaterdag 21 april 2007 @ 00:39:
Zijn er ook camera's die direct op een externe FireWire disk kunnen schrijven? Of moet die harddisk echt ingebouwd zijn?
Alle miniDV camera's geven tijdens de opname hun signaal al door aan de firewire poort (je kunt zien wat je opneemt via firewire via een DVD/ HDD recorder). Er zijn speciale HDD's op de markt die je aan je broek kunt hangen en die direct het inkomende signaal opslaan. Of een willekeurige HDD met firewire dit doet is mij niet bekend.

@camboy: eerste indrukken van de JVC MG255 en Sony SR52 zijn:
-JVC iets minder ruis
-rood bij Sony meer verzadigd
-groen bij JVC meer verzadigd
-JVC meer contrast (ik vind het contrast van de Sony overigens prettiger, maar dat is persoonlijk!)
-Sony heeft langere adapter (zowel voordeel als nadeel)

Edit: @camboy: neem even contact met mij op buiten het topic om, gegevens staan in mijn profiel

Anoniem: 215731

mig29: mailtje is verstuurd.

Anoniem: 22659

Topicstarter
Zoals beloofd even een korte impressie van beide apparaten. Ik heb de apparaten vanwege tijdgebrek niet langdurig maar eerder kortstondig aan de kaak gesteld. Vandaar dat ik geen vragen kan beantwoorden over het gebruiksgemak. Aan het lijstje wat hierboven staat wil ik nog het volgende toevoegen:

-JVC gebruikt SD ipv MS duo
-beide camera's hebben het dock nodig om te connecten naar pc (nadeel)
-Sony gebruikt eigen AV aansluiting, JVC gebruikt gewone mini-jack (voorkeur voor JVC)
-beide gebruiken een ingebouwde lensdop (het schuifje op de Sony voelt fragieler dan die van de JVC)
-accu duur van Sony is waarschijnlijk langer (sony geeft bij volle accuspanning circa 90 minuten aan, JVC 60 minuten, daarnaast moet je bij JVC tweemaal op de info knop drukken om de accuduur te kunnen zien. Je kun echter in de tussentijd niet zien wat je doet (geen idee of je kunt filmen). Bij Sony staat dit standaard in beeld.). Ik zeg waarschijnlijk, want ik heb het niet geprobeerd.

Verder het oordeel over de beeldkwaliteit:
-Sony heeft een betere automatische witbalans
-JVC wint het verder op alle terreinen. De camera heeft betere kleuren, betere scherpstelling, minder ruis, hogere lichtopbrengst, lichter plaatje, etc.
-Bij voldoende licht was er op kleur en contrast verschil weinig verschil op te merken. Beide apparaten hadden voldoende scherpte en detail. Wel is de minimale scherptediepte van de JVC kleiner (voordeel)

Eindoordeel van mij: hoewel ik het contrast in de opname iets te hoog vond van de JVC gaat mijn voorkeur wel duidelijk uit naar deze camera. De camera vertoont veel meer kleur en minder ruis in de opname bij gebruik bij weinig licht. Gebruik je hem voornamelijk buiten dan is het een moeilijke keuze.

Mocht iemand geinteresseerd zijn in een screen capture, neem even contact op.

Edit: @ camboy: en 4 terug :P

Anoniem: 215731

mig29,

dank je wel voor de genomen moeite.Het is heel nuttige info. Qua prestatie is het mij duidelijk. Als ik het goed begrijp is de JVC beter in mindere licht conditie in vergelijking mnet de SR52 ondanks de Carl Zeis lens. Waar ik alleen nog over twijfel :? is de kwaliteit aangezien ik heb begrepen dat de JVC's toch wel vaker terug komen voor reparatie.

[Voor 22% gewijzigd door Anoniem: 215731 op 23-04-2007 23:25]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Wat betreft de camera's en aantal reparatiegevallen kan ik zeggen dat met name bij miniDV camera's er minder klachten zijn bij Sony dan bij JVC. Over het algemeen genomen komen er weinig klachten voor bij HDD camera's. Wel is het zo dat het aantal DOA's bij JVC wat groter is. Dit is hooguit een kleine irritatiebron voor consumenten aangezien zij direct merken of de camera in orde is of niet. Indien niet, dan wordt het een DOA en krijgt de klant direct een nieuwe (wat bij de vorige JVC serie w.o. MG27 en MG37 nog wel eens voorkwam was het falen van het geluid). Van de nieuwe serie HDD camera's van Sony en van JVC heb ik nog geen enkele DOA terug gehad (dus de SRx2 serie en de JVC MG1xx/2xx serie).

 • Relaxed2000
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 23-03 09:04
heren thanks voor deze nuttige info omtrend de jvc en de sony sr52

Ik zat zelf te kijken naar deze jvc en de sr72 van sony.

Is in de sr72 alleen de HD anders ivm de sr52.

Daarnaast had ik nog een vraag over het feit dat ik gelezen had dat er problemen zijn met Sony SR camera's en grotere HD's (het wordt naar verloop van tijd langzamer of zoiets ??)

De laatste vraag die ik heb is wat about de MG575 van jvc. Verslaat deze camera alle bovenste dus de MG255, SR32, SR52 SR72 ???

[Voor 49% gewijzigd door Relaxed2000 op 24-04-2007 15:27]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Relaxed2000 schreef op dinsdag 24 april 2007 @ 13:32:

Is in de sr72 alleen de HD anders ivm de sr52.
Ja, bij de SR72 krijg je een 60 GB HDD (14 uur).
Relaxed2000 schreef op dinsdag 24 april 2007 @ 13:32:

Daarnaast had ik nog een vraag over het feit dat ik gelezen had dat er problemen zijn met Sony SR camera's en grotere HD's (het wordt naar verloop van tijd langzamer of zoiets ??)
Is mij niet bekend. Heb je hiervoor bronnen?
Relaxed2000 schreef op dinsdag 24 april 2007 @ 13:32:
De laatste vraag die ik heb is wat about de MG575 van jvc. Verslaat deze camera alle bovenste dus de MG255, SR32, SR52 SR72 ???
De MG255/275 verslaan wat mij betreft de SR52/72. Wat de 575 doet is mij niet uit testen bekend. De sensor die erin zit is veel groter waardoor de lichtopbrengst theoretisch een stuk hoger is. Echter, dit kan teniet gedaan worden door de hoeveelheid pixels. Zonder review valt daar weinig over te zeggen. Met betrekking tot detail in opnames met voldoende licht denk ik dat de 575 wel beter is. Zowel het objectief als het aantal pixels is veel groter/ hoger. Daarnaast is de 575 echt een hybride camera mbt de fotofunctie.

 • Relaxed2000
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 23-03 09:04
Thanks voor de info MIG,

Twijfel behoorlijk tussen de SR52/72 en de MG255/275. Maarja dat zijn er wel meer :) Ben erg benieuwd wat de camera's doen wanneer ik 's avonds probeer te filmen, bijvoorbeeld in de huiskamer, of buiten in een leuk stadje. De camera's zullen overdags een perfect beeld creeeren verwacht ik.

Het zoom verschil tussen de sony en jvc (25x en 10x) geeft dat nog een groot verschil ?

Er klopt geen reet van de specs op Kieskeurig. Voor wat betreft de zoom en pixels. Ik zie op JVC site staan de de CAMs 2MP zijn en op kieskeurig staat 1MP en 1,2 MP daarnaast hebben ze de zoom gewoon verzonnen of zoiets.(vraag me af waarom ik dit nog lees behalve dan de reviews en de prijzen :) )

Ook wil ik nog weten of er lens kits bestaan voor de JVC's (bij de sony's zijn talloze opties te koop, groothoek lenzen, zoom lenzen, filters, etc.)

Daarnaast zag ik nog garantie verschil tussen de sony en jvc. (bij sony 1jr en jvc 2jr)

Ik wil heel binnenkort een van deze cams aanschaffen vandaar al mijn vragen.

[Voor 33% gewijzigd door Relaxed2000 op 25-04-2007 09:35]


Anoniem: 32908

Had eerst mijn zinnen gezet op de Panasonic NV-GS500 voor komende vakantie.
Zit nu echter te twijfelen tussen deze en de Panasonic HDC-SD1.Heb wel geen HD TV.

Ik heb begrepen dat je de bestanden van de Panasonic HDC-SD1 kunt omzetten naar een normale dvd.... of heb ik het mis. En indien ja met welk programma kan je dat dan het beste doen?

 • mbvisiontt
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-02 15:47
Ik twijfelde tussen de Sony SR290 en de JVC GZ-MG575. Van beiden nog geen reviews online, voor de Sony wel wat gebruikerservaringen. Ik ga volgende week voor een jaar naar Nieuw-Zeeland en had geen tijd meer om te wachten op de mannen van Camcorderinfo voor hun review, dus... gisteren maar de Sony gekocht!

Echt blij met de kwaliteit van foto en video, beter dan ik had verwacht! Echte aanrader. :)

.... Ik weet het ook niet


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 217681

ronald, wil je mij mailen
ikzelf denk een mg 255 aan te schaffen
Relaxed2000 schreef op woensdag 25 april 2007 @ 09:21:
Thanks voor de info MIG,

Twijfel behoorlijk tussen de SR52/72 en de MG255/275. Maarja dat zijn er wel meer :) Ben erg benieuwd wat de camera's doen wanneer ik 's avonds probeer te filmen, bijvoorbeeld in de huiskamer, of buiten in een leuk stadje. De camera's zullen overdags een perfect beeld creeeren verwacht ik.

Het zoom verschil tussen de sony en jvc (25x en 10x) geeft dat nog een groot verschil ?

Er klopt geen reet van de specs op Kieskeurig. Voor wat betreft de zoom en pixels. Ik zie op JVC site staan de de CAMs 2MP zijn en op kieskeurig staat 1MP en 1,2 MP daarnaast hebben ze de zoom gewoon verzonnen of zoiets.(vraag me af waarom ik dit nog lees behalve dan de reviews en de prijzen :) )

Ook wil ik nog weten of er lens kits bestaan voor de JVC's (bij de sony's zijn talloze opties te koop, groothoek lenzen, zoom lenzen, filters, etc.)

Daarnaast zag ik nog garantie verschil tussen de sony en jvc. (bij sony 1jr en jvc 2jr)

Ik wil heel binnenkort een van deze cams aanschaffen vandaar al mijn vragen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • H_H
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:08

H_H

'Tis but a scratch!

Kan iemand mij dit stukje uit de openingspost uitleggen:
De aansluiting van de digitale video camera op de PC gebeurt niet met een USB kabel. Ik herhaal NIET met een USB kabel.
Ik heb namelijk sinds vorige week een Panasonic NV-GS320 en die werkt toch echt prima via USB. Zelfs al een paar scenes overgehaald naar de PC via USB. Goed, nu wel een vuurdraadje erbij gekocht, maar het werkte wel. Dus waarom bovenstaande tekst in de openingspost staat is mij onduidelijk.

Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 4629
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Veel DV-cams hebben een firewire- en een usb-aansluiting. Echter, video overhalen gaat dan alleen via de firewire. De usb is voor andere doeleinden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • H_H
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:08

H_H

'Tis but a scratch!

Dan is de GS320 dus een uitzondering op die regel, want ik kon daarmee via USB films overhalen.

Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 215731

Stelling:
Er is geen merkbaar verschil in de videokwaliteit tussen de Sony SR52 en de JVC MG255. Aangezien het meeste van de tijd opnames worden gemaakt in goed tot redelijk goede licht condities kan je bij de aanschaf beter letten op de degelijkheid van de camera.
Eens of oneens??

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 218183

Hey.

Ik wil misschien deze video camara kopen

JVC GR-D720


Maar is deze de moeite waard om te kopen?

Of kan ik beter een andere kopen?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Exploited
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 27-10-2014
H_H schreef op woensdag 02 mei 2007 @ 11:01:
Dan is de GS320 dus een uitzondering op die regel, want ik kon daarmee via USB films overhalen.
Voor het overhalen van videobeelden van tape heb je een constante doorvoer nodig van 25Mbps waarbij geen onderbrekingen mogen optreden (bv. van een screensaver of viruskiller). Als dat wél gebeurt, dan verlies je beeldjes (frames). USB is volledig afhankelijk voor haar doorvoer van het operating systeem. Als daar ook maar iets gebeurt dat processorpower kost kun je onderbrekingen van de USB-datastroom krijgen en dan verlies je dus frames.

Firewire daarentegen is volledig onafhankelijk van het operating-systeem voor de doorvoer van data. Hierdoor wordt de doorvoer van data van de camera naar de harddisk gegarandeerd en zul je dus nooit frames kwijtraken.

In het kader van het KISS-principe (Keep It Simple Stupid) wordt dus overal ten zeerste afgeraden om USB te gebruiken voor het overzetten van video van tape naar de computer via USB.

 • Johnny
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 16:10

Johnny

ondergewaardeerde internetguru

Ik ben me aan het orienteren voor een digitale videocamera om korte films/reportages mee te maken. Vaak is dat op lokaties met veel mensen en veel achtergrondgeluid. Nu gebruiken we daarvoor een Sony-camcorder, de beeldkwaliteit daarvan is voldoende omdat de filmpjes toch bedoeld zijn voor het internet. Door de ingebouwde microfoon is het echter heel moeilijk om een fatsoenlijk interview op te nemen omdat de mensen die je wel wilt horen vrijwel onverstaanbaar zijn. Verder is de bediening zeer vervelend met een touchscreen en is de zoomknop veel te gevoelig en ontbreekt het aan groothoek.

De filmpjes worden overgezet naar de computer en gemonteerd, en daarna gerenderd naar een lage resolutie en bitrate en vaak dezelfde dag nog op internet geplaatst.

Overstappen naar HD zou leuk zijn, maar gezien de prijs, en de extra tijd die het bewerken en renderen dan kost lijkt het me beter om nog een paar jaar daarmee te wachten.

Zou een tweedehands semi-professionele camera een goede optie zijn, of is een modern instapmodel kwalitatief beter?

Aan de inhoud van de bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij dit expliciet in dit bericht is verwoord.


 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Ik ben al een paar dagen aan het surfen geweest voor een digitale video recoders. Google levert me niet de informatie welke ik wens. Ik overweeg:
- Panasonic SDR-H20
- JVC GZ-MG155

Opvallende verschillen: de Panasonic kan zowel 4:3 als 16:9 terwijl de JVC alleen 16:9 kan. De JVC heeft een iets hogere resolutie op dezelfde afmeting sensor (1/6). De Panasonic heeft tot slot maar 0,3 Mpixel voor fotos (maar daar heb ik m'n Canon 20d voor).

Belangrijkste vraag: wat geeft me het mooiste beeld? Of moet ik dan geen HDD systeem nemen maar toch naar de bandjes (bewegende onderdelen, stof, verbruiksmateriaal, grote omvang op HDD)?

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


 • Mr_EOS
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 17-11-2022
Exploited schreef op zondag 06 mei 2007 @ 13:57:
[...]

Voor het overhalen van videobeelden van tape heb je een constante doorvoer nodig van 25Mbps waarbij geen onderbrekingen mogen optreden (bv. van een screensaver of viruskiller). Als dat wél gebeurt, dan verlies je beeldjes (frames). USB is volledig afhankelijk voor haar doorvoer van het operating systeem. Als daar ook maar iets gebeurt dat processorpower kost kun je onderbrekingen van de USB-datastroom krijgen en dan verlies je dus frames.

Firewire daarentegen is volledig onafhankelijk van het operating-systeem voor de doorvoer van data. Hierdoor wordt de doorvoer van data van de camera naar de harddisk gegarandeerd en zul je dus nooit frames kwijtraken.

In het kader van het KISS-principe (Keep It Simple Stupid) wordt dus overal ten zeerste afgeraden om USB te gebruiken voor het overzetten van video van tape naar de computer via USB.
Ik heb een Panasonic GS 500. Prima apparaat met schitterende resultaten.
Iedere keer de gemaakte filmpjes overgehaald per (bijgeleverd) USB-kabeltje en bewerkt met de simpele bijgeleverde software. Nog NOOIT problemen ondervonden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Ik heb inmiddels over bitrate het e.a. uitgevonden:

- Panasonic SDR-H20 ~10 Mbps
- JVC GZ-MG155 ~8 Mbps
- Sony DCR-SR52E ~8,5 Mbps

Wie zegt er wat over het editen en de kwaliteit t.o.v. Mini DV (zonder voorkeur uit te spreken)?

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • tweakers.not
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 21-03 12:15
Er komt zeer binnenkort een kleine in het gezin, dus daarom ook een videocamera.
Ik heb een digitale spiegelreflex camera, dus deze videocamera zal niet primair gebruikt worden.
Klein budget, want het is allemaal al zo duur. zo'n 250 tot 350 euro.

JVC's werden afgeraden door 2 winkels, ivm terugkeer, vuile koppen, meer dan andere merken.
Panasonics vind ik pas interessant bij 3ccd's en dat geld heb ik er nu niet voor over.

Blijft er naast merken als samsung, sanyo etc die ik sowieso links laat liggen voor mij over sony en canon.

- sowieso miniDV (zal ook moeten met dit budget)
- niet per se foto's er mee te kunnen maken, maar ach, leuke optie.
- niet per se breedbeeld, want ik heb nu nog een 4:3 tv en die blijft voorlopig ook.

Waar ik dan op uitkom is de sony HC 37 E (maar iets duurder dan de 27 E, wel meer optische zoom en 30mm lens ipv 25mm wat mij ten goede lijkt te komen aan de kwaliteit. De behoorlijk duurdere 47 E heeft weer breedbeeld, fotomogelijkheid, presteert beter in low light, maar nogmaals, een stuk duurder)

Van Canon is er de MD 110, 130 en 150. De 150 is vanaf 320 euro, wel iets duurder dan de 37E, maar wel goedkoper dan de 47E van sony. Tevens extra's als real breedbeeld, lichtgevoeliger (althans volgens de opgave) een Led lampje, mogelijkheid voor externe mic, afstandsbediening wat handig is voor de kleine op schoot en cam op statief.

Omdat het nieuwe modellen zijn, is er relatief weinig over te vinden.

Een ouder model van canon is ook nog leverbaar voor onder de 300E, de Canon MVX450, ook wellicht een optie?

Graag advies in deze!
En ik mag altijd overtuigd worden voor een ander merk dan sony of canon.

[Voor 3% gewijzigd door tweakers.not op 16-05-2007 02:12]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DeRooney
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 28-03 11:28
ik wil zaterdag mijn dig. videocamera gaan kopen/bestellen en nu had ik in eerste instantie mijn keuze al gemaakt en gekozen voor de panasonic sdr-h20. MAar omdat ik hier iets las over kwaliteit van losless en hdd twijfel ik nu. Ik wil nu kiezen tussen de sdr-h20 of de gs320 van panasonic. Wat raden jullie me aan? ik ga geen geavanceerde dingen doen gewoon home videootjes maken binnen en buiten (vakantie, verjaardagje etc). burgerlijke stuff.

 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
arjoderoon schreef op dinsdag 15 mei 2007 @ 21:55:
ik wil zaterdag mijn dig. videocamera gaan kopen/bestellen en nu had ik in eerste instantie mijn keuze al gemaakt en gekozen voor de panasonic sdr-h20. MAar omdat ik hier iets las over kwaliteit van losless en hdd twijfel ik nu. Ik wil nu kiezen tussen de sdr-h20 of de gs320 van panasonic. Wat raden jullie me aan? ik ga geen geavanceerde dingen doen gewoon home videootjes maken binnen en buiten (vakantie, verjaardagje etc). burgerlijke stuff.
Ik heb de Mini DV opties uit m'n zoekcriteria gelaten omdat ik HDD handig opnemen vind, je hoeft niet te spoelen naar het eind enz.
Je hebt wel wat externe HDD ruimte nodig om je werk op te slaan, met tapes kun je een nieuw tape-je kopen.

Ik heb gisteren een H20 gekocht alleen met een DOA acculader :(

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


Anoniem: 22659

Topicstarter
tweakers.not schreef op maandag 14 mei 2007 @ 16:05:

Een ouder model van canon is ook nog leverbaar voor onder de 300E, de Canon MVX450, ook wellicht een optie?

Graag advies in deze!
En ik mag altijd overtuigd worden voor een ander merk dan sony of canon.
Zeker direct voor de MVX450 gaan. Deze camera is gekozen tot camcorder van het jaar in 2006 op camcorderinfo.com. Hier staat ook gelijk een review online. De grotere sensor zorgt voor betere opnames dan die 800k pixels camera's. Boeien dat het model officieel uitlopend is...

 • DeRooney
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 28-03 11:28
ik heb een hdd van 200gb. Moet voldoende zijn toch? Maar goed, t gaat mij nu om het verschil tussen mini dv tape en hdd. Vandaar mijn twijfel tussen g2320 of de sdr-h20. Welke kan ik het beste nemen Mig29 (e.a.)?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Heeft er iemand goede voorbeelden (vergelijkingen) van beelden in 1 of 3CCD's opgenomen?
Of het verschil tussen een 1/6" sensor en groter?

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


 • DeRooney
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 28-03 11:28
kan iemand mij nog vertellen welke camera ik het beste kan nemen? ga met een paar uur naar die winkel toe om de camera te kopen. En twixx had dezelfde vraag als ik, of hdd camera met sd kaart of mini dv tape. dus voor mij: de panasonic sdr-h20 of de gs320?

edit: ik lees dat de canon mvx450 een hele goede keuze zou zijn.

Mijn primaire vraag: kan ik beter een hd camera kiezen of een mini dv?
en dan mijn secundaire vraag: welke camera kan ik het beste kiezen, afhankelijk van het antwoord bij de eerste vraag:
de sdr h-20 (hdd camera)
de gs320
de canon mvx450

alvast bedankt...

[Voor 36% gewijzigd door DeRooney op 19-05-2007 10:17]


Anoniem: 127770

ik denk dat de SDR-H20 afvalt.

de NV-GS320 heeft 3ccd's en de MVX 1tje, maar die heeft wel een externe mic. aansluiting.

als je een externe mic. aansluiting wil hebben zou ik voor de MVX450 gaan. zo niet ga dan voor de GS320!

 • DeRooney
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 28-03 11:28
oke thanks alvast. even 1 aanvullende vraag: waarom valt de h20 af?
zou graag van nog meer mensen advies krijgen. Weet nu niet zo goed wat ik moet doen en vraag me af of een hdd camera niet gebruiksvriendelijker is voor mij. (ben niet heel veeleisend)

Is de panasonic sdr-s10 ook een optie?

En waarin wint de gs320 het van de mvx450? (omdat ik ook las dat de mvx450 camera van het jaar 2006 was op camcorderinfo.com, ergens hierboven).

[Voor 27% gewijzigd door DeRooney op 19-05-2007 11:41]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Anoniem: 127770 schreef op zaterdag 19 mei 2007 @ 11:17:
ik denk dat de SDR-H20 afvalt.

de NV-GS320 heeft 3ccd's en de MVX 1tje, maar die heeft wel een externe mic. aansluiting.

als je een externe mic. aansluiting wil hebben zou ik voor de MVX450 gaan. zo niet ga dan voor de GS320!
Een klein beetje kort door de bocht. De MVX450 wint het binnen van de GS320 en waarschijnlijk ook op accuduur (2.5 uur op de meegeleverde accu). De kleurweergave en beeldstabilisator zijn in het voordeel van de Panasonic. Het is niet eerlijk om de H20 te vergelijken met de GS320 aangezien men daar de H250 voor heeft uitgevonden ;)

Overigens adviseer ik iedereen om even fullres shots te bekijken voordat je de camera koopt. Wat ik mooier/ beter vind, dat kan een ander minder mooi vinden.
Quoth [user]http://www.camcorderinfo.com/content/CamInfo-Selects-2006.htm[/user]:
Canon impressed us this year by offering two amazingly good low-price camcorders, and the Elura 100 (DV format) is among our favorites of 2006. This model sells for an MSRP of $399, equaling the Canon ZR700, but its video performance was superior, due in part to its larger 1/5" vs. 1/6" CCD. In addition to a large imager, the Elura 100 sports a microphone input - a must for recording audio to match the quality of your video, and a feature that's rare in a sub-$400 camcorder. Adding to its versatility are analog inputs, allowing you to add a narration track or even transfer old Hi-8 cassettes to your computer for editing with analog to digital passthrough.

While we love this Canon, no camcorder is without its faults, such as a closed battery design that means you can't purchase a longer life battery. Fortunately, the included BP-208DG battery lasted an amazing 2 1/2 hours, longer than the expansion batteries available for many consumer camcorders! Canon has also packed a tremendous feature set into the small frame of the Elura 100, leading to some handling issues for users with large hands who may find the controls tough to operate easily. But it's the plethora of features we adore.

All in all, the Elura 100 is an excellent low-end model that gives camcorders costing hundred of dollars more a run for their money. In comparison to like-priced challengers, the Elura 100 trounced every challenger, either by virtue of its stellar performance, or features including impressive still photo performance. There is no getting around the fact that Canon's lower-end MiniDV camcorders are among the best values we've ever seen. So run, don't walk, to your favorite store or website to pick up an Elura 100.
Edit: mijn keuze is nog steeds een HDD model, simpelweg omdat ik het non-lineaire belangrijker vind dan lagere compressie.

[Voor 49% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 19-05-2007 12:13]


 • DeRooney
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 28-03 11:28
Bedankt voor t advies, ik heb de h20 gekocht. vertrouw erop dat ik een hele tijd vooruit kan. heb al een firewire kaart met pinnacle studio dus kan voorlopig vooruit.
Edit: lees net dat de h20 geen firewire heeft dus die heb ik ook niet nodig dan.

[Voor 19% gewijzigd door DeRooney op 19-05-2007 17:57]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Johnny
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 16:10

Johnny

ondergewaardeerde internetguru

Ik heb een vraag, zijn MiniDV-bandjes die zijn opgenomen in een bepaalde camera ook even goed af te spelen of te streamen naar een PC in een andere camera? Theoretisch gebruiken ze dezelfde codec, dus zou het moeten werken maar is dat in de praktijk ook zo?

Aan de inhoud van de bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij dit expliciet in dit bericht is verwoord.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Beekforel
 • Registratie: November 2001
 • Nu online

Beekforel

Is eigenlijk geen vis

Johnny schreef op zondag 20 mei 2007 @ 16:12:
Ik heb een vraag, zijn MiniDV-bandjes die zijn opgenomen in een bepaalde camera ook even goed af te spelen of te streamen naar een PC in een andere camera? Theoretisch gebruiken ze dezelfde codec, dus zou het moeten werken maar is dat in de praktijk ook zo?
Dit werkt prima. Ben wel van mening dat de kwaliteit van je tape hard achteruit gaat, dus ze gaan wat minder lang mee.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Hallo MIG-29SMT, ;)

Ik ben geinterreseerd in de MG255, de Sony SR52 en de Panasonic GS300.

Ik ben al maanden op zoek naar een geode camera. Mijn eisen:

Firewire,
Goede resolutie,
Mooi beeld op een LCD.

Tot voor kort vielen alle DVD/HSS camera's voor mij af, door> geen firewire en teveel compressie.

Nu heb ik al een video-tje gezien van de GS300,... :| Niet echt speciaals.

Ik heb echter nog nooit het beeld gezien van een HDD camera. In MPEG dus. :>

Ik wil SOWIESO binnen een maand een camera kopen. Dus ik vraag u, heer Mig29 of u aub een video-tje kunt uploaden. O+ (Van de MG255 in de hoogste kwaliteit; 10 seconden binnenshuis, buitenshuis en snelle bewegingen. :9~ )

Please?

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
salimrmaf schreef op zondag 20 mei 2007 @ 18:07:
Hallo MIG-29SMT, ;)

Ik ben geinterreseerd in de MG255, de Sony SR52 en de Panasonic GS300.

Ik ben al maanden op zoek naar een geode camera. Mijn eisen:

Firewire,
Goede resolutie,
Mooi beeld op een LCD.

Tot voor kort vielen alle DVD/HSS camera's voor mij af, door> geen firewire en teveel compressie.
Ik snap niet waarom firewire een must-have voor je is? Het maakt toch niet uit hoe de beelden worden overgezet als het maar goed gebeurt? Voor een mini-DV bandje heb je wel firewire nodig omdat het bandje daar doorloopt maar bij SDHC of HDD kan het device gewoon wachten op de PC als je USB gebruikt of anders.

Als je naar HDD kijkt. De JVC MG255 doet aan compressie een 8 Mbps MPEG-2 stream terwijl de H20/250 dat met een 10 Mbps stream doet. Wel andere sensor afmetingen.

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

twixx schreef op maandag 21 mei 2007 @ 09:24:
[...]

Ik snap niet waarom firewire een must-have voor je is? Het maakt toch niet uit hoe de beelden worden overgezet als het maar goed gebeurt? Voor een mini-DV bandje heb je wel firewire nodig omdat het bandje daar doorloopt maar bij SDHC of HDD kan het device gewoon wachten op de PC als je USB gebruikt of anders.

Als je naar HDD kijkt. De JVC MG255 doet aan compressie een 8 Mbps MPEG-2 stream terwijl de H20/250 dat met een 10 Mbps stream doet. Wel andere sensor afmetingen.
Ik heb een hele oude pc... :X

Geen firewire, alleen USB 1.1. De Firewire-connectie heb ik dus nodig voor mijn Harddiskrecorder. Het is dus vanaf nu mogelijk om Niet-linear te kopieren, via I.Link naar een Harddisk recorder, vanaf je HDD-Camera? >:)

De USB zal wel handig zijn, maar pas als ik een nieuwe pc heb.

Maar de MG255 neemt dus op in MOG ofzoiets, wat hetzelfde is als MPEG.
Kan ik dan gewoon, via USB 1.1 :) Het bestandje selecteren, naar desktop kopieren en renamen naar MPG, en dan afspelen?

Hmm, de Panasonic lijkt veel op de JVC. Even kijken.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 171365

Beste mensen,

Ik ben me een beetje aan het inlezen op het gebied van digitale video camera's maar ik vindt het allemaal maar ingewikkeld. Ik hoop daarom dat als ik aangeef voor welke doeleinden ik de camera wil gebruiken, jullie me zouden kunnen helpen de juiste camera te vinden.

Ik heb een camera nodig die ten eerste tegen een spatje water kan. Hij hoeft niet waterdicht te zijn als in onderwater etc. maar omdat ik vaak naar zeilkampen ga is het wel belangrijk dat hij tegen wat spatwater kan. Daarnaast zal het ook voorkomen dat ik 's nachts film, dus de mogelijkheid om een lamp aan te sluiten, zoals ik in dit topic lees, is ook een must. Ook hoor ik mensen over het aansluiten van een externe microfoon om zo goed resultaat te krijgen qua geluid. Ook dit is iets wat een vereiste is.

Naast deze dingen is het voor mij ook erg belangrijk dat de filmpjes te editen zijn op mijn computer en ik een flinke tijd op kan nemen, zonder te hoeven backuppen op een computer, want die zijn op deze zeilkampen niet vaak in de buurt. :P Ik lees in de intro dat tapes erg fijn zijn omdat je er zo veel van mee kunt nemen als je wilt. Echter hoeft niet alleen het opslagmedium een bottleneck te zijn voor het filmen, ook als de accu leeg is wordt het lastig. Is dit iets waar ik aan moet denken? Vreten bepaalde types camera's bijvoorbeeld meer stroom dan andere? (HDD, MiniDV, MiniDVD) Of moet ik hier mijn beslissing niet op baseren en extra accu's meenemen?

Ik heb een budget van maximaal 700 euro op dit moment. Echter hoeven hier nog geen accesoires bij te zitten. Externe lampen en microfoons en accu's koop ik er later bij. Ik moet dus een camera hebben die qua mogelijkheden voorbereid is op het gebruik die bij mij van toepassing is.

Ik wil jullie alvast heel erg bedanken voor het lezen en het meedenken, ik vindt het erg moeilijk. Jullie zijn de experts _/-\o_

Met vriendelijke groet,
Peter

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 32908

Edit: mijn keuze is nog steeds een HDD model, simpelweg omdat ik het non-lineaire belangrijker vind dan lagere compressie.
Welke camera zou jij dan nu nemen? Liefst een camera die bij minder licht toch nog mooie beelden maakt. Budget plus/minus € 1.350,--

Zie door de bomen het bos niet meer :?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Anoniem: 32908 schreef op dinsdag 22 mei 2007 @ 00:38:
[...]


Welke camera zou jij dan nu nemen? Liefst een camera die bij minder licht toch nog mooie beelden maakt. Budget plus/minus € 1.350,--

Zie door de bomen het bos niet meer :?
LOL, zou moeten zijn; ik zie door de bos de bomen niet meer. O-)

Met 1350 Euro kun je wel een goede camera kopen.
Mig29 heeft momenteel een Modem-aansluiting, dus ik denk niet dat we hem de komende 2 weken hier zullen terugzien.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 61137

Denk morgen even bij de Mediamarkt te kijken voor een Mini DV camera, zag dat ze deze week alle prijzen 'waanzinnig' verlaagd hadden... Beetje goede winkel om je camera te schaffen of gaan jullie toch voor de professionele winkel?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Ja, ik ben ook van plan om een dezer dagen erheen te gaan, maar ik woon er 40 KM vandaan. :(

Bouwe, zou u aub zo vriendelijk willen zijn om ook naar de JVC MG 255 Everio te kijken, en de prijs daarvan? :) Please ook voor de TomTom 710. ;)

Thanks alvast.

BTW: Mij maakt het niet zoveel uit waar ik 'm koop, de 'professionelelal' winkels zijn vaak erg duur, bij de Dixons is de camera voor 699 te halen.
De Tom Tom voor 399.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Anoniem: 61137 schreef op dinsdag 22 mei 2007 @ 15:18:
Denk morgen even bij de Mediamarkt te kijken voor een Mini DV camera, zag dat ze deze week alle prijzen 'waanzinnig' verlaagd hadden... Beetje goede winkel om je camera te schaffen of gaan jullie toch voor de professionele winkel?
Ik zou het naast b.v. de pricewatch of kieskeurig.nl houden. Ik vond de MM erg duur en de service zeer knudde. Ben nu in Amsterdam geweest bij een lokale fotoboer (fotobooms.nl) en kreeg advies en een scherpe prijs.

9x Canadian Solar + Enphase IQ7+ 3,4 kWp ZZW 20º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 25º
4x Yingli + Enphase IQ7 1 kWp ZZW 90º


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 171365

Voor de mensen die mijn vorige post gelezen hebben: ik zit er aan te denken mijn budget op te hogen en een Canon HV20 aan te schaffen. Deze ziet er erg goed uit een de reviews die ik lees zijn erg goed.

Jullie gedachten hierover?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Exploited
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 27-10-2014
De MM zit deze week gewoon nog onder de meeste Internet-prijzen. Nog snel even je slag slaan :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • technopeuter
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 16:16
Panasonic SDR-S10

de kleinste SD camera, schok en water-proof.

Weinig reviews over te vinden maar weet iemand er wat over hier?

diskeltische lurker


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fybz
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 05-02 16:58
mbvisiontt schreef op zondag 29 april 2007 @ 07:58:
Ik twijfelde tussen de Sony SR290 en de JVC GZ-MG575. Van beiden nog geen reviews online, voor de Sony wel wat gebruikerservaringen. Ik ga volgende week voor een jaar naar Nieuw-Zeeland en had geen tijd meer om te wachten op de mannen van Camcorderinfo voor hun review, dus... gisteren maar de Sony gekocht!

Echt blij met de kwaliteit van foto en video, beter dan ik had verwacht! Echte aanrader. :)
Hoi,

Ik zat ook te twijfelen tussen de Sony en de JVC en heb afgelopen vrijdag de JVC GZ-MG575 (mijn eerste videocamera) gekocht. Ben vervolgens het hele weekend aan het experimenteren geweest. Aangezien het mijn eerst cam is, heb ik nagenoeg geen vergelijkingsmateriaal, maar de video kwaliteit vond ik erg goed. Wat mij uitermate tegenviel was de kwaliteit van de foto's: ronduit slecht. Op vrijwel elke foto is ruis te zien met als toppunt de foto's die binnenshuis gemaakt zijn: niet om aan te zien. Ik had de camera juist geselecteerd om er zowel video's als foto's mee te maken. Ik zeg had, want de camera is alweer terug naar de shop. De foto kwaliteit is gewoon ver onder de (mijn) maat.

Wat ik mij nu afvraag is of een videocamera (onder de € 1000,-) uberhaubt wel kwalitatief goede foto's kan maken. Hoe zit het met de fotokwaliteit van de Sony DCR-SR290e? Kan iemand mij misschien wat foto's laten zien gemaakt met deze camera? Alvast bedankt!

i7 2600k 4ghz/mugen 3/corsair ddr3-1600-16gb/asus p8p67 pro/crucial m4/sapphire hd5850 oc/iiyama e2473hds-b1/corsair 500R


Anoniem: 61137

Exploited schreef op dinsdag 22 mei 2007 @ 21:59:
De MM zit deze week gewoon nog onder de meeste Internet-prijzen. Nog snel even je slag slaan :)
Zal vanmiddag even kijken. Ben opzoek naar gewoon iets makkelijkers voor erbij, hoef niet alles in HD te hebben. :) Waar ik mij alleen aan kan storen is bij die compactjes dat je het loopwerk van het bandje hoort tijdens de video, is dat een algemeen probleem bij al die compactjes?

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 61137 op 23-05-2007 13:59]


 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Net heb ik gebeld naar de MediaMarkt Eindhoven. Gebelt, nou ja...

Ik heb via de telefooncel hun gebeld, en had Euro 1,40 op zak. eerst 50CT erin gestopt, omdat je normaalgesproken meteen iemand aan de lijn krijgt. Kreeg k een muziekje te horen. :(

Ok, daara de rest van mijn geld eringestopt. Zelfs na 5 minuten, toen mijn geld op was had ik niets bereikt... Hebben ze maar 1 telefoonvrouwtje ofzo?! :?

Ik wilde alleen maar vragen voor hoeveel ze de JVC MG255 verkochten.... :'(

Gulfstream G650


Anoniem: 32908

Anoniem: 61137 schreef op woensdag 23 mei 2007 @ 13:57:
[...]

Waar ik mij alleen aan kan storen is bij die compactjes dat je het loopwerk van het bandje hoort tijdens de video, is dat een algemeen probleem bij al die compactjes?
Zou ik mij ook behoorlijk aan ergeren. De keuze wordt er niet gemakkelijker op :?

Anoniem: 215731

Salimrmaf,

De JVC MG255 kost bij de MM Amsterdam €579,--. Heb ik gisteren gezien. Weet alleen niet als ze die nog op voorraad hebben. Ik ben sedert dinsdag in het bezit van een MG255 :*) . Gekocht via pick2pay. Die hadden ze eerst niet op voorraad en heb anderhalf week moeten wachten. Gekocht bij pick2pay voor €569,-- onder rembours. Scheelt dus een tientje.
Ik heb bij mijn keuze veel gehad aan de info vam Mig29 _/-\o_ .

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Camboy, thanks voor het bedrag maar ik heb gisteren een tweede keer gebeld naar MM Eindhoven, daar zeiden ze dat ze hem niet op voorraad hadden/niet verkochten. De Pioneer DVR550H-S kostte 499 EUro, en de Tom Tom 710 380 Euro. :/

Best duur, voor mediamarkt.

580 Is wel een goede prijs voor de 225, maar ja; overal uitverkocht. :(
Bij dixons kost hij 700 Euro.
Voor 750 krijg je er een accecoireset bij met daarin een tasje, en een Accu. Ik wil wel een extra accu kopen, maar dat is dus niet die standaard JVC, die het maar 1 uur uithoudt...

Voor meer info over de accu/tas: HIER (PDF).

Camboy, mag ik aub een video bekijken als je de cam thuis hebt, waarop je een paar shots hebt geschoten? ;)

Thanks

Gulfstream G650


 • Pierre_nr1
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:09
Verkoopt de Mediamarkt de Canon HV20? En zoja, tegen welke prijs?

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 171365

Pierre_nr1 schreef op donderdag 24 mei 2007 @ 22:40:
Verkoopt de Mediamarkt de Canon HV20? En zoja, tegen welke prijs?
Dat zou ik ook wel willen weten.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jvdmeer
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 15:02
Anoniem: 171365 schreef op vrijdag 25 mei 2007 @ 08:25:
[...]


Dat zou ik ook wel willen weten.
Deze week staat hij in de folder (op 1-na-achterste pagina) van Mediamarkt Den Haag voor € 939. Maar bij navraag blijkt dat ze hem niet in het assortiment hebben. En dat bestellen circa 4 weken duurt.

Daarnaast is hij bij funprice in de aanbieding voor € 949. En daar wordt hij woor op 30-5 verwacht. Hier heb ik hem dus besteld.

[Voor 6% gewijzigd door jvdmeer op 25-05-2007 13:36. Reden: Link toegevoegd]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • nefius
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 19-03 23:05
Ik heb sinds gisteren ook de JVC 255 in huis (ook via pick2pay), en hij bevalt me goed.
Als alles goed is, komt mijn uitgebreide review binnen enkele dagen online bij kieskeurig, dus ik ga het nu niet hier typen (is best veel werk namelijk).

Kort samengevat:
Goede kwaliteit buitenshuis en binnenshuis overdag.
's avonds bij normaal kamerlicht is de kwaliteit ook prima, echter zodra je dan naar buiten stap (Schemerdonker), trekt ie het niet. Je ziet wel contouren, maar dat is dan ook alles.
Ik vermoed echter dat de Sony's (doordat de tegenhangers 1/6" ccd's hebben) nog slechter zullen presteren, dus voor de bucks krijg je bij JVC de beste hdd camera.

Contrast en kleuren zijn erg goed, alleen is groen iets teveel aanwezig, maar niet echt storend.

Anyhow, rest van de review is binnenkort op kieskeurig.nl te vinden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Gefeliciteerd. ;)

Kun je aub een video, in de hoogste kwaliteit naar me opsturen, via s.breggen@gmail.com.
Ik wil de camera ook kopen, maar moet eerst mijn ma overtuigen. :>

Please in Breedbeeld, een snelle recording van binnen, naar buiten overdag, in High kwality; hoeft maar 10 seconden te duren. >:)

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jvdmeer
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 15:02
Anoniem: 171365 schreef op dinsdag 22 mei 2007 @ 21:55:
Voor de mensen die mijn vorige post gelezen hebben: ik zit er aan te denken mijn budget op te hogen en een Canon HV20 aan te schaffen. Deze ziet er erg goed uit een de reviews die ik lees zijn erg goed.

Jullie gedachten hierover?
Klinkt hetzelfde als mij. Ik had een budget van € 400, maar heb toch gekozen voor de HV-20. Hoop hem volgende week te krijgen. Doorslaggevende reden was eigenlijk dat ik over volgend jaar ofzo, waarschijnlijk wel een hdtv aanschaf. En ik wil over enkele jaren niet het idee hebben dat ik bij wijze van spreke naar een vhs-opname zit te kijken.

Anoniem: 74288

Ik wil ook graag een digitale videocamera kopen. Ik ben echter niet helemaal thuis in de videocamera "business".

Ik heb een budget van rond de 500 euro. Ik wil geen HD camera. Het liefst met 3CCD's. Microfoon ingang is niet belangrijk (het gaat me puur om de video), licht is ook niet belangrijk (die regel ik met lampen). Ik twijfel nog tussen MiniDV of een HDD. MiniDV heeft een lichte voorkeur in verband met het verwisselen van tapes. Ik weet niet of het heel veel uitmaakt qua beeldkwaliteit.

Ik heb ooit op school met een standaard MiniDV camera gefilmd. Helemaal niets bijzonders. Die camera schoot alleen interlaced. Toen ik de beelden op de Apple wilde bewerken had elke snelle beweging last van scanlines. Zo erg als die afbeelding hieronder. Dat wil ik dus eigenlijk niet. Mij is vertelt dat dit door "interlace" komt. Het opbouwen van beelden.

Mijn oog is gevallen op de Panasonic NV-GS320. Qua specificaties en budget past ie helemaal in mijn wensen. Is deze camera interlaced/progressive? Hebben alle camera's die interlaced schieten last van dit negatieve scanlijn effect? Of heb je daar (hardwarematige)stabilisators voor?

http://www.windowsmoviemakers.net/PapaJohn/54/Interlaced-Versus-Progressive_files/image010.jpg

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • isomis
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 28-03 22:24
heb een JVC GR-D720 gekocht voor 222 euries bij mediemarkt. Ben er tevreden mee.

Webontwikkelaar - Kitesurfer | Gamer


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Redsandro
 • Registratie: Januari 2007
 • Niet online
Ik heb sinds kort zo'n Canon HV20 en echt.. geniaal! (voor die prijs)

Natuurlijk zijn er wat nadelen:

* Ruis bij weinig licht.
Dat wist ik wel; hoewel professionals zullen lachen om een dergelijke goedkope camera was het voor mij een rib uit mijn lijf dus ik heb echt gig's aan raw footage gedownload en bekeken voordat ik de beslissing nam, maar het lijkt wel of die footage overall wat minder ruis had dan werkelijk het geval is. Of ze hebben in Amerika en Japan ander licht :P

* Moeite met autofocus dichtbij en bij weinig licht.
Die Instant AF is echt super op klaarlichte dag. Maar bij bewolking in een kamer met maar 1 raam gaat ie al makkelijker de mist in; vooral close. Hebben meer mensen daar ervaring mee?

* Als de camera uit is LIJKT het alsof de interne lens (beweegbaar voor zoomen enzo) niet gelocked is (je hoort m heen en weer schuiven bij zachtjes rammelen van de camera) en dat vind ik eng; bij transport zou dat ding in theorie de boel behoorlijk aan gort kunnen beuken bij wijze van spreken. Wederom mijn vraag, merken anderen dat ook?


En dan nu iets waar ik met uren googlen en tijdverspilling bij verkopers die minder verstand van zaken lijken te hebben dan ik nog steeds niet goed begrijp:
Wat is het verschil tussen SD MiniDV en HDV MiniDV?

Beide bandjes zien er precies hetzelfde uit, hebben de zelfde bandbreedte, werken prima in de camera, geven exact het zelfde resultaat, de uiteindelijke transport stream is identiek (duh, het is digitaal) en de tapedecks van een SD of HD camcorder zijn in feite identiek (de compressie is het enige verschil) maarrrrr in de handleiding staat 'Canon recommends the use of HDV MiniDV casettes.'

Waarom ik dat zo graag wil weten? Eén HDV MiniDV is net zo duur als 5 'gewone' MiniDV tapes.

Oja en ik hoorde ooit eens dat het onverstandig is verschillende merken bandjes door elkaar te gebruiken omdat de verschillende soorten eh.. gleimiddel op de tapes zit ofzo, wat niet goed samengaat ofzo. Is dat bull# of zit er wat in?

🤘 Amp.lol. No bloat, just radio. ☕ Ninite-killer. 1000+ packages. ⛟


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Pierre_nr1
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:09
Redsandro schreef op zondag 27 mei 2007 @ 14:32:
Ik heb sinds kort zo'n Canon HV20 en echt.. geniaal! (voor die prijs)

Natuurlijk zijn er wat nadelen:

* Ruis bij weinig licht.
Dat wist ik wel; hoewel professionals zullen lachen om een dergelijke goedkope camera was het voor mij een rib uit mijn lijf dus ik heb echt gig's aan raw footage gedownload en bekeken voordat ik de beslissing nam, maar het lijkt wel of die footage overall wat minder ruis had dan werkelijk het geval is. Of ze hebben in Amerika en Japan ander licht :P

* Moeite met autofocus dichtbij en bij weinig licht.
Die Instant AF is echt super op klaarlichte dag. Maar bij bewolking in een kamer met maar 1 raam gaat ie al makkelijker de mist in; vooral close. Hebben meer mensen daar ervaring mee?

* Als de camera uit is LIJKT het alsof de interne lens (beweegbaar voor zoomen enzo) niet gelocked is (je hoort m heen en weer schuiven bij zachtjes rammelen van de camera) en dat vind ik eng; bij transport zou dat ding in theorie de boel behoorlijk aan gort kunnen beuken bij wijze van spreken. Wederom mijn vraag, merken anderen dat ook?


En dan nu iets waar ik met uren googlen en tijdverspilling bij verkopers die minder verstand van zaken lijken te hebben dan ik nog steeds niet goed begrijp:
Wat is het verschil tussen SD MiniDV en HDV MiniDV?

Beide bandjes zien er precies hetzelfde uit, hebben de zelfde bandbreedte, werken prima in de camera, geven exact het zelfde resultaat, de uiteindelijke transport stream is identiek (duh, het is digitaal) en de tapedecks van een SD of HD camcorder zijn in feite identiek (de compressie is het enige verschil) maarrrrr in de handleiding staat 'Canon recommends the use of HDV MiniDV casettes.'

Waarom ik dat zo graag wil weten? Eén HDV MiniDV is net zo duur als 5 'gewone' MiniDV tapes.

Oja en ik hoorde ooit eens dat het onverstandig is verschillende merken bandjes door elkaar te gebruiken omdat de verschillende soorten eh.. gleimiddel op de tapes zit ofzo, wat niet goed samengaat ofzo. Is dat bull# of zit er wat in?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Pierre_nr1
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:09
Redsandro schreef op zondag 27 mei 2007 @ 14:32:

Wat is het verschil tussen SD MiniDV en HDV MiniDV?

Beide bandjes zien er precies hetzelfde uit, hebben de zelfde bandbreedte, werken prima in de camera, geven exact het zelfde resultaat, de uiteindelijke transport stream is identiek (duh, het is digitaal) en de tapedecks van een SD of HD camcorder zijn in feite identiek (de compressie is het enige verschil) maarrrrr in de handleiding staat 'Canon recommends the use of HDV MiniDV casettes.'

Waarom ik dat zo graag wil weten? Eén HDV MiniDV is net zo duur als 5 'gewone' MiniDV tapes.

Oja en ik hoorde ooit eens dat het onverstandig is verschillende merken bandjes door elkaar te gebruiken omdat de verschillende soorten eh.. gleimiddel op de tapes zit ofzo, wat niet goed samengaat ofzo. Is dat bull# of zit er wat in?
Daar ben ik ook erg benieuwd naar, ik heb op diverse buitendlandse sites wel zen dat het bijna geen verschil uitmaakt. De HDV variant kan je vaker herschrijven, las ik. Maar of dat waar is, geen idee.
Misschien dat een kenner hier ons mee van advies kan voorzien.

Ik wil zelf graag weten of er een extern apparaat bestaat waamee je je tapes kan streamen naar je pc/laptop. Duset vanuit de camera zelf.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Via i.Link 1339 Firewire kun je de camera verbinden met je pc, maar als je jouw camera, die bijvoorbeeld beneden staat, wilt streamen naar je laptop boven, heb je in ieder geval een AV-in nodig; TV-kaart. PC: Pci-versie en Laptop: PCMIAA-variant zoals de Avermedia. Je moet dan nog een set antenne's-apparaten kopen, die een sginaal draadloos kunnen versturen. DIe hebben dan scart in, waar je jouw camera dus mee kan verbinden. De ontvanger verbind je dan met de Video-In van je TV kaart, klaar.

Dit alles, kost 150 Euro.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pvdlaan
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 27-02 13:36
ik sta dus ook op het punt een camcorder aan te schaffen, om zo af en toe wat dingen vast te leggen, zoals bv de vakantie.

Nu twijfel ik sterk tussen MiniDV of DVD.
Wat ik uit deze topic opmaak is dat een camcorder met dvd de opname meer comprimeerd en dus een "slechtere" opname maakt en dat het voordeel is dat hij geen geluid van het apparaat opneemt en dat je hem direct kan afspelen op dvd/pc.

Wat ik nergens kan opmaken is hoelang het duurt om een film van zeg 30min over te zetten van MiniDV naar PC via firewire. Gaat dit 1:1 of is dit zo overgezet :?

Verder heb ik in MiniDV de volgende camera`s op het oog:
 • Sony HC37
 • Sony HC47
 • Canon MD150
Waarvan de Canon een lichte voorkeur heeft omdat deze een LED-lamp heeft en standaard in 16:9 opneemt en voordeliger is dat de Sony HC47 welke ongeveer dezelfd spec`s heeft.

Als DVD camcorder zal het gaan tussen de:
 • Sony DVD106
 • Canon DC 220 DVD
Nogmaals het is voor af en toe wat opnemen en straks mee te nemen op vakantie, hiervoor is gebruiksgemak belangrijk en uiteraard het resultaat op een breedbeeld LCD.
Verder lijkt het me wel leuk om de films te bewerken e.d.

Wie heeft er ervaring met een vn de bovengenoemde toestellen en kan mij helpen met het maken van de juiste keuze ... _/-\o_

Ik heb het internet al behoorlijk afgestruind, maar kan niet echt een site vinden ala dpreview.com, waar je dus originele foto`s kan bekijken (maar dan met originele videofragmenten), dus hoop ik hier wat meer info te verkrijgen. ;)

Xbox One X | iPhone 12 | iPad Pro 11 | MacBook Air M1 | Sony HX50v | Sony HX400


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Hallo,

Ik zou in ieder geval niet voor de DVD-gekte gaan. Een DVD-camcorder was 2 jaar geleden okay, maar nu niet meer.

Je kan dan beter gaan kijken naar HDD/Memory camera's.

In jouw positie, zou ik meteen gaan voor de Canon DV. Minder compressie, en toch nog heel goed beeld. Canon is ook een goede cameramerk, samen met Panasonic, JVC, Sony, Olympus en Nikon.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sir_Hendro
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 16:07
Ik ben laatst begonnen met filmen en ik moet zeggen dat het me zeer goed bevalt. Dit wordt echt een nieuwe hobby van me en nu wil ik een goede camera kopen van maximaal 700,- a 800,-

Mijn oog viel op de Sony DCR SR190. Wat is eigenlijk het verschil tussen de SR190 en de SR290? Ik zag dat de SR290 meer pixels heeft maar is dit alleen van toepassing bij stilstaande beelden of zal dit ook merkbaar zijn bij video opnames? Een HDD lijkt mij iig zeer handig. Veel opnames maken en snel er mee aan de slag kunnen.

Is de Sony SR190 een goede keuze voor mij of zou ik juist iets heel anders moeten nemen?

//edit
De SR290 heeft volgens de Sony site een optische beeldstabilisatie ipv elektronisch (digitaal?). Dit levert dan toch weer beter beelden op bij trillingen.

[Voor 12% gewijzigd door Sir_Hendro op 28-05-2007 01:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Juist, een Optische beeldstabilisator is veel beter dan een electronische. Dat is een punt van nadenken bij camera's. Helaas hebben camera's zoals de JVC Everio's geen Optische, maar een electrische 'stabilisator'.

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sir_Hendro
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 16:07
salimrmaf schreef op maandag 28 mei 2007 @ 17:09:
Juist, een Optische beeldstabilisator is veel beter dan een electronische. Dat is een punt van nadenken bij camera's. Helaas hebben camera's zoals de JVC Everio's geen Optische, maar een electrische 'stabilisator'.
Ja precies. Ik ga denk ik morgen de Sony DCR SR 290 halen :9 Heb er nu al zin in.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SalimRMAF
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 14:48

SalimRMAF

SpaceX - 4K

Okay! Kun je aub een testvideo maken, een minuutje filmen van binnenshuis, naar buitenshuis en snel bewegen, dan kun je meteen zien of de Optische stabilisator het doet. Kun je dan het filmpje RAW , dus onbewerkt uploaden via een site, dan kan ik ook meegenieten. Wie weet koop ik dan de Sony 290 ipv de JVC 255. Thanks alvast.

Een goede site is Rapidshare.de

Gulfstream G650


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 201124

cc

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 201124

Ik kom er niet uit.
De Canon HV-20 of de Panasonic HDC-SD1
Pagina: 1 2 3 ... 13 Laatste

Let op:
Let op dat dit geen "welke camera moet ik kopen :? " topic is! Wil je goed advies, doe dan eerst je eigen research en kies alvast wat modelen uit, en ga ook even in de winkel kijken hoe ze voelen en eruit zien!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee